Hirdetés

2024. június 5., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#7881) kmarci25 válasza Ruszki (#7877) üzenetére


kmarci25
veterán

Pár dolgot írhatok, de azért sokat nem tudok, mivel bő 2 hete van meg. Pozitívum, hogy tényleg nagyon gyorsan használható, a bekapcsolástól számított 2-3 másodperc. Persze, ha jót akarok főzni, akkor jópárszor át kell ereszteni a forró vizet rajta, mert sajnos nem fűti a termoblokkot (annak mi a magyar neve?) és így a kart/kosarat sem. A tartozékok között van a gyári kar, aminek belül az alján van valami műanyag terelő, ami egyszerűen nem lehet kivenni (erősebben nem próbáltam), egyébként jó súlya van, érzetre nem rossz. Két nyomásfokozós kosár (1 és 2 adag) és két normál kosár. Ezenkívül egy vakszűrő (illetve egy szilikon lap, amit a kosárba lehet tenni, így elzárva a víz útját), egy tamper és egy tejmelegítő kancsó. A tamper vacak (azért nem az a műanyag sz@r, amit a Dedica-hoz adnak), rövid a nyele, nem lehet megfogni rendesen, és ráadásul pár milliméterrel kisebb, mint a kosár, így jól tömöríteni nem lehet vele. A tejkiöntő rendes fém, az oké. A gép annyiban okosabb a sima Bambino-nál, hogy a 3 fokozatban állítahtó hőmérsékeltnek és hab mennyiségnek megfelelően automatikusan habosít, egész jó eredménnyel. A latte art "nagyon megy", de általában az absztrakt ábrákat részesítem előnyben. :DDD Mindenki azt lát bele, amit akar. Ja, és akció keretében, regisztráció után kaptam hozzá 250 g specialty kávé a KTRL pörkölőtől.
Összesen három gomb van rajta: 1 adag, 2 adag, gőz. Ezen kívül lehet manuálisan irányítani a víz mennyiségét, és mindkét gombot lehet programozni is. Gőzölni manuálisan is tud, nem csak az automatikával.
Játékból vettem hozzá a Kapuczinertől karos géphez őrölt kávét, hát azon úgy nyomja át a vizet, hogy 10 mp alatt 50-60 g folyik ki a 15 g őrleményből. Két őrlőm van otthon, egy Timemore C3 és egy Varia, ez mindkettő kézi. A Varia-n lényegesen több a fokozat, így azzal próbálkoztam. 2-3 elrontott után nagyjából be tudtam lőni az ideális finomságot. Általában 1:2-3 aránnyal főzök, azaz 16 g kávéból 30-50 g körüli folyadék, 30 mp alatt. Ami a videón van, az 16-ból 40. Arra már rájöttem, hogy presszóban nekem a nagyon világos pörkölések nem jönnek be, túl sok a nekem a "gyümölcsíz", a sav, inkább a csoki, mogyoró, karamell, dió az én ízvilágom. Filterben jöhet a világos, ott kifejezetten azt szeretem. Szinte kivétel nélkül manuálisan főzök, mérleggel és stoperrel mérve, bár most vettem egy kilós kávét presszóra, ahhoz beprogramoztam az egyik gombot, nagyjából egyenletesen főz így már, 28-34 mp, és 40 g körül.
Őrlőm, mérlegem már korábban is volt, amit ehhez vettem az egy új tamper volt (Normcore), egy puck screen (ennek van magyra neve?), egy nyitott kar, és egy (talán) preciziós kosár és egy szűrokár magasító. Még érkezik egy disztribútor (WDT tool).
Ezzel most egy időre befejezem a vásárlást. :B

Nagyon sokat nézegettem gépeket, teszteket olvastam, néztem. A felső határ árban nálam kb ez. Nem bántam meg, és szerintem most nem is létezik olyan, ami jobban megfelelne. Külsőre szerintem negyon szép, funkcióban is rendben van, nagy, 1,8l-es víztartálya van. Az automatikus gőzölés az egyetlen "luxus" verzió, próbáltam korábban manuálisan gőzölni, nem nagyon ment. Ami kompromisszumos nekem: nagyon jó lenne, ha melegítené a termoblokkot, és így a kart is, a másik, hogy 54 mm-es kart és kosarat használ, jobb lenne az 58 mm-es, ahhoz több, könnyebben beszerezhető kiegészítő van.

Na, ez jó hosszú lett, végül... :B

"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.