Hirdetés

2024. június 11., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#4351) harry válasza Kobe (#4346) üzenetére


harry
veterán

Másik edzőt, helyet, időpontot, csoportot nem tudsz találni? Esetleg valamilyen átszervezéssel mostanit / új lehetőséget megoldani?
Esetleg ha van valamilyen intenzívebb online csoport, amihez lehet csatlakozni, az is motiválóan hathat, ha az ő eredményeiket látod, pl. itt a fórum, noha azért itt nincs akkora pörgés, de pl. valami facebook csoport, vagy tudom is én, van-e ilyen egyáltalán.
Megpróbálhatsz valamilyen célokat felállítani, vagy úgy általában, valamilyen más jellegű motivációt találni az edzésekhez, ha magadban kell folytatni.

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#4352) Integra


Integra
titán

az egy lábas edzésekről

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#4353) Kobe válasza harry (#4351) üzenetére


Kobe
veterán

Hat most ismerosokkel decemberben 1-2 alkalommal kiprobalom ezt a barbar edzest, ott van 1-2 ismeros, a gyakorlatok kb 80% ban ugyanazok mint a kettlebelles koredzes.

Ha bejon az a fajta akkor lehet jovore "meghagyom azt" csoportos edzesnek, es kettlebellt meg akkor a kieso napokon egyedul

(#4354) Ájvé válasza Kobe (#4353) üzenetére


Ájvé
veterán

Kettlebellt lehet lazább keretek közt is csinálni. Nem mindig kell úgy nekifeszülni, főleg ha a napod sem olyan (bár nehéz hosszú/fárasztó nap után nekem jól szokott esni). Csinálhatsz könnyű és nehéz edzésterveket. Nekem pl swingelésbe 20 perces swing szokott ilyen könnyű edzés lenni. 20 percet állítok be és minden percben jelez, percen belül pedig meghatározott ismétlésszámot kell swingelni, maradék időben pedig pihenek. Ha semmi kedvem edzeni ez akkor is szokott működni, nem olyan nagyon megterhelő, de a végére kellemesen elfáradsz. Szóval érdemes ilyeneket belevinni. Célok is jók, ahogy korábban írták már, vannak kihívások néhány még emberi mértékkel is teljesíthető, de ha túl nehéz akkor könnyíts rajta.

Barbár edzés úgy látom egy crossfit edzés új ütősebb néven, vagy tévednék? Ma már mindent újra kitalálnak? Ez lenne a biznisz?

[ Szerkesztve ]

(#4355) Integra válasza Ájvé (#4354) üzenetére


Integra
titán

persze, ez semmi más mint saját pénzes biznisz. nem akarja, vagy nem tudja kifizetni a crossfit certifikációt, és inkább megcsinálja saját név alatt. a spartan ugyanez. mindenhol ez megy. ezt most éppen barbárnak hívja a kitalálója és ezzel próbálja meg maga alá toborozni az edzőket, hogy ez új, ez jobb, ez több.. ezek mind idővel úgyis eltűnnek a süllyesztőben, de a hullámot ők is megakarják lovagolni, érthető.

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#4356) harry válasza Integra (#4355) üzenetére


harry
veterán

Engem talán nem zavarna addig, amíg nincs benne átverés, meg egymásra mutogatás, stb. Pl. lehet valaki kettlebellből is instruktori szinten úgy is, hogy nem tud kifizetni egy vizsgát. Ez mondjuk annyiból speciális, már ha utána oktatással akar foglalkozni, hogy ez inkább ilyen kiscsoportos edzéseknél lehet érdekes, tehát csak pár fő, ahol nincs sok kiadás, és a bevétel is minimális, tehát nem ebből akar megélni, csak úgy hobbiból csinálná, tartana edzéseket. Viszont ha valaki ezt nagyon reklámozza, új dologként adja el, meg toboroz maga alá embereket, az úgy már necces...

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#4357) bobby_30 válasza Ájvé (#4354) üzenetére


bobby_30
tag

Valaki nem látott konkrét edzéstervet az usssst teszthez? Már régóta próbálkozok de 160 körüli ismétlésnél nem tudok feljebb menni. Át kéne lendülni valahogy a holtponton..

(#4358) Kobe válasza Ájvé (#4354) üzenetére


Kobe
veterán

Mondjuk az elnevezes pont nem erdekel, csak az h egy mukodo funkcionalis edzesfajta legyen.

Nekem sem tetszik hogy most a szuper-brutal-megatron-godzillara keresztelt edzessel akarjak eladni magukat, dehat a kettlebelles szcena sem mentes az ilyenektol, lasd rkc es strongfirst esete, nomeg az instruktori "ceh" eloirasai, foleg az arak magasan tartasa erdekeben - emiatt mondjuk bellezni max 1 emberhez vagyok hajlando menni

(#4359) harry válasza bobby_30 (#4357) üzenetére


harry
veterán

Az melyik, 200 snatch 10p alatt 24-gyel?

Én a variánsokat próbálgatnám, tehát kisebb súllyal megcsinálni először, aztán esetleg azzal többet (akár időben, akár ismétlésben), vagy letevés nélkül, stb. Vagy akár a másik irány, nagyobb súllyal, nyilván kevesebbet, akár csak 5p, amennyi megy.
(Heh, rákerestem, első találat Ervin :D [link])
Amúgy pl. [link] Konkrét módszert a végrehajtásra ír, csináld létrában, 1-2-3...-8-9-10-9-8-....3-2-1. Az 100, meg ugye másik kézzel ugyanennyi, 200. Ezt még nem próbáltam, de jól hangzik. Nem tudom, pihenőt hol tennék bele, de biztos kéne... Ő mondjuk 10. ismétlésnél tartott 1 percet, ~8 perc könyékén, és így az egész volt ~15p. Hát, gyakorlásnak az is jó, ha egyáltalán megcsinálsz valahogy 200-at, aztán majd rámész az időre is. Ezt amúgy decemberben majd én is ki akarom próbálni.

Csak jobban kéne vigyázni a tenyeremre, mert nem nagyon szeretek kesztyűzni, de már érzem, hogy kezdi szétkapni a bell, szóval majd néha beiktatom. Meg is nézem, van-e cérnakesztyű itthon.

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#4360) Integra válasza harry (#4356) üzenetére


Integra
titán

igazából teljesen megértem, hogy ez a barbár meg spartan is létezik, az rkc/sfg horrorisztikus ára kitermeli az alternatívát. igaz az is ugyanakkor, hogy pl a trx ugyanilyen lehúzás, ahogy a crossfit is (beszélgetek oktatókkal). mindegy hol vagy, egy bizonyos szinten már mind az. ahogy az is igaz, hogy a lehúzás is relatív, mi keresünk keveset :DDD
szerintem a kettlebell szót nem lehet levéden, olyan ez, mintha azt mondod, mobiltelefon etc.. magát az edzésformát sem lehet levédeni. csinálsz egy okj sport rekreációs tanfolyamot (amit mi mind megcsináltunk, hogy levédjük magunkat) és simán oktathatod. persze, támadni fognak azok, akiknek az anyagi érdekeit sérted, próbálkozni fognak jogilag támadni, de sokat nem tudnak csinálni..
és igen, sokan vannak akik a legnek tekintett rkc/sfg-ből is rég kiléptek már, mert elegük lett a hátterben zajló folyamatokból, anyagi érdekekből és ugyanúgy oktatnak tovább saját zászló alatt. és profi oktatók. az ilyen oktatóknál jó megtanulni az alapokat.
viszont láttam jó pár olyan kettlebell oktatót, akihez az életben nem mennék, borzalmasak. egyik sem volt soha rkc/sfg..

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#4361) bobby_30 válasza harry (#4359) üzenetére


bobby_30
tag

A 20-as már megvolt. Próbálgatom egyébként 28-cal is, sőt van hogy 32-vel is szakítok. Na mindegy csinálni kell és kész. Ha egyszerű lenne akkor mindenki meg tudná csinálni. Ha megcsinálom a tesztet akkor egy kettlebellel kapcsolatos tetkót felrakatok magamra jutalomképp. Az asszonytól már engedélyt kaptam. :DD A másik probléma a tenyér felszakadása nálam. Van hogy mire észbe kapok már felszakadt, utána meg elég sokat kell kihagynom mire újra hadra fogható vagyok.

(#4362) harry válasza bobby_30 (#4361) üzenetére


harry
veterán

Csinálni kell, mindig kicsit többet, aztán egyszer csak jó lesz :)
Tenyér: ezzel egy darabig lehet javítani, ha igazítasz a technikán, de idővel úgyis bántani fogja. Ápolni kell, meg pl. a Neogranormon kenőcs nagyon jó cucc.

Integra: igen, csak sajnos ha nem vagy tagja nagyobb szervezetnek (pl. sfg), akkor talán kevesebb a reklámlehetőség, oktatói kedvezmény, stb. Cserébe nincs egyszeri / kétévenkénti vizsgadíj, meg bármilyen korlátozás. És igen, pusztán az oktatást nem tilthatja semmi, ha nem használod az SFG címeket, csak "simán" kettlebell edzéseket tartasz. Ez tényleg inkább kis csoportnál lehet előny, mert így azért nagyobb tábort meghódítani macerás, hiszen miért mennék egy ilyen "fura" kettlebell irányba, amikor ott van neten a sok SFG(II) oktató. Szóval inkább ismeretség / tapasztalat alapján működhet, csak az meg azért elég korlátozott csoportot jelent.

Pl. ismerősöm csinálja így, neki nem sikerült a vizsga erőnléti része, illetve azóta komolyabb sérülése is volt (nem bell miatt), így nem tud sfg cím alatt edzést tartani, viszont szakmailag nagyon jó. Csak hát, ez kevés emberhez jut el.
Aztán mondjuk egy másik ismerősömnek sikerült a vizsga, kapott helyet egy 360 gymben is - csak arrafelé meg alig járnak az emberek, és ezért nem megy az üzlet... macerás dolog ez.

[ Szerkesztve ]

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#4363) bobby_30 válasza harry (#4362) üzenetére


bobby_30
tag

Sajnos itt minden kizárólag a pénzről szól. Az eszköz kiváló a rendszer is jól működik /rkc/, de ez a misztikum amit köré építettek gusztustalan. Végezd el nagypénzért a tanfolyamot cserébe kapsz közös fotót a mesterrel. Minden fórumon hangoztasd hogy csak kiképzett oktató adhatja át a tudást. Bár ha csak instruktor mellett ajánlják a golyózást akkor miért jelent meg a mester 2 könyve is? / Kezd el a Kettlebellt, A kettlebell visszatér/ Egy oktató ismerősöm most például ki van akadva hogy ha fejleszteni akarná a golyó állományát akkor le kéne cserélje mindet, mivel már nem lehet kapni az rkc belleket. Egyébként figyeljétek meg hogy olyan jól működik a rendszer hogy bárki idetéved a fórumra az az első hogy el lesz küldve instruktorhoz, mert ha nem akkor leszakad a dereka kitörik a válla, meg egyéb nyalánkságok. Ez pont olyan mintha valaki el akarna kezdeni focizni és mondanák neki hogy csak kiképzett edzőhöz menjen mert egyébként biztos lesérül. Szívesen vennék egyébként egy statisztikát hogy melyek a legveszélyesebb sportok amatőr szinten. Biztos vagyok benne hogy sokkal többen sérülnek le hétvégenként foci, kosár, ping-pong közben mint bellezéskor. Vagy ha valaki volt már edzőteremben az láthatta a sok koca gyúróst akik ész nélkül edzettek, mégsem áll mindenki mellett szakember. Ezt a véleményem úgy írtam hogy a legtöbb gyakorlatot autodidakta módon sajátítottam el, és már régóta bellezek. Jövőre 40 leszek de még nem sérültem le.
Amúgy ugyanez van más sportágakban is. Régóta figyelemmel kísérem a hazai crossfit alakulását is, na ott ugyanez megy. Kikaparják egymás szemét a pénzért. Ha a te termed nem tejel akkor te már nem crossfittezhetsz csak mondjuk metabolikusan kondicionálhatsz. Pár évvel ezelőtt még minden feladatot meg tudtál akár otthon csinálni, vagy mondjuk egy játszótéren, ehhez képest ha most nincs sok százezres olimpiai súlyemelőkészleted akkor esélyed sincs. Vajon miért a súlyemelés bizonyos elemeit vették ott is bele a játékba? Nem tán azért hogy az egyszerű halandó még véletlenül se tudjon mit kezdeni magával? Pedig ott is az volt az egyik jelszó régen még hogy minimális eszközigénnyel űzhető! Na mindegy! A kutya ugat, a karaván halad.

[ Szerkesztve ]

(#4364) koxx válasza bobby_30 (#4363) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Sajnos a totál kezdőknek muszáj az instruktori felügyelet, főleg akkor ha semmi sportmúltjuk nincsen. Különben nagyon csúnya vége lehet. Kung fuzni sem Bruce Lee filmből tanulsz meg :)
Konditeremben sem tudják az emberek a gyakorlatok pontos kivitelezését (tisztelet a kivételnek ~10-15%)

Az egész körüli hype és pénzhajhászás nekem se szimpi, az utolsó bőrt is lehúzzák az emberről :(((

(#4365) Ájvé válasza bobby_30 (#4363) üzenetére


Ájvé
veterán

Részben igazad van, az üzleti résszel kapcsolatban leginkább.
Viszont bellezéshez kell eleinte felügyelet, mert tényleg le lehet sérülni és helytelen technika beidegződése is probléma. Hova lehet küldeni valakit aki tanulni szeretne? Nyilván nem egy ismeretlen nevű és tudású edzőhöz küldöd, aki ugyan lehet jó és érthet hozzá (lejjebb is írtak példát), de ezt így nem tudod megítélni. Jelenleg SFG/RKC tudás az egyetlen garancia, ami kell is. Nem mondom, hogy nem lehet egyedül megtanulni, de nem árt legalább az elején felügyelet, még rendesen elsajátítod.
Focihoz kár mérni, teljesen más. Persze, hogy többen sérülnek meg foci közben, hiszen többen is játszanak focit. De ha százalékba mérnék akkor is több lenne a foci sérült, egyik legveszélyesebb sport.
Crossfithez annyira nem értek, de van néhány oldal ahol írnak crossfitről ilyen minimalista megközelítésből is és nem kell mindenhez olimpiai súlyzó. Pénz meg mindent megront, ez tény. Se SFG se RKC nem jótékonysági céllal jött létre, csak felhasználták a girjában rejlő lehetőségeket, ami oroszoknál ügye nem üzleti célból jött létre, mint ahogy a Crossfit sem, csak ebből is pénzt csináltak.

(#4366) amargo válasza bobby_30 (#4361) üzenetére


amargo
addikt

"A másik probléma a tenyér felszakadása nálam."
Nem tudom mióta edzel így, de nekem ez a jelenség a falmászás következtében jött elő, amikor elkezdtem. Kb 3-4 év után olyan vastag bőr lett rajta, hogy hiába szakad le az átlagos réteg többszöröse is, még bőven van marad.
Ellenben tape-t használunk többen is az ujjakra - tenyérre kesztyű? Én Neutrogena-t és mandulatejet használok rá, az utóbbi inkább, hogy ne legyen "dokkmunkás" kezem.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#4367) koxx válasza Ájvé (#4365) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Ami még fontos. Rengeteg olyan apró dolog van egy egy gyakorlatnál amit otthon youtube-ról tanulva az életben nem tanulsz meg, de egy képzett instruktor észreveszi és elmagyarázza mit csinálsz rosszul és hogy javítsd ki.

(#4368) Integra válasza bobby_30 (#4363) üzenetére


Integra
titán

na, azért álljunk meg picit.
jelenleg igenis az rkc az, amelyik a legjobban oktatja a golyózást, ezen nincsen mit vitatkozni.
ok, csinálja szerencsétlen otthon, nézzen jútúbot meg olvassa a könyvet. nagy valószínűséggel fáradásos sérülés lesz a vége. továbbá nem a golyótól sérülnek le sokan, illetve csak részben, hanem azért mert a golyó előhozta a lappangó sérülést, mert eleve valami nem volt rendben. lehet, hogy te szerencsés vagy, mert jó a mozgásod, és alapvetően van vénád a sportokhoz, 10-ből 8-an biztosan nem ilyenek. ez tény. és amíg az arány ez, addíg igenis elkell zavarni őket tanulni.
fogadok egy heinekenben, hogy ha látnám, hogy magad mit és hogyan csinálsz, tanultál meg, szinte biztosan kiszűrnék tucat hibát a gyakorlataidban kapásból.
most mondhatnám azt, hogy haverok tanulnak évek óta pályamotorozni, smucigok pénzt kiadni, tanulni, én meg kifizettem 2 napra privát versenyző oktatót és pillanatokon belül olyan tudást kaptam alapnak, amit a kezdetektől fogva beleépítettem a pályamotorozásomba, így nem idegződött be alapvetően rossz mozdulat, amikor anno nekiálltam pályázni. a többiek meg most is összevissza kolbászolnak a pályán. elmondtam mi van, meghallgatták, kolbászolnak tovább. ő életük, szabad világ ez.
szóval az, hogy valakit oktatóhoz küldenek, küldünk, ez kivédhetetlen és az is marad. ha majd valaki jobb lesz mint az rkc, akkor ahhoz kell küldeni. jelenleg nincsen máa. ez a nagy büdös igazság, hiába nem tetszik.
crossfitről is tudnék mesélni, hogy hogy ment ott is anno a köpködés a bellre sok évvel ezelőtt, illetve fordítva, most meg a nagy összeborulásr látni (nevetséges az egész).. hiába a pénz az pénz. egy idő után az értelmesebbik része hányingert kap ettől az egésztől és otthagyja a faszba, legalábbis magának csinálja és nem pénzért. aki meg pénzért, mert ebből próbál megélni, az nyelje le, vagy lépjen ki és csinálja egyedül. lehet választani.
sokan kiléptek anno az rkc-ból is, tudnék nagy neveket mondani, mindegyiknek megvolt az oka rá. kicsi a piac, kicsi a szemétkupac és mindenki ezen kapirgál. én már rég megcsömörlöttem ettől az egésztől és nagy ívben leszarom. ezért sem tanítok, nem vagyok rákényszerítve.

[ Szerkesztve ]

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#4369) koxx válasza Integra (#4368) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

"sokan kiléptek anno az rkc-ból is, tudnék nagy neveket mondani" pl Kenneth Jay, Steve Cotter (bár ő régebben) magyarok közül nem tudok, de privátban írhatsz pár nevet :)

(#4370) bobby_30


bobby_30
tag

A tenyeremnél az a gáz mikor a bőrkeményedést lényegében letépi a golyó. Na ilyenkor jó pár napig meg kell gondolni milyen gyakorlatot választ az ember.
Kicsit elragadtattam magam de valahogy most jött ki belőlem ez az egész. Akinek van lehetősége, ideje, az menjen instruktorhoz. Már csak azért is mert csapatban jobban megmarad az ember, mint otthon egyedül. Bár én jobban szeretek egyedül edzeni, viszont tudom hogy az én fajtám a ritkább. A hatékonyságról annyit hogy van egy haver akivel régen együtt edzettünk, de én időhiány miatt magányos harcos lettem. Ő heti 3-szor jár bellezni szakemberhez, én otthon nyomulok. Eltelt 3 év és nagyritkán tudunk közösen edzeni, na ekkor látom hogy mennyire lemaradt. Mikor beszámol hogy mennyire fárasztó az edzés és a 16-ossal sem bírta át kellett vennie a 12-est, na akkor csodálkozok el nagyon. Aztán rájöttem hogy ez azért van mert az 1 órát aktívan ki kell tölteni az oktatónak, hogy elkérhesse a pénzt. Mikor rákérdeztem hogy ugyan milyen gyakorlatok vannak egy edzésen akkor jöttem rá hogy azoknak 60%-a csak időpazarlás. Én általában 2 gyakorlatot viszek létrában amivel erőt fejlesztek, utána vagy lendítés, vagy szakítás. Ez megvan 30 perc alatt és kész, akinek még van ezenkívül ereje tekergetni a golyókat az szerintem nem edz elég intenzíven.
Itt még annyit megjegyeznék hogy az általam valamire való gyakorlatok száma golyóval 10 alatt van, de már így is bőven számoltam, a többi csak időtöltés szerintem. Az általam preferált gyakorlatok: clean, press, török,valamilyen féle guggolás, illetve a snatch, swing. Nyílván a nyomások variációinak lehet létjogosultsága, de azt én a presshez veszem. Nyílván más véleményt is szívesen meghallgatok, főleg kiváncsi lennék hogy ti melyik gyakorlatot tartjátok még ezenkívül használhatónak.

(#4371) koxx válasza bobby_30 (#4370) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

swing, dead swing, snatch, military press, jerk, tgu most csak helyhiány miatt nem

konditeremben: húzódzkodás, guggolás, deadlift, lábtoló

(#4372) harry válasza bobby_30 (#4363) üzenetére


harry
veterán

No ami a tanulást illeti: igen, instruktorhoz küldjük, nekem meggyőződésem, hogy kell minden belles kezdő mellé egy hozzáértő ember, aki meg leginkább egy instruktor, mert persze lehet egy marék másik ember, aki már nyomja pár éve, és meg tudná tanítani az alapokat, na de azt nem tudok ajánlani, arra ott az ismerősi köre, nézze meg, van-e ilyen. Szóval úgy mondanám, hogy hozzáértőhöz próbáljuk irányítani az embereket, praktikusan instruktorhoz, főleg, hogy annyi van, de nem feltétlenül követelmény.

Amiért pedig szerintem fontos a szakember, annak két oka, hogy egyrészt nehéz dolgok mozgatásával foglalkozunk, amihez igenis kell érteni, legyen az bell, kondi, vagy egy zsák cement mozgatása. Igen, a legtöbb esetben ez elsajátítható egyedül is, de ami itt igen nehezíti a helyzetet, az a másik ok, a ballisztikus gyakorlatok. Tehát pl. swinget, snatchet nem tudsz "lassan" csinálni, megállítani, segítőt magad mögé tenni, egy rossz mozdulat, és komoly gondok lehetnek. Kondinál azért kevesebb az ilyen szinten veszélyes gyakorlat, de nyilván, azt is meg kell (kéne) tanulni. Én, amikor jártam, próbáltam minél többet utánaolvasni, videókat nézni, próbálgatni a dolgokat, de mindig ott volt bennem, hogy jó lenne, ha egy hozzáértő megmutatná pontosan. Még így is, hogy bellezni jár valaki instruktorhoz, néha olyan mozdulatokat látok, hogy fáj nézni, na most az ilyen otthon miket csinált már volna...

Én eddig amúgy a pénzes részével nem sokat találkoztam, annyit látok, hogy drágák a "hivatalos" golyók, főleg úgy, hogy amit beharangoztak, hogy lesz olcsó, szép és jó bell (első, piros széria, még kb. illett is rá), attól már megint távol állunk az utolsó szériával, már talán drágábbak is a DD golyóknál. Mondanom sem kell, az első szériásokat meg már nem árulják... De, amíg lehet máshonnan is bogyót szerezni, addig nem is érdekel.
Havidíj, az annyi amennyi, nem érzem más sporthoz képest elrugaszkodottnak, ráadásul azért helyek között is lehet eltérés.
Könyvek, egyéb bármilyen járulékos dolog, meg mind extra, szintén nem érint annyira / nem hiszem, hogy különösebb költséget jelentene.

Instruktori oldalról lehet szívás, mert ha nem tudsz elég embert toborozni, akkor fizetheted a termet, drága golyókat (elsőre azért ez elég nagy beruházás...), saját vizsgadíjaidat, miegymást. Ha valaki nagyban űzi, tényleg megél belőle, úgy azért megint más a téma. De eddig nem úgy látom, hogy a kezdő oktatóknak könnyű sorsa lenne.

De úgy egészét tekintve, mint átlag rajongó / sportoló, nem érzem megkeseredettnek vagy lehúzásnak a témát egyáltalán, jó, hogy van egy rendszer, amitől tudom mit várhatok, foglalkoznak vele, fejlődik. Nyilván vannak költségei, sőt van aki ebből él, de nekem ez nem fáj különösebben jelenleg.

Crossfitre nincs komoly rálátásom, amit távolról tapasztalok, az lehet igen, inkább zavaró, ahogy írtad is.

[ Szerkesztve ]

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#4373) koxx válasza harry (#4372) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Instruktori oldalról igen komoly költségek merülnek fel. Nem is gondolná az ember. Fel lehet kerülni a szopórollerre ha nem sikerül megfelelő számú embert összeszedned.

(#4374) harry válasza koxx (#4373) üzenetére


harry
veterán

Na igen, és ez elég szomorú... De erre mondtam, hogy szerencsére ezzel a részével nem kellett még foglalkoznom. Maga a vizsga mozgatja a fantáziámat, nem is annyira a csudaszép oklevél miatt, hanem a tábor, a kihívás, és tudás végett. Nem hiszem, hogy aztán oktatnék, főleg nem akarnék ebből megélni.

Gyakorlatok: igazából szerintem eleve nincs túl sok "extra" belles gyakorlat, vagy csak még szerencsére nem találkoztam velük :D Vagy legalábbis az igazi munkasorozatoknál mi is ezeket nyomjuk + duplagolyós változat. Amúgy bemelegítésnél / ritka alkalmakkor fordulnak elő mások is, pl. fej körül körzés, állig húzás, malom, side/floor press. Amit esetleg megemlítenék, az a high-pull swing, és a fűrész. Illetve lökések, de azt nem szeretem :P

Tenyér: jaja, nem szabad, hogy nagyon megvastagodjon, mert akkor az egész elkezd "mozogni", gyűrődni, és vagy alatta lesz vízhólyag, ami nagyon sz_r, vagy felszakad. Nekem most ilyen szerencsétlen állapot van, nem kemény / vastag, nem tudok vágni belőle, viszont elég érzékeny a korábbi vagdosás és gyűrődés miatt. De nem para, hétfőre elmúlik. Remélem :D

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#4375) Kobe


Kobe
veterán

Nem tudjatok lehet meg kapni vhol a fem everlast haskereket ? En mundenhol a muanyagot lattam mar csak webshopokban

(#4376) bobby_30


bobby_30
tag

Igen én is nagyjából ezekre gondoltam. Én úgy gondolom hogy vannak ezek a mértékadó gyakorlatok amik megmutatják az embernek a helyes irányt. Ott olyanok vannak hogy nyomd ki a testsúlyod felét, húzódzkodj a testsúly felével, vagy csinálj 1 lábast a testsúlyod felével. Olyat viszont nem láttam hogy ki hányat 8-ast tud csinálni egy 12-es golyóval.Tehát ha valaki rámegy pl erre a 3 gyakorlatra, és mondjuk ezt még kiegészíti a 10 perces szakítástesztel, akkor az erős lesz, ráadásul az állóképessége is rendben lesz.

(#4377) koxx válasza Kobe (#4375) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Mi szükség van a fémre? :U gyártass egyet.

(#4378) Kobe válasza koxx (#4377) üzenetére


Kobe
veterán

mondjuk nem 2 hétre tervezem venni a cuccot ? :U a magam szolid 125 kilójával nem hiszem hogy egy igényesebb műanyag is tovább bírná 1-2 hónapnál....

(#4379) koxx válasza Kobe (#4378) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Ezt nem tudtam, de maga a kerék sztem nem törik el, a fogantyú pedig acélcső. Én is 100kg vagyok, de még nem roppant össze alattam :)

(#4380) Kobe válasza koxx (#4379) üzenetére


Kobe
veterán

Az everlast dual wheel vagy mi a tokom ami tactical shopon meg body shopon van az pl hajlamos a rud korul a fogatban eltorni, ezert preferalnam ami volt sportrend be kaphato fem verziot. Csak sportrend elkoltozott, nagyker lett,madhol meg nem talaltam

(#4381) harry válasza Kobe (#4380) üzenetére


harry
veterán

Homemade vaskerék haskerék, ennél masszívabbat nehéz készíteni :D [link]

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#4382) Ájvé válasza bobby_30 (#4370) üzenetére


Ájvé
veterán

3 év alatt férfi létére 16kg-nál jár akkor ott nagy bajok vannak. Szerintem más lehet ennek az oka, de eleve elég hihetetlen. Persze egy pörgős edzésen lehet nincs idő új nagyobb súlyt próbálni, de egy instruktornál valószínű van több golyó és tud használni 16-20-24-28 szépen sorrendben, fokozatosan tud lépkedni. Szerintem nincs "rákényszerülve" a váltásra és megragadt a kisebb súlynál egyszerűen. Lehet nem hajtja az oktató sem. Ebből a szempontból jó otthon edzeni az igaz, mert saját tempóban tudsz dolgozni, de instruktor sem kövezne meg ha nagyobb súllyal lassabban dolgozol, ebben biztos vagyok.

Gyakorlatoknál tartunk akkor én jelenleg 2 gyakorlatot csinálok, swing és TGU. Volt korábban csináltam minden félét ilyen-olyan körökben, de csak jobban fáradtam tőle. Minél több gyakorlatot csinálsz annál jobban elaprózod az erődet szerintem. Ha fellapozol néhány kettlebelles workout könyvet ott is 2-3 gyakorlat van csupán vagy napokra le vannak osztva a gyakorlatok.
Nekem jobban bejön ez a minimalista edzés. Hihetetlen de a végén könnyebbnek érzem magam és nem kifejezetten fáradtnak (persze fáradt vagyok, de nem úgy mint mikor sok gyakorlatot variáltam). Szeretem a clean+presst meg sok más gyakorlatot is, de ez most bejön nekem.

(#4383) bobby_30 válasza Ájvé (#4382) üzenetére


bobby_30
tag

http://endorfin.postr.hu/10-000/?sec-p
Ezt most olvastam, és kicsit átalakítottam a saját céljaimhoz. A swinget lecseréltem szakításra, ahol 3x20-at csinálok 20-as bellel. Ebből csinálok 5 kanyart ami 300 snatch-et jelent. Az erőgyakorlat ma kézállásból nyomás volt. Remélem ez meghozza az áttörést, főleg úgy hogy később átlépek a 24-re. Szóval én is az ilyen minimalista dolgokat csípem.
Havernál az lehet hogy az edző nem vállalja be a kockázatot. Kis súly, kis kockázat. Mikor meglátta haver hogy 32-sel szakítok nem győzte hangsúlyozni hogy az milyen veszélyes. Talán az oktatónak kényelmesebb ez a langyos víz effektus. Lehet úgy van vele hogy a mozgás öröme megvan a teljesítmény másodlagos. Van egy táblájuk ahol pl. a szakítás eredmények vannak feltüntetve. Ott is csak 16-os eredmények vannak! Nagyobb golyóval nem szakítanak. Mondjuk az egészség megőrzésére biztos ez is kiváló.

(#4384) koxx válasza bobby_30 (#4383) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Ha jól tudom akkor pl Mári Tominál egyáltalán nincs snatch. Ervinnél bezzeg.. :) most nekem is abba kellett hagynom a vállam miatt, pedig nyáron még agyaltam, hogy 40-nel v 44-nel próbáljam-e :D

(#4385) Ájvé válasza bobby_30 (#4383) üzenetére


Ájvé
veterán

Hát igen vállat nem szedi szét a 16-os, még 32-es már sokkal durvább.
Ha állóképesség kell akkor Tabata swingelj. Ezt már itt fórumon Integra kollégával kikísérleteztük. 5 tabata köztük 2 perc pihenő, ez 27 perccel vége is és ha jól csinálod 600 swinget tudsz elvégezni ennyi idő alatt (tabata 20 sec munka és 10 sec pihenő ez 8x megy le, 20 sec alatt 15 ismétlést kell csinálnod így kijön a 600 swing, hozzá teszem 24 kg-al). Snatch más, nem sokat snatcheltem, de legjobb szerintem a Vo2 Max:
http://nostro.blog.hu/2010/03/16/vo2max_teszt_1
Ezt én is csináltam igaz 16-al csak, de 10 perces snatch tesztet meg tudtam csinálni pár hónapja (277 ismétlés 10 ismétlésenként váltottam, hogy ne az alkar legyen a gyenge láncszem, végén mondjuk az volt).
36/36 inkább erőt fejleszt vagyis alkarod fog előbb bedurranni, 15/15-el pedig állóképességet lehet fejleszteni, szóval ha nagyon zihálni és levegő után szeretnél kapkodni akkor ezt csináld.
Ha snatchben akarsz jó lenni, akkor snatchelj, ne guggolj, húzodkodj stb. azt hagyd más napokra, snatch magában elég komplex egyébként is. Swing az simán ballisztikus gyakorlat azért írt szünetekben más gyakorlatot hozzá, de snatch már komplexebb, erő/állóképesség gyakorlat, szerintem ha nagy számba csinálod elég magában is. Ha köredzésbe csinálod az más persze. Persze ez csak vélemény, de nekem eddigiek alapján ez jött le, nem csak saját tapasztalat, hanem olvasottak alapján is. Persze újítani mindig jó, csak kérdés érdemes-e és célunkat szolgálja-e.

[ Szerkesztve ]

(#4386) Integra válasza koxx (#4384) üzenetére


Integra
titán

nagyon ritkán van csak, nagyon vegyes a társaság, vagyunk páran, akik tényleg bolond módjára hajtanak, de a legtöbben átlag emberek és a korosztály is az egészen fiataltól az idősig megy, fizikai állapot detto. nincsen itt baj. snatch nélkül is minden edzésen meghalok a végén. ha meg mindenáron snatch, akkor otthon elbohóckodom :) plusz, sokszor rengetegen vagyunk és kevés a hely hozzá, hogy biztonságosan csinálhassuk.
na az fogja igazán majd szétcseszni a vállad, mikor majd azt hiszed, hogy rendben van és 40-nel akarsz snatchelni. :U

[ Szerkesztve ]

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#4387) koxx válasza Integra (#4386) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Áh ne viccelj, eszemben sincs. Még 24-gyel sem. Nyomom a swinget, jerket, deadliftet, guggolást.

(#4388) Kobe válasza Integra (#4386) üzenetére


Kobe
veterán

mondjuk én nem bánom, hogy Tomi nem erőlteti, nekem nem is a kedvenc gyakorlatom - a bal vállam izülete alapból gyengébb, sokkal nagyobb sávban tudom mozgatni azt a karom mint a jobbat, na ballal sikerült már 2x snatchnél 24essel kiugrasztani a vállam....nem tudtam, hogy szülészért vagy pelenkáért kiáltsak, megszülök vagy összexarom magam ott helyben, annyira fájt.

Amúgy ha crossfitet és kettlebellt nézzük, mennyire vannak pariban ? Mint említettem, lenne lehetőség crossfites ismerősi társasággal eljárni, vs magányos kettlebell, csak nem tom megéri-e, stílusában a belles edzés jobban tetszik, kérdés crossfit menynire dolgoztatja meg hasonlóan az embert ?

[ Szerkesztve ]

(#4389) koxx válasza Kobe (#4388) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Attól függ mit csinálsz. Sztem sokkal balesetveszélyesebb mint a bell, itt is ugyanúgy kell az oktató.

(#4390) Ájvé válasza Kobe (#4388) üzenetére


Ájvé
veterán

CF-be sok mindent bele lehet venni, így a bellezést is, az a nagyobb halmaz, bell meg egy kisebb, de beleilleszthető. Mindkettővel le tudod gyilkolni magad, nálunk karate edzésen szokott lenni crossfit és elég jól le szoktam fáradni, még itthon bellezek.

[ Szerkesztve ]

(#4391) Integra válasza Kobe (#4388) üzenetére


Integra
titán

váll izület és váll izmok erősítésére clean and press, windmill, floor press, halo, halo and press. csak úgy tudod megerősíteni, ha használod. természetesen megfelelő súllyal. beletudsz erősödni. nekem nem volt sosem izületi problémám, de egyértelműen a leggyengébb pontom a karom, a pressek. mit csinálok? presseket :K most már fele akkorákat segítek be a pushpress-be, mint amikor elkezdtem a 28 kilóssal. fél év múlva már stabilan tudom majd a presseket, aztán jöhet a 32-es jövő ilyenkor. finoman, de erélyesen sokkolni kell a szervezetet, különben nem fejlődsz, nem kapja meg a test és az idegrendszer azokat az ingereket, amik a fejlődésre sarkalják. sokan nem fognak egyet érteni ebben velem, de nekem ez a sok-sok éves tapasztalatom, ismerem a testem, tudom, hogy még mit viselek el sérülés nélkül és tudom hol a határ. nem gondolom, hogy az amit én csinálok, mindenkinek ugyanúgy jó, ezért nem nagyon mondom, hogy csinálják azt, amit én. de ha valaki egészséges, erős, akkor lehet terhelni szépen, ésszel a testet, bírni fogja. :)

jó kérdés. hangsúlyozom, hogy SZERINTEM :)
mindkettő nagyon jó edzés, és sose roesszabbat. ÉN személy szerint a kettlebell-nél maradok alapvetőenés szívesen veszek bele crossfit elemeket, ugyanakkor maga a csak crossfit nem igazán érdekel. megkockáztatom, hogy a kettlebell a jobb, vagy több, nem tudom, hogyan fogalmazzam meg, hogy ne legyek részra hajló, és amiért ezt gondolom, az az, hogy amíg a kettlebell-be csak részlegesen szivárog be crossfit elem, addíg a crossfit-ben gyakorlatilag teljesen eluralkodott a kettlebell és óriási hatással van rá, illetve minden más funkcionális edzésben is a kettlebell tört az élre, kihagyhatatlan lett. szerintem ennek nagyon egyszerű oka van. sosem foglalna el legelöl ilyen helyet, ha nem lenne ennyire jó.

de várjuk meg, hogy a Zsolti pl mit ír, ő sokkal többet crossfitezik is golyozás mellett, az ő véleménye hitelesebb jóval, mint az enyém :)

[ Szerkesztve ]

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#4392) Ájvé válasza Integra (#4391) üzenetére


Ájvé
veterán

TGU-t kihagytad a felsorolásból.

(#4393) koxx válasza Integra (#4391) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Annyira szívesen tanulnék súlyemelést, szakítás, lökés. Faszán meg lehetne erősödni.

Láttátok a Rogue monster belljeit? :D 203 fontos brutál [link] Nem semmi, hogy milyen szemtelenül olcsók az itthoni árakhoz képest...de már megszoktam sajnos.

[ Szerkesztve ]

(#4394) Integra válasza Ájvé (#4392) üzenetére


Integra
titán

tudtam, hogy valami kimaradt :DDD
igaz-igaz természetesen tgu :))

koxx:
látod, azt én is szívesen, de azt csak és kizárólag súlyemelő edzésen, nem crossfit-en. szerintem a crossfit nem elég részletes súlyemelésben. a crossfit mindenből csipeget egy picit, talán néha durr bele bumm módjára is. a büdös életben nem tanulsz meg úgy golyózni crossfiten mint golyós edzésen, ugyanígy súlyt emelni sem. nem foglalkozol vele eleget a crossfit edzés felépítése miatt.
ugyanígy vagyok a krav magával. noha a box az alapja a kezes részének, mégis megyek boxolni, mert az csupasz box, az alfa és omega. keresztbe kell edzeni. mindenhol. nekem legalábbis :)

[ Szerkesztve ]

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#4395) Integra válasza koxx (#4393) üzenetére


Integra
titán

őrület ezek a súlyok már :DDD
szép teljesítmény, ha valaki tényleg ezeket képes használni, főleg tisztán, mindenféle hormon és egyéb teljesítményfokozó készítmények nélkül.

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

(#4396) kilinked


kilinked
csendes tag

RKC military grade kettlebellt tudnék még valahol venni? Nekem ez a bell vált be leginkább (bár a spartant és 360 gears elite+-t is szeretem) és szeretnék magamnak egy 24 kilóst.
Néztem a szokásos hirdetési oldalakat, de nem nagyon láttam már használtat sem (vagy nem jó méretbe). A tacticalshopban is már csak kicsik(14-) vagy nagyok(32+) vannak.
Jó lenne ez a Rogue is, ha itthon is lehetne kapni és főleg olyan árban, mint az USAban.

[ Szerkesztve ]

(#4397) Ájvé válasza bobby_30 (#4383) üzenetére


Ájvé
veterán

Kipróbáltam az eredeti swingeset, hát kemény az biztos, én nem tudok 50 swinget egyhuzamban lenyomni 24-el, szóval azt is 25-25-el csináltam így 3 körig jutottam 24:32-es idővel (ha végig is csinálom akkor se végeztem volna 50 alatt se). Előtte TGU-t csináltam mentségemre, hogy csak 3 kör lett. Swingek közt (nagy pihenő kivétel akkor végig pihentem) serleg guggolás ment (eleinte 5 utána csak 3), úgy is akartam lábra erősíteni. Alkarra nagyon jó, meg pörget is, de pulzus 150 körül maradt (bár lehet nem voltam elég jó és sokat pihentem), tabata swing 27 perc alatt 600 swinggel 170 vagy feletti a pulzus (bár nem csináltam ezt végig, de második swing tabata kör végén már 160 pulzus garantál, vagyis magasabb.
Szóval jó, alkart megedzi mivel magas ismétléseket kell egyszerre csinálni, erősítésekkel meg komplexebbé lehet tenni, biztos nagyon jó húzódzkodni is közte (nekem nincs rá lehetőségem) meg nyomást vagy más gyakorlatokat csinálni. 20 napon keresztül meg biztos nagyon gyilkos, ha minden nap csinálja valaki.

(#4398) harry válasza Ájvé (#4397) üzenetére


harry
veterán

Végig kétkezest csináltál? Úgy azért nehéz, ha variálom, akkor meg lehet csinálni többet is egyben (pl. tízesével: két két, váltott, bal, jobb, váltott --> 50db). Legalábbis ezer swinghez én ezt a technikát használtam, ilyen 50-es falatokban. Vége felé az egykezest talán 5-önként cseréltem, vagy váltott kezes lett több, szóval lehet kísérletezgetni.

[ Szerkesztve ]

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#4399) Ájvé válasza harry (#4398) üzenetére


Ájvé
veterán

Most csak a programot követtem, azért csináltam 2kezest, de amúgy nem nagyon szoktam 1 kezest csinálni, esetleg ha tervben van.
Nem nagyon ment egyébként, nem voltam ráhangolva annyira, csak kipróbáltam.

(#4400) Integra válasza Ájvé (#4397) üzenetére


Integra
titán

50 swing tényleg nem megy egyszerre 24 kilóssal?

...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.