2016. szeptember 27., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Hangtechnikai kislexikon

  Kezdő hobbisták rendszeresen kérnek tőlem összefoglaló szakirodalmat. Én alap szinten és magyar nyelven nem nagyon ismerek ilyeneket, így írtam egy rövid tárgymutatót, ami nyomán el lehet kezdeni utánaolvasni a dolgoknak. Ez a jövőben elképzelhető, hogy kibővül. Ha ismertek jó összefoglalót, linkeljétek kérlek a hozzászólások közé!

  A számunkra új fogalmakat érdemes beírni a gugliba és rákeresni a képekre, hogy már az utánaolvasgatás előtt is legyen róluk valamiféle vizuális élményünk, így könnyebben megmaradnak az emlékezetben.

  A torzításról, torzítások fajtáiról, hangminőségről:

  hangminőség: alapvetően kétfelé szokás szedni, felbontásra és hangkarakterre. A felbontás az információáteresztő képesség (kb. a torzítás mértékétől függ), míg a karakter a színezés mikéntje (harsány, éles, lágy, puha stb.). Van olyan torzítás is, ami mintha több részletet adna a hanghoz, azonban ez hosszú távon fárasztó. Bővebben.

  Folytatás...

  bkercso 2 hónapja 3

 • Hangdobozépítés - Szatelitek TG9FD-vel

  Kulcsszavak: hangfal, hangdoboz, hangsugárzó, hangfalépítés, építés, DIY

  Mióta elkészült a „2.1-2.0 Kompoziterősítő 3x20W”, már nem tudtam az erősítőre fogni a fejhallgatós- és hangfalas lánc közti, már zavaróvá vált különbséget, így a jó öreg Visaton FRS8-ak lecserélése elhatároztatott. Pár napi fórumozgatással rátaláltam a Thymphany által gyártott (Peerless és Vifa néven is forgalmazott) TG9FD-10-04 nevű 8 cm-es szélessávú hangszóróra. (eBay-es beszerzés az amerikai Parts Express cégtől, 4 ohmos verzió; de létezik 8 ohmos is. Üvegszálas membrán és műanyag kosár, ami utóbbi kicsit megbotránkoztatott, de sem akusztikai, sem esztétikai gondot nem okoz.) Új hangszórónak pedig új dobozt készítettem, egyrészt mert az FRS8-aké már régi és mára kissé ütött-kopottá vált, másrészt nem akartam őket szétszedni, annyit hallgattam megelégedéssel… Valamint láttam, hogy ezeknél a pozdorjából készült, ragasztott-csavarozott, majd műanyag öntapadós tapétával bevont dobozoknál talán nem is olyan bonyolult valami „élethűbbet”, azaz nem műanyag felületűt alkotni. Nem túl nagy energia-, idő- és pénz ráfordításával kívántam valami műszakilag korrektet és szépnek mondhatót készíteni, itt is szem előtt tartva az ár-érték arányt, már csak megszokásból is. :) Végül kb.

  Folytatás...

  bkercso 5 hónapja 2

 • Scottish accent

  Nem elég hosszú ideig szokni, még hosszabb ideig kell... ;)

  https://www.youtube.com/watch?v=AXGP4Sez_Us

  bkercso 6 hónapja 8

 • XMOS drivereim

  bkercso 6 hónapja 0

 • Együtemű FET-es fejhallgatóerősítő (SixFET)

  Ismét utánépíthető módon mutatok be egy erősítőt, ám ezt is mindenki a saját felellősségére építi. :) Figyelmetlen építés esetén hamar odalehet a fejhallgatónk, így elsőre olcsó fejessel próbáljuk ki, valamint mindenképp mérjük meg a kimeneti DC feszültséget, hogy 100 mV alatt van-e (nagyimpedanciás fejesnél max. 200 mV)!

  Több „öreg hifistől” is hallottam, hogy a legjobb hangminőséget együtemű FET-es erősítővel érték el, így gondoltam, kísérletezem még egy kört ezzel a topológiával. Az X-Szekeres sorozat tapasztalatait felhasználva a FET-ek típusával már nem játszottam, IRF3205 ment a jel útjába, IRF610 pedig az áramgenerátorba (IR gyártmányok). Először a Szekeres egy ötletes módosítását, az ún. Upside down MOSFET kapcsolást próbáltam ki. Ennek talán legnagyobb előnye egy áramgenerátoros Szekereshez képest, hogy pillanatnyi áramfelvétele időben állandó, így a tápegység kimeneti impedanciája nem nagyon számít (már amennyire tökéletes az áramgenerátorunk).

  Folytatás...

  bkercso 7 hónapja 14

 • 2.1/2.0 Kompoziterősítő 3x20W

  A készülék megépítése gyakorlatot igényel. Mindenki mérje fel saját képességeit és lehetőségeit, mielőtt nekikezdene! Bár legjobb tudásom szerint jártam el a dokumentálás és cikkírás közben, felelősséget mégsem tudok vállalni semmiért.

  Végre sikerült egy erősítőt készítenem, amely mindenben megfelel az elvárásaimnak:

  - 2.1-es, de használható sima sztereó erősítőként is
  - jól szól
  - kicsi (15x10x6cm +csatlakozók, kezelőszervek)
  - elegendő teljesítményt szolgáltat egy nagyobb szobához is (3x20W)
  - kevés alkatrészből áll és könnyű összerakni
  - olcsó (kb. 30k az anyagár, adapterrel)

  Felteszem ide a leírását, hátha más hobbista is örömét leli benne.

  Így néz ki

  És ettől szól jól: kompoziterősítő topológia…

  Folytatás...

  bkercso 7 hónapja 27

 • Erősítők tápellátása 2.

  Tápkimeneti impedancia és torzítás a téma, mert az első írásban ezekről nem esett szó.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Elemzés 8 hónapja 125

 • Diszkrét műveleti erősítő (OPA Green)

  Talán nem vagyok szerénytelen, ha azt írom, hogy az elmúlt években elég szép karriert futott be az OPA Green. Többen keresik azóta is, hogy leálltam vele. Így megadom a receptjét, hogy, aki saját vagy barátai szórakoztatására elkészítené (esetleg ellenszolgáltatás fejében), az megtehesse. Ha pedig valaki nagyobb bizniszt csinálna belőle és fontos számára a korrektség, annak elérhető vagyok. :)

  Több hifista tapasztalata szerint ez a diszkrét műverősítő több készülékben jobban teljesített az összes kipróbált IC-s társánál. Ennek oka szerintem nem annyira a kevés számú mintavételben van, hanem inkább abban, hogy a kicsi nyílthurkú erősítésének köszönhetően talán kevesebb tranzienstorzítást termel, mint az IC-k; amennyiben a táplálás nem kielégítő. Amennyiben külön szűrést kap az OPA tápja, úgy ez már nem feltétlen igaz, ahogyan azt az OPAteszt is mutatja. (Az IC OPÁ-knak mind jóval nagyobb a nyílthurkú erősítése, mint az OPA Green-nek. Ennek ellenére a Green jól teljesített I/V-konverterekben is.)

  Megadom a kapcsolást és egy univerzális NYÁK-ra tervezett NYÁK-tervet, furatszerelt alkatrészekkel. Az SMD-t használó tervet viszont nem adnám meg, hogy az utánépítések ne keveredjenek az eredetivel.

  Folytatás...

  bkercso 11 hónapja 5

 • Torzításkioltós szabadalom (DoubleInvertionAmp)

  Rátaláltam erre a szabadalomra: Low even-order harmonic distortion amplifier and method - US4628278. Kipróbáltam, és szerintem érdemes írni róla egy kicsit.

  A találmány alapja, hogy ha két egyforma invertáló erősítőt sorbakötünk egymással, közéjük pedig egy jelosztót helyezünk, akkor a DC hiba és a torzítás páros felharmonikuskomponensei drasztikusan lecsökkennek. A jelentős torzításcsökkenés feltétele, hogy az erősítők egyformák legyenek (pl. egy dual OPA két fele), erősítésük is egyenlő legyen, a jelosztó (pl. ellenállásosztó) elnyomása pedig az erősítés reciproka legyen. (A szabadalmat szóba hozzák a DIYAudio-n is, de ott ezek a feltételek nem teljesülnek.)

  A torzításcsökkenés ára pedig, hogy a páratlan felharmonikusok duplájára (6 dB-lel) nőnek. Összességében azonban lényegesen csökkenhet a torzítás.

  Szóval építettem egy kis fejhallgatóerősítőt és meghallgattam benne az alábbi dual OPÁ-kat, valamint összevetettem őket a CompositeAmp-ban nyújtott önmagukkal: NE5532 (TI), TL072 (ST), RC4558P, LME49880; a buffer AD8066 volt. Minden esetben lényegesen tisztább hangot kaptam, javult a hangszerek kontúrja, pontosabb lett a tér és jobban kinyílt, eltűntek a zavaró élek pl.

  Folytatás...

  bkercso 11 hónapja 2

 • Parazitaeffektusok az áramkörben 1.

  Ami nem szerepel a kapcsolási rajzon: szórt kapacitás, szórt induktivitás, földhurok, mikrofónia és a többiek.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 11 hónapja 22

 • Capacitance Multiplier - A megfelelő tápszűrő

  Audio erősítőknél fontos a kiszajú tápfeszültség, azonban a tápfeszültség értéke már kevésbé. Azon túl, hogy a stabilizátor-IC-kel szemben a kapacitásszokszorozó (vagyis cap. multi., mivel magyarul úgyse sok mindent találunk róla) jóval az audiotartomány fölött is csillapítja a zajt a tápvonalon megvan még az az előnye is, hogy nem disszipál annyi hőt, mivel a rajta eső feszültség nem függ a bemenőfeszültségtől. (A transzformátorok belső ellenállása miatt közepes terhelőáram mellett ugyanis jóval nagyobb lehet a feszültségük, mint maximális terhelés mellett, ezért a stabilizátorok hűtését rend szerint nagyra kell méretezni.) Ezért szerintem stabilizátort csak ott érdemes használni, ahol az valóban indokolt (pl. DAC-chipek tápjánál stb.).

  Górcső alá vettem kicsit a CompositeAmp kapacitássokszorozóját és azt vizsgáltam, vajon érdemes-e leterhelni a szűrőjét egy ellenállással, ahogy azt sokan el szolták követni. Az jött ki, hogy amennyiben a zaj(tüske) nem haladja meg a dropout értékét, úgy nem. Különben nagyon is érdemes lehet, ennek viszont plusz feszültségesés az ára. Viszont ekkora zaj az adott erősítőnél nem juthat a tápra, mert előtte is van egy kb. 100 Hz töréspontú szűrő.

  Folytatás...

  bkercso 11 hónapja 7

 • Építsünk USB-s DAC-ot! (DACtron)

  A cikk teljes tartalma saját szellemi termékem, hivatkozás nélküli közlése – akár részletekben is – nem megengedett!

  Közzétenném a DACtron nevű kreálmányom dokumentációját, hogy az erre kedvet érző DIY-erek utánépíthessék. (Már rég beígértem a topikban, de most volt csak időm rendbe szedni a terveket és írni róla egy kicsit.) Egy USB-s DAC + fejhalgatóerősítő kombóról van szó, amely az USB-csatlakozáson kívül nem igényel más tápforrást, így akár hordozható is; valamint tartalmaz beépített fejeserősítőt. Kimeneteit tekintve egy pár fix, valamit egy pár szabályozható RCA-kimenettel, egy 6,3-as jack fejhallgatókimenettel és egy trafóval leválasztott SPDIF-kimenettel rendelkezik. A hordozhatósághoz gyorsan említsük meg, hogy USB-ről azért megeszi a maga 500 mA-ét, de egy erősebb laptopról pár órát így is mehet. Külső méretei kb. 135x78x50 mm. A nem épp könnyen hajtható AKG K240 Sextettemet is szépen hajtja.

  Nem kell hozzá külső adapter

  Folytatás...

  bkercso 11 hónapja 14

 • OPAteszt

  Utoljára frissítve: 2016.02.03.

  Meghallgattam és egymással összehasonlítottam néhány műveleti erősítőt a CompositeAmp-ban és felállítottam közöttük egy minőségi sorrendet (fentről lefelé nő a hangminőség). Bár a konkrét sorrend a téma természeténél fogva részben szubjektív, több év fórumtúrás, fórumozás és fejlesztés-építés után úgy látom, hogy sokkal jobban függ az OPA körüli kapcsolástól, mint a szubjektumtól, egyéni hallástól. Például anno az LME49990-et nyilvánosan döglött hangúnak tituláltam, most viszont igencsak a lista végén szerepel. Hasonló meglepetést okozott, hogy a diszkrét OPÁ-im viszont nem errefelé végeztek. Mindezek oka, hogy időközben rászoktam a OPA- és a buffer tápjának egymástól történő elszűrésére. Az egymás tápjának rángatására ugyanis igen változatosan reagálnak a különböző típusok. (A "diszkrét jobb, mint az integrált" tévhit is ebből ered szerintem: rángó tápra kisebbet torzít egy kis nyílthurkú erősítéssel rendelkező kapcsolás, mint egy nagy erősítésű; ilyet viszont csak diszkrét elemekből építhetünk, mert az integrált OPÁ-k erősítése mind nagy.)

  Folytatás...

  bkercso 11 hónapja 105

 • Építsünk fejeserősítőt! (CompositeAmp)

  Ha nem szeretnéd végigrágni a cikket, csak megépítenéd az erősítőt, elég, ha az aláhúzott részeket, valamint az Alkatrészválasztás és a Megépítés c. fejezeteket olvasod csak el. A többi rész a működés és tervezés részleteit tárgyalja.

  Az erősítőt kizárólag DIY-ereknek szánom. Bár egyszerű áramkörről van szó, kérem, építés előtt mindenki mérje fel képességeit és akkor vágjon bele, ha az építést várhatóan „kérdésözön” nélkül képes sikerre vinni! Kérdés esetén a cikk figyelmes végigolvasását is kérem, mivel igyekeztem alaposan megírni. Köszönöm. :)

  Kérem, hogy a cikkben közölt ábrákat hivatkozás nélkül ne másoljátok más oldalra, mert a cikk teljes terjedelme nélkül csak gányolás lenne belőle, ami lejáratná az erősítőt!

  Bevezető

  A fejhallgató is hangszóró, így a meghajtásához ugyan úgy erősítőre van szükség, mint a hangdobozok esetében. Az erősítő és a hangszóró – legyen az akár fejhallgató – egy rendszert alkotnak, így a hangminőség kialakításában egyaránt fontos szerepük van. Jelen cikkben egy adott konstrukció építését tárgyalom konkrét NYÁK-tervvel együtt (hiszen az is komolyan kihathat a minőségre), amely akár univerzális NYÁK-on („csupalyuk NYÁK”) is kialakítható, továbbá csak furatszerelt alkatrészt tartalmaz, abból is kb. 53 db-ot, így remélhetőleg a kezdőket sem riasztja el. És a hangminőségéről röviden: magam is ilyet használok.

  Folytatás...

  bkercso 11 hónapja 50

 • Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?

  Gondolkodjunk egy kicsit, mielőtt a GND-pontokat összekötjük egymással!

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 1 éve 26

 • Erősítők tápellátása

  Ha csak 1-2 percet szánsz a cikkre, akkor a bevezető ötletszerű félbehagyása után lapozz a Gyakorlat c. részhez és olvasd el a képaláírásokat!

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 1 éve 60

Hirdetés

Copyright © 2000-2016 PROHARDVER Informatikai Kft.