Új hozzászólás Aktív témák

• favagoJoska

aktív tag

válasz Vision #42824 üzenetére

A linkedines cikkből konkrétan idéztem, hogy az alsó 80 százalék bérnövekedése (wage gains) elmaradt az inflációtól. Még ki is emeltem. Vagyonról te kezdtél el ezután beszélni, hogy annak nincs köze a fogyasztáshoz. Nehogymár azt is nekem kelljen megvédeni amit nem is állítottam.

A fogyasztásra visszatérve. Persze a charton több évtized volt. De szerintem mindenkinek világos volt a kontextus, hogy annak az érdekes része az elmúlt pár év, hiszen pont arról vitáztunk (nem csak én hanem mások is), hogy az USA gazdasági növekedése az igazából mit is jelent az elmúlt pár évben az alsó 80 százalék számára. Erről ment a vita, hogy az elmúlt pár év gazdasági növekedése csalóka. Más is erről beszélt és hozott érveket (AI datacenterek), meg hasonlatokat (NER-es). Szerintem te ott csúsztál meg hogy erre is ráugrottál szokás szerint kioktató stílusban, hogy de ezt mennyire félreértik meg hogy ebből mennyire fogyasztás lesz. Még idéztem is a szerintem nem alátámasztott állítást:

"Ez elég erős félreértése az egész gazdasági rendszernek. Még a NER-es építkezések is bőven kicsapódnak az embereknél, az építőipar pedig aztán kifejezetten élőmunka igényes. Utána ezek az emberek persze fogyasztanak is, ami szépen tovább pörög a teljes gazdaságba."
    És tartom is hogy nem egészen megalapozott a hasonlatod, az USA aktuális helyezetével kapcsolatban. Legalábbis vannak ellenérvek.

A másik dolog. Hol van leírva hogy nem hozhatok egy chartot ami több évet is felölel? A kontextus attól ugyanaz marad, csak megnézed a számodra érdekes részt...
    Persze ezután még mindig mondhatod hogy nincs arról konkrét statom hogy az alsó 80 százalék fogyasztása nem nőtt az elmúlt években. Csak tudod én több adatot is hoztam ami abba az irányba mutat hogy valószínűleg nem nőtt (lásd bérnövekedés infláció alatt az alsó 80 százaléknál, a fogyasztás részarányának változásai).
    Érdekes amikor te teszel kioktató stílusban nagyzoló állításokat azt nem kell semmilyen konkrét adattal alátámasztani, az megáll magától (hogy ne legyen kiforgatva, itt arra gondolok amikor azt igyekeztél cáfolni hogy az USA gazdasági növekedése az elmúlt pár évben az csalóka és hogy az alsó 80 százalék nemigazán részesült belőle, lásd K alakú gazdaság). De ha más nem hoz 1 egész konkrét statot az egész vitát összefoglalandó akkor irgum burgum, nem csinált semmit és nem cáfolta az nagyzoló állításaidat... :)

"De most őszintén, te mit akarsz bizonyítani? Hogy a beruházások nem növelik a társadalom jólétét?"
    Erre nem is reagálok mert ez meg szalmabáb, már a kérdésben is ferdítesz. Elég világos mindenki számára hogy miről ment a vita. Te is értetted, egészen addig amíg nem kaptál olyan adatokat amik a kioktató kommentjeidet kicsit árnyaltabb megvilágításba nem helyezték...
    És igazából ez is volt a mondandóm lényege, hogy talán kicsit szerényebben és több megértéssel is hozzáállhatnál a vitához. Lehet hogy más embereknek is teljesen logikus a véleménye és megáll a valóság talaján. És itt most nem magamra gondoltam, hanem arra az 1-2 fórumtársa aki szintén jött a véleményével hogy a gazdasági növekedés mögötti kép más lehet. Ha erről tudunk úgy vitázni hogy nem jön szembe az ember minden második kommentben azzal hogy mennyire félreértelmez mindent, de itt vannak a te mindenekfelett álló állításaid akkor vitázhatunk. Egyébként én kiszálltam.

Summa sumarum én azok oldalán vagyok akik a K alakú gazdasági folyamatokkal érveltek itt azzal kapcsolatban ami az USA-ban folyik az elmúlt években.

Új hozzászólás Aktív témák