Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
bkercso
nagyúr
Örülök, hogy ilyen magabiztos vagy abban, amiről a Nobel-díjasok is vitatkoznak: hogy a matematikát az ember feltalálja vagy felfedezi-e.
Az egész számok sem a halmazok számosságából erednek, mert az körbeérvelés lenne. Előbb van a számfogalom, utána lehet számosság. Definyció szerint azonosítjuk a nullát az üres halmazzal, az egyet a "rákövetkező halmazával" és így tovább.
A szorzást és a magasabb rendű műveleteket úgy terjesztettük ki, hogy folytonosság legyen a számokban, így születtek a racionális és valós számok.
A komplex számok "i"-jének meg még a neve is "képzetes egység"Csupa emberi önkény!
[ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
-
Miből gondolod, hogy nem tudom?
#48, #38, #1
Ezekben nem látsz ellentmondást?
#1 fölösleges a blogbejegyzés
#38 azt hittem, hogy mindenki tudja, hogy a matematika objektív és megkérdőjelezhetetlen.
tévedtem.
#48 aki ténylegesen ért a matematikához, az nem megy be kaszinóba.
Abban a tényben egyetértünk, hogy mindezek ellenére sokan járnak kaszinóba és abban is, hogy te vagy az egyik legaktívabb hozzászóló.[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
például a számfogalom halmazelméleti bevezetése az tuttira egységes.
Valójában egyébként nem. Mert ehhez kategóriaalkotás szükséges, ami az intellektusnak (megkülönböztető képességnek) a megnyilvánulása, ami pedig elmebeli képesség. Az elme pedig a test része. A test meg a Naprendszerben fellelhető ciklusok alapján fejlődött ki. Szóval szerintem nem látszik, hogy ezek univerzális dolgok lennének."Csupán" az agyműködés ráérzett (adaptálódott) a természet működésére, ezért működik olyan jól a matek szerintem.
A valóság nagy része nem logikusan működik (pl. vágyak és félelmek, érzelemvilág), de az anyagi természet igen.[ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
Csapoati
nagyúr
Nem nekem kell, én hiszek a matematikának. Persze a tudományban az a jó, hogy a tények akkor is tények, ha nem hiszel bennük.
#100: ERETNEK!
[ Szerkesztve ]
tehát a két csoportból a lassabbik legjobb idővel rendelkezőben lévők közül az ötödik legjobb időt futó indul majd a poleból.
-
yle_greg
tag
Hmm... Igen, így végülis logikus.
Érdekes feladvány, mert bár kijön a matek, vagyis helyes, hogy érdemes váltani, mégsem érzem helyesnek. Furcsa, de tetszik. :-)A nyelvtannaciknak uzenem, hogy en trafok, te trafsz, o pedig trafik. Erted? Igen? Akkor ez kiallta a gyakorlat probajat, karoghatsz amit csak akarsz. :-)
-
-
A jelölés megállapodás kérdése és nem feltétlenül egységes.
A szorzás jele lehet * és . is.
Leírtam szövegesen is:
"Ha most déli 12 óra van, akkor 24 óra múlva is déli 12 óra lesz"
24-et adtam hozzá 12-höz és nem 36-ot látok a kijelzőn, hanem 12-őt.
Hadd mozgassam megint a célt.
Biztos vagy abban, hogy laposföld konteót gyártottam?
A magyar olyan nyelv, hogy nem feltétlenül kell kacsintani vagy kitenni a kacsintó emojit, hogy kiderüljön, nem gondolom komolyan.
Ha veszekedni akarsz és nem érvelni, akkor kiszállok. -
-
Elolvastad a beidézett mondatom utáni mondatot is?
Te magad vetted a fárad(!)ságot, hogy kísérleteket végezz a vöröseltolódással vagy a kozmikus sugárzással kapcsolatban?
Nincs semmi baj azzal, ha valaki nem érti (elsőre, másodikra vagy sokadikra sem) vagy cáfolni akarja azt, hogy érdemes-e váltani.
A 2 + 2 = 4 sem feltétlenül igaz mindig. Gondolj csak a maradékosztályokra!
Ha most déli 12 óra van, akkor 24 óra múlva is déli 12 óra lesz vagyis 12 + 24 = 12.
(kongruencia, modulus) -
-
-
yle_greg
tag
"próbáld meg elfogadni"
Megérteni próbálom, az elfogadás, a hit az egy másik szakma.Szóval azt mondod, hogy "A műsorvezető biztosan nem azt az ajtót nyitja ki, amit választottál, mert ilyen a szabály." - rendben, ez esetben a https://logout.hu/tema/kecske/hsz_49-49.html hozzászólásomban a 2. pontnál tartunk.
Ez esetben van 3 ajtó, én megjelöltem az A ajtót, a műsorvezető pedig egy ajtót kivett a képletből. Vagyis marad az A és még egy ajtó, nevezzük X -nek. Az egyik mögött kecske, másik mögött autó. Két ajtó, egyenlő esélyek. Hogy a kettő közül melyiket választom, nem növeli az esélyemet, ergo a jelöltem cseréje nem indokolt.
A nyelvtannaciknak uzenem, hogy en trafok, te trafsz, o pedig trafik. Erted? Igen? Akkor ez kiallta a gyakorlat probajat, karoghatsz amit csak akarsz. :-)
-
-
-
Ez nehéz kérdéskör, de a matematika szerintem sem objektív.
Eleve absztrakt fogalmakat használ és nem tárgyakkal dolgozik.
Ebben az esetben az esély fogalmával és nem a tudatunktól függetlenül létező kecskével. vagy autóval.
Az euklideszi geometriát sokáig 'a" geometriának tartották, de évezredekkel később kidolgoztak nem euklideszi geometriákat, amik jól leírnak olyan jelenségeket, amiket az euklideszi geometria rosszul ír le. -
-
-
A játékvezető döntése is független az előzményektől.
Minden esetben egy kecskés ajtót nyit ki. Sőt elő is írhatod a játékvezetőnek mit tegyen. Minden esetben balról az első nem jelölt kecskés ajtót kell kinyitnia. Nem változtat a játékos nyerési esélyén.
A játékvezető szempontjából 50-50 százalék az esély.
A játékos viszont a cserével 50 százalék fölé emeli az esélyét.A játékos és a játékvezető nem ugyanazon nézőpontból látják/értékelik az eseményt. Ráadásul mind a két értékelés igaz, a maga módján.
Hogy tisztább legyen a helyzet, félidőben cseréljük a játékvezetőt.
Neki az legyen a feladata, hogy a számára nyitható ajtók közül nyisson ki egyet. Ha kettőt is nyithat, akkor szabadon választhat.
Miután kinyitott egy ajtót, megmondják neki, a két ajtó egyike mögött autó van. A mások mögött kecske. De az nem jutalom.
Mekkora a játékos nyerési esélye az új játékvezető szerint?
50-50%. Igaza van. Az Ő nézőpontjából, tökéletesen igaz.
A játékos viszont többet tudhat a helyzetről, ha hajlandó gondolkodni.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
-
-
Sok matematikus állítja, de nem mindegyik.
A könyvben számtalan ellenpélda is van.
" I'm very cobcerned with the general public's lack of mathematical skills. Please help by confessing your error"
Robert Sachs, Ph.D, George Mason University.
(Egyébként net csurig van mindenféle videókkal. Olyanokkal, hogy van isten és olyanokkal is, hogy nincs isten. Melyiket nézzem?) -
Tehát?
Ha kecskét akar, akkor tudja, hogy a nyitott ajtó mögött kecske van.
De mit tegyen, ha a fődíj kell neki?
Annak ellenére, hogy a net csurig van mindennel én a való életben Mark Haddon könyvében találkoztam először a feladvánnyal (The curious incident of the dog in the night-time).
Tőled eltérően én szoktam olyat írni, ami bizonyára megvan valahol akár a neten, akár a neten kívül.
Ha valaki véletlenül itt bukkan rá először, már megérte.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Modolt, prémium vezeték nélküli billentyűzet, választható switch - Keychron Q2 MAX ISO
- EK-Quantum Kinetic FLT 360 D5 PWM D-RGB - Plexi tökéletes állapotban eladó
- Logitech g pro x2 lightspeed wireless headset
- iPhone 13 128gb fehér, gyári független, hibátlan
- Eladó Apple iPhone 13 Pro 128 GB SILVER PATIKA ÁLLAPOT
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest