Hirdetés

2024. május 13., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#18951) Mercutio_ válasza Csabroncka (#18950) üzenetére


Mercutio_
félisten

Jövő tavasszal jönnek a választások, ha a harmadik hullám elhúzódik/eldurvul az eleve ront majd a népszerűségükön, ennek fényében kérdéses, hogy feloldják-e és mikor :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#18952) j0k3r! válasza Csabroncka (#18950) üzenetére


j0k3r!
senior tag

https://www.portfolio.hu/bank/20210312/tarol-a-novekedesi-hitelprogram-felvazolta-az-mnb-mi-varhato-a-magyar-hitelpiacon-473914

-a vállalati szegmenssel ellentétben relatíve stabil volt a moratóriumban való részvétel, 2020 végén a lakossági hitelállomány 54 százaléka vett benne részt, a személyi hitelek esetében a legmagasabb, a lakáshitelek esetében jóval alacsonyabb a moratóriumban részt vevők aránya,
- a lakáshitelek új kibocsátása visszatért az egy évvel korábbi szintjére, a személyi kölcsönök kibocsátása viszont 44%-kal elmaradt még a negyedik negyedévben is az egy évvel korábbitól,
-az új lakás vásárlására és építésére igényelt CSOK igénybevétele mintegy a felére esett vissza, a falusi CSOK azonban negyedévente közel 15 milliárdos kibocsátásával stabilan tartja magát,

Érdemes az egész cikket elolvasni. Szerintem maradni fog a moratórium, mert egyik kormány sem fogja a népharagot magára vállalni (2022-es választások után sem). Az más kérdés, hogy ennek mi lesz a vége. Minél tovább húzzuk, annál jobban szokják meg az emberek a "jót", hogy nem is kell fizetni a hitelt, mert úgy azért könnyebb élet :N

[ Szerkesztve ]

some men just wanna watch the world burn...

(#18953) Qtya123 válasza j0k3r! (#18952) üzenetére


Qtya123
őstag

"Minél tovább húzzuk, annál jobban szokják meg az emberek a "jót", hogy nem is kell fizetni a hitelt, mert úgy azért könnyebb élet"

Ez jutott eszembe nekem is nemrég. Szerintem minél tovább fennáll a moratórium, annál több olyan ember lesz, aki teljesen belekényelmesedve megszokja (függetlenül attól, hogy elvesztette-e a munkáját, vagy sem) és szépen eljut a NEKEM AZ JÁR szintre.
Mi az, hogy neki fizetnie kell!!! Ettől nyilván fél a kormány is, mert őket fogják ezek az emberek habzó szájjal szidni.

Olyan is tuti sok van, akik tudnák fizetni továbbra is a törlesztőt, de nem teszik és a felszabadult pénzt elverik minden hülyeségre.

Minél tovább tart a moratórium, annál jobban fog parázni a kormány a beszüntetéskor. Ha nagyon elhúzódik, akkor meg pislognak a népek, hogy jéé, miért nőtt meg a futamidő két évvel?

(#18954) axioma válasza Qtya123 (#18953) üzenetére


axioma
Topikgazda

Az a baj hogy jelenleg a fogyasztas turbozasa elegge erdeke a kormanynak, tehat csak pszichologiai okokbol nem fogja visszarantani a talajra a moratoriumos hiteleseket. En abban bizom hogy legalabb tenyleg feltetelhez fog kotodni a kovetkezo hosszabbitas. A minimum hogy jelzaloghitel csak ha benne lakik a mas hasznalatba veheto (=nincs rajta haszonelvezo) lakoingatlannal nem rendelkezo ados.

(#18955) Csabroncka válasza j0k3r! (#18952) üzenetére


Csabroncka
addikt

A végtelenségig nem lehet tolni! A hitelt pedig vissza kell fizetni, meg azokat a támogatásokat is ahol például a gyerekvállalás nem teljesül.

Saját véleményem alapján mondom nektek, hogy a moratórium végének (1 év távlatban vissza nézve) örülni kell majd! Ennek oka, hogy én nem szeretnék újra 2008-2011 válságot sem pénzügyileg, sem ingatlanszempontból sem morálisan, mert az sok embernek nagyon rossz lesz!

"in medias res"

(#18956) attiati válasza Csabroncka (#18955) üzenetére


attiati
veterán

Lehet, hogy több lépésben szűkítik a folytatásos regényben a jogosultságot.

(#18957) Gabró


Gabró
tag

Valószínűleg így lesz. Csak mikor kezdődik a sorozat? Esélyes, hogy '22 nyaránál nem korábban

(#18958) j0k3r! válasza Qtya123 (#18953) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Amíg az MNB biztosít olcsó likviditást a kereskedelmi bankoknak, addig ők nem fogják erőltetni a dolgot. Teljesen az adott kormány kezében a döntés.

#18955 Csabroncka
Bárcsak így lenne, de gyanítom hogy lesznek ott mutyik a meg nem született gyerekekre kapott támogatásoknál is. Mégis milyen kormány fogja felvállalni, hogy tömegesen visszafizetteti őket (hát' ez családellenes!)? Egyébként egyre több helyen olvasom, hogy egyesek erre játszanak és eszük ágában nincs visszafizetni, viszont csak így tudnak boldogulni, mivel az ingatlan árakba már beépültek ezek az összegek :(

some men just wanna watch the world burn...

(#18959) DamianB válasza Csabroncka (#18918) üzenetére


DamianB
őstag

Gondolom belül is ilyen szép igényesre van megcsinálva :K
Hetekben ismerőssel néztünk neki paneleket hát nekem egyik se jött be kivétel egy hasonló előtere volt mint itt csak ott még egy külön ajtóval le volt zárva az előtér. Belül is nagyon jól megvolt csinálva nekem nagyon bejött annyi volt a baja hogy kint van a város szélén. De mondtam az ismerősnek ez az eddigi amit eddig láttam . Tanulság volt hogy aki keres a panelek között kifoghat nagyon jókat csak tényleg nem szabad megállni és keresni kell .

Jövő héten végre meglesz a műszaki van már egy checklistem de szívesen olvasnék tanácsokat hogy pluszban mire figyeljek oda .

"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"

(#18960) matej84


matej84
csendes tag

Sziasztok!
A CSOK továbbvitelét lehet ügyfélkapun keresztül intézni? Nem nagyon találok ilyen lehetőséget.
Köszönöm: Máté

(#18961) SG3rg0


SG3rg0
őstag

Sziasztok!

Garázs eladás esetében, hány év után nem kell adót fizetni? ( 2017 vásárlás )

(#18962) skristof


skristof
tag

ugy remlik vannak itt (ex)epitkezok/szakmabeliek, en elegge laikus vagyok, es meg fogjuk nezetni egy veteli szandek elott epitesszel is az ingatlant, de kivancsi lennek latatlanban ezek a muszaki adatok mennyire jok/sporolos gagyik? gaz cirko + klimaval adjak, gondolom igy teljesiti a '21-es elvarasokat

- sávalap készítése monolit vasbetonból, statikai tervek szerinti vasszereléssel, betonozva, mixer betonnal
- a lábazat 30-as zsalukő elemből építve, vasalva, betonozva
- a szerelőbeton tömörített rétegen, kavicságyon, hegesztett vasbetonhálóval, mixer betonnal
- falazat alatt GV45-ös bitumenes lemez kerül elhelyezésre, talajnedvesség elleni szigetelés: Bornit kellősítés és GV45-ös bitumenes lemez 10 cm átfedésekkel, teljes felületen lángolvasztással ragasztva
- homlokzati falak 30-NF vázkerámiatégla, kívülről 12 cm-es hőszigetelésű rendszerrel ellátva
- válaszfalak: 10 cm vastag vázkerámiatégla
- födém előre gyártott körüreges vasbeton födémpalló, emeleti födém fa szerkezet
- a koszorú monolit vasbeton szerkezetből, hőszigetelve, sarokerősítve készül
- a tető szeglemezelt rácsos fa szerkezetű sátortető
- a tető faszerkezetek gomba, rovar és lángmentesítővel kezelve
- a tetőfedés Terrán rezisztor betoncseréppel készül
- áthidalók: előre gyártott és a helyszínen készített elemekből vegyesen készül
- hőszigetelés: a lábazat 12 cm vtg. XPS hőszigetelést kap, a homlokzati fal 12 cm vtg EPS dryvit hőszigeteléssel készül
- a födém 25 cm ásványgyapottal van szigetelve
- belső térben gipszkarton álmennyezet
- belmagasság átlagosan 250 cm
- padlástérben nincs kialakított járófelület.

koszi

[ Szerkesztve ]

(#18963) matej84


matej84
csendes tag

Sziasztok!
2015-ben igényeltük a csok-ot használt lakásra, 2 meglévő gyermek után, 1,1M Ft-ot, hitel nélkül.
Folyamatban van ennek az eladása, és egy nagyobb, drágább használt ház vétele. Szeretnénk átvinni a csok-ot közvetlen átjegyzéssel, letétbe helyezés és hitel nélkül. A 30 és 60 napos határidőkkel tisztában vagyunk, de valaki tudna segíteni ennek a pontos ügyintézésében?
Milyen dokumentumok szükségesek, mikor, mit, hova kell benyújtani?

A teljes ügyintézést lehet most ügyfélkapun rendezni?

Köszönöm a segítséget!

(#18964) A Zéé válasza skristof (#18962) üzenetére


A Zéé
addikt

30 N+F és 12-es EPS már nem elég sztem. Ha grafitos, akkor talán.
250 cm belmagasság kicsi. +1 téglasor kell rá.
A többi nagyjából átlagos.

Just a simple Lineman...

(#18965) attila199207


attila199207
tag

Sziasztok!

Igénybe szeretnénk venni a családi otthonteremtési támogatást, ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem:
10 éve lakok ott mint családtag, idén családon belül "ajándékozással" a tulajdonomba került, így is megfelelek az 1 éves ott lakás szabálynak? Leendő feleségemnek van egy 4,5 éves LTP-je, lehet kombinálni a kettőt, ő ugye még nem lakik ott 1 éve? Nem világos hogy mindkettőnknek vagy elég az egyik félnek legalább 1 éve az ingatlanban laknia.

Köszönöm a segítséget.

(#18966) DamianB válasza A Zéé (#18964) üzenetére


DamianB
őstag

Nem akarok rossz májù lenni de itt esetleg 10 cm grafit beszorozva 1,2 vel így kijön a 12cm.? Nálam így van társasháznál még annyira nem para de ez családi ház .

"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"

(#18967) A Zéé válasza DamianB (#18966) üzenetére


A Zéé
addikt

január 1-től elég komoly szigorítás volt a követelményekben, esélyes, hogy az N+F-en a 10 cm grafit sem teljesíti már az előírásokat, bár most megint tologattak rajta valamit.
Az épületenergetikával annyira nem vagyok képben, nem kellett sosem számolnom, de pl. most van az asztalomon egy családi ház, ott a 30k-ra megy 20 cm EPS... Azt mondjuk nem tudom, hogy az mennyivel tud többet, mint az előírás, de ez ugye sok tényezős számítás.

Just a simple Lineman...

(#18968) DamianB válasza A Zéé (#18967) üzenetére


DamianB
őstag

Értem :R

Barátom mikor le lépett a kivitelező és maga fejezte be 2*15cm el szigetelte le .

[ Szerkesztve ]

"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"

(#18969) axioma válasza skristof (#18962) üzenetére


axioma
Topikgazda

Azt nem latom, hogy az aljzat fele milyen szigeteles van, csak a labazat szigetelese nem lesz eleg, kell a padloba is. A 250-es magassag nagyon kritikus, mert alatta csokkent erteku lakoter jogilag is, az semmikepp nem felel meg (itthon).
Szigetelest tessek most belekerni, azzal nem lesz annyival dragabb, mint amennyivel tobbet er, ezt a lentit mi 10+ eve igy csinaltattuk (fodemekben mindenhol 10 cm, tetosikban 28, falon 12, egyedul a labazat egy resze nem lett meg meg az ablakkava-kiszigeteles. (En ugyan gazt mar nem vinnek ujepitesube, inkabb azt a hoszigetelesre forditanam, de tudom hogy a kivitelezo nem a valos arkulonbseget keri mert gazhoz mar ert, a masikhoz nem, nem fogja olyan aron adni hogy kijojjon.)
Ami nincs reszletezve, es lehet vele szivni: hany db vizkiallas (ez talan me'g kiderul a tervrol), de hogy hany db konnektor/kapcsolo/vilagitas/egyeb kiallas (gyengearam!).
Ha nem magadtol ragaszkodsz a satortetohoz es barmikoris gondolkodnal akar a tetoter hasznositasaban, akar napelemezesben, nezd meg hogy mi a kulonbseg nyeregtetore. De tervbol ill. helyi szabalyzatbol kiderulhet me'g barmi.

[ Szerkesztve ]

(#18970) A Zéé válasza axioma (#18969) üzenetére


A Zéé
addikt

jogos az észrevétel!
Amúgy pont az előbb említett háznál csak a külső fal körül körben 1,2m-en rak szigetelést a vasalt aljzat alá, utána csak az aljzatbeton feletti 5 cm van.

Just a simple Lineman...

(#18971) updog válasza Mercutio_ (#18948) üzenetére


updog
senior tag

értelmes ember most nem akar idegeneket a lakásában

Kicsit elmosolyodtam, több fotós kollégától hallom, hogy csinálnának ilyen virtuális sétákat (nem, szándékosan nem reklámozok senkit, google listázás), egy ilyennel online bárki 0-24 megnézheti a lakást, és személyesen csak akkor kéne mennie ha tutira érdeklődik, és ott már nem lesznek hülye kérdései, kevesebb időt tölt el stb.

Én is bepróbálkoztam ezzel, de gyorsan rájöttem hogy nem vagyok a magam ellensége hogy az ingatlanpiaccal kínlódjak :) Szerintetek, amikor az eladók havi egy tizest sajnálnak az ingatlancomon hogy képeket tegyenek fel a hirdetéshez, majd egy ilyet bárki megvesz? :U :D Ráadásul tényleg mindent meg lehet nézni a lakásban így, hát melyik eladó akarná azt :DDD

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#18972) bexinho23


bexinho23
őstag

A hitelbírálat hogyan zajlik a gyakorlatban?
Még nincs kiszemelt ingatlan, de gondolom vásárlás előtt max pár hónappal érdemes bemenni néhány bankba, majd egy "próba"hitelbírálatot kezdeményezni. Ha ott pozitív a dolog és nem történik semmi változás a részemről (normál piaci hitel, egyedüli hitelfelvevő lennék, biztos munkahely, semmi egyéb hitel nincs), pár hónap múlva élesben biztosan megkapom a hitelt? Egyáltalán meddig érvényes egy előzetes hitelbírálat?

Illetve ha éles helyzet van, (laikusként kérdezem) akkor a hitelbírálatot több banknál (ahol korábban már jártam) is elkezdhetem egyszerre, hogy ha netán valamelyik mégis elutasít, akkor a másikkal befejeződjön a hiteligénylés? Vagy egyszerre csak egy banknál lehet elindítani a folyamatot?

(#18973) Sztenly válasza updog (#18971) üzenetére


Sztenly
tag

Nekem is ilyesmi fordult meg a fejemben. Ez még akkor is jól jöhet ha épp nincs pandémia.
De alapvetően egy értelmes hirdetéskitöltés meg kép kombóval is el lehetne indulni sokaknak.

(#18974) Mauzes


Mauzes
őstag

Sziasztok, tudja valaki linkelni a jogszabályt (vagy ennek kivonatát), ami azt részletezi, hogy CSOK-ot és kapcsolódó kötelezettségeket pontosan milyen feltételekkel lehet "továbbvinni" egy újabb ingatlan vásárlásba? Tehát CSOK-os ingatlan újabbra cserélése 10 éven belül hogyan működik.

(#18975) skristof válasza A Zéé (#18970) üzenetére


skristof
tag

es axioma: koszi a valaszokat, hasznosak!

lehet felreertheto volt, nem sajat epitkezes, ez egy 80% keszultsegu sorhazi (szelso) ingatlan, deli tajolasu terasszal, nappalival.
nem tudom mennyire van meg lehetosegunk modositani (szigeteles mar felig fel van rakva, szal valszeg semennyire), a teto mar biztos nem modosithato, az kesz.

padlo retegrend a foldszinten: 10cm lépésálló hungarocell szigetelés fóliázva, 6cm aljzat beton, járólapozva
az emeleten: padló rétegrend: 5cm lépésálló hungarocell szigetelés fóliázva, 6cm aljzat beton, laminált parketta

azzal tisztaban vagyok, hogy mindig lehetne jobb, es en sem sporolnek 200k-t plusz 6 centi szigetelesen... de ilyen idoket elunk, a beruhazok gondolom a torvenyi minimumra lone, VAGY az ingatlan ara lesz szamunkra elerhetetlen.

azt sajnos nem tudom, eves szinten mennyi gazt sporolna az extra szigeteles, hany ev alatt hozna vissza, vagy mondjuk mennyibe kerulne par ev mulva ujraszigetelni + vakolni a hazat (termeszetesen most sokkal praktikusabb lenne, ra fogok kerdezni az epittetonel)

(#18976) Mercutio_ válasza skristof (#18975) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ha kész a tető az azt jelenti, hogy a belmagasságon már nem lehet változtatni. Ne felejtsd el, hogy mind a padló, mind a plafon még kap valamilyen burkolatot, vakolást, stb., lehet, hogy nem lesz meg a 250cm se :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#18977) Tamy


Tamy
senior tag

Kicsit off lesz, de jobb topicot nem találtam.

A lakásbiztosításom évfordulója jövő hónap közepén lesz, szeretnék váltani, az újnál már leadtam az igényemet. A mostanit 30 napos felmondással tudnám felmondani, ami azt jelenti, hogy már küldenem kellene nekik a nyilatkozatot, viszont az új még nem igazolta vissza, hogy befogad. Mivel a házon hitel van, így azt sem tehetem meg, hogy felmondom, aztán majd leszerződök valakivel, ha estleg nem jönne össze a kiszemelt biztosító, illetve gondolom el sem engednének úgy, hogy nincs utód. A másik opció az szokott lenni, ha nem fizetem ki az éves díjat, akkor megszűnik "magától", viszont itt a hitel miatt nem tudom ez járható-e. Nekem az is megfelelne, ha év közben mondanám fel, ha ilyen lehetséges, bár szerencsésebb lenne évfordulóra. Holnap beszélek a jelenlegi biztosítómmal, de addig kíváncsi lennék mások javaslataira, mit lehet ilyenkor tenni?

Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.

(#18978) VÁMpír


VÁMpír
aktív tag

sziasztok,
mi van akkor, ha valaki elveszti az állását és hosszabb időra munkanélküli lesz, de amúgy tudja folytatni a lakáshitele törlesztését? Ilyenkor a banknál nem futhat problémába? A Jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) csak a hitel felvételénél számít?

(#18979) KilgoreTrout válasza Tamy (#18977) üzenetére


KilgoreTrout
senior tag

Ha az új biztosító nem jön össze, a cherrisk.hu nem jó? Online meg tudod kötni és egyből él, annyi, hogy havonta kell fizetni (levonja a kártyáról) és azonnal megszűnik, ha nincs fizetve. Érdemes rákérdezni a banknál, hogy ez is jó-e.

Meglepően jó árai vannak, gondolom ez még a beetetés időszaka.

[ Szerkesztve ]

(#18980) axioma válasza Tamy (#18977) üzenetére


axioma
Topikgazda

De, siman mondd fel, a hitel akkor sipitozik ha mar tenylegesen fedezetlen naprol van tudomasa. Az nem baj hogy az uj megkotese me'g nincs meg, fontosabb hogy a biztositonal 30 nappal a lejarat elott felmondj.

(#18981) skristof válasza Mercutio_ (#18976) üzenetére


skristof
tag

en ugy ertelmezem, hogy ez a "netto" belmagassag... remelem :Y

na majd lemerem, ha kimegyunk megint

(#18982) Sztenly válasza Tamy (#18977) üzenetére


Sztenly
tag

Az ilyen esetek miatt érdemes a netrisk vagy cherr vagy tökmindegy milyen biztosításközvetítővel dolgozni mert akkor kisebb eséllyel lesz probléma.

(#18983) Tamy válasza axioma (#18980) üzenetére


Tamy
senior tag

Köszönöm, akkor holnap felmondom.

KilgoreTrout: Nem ismertem, köszi a tippet, most ránéztem, de nekem nem felel meg.

Sztenly: Netrisken néztem először, de rosszabb árat hozott ki, mintha közvetlen a biztosító oldalán kötöttem meg.

Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.

(#18984) DamianB válasza A Zéé (#18970) üzenetére


DamianB
őstag

0,3 W/m2 K falak csak egy oldal találkozik a szabadtérrel. ( saját számítás)
0,7 W/m2 K ablakok és loggiara néző ajtóról mi a véleményed ?
Daikin r32 hőszivattyú fan coil adott .
Értékbecslést holnap kérem meg
Mindenki más véleményét is szívesen veszem .

[ Szerkesztve ]

"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"

(#18985) #41635072 válasza DamianB (#18984) üzenetére


#41635072
törölt tag

Jheeezusom, eddig csak csepelen épült egy fancoilos megoldàs, most újra építenek ilyen borzalmakat? Jááj

(#18986) Nerd válasza #41635072 (#18985) üzenetére


Nerd
aktív tag

Lol, mi a problema a fan coillal, meg mi az hogy "csepelen epult egy"? :U

(#18987) A Zéé válasza #41635072 (#18985) üzenetére


A Zéé
addikt

idei évtől az ablakok kinyitását nem számolhatod bele a légcserébe, ergó kötelező lett a gépi szellőztetés, szóval kézenfekvően egyre több helyen lesz fancoil.

Just a simple Lineman...

(#18988) A Zéé válasza DamianB (#18984) üzenetére


A Zéé
addikt

mondom, az ilyenekkel nem igazán vagyok képben, hogy melyik szerkeztnek mit kell tudnia, szerencsére nem kell számolgatnom. Csak tapasztaltból látom, hogy a 30k-ra volt épp elég a 10 cm eps, 2018-as építési engedélyezésnél, idén meg szintén a 30k-ra volt opció a 12 cm grafitos, vagy a 15 cm EPS, meg ugye van a 30k+20 cm, amivel most foglalkozok.

Just a simple Lineman...

(#18989) DamianB válasza #41635072 (#18985) üzenetére


DamianB
őstag

Miért mi a baj vele ? Legutóbb mikor kint voltam már ment nincs hangja A+ os télen 22 nyáron 24 fokot terveztem be ezt meg nevetve kiszolgálja .

A Zéé : köszi ez is segítség volt :R

"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"

(#18990) Mauzes válasza Mauzes (#18974) üzenetére


Mauzes
őstag

Még egyszer up-olom, hátha valaki tudja.

(#18991) axioma válasza Mauzes (#18990) üzenetére


axioma
Topikgazda

Azert nem valaszoltam, mert az uj modit nem tudom. Szocpolnal ugy volt, hogy elsore csak engedelyt kellett kerni, aztan mar ott is kotelezo volt letetbe helyezni a penzt amig epp nincs a ket lakas kozott sehol a jelzalog. [Nyilvan a csok "szukseg van ra" kitetele miatt nem tul ajanlott ha megoldhato sem az, hogy egyszerre legyen ketto a neveden, bar nem tudom hogy jogilag is ki van-e zarva.]
Valamint tobbe (nem kevesebbe) kell keruljon amit veszel mint amit eladsz, mert ha nem, akkor azt kvazi a csok-bol kapnad vissza kp-ban, azt akkor nem adjak oda, csak ha marad me'g akkor annyit hogy fedje a vetelarat (semmi egyeb koltseg hozzaszamolasara nincs itt lehetoseg, eladasi vs. veteli).
De ez nem hivatalos, csak hogy kb. mire szamitanek, mielott utanakerdezek...

(#18992) static00


static00
csendes tag

Sziasztok!

Hallottatok már olyat, hogy ha fundamentát törleszt be az ember egy lakás jelzáloghitelbe, akkor a bank ad egy parkoltatószámlát (vagy valami ilesmit) és a fundementa oda utal.

Nade! Ez nem jelent automatikus elő/betörlesztélst, mert be kell menni a bankfiókba, hogy én ugyan be akarom törleszteni a hitelbe. (amúgy miért másért utaltattam volna a bankba a pénzt?!)

Ezután mégegyszer be kell menni, hogy valami lakáscélt igazoló dokumentumot adjon a bank...

Ezután ezt a dokumentumot el kell postázni a fundamenténak.

ILYEN VAN?

ekkora járványhelyzetben 3x kell bemenni bankba meg postára?

2021-ben?

Mondjátok hogy ez vicc, vagy mondjátok el hogyan lehet ezt online megcsinálni :D

Köszönöm

(#18993) murlock válasza static00 (#18992) üzenetére


murlock
csendes tag

ugyanígy vagyok most! Elvileg holnap tudok infót adni :) (Otp laktak. -> masik banknál vezetett hitelbe betörlesztés)
Elvileg kedden ki kellett volna utalnia OTP-nek, de mèg semmi se történt, holnap kapok visszahívást.. (30napnál nem régebbi hitel igazolást és egyéb bohóc közszereplői dolgokat leadtam/kitöltöttem, de lehet még is be kell menni még egyszer..)

(#18994) Csabroncka válasza static00 (#18992) üzenetére


Csabroncka
addikt

Elvileg ha törlesztési számlád van akkor nem technikai számlára utal! A bankba muszáj bemenned többször + fundába is :((
1. hiteligazolás + szerződés + kiutalási papír + tulajdoni lap befiztése
2. vársz a kiutalásra, majd kiutalják
3. el kell indítani az előtörlesztést az elindításhoz is, majd ha ez megtörtént, ez utáni aláíráshoz is személyesen be kell menni a bankba is!
Az igazolást azt kipostázzák, amit már lehet küldeni a fundának online, de ezt is jobb személyesen bevinni.

hurrá COVID

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#18995) axioma


axioma
Topikgazda

Hat nekem cib siman intezte nem ltp-s/lakashiteles de millios elotorlesztest telefonon es emailben. Szoval banktol is fugg.
Fundaba bemenni mondjuk nem tul ertheto, tudtommal nincs ugyfelforgalmi irodajuk. Viszont kellemesen elektronizaltak meg ajanlott levelben kommunikacio-kepesek.
Tullap emlekeim szerint csak a nem lakashitel felhasznalaskor kell, bar lehet hogy azt is kerik csak nincs ertelme. Nekunk szerintem anno eleg volt a hiteligazolas, amin mar rajta volt a szamlaszam amire utalhat az ltp, meg az is hogy lakascelu, igy egyben le lett tudva minden. Az ingatlan adatait szerintem nem is onnan hanem az onbevallasombol vettek.

[ Szerkesztve ]

(#18996) Csabroncka válasza axioma (#18995) üzenetére


Csabroncka
addikt

Most regisztrálok a webbankár részre, nekem májusi, remélem intézhető online!

"in medias res"

(#18997) dave118 válasza Csabroncka (#18996) üzenetére


dave118
senior tag

El kell, hogy szomorítsalak, a webbankár semmire nem jó, legalábbis ha kalsszikus netbank verziót vársz. Emailt tudsz írni nekik + látod a megtakarításod/szerződésed részleteit. Ennyi.

#18995axioma: van ügyfélszolgálatuk, most voltunk bent. Ott is van zavar a fejekben egyébként, olyan dolgokra kaptunk "ezt meg kell kérdeznem kollégától" választ, amire szerintem evidens, hogy tudniuk kellene válaszolni.

#18992static00: nem kell bemenni, lakástcélt igazoló dokumentumot én postán küldtem nekik, ezzel nem volt gond.

[ Szerkesztve ]

... Ami ami, az az.

(#18998) Wohme


Wohme
tag

...

[ Szerkesztve ]

(#18999) static00


static00
csendes tag

@dave118: van az a webes felulete a fundának, felhívom őket, hogy ott fel lehet-e nekik tölteni a lakáscél igazolás vagy sem
vagy ebben van valakinek tapasztalata? ezzel meg lehet spórolni egy postai sorbanállást+kontaktolást

@Csabroncka: azaz, technikai számra utalt a funda! unicredit a bank egyébként.

de hogy mi a frásznak kell a bankba bemenni, miért nem lehet ezt online intézni? kinek érdeke ez, hogy leköhögjem az ügyintézőt, ő meg engem?

miért nem figyel a bank az ügyfelek és a dolgozók egészségére, kiváltképp ilyenkor?
amugy meg 2021 van, heló bankok :D

az előtörlesztésbe nem tudom miért kéne tullap, szerintem a lakáscél igazoáson rajta van minden, ami a fundának kellhet, cím, hrsz. eleve van egy hitel, amihez kellett már tullap, anélkül nem lenne hitel sem.
ennyi a logika a bankban? :D

néha úgy érzem, hogy munkát generálnak, és az embereknek azt mondják, hogy "be kéne jönni", mert a bank padlójának koptatásával ők maguknak enegriát gyárstanak a villanyba.
észszerűbb magyarázatot nem tudok :)

szerk: meg a lakáscél doksiért miért kéne 2x bemenni? ott a zsé a szmlán már, vezessék át, 5 mp, nyomtassák ki a papírt, csá, ne is lássam őket :) miért kell 2x? áramot fejleszteni?

[ Szerkesztve ]

(#19000) Csabroncka válasza static00 (#18999) üzenetére


Csabroncka
addikt

Ez az egész betörlesztés is egy bürokratikus faszság, mert pontosan ahogy írod, ugyan azokkal a papírokkal zongorázol - mi a f.nak kell még a tulajdoni lap és az adásvételi szerződés is :W .

Ha nem lehet online intézni, akkor csak személyesen megy - és sajnos a lakáscél igazolás miatt ez nem egy sima hitel előtörlesztés :(

megkérdeztem a KH-t, hogy ha már fundamentát "forgalmaznak" akkor feltételezem házon belül lezongorázzák - hát nem :(

"in medias res"

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.