2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Diszkrét audio OP-AMP-ok és a kétpólus

    Bevezető

    A HiFi-ben a lehető legjobb hangminőség elérése a cél, aminek alapvetően két megközelítése van: az egyik szerint érjünk el minél kisebb torzítást, adjuk vissza a lehető leghűebben a rögzített anyagot, míg a másik út követőit nem érdeklik a műszaki részletek és adatok, akár színezhet is a lánc, de szóljon szubjektíve minél kellemesebben. Jómagam annyiban az első iskola híve vagyok, hogy szeretnék minél kisebb torzítást elérni – egyrészt, mert ebbe fogódzkodva tudok az egyre jobb hangminőség felé törekedni, másrészt, mert érdekel az elektronikák lelki világa –, ugyanakkor nekem is tapasztalatom, hogy a meghallgatást nem lehet kihagyni a fejlesztésből. Sokszor egy műszakilag kedvezőbbnek tűnő megoldás kellemetlenebb hangot eredményez – később aztán talán rájövünk ennek az okára, talán nem.

    Ha a kis torzítás a célunk, akkor a linearizálás a kulcsszó, hiszen a jelalak torzulását az áramkör nemlineáris viselkedése okozza. A linearizálásnak alighanem leghatásosabb módja a negatív visszacsatolás, ami azt jelenti, hogy a szükségesnél jóval nagyobb feszültségerősítésű erősítőt készítünk, és a kimeneti jelet visszacsatoljuk a bemenetre: összehasonlítjuk a bemeneti jellel és a hibát az erősítéstartalékkal elnyomjuk.

    Folytatás...

    bkercso 9 hónapja 2

  • Fejhallgató erősítő építése - DIY BCL mod.

    Annak, aki építene... :))

    Nem véletlenül tartják magukat DIY-körökben (vannak még ilyenek?) a Lehmann Black Cube Linear (BCL) fejhallgató erősítőjének különböző klónjai (Lovely Cube pl.): decens iparos munka, ráadásul mindenhol elérhető alkatrészekből könnyen utánépíthető, mivel furatszerelt. NYÁK-ot is mindenfelé kapni hozzá a neten (eBay, Aliexpress, pl. "Lehmann PCB"-re rákeresve).

    Minimális módosítással egy egészen kiváló erősítő építhető a BCL NYÁK-paneljére, ami gyakorlatilag úgy szól, ahogyan a foglalatába helyezett OPA. Pár SMD alkatrészt azért felhasználltam hozzá a be- és kimeneten... :B Ha mindenképp el akarjuk kerülni őket, akkor a bemeneti kondenzátor elhagyható (rövidzárral), a kimeneti ferrit bead helyett pedig 2,2..4,7ohm /0,6W ellenállást tegyünk be.

    Ami változott:
    - primerköri feszültségejtés (10V) és DC-blokkolás, hogy biztosan ne zúgjon a készülék az asztalon
    - NP0 bemenőkondik
    - globális visszacsatolás
    - LM317/337 Zener-mod.
    - az OPA A-osztályba került
    - és természetesen egy jobb OPÁ-t érdemes választani bele

    (A fotón még egy áramgenerátoros módosítás is látható a végfokon, de azt nem kötelező megejteni, mert a hangja leginkább a nyugalmi áramától függ - ami itt 80..100mA)

    Folytatás...

    bkercso 2 éve 10

  • Fraktálok - Válogatás 03

    Kérésre válogattam még a régi képeimből. Nem művészi cél vezérelte a létrehozásukat, csupán látni szerettem volna, hogy különböző fizikai rendszerek fázisterei milyen geometriai változatosságot mutatnak - mivel a tanulmányokból "csupán" bizonyos karakterisztikáikat lehet megérteni, ám jó minőségű, nagy felbontású képeket ritkán találni bennük.

    Több féle rendszert szimuláltam. Példa bifurkációs fraktálok generálására használt rendszerekre: két lejtő közt pattogó labda, Standard map, Logistic map, kettősinga, csöpögő csap. Példa komplex számsíkon ábrázolt fraktálok rendszereire (IFS fractals): Mandelbrot-halmaz, Burning ship, Burning bird.
    Játszottam a fenti rendszerek csatolásával (2 vagy 3 azonos, ill. különböző rendszerrel), a csatolási együttható szinuszos, random vagy egyéb módon történő perturbálásával, egyéb paraméterperturbációkkal, illetve zaj beinjektálásával. Egyenletek a Fractalforums-on, bkercso név alatt...
    A számításigényesebb képek akár 1-2 hétig is készültek, a gyorsabbak 10..60 percet vettek igénybe egy ~10 évvel ezelőtti átlagos gépen (Core2Duo).
    A kettősinga legnagyobb fázistérképe 12 magon készült (12x2,67GHz) 1 héten át, saját, optimalizált adaptív dt lépésközzel.

    Folytatás...

    bkercso 3 éve 56

  • Mit tehetsz Te?

    Lehet, hogy már túlléptük azt a pontot, ami után helyrehozhatatlan a klímaváltozás, állítják a világ vezető kutatói

    A) Semmit, a helyzet tipikus balekdilemma
    B) Valamit csak tehetek (?)
    C) Nem veszek meg minden vackot, viszek magammal szatyrot és veszek elektromos autót
    D) Beszélek a problémáról, nem eszem húst, nem mosom ki a ruhámat, amíg nem muszáj

    Melyiket jelöljük meg? :F

    bkercso 3 éve 140

  • Fraktálok - még...

    Folytatva a megkezdett fraktálozást, pár kép kötetlenül.
    Burning Bird és Burning Ship frakátlok belső színezése következik (vagyis a nem-divergens részeké, amik általános ábrázoláskor feketék maradnak).
    A kód alapötletét Kali publikálta a FractalForums-on vagy 8 éve. A kettő közül valamelyik, ahol zk az aktuális komplex szám négyzete:

    m_old:=m;
    m:=sqrt(zk);
    if m>1E-10 then sum:=sum+abs(m_old-m)/m;

    mold:=m;
    m:=sqrt(zk);
    sum:=sum+exp(-m-abs(mold-m)/2);

    Ezt iterációnként el kell végezni és a végén sum szerint színezni.
    Az iterációs számot belső színezésnél pontosabban be kell lőni, mint a hagyományos színezéseknél, mert ettől függ a képek információsűrűsége.

    Folytatás...

    bkercso 3 éve 11

  • Határok

    "Fiam, ne fraktálj már!..."

    bkercso 3 éve 36

  • TicTac UFO - mi lehet ez?

    Több száz amerikai katona és radarok is látták a megmagyarázhatatlanul mozgó repülőket 2004-ben:
    https://index.hu/techtud/2021/01/18/a_tic-tac_incidens_azaz_ufot_latott_egy_fel_flotta/

    Nyilván adódik a kérdés, mi lehet ez az egész?
    Ahogy a cikk is írja, gyanús, hogy lefoglalták az észlelést rögzítő eszközöket, amiből arra következtethetünk, hogy amerikai tesztjárműveket láttak. Azonban erős a kétségem efelől, mivel hasonlóan repülő járnűvekről már a '60-as években is beszámoltak, amikor is szerintem még nem rendelkezhettek ilyen technológiával, sőt, ilyen repülési képességekkel rendelkező eszköz vezérlőrendszerét sem tudták elkészíteni. Nem lehetett olyan áramkörük, sem anyaguk, ami szét ne szakadna ilyen gyorsulásoktól. Ma sem tudunk ilyesmikről.
    Lefoglalni pedig a többi észleléskor előkerült dolgokat is lefoglalták.

    Folytatás...

    bkercso 3 éve 53

  • Filmajánló: Archive (2020)

    Szerintem egy szép és érdekes film egy "kétgyerekes apáról", amibe az öngyilkosságtól az önfeláldozásig sok minden belefért, meg még egy "kötelező" fejreálltás is a végére. :)

    Archive (2020)

    bkercso 3 éve 2

  • Netflix - The Social Dilemma (2020)

    Egy nagyon fontos és aktuális film!
    [link]

    bkercso 3 éve 13

  • Hálátlan gondolat - Általános iskolai tanárok

    Nagyon nem illene, hogy ilyesmi az ember eszébe jusson, mégis általános iskolás koromtól szembejön a kérdés: hogyan értetheted meg a gyerekkel a tényt, illetve hogyan dolgozhatja fel egy gyerek, hogy - szerencsés esetben pár kivétellel - egy marék mondjuk "butácska", önálló gondolkodásra lusta vagy képtelen ember tanítja naponta.

    Csak egy példa, messze-messze nem a legdurvább, több százat meg tud mindenki a saját gyerekkorából vagy a gyerekeiéből; túlragozni már mindenképp túlzás volna:
    https://qubit.hu/2019/03/05/horror-az-iskolaban-egy-harmadikos-kissrac-kulon-irta-le-hogy-rezedeny

    bkercso 4 éve 76

  • Tápszűrő építése kapcsolóüzemű adapterekhez (HiFi készülékekhez)

    Felteszem ide, hogy csak linkelni kelljen, ne kelljen mindig újra lerajzolnom... :DDD

    Egy egyszerűen és olcsón megépíthető LRC-szűrőt ismertetek, amelyet kapcsolóüzemű adapter után kötve egy igen jó minőségű tápegységet kaphatunk: a kapcsüzemű adapter (ma már ugye csak ilyeneket kapni) garantálja a feszültségpontosságot, túláramvédelmet, túlfeszültségvédelmet és érintésvédelmet, míg a szűrő leszűri a feszültségzajt, egészen a hangfrekvenciás tartomány aljától kezdve.

    Az így kialakított táp jobb a "csoda" analóg szabályzós tápok 99%-ánál, mert azokban egyrészt az egyenirányítódiódák zaját nem szűrik megfelelően, másrészt a lassú, visszacsatolt feszültségstabilizátorok torzítása sajnos hallható (HiFi eszközök táplálása esetén).

    Kapcsrajz. Aki most lát ilyet először, az inkább vásároljon valamit annak: bal oldal a bement, jobb oldal a kimenet, míg az alsó vezeték a közös negatív pólus

    A kapcsolásról röviden

    Folytatás...

    bkercso 4 éve 104

  • Fizika - napi hangos gondolkodás

    Témaindítónak talán megteszi...

    Mottó: "Az összetettebb struktúráknak megvannak az öntörvényei, amelyek nem vezethetők le a struktúra elemeiből bármennyire alaposan ismerjük is őket." (Rockenbauer)

    Fraktálszerűen mély Univerzum és spontán információ

    Olyan "dolgokat" (nem értve bele pl. a jelenségeket) hívunk a fizikai valóságban létezőknek, amelyek stabil kiátlagolódásai a valóság mélyebb rétegének. Pl. egy anyaghullám a lehetőségtér kiátlagolódásaként fogható fel. Egy proton pedig a fluktuáló nyomású kvarkok és gluonok kiátlagolódása.
    [A jelenségek nem stabilak időben. A mennyiségek szimmetriák, vagyis stabil viselkedési tulajdonságai a valóságnak. A képletekkel pedig viselkedési módokat írunk le, vagyis változásokat/kölcsönhatásokat. Többnyire időben, de megfogalmazhatók variációs elvek is, amik a lehetőségtérről szólnak.]

    Folytatás...

    bkercso 4 éve 18

  • 2,5 éves Minecraft világom - 2. rész

    Na, repültem egy kört, így készült kép arról is, amiről már elveszett.
    Igazából nem az építkezésről szól a játék, hanem a túlélőzésről, szóval a beleölt időhöz képest nem épült sok minden. Először az 1. Vár készlüt el, ami aztán majdnem 2 évig volt a főhadiszállásom. Alatta óvóhelyiségekkel, kicstárral és az előző bejegyzésben leírtakkal.
    Kb. 2,2 éve épülhetett a torony, 1,5 éve kapott várfalat és a föld alatti helyiségeket, majd' 1 éve meg rendbetettem az udvart és beköltöztek a top-falusiak:

    Folytatás...

    bkercso 4 éve 1

  • 2,5 éves Minecraft világom (survival) :)

    2,5 éve játszom túlélőben ebben az adott világban. Ez a 2. váram, Bodensee egyik várának ihletésére (tavaly június-október). :) A nyers vár 30-50 óra lehetett, valós időben 1 hónap. Aztán jöttek a melléképületek és a részletek, kb. 100 óra, mert közben játék is volt; főleg termelés és kereskedés meg enchant (2 fullos gyémántpáncél-szett készült ez idő alatt, jórészt vásárolt vagy a meglévő könyvekből). A félautomata farm előtte készült és folyamatosan üzemelt az építés alatt, a faiskola közben épült, ahogy a full-automata kisnádfarm is, a nagynádfarm pedig utána.

    Mögötte nyílik majd a hegybe vájt köyvtár és ebédlő, ha elkészül valaha (erősen kétesélyes, már unom ezt a játékot kissé :B ):

    Folytatás...

    bkercso 4 éve 7

  • Közelebb a kvantumszámítógéphez

    Áttörésgyanús eredmény született, amely elérhetővé teheti általános célú kvantumszámítógép létrehozását.

    Kvantumszámítógépek használatával sokféle számítási probléma futásideje a lépések számának függvényében már nem exponenciálisan növekedne, csupán lineárisan, ami sok nagyságrenddel gyorsíthatja az ilyen típusú számításokat.

    Ha mindehhez hozzágondoljuk a mesterséges intelligenciateremtés képességének mára elért ismeretét (ha csupán csak ennyit), máris megértjük, miért aggódnak Elon Muskkal együtt még sokan a mesterséges intelligencia fejlődéséért, a protokollok kidolgozását sürgetve: hogy az mit okozhat nekünk egy hiba/katasztrófa esetén, vagy hogy olyan hirtelen társadalomformáló erővé válik, amit nem tudunk majd bölcsen követni.

    New material shows high potential for quantum computing

    Folytatás...

    bkercso 5 éve 15

  • Isten teremtett-e mindent?

    Természettudományos ismeretek és az emberré válás történetének ismeretével nézve mit jelenthet az, hogy Isten teremtette az embert, sőt, az egész világot?

    Számomra nagyon érdekes, hogyan gondolkodtak az emberek a természettudományos gondolkodásmód megjelenése előtt. Ehhez szorosan hozzátartozik, hogy a laikusok a természettudományok működését és eredményeit manapság is többnyire félreértik, mert túlegyszerűsítve, kontextusukból kiragadva találkoznak csak velük.

    Meggyőződésem szerint Isten a belső minőségünk egy részének megszemélyesítése, amivel/akivel ezáltal könnyebben teremthetünk kapcsolatot, mintha meg akarnánk érteni ezt és megtanulni különböző technikákat (pl. agykontroll stb.). Tudat alatt ezt könnyebben el tudjuk intézni, ha tudatos szinten egy bennünk lakó személlyel keressük a kapcsolatot. A Sátán hasonló: ha egy személyt ítélünk el, könnyebb neki ellenállni és parancsolni, mint egy bonyolult és nem értett tudat alatti minőségnek.
    (Megjegyzem, más vallások más utat javasolnak: meditáció által megismerni a belső minőséget és kimunkálni a kapcsolatot. A kettő között több hasonlóságot látok, mint különbséget.)

    Folytatás...

    bkercso 5 éve 219

  • BT-hangfal építése (első)

    Igen, a címben szereplő „első” arra utal, hogy létezik második, és minden bizonnyal egy harmadik is készül majd. Most azonban egyszerre egy dologgal foglalkozzunk, és nézzük meg ezt az egyszerű kis készüléket, ami egy már nem használt szatelitsugárzóra épül, és hangsúlyozottan olcsó és/vagy kéznél lévő anyagokból készült! A cél egy hátizsákban könnyen hordozható, kellő hangerővel és relatíve jó mélyhangokkal rendelkező dobozka volt, no meg persze némi tapasztalatszerzés az olcsó elektronikákkal kapcsolatban.

    Dokumentáció

    Kezdjük az eszköz lelkével: az elektronikával! Alább látható a „kapcsolási rajz”, a mostanában divatos módon dokumentálva.

    A BT-FRS8 kapcsolása. A kondenzátorok névleges feszültsége nem kritikus, mert 6,3V alattit úgyse kapni. A Low-ESR feliratúak értelemszerűen elektrolitkondenzátorok, a többi pedig X7R kerámia, a pF-os értékűek NP0 kivitelűek. Utóbbi kettő típust 0805 méretű SMD-nek választottam. Az Impulzusterhelés 47 ohmos és a Tápszűrők 1 ohmos és az alatti ellenállásai min. 0,5W-osak, a többi mindegy. Az induktivitások minimális áramterhelhetőségét feltüntettem.

    Folytatás...

    bkercso 6 éve 13

  • Kínai fejlesztésű D-osztályú IC (NS4358)

    Meghallgattam ezt is. Ahogy minden analóg áramkört, őt is jó minőségű, szűrt táppal kínáltam. Meg is hálálta annyiban, hogy nem produkálta azt a fajta bántó torzítást, amit a zajos kapcsolóüzemű tápoktól az erősítők szoktak. "Tisztán" (csendes háttérrel) szólt és minden rendben lett volna, de másfajta magasfrekis torzítást azonban sajnos produkált. Egyszerűen nem volt jó hallgatni, nem okozott élményt.

    Nem tudom, mi lehet az oka; talán a differősítő... :F Olyan volt, mint egy rossz OPA. Nem tudnék példát mondani, mert még egy TL061 is sokkal jobb nála: az kellemes, hallgatható. Ez csak szól, de nem kellemes.
    Szóval D-osztályú IC-t is neves gyártóktól érdemes venni (a TPA3116 pl. tetszett).

    Mindegy. $5-ért 2x3+5W-os 2.1-es erősítő, hangváltóval. Hátha valakinek a fentiek ellenére még hasznos lehet.

    Folytatás...

    bkercso 6 éve 0

  • Erősítő hatezerér'? - Nobsound NS-01G

    Nem gondoltam, hogy írok róla, de erre nem számítottam... De kezdjük az elején! Ígérem, nem nyújtom hosszúra. :)

    Szóval szembejöttek velem az olcsó kínai erősítőkről szóló tesztek, amik egyik győztese egyértelműen a Nobsound NS-10G (illetve az új NS-01G) tenyérnyi csodája, amelyért végül magam is kifizettem a $20-t eBay-en.

    Nobsound NS-01G. Rendben van. 4 öntapadós gumitappancsot azért tettem rá, hogy a hangerőt tekerhessem és ne az erősítőt magát. (Ez a 2018-as verzió, vagyis ezen már nincs fejhallgatókimenet, de BT és USB-s DAC igen)

    2x50 duplawé van ráírwa

    Az összeszerelés kifejezetten korrekt. Tip-top, jól illesztett ház, okés csatlakozók és kellemes, határozott, lágyan tekerhető hangerőgomb.

    Ötletes az összeszerelés: a hátlap egy vékonyka NYÁK 4 apró csavarral rögzítve az alu házhoz. Rajta egy vastagabb, „önhordó” matrica.

    Folytatás...

    bkercso 6 éve 80

  • Hogyan készültek a megalitok?

    Milyen technikát/technológiát használhattak a megalitikus kultúrák? Józan mérnöki találgatás következik.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Vélemény 7 éve 640

  • Gondolkodtató feladvány

    Itt a piros, hol a pirost játszom: van három lefordított pohár, az egyik alatt egy piros gomb. Az a cél, hogy eltaláljam, melyik alatt. A játék a következőképpen zajlik: először titkon tippelek az egyik pohárra; nem árulom el, melyikre. Ezután a játékvezető - aki tudja, hol a gomb - felfordítja az egyik olyan poharat, amelyik alatt nincs. Érdekes módon sosem azt, amelyikre én titkon tippeltem. Majd az eredeti tippemet megváltoztatva megjelölöm a másik poharat és az esetek közel felében nyerek. Kellően sokszor játszom ahhoz, hogy ez ne csupán a véletlen műve legyen, vagyis kijelenthetjük, hogy a nyerési esélyem ezzel a stratégiával 50 %-os (nem elírás).
    Hogyan lehetséges ez? Mondjuk, hogy nem álmodom: ez a nyers kísérleti tapasztalatom a valóságban!

    Bármilyen kreatív megoldási javaslat jöhet!
    A fizikusokat megkérem, ne lőjjék le a poént, amennyiben ismernek megoldást! :D

    Kis segítség: ez nem a jól ismert régi kérdés, nem a Monthy Hall paradoxon! Ezt a példát a kvantummechanika ihlette. Annak ismerete nélkül is megérthető és található rá megoldás, csak nagy fantázia kell hozzá! Kicsit hagyom érlelődni, aztán majd foglalkozunk ezekkel a dolgokkal. Addig is lehet elemezni a lehetőségeket...
    Ki szereti a sci-fit? :)

    ---------------------------------

    Kis gondolkodási idő után következzen a megoldás! Aki agyalna még a feladványon, az ne olvassa el! :)

    Folytatás...

    bkercso 7 éve 78

  • Hangtechnikai kislexikon

    Kezdő hobbisták rendszeresen kérnek tőlem összefoglaló szakirodalmat. Én alap szinten és magyar nyelven nem nagyon ismerek ilyeneket, így írtam egy rövid tárgymutatót, ami nyomán el lehet kezdeni utánaolvasni a dolgoknak. Ez a jövőben elképzelhető, hogy kibővül. Ha ismertek jó összefoglalót, linkeljétek kérlek a hozzászólások közé!

    A számunkra új fogalmakat érdemes beírni a gugliba és rákeresni a képekre, hogy már az utánaolvasgatás előtt is legyen róluk valamiféle vizuális élményünk, így könnyebben megmaradnak az emlékezetben.

    A torzításról, torzítások fajtáiról, hangminőségről:

    hangminőség: alapvetően kétfelé szokás szedni, felbontásra és hangkarakterre. A felbontás az információáteresztő képesség (kb. a torzítás mértékétől függ), míg a karakter a színezés mikéntje (harsány, éles, lágy, puha stb.). Van olyan torzítás is, ami mintha több részletet adna a hanghoz, azonban ez hosszú távon fárasztó. Bővebben.

    Folytatás...

    bkercso 8 éve 7

  • Hangdobozépítés - Szatelitek TG9FD-vel

    Kulcsszavak: hangfal, hangdoboz, hangsugárzó, hangfalépítés, építés, DIY

    Mióta elkészült a „2.1-2.0 Kompoziterősítő 3x20W”, már nem tudtam az erősítőre fogni a fejhallgatós- és hangfalas lánc közti, már zavaróvá vált különbséget, így a jó öreg Visaton FRS8-ak lecserélése elhatároztatott. Pár napi fórumozgatással rátaláltam a Thymphany által gyártott (Peerless és Vifa néven is forgalmazott) TG9FD-10-04 nevű 8 cm-es szélessávú hangszóróra. (eBay-es beszerzés az amerikai Parts Express cégtől, 4 ohmos verzió; de létezik 8 ohmos is. Üvegszálas membrán és műanyag kosár, ami utóbbi kicsit megbotránkoztatott, de sem akusztikai, sem esztétikai gondot nem okoz.) Új hangszórónak pedig új dobozt készítettem, egyrészt mert az FRS8-aké már régi és mára kissé ütött-kopottá vált, másrészt nem akartam őket szétszedni, annyit hallgattam megelégedéssel… Valamint láttam, hogy ezeknél a pozdorjából készült, ragasztott-csavarozott, majd műanyag öntapadós tapétával bevont dobozoknál talán nem is olyan bonyolult valami „élethűbbet”, azaz nem műanyag felületűt alkotni. Nem túl nagy energia-, idő- és pénz ráfordításával kívántam valami műszakilag korrektet és szépnek mondhatót készíteni, itt is szem előtt tartva az ár-érték arányt, már csak megszokásból is. :) Végül kb.

    Folytatás...

    bkercso 8 éve 6

  • Scottish accent

    Nem elég hosszú ideig szokni, még hosszabb ideig kell... ;)

    https://www.youtube.com/watch?v=AXGP4Sez_Us

    Szerk.:
    Zseniális a srác:

    bkercso 8 éve 8

  • Együtemű FET-es fejhallgatóerősítő (SixFET)

    Ismét utánépíthető módon mutatok be egy erősítőt, ám ezt is mindenki a saját felellősségére építi. :) Figyelmetlen építés esetén hamar odalehet a fejhallgatónk, így elsőre olcsó fejessel próbáljuk ki, valamint mindenképp mérjük meg a kimeneti DC feszültséget, hogy 100 mV alatt van-e (nagyimpedanciás fejesnél max. 200 mV)!

    Több „öreg hifistől” is hallottam, hogy a legjobb hangminőséget együtemű FET-es erősítővel érték el, így gondoltam, kísérletezem még egy kört ezzel a topológiával. Az X-Szekeres sorozat tapasztalatait felhasználva a FET-ek típusával már nem játszottam, IRF3205 ment a jel útjába, IRF610 pedig az áramgenerátorba (IR gyártmányok). Először a Szekeres egy ötletes módosítását, az ún. Upside down MOSFET kapcsolást próbáltam ki. Ennek talán legnagyobb előnye egy áramgenerátoros Szekereshez képest, hogy pillanatnyi áramfelvétele időben állandó, így a tápegység kimeneti impedanciája nem nagyon számít (már amennyire tökéletes az áramgenerátorunk).

    Folytatás...

    bkercso 8 éve 14

  • Erősítők tápellátása 2.

    Tápkimeneti impedancia és torzítás a téma, mert az első írásban ezekről nem esett szó.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Elemzés 8 éve 125

  • Diszkrét műveleti erősítő (OPA Green)

    Talán nem vagyok szerénytelen, ha azt írom, hogy az elmúlt években elég szép karriert futott be az OPA Green. Többen keresik azóta is, hogy leálltam vele. Így megadom a receptjét, hogy, aki saját vagy barátai szórakoztatására elkészítené (esetleg ellenszolgáltatás fejében), az megtehesse. Ha pedig valaki nagyobb bizniszt csinálna belőle és fontos számára a korrektség, annak elérhető vagyok. :)

    Több hifista tapasztalata szerint ez a diszkrét műverősítő több készülékben jobban teljesített az összes kipróbált IC-s társánál.

    Megadom a kapcsolást és egy univerzális NYÁK-ra tervezett NYÁK-tervet, furatszerelt alkatrészekkel. Az SMD-t használó tervet viszont nem adnám meg, hogy az utánépítések ne keveredjenek az eredetivel.

    Jelforrásokban és fejhallgatóerősítőkben volt használva. Tisztán A-osztályú, együtemű konstrukcióról van szó, amelynek végfoka 10 mA nyugalmi árammal jár, így a kimenőáramnak is ennyi a maximális csúcsértéke. Össz. nyugalmi árama 13 mA csatornánként. Tápfeszültsége +-4,5..+-20 V között lehet, de +-12 V fölött az 51 ohmos ellenállást érdemes 100 ohmosra cserélni, ezzel felére csökkentve a nyugalmi áramot, hogy kíméljük a végtranyókat. Két fajta készült belőle (mindkettő v1.0 verziószám alatt): az egyik egységerősítésre stabil, míg a másik I/V-konverterben sem zajos. Fordítva nem igaz a dolog. Utóbbit hívjuk mostantól MKII-nek!

    Folytatás...

    bkercso 8 éve 5

  • Parazitaeffektusok az áramkörben 1.

    Ami nem szerepel a kapcsolási rajzon: szórt kapacitás, szórt induktivitás, földhurok, mikrofónia és a többiek.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 8 éve 22

  • Capacitance Multiplier - A megfelelő tápszűrő

    Audio erősítőknél fontos a kiszajú tápfeszültség, azonban a tápfeszültség értéke már kevésbé. Azon túl, hogy a stabilizátor-IC-kel szemben a kapacitásszokszorozó (vagyis cap. multi., mivel magyarul úgyse sok mindent találunk róla) jóval az audiotartomány fölött is csillapítja a zajt a tápvonalon megvan még az az előnye is, hogy nem disszipál annyi hőt, mivel a rajta eső feszültség nem függ a bemenőfeszültségtől. (A transzformátorok belső ellenállása miatt közepes terhelőáram mellett ugyanis jóval nagyobb lehet a feszültségük, mint maximális terhelés mellett, ezért a stabilizátorok hűtését rend szerint nagyra kell méretezni.) Ezért szerintem stabilizátort csak ott érdemes használni, ahol az valóban indokolt (pl. DAC-chipek tápjánál stb.).

    Górcső alá vettem kicsit a CompositeAmp kapacitássokszorozóját és azt vizsgáltam, vajon érdemes-e leterhelni a szűrőjét egy ellenállással, ahogy azt sokan el szolták követni. Az jött ki, hogy amennyiben a zaj(tüske) nem haladja meg a dropout értékét, úgy nem. Különben nagyon is érdemes lehet, ennek viszont plusz feszültségesés az ára. Viszont ekkora zaj az adott erősítőnél nem juthat a tápra, mert előtte is van egy kb. 100 Hz töréspontú szűrő.

    Folytatás...

    bkercso 8 éve 7

  • Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?

    Gondolkodjunk egy kicsit, mielőtt a GND-pontokat összekötjük egymással!

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 9 éve 26

  • Erősítők tápellátása

    Ha csak 1-2 percet szánsz a cikkre, akkor a bevezető ötletszerű félbehagyása után lapozz a Gyakorlat c. részhez és olvasd el a képaláírásokat!

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 9 éve 71

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.