Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Victoryus: Rapoo VT9Pro egér
- Gurulunk, WAZE?!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
harry
veterán
Egy ideje ugyan sajnos nem voltam, de nálunk (Bp) ~10k volt a havidíj, heti 2 alkalom. 60 perc, bemelegítés, technika / zúzás blokk, nyújtás, a felosztás változó.
-
harry
veterán
válasz
gyáliSanyi #6661 üzenetére
Pihenj ra egyet, aztan erdemes lehet par honapot eljarni, hirtelen rakeresve ezt talaltam: link
-
harry
veterán
válasz
gyáliSanyi #6658 üzenetére
Némileg a belltől függetlenül, rendben van a testtartásod? Vállak, lapockák hátrahúzva (de nem fel!), egyenes felsőtest, álló helyzetben mintha a fejed tetejével próbálnál még feljebb nyújtózkodni. Magyarán tehát kihúzva, feszesen állsz. Has, hát, fenék felfeszítésre nagyon figyelni, egyenes hát, ne törjön meg az alsó ponton sem, ilyen térdre támaszkodó megoldások letevésnél véletlenül sincsenek, meg oldalra tekergetett törzs (egykezes swingnél). Súly nélkül, plank közben elég sokat lehet edzeni a tartásra, hisz a swing végpozíciója lényegében ugyanez függőlegesen.
Meddig edzettél kisebb súllyal, mióta váltottál nagyobbra? Mint tudjuk a több nem jobb - csak több. Én legalábbis évekig edzettem 24-el, mire stabilan feljebb tudtam váltani (nyilván pár szériára lehet feljebb menni, főleg swingnél, de azért egyrészt kell egy alap izomzat hozzá, másrészt a technikát nagyon jól kell tudni). Ha a fogyás a cél, ahhoz nem kell nagy súly, én inkább megpörgetném - lásd lent.
A bemelegítés fontosságát talán nem kell részleteznem.
Csukló + bokakörzés, térdkörzés, fej billentés előre/hátra majd oldalra, csípő billentés / körzés, váll- majd karkörzés stb. Súly nélkül deadlift / guggolás (szépen nagyon lassan, nem elsietni), majd súllyal párat. Esetleg lehet kicsit hasazni / plank-elni, hogy meglegyen az érzés, könnyebb lesz a felfeszítés.Ha kevés az idő, akkor is legyen meg 10p bemelegítés, aztán egy 15p zúzás, majd végén nyújtás, lazítás (amit szintén nem szabad elsunnyogni). Zúzás: pl. félpercenként kezdesz új sorozatot, amiben mondjuk 20s munka van, 10s pihenő. Fárasztó tud lenni
Ez így fél óra edzés + öltözködés stb.
-
harry
veterán
Hm nem tudom volt-e, de itt egy Girja vs. Hardstyle (?) videó összehasonlítás a snatchről, itt jól látszanak a különbségek, csak úgy érdekességképpen: link
Az otthontanuláshoz meg annyit, hogy itt sok a dinamikus/ballisztikus gyakorlat (szemben a 'konditermi' statikus gyakorlatokkal), ahol ha szarul csinálod, nem az van, hogy megállítod s megnézed miért fáj, hanem repülsz a golyóval
Meg amúgy nagyon test-tudat kérdése is a dolog, ha van megfelelő háttered, akkor tudod a saját mozgásodat korrigálni, de nagyon melós (-> nem hatékony), amit meg sokan nem fektetnek bele, csak azt hiszik, aztán gond lesz. De ha profi vagy, és nincs jobb lehetőség, akkor lehet próbálkozni.Ja, esetleg 2-3 alkalommal érdemes lehet akkor is magánórát venni az elején (akár csak heti egyet, de akkor az hosszabb, technikásabb), ennyi időt / pénzt azért illik ráfordítani, hogy rendben legyen. Vagy havonta elmenni egy személyi edzésre, hogy akkor korrigáljunk.
-
harry
veterán
Ja passz, nem is igazán ismerem a lehetőségeket, hogy ez most valami sportegyesület lesz, vagy miféle helyet kéne egyáltalán keresnem, ahol ilyet lehet, még nem néztem utána.
Annyit tudok, hogy szeretnék edző mellett felhúzással foglalkozniÍgy naivan / röviden megfogalmazva.
-
harry
veterán
Nálunk most szünet van, meg amúgy is nyaralások, így magamban edzegetek, azért az más.
Ősztől szeretnék utánajárni a súlyemelésnek kicsit, szívesen tanulnám rendes edzésen azt is. Főleg a felhúzást, esetleg guggolást. Nincsenek különösebb célok, csak érdekel, hogy rendes technikával, oktatóval, gyakorlással mennyit lehet fejlődni. Jó, a plusz erőt szeretem, az is érdekelne, mennyit dobna, nyilván pár hónap alatt nem tenne csodát, de hátha megszeretem.
-
harry
veterán
Ma én is végre beszereztem egy 32kg-os bellt
Jóféle.
Kis átmozgatás után: (5-5 clean, 4-4 nyomás, 5-5 push press, 5-5 snatch) *3 kör
Működik -
-
harry
veterán
válasz
Lacika_LP #6352 üzenetére
Mindegy, hogy a két technika milyen viszonyban áll egymással, a mozgást nézzük, ha oldalra hozod a bellt le, nem a saját füle felett kell átforduljon, így akkor kisebb lendülettel fog lejönni, szerintem ez egyértelműen látszik. Most nem tudom, sfg-ben kötelező-e előre lendítve lehozni, technikai vizsgán talán, de ha mennyiségre mennek, akkor úgy tudom nem.
A hivatalos sfg tesztek mellett elég kevés van definiálva sajna (vagy ilyen nagyon elborultak, vagy ami még elérhető az a Warrior). De igen, van ilyen 10 perces kihívás is. Itt nekem még annyi kéne, hogy legyen egy ütemterv, most így érzésre próbáltam csinálni, így adta ki, a végét kicsit meg kell húzni legközelebb.
Ha nem cserélgetném, akkor biztos a fogásom fáradna el a leghamarabb, még 20-as cserék is neccesek. Ha az egészet nézem, akkor talán állóképesség / tüdő kell még. A mostani bontásban kézzel nem volt gond, úgy az erővel sem annyira. (10-10-10-10-szünet *5).Ma volt egy kis zúzás, 28kg, dupla jerk összesen 55db, illetve utána 8p alatt 100 snatch. Ez így elég kimerítő volt, kissé több volt a súly a kelleténél most.
-
harry
veterán
válasz
Lacika_LP #6347 üzenetére
Mondjuk szerintem az nagy könnyítés, ha így körbeforgatva hozzuk le a golyót, sokkal kisebb sebességgel esik, mintha átfordítanánk, így azért nem tép annyira. Ami nyilván nem gond, csak megjegyeztem, mint figyelembe veendő pontot.
Ha már snatch: rápróbáltam ma én is, 24kg, 10p alatt 190 ismétlés, +20sec alatt még 10, hogy kerek legyen. Ezzel így most elégedett vagyok, mert több mint amit eddig bármikor sikerült csinálni.
-
harry
veterán
válasz
Antonio #6343 üzenetére
... snatcheltél te már valaha? Nem igazán értem mire alapozod a véleményt, ha utána azt írod 'szerintem itt törheti', meg 'ki lehet deríteni' - nem próbáltad még?
Felső forgásponton a golyó gyakorlatilag súlytalan egy pillanatra, hiszen addig felfelé lendült, és egy gyors mozdulat átfordítani, ráadásul nyitott tenyérre érkezik. Itt biztos nem fogod meggyűrni a tenyered.
Szemben a lehozatallal, hisz akkor mégis csak jó 2 méter magasságból lezuhan egy huszonkilós (vagy amennyi) tömeg, amit földet érés előtt el kell kapni, így itt egy elég nagy húzóerő lép fel, s közben ugye fordul is a golyó. Ezért mondjuk, hogy nem rámarkolva kell lehozni, hanem az ujjbegyekre 'ejteni', és kampószerűen megfogni.
Szerintem jó rávezető az a fél-snatch, pont a feljuttatáshoz kell a pattanó csípő, itt megint nem értem, hogy maradna ki a ballisztika a dologból. Lefelé is csak a rack-ig statikus, onnan lelendíteni ismét ballisztikus.
Persze így pont a lehozatalt nem fogja megtanulni, ez inkább a felső megérkezés gyakorlásához jó.Esetleg rá lehet próbálni kisebb súllyal, az nem húz annyira, jobban lehet gyakorolni az 'ejtést', többet tud csinálni stb.
-
harry
veterán
Cserébe úgy látom van kereslet, ha ilyen sokan vagytok egy helyen (nem tudom, a másik milyen lehet). Budapesten úgy látom azért jóval zsúfoltabb a helyzet.
Persze azért érdemes lehet beszélni vele először, hogy jobb lenne részletesebb magyarázat / lassabb tempó.Más: elkezdtünk kicsit többet snatchelni, ez ma 186db-ot jelentett egy blokkban, nem volt vészes, de pörgős, 15s munka alatt 7 ismétlés, majd 15s szünet, s így tovább, összesen 12p. Illetve lökések voltak, az is jó.
-
harry
veterán
Nincs alternatíva, másik csoport? Én úgy láttam eddig, elég nagy a verseny, sok választási lehetőség szokott lenni. Első körben ugyan beszélhetsz vele, de ez a létszám nem túl nyerő, azon meg macerásabb változtatni.
Mi nem is tudom, talán 20-25 ha vagyunk, azt már soknak érzem. Igaz többnyire talán haladóbbak, így engem annyira nem zavar, de teljesen más tanulási lehetőséget ad egy 10 fő körüli csoport, főleg új technika esetén - de amúgy is mindig lehet tanulni.
-
harry
veterán
"Ha a kacsa nem tud úszni nem a víz a hülye"
Nem kell a nagy mennyiséget erőltetni, ha nem megy. Térj vissza a rávezető gyakorlatokhoz, legyen meg az útja szépen, majd csináld kis mennyiségben. Ha jól rögzül a gyakorlat, akkor nem cseszi szét a kezed, vagy mást. És amúgy szerintem remek gyakorlat, az egész test dolgozik, erő, állóképesség. Mármint persze kikészít, de hát ez a cél.
Ma lement Warrior 28kg-al ismét, aminek kifejezetten örülök, jobban is ment, mint fél éve. Ebben pl. van 100 snatch, és semmi baja a kezemnek. Kesztyűket nem szeretem, csupasz tenyérrel a jó
Ha irdatlan sokat csinálsz (sok százat egy héten, esetleg egy edzésen), akkor idővel elkerülhetetlen, hogy csesztesse a tenyered, de ezt is lehet kezelni (bőrt visszavágni; puhítani ha a magnézia kiszárítja mielőtt berepedezik; sérülést hámosítani stb).
Trükk amúgy ott lehet, amikor a felső holtpontról lehozod. Ha nagyon rászorítasz, megforog a tenyérben, gyűri a bőrt. Én nyitott tenyérrel tartom fent (snatch hold), elindítom a kezem előre továbbra is nyitva, ujjvégek hajlítva, és hagyom, hogy lényegében a levegőben a súly az ujjbegyekbe másszon, és kampószerűen lehúzom. Mintha az ujjaiddal akarnád felhúzni magad egy medence peremén. A snatch hold-os hüvelykujj-támasz, és az ujjaid között gyorsan, szabadon mozog a súly, és nem fogja szétszedni a tenyered.
-
harry
veterán
válasz
ati1210 #6309 üzenetére
Ja még esetleg annyi, hogy ha nincs konkrét 'cél', inkább csak a mozgást / sport öröme miatt érdekel mindkettő, akkor csináld, ahogy jólesik, az a legjobb
(De még akár egy diétánál is azt mondom, hogy mindegy, csak menjen - ha célirányosan fejlődni akarnál valamelyik gyakorlatban, vagy izomcsoporttal, akkor kéne inkább variálni). -
harry
veterán
válasz
ati1210 #6309 üzenetére
Cél kérdése leginkább.
Ha hagyományos értelemben gondolkodsz a kodnitermi edzésben (tehát bontott edzésterv, külön izomcsoportot edzel minden alkalmon, egy csoportot egy héten egyszer mondjuk), akkor nehéz, mivel a kettlebell az egész testet megmozgatja, és macerás lenne jól belőni a szükséges pihenőnapokat (pl. ha bellel nyomsz vagy guggolsz sokat). Míg ha mondjuk a bell főleg ballisztikus gyakorlatokból áll, akkor jó kiegészítő lehet, hogy van egy ilyen intenzívebb mozgásforma is a kondi mellett.
Aztán lehet fordítva is nézni a dolgot, ha a kettlebell a fő sport, mellé érdemes betenni alapgyakorlatokat (felhúzás, guggolás, fekve nyomás), vagy esetleg olyanokat, amiket így nem nagyon edzel (mellkas, bicepsz, vádli, vagy épp amit akarsz). -
harry
veterán
A "videóra edzés" amúgy olyan formában nem rossz, ha időzített gyakorlatokról van szó, így nem kell nekem timerekkel szórakoznom, meg nézni a listámat, hogy mi jön, hanem a videón látom mikor indul / ér véget, meg aztán, látom nem csak én szenvedek
Persze ilyenkor nem a tanuláson van a hangsúly, meg nem is annyira 'nézem', inkább csak ütemező / segédlet. Egyszer találtam egy ilyet, de most meg nem mondom, melyik volt.
Na mégis megvan
Igen, az ilyen HIIT, tabata jellegű edzések ilyenek. link
-
harry
veterán
válasz
kilinked #6285 üzenetére
Na most már legalább tudom mi a magyar neve
Noha kétlem, hogy sokakkal találkoznék, akik ismerik.
A hétvégi tolódzkodás eléggé lezúzta a vállam, a mai nyomás edzés sem biztos, hogy segített rajta, most egy kis pihenés következik. Remélem szerdát még kibírja. Mondjuk most csak 24-gyel nyomok, így annyira nem volt megterhelő, bár azért az sem a 'laza' kategória.
-
harry
veterán
Biztos nem egy pénzes zseni agyából pattant ki eredetileg, és az is biztos, hogy egy ilyen mégis megszedi magát belőle
Amivel amúgy szerintem nincs baj, akinek az jó, hát csinálja...
Igen, közben ahogy nézegettem nekem is az jutott eszembe, hogy hát ez lényegében szertorna
No mondjuk ahhoz szerintem meg pont, hogy kell szakértelem, és hát nyilván valamilyen felszerelés, és ha a kettő találkozik, azért már lehet pénzt kérni. Pl. nálunk is van a kerületben ilyen játszótér, ma délben meg is látogattam a korlátokat egy kis edzés idejére, tetszett is, ingyenes, jó levegőn van - csak épp nincs ott egy oktató, meg nincs öltöző, szóval valamit valamiért.
Ez pedig szerintem azért több már, mint a kicsit kitűnni, és évek munkája van benne, szóval én megértem, ha valakinek elveszi a kedvét. Komoly motiváció és elszántság kell ahhoz, hogy végigcsináld, na de van értelme? Ha tetszik az egész sport, és szívesen csinálod, akkor igen, persze - ezért is bellezek én is már 5 éve. De ha csak egy adott kihívást akarnál teljesíteni egy idegen sportágban, és emiatt ennyi munkát beleölni, az azért másik kérdés. Mert mondjuk egy 100 fekvőtámasz kihívás még reális szerintem, az is meló, de nem igényel akkora elkötelezettséget, sportág / életmód váltást (már akinek). De egy ilyen puccos fekvőtámasz azért elég haladó. Mintha valaki egyből az egykezes húzódzkodásra akarna menni úgy, hogy lógni tud kb 10 másodpercet.
-
harry
veterán
Nem kettlebell, de engem most ez a planche téma foglalkoztat
Avagy láb nélkül kitartani egy fekvőtámaszt. Tán mondanom sem kell, én ettől nagyon messze vagyok
Mármint, akár évek - sosem a saját testsúlyos gyakorlatok voltak a kedvenceim.
Szóval most szeretnék összerakni rá valamilyen progresst, heti / havi bontásban, s megnézni, meddig lehet eljutni. Szerintem kis lépésekben lehet haladni, ami talán elég ahhoz, hogy az érdeklődés megmaradjon és legyenek kisebb sikerélmények, de aztán lehet nagyon messze lenne a vége, és inkább azt mondom, ennek így nincs értelme. De azért belekezdenék megnézni, mi a helyzet. video -
harry
veterán
FB-on láttam többedik ismerősön keresztül, érdekes szőnyegkoncepció: link
Pár hete amúgy dupla golyós edzések vannak soron, még sikerült 2*28-al nyomni, megnézzük, meddig megy. Első 1-2 alkalom azért necces volt, utóbbiak viszont már jobban mentek, bízom benne, hogy sikerült végigvinni. Vasárnap edzettem itthon 2*24-gyel, az ahhoz képest kellemes volt (5 kör: 5swing, 5clean, 5 váltott press, 5guggolás, csak körönként letéve).
-
harry
veterán
Mesélj, mik a tapasztalatok?
Nekem hamar, sajna nem túl jó a tornaterem szellőzése, és marhára érzem, ha kevés a levegő. Ez főleg nyár felé, és nagy intenzitású edzéseknél jön elő, tipikusan a májusi snatch elég necces szokott már lenni, néha komolyan érzem, hogy a szédülés határán vagyok. Avagy, ha itthon edzek a pincében, esetleg a terem oldalsó ajtaja nyitva s hidegebb van / jön be levegő, sokkal jobban bírom.
-
harry
veterán
Fél-off, bár hátha érdekel valakit, Lidl-ben lesz 5k-ért ilyen TRX féleség: link
-
harry
veterán
Ha csak a golyó alá kell, akkor elég egy szőnyeg darab (nekem ez van a szobában), arra jó, hogy nem koppan letevésnél, és védi a padlót, de nyilván ejtés ellen sokat nem véd, így hát nem kell leejteni
Kb. lábtörlő méretben (vagy akár az, fürdőszobai szőnyeg, padlószőnyeg maradék darab, vagy bármi).
Vagy egy szép nagy szőnyeg (pl 2m*2m), amire rá is állhatsz.
Esetleg megfordítani a dolgot, s a golyó aljára tenni ilyen öntapadós filcet (vagy bármi anyagot ráragasztani).
Ha ejtés / nagyobb koccanás ellen is védeni akarod, akkor egy 1-2cm vastag tömör gumilap a nyerő.
-
-
harry
veterán
Néha csinálok én is, tehát az útja nagyjából megvan. Azzal a résszel van inkább gondom, amikor a kart a törzs vonala mögé (ha egyenesen állnék, akkor a függőlegestől hátra) kell vinni. Itt ez valahol úgy jön elő, hogy rackben van, kihozod oldalra a kart, alkar függőleges, elfordulsz kicsit, majd elkezdesz behajolni, na ennél a résznél azért forogna a váll, illetve az alkarom nem marad meg függőlegesben, kicsit beljebb jön a csuklóm (ami amúgy lehet nem is gond, hisz a súly ott van a túloldalán, nem is lehetne végig függőleges, ebből a síkból nézve...?). Szóval kb. itt, 5:15-nél: link
De jobban átgondolva, itt sem megy a hát mögé a váll, lehet akkor egyszerűen jobban be kell hajolnom alá, s jobban oldalra fordítani a törzset, hm. Na majd játszok még ezzel valamikor.
Szélmalmot aránylag ritkán csinálunk, de az kb. rendben szokott lenni. -
harry
veterán
válasz
Lacika_LP #6164 üzenetére
Ezt a stílust nagyon bírom
Jó is, hogy mutatta a bent-presst, jó lenne megtanulnom rendesen, elég király lenne mondjuk egy emberrel bent presst nyomni (mint pl. Ervin)[link] Azt hiszem ez még odébb van
A vállmobilitásom elég rossz amúgy, azon mindenképp kéne javítanom ehhez. Ahogy kezdek lehajolni, úgy jönne velem a karom is. Vagy ha pl. állok, fej felett nyújtott kézzel, benne súly, akkor nem igazán tudok leguggolni, mert előrejönne a karom (mert guggolásnál kicsit előre dől a test, a karom meg maradna a testem vonalában, hiszen így függőleges esetén hátrébb kerülne, az meg annyira nem megy). Ezen jó lenne javítani, csak mindig elég alacsony prioritást élvez, nem nagyon foglalkozok vele...
Ha már itt tartunk, esetleg bevált tippek, gyakorlatok ehhez? -
harry
veterán
Kipróbáltam ma ezt, rám fért a sok zabálás után
+pár snatch még a végén, hogy 200 legyen. 24-gyel persze, kellemesen átmozgatott.
2 perc: snatch 6-6-6-6
1 perc: military press 3-3
1 perc: viking push press 6-6
8 kör (32 perc) -
harry
veterán
Sok téma előkerült, szerintem lehet vitát nyitni, azért fórum
Ami nyilván nem veszekedést jelent.
Én magam részéről amolyan semlegesen tekintek az egészre. Én azzal a részével foglalkozom, ami érdekel, s szeretem csinálni, a sport, mozgás öröme miatt. Most, hogy azt minek nevezik, mennyire népszerű, honnan jött vagy kitől, egyáltalán nem érdekel.
Lehet, hogy Pavel-ék elmentek egy kicsit marketingesebb / általánosabb irányba, ami lehet nem szimpatikus, ha viszont nem lenne, vélhetően nem ismertem volna meg a sportot, szóval én csak örülök neki. Hogy ki-minek tartja magát, vagy mit állítanak magunkról, az megint nem érdekel.
Párhuzamot sem azért vontam, hogy megnézzem melyik 'jobb', semmilyen irányba sem akarok minősíteni, azt akarom látni, miben más, mi a gondolat mögötte, hogyan működik, hiszen ebből lehet tanulni. Szóval majd lehet utánaolvasok kicsit a témának, a girjáról nem sokat tudok. Jobban mondva semmit, azt leszámítva, hogy kettlebell sport.
Szokott menni a vita a crossfit / kettlebell / testépítés csoportok között is, amint szintén nem tudok mire vélni, mindegyiknek más a célja, máshogy működik, más az öröm forrása, felesleges szembeállítani őket, mindenki csinálja azt a részét, ami neki tetszik. Én mindhármat szeretem, s mindet más miatt.
Gerinc téma: azért gondolnám, mert ha utánafordulsz, csavarodik a gerinc, más irányból kap terhelést, ami általában nem tesz jót neki. De mivel még nem tanította / mutatta ezt nekem senki élőben, így nyilván lehet több részletet nem látok, mert amúgy elhiszem, hogy helyes a technika, mondhatni igazolja magát.
-
harry
veterán
válasz
Lacika_LP #6128 üzenetére
Csak, hogy jók-e a megfigyeléseim: úgy látom többször is elemelkedik a sarok, sőt, talán érdemes is figyelni arra, hogy végiggördülj a talpadon? Felfelé átlendíted a golyót a füle felett, lefelé viszont oldalra csavarva kell / érdemes hozni? Mármint nyilván kisebb terhelés, de ez így belefér, nem számít, csak a felfele irány? Ami pedig kicsit fura nekem, hogy alsó ponton mintha annyira nem lennének szorosan egy vonalban a vállak, hanem kicsit a golyó után hajolnál, ezt másnál, hasonló technikánál meg kifejezetten meg lehetett figyelni. Ez utóbbi esetben nem rossz ez gerincnek?
Nem kötözködni akarok, csak szeretném megérteni, miben tér el az sfg technikától, könnyebb-e így csinálni, itt min van inkább a hangsúly stb. -
harry
veterán
válasz
Lacika_LP #6123 üzenetére
Ez mit jelent, hogy csináltál percenként ~13 ismétlést, snatch holdban pihenő, majd következő percben folytattad? S 10 perc körül csere a másik kézre?
Ma volt megint warrior, ismét sikerült 28-al, most már biztos vagyok benne
8-8-8-8-7-6-5 ismétlésekkel sikerült megcsinálni, tehát 7 sorozat, 8 perc alatt, így egész jól befértem a 12p-be. Most kb. ez volt a cél, hogy 'stabilabban' meglegyen, múltkor elég meghalós és kapkodós volt. Most egy időre kijátszottam magam.
Következő kihívás nekem talán az lenne, hogy egy kézcserével lenyomni a 24kg@100 snatch-et, akár 5p felett. Nos hát nem tudom, meg kell nézni
Azt már sikerült elérni, hogy letevés / szünet nélkül megy (úgy 4.5p), de 10-enként váltok kezet. De ez is előrelépés.
-
harry
veterán
válasz
Lacika_LP #6121 üzenetére
Inkább úgy mondom, hogy ha én most emelni akarnám a terhelést, akkor máson változtatnék (több ismétlés, hosszabb ideig csinálni, kevesebb kézcsere, vagy magán a technikán javítani), mert ez a súly egyelőre nekem kicsit sok 'általános' snatch-hez. De persze biztos fel lehet edződni hozzá, biztos van, aki a 24-ről vélekedik így, ami meg nekem komfortos.
Állat
Hogy nem szakad le a karod... Hány ismétlés volt?
-
harry
veterán
Jelentem nekem is sikerült a 28-as Warrior
Végül nehezebben ment, mint ahogy számoltam. Úgy 3.5p alatt megvolt az 'eleje', nagy pihi, s úgy 4:50-től snatch a végéig, de sokkal többet kivett, a vége felé már kellemesen szédültem, a szellőzés sem volt túl nyerő a teremben, nekem az nagyon számít. Meg talán ha az előtte lévő héten is edzettem volna valamit
Lehet megpróbálom megint karácsony előtt, most úgyis rámegyünk a snatch-ekre. Szeretnék egy stabilabb eredményt. Amúgy sok értelmét nem látom 28-al snatchelni. A következő inkább az lenne, hogy 32-vel megcsinálni az 'elejét', a snatch meg 24-gyel. De az még odébb van.
Amit amúgy próbáltam korábban, az 24-gyel snatch, letevés nélkül (de tízenkénti kézváltással) úgy 4:30 lett a száz ismétlés; illetve 24-es warrior, az meglett 9p alatt (itt kellett pihenni snatch alatt, szóval ebből még lehetne faragni).
-
harry
veterán
Október végén sikerült 28-cal az 5db négyes C&P létra, aminek örültem
A hónapban crossra járok, heti 3, eddig szimpatikus.
Ma itthon rápróbáltam 24kg-mal a warriorra, sikerült 9p alatt megcsinálni, ebből a snatch rész befért 5 percbe, ezzel most elégedett vagyokBízok benne, hogy a 28-cal is összejön ~egy hónap múlva.
Az a dupla golyózás elég betegül hangzik, no főleg a snatch miatt, oda nekem sok volt a 2*24, mikor utoljára néztem. Valószínűleg most is az
Nyomásra én is kíváncsi lennék, múltkor 32 volt a legnagyobb, az kb. rendben van párszor, de megnéznék egyszer egy nagyobbat (persze össze lehet fogni, de sokkal rosszabb fogni / szorítani, arra is sok erő megy el, így aztán nem csoda, ha nem megy). -
harry
veterán
Rég jártam erre, írok pár sort
Egész bejött ez a cross edzés is, próbálok heti 1-2 alkalmat beiktatni. Azt vettem észre, hogy elég sokat javít az állóképességemen, mikor ezután visszamentem bellezni, sokkal jobban bírtam a swingeket például. Gondolkodom is rajta, hogy novemberben heti három alkalmat csak erre szánni, megnézni, hogyan alakulnak a dolgok.
Szeptember végén lement az 1000 swing, 28kg, 44p, és a (csupasz) tenyerem sem sérült, ez utóbbinak főleg örülök. Ez amúgy egy szerdai edzés volt, úgy, hogy előtte hétfőn egykezes swingnél kicsit belefordultam s másnap fájlaltam némileg a hátam, de ez nem jött elő - ebből is látszik, hogy odafigyelve kell csinálni, s akkor nem lenne gond...
Most nyomások vannak nagy számban, ha nem számoltam el, akkor sikerült 28-cal az 5db hármas létra, C&P&Fűrész, ami szintén egy nagy előrelépés számomra. Szerintem elkaptam egy jó ritmust, de nem biztos, hogy ez meglesz a következő edzésen is
Mindenesetre, ha sikerülne egyik-másik kört egy 4. fokkal bővíteni, azzal már elégedett lennék. De próbálok inkább a minőségre menni (feszítés, tartás), mintsem a számokra.
Ha lesz snatch hónapunk, akkor megpróbálkozok a 28-cal ott is, jó lenne a warrior challenge újabb fokát megütni. Ha 7 perc alatt sikerülne a 100, az már megfelelő lenne (5 percbe befér a többi, főleg ha azokkal kezdek).
-
harry
veterán
válasz
BajzáthA #6076 üzenetére
Szép!
Mindig így szoktál cleant végezni, tehát hüvelykujjal előre? Én mindig úgy szoktam ráfogni, hogy magam felé néz.Nálunk bell többnyire pihen, avagy rendes edzés nincs a hónapban, néha itthon szoktam egy ilyen tabata kört nyomni, vagy ami épp eszembe jut. Konkrétan ez a videó azért tetszik, mert tudom ezzel együtt csinálni, így csak érdekesebb, mintha csak egy órát bámulnék.
Helyette most kipróbáltam egy helyet, ahol ilyen cross-fit jellegű edzés van, meglehetősen pörgős, pedig azért Ervinnél is szokott hajtás lenni. Jóféle.
-
harry
veterán
-
harry
veterán
Ha most szeretnél ismerkedni a sporttal, akkor mindenképp javasolt egy instruktort felkeresni, s eljárni edzésre egy hónapig legalább, aztán majd meglátod, tetszik-e ez neked.
Ha magad próbálod, s nem jól csinálod, az egyrészt veszélyes lehet, másrészt pont nem ad reprezentatív képet arról, milyen is ez valójában. És elég könnyű rosszul csinálni, sok apróságra kell figyelni. -
harry
veterán
Szerintem technika, néha kezem ügyébe kerül másik golyó, semmi különbséget nem érzek, azt meg főleg nem lenne szabad, hogy konkrétan fáj is. Elméletben jó lehet, de a végrehajtást látni kéne. Ha más nem, vedd fel magad videóra és nézd vissza, meg mellé egy sfg/rkc által bemutatott gyakorlatot is, bár a legjobb az lenne, ha eljárnál instruktorhoz (nem ismerem az előzményeket, nem néztem erről volt-e szó), legalább pár hónapig.
-
harry
veterán
Teljesen mindegy / egyéni preferencia kérdése. Inkább kényelmi, megszokásbeli szempontok játszanak, mintsem az számítson, melyik gyakorlat "kellemesebb a hátnak". Hosszabb fülnél nyomásnál pl. kicsit máshova kerül a súlypont, és snatchnél is lehet jobban kell figyelni a technikára, nekem ezért nem tetszik annyira, bár swingelni jobb, de itt is azért, mert jobban elfér a kezem.
Szerintem ha már van, és hacsak nem zavar valamelyik gyakorlatnál nagyon, akkor fölösleges cserélgetni őket. Használni kell, aztán majd ha megerősödsz, jöhet egy 16-os, és így tovább. De súlyon belül nem nagyon variálnék típussal. -
harry
veterán
válasz
sebende #5978 üzenetére
Instruktornál kezdj mindenképp, legalább 2-3 hónapot, s akkor az még aránylag alap.
Ez alatt fel tudod mérni, mekkora súlyra van szükséged. Ugyan nem ismerlek, de hölgyeknek ez nagy súly elsőre, férfiak meg meglehetősen hamar kinövik, az alap gyakorlatokban legalábbis mindenképp.Spartan bellek: nekem van három is, a vas, én szeretem őket, nekem pont jó a fülméret, nagyon jó snatchelni, nyomni, cserébe swingnél nem a legkényelmesebb, mert nem fér el teljesen a két tenyér, de hát mindent nem lehet, nyilván attól még jó arra is. Én a fülét megcsiszoltam picit (leszedtem azt a fényes festékréteget), így jobb. Alja nem igazán sík, így rátámaszkodni vigyázva lehet csak, de ez nem túl gyakori (pl. fekvőtámaszt lehet így csinálni), csak azért megemlítem.
-
harry
veterán
válasz
j.bravo #5883 üzenetére
Azért meglepne, ha random kínai piacon, vagy ilyen kínai turkálóban pont ilyen cipő nem lenne
Nekem valami nagyon régi kopott Tisza cipőm van, ami utcai viseletre már nem épp alkalmas. De a lábam tartja, talpa vékony, így megfelel.
Mezítláb nem lenne rossz, de nekem tuti nagyon csúszna idővel, ezért bízok a cipőben. Meg ez nem olyan, mint pl. karate edzéseken, hogy mászkálsz össze-vissza, azért egy helyben állva hideg is lesz idővel (zokni meg aztán főleg csúszik - kivéve, ha ilyen pöttyös tapadós talpúna az még játszhat).
Polemius: igazából annyi a lényeg, hogy ne legyen magas a sarka, meg ne rugózzon össze-vissza. Stabilan kell állni, a sarkaidra támaszkodva / terhelve végig, ezért fontos. De menj el párszor, s kérd ki az instruktor véleményét is. Gatya, amiben kényelmesen lehet guggolni, golyót lengetni, random póló, törölköző, kb. ennyi.
Én még magnéziát használok, mert könnyen csúszóssá válik a bell a tenyeremben, meg nagyobb golyónál amúgy sem árt, de kezdéshez nem kell.
Kesztyűt is húznak páran, én nem szeretem, idővel hozzászokik a bőröd úgyis, meg aztán, kesztyűben is bántani fogja idővel. Meg persze a technika is sokat számít.
Ja meg egy üveg víz -
harry
veterán
válasz
Antonio #5866 üzenetére
Gyakorlat kérdése szerintem, nehezebb bellel kevesebb gyakorlat (és ismétlés) fog menni, így talán kevésbé praktikus, meg drágább is. Másfelől, ha direkt egy nagy bogyót keresel, mert mondjuk guggolni, swingelni, meg deadliftelni akarsz, akkor ott elfér a nagyobb is. Viszont azt mondod van 2db 24-es, ami erre a célra jó lehet, és a nagy bogyóval nyomni is szeretnél, így talán a 36-os jobb választás.
-
harry
veterán
válasz
Aidan85 #5859 üzenetére
Szerintem az nagyjából jó, bár lehet nekem ilyen 4 - 4.5 volt nem tudom. Viszont utána azért kell pihenni egy nagyobbat, mielőtt snatchelsz. Amúgy ha teszten kívül lemegy a 100 db snatch 5p alatt, akkor itt is be kéne férjen ilyen 7 percbe. 4p az előtte lévő, meg 1p pihi, az 12. Na meg persze lehet ezt jobban pörgetni, csak egy tipp.
-
harry
veterán
válasz
városi alien #5849 üzenetére
Létezik (vagy legalábbis létezett) ilyen kezdeményezés Kettlebell Gazeta címen: [link]
Engem mondjuk a népszerűsítés nem érdekel, de szívesen látnék interjút itthoni instruktorokkal, versenyzőkkel. Edzéstechnikára is van elég sok videó. -
harry
veterán
válasz
DarkByte #5847 üzenetére
Csak elkezdeni nehéz
Meg fenntartani az első hónapban
Sajnos most nálam is eléggé alábbhagyott a lelkesedés. Nekem segít, ha kitűzök kisebb-nagyobb célokat, akár a sport területén (pl. vagy valami kihívás teljesítése, vagy akár csak annyi, hogy heti 3 alkalommal edzek, vagy minden nap húzódzkodok), vagy kaja területén (minden nap viszek kaját, vagy nem veszek hülyeségeket stb).
A másik hasznos dolog mondjuk előre megtervezni egy hetet, melyik nap lesz időm főzni, ahhoz mit kell előkészíteni, melyik nap vásárolok stb.
Régebben nagyobb hatással voltak rám a BB.TV videók, akkor a testépítés műfaj érdekelt komolyabban. Ami miatt most is hasznos lehet, hogy motivációt ad, és egy olyan közeget mutat, ahol az a természetes, hogy rendesen edzenek, maguknak főznek, viszik a kaját, s így könnyebben átveszem én is ezt az életvitelt. Mert hát azért mégiscsak életmódváltást jelent az, ha minden nap figyelsz a kajára, főzni kell, elpakolni, egyebek. De, szokásokat el lehet sajátítani, szóval hajrá -
harry
veterán
válasz
DarkByte #5845 üzenetére
Na akkor:
- ha nem mennek biztosan az alapok, ne menj haladó gyakorlatra
- ha megvan a haladó gyakorlatnál az útja, de nehezen megy, válts kisebb súlyra
- nem rossz egy súly otthonra, de pár hétre bőven elég saját súlyos gyakorlatot tudsz kitalálni, amivel karban tudod tartani magad, már, ha tényleg akarsz edzeni
- szerintem meg kéne mérlegelni, akár napi szinten, nyilván következtetést mondjuk egy heti átlagból lehet levonni, hisz különben nem látod, hogy merre haladsz a diétával. nem látom értelmét ennek a meglepetés dolognak.
- olyan nincs, hogy nincs időd főzni, meg kell oldani, csak kifogás, hogy kevés az idő meg macera. nem nézel tv-t / fél órával kevesebbet alszol / egyéb, és máris van rá időd, csak akarni kell. másrészt nem kell naponta főzni, azt én sem szeretném, de 2-3 napra előre simán lehet sütni húst / készíteni egy főzeléket / zöldséget megvásárolni. Így pl vasárnap ezt megoldod, akkor utána hétközben csak 1-2 alkalommal kell ezzel foglalkozni. Illetve még az étkezések számát is át lehet gondolni.Kaja téma: sokszor volt szó ezekről is, illetve úgy általában, a testépítő alapokat tudom javasolni, már ami az elméleti részét illeti. Sok víz, zöldség, hús mehet. Ne legyen tészta, cukor, feldolgozott kaja, vagy igazából bármi olyan, amiben nem tudod, miből-mennyi van, vagy hogy készül.
Egy praktikus dolog követni, melyik nap mennyit eszel, akár a makrótápanyagok, akár kalóriabevitel tekintetében, erre hasznos oldal a kaloriabazis.hu Itt lehet találkozni meglepő dolgokkal, amikor arra gondolsz, hogy megeszel egy csokit, meg ezt meg azt, aztán a nap végére kiderül, hogy egy 2000kcal-os étrendben ez mennyit is számít. Nem mondom, hogy mindig kell számolgatni, de mondjuk pár hétig / egy hónapig érdemes követni, hogy tudatosuljon az emberben, miben - mennyi is van, s utána más szemmel tekint a nassolásra.
-
harry
veterán
Az előbb tudtam meg, s mivel innen is többen ismertük gondoltam szólok, hogy ma Integra fórumtársunk elhunyt autóbalesetben... Készült egy blogbejegyzés az emlékére [link]
-
harry
veterán
válasz
Lacika_LP #5820 üzenetére
Gratulálok, állatok vagytok
Szerinted mi a fontosabb egy ilyen tervnél, a súly, az idő, vagy az ismétlés szám? Miből érdemes először visszavenni, ha nem sikerül? Gondolom célfüggő is, pl állóképességnél súlyból, erőnél ismétlésből... vagy esetleg legyen meg mindenképp, legfeljebb hosszabb idő alatt...?
-
harry
veterán
Igazából csak arra akartam reagálni, hogy "De biztos jól van végrehajtva, elvégre Denisov csinálja.", amivel nem teljesen értek egyet, teszem azt egy snatchnél, még SFG vonalon belül is, más lehet elfogadott, ha a technikát pontozzák, s más, ha a 100-as tesztet csinálja valaki. És azért ha valaki hasonló kihívásra vetemedik, ott azért idővel ha szét nem is esik, de vélhetően torzul valamennyit a mozgás, szóval nem ilyenekből tanulnék. Ha te megcsinálsz 20 nyomást folyamatában, akkor vélhetően az utolsó pár már nem lesz olyan szép, mint az elsők. Ok, legyen Denisov és a technikája is jó, követendő, de ne az, amikor a sokadik ismétlést csinálja / súlyban csúcsot dönt, mert ott nem a technikán lesz a hangsúly.
-
harry
veterán
Nem mondom, hogy rossz, és biztos más is, csak annyi, hogy ha valaki szeretne tanulni / technikát megismerni, az ne ezt vegye alapul. Testépítésnél is, nem úgy kell edzeni ahogy a nagydarab állatok, azoknak már az is használ ha rángatják a súlyt, kezdőként viszont ez nem túl szerencsés. Főleg, hogy Denisov jellemzően nagy dög súlyokkal edz, ahol nem annyira a "szépségen" van a hangsúly, hanem a dolog kihívás értékén, a nagy súlyon.
-
harry
veterán
válasz
városi alien #5781 üzenetére
Áhm, ugyan Denisov egy állat, de nem mondanám, hogy a helyes végrehajtás példaképe, amit ő művel az kicsit más dimenzió.
-
harry
veterán
Inkább arra gondolok, hogy ha nem edzéshez használnád, csak van mondjuk egy rohanós napod, vagy nehéz hátizsákkal kell mászkálnod, és nem akarod, hogy napközben leizzadj, akkor van-e bármi értelme egy ilyen aláöltözetnek ennek megakadályozására.
Az utolsó pontot úgy értettem, hogy ha segít a hőleadásban, talán kevésbé melegszik be az ember, s így kevésbé fog megizzadni, de az előbbi két pont üti, tehát akkor lenne jobb a hőleadás, ha nem lenne rajta plusz egy póló, de a cucc akkor is átnedvesedik, s onnan kedve szinte mindegy. -
harry
veterán
Konkrétan, ha mondjuk aláöltözetnek használnám a mindennapok folyamán (tehát pólót húzok rá), és valami nem edzésszintű terhelést, de testmozgást végzek, akkor
- könnyebben átvizesedik a külső póló, mivel ez a cucc elvezeti a testről a nedvességet és így át is adja a másik ruhadarabnak
- esetleg a két póló miatt eleve melegebb lesz és rosszabbul is szellőzik az egész, és csak rosszabb lesz a helyzet
- nem nedvesedik át annyira, hiszen jobban hűti a testet? -
harry
veterán
Párszor volt szó korábban az ilyen Under Armour, vagy egyéb márkájú de hasonló alá öltözetekről, vagy minek is nevezzem. Szóval ez miért jó, hogyan működik? Hogyan vezeti az izzadságot, vagy miért praktikus egy ilyen? Most ez a melegen tartásban segít, vagy a jobb hőleadásban?
-
harry
veterán
válasz
városi alien #5594 üzenetére
Ez inkább ilyen bodys vonal, ami amúgy nem feltétlenül baj, de bellnél, főleg nyomásnál, a 3-5 ismétlés között szoktunk mozogni, sőt inkább létrázunk eddig.
De, cserébe nem igazán szoktunk pihenőt tartani, 1.5p esetleg egy 10 perces munkablokk után szokott lenni, közben meg 5-10sec pihenők pl. snatch tipikusan ilyen: 6-8 ismétlés, 5-10sec pihi, majd másik kézzel ugyanez, és így tovább. Hogy pontosabb legyek, fél perc egyik kéz, fél perc másik kéz, ismétlés legyen meg, maradék időben pihensz.
Nyomás más, már ha jó vagy, akkor egy 5-ös létrában nem rakod le a súlyt, és így nem is pihensz - ha az sok, akkor 4. és 5. sorozat előtt szokott lenni egy nagyobb lélegzetvétel. De nincs egy perc, tehát sokkal pörgősebb, de ez instruktortól is nagyban függ, nálunk elég dinamikusak az edzések, van, ahol nagyobb a súly, de több a pihenő is, nincs akkora pörgés, de ez már szubjektív téma, kinek mit tetszik jobban.Nagy ismétlés számnál azért különösen érdemes arra figyelni, hogy ne pumpálás legyen, hanem szépen legyen negatív szakaszon leengedés, nyomásnál felfeszítés, nem pedig rángatás, hisz az semmit sem ér, persze ez bodyban is így van. A másik kulcs kérdés a szabályosság, ne essen szét a végére, de ez megint csak nem lehet újdonság.
-
harry
veterán
Ez az edzés közbeni tápanyagpótlás számomra akkor sem igazán megalapozott, egy alapos bemelegítés után még talán 30p húzósabb rész szokott lenni, majd levezetés, nyújtás stb, én ennyi időre nem tartanám fontosnak, de szívesen olvasok a hátteréről, ha van valami cikked a témában. Ha valaki több órán át végezne valamilyen fizikai tevékenységet (bringa, túra, vagy akár fizikai munkát), én ott gondolnám fontosabbnak, bár ott is kérdés az intenzitás.
-
harry
veterán
Kell fehérje, de ez ennyi erővel igaz egész napra is, egy edzés előtt nem látom fontosnak ezt turmix formájában bevinni, mert nem a gyors felszívódáson van a hangsúly (avagy nem közvetlenül előtte fogyasztom). Utána persze más a helyzet a terhelés és regeneráció miatt.
Közben szénhidrát, hát, attól függ, cukrot biztos nem. Meg szerintem annyira be van töltve az ember átlag étkezésből, hogy erre ne legyen szükség, mégis csak 40 perc húzósabb részről van szó, nem több óráról.natran Ez meg szerintem inkább étrendtől (és regenerációs időtől) függ, mint ilyen szinten sporttól - mármint főleg így, hogy különböző súlyzós edzéseket vetsz össze. Persze a bell sokkal intenzívebb, ami nem az izomgyarapodásnak kedvez, de azért messze van pl. egy futástól. Belles izomnövekedést annyiból érzem macerásnak, hogy nem célzottan izomcsoportokat dolgozol meg, így egy-egy izmot sokkal kevesebbet terhelsz, mint bodynál, ráadásul nem is pihenhet annyit, így nyilván nehezebben gyarapodik, de nem is ez az elsődleges szempont. Ettől függetlenül meglepne, az az ember nem izmosodna idővel...
-
harry
veterán
válasz
városi alien #5530 üzenetére
... mi a célod? Anélkül nehéz mit mondani.
Egy alap vitamin pakk mindig jó, és az edzés utáni fehérje is hasznos dolog. Minden másnak akkor látnám értelmét, ha a hobbinál komolyabb / specifikus céljaid vannak, és persze amúgy a szilárd kajabevitel rendben van.
-
harry
veterán
válasz
városi alien #5518 üzenetére
Annak is vannak variációi, meg figyelni kell a teljes felfeszítésre, tehát akár súly nélkül ha háton fekszel, feszítsd fel a törzsedet teljesen, és emeld el a csípőd a talajtól pár centire, így (kis terpeszben tartva a lábakat), csak a két sarkad, és a lapockád fog leérni. Így azért más, mintha csak karból kéne megoldani.
Meg aztán lehet azzal variálni, hogy nem háton fekszel, hanem egyik lábadat keresztbe rakva a másikon félig hasra fordulsz, és a földre merőleges törzs esetén a hátad mögé engeded be a súlyt - de ezt inkább meg kéne mutatni, látatlanban vélhetően nem érthető.Edzésterv: nálunk nincs két egyforma edzés, mindig lehet egy kicsit itt-ott igazítani rajta, egy gyakorlatot betenni, kisebb pihenő, létrát tenni, kombinálni, keress egy magadnak szimpatikusat, és próbáld ki.
DE, mivel nem látok előzményt megkérdezem: mióta edzel, kinél / hogyan kezdtél tanulni?
Ez nem olyan, mint a testépítés, hogy na majd otthon jól megtanulom, egy ballisztikus gyakorlat közben nem tudsz azon meditálni, vajon jól lendül-e a golyó, és ha az alsó ponton derül ki, hogy nem, akkor már nemigen lehet variálni, és könnyű lesérülni. Meg millió apróság van, még akár egy sima swingnél is, elemelkedik-e a sarkad, mennyire pattan a csípő, nincs-e felhúzva a vállad, mennyire dőlsz bele stb. -
harry
veterán
válasz
radi8tor #5501 üzenetére
Ez hogy van megfogalmazva hivatalosan, hirdetni tilos, vagy reklámozni, vagy...?
Mármint, tipikusan az ilyen kis közösségi topikokban, szerintem elfér egy olyasmi kaliberű hozzászólás, hogy "van egy eladó xx kg bogyóm, itt a link", akár mintegy mellékesen, de minden más (részletek, ár, kép, beszélgetés stb) külön hirdetésben zajlik, ez inkább "reklámnak" tűnik, vagy inkább nevezném figyelemfelhívásnak, engem ilyen fél mondat erejéig nem zavarna.
Ha ide másolja be valaki a féloldalas hirdetését az persze más kérdés, vagy, ha aztán itt beszélnek róla, vagy akár többször teszi, az nem nyerő.
Nem láttam az előzményt, csak érdeklődök. -
harry
veterán
válasz
városi alien #5484 üzenetére
Nem gondoltam volna, hogy a technikára helyezik a hangsúlyt.
Oktatói képzésről beszélünk, a legfontosabb dolog az, hogy biztonságosan tudd mozgatni az embereidet, megfelelően add át a gyakorlatokat, el tudd magyarázni, mit-hogyan kell csinálni, ezzel elősegítve a fejlődést, és elkerülve a sérülést. Most az, hogy mindezt egy 16-os bogyóval mutatod be, vagy 24-gyel, mindegy. Persze meg kell ütni egy szintet, de felőlem snatchelhet valaki 32-vel is, ha mellé sötét mint az éjszaka, nem figyel az emberekre, és rosszul csinálja a gyakorlatokat, nem ér semmit a szememben.
-
harry
veterán
válasz
városi alien #5475 üzenetére
-
harry
veterán
válasz
Bendzsi62 #5408 üzenetére
Szerintem is jó döntés, az alap gyakorlatoknál lehetne menni feljebb, de ennyi erővel akkor már 28 stb, lehet ezt fokozni; de a mindennapi edzéseknél azért csak jobb a kisebb váltás. Ha más snatchez meg nyomáslétrákhoz kevés, akkor jöhet a következő
Legrosszabb esetben minimális árkülönbséggel eladod.
-
harry
veterán
válasz
Bendzsi62 #5381 üzenetére
Szerintem jó döntés. Még én sem vettem 24-nél nagyobbat - abból viszont van kettő is
Instruktor tényleg jó ötlet, de tényleg nem lett volna rossz korábban, ha most valami hibásan rögzült be, azt kétszer olyan nehéz lesz újratanulni. Na de reméljük minden rendben lesz.Snatch téma: jó lenne tényleg erre a ritkább váltásra átállni, eddig mindig tízesével váltottam, és pihentem is, ezen jó lenne javítani. Most talán le sem menne a teszt, viszont főleg állóképesség (hiánya) miatt... No ilyenkor nem rossz, hogy van egy kisebb golyó is, lehet megnézem 20-assal először.
-
harry
veterán
válasz
Bendzsi62 #5369 üzenetére
Én először egy 20-as bogyót vettem magamnak itthonra, ez ugyan több volt, mint amivel épp akkoriban edzettem, de mivel eljártam edzeni, tudtam, hogy ott felügyelet mellett tudok tanulni, és, hogy otthon úgyis az egyszerűbb gyakorlatokat fogom végezni. És egész sokáig elég is volt, amikor már edzésen is feljebb váltottam, akkor is jó volt még mindenféle snatch vagy nyomás kihívásokhoz, de persze idővel (jó esetben) elkerülhetetlen a váltás.
Szerintem vegyél egy 20-ast, és használd minél több gyakorlatnál, később akár el is adhatod (vagy eleve használtan vedd). Igazából fél-egy év talán, amíg fejlődés közben kinő valaki egy súlyt, és ha el is adja, pár ezrest bukik rajta, ekkora távlatra tekints rá úgy, mint edzés díj. Másfelől azért később, ha 24-re mész, sem árt ha van eggyel kisebb bogyó.
-
harry
veterán
válasz
Lacika_LP #5373 üzenetére
Na jó, de ha nem elég erős a törzsed, nem fogod tudni fellökni a bogyót fej fölé, szóval jó, hogy nem nyomás hanem lendítés, de valahonnan kell jöjjön az a lendület, és azért egy elég erős kar sem árt hozzá, noha az inkább csak a fogás miatt.
De valóban, vélhetően hamarabb lesz szűk keresztmetszet az állóképesség. -
harry
veterán
Megvolt eddig talán a legkeményebb edzésem, volt egy kis szédülés meg hányinger, de amúgy jó volt
Áh, kegyetlen meleg van abban a tornateremben, megáll a levegő, nagyon sokan vagyunk, légmozgás alig, már az öltözőbe is frissítő volt kimenni, hát még az udvarra edzés után - holott azért nem mondanám, hogy hűvös lett volna ma...
Mert bár amúgy a gyakorlat nem volt vészes, ez így nagyon sokat kivett mindenkiből. 5 perc munka, 1perc pihi, 5 kör volt: első percben 5-5 C&P, majd 10-10 snatch, 10 guggolás, 20 janda felülés, utolsó percben pedig aszimmetrikus fekvőtámasz amennyi megy (praktikusan: egy kézzel, vagy kis segítséggel) meg levezető 10 swing.
Hozzáteszem, egy hete voltam edzésen, ez sem segített. De utána 10 perccel már minden rendben voltSzóval tetszett.
-
harry
veterán
válasz
Bendzsi62 #5328 üzenetére
Mennyi ideig edzettél 16-tal? Most megy minden gyakorlat tökéletesen, nagy számban is? Próbáltál már 20-as vagy 24-es golyót egy edzésnyi időre, vagy inkább tovább?
Ha otthon edzel, akkor azért elég merész lenne szerintem felügyelet nélkül egy ekkora váltás... ha eljársz edzésre, ott meg úgyis érzed, melyikkel hogy megy, de gondolom előbbiről van szó.
Illetve kérdés, miket akarsz csinálni. Alapgyakorlatokhoz jó lehet (kivéve nyomást), kérdés, ehhez megéri-e.
Amúgy nem ellenzem, csak nehéz elképzelni kicsit. Olyan szempontból jó lenne, hogy az "egyszerűbb" gyakorlatokat tudnád egy tényleg nagyobb súllyal csinálni, és így talán jobban fejlődsz, míg az összetettebbekhez nem lenne kísértés sem, mert muszáj a kisebbet használni, amivel viszont tudsz szabályosan edzeni. A gond ott van, ha pl. snatchhez kevés lesz a 16, és mennél feljebb, az így szerintem sok, de ki tudja, ha előbbivel ment 120, utóbbival fog menni 40, aztán majd változik ez idővel... -
harry
veterán
válasz
Integra #5325 üzenetére
Ja jöhet beszámoló - jó hallani, ahogy más szenved
Mondjuk mostanság leeresztettem egy kicsit, snatchteszt lehet be sem férne az öt percbe, muszáj leszek rákapcsolni, igaz talán júniusban úgyis sok snatch vár ránk, de itthon is kéne alakítani "valamit". Na itt a gond, konkrét tervet kéne összerakni, lássam, merre tartok. Csak hát lusta vagyok
Egyelőre nem éreztem fontosak, holott azért az lenne...
-
harry
veterán
Nálunk vegyes, snatch, swing, deadlift, jerk, bent press talán mindig így megy, a clean néha felrántás, nyomás/press, és a többi általában magyarul: török felállás, guggolás, szélmalom, fej körül körzés stb. Szóval változó, cikkben azért jó kérdés, mert az első párat elég fura lenne nekem magyarul hallani, a többinél mindegy, de variálni meg talán nem jó ötlet...
-
harry
veterán
válasz
BajzáthA #5278 üzenetére
Azért ahhoz kell elhatározás, hogy ebbe valaki belevágjon, a körülmények meg olyanok amilyenek, legközelebb azzal sem lesz gond, szóval gratulálok
---
Mennek az edzések felénk is, igaz május első hetén megfázás okán pihi volt, de azóta igyekszem rendesen edzeni, sőt többször edzettem itthon is, ezt szeretném is rendszeresíteni (mármint a köztes napokon).
A mai munkablokk amúgy így nézett ki: 5 high-pull, 5 snatch, 5 nyomás, 5 guggolás. Két golyóval. És ebből négy kör. Még most is alig bírom emelni a karom. Persze vissza kellett váltanom (meg jóformán mindenkinek
), de azért 20-as bogyóval is elég terhelő, főleg a duplasnatch. Végére kicsit éreztem is a jobb vállam, szóval jó, hogy "csak" ennyi volt.
-
harry
veterán
Örültem neki én is
Nem is a plusz 10 guggolás zavar, hanem a plusz idő, mert azt hittem hirtelen, hogy már csak 16 másodpercet kell javítanom, de így azért ez több annál. Meg persze nem akarok a végére csak úgy beesni, szóval kb. egy percet szeretnék ezen még javítani.
De tényleg fontos a jó beosztás, snatchet 8-8 blokkokban csináltam öt kört (80), majd 5-5 kétszer (20), így kiment. 10-es blokk sok lenne. Csak így is a vége felé már kellett hosszabban pihenni.radi8tor1 köszi
Jó ez a teszt, vagy legalábbis én kedvelem, s úgy látom, már többen próbálgatják
-
harry
veterán
Király
Ma mi is teszteltünk - de valamiért hiba csúszott a rendszerbe, és úgy beszéltük meg, hogy 10 guggolás van... Na mindegy - mindenesetre a 28-as bogyóval így 12p16sec alatt sikerült, szóval amúgy sem nyertes idő, a +10 guggolás legalább fél percet még dobott volna rajta. Annak mindenesetre örültem, hogy megcsináltam a 100 snatchet, mivel ennyit még nem snatcheltem ekkora golyóval, szóval ez is egyfajta előrelépés. Szóval ha egy percet tudnék javítani, az már talán jó is lenne. -
harry
veterán
A ballisztikus gyakorlatok miatt ha nem megfelelő a technikád / tudásod, veszélyes tud lenni, így a legfontosabb a helyes végrehajtás elsajátítása, nem érdemes kapkodni vele, szóval azért csak óvatosan az otthon edzéssel, előtte azért 2-3 hónap mindenképp javasolt instruktor mellett. Azért többeket látok, akik 1-2 hónapja edzenek nálunk, és egyik-másik "technikát" elég rossz nézni... a swing is milyen egyszerűnek tűnik, de hosszú gyakorlás után is, egy jó instruktor darabokra tud szedni sok apróság miatt is, ezekhez tényleg idő kell.
Sok gyakorlat nem kell amúgy, van 5-7, amit ha megtanulsz, az már elég egy komoly edzéshez (szerintem deadlift, swing, clean, press, snatch, squat, tgu talán, de kinek-mi).
Fontos megjegyeznem, hogy nem a heti egy edzésre mondtam, hogy kevés, hanem a heti egy tanulásra. Persze edzésből is jó a több, de csak akkor, ha azt jól tudod végrehajtani.
-
harry
veterán
Instruktor függő. Van, ahol van alkalmankénti / fél havi / egyéb konstrukció, meg kell beszélni. Jellemzően az alap, hogy havonta fizetsz, heti két edzésért, és talán ilyen 8-10k között.
Nálunk (Ervin, Mester utca) úgy van, hogy van alkalmankénti fizetés, egészen addig, amíg el nem éred a havidíj mértékét, onnan kezdve nyilván olyan, mintha fizettél volna az egészre.Amúgy cél kérdése. Ha csak valami mozgást keresel, arra persze jó. De így azért elég lassan lehet fejlődni, főleg újoncként heti egy alkalmon elsajátítani a gyakorlatokat macerás. Ha tudsz ilyet, hogy kéthetente csak egyszer mész, az azért nem akkora gond szerintem.
Mi a terved a kettlebellel, vagy úgy egyáltalán, az edzésekkel? Egyelőre csak ismerkedés, vagy hosszabb távú céljaid vannak? Technika, fogyás, erő, egyéb alakítás?
-
harry
veterán
válasz
Lacika_LP #4957 üzenetére
Sarkat odaverni? Nektek elemelkedik a sarkatok lökésnél? Úgy tudom nem emelkedhet el, arra kell terhelni, erre külön figyelünk is. Vagy másra gondolsz?
Zokniban nem szeretek, csúszik, koszos lesz, akkor már inkább mezítláb. Csak abban meg jellemzően fázna (hisz egy helyben állunk, szemben pl. egy karate edzéssel), így én a cipőt preferálom. Most nekem valami leharcolt Tisza az edzőcipőm, elég vékony talpa / oldala is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- BestBuy topik
- DOOM: The Dark Ages - Megérkeztek az első értékelések
- Tudományos Pandémia Klub
- Azonnali fotós kérdések órája
- Fotók, videók mobillal
- sziku69: Szólánc.
- Asztrofotózás
- További aktív témák...
- PowerColor AMD RX5700XT 8GB / Újszerű állapotban / 6 hónap jótállással / számlával
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- IPhone 15 Pro 128GB Függelten! Akku: 89% Jótállás: 2027.01 hó ig
- Samsung Galaxy Watch5 Pro,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest