Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• ubyegon2

félisten

válasz moleculez #78500 üzenetére

Na szóval szeretnék szórakozni vele efféle képen, széthackelni, elrontani megjavítani, kiismerni a lelki világát

Anno, mikor elkezdtem Linuxozni, a Linux Mint mellé a Debiant raktam fel hasonló céllal, hogy kicsit ismerkedjek a Linux lelkivilágával. Arch-csal szemben ez inkább alkalmas az alapoktól indulva tanulgatásra és gyilkolásra és főleg a függőségek kezelésének megismerésére, ami a csomagkezelés átlátása szempontjából nagyszerű tud lenni. Arch az rolling rendszerű, míg Debian kiadás alapú és itt a lényeg, mert felrakod a stable verziót, aztán a unstable, testing meg experimental tárolókat és már mehet is a buli, ha ezekből raksz fel frissebb csomagokat.

De ami főleg a Debian mellett szól, az a csomagkezelés, mert az apt rendszert már valamennyire ismered látásból, nem lesz annyira idegen, mint a pacman.

Itt egy példa, felraktam a Jessie-t és nem volt hang, ez is nagyon jól mutatja, hogy lehet ügyeskedni rendesen Debianon egy ilyen egyszerű dologgal is. :K A segítő hsz-ek alapján végül sikerült, de érdemes a thread-et végigfutni.

Anno az alapokkal való ismerkedés után az jött, hogy felraktam a sources.list-ba a fent említett frissebb csomagokat tartalmazó verziók tárolóit és mivel Cinnamon verzióm volt, azt mondtam a telepítőnek, hogy most rakd fel a legfrissebbet az experimental tárolóból. No ha ezt a frissítést megcsinálod, fogod élvezni a függőségkezelés gyakorlását, az tuti. Én a tanulgatás végére már annyira elmélyedtem a dolgokban, hogy egy ilyen csere után már konzolból és fejből tudtam helyreállítani a meggyilkolt rendszert!

Szóval vesd csak bele magad a mélybe, de megnézheted az Arch-ot is, de szerintem az alapok megtanulásához a fent leírtak miatt jobb a Debian.

Ha viszont csak terminalozni akarsz meg pálcikaWM-et használni, akkor jobb az Arch, de ez lehet egy későbbi lépés is, nálam is az lett volna, csak időközben kinyírták a motivációmat. (lassan fél éve ezen a SSD-n még mindig csak egyetlen rendszer van) - talán ha megérkezik a bivalyölő Dell használt üzleti noti Quadro nVidia dVGA-val, hátha megjön a kedvem -

Új hozzászólás Aktív témák