Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Ájvé

veterán

válasz ujtordai #2594 üzenetére

Itt tudsz egészségpénztárra venni bellt:
    http://www.fittsport.com/rkc_kettlebell.html
    Viszont adózni kell utána, vagyis megvetted a bellt egészségpénztár terhére (nagyon pontosan először megveszed saját kp-ban a bellt, majd ők adnak igazolást amivel egészségpénztártól visszaigényeled a pénztár számlájára a bell árát, amit neked utalnak saját banki számládra) azt követő évben bevalláskor 16% adót fizetsz utána persze mikor már megvetted egészségpénztár terhére.

[ Szerkesztve ]

• Ájvé

veterán

válasz nepszter1 #2639 üzenetére

Hagyományos tömegnövelős kondi nem igazán fekszik MMA-hoz, oda más izomzat kell, kettlebell sokkal hatékonyabb vagy crossfit (esetleg mindkettő). Ha kondizol kötött leszel.

• Ájvé

veterán

válasz Petike6 #2841 üzenetére

Kettő nem zárja ki egymást, lehet valaki erős és izmos úgy hogy van rajta felesleg. Lásd szumo birkózók, van bennük erő. De erős embereket megnézed ők se éppen a szikárak sorát bővítik, de bizonyára akár közvetlen környezetedben is találnál példákat. Ami ilyen nagy embereknek nincs az az állóképesség, nem tudnak ilyen tömeget sokáig megmozgatni. Testsúly egyébként nagyrészt a táplálkozás függvénye és másodsorban a mozgásé, persze magában mindkettő kevés a hatékony változtatáshoz, ezért kell megfelelően és főként egészségesen táplálkozni és mozogni is mellette.

Dolgozz kicsit többet a gyengébb kézzel ezzel valamelyest tudod csökkenteni a különbséget.

Ha fogyni akarsz ne erősítő gyakorlatokat hanem ballisztikus (swing, snatch) gyakorlatokat csinálj sokat.

[ Szerkesztve ]

• Ájvé

veterán

Szerintem hagyjuk ezt a konditermi témát, máshol vitassátok meg.

Több súly használata meg szerintem is javasolt. Nem mindent tudok azonos súllyal végrehajtani. 2 kezes swinghez már nagyon kevés a 16-os (esetleg powerswinghez jó még), de snatchre nekem tökéletes és van is hova fejlődni, felesleges még a 24-est erőltetnem snatchet, persze tudok 24-el is snatchelni csak ismétlésszámban és dinamikában nem olyan, mint a 16-os . Viszont C&P-hez kevés a 16-os már magában (párban az is tökéletes de az már 2 bell) oda 24 kell. 36-al tudok kis számban swingelni és 1-1 TGU is megy már. Ha lenne 28-am valószínű C&P-t azzal csinálnám, de nem tudok ennyi súlyt venni. Egyébként meg instruktornak aki csoportban oktat igen is sok bellje van, más kérdés hogy nagyrészt 12-16-20-ek vannak (Varga Tamásnak kb így voltak legnagyobb számban belljei, volt persze néhány 8-as meg 24-es meg lehet ennél nagyobb is van neki, de ezeket hozta el mikor tartott oktatást nálunk). Nem feltétlenül kell persze ennyi kettlebell, de szerintem nem árt, örülök hogy van mondjuk két 16-os bellem, durva pedig egyébként legtöbb gyakorlathoz 24-et használok és megy az 5-ös C&P létra is 5 körben körök közti pihenővel, de két kisebb bell így is egészen más "élményt nyújt" vagy akár 36-al swingelni. Swinggel egyébként is jól tudod szoktatni magad nagyobb súlyhoz, úgy is ez az alap nem nyomni fogod először, szóval mivel fokozatosan haladsz súlyok váltásánál is szükséged lesz több súlyra. Úgy is egyszer kell megvenned utána ha el nem lopják esetleg akkor meglesz, hogy ne érné meg? Nem mellesleg kihagysz valami miatt akkor gondolom nem 32-vel fogod újrakezdeni.
    Árról lehet vitatkozni, nem kevés hazai keresetekhez képest ez tény, én is sokallom, de ez van, lenne a közelben akkor kifizetném legalább addig még technikám kifinomul, pár hónapot ki lehet spórolni ha valaki átlagos keresettel rendelkezik és nincs eladósodva, ha meg már alapokat jól tudja akkor otthon is nagyon jól el lehet edzeni. Akinek nincsenek nagy céljai hanem csak kis kondicionálás/fogyás a célja az befizet egy hónapot megtanul swingelni vesz egy bellt és otthon lehet nyomni. Max fél éves kondi bérlet árából megvan és van egy otthon 30-40 perc alatt kivitelezhető edzése, amivel formába hozhatja magát.

• Ájvé

veterán

Én se nézem az időt, csak fokokat csinálom meg egyhuzamban, de létrák közt a pihenő szükséges, lényeg hogy az adott kört tudd teljesíteni (lehetőleg, ha meg nem megy 5-ig akkor 4 vagy 3 is elég, idővel menni fog több is). Idő a ballisztikus gyakorlatoknál lényeges, nem az erőnövelő gyakorlatoknál. Persze lehet nézőpont kérdése. C&P meg szerintem alap, heti 2-3 alkalommal is mehet akár.

• Ájvé

veterán

válasz Krike #3093 üzenetére

Ez a legjobb:
    A HIIT interval timer
    mindent be lehet állítani, köröket pihenőket, amit mérni kell azt ezzel meg lehet csinálni.

[ Szerkesztve ]

• Ájvé

veterán

válasz francois72 #3102 üzenetére

Szerintem ahogy érzed, de ha két összefogott bellel is tudsz dolgozni akkor simán jöhet nagyobb, kettő összsúlya amúgy 20kg szóval 16kg nem is lesz olyan nagy váltás. Vannak páros belles gyakorlatok is, azt is megpróbálhatod elég kemények, csak nagyon nézz utána előtte és figyelj a kivitelezésre. Jó lenne legalább egyszer elmenned instruktorhoz hogy kijavítsa a hibáidat, nekem is sokat segített, két bellnél duplán visszaüt a rossz technika.

• Ájvé

veterán

válasz koxx #3105 üzenetére

Ha már két bellt összefogva tud gyakorlatokat csinálni akkor gyanítom megy neki valamennyire. Azt meg nehéz megmondani hogy megy neki, Instruktorhoz kellene mennie és az kijavítaná. Az igaz hogy két bell brutális, de megoldás a továbblépésre, pl swing nem vészes vele, nagyobb terpesz kell meg láb között kicsit be kell fordítani a belleket. Instruktorhoz kell mennie, ezzel kezdtem és ez független attól hogy mekkora súllyal csinálja.

• Ájvé

veterán

válasz harry #3111 üzenetére

Katonai nyomásnál nem az idő a lényeg hanem a kivitelezés. Feszítés, légzés és közben lassú emelés (no persze ezt se kell félreérteni, nem fél óráig emeled ki, de nem egy swing ahol lendítésnél nagyon erős dinamika van benne, szóval kinyomod karból és ez nem egy gyors mozdulatsor). Kérdés mi a célod vele, valószínűleg erő növelés, olvasd el a Kezdd el a kettlebellt ezt fogja írni katonai nyomásnál, még ajánlja is a Meztelen harcosban írt feszítés és légzés technikát, szóval nagy feszítettség mellet végzed a gyakorlatot, kb mint swingnél a felső pontban mikor bell felér akkor ügye feszítesz, csak itt a nyomás során végig ezt csinálod, közben préselő légzés is megy. Nekem mondjuk mindegy hogy csinálod, de én igyekszek így kivitelezni. Nem fél órát pihenek én se de 2-3 percet is akár lehet. Azért 5-ös fok nem olyan könnyű ám, pont 50%-a az addig mennyiségnek amit csináltál. Volt hogy 4-ig tudtam menni relatív könnyen, de 5. fok egyszerűen nem sikerült, legalább is nem 5 körben, hanem mondjuk csak 3-4 szériát tudtam 5. fokkal csinálni.
    Ha meg már annyira idő számít akkor ott a Jerk, ezt szokták versenyeken is használni (mivel nehéz lenne megmondani military press esetén hogy mennyire szabályos a végrehajtás, hiszen MP esetén felsőtest dolgozik csak, láb nem száll be a munkába, Jerk esetén viszont teljes testtel lököd ki a súlyt vagyis láb is rásegít). Persze ez a szerény vélemény még egyszer, lehet rosszul látom nem vagyok én se instruktor, de én jelenlegi tudásom és ismereteim alapján így látom.
    "Jó, esetleg kivétel, ha direkt csak erőre mész, és hosszú perceket pihen az ember egy-egy nyomás sorozat előtt, de szerintem az megint csak nem az a stílus, ami KB-nél megszokott."
    Hát hogy viharba ne? Mondom kérdés mi a célod, maximális erő növelés akkor pedig teljes feszítés légzés és pontos kivitelezés. Ha meg ismétlés és gyorsaság vagyis már egy dinamikusabb végrehajtás ami egyébként már nem kifejezetten erő növelés hanem állóképesség növelés is van benne akkor szerintem inkább Jerk. De mondom ez az én meglátásom.
    Valószínű kicsit elbeszélünk egymás mellett, más szempontok alapján tekintünk a gyakorlatra, na mindegy nekem ez az álláspontom.

francois72:
    Ilyen neoprém csodákat szerintem is hagyd a fenébe, legyen vasból az a biztos. Ha valami nem is jó a vele (mondjuk felülete érdes akkor le lehet csiszolni, lekopik a festék újrafested stb) részben ki lehet javítani, de ahogy írták ez örök élet és unokáid is használni fogják. Spartan se rossz állítólag, de ott van az új 360Gears ELITE+ szerintem nem olyan vészes az ára.

[ Szerkesztve ]

• Ájvé

veterán

válasz Integra #3114 üzenetére

Na igen mondjuk DD Military is ilyen, engem mondjuk nem zavar, elvileg azért csinálták ilyennek hogy ne annyira csússzon, azt mondjuk nem tudom alátámasztani hogy sikerült is.

• Ájvé

veterán

válasz harry #3117 üzenetére

Van nekem is két 16-os meg egy 12-es Silver elit vagy valami ilyesmi volt a neve, ez lenne az. Ha lett volna ilyen 32-es valószínű nem a DD Military 36-at veszem meg Januárban.

francois72:
    Magas nagy fül szerintem előny, fent írt DD Military 36-al a legnagyobb bajom hogy kis íves a füle és a csuklómra fekszik, meg tudom tartani a súly egy kézben (kinyomni mondjuk nem), de a miatt hogy csuklóra fekszik nyomja azt és ez az a legnagyobb akadályom a súllyal szemben. Most kezdek csak hozzászokni. Ellenben az említett Silver elit széria magas füles, pont ezért jó és snatchelni kifejezetten jobb vele mert nem csuklóra hanem alkarra fekszik rá. Van bátyámnak 360Gears Vinly sorozatból egy 16-os, ami alapvetően egy nagyon jó súly, minőségében jobb mint a régi Silver elit kicsivel gyengébb mint a DD Military, de amúgy nagyon jó, leszámítva az alacsony fület ami miatt nekem snatch nagyon rossz vele. Úgyhogy magas fül ne zavarjon ha meg széles kényelmesen be tudod fogni 2 kezes swingre ami nem hátrány, 24-es súlyomnak meg ez a baja, egy kezes súly két kézzel is tudom fogni de nem kényelmes mivel nem elég széles a füle. Én nem tudok hátrányt mondani a széles és magas fülre, szerintem csak előnyei vannak. Maximum ha bottom up presst akarod csinálni ott mondjuk nem jó a magas fül mert nehezebb egyensúlyozni, de gondolom nem ez a legnagyobb vágyad.

[ Szerkesztve ]

• Ájvé

veterán

válasz harry #3127 üzenetére

Köztes pihenők meghatározása még oké, de összes időt az egész végrehajtására szerintem nem túl ildomos. Mivel kivitelezés eleve nem gyors, valószínű hasonló sebességgel hajtod végre kisebb súllyal mint nagyobbal. Van egy bizonyos idő ami minden féle képen kell a végrehajtáshoz, szóval egy nyomás 2-3 másodperc akár, cleannel mondjuk 5 másodperc egy C&P, akkor 150 (30x5) másodperc egy 5-ös létre végrehajtása, ez 2,5 perc ügye. 5 kör akkor 12,5 perc ha közte is pihensz az nem lehet több 37,5 másodpercnél. Persze ha szabályos kivitelezést nézzük és még nagyon nagyjából számoltam. Ez is kihívás nem mondom, de szerintem az idő korlát a kivitelezés kárára menne (ismerve magamat, ezért se szeretek időre csinálni feladatokat, maximum időközönként). Inkább a köztes pihenőket korlátoznám csak le, végül is ha megvan az 5db 5-ös létra akkor nem hülyeség sűrűbbre venni a létrázást, de nem a kivitelezés kárára.

francois72:
    Igen is meg nem is. Mindenkinek van egy típus ami jobban bejön, nekem a nagy széles fül hogy kényelmes legyen két kézzel és alkaromra feküdjön és nem túl vastag füllel szeretem, a linkelt Silver elit így nekem is nagyon bejön. Ez megszokás technika meg még sok más kérdése is lehet, kinek mi áll kézre. Abba mind egyetértünk viszont, hogy kettlebell az vasból készül, ez adja az "ízét" :). Ezen felül hosszú eszmecserét lehetne folytatni az egyes típusok előnyei és hátrányairól (pl fenti Silver elit festésben gyenge, könnyen lekopik ha párban használod és koccol néha akkor csak úgy hullik mint a vakolat, de elemeztük a DD Elitet aminek nagyon jó tartós festése van, viszont felülete csúszosabb, hát igen nehéz a tökéletest megtalálni). Kis súlynál is ugyan olyan fontosak ezek a szempontok szerintem esetleg van amiben más a nézőpont. Pl ha a 16-os belljeim csak egy kezes használatra lennének alkalmasak akkor már nem bánnám mivel két kézbe nem veszem őket, de ha nem lenne magas a füle vagyis csuklóra feküdne azt viszont nem tudnám elfogadni, nem is használnám mivel snatchelni szoktam 16-al (vagy duplán használok két 16-at). Egyébként kétlem hogy ha felmész pestre végig tudod próbálgatni őket, 1-2 fajta kettlebell van mindenhol, persze eleve kizársz bizonyos típusokat akkor jobbak az esélyeid. Én inkább keresnék a vélemények alapján egy megfelelőt és megrendelném, többe kerül a benzin pénz mint maga a súly, inkább menj el egy oktatásra ebből a pénzből.

• Ájvé

veterán

válasz lorcsi #3140 üzenetére

Most nem azért de Clean az nem felrántás? Könyököd meg nem tudom hogy fáj tőle (hacsak nem sérült, mert egyébként nem igen veszi igénybe, maga a lendítést csípőből végzed kezeddel csak berántod testhez rack pozícióba, itt nem igen igényli a mozdulat a könyököd szerintem, mikor meg lefelé lendítesz akkor meg gyakorlatilag leejted a súlyt magad előtt, hát igen nyilván nem szabad könyöködet kiengedni ilyenkor hogy visszacsapódjon, két láb között kell hátra engedni a súlyt így vezeted el az esést és tudsz majd csípőből újra fellendíteni, fordítsd a tenyered a belső comb felé a bellel így könyököd is elfordul ha egyenesen nem jó neked, mert egyébként nem tudom miért fáj a könyököd, katonai nyomásnál sokkal jobban igénybe veszi, ott nem fáj? vagy azt nem csináltátok?), de akkor swingelj (lendítés magyarul) csak. Persze lehet én látom rosszul, csak furcsa.

• Ájvé

veterán

válasz lorcsi #3155 üzenetére

Az szakítás (snatch). Szakítás tényleg bajos lehet könyökre, de ha befordítod a tenyered lábad közt a belső combod felé (hüvelykujj hátra néz azt mondták mindig mintha a fenekedbe akarnád nyomni) akkor a karod hajlani fog hátra felé könyék meg kifordul vagyis nem negatív irányba húzza a súly. Clean vagyis berántás viszont nem kellene hogy könyökre veszélyes legyen, de persze te érzed.

• Ájvé

veterán

válasz koxx #3160 üzenetére

Nem neked írtam hanem lorcsinak 3155 hsz-re, de sebaj :) én nyomni se próbáltam volna, talán Deadlift esetleg Swing, de ehhez is kevés lennék.

harry:
    Igen fenti részen is vigyázni kell, hogy ne csapódjon persze, de én úgy gondolom ha cleannél és snatchnél is problémája van könyökkel akkor lenti pozícióban lehet mikor lendít, bár cleannél nem gond ha nem fordítja be a tenyerét (könyök terhelést csökkentheti viszont), de snatchnél már fontos azért.

• Ájvé

veterán

válasz harry #3219 üzenetére

Itt van az Instruktori képzés kiírása, semmi ilyesmit nem olvastam benne amit te leírtál:
    http://www.kettlebell.hu/index.php?page=programok/programok&program=8581&strongfirst-kettlebell-level-1-instruktori-kepzes-20130816-18
    C&P szerintem nehezebb mint a sima Military Press, clean miatt jobban fáradsz nyomás meg ugyan az, legalább is szerintem.

francois72:
    Nagy városba vagy akkor szerintem összejöhet, ha csak kis települések vannak akkor nem igen látok rá esélyt. Nem a megjelenésed a fontos, úgy is látni fogják milyen erő és állóképesség kell ide mikor kipróbálják, nem mellesleg mire eljutsz egy Instruktori vizsgáig gyanítom megerősödsz majd.
    Egyébként én 83-84-ről fogytam 75-re jelenleg ezt tartom, nemhogy gyengültem hanem erősödtem. Régebben is edzettem időnként (heti 1-2 alkalom), de durván 1 éve kezdtem el komolyan majdnem napi szinten edzeni. 12-vel kezdtem de gyorsan váltottam 16-ra, Augusztusban meg 24-el amivel akkor még egy szabályos Military Presst se tudtam megcsinálni, most már 5 kör 5-ös C&P létra is ment.

Megnéztem az edzéstervedet, de az a véleményem hogy túlbonyolítod. Persze jók ezek a bónusz gyakorlatok, de ezeket nem kezdő szintre találták ki, inkább csak színesítésnek vannak azoknak akik x éve nyomják és változtatni akarnak kicsit vagy nehezíteni (persze nem mindre igaz, pl szélmalom azért tényleg más, de pl Hot potato russian twist felesleges, sima twist is bőven jó vagy egy lábas deadlift, persze gondolom a súlyhoz hozzászoktál, ezért kellene nagyobb, 24-el nem biztos hogy menne, akkor sima deadlift is elég lenne, de ugyan ez igaz egy kezes swing törölközővel? ez már tényleg felesleges szerintem, fogd a vasat, jó érzés, persze ha neked így jó, akkor csináld). Egyik se olyan gyakorlat ami többet nyújtana mint a 6 alapgyakorlat (1-2 kivétellel). Ha olvastad a Kezdd el a kettlebellt abban elég jól leírta ennek a lényegét és ott volt egy példa is (RKC beavatás edzésterv). Vannak könnyű, közepes és nehéz napok, nem minden nap egyforma van hogy még edzeni sincs kedvem ilyenkor van hogy csak mondjuk swingelek (mostanában a 20 perces swinget szeretem csinálni, annyi a lényege hogy 20 perce beállítod a stoppert úgy hogy percenként jelezzen, minden percben adott számú ismétlést végzel el az adott percben a maradék időt pihenéssel töltöd), máskor meg kezdek TGU-val jön a C&P létra és még a végén swing vagy snatch (Vo2max alapján 36-os vagy 15-ös körök) is van ez mondjuk nehéz nap. A lényeg nem csinálok ezer féle gyakorlatot, alapokra megyek és variálok. Hetente 2-3 keményebb nap, meg könnyűek, mivel majdnem minden nap edzek (sőt mivel küzdő sportot is űzök gyakorlatilag minden nap edzek) ezért kell variálni. Úgy se tudsz minden nap ugyan úgy teljesíteni, vagy akkor nagyon minimálisat csinálsz csak.
    Persze néztem az edzéstervedbe minden nap van egy fő gyakorlat amit végzel. Én nehéz napon többet is végzek. Swing és snatch ballisztikus gyakorlatok állóképességet növelnek ezek akár minden nap mehetnek, meglátod iszonyat sokat számít mikor hetente mondjuk 5x100 swinget csinálsz szemben az edzéstervedben írt 100-al, swing nagyon jó alapot ad, én 16-al volt hogy 5x50 vagy 10x50-et is csináltam és utána jött a többi. TGU-t is olyan gyakorlatnak tartom ami nagyon jól erősít de akkor sem fáraszt olyan nagy mértékben így ezt is majdnem minden edzésen csinálok, létrát is érdemes csinálni, mert egyesével csinálod jó ugyan de milyen nagy kihívás egymás után kettőt esetleg hármat megcsinálni, vagy időzített TGU (beállítod a stoppert 12 jelzésre mindre azonos mondjuk 5 másodpercet adsz meg, mikor elkezded a TGU-t jelzésre mész a következő pozícióba, mivel 6 pozícióból állsz fel és 6-ból fekszel le ezért 12 egy komplett TGU fenti 5 másodperces kitartásokkal 1 percig fogod csinálni a TGU-t). Ha erősítő gyakorlatokat nézzük heti 2-3 alkalommal csinálhatsz olyan napokat amiben erősítés van, ajánlom a TGU-t ,C&P vagy sima Military Presst és esetleg serleg gugolás (én nem sokat gugolok mivel térdeim elég rosszak), kiegészítésnek mehetnek renegát fűrész, szélmalom, padlóból nyomás meg hasonlók (alap gyakorlatok, nem kellenek szerintem 8-as figurák potatok meg ilyenek). Swing és snatch meg minden nap mehet a végén neked tetsző módon, de nem kell követned mindig ugyan azt a beosztást, Kezdd el a kettlebellben is kockadobást írt a swingnek, pont azért hogy változatos legyen és ne egyfolytában a korábbi eredményeidhez hasonlítsad (ne akarj mindig csúcsot dönteni).
    Szóval én így látom, mert ez is csak nézőpont kérdése, edzéstervedbe úgy alapvetően nem lehet hibát találni. Kettlebellnek pont ez a szépsége, a változatosság, bárki összeírhat egy gyakorlatsort és mondhatja hogy ez az ő edzésterve, abba belekötni nem lehet, esetleg a kivitelezésbe, de ez más kérdés. Gyúrós dolgokat (tesztoszteron cikkek) ne keverd ide, nem igazán illik a kettlebelles képbe, nem mondom hogy nem lehet adott esetben alkalmazni (nem értek olyan szinten egyikhez se hogy ilyet mondhassak), de az tény hogy teljes más és eltérő a hagyományos kondis edzés, ne azt nézd, hanem amit kifejezetten kettlebellre mondanak a szakavatottak (nyilván instruktorokról van szó, szóval az én fenti elképzelésem is egy nézőpont inkább, mint irányelv).
    Repkednek a mínuszok ne menj ki a szabadba edzeni, legalább 10-15 fok legyen az alatt ne menj ki bellezni, felesleges. Igen sokkal tovább tart a bemelegítés, de ez mellett sokkal rosszabb és megterhelőbb a szervezetnek és akkor még szerintem enyhén fogalmaztam most, mert kifejezetten káros is lehet hidegben edzeni. Kettlebellhez elég egy kisebb szoba, én is szobában edzek, te is tegyél így, ez a kettlebell óriási előnye, nem kell hozzá sok hely, használd ezt ki.
    Ja és bemelegítés és levezetés idejét ne számold bele az aktív munkába, aktív munka legyen legalább 30-40 perc persze e közben is van pihenő.

[ Szerkesztve ]

• Ájvé

veterán

válasz harry #3224 üzenetére

Igen, edzői az lehet hogy kell, viszont ha megvan az SF vizsga és elkezded az edzőit akkor már kezdhetsz oktatni, folyamatban lévő edzői szaktanfolyam már elég tudtommal. Egyébként érdeklik őket milyen vizsgáid vannak, mert arra lehet oktatóit szerezni amiből van valamilyen képesítésed, nálunk karate esetén 1. Dan megléte kell hogy edzői tanfolyamra mehess. Gondolom utána már oktathatsz bármit amiből van valamilyen képesítésed, de valamit fel kell mutatnod edzői tanfolyamra is.

francois72:
    Oroszok se edzenek kint ilyenkor szerintem, bár persze vannak ott "állatok" így nem elképzelhetetlen, de kérdés meddig bírják. Ők hozzá vannak szokva az ilyen időhöz. Nem is megbetegedésre értettem, mert ha odafigyelsz nem fázol meg, hanem ízületekre meg izomzatnak is sokkal nehezebb hidegben, rendesen be kell melegíteni, ilyenkor teljesítményed is sokkal rosszabb mint ideális körülmények között, szóval jobb megvárni a jó időt, most már legalább nappal nem fagy, de várd meg még nappali 10 fokot elérjük. Lehet most nem veszed észre, de hosszú távon kihatással van az egészségedre.

[ Szerkesztve ]

• Ájvé

veterán

válasz francois72 #3229 üzenetére

Köszi, már néztem az edzéstervedben is ott is voltak a linkek, egy részét már ismertem de jó hogy van képes leírás róluk.

lorcsi:
    Igen alapgyakorlat, de nem mindenki szokta csinálni, szerintem mindenkinek van preferált gyakorlatai én is jó ideig nem snatcheltem, swing is elég hasonló néhány tekintetben még jobb is talán.

[ Szerkesztve ]

• Ájvé

veterán

válasz harry #3237 üzenetére

Nem első lábra kell felállni? Hátsó lábra nem lehet terhelni nagyon, az csak részben segít, nagyrészt az első lábra kell terhelni, de javítsatok ki ha tévedek. Vissza felé is első lábadon van a súly nagy része és úgy lépsz hátra egyet a másik lábbal.
    Fontos a stabil talaj, szóval igen szerintem is törölköző meg hasonlók eleve kiestek, vastag szőnyeg jó lehet, de ne valami vékony legyen ami mozoghat, tatamihoz hasonló kellene az vastag is de nem túl puha és nem mozdul el.

• Ájvé

veterán

válasz BajzáthA #3280 üzenetére

Gratulálok, nem semmi teljesítmény.
    Snatch mindig érdekelt, de sose jutottam benne messzire, hogy csinálod, hogyan fejleszted magad ha szabad kérdezni, van valami módszered? Van valami taktikája? Ilyen nagy ismétlésnél biztosan van, kezet könnyíteni kell gondolom lendítésen van a hangsúly, nekem az lehet nem megfelelő.

• Ájvé

veterán

válasz BajzáthA #3285 üzenetére

62kg oké de milyen magas vagy hozzá? Nem mindegy hogy 165 vagy mondjuk 180. Persze két 24-el szakítani így is irdatlan, én 75kg vagyok (176 magas) és két 16-al se megy könnyen.
    Akkor ahogy kivettem nem kapkodod el időben, hanem maga a kitűzött cél a lényeg vagyis 500 ismétlést elvégezni.
    Hát sok sikert, akár 2 óra lesz 4 óra, maga az 500 ismétlést két 24-es bellel egy iszonyatos teljesítmény, én még annak is örülnék ha eggyel megcsinálnám az 500-at, de egyenlőre nem megy olyan nagyon a snatch ezért csak 16-al csinálom.

• Ájvé

veterán

válasz BajzáthA #3285 üzenetére

Nem ismertem ezt a WKC Pentathlont, de kipróbáltam. Nagyon jó kis kihívásnak tekinthető egy ilyen teszt, lehet néha elvégzem majd ilyen szintfelmerő jelleggel.
    Kérdésem hogy ha gyakorlat közben vagy leteheted a golyót? Nem mintha ilyenen szeretnék indulni, csak érdekel, mert erre nem tér ki a szabályzat, volt amivel idő előtt végeztem akkor a maradék időben pihenhetek? A végén meg le kellett tennem már az utolsó gyakorlatnál, persze ha nagyon muszáj tudtam volna tartani, de nem múlott rajta az életem így letettem :D
    Egyébként jó, bár a Jerk-öt nem annyira érzem mint gyakorlatot, technikailag annak ellenére nehéz, hogy elvileg ennek egy nagyon könnyített nyomásnak kellene lennie amiben a láb is sokat besegít.
    Half snatch meg érdekes, csak 16-al csináltam mivel 24-el nem hiszem hogy nagyon ment volna, sokszor rendes snatchet csináltam, ez tiltott? Vagy Half snatch ami kötelező de ha valaki kemény csinálhat teljes snatchet is? Vagy menjek a fenébe a hülye kérdéseimmel :D
    Köszi egyébként, ennyire nem ismerem a kettlebell világát, nekem egy kiegészítő eszköz jelenleg, de jó tudni ilyenekről.

• Ájvé

veterán

válasz BajzáthA #3312 üzenetére

Hát jó tudni, utolsó gyakorlatnál (Push Press) akkor csaltam egy kicsit, mert kétszer is letettem a golyót.
    Így egyébként 1149 pontom lett: Clean(24)109, C&P(24)60, Jerk(24)75, Half Snatch(16)108, PushPress(24)67 (gyakorlat zárójelben súly majd ismétlés száma).
    Van egyébként egy Open Officeos kalkulátor hozzá, én ezt használtam, hibázni se lehet mivel nem engedte beírni a 113 Half Snatchet mivel 108 a maximum. Itt van alul még egy egyszerűsített verzió is, de fenti szerintem jobb.
    8kg 1x szorzót jelent, vagyis 4kg 0,5x szorzót így lehet minden súlyt kiszámolni.
    Amit linkeltél annyiban rossz hogy ott nem lett figyelembe véve a maximális ismétlések száma, 121 cleant írt meg 112 Half Snatch, mondjuk nem nagy különbség, de nekem is több lett a Half Snatch 113 talán (bár Push Press meg kevesebb, de sebaj elsőre még elnézem magamnak :) ).
    Na már látom milyen kategóriákról beszélsz. High vagyis magas ezek szerint, bár nem érzem kiemelkedőnek magam, főleg mikor olvasom itt fórumon hogy valaki 2x32-vel swingel vagy 1000-et dupla snatchel :)
    Most nézem akkor csak jól láttam, percenként van megadva az ismétlések száma, na ez viszont így kicsit szarakodás már, percenkénti jelzést kell beállítani és figyelni a percen belüli ismétlésre, percen belül meg tartani ha megvan a maximum. Itt írják amúgy hogy nem szabad setbe letenni a bellt, mert 0 pontos lesz (akkor ezek szerint buktam volna az utolsót). Azért 6 percen belül lehetne azért annyi szabadság hogy magad döntsd el milyen intenzitással végzed. Hivatalos oldalon egyébként ezek nem voltak benne.
    Eddig az sem esett le, lehet két bellel is csinálni? Érdekes. Half Snatch még menne is két bellel, bár nem 108 ismétlés.

[ Szerkesztve ]

• Ájvé

veterán

válasz BajzáthA #3315 üzenetére

Köszönöm.
    Dupla 32? Hát az durva, nagy gratula hozzá, nekem 36-om van ugyan de képtelen vagyok még egy Push pressre is vele (TGU és swing megy csak vele), bár lehet szabadba megpróbálom majd, de lakásba nem merem mert ha leesik ...
    6 percen belüli maximum ismétlés az jó szerintem is, így intervallumon belül azért van lehetőséged kicsit variálni, persze rackbe tartással.
    Dupla 16-al talán csak Half Snatch nem menne olyan nagyon jól, több viszont talán maxos lehetne, pontba több lenne mivel magasabb a szorzója, persze azért itt nem lehetne variálni kézváltással és egyszerre fáradna mindkét kéz, majd kipróbálom, kíváncsi vagyok rá.

Hajrá francois72, csak így tovább!

[ Szerkesztve ]

• Ájvé

veterán

válasz agent2.0 #3699 üzenetére

Szia,
    én ezt rendeltem:
    http://bolthely.hu/massage/id/02265_Hengerparna_15_60_cm
    ez a legolcsóbb amit találtam, nem 90 cm-es, de 60 is elég nagynak tűnik és még mindig nagyobb mint egy felezett 90-es (ami 45 csak). Minőségről nem tudok nyilatkozni, mivel még nem jött meg, de leírás szerint ez is kemény szivacs. Héten meg kell jönnie, ha megvárod akkor írok majd róla.
    üdv

[ Szerkesztve ]

• Ájvé

veterán

Na megjött, nem jó, nem elég kemény, szóval ne vegyétek.
    Ez viszont elvileg az lesz már:
    http://www.gyereksportszer.hu/spd/SSF88/SMR_masszirozo_henger_Foam_Roller#page_artdet_tabs
    ez még mindig a legolcsóbb amit találtam.

• Ájvé

veterán

válasz francois72 #3719 üzenetére

Arra várnod kell, ha onnan rendelek lesz egy haskerék is de most pénz szűkében vagyok és nem rendelek. Talán Júliusban rendelek.

• Ájvé

veterán

válasz gellei #3740 üzenetére

Szerintem is felejtsd el. Ismerősnek van és kezét eléggé szétszedi, pedig nem egy hardcore kettlebelles, le kellett ragasztania.
    Vas a tuti ahogy előttem is mondták, az örök élet, maximum ha nagyon kopott lecsiszolod és újrafested.
    Vannak olcsóbbak mint Spartan, ezekkel max fogás nem biztos hogy a legjobb, de vannak kézvédők, akár cérnakesztyű is ott van.
    Ha jobb kell akkor meg ott az új Elit széria.
    Kettő közt nem igen van ami megérné. 360 Gears Vinly széria minőségre jó mondjuk, de füle szerintem alacsony, snatchre nem ideális.
    Ha használtan találsz esetleg jó áron az se rossz.

Jó lenne Instruktorhoz menni. Biztos jó szándék vezérli a barátodat, de lehet kárt tesz inkább mint segítene. Kettlebellt nagyon nem mindegy hogyan csinálod, egészséged kárára is mehet és idővel rosszabb lesz rendesen újratanulnod ha rossz technikát sajátítasz a legelején.

[ Szerkesztve ]

• Ájvé

veterán

válasz harry #3746 üzenetére

Nekem van 360-as golyóm, régi szürke széria, jön róla a festék koccnál rendesen, de lyukról nem beszélhetünk. Ez valami nagyon rossz városi legenda, tömöt vas csak úgy nem lyukad ki.
    Amúgy szerintem meg ezek a legjobbak, régi szürke Silver Elit sorozat. Festésük ugyan könnyen jön, de fogás, kialakítás, minőségre is nagyon rendben vannak, simán nyomok fekvőt a 16-al is, nem kell hozzá súlyos kettlebell hogy stabilan álljon. Nyilván kicsit mozog, mert könnyebb és talpa se olyan széles, nagy, de kicsit figyelsz akkor nincs probléma vele.

[ Szerkesztve ]

• Ájvé

veterán

válasz harry #3749 üzenetére

Nem tudom, lehet széria hiba akkor (remélem), mert nálam is voltak erős koccok már és nem vált le festéken kívül más.
    Engem sem izgat egyébként a koccanás, két golyónál előfordul, nem tragédia, elvileg csak festés bánja. Minél gyakorlottabb valaki annál kevésbé esik meg, nekem is eleinte double snatchnál voltak problémák, most viszont már egész jól megy szerintem. Persze nem vagyok egy technikai zseni, biztos vannak hibáim, de biztonságosan hajtom végre szerintem.

• Ájvé

veterán

válasz harry #3751 üzenetére

Az nem régi piros széria? Na mindegy, nekem silver elite az jó az a lényeg.
    Ha nem fogásnál kopott akkor szerintem sem baj.

• Ájvé

veterán

válasz harry #3807 üzenetére

Gugolásért meg felesleges bellt venni, akkor már ahogy mondták sandbag ami tölthető kétvállra helyezhető.
    Deadlift és gugolás is egyébként már specifikus gyakorlat, ha nem tartja be az alapokat ugyanott van ahol eddig, szóval még ehhez is kell némi ismeret, ha más nem némi súlyzós tapasztalat.

Egyébként meg szerintem kettlebell, csak meg kell valahol tanulnia az alapokat, utána meg más swing is megteszi a hatását, ballisztikus gyakorlat és fenék/comb is dolgozik benne (mi az hogy).

De ha nagyon olcsón akarja megoldani akkor ott az egy lábas gugolás és kész.

• Ájvé

veterán

válasz natran #3814 üzenetére

Azért Kettlebell RKC vagy SFG nem egy fitnesz irányzat, hanem egy több száz éves múltra tekintő eszközre épített rendszer ami ennek hagyományait vette alapul. Ez azért nagyon nagy eltérés. Fitnesz irányzatok jönnek, mennek van ami tovább (pl spinning elég régi azt hiszem) él, más meg hónapok alatt eltűnik a süllyesztőben, de SFG egy szervezet amit direkt ennek az eszköznek használatának népszerűsítésére építettek illetve védve magát a szervezetet óriási függőséget hoztak létre a szervezet és tagjai (oktatói) közt. Sokkal összetettebb mint egy ilyen fitnesz irányzat.
    Saját testsúlyos edzés nem azért került bele, mert az a divat, hanem mert Pavel ebben is tevékenykedett (Meztelen harcos), kettlebellhez is vannak kiegészítő gyakorlatok amiket oktatók mutatnak, akár csak átmozgatáshoz vagy kiegészítésnek, szóval szerintem ez eddig is valamilyen szinten a részét képezte az egésznek, talán nem kapott nagy hangsúlyt eddig.
    Barbell már más persze, ez crossfittel lett népszerű, szóval ezt lehet divatnak bezudni.
    "Teljesen mindegy mit választ az ember a lényeg a mozgáson van és a belefektetett energián. Volt főnököm mondta ezt az üzleti életre, hogy teljesen mindegy mibe fog bele az ember, ha azt szívvel lélekkel csinálja akkor a siker nem marad el."
    Ebben azért nem értünk egyet, mert ha te egy szar rendszert csinálsz akkor hiába csinálod szívvel lélekkel, szarból nem lehet várat építeni. Példának nézd meg ezt:
    5. danos vizsga küzdelem
    Kicsit elrugaszkodunk a témától, de példának jó. Adott egy rendszer, amit művel a jóember, mint látható szívvel lélekkel csinálja, de rendszer akkor is szar.
    "Ez is érdekes dolog, hogy pont a válságban hódítanak azok a gyakorlatok, amikhez nem kell sok milliós nagyságrendű gépbeszerzés."
    Nálunk még akár igaz is lehetne, de tőlünk nyugatra válság ellenére is van lé rendesen, nem beszélve Amerikáról. Nem lett mindenki egy csapásra szegény és nincstelen, az élet megy tovább, az üzlet meg még inkább. Ha megfigyeled crissfitre is temérdek termék van, itt van az egyik kedvencem:
    Plyo Box
    Igen ez egy szépen lecsiszolt és elkészített láda nagyjából, ezeregy módja van hogy minden fajta pénzkidobás nélkül pótold ezt az egyébként nélkülözhetetlen eszközt (mert hát azért árulják, mert mi lenne ha nem lenne, te jó isten).
    "És még annyit, szerintem a fitnesz iparban csak a küzdősportok és a jóga képvisel "állandóságot" nem véletlenül tekintenek több száz/ezer éves múltra."
    Ez még viccnek is nagyon gyenge! Semmi köze a küzdősportoknak a fitnesz iparhoz, mint írtad van amelyik több száz vagy ezer éves múltra tekint vissza. Szerinted Kínában 500 éve ismerték a fitneszt? Ügye hogy nem. Az hogy a fitnesz ipar felkarolta a harcművészetek egy nagyon apró kis részét, ebből épített egy eladható rendszert, az még nem jelenti azt hogy bármi köze lenne hozzá! Az ilyen thai bo meg hasonló hasonló hülyeségeknek csak annyi köze van a harcművészetekhez, hogy kiszedtek egy két mozdulatot belőle amit aztán eladnak (nem is mennék bele inkább hogy mennyire gyakorlatiatlan és használhatatlan, technikailag mennyire semmit nem érők ezek a mordulatok). Másik hogy ne keverjük a tradicionális harcművészeteket és a küzdősportokat se, mert kettő megint csak nem ugyan az (mindkettő jó és hatékony, de teljesen más rendszerekről van szó). Joga meg megint egy külön kategória, ne is erőltessük ezt tovább.

• Ájvé

veterán

válasz natran #3820 üzenetére

Én is csak a véleményem írtam le.
    Szerintem az mellett hogy más szemszögből szemléled a dolgokat, még rosszul is szemléled. Nem lehetne csupán marketing szempontból tekinteni harcművészetekre jógára és fitneszre. Ezekből a legutóbbiba van a legtöbb pénz, jógába meg szerintem hülyeség pénzt látni.
    Tény hogy harcművészetekben is van pénz mondjuk, de nagyon hibás szemlélet. K-1-ben mondjuk sok pénz van, viszont ez egy show, semmi más. Annyiban van köze a harcművészetekhez hogy olyan emberek indulnak ilyen gálákon akiknek van valamilyen harcművészeti múltja.
    Ellenben mondjuk egy karatéban vagy más tradicionális harcművészetben nincs már ilyen pénz, nem is lehet így tekinteni rá. Van aki tényleg így tesz, vannak ilyen mesterek, de az az ember olyan is, vagyis soha nem követte igazán a Budo útját, mert ez nem erről kell hogy szóljon.
    Kettlebellt tényleg eladta Pavel, de ennél sokkal többet tett. Felállított egy rendszert, elég szigorú szabályokkal és követelményekkel, amik pl fitnesz iparban nincsenek. Épített egy közösséget (instruktorok szűk körben, tágabban pedig mindazok akik eljárnak és edzenek itt), ami ugyan fitneszben is meglehet, de nincsenek olyan feltételek mint itt. Fitnesz divat alapú, kettlebell meg mindig is az marad ami, vagyis itt nem fogsz barbellezni kettlebell helyett, mert alapvetően mindig kettlebellről fog szólni. Nem kizárt hogy mással is fognak foglalkozni, mint most is építenek köre más kigészítő elemeket (vagyis itthon Lakatos Péter biztosan ezt csinálja és ezzel sincs semmi baj), de kettlebell ugyan az marad ami eddig is volt. Szóval még a fitnesz folyamatosan változó, trendkövető, addig a kettlebell az marad ami eddig is volt, vagyis a Pavel féle (nevezhetjük RKC-nak vagy SFG-nek, teljesen mindegy, itt tényleg a pénz döntött csak) kettlebell biztosan.
    Az hogy megjelentek Pavel rendszere hatására más irányzatok (jók és rosszak is) és lett egy trend a fitneszben is ami erre épít, nem számít semmit. SFG (mostmár) marad annak ami eddig is volt.
    "Ja még az 5 danos mesteres példa, a rendszer lehet szar, aláírom. Viszont eléri a célját, mert mozog és jól érzi magát, megvan a "flow érzés", nem kell ennél több."
    Nem igaz, vagyis az én szemszögemből nem. Karate gíben voltak a videón az úriemberek, vagyis ez egy tradicionális karate stílus kellene hogy legyen. Ezzel szemben olyan dolgokat lehetett látni egy 5. danos vizsgán ami kicsit is hozzá értő embert igen csak megmosolyogtatja. Ez olyan mint a csomagoláson ráírják "nyomokban .. tartalmazhat", na az amit a videón látsz nyomokban karatét tartalmaz. Ez is amolyan trendi karate, mert volt egy ember aki gondolt egyet és csinált magának egy karate stílust és ez lett belőle.
    Alapvetően más szemmel tekintünk a fitneszre, jógára, harcművészetekre és kettlebellre is.
    Szerintem még ebben az elanyagiasodott, elkurvult világban sem szabad mindent a pénz szemszögéből tekinteni, mert ott eszi meg a fene ha így teszünk.

sinea:
    Crossfitnek is utána nézhetsz, szerintem hasznos lenne neked és ehhez nem kell olyan ismeret mint kettlebell esetén. Csak videó alapján ne kezdj kettlebellezni, ha bele is vágsz keress valakit aki egy ideje gyűri már, hogy segítsen neked, különben lehet hogy a saját károdon fogsz tanulni.

[ Szerkesztve ]

• Ájvé

veterán

válasz Integra #3879 üzenetére

Nem rossz az intervallumos edzés, mindenben én sem használom pl C&P-ben sem. Viszont egy tabata swing nagyon ütős és időzített TGU szintén.

• Ájvé

veterán

válasz harry #3880 üzenetére

Szerintem pedig nem minden az ismétlés. Mikor megjött a 24-es golyó egy szabályos presst nem tudtam vele csinálni, hanem csak push presst. Most már megy az 5-ös piramis (váltásokkal 5-ig fel és vissza). Ide azért el kellett jutni, eleinte volt hogy 3-as létrák mentek csak vagy annyi se. Viszont nem váltasz nagyobb súlyra soha nem fejlődsz vele, hiába emelgetem a 16-os golyót 10-es létrában akkor se fog jobban menni 24-el.
    Szóval van amikor váltani kell már, kevesebb is néha több főleg ha nehezebb a golyó. Persze szerintem.

• Ájvé

veterán

válasz Integra #3883 üzenetére

Soha nem kellett kapkodnom időzített TGU-ban, egyrészt ha le voltam maradva akkor max előbb váltottam, nem dőlt össze ettől a világ. Másrészt mondjuk 10 másodperces intervallumokkal nem kell kapkodnod vele, megvárja az óra még szépen felveszed a következő pozíciót. Nagyon jó dolog 2 percig folyamatosan egy TGU-t csinálni, még jobb érzés letenni ennyi idő után :)
    Nagyobb súllyal meg kisebb idővel kell kezdeni persze, 5 másodperc viszont legalább kell.

• Ájvé

veterán

válasz Integra #3886 üzenetére

Nem nyomok soha TGU-ba. Max állásba csinálnám egyébként.
    Időzített TGU annyi hogy minden állást kitartasz egy bizonyos ideig, mondjuk legyen 5 másodperc, 6 köztes állás van még felállsz és még 6 még visszafekszel, 12x5 másodperc egy pont egy 1 perc lesz, szóval eddig tart egy TGU. 5 másodperc is elég minden álláshoz, de mondjuk 10-nél már várod is a következő sípolást.

• Ájvé

veterán

válasz koxx #3896 üzenetére

Ez nem olyan csúszós szemcsés? Vagy miben más? Próbáltad? Nem mintha vennék mostanában, csak az info kedvéért :)

• Ájvé

veterán

válasz Krike #3903 üzenetére

Ha már műanyag van benne akkor rég rossz, főleg ennyiért. 16 Kg-os 360Gears Elite+ Kettlebell 14200 Ft, szóval szerintem nem is lehet kérdés melyik éri meg. Tacticalban nincs de máshol lehet találni mielőtt felhoznád.

• Ájvé

veterán

válasz Krike #3905 üzenetére

Bocs, no offense, csak azért reagáltam le mert azt hittem venni akarsz, ilyen műanyag izéket senkinek nem ajánlom.
    Amit írsz egyébként lehet 360 Gears Vinyl széria (ez esetben nem rossz vétel, maga a bell az minőségi jó kialakítású, füle mondjuk alacsony snatchhez szerintem nem túl jó, de amúgy rendben van, fogásra is jó).
    Vannak más Vinyl bevonatú kettlebellek (robust meg valami majmos logós, aminek nem jut eszembe a neve), ezek nem tudom milyenek.

• Ájvé

veterán

válasz Krike #3908 üzenetére

Ilyet még nem láttam, 360 Gears belljei komolyabbak, de még szerintem a Spartan is.

• Ájvé

veterán

válasz Krike #3911 üzenetére

Ez szörnyű, na ez az mikor a fitness bekebelez valamit, megemészti és kiszarja, pont úgy néz ki.

• Ájvé

veterán

válasz bablovag #3914 üzenetére

Szerintem eite+ de igazság szerint az nem volt még a kezemben. Vinyl az volt, jó kidolgozású jó fogású golyó, alacsony a füle csak annyi a baja (snatchre nem túl jó), a vinyl bevonat meg nem igazán előnyös, elvileg azért ilyen ha leesik ne okozzon nagy kárt, viszont pattan a gumi miatt talán, bár nem próbáltam :)
    Vas az igazi és nem kell dobálni :)

• Ájvé

veterán

Szerintem ez a legjobb.
    Menteni is lehet benne.
    Sőt menti azokat az időket amiket beállítottál és ha újat csinálsz már válogathatsz minden eddigi idő közül (pl akarsz 3 kör tabatát egybefűzni pihenőkkel akkor már benne lesz a tabata nem kell egyesével bepötyögnöd így beteszed a tabatát pihenőt megint tabata stb, elég könnyű így összetett hosszú időzítőket készíteni).

[ Szerkesztve ]

• Ájvé

veterán

válasz Integra #3954 üzenetére

Nyilván igen, legtöbbet ez fogyaszt, de ezt szokták használni teljesítmény növelésre is ha nem tévedek, sokat lehet javítani az eredményeken.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés