Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3301) concret_hp válasza axioma (#3300) üzenetére


concret_hp
addikt

és ami 8-9m2 és lakásnak hirdetik az mi? :P

vagy fullba vagy sehogy :D

(#3302) axioma válasza concret_hp (#3301) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nem tudom, de regebben pl. lehetett belole - peldat most nem tudnek, hogy volt ilyen valakinel - meglepetes, ha ezert nem lakoingatlankent kellett utana illetekelni 4-6% + kulonbozetivel, hanem 10% egyben...
Illetve azt tudom me'g elkepzelni, hogy a regebbieknel a kialakult allapot szerint kell nezni, de ha ujepitesurol van szo, akkor ez se lehetseges kibuvo. [Pl. szamolhat ugy netto nm-t hogy a falak felet beleveszi, es azt szorozza a nm-arral, de a minimum 1 db minimum 17nm szobanal ezt utolag kulon kizartak mint trukkozesi lehetoseget, valamikor az elmult 7 ev soran miota figyelek a temara.]
Igaz, olyan hirdetest is lattam, hogy 245-os belmagassaggal hirdettek, mondjuk beleirta legalabb a szovegbe, de az se lakas, 250 alatt mar csokkent erteku lakoterulet, szoba meg nem lehet olyanbol, csak egyeb helyisegek pl. garazs, gardrob stb.

(#3303) _BM_ válasza axioma (#3300) üzenetére


_BM_
senior tag

Jó meglátás! És ilyen stádiumban még tulajdoni lap sincs, amelyen ellenőrizni lehetne.
Azt nem értem, hogy miért nem hazudják kicsit 20 nm fölé a 19,83 négyzetmétert. Vagy már a 19,83 is hazugság?

[ Szerkesztve ]

(#3304) _BM_


_BM_
senior tag

[link]
Erről beszéltem a múltkor. Gyakran előfordul, hogy előbukkan valaki, és keretjelzálogot b*sznak minden albetétre (akármilyen indokkal).

(#3305) axioma válasza _BM_ (#3303) üzenetére


axioma
Topikgazda

Szinte biztos, hogy a 19.83nm az a fizeteskor szamito szorzo, az ingatlan netto vszinu ennel is kisebb. Vagy forditva, ez a fe'l-netto (pl. tullapra(!), th. hanyadra szoktak fele fallal szamoltat irni... ha az elobbit tudtommal nem is lehetne, akkor is), fizetni meg valami ennel is tobbert kell. Abban lehetsz egyedul biztos, hogy nem annyi nettora fizetsz, mint amennyit centivel kimersz.

(#3306) Ace Ventura


Ace Ventura
addikt

Miért van az, hogy ha itt a neten nézem a lakáshitel kalkulátort, akkor egész jó elfogadható törlesztőt ajánlanak fel, de ha elmegyek a bankba, akkor majd 30-40%-al magasabbat számol az ügyintéző ürge.
10 évre tervezek hitelt felvenni.
Fix törlesztővel van valami lehetőség, vagy ezek a hitelek is mehetnek felfele, mint a devizások?

Üres az ágyam, mint a koponyám, csészémben felforr a hideg tej... az élet egy pénzdarab, feldobom néha.... de tudom mi a fontosabb: az írás, nem a fej

(#3307) biker válasza Ace Ventura (#3306) üzenetére


biker
nagyúr

azét van, hogy menjél be :)

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#3308) titko válasza Ace Ventura (#3306) üzenetére


titko
tag

A neten lévő kalkulátorok csak megközelítő vagy még az sem összeget ad, a pontos összeg függ a hitel fajtájától a jövedelmed nagyságától stb. Ha gondolod küld el privibe mi a felállás, és készítek neked egy listát mi hol mennyi

(#3309) bandus


bandus
veterán

[link] nem ilyesmit kerestetek ti múltkor? lakások jó áron :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#3310) sgx válasza bandus (#3309) üzenetére


sgx
tag

Udv!

Ezzel a lakassal kapcsolatban lenne par kerdesem a belinkelt oldalrol.

Ez a lakas akkor lenne teljesen az enyem, ha megnyernem a licitet es utana kifizetnem a kozel 3millios tartozast?
Van egy ilyen megjegyzes is a linken: "Egyéb infó:
Az ingatlan tulajdoni hányad lakottan kerül árverezésre!" Ez azt jelenti h ott lakik egy csalad jelenleg, es miutan megvettem a lakast ok(et) kikoltoznek/kikoltoztetik?

Ezutan tehermentesen, hitelmentesen, jelzalogmentesen az enyem lenne a lakas, a tulajdoni lapra semmi negativum nem lenne irva?

(#3311) DeFranco válasza sgx (#3310) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Nem, tiéd lenne egy lakott lakás negyede... a pontos szabályokat nem tudom, jönnek majd nálam okosabbak, de ha az egészet vennéd is meg, ha így lakottan veszed, és nem akarnak onnan kiköltözni, legálisan az életben ki nem rakod őket onnan.

Azt azért mindenki megfigyelte, hogy milyen tartozás miatt árverezik el a lakást (negyedét)... engem leültetett...

(#3312) bandus válasza DeFranco (#3311) üzenetére


bandus
veterán

aaz kemény..

nekem is van ~600k-nyi feléjük, de ahogy számolgatom, legkésőbb két éven belül ki is csengetem :) vagy ha nagyon muszáj, akkor már az idén.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#3313) _BM_ válasza sgx (#3310) üzenetére


_BM_
senior tag

Szerintem tehermentesen kerülne a tulajdonodba, viszont a lakókat csak a vonatkozó szabályok betartásával tudod eltávolítani, amihez nem értek, de biztosan szar ügy. Az túlzás, hogy az életben nem lehet kirakni őket, ahogy írták utánad, de semmiképpen nem frankó deal az ilyen.

[ Szerkesztve ]

(#3314) DeFranco válasza _BM_ (#3313) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Tudtommal családvédelmi törvények miatt ha gyerekkel vannak, vagy csak azt állítják, hogy lakik ott gyerek, akkor már kapásból nulla esély.

(#3315) _BM_ válasza DeFranco (#3314) üzenetére


_BM_
senior tag

Ja, most nézem, hogy tulajdoni hányad marad az adósoknál. Akkor visszavontam az egészet. Hülyeséget írtam. Ha valaki beszáll társtulajdonosnak, akkor a közös tulajdon megszüntetése következik, amit peres úton lehet kikényszeríteni. Én 500 forintot sem adnék az ilyen lakásért. Ez a cigánymaffia szakterülete. Azok kirakják még Klicskót is :))

[ Szerkesztve ]

(#3316) DeFranco válasza _BM_ (#3315) üzenetére


DeFranco
nagyúr

rászistá :Y

(#3317) axioma


axioma
Topikgazda

Nem lakas, hanem telek, de odat zeng a kozvetitokrol... [link]

(A 3. kepen lathato telekmereteket es a meghirdetettet tessek osszevetni... ugy 2,5x-es szorzo van kb. a ketto kozott.)

(#3318) _BM_ válasza axioma (#3317) üzenetére


_BM_
senior tag

Bűncselekmény, mert nem azt árulja az ügynök, amit kínál. Ez olyan, mint rézgyűrűt aranygyűrűként árulni (gagyizás). Vagy km-órát visszatekerni.

[ Szerkesztve ]

(#3319) concret_hp válasza axioma (#3317) üzenetére


concret_hp
addikt

több szintes telekről még nem hallottál? :(

és egyébként szabályos téglalap alakú :D

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#3320) axioma válasza _BM_ (#3318) üzenetére


axioma
Topikgazda

Es ha az ugynok csak felrakta az ugyfeltol kapott adatokat (persze szakmai hibat vetett, hogy nem nezett ra ennyire sem), akkor ki az elkoveto?
Azert nem ertem, mert 400 nm-hez iszonyat draga, ott es az. 1038 nm-re meg eleg jo lenne az ar akkor, ha a teglalap szabalyos azaz van legalabb 18-24 m utcafront, de a kornyeken jellemzoen keskeny es 50 m hosszu telkek szoktak lenni, tehat egyik iranyban se stimmel.
En mondjuk raerek, mivel majd evek mulva talan kell egy telek es epitkezunk, de hirdetesfigyelo be van allitva, figyelni a piacot, meg hatha valami csoda folytan felkerul egy tuti vetel.

(#3321) concret_hp válasza axioma (#3320) üzenetére


concret_hp
addikt

most úgy tényleg ha ezt nem veszi észre, akkor mi lehet amit észrevesz? :U

vagy fullba vagy sehogy :D

(#3322) _BM_


_BM_
senior tag

[Devizahitel]

Azt mondja a hangfelvételen az egyik ürge, hogy a nehezen érthető szerződés semmisnek tekintendő. És mivel a perelt szerződéseken évek óta töprengenek a legfelső bírói fórumokon, bizonyított, hogy nem teljesítik az adott szerződések az érthetőségre vonatkozó alapfeltételt. Nem is hülye megközelítés.

[ Szerkesztve ]

(#3323) concret_hp válasza _BM_ (#3322) üzenetére


concret_hp
addikt

hát az elég érdekes lenne, ha kitalálnák, hogy van egy pár millió darab érvénytelen hitelszerződés :C

vagy fullba vagy sehogy :D

(#3324) _BM_ válasza concret_hp (#3323) üzenetére


_BM_
senior tag

Nyilvánvaló, hogy nem lesz ilyen döntés, annak ellenére sem, hogy egyéb problémák is vannak a szerződésekkel. Például a cds felárazás. Nem véletlenül tologatják az ügyeket.
Nem volt soha adósságom, de mindig is vehemensen vitába szálltam azzal a nézettel, hogy miért nem olvasta el a paraszt a szerződést. Mit a szart olvasson rajta, ha nem érti? Persze, erre lehet mondani, hogy ha nem érti, akkor ne vegyen fel hitelt. Áh.

[ Szerkesztve ]

(#3325) attiati


attiati
veterán

mi lett végül azzal a reitter feri utcai lakással? egyikőtök sem érdekődött utána? pedig nagy volt itt a felindulás.... :)

(#3326) axioma válasza _BM_ (#3324) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ha nem erti, akkor miert mondta azt a kozjegyzonek, hogy erti???
En haragszom a devizahitelesek megsegiteseert, de kiemelkedoen azokert, akik kamattam forint hitel helyett ebbol epitkeztek, afa-t csaltak, feketen dolgoztattak, most meg me'g jol ki is segitette oket az allam...

[ Szerkesztve ]

(#3327) _BM_ válasza axioma (#3326) üzenetére


_BM_
senior tag

"Ha nem erti, akkor miert mondta azt a kozjegyzonek, hogy erti???"

Biztos azért, hogy ne nézzék hülyének. Minden ismerős, minden kolléga felvett már hitelt, oszt pont én ne érteném? Megvolt ez csinálva szépen.
Megjegyezném, hogy én sem szoktam tanúsítványt kérni, ha gombát veszek a boltban. Vásárlás előtt nem ellenőrzöm a tégla teherbíró-képességét, nincs is rá eszközöm. Az állam szavatol, a fogyasztó pedig megbízik az államban, illetve az általa ellenőrzött és engedélyezett üzleti szereplőkben. Nem várható el a fogyasztótól, hogy átverést gyanítson a hosszú lejáratú hitel esetében, mert egyszerűen nem olyan jellegű a termék. A sportfogadás vagy a tőkeáttételes kereskedelem más műfaj. Ott valóban nincs helye reklamációnak.

Jut eszembe, a közjegyzők sem értették. Vagy nem vettek fel devhitelt? :)) :))

[ Szerkesztve ]

(#3328) axioma válasza _BM_ (#3327) üzenetére


axioma
Topikgazda

Varj, ket dolog, hogy nem erti es ezert most arra hivatkozik, hogy atvertek; es mas dolog az hogy ertette, de megerosnek gondolta a dolgot.
Az allam meg mindent megtett a tiltason kivul, kulon kellett a kozjegyzon kivul is alairni, hogy KOCKAZAT van, es o ennek tudataban vallalja (kamat- es arfolyamkockazat kulon-kulon emlitve). Es nem, nem ez volt a pszichologiaja amit irsz! Az, hogy ezzel es csak ezzel megengedheti maganak, hogy akkora hazban lakjon, amire (gazdasagialag) nem jogosult, es bevallalta erte a sokszor lelkere kotott kockazatot, mert az akkor neki kell is, ha elvileg lehet.
Az igaz, hogy a piaci szereploket is meglepte a vegul fellepett merteke a kockazatnak - altalaban 30% a nemakcios hiteltorlesztore, ezt mondtak hogy ennyit kell tudni biztonsaggal is fizetni. Akik igy tettek, azoknak azert csak specialis esetben van gondja... (ha idoben kommunikaltak a bankkal is, es ha fole is nott, pl. toketorl-halasztast kertek, a maradek tuti belefert ebbe). Valamint egyes lakastipusok mind a mai napig forgalomkepesek, a masik amitol hulyet kapok, hogy a 90% hitelre vett lakas eseten ha kirakjak belole akkor azt ugy allitjak be, hogy elvettek tole a lakast. A fraszt, nagyon max. a 10%-ot mondhatnank, de azt meg igenis tudatosan kockaztatta. Az osszes hitles (nem csak dev.hiteles, azaz en is) nagyobb ertekben lakik, mint amennyit mar megkeresett, a jovobeli fizuja terhere, ami nem baj es adott esetben racionalis dontes is lehet - de ne mondjuk mar, hogy "elvesztette" azt, ami nem is volt az ove! Menje vissza alberletbe vagy a szulokhoz, ahol lett volna, ha nem vag bele a dev.hitelbe. [Tudom, szar visszalepni, de mi pl. beleszamoltuk, hogy mi van ha vissza kell adni a hitelt es szocpolt, megvan a veszforgatokonyv, es adott esetben elfogadnam a visszalepest.]

(#3329) _BM_ válasza axioma (#3328) üzenetére


_BM_
senior tag

"Az allam meg mindent megtett a tiltason kivul, kulon kellett a kozjegyzon kivul is alairni, hogy KOCKAZAT van"

Mekkora betűkkel írták? Nem tudom, nem láttam ilyen szerződést, ezért kérdem. Ami pedig a kockázatra való figyelmeztetést illeti, ha hiszed, ha nem, egy sor illetékes figyelmeztetett a veszélyekre, bizonyítani is tudják (pszáf, költségvetési tanács). Csak az a baj, hogy úgy intézték, hogy senki ne hallja meg. Eldugták a 100 oldalas beszámoló akárhányadik oldalán, viszont most büszkén hivatkoznak rá.

"Az, hogy ezzel es csak ezzel megengedheti maganak, hogy akkora hazban lakjon, amire (gazdasagialag) nem jogosult"

Ez így igaz. Tömegpszichózis ragadta magával az embereket.

a masik amitol hulyet kapok, hogy a 90% hitelre vett lakas eseten ha kirakjak belole akkor azt ugy allitjak be, hogy elvettek tole a lakast.

Viszont ők jártak jól. Van ismerősöm, aki gyakorlatilag önerő nélkül vett lakást. Felment a részlet, eldobta, kiszállt, úgy tekinti, hogy addig albérleti díjat fizetett, pár évig még cseszegeti a bank, feketén dolgozik, majd lekopnak róla. Sajnos, ezek jártak "jól", és azok kerültek valódi csapdába, akik minden fellelhető pénzt összekapartak az önerőre, hogy minél kisebb legyen a hitel összege. A legkevésbé felelőtlenek kúrtak rá a legjobban, ahogyan ez a történelemben mindig is így volt. És így is lesz.

Végezetül feltenném a költői kérdést. Ma miért nem lehet frankhitelt indítani? Csak nem azért, mert most valóban van némi esély arra, hogy jobban járhat az ügyfél 5-10 éves távlatban a gyenge árfolyam miatt?
;)

[ Szerkesztve ]

(#3330) _BM_ válasza axioma (#3328) üzenetére


_BM_
senior tag

"Az allam meg mindent megtett a tiltason kivul, kulon kellett a kozjegyzon kivul is alairni, hogy KOCKAZAT van"

Ja a lényeget meg elfelejtettem. Milyen jellegű kockázatra hívták fel a figyelmet? Kizárólag ÁRFOLYAM-kockázatra, de a mai törlesztők nem csak a megváltozott árfolyam arányában magasabbak, hanem a CDS felárral indokolt emelés is rárakódik a törlesztőkre. Volt szó a szerződésekben országkockázati felárról? :F
Persze, ha benne lett volna a CDS a szerződésekben, akkor is felvette volna mindenki, aki felvette. :U

[ Szerkesztve ]

(#3331) axioma válasza _BM_ (#3329) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ha nem lattal ilyen szerzodest, akkor miert mondod, hogy biztos apro betukkel irtak? Kotelezo egyoldalas meretu, de par mondatbol allo alairando volt, hogy a kockazatokrol szolo figyelmeztetest olvastam es megertettem, es ennek tudataban irtam ala a szerzodest. (Es azzal ne tessek nekem jonni, hogy de hat anelkul nem szerzodtek volna, mert nem kotelezo tobbet kolteni, mint amennyi mar van.)
Mondjuk teny, hogy ezt valamikor kozben vezettek be, de boven a tobbseg mar iyennel egyutt vette fel.

Van egy erdekesebb kerdesem: a dev.hitelesek akkor miert nem alltak sorba allam bacsinal befizetni, amikor boszen csokkent a torlesztojuk?

Dev.hitelt biztosan lehet kapni, devizaban fuggo vallalkozasoknak (kulfoldi alapanyagbol exportra). Amire te gondolsz, az a dev. alapu hitelek jelzalogbejegyzese tiltva van, de en hadd ne kommentaljam mar a mostani nem merem mondani milyen gazdasagpolitikat...

Az viszont nem igaz, hogy nem jarhatott jol senki becsulets a dev.hitellel. Ismeros me'g 2004-ben vett fel, eppen 180 alatt, neki a tavalyi elotorl. lehetosegig (kivaltotta massal) a szar idoszakot figyelembe veve is boven pluszban volt ahhzo kepest, amennyi az indulo nemakcios havidija volt. Raadasul hasznalt lakas + felujitas volt, arra a dev.hitelnel joval dragabb kisebb tamogatasu jart volna neki. Mi 2005-ben szinte fillerre ugyanannyit vettunk fel kieg.kamattamban, es bar 2008-ban kerult csak ugye szoba, de o akkor a valsag elott havi 20-30e-rel kevesebbet fizetett mint en!

(#3332) axioma válasza _BM_ (#3330) üzenetére


axioma
Topikgazda

Tevedes. A sima forinthiteleknel is volt olyan leirva, hogy kamatkockazat, a dev. hiteleknel meg ki volt mindig irva a kamat- es arfolyamkockazat is. Ez tuti, annak idejen rengeteget neztem kondilistakat (keresd vissza az index forumon a hsz-eimet, ugyanezen a neven - akit csak lehetett, lebeszeltunk volna; es persze volt akinel vagy az vagy semmi eset volt, de jellemzoen felmerult ilyenkor, hogy de hat akkor mennyire kell, meg mennyire akkora kell). Na szoval az osszes kondilista es tablazat alatt is ott volt mind a ketto kockazatfajta. Az nem volt benne kulon, hogy az orszagkockazat rarakodik a kamatra, ez teny. Azert ne felejtsd viszont el, hogy akkor arrol volt szo, hogy mindjart eurozona, volt aki mar ezert eurosat vett inkabb fel.
De a kamatnovekedessel se lehetett barkit tulszivatni, leginkabb a 20 evnel hosszabbaknal okoztak anomaliakat. Me'g az eletbiztivel kombinaltak egy nagy bomba, bar azok meg majd par ev mulva kezdenek lejarni (pedig akkor volt az angliai hasonlo botrany... megis felvettek).

(#3333) _BM_ válasza axioma (#3331) üzenetére


_BM_
senior tag

"de par mondatbol allo alairando volt, hogy a kockazatokrol szolo figyelmeztetest olvastam es megertettem,"

Ez a szöveg C-vitamin dobozán is rajta van.

A mai napon 235 ft a chf árfolyama. A hiteles időkben volt - átlagolva és hasra ütve - 160. Ez 46%-os emelkedés. A mai napon 46%-kal magasabb a törlesztő a 2007-es évhez viszonyítva, vagy többel?

[ Szerkesztve ]

(#3334) _BM_ válasza axioma (#3332) üzenetére


_BM_
senior tag

"Az nem volt benne kulon, hogy az orszagkockazat rarakodik a kamatra, ez teny."

Ha valaki figyelmesen elolvasta a kondíciókat, és értett is valamit hozzá, az azt szűrte le, hogy Svájcban 3% a kamat, a hitelt pedig 5%-kal indítják, tehát, hozzávetőlegesen ezekkel az arányokkal kalkulálhat végig a futamidő alatt. Ha időközben felmegy 3-ról 4%-ra a svájci kamat, akkor a törlesztőt 5% helyett 6%-kal fogják számolni.
Azóta lement a svájci kamat 0,25%-ra.......

"Es azzal ne tessek nekem jonni, hogy de hat anelkul nem szerzodtek volna"

Már miért ne jöhetnének? Te csak abból a szempontból közelíted meg a kérdést, hogy képes vagy a megemelkedett összegű törlesztésre. De ha tízszer ennyi lenne a törlesztőd, akkor egyetértenél velem? Minden bizonnyal igen, de akkor meg miért értesz egyet velem a jelenlegi szituban?

[ Szerkesztve ]

(#3335) _BM_ válasza _BM_ (#3334) üzenetére


_BM_
senior tag

Bocs, javítás:
miért nem értesz egyet velem a jelenlegi szituban?

Varrjuk el ezt a szálat, mert kicsit hülyének érzem magam, hogy én (adósságmentes személyként) próbálom megmagyarázni az átvert ügyfélnek, hogy átverték. Az index.hu fórumán többször lejátszottam ezt a meccset a különböző topikokban. Mindig az volt a vége, hogy összeálltak ellenem a devhitelesek, és szó szerint kiutáltak :))
Normális vagyok? :N

[ Szerkesztve ]

(#3336) attiati válasza _BM_ (#3327) üzenetére


attiati
veterán

Ha elindul a világban egy hatalmas tőkeáttétes korszak, ott kevés olyan felügyelet és állam van, aki képes tisztán látni a buborék jeleit. Ha nem így lett volna, akkor válság sem alakult volna ki. Annyira egyirányú és sokszereplős lett a játék a világban, hogy összeomlott.

"Az állam szavatol, a fogyasztó pedig megbízik az államban"

Nincs az az állam, amelyik tisztán látta volna mindezt. Hisz a buborék az attól buborék, hogy mánia, elveszíti mindenki a józan ítélőképességét, pontosabban nem is tudja megítélni. Ha meg képes lett volna látni, akkor nincs mánia, nem lett volna mit észrevenni, és nem is omlott volna össze.

Állam jól járt, mert nem kellett kamattámogatásra költeni a költségvetésből. Sőt, ő maga is élvezte a tőkeáttét minden előnyét, ő maga is ugyanúgy spekulált (hisz ugye mánia) (és most nem az önkormányzatok chf kötvényeire gondolok).

Ilyen az emberi természet, ilyen a pszichológia,

Nehéz egy trenddel szembe menni, hisz nem tudod miből maradsz ki, és nem tudod, hogy jó fázisban szállsz e ki. Vajon nincs e túl korán? Ritka és kevés az olyan ember, főleg magas döntéshozó pozícióban, aki képes ilyen szinte átlátni a dolgokat és meghozni a döntést. Legyen szó bármiről, élelmiszeripari eljárások, orvostudomány, hitelezés.

(#3337) attiati válasza _BM_ (#3327) üzenetére


attiati
veterán

Ha elindul a világban egy hatalmas tőkeáttétes korszak, ott kevés olyan felügyelet és állam van, aki képes tisztán látni a buborék jeleit. Ha nem így lett volna, akkor válság sem alakult volna ki. Annyira egyirányú és sokszereplős lett a játék a világban, hogy összeomlott.

"Az állam szavatol, a fogyasztó pedig megbízik az államban"

Nincs az az állam, amelyik tisztán látta volna mindezt. Hisz a buborék az attól buborék, hogy mánia, elveszíti mindenki a józan ítélőképességét, pontosabban nem is tudja megítélni. Ha meg képes lett volna látni, akkor nincs mánia, nem lett volna mit észrevenni, és nem is omlott volna össze.

Állam jól járt, mert nem kellett kamattámogatásra költeni a költségvetésből. Sőt, ő maga is élvezte a tőkeáttét minden előnyét, ő maga is ugyanúgy spekulált (hisz ugye mánia) (és most nem az önkormányzatok chf kötvényeire gondolok).

Ilyen az emberi természet, ilyen a pszichológia,

Nehéz egy trenddel szembe menni, hisz nem tudod miből maradsz ki, és nem tudod, hogy jó fázisban szállsz e ki. Vajon nincs e túl korán? Ritka az olyan ember, főleg magas döntéshozó pozícióban, aki képes ilyen szinten átlátni a dolgokat és meghozni a döntést. Legyen szó bármiről, élelmiszeripari eljárások, orvostudomány, hitelezés.

(#3338) _BM_ válasza attiati (#3336) üzenetére


_BM_
senior tag

"Nincs az az állam, amelyik tisztán látta volna mindezt"

Utólag is közbe léphet. Lezongorázta az állam bankszövetséggel a 180-as fix árfolyamot, amibe belementek a bankok (egyfajta peren kívüli megegyezést sejtetően), erre senki nem lép be, hanem engem szid :))

"Állam jól járt, mert nem kellett kamattámogatásra költeni a költségvetésből."

Jól is járt, meg volt is erős ösztönzés arra, hogy ne okoskodjon. Jól emlékszem az MNB, a kormány és az összes szakértő által hangoztatott mantrára, miszerint NEM LEHET korlátozni a devhitelt, mert a globalizációval szemben nem lehet menni, bla-bla-bla. Ez mind oké, de akkor most miért lehet korlátozni????

"Ritka és kevés az olyan ember, főleg magas döntéshozó pozícióban, aki képes ilyen szinte átlátni a dolgokat és meghozni a döntést"

Ez tökéletesen így igaz.

[ Szerkesztve ]

(#3339) lajafix válasza _BM_ (#3333) üzenetére


lajafix
addikt

_Bm_ (Róth) ne járasd le magad, más a tőkeösszeg és más a belőle számított havi törlesztőrészlet (Lásd annuitás) köze sincs az egyenes arányossághoz.. Ahogy a magyar adósnak sincs sok köze a svájci alapkamathoz.

A devhitelek kockázatáról folyamatosan jöttek a közlemények kifele. a legegyszerűbb gugli kereséssel találsz már 2004ből, és volt korábban is. S ne gyere azzal hogy a magyar államban kellett bíznia a devhitelesnek, itt soha senki nem bízik a magyar államban minimum évszazada. Az elmúlt évtizedben meg aztán a legnaivabbak sem bíztak: épp ezért jött ki a devhitel.

(egyébként ha a szerződések semmisek, akkor vissza kell állítani az eredeti állapotot, nagyon kétlem hogy sokan képesek egyösszegben chf tőkét törleszteni)

Rock'n Roll

(#3340) lajafix válasza _BM_ (#3338) üzenetére


lajafix
addikt

trivi, hogy nem a hitel devizanemét, hanem a többi paramétert kellett volna korlátozni: önrész, jövedelemigazolás, etc... Most is kaphatsz devhitelt, ha jól rémlik havi 1.2 millió bejelentett jövedelem kell hozzá...

"Ritka és kevés az olyan ember, főleg magas döntéshozó pozícióban, aki képes ilyen szinte átlátni a dolgokat és meghozni a döntést"
Biztos vagyok benne hogy értelmes javaslatokat kapott az illetékes kormány időben, hogyan szabályozza le a LAKOSSÁGI hitelpiacot -merthogy ennek ámokfutása a téma-, nemcsak a PSZÁF-MNB konferenciákon volt kijelentve, éppen csak nem történt semmi, ahogy a többi területen sem az elmúlt évtizedekben. Egy kockázat elemzést erre elvégezni trivi feladat. Úgy cselekedni, hogy utána meg is válasszanak... Na itt csúszik el az egyszeri döntéshozó, a rövidtávú érdeke felülírja a hosszútávú racionalitást.

Rock'n Roll

(#3341) _BM_ válasza lajafix (#3339) üzenetére


_BM_
senior tag

"ne járasd le magad"

Na, pont erről beszéltem a 3335-ben :C Mindig én vagyok a fasz :C

"más a tőkeösszeg és más a belőle számított havi törlesztőrészlet"

Tény, hogy durván leegyszerűsítettem a számokat és az arányokat. Végtelenül sajnálom :R

"A devhitelek kockázatáról folyamatosan jöttek a közlemények kifele."

Persze. Milyen hangerővel és milyen tartalommal jöttek kifele? Eljutott legalább az önkormányzati döntéshozók fülébe?

"S ne gyere azzal hogy a magyar államban kellett bíznia a devhitelesnek"

Nem tehet mást, bíznia kell. Ezért iszik például a csapból. Mondjuk, én sörrel élek :C

"egyébként ha a szerződések semmisek"

Én nem kívánom, hogy megsemmisítsék őket. Elvagyok így is, csak hát az igazságérzetem, az nem hagy nyugton :(

[ Szerkesztve ]

(#3342) _BM_ válasza lajafix (#3340) üzenetére


_BM_
senior tag

"Most is kaphatsz devhitelt, ha jól rémlik havi 1.2 millió bejelentett jövedelem kell hozzá"

Én nem akarok devhitelt felvenni, csak feltettem a kérdést, hogy most miért lehet olyasmit korlátozni, amit tilos volt korlátozni 5 évvel ezelőtt. Erre neked az jön le a kérdésből, hogy én hitelt akarok felvenni. Olvass figyelmesen!

(#3343) attiati


attiati
veterán

:))

de most tényleg _BM_, concret_hp: nem hívtátok fel a 7 milliós kecó ügynökét?

[ Szerkesztve ]

(#3344) _BM_ válasza attiati (#3343) üzenetére


_BM_
senior tag

Én hívtam kétszer, de nem vették fel (a vonalast). Nem vagyok feltúrbózva, mert nincs lóvém. Az asszonynak volna (külön kasszán vagyunk), de elhajtott a francba (a nők :K ). Az a 3 milliós mindenképpen buli, akár lakásnak minősül, akár nem. Így volt ez az otp-vel, amikor lement 1000 ft-ra. Senki nem vett (én sem), mert ilyenkor törvényszerűen úgy gondolkodnak az emberek, hogy ami valaha 10 ezer ft-ba került, most meg 1 ezerbe, abból lesz még 200 is. Nos, nem nőnek a jegenyefák az égig. Ugyanez a helyzet az ingatlanpiacon. Ha meghirdetnének a Várban egy luxusgarzont 1 millió forintért, nem csapna le rá senki, csak sokan kezdenének sasolni, és várni a hírre, miszerint beindult a piac). A külföldiek azért nem lépnek a piacra, mert a propaganda teljesen elijesztette őket (ingatlanos haver mondta).

[ Szerkesztve ]

(#3345) _BM_ válasza lajafix (#3339) üzenetére


_BM_
senior tag

"_Bm_ (Róth)"

Most *Bolhás* vagyok az indexen. Keress, kövess és tanulj :))

(#3346) axioma válasza _BM_ (#3334) üzenetére


axioma
Topikgazda

Me'g erre valaszolok, de elore szolok, hogy utolso, nem akarok tobb szot vesztegetni ra.
Kamat: soha nem a jegybanki alapkamathoz kotodott! Aki nagyon akarta, megtalalta, hogy mely kamatszint felett x ponttal van a kamatanak erteke (es akkor meg kktg is volt). Jellemzoen ez az uzletszabalyzat resze, sztem ezt talan azota se valtozott, de mindenesetre nem tul surun.

A masodik fele - nem ertem hogyan jott ez ossze.
Az egyik dolog, hogy nem volt kotelezo szerzodni, azaz siman mondhattak volna, hogy bocs ez a kockazat nem megy (es forintosan dragabb hitl miatt kevesebb hitellel egy gyengebb lakas kijon).
A masik dolog, hogy nekem is emelkedett a torlesztom. 92e-rol 98e-re. De en CSAK ezert vallaltam be az epitkezest es a hitelt, mert tudtam, hogy ott van mogottem a kieg.kt. max. hitelkoltsegrol szolo kitetele (ami a magyar penzpiaci folyamatokkal megy, nem ismeretlenekkel).
A tizszeres torleszto az nincs, a ketszerest probaltak beleeroltetni, de azert az se volt igazan normalis (pl. a tulhitelezes miatt, kieg. fedezet biztositasa nelkul, jott a bunti kamatkiegeszito, akkor talan). Aki esszel vette fel a hitelt, max. 20 evre, max. 60% terhelessel, annak 1.5x alatt maradt.

Na mind1, hagyjuk. Ennek a topiknak inkabb a mostani lakashitelekrol kene szolnia. (Jo, a zindexen is inkabb csak az ltp-rol van szo, hitelerdeklodo nemigen van.)

(#3347) concret_hp válasza _BM_ (#3327) üzenetére


concret_hp
addikt

milyen átverés? le van írva, hogy ennyi meg annyi a hitel összege, aminek megfelelő ft-ot kell fizetni. érdekes módon akik az elején szálltak be a devizaspekulációba, azok mindenhol hirdették, hogy mekkora királyok, amikor egy kicsit erősödött a forint az előző hónaphoz képest :U aztán valahogy nagy lett a csend :U

ha veszek egy ferrarit és a harmadik kanyarban meghalok, akkor engem átb@sztak?

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#3348) attiati válasza axioma (#3346) üzenetére


attiati
veterán

"hitelerdeklodo nemigen van"

BM: egyébként most is fel lehet venni devizahitelt.
Felveszel 20 misi HUF hitelt 10% THM körül. Az 1/10-ed részét lecsíped (2M huf) és berakod fedezetnek egy chf/huf short pozíció mögé, amit tőkeáttétel nyitsz a huf hitel teljes összegére mondjuk egy 100x tőkeáttételű számlán. Ezzel így 10% chf erősödést kibír a számla anélkül, hogy felszólítanának, vagy zárni kellene a pozíciót. Minden egyes 10% chf erősödés esetén kb újabb 2 misit kell betolni fedezetnek.

A short pozira kapni fogod a huf-chf kamatkülönbözetet (5%/év). És máris kész az 5% THM-es chf hiteled (10%huf thm - 5% kamat). Azt se felejtsük el, hogyha ezt a kamatot nem vesszük ki a számláról, akkor minden egyes évben ~5%-kal nő a pozíció mögötti fedezet.

[ Szerkesztve ]

(#3349) _BM_ válasza axioma (#3346) üzenetére


_BM_
senior tag

"Na mind1, hagyjuk"

Szerintem is hagyjuk, mert egy k*rva szót nem értek abból, amit írtál. :(((

[ Szerkesztve ]

(#3350) lajafix válasza _BM_ (#3341) üzenetére


lajafix
addikt

nade ha épp te bizonyítod hogy tökfej vagy? lásd "durván leegyszerűsítettem a számokat és az arányokat. ", ami beismerése annak hogy gőzöd sincs miről beszélsz. Az a baj hogy előadod a szakit, és ha bárki elhiszi neked ezt az őrültséget, akkor csodálkozik hogy miért is tér el a valóság az általad hangoztatott szimpla ökörségtől. az igazságérzetedhez kellene némi alapszintű matek tudás is Róth.

Roth itt voltál pár éve, nem az indexen ugye? :)

miért kell most tiltani? Mert jobb később mint soha. Trivi hogy 2005ben meg kellett volna csinálni legkésőbb a tiltást, ez így már eső után köpönyeg, de az is rémlik valahonnan, hogy amikor betiltották akkor is ment a most miért nem lehet 200as CHFnél. azóta romlott tovább 20%ot lásd az eurchf elszállása.

Rock'n Roll

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.