Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Meggyi001: Hasznos helyek és tippek Párizsban, amiket jó eséllyel keresni is fogsz...
- Jhonny06: Kindle reklámmentesítés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
A jelölés megállapodás kérdése és nem feltétlenül egységes.
A szorzás jele lehet * és . is.
Leírtam szövegesen is:
"Ha most déli 12 óra van, akkor 24 óra múlva is déli 12 óra lesz"
24-et adtam hozzá 12-höz és nem 36-ot látok a kijelzőn, hanem 12-őt.
Hadd mozgassam megint a célt.
Biztos vagy abban, hogy laposföld konteót gyártottam?
A magyar olyan nyelv, hogy nem feltétlenül kell kacsintani vagy kitenni a kacsintó emojit, hogy kiderüljön, nem gondolom komolyan.
Ha veszekedni akarsz és nem érvelni, akkor kiszállok. -
-
Tetszik.
Nem tudom látszik-e a föltöltött képen, de az volt az első próbálkozásom, elsőre véletlenül eltaláltam az autót, de mivel érdemes váltani, váltottam és az ajtó mögött a másik kecske mekegett.
Véletlenül a gyakorlatban is igazolódott az ellenpéldám erre az állításra.
"Ha "n" esetszám van, akkor mindig többször nyer az, aki váltott, mint aki az eredeti választásnál marad."
Ha kitartottam volna az eredeti választásom mellett, akkor nyerek. -
válasz
ergoGnomik
üzenetére
amikor választasz, két csoportra osztod az ajtókat:
1. amit választottál.
2. az a két ajtó, amit nem.
amíg nem nyit ki egyet se a műsorvezető, addig mindhárom ajtóval egyformán nyerhetsz, 33% mind. vagyis az az ajtó, amelyiket választottad, 33%-kal nyer, és az a KÉT ajtó amelyiket nem választottad, összesen 66%-kal nyer.
amikor a műsorvezető kinyit egy ajtót, mindig aközül a két ajtó közül nyit egyet, amelyiket nem választottad. Ezzel a két nem választott ajtó közül az, amelyiket kinyitott a műsoretető, 100%-os bizonyosságot kap, és biztosan nem nyert, mert a műsorvezető tudja, hol az autó és direkt nem azt nyitja ki.Tehát a választott ajtód 33%-kal megy, a két nem választott közül az, amelyik még csukva van, megörökli a 33%-ot a műsoretető által kiválasztott ajtótól, ezért az 66%-os lesz. EZÉRT váltasz.
-
-
nem írunk olyat, hogy 2+2 nem feltétlenül 4.
2+2 MINDIG négy, ha maradékosztályt akarsz ide keverni, lásd még: moving target, akkor azt úgy KELL leírnod, hogy 2+2 mod x.egyébként természetesen végeztem kísérleteket a vöröseltolódással kapcsolatban, mint szinte mindenki a fejlett világon.
az, hogy ócska laposföld konteó gyártó topiccá züllesztetted le a topicot, az nem az én hibám.
-
A kérdés valóban úgy hangzik, érdemes-e váltani.
A matematikailag helytelen válasz, amit adtál, az az, hogy 50-50% az esély, tehát érdektelen, hogy váltasz-e vagy sem.
A matematikailag helyes válasz, amit nem bírtok elolvasni a linkelt anyagokban, hogy ha váltasz, duplájára nő a nyerési esélyed, tehát *EGYÉRTELMŰEN ÉRDEMES* váltani. -
válasz
ergoGnomik
üzenetére
Ilyen megvilágosodásokért volt érdemes megírnom a blogbejegyzést.
Nemcsak rájöttél (rávezettek) a helyes megoldásra, hanem képes vagy ezt érthetően elmagyarázni is. -
Ghoosty
őstag
Aki nem értette meg, vagy nem hiszi el, az tesztelheti maga is: [link]
-
ergoGnomik
aktív tag
Hosszas gondolkodás után azt hiszem kezdem érteni mi itt a motiváció. (bambano valahol az elején linkelte a magyarázat Wikipedia oldalát. Ha sokat olvasgatod, talán neked is eljön a megvilágosodás.) Úgy gondolkodunk, hogy az első választásod nagyobb valószínűséggel lesz rossz választás, mint jó. Ebből az következik, hogy van esély jobban járni, ha váltasz. Amikor kiveszik a képből a másik rossz választást, akkor megmutatják mire érdemes váltani. Mivel elsőre valószínűleg rosszul választottál, ezért érdemes váltani stratégiai szempontból. (Ami vagy bejön, vagy nem. 50%.
) -
-
válasz
Hieronymus
üzenetére
Légy szíves, írj egy hevenyészett költségvetést a szupernovák, a kozmikus háttérsugárzás vagy a vöröseltolódás megfigyeléséhez!
-
"A tudomány is valamiféle hiten alapul. Elhiszem, hogy a tudósok kísérletei megismételhetők, "
Nem kell elhinni. Veszel, bérelsz berendezést a méréshez. Meg kérsz valakit, akinek van lehetősége elvégezni veled együtt a kísérletet.Alternatív és ingyenes megoldás a hanghullámok megfigyelése. Ehhez beépített műszer van mindenkiben, a süketeteken kívül.
Kimész az országútra és meghallgatod a közeledő, majd távolodó autók hangját.
Ugyan az a hullámos terjedés, mint a fény esetében csak a frekvencia eltérő.Einstein a legunalmasabb dolgozatáért kapott Nobel díjat.
A sokkal jelentősebb relativitás elméleteiért nem kaphatott, mert a bizonyítás nem volt egyszerű. Még ma sem tudtuk minden részletét kísérlettel és megfigyeléssel igazolni.A bibliában leírtaikat el kell hinni. Megérteni nem, azt majd a pap elmagyarázza.
-
Elolvastad a beidézett mondatom utáni mondatot is?
Te magad vetted a fárad(!)ságot, hogy kísérleteket végezz a vöröseltolódással vagy a kozmikus sugárzással kapcsolatban?
Nincs semmi baj azzal, ha valaki nem érti (elsőre, másodikra vagy sokadikra sem) vagy cáfolni akarja azt, hogy érdemes-e váltani.
A 2 + 2 = 4 sem feltétlenül igaz mindig. Gondolj csak a maradékosztályokra!
Ha most déli 12 óra van, akkor 24 óra múlva is déli 12 óra lesz vagyis 12 + 24 = 12.
(kongruencia, modulus) -
-
"A tudomány is valamiféle hiten alapul. ": azért fajult el idáig a topic, mert ilyen és hasonló mondatok hangzanak el. ha mindenki vette volna a fáradtságot, hogy elolvassa és megértse a topicot és a linkelt anyagokat, akkor ez a topic kb. három hsz után halt volna ki.
de még mindig jönnek azok a hsz-ek, amelyek szerint 2+2 az csak három. és rohadt fárasztó ezt látni és győzködni.tökmindegy, ki mit gondol, 2+2 az négy. mindig. nincs helye egyéni véleményeknek.
-
A matematikához nincs szükség nyelvi leírásra, csak egy emberi megközelítés esetén. De ez az emberi szellemi történetek minden fajtájára igaz, ezért nem értem, hogy miért akarnád a fókuszt a matekra helyezni.
Kérdésedre: például a kör egy öröktől fogva létező absztrakció, ami a természetben / valóságban mégsem található meg sehol. Emiatt lehet úgy fogalmazni, hogy a matematika elemeit nem feltalálták, hanem felfedezték.
-
4Grider
félisten
Az ABC példád esetén is kiesik ezek közül az, amelyiket a műsorvezető kiválasztotta. Tehát két ajtó marad, így nincs értelme 1/3-2/3 esélyről beszélni, mivel nem tudhatod, hogy a kérdéssel a műsorvezető át akar verni (ezt elfogadva az esélyed 0, elutasítva 100), vagy segíteni akar (elfogadva 100, elutasítva 0). Ha az összes variációt (4) nézzük, kétszer 0 és kétszer 100% az esélyed, ez nekem 50%.
-
Elhatároztam, hogy ennél a blogbejegyzésnél a feladványra összpontosítok, de erősen elkanyarodtunk az eredeti témáról.
Gondolom, matematikát akartál írni.
Sokakkal ellentétben én néha (gyakran) szeretem tudni, miről beszélek.
Mit értesz területen?
A matematikához szükség van absztrakt fogalmakra (pont, egyenes, szám).
Mi hordozza ezeket a fogalmakat?
Másoknak:
"ezért marad az, hogy kértelek, hogy higgy"
"A hívők a templomba járnak"
A tudomány is valamiféle hiten alapul. Elhiszem, hogy a tudósok kísérletei megismételhetők, de én magam nem figyeltem meg sem a vöröseltolódást, sem a kozmikus sugárzást.
Azt is el tudom hinni (gondolatkísérletként), hogy a galaxisok egyre gyorsulva távolodnak egymástól és volt valaha egy ősrobbanás,
amikor minden (akár végtelen sok anyag) egyetlen pontban sűrűsödött össze.
Akit érdekel a téma, olvasgasson ilyesféle műveket! Én olvasgatok, emésztgetem.
https://geksz.web.elte.hu/Stephen.Hawking.Az.Ido.Rovid.Tortenete.pdf
Nem gondoltam volna, hogy idáig fajul a kecskés feladvány. -
cousin333
addikt
válasz
Hieronymus
üzenetére
Tulajdonképpen a klasszikus mondásra utalt: vö “értelmes ember ilyet nem csinál, a többieknek meg TILOS!”
-
Na jó. Leírom nemcsak n=1-re, hanem általánosan.
n esetben mindketten válasszák először azt az ajtót, amelyik mögött autó van.
Ezen még enyhíteni is lehet.
Ha n páratlan szám, akkor először mindketten válasszák azt az ajtót, amelyik mögött autó van,
ha páros, akkor pedig válasszanak akárhogy. Itt a váltó legfeljebb egyenlíthet, de az esetszám növelésével itt is 0 felé konvergál az egyenlítési esélye. -
-
-
cousin333
addikt
Vedd alapul a 3 ajtót. Ennek 3 lehetséges elrendezése van, te pedig mindegyikénél háromféleképpen választhatsz. Szóval összesen 9 opciót kell végigvenni, és megnézni, mikor hogy jársz.
De elég ha leredukálod a következőre: ha váltasz, nyersz, kivéve, ha elsőre jól választottál, aminek az esélye 33%. Tehát 66%, hogy nem találtad volna el elsőre, tehát váltanod kell, és nyersz.
50-50% akkor lenne a második körben, ha előtte “újrakevernék” a maradék 2 ajtó tartalmát.
-
-
-
-
-
-
Csapoati
nagyúr
Azzal, hogy sorban kinyitnak 98-at (ami mögött biztosan nem volt az autó), nem fog ez a 99% esély megszűnni, szóval érdemes cserélni.
Ezt tudom csak újra említeni. 99%-kal volt az elején a másik 99 ajtó mögött az autó, ez nem redukálódik azzal, hogy sorban kinyitják a kecskéseket.
bambano: Definíció alatt a nevükre gondoltam, de valóban pontatlanul fogalmaztam.
-
"Az ember előtt is léteztek számok, csak nem volt ki definiálja őket.": az ember előtt is léteztek számok, definiálva is voltak, csak nem volt, aki ezt észrevegye.
az általam emlegetett "tétel", a számfogalom halmazelméleti bevezetése, mindig is létezett. valamibe belerakni x kavicsot, ahhoz nem kell ember.
-
ezért probléma, hogy itt a ph!-n is elterjedt az a szokás, hogy úgy írnak hozzászólást, hogy nem olvassák el sem a cikket, sem a korábbi hsz-eket.
mivel elolvasni nem voltál hajlandó, mert ha megtetted volna, akkor tudnád, hogy tévedsz, ezért marad az, hogy kértelek, hogy higgy.
-
-
yle_greg
aktív tag
100 ajtós: Amíg nem azt nyitják ki, amit én választottam, addig az én választásom teljesen egyenértékű bármelyik másik még ki nem nyitottal. Másképpen: elcserélni egy ismeretlent egy másik ugyanolyan esélyű ismeretlennel, nem visz előre, ugyanolyan esélyeknél maradsz, hiszen nincs különbség a még ki nem nyitott ajtók között. Ez akárhány ajtóra igaz.
BTW, az emberiség előtt nem tudom, hogy volt-e matek, de az biztos, hogy már akkor is volt aki hibázott a számtanban, ugyanis amikor Isten nullával osztott, nem fekete pontot kapott, hanem fekete lukat. Abból meg van egy pár, ebből is látszik, hogy még a Teremtő sem volt mindig tökéletes. :-)
-
Csapoati
nagyúr
Megint a kiindulási helyzethez térjünk vissza, inkább a 100 ajtóshoz ráadásul, az szemléletesebb. Ott választasz egyet, 1% eséllyel van a mögött az autó, 99% eséllyel a többi mögött. Azzal, hogy sorban kinyitnak 98-at (ami mögött biztosan nem volt az autó), nem fog ez a 99% esély megszűnni, szóval érdemes cserélni.
Pajac: Az ember előtt is léteztek számok, csak nem volt ki definiálja őket. Ne keverd össze a mértékegységekkel, amik természetesen mesterségesek.
-
yle_greg
aktív tag
"próbáld meg elfogadni"
Megérteni próbálom, az elfogadás, a hit az egy másik szakma.Szóval azt mondod, hogy "A műsorvezető biztosan nem azt az ajtót nyitja ki, amit választottál, mert ilyen a szabály." - rendben, ez esetben a https://logout.hu/tema/kecske/hsz_49-49.html hozzászólásomban a 2. pontnál tartunk.
Ez esetben van 3 ajtó, én megjelöltem az A ajtót, a műsorvezető pedig egy ajtót kivett a képletből. Vagyis marad az A és még egy ajtó, nevezzük X -nek. Az egyik mögött kecske, másik mögött autó. Két ajtó, egyenlő esélyek. Hogy a kettő közül melyiket választom, nem növeli az esélyemet, ergo a jelöltem cseréje nem indokolt.
-
-
-
-
-
yle_greg
aktív tag
Nem igazán értelek.
Kiválasztom az A ajtót. Ez után két eset lehetséges:
1, A műsorvezető az A ajtót nyitja ki. Ez esetben látom, hogy ott kecske van, ergo érdemes újat választanom. Hogy B vagy C az édes mindegy, mert 50-50% hogy mi van mögöttük.2, A műsorvezető nem az A ajtót nyitja ki. Ez esetben tudom, hogy vagy az általam megjelölt A, vagy pedig a másik még zárt ajtó rejti az autót. Hogy melyik, az szintén 50-50%, ezért nincs értelme váltani, mert pont akkora esélye van, hogy a váltás miatt veszítek, mint hogy a váltás miatt nyerek.
Ez akárhány ajtóval működik, ha 100 ajtó volt, de egyet elvisznek, az csak akkor érint engem, ha amúgy pont azt választottam volna.
Gondold el úgy, hogy amikor azt mondják, hogy újra választhatsz az ajtók közül, akkor választhatod újra azt is amit eddig, ergo az új választás nem változtatja meg az esélyeket.
-
-
-
Olyanok is akasztottak már nagyot a kaszinókban vagy vittek el főnyereményt lottón, akiknek fogalmuk sem volt a valószínűségszámításról.
Két igaz állítás és egyikből sem derül ki az, amiről beszélünk: objektív-e a matematika?
A teljes indukcióra hivatkozva ezt is jó előre feladom. Ha sorozatosan mindig másról beszélsz, akkor egy fia kérdést sem fogunk megvitatni. -
-
Ez nehéz kérdéskör, de a matematika szerintem sem objektív.
Eleve absztrakt fogalmakat használ és nem tárgyakkal dolgozik.
Ebben az esetben az esély fogalmával és nem a tudatunktól függetlenül létező kecskével. vagy autóval.
Az euklideszi geometriát sokáig 'a" geometriának tartották, de évezredekkel később kidolgoztak nem euklideszi geometriákat, amik jól leírnak olyan jelenségeket, amiket az euklideszi geometria rosszul ír le. -
-
-
Fórumtársnak válaszoltam..
-
-
-
-
anjani182
őstag
Mire vársz magyarázatot? Leírtam/tuk nem? Ha ezt nem érted, akkor buta vagy, már bocs...
Ebből mit nem értesz???

"Ha "n" esetszám van, akkor mindig többször nyer az, aki váltott, mint aki az eredeti választásnál marad."
De ha még így sem érted, programoztasd le a ChatGPT-vel (megsúgom ez se lesz könnyű) és talán megérted...mondjuk 1000 esetre, és írasd ki vele, hogy hányszor talált autót az, aki váltott. Megsúgom, nem 1/3 - 2/3 lesz az arány!
-
A paradoxon nem a józan észnek mond ellent.
"Csak" feloldhatatlan, összeférhetetlen ellentmondás van a paradoxonban.Ha vissza tudok menni az időben és gyerekkorában megölöm a nagyapámat, akkor nem tudok megszületni. Nem tudok visszamenni az időben.
Tehát mégis megszületek és visszamegyek az időben.
Ez a logikai hurok ismétlődik végtelenszer.
-
-
válasz
anjani182
üzenetére
paradoxon
https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-magyar-nyelv-ertelmezo-szotara-1BE8B/p-44572/paradoxon-44BFD/
"Olyan tétel, állítás, amelyben nem csupán látszólagos, hanem valóságos önellentmondás van. (Pl. fából vaskarika)
Egymásnak ellentmondó tények, események együttléte."
Ebben az értelemben a kecskés feladvány nem paradoxon, mert nincs benne ellentmondás. Ez csak egy feladat. Érdemes-e váltani? Igen / nem.
Paradoxonnak szoktak olyan állításokat is nevezni, melyekből a józan észnek ellentmondó következtetés vonható le.
Ez nem jelent túl sokat, mert az emberek szinte bármiből képesek a józan észnek ellentmondó következtetést levonni. Ilyenre még az itteni hozzászólások között is jócskán akad példa. -
-
le van írva, de ha szeretnéd, kifejtem:
"egy esély már úgymond elszáll, azt nem kell figyelembe venni,": ez nem igaz, azzal, hogy a játékvezető kinyit egy ajtót, a vesztes helyzetekből egy kiesik, a másik, nem választott ajtó esélye nő.
tehát nem igaz, hogy nem kell figyelembe venni, mivel a másik választás esélyét befolyásolta.
"az autó vagy B-ben, vagy C-ben lesz, pontosan 50% esélyed van, hogy eltalálod vagy se. ": nem igaz, mivel a levezetés szerint 1/3 eséllyel lesz az autó az általad eredetileg választott ajtó mögött és KETTŐharmad eséllyel a nem választott zárt ajtó mögött. tehát az általad állított 50-50 helyett a helyes arány 33-66%
" az eredeti 33%-ról felmegy 50%-ra": nem igaz, mert nem 50-re megy fel, hanem 66%-ra.de ha elolvastad volna a linkelt weblapot, akkor ezt most nekem nem kellett volna leírnom.
-
anjani182
őstag
válasz
ergoGnomik
üzenetére
Valóban, ahogy előttem már írták ez a Monty Hall paradoxon. Egyetemen is fel szokott jönni mint téma, akár matematika, akár programozás tárgyak keretében is.
A lényeg: az a játékos, aki a kezdeti választásnál marad, az -egyformán valószínű lehetőségek közül- háromból csak egy esetben nyer, míg az a játékos, aki vált, háromból kettő esetben nyer.
Lefordítva: Ha "n" esetszám van, akkor mindig többször nyer az, aki váltott, mint aki az eredeti választásnál marad. Így érthető?!
-
-
-
válasz
Hieronymus
üzenetére
moving target típusú érvelési hibát láttunk.
-
tehát aki elolvasta a rendes doksikat a témában, az tudja, hogy:
"egy esély már úgymond elszáll, azt nem kell figyelembe venni,": ez nem igaz
"az autó vagy B-ben, vagy C-ben lesz, pontosan 50% esélyed van, hogy eltalálod vagy senem. ": nem igaz
" az eredeti 33%-ról felmegy 50%-ra": nem igaz. -
Ezt akartad beláttatni, bár mostanra már beláttad te is, hogy nem lesz nagyobb esélye a feketének.
"Az viszont könnyen belátható, hogy 15 kör piros után mégiscsak a feketének lesz nagyobb az esélye."
Ezt esetleg beláthatnánk itt. #19 bkercso
Lehet, hogy rosszul dekódolom, de az "ez", amit esetleg itt beláthatnánk, az idézőjeles mondatra vonatkozik. Ha mégsem arra, akkor mire? -
Mit akarok beláttatni?
Attól még, hogy egymás után 15 piros volt, nem lesz nagyobb az esélye a feketének. Ez tény.A paradoxon feloldása abban van, hogy noha kicsi az esélye az egymás után 16 vagy töb pirosnak, mégis néha előfordul ilyen sorozat (ahogyan a példa szerinti 15 piros is előfordult). Azt nem láthatjuk előre, hogy ez a mostani egy ilyen hosszabb sorozat lesz-e vagy megszakad 15 után. Mivel a pörgetések egymástól függetlenek.
-
A játékvezető döntése is független az előzményektől.
Minden esetben egy kecskés ajtót nyit ki. Sőt elő is írhatod a játékvezetőnek mit tegyen. Minden esetben balról az első nem jelölt kecskés ajtót kell kinyitnia. Nem változtat a játékos nyerési esélyén.
A játékvezető szempontjából 50-50 százalék az esély.
A játékos viszont a cserével 50 százalék fölé emeli az esélyét.A játékos és a játékvezető nem ugyanazon nézőpontból látják/értékelik az eseményt. Ráadásul mind a két értékelés igaz, a maga módján.
Hogy tisztább legyen a helyzet, félidőben cseréljük a játékvezetőt.
Neki az legyen a feladata, hogy a számára nyitható ajtók közül nyisson ki egyet. Ha kettőt is nyithat, akkor szabadon választhat.
Miután kinyitott egy ajtót, megmondják neki, a két ajtó egyike mögött autó van. A mások mögött kecske. De az nem jutalom.
Mekkora a játékos nyerési esélye az új játékvezető szerint?
50-50%. Igaza van. Az Ő nézőpontjából, tökéletesen igaz.
A játékos viszont többet tudhat a helyzetről, ha hajlandó gondolkodni. -
"Minél többször fordul elő egymás után piros, annál kisebb az esélye, hogy ilyen sorozat előforduljon."
Ez igaz. Ezer egymásutáni pirosra kisebb az esély, mint kettőre.
De ez másik állítás és nem egyenértékű azzal a hamis állítással, amit be akarsz láttatni velünk.
Azt is be lehet látni, hogy 2 + 2 = 4. Ez önmagában igaz állítás, de másik állítás és nem mond semmit a sorozat előfordulási esélyeiről. -
Egon
nagyúr
Egyébként nekem segített a problémát megérteni a 3 ajtós példánál a konkrét esetek felsorolása:
Legyen A, B és C a három ajtó. Te mondjuk a C-t választod.
Ha A-ban van az autó és kinyitja a B-t a műsorvezető, akkor érdemes lenne váltanod.
Ha B-ben van az autó és A-t nyitja ki, akkor is.
Egyedül akkor nem éri meg a 3 esetből váltani, ha a C-ben van az autó. Így már jobban látszik az 1/3 és 2/3 dolog.De ez azért nem így van, mert egy esély már úgymond elszáll, azt nem kell figyelembe venni, hiszen ha mondjuk B-ben van az autó, és a műsorvezető kinyitja az A-t, akkor ott már nem lehet az autó. A háromajtós játék kétajtósra változik, így matematikailag teljesen mindegy, hogy váltasz vagy senem, hiszen az autó vagy B-ben, vagy C-ben lesz, pontosan 50% esélyed van, hogy eltalálod vagy senem. Persze az esélyed az eredeti 33%-ról felmegy 50%-ra, de ez nem fogja könnyíteni a helyzeted (ha eredetileg rosszul tippeltél, akkor persze kapsz egy újabb esélyt - de ugyanakkor ha elsőre jól tippeltél, akkor kapsz egy esélyt arra is, hogy elrontsd...).
-
válasz
Hieronymus
üzenetére
Azért 2/3 az esély másodszorra - ha jól emlékszem -, mert az ajtónyitó a választásodra tekintettel nyitja ki a kecskés ajtót: vagyis, ha esetleg elsőre kecskét választottál, ő direkt a másikat nyitja ki.
Na de mi köze mindennek a kvantummechanikához? [link]
"Az viszont könnyen belátható, hogy 15 kör piros után mégiscsak a feketének lesz nagyobb az esélye."
Ezt esetleg beláthatnánk itt. Minél többször fordul elő egymás után piros, annál kisebb az esélye, hogy ilyen sorozat előforduljon. Másik oldalról viszont minden pörgetés független az előzőektől. -
válasz
Hieronymus
üzenetére
a rulett pörgetések függetlenek egymástól.
-
-
válasz
Hieronymus
üzenetére
"Az viszont könnyen belátható, hogy 15 kör piros után mégiscsak a feketének lesz nagyobb az esélye.": egyáltalán nem látható be.
statisztika vizsgán ilyenért kivágnak. -
válasz
Hieronymus
üzenetére
Nem látom be. A rulettnél minden kör független az előzőtől. Ha függne, akkor az összes kaszinó tönkremenne.
A kockadobásnál is minden dobás független az előző dobásoktól, még akkor is, ha előtte volt egy 15-ös sorozat bármelyik számból. -
válasz
ergoGnomik
üzenetére
Mi az a mozzanat?
Az ajtó kinyitása előtt is tudtad, hogy az egyik ajtó mögött kecske van.
Az ajtó kinyitása után azt is tudod, hogy melyik ajtó mögött van az egyik kecske. -
Freiherr
őstag
válasz
ergoGnomik
üzenetére
Semmi.
Ragaszkodj az első megérzésedhez, mert ad1 nem vagyunk robotok ad2 ez nem veszi figyelembe az emberi egót ad3 ha mégis váltasz, és bejön a kecske, ráharapsz egy sotira, mekkora hülye voltál -
válasz
ergoGnomik
üzenetére
Igen, a második választásnak önmagában 50% az esélye.
Inkább tekintsd az első választás esélyváltójának.
Az nem mindegy, hogy az ajtó mekkora esélyt örökölt meg, az előző választásból.Ha ruletten játszol pirosra vagy feketére, minden körben azonos esélye van a pirosnak és a feketének.
Az viszont könnyen belátható, hogy 15 kör piros után mégiscsak a feketének lesz nagyobb az esélye.
Az eddig ismert piros sorozat rekord 35 kör volt, amit dokumentáltak. -
válasz
ergoGnomik
üzenetére
Az a lényeg, hogy amikor kiválasztasz egy ajtót,neked lesz 1/3-od. A másik két ajtónak, amiket nem választottál, szintén 1/3-1/3-a van. Amikor kinyitja az ajtót, annak az ajtónak a bizonyossága átszáll az általad nem választott ajtóra, ezért annak az ajtónak már 2/3-a lesz. Ezért éri meg választani.
#6-ban van egy link, ott leírják rendesen.
-
Csapoati
nagyúr
válasz
ergoGnomik
üzenetére
Ne 3 ajtóval gondold végig, hanem mondjuk 100-zal. 100-ból választasz 1-et, ott 1% eséllyel van az autót. Kinyitnak 98 másikat, ahol nincs autó, megéri váltanod? 99% eséllyel volt az általad nem választott ajtók mögött az autó, szóval igencsak megéri váltani. Egyébként nekem segített a problémát megérteni a 3 ajtós példánál a konkrét esetek felsorolása:
Legyen A, B és C a három ajtó. Te mondjuk a C-t választod.
Ha A-ban van az autó és kinyitja a B-t a műsorvezető, akkor érdemes lenne váltanod.
Ha B-ben van az autó és A-t nyitja ki, akkor is.
Egyedül akkor nem éri meg a 3 esetből váltani, ha a C-ben van az autó. Így már jobban látszik az 1/3 és 2/3 dolog. -
ergoGnomik
aktív tag
válasz
Hieronymus
üzenetére
Hát én ezt sosem fogom megérteni. Az ajtó kinyitásával és a kecske megmutatásával 50%-ra "nő" a játékos esélye, hogy eltalálja az autót rejtő ajtót. Mi az a mozzanat, amitől a váltás miatt 50%-nál magasabb lesz az esély? Plusz bónusz, az elejétől fogva 50% volt az esély ha autóra, ha kecskére mutatott a játékos, mert a műsorvezető úgyis elvesz egy kecskét.
-
Érthető magyarázat, miért kell váltani.
Az első körben 2/3 esélye van játékosnak kecskét választani.
1/3 esélye van az autóra.
Nagyon leegyszerűsítve, kecskét választ a játékos.
A második körben le tudja cserélni az esélyarányát az 1/3-ról, 2/3-ra.
Ha kecskét eldobja, marad az autó. -
-
-
Az egészről ez jutott eszembe [link]
-
Sok matematikus állítja, de nem mindegyik.
A könyvben számtalan ellenpélda is van.
" I'm very cobcerned with the general public's lack of mathematical skills. Please help by confessing your error"
Robert Sachs, Ph.D, George Mason University.
(Egyébként net csurig van mindenféle videókkal. Olyanokkal, hogy van isten és olyanokkal is, hogy nincs isten. Melyiket nézzem?) -
-
Tehát?
Ha kecskét akar, akkor tudja, hogy a nyitott ajtó mögött kecske van.
De mit tegyen, ha a fődíj kell neki?
Annak ellenére, hogy a net csurig van mindennel én a való életben Mark Haddon könyvében találkoztam először a feladvánnyal (The curious incident of the dog in the night-time).
Tőled eltérően én szoktam olyat írni, ami bizonyára megvan valahol akár a neten, akár a neten kívül.
Ha valaki véletlenül itt bukkan rá először, már megérte. -
Nem tudjuk, hogy a játékos kecskét akar, vagy autót. Tehát nincs helyes válasz.
egyébként a net csurig van olyan videókkal, amik ezt a kérdést boncolgatják, szóval ezért felesleges topicot nyitni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gaming notebook topik
- Hosszabb bemutatón a Star Trek: Voyager - Across the Unknown
- Okos Otthon / Smart Home
- Samsung kuponkunyeráló
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- TCL LCD és LED TV-k
- Steam topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- 4:3 aránnyal csukna ajtót a Honor az Apple Foldra
- Íme az új Android Auto!
- További aktív témák...
- ÚJ! Bontatlan! HP 255R G10 laptop
- Eladó Glorious GMMK Pro Tenkeyless Moduláris billentyűzet (White Ice US, 75%) rengeteg tartozékkal
- ÚJ Corsair Void Elite RGB Wireless Fekete/Fehér Bolti ár:42k INGYEN FOXPOST
- MSI Sword 16 HX B14VFKG 16" FHD+ IPS i7-14650HX RTX 4070 16GB 1TB NVMe gar
- MSI Pulse 16 AI C1VGKG 16" QHD+ IPS Ultra 7 155H RTX 4070 32GB 1TB NVMe gar
- Dell Latitude 5330 - 13,3" touch, i5-1245U, 16GB RAM, SSD, EU bill., jó akku, számla, garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4400, 100% Akkumulá
- Eladó Realme gt neo 2 5g Dobozában tokkal
- LG 83B4 - 83" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- 195 - Lenovo Legion Pro 5 (16IAX10) - Intel Core U7 255HX, RTX 5070
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
)