Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] Spyra: akkus, nagynyomású, automata vízipuska
- [Re:] [Brogyi:] CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- [Re:] eBay-es kütyük kis pénzért
- [Re:] [bb0t:] Gyilkos szénhidrátok, avagy hogyan fogytam önsanyargatás nélkül 16 kg-ot
- [Re:] Toyota Corolla Touring Sport 2.0 teszt és az autóipar
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Útvonal
Fórumok » Technika, hobbi, otthon » Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)Téma összefoglaló
Hozzászólások
Essejó
Topikgazda
Az alábbi szösszenet nem az én szüleményem, de érdemes elolvasni.
Iron Workers Bbq "iwbbq"
BARK
Sokszor látom posztokban, hogy az emberek azt írják a gyakorlattal nem rendelkező társaiknak, hogy
- „BARK-ra sütök”
- „Akkor csomagolok, ha kész a BARK”
Szerintem sokan nincsenek tisztában ennek a szónak a jelentésével. Ezért is gondoltam, hogy kicsit írjak róla. Az én tudásom sem hiánytalan, de amit én tudok azt leírom, hogy akik még ennyit sem tudnak a BARK-ról azoknak legyen némi fogalmuk.
A BARK angol nyelvű szó. Jelentése: kéreg
Nem vagyok kémikus nem nagyon vagyok tisztában a kémiai reakciókkal. De megpróbálom összefoglalni azokat a dolgokat amiket tanultam róla az internetről. (Ugyanis én is az internetről informálódom) Javaslom mindenkinek.
Igen bonyolult a füst és a hő által okozott kémiai reakciók tudománya. Minden a RUB-al kezdődik. A RUB-ot felvisszük és rátapicskoljuk a hús felületére majd a szmókerbe tesszük. A varázslat (kémia) akkor zajlik mikor a hús megkapja a hőt, a füstöt és az áramlást ami a szmókerben uralkodik. Az első dolog ami történik, hogy a húsban lévő zsírok és nedvek felszabadulnak, feloldódnak. A húsunk „izzadni” kezd. Ez a nedvesség összekeveredik a füstben lévő vízgőzzel így feloldják a sót a cukrot és az összes vízben oldódó elemet a RUB-ban. Az idő teltével egyre több zsír kerül a felszínre, ami pedig a zsírban oldódó elemeket oldja. Ezeknek a feloldott fűszereknek az egyvelege alkot egy fűszerkérget amiből majd kialakul a BARK. A hús maghőmérsékletének növekedésével és az idő elteltével egyre több nedvesség elpárolog és a hús felszíne elkezd száradni. Ezen a ponton a felszíni fehérjék összekapcsolódnak és így polimereket képeznek amelyek egy „kemény” réteggé alakulnak. De ezen kívül még számtalan kémiai reakció lezajlik. Ide sorolható még a Maillard reakció is amit most nem részleteznék. A füst részecskéi a nedves felületekre tapadnak fel, ahogy a húsunk „izzad”. Ezzel egy karakteres semmihez nem hasonlítható ízt kölcsönöz neki. Az oldódó fűszerek és a füst egyvelege okozza az íz komplexitását és a mahagóni színt.
A jó BARK kialakulásához fontos a jó füst. A fekete kátrány színű húsok rossz hamutartóra hajazó ízt nyújtanak. Nem akkor jó a BARK ha minél feketébb a húsunk. A megfelelő szín kezdetben a mahagóni. Majd a hosszan tartó sütés során sötétedik, de ez a sötétedés nem égett, csak a kinézete.
A hőmérséklet is kulcsfontosságú a BARK kialakulásában. A túl alacsony és a túl magas hőmérséklet sem megfelelő. Azt mondják, hogy a legideálisabb hőmérséklet a 105-130C°. Franklin videóit nézve ő 130C° körül süt. De minden szmóker másképp viselkedik. Egészen más egy kerámia vagy egy offset szmóker. Mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját sütőjét, hogy a legideálisabb BARK-ot tudja megcsinálni.
A jó BARK alakulásában fontos szerepe van a spriccelésnek is. A sütés során a száradásra hajlamos részeket időnként nedvesíteni kell. (De nem eláztatni) A spriccelés lényege a hús felületének nedvesítése és visszahűtése. A füstrészecskék a hideg nedves felületekre tapadnak fel. Fontos, hogy ne spricceljünk magas cukor tartalmú löttyökkel mert a hosszú sütések alatt a cukor hajlamos a megégésre. Helyette inkább víz, almaecet, de én szeretem sörrel spriccelni a dolgokat.
Remélem tudtam valakiknek újat mondani. Vagy ha valami nem helytálló azt értelmes keretek között kifejtve kijavítja.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
Mai Hardverapró hirdetések
prémium kategóriában
- Gamer PC Intel i5 9400/16GB DDR4/GTX 1660 6GB/256GB SSD/500/GB HDD/Beszámítás/Garancia/
- Gamer PC Ryzen 1600X/16gb ddr4/GTX 1660 SUPER 6gb/256gb ssd/500gb hdd/Garancia/Beszámítás/
- Palit Geforce RTX 3060 12GB /CSAVARMATRICA/GYÁRI ÁLLAPOT/BESZÁMÍTÁS/
- G.SKILL 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 NEO AMD EXPO - Alza jótállás 2032-ig
- ZEN Gamer PC - GTX 1660 Ti - Ryzen 3600 - 16GB DDR4 - 1TB m.2 SSD