Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ájvé
veterán
Szerintem már ez előtt is, régen azért volt drága mert alig lehetett találni, ma meg már azért mert akkora a hype körülötte.
DBAtti
Tessék ez jó olcsó és nem tűnik rossznak, sportolhatsz is ha megjön a kedved. -
Ájvé
veterán
válasz
j.bravo #6733 üzenetére
Nekem 28-as van Sharp Shapeből, de most nem kapható csak 8/32/36-os csak ezért nem is írtam neki. Egyébként tényleg meglepően jó főleg az árához képest, szépen meg van munkálva, egyenes a talpa, sima nem sorjás jó a festés is rajta, de nem kapni sajnos.
Nagyon elszálltak az árak kettlebell téren, jó a 360-as de az már tényleg egy befektetés lassan. Régebben vettem egy Capetan szürkét is 28-ast kb 15k volt az ára (ezért is vettem mert olcsó volt) ez is már 38-ért van pedig nem egy nagy szám, ennyiért meg nevetséges. -
Ájvé
veterán
Mohácsi vasöntödét nézd meg ők gyártanak szóval biztos lesz nekik, lehet kérni festve is kis feláron. Meg persze normális áron van nem úgy mint sok helyen. 21971 Ft a 24-es ha jól számolom.
-
Ájvé
veterán
Hacsak nem csináltál több száz ismétlést, attól se kellene annyira jönnie szerintem, dupla 28-al én mondjuk csak 8-as szetteket csináltam, swing csak akkor szedte a bőrt ha több száz ismétlést csináltam (itt most mindegy hogy 1 vagy 2 bell, Dan John felé 10.000-es kihívás az lehet mondjuk hogy szedte, de napi 500 ismétlésről van szó).
Igazából snatchen kívül nem nagyon szedte a bőrt nekem semmi, minimálisan igen, de ez benne van, de mondjuk komolyabban hogy ne tudjak mondjuk másnap edzeni csak snatch miatt volt.
18-20-as szettek mondjuk dupla bellel tényleg nem kevés, 30 percig ment? Mennyi fér bele, 10-15 szett? Duplával sose csináltam ennyit, szerintem nem is szabad, nagyon megterhelő ha 80-90 RM-el csinálod és ha technika romlik szerintem megbosszulja.
Korábban írtam az Armor complexet, ott volt hogy nem voltam annyira felkészülve dupla 28-ra és meg is húztam magam kicsit, szóval a dupla belles complexekkel tényleg nem árt óvatosnak lenni, nem véletlen páncél építésnek hívja. -
Ájvé
veterán
-
Ájvé
veterán
válasz
Antonio #6725 üzenetére
Itt csak A és B van írva, A nyomás és guggolás(Press, Squat) még B lendítés (Swing).
Terhelés setek pihenő stb meg le van írva (Workout 1-6) köztük 60-90 sec pihenő (te választod ki melyik típust csinálod gondolom, ezek nehezednek szóval az elején 1-2 végén gondolom 5-6 variáció). Szerintem túl van bonyolítva, RM meghatározás az jó, de ezek a workoutok túl vannak tolva.
Ez Dan John felé páncél építés csak túl van bonyolítva. Ez sokkal egyszerűbb, egyik nap csinálod ezt másik nap meg dupla swinget mondjuk 8-as setekben pihenőkkel. Vagy akár kettőt felváltva is lehet (egy armor complex majd 8 Swing). 20 perc belül amennyit tudsz vagy pihenőkkel (mondjuk 1 perc setek között) vagy minden percben egy set. Ha ez utóbbi megy vagyis 20 perc alatt 20* megcsinálod szerintem mehet nagyobb súllyal is. -
Ájvé
veterán
válasz
Mercutio_ #6718 üzenetére
Műanyag úgyhogy szerintem semmit nem ér, a kettlebell vasból készül.
Én ilyet vettem nemrég, nagyon jó minőségű és nem drága, persze Lidlösnél drágább, de szerintem az csak pénzkidobás.
Ha csak rehab a cél és TGU-ra kell ahhoz nem szükséges kettlebell, bármilyen súllyal lehet TGU-t végezni.Nem igazán ajánlott a youtube iskola, nem fogod látni a hibáidat, tetejében ha sérülés miatt kérdesz neki még inkább veszélyes lesz a művelet, gyakorlatilag többet árthatsz ezzel ha rosszul csinálod (erre pedig megvan az esély).
-
Ájvé
veterán
Most sikerült beszerezni a második 28-ast. Hát elég durva, Dan John felé Armor Buildinget, de rá kellett jönnöm hogy ehhez még kevés vagyok, így egy egyszerű komplexet csináltam helyette (ugyan ez egy ismétléssel csak). Van hova erősödni, tudtam hogy kemény lesz, de azt nem hogy ennyire.
Total Tensionnal folytatom szerintem, csak a program végén nem biztos hogy azokat a programokat követem (Swing, Snatch), vagy Armor Building 20 percbe amennyi belefér (nem percenként egy szettel mert az brutális). -
Ájvé
veterán
válasz
bobby_30 #6706 üzenetére
Vagy swing és (négyütemű)fekvőtámasz, 25-től indul a swing és megy 1-ig a négyütemű közben fordítva növekszik. Én mondjuk csak Fekvőtámasszal szeretem, így is elég durván kihívás, négyüteművel meg már nagyon durva. Lehet mondjuk kisebb ismétléssel is csinálni.
Jókat írtál, Dan John 1000 swingeset ismertem mondjuk, jó párat írtam én is lejjebb tőle. -
Ájvé
veterán
válasz
Antonio #6704 üzenetére
Szia,
Tényleg elég kihalt a fórum, pedig most sok kijárási korlátozás miatt inkább lehetne aktív.
Ilyen komplexeket te is írhatsz, nem olyan bonyolult ez. Összekombinálod a gyakorlatokat, ennyiből áll. Találni is sok ilyet a neten, erőbik például jó kis komplex (bár itt mellkasi szívritmus mérő övvel írják a programot, de időmérővel is kivitelezhető ha nincsen ilyened, mondjuk 50 kör 30 másodperces körökkel, minden körben egy kézzel végrehajtod a gyakorlat sort a maradék pihenő, ez kb 10 másodperc munka 20 pihenőre jön ki, ha lassú lehet alakítani, mondjuk 40 kör 20 másodperccel.
Vagy én ezt is szeretem.
Lehet kombinálni saját testsúlyos gyakorlatokkal is, fekvőtámasz például nagyon jó, néhány ilyen gyakorlat sor. Vagy ez is jó bár elég gyilkos.
Nagy súllyal (1 katonai nyomás RM 80-90% mondjuk) is van komplex, én 36-al csináltam már akkor is mikor nem tudtam egy szabályos katonai nyomást sem csinálni, de ezt a gyakorlat sort meg tudtam csinálni.
Könyvben igazán jókat keveset találtam, pavel könyvekben vannak ilyenek persze, de azon kívül én nem találtam igazán jót könyvben, esetleg a Nyers érő ebben nagyon sok minden van, nekem Dan John írásai tetszettek jobban, ez egy ilyen könyv amiből magadnak kell kiszemezgetni ami tetszik, könnyű erő program jó benne vagyis nekem tetszett.
Most így ennyi ugrott be, szerintem amúgy neten is sok mindent találni ha rákeresel, csak hiteles legyen, mert mondjuk youtubeon sok a használhatatlan videó, azokból nem érdemes meríteni. -
Ájvé
veterán
válasz
Lacika_LP #6699 üzenetére
Nyilván neked nem kérdés melyik éri meg neked ha az egyik ergo használhatatlan számodra.
Igen swing clean press squat gyakorlatilag mindegy, hard style nem annyira technika specifikus, mint a sport, de te ezt sokkal jobban tudod. Van egy 36-os Military kettlebellem, szakítani amúgy is gyenge vagyok hozzá (tudom ez inkább technika kérdése, ha ki tudom nyomni akkor elvileg szakítani is tudni kellene), de azért military press, pushpress és jerk még megy vele, persze nem úgy ahogy ti csináljátok és nem is olyan nagy számban csinálom, de nekem más a célom, nem vagyok versenyző, csak "kondiba" tartom magam. -
Ájvé
veterán
válasz
Lacika_LP #6696 üzenetére
Persze minőség sokat számít, ez kettlebellek esetében is így van, nekünk jó a vas kettlebell (miből van amúgy ha nem vasból a Girya?), vannak műanyag kettlebellek is, na azok hitványak, csak szemétbe jók.
Mohácsi is vasból van, szóval lecsiszolod akkor vas van alatta. -
Ájvé
veterán
válasz
Lacika_LP #6692 üzenetére
Ezt nem tudtam köszi, de neki szerintem nem sport célból kell vagyis nem Girya sportoló. Mint lehetőséget vetettem fel mert úgy láttam nagyon elszálltak az árak kettlebell téren, bár nem értem, ennyire népszerű lett?
Mohácsi vasöntödés sem szabvány amúgy? Csak kérdezem mert egyébként elég jó az áruk. Meg lehet csinálnak minta alapján is bár ha Szerbiában olcsóbb akkor megértem. -
Ájvé
veterán
válasz
j.bravo #6685 üzenetére
Pedig méretben meg kellene egyezniük elvileg még ha formában nem is teljesen, de nem értek hozzá. Talán írjál a vasöntödének biztos válaszolnak mivel úgy is vételi szándékkal kérdezel. Mondjuk tényleg nem túl magas a képek alapján, 360 Gearesesekné alacsonyabbnak tűnik, biztos a technikai eltérés miatt is, másképp szakítanak, teljesen keresztbe fogják a sarkánál ahogy néztem. Most tettek ki új képet, már szintre is festik a Giryákat.
-
Ájvé
veterán
-
Ájvé
veterán
válasz
j.bravo #6681 üzenetére
Girját a Vasöntödéből pont azért mert a Busós szerintem sem alkalmas nagyon edzésre.
Capetan nagyon drága lett, azért írtam mert mikor én vettem pontom pénz volt szinte és használható kategória, ennyiért nem venném meg már. Nagyon elszálltak az árak.
Vasöntödébe nincs 20-as, Girja (hagyományos egykezes, 16-24-32-39 Kg, sima kettlebell van még 16-os ez nem busós és 22-24 azok már busósak.
Nem hiszem hogy girját tudnád két kézzel fogni swinghez, bár mondjuk én se próbáltam még sose, de ez 1 kezes kikiáltású. Snatchelni biztos jó lenne -
Ájvé
veterán
válasz
j.bravo #6678 üzenetére
Ha jó a Girja is akkor Mohácsi Vasöntödéböl 22k-ból kapsz már, bár ez egykezes.
Kettlebell 22-24 Kg-os az busó fejes, szerintem edzeni nem lehet annyira jó vele, de mondjuk nem próbáltam.
Ahogy nézem eléggé elszálltak az árak, én meg Tactic sportos szürke Capetan Oraclet vettem akkor talán 18k volt a 28-as, most 43k ez brutális ennyiért már normális kettlebellt is lehet venni (ez se rossz csak közel se ér ennyit).
Esetleg ez a Toorx nem tűnik túl rossznak, van is róla egy vélemény Árukeresőn. Mondjuk vinly nem éppen a legjobb és alacsony a füle, nekem annyira nem állt kézre.
Ez még jónak tűnik de drága, viszont van 24-es
Egyébként én is azt ajánlanám hogy nézz szét használtak közt, ha sikerül egy jót kifogni normális áron szóval jobban jársz. -
Ájvé
veterán
válasz
#22889600 #6666 üzenetére
Kettlebell esetében gyakorlatokról beszélünk, sok gyakorlat komplex, több izomcsoportot megmozgat egyszerre. Azért olyan gyakorlatról nem tudok ami minden izomcsoportot megmozgat, talán a legkomplexebb gyakorlat a török felállás, erre azt szokták mondani hogy teljes váz izom rendszert (izomok amik közvetlenül a csontokhoz tapadnak) megmozgatja.
Golfozást én inkább technikai sportokhoz sorolnám, persze ettől jó sport, csak nem kalória égetésre.
Milyen gyakorlatokat csinálsz ha szabad kérdezni? -
Ájvé
veterán
válasz
Lacika_LP #6644 üzenetére
Lehet, akkor én nem értettem meg jól, nem túl jó az angolom.
Láttam én is videót és igen katonaságba softot csinálták, legalábbis egy régebbi videóba az volt.
Igen szerintem is ez a fontos, jól érezd magad, egészséges legyél ehhez hozzá tud járulni a minőségi mozgás/sport. Vitát én se nyitnék mert mindkettőt jónak és hasznosnak tartom.
Egyszer talán kipróbálom#6645:
Nekem Ksenia a kedvencem (nem mintha sokat fel tudnék sorolni) elképesztő mit művel, hiába vagyok 78Kg nem tudnám utána csinálni -
Ájvé
veterán
válasz
Lacika_LP #6642 üzenetére
Érdekes igen. Azt nem értem miért gond neki hogy más a hardstyle. Igen softstyle jobban kihasználja a testet ellensúlynak és így dinamikusabban lendít. Hardstyle viszont nem véletlen ilyen. Igen felső ponton megfogja a lendületet és nem fokozza, de ez direkt ilyen. Az egész alapját az képezi hogy erőt adj bele, feszítés, légzés stb. Úgy tartják eredetileg a Spetznaznak fejlesztették ki, ők kiképzés során hagyományos Okinawai karatét használják (abból is több stílus volt tudtommal de mindegy). A lényeg az elemek amit beletettek a hardstyle annak ez az alapja. Koncentrált teljes erőbedobás rövid pillanatra (mint egy koncentrált támadás) vagy amit Pavel is szokott mondani légzés a páncél alatt az is innen van. Gyakorlatilag ezeket az elemeket beleépítették meg még beletettek néhány régi erő fejlesztő elemet (TGU, Military press). Hardstyle gyakorlatilag harcművészeti elemekkel lett kiépítve, ezért feszes, gyors, robbanékony, koncentrált és mondhatni szögletes. Nézz meg egy karate kata-t az összes felsorolt elemet látni fogod. Én eredetileg harcművészet mellett kezdtem el a kettlebellezni (persze jobb kondíció és mivel iskolába eltunyultam fogyás miatt). Szóval nem igazán értem mi a probléma ezzel, más mint a softstyle de ettől még nem rossz. Egyik se az sőt mindkettő nagyszerű, én tisztelem és becsülöm ezt a sportot, de nem űzném, nem nekem való, kettlebellezni viszont szeretek, most már magában mivel nincs sok lehetőségem küzdősportot űzni. Kettlebell viszont kötetlen, csak egy bell kell és bárhol űzhető.
-
Ájvé
veterán
válasz
Lacika_LP #6639 üzenetére
Igen azt láttam én is, most is szoktam kapni emaileket. Mondjuk nem értem, úgy tudtam azért USA-ba valamennyire befutott a sport (nyilván tömeg sport nem lesz), szóval azért megvetette a Girya Sport a magokat úgymond. Jók voltak az oktató videói, jól látszott a technikai különbség a hardhoz képest és jól megmutatta milyen a Girya Sport (nyilván ebből azért nem lehetett komolyan megtanulni, de nekem jól szemléltette mennyire más a kettő).
-
Ájvé
veterán
válasz
Lacika_LP #6636 üzenetére
Igen, én magára a kivitelezésre értettem, szóval nincs feszítés, felesleges erőkifejtés. Nyilván komoly erőt kell kifejteni egy-kettő 24-32 Kg-os Girya mozgatásához, nem beszélve róla hogy ez 10 percen keresztül történik és pihenni is csak úgy lehet közben hogy tartod a golyókat. Ez sok erőt és energiát igényel. Én csak a stílusbeli különbség miatt írtam, nem pedig mert az egyik kemény a másik meg könnyű lenne. Nekem meggyőződésem hogy sokkal nehezebb, eleve egy verseny sport, szóval minden elismerésem azoknak akik ezt csinálják. Ez egy nagyon kemény technikai sport amihez iszonyat állóképesség kell. Néha nézek videókat, Valery Fedorenko oktató videóit is néztem (Pentathlon), érdekes mennyire más, könnyedebbnek tűnik kívülről, de valaki vegyen fel két 32-est és nézze meg mennyit bír. Én lehet fel se tudnám venni a kettőt, pedig szoktam 36-al edzeni itthon. Én nem csinálnám mert eleve kiegészítő tevékenységnek kezdtem a kettlebellel foglalkozni, nem kezdenék bele egy verseny sportba, de minden elismerésem annak aki ezt csinálja.
(#6637) EQMontoya:
Más is van snatch esetén, testüket használják lengetésbe ellensúlynak és lábbal plusz lendületet adnak, érdekes ahogy csinálják, technikából oldják meg azt amit hard styleba erőből csinál (aki csinálja mert én nem snatchelek). -
Ájvé
veterán
válasz
Lacika_LP #6632 üzenetére
Igen ezért is írtam hogy teljesen más a kettő, nem szabad a hard stylehoz hasonlítani.
Nagyon kemény 24-32-es súllyal 10 percen keresztül ezt végezni, én lehet 16-al se tudnám végig csinálni ezeket, de gondolom ez már profi szint, ide is hosszú út vezet.
"Azért nem annyira soft ez"
Nem azért nevezik softnak mert lágy lenne, hanem a stílus miatt. Hard styleba ügye folyamatos feszítés nagy erőkifejtés a lényeg, gyakorlatilag a lehető legnagyobb erő befektetése. Ezzel szemben a soft style pont az ellentéte, lehető legkevesebb energia befektetéssel több ismétlést elvégezni, nincsen benne feszítés és felesleges erő kifejtés (vagyis ezt minimalizálják a technikával). Szóval nem azért soft mert könnyű (sőt pont nehezebb is szerintem), hanem mert pont ellentéte a hardnak (és kívülről könnyedebbnek is tűnik, persze aki csinálja nyilván nem ezt mondaná). De ha ez zavar nevezzük Girya Sportnak, ez találóbb elnevezése. Én csupán a technikai különbség miatt szoktam softnak nevezni, egyébként meg kő kemény sport, minden elismerésem, biztos hogy nagyon nagy akarat/kitartás és persze állóképesség kell hozzá. -
Ájvé
veterán
válasz
EQMontoya #6627 üzenetére
De pont ezért írtam hogy ez teljesen más, itt ez rendben van. Csak hogy jobban lásd, alkaron tartja a giryat és könyök csípőnél támaszt vagyis a gerincre nem jut terhelés. Innen lábbal lökik fel a giryat fej fölé és ebben a mozdulatban a felső test is kiegyenesedik és így tartják meg fej fölött már. Nagy vonalakban így néz ki, de Lacika_LP esetleg leírja ha valamit rosszul írtam volna, én is laikus vagyok egyébként.
-
Ájvé
veterán
válasz
EQMontoya #6623 üzenetére
Szerintem inkább ne menjünk ebbe bele, teljesen más technikailag a soft style és hidd el semmilyen egészségügyi problémát nem okoz. Ne hasonlítsd a hard stylehoz.
(#6622) Lacika_LP:
Gratulálok! Nagyon nagy szó hogy idáig eljutottatok! Sok sikert kívánok a rendezvény lebonyolításához és persze a részvételhez is. -
Ájvé
veterán
válasz
Antonio #6618 üzenetére
Szerintem érdemes megnézetned. Nyomás nagyon terheli a vállat, igazából nem túl jó neki, a nyomás kezdete nagyon megterheli, utána már mikor a kar is benne van a nyomásba már nem olyan megterhelő. Sportorvos esetleg először gyógymasszőrt is meg lehet próbálni ha nem akarod végigjárni a teljes rehabilitációs folyamatot, de nem biztos hogy megoldja, legjobb lenne sportorvoshoz menni aki diagnózis után megmondja mi legyen a rehabilitáció (gyógymasszőr, fizikoterápia stb.). De majd talán ír nálam okosabb is, nekem csak kisebb sérülésem volt és pihenés is megoldotta, sose kellett komolyabb terápia.
-
Ájvé
veterán
válasz
Lacika_LP #6613 üzenetére
Én lefogytam 16-al is de iszonyat menyiségben dolgoztam (10x50 kétkezes swing csak bemelegítés, felvétel és nyomás létra 1-től 10-ig, na ez 24-el már durva mutatvány lenne), szóval nem lehetetlen, csak legtöbben ahogy írtad nem jutnak el idáig. Benne maradnak a komfort zónában, azért futnak, bicikliznek szóval kardióznak mert képtelen átlépni ezt, így pedig lazán letudhatják a mozgást úgymond. Ahogy írtad munka kell, ha valaki inkább órákig futkos mint egy jó kiadós edzést megcsináljon, akkor tényleg nincs mit tenni.
-
Ájvé
veterán
válasz
Lacika_LP #6611 üzenetére
Igen, én is éreztem, hogy 16-os nem elég könnyű. Eleinte nyilván jó volt, de gyorsan hozzá erősödtem és nem volt már kihívás. 24 viszont szerintem a legideálisabb súly, legalább is egészségmegőrzés céljából. 28 hasonlóan jó, kicsit nehezebb, de alig észre vehető a különbség (szakításban már érezni, de én azt nem szoktam csinálni).
-
Ájvé
veterán
válasz
EQMontoya #6608 üzenetére
Jó formában vagyok több is megy. 2-3 után azért már nem annyira szép szabályos. 28-al is megy 1 húzodzkodás, 12-vel több is sorozatokban (3-al szoktam, talán menne összesen 7-8).
TGU nagyon jó erősíteni, 36-os megjött gyakorlatilag TGU és swing ment csak. Utána jerk/pushpress. Negatív nyomás jó rávezető ha a katonai nyomás a cél. -
Ájvé
veterán
12, 28, 36. Ez is elég
12 jó húzódzkodni, vettem kintről övet amire fel lehet akasztani.
28 jó a komplexekre, 36 pedig erősítésre (nyomások stb.) ez a nehéz súly nálam.
2x16 nekem is volt, de nem láttam túl sok értelmét, erősíteni kevés, nagy ismétlés számmal jó vo2 max fokozása. Snatcheltem is vele, 10 perc 10-es cserével (tudom ez elég kevés, de alkarom nem bírta sose), 278 ismétlés ment talán, ez is jó fogyasztó. Sose szerettem a snatchet biztos a technikai hiányosság miatt is, clean&press, tgu, swing, meg persze guggolás, ezek mennek. Kiegészítem saját testsúllyal (fekvő, húzodzkodás, tolódzkodás főleg) Dan Johnnak nagyon jó edzéstervei vannak erre, pl ez. -
Ájvé
veterán
válasz
EQMontoya #6601 üzenetére
Ilyen magassághoz ez a súly ideális, szóval nem értem mit akarsz 75 kilóval. Inkább erősíts és akkor még nagyon lesz az izom része a tömegedben. Én amúgy 176 vagyok és 80 kiló, van kis felesleg de ennyi kell.
Csináltam próba képpen dupla snatchet 16-al, tényleg kemény, de szerintem felesleges. Nagyon nehéz kivitelezni. Inkább csináld azt amit VTom írt, dupla clean+press+squat kombókat, na azzal lehet erősíteni, 24-el kellene csinálnod ha már megy a dupla 20 snatch. -
Ájvé
veterán
válasz
EQMontoya #6599 üzenetére
"Pontosan ezt mondom. A kettlebell szerintem (főleg egy kezdőnél) nem feltétlen fog brutális kalóriadeficitet okozni, mert sokkal hamarabb elfogy az állóképessége. 3-400 kalóriát eléget, és meghal, aznap utána kb. semmilyen fizikai mozgásra nem képes, meg jön 2 nap izomláz.
Nyilván költői túlzással, de kb. ez a helyzet."
Igen eleinte benne van, de egy kezdő bringás se 5 óráig teker egyfolytában, futó se maratonnal indít. Mindent el kell kezdeni. Fokozatosan kell szoktatni a szervezetet a terheléshez, ez egyébként bármilyen sportra/mozgásra igaz. Rá 1-2 hónapra már sokkal jobban terhelhető lesz. Ismerős elkezdett tavaly ősszel kezdő csoportba kettlebellezni, decemberben pedig megcsinálta a warrior tesztet ami szép eredmény komolyabb sport háttér nélkül. Azt nem tudom mennyit fogyott ha fogyott, de tetszik neki és ha lesz annál az oktatónál haladó akkor menni fog.
"Persze egy haladónál más, de aki évek óta bellezik, annak ritkán van nagy szüksége komoly kalóriadeficitre."
Azért mert már idáig eljutott. Én nem tartottam be semmilyen étrendet, azt ettem ami volt otthon és lement vagy 10 kiló. Előtte vagy 1 évet futkostam, nagyon jó volt az állóképességem, de ennyi, egy deka nem ment le. Kettlebell átalakít gyakorlatilag, idővel csökken a zsír és növekszik az izom. Ehhez idő kell, mint általában mindenhez. Tudok linkelni kemény edzésterveket amit ha valaki képes csinálni akkor nincs az az isten hogy ne fogyjon, de el kell jutni odáig hogy ezt egyáltalán elkezdhesse.
Szóval akár hiszed akár nem a kettlebellel nagyon hatékonyan lehet zsírt égetni, sokkal jobb szerintem mint bármilyen kardio program ami egyébként pont az izmot bontja úgy fél órán keresztül mire a szervezeted a zsír tartalékokhoz nyúl. Jobb az anareob edzés forma, itt mindjárt a zsírhoz nyúl, ha meg intenzív is a tréning akkor az általam írt "utóégető hatás" is nagyon besegít, ilyenkor még 24 óráig is bonthat zsírt még a szervezet és nem én találtam ki. Menj crossfitezz az napjaink egyik legdurvább sportja, pont múltkor néztem egy videót egy crossfittes nőről, nem tudom szedett-e valamit de nagyon durván nézett ki és ez nem testépítős izomzat, olyan hogy lealázni minket szinte bármilyen erősítő mozgásban (saját testsúly vagy súlyzós is hisz mindkettő játszik crossfittben). Na a kettlebell is ilyen csak kicsiben (van aki mondjuk durván tolja).
-
Ájvé
veterán
válasz
EQMontoya #6596 üzenetére
Én futottam és semmit nem fogytam vele, igaz nem figyeltem az étkezésre, viszont bellezéssel lefogytam és akkor se figyeltem az étkezésre. Szóval nagyon hatékony zsírégető ha csak ez a kérdés, lehet van jobb ezt nem tudom, de ezzel is nagyon jól el lehet érni. Talán annyi szerencsém volt, hogy van egy érdekes tulajdonságom, egy komoly megterhelő edzés után én még 1-2 órán keresztül nem tudok enni, szilárd táplálékot legalábbis. Ezért sokszor este felé edzettem, edzés után toltam kis fehérjét és volt hogy a fáradtságtól le is dőltem utána, így kajálás elmaradt. Reggel mondjuk elég éhes voltam, de ez már más kérdés, más napra tartozik.
Sokat számít mit hogy csinálsz, ezzel például szerintem garantáltan lehet fogyni. Van némi költői túlzás a cikkben de egyébként jó.(#6597) VTom:
"Az 5 óra biciklinek akkor van hasonló hatása, mint a crossfitnek, kettlebellnek, ha végig nagy tempóban tekersz."
Még akkor se, ez csak egy tipusú mozgás, kardio. Akkor lehetne kicsit is hasonló, ha váltott tempóban csinálná, vagyis szakaszosan gyorsan majd lassabban tekerni (HIIT), ettől függetlenül a mozgás minta korlátozó tényező, ez csak egy fajta mozgás sokkal szűkebb mint kettlebell vagy crossfit, még egy kettlebell swing is sokkal complexebb mozgás és sokkal több izmot megmozgat, annak ellenére hogy egy egyszerű ballisztikus gyakorlat."A kettlebell a kétkezes rúd kistestvére"
Kettőnek semmi köze egymáshoz, talán csak annyi hogy súlyok,de egyébként semmi más. Esetleg annyi hogy kettlebell jóval régebbi eszköz, kétkezes rúd meg később alakult ki."Te betartottad?"
Én nem tartottam be és mégis működött (leszámítva a fentebb írt kimaradt étkezések, szóval csaltam kicsit).Többivel egyetértek VTom!
-
Ájvé
veterán
válasz
EQMontoya #6593 üzenetére
Persze hogy van benne igazság, nem én találtam ki hanem nálunk sokkal okosabbak.
Eléggé rosszul látod a dolgokat, lehet akár naponta bellezni, attól függ mi a cél és hogy éred el. Swing egy ballisztikus gyakorlat, nem erősítő, nyugodtan nyomhatod naponta is, de akár snatch is mehet és mint előttem is írták elé jó zsírégetésben. Tessék egy tök egyszerű program, simple and sinister, heti 5-6 alkalmmal is nyugodtan lehet csinálni. De tudnék még írni, de felesleges.
"60 perces kettlebell edzés"
Nem kell 60 perc, legdurvább esetben is 40-50 perc alatt végzek pihenőkkel együtt számolva már. Nagyon intenzív, senki nem tud 60 percig kettlebellezni, ja de bocs mégis Denisov tud, de ő nem ember, szóval hagyjuk. Én átlag 10-15 percet szoktam, attól függ mit csinálok, van hogy tovább tart, de ez leginkább attól függ milyen súllyal milyen edzéstervet végzek és az milyen intenzitású.
"Hát, leginkább minden másnap, mert idő kell a regenerációhoz."
Igen kell idő a regenerációra, de ez nem jelenti azt hogy minden másnap kell edzened. Én inkább havi napokat jelölném meg, nálam 12-21 között volt tavaly havonta az edzés napok száma (volt egy gyengébb hónap), 206 napon edzettem összesen, évi 365 napot nézve több jön ki mint minden másnap.
"És a bringa? Hát felülök, tekerek 100km-t. Igen, ez mondjuk 5 óra. Viszont bármikor képes rá a test, és 5 óra alatt letolsz legalább 3000 kalóriát, amit esélyesen több, mint heti 3 bell edzés együtt."
Nem biztos. Nem beszéltünk egy fogalomról, amit amatőr körökbe csak "utóégető hatásnak" neveznek. Egy ilyen intenzív edzés után a tested még 24 órán keresztül égeti a zsírt, arra értik, szóval nem csak annyit éget amit edzés során felhasznál. Tetejében elment 5 órád, én egész héten nem szánok rá ennyi időt. Szerintem elég edzett vagyok és arányos izomzatom van, ezt heti 3x edzéssel már fent tudnám tartani akár napi fél óra edzéssel is (úgy hogy a fél óra végén a tusoló alatt állok már).
Nekem nem kétséges melyik a hatékonyabb, biztos jó bringázni, de közel sem mozgat át annyira mint a kettlebell mondjuk. Gyakorlatilag csak lábad dolgozik. Kettlebell annyira hatékony hogy gyógyítanak is a segítségével, ha majd elmész a dokihoz és elmondja hogy gerinc sérved van, jó fej lesz és felír pár száz lendítést akkor talán te is megtudod.Na mindegy, veled kár lesz ezen vitázni, mindenki más és mást szeret. Tény hogy hatékony zsírégetésben a kettlebell, már bizonyított, még izmot is lehet vele felszedni, ez a tetejében egy arányos, természetes izomzat (ezt a testépítés miatt írom, mert az nagyon nem arányos), ha valaki erőt akar fejleszteni arra is kiváló, persze nem lesz az ember egy súlyemelő, de nem is ez a cél szerintem.
-
Ájvé
veterán
Igen olvastam én is, itt van azt hiszem az angol cikk róla.
Igen gondoltam én is írom a crossfittet de nem akartam, pont azért mert itthon kevesen művelik magas fokon (itt nem csak versenyzésre értem, hanem oktatás minősége, vagy inkább a tudás hiányra vezetném vissza, nálunk sehol sincs ez a sport), crissfit része a súlyemelés is, de igazából az messze van profi súlyemeléstől. Ha nem értenek hozzá akkor jobb is ha nem csinálják.
Én csak néhány oktatáson voltam és itthon csinálom.
Érdemes saját testsúlyos edzéssel kiegészíteni, Dan Jonnak nagyon jó edzéstervei vannak (Tnation stb). -
Ájvé
veterán
válasz
EQMontoya #6589 üzenetére
Pont nem, ezek lassú és kevésbé hatékony zsírégetők, igazából csak az időd megy el velük. Hiit sokkal hatékonyabb zsírégetésben persze ésszel kell elkezdeni sort múlt nélkül. Itt egy cikk hiit vs kardio kérdésben, nem kell ezzel egyetértened persze, de szerintem ez így van és saját tapasztalatból mondom. Nagyon sokan pont a fogyás miatt kezdenek kettlebellezni, teszik ezt nagyon helyesen. Egyébként sokkal egészségesebb is, futás nagyon roncsolja az ízületeket, nagy túlsúllyal épp ezért nem is ajánlott futni. Nem is mindenkinek való, futáshoz is kell adottság. Biciklizés már jobb, de azon meg ülsz és nem a teljes tested dolgozik, ezért jobb ennél is a kettlebell.
Táplálkozásban viszont egyetértek, 70-30%-ot szokták mondani, vagyis ennyiben számít a táplálkozás (hiba mozogsz bármennyit ha rosszul táplálkozol). Érdemes egy étrendet követni, palo, harcos étrend stb, ezt betartva már csak az edzésen múlik.Warpig:
Keress egy instruktort a közelben, pár hónap alatt el tudod sajátítani az alapokat, utána akár egyedül is edzhetsz (de egy jó csoportban jó edzeni egyébként, motiváló). -
Ájvé
veterán
válasz
Lacika_LP #6570 üzenetére
Igen szerintem is, csináljuk azt amit szeretünk, már csak a mozgás miatt is, a többi részlet kérdés, te versenyezel ez a te utad, én meg ezzel tartom magam karban és élek a sport iránti vágyamnak, az én szintemen ez bőven jó.
Én szeretem a nyomást csak nehezen megy 36-al, de mondjuk vállnak nem olyan túl jó. Bent presst viszont nagyon megszerettem az utóbbi időben, jerk is jó vagy push press. -
Ájvé
veterán
válasz
Lacika_LP #6550 üzenetére
Igen, azt tudtam hogy ez speciálisan Girya technika, vagyis a kialakítása olyan amire ez a technika épül.
Szakítani egyáltalán nem szoktam, inkább csak swingelek, az is hatékony és nincs sérülés veszély se. Lökni lehet azért RKC-s golyóval is, persze nem úgy ahogy Giryával, de nem is kell. -
Ájvé
veterán
Technikailag teljesen más a kivitelezés. Én mondjuk csöndben is lehetnék mivel sose csinálom, de elég csak megnézni a két fajta technikát és látszik mennyire más, vagy volt régebben Fedorenkonak egy oktató videója azon elég jól látható volt, el is mondta hogy például alsó pozícióban nem is markolja hanem gyakorlatilag az ujjakkal fogja csak a giryát (tenyér ilyenkor nincs is szinte benne a fogásba). Szóval egészen másképp csináljak, de majd Lacika_LP leírja, ő sokkal jobban tudja és SFG/RKC vonalat is ismeri.
-
Ájvé
veterán
válasz
Lacika_LP #6505 üzenetére
De akkor jól emlékeztem hogy RKC-t is csináltál még, utána SFG szint automatikusan megvolt aki átment (kb mindenki). Ilyenekről én nem tudok semmit, egyszerű mezei user vagyok, kétszer voltam egy 1 napos kb 2x1,5 órás oktatáson, ahol guggolás swing TGU volt azt hiszem, de jó volt és több igazából nem is kellett, alapnak elég volt. Suhajda Laci egyébként itt fent van, korábban pedig magyar oldalon is volt, te nem tudom mióta nem szerepelsz. Érdekes ez a hozzáállás kicsit, tényleg úgy emlékszem hogy régebben volt aktív/inaktív státusz.
-
Ájvé
veterán
Ha SFG-t tanulnál akkor itt nézd meg szerepel-e az oktatói listában, minden valaha minősítést szerzett oktató fel van tüntetve. Sok sikert!
-
Ájvé
veterán
Persze, fokozatosan növelve a terhelést szakember mellett nyugodtan vágj bele. Egyedül nem igazán ajánlott nekikezdeni, legalább egy felhasználói kurzusra menj el, tanuld meg az alapokat. Sokan pont a súlyfelesleg miatt vágnak bele, 38 év sem olyan vészes, életed delején tartasz még csak. Van aki sokkal nagyobb súlyfelesleggel és idősebb korba kezdi el.
-
Ájvé
veterán
válasz
apple87 #6486 üzenetére
Nem igazán ajánlott, nem könnyű irányított oktatás nélkül megtanulni a helyes technikákat.
SFG videók vannak fent, de ezek is inkább promóciós célúak (nagyjából elmondják a helyes végrehajtást és írják is, de szerintem ebből nem nagyon lehet elsajátítani),
Szóval érdemes inkább instruktort keresni és rááldozni ezt a pénzt, később pedig ha már technikát elsajátítottad akkor magadtól is csinálhatod otthon. -
Ájvé
veterán
Itt megtalálod az összes SFG instruktort, nem tudom pont ott helyileg van-e.
-
Ájvé
veterán
válasz
Lacika_LP #6469 üzenetére
Néha szoktam, bár nem ilyen extrém módon (hard style-t gyakorlom).
Most a kihívások közt van a reggeli felkelés is, mert sikerült egy kisebb csetepaté közben megsérülnöm. Jobb comb felső részén, lágyék és hasi alsó részén meghúzódtak az izmaim, most várom a javulást, legalább a napi rutin simán menjen -
Ájvé
veterán
Legalább 16 ahogy előttem is írták. Instruktort is érdemes keresni a helyes technika elsajátítása végett, 16-al mondjuk még talán nem sérülnél le (testtömeged alapján azért elég erős lehetsz), de később nagyobb súllyal már gondok lennének és a rossz technikai beidegződést nehezebb is lenne kijavítani utána.
-
Ájvé
veterán
válasz
Lacika_LP #6454 üzenetére
20 napra van az a 10.000 swing, egy nap "csak" 500 van. Itt egy cikk róla, leírja a lényegét, mit hogy kell csinálni. Én mondjuk 300-at csináltam és csak 1 napokat, nekem is elég unalmas a sok swing, de időnként jó csinálni, de nem 20 napon át. Én inkább növeltem és variáltam a köztes gyakorlatokat. 3 vagy 5 ismétléseket csináltam, húzódzkodás, tolódzkodás meg egy gyakorlatot hasra vagy törzsre (függeszkedve a húzódzkodó lábérintése mondjuk, vagy haskerék ilyeneket).
Swing, goblet squat, push-up nekem is bejött, fekvőtámasz mondjuk kevésnek tűnt, de a swing és squat kárpótolt mindenért
Itt vannak még kihívások, ha esetleg még nem láttad volna. Sissy teszt eléd durva, azt megcsináltam régen egyszer, mondjuk fekvőtámasz nem volt a 4 üteműben. Megpróbáltam nem olyan régen 28-cal és itt már csináltam 4 üteműben a fekvőtámaszt is, de nem tudtam megcsinálni, hát durva azért na. -
Ájvé
veterán
Neked ezt ajánlanám, van is egy emailcím a bemutatkozó végén, akár oda is írhatsz, így szakembertől kaphatsz választ és nem egy laikustól, mint mondjuk én.
Az biztos, hogy nem szabad egyedül belefognod, mert lehet ugyan oda jutsz ahonnan indultál, vagy még rosszabb lesz. Elvileg tudsz (idővel, állapottól függően) kettlebellel edzeni, de csak állapotodtól függően és csak szakember mellett kezdj bele. Ez nagyon fontos, tényleg nem győzöm hangsúlyozni. -
Ájvé
veterán
válasz
Lacika_LP #6450 üzenetére
Mostanában T-nation-on szoktam olvasgatni, bár sok a testépítős cikk, de azért akad jó néhány funkcionális edzésről is. Ezt pl megcsináltam 20 kör 27:04 alatt lett meg (28Kg-os kettlebellel). Van egy másik több napos kihívás, de ezt még nem csináltam meg, első napot sem, 3 kört szoktam csinálni és több köztes gyakorlatot nagyobb ismétlésszámmal (mostanában több saját testsúlyos gyakorlatot végzek). Itt is van pár, de nem kettlebelles nagy része.
-
Ájvé
veterán
Ha már volt róla szó, Clean&Jerk Hard Style vs Girevoy Sport (Soft Style). Itt látszik technikailag mennyire eltérnek, rack pozíció alsó és felső tartásban is más (felsőt mondjuk nem értem, előre van dőlve a test, ennek mi a szerepe, majd valaki talán felvilágosít róla
).
-
Ájvé
veterán
válasz
Lacika_LP #6443 üzenetére
Néztem, azért gondoltam, hogy nem adott bele mindent, mert 7 perc után letette (feltételeztem spórol az erejével más versenyre vagy ilyesmi), snatchet néztem végig nyomta. Csapat versenyt meg nem néztem, hogy volt (nem volt publikálva?). "Csak" 20kg-al? Vagy csak szabályok miatt? Csapatversenyt nem vágom.
-
Ájvé
veterán
válasz
Lacika_LP #6441 üzenetére
Hát igen, sikerélmény fontos!
Elhiszem, hosszú a lista azzal nincs is gond, van ahol azért voltak 3-4-en is, az elég jó már.
Látom Denisov is beszállt egy kicsit, nyilván nem itt fog rekordokat dönteni, de szép tőle, hogy részt vett, emelte a rendezvény színvonalát, ahogy mondani szokás -
Ájvé
veterán
válasz
Lacika_LP #6435 üzenetére
Gratulálok, a verseny lebonyolításához és az eredményhez is!
Egy dolgot azért nem értek. Néztem az eredményeket amit kitettél facebookon, nagyon sok súlycsoport és versenyszám volt, nem lett volna érdemesebb néhány súlycsoport illetve pár szám (pl.: biathlon és hosszú ciklus csak, nőknél meg mondjuk csak snatch, úgy láttam nagyjából ott is indultak legtöbben, vagy akár csak biathlon, az úgy is két szám és jobb kontrasztot ad), mert így rengeteg kategóriában egy versenyző volt (vagy csak egy van feltüntetve?). Persze így is szép, munkájukból nem von le semmit a versenyzőknek, de maga a megmérettetés, a versenyzés elveszik így.
Persze látom a különbséget, van aki egy adott számban, adott súlycsoportban kisebb súllyal több ismétlést elérve nyerne, közben majdnem fele akkora csak a súly amit használ (pl.: snatch -63Kg női). Így viszont vagy kevesebb súly (kettlebell súly) szám kellene, vagy olyan pontozási rendszer ami kiküszöböli ezt (pentathlonba néztem régebben, 4kg talán 0,5 pont, bár ez lehet még mindig nem küszöböli ki, akkor meg megfontolandó lenne, hogy mondjuk 20 helyett csak 16kg-al induljon, mivel az adott időkeretben több ismétléssel több pontot szerezne, később meg ha már 20-al is elég magas ismétlés számmal tud dolgozni, tudna indulni nagyobb súllyal).
Fentiekkel nem vitázni akarok, nem is tudnék, mivel én ebben egy kívülálló vagyok, csak egy észrevétel inkább, vagy lehet nem tudok valamit és azért látom rosszul. -
-
Ájvé
veterán
válasz
Lacika_LP #6428 üzenetére
Nekem azért nem jó, mert szoktam komplexeket csinálni (pl. clean+press+squat), ezeket körökbe csinálom, mérem a köröket és közte a pihenőket is. Persze minden megoldható, de nekem word teljesen jó. Azért írtam ez csak részlet kérdése, ki mihez szokott.
2013.02.04 óta írom, azóta 619x (ma lesz a 620. nap) edzettem az eltelt 1317 nap alatt. Persze van olyan nap, mikor mondjuk 5 TGU és swing tabata volt (súlytól függően 100-120 ismétlés), de nekem az a fontos, hogy azon a napon is mozogtam, csináltam valamit, nem feltétlen az a lényeg, miből mennyit csináltál és hogy mennyire ütötted ki magad a végére (bár gondolom versenysportban ilyenről egyébként se lehet szó). Sőt az az igazság, hogy eljutottam oda, hogy igyekszem főképp erőnlétre koncentrálni és leginkább ezt fejleszteni. Nekem inkább egyfajta önigazolás az, hogy írom, néha visszanézem miket csináltam, néha meg is lepődök, úgyhogy van haszna is.
(#6427) koxx:
Nem az a lényeg, én se mindig követek edzéstervet, kettlebell ilyen szempontból elég szabad egyébként is, vannak technikák és úgy variálod ahogy neked tetszik (meg ahogy tudod súlyok és képességed függvényében). Nekem az a fontos, hogy számomra meglegyen a nyoma. Eleinte csak ilyen terveket írtam, volt a vége felé több variáció is, de inkább már minden napot leírok, bármikor visszanézhetem, ha nem tudom esetleg aznap mit csináljak, vagy az aktuális edzéstervet meg akarom törni az adott nap (fő a változatosság), akkor visszaolvasom és abból merítek valamit vagy amit találok azt csinálom meg. -
Ájvé
veterán
-
Ájvé
veterán
válasz
bobby_30 #6419 üzenetére
Ezt írhatod on-ba is, legalább van téma.
Én eleinte twitteren vezettem, mert digitális forma nekem jobban bejön, mint füzetbe skubizni, persze rövidítve, hogy kiférjen, de megoldottam. Tavaly viszont a twitter spamnek vélte amit írtam, így nem tudtam ott folytatni. Google keepen vezetem most, utána pedig My drive-ba mentem ahol minden dokumentumot ingyen menthetsz (nem mintha olyan sok helyet foglalna). Ha kedvem úgy tartja twitterről írom át az ott lévőket, bár ritkán van kedvem. Viszont ez bejött, van olnine mentés, bárhonnan elérem (telefon, pc), könnyen vissza tudom nézni és még rövidítenem se szükséges. -
Ájvé
veterán
válasz
Antonio #6417 üzenetére
Nem hiszem. Küzdősportban vannak testfelületek amiket keményítenek (pl comb), ott jobban bírja az ember, de mondjuk vádlit nem keményítenek, így ott annak is fáj (vagy legalább érzi) aki egyébként hozzá van szokva a fájdalomhoz (lehet kevésbé, de mindenképp érezni fogja, főleg azért, mert a csomót ahogy szétmasszírozod azt biztosan érezni fogod). Szóval vagy nem jól vagy nem elég jól csinálhattad, vagy esetleg nem volt csomó az adott részen az izmaidban. Egyébként nem feltétlenül fájdalomnak kell lennie, erős nyomó érzés is lehet, akkor érezni fogod az izmaid lazulását, akkor is van hatása.
-
Ájvé
veterán
válasz
Antonio #6413 üzenetére
Akkor lehet rosszul csináltad, vagy iszonyat jó a genetikád és nem csomósodnak az izmaid (de ezt nem hiszem).
Lényeg hogy a súlyoddal nyomod az adott izmot és úgy görgeted a felületet. Vádlin tuti fogod érezni, vagy lehet csak nekem a gyengém.
Itt van pár gyakorlat.
Bordázott mélyebben hat elvileg, én még nem próbáltam, nekem sima van. -
Ájvé
veterán
válasz
Antonio #6407 üzenetére
SMR nem nyújtás, így azt nem válthatja ki. Az izmaid ellazítja, csomókat megszünteti, jobban tudsz utána mozogni, nyújtani ettől függetlenül is kell. Itt írnak róla, cikkben szó van nyújtásról is:
"ELÉG NEKED A NYÚJTÁS IS?
Michael Boyle ezt írja Funkcionális edzés mesterfokon című könyvében: „Az izomszövetek nem csak megrövidülhetnek, hanem sűrűsödhetnek is. A sűrű szöveteket hengerrel vagy masszázzsal fel kell lazítani, hogy a nyújtásból a legtöbbet tudjuk kihozni. Igazság szerint a henger nélküli nyújtás olyan, mintha a cipőfűzőn meghúznánk a csomót - csak még szorosabb lesz tőle.”"
Szóval nyújtás mellett érdemes (kell) SMR is. -
Ájvé
veterán
válasz
bobby_30 #6401 üzenetére
"Az első hozzászólásom valamikor 2011-ben történt"
Hát nem néztem vissza, nem emlékeztem, hogy valamikor is hozzá szóltál volna itt a témához, de egyébként a vita témáját tekintve édes mindegy.
"Én csak arra próbáltam rávilágítani hogy végső esetben akinek bármi okból nincs lehetősége szakembertől elsajátítani a gyakorlatokat azok megpróbálhatják az alternatív módokat is."
Igen van ilyen, de én már hallottam olyanról aki ez miatt sérült meg és komolyabban is, nem csak mint én egy szimpla húzódással megúszta. Ajánlani szoktuk az instruktortól való tanulást, ahogy írtad nem lehetetlen könyvből és oktató videókból megtanulni sem, de ez nem könnyű. Nincs ott senki aki kijavítaná a helytelen gyakorlatot és a legtöbb emberben nincs hozzá megfelelő készség, hogy ezt megfelelően el tudja sajátítani. Példákat írtam az ellenkezőjére, de saját magamból is kiindulva azt mondom érdemesebb oktatótól megtanulni és biztosan gyorsabb is.
"Illetve ez egy fórum ahol bárki elmondhatja a véleményét, aminek nem feltétlenül kell megegyeznie másokéval."
Teljesen igaz, de te az ajánlást is kötelező érvényűnek vetted. Lehet kicsit túl "rámenősen" is ajánlgatjuk, de tapasztalatból és meggyőződésből tesszük, a legfőbb pedig, hogy jót akarunk, hogy meg tudja szeretni ezt a nagyszerű nevezzük csak sportnak (itt most nem csak a girya sportra értem, hanem SFG részét is, csak helytelen lenne egyszerűen kettlebellt írni, mivel nem az eszköz a lényeg, hanem a rendszer ami mögötte van), ne pedig első alkalommal mikor kipróbálja, lesérüljön és többet rá se nézzen. -
Ájvé
veterán
válasz
bobby_30 #6399 üzenetére
Most ezért jöttél ide? Ezen akarsz vitatkozni? Ne menj akkor instruktorhoz.
Vagy te akarsz lenni a nagy megmondó ember, aki felnyitja az emberek szemét, hogy csak lehúzás az egész, mert könyvből is megtanulható?
"Tehát akkor végül is miért íródott meg ha csak instruktortól lehet elsajátítania gyakorlatokat?"
Magadtól is megtanulhatod, csak ügye valaki betéved és kérdezi, hogy álljon neki ennek. Legnagyobb terhelés ami érte az utóbbi években, az az ,hogy felkelt a fotelből és átment a konyhába nasiért. Na most ennek az embernek mondjuk azt, persze nézz meg pár youtube videót, ott f*szán mutatják mit kell csinálod (fele egy idióta ezeknek a youtube videóknak, ja nem bocs, kb 80-90%-a egy fos ezeknek a videóknak) és innen majd nagyon királyul megtanulja az emberünk a kanapéról felpattanva az egészet.
Nyilván valakinek van sportolói múltja az könnyebben el fogja sajátítani (mert nem szarja össze magát eleve a kicsit komolyabb terheléstől se és van ideje közben a mozgásra koncentrálni és figyelni), mint ahogy történt, hogy egy talán műkorcsolyázó olimpikon hölgy (pontosabban volt korábban) elment egy instruktur képzésre és úgy megcsinálta a képzést (vagyis lett oktató), hogy előtte nem volt a kezében kettlebell. Ilyen is van, más lehet hónapokat készül rá, neki megvolt az alapja (kondíció) és sportolói múltjából adódóan nyilván a technikai részletek sem voltak annyira nehezek nekik (más meg egy normális guggolásra nem képes).
Konditeremben is akad sok sérülés, mint ahogy kettlebellel is megesik, az hogy miért nincs az utóbbiban több sérülés annak köszönhető, hogy kevés helyen találsz ilyen eszközt, nem elterjedt és ahol van, ott kontrollált formában oktatják az oda érkezőknek. Mert egyébként lehetne, párszor én is leejtettem és mindenkivel megesik.
"Tehát akkor végül is miért íródott meg ha csak instruktortól lehet elsajátítania gyakorlatokat?"
Embereknek íródott. Igen, biztos van aki ez alapján is el tudja sajátítani. Környezetemben is van olyan aki ez alapján tanulta, de mikor szerveztünk egy napos instruktori képzést az elsők közt jelentkezett és szorgalmazta a dolgot, sőt később meg nem valósult alkalmakat is. Pedig olvasta a könyvet, meg addig is gyakorolta, de hiányzott neki az a kontroll amit egy megfelelő instruktor adhat.
Én is legelőször saját kútfőből nyomtam, bár kevés tipikus kettlebelles gyakorlat volt benne (swing, snatch), de sikerült meghúzni egyszer a hátam ez miatt. Persze csak 16-al csináltam, így nem lett nagy bajom, csak egy 1x1cm-es duzzanat, amivel el is zavartak az ügyeletről, mert feleslegesen felkeltették miattam a doktor urat. Később én is voltam több ilyen egy napos oktatáson és sok hasznos dolgot tanultam, e nélkül biztosan nem tudnám a 24 vagy 36-os kettlebellel biztonságosan végezni a gyakorlatokat.
Persze nyilván vannak akiknek ez felesleges, ott van mindjárt Steve Cotter. Ő is saját maga könyvből tanulta az egész kettlebell dolgot, később azért elment ő is egy instruktorira, ahol hamar felkeltette a jelen lévők érdeklődését, ugyanis csak 32-es kettlebellje volt és mindent azzal végzett, hát igen szegény ember ott spórol ahol tud, minek aprózza el (meg ezt tudta csak beszerezni talán). Igen vannak ilyenek, csak az emberek 99% nem ilyen, hanem ők "csak emberek", nincs olyan múltjuk, mint Steve-nek.
Szóval tanulható könyvből, de akkor sem árt a kontroll, mert te lehet azt hiszed milyen jól csinálod, közben meg éppen hogy nem olyan jó.
Itt a fórumon ajánlani szoktuk, hogy instruktortól érdemes elsajátítani az alapokat és utána önállóan is végezhető. Senki nem kövezett meg senkit még, nem értek atrocitások senkit ha nem így tett, ez egy ajánlás, vagy megfogadod vagy nem, ez a te döntésed.
Ha még mindig nem érted amit mondani szeretnék, akkor sajnálom, remélem nem akarsz tovább ezen vitatkozni, mert teljesen felesleges. Váltsunk inkább témát.A csoportos edzés viszont jó téma, én sose jártam ilyenre, de állítólag jó húzóerőt képvisel. Első oktatáson amin részt vettem, húzós volt, kemény kis képzést kaptunk, másnap nem tudtam felkelni az ágyból (szó szerint), persze nem ez volt a cél, de mellékhatás meglett.
-
Ájvé
veterán
válasz
bobby_30 #6397 üzenetére
Hát akkor hajrá, nem is értem miért vitatkozunk ilyenen. Olvasd el legalább a könyvet és Strongfirst videókat is lehet nézegetni.
Egyébként meg senki nem küld el senkit sehova, csak ajánljuk, mert tudjuk mennyit számít, a döntés a tiéd, megfogadod vagy sem."Illetve feltűnt hogy a Pavel rendszerében edződött sporttársak gyakorlatilag minden más módszert mélyen elítélnek, megkérdőjeleznek, ami nekem néha elég visszatetsző."
Ezt hol olvastad? Mert ezen a fórumon biztos nem. Bajzáth Attila és Lacika_LP is szokott itt írogatni ,mindketten girya sportban érdekeltek vagy versenyeznek (Lacika_LP ha nem tévedek Barcsik Lászlót takarja, többször beszámolt itt eredményeikről amit többen gratulációval fogadtak, IUKL hazai képviselője is ha nem tévedek, tényleg elismerésre méltó amit eddig is tett). Szóval nagyon nincs igazad, az hogy facebookon ki mit hol miért hogyan fikázik, az itt teljesen irreleváns. Úgyhogy itt ilyen tuti nem volt és én biztos nem fikázom egyik oldalt se, mindkettőnek megvannak a maga vitathatatlan előnyei szerintem és kész.
"Az én véleményem az ha van rá lehetőség instruktortól megtanulni az alapokat, ha nincs rá lehetőség akkor viszont meg lehet próbálkozni egyéb módszerrel elsajátítani a gyakorlatokat."
Ez a te véleményed, tiszteletben tartjuk, én sok sikert is kívánok neked, azért a könyv elolvasása és ahogy írtam néhány értelmes oktató videót megtekintési is ajánlott (ha SFG/RKC vonalon akarsz tanulni). -
Ájvé
veterán
válasz
batai15 #6393 üzenetére
Rosszul látod a dolgokat. Sokkal veszélyesebb, mint a súlyzós edzés. Ez egy komplex mozgás és itt nincsen semmilyen segítő tényező, mint konditeremben a gépek, amik csökkentik vagy megakadályozzák a sérülést. Erősítő gyakorlatok esetleg elsajátíthatóak, de azért egy török felállást sem egyszerű kivitelezni. Rossz technikával pont ott fogsz ártani, ahol egyébként használna (pl török felállásnál vállat nem tartod a vállövbe, ezzel pont ártani fogsz magadnak).
Nem csak az a baj, hogy rosszul kivitelezed, hanem nem lesz aki kijavítja, így pedig addig megy a mókuskerék még szét nem csapod magad, vagy esetleg előtte abba nem hagyod. Ezek után pedig még több idő lesz kijavítani a hibásan rögzült gyakorlatokat.
Amúgy hajrá én szorítok neked.Beszélj időpontot egyéni edzéshez, 2-3x elmész mondjuk 2 órára akkor már az alapokat el tudod sajátítani (legalább swing és török felállás), hidd el nem árt.
Én is később mentem el és nagyon sok mindent kijavítottak, úgyhogy nagyon ajánlott legalább az alapok elsajátítása. -
Ájvé
veterán
Igen alkalmas izom tömeg növelésre is valamelyest (bár ezért érdemes mást is bevetni, pl szabad testsúlyos gyakorlatokat, mint húzódzkodás, tolódzkodás, kézállásba nyomás stb.). Igazából edzéstervtől függ leginkább.
Arányos izomzatot ad egyébként maga a kettlebellel való edzés.
Ajánlott első pár hónapban instruktort felkeresni és elsajátítani az alapokat, később egyedül is nyugodtan végezhető, egy kettlebellel gyakorlatilag teljesen átfogó komplex edzést tudsz végezni. Otthon lemész a garázsba vagy ki a kertben és nyomhatod, alapvetően nem igényel csak némi helyet és nyilván az eszközt meg persze a tudást, ahogyan az edzést végzed. -
Ájvé
veterán
Olvastam én is a könyvet, sajnos még egy kezes swing sem megy már 36-al úgy, 24 meg majdnem könnyű hozzá. Mostanában könnyű erő program alapján dolgoztam, de valahogy nekem nem megy egy program alapján csinálni, kell a változatosság.
Hát igen, nincs sok értelme. Half snatch-el érdemes először próbálkozni (szóval felső pozícióból nem egyből láb közé engedni), én mondjuk nem is tudom hány ember lenne képes megfogni felsőből leengedve (Denisov és hasonló űrlények), durva nagyon.
Hát utána néztem Oliver Quinn-nek, nem semmi. Bent presseket nagyon nyomja, jó gyakorlat, csak elég nehéz, bár nyilván gyakorlás kérdése.
-
Ájvé
veterán
Egy jobb crossfit teremben is elsajátíthatod szerintem.
Pesten lennék és erőfejlesztés érdekelne (persze így is érdekel, de a helyen van a hangsúly) akkor őket keresném. Olvasom a blogját, írásait, sok jó dolgot ír. Nem hagyományos súlyemelés ügye, inkább kevert, eszközzel és saját testsúllyal is, sok minden játszik. -
Ájvé
veterán
Hát van még mire gyúrni:
"Sig Klein challenge, avagy mikortól számított férfinak a régi idők embere"
Nem mintha én képes lennék akár egyet is nyomni két 32-es kettlebellbe -
Ájvé
veterán
-
Ájvé
veterán
Na akkor még kevesebb idővel kijön. Én csak egy ilyen egész napos oktatáson voltam kétszer, nagyjából 2x1,5 órásak voltak, erre alapoztam. Persze nekünk egy nap kellett minden alap nélkül megtanulni, persze swing és török volt csak, de ezeket jól meg lehetett tanulni így is (aki figyelt és jól csinálta).
-
Ájvé
veterán
-
Ájvé
veterán
Videóra csinálni? Hidd el, rendesen csinálod akkor nem lesz kedved még videót nézni közben, ez nem olyan mint az aerobic, nincs Norbi fitness, hogy csinálod ahogy látod.
Ezek összetett gyakorlatok és sokkal intenzívebb. Ahogy előttem is írták gyakorlatokra is figyelned kell, azt szokták mondani, nem is edzeni kell a kettlebellel, hanem gyakorolni. -
Ájvé
veterán
Ilyen nincs igazából. Az ilyen "kettlebell workout" videók gyakorlatilag mind egy nagy hülyeség (fitness baromságok). Van esetleg 1-2 oktató videó, vagy amolyan otthoni "kihívás" videók.
Legokosabb viszont amit előttem is írtak, keress egy instruktort. Ha már megtanultad az alapokat már nem kell keresned ilyen videókat, esetleg edzés terveket nézel majd (leírás alapján, nem videóról). -
Ájvé
veterán
Pont erről szól, ezek amatőrök (vagyis nem mind, azt hiszem egy magyar aki nyert ilyen versenyen tornász volt, csak sérülés miatt nem tudta folytatni azért kezdett bele ebbe), nem kell hozzá oktató, nézz körbe youtubeon, általában ügyességi gyakorlatok amihez nem árt kis erő, de messze nem szertorna (még ha van is hasonlóság köztük, mindkettő calisthenics az biztos). Amiből indult az meg amerikai gettó, csórók lementek mozogni közben pedig egymással versenyztek ilyen ki mit tud módon, nézz ilyeneket mint Hannibal for the king vagy európai is legyen Frank Medrano. Látványos elemeket mutatnak be, saját koreográfiát. A lehetőség mindenkinek adott, lemész és gyakorlod, ha jó vagy és kitartó eljuthatsz magas szintre is benne.
Igen sok munka van ezekben, ebben egyetértek és kell hozzá elköteleződés, de egyáltalán nem lehetetlen és jó kiegészítő lehet más mozgáshoz, szint visz bele. Én is szoktam néha kézenállásba nyomást csinálni, jó erősítő vagy húzódzkodást csak most nincs hol csinálni, ezek kettlebellhez jó kiegészítő gyakorlatok is. Azért ennyire én se mennék bele a calisthenics világába. -
Ájvé
veterán
válasz
Lacika_LP #6281 üzenetére
Street workout pont nem ezért indult, USA-ból gettóból indult és tényleg mert annyira csórók voltak, szóval nem egészen arról szól amit írtál. Itthon is vannak már ilyen szabadtéri parkok ahol lehet ezt gyakorolni.
Szóval nem a pénzről szól eredetileg és itthon se ez látszik számomra (nincs belépő ezekbe a parkokba vagyis szabadon lehet gyakorolni).
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- LG 32GP850-B - 32" NANO IPS / 2560x1440 / 180Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 400
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest