2017. április 28., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Gondolkodtató feladvány

  Itt a piros, hol a pirost játszom: van három lefordított pohár, az egyik alatt egy piros gomb. Az a cél, hogy eltaláljam, melyik alatt. A játék a következőképpen zajlik: először titkon tippelek az egyik pohárra; nem árulom el, melyikre. Ezután a játékvezető - aki tudja, hol a gomb - felfordítja az egyik olyan poharat, amelyik alatt nincs. Érdekes módon sosem azt, amelyikre én titkon tippeltem. Majd az eredeti tippemet megváltoztatva megjelölöm a másik poharat és az esetek közel felében nyerek. Kellően sokszor játszom ahhoz, hogy ez ne csupán a véletlen műve legyen, vagyis kijelenthetjük, hogy a nyerési esélyem ezzel a stratégiával 50 %-os (nem elírás).
  Hogyan lehetséges ez? Mondjuk, hogy nem álmodom: ez a nyers kísérleti tapasztalatom a valóságban!

  Bármilyen kreatív megoldási javaslat jöhet!
  A fizikusokat megkérem, ne lőjjék le a poént, amennyiben ismernek megoldást! :D

  Kis segítség: ez nem a jól ismert régi kérdés, nem a Monthy Hall paradoxon! Ezt a példát a kvantummechanika ihlette. Annak ismerete nélkül is megérthető és található rá megoldás, csak nagy fantázia kell hozzá! Kicsit hagyom érlelődni, aztán majd foglalkozunk ezekkel a dolgokkal. Addig is lehet elemezni a lehetőségeket...
  Ki szereti a sci-fit? :)

  ---------------------------------

  Kis gondolkodási idő után következzen a megoldás! Aki agyalna még a feladványon, az ne olvassa el! :)

  Folytatás...

  bkercso 4 hónapja 76

 • Hangtechnikai kislexikon

  Kezdő hobbisták rendszeresen kérnek tőlem összefoglaló szakirodalmat. Én alap szinten és magyar nyelven nem nagyon ismerek ilyeneket, így írtam egy rövid tárgymutatót, ami nyomán el lehet kezdeni utánaolvasni a dolgoknak. Ez a jövőben elképzelhető, hogy kibővül. Ha ismertek jó összefoglalót, linkeljétek kérlek a hozzászólások közé!

  A számunkra új fogalmakat érdemes beírni a gugliba és rákeresni a képekre, hogy már az utánaolvasgatás előtt is legyen róluk valamiféle vizuális élményünk, így könnyebben megmaradnak az emlékezetben.

  A torzításról, torzítások fajtáiról, hangminőségről:

  hangminőség: alapvetően kétfelé szokás szedni, felbontásra és hangkarakterre. A felbontás az információáteresztő képesség (kb. a torzítás mértékétől függ), míg a karakter a színezés mikéntje (harsány, éles, lágy, puha stb.). Van olyan torzítás is, ami mintha több részletet adna a hanghoz, azonban ez hosszú távon fárasztó. Bővebben.

  Folytatás...

  bkercso 9 hónapja 3

 • Hangdobozépítés - Szatelitek TG9FD-vel

  Kulcsszavak: hangfal, hangdoboz, hangsugárzó, hangfalépítés, építés, DIY

  Mióta elkészült a „2.1-2.0 Kompoziterősítő 3x20W”, már nem tudtam az erősítőre fogni a fejhallgatós- és hangfalas lánc közti, már zavaróvá vált különbséget, így a jó öreg Visaton FRS8-ak lecserélése elhatároztatott. Pár napi fórumozgatással rátaláltam a Thymphany által gyártott (Peerless és Vifa néven is forgalmazott) TG9FD-10-04 nevű 8 cm-es szélessávú hangszóróra. (eBay-es beszerzés az amerikai Parts Express cégtől, 4 ohmos verzió; de létezik 8 ohmos is. Üvegszálas membrán és műanyag kosár, ami utóbbi kicsit megbotránkoztatott, de sem akusztikai, sem esztétikai gondot nem okoz.) Új hangszórónak pedig új dobozt készítettem, egyrészt mert az FRS8-aké már régi és mára kissé ütött-kopottá vált, másrészt nem akartam őket szétszedni, annyit hallgattam megelégedéssel… Valamint láttam, hogy ezeknél a pozdorjából készült, ragasztott-csavarozott, majd műanyag öntapadós tapétával bevont dobozoknál talán nem is olyan bonyolult valami „élethűbbet”, azaz nem műanyag felületűt alkotni. Nem túl nagy energia-, idő- és pénz ráfordításával kívántam valami műszakilag korrektet és szépnek mondhatót készíteni, itt is szem előtt tartva az ár-érték arányt, már csak megszokásból is. :) Végül kb.

  Folytatás...

  bkercso 1 éve 2

 • Scottish accent

  Nem elég hosszú ideig szokni, még hosszabb ideig kell... ;)

  https://www.youtube.com/watch?v=AXGP4Sez_Us

  bkercso 1 éve 8

 • Együtemű FET-es fejhallgatóerősítő (SixFET)

  Ismét utánépíthető módon mutatok be egy erősítőt, ám ezt is mindenki a saját felellősségére építi. :) Figyelmetlen építés esetén hamar odalehet a fejhallgatónk, így elsőre olcsó fejessel próbáljuk ki, valamint mindenképp mérjük meg a kimeneti DC feszültséget, hogy 100 mV alatt van-e (nagyimpedanciás fejesnél max. 200 mV)!

  Több „öreg hifistől” is hallottam, hogy a legjobb hangminőséget együtemű FET-es erősítővel érték el, így gondoltam, kísérletezem még egy kört ezzel a topológiával. Az X-Szekeres sorozat tapasztalatait felhasználva a FET-ek típusával már nem játszottam, IRF3205 ment a jel útjába, IRF610 pedig az áramgenerátorba (IR gyártmányok). Először a Szekeres egy ötletes módosítását, az ún. Upside down MOSFET kapcsolást próbáltam ki. Ennek talán legnagyobb előnye egy áramgenerátoros Szekereshez képest, hogy pillanatnyi áramfelvétele időben állandó, így a tápegység kimeneti impedanciája nem nagyon számít (már amennyire tökéletes az áramgenerátorunk).

  Folytatás...

  bkercso 1 éve 14

 • Erősítők tápellátása 2.

  Tápkimeneti impedancia és torzítás a téma, mert az első írásban ezekről nem esett szó.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Elemzés 1 éve 125

 • Diszkrét műveleti erősítő (OPA Green)

  Talán nem vagyok szerénytelen, ha azt írom, hogy az elmúlt években elég szép karriert futott be az OPA Green. Többen keresik azóta is, hogy leálltam vele. Így megadom a receptjét, hogy, aki saját vagy barátai szórakoztatására elkészítené (esetleg ellenszolgáltatás fejében), az megtehesse. Ha pedig valaki nagyobb bizniszt csinálna belőle és fontos számára a korrektség, annak elérhető vagyok. :)

  Több hifista tapasztalata szerint ez a diszkrét műverősítő több készülékben jobban teljesített az összes kipróbált IC-s társánál. Ennek oka szerintem nem annyira a kevés számú mintavételben van, hanem inkább abban, hogy a kicsi nyílthurkú erősítésének köszönhetően talán kevesebb tranzienstorzítást termel, mint az IC-k; amennyiben a táplálás nem kielégítő. Amennyiben külön szűrést kap az OPA tápja, úgy ez már nem feltétlen igaz, ahogyan azt az OPAteszt is mutatja. (Az IC OPÁ-knak mind jóval nagyobb a nyílthurkú erősítése, mint az OPA Green-nek. Ennek ellenére a Green jól teljesített I/V-konverterekben is.)

  Megadom a kapcsolást és egy univerzális NYÁK-ra tervezett NYÁK-tervet, furatszerelt alkatrészekkel. Az SMD-t használó tervet viszont nem adnám meg, hogy az utánépítések ne keveredjenek az eredetivel.

  Folytatás...

  bkercso 1 éve 5

 • Parazitaeffektusok az áramkörben 1.

  Ami nem szerepel a kapcsolási rajzon: szórt kapacitás, szórt induktivitás, földhurok, mikrofónia és a többiek.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 1 éve 22

 • Capacitance Multiplier - A megfelelő tápszűrő

  Audio erősítőknél fontos a kiszajú tápfeszültség, azonban a tápfeszültség értéke már kevésbé. Azon túl, hogy a stabilizátor-IC-kel szemben a kapacitásszokszorozó (vagyis cap. multi., mivel magyarul úgyse sok mindent találunk róla) jóval az audiotartomány fölött is csillapítja a zajt a tápvonalon megvan még az az előnye is, hogy nem disszipál annyi hőt, mivel a rajta eső feszültség nem függ a bemenőfeszültségtől. (A transzformátorok belső ellenállása miatt közepes terhelőáram mellett ugyanis jóval nagyobb lehet a feszültségük, mint maximális terhelés mellett, ezért a stabilizátorok hűtését rend szerint nagyra kell méretezni.) Ezért szerintem stabilizátort csak ott érdemes használni, ahol az valóban indokolt (pl. DAC-chipek tápjánál stb.).

  Górcső alá vettem kicsit a CompositeAmp kapacitássokszorozóját és azt vizsgáltam, vajon érdemes-e leterhelni a szűrőjét egy ellenállással, ahogy azt sokan el szolták követni. Az jött ki, hogy amennyiben a zaj(tüske) nem haladja meg a dropout értékét, úgy nem. Különben nagyon is érdemes lehet, ennek viszont plusz feszültségesés az ára. Viszont ekkora zaj az adott erősítőnél nem juthat a tápra, mert előtte is van egy kb. 100 Hz töréspontú szűrő.

  Folytatás...

  bkercso 1 éve 7

 • Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?

  Gondolkodjunk egy kicsit, mielőtt a GND-pontokat összekötjük egymással!

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 1 éve 26

 • Erősítők tápellátása

  Ha csak 1-2 percet szánsz a cikkre, akkor a bevezető ötletszerű félbehagyása után lapozz a Gyakorlat c. részhez és olvasd el a képaláírásokat!

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 1 éve 60

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.