Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- janacsi: Kasztrendszer?
- hcl: Villanyórás okosóra számlap
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Victoryus: Thomson 43UC6306 tv
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
-
LOGOUT
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
dragonfx
veterán
válasz
forras2 #13893 üzenetére
ne ess kétségbe lehet 1-2x felemelték a 6kilto vele...de probált volna meg rugoztatni rajta egyet vagy szakad a zsinor vagy törik a bot.
elméletbe akármit erőlködnek nem tudják stimulálni a vizbe levegőbe nem merőlegesen rugdalozo hal erőkifejtését kg.ra lebontva.....
30as damilt is el tud szakitani egy 7es ponty mondjuk pedig a 30asok lassana 10 kilot rugdossák szakitoba.
én sima uszos bottal amint 16-18as zsineg van kb 3-3.5kilos szakitoval gond nélkül kiszedek 5kilos pontyot.pedig ez enm feeder, enm match egy 20 éves teleszkopos bot B akcioval.ja és egy nem tul jolmuzsikáló fékkel....pár év után rutinbol érezni fogod hogy meddig terhelheted a zsieneget és a botot.....ha érzed szakadna elég ha "beejted a víz felé" máris csökkena terhelés addig van időd a féken korrigálni....
l már raktam 25ös zsieneget is 30gr.os botra megnézve mit tud....hát U.ba hajlot és a fárasztás joval lerövidült mert azt sokáig egy hal sem bírja tartani.....
én volt mikro nád mellé egy 60gr.os pergetőbottal nyomultam(rideg kemény akcios ugye) 25ös zsinet egy csomo.fék csutkán...kapás bevágás és csak tartod aztán vagy az U betűbe levő bot erőcsökkentésre készteti a halat vagy szakít.... -
ati012
őstag
Mai vízbevaló: kenyér + fűszeres zsemlemorzsa + liszt + piros paprika, fokhagyma, cékla lé.
Horogra: giliszta, büdösebb kukorica és az ebédről maradt tojásos nokedli csicsi pörkölt szafttal.
-
hcs57
addikt
válasz
forras2 #13875 üzenetére
Azok is jó horgok, de időnként ellenőrizni kell a hegyét. Ha nehezen tudsz egy csontit rátenni, akkor cserére érett.
Más. A Felső Tiszán tizenvalahány évvel ezelőtt 0,20-s zsinórral (és 6-s owner horoggal) feeder bottal nem egy 10 kg körüli amurt fogtam (egy egy hal kb. 25-40 perc fárasztással). Igaz ott a zsinór esetében csak a horognál volt csomó. Az etetőkosárt egy gumiütköző tartotta (3 mm szelepgumin többször átbujtatva). Az a zsinór még 4 kg-t sem tudott. -
ati012
őstag
A Zagyva halászati szempontból milyen folyó?
-
szemtelen
tag
válasz
forras2 #13893 üzenetére
Van 1 adat nevezzük szakító szilárdságnak a damilról, de azt nem tudod, hogyan, milyen körülmények között mérték ( amit linkeltem videót ott labor körülmények között több mérést átlagolnak).
A bot és az orsó hozzá tesz, mint említették. A feeder bot a karakterisztikája mellett rendkívül sok gyűrűvel rendelkezik, jobban eloszlik a súly.Amikor először láttam feederrel horgászni egy srácot, fogott egy 2-2,2es pontyot, az orsó meg se nyikkant, pedig szépen fárasztotta, nem tépte és finoman kivette. Amikor beszélgettünk mondta nézzem meg a féket az orsón, úgy volt beállítva, hogy két újjal simán húztam a damilt, na akkor szerettem bele a feeder botokba.
Németeknél voltam, ott a horgászboltban vannak olyan zsinórok amit tekercsben vehetsz, és a tekercs alatt ott vannak a súlyok is, át kell tekercselni egy rúdon 6-8 szor a damilt, hogy ne legyen csomó és utána terhelheted, nagyon tetszett.
-
forras2
őstag
És ezt mivel magyarázzátok?
Néztem 1 bot és damil tesztet.
Adott volt 4 fajta bot. Rakós, 5 méteres spicc bot. Egy 5 méteres bolognai teleszkópos bot. 1 3,30-as feeder bot, meg 1 4. fajta, azt nem tudom milyen volt, de 3 méteres volt, az tuti.
Adott volt 1 0,20-as damil, ami elvileg 5,20 kg-ig bírt.
3 különböző súlyt emeltek fel velük. 4 kg cukrot, 5 kg cukrot meg 6 kg cukrot.
Mitől van/volt az, hogy 6 kg-nál elpattant a damil mindegyik esetben, kivétel a feeder botnál? -
dragonfx
veterán
válasz
szemtelen #13891 üzenetére
kamu az összes csak a gyakorlaban tudod ezt meg. mert a pecában ilyne hogy nyilegyenes terhelés cosmo nélkül nincs. a nap a víz kárositja...maga az állás folyamata is.nagyátlagban elmondható előkének lazább zsinór kell főzsinornak meg keményebb mert z jobban "repül"
és átlag zsinorokat használók.nem kell a habiszti hogy a 25ös 10-12 kilot bir el....én olyna 7-8kilosat veszek.de tuti az sme bírja el még a 4et se...probáljátok ki..vödör kilos etetőanyagok egy horogkötés és emnnyit bir el a vödörbe elég érdekes dolgok fognak kijönni....a bot rengeteg terhelést levesz a zsinorrol meg a nyulás is de ez csak lágy esetén lehetséges. -
szemtelen
tag
válasz
forras2 #13867 üzenetére
Szia!
Nagyon sokat bíbelődtem a zsinórokkal, mire kiválasztottam a megfelelőt. Ragadozóra nekem a Berkley Whipes fonott jött be, békés halakra pedig Sufix-et vettem.
A szakítószilárdság az esetek 90%-ban nagy kamu, de ha a valós adatokat írják le akkor a kutya sem venné meg a terméküket, sajnos ez így van.
Van egy nagyobbacska és komoly , reklámoktól mentes damil teszt, ez sokat segített nekem. -
ati012
őstag
Tök jó volna ha valahol ízesített kukoricákból lenne egy mix. Minden ízből pár szem.
-
ati012
őstag
válasz
forras2 #13885 üzenetére
Szerintem az etetőanyag mennyisége függ pl hogy tóra v. folyóra mész.
Ha folyó az milyen gyorsan folyik stb.Ízesített kukoricával, bojlival, pellettel, vagy esetleg csontival?
Minden víz más, nincs általános csali.
Nekem a sima konzerv kukorica, giliszta vált be a legjobban.Ízesített kukoricát nem próbáltam.
400 Ft-t nem akarok kiadni érte.
Pálinkás és büdös kukoricát viszont akarok csinálni.Csontira többnyire az aprónép jön.
-
-
Steady74
Topikgazda
válasz
forras2 #13879 üzenetére
A kifogott halat nem a bottal emeled ki, főleg nem egy 5 kg-os, vagy nagyobb halat... 10kg szakítószilárdságú zsinórral kedvező körülmények között 20 kg-os halat meg lehet fogni. Ha nincs rutinod, akkor sem javaslok 25ösnél vastagabb zsinórt. Ha az 7 kg-ot bír, 10 kg-os pontyig tuti nem lesz gond. A vízben a hal eleve könnyebb
Szerk: 0,08as főzsinórra, 0,07-es előkével 2,5 kg-os pontyot fogtam meg versenyen úgy, hogy ott a szektorból nem mehet ki a hal. a 0,07-es előke kötve kb 40 dekát bír.
-
Recon666
Közösségépítő
válasz
forras2 #13879 üzenetére
Minek? Nekem még egy halnak sem sikerült elszakítania a 0,20-as főzsínórt, pedig voltak nem gyerejáték halak is köztük. Feederhez amúgy hiába veszel 0,30-0,40 zsínórt nem fogsz tudni vele dobni a sok gyűrű miatt, el fogja butítani a botot, plusz ha spiccen kicsik a gyűrűk akkor szívás van a vastag zsínórral.
-
-
forras2
őstag
válasz
Steady74 #13872 üzenetére
Akkor az etetőkosarat módosítom, mert abból 40 grammosat néztem ki. Akkor 30 grammosat veszek.
Viszont zsinórt akkor keresek másikat. 5k-m nincs most zsinórra, úgy hogy valami szolidabbat nézek.hcs57
Ahonnan rendelem a cuccokat, ott csak Hayabusa horgok vannak. Valami vélemény van azokról a horgokról? -
Steady74
Topikgazda
válasz
forras2 #13869 üzenetére
Heavy karakterisztikának vélem ezt a botot, nagyjából 30-35 gr-os etetőkosárral dolgozhat szépen. 22-es körüli főzsinórt javaslok hozzá, 8as, 6os horoggal. Ha kötsz dobóelőkét (függetlenül attól, hogy nagy távolságra horgászol-e vagy sem érdemes, mert óvja a főzsinórt) 15-17-es zsinórból tedd. Vannak boltok, ahol lehet méterre venni ilyen zsinórokat, botonként 8 métert számolj.
Amit tudok, hogy ne vegyél főzsinórnak, azok a Nevis zsinórok. Merev, sprőd, gyorsan használódik. tubertini zsinórok jók, Spro damylok szintén ( 2 éve használom őket, igaz fonott dobóelőkét használok). Angol zsinórokra sokkal kevesebb szakítószilárdságok írnak, mint ugyanolyan átmérőjű más zsinórokra, viszont azok csomózott értékek, tehát akár jobb is lehet.
-
hcs57
addikt
válasz
forras2 #13867 üzenetére
Ez jó kérdés... ha veszünk egy lágy zsinórt, annak a szakító szilárdsága jóval kisebb, a szuper zsinóroknál, viszont kevesebb halat is fogsz vele. Gondolj bele, ott a hal a csalid felett... nézegeti, érzi az illatát... szippant, s a csali a sprőd zsinór miatt visszacsapódik... s a finnyás hal továbbáll. A másik, a sprőd (kemény, erős) zsinór kevésbé nyúlik, így a kicsit is tökéletlen kötés szakadni fog..
Kb 50 év horgászás után ma a lágy zsinórokat használom a békés halakhoz tűéles (pl, Owner) horoggal. Ragadozó esetén jobb a kemény pofába akasztáshoz a sprőd, esetleg fonott (nanofil).
Szerintem.
-
forras2
őstag
válasz
Steady74 #13868 üzenetére
Rakos feeder botot veszek. Carp zoom wolf
-
Steady74
Topikgazda
válasz
forras2 #13863 üzenetére
altalaban 0,22es fozsinorral pecazok 18 vagy 20 as monofil, illetve 14 vagy 16os fonott elokeve. 10+ pontynal nem ereztem, h bajban lennek... ehhez mondjuk kelloen lagy botok kellenek. a 40es tenlyeg sok, max 25, ami esszeru. ami azt elszakitja, az mar megerdemli.
csak halkan jegyzem meg, h rakosboton 18/16 vagy 20/18ban horgaszva 10 koruli pontyok megfoghatoak.
-
Steady74
Topikgazda
válasz
forras2 #13856 üzenetére
Állóvízre, sok szemes, vagy élőanyaggal dúsított etetőanyaghoz ilyen kosarat érdemes használni, vagy tisztán etetőanyagos etetéshez ezek a kosarak illenek.
Szerintem a horogelőke színe annyira nem számít, már csak azért sem, mert általában fluorocarbon (víztiszta, átlátszó) monofil előkéket gyártanak, a fonott meg általában beleolvad az aljzatba.
Több mérettel is el lehet térni amúgy előkeméretben, ilyenkor viszont erőgumit kötünk a főzsinór és az előke közé, így lehet 20-as főzsinórhoz 12-es előkét, lágy botta 10-es előkét is feltenni.
Rengeteg olyan dolog van, ami nem, hogy egyszerűvé, hanem sokkal bonyolultabbá teszi még ezt az egyszerűen tűnő horgászmódszert. Azt javaslom, hogy lődd be mekkora halakat akarsz fogni (mekkorák vannak a vízben, ahol horgászol), ahhoz lődd be a felszerelést. Nagyjából elmondható, hogy akadómentes vízen 20-as, 22es főzsinór heavy karakterisztikájú bothoz is megfelel, lágyabb botokhoz inkább a 20-as. Előke ennek megfelelően 16/28/20-as lehet. Azonos előkeméret mellett még lehet variálni annak hosszával, van, hogy a 20 centis előkével kapásod nincs, 30 centisre meg van.
-
Recon666
Közösségépítő
válasz
forras2 #13856 üzenetére
UV alatt a színes zsinórt érted? Mert az semmi képen ne legyen előke zsinór, a legjobb előkezsinór a flourocarbon víztiszta zsinórok, azok a leginkább rejtettek a víz alatt.
Kosárban a kockának azért van értelme mert nagy sodrásban nem görgeti el a víz, így egyhelyben marad, ez a henger formájúnál esélytelen, az tavakhoz jó. Plusz a rácsozása is elég nagy befolyással van az etetőanyag szétterülésére, a sűrűbben rácsozott feedeer kosárból jóval lassaban oldódik ki az etetőanyag.
-
forras2
őstag
válasz
Steady74 #13854 üzenetére
És ha a főzsinór UV-s, akkor az előke is UV-s zsinórból legyen, vagy annak nincs láthatóságban nagy szerepe?
Illetve etetőkosár formájának van lényege?
Tehát mindegy, hogy csepp formájút, kockát, vagy kerek etetőkosarat veszek?
Valahogy nem igazán látok rációt, hogy miért van 100 féle etetőkosár. -
Steady74
Topikgazda
válasz
forras2 #13853 üzenetére
vékonyabb legyen. általában egy méretlépcsővel vékonyabb (0,02 mm) az előke, még akkor is, ha szakítószilárdsága több. Ha végletekig van terhelve a szerelék, akkor is az előke fog szakadni, mivel rövidebb, így a nyúlása szinte minimális.
Ha két bottal pecázol, érdemes kísérletezni, hogy mondjuk 20as főzsinórhoz mondjuk 16-os előke van az egyik boton kisebb horoggal, a másikon mondjuk 18-as, nagyobb horoggal.
-
forras2
őstag
Előke zsinórnak vékonyabbat, vagy vastagabbat ajánlotok a főzsinórtól, vagy esetleg ugyan abból csináljam?
-
zolynet
veterán
Irány Tereske, 24órás etap.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó Zenga Giulia gamer szék / Daccormax ergonomikus irodai szék
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Green Cell tiszta szinuszos 1500W / 3000W autós inverter (INV22)
- Tchibo Esperto Caffe szemes kv föző hibátlan működéssel
- Balatoni álom - saját kép - 40x60 - akrilüveg fotó, keret nélkül, éltartóval
- Mini PC, tiny PC HP ProDesk 600 G2 i5-6500T, Fujitsu Esprimo i5-7500T
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Samsung Galaxy S22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest