Hirdetés

2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2101) mark75


mark75
senior tag

[kép]
én buldikám.
már 6éves,szuka. :))

(#2102) Pinya007 válasza ladybug (#2100) üzenetére


Pinya007
tag

Én is úgy láttam, mintha felismerte volna az állatorvost. Kiskorában ő végezte ivartalanítást is. Emlékszem mikor először mentünk rendelőbe, akkor is behúzta fülét-farkát kutyám. Mikor feltettem műtőasztalra, hogy szurit beadják neki, akkor is remegtek a lábai.

Olyan nincs, hogy valamilyen témában ne lenne PH topic! :)

(#2103) -Nemtom- válasza mark75 (#2101) üzenetére


-Nemtom-
senior tag

töltsd fel valahova, vinyóról nem lehet linkelni :D
pl: [link]

(#2104) russodeby


russodeby
csendes tag

Az enyém imádja az állatorvost, kiskorában is kaparta a rendelő ajtaját,h bemehessen. Soha nem félt tőle,mindig az állandó állatorvoshoz visszük és megszokta már őt. :))

(#2105) vancha2


vancha2
aktív tag

Sziasztok!

Három hete örökbefogadtunk egy fél éves kutyust. Tök jól érezte magát de túlságosan kiváncsi volt, egyik nap kiszökött az utcára, nem tudom hogy csinálta... A lényeg az, hogy egy kicsit megcsapta egy kocsi szegényt :O . A lába eltört, és meg kellett műteni. Az orvos azt mondta, hogy egy hónapig tartsuk bent a házban. :Y Másfél napot volt bent, utána kiengedtük, mert majd megőrült, nem volt elég tere. A gond az, hogy most meg vissza akar jönni ismét, mi meg jobban örülnénk ha kint maradna. Baja nem lesz, a műtét után két nappal, már futkározott egy keveset, és kapott a fejére ilyen, hm lámpabúrát? :) , hogy ne szedje le a kötését.
Ha nincs kint vele senki a kertben, akkor viszont a bejárati ajtó előtt ül, nyüszög, és ugat.
Hogy tudnám megtanítani neki, hogy nem jöhet be a házba, és ne nyüszítsen az ajtó előtt? :F Azért is lenne fontos, mert nem szeretnék összeveszni a szomszédokkal :) .
Egyébként mennyi idősen kell kutyaiskolába vinni?

(#2106) rétisün válasza Pinya007 (#2099) üzenetére


rétisün
veterán

mi a héten viszük a mienket, kiváncsi vagyok, megismeri-e az állatorvost, illetve hogy reagál.igaz, amikor az oltást kapta, akkor sem tünt úgy, hogy nagyon megviselte a dolog. a doki biztos nem ismeri meg, azóta meg lett nyírva, és egy pulit ez eléggé megváltoztat :DDD

war...war never changes.... hol kezdődik a valóság, és hol ér véget a képzelet.....Ron Swanson for president !!

(#2107) Pinya007 válasza rétisün (#2106) üzenetére


Pinya007
tag

Azt gondolom mennyiel másként nézhet ki! :) Nyilvános oltásra szoktam vinni. Tavaly előttünk egy tacskót oltottak, az nagyon visított, azért ijedt meg sztem enyém. De akkor sem láttam rajta annyira félelmet mint most. Pedig idén nem is visított más kutya, sőt alig voltak, szinte nem is találkozott másik kutyával.

Olyan nincs, hogy valamilyen témában ne lenne PH topic! :)

(#2108) Nimrod válasza Pinya007 (#2099) üzenetére


Nimrod
addikt

Érdekes, nekem az előző és a mostani kutyámat sem érdekelte az oltás. Doki házhoz jön, blökit megfog (szájkosár nincs, előző blökinél eleinte használtuk, de aztán kiderült, hogy felesleges), nem is nyüszít és már megy is a dolgára.

(#2109) Pinya007


Pinya007
tag

Kutyaoltás ugyebár kötelező! Ismerek olyan gazdit, aki nemhogy foglalkozik kutyával, enni-inni is csak hébe-hóba ad neki és még oltatni sem viszi! Ezzel mit lehet kezdeni? Kötelessége lenne oltás ha már kutyát tart nem? Másra is veszélyes lehet így kutyája!

Olyan nincs, hogy valamilyen témában ne lenne PH topic! :)

(#2110) rétisün


rétisün
veterán

na, (majdnem) megvolt az oltás :D azért majdnem, mert a doki szabadságon van, vagy nemtom, lényeg hogy teljesen zárva volt a rendelő.... mindenesetre a blöki olyan vidáman szaladgált még a rendelő ajtajánál is, hogy vagy nem emlékszik már, hogy ott szurit kapott, vagy nem is érdekli :DD de legalább a napi séta megvolt.
amugy itt tart most a pulibunda-növesztésben:

[kép]

[Szerkesztve]

war...war never changes.... hol kezdődik a valóság, és hol ér véget a képzelet.....Ron Swanson for president !!

(#2111) horvathkrisz válasza vancha2 (#2105) üzenetére


horvathkrisz
addikt

hagyd, hadd nyüszítsen, pár nap múlva megunja. hagyd direkt nyitva az ajtót és ha be akar menni a kutya kíméletlen módon újságpapírral való kikergetés, így megtanulja hogy nem lépheti át a küszöböt.mihelyst átlépi a küszöböt, támadd meg, állj neki csapkodni ujsággal, előbb utóbb eljut a tudatáig hogy kié a terület.
miénkkel ezt a módszert alkalmaztuk, mert nem jöhet a szobába, működik. csak magadra figyelj, ne hagyd hogy a kutya bűnbánó képe befolyásoljon és ''szegény hadd jöjjön be 5 percre'' utána meg gondolsz egyet és megint kikergeted. ;)

(#2112) Kidus válasza horvathkrisz (#2111) üzenetére


Kidus
őstag

Ussuk, vagjuk, ahol erjuk....
Ez maximum arra jo, hogy a kutya feljen toluk, es ugy erezze, kirekesztettek a falkabol, es egyedul van. Csak meg szarabb lesz.
Inkabb ajto becsuk, ha nyuszit, nem szabad vele foglalkozni. De idorol idore ki kell menni, es jatszani vele, simogatni, idot tolteni vele.
Elobb-utobb igy is megtanulja, hol a helye. Nem mindegy, hogy bansz az allattal....

Nem olvastam, mire reagaltal, de ha ez a torott labu kutya, alapjaraton hiba, hogy kint van.
Nem veletlen mondta a doki, hogy bent legyen.
Na mindegy, nem megyek bele.
De azert meggondolando, hogy egy serult kutyaval szemben nem az a megfelelo banasmod, hogy kizarjuk a p*csaba, es magara hagyjuk. Figyelni kell ra, kezelni a sebet, atkotozni ha meg van rajta, ha nem, akkor szarazon tartani, fertotleniteni, stbstb.... az udvar/kert eleg szar hely egy mutott kutyanak az elso idoszakban. Mutet utan legalabb 10-14 nap lakas, legalabb varratszedesig.
Megis belementem....

Assuming Control

(#2113) horvathkrisz válasza Kidus (#2112) üzenetére


horvathkrisz
addikt

az hogy ujsággal ki van kergetve onnan ahova nem szabad mennie, attól tudod még nem verődnek ki a kutya fogai, szóval nem tudom miről beszélsz.
mellesleg a ilyen eseben a kutya nem tőlünk fog félni hanem az ujsággal való kikergetéstől.
tisztában lesz a határokkal (jelen esetben küszöb) ja és a kizárt ajtós dolog mi ha nem kirekesztés?
többiben igazad van.

(#2114) Kidus válasza horvathkrisz (#2113) üzenetére


Kidus
őstag

Olvasd el meg egyszer figyelmesen, amit irtam plz, foleg azt a reszt, ami a csukott ajto utan volt, hogy hogyan is kene foglalkozni a kutyaval.
Azt is tartom, hogy ha a kutyat kergeted, felni fog toled. Nem az ujsagtol fog felni, nem az ujsag kergeti, hanem te.
O nem azt tanulja meg, hogy a kuszobot atlepni tilos, hanem azt, hogy o be akar menni hozzad, mert te vagy a gazdaja, es szuksege van a tarsasagodra, te meg akarmikor meglatod, fogod magad, es elkergeted a kozeledbol. Igy aztan elobb-utobb nem megy be.
Persze lehet hogy megerti, hogy a te teruleted, es ki van rekesztve, de ez a falkabol valo kirekesztettseggel egyenerteku.
Nekem nincsenek szovegertesi problemaim, a kimeletlenul ujsaggal kikergetes eleg egyertelmu volt, nyilvan nem csak lengeted a kezedben.
Mindegy, mindenki ugy kergeti... ize, neveli a kutyajat, ahogy akarja.

mod:
''mihelyst átlépi a küszöböt, támadd meg, állj neki csapkodni ujsággal''
tehat biztos felreertettem, az ujsaggal megcsapkodas nem azt jelenti, hogy megvered ujsaggal....

Assuming Control

(#2115) horvathkrisz válasza Kidus (#2114) üzenetére


horvathkrisz
addikt

szerintem ez a módszer csak draszikusnak tűnik, de valójában nem az.
mégegyszer megkérdem: ha kizárod az ajtó mögé és ott nyüszít egész álló nap azt nem veszi kirekesztésnek?

(#2116) Kidus válasza horvathkrisz (#2115) üzenetére


Kidus
őstag

Ha idorol idore kimesz, es foglalkozol vele, akkor nem.
Persze nem 5 percre kell kimenni, tartalmas elfoglaltsag kell, esetleg seta, kutyaiskola, vagy csak egy ora jatek neha, ilyenekre kell gondolni.

Assuming Control

(#2117) Olcsi


Olcsi
senior tag

Van valakinek tapasztalata a BABESIA nevű betegséggel?
A hétvégén észrevettük, hogy az egyik kutyunk meglehetősen bágyadt, és levert főleg önmagához képest, ugyanis egy eléggé energikus és bolondka kutya. Szóval furcsán viselkedett, meg is beszéltük barátnőmmel, hogy hétfőn elvisszük dokibácsihoz, nehogy valami komolyabb legyen. Erre ma délelőtt arra lettünk figyelmesek, hogy véreset vizelt, eléggé bepánikoltunk, és rögtön elvittük orvoshoz. Ő megállapította, hogy babésiás, adott neki 3 szurit, most várjuk, hogy javuljon az állapota. Reméljük kilábal belőle, mert eléggé ránk ijesztett az orvos. Azt mondta, hogy először bágyadt, meg levert, aztán következik az, hogy véreset pisil, aztán elkezd szédelegni, meg elerőtlenedni, és végül ''vérhiányban'' elpusztul. :( Reméljük időben sikerült tenni ellene!

(#2118) Kidus válasza Olcsi (#2117) üzenetére


Kidus
őstag

Sajnos halalos betegseg, de ha idoben elkaptatok, akkor mentheto a helyzet.
Ha nem igazan idoben, akkor hosszura nyulhat a dolog, es keteselyes, mert sajnos eleg sok szovodmeny van. A szuri amit kapott, kioli belole a babesiat, nem az a fo problema ilyenkor mar, hanem amit addig okozott. A veres vizelet azert baj, mert leallhatnak a vesek, es akkor onnan nem nagyon lehet visszahozni. De ha nem nagyon sotet veres, es nem sargult be a kutya, akkor meg nincs nagy gond.
Ha elkezd javulni, kicsit kevesbe bagyadt, eszik valamit, az jo jel. Es fontos, hogy vizeljen, ezt figyelni kell. Ha nem vizel, akkor gond van. Tisztulnia is kell idovel.
Probaljatok itatgatni, amennyit lehet, es figyelni ra, hogy alakul az allapota.
Es a kesobbiekben, ha meggyogyult, mindig legyen rajta kullancs nyakorv, es spot-on.
Bar ezek sem 100%-osan vedenek, de joval megnovelik az eselyet, hogy elkerulik a kullancsok.
Amit most kapott ( Imizol ), egy honapig vedeni fogja a babesia ellen, ha meggyogyult.

Assuming Control

(#2119) Olcsi válasza Kidus (#2118) üzenetére


Olcsi
senior tag

Sajnos tegnap este még rendesen véreset pisilt, majdnemhogy csak vért. Tehát nagyon sötét volt. :( Azóta sajnos javulást nem nagyon látunk rajta, a dokibácsi azt mondta, hogy etessünk vele a napokban májat, meg ilyesmi kajákat, hogy valamilyen szinten pótolva legyen a vér... Ahogy észrevettem elég keveset is vizel, bár ma reggel óta nem voltam otthon sajnos. Mindenesetre hazafelé veszek neki csirkemájat, rem. fog enni. Megfőzzem kicsit, vagy nyersen a legjobb neki?

(#2120) Kidus válasza Olcsi (#2119) üzenetére


Kidus
őstag

Mindent fozve, de inkabb azt figyeld, sapadt-e a nyalkahartyaja ( szaj, szem ), mert ha nagyon sapatag, akkor lehet, hogy nem artana vert adni neki. Meg ha tenyleg ennyire rosszul van, tovabbi gyogyszerezes is szukseges lehet. El kene vinni megint dokihoz.
Tudni kell iszik es eszik-e, ha nem, az is gond.
Ha ki van szaradva, azt legegyszerubben ugy tudod megnezni, hogy a grabancan a bort megemeled. Normal esetben vissza kell ugornia a bornek es elsimulnia. Ha ez tobb masodperc, akkor ki van szaradva, itatni kell, sulyosabb esetben infuziozni.
Vigyetek el szerintem ujra, foleg ha nagyon keveset vizel. Vagy nem tud, mert eltomodott a hugycso, vagy nem mukodnek rendesen mar a vesei, es nincs mit. Erre is infuzio kell, gyogyszerek....

Assuming Control

(#2121) Olcsi válasza Kidus (#2120) üzenetére


Olcsi
senior tag

Sápadtnak nem látom, viszont a szeme eléggé árulkodó. Olyan tipikusan ''beteg'' szeme van. Kiszáradva egyelőre nincsen, ahogy láttam, kipróbáltam a grabancánál. Jó hír, hogy sikerült vele megetetnem a májat, meg egy kis lét hozzá, úgyhogy ez már valamennyire pozitív, viszont a rossz hír, hogy még mindig véreset pisil. :( Egy kis bíztató jel is volt pont ebben a pillanatban: pár napja először hallottam ugatni! Sajnos, hogy ez már jó hír... :(

(#2122) Kidus válasza Olcsi (#2121) üzenetére


Kidus
őstag

Ha eszik, iszik, pisil, es tud jarni, ezek mind jo jelek, csak javuljon tovabb....
Kene igy folytatnia, es tisztulnia kene a vizeletenek lassan.

Assuming Control

(#2123) Olcsi válasza Kidus (#2122) üzenetére


Olcsi
senior tag

Holnaptól azért várok ''látványosabb'' javulást. Ha nem történik meg, irány újra a doktorbácsi... Addig is reméljük a legjobbakat!

(#2124) Nimrod


Nimrod
addikt

Kertes házban lévő kutyatartókhoz lenne inkább a kérdés. Hogyan oldható meg, hogy legyen kert is, de a kutya se legyen láncon? Két fő probléma van. Az egyik, hogy ha valaki elmegy az utcában, akkor végigszántja a kertet és szabályosan átszalad a sövényen (majd nyalogatja a lábát mert megsérti), de ezt teljesen véletlenszerűen. A másik, hogy szinte minden létező növényt (fák és bokrok előnyben) levizel, ezzel ki is írtva őket. Mit lehet ezek ellen tenni? :F

(#2125) ladybug válasza Nimrod (#2124) üzenetére


ladybug
őstag

Ha félted a növényeidet, akkor keríts el őket. Fák köré tegyél kerítést, kis növényeket, meg egybe keríts el előle. Nekünk csak a tuják és a gyümölcsfák a prédáik, de ezek bírják még a kiképzést. A kiskertet teljesen elkerítettük előlük.

Az ásás szerencsére nem jelentős. Ritkán ásnak, de akkor sem olyan helyen, ahol zavaró lenne.

Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.

(#2126) rétisün válasza ladybug (#2125) üzenetére


rétisün
veterán

de milyen mókásan néz ki, amikor bejön az ásás után fülig földesen :DDD a mi blökink (a régi) ásott elő juniusban szaloncukrot :Y emlékezett rá fél év távolából, hova rejtette el...(vagy csak rátalált véletlenül? :F )

OIcsi: mi van a kutyussal, gyógyulgat?

war...war never changes.... hol kezdődik a valóság, és hol ér véget a képzelet.....Ron Swanson for president !!

(#2127) parandroid válasza ladybug (#2125) üzenetére


parandroid
nagyúr

Még annyit tennék hozzá, hogy a kerítés elég ha jelzésértékű csupán, tudni fogja már hol a határ. Nálunk akkor sem ugrik be, ha a játék hevében bepottyan a lasztija.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#2128) Kidus válasza Olcsi (#2123) üzenetére


Kidus
őstag

Amugy sem art elmenni, ha jobban van akkor is.
Babesia nem vicc.

Assuming Control

(#2129) horvathkrisz válasza Olcsi (#2123) üzenetére


horvathkrisz
addikt

Jobban van már a kuty?

(#2130) Pinya007 válasza Nimrod (#2124) üzenetére


Pinya007
tag

Nálunk egy része a kertnek el van kerítve, de ha beengedem sem csinál kárt. Igaz szukám van, így az nem pisili oldalba folyton tujákat. Virágokat nem bántja, kiskorában megdorgáltam érte, azóta békében él a muskátlikkal, leanderekkel, meg a sziklakertben található növényekkel. :) Igaz volt hogy egy virágosládából muskátli mellől kigyomlálta a büdöske töveket, úgy látszik ezt a virágot nem szereti! :D

Olyan nincs, hogy valamilyen témában ne lenne PH topic! :)

(#2131) horvathkrisz válasza Pinya007 (#2130) üzenetére


horvathkrisz
addikt

kedves kis hsz! :)

(#2132) Diego!


Diego!
senior tag

Sziasztok. Ő édesapám kutyája HóPihe, nagyon kedves teremtés :) :

[kép]

[kép]

(#2133) horvathkrisz válasza Diego! (#2132) üzenetére


horvathkrisz
addikt

nagyon ari kutya! :D

(#2134) Diego! válasza horvathkrisz (#2133) üzenetére


Diego!
senior tag

Most kapott egy kis angol szalonnát.. :U :B

[Szerkesztve]

(#2135) Olcsi válasza horvathkrisz (#2129) üzenetére


Olcsi
senior tag

Köszönöm az érdeklődést, szerencsére már sokkal-sokkal jobban vagyunk! Ha megjön a gazdi, már kimegyünk elé a kapuba, meg ugrálunk is egy kicst, de azért még inkább a házikóban kucorgunk! Mindenesetre ma nagyon nagy javulás volt látható! :C Reméljük így folytatja a kutyu!

(#2136) Olcsi


Olcsi
senior tag

Egyébként róla van szó, sajnos ő betegeskedik/betegeskedett kicsit, de erős kutyu, amit az is bizonyít, hogy a 6-7 éve alatt szinte egyszer sem volt állatorvos bácsinál (a mostani kivételével :(( )!
[link]
[link]

(#2137) ladybug válasza Olcsi (#2136) üzenetére


ladybug
őstag

Nagyon aranyos. Örülök, hogy javul az állapota.

Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.

(#2138) Olcsi válasza ladybug (#2137) üzenetére


Olcsi
senior tag

Köszönöm, hát még mi hogy örülünk! :C

(#2139) rebel56


rebel56
tag

Sziasztok! Mennyire vérfertőző az, ha egy szuka kutyának az anyja testvérétől lesz kölyke? Mire lehet számítani az utódoknál?

(#2140) horvathkrisz válasza rebel56 (#2139) üzenetére


horvathkrisz
addikt

erre én is kíváncsi lennék...

(#2141) Levi123 válasza rebel56 (#2139) üzenetére


Levi123
senior tag

Szia!
Elég bonyolult dologra világítottál rá...
Ebből remélem megérted a lényegét:

Rokontenyésztés

Háziállatok, különösen ló, kutya, baromfi esetén gyakran alkalmazott tenyésztési módszer a rokontenyésztés. A rokontenyésztés egymással valamilyen rokonságban levő állatok párosítása. Mivel a fajtatenyésztés zárt állományban folyik, ezért a párosítandó egyedek előbb-utóbb valamilyen rokonságba kerülnek egymással.

A rokonpárosítások az egyes tulajdonságokat meghatározó allélek azonosságát (homozigótaságát) növeli, mind a jó, mind a rossz tulajdonságok esetén. Így rokontenyésztést csak akkor szabad folytatni, ha tudjuk, a párosítandó állatok az állomány átlagánál jobban mentesek a rendellenességektől, és így a jó tulajdonságok nagyobb eséllyel jönnek elő, mint a rosszak. Különösen figyelni kell a recesszív, és a küszöbtulajdonságok megjelenésére, és a beteg állatok és felmenőik tenyésztésből való azonnali kivonására. Genetikai rendellenességet hordozó egyedek rokontenyésztése nem javasolt, mivel a rokontenyésztés kihozhatja azt. Fontos kiemelni, hogy rokontenyésztéssel új gének nem hozhatók létre, csak az eddig rejtett jellegek jönnek elő. Így olyan tulajdonságok (pl. hupikék vadászgörény), melyek az eredeti állományban nincsenek jelen, nem tenyészthetők ki rokontenyésztéssel sem. A homozigótaság rögzülése a vitalitást meghatározó tulajdonságokra is negatív hatással van. Szoros rokontenyésztés esetén az állomány vitalitása csökken: alomszám csökken, terméketlenség nő, elpusztulnak a magzatok, stb. Az első jelekkel általában 6-20%-os beltenyésztettség esetén találkozhatunk, de a leromlás mértéke függ a kiinduló állománytól, és az alkalmazott rokontenyésztési módszertől is.

Rokontenyésztés esetén az utódok hasonlóságára törekszünk. Több nemzedéken keresztül folytatott rokontenyésztés esetén növekszik a homozigóta állapotban rögzült gének száma, így a hasonlóság mértéke fokozódik. Nagymértékű hasonlóság haszonállatok esetében ritka, kutya, macskatenyésztésben gyakoribb. Mivel a heterozigótaság a rokontenyésztésnél csökken, egyes gének elveszhetnek az állományból. A szelekció alkalmazása elkerülhetetlen. A közös ős alapos ismerete feltétlenül szükséges.

Fontos megemlíteni hogy akármennyire is beltenyésztett az adott egyed, ha egy nem-rokon egyeddel párosítjuk, az utódok nem lesznek beltenyésztettek, azaz egy generáció alatt helyreállítható a heterozigótaság.

Általában rendkívül szigorú szelekció mellett, nagyon enyhe rokontenyésztést alkalmazva érhetünk el sikereket, de csak akkor, ha a kiinduló állomány minőségében megfelelő, és a megfelelő módszereket alkalmazzuk. Vannak esetek, amikor a rokontenyésztésről le kell mondani. Nincs könnyű és gyors, mindig működő megoldás, az eredmény sok mindentől függ. A cél a fajtastandardnak megfelelő, egészséges, életerős, jó felépítésű, hosszú hasznos élettartamú állatok kitenyésztése kell legyen.

Senki ne kezdjen rokontenyésztésbe, ha nem tudja, hogy pontosan miért, és mit szeretne elérni, vagy nem rendelkezik a megfelelő ismeretekkel. Ne használjuk azért, mert „divat”, vagy mert „így szokás”. Vannak előnyei, de igen sok buktatója is, melyet egy felkészületlen tenyésztő nem képes kezelni.

Teszt-párosítások
Mivel a genetikai vizsgálatok még elérhetetlenek bizonyos fajoknál, így a rokontenyésztést tesztpárosításokra is használják, leginkább recesszív, illetve küszöb jellegű tulajdonságok mutathatók ki a segítségével. A nagy értékű, általában hím utódot saját lányaival párosítják, és az unokákat vizsgálják. Ha kb. 50-80 egészséges unoka születik, és rendellenesség nem jelenik meg rajtuk, a hím nagy valószínűséggel mentes a rendellenességektől, de egyetlen beteg unoka megjelenése is valószínűsíti a hím hordozó voltát. A nagyszámú utódok miatt nőstények esetén a módszer nem alkalmazható. Létező genetikai tesztek esetén a genotípus meghatározása olcsóbb és gyorsabb megoldás lenne.

Nőstények hasonló vizsgálata általában nem megoldható. De ha a kivizsgált, egészséges hímet hordozó nősténnyel pároztatjuk is, az utódok vagy egészségesek, vagy hordozók lesznek, nem betegek (recesszív tulajdonság esetén). Az utódok közül tenyésztésbe vont egyedeket újra tesztelni szükséges. Vonaltenyésztésre egyszerre érdemes több hímet tesztelni, mivel elképzelhető, hogy közülük csak pár lesz mentes a genetikai rendellenességektől. Beltenyésztés elkerülésével végzett párosításoknál is alkalmazhatók az ilyen módon tesztelt hímek, de: a hím nem lehet rokonságban a nőivarú egyeddel, ugyanakkor kinézetre összeillők legyenek.

A várhatóan nagy számú, rendellenességekkel születő kölyök miatt a kisérletezgetés (különösen az olyan kedvencállatoknál, mint a vadászgörény) nem javasolt. Elsősorban haszonállatoknál használták, a génvizsgálati módszerek kifejlődése előtt.

Valószinű, hogy semmilyen elváltozás ''vérfertőzés'' nem lesz az utódoknál. :R

Levi

(#2142) rebel56 válasza Levi123 (#2141) üzenetére


rebel56
tag

Oké, megnyugtattál, köszi. :))

Néhány héten belül születnek kistermetű keverék kutyusok, ingyen elvihetők! Ha érdekel valakit, vagy tud valakit aki ismer olyat akit érdekelne, az írjon privátot!
/A születés előtt le kellene ''foglalni'', és utána akkor lehet elvinni, amikor már elszakítható az anyától./

(#2143) Levi123 válasza rebel56 (#2142) üzenetére


Levi123
senior tag

:R

Levi

(#2144) Levi123 válasza rebel56 (#2142) üzenetére


Levi123
senior tag

Milyen kistermetű kutyusokról lenne szó?
Barátnőmnek kellene egy kis pici kutya.

Levi

(#2145) horvathkrisz


horvathkrisz
addikt

Sziasztok!

Haverom kutyája, egy barna-fehér rövidszőrű foxterrier pár órája eltűnt (megijedt és elszaladt), a XIII. kerület (Árpád híd-Béke tér környékén)
Ha valaki esetleg tud némi információval szolgálni, legyenszíves dobjon egy privát üzit!
Köszönöm!

(#2146) ladybug válasza horvathkrisz (#2145) üzenetére


ladybug
őstag

Jaj, remélem meglesz, és nem esik baja. :(

Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.

(#2147) horvathkrisz válasza ladybug (#2146) üzenetére


horvathkrisz
addikt

ne is mondd... :O

(#2148) Diego! válasza horvathkrisz (#2145) üzenetére


Diego!
senior tag

Szegényke, biztos hiányzik a gazdinak...semmi hír a kutyusról?

(#2149) horvathkrisz


horvathkrisz
addikt

Meglett!
Hajnalra hazament. Haveromék nyitott erkélyajtónál aludtak (majd' szétfagytak), hajnalban ugatott egyet a kutya, lementek érte. :C :DD ;) :D
Semmi baja sincs. :D :D :D

[Szerkesztve]

(#2150) ladybug válasza horvathkrisz (#2149) üzenetére


ladybug
őstag

Jaj, de örülök. :) Remélem ezután jobban vigyáznak rá. Meg nem ártana a nyakába címjelzés sem.

Ti férfiak soha semmit nem tudtok megtalálni. A teafű a gyógyszeres fiókban van egy kakaós dobozban, amire rá van írva, hogy só.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.