- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
-
LOGOUT
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Flowtation #20591 üzenetére
90-110 lumen/W szokott lenni általában, 8 W-ból már az 1000 lumen sem szokott kijönni.
De tudod, mit? Elég a 60W-os táp bármilyen szalaghoz, csak a hosszát kell okosan megválasztani.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Flowtation #20572 üzenetére
Dekor, mert gyenge a fénye, amit a ledek darabszámávaln kompenzál. 2835/120 viszont 2400 lumen/méter, igaz, 20W/méter, tehát a tápegység biztosan kevés neki, lehet, hogy a kapcsoló is.
Nem tudom, milyen kapcsolót használsz, vagy egyáltalán mit értesz kapcsoló alatt, én az íróasztalban 2A 250V kapcsolót is használok a 12V ág kapcsolásához. -
Exodion
senior tag
válasz
Flowtation #20575 üzenetére
A tapod fugg a szalagtol. 8w/m szalaghoz egy minimum egy 50W-os tap kell. Kevesebbel is elmegy amig birja a tap, a szalagnal meg kevesebbet fog merni figyasztasnak mert hogy a tap nem ad eleg naftat
. Roviden 60W-os tap, igen eleg.
-
Exodion
senior tag
válasz
Flowtation #20572 üzenetére
Igazabol teljesen mindegy. A 12V-os szalagok ellen egy dolog szol, az pedig a tervezett hossz. Minel nagyobb a szalag nevleges fogyasztasa annal rovidebb szakaszon tud homogen fenyerot produkalni.
0 - ~10W/m egy oldalon betaplalva egesz jo 5m-en, folotte mar celszeru mindket oldalon raadni a tapot.
~10 - ~15W/m mar mindenkeppen javallot mindket oldalon rakotni a vezerlore/tapra 5m-es szakaszon is.
~15W/m -tol folfele mar ~2.5-3m-kent ra szoktak kotni.
24V-os szalagoknal ez sokkal kevesbe jelentkezik. Nalam van 192led/m -es CCT 24V-os szalag 19.2W/m. Ez igy nez ki:
Az also szakasz ~4.5m, ez csak az also reszt vilagitja a kep kedveert hideg feherre vettem. Ehhez van egy 125W-os MeanWell tap, es egy 5A-es CCT vezerlo. 1m-en teljes fenyeron folvesz ~19W-ot (termeszetes feherre allitva, tehat a CW/WW ledek is maximumon porognek). A fenyereje nem csokken igazabol semmit.
A felso szakasz ~8m hosszu (fel vannak fuzve egymas utan), ez a meleg feher. Ez egy XLG-200-24A tapon van egy 8A-es CCT vezerlovel, szinten folvesz 1m-en 19W-ot teljes fenyeron (ua. mint az also eseten, ha csak hideg, vagy csak meleg, vagy barmelyik iranyba el van tolva a szinhomerseklet akkor nyilvan kevesebb) es a fenyereje teljesen homogen.Ugyanez 12V-os szalaggal kb ugy nez ki, hogy mar az also szakaszon latni lehetne nemi fenyero csokkenest, a felsonel meg a legfelso szalag (csak hasamra utok) kb 30-40% fenyerot mutatna a legalsohoz kepest.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Flowtation #20542 üzenetére
A szalag is jó, de a fal felőli részre, akkor nem árnyékolja saját magát. Kb mint egy pultvilágítás.
Asztali lámpa is jó, cserélhető led fényforrást pártolom, könnyebb cserélni mint az egész lámpát kidobni. E27, E14, GU10 fronton is vannak megfelelőek.
Viszont az állítható színhőmérséklet és fényerő inkább az egybeépített jószágokra jellemző, a 20-30k-s ársávban már USB porttal rendelkező is van telefontöltésre. A Lidl-ös Livorno is okés, mások a Xiaomit dicsérték. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Flowtation #20537 üzenetére
Valami ilyesmi? Ide lehet, nem egy hagyományos asztali lámpát tennék fel, mert kis területet világít meg, illetve a mennyezeti lámpa (fővilágítás) nem érvényesül. Inkább ledpanel, vagy cső/szalag. Persze ha kinövik ezt az emeletes ágy alatti íróasztal konstrukciót, akkor a világítást újra kell gondolni.
Lidl katalógust érdemes megnézni, szoktak lenni jó minőségű Livarno lámpák. -
st6969
őstag
válasz
Flowtation #20407 üzenetére
Egy haver, aki tud forrasztani?
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Flowtation #20407 üzenetére
Vedd a szalagot méterre, vezetékkel forrasztva és csatos wago-val csatlakoztasd egymáshoz. Van pár hely, ahol megcsonálják, pl androdiszlec.hu
-
Dzsolo
senior tag
válasz
Flowtation #20404 üzenetére
Ebből nekem is van vagy 50 db
Nem IP védett szalagot használok hanem simát, próbáltam már így hajtogatni de ekkor tört meg a szalag. Forrasztani, hogy szoktad? a két csatlakozóra 1-1 kábelt és azt forrasztod a folytatásra?
Akkor gagyi a linkelt fordító? -
macilaci78
nagyúr
válasz
Flowtation #20402 üzenetére
Ilyenek is vannak a semmire se jó csatlakozóim közt.
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #20355 üzenetére
Sziasztok!
Ebben valaki tudna segíteni? Főként a sarok érdekelne, hogy milyen, találtam a neten pár helyen, szemre ugyanaz, de jó lenne tapasztalat, az a kérdés, hogy mennyire használhatóak? A szalag már megvan, sima rgb, szilikon borításban.
Köszi! -
válasz
Flowtation #19733 üzenetére
Ez 2,5cm vastag, 230V-ról működik. Nem kell külön táp, natural fehér, vékony, esztétikus.
Szinte minden lámpaboltban elérhető vagy rendelhető. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Flowtation #19729 üzenetére
Ha díszhungarocell, akkor süllyeszthetőt rakj.
-
canniball
nagyúr
válasz
Flowtation #19731 üzenetére
Nekem nem világos a képről: miből készült a mennyezet? És légrés van-e fölötte?
-
canniball
nagyúr
válasz
Flowtation #19726 üzenetére
Nem tudom mennyire kell laposnak lenniük, de én az Anro-tól szoktam rendelni és a falon kívüli panelek amiket vettem 5cm magasak, illetve lehet náluk venni álmennyezetbe építhető paneleket valamint ezekhez falon kívüli keretet, ez 5.5cm magas. Előbbiben beépített táp van, utóbbihoz ugyan "külső táp" jár de elfér a panel tetején, így a tápozással egyik esetén sincs probléma.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Az tényleg alacsony. Nem lenne jobb a fal és a mennyezet találkozásánál ledszalag?
Két oldalt teljes hosszában 45°-os, vagy 60°-os profilban. Ilyen hosszban nem is kell erős szalag, így nem vakít.
4000K a természetes fehér színhőmérséklete.Nálam is lesz pár ledszalag, de a tápegységet másik helyiségben helyezem el.
-
válasz
globo 41561 sorozat
-
v_viktor
csendes tag
válasz
Flowtation #18730 üzenetére
Azért jobb a zóna vezérlő mert egy zónára több vevő egységet is ráprogramozhatsz és akkor mind ugyanazt fogja egyidőben "csinálni". Ennél a megoldásnál nem kell 4 eres vezetékkel összekötni őket mint a jelerősítőnél. Egy nagyobb tápról is működtethetők, de adhatsz minden vevőnek külön tápot is. És akkor közvetlen a táp után jöhet a vezérlő aztán a szalag. Így nem kell félni a feszültség eséstől. Amit linkeltem ott olcsóbb is.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Flowtation #18730 üzenetére
A tápegység adja az áramot a szalagnak. Vagy egy nagyot használsz, vagy több kisebbet. Fogyasztóból is használhatsz egy nagyot, vagy több kisebbet. A ledszalag olyan, hogy nem érdemes egy nagyot használni, mert a szalagon lévő feszültségesés miatt a bekötéstől távolodva csökken a fényerő, míg végül már nem is világít, vagy villog. Persze nem kell fizikailag is elvágni a szalagot, csak bizonyos távolságonként újra bekötni.
A vezérlő vezérli a színeket (csatornákat). Megvan adva, hogy mennyit bír el. Ha nem bírja el az összes szalagot, akkor vagy teszel jelerősítőt a maradéknak, vagy újabb vezérlőt.
A linkelt 720 W-os vezérlp 4 csatornás, csatornánként 5A, de amit nem vettél figyelembe, hogy 12-36 V feszültségen üzemel. 36 V-on a 4×5 A már kiadja a 720 W-ot. 24 V-os szalag esetén 480 W-ot bír, ha ilyen szalagot használsz, akkor elég ez az egy vezérlő is.
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #18729 üzenetére
Bocs a dupláért, kifutottam az időből
Láma kérdés: a jelerősítő a 12V erősítéséhez kell, vagy a vezérlőjelhez? Vagy mindkettőhöz? Akkor kell egy nagy táp és több jelerősítő?Néztem másik szalagot: [link] számításaim szerint (19.2*18*1.2) 414 W-os táp kell
tápegység: [link] ebből kettő, mert az oldalon 400W-os a legnagyobb. Persze máshonnan is lehet rendelni.
Találtam egy ilyen vezérlőt: [link] Erre azt írják, hogy 720W, akkor most ehhez nem kell jelerősítő? Mert ha macilaci78 számítását követem akkor 5A x 4 Csatorna x 12V=240W tehát kevés. -
Csabex
őstag
válasz
Flowtation #18724 üzenetére
Miért nem veszel ilyen flexpro homogenizáló szalagot és akkor nincs gond, hogy helyenként egy adott pontban erősebb a fénye... Én ilyet használtam az alábbi projektemnél és teljesen meg voltak elégedve vele. A piros szín nem teljesen jön át a fotókon, élőben sokkal impozánsabb, intenzívebb. Az általad linkelt driverből használtam kettőt, mert az volt a kérés, hogy a 6-os színét néhanapján tetszőlegesen módosítani tudják.
Ilyen lett: -
macilaci78
nagyúr
válasz
A ledtápegységeken akárhány kimenet is van, az egy darab 12 V ágat jelent. Azért van több kimenet a nagyobb teljesítményű tápokon, hogy több fogyasztót is kényelmesen rá tudj kötni. Egy csavarral 6 vezetéket leszorítani nem kimondottan szerencsés, wagozni kellene, annak meg hely kell. Egy PC tápegységnél már több 12 V ág is lehet, ott meg arra kell odafigyelni. Hiába van például 1000 W-os tápod, ha ez 5 ágra van szétszedve, egy 3080 Ti VGA-t nem hajt meg.
Mindennek megvan az áteresztő képessége, ami a szalag elé van kötve. Egy ledvezérlőre is rá van írva például, hogy 4*2 A, azaz csatornánként (színenként) max A-t tud és azért 4, mert RGB plusz ugye a fehér. Ez 4×2A×12V=96W, ennyi szalagot bír el maximum.
Ugyanez van a jelerősítőnél is, megvan adva, hogy az adott jelerősítő hány ampernyifogyasztót bír el.
Ha nagyon sok szalagot akarsz használni, akkor célszerű a legolcsóbb olyan vezérlőt megvenni, ami funkcióban megfelel, a hiányzó teljesítményt pedig jelerősítőkkel odaadod a szalagnak. Vannak olyan vezérlők, amik akár 20 A-t is leadnak csatornánként, de sokkal drágább, mint a sima 2 A-es vezérlő mellé rakni 20 ampernyi jelerősítőt.v_viktor: Mi-Light vezérlőből is lehet több darabot használni, de ha egy szobán belül minden szalag ugyanazt a feladatot látja el, akkor gyakorlati haszna pont annyi, mint a jelerősítőnek. Annyi előnye van, hogy magát a jelet nem kell vezetéken a szalagig elvinni, cserébe drágább*.
* Belegondolva nem olyan egyértelmű, mert ide 4-csatornás jelerősítő kellene, azok meg szintén drágábbak a sima 1, vagy 3 csatornástól.
-
v_viktor
csendes tag
válasz
Igen az a vezérlő az. De kell [ilyen] távirányító is. Illetve vezérlőből több darab mert ezek csak 10 ampert bírnak. De ugye majd a szalag mondja meg hogy mennyi kell. 1 zónára kell összehangolni a vezérlőket és akkor nem kell jelerősítő.
-
morfondőr
addikt
válasz
Mindenképp kell jelerősítő mert a vezérlő csak 120 wattot bír. A jelerősítőket kell majd megtáplálni 12v-al.
-
morfondőr
addikt
válasz
Flowtation #18720 üzenetére
Lesz olyan vezérlő, ami 200W-ot átenged majd magán? Mert ugye nem a táp csatlakozik majd a szalaghoz, hanem közben lesz a vezérlő is.
Nálam a gyerekszobákban van ilyen világítás a következőképp: két oldalt van 2x 4,5 méter szalag. Egy rgb szalag és egy hideg/meleg fehér szalag. Ezt egy Mi-Light vezérlő hajtja, innen két irányba megy a sokeres vezeték a 2x2 szalaghoz (a szoba két oldala), a +12V-os ágat kell ketté osztani a két szalagnak (rgb+fehér). Amikor megvolt a cucc (minden kínából jött fillérekért), rátettem egy mérőre, egy szett kb. 40W-ot fogyasztott. Nem süti ki az ember szemét, de nem is olyan gyenge azért a fénye. Ez kb. egy 14-15 négyzetméteres szobában van. Fő világításnak 8 db. led spot van elosztva az álmennyezetben, azok alatt barnulni is lehet! -
macilaci78
nagyúr
válasz
Egyre nagyobb divatja van a ledszalagos dekor- és fővilágításoknak is.
Viktor már rátapintott, miért is kérdeztem a típust.
Szóval a linkelt szalagon felváltva vannak az RGB és fehér ledek. 60 led/méterből 30 led színes és 30 led fehér, a leírás szerint 3 ledenként vágható, de ez 3 színes + 3 fehér ledet jelent (képek közt látható), ami 5 cm helyett 10 cm rasztert jelent.
Nem is ez a baj, hanem hogy RGB ledként ez 30 led/méter szalagként viselkedik: ritkábban vannak a ledek, pontszerű lesz a megvilágítás, ami közeli felületen (például fal) látszódni fog. Hogy ez neked tetszik-e, azt te tudod megítélni.
Fehér ledként is 30 led/méter szalagként viselkedik, tehát a fogyasztása, fényereje is ezt jelenti.
Van olyan ledvezérlő, ami a fehér színhez az RGB komponenseket is felkapcsolja, ebben az esetben már valóban 60 led/méter szalagként világít fehéren, de már most mondom, hogy a fehér chipek színhőmérséklete eltér majd az RGB chipekből kikevert fehértől. Ennek tetszési indexe megint rajtad áll. Viszont a 10,5 W/m fogyasztást csak ekkor éri el.A másik típus, ahogy Viktor is mondja, hogy egy chipen belül vannak az RGB és a fehér diódák. Színesből ugye színenként 1, fehérből pedig 3 db, így adja ki a fehér ugyanazt a fényerőt, fogyasztást, mint a színes egység. Ilyen esetben már nem tanácsos az RGB és a fehér színt egyszerre teljes terhelésen járatni, mert összeadódik, meg a hőtermelés is...
A szalagot több ponton kell betáplálni a hossza miatt. A szalag lehet egyben is, vagy fizikailag külön darabokból is. A jelerősítőknek mindegy, hogy egy darab 240 W-os tápegységre vannak dugva, vagy külön-külön tápegységekre. A jel viszont mehet akármilyen gyenge árammal, hiszen az áramerősséget majd a tápból kapja. Én Cat5e kábelt használtam jelkábelnek: 8 darab cérnavékony szál. Neked ugye 5 szál kell: RGB, W, +12V. Riasztókábel csak hat eres.
A jelkábelek mehetnek a vezérlőtől, vagy egy ledszalagtól is, a jel ugyanaz.Amivel még számolni kell, az a szalagok, vezetékek belső ellenállása, illetve az ebből adódó feszültségesés. Nem mindegy, hogy a tápegység és a konnektor közötti 230 V-os vezeték a hosszú, vagy a tápegység és a ledszalag (ebbe a láncba értve a jelerősítőt is) közti 12 V-os.
Ideális esetben a 12 V-os vezeték a lehető legrövidebb, de ez már a villanyszerelő dolga. Azért pár méter lehet. Praktikusan tehát a tápegység lehet lent a padlón, míg a szalag a mennyezeten, a jelerősítő, ledvezérlő meg valahol a kettő között (akár valamelyik végén).
Tápegységet nem szokás falba építeni, mert melegszik. Vagy teszed bútor mögé, alá, vagy használsz dugasztápot, vagy álmennyezetben rejted el szellőző helyen, vagy legyen az álmennyezet felett szabad tér. -
v_viktor
csendes tag
válasz
Azt ugye tudod, hogy ez az "olcsósított" RGBW szalag? Itt csak minden második LED chip fog világítani ha RGB-t vagy fehéret használsz. Az igazi a 4 az egyben tokozású, csak az jóval drágább. Én inkább egy nagyobb táppal és MiLight zóna RGBW vezérlőkkel oldanám meg a helyedben.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Flowtation #18715 üzenetére
Jó az a matek.
RGBW ledszalag a rövidebb megnevezés.
A fehér színhőmérsékletére figyelj, lehet hideg, natúr, vagy meleg, ez választás kérdése.
A 10,5 W/m-ből arra következtetek, hogy van már kiszemelted, linkelnéd?
Több tápot jelerősítőkkel lehet bevonni a képletbe. A jelerősítő input1 részén megkapja a jelet, hogy melyik diódának milyen fényerővel kell világítani, input2 részén emgkapja a betápot az egyik tápegységtől és output oldalon tolja kifelé a ledszalag felé.
Az input1 lehet valamelyik ledszalag, vagy a ledvezérlő direktben.Fontos, hogy az egyes tápegységeket külön-külön sem szabad túlterhelni.
A pincérmatek inkább úgy néz ki, hogy betáplálási pontonként kb 25-30 W essen. Tehát egy 10 W/m ledszalag esetén 4 méternél már két betáp kell például a két végén. Ha a két vége nem ér össze, akkor középen egy betáp pont még szódával elmegy, mert szabad szemmel nem lesz érzékelhető a fényerőcsökkenés (feszültségesés) a betápponttól távolodva.
Vannak dekor ledszalagok pl 4 W/m fogyasztással, ebből a 10 méter is megy egybe, de ez tényleg csak dísz.
-
CounterBoci
senior tag
válasz
Flowtation #18715 üzenetére
Nem okoskodnék a matekba, azt a többiek jobban tudják, de tápot nem terhelünk közel száz százalékkal. Lejön a hatásfoka minimum.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Flowtation #18446 üzenetére
A kapcsolóval egyszerre kapcsolod a két fglalatod, vagy külön-külön?
Ha az előbbi, akkor egy lámpatested lesz.
Milyen fazonú lámpát szeretnél? Vannak ilyen UFO mennyezeti lámpák simább búrával, de rakhatsz 12 karú csillárt is.
Ha ledpanelt akarsz rakni, rakjál. Van szögletes és kerek is, sokféle méretben, fényerővel. Ha nagyobb a területe, mint a mostaninak, akkor festeni sem kell. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Flowtation #17726 üzenetére
Az összefoglalóban van táblázat, a meglévő lámpatestedbe elvileg max 60 W hagyományos izzó rakható, ami kb 700 lumen fényerő. Még a legkisebb ledes megoldás is hozza ugyanezt. A búra a fényből vesz le valamennyit, ez független attól, hogy mi a fényforrás.
Ha a meglévő lámpád tetszik, akkor vegyél bele egy tetszőleges led fényforrást (akár a benne lévő e27 foglalatba).
A tányér esetén mérd le előtte, hogy mi fér be, illetve nézd meg azt is, hogy a lámpatesten belül hogy mennek a kábelek. A tányérokat tarthatja mágnes és csavar is. Ha a lámpa alapja nem fém, vagy a kábelek eltartják a tányért, a mágneses rögzítést buktad is.
Amit linkeltél, az olyan, mint egy felni: a kerületén és sugárirányba, középről indulva is vannak ledek, középen a trafóval. Van olyan is, ami csak egy ráma, középen üres, a trafó külön van külön rögzítéssel és egy pici csatlakozóval kapcsolódik a kerethez. Lehet, ilyen fazon előnyösebb a lámpatesten belüli kábelek miatt. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Flowtation #17702 üzenetére
Be is raktam a cikket az összefoglalóba.
-
válasz
Flowtation #17702 üzenetére
Csak azt szeretném hogy világítson a TV mögött (ált. fehér színnel).
Nem akarom, hogy a tartalom alapján változzon.Viszont azt sem akarom, hogy a LED szalag végén már "kékesedést" tapasztaljak azért, mert nem jut el odáig megfelelő mennyiségű szufla.
-
válasz
Flowtation #17700 üzenetére
Van 60W-os változatban is, amit linkeltem.
Egyébként ezt az összeállítást gondoltam:
- 60W-os táp
- SP901E LED Signal Amplifier
- 17 keys Mini RF Wireless Led Dimmer
- DC Power Connector Wire Female Cable (a hosszát majd kitalálom)
- 4 pin RGB Connector Cable Female (hosszabbat 1-2m körülit sajnos nem találtam, tüském van otthon)
- Extension Cable cord Wire with 4pin (az előbbi rövid kábel miatt, sztem ebből is van otthon)
- (esetleg) egy megfelelő méretű műanyag doboz a fenti cuccok beszereléséhez, hogy nézzen is ki vhogyVan amit kihagytam, vagy más alkatrészekkel jobb?
(Az olcsóság már kevésbé érdekel, már annyiféle megoldással próbálkoztam, mert az előző sosem volt jó. Ez volt a "tanulópénz".) -
macilaci78
nagyúr
válasz
Flowtation #17683 üzenetére
Elég lenne a tápegység, mert egy rgb ledszalag akkor veszi fel a legnagyobb áramot, ha minden szín max fényerőn adja a kikevert fehér színt. Dekorszalagnál ez ritkán fordul elő.
A stukkó lécből felfelé világítana a led, kb 20 cm-re tervezem a plafontól - és milyen messze lenne a faltól, mert a ledszalag kb 120°-ban oldalra is világít, a fal tövében súrló fényben világítva meg a falat.
Továbbra is, ha a tápegység 230 V-os ágát nem teszed kapcsolhatóra, kikapcsolt vezérlővel jó eséllyel ciceregni, zúgni fog. Kapcsolhatod egy elosztóval, vagy kihúzhatod a konnektorból is, de meg fogsz őrülni, ha zúg. Van akár konnektor mögé szerelvénydobozba is beépíthető rádiós relé, amit távirányítóval tudsz kapcsolgatni.
Én magamnak a szekrény tetejéhez tettem egy kapcsolt konnektort, a szekrény mellett a csillárkapcsoló (, amivel a az erkélyvilágítást kapcsolom). A ledvezérlő ha áramot kap, az utoljára beállított programot hajtja végre, színek átmenete. Csak felkapcsolom a villanykapcsolót és megy a hangulat, a távirányítót szerintem 2 éve nem vettem elő, lehet, már a többi ledes sallanggal együtt a garázsban van egy dobozban.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Flowtation #17681 üzenetére
A linkelt tápegység esőálló, tehát kültéri, szellős helyre tervezték. 23×12×5 cm méretű, plusz a kábelek, szóval hagyományos kötődobozban aligha fér el. Vannak nagyobb méretűek, például ez, de a tápegység által megtermelt hő elvezetése még megoldásra vár.
Szerintem valahol talajszinten keress a tápegységnek helyet, például lábon álló szekrény alatt, vagy kereten álló szekrény alá is be lehet tenni, csak a keretre tegyél szellőzőrácsot. A falban pedig nem a 230 V DC-vel, hanem 230 V AC-vel mész fel, 2×4 mm2-es vezetékkel. Ott már a kötődobozban elfér a vezérlő.
Tápegységnél még a hűtés kérdéses, 240 W fölött jellemzően van benne ventilátor, ami ha újan nem is, de 1-2 év után biztos hallható lesz.Minél sűrűbben vannak a ledek a szalagon, annál homogénebb lesz a megvilágítás. Nem tudom, mi az elképzelés, de a 30 led/méter esetén 3,33 centire vannak egymástól a ledek, kell vagy 10 centi a szalag és a fal között, hogy ne pontszerű legyen a világítás képe a falon, mennyezezeten. Ha energiát spórolnál, akkor leden változtass, például kisebb fogyasztás 3528 típus, vagy a ledvezérlővel a fényerőt is csökkentsd.
19 méter, 3-4 betáplálási pont hasznos lenne. Ha győzöd cérnával, akkor betáplálási pontonként egy-egy kisebb tápegység, fent pedig jelerősítők és egy vezérlő. Minden szalagot egyetlen vezérlő irányít, homogén lesz a világításod, a kisebb tápegységek részterhelésen kevésbé hajlamosak ciripelni, zúgni, stb.
Én a tápegység 230 V-os ágát kapcsolhatóvá tenném. A vezérlő csak a szalagot kapcsolja le, a tápegységet nem, üresen is van kis fogyasztása, illetve ilyenkor is hajlamos zúgni, vagy ciripelni, alváskor ez zavaró lehet. Nálam a ledtápegységnek tetettem olyan konnektort, ami fali kapcsolóról kapcsolja az áramot. Egy kapcsolóra több konnektor is felfűzhető.
Az összefoglalóban van linkelve néhány logout cikk ledes DIY projektekkel. Olvasd át őket, hátha segít.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Flowtation #17677 üzenetére
Teheted a ledhez közel és ekkor kell agyalni azon, hol néz ki esztétikusan, vagy teheted az áramforráshoz közel és a 12 V-os vezeték lesz a hosszú és vastag, cserébe a tápegységet eldughatod. Tudjon szellőzni, a tápegységek kb 80%-os hatásfokkal mennek, tehát a konnektorból felvett áram 20%-a hővé alakul. Egy 200 W-os tápegység 40 W-ot elfűt. A másik, amire érdemes figyelni, hogy vagy legyen megfelelő érintésvédelemmel ellátva, vagy legyen jól látható helyen. Nehogy akár te szerelés közben, akár az asszony takarítás közben matatva megrázza magát.
Tápegységből van több fazon is, vannak hosszú, keskeny tápok, amik például egy tükörkeret hátulján is elférnek, cserébe nem túl nagy teljesítményűek, esetleg több kell belőle. -
mikk2000
őstag
válasz
Flowtation #14477 üzenetére
Szia, ránézésre ez az mint az eddigiek, csak jóval drágábban, kérdés persze mi van a tápban ezeknél, mert nem látni bele. Mivel kör a külső ív, így nem lehet egyesével cserélgetni a szárakat, viszont elvileg kisebb átmérőjűnek kéne lennie, ami érdekes módon ahogy nézem mégsem kisebb...
-
Gabonetta
aktív tag
válasz
Flowtation #14445 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszod!
-
Gabonetta
aktív tag
válasz
Flowtation #14368 üzenetére
Azt meg tudod mondani, mekkora a pultotok? Egy vagy két sort tettél fel?
-
st6969
őstag
válasz
Ugyanez a terv: ledszalag a pult alá. De én úgy szeretném megoldani, hogy a 220-as ágat kapcsoljam (biztonságosabbnak érzem).
Van valakinek ötlete, hogyan lehetne ezt esztétikusan megoldani? Valami kis méretű, 220-as kapcsoló kellene, amit a pult alá tudok rögzíteni -
Gabonetta
aktív tag
válasz
Köszönöm szépen a válaszod! Ez lett volna a másik kérdés, a megtáplálás, a nagyobb teljesítményűeket látom, hogy mindkét végéről kell(ene). Megnézem a linkeket.
-
válasz
Flowtation #14110 üzenetére
Olyan L elemet nem találtam, amin lenne egy RGB led.
A vezetékes megoldás meg azért nem tetszik, mert akkor - szerintem - nem tudod a készülék szélére rakni a LED szalagot. Plusz helyet kell hagyni arra, hogy az összekötő vezetéket el tudd "dolgozni". -
Kernel
nagyúr
válasz
Flowtation #14091 üzenetére
Amit az adatlapon ír, elején és a 4. oldalon, annyit látok belőle én is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Flowtation #14080 üzenetére
APA102 az egyedileg címezhető LED-ek egyik típusa, WS28xx a másik stb.
Az egyszerű 5050 LED-szalag nem tartalmaz vezérlést, így azt egyedileg nem tudod címezni, semmivel.
(#14079) P.mini
A hagyományos felépítésű PC-tápokban egy termisztor figyeli a diódák hűtőbordáját, ennek függvényében egy tranzisztoron keresztül szabályozza a ventilátort. Ez az egyszerű kis áramkör nem áll semmi kapcsolatban a tápvezérléssel, tehát a ventilátor hibája vagy hiánya esetén a tápegység addig megy, míg valami szétég. Vagy egy dióda zárlatba megy és tápvédelem akkor áll le. Primer zárlat pedig a biztosítékot "aktiválja".
A korszerűbb, 500 W feletti, szinkron-egyenirányítós, DC-konverteres fajtáknál bizonyára fejlesztettek már ezen is, mivel nem nehéz kapcsolatba hozni a kettőt, így a ventilátor hibája ellen is lehet védekezni. Olyan van, amelyiknél alacsony terhelésnél lekapcsolható passzív módra, de az is figyel közben, szükség esetén elindul.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Flowtation #14084 üzenetére
Akkor még egyszer: az 5050 a led típusa, ami csak a méretet mutatja. A szalag és annak vezérlése más lapra tartozik. A WS2801 stílusú ledszalagra is lehet 5050 ledeket tenni, a lényeg, hogy ezeken a szalagokon a ledek nem hármasával, hanem egyesével szerepelnek és nem ugyanazt a programot kapják, hanem mindegyik led külön van vezérelve.
Egy indexlámpába tekerhetsz bármilyen izzót, az villogni fog, mert nem az izzóban van a relé, hanem a foglalat előtt.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Az 5050 SMD led azt jelenti, hogy a led 5,0×5,0 mm méretű, ez igaz lehet az Ambilight-osra is és a simára is.
A sima annyit tud, hogy az egész szalag teljes hosszában ugyanazt a fényt adja, vagyis a TV körben vagy sárga, vagy kék, vagy piros... Beállíthatod statikusra, vagy komolyabb vezérlővel dinamikusra.
A bonyolultabb, hogy a ledek egyesével, külön-külön vannak vezérelve, így lesz egy szép átmenet a sárgából a kékbe, majd a pirosba a TV széle mentén attól függően, mi a képernyőn a tartalom. Ehhez külön vezérlő kell, ami a TV-ről leveszi az adatot, mit is jelenít meg. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Egyedileg címezhető LED-ek ezek nem sima 5050-es LEDsor. Anro is árul ilyet?
-
csemberlen
őstag
válasz
Flowtation #13819 üzenetére
pjen válaszolt a kérdésre. Otthon lecserélni egy napi 1 órát működő fénycsövet nem érné meg.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Fénycső lehet a lézerkard is, lassan úgyis jön a szezonja.
-
pjen
félisten
válasz
A rendes nem valami szuper kínai,valami márkás.A ledes fénycső egy üveg henger amiben egy sor led van.A fénycső egy "gázkisüléses eszköz.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Flowtation #13029 üzenetére
Vissza kellett olvasnom kicsit...
A szalag típusától függ, van olyan szalag, ami tud ennyi lument.
800 lumen 3 méteren - 267 lumen/méter
800 lumen 5 méteren - 160 lumen/méterEz itt például 1350 lumen/méter, amiből már 1 méter is kiváltja a most használt izzót. Ez nem gond, mert a tápegységgel alulfeszeled kicsit, 12V helyett kap mondjuk csak 11,3 V-ot, kevesebb fényerő, kevesebb melegedés, hosszabb élettartam, a fényerőd meg még így is elég. Vagy rakhatsz be szabályzót és tekered, ahova akarod.
Azért ez nem ennyire egyértelmű, hiszen a villanykörte egy pontszerű fényforrás, ami a körtétől távolodva egyre kevesebb fényerőt jelent. A szarufákra rögzített ledszalag viszont homogénebb fényt fog adni, egy lépéssel jobbra, vagy balra nem fogsz fényerőváltozást tapasztalni, tehát a tető alatt egyenletes fényed lesz, nem úgy, mint a villanykörte alatt.
-
PHM
addikt
válasz
Flowtation #12981 üzenetére
Ezeket néztem.
Mondjuk itt is csak 6000 és 3000 kelvines van.
Alternatíva még szerintem a komplett ledes armatúra is.
Nálam ilyesmi van egy a konyhában, s mivel nejem őnagysága
túl vakítónak találta a fényét, kénytelen voltam beszerezni hozzá
külön egy opál búrát. Így olyan, mintha egy 36W-os fénycső lenne.
Kapcsoló üzemű driver van benne, nem vibrál, s az ára 2500 ft volt. -
PHM
addikt
válasz
Flowtation #12979 üzenetére
749 Ft/m, amit néztem. (IP54-es szilikonos)
Próbaképp 1m-t beragasztottam egy opál búrás profilba,
szép, egyenletes fénye van.
A 2835-ös led modernebb az 5050-esnél, elméletileg jobb a
hatásfoka és a színvisszaadása is, ezért "reklámozom". -
PHM
addikt
válasz
Flowtation #12977 üzenetére
Kicsivel drágábban számba jöhet még a 2835-ös, 120 led/m-es
szalag is. 7,2W/m a névleges fogyasztása, amiért cserébe
600 lument tud méterenként. Sajnos ennél a teljesítménynél már
szintén ajánlott alá valamilyen hőelvezető sín. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Flowtation #12970 üzenetére
Hogy milyen fényerőt igényelsz, azt te tudod. A 120 W táp elég, ha tényleg csak 10 W/m az a szalag.
Ha a vezérlő elbírja ezt a teljesítményt, akkor közös vezérlőre is teheted a 3 szakaszt. 3x4 A azért megszokott. Kültéri ledszalaggal nem szokott gond lenni, amúgy meg én pl 11,5 V-ot adok az 5050/60 RGB szalagomnak, ez elég, nem melegszik, persze nem is olyan fényes. -
-igu-
veterán
válasz
Flowtation #12970 üzenetére
5050-es ledszalag van 220V-os is (7.2W/m), ott nem számít annyira a hossz, de csak méterenként vágható - viszont nem kell számolgatni a betápot.
Nálunk 2 eur/m az ára, igaz, nem RGB, hanem egyedi színekkel. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Flowtation #12930 üzenetére
Ha kevés a fény, teszel mellé még egy sor ledet, a fa szélessége kiadja.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Flowtation #12928 üzenetére
Kültéri ledszalag klipsszel, végzáróval. Fenyő, pici szög, csavar könnyen megfogja, ott világít, ahol kell, könnyen skálázható és slaggal is moshatod.
Ja, és ezek ebay-ről filléres dolgok, elromlani sem tud. -
zsolti72837
addikt
válasz
Flowtation #11456 üzenetére
Rendben. Köszönöm.
-
zsolti72837
addikt
válasz
Flowtation #11454 üzenetére
Villásdugó egyik darabja.
-
zsolti72837
addikt
válasz
Flowtation #11452 üzenetére
Ez is ilyen LED csüngő fényfüzér.
Leejtettem és eltört. -
kuyarashi
őstag
válasz
Flowtation #11011 üzenetére
Ha opálosak a szpotok, akkor jobb a helyzet. Visszacserélni szerintem nem fogják.
A 200° szórást viszont a mennyezeti lámpára értettem. A halogén nagyobb szögben adja le az 1200 lumen fényáramot/fénymennyiséget, mint az új led fényforrásaitok a 806 lument, ezért a megvilágított terület minimum olyan világos most, mint eddig volt. A plafon pedig elméletileg sötétebb (volna, ha nem lenne búra).
Itt lehet szórakozni. Ez az elmélet, mert a valóságban más is befolyásolja, hogy hová mennyi fény jut és ebből a szemünk, agyunk mennyit "vesz fel". -
tvamos
nagyúr
válasz
Flowtation #11011 üzenetére
-
tvamos
nagyúr
válasz
Flowtation #11004 üzenetére
Ezzel en is igy voltam, (a LED szpot zavart,) ezert tettem ele egy vekony plexi lapot, olyat, mint a tejuveg. (Ideiglenesen egy A4-es lapbol vagtam darabot.)
-
kuyarashi
őstag
válasz
Flowtation #11004 üzenetére
200° kontra 300°-360°.
Szerintem a szpotot viszont nem nagyon fogjátok megszokni. A vakítás az vakítás. Szúr a fénye, ezért nem hozzászokás kérdése. Opál búrás kivitelben jobb lett volna.
-
kuyarashi
őstag
válasz
Flowtation #10999 üzenetére
Szerintem csak a halogén (vélhetően ~2.500 K) melegéhez képes tűnik hidegnek. Hozzászoktatok az előzőhöz.
Viszont a 30%-os fényerőcsökkenés nem zavaró? -
tlala
addikt
válasz
Flowtation #10898 üzenetére
A Philips Tornado a forgalmazó szerint még mindig az a típus, amiből szinte sohasem hoznak vissza.
Múlt héten vásároltam én is az üzemi konyha álmenyezeti süllyesztett foncsoros lámpatesteibe, mert jelenleg ez a technológia az elérhető, ha brutális fényerőt akarsz elfogadható fogyasztással. (Háztartási fogyasztásról beszélek, normál E27-es kategóriában, tudom, hogy a nagynyomású égők - higany-, fémhalogén-, nátrium-, xenon- stb. kategóriában sokkal nagyobb fényerő is elérhető.)
A Tornado pl. 4300 lumen (!), 60 W fogyasztással - mind 6500K-s, mind 2700K-s változatban megvehető, az általad is említett brutál jó élettartammal. Ehhez a fényerő kategóriához egyelőre a ledek még hozzá sem tudnak szagolni. -
sfefe
addikt
válasz
Flowtation #10716 üzenetére
E14est ilyet vettem de lehet neked nem ferne bele:
[link] -
Dyingsoul
veterán
válasz
Flowtation #10778 üzenetére
Igen, az is cél, hogy ne csak 5-6-szor ismétlődjön, hanem egész mély legyen. Azért is lényeg, mert egy végső nagyobb projektben szeretnék olyan 50-60cm x 100-130cm-es tárgyat de a méret nincs kőbe vésve csak úgy nagyságrendileg mondom.
A vezérlés olcsóbban is megoldható, pl Leonardo Pro Micro. Arduino Uno picit drága és méretben is nagy ehhez a projekthez de amúgy az is van nekem otthon.
-
Dyingsoul
veterán
válasz
Flowtation #10774 üzenetére
Az angol nyelv nem igazán zavar, inkább a megvalósításban nem tudom, hogy merre induljak még.
Köszi az ajánlásokat, szerencsére itt helyben Debrecenben elég sok helyen kapható Led, illetve a választék is nagy. Voltam a Mixvill üzletében is (a kiscsajok nagyon dekoratívak voltak, szakmailag viszont nem szabad sokat várni tőlük), hát választék az van.
Mondjuk RGB ledszalagot pont nem néztem de a webshopjukban találtam.
Arra is gondoltam még, hogy olyan projektet szeretnék csinálni amiben tudok fejlődni. Pl megcsinálom az infinity tükröt és szeretném később programozni a ledeket. Mozgást, pulzálást, esetleg hangra történő színváltást-villogást. Csak ugye ennek tudatában szeretném már az alapanyagokat is összeválogatni. A programozással nem lesz gond, inkább csak az elektronikai része az amihez kevesebbet értek.
Most ugye azt sem tudom mekkora felülethez hány lumenes lenne a jó. Gondolom minél világosabb annál mélyebben fog világítani a "semmibe". Vagy mégsem? Led diffuser megoldáson is gondolkodom, szerintem úgy még szebb lenne a végeredmény de hát még ezt is ki kell találni.
-
mzso
veterán
válasz
Flowtation #10740 üzenetére
Szerintem akkor jársz a legjobban ha amennyire lehet függőlegesen lefelé irányítod.
Feltéve, hogy kilóg a búrából a fényforrás lényegi része. Ha nem akkor beszűkít a szöget és elnyeli majd a fény egy jelentős hányadát, ami így ugye pocsékba megy... Viszont ahogy nézem, van olyan hogy E27 hosszabbító.Viszont szerintem eléggé gányolós megoldás, hogy szpot-nak kitalált fényforrásba széles szögút raksz. Érdemesebb lámpát cserélni. Valami mennyezeti nem csüngős lámpát
(#10747) Ano
Szerintem az értelmetlen amit mondtál. A szpot attól szpot, hogy nem szór jól. Tehát egy 200 fokos akárhogy is rakod jobban szórja a fényt. Ha meg a búra elnyeli a sugárzási szög felét akkor meg olyan mintha ugyanaz lenne, csak fényt pocsékolsz a búrával való elnyeletéssel. -
Ano
senior tag
válasz
Flowtation #10740 üzenetére
Mint írtam pont ugyanilyen lámpánk van nekünk is, annyi különbséggel, hogy a búra az fehér ... a vízszintes pozíció már bőven elegendő lesz, hidd el!
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Flowtation #10735 üzenetére
Persze, hogy összeadódik. Csodák nincsenek. 2 izzó 2x annyit fogyaszt, mint 1.
-
Ano
senior tag
válasz
Flowtation #10735 üzenetére
Láttad amit írtam neked korábban? LINK
-
Ano
senior tag
válasz
Mi ILYET raktunk bele a pont ugyanilyen lámpatestbe és kellő fényt biztosít potom 22W-nyi fogyasztással ... és még relatíve olcsó is!
Szerk.: mivel ezek nem spot izzók, így a plafon mellé kell "hajtani" a lámpatestet a lehető legközelebb, hogy onnan verődjön vissza fény és így jobban szórja szét a szobában!
-
mzso
veterán
válasz
Flowtation #10719 üzenetére
Te mit nézel? Ott van, hogy 45*80mm
-
Nudlee
aktív tag
válasz
Flowtation #10719 üzenetére
P45, G45 jelölés = 45mm átmérő
-
mzso
veterán
válasz
Sokkal erősebbek nincsenek e14-esben. Max ezzel próbálkozhatsz meg: http://www.vtac.hu/LED-izzo---6W-E14-P45-Chip-Meleg-feher-4250
-
temp123456
tag
válasz
Flowtation #10665 üzenetére
csak a meleg szin jatszik sajnos, tapasztalat, parszor csereltem mar led izzo garniturat mert tul hideg volt itt a finnyasoknak, foleg az idosebb korosztalynak, es V-tac-nal katalogusban ahogy megy fel a lumen, valahogy eltunik a 2700-3000K tartomany.
de kb ilyen jo lesz szerintem. ettol mar a Boeing is leszallopalyanak nez minket, -
temp123456
tag
válasz
Flowtation #10658 üzenetére
kukorica annyira nem bejovos, de filamentrol jokat hallok, csak talalni kellene valami eroset belole, ami nekem egyelore meg nem sikerult.
-
Tonyo
őstag
válasz
Flowtation #10658 üzenetére
Köszi szépen!
-
kuyarashi
őstag
válasz
Flowtation #10631 üzenetére
Csak annyi, hogy régi. Mostanság minden régi kacatra ráaggatják a "retró" jelzőt, mert menő, jól hangzik, jót tesz az üzletnek, 4 / 2 = 2, stb.
-
mzso
veterán
válasz
Flowtation #10622 üzenetére
Akartam linkelni: http://www.vtac.hu/sct/221368/Retro-LED-Izzok
Viszont cseréba max 75W-os izzó fényerejét hozzák és drágábbak is. (Még mindig olcsóbb mint fali LED lámpa)Csak nem az ilyen gyönyörűséget förmedvényezed le?
Ilyen a menőknek van. -
mzso
veterán
válasz
Flowtation #10617 üzenetére
Az ufóba bele miért nem jó?
Ha led szálasat veszel akkor a sugárzási szöggel sincs gond.Egyébként ezek csak 120 fokosnak vannak írva. Úgyhogy lehet, hogy oldalra nem világítanak annyira mint szeretnéd.
-
kuyarashi
őstag
válasz
Flowtation #10613 üzenetére
Jaaa, igen. Nem gond.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Flowtation #10563 üzenetére
Én vagyok a hülye, igazad van. A tápokon van apa csatlakozó, a fogyasztóra kerül az anya.
-
nandow
aktív tag
válasz
Flowtation #10556 üzenetére
Szia!
Köszi a válaszokat!
Nálam lesz sín is. Most készül a konyhabútor is, és az asztalossal azt beszéltük, hogy belemarja a profil helyét a szekrény aljába, és beteszi a profilt. A profilon meg szerintem lesz majd valamilyen búra.Milyen csatlakozót forrasztottak a szalag végére?
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #10422 üzenetére
bocs, dupla lett valamiért. A tesa szalagot nem próbáltam, de már nem bizom benne, most hozattam pillanatragasztót.
-
pjen
félisten
válasz
Flowtation #10423 üzenetére
Szia.Keskeny TESA szalaggal nem próbáltad?
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #10422 üzenetére
Csak jelzem, hogy más ne sz..jon vele, kipróbáltam a ragasztópisztolyt, egy lyukas fingot nem ér.
Pedig raktam alá rendesen. Most megyek keresni pillragacsot.
-
jozsi252
veterán
válasz
Flowtation #10419 üzenetére
Ha nagy fényerejű led szalag, akkor mindenképp alu sínre rakd rá mert megfő a led. Nálam a konyhába 5630-as közel 2000 lumenes led szalagok vannak, azokat mindet alu sínre rakom. Még így is lehet érezni hogy nyáron az alumínium sín mennyire fel tud melegedni, hát még mi lenne sín nélkül..
De ha csak ilyen 10-14W-os led szalagról van szó, akkor véleményem szerint nem kell hűtés, de ami nagyobb fogyasztású annak mindenképpen!
Ez a pillanatragasztós megoldás jó szerintem fára is ugyanúgy. -
B-L-A-C-K
titán
válasz
Flowtation #10417 üzenetére
Nekem itt körbe már lassan 3 éve van fent a szobában ez színes szalag, ezeket jobb minőségű kétoldalas ragasztóval tettem fel (praktikerben vettem de nem tudom már mi volt a márkája), és azóta meg sem mozdultak.
-
jozsi252
veterán
válasz
Flowtation #10417 üzenetére
A Led szalagokon ami van rajta az egyenlő kb. a nullával! A takony nem jó (ragasztópisztoly) mert túl sokat nyom szerintem. Nekem ami a legjobban bevált, az a sima pillanatragasztó. Mióta azzal ragasztom rá a sínre, nem jött le egyik sem!
Loctite-ot használok katt. Ezzel a sín közepére húzok egy nagyon vékony csíkot, majd rá a led szalag, pillanatok alatt megköt, és utána hibátlan kötést biztosít. Nyilván lehet kapni több komponensű ragasztót, de tök fölösleges olyanokat venni. -
Zozzz2000
tag
válasz
Flowtation #10320 üzenetére
Ezen 120 led van méterenként,ha jól értelmezem? Akkor ennek még nagyobb a fogyasztása nem? Elég nagy tápot vettél?
-
Flowtation
őstag
válasz
Flowtation #10297 üzenetére
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Flowtation #10285 üzenetére
Mondtam, a nagyobb fényerő többe kerül.
A beltéri ledet egy búrás profilba bele lehet tenni. Persze ez megint költség.
Esetleg fénycsöves világítótest? Készre szerelt, konnektorba dugható, saját kapcsolós, sorolható megoldás.Az egyik 3,6 W/m, a másik 3,6-4,8 W/m. Ez az oka a különböző fényáramnak. Az 5050/30 kb 7,2 W/m-t eszik, az 5050/60 pedig 14,4 W/m-t. Utóbbi többünk szerint is bőven elég pulthoz, ugyanígy a 3528/60-at senki sem javasolja. De még mindig nem tudom, hogy az 5 méteres szalagokból hány métert akarsz felhasználni a pulton. Így meg nem fogom javasolni, hogy ha egy sorban kevés a fényerő, ragassz fel mellé még egy sort...
Az a 40 W-os tápegység 4 méter 5050/60 ledhez kb szart sem ér, vagy jócskán letekered a fényerőt, vagy nézel 60-75 W-os tápot hozzá.5050/60-hoz kell az alu profil, hosszú távon meghálálja magát. Az, hogy a hőterhelés nem nyírja ki hamarabb a ledeket, csak hab a tortán. A profilt odacsavarozod a bútor aljához és nem fog leesni, a búra meg nem engedi a ledszalagot. Láttam már hőre meglágyult ragasztójú ledet. Vicces volt után vakargatni a taknyot róla, hogy egy normális ragasztóval legyen értelme próbálkozni.
tboy93: nekem új, hogy van GU-10-hez ilyen forma led fényforrás. Ilyesmi?
A szűk szórási szögű spotot ne hasonlítsd egy minden irányba szóró kukoricához. A spot által megvilágított területen a kukorica is ugyanannyit tud, csak mellett veszed észre a különbséget.Tony21: 3528/60 szerintem kevés egy sorban rakva. Vagy két sorban, vagy 3528/120.
-
Tony21
tag
válasz
Flowtation #10294 üzenetére
5050-em nincsen, valaki majd megerősíti, hogy kell-e neki plusz hűtés (ártani szvsz nem árt). De ha aluzol, akkor válaszd a 2835/60-as szalagot, az odab@sz
Ha nem akarsz alu profilt, akkor pedig 3528/60 normális minőségű szilikonos szalag szerintem elegendő lehet. -
Tony21
tag
válasz
Flowtation #10289 üzenetére
Annyi biztos, hogy volt alkalmam összehasonlítani a dekor és nem dekor szalagokat, a dekor elég ergya
V-Tac szalagot nem volt alkalmam kipróbálni.
Legyen 5050/60, tedd alu sínre és tuti, hogy lesz elég fényed. Ha búrás alu sínbe teszed, nem kell a szilikonos kivitelű szalag -> olcsóbb szalag, de az alu sín plusz költség.
Lóvét ne sajnáld rá szerintem, egyszer kell megcsinálni jól, aztán el lehet felejteni. -
Tony21
tag
válasz
Flowtation #10284 üzenetére
60 darab / méter alá ne menj szerintem.
Ha nem egyben teszed fel a szalagot, akkor akkora darabokat rendelj, amekkora kell (méterre vágják) a bizonyos helyekre.
Ennek annyi előnye van, hogy minden led szalag csíknak a végére forrasztanak vezetéket, zsugorcsövestől mindenestőlTehát ha 5db 1 méterest rendelsz, akkor minden méteres szakaszt felvezetékeznek
Így ezzel már nem kell kínlódnod.
Új hozzászólás Aktív témák
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- Milyen processzort vegyek?
- World of Tanks - MMO
- BestBuy topik
- E-roller topik
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Linux haladóknak
- További aktív témák...
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
- ÚJ Asus TUF Gaming F17 FX707 - 17.3"FHD IPS 144Hz - i7-13620H - 16GB - 1TB - RTX 4060 -3 év garancia
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i5-G5 I 8GB I 128SSD I 12,5" Foltos FHD Touch I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Precision 5530 - i7-8850H I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I P1000 I Cam I W11 I Gari!