Új hozzászólás Aktív témák

• diablo1984

veterán

válasz BlackmMmDog #52639 üzenetére

Én is voltam tegnap pecázni, azon a vízen ahol 1 hónapja rommá fogtam magam, most pár keszeg jött és annyi. Igaz a halőr is mondta a végén, hogy senki sem jegyzett fogást...... most valahogy nem ettek a halak, nem tudom, hogy hideg a víz, vagy mi lehetett a gond, de a keszegek is mintha a hűtőből vettem volna ki olyan hidegek voltak. Ez van lassan itt a szezon vége....

• BlackmMmDog

aktív tag

Tegnap meglátogattuk a Tiszakécske II. holtágat.Most voltam először,de nem azt mutatta amit vártam. Nevelő tavaknál előtt ültünk le,egy ponttyal zártam a pecát, egy embert láttam még fogni(szerencsénk volt) .

Még vissza nézek hogy ,rájöjjek a fortélyra. :K

törölt tag

válasz twine #52635 üzenetére

Zátonyok egyébként télen is nagyon jók. Mindegy milyen hideg van ha jégtáblák úsznak de még lehet horgászni akkor is jó süllőre. Sőt az igazán nagy süllők ideje télen a zátonyokon. Érdekes módon akármilyen hideg van beállnak ezekbe a gödrökbe. Persze kell dobálni sokat nem úgy megy általában 1-2 óra alatt tarolsz. :) De 10 kiló körüliek is laknak ott. Sajnos azokkal csak mások szoktak találkozni. :) Mint pl nagybátyám aki egyik szilveszterkor azzal ébresztett 10 kilós süllőt fogott . Zátonyon fűzött hallal tapogatva dec 31-én . Ez ritka azóta se fogott ő se ekkorát. De ez a 3-5 kilós méret azért gyakoribb jóval.

törölt tag

Csukát az élő Dunán szerintem a süllőhöz harcsához képest sokkal egyszerűbb fogni partról is. Őszintén én olyankor szoktam rá dobálni ha nagyon nincs kapás és akkor nézzük meg a csukákat . Vagy ha esti pergetés és korábban leérek és dobáljunk valamire amíg sötétedik. Meg kell azokat is keresni de könnyebb mint a süllő napközbeni helyét megtalálni, és kevesebben is pecáznak rá. Ha jó volt a szaporulat előző években úgy megszállják ezeket a kőruganyokat tényleg 10-et foghatsz itt felénk . 2 óra alatt, a nagyrésze persze ilyen kaszakő méretű bugyli csuka, de kapás , fogás szempontból szórakoztató lehet az is ha szeretsz csukázni.

törölt tag

Zátonyok vannak felétek? Ha igen akkor ne keresd tovább a gödröket. :) Mert egy "normális" zátony tele van gödrökkel. Ne foglalkozz zátonyon a vízmélységgel a gödrökben lesz jó víz akármilyen a vízállás. Napközben letapogatni az egész zátonyt fűzött hallal, twisterrel , gumihallal. Naplemente, éjszaka, napfelkelte wobblerezni . Ilyenkor nem kell mélyretörő wobbler, felszíni és ha nincs nagy sodrás akkor kétrészes .

Ha pedig meg tudod dobni a zátony meder felőli részét is az szuper hely. Partról azt általában nem lehet rendesen meghorgászni csak csónakból. De a zátony teteje ezekkel a kimosott gödrökkel partról jól horgászható. Ne lepődj meg ha egy komoly süllő kapja el fényes nappal. De akkor se ha egy veterán balin Azok is szeretnek ott vadászni. Este meg harcsa is szeret ott vadászni. Nappal inkább a zátony mederesésében de azt partról nem tudod meghorgászni rendesen.

Ha napközbeni helyén keresed a süllőt műcsalival a legjobb a gumihal vsz. Olcsó ha beszakadsz egy wobblerhez képest és sokkal könnyebb fele fenéken pecázni.

Aztán kompkikötő pl. süllőre Ilyen tájban ősszel lemész este mi halat lehet ilyen helyeken fogni. Akár bent az öböl csendes vizén is tele van küsszel még télen is sokszor. Mély víz van a komp miatt eleve.
    Este legalábbis itt felénk ilyenkor ősszel a madár se jár arra. Hamar sötétedik 2-3 óra alatt meg lehet horgászni és még mindig csak kora este van.

• twine

veterán

válasz #13935616 #52634 üzenetére

Köszönöm a kimerítő ötletelést...
    "CSukázni" nagyon szeretnék , de gyermek koromban fogtam utoljára...tavakon, támolygóval...
    A baj az a környékünkön, hogy a kőgátak sokak által látogatott horgász helyek,,,boldog boldogtalan oda jár békés, és ragadozó halazni is...
    Még tavaly tettem fel itt a kérdést egy képpel mellékelve, a kőgát melyik részét dobáljam?
    Akkor jött valamelyik kedves topictárstól a jó tanács, hogy ha az a hely annyira nyilvánvalóan jónak tűnik, azt valszeg "szét is horgásszák", inkább keressek magamnak egy kevésbé látogatott helyet...
    Ez be is vált,,,megtaláltam a fent említett csodálatos nyári pályát, ami nehezebben megközelíthető, de mondhatni szinte egész nyáron csak az enyém volt :B :U

Így ezeket a keresztgátakat(vagy hogy is hívják az ilyen víztörőket) lehet hogy kihagyom...
    Felénk hinaras nincs is a dunán, igy az ilyen terület ki is lőve :(

Bár épp ma hívott az egyik ismerősöm, hogy "dicsekedjen", hogy az említett egyik ilyen gát nyugodt tövében a keszegező cuccával egy szál gilisztával pici horoggal kiszedett egy "méteres" csukát , valami 11kg környékén.... :Y :C
    Szóval lehet, hogy még sincs annyira szétrabolva a hely, de jobban bejön amikor csak én vagyok és a természet,,,és nincs körülöttem még 2-3-4 sporttárs :B
    Így marad a gödör keresés... :K :R
    Ma már voltam lent egy 20gr-os gumival napközben,,,,azzal simán meg tudom huzkodni az alját,,,de ma a kisfiamal voltam, igy nem is igazán peca volt, csak proálgattam a téli szett súlyát....ehhh nagyon rossz volt a 20gr-ot dobálgatni a nyári megszokott 5-6gr után....
    "Utálatos"...da majd hozzászokom,,,,vagy ha nagyon nem tetszik továbbra sem,,,beruházok pár mélyretörő wobira....

törölt tag

válasz twine #52630 üzenetére

Ezzel a tapogatós módszerrel nekem volt már olyan is egyetlen egyszer a süllő kijött a csali után kb térdig érő vízbe a partig. :) Gyönyörű szinte fekete színű 1,5 -2 kiló körüli süllő egyszer csak ott volt a lábam előtt a partnál és kereste hová tűnt a csali amit követett. :) Felejthetetlen élmény volt, és meg is fogtam . Dobtam egy rövidet ugyanabba az irányba amerről kihúztam előtte. 5 méteres távra kb. Talán kettőt pöccintettem rajta bumm megütötte, és már nyitni kellett a felkapókart mert vitte is. Egy rövid nyeletés és máris megvolt . Az nagyon éhes lehetett ilyen sekélybe napsütésben kijött a partig utána.

Ami miatt ez a fogás még emlékezetes nekem a túlpart kb 50-60 méterre volt. Szemben horgásztak. Ez a hal pár perc után jött. Hallom a szemközti pecások mondják egymást között itt vagyunk hajnal óta és egy kapás se és ez most jött és máris fogott. B+ ilyen vizet és a többi.

De most nyáron is volt egy olyan szitum egy faszi horgászott nem messze attól a helytől amit etettem. Kérdezem tőle nem zavarja ha leülök itt a szomszéd helyen. Úgysincs hal itt vagyok reggel óta napijeggyel és semmi. Pedig halszagot érzek mondom neki jó az idő közeledik az este lesz itt hal. Csak legyintett. Persze etettem már a helyet vagy 10 alkalommal előtte ott voltam. Kb 2 óra múlva kivettem onnan egy 6-os amurt. Az ember olyan mérges volt szó szerint összetépte a napijegyét dúlt fúlt dobálta be a cuccait a kocsiba. :) Ilyen mázli olyan mázlista. :)

törölt tag

Esetleg annyi segítséget tudok adni , ha haltartó helyet keresel, felraksz egy 20 grammos gömbólmot egy közepes pergetőcuccra és az alját végigtapogatod. Ha mindjárt horgászni is akarsz teszel egy forgókapcsot és előkén egy fűzött kishalat. Ezzel a cuccal el tudsz dobni akár 30 -40 méterre is csalival is. Ezért jó a fűzött hal nem szakad le . Centiről centire húzod vissza az alján. Nem emelgeted az ólmot. Az alján vonszolod nem orsóval hanem a bottal max 5-10 centis óvatos pöccintésekkel, húzásokkal. Érezni fogod hol iszapos, hol kemény , akadót stb. Így megtalálhatsz ígéretes haltartó helyeket. Pl ha iszaposon találsz egy kemény kopogós aljat ott már a süllő előferdülhet. Nem feltétlenül kell nagy akadó elég 1 méteres kemény folt az iszapon vagy egy bucka . Érdemes felcsalizva nyomatni mert csuka, süllő , harcsa is jöhet + kicsit izgalmasabb mint csak az ólmot dobálni. :) Egy ismeretlen helyen legjobb módszer vsz megkeresni a haltartó helyeket. Biztos van medertörés vagy valami tuskó kő vagy bármi. Utána nem vaktában dobálod a műcsalit hanem tudod ezen a helyen 30 méterre van egy kemény csík és azon laknak a szép süllők.

törölt tag

Vagy ha van lehetőséged a Dunára menni, és szeretsz csukázni. Próbáld meg kőruganyokon a körforgót . Most ebben az őszi időszakban. Minél közelebb a kőlábhoz és inkább az áramlástól védett oldalán a ruganynak. De a folyás felőlit és érdemes megdobálni.
    Lassan tudod húzni a körforgót és közel a kőhöz. Piros hármas mepps annyi átalakítással lecsíped a hármashorgot teszel egy kis kulcskarikát bele egy füles hosszúszárú horgot rá egy kis piros twistert. Legalább 5-10 csukakapásod lesz / kőrugany. Ha az alatt van a kapások száma akkor rossz helyen vagy , vagy rossz napot fogtál ki. :) (vagy levillanyozták a követ) Ha szeretsz csukára pergetni próbáld ki . De egy sima körforgó kb 3 -as méretben is jó lesz.

Vagy pl ha már hínármezők, egyik legjobb hely csukára még télen is ahol nyáron nagyon hínaras volt. Van legalább két méter körüli víz, lehet sekélyebb is elég de ezt nálunk mondom adott vízre. Télen is vannak hínármaradványok ahogy lerohadt lefagyott. Kishalak is szeretek csuka is ezért gondolom. Régen mikor rendes telek is voltak még lékről horgásztunk csukára általában olyan helyeken fúrtam ahol tudtam nyáron nagy hínármező volt. Nagyon élvezetes pecák voltak.

Csak minden víznek megvan a sajátossága. Kisdunát én nem ismerem, helyi erőkre lenne szükséged egy egy jó tippet kapj.

törölt tag

Süllő a cél olyan helyeket kellene keresned az adott vízen ahová napközben beáll. Akadók, medertörések, gödrök, köves pálya, kemény alj , befolyók , zátonyok és többi . Ezeken a helyeken sokszor télen is megtalálod . Most még korai de télen az igazán mély iszapos részek is nagyon jók. Télen bandáznak süllők és a kishalak is behúzódnak oda.
    Vagy pl Dunán a zátonyokon télen is olyan süllők laknak csókolomot kell köszönni nekik. :) Meglepően sekély vízben akár jó nagy gödrökben a zátonyon . Vagy most este lemennél egy dunai kőruganyra , vagy zátonyra még a harcsa is beköszönhet simán.

Tegnap este kint voltam élt a víz ahogy lement a nap bodorkák, küszök kint a szélében hancúroztak. Rablást nem hallottam felszínen fenn volt a hold jó világos volt . Pontyoztam, egyet fogtam 4 kiló körüli szép tükröst, a partól 30 méterre olyan 3-4 -es vízben. Még mindig a nyári hínármező maradványait vallatom.

Szóval nehéz így látatlanban tanácsot adni. De pl azokon a vizeken ahol horgászom 10-20 helyet tudnék most hirtelen ahol eséllyel lehetne fényes nappal pergetni süllőre. Este, éjszaka vsz bárhol megjöhet most a legsekélyebbe is még . Meleg még a víz .

Csukára pedig bárhol próbálnám a szélében mondjuk egy piros hármas mepps-el twister rátűzve a horgára piros twister. Ha azt nem kapja el akkor beteg az a hal. :)

• twine

veterán

válasz saen #52629 üzenetére

:R :R
    Jó érzés volt ez a nyári időszak...
    Már már majdnem kezdtem elhinni, hogy tudok horgászni, hiszen szinte minden alkalommal halas kézzel jöttem haza :D (persze az agyam szerencsére lenyomta az egóm, és nyilvánvaló volt, hogy csak a keresgélés, az első halak után pedig a területhez való hűségem hozta meg a halakat, de attól még ez nem tudás, de legalább gyakorlat szerzés,,)
    A gyakorlathoz viszont jó volt,,,jó volt megtanulni, hogyan üt oda a domolykó, és a balin, hogyan nehezedik rá a süllő, hogyan birizgál, majd ver rá a sügér...mind mind jó érzés volt...
    A tavalyi tél arról szólt, hogy megtanuljak egyáltalán dobni a multis szettel...
    Aztán a nyár már a könnyebb wobblerek dobásáról, vezetésének tudományáról,(lassan/gyorsan/pöcögtetve/hosszabban belehúzva majd megállítva) valamint a halfogásról szólt..
    Az idei tél azt hiszem a twister, ésa gumihalak emelgetésének vezetésének tanulásáról fog szólni...
    Tavaly a csillió, dobon feltekeredett gubanc bontogatása, valamint végtelenbe repülő twister nézése volt a fő csapásirány :DDD
    Bízom benne, idén télen azért néha sikerül már halat is fogni velük... :B :U

• saen

veterán

válasz twine #52628 üzenetére

Dunán én télen is tudtam partközelben ragadozót fogni, de tény, hogy más világ. A nagyon sekély részek jellemzően üresek már, de azért a halak mozognak, nem lehetetlen találni belőlük. Keresgélj, aztán majd reméljük találsz halat, de az egyértelmű, hogy másképp máshol kell próbálnod, mint eddig. Emellett szerintem ilyenkor jóval könnyebb betlizni is, főleg azért mert nem mutatja úgy a hal magát, mint nyáron. Kitartás!

• twine

veterán

Elérkezettnek látom az időt a váltáshoz...uh ma. átszerelem a botot "téli szettre" :D
    Előzmény:
    A "nyári pályám" a kis dunán, ami szinte minden pergetéskor biztosan adott halat fényváltáskor,(Főleg süllő, de balin, és domolykó, néha sügér is jött szépen) mostanra mondhatni biológiai sivataggá változott...(nem, nem raboltam ki, :P szinte mindig vissza engedtem őket)
    Az utóbbi három peca viszont semmit nem adott, és már nem is él a víz úgy mint nyáron,,,sehol egy kishal, sehol egy rablás...
    EZ nyilván természetes, hiszen meleg,mondhatni kis vízben dobáltam eddig(mint ahogy kicsi vízállásnál kiderült) kb. 2-2,5m mélység lehetett max, és zero kövezés, vagy gödör,tehát csak a zsákmány halak miatt jöttek ki a süllők ebbe a vízbe valszeg, amik most gondolom behúzódtak....
    6 centis, 5-6gr-os 1,5-2m-en húzható wobikkal sikerült őket megfognom...
    Na ez a pálya kiürült....
    Eddig a 8-21gr-os lágyabb botvéggel sikerült a wobit dobálnom, most gondoltam cserélem a téli időszakra a 10-28-as végre, hogy 10-14gr összsúlyú twistereket a mélyebb mederbe is be tudjam küldeni...
    Kérdés:
    Azok a halak, amik eddig a környéken tanyáztak, vajon teljesen máshová költöznek a hideg idő beálltával, vagy maradnak ugyanazon folyamszakaszon, csak a mélyebb mederbe, gödrökbe költöznek vajon?
    PErsze senkinek nincs távolba látó halradar szeme, inkábbc sak beszélgetést kezdeményeznék erről a témáról, van e értelme ugyanazon a környéken maradnom, és a mélyebb medret meghorgászni, vagy inkább keressek teljesen máshol egy "téli pályát" magamnak :F
    :R

törölt tag

válasz stevewonder #52621 üzenetére

nyáron úgy horgásztam csúzlival belőttem magot a hínár mögé 20-25 méterre leforrázott szemes kukoricát és kevés tigrismogyorót és bojlit. 30-as főzsinórt raktam fel és nagyobb horgot 4-2-es mert elég komoly hínár volt. 5-6 kilósig tudtam fogni. Egy nagyobb hal volt ami sajnos elment az 5-10 percig csak komótosan mászkált jobbra balra lehet amur volt mert ponty inkább el szokott rohanni messzebb ez meg csak sétálgatott ide oda. 18-as zsinórral rövid fárasztások lettek volna . :)

törölt tag

Ahogy én látom ott ahol pecázom nem a 200 környéki távra használják nagyon lefinomítva a zsinórt. Hanem mondjuk olyan 100- 130-150 méteres távra . Viszont oda könnyedén pontosan megdobva. Markerrel letapogatja hol van a medertörés vagy valami ígéretes hely és akkor max erre a távra etet is horgászik is. Csónak nélkül mindent a partról dobálva.

Azon a konkrét vízen a legnagyobb szélesség olyan 350 méter lehet kb. Viszont vannak nagyon jó medertörések akár 20-30 méteren is azok nyáron szerintem szuper helyek, vagy hínármező a szélében elég 15 méteres hínár mögé bepottyantani.

Talán egy Balatonon ha valaki mindenképp a szerelék határán akarna horgászni ott lenne jelentősége a 150-200 közötti dobásoknak. Ha nincs csónak kéznél. Vagy egy olyan extrém helyen ahol a 190 méter a legközelebbi haltartó hely. :) Lehet, hogy van ilyen szitu de ritka azért vsz.

törölt tag

Szerintem 22-es kompromiszumokkal még elmegy ezeken a botokon. Talán még 20-as is. Bejön az, hogy 3,5 libra a fárasztásnál azért merevebb.

Saját praxisban én 2,5 librás 3,70-es boton szoktam 22-es zsinórt használni . 30-as monofil nyúzóval , 50-es nem távdobó orsóval, max 100 gramm össz terheléssel (bordás ólom +dara tavasszal pontyozáshoz) .

Az orsót már rég le kellene cserélni persze távdobóra , a bot se éppen a mai csúcskategóriás karbon minőség finoman szólva . Ezzel a 100 métert csalival , darával megtudom dobni. Fárasztásnál egész jól dolgozik így a bot még 22-es zsinórral is. 22-esnél vékonyabb már nagy kompromisszum lenne ezen a konkrét szerkón. 20-as még bevállalnék vele azért egy pontyozást.

Egy elvetemült bojlis ismerősnek van shimano csúcsbotja tx ultra 14000-es shimano ultegra rajta. 3,5 librás vagy 3,5 libra +, 396-os hossz ha jól emlékszem. Majd megkérdezem tőle mi a legvékonyabb zsinór amivel még horgászik. Nem hinném 22-es alá menne mert szerintem 30-assal is lazán dobja vele a 100+-os távokat.

• A_ScHuLcZ

addikt

A Maconkai-víztározóról mik a tapasztalatok, hétvégente sokan szoktak lenni?
    Melyik területen/helyeken érdemes finomszerelékes horgászattal próbálkozni?

:R

• stevewonder

aktív tag

válasz ctrlaltdel13 #52622 üzenetére

Jóvvanna, csak mondtam valamit :DDD A nehéz terepre próbáltam asszociálni....

• stevewonder

aktív tag

válasz #13935616 #52620 üzenetére

Jogos. Mondjuk azt megnézném, hogy 18-as zsinórral 200-ról hogyan és mennyi idő alatt gépészkednek ki egy 25-ös pontyot, pláne ha van egy kis töklevél vagy akadó...

törölt tag

válasz stevewonder #52613 üzenetére

Még annyit az elérhető távról a versenyeredményeket a zsinór és az ólom korlátozásának a függvényében nézd. Az a versenyző aki dob x métert 25-ös zsinórral mennyit dobna ha felrakhatna 20-as főzsinórt is, vagy 22-est? Vagy a harsányi verseny videóban elhangzik a botjának a 130 grammos súly korlát nem ideális. Nagyobb súllyal még jobban dolgozna . Hétköznapi pecán nem korlátozza semmi ő feltegyen 20,5 zsinórt akár és mindjárt amit 25 össel vért izzadva dob azt lazán dobja. Egy olyan versenyt megnéznék bojlis bottal ahol a zsinórlimit mondjuk 18-as, ez ne korlátozza őket. :) Csak az érdekesség kedvéért , akkor milyen eredmények lennének.

törölt tag

válasz galervin93 #52615 üzenetére

Jogos . Bocsánat írok írok de túl sok lett már . Nem figyeltem a mondatok hosszára se . Visszafogom magam. Túl sokat dumáltam megint. :)

törölt tag

válasz csƵ #52614 üzenetére

Víztározóra járok, ha megyek csónakkal főleg nyáron mikor a bojlisok sátoroznak nem egyszer meglepő helyeken vannak bóják . Idén pünkösdi hétvégén volt olyan szitu kimentem este pergetni és szlalomoztam a bóják között. Már nem tudtam milyen messze menjek a parttól biztonságos távban legyek. :) Biztos sokan behordtak nem dobáltak persze, de ezt nem tudhattam ki dobál ki hord be . Hétköznapi pecán biztos ritka a 200 méteres dobás. De technikailag a felszerelések adottak hozzá. Akár egy mezei horgász 170-180 méterekre dobálózzon ha olyan kedve van. Amit itt a horgászzónás videóban csinálnak 160 méterre bójára (Zoli bácsinak válaszként linkeltem) abban semmi olyan nincs amit egy mezei horgász ilyen cuccal ne tudna lekoppintani. Persze egy jó rutinnal a dobálózásban. Mert különben mindenki veszélyben van a környéken, repülnek a 120 grammos ólmok ki tudja hol állnak meg. :)

Az egy másik kérdés van e értelme ilyen messzire horgászni. Lehet éppen úszóssal a lába előtt jobb lenne. De technikailag a lehetőség adott erre.

törölt tag

válasz stevewonder #52613 üzenetére

Országos távdobó versenyen , Jankovich Krisztiánnak van róla videója is youtube-on , 190 környéki dobása volt feederbottal , 18-as főzsinórral.

Bojlis kategóriában 200 egynéhány méter volt a rekorddobás ugyanezen a versenyen . 25-ös főzsinórral.

A világrekord dobást este megnéztem surf bottal dobta egy belga, 35-ös zsinórral ,150 grammos ólommal ,286 méter. :)

törölt tag

válasz Zoli bácsi #52612 üzenetére

Sokat lehet erről még beszélni. De a felszerelésekben elég komoly dobáslehetőségek vannak az biztos.

https://www.youtube.com/watch?v=l7OAptEP48M&t=895s

Itt egy távdobó verseny. 25-ös főzsinór , 130-as ólom, csali minimum 5 centis előkén.

• galervin93

addikt

válasz #13935616 #52611 üzenetére

Hú májsztró, én nagyon szívesen olvasok mindenféle eszemfuttatást, de a központozás hiánya olyan zavaró, hogy egyszerűen nem bírom végigolvasni az irományaid. Kérlek használd a vesszőt, pontosvesszőt!!! :R

• csƵ

addikt

válasz #13935616 #52610 üzenetére

Ha 200 méter távolságból megindul a hal oldalra, akkor 50 méterre is simán kitérhet. Összeszeded a világ összes szerelékét a tavon.

• stevewonder

aktív tag

válasz #13935616 #52611 üzenetére

Fene tudja... 200m a rohadt sok. Sztem valahol a rekord is ott lehet és ott nem 390-es bottal dobálnak. Egy jól dobó horgász egy 390-essel 160 körül dobhat max, csalival. De az is necces....

törölt tag

válasz Zoli bácsi #52605 üzenetére

https://www.youtube.com/watch?v=fcRS1o6cO4s&t=1286s

Ezt a videót megnézed. A reklámokat hagyjuk benne de távdobás szempontból. A cucc talán mondható prémium kategória. 160 méterre horgásznak vele bójára. Amit pontosan megetetnek és megdobnak. Monofil dobóelőkével és 23-as főzsinórral.

Ha 160 -ra kitesznek egy bóját akkor gondolom azt simán dobják mert ha erőlködve tudnák dobni akkor azért a pontosság etetésnél is horgászatnál is versenyen már nem lenne az igazi.

160 métert nagy biztonsággal megdobnak pontosan. Akkor mekkorát tudna dobni ha a dobóelőke fonott lenne ami nem nyúlik semmit a zsinór 22-es lenne 23-as helyett és csak a távolság számítana beleférne valamennyi pontatlanság is? :) Az biztos, hogy 160 nál legalább 30-40 méterrel többet de inkább még nagyobbat. Ahogy nézem elég sok tartalék van még a dobás erejében semmi különös rákészülés vagy izmozás nem látszik ahogy hajigálnak könnyed dobásoknak néz ki. Ők elvileg nem távdobó bajnokok akik sorban nyerik a távdobó versenyeket. Bár ki tudja mire mennének ha elindulnának.

törölt tag

200 méter környéki táv egy prémium bojlis cuccal és 25-ösnél vékonyabb főzsinórral nem igényel különleges fizikumot vsz. Beleértve a 200 méter környékébe a 170 métert is. Távdobó verseny videót néztem ahol a legjobbak 170-180 métereket dobáltak 25-ös főzsinórral. Ha a főzsinórjuk lehetett volna 22-es mindjárt legalább 20-30 m -el több. Azoknak akik a futottak még mezőnyben voltak 150 méter körüli dobásokkal a mezőny nagy része ilyen volt, 22-es zsinórral mindjárt ők is 170-180 körül lettek volna ha 25-össel tudtak 150-et.

Országos pontyfogó verseny volt egyszer azon a vízen ahol horgászni szoktam. Egyik ismerősöm segítőként végig ott volt. Mesélt érdekes dolgokat. Pl olyan részen ahol kb a tó közepére szoktunk horgászni sacc/kb 200 méter széles ott középen régi patakmederrel a versenyző srác a túlpart közelébe dobált . Ott van egy víz alatti "erdő" tele bennhagyott tuskókkal. Ha átgyalogolsz ahogy írták itt úszóssal meghorgászod a part szélében. Ő mondjuk 170-180- 200 méterről átküldte a bojlis cuccot mert verseny volt nem mászkálhatott. :) Mit fogott így azon a helyen arra kíváncsi lennék nem lehetett egyszerű peca. :)

Azért ezek nem díjbirkozó külsejű versenyzők voltak. Persze a dobástechnikájuk biztos nagyon jó volt és nem ma kezdtek hajigálni.

törölt tag

Dobástávban mennyivel tud többet a 2 részes a 3 részesnél , jó kérdés vsz nem lenne olyan extra különbség ebben ha a szerelés többi része azonos. Biztos vannak olyan 3 részes bojlis botok amikkel hasonló távokat meg lehet dobni. Ne szomorkodj a 3 részes miatt vsz mert biztos vannak nagyon jók dobáshoz fárasztáshoz is abban is és könnyen kiviszed nem kell az anyósülésen a botokat hordozni.

Pl ha jól tudom a rekordobásokat surf botokkal csinálják amik általában a hosszuk miatt vagy 3 részesek de lehet több is vagy teleszkóposak. 4,20-as 4,50-es és hasonló surfökkel. Nekem is van 4,20-as teleszkópos surföm nem is tudom hirtelen milyen dobósúly nem szoktam vele dobálós pecát csinálni mert fárasztáshoz nagyon merev. úszózom vele akadóban arra nagyon jó vsz. De 100 métert úgy lehet vele kb dobni ahogy egy feederrel bepöccinted 20-30 méterre laza csuklómozdulattal. :) Viszont fárasztáshoz szerintem alkalmatlan cucc.

Víztározón fontos volt a távdobás kora tavasszal késő ősszel úgy lehetett eredményesen horgászni. Egyik évben horgásztam úgy 3 méteres 50-100 grammos pergetőbot 2 részes rajta 50-es orsó (ilyen cuccom volt azért ezzel:) és rajta 18-as főzsinór 30-as monofil nyúzóval. Lehetett vele 100 méter környékén dobni de kellett erőlködni hozzá. 60 -70 grammos bordás távdobó ólommal rajta egy pici darával ami éppen befedte a bordákat. Bevágáshoz viszont ilyen távra ez a vékony zsinór nem volt túl ideális ezzel a bottal. Fárasztani viszont meglepően jó volt vele ahhoz képest amire számítottam.

Távdobó feederek nekem nincs ilyenem de úgy tippelném ezek már inkább bojlis botok egy feeder spiccel a végén. Maga a bottest az valami hasonló lehet mint egy 3 librás bojlis pálca .

• stevewonder

aktív tag

A daiwaval egy ólom+1hajszálelőke csalival, 30-as zsinór, sls570 orsó, 140m kesztyű nélkül megvan, ha nincs szél fonott 25-ös előkével. Nyugis és pontos dobás(mondjuk 1-2 méteren belül) 100méter. Utána én már béna vagyok és van úgy, hogy újat kell dobnom.
    Mondjuk ha felraksz egy methodkosarat az mínusz 20-30 méter is simán lehet.

• Zoli bácsi

őstag

Ha már így távdobásnál vagyunk.... Nincs igazi távdobó botom, feeder téren egy Eurostar Master Class Distance (80-150gr) van, bojlisból meg a fentebb mutatott botot rendeltem. Centiztem az Ignis csomagtartóját, sajnos csak úgy tudnék kétrészes bojlis botot vinni, ha egyedül megyek, mert előre lóg az anyósülésre.
    Amire kíváncsi lennék: Úgy gondolom, egy átlag hobbi pecás egy távdobó feeder bottal olyan 120m körül tud maximum dobni. Saccra azt gondolnám, egy háromrészes bojlis bottal ezt egy 15-20m-el lehet túldobni. Ami érdekelne, hogy egy kétrészes nagy gyűrűs bojlis bot mennyivel tud többet mint egy háromrészes? (A 200m-hez, ami előbb le lett írva, szerintem profi cucc, technika, és fizikum kell) Gondolom többet tud, mert a távdobó botok kétrészesek. Fáj a szívem egy ilyenre, mert szebben dolgozhat, de az a fránya szállítás...
    Amúgy az esetek 95%-ában bőven elég a 60, max 70m-es dobás, de van olyan tó, ahol tényleg meg kellett (volna) dobni a tó közepén egy kavics padot, ott voltak a nagy amurok. :K

• stevewonder

aktív tag

válasz #12681728 #52598 üzenetére

Szia. Ha magas vagy, akkor a prolo nyele rövid lesz. Daiwa ninja jobb bot. Értelem szerűen, ha alacsony vagy akkor meg a daiwa nyél lesz hosszú.
    Nekem mindegyik van, de a daiwával nagyobbat lehet dobni.

törölt tag

Magamhoz igazítva ha 100-120 méterre akarnék dobálni elég lenne egy 3 librás 3,6 -os bot is. Egy nem böszme nagy de jó távdobó orsóval ami szépen rakja a zsinórt. Mondjuk egy 5500-as ultegrával vsz egy jó 3 librás 2,75 librás bottal 100 -120 métert meg tudnék dobni úgy gondolom. A zsinórvastagság kérdőjel hányas zsinórral 30-assal már lehet nagyon határeset erőlködés lenne de nem biztos.

Ami hátrány lehet a nagyon nagy orsóknál mennyire zavaró a dobásnál. Pl én nem szeretem ezeket a böszme nagy orsókat dobásnál hátrány is lehet. a súlya is mérete is zavaró lehet. Kinek mi áll kézre.

De ez ugye saját ízlésemhez dobótechnikámhoz mondom. Lehet neked teljesen más eszköz jönne be ha ilyet távot akarsz dobni.

Ha csak a távdobás a cél akkor a 390 3,5 libra 10.000-14.000-es orsó és rá egy 120 grammos ólom aztán távcső kell megnézd hol esik le. :) Egy ilyen cuccal 200 méter környékén is dobálnak . De bármilyen dobótechnikával a 100 métert hozod vele .

• Zoli bácsi

őstag

Én is távdobó bojlis botot kerestem. A fent említett Prologic nekem azért esett ki, mert a keverőgyűrűn kívül mindegyik egytalpas. Na, meg az autómba be sem fér a 2m-es szállítási hosszú bot. Mások tanácsára ezt vettem, ebből a 3,9m-est. Nem próbáltam, pár napja hozta a futár. Könnyű, nagy gyűrűk. Egy 7000-es orsót (Oreel Maximus) tettem rá, aztán majd elválik..... Árához képest (14 volt, Horgász-Zóna) jónak tűnik.

törölt tag

Olyat se érdemes vsz venni ami nagyon kemény. Dobsz vele 150 métert csak éppen fárasztásnál nem úgy dolgozik. 3,5 librás és mondjuk 2,5 librás között ebben nagy különbség lehet. Szerintem lehet egy prémium minőségű 3,5 librás tudja azt fárasztási élményben amit egy átlagos vagy középkategóriás 2,5 librás. De a 2,5 librással ahogy a példát hoztam azért nem fogsz kidobni a világból.

Aztán ami mindig bejön bot és bot közötti különbség itt is mint a pergetőbotoknál ugyanaz a hossz ugyanaz a dobósúly és két teljesen más bot. :) Ne legyen olyan egyszerű az élet. :) Ebben meg csak a próba vagy ha ismerősödnek van és kézbe veszed dobsz vele néhányat esetleg egy halat is kiveszel vele. 100 féle azonos paraméterű bot kb 100 féleképpen viselkedik.

Új hozzászólás Aktív témák