Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nandow
aktív tag
válasz
macilaci78 #10793 üzenetére
Köszi a választ!
És pl ebbe a lámpába is tudok led izzót tenni, ugye?
E27-es foglalatot ír, de ahogy látom, E27 izzókon belül is van többféle: pl G45, A60, A65 stb.
A linkelt lámpába melyik jó? Vagy csak a fizikai méretek a meghatározóak? -
tlala
addikt
válasz
SunMount3r #10813 üzenetére
E14-es gyertyában most az "óraátállítás" akcióban verhetetlen áron van ez az 5,5W/ 470 lumenes Philips gyertya, 790 Ft-ért (750 Ft online fizetéssel).
-
Czimby
addikt
válasz
SunMount3r #10813 üzenetére
Fel vannak tüntetve a kereskedés oldalán az izzók méretei, megméred az Osramot és tudsz viszonyítani.
Nekem fél ufóba a 10w-os passzolt éppen, a 12w-os hoszabb 1cm-el.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
SunMount3r #10802 üzenetére
Illetve lenne még 1 kérdésem: Ez a V-Tac 12W-os bulb-ja mennyivel nagyobb, mint egy hagyományos Osram pl.? Az UFO lámpába kellene, de most néztem meg és nem sok mozgástér van a lámpa feslő része és a foglalat között (ugye bár vízszintesen "függ" benne a foglalat)? Az Osram bulb-ja is kissé már hozzáér a tetejéhez. Szerintetek beleférne?
Valamint, hogy egy 10W-os A60-as V-Tac fénye van olyan erős mint egy 75W-os Osram? Vagy az csak tényleg 60W?!
Köszi!
(És most látom, hogy a gyertya foglalat az E14, nem E27...
)
-
jozsi252
veterán
Sziasztok,
Akarok a teraszra világítást, és 500 ledes RGB-s fényfűzért néztem ki. Na most a felrakással leszek majd bajba. Aki esetleg csinált hasonlót, megtenné hogy leírja milyen séma alapján rakta fel aminél a legkevesebb részre kerül dupla? Mert ugye átfedések lesznek csak nem mindegy hogy mennyi.
-
tlala
addikt
válasz
Kernel #10810 üzenetére
Érdekes kép ill. részlet, köszi, hogy feltetted.
A mini PC-nél ugyanezt tapasztaltam (ami azért 100 dolláros tétel volt), hogy a filléres hűtőbordát spórolták le róla, emiatt vett vissza a bios a proci teljesítményéből. Némi barkácsmunkával megoldottam, azóta nincs melegedés miatti "throttling". Persze egy égőnél ez nem járható.
Másrészt számtalan elektronikánál előjön az is, hogy 3 alkatrésszel oldanak meg valamit 4 helyett, cserébe melegszenek mint az állat és/vagy instabilitás az eredmény. -
Kernel
nagyúr
Az sem mindegy, milyen felületen oszlik el a hő. Ilyen külsőleges tapasztalások nem árulják el a belső konstrukció sajátosságait.
Márkásabb típusoknál jobban megadják a módját, ez épp egy Philips például:
A műanyagréteg alatti fémfelület jobban el tudja oszlatni a hőt, ezért esetleg nem tűnik olyan melegnek.
Egyébkét eredetileg erről volt szó, magad írtad:
...mert sok olcsó ledes égőben filléres, rendkívül rossz hatásfokú elektronika van.
-
tlala
addikt
válasz
Kernel #10808 üzenetére
Értem amit mondasz, de azért az elektronikák szerintem összetettebbek. Valóban a legjobb hatásfoka a kapacitív előtétnek van (anno én is csináltam villanykapcsolóba kis ledes világítást simán 220-ról, sorba kötött ellenállással és kondival). Sajnos viszont egy kapacitív előtét minden feszültségcsúcsot át is enged, szóval hamar kinyírja a ledet, ha az ki is van hajtva - egyéb okok mellett pont ezért alkalmazzák az olcsóbb gyártók az alacsonyabb kihajtás + olcsó előtét kombót.
De szerintem az elektronika hatásfoka is "tapintható".
A kínai égőim "nyaka", ahol az elektronika van elhelyezve, valósággal forró, míg a Philipsé csupán langyos - ugyanabban a zárt lámpatestben. -
Kernel
nagyúr
Ez nem a hatásfok miatt van, sőt a hatásfoka nagyon jó például a legegyszerűbb, kapacitív előtétnek is. Ha rossz lenne az elektronika hatásfoka, az abban nyilvánulna meg, hogy a felvett teljesítmény nagy részét az elektronika fűtené el, de nem ez a gond.
Kínából rendelhető lámpáknál a teljesítményt általában csak úgy számolják, hogy egy lámpában van például 14 db 0,5 W-os LED, akkor az 7 W lesz és kész. És így tovább, szimplán csak szorozgatnak.
De ez csak a LED-ek névleges katalógusadata, ami gyakran nem is a LED-chipre érvényes, hanem az adott fizikai méretű tok maximális / szabványos disszipációs képessége.
Azután szétszedem, megmérem a LED-sor áramát és feszültségét, amiből kiderül, hogy a LED-ek nincsenek is annyira kihajtva, csak mondjuk 50-60 %-ra. Persze, mert nem is bírná a max. "elméleti" teljesítményt.
Fogyasztás, illetve hatásfok szempontjából nem ér kár, egyszerűen csak kevesebbet fogyaszt, kevesebb a fénye is.
Nem véletlen, hogy vannak olyan eladók is, akik külön hivatkoznak arra, hogy "mi valós teljesítményt adunk meg". De ezek árkategóriában is feljebb vannak. Miközben nyílt titok, hogy az olcsóknál a hazugság megy, a piaci versenyben így próbálnak talpon maradni.
-
Dyingsoul
veterán
válasz
macilaci78 #10795 üzenetére
Én a Mixvill debreceni üzletében vettem V-Tac ledet, ott a kisasszony azt mondta, a csomagolást sem kell megőriznem, csak a garipapír kell és a meghibásodott termék, hogy ha gond lenne vele (direkt rákérdeztem). Egyébként az a durva, hogy ami neten és a V-Tac oldalán 1690.- volt, az ott a Mixvill üzletben 1310.-be került. 3x megnéztem ott helyben, hogy biztos ugyanaz-e, de cikkszámra pontosan specifikációban is megegyezett a két termék.
-
tlala
addikt
válasz
SunMount3r #10802 üzenetére
Ha elfogadsz egy tanácsot, pont ezért nem számít a "Watt", mert sok olcsó ledes égőben filléres, rendkívül rossz hatásfokú elektronika van.
Ha lehet, sokkal inkább a lument (fényerő érték) kell figyelni, nem a wattot.
Nekem pl. van egy 5,5 wattos Philips égőm, amire a gyári katalógus 470 lument ír, és fényesebb, mint a noname kínai 7 wattosom. -
Vettem ma ket led izzot probakeppen, optonica 7 es 10 wattosak, 4500 es 6000 kelvin fenyuek, nagyon komolyak, egy ev cseregarancias, 563ft/db.
-
pjen
félisten
válasz
macilaci78 #10803 üzenetére
Úgy korrekt.
-
SunMount3r
nagyúr
Vett anyukám egy ilyen led égőt 600Ft-ért. 12W és 360fok és 908Lm és 6000K van ráírva a dobozára. Az eladó azt mondta 120W-nak felel meg. Ez igaz lehet?
Amúgy most nézem, hogy hogy 908Lm még 75W-osnak is az alját súrolja, elvileg... Csak mert a dobozon ez szerepel 12W->45W->200W: ez meg mit akarna jelenteni?!
Becsavartam próba képen a mennyezeti csillárba és érezhetően több a fény, mint a hagyományos 75W-os Osram-al és tényleg a falakon jóval magasabbra is jut a fényből. Ellenben olyan hosszú, hogy annyira kilóg a csillárból, hogy mikor bejön az ember a szobába, egyből szembe kapja és ugye ennek a burkolata átlátszó, így még jobban belevilágítanak a kis ledek a szembe. Szóval hosszú távon biztos nem marad benne, főleg, hogy hideg fehér.
Viszont: Azt hiszem az A60/65-ös V-Tack-okból rendelek egy 17W-os-osat az "egyke" nagyszobai csillárba, 3db 10W-osat a másik nagyobb szobában lévő 3 ágas szpot csillárba, az előszoba folyosón lévő 2db ufólámpába 2db 10W-osat, a kisebb mellékhelyiségekbe pedig 1-1 10W-osat. Szerintetek elég lesz ezekből a 10W-os is ebben a kombinációban? Persze mind közép fehér.
Ellenben az olvasólámpákba nem tudom milyen lenne a jó. Van egy kis asztali, abba 10W-ossat tegyek vagy elég lenne egy 7W-os is? Illetve egy álló, aminek van egy felfelé világító sima része, abba mehetne egy 10W-os és a lehajlítható gyertyás részbe pedig egy ilyen 6W-os?!->Úgy látom a V-Tac-nál ez az egyetlen gyertya. Ez milyen színhőmérsékletű lehet, mert nem írják?! Illetve közeli forrásként, olvasáshoz melyik inkább az ajánlott a meleg vagy a közép? (Hideg kizárva...)
Köszi!
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
macilaci78 #10799 üzenetére
A termék az amit effektíve használsz, eredeti csomagolás visszaküldésére nem lehet feltétel. (Legfeljebb pont azért érdemes megtartani a csomagolás, mert így legalább lesz miben visszaküldeni.)
-
pjen
félisten
válasz
macilaci78 #10799 üzenetére
Neked kell vissza küldeni,hová?Mennyiért vetted,megéri a posta költséget?
-
macilaci78
nagyúr
válasz
radi8tor #10796 üzenetére
Nekem a terméket kell visszaküldenem, azon meg lehet vitázni, hogy a termék része-e a göngyöleg...
Minden esetre lapra hajtottam a dobozokat, és egy dokumentumösszefogó csipesszel összefogtam őket annak idején.Zola007: oké
Volt már arra példa, hogy egy amúgy kifogástalan állapotú terméket épp a csomagolása miatt cseréltettem. Ajándékba szánt állólámpa csomagolása volt olyan állapotú, mint amit a kutya szájából szedtek elő... -
Nerazim
őstag
válasz
macilaci78 #10794 üzenetére
Köszi a hasznos infót
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
macilaci78 #10795 üzenetére
Még jó, hogy nem vagy köteles megtartani az eredeti csomagolását semminek.
-
macilaci78
nagyúr
vtac.hu-nál februárban vásároltam néhány ledes fényforrást. A visszaigazoló e-mailre reagálva jeleztem, hogy van meghibásodott darab, mi a teendő?
Eredeti csomagolásba tegyem bele a meghibásodott darabokat, majd csomagoljam be még valamibe, igazoljam vissza a szállítási címet és küldik a futárt a csere darabbal.
Nem kellett számlát se megkeresnem (jeleztem, hogy keresni kell), írták, nincs is rá szükség, a visszaigazoló e-mailre válaszolva beazonosítottak. A pontosítást követő 2. munkanapon jöttek a cseredarabok.4404-et vettem, ma már 4454 van a kínálatban, azt kaptam.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Nerazim #10788 üzenetére
Én 4×4 méteres hálóban egy db E27 15W ledizzót használok. V-Tac 4404. Oda több, mint elég. Nappaliban is megállja a helyét.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
nandow #10787 üzenetére
A felfelé világító lámpák ma már túl klasszikusak.
Az első E14 foglalatot használ, belőle én inkább háromágút vennék 6-6,5 W-os gömbledekkel. Az szépen nézne ki.
A második GU10 spotokat használ, ebből nagy szórásszögű (110-130° már annak számít ebben a mezőnyben) és szintén 6+ W-osakat tennék. -
Kernel
nagyúr
válasz
koma106 #10789 üzenetére
Feszültségesés szempontjából még jobb is, hogy nem az egyik végére terhel a másik szalag, bár ilyen kis daraboknál még nem sokat számít.
Egyébként elektromosan csak párhuzamosan tudod kötni, mivel a szalag két végén a +/- pontok galvanikusan ugyanazok:
A példa csak 9 darabos (12V) szalagot szemléltet, hosszabb szalagnál a soros ágak értelemszerűen többszöröződnek.
LED-szalag soros kötése szakmailag egy képzavar, inkább párhuzamos felfűzésnek lehetne nevezni. Ha két szalagot elektromosan sorba kötnék:
Akkor egy szalagra csak 6 V jutna, de valójában létre sem jönne a feszültségosztás, mivel ez kevés a LED-ek nyitásához (darabonként 3V-hoz képest), így nem folyna áram.
-
tlala
addikt
válasz
koma106 #10789 üzenetére
Egyszerű a válasz: nyugodtan bekötheted így, párhuzamosítva.
Arra ügyelj, hogy a trafó kellő teljesítményű legyen. Az a személyes tapasztalatom, hogy illik 20-25%-kal túlméretezni a trafót, hogy ne melegedjen ill. ne menjen tönkre idejekorán (pláne a no-name olcsó kínaiakat - bár azokat nem is nagyon ajánlom). -
koma106
senior tag
Sziasztok! Sajnos a konyhás fórumban nem kapok választ, ezért itt is megpróbálom feltenni LED szalag bekötéssel kapcsolatos alap kérdésemet. Ma megyek vezetéket vásárolni, ezért a sietség:
https://prohardver.hu/tema/re_konyhai_led_vilagitas/hsz_95-95.html
-
Nerazim
őstag
Sziasztok!
Nappaliba milyen ledes izzót tudnátok javasolni kb 15-20 m2. Egy db lámpatest van hagyományos foglalattal (talán E27 ha jól tippelem) -
nandow
aktív tag
válasz
macilaci78 #10786 üzenetére
Jogosak a kérdések.
A foglalat nincs meghatározva, ha találnánk szép lámpatestet, mindegy lenne a foglalat.
Jobb híján első körben ilyesmit néztünk, és ennél merült fel a kérdés, hogy szobánként 2 db két égős vagy 2 db 3 égős lenne a jobb. Mondjuk most nézem, ezt elvileg fali lámpának írják...Páromnak tetszenek az ilyesmi lámpák is.
Szerintem meg nagyon jól mutatna valami felfelé világító lámpa is, de olyat még nem nagyon láttam az eddig bejárt boltokban.
-
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
SunMount3r #10759 üzenetére
Na, végig jártam azt az egész utcát, ahová a címük szól, de semmiféle világítástech boltot, vagy székhelyet sem találtam, marha jó...
Úgyhogy holnap telefonálok nekik, hogy akkor mi ez a honlapjukon. Meg legalább direktbe megkérdezem, hogy nekem melyiket ajánlják. Nem akarok berendelni egy halom égőt, csak úgy lóti-futi...
-
nandow
aktív tag
Sziasztok!
A panel lakásunkban - amit most újítunk fel - , van két egyforma szoba: 5,55 x 3,05 m, szóval kb 17 m2.
Az alábbi alaprajz szerint mindkét szobába (egyik szoba a nappali, másik szoba a hálószoba) szeretnénk 2-2 lámpatestet, ledes izzókkal.
Szerintetek hány égős lámpatestet keressek? Elég lehet a 2 izzó/lámpatest? Esetleg tudtok valami jó boltot linkelni, ahol nagy a választék lámpatest téren? Obi, Möbelix megvolt már, de eléggé egyforma a kínálat... -
Dyingsoul
veterán
válasz
Flowtation #10778 üzenetére
Igen, az is cél, hogy ne csak 5-6-szor ismétlődjön, hanem egész mély legyen. Azért is lényeg, mert egy végső nagyobb projektben szeretnék olyan 50-60cm x 100-130cm-es tárgyat de a méret nincs kőbe vésve csak úgy nagyságrendileg mondom.
A vezérlés olcsóbban is megoldható, pl Leonardo Pro Micro. Arduino Uno picit drága és méretben is nagy ehhez a projekthez de amúgy az is van nekem otthon.
-
Dyingsoul
veterán
válasz
radi8tor #10777 üzenetére
Hát igen az is lehet... De mégis nehéz így látatlanban eldönteni, hogy milyen LED-eket vegyek, és persze ha a tükröző felület is lényeges abban azt sem tudom milyen iránymutatók vannak minőségre nézve. Lehet, hogy előbb valami mini projektet csinálok, hogy tapasztalatot szerezzek aztán egy nagyobbat.
PL azon is gondolkoztam, hogy középre szeretnék kiírni szöveget. Ráadásul nem lenne rossz ha változtatható lenne. Erre csak azt tudtam kitalálni, hogy valahogy kinyithatóvá kell tenni, a tükör mögé mágneseket ragasztok és mondjuk 3D nyomtatóval vagy fából megmunkálással készítek betűket amikbe fémet ragasztok és úgy rá tudom cuppantani őket.
Betűknél az is kérdés, hogy milyen "magasak" legyenek. Töltsék-e ki a teret a két tükör között vagy csak x%-ban töltsék ki?
Ilyesmi hatást szeretnék elérni, csak a betű tükröződésében nem szeretnék hézagot, folyamatosat szeretnék. Gondolom ha kitölti a teret a középen megvilágított test, akkor lesz folyamatos a tükröződés is és minél nagyobb a hézag annál nagyobb lesz a tükröződő felület ismétlésében is a tér. Persze csak tippelek mert élőben még nem láttam ilyet. -
Flowtation
őstag
válasz
Dyingsoul #10776 üzenetére
Ha programozást, villogtatást szeretnél, akkor szerintem ahhoz raspberry vagy arduino lehet a jó választás. Pontosabbat én sem tudok, EZEN cikk alapján gondolom a vezérlés megoldását. Elektronikailag sem bonyolult a megoldás. Legalábbis nekem is érthető, akkor meg nem lehet bonyolult.
Szerintem inkább a variálhatóság a lényeg, mélyebb hatást vagy azzal lehet elérni amit radi8tor javasolt, esetleg a szerkezet mélységének a variálásával, bár attól szerintem csak távolabb lesznek a csíkok.
-
Dyingsoul
veterán
válasz
Flowtation #10774 üzenetére
Az angol nyelv nem igazán zavar, inkább a megvalósításban nem tudom, hogy merre induljak még.
Köszi az ajánlásokat, szerencsére itt helyben Debrecenben elég sok helyen kapható Led, illetve a választék is nagy. Voltam a Mixvill üzletében is (a kiscsajok nagyon dekoratívak voltak, szakmailag viszont nem szabad sokat várni tőlük), hát választék az van.
Mondjuk RGB ledszalagot pont nem néztem de a webshopjukban találtam.
Arra is gondoltam még, hogy olyan projektet szeretnék csinálni amiben tudok fejlődni. Pl megcsinálom az infinity tükröt és szeretném később programozni a ledeket. Mozgást, pulzálást, esetleg hangra történő színváltást-villogást. Csak ugye ennek tudatában szeretném már az alapanyagokat is összeválogatni. A programozással nem lesz gond, inkább csak az elektronikai része az amihez kevesebbet értek.
Most ugye azt sem tudom mekkora felülethez hány lumenes lenne a jó. Gondolom minél világosabb annál mélyebben fog világítani a "semmibe". Vagy mégsem? Led diffuser megoldáson is gondolkodom, szerintem úgy még szebb lenne a végeredmény de hát még ezt is ki kell találni.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Dyingsoul #10772 üzenetére
Modding topikban már valaki csinált ilyet, be is mutatta Veletech-en. Sajnos a nevére nem emlékszem.
-
Flowtation
őstag
válasz
Dyingsoul #10772 üzenetére
Szia!
Ez marha jó.
ITT van egy pár magyar találat, én is csak beírtam a googleba, de mivel megtetszett, megnézegetem én is.
Szerintem ha nem sok led kell, akkor inkább itthonról vásárolj, ajánlott a v-tac és az anro.Ha jól értelmezem a leírást, akkor alul van a rendes tükör, felül pedig a tükör fólia, tükrös részével befelé. Nem tudom, hogy ebből a fajta fóliából van e több féle áteresztő verzió, már csak a tükrös oldala miatt.
-
Dyingsoul
veterán
Infinity mirrort készített már valaki? Szeretnék egyet készíteni de nagyon sok a kérdőjel.
Kezdjük ott, hogy egy jó leírást sem találtam még, úgy értve, hogy most a sötétítő fólia sem mindegy, hogy hány %-ban sötét.
A másik az, hogy nem tudom milyen LED szalagot használjak. Szeretnék RGB-t, de nem tudom melyik gyártmány illetve honnan szerezzem be. Az ebay-es vackok rokonszenvesek az áraik miatt, de persze vágom hogy az 5M-ből biztos van pár ami nem ég... de csak találok 5M szalagból egy olyan 50-60 cm-es sort ahol mind ég.
Az is fontos lenne, hogy legyen annyi ereje, hogy szép mélyen bevilágítson a kép közepe felé. Azért mert szerintem úgy még hatásosabb az illúzió.
No mindegy, ha van valakinek tapasztalata RGB LED sorokkal adhatnátok némi tanácsot merre kezdjek el nézelődni. Budget projekt lenne ez az első infinity mirror.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Vertigo18 #10769 üzenetére
Egyszerűen sorba, de kellemetlen meglepetés is érhet, amikor leég egy teljesítményben alulméretezett ellenállás. Célszerűbb lenne kipróbálni egy 300 mA-es áramgenerátorral:
http://www.ebay.com/itm/182311295731
Ez kapcsolóüzemű, step down átalakító, nem fűt feleslegesen. Amit még tudni kell róla:
Tűs kivitele halogén izzók kiváltására való, tehát AC-bemenetű, a trafós tápláláshoz. Ha DC-t kötünk rá, célszerű kihagyni az egyenirányítót, mert a diódákon feszültség esik, ehelyett közvetlenül a pufferkondenzátor +/- pontjaira csatlakozni.
Ha feltételezzük, hogy hármasával vannak sorba a LED-ek, az összesen 9-10 V-ot igényel, de az áramot kell stabilizálni, a feszültség majd beáll igény szerint, ezért legjobb egy áramgenerátor ilyen célra. DC 12 V betáp esetén a diódákat ki is kell hagyni, mert kevés lenne a feszültségtartalék az IC működéséhez.
AC 12 V esetén csúcsra pufferelődik, plusz a trafó feszültsége eleve feljebb szökik, a kis terhelés miatt, így az bőven elég a tápláláshoz. Tehát a leírásban megadott AC/DC 12V ebben a formában félrevezető, ha valaki azt hiszi, hogy stabil DC12 V esetén is az AC-bemenetre kell csatlakozni.
Vagy kapható szabályozható áramgenerátor is (pontosabban CC/CV):
http://www.ebay.com/itm/351328646847
De mindez kútba esik, ha esetleg kiderül, hogy négyesével vannak sorba a LED-ek, mert akkor 12V kevés lesz a betáphoz.
-
Ferike81
senior tag
Erre nem tudtok valami okosat mondani? Vagy rendeljem külföldről?
-
Vertigo18
addikt
válasz
Dyingsoul #10768 üzenetére
Igen, ugyanerre jutottam. A melegedést észreveszem, ergo kevés neki az ellenállás. Amennyiben pedig az eddiginél sokkal kisebb erősségű fénnyel világít, akkor mehet eggyel kisebb ellenállás.
Node hova kell forrasztani? Forrasztani én is sokat forrasztottam, de kizárólag led-szalagokat (meg a kislányom zenélős játékait, amiket ledobál), ott meg nem kell ellenállás. Vajon a pozitív vezetékhez hozzáforrasztom, és ennyi?
Hol egy szaki?
-
Dyingsoul
veterán
válasz
Vertigo18 #10767 üzenetére
Rossz embert kérdezel, én is csak olyan lelkes amatőr vagyok, mint te (csak én már forrasztgattam ezt-azt).
Ha rossz ellenállást kötsz szerintem csak annyi történik, hogy ha túl kicsi az ellenállás akkor ugyanúgy melegszik, ha túl nagy akkor vagy csak halványan vagy egyáltalán nem ég majd a led. -
Vertigo18
addikt
válasz
macilaci78 #10762 üzenetére
Köszönöm!
-
mzso
veterán
válasz
SunMount3r #10759 üzenetére
Passz... De ha nem írnak többet rá akkor ne is várj többet. Lefele hazudni nem szoktak.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Vertigo18 #10761 üzenetére
Az egy ellenállás.
A színes csíkok mutatják rajta, hogy mekkora. Ez nemzetközi jelzés. -
Vertigo18
addikt
Tehát első körben ellenállást kell vásárolnom...
Köszönöm szépen, akkor próbálkozok!
Valami ilyesmiről beszélünk?
-
PHM
addikt
válasz
Vertigo18 #10758 üzenetére
Úgy sejtem, ezek 5730-as ledek lehetnek melyek névleges árama 150 mA.
A 12V-ból kiindulva vegyes kapcsolásban lehetnek, azaz 3-asával sorban,
majd a 4db 3-as sor párhuzamosan.
Mivel a ledek igen sűrűn vannak, első blikkre legfeljebb 50 mA-t adnék
nekik áganként. Ez összesen 200 mA-t jelent.
Nagyjából 2,4-3 V kell, hogy essen az ellenálláson.
Ezért a próbára 15 ohmos, legalább 1 W-os ellenállást javaslok.
Ezt az értéket aztán a melegedés függvényében lehet növelni,
illetve csökkenteni.
Viszont az is lehet, hogy nem úgy vannak kötve a ledek, ahogy írtam.
Ezt úgy lehet kideríteni, hogy a táp negatívját a led csík negatívjához
kötöd, majd egy 1-2 Kohmos ellenállást sorba kötsz a pozitív táppal,
és sorban megérinted a ledek lábait. Ha sorosan vannak kötve a ledek,
előbb 1, majd kettő, később 3 fog világítani. Amikor a következő sor első
ledjéhez érsz egy sem fog világítani.
Ha esetleg az összes led párhuzamosan van kötve, mindig az aktuális
led fog csak világítani. -
Vertigo18
addikt
Előre szeretném leszögezni, hogy magához az elektronikához nem nagyon értek, viszont imádok kísérletezgetni, rengeteg led-szalagot szereltem már itthonra, kapcsolókat, stb. Tulajdonképpen az asztalon keresztül a plafonon át a kisfiam füléből is, már mindenhonnan led-szalag világít. De most eljutottam oda, hogy segítség kellene.
Vettem anno valami ehhez hasonló E27-es világítótestet. Fél év után arra a következtetésre jutottam, hogy nem nagyon szeretik a régebbi lámpatesteket (konkrétan a főzőkonyhában kb. 35 éves a foglalat...), így el is halálozott már ugyanott 2 darab. Érdekes, mert a tavaly felszerelt előszobai Ufo-ban tökéletesen működik már a megvásárlása óta.
Dehát mit csinál egy kiváncsi ember? Hát persze, hogy szétszedi. Ekkor tapasztaltam (gondolom, hogy ez csak nekem új), hogy ezek fémlapokból állnak, összesen 12-ből, arra vannak ráforrasztva a kis ledek. Arra gondoltam, hogy ezekkel kellene valamit kezdenem. Ugye észrevettem, hogyha 12V-ot adok egy ilyen lapnak (egyik felére a pozitívat, másikra a negatívat), akkor iszonyú erősen világít! Annyira tetszett, hogy továbbgondoltam a felhasználását, meg is van, hogy hova tenném, mire kötném, csak mire összeforrasztgattam, addigra vettem észre (hazudok, a fiam szúrta ki), hogy kb. 3 perc után elviselhetetlenül meleg lett a lap, amin a ledek vannak, majd 5 perc múlva a ledek forrasztása egyszerűen felmelegedett annyira, hogy lefolytak a lapról a ledek. El lehet képzelni, milyen meleg lehetett maga a lap... Természetesen az a lap használhatatlanná vált.
Kérdésem az lenne, hogy a 12V volt neki sok? 5A-t kapott, de megpróbáltam kevesebbel is (2A), ugyanez lett az eredmény, bár az ón folyékonnyá válását itt már nem vártam meg. Mit lehet tenni, hogy ne legyek ilyen forró, akár annak árán is, hogy kevésbé legyen erős a fénye?
Ha túlságosan káosz, amit írtam, akkor bocsi, de tényleg rajongó vagyok csak, nem profi elektroműszerész. Viszont rengeteg fantáziát látok ebben a megmaradt kb. 18 lapocskában!
-
Ferike81
senior tag
E 14-es 24voltos ledet tud valaki honnan szerezzek? Csak ebay-n találtam. Kapuvillogóba kellene.
-
mzso
veterán
válasz
SunMount3r #10725 üzenetére
G120-ra gondolsz? Én A120-at nem látok
Arra is csak 200° van írva, úgyhogy nem várhatsz többet mint a kicsitől. Emellett a képeket is fölösleges nézegetni. Ott vannak leírva a paraméterek azt kell nézni. -
macilaci78
nagyúr
válasz
SunMount3r #10725 üzenetére
Én február végén rendeltem pár 4404-eset, most kimúlt 2 és a 4404-re az oldal keresője a 4454-et hozza. Szerintem változott a széria, míg a főbb paraméterek, küllem maradt azonos.
Úgy néz ki, az ügyfélszolgálat futár útján készségesen cseréli az izzókat, kíváncsi vagyok, mi jön helyettük.
Új hozzászólás Aktív témák
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- Motorola G34 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ Dell Latitude 14 5450 - 14" FullHD IPS - Intel Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2.5+ év gari
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- HYNIX 1x4GB DDR3 RAM eladó
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest