- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Steven: Sokat utazó kávéfüggők ide!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- bambano: Bambanő háza tája
- Azonos árketegóriájú (105-110.000 Ft-os) relatív olcsó telefonok kamerái
-
LOGOUT
JavaScript != Java (A JavaScript nem összekeverendő a Javával, két különböző programozási nyelvről van szó!)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jim-Y
veterán
Multkor írtam az egyik topikba, hogy elég sok task runner van ma már a JavaScriptes világban, Grunt, Gulp, Broccoli, stb.. és egy lapon említettem ezeket az npm-el. A legutóbbi itthoni kis projektemnél már én sem használtam Grunt-ot, hanem egy az egyben az npm-re támaszkodtam, és, hogy őszinte legyek tényleg elég bíztató. Örvendetes, hogy egy csomó felesleges dependency-t és boilerplatet meg tudok vele spórolni. Kérdés, hogy meddig tartható fent ez az állapot, ha egy bizonyos méretet meghalad a projekt, akkor lehet, hogy már ez is átláthatatlan lesz, és valami más megoldást kell keresni. Illetve, amire nem sikerült megoldást találnom, hogy hogyan tudnék task streameket felállítani ezzel a módszerrel? Nevén nevezve, ha elindítok egy watchify taskot akkor hogyan tudok erre szubszekvens eseményeket definiálni?
Ebben a témában most olvastam egy jó cikket és ez ösztönzött, hogy írjak, csak meg akarom osztani a linket
Why we should stop using Grunt & Gulp
A szerző ezt írja a cikk végén:
In my next post, I'll be detailing the ins and outs of npm and how to use it effectively, showing how you can have an extendable config, multiple tasks, streaming tasks, and more.
Úgyhogy én nagyon várom a folytatást.
Üdv
-
martonx
veterán
válasz
Sk8erPeter #4598 üzenetére
bevallom sose próbáltam, csak kértél egy példát
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
martonx #4597 üzenetére
Ja tényleg, az is az
, használtam felhasználóként egyszerű letöltögetésekre, meg tárgyinfók megnézésére (mondjuk amennyi Moodle-felületet eddig láttam, szerintem elég béna, bár az mellékes), de amúgy a fenti feladat megoldására milyen lehet fejlesztői oldalról? Simán össze tudsz dobni ilyen kérdezz-feleleket egyszerű grafikus felületen, úgy, hogy még akár az is lazán megoldja ezt a feladatot, akinek amúgy a webfejlesztéshez sok köze nincs? Sosem láttam még fejlesztői oldalról, de gondolom megoldották ezt a részt is normálisan.
-
martonx
veterán
válasz
Sk8erPeter #4596 üzenetére
pl. moodle
-
Sk8erPeter
nagyúr
Hát abban a formában, ahogy írtad, ennek ellenkezője volt, legalábbis nem lehetett kihámozni belőle az utolsó bekezdésedben írtakat.
"Az autentikáció miatt pedig kell(ene) majd
* vagy valami szerver oldali dolog
* vagy kliens oldali javascript
* vagy mindkettő"
Ez azt jelentené, hogy lehet választani, pedig itt nagyon nincs vagy-kapcsolat, hanem csakis és-kapcsolat lehet a kettő között, tehát kizárólag az utolsó opció (mindkettő) játszik.(#4595) martonx:
Hát biztos vannak ilyenek, nem ismerem őket. Pölö tudsz ilyet? -
martonx
veterán
válasz
Sk8erPeter #4593 üzenetére
Rémlik, hogy eleve vannak ingyenes keretrendszerek, amikben ilyen e-learning cuccokat könnyen le lehet vezényelni.
-
Jim-Y
veterán
válasz
Sk8erPeter #4593 üzenetére
Hmm, igen, akkor lehet, hogy abszolút félre értettem, .. rollback... :/
"Amúgy ha már új megközelítésről beszélünk, akkor a kliensoldali JavaScript-kód nem tudom, hogy jön az autentikációhoz (szerk.: értsd: ha már újonnan elkészítjük, ne tudják már megnézni a jelszót a forráskód böngészésével... írta, hogy ha már valaki ilyet is tud, akkor megérdemli azon a tanfolyamon az 5-öst, de azértmárna)."
Ezt nem értem.. még a szerkesztéssel együtt sem
Mármint... honnan szedted a kliens oldali JavaScript <--> autentikáció párhuzamot ?Jaaa, oké..nem vagyok a topon mostanában
Amit írtam úgy értettem, hogy ha már kell autentikáció, akkor nyílván van mögötte valami szerver oldal (adatbázis, fájl, akármi), ha ez így van, akkor vagy kell egy szerver oldali nyelv amivel generáljuk az oldalt ~ tesztet. PHP, JSF, egyéb... vagy JS+AJAX(REST). Ez utóbbit értettem a kliens oldali javascript alatt.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Szerintem félreértetted a dolgot, ez egy HTML+JS-alapú teszt, nem pedig Wordben lévő teszt, csak a gond vele, hogy egy undorító ötezer éves tákolmányról van szó, borzalmasan elavult, és amúgy is ronda kóddal.
Amúgy ha már új megközelítésről beszélünk, akkor a kliensoldali JavaScript-kód nem tudom, hogy jön az autentikációhoz (szerk.: értsd: ha már újonnan elkészítjük, ne tudják már megnézni a jelszót a forráskód böngészésével... írta, hogy ha már valaki ilyet is tud, akkor megérdemli azon a tanfolyamon az 5-öst, de azértmárna). -
Jim-Y
veterán
Nekem minimális tapasztalatom van vele. Pont egy hasonlóan bagatell feladat miatt, ahol nem akartam saját REST-et felhúzni a backend fölé.
Szerintem tanulási céllal, vagy ha nem a backenden van a hangsúly, akkor nagyon jó. Van egy online könnyen kezelhető backended, és hozzá egy csomó REST endpointod, így megúszol egy csomó melót. BaaS.
Saját interfésszel rendelkezik, de az is elég egyszerű. Az erőforrásokat egy url azonosítja. Pl nálam
var Firebase = require('firebase');
module.exports.REFS = {
ROOT: new Firebase('https://***.firebaseio.com'),
BOOKS: new Firebase('https://***.firebaseio.com/books'),
USERS: new Firebase('https://***.firebaseio.com/users'),
CATEGORIES: new Firebase('https://***.firebaseio.com/categories')
};Majd ezeket queryzni is egyszerű:
function _loadBooks(dfd) {
REFS.BOOKS.once('value',
_processBookResults.bind(null, dfd),
_handleError.bind(null, dfd)
);
}Itt a books az egy JSON tömb, ha ezen belül akarsz módosítani valamit, akkor nem kell ahhoz külön még egy referencia (url), hanem
var bookRef = REFS.BOOKS.child(bookIndex)
Ezzel a kóddal megszereztünk egy referenciát a JSON tömb x. elemére ami egy book lesz, és például ezt updatelni is egyszerű:
bookRef.update({
borrower: userModel.get('id')
});Szóval, nem sokat foglalkoztam vele eddig, de hallottam róla egy podcastban és ott pont kezdőknek és otthoni projekteknek ajánlották, így gondoltam kipróbálom és tényleg nem rossz, HA az ember helyén tudja kezelni, hogy mire való
-
Jim-Y
veterán
Húha, ezek szerint sokkal rosszabb hangvételúre sikerült a hozzászólás, mint ahogy terveztem, sorry. Lehet kevés volt a smiley, vagy csak jobban kellett volna fogalmazni. No a lényeg, hogy szerintem sokkal gyorsabban elértétek volna az eredményt ha máshogy közelítitek meg a problémát. Ha a wordben írt teszt, emailben való elküldése után, azt a diákok simán kitöltve visszaküldik, a tanár értékeli, akkor minden rendben van. A word helytálló eszköz a feladathoz. Ha most közben kitalálja, hogy jelszóval védeni kéne, meg még a diákoknak bejelentkezni, meg még azt is kivédeni, hogy ne tudjanak 'brute force'-olni, akkor már nem a word-ös témát kéne erőltetni, hanem túl kéne nézni az addig rendesen helytálló eszközön és oly módon megoldani a problémát, amivel azt gyorsan, és hajtépésmentesen meg lehet oldani. És ezt most sem kioktató szándékkal, vagy máshogy rosszallóan írom, hanem csak úgy F.Y.I
Egy ilyen online tesztet HTML-ben kéne megírni. Az autentikáció miatt pedig kell(ene) majd
* vagy valami szerver oldali dolog
* vagy kliens oldali javascript
* vagy mindkettőEz egy tapasztaltabb embernek (akitől segítséget tudtok kérni) pár órás feladat.
Lehet, hogy jelenleg úgy tűnik, hogy ágyúval verébre, mivel a Word doksi már megvan... de ki tudja, hogy egyáltaláb abban az igényeket meg lehet-e oldani vagy sem.
Üdv
-
Agony
aktív tag
Szia!
Valóban felesleges volt a nekiesés, mert én is csak egy ismerősömnek szerettem volna segíteni és PH fórum más topicjaiban jelen lévő segítőkészséget feltételezve tettem fel a kérdést.
Nem vagyok javascript programozó, aki ki szeretné töltetni ezeket az 1000 éves teszteket pár diákjával szintén nem javascript programozó és nagy valószínűséggel pár gagyi teszt kitöltéséért senki sem fog megtanulni programozni, de bizonyára vannak olyan emberek akik csak mert egyszer repülni szeretnének pilóta vizsgát tesznek.
Nyilván nem szeretném hozzáértő emberek idejét lopni, ezért tettem fel a kérdést, hogy valami vállalható összeg és idő ráfordítás árán meg tudná-e nézni valaki...
Minden esetre köszönöm az építő jellegű hozzászólást, a kérdésemet egy kedves fórumtársatok megválaszolta, úgyhogy a továbbiakban igyekszem nem szakmaiatlankodni a topicodban. -
Sk8erPeter
nagyúr
Szerintem meg most elég felesleges volt a nekiesés, nyilván nem vágja a témát, így gondolom nem is próbálja magától megcsinálni. Lehet, hogy nem tartana sokáig elmagyarázni neki, mi a pálya a kóddal, hogy lehet működésre bírni a tákolmányt, ha lenne említésre méltó szabadidőm, akkor még meg is kukkantanám ingyé' is, de most nem alkalmas. Mondjuk azt is megértem, hogy ezer éve készült kódok további tákolásában nem nagyon akarnak asszisztálni a zzemberkék.
-
Jim-Y
veterán
Mi akadályoz meg benne hogy arra használd a JavaScriptet amire való? Weboldal pimpelesere - kezdetben - mostanában pedig gazdag web appok írására? Erre amit el akarsz érni lehet írni egy minimal web alkalmazást loginnal és online adatbázissal (firebase) ami garantáltan nem tartana 2 hétig mint amennyi ideje a takolmanyt próbálod megcsinálni?! Szerintem...
-
Agony
aktív tag
Vállal esetleg a topicban valami egy kis javascript feladatot/magyarázást munkadíjért cserébe? Én nem jutottam vele egyről a kettőre.
-
válasz
fordfairlane #4583 üzenetére
Hogy konkretizáljam, e célból a Microsoft elég sok VM-et elérhetővé tett. De például a RemoteIE szolgáltatással még virtuális gép se kell.
-
fordfairlane
veterán
válasz
Speeedfire #4580 üzenetére
Általában ami chrome alatt fut az fut FF alatt is.
Egyre inkább nem.
De se nekem, se munkatársamnak nincs ie-je (mac, linux).
Virtuális gépek?
-
dqdb
nagyúr
válasz
Speeedfire #4580 üzenetére
Ha dátumról van szó szövegesen, akkor mindig az ISO 8601 formátummal próbálkozzál, a legkevesebb nyűg valószínűleg azzal lesz. ECMAScript 3-ban nem volt szabványosítva a mező formátuma, ECMAScript 5-ben egyértelműen szerepel az ISO 8601 támogatás szükségessége. A legtöbb böngésző történelmi okok miatt az MDN-en szereplő RFC2822 formátumot is támogatja, de ezenkívül bármi más esetében már érhet meglepetés.
-
Speeedfire
félisten
válasz
martonx #4574 üzenetére
Projekttől függ, hogy mennyien dolgozunk rajta. De se nekem, se munkatársamnak nincs ie-je (mac, linux). Általában ami chrome alatt fut az fut FF alatt is. A hét tanulsága, hogy k*rvára nem. Ez a szabványrendszer lehetne egy kicsit jobb, keresztplatform ide vagy oda...
Mindegy, ezek után FF alatt is megnézem a kódomat. -
Aureal
őstag
válasz
Sk8erPeter #4576 üzenetére
[link] ez a program. Nézzd meg a helpjét (-h) és érteni fogod miért kéne hozzá egy GUI. Sztem érthetőw voltam: parancssoros exe-t grafikus felületről paraméterezni. Ettől nem tudom közérthetőbben elmagyarázni, ill nem kéne.
-
Sk8erPeter
nagyúr
-
Aureal
őstag
válasz
martonx #4573 üzenetére
Köszi és bocs, félreérthető voltam! Ez nem encoder progi, hanem egy downloader alkalmazás, csak az volt a minta. Azt hittem bármely parancssoros exe-t lehet így webfelületről paraméterezni, de ha már servert is kell hozzá telepíteni az egész nem ér annyit. Talán akkor már Pythonban egyszerűbb volna linux alatt, nem tudom... csak 1 ötlet volt, annyira nem fontos probléma.
-
martonx
veterán
válasz
Speeedfire #4572 üzenetére
IE alatt sem megy. Ezért nem kell egyedül fejleszteni, vagy ha már egyedül fejlesztesz, akkor kapásból több böngészőn végigkattintani, hogy legalább a legnyilvánvalóbb böngésző problémákat elkapd.
Én pl. pont ezért nem fejlesztek egyedül. Én IE-re esküszök (tudom beteg vagyok), a kollégák meg FF-re, Chrome-ra. Így aztán az elkészült kódot kb. rögtön ki is próbáljuk már fejlesztés közben is mindhárom fontos böngészőn. -
martonx
veterán
Szia!
Kettő megoldási lehetőséged van:
1. valójában szerver oldalon futtatod a konzol alkalmazást, oda feltöltöd böngészőből a konvertálandó file-t, majd a böngészőben megadott paraméterekkel futtatod a konzol alkalmazást.
2. valami kliens oldali encodert használsz, mint pl. ez: http://bgrins.github.io/videoconverter.js/ ezt konkrétan próbáltam is, és ugyan meglepő, hogy behúzol egy 15Mbyte-os javascriptet, de attól kezdve 100% FFmpeg funkcionalitást kapsz a böngésződben, és nem kell feltöltögetni a fileokat. Az mondjuk nem árt, ha a HTML5-ös webworkerekkel tisztában vagy ennek a böszme nagy cuccnak a használatához. -
-
Aureal
őstag
Üdv!
Jó régen láttam egy megoldást, hogy egy mp3 encoder parancssoros exe-jét egy html felületről mint gui vezérelték, talán javascripttel erre nem emléxem pontosan. A hozzáértőket kérdezném, ezt hogyan lehetne megcsinálni? Van ui. egy hasonló programom amihez gui kellene, hogy ne kelljen az opciókat írogatni, csak klikkelgetni pl. check boxokat.
???Köszi!
-
martonx
veterán
válasz
Speeedfire #4569 üzenetére
"Ahol ez a dátum bekérés van az üzleti igény az volt, hogy ebben a formában kell bekérni a felhasználó születési idejét. Gondoltam, akkor egyből elfogadja így."
Bocs, ezen felröhögtem. Mert az egységsugarú megrendelő nyilván tisztában van vele, hogy a különböző böngézők mit tudnak, és mit nem...
-
Speeedfire
félisten
válasz
Sk8erPeter #4568 üzenetére
Ahol ez a dátum bekérés van az üzleti igény az volt, hogy ebben a formában kell bekérni a felhasználó születési idejét. Gondoltam, akkor egyből elfogadja így. Mindegy a fenti módszerrel már megette.
Szerk.: Első körben én is a megszokott "-" jellel akartam bekérni.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Speeedfire #4567 üzenetére
"Érdekes, hogy rohadt sokféleképpen elfogadja, de így nem"
Igazából annyira nem meglepő, különböző böngészők különböző módon implementálhatnak dolgokat, vagy épp nem implementálják, főleg pl. nem szabványos dátumformátumot nem kötelező, hogy minden böngésző parse-oljon; a Firefox az általad használt "YYYY.MM.DD." (még pont is van a legvégén!) dátumformátumot pont nem "fogadja el". Lehet ilyesmire library-t is használni, hogy cross-browser módon használhatók legyenek egyéb formátumok is (pl. a DateJS segítségével az "YYYY.MM.DD" (figyelem, itt nincs pont a legvégén, pl. 1925.11.11) formátumot is használhatod, Firefoxban, Chrome-ban, Operában és IE-ben is működni fog), de érdemes inkább eleve a megszokott(abb)/szabványos formátumokat felhasználni (ez szerveroldalra és kliensoldalra egyaránt igaz). -
Speeedfire
félisten
válasz
fordfairlane #4562 üzenetére
Úgy simán megette. Érdekes, hogy rohadt sokféleképpen elfogadja, de így nem. A megoldás az lett, hogy split()-eltem a sztringet és vesszővel szeparálva adtam meg paraméternek.
-
Agony
aktív tag
Hát.. én efölött a rém gyenge próbálkozás fölött guggolok már jó pár órája, hogy rájöjjek, hogy lehet a jelszavas védelmet bekapcsolni az előző hozzászólásomban linkelt javascript alapú tesztben.
Pedig benne van, csak a 0 js tudás, kicsit kevés hozzá.De azért köszönöm szépen a választ!
-
fordfairlane
veterán
válasz
Speeedfire #4561 üzenetére
Nem szabványos a dátum formátuma. Próbáld YYYY-MM-DD formában.
-
Speeedfire
félisten
Miért lehet, hogy Chrome alatt megy, de FF alatt nem? [link]
-
Jim-Y
veterán
Vannak online elerheto konyvek, probalom ugy linkelni, amilyen sorrendben en olvasnam oket:
http://speakingjs.com/
https://github.com/getify/You-Dont-Know-JS
http://eloquentjavascript.net/
http://addyosmani.com/resources/essentialjsdesignpatterns/book/
https://leanpub.com/understandinges6/read
http://read.humanjavascript.com/
---
http://www.javascriptenlightenment.com/
https://leanpub.com/javascript-spessore/read
https://leanpub.com/javascript-allonge/readhttps://github.com/vhf/free-programming-books/blob/master/free-programming-books.md#javascript
De vannak hasznos netes oktatoanyagok is, amiket most nem fogok belinkelni ugyse nezi meg senki
-
Speeedfire
félisten
Én a codeschool-t ajánlom. Van kb 4 kurzus js-re. Ha sajnálod rá a zsetont, akkor van hell pass is 2 napra.
-
adam_
senior tag
Tudnátok ajánlani egy jól felépített, példákat tartalmazó, magyar vagy német nyelvű Javascript könyvet, jegyzetet, ami elsősorban kezdőknek szól, de "komolyabb" szintre is el lehet vele jutni a végére?
Nézegettem amazonon ilyen összefoglalós felépítésű könyveket, ezt találtam pl, tanult már valaki ezen kiadó könyveiből, tapasztalatok?
JavaScript-kurz-gut-David-Flanagan
Nem hiszek az ilyen "Tanuljunk meg 24 óra alatt... " és hasonló féle könyvekben, azért keresnek egy igazán jót, és elismertet Javascript témában. Az általam találtak jó értékeléseket kaptak, de sajnos én még nem ismerem ezeket, és nem tudom, hogy érdemes lenne-e megvennem.
-
Agony
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni egy meglévő javascript alapú teszt módosításához. Egy barátomnak ajánlottam fel -felelőtlenül-, hogy régebbről vannak word tesztjeim elfekvőben, esetleg ezeket tudja használni a diákok alap word tudásának teszteléséhez.
A gondom mindössze annyi, hogy ebbe a tesztbe be lehet kapcsolni, hogy jelszót kérjen a kiértékelés előtt, de nekem dunsztom sincs a javascripthez, neki viszont úgy kellene, hogy a diákok ne töltsék ki 101x kispekulálva a helyes válaszokat.
Innen lehet letölteni a teszt fájljait:
https://www.dropbox.com/s/x1xkjnd2o3uzycc/wordteszt1.rar?dl=0
A 2_Lecke mappában a L02_TESZT.html-el indul a teszt és a testsys mappában a template.js végzi a kiértékelést.
Kliens oldalon a fájlban tárolódik a jelszó (szerintem a template.js fájlban), de ez azért nem probléma, mert nagyon alap tudású diákoknak lesz, kizárt, hogy a forráskódot olvasgatnák... word kezdő felhasználók közül aki kikeresi a forráskódból a jelszót, eleve megérdemli az ötöst.
Előre is köszönöm a segítséget!
-
Sk8erPeter
nagyúr
Pont nemrég írt róla:
http://prohardver.hu/tema/javascript_topic/hsz_4249-4249.html
Igazából nagyon röviden annyi a gond vele, hogy bizonyos helyzetekben a kódírás vagy épp kódolvasás során nem egyértelmű, egész pontosan mire is vonatkozik a this, ezt el lehet kerülni azzal, ha még "időben", a megfelelő helyen átadod a this-t egy beszédes változónak, vagy például eseménykezelőkben az event.targetet, event.currentTargetet, stb. használod.Azért persze olyan nagyon démonizálni sem kell, például egy rövid eseménykezelőben nincs baj belőle, ha a this-t használod (vagy $(this)-t), ha az elég egyértelmű, viszont ha már picit bonyolódik a helyzet, érdemes egyértelműbbé tenni a kódot (az olvashatóság és a helyes működés érdekében is). Azért mondjuk a kód jobb, ha minden tekintetben következetes.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
fordfairlane #4551 üzenetére
Igen, pont ezt fejtegettük Jim-Y-vel, ő is demonstrációs céllal mutatta a példákat.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #4550 üzenetére
+ Jim-Y:
Jogos, nálatok a pont
Bár akkor tényleg nem tudom a feladatban hogy működött.
-
Jim-Y
veterán
válasz
fordfairlane #4551 üzenetére
De ezt miert nekem irod?
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Cathfaern #4546 üzenetére
"jquery-s eseményen belül a this a jquery object lesz"
Hát pedig ez nagy tévedés, itt egy példa, amin keresztül igen könnyű belátni:
http://jsfiddle.net/6k7jpzbe/ -
Jim-Y
veterán
válasz
Cathfaern #4546 üzenetére
Errol tudnal bovebb infot adni? Mert szerintem: http://jsfiddle.net/Jim_Y/4ykbmdL3/1/
-
Jim-Y
veterán
válasz
gergo5991 #4545 üzenetére
Hat pedig nem kene neki mukodnie...http://jsfiddle.net/Jim_Y/4ykbmdL3/
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
gergo5991 #4545 üzenetére
a .toggleClass paraméterében azt a class nevet kell megadni, amit ki vagy be akarsz kapcsolni. Értelemszerűen ha be volt kapcsolva, akkor kikapcsolja, ha ki volt kapcsolva, akkor bekapcsolja.
Jim-Y:
jquery-s eseményen belül a this a jquery object lesz. De ez benne van a feladat leírásában is. Mondjuk az tény, hogy biztosabb, ha körérakja az ember a $()-t. -
gergo5991
őstag
sziasztok, ebben kene egy kis help:
kepakarhogy probalom megcsinalni meg miegysmas, nem akar osszejonni a dolog
-
Jim-Y
veterán
válasz
Sk8erPeter #4539 üzenetére
Nahát nahát, hondán felbuzdulva vagy sem, de nagyon verszemes vagy ma este. A csshez kevéssé érték, de ezt felvallalom, szerintem amúgy sem szégyen nem tudni valamit. A jó pap is holtig tanul :-)
-
Sk8erPeter
nagyúr
Szerinted a selectorok csak a jQuery miatt érdekesek?
Sajnos ez most nem volt túl értelmes önigazolás, hogy nem komálod a jQuery-t.
Egyrészt ugye kezdjük a selectorokat a CSS-nél. Ha nem vágod a selectorok működését, nem vágod a CSS működését. Aztán a selectorokra építve ott van a .querySelector() (document/Element), .querySelectorAll() (document/Element) is.
Meg ott van a Sizzle JavaScript Selector Library, ami pure JS. Ezt használja a jQuery. -
Jim-Y
veterán
válasz
Sk8erPeter #4537 üzenetére
Hát, nem túlságosan vagyok oda a jqueryert, csak az ajaxot szoktam sűrűn használni belőle, de való igaz, hogy selectorokban nem vagyok otthon:-( meg amúgy is, mondtam én valaha is hogy sikerült már működő kódot írnom? :-P
-
Sk8erPeter
nagyúr
Hogy tudtál eddig működő kódot írni, ha nem tudtad, hogy működnek a selectorok?
Nehogy még véletlenül valami kezdő félreértse, inkább leírom, hogy van helyesen:
1.) '#content.inner'
- content azonosítójú ÉS inner class-szal ellátott elemre illeszkedik:<div id="content" class="inner">
...
</div>2.) '#content, .inner'
- content azonosítóval VAGY inner osztállyal ellátott elemre illeszkedik (az is jó, ha az egyik ezek közül nincs meg, vagy ha ugyanarról az elemről beszélünk, és mindkettő igaz rá, de ezt most szándékosan kihagyom a példákból, nehogy valakit megtévesszen) - hiszen felsoroljuk, mely elemeket szeretnénk kiválasztani:erre is illeszkedik (szándékosan különraktam, nem hierarchikusan):
<div id="content">...</div>
<div class="inner">...</div>erre is (egy másik elembe van ágyazva, de tök mindegy):
<div id="content">
...
</div>
<div id="anotherone">
...
<div class="inner">...</div>
...
</div>és erre is (itt egymásba ágyazva szerepelnek):
<div id="content">
...
...
</div>3.) '#content .inner'
- a content azonosítóval ellátott elemen belüli, inner osztállyal ellátott elem(ek)et keressük (egymásba ágyazott struktúra):<div id="content">
...
...
</div> -
Jim-Y
veterán
válasz
Speeedfire #4535 üzenetére
Attól függ, hogy mit akarsz elérni, legalábbis én úgy értelmezem, hogy..hmm, ja látom már, ebben mi a logika? Rosszul értelmeztem... én azt hittem, hogy
'#content.inner' ->
<div id="content">
content
<div class="inner">inner</div>
</div>'#content, .inner' -> felsorolás
'#content .inner' -> invalid
De látom, hogy nem így van.. fene, bocs.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Speeedfire #4532 üzenetére
Na, akkor még egyszer: tehát minden kattintás után kiíródik ez a warning a konzolra? (És mindig az eseménykezelő függvény teljes lefutása után?)
-
Jim-Y
veterán
válasz
Speeedfire #4532 üzenetére
1: TIL, jsfiddle-ön működik az emmet
Nem tudom, hogy ez e a problémád, de én pont tegnap futottam bele event delegation-nél:
Meg kell jegyeznem, hogy nekem sem volt intuitív a vessző
megj: kipróbáltam FF-on is, nincs semmi warning, csak simán nem mükszik, szóval más lesz a probléma, ezen felül..
-
Speeedfire
félisten
válasz
fordfairlane #4527 üzenetére
A valami így néz ki: "#egyediazonosító .osztály".
Sk8erPeter:Ez most nekem kicsit gyanús mondat... Akkor egész pontosan hogy is dobja a hibát? Az "esemény után"?
Igen, az esemény után dobja, de nem hiba, hanem warning.Tehát amikor a click event konkrétan megtörténik? Az eseménykezelő lefutása után? VAGY csak az eseménykezelő beregisztrálása (a mutatott kódrészlet lefutása) után, tehát még nincs semmi köze a kattintás eseményhez, csak szóltunk, hogy van egy ilyen eseménykezelőnk?
A fenti kódrészlet lefutása után dobja, amikor a click esemény már lefutott.Hát vigyázzá', itt a szavaknak SÚLYA VAN!!!!44NÉGYNÉGY
Vigyázok! NÉGY!!!444!!!NÉGY! -
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Aquiles #4529 üzenetére
Pl.: jQuery UI Autocomplete, azonbelül a Remote datasource példa az érdekes.
-
Aquiles
csendes tag
Sziasztok!
Egy olyan keresőt szeretnék létrehozni, ami a lenti oldalhoz hasonlóan jeleníti meg a találatokat, ha valaki elkezd bele írni valamit, adatbázisból, ami jelenleg egy excel fájlban található.
Ötleteket várnék milyen programmal kellene/lehetne ezt így kivitelezni? Másik kérdés: hogy hívják ezt az objektumot ebben a formában?
Konkrétan egy olyan beviteli mezőt szeretnék létrehozni, amibe hogyha beírjuk az adatot, kiírja a lehetséges találatokat egy adatbázisból.
Az oldalon szereplő mező funkciót szeretném rekonstruálni a saját adatbázisommal: http://cpuboss.com/compare-cpus
Köszi előre is!
Üdv.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Speeedfire #4526 üzenetére
"Ami érdekes volt, hogy az esemény után dobta ezt a hibát, nem közben.Holott utána már semmi mást nem hívok meg."
Ez most nekem kicsit gyanús mondat... Akkor egész pontosan hogy is dobja a hibát? Az "esemény után"? Tehát amikor a click event konkrétan megtörténik? Az eseménykezelő lefutása után? VAGY csak az eseménykezelő beregisztrálása (a mutatott kódrészlet lefutása) után, tehát még nincs semmi köze a kattintás eseményhez, csak szóltunk, hogy van egy ilyen eseménykezelőnk?
Hát vigyázzá', itt a szavaknak SÚLYA VAN!!!!44NÉGYNÉGY -
fordfairlane
veterán
válasz
Speeedfire #4526 üzenetére
A 'valami' az nem egy css szelektor akar lenni?
-
Speeedfire
félisten
válasz
Sk8erPeter #4525 üzenetére
Hétfőn ki is próbálom, hétvégén nem dolgozok.
"Azt próbáltam már, de nem hozott eredményt"
Hogyan próbálkoztál?Amelyik inputnál dobálta ezt a hibát, ott teleraktam breakpoint-okkal. Ami érdekes volt, hogy az esemény után dobta ezt a hibát, nem közben.Holott utána már semmi mást nem hívok meg. Vagy nem tudok róla és munkatársam bedrótozott oda valamit.
$('#container').on('click', 'valami', function(e){
//funkciók, hiba nélkül
});
//itt pedig már dobta is a warning-ot -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Speeedfire #4524 üzenetére
"Egy darab van pedig belőle."
Egy darab azonosítót használsz az egész oldalon?
Mondom, próbáld meg másik jQuery-verzióval, legalább kíváncsiságból, semmi mást nem változtatva, hogy ott is előfordul-e a hibajelenség. Annyira nem elképzelhetetlen, hogy valamilyen probléma csak Firefox alatt jön elő, rákeresve az "Empty string passed to getElementById()" hibaüzenetre sokaknál FF-hez kötődő probléma volt. Fura a hibajelenség, mert ennyiből belső implementáció hibájának tűnik (aztán lehet, hogy nem, de próbáld má' ki másikkal).
"Azt próbáltam már, de nem hozott eredményt"
Hogyan próbálkoztál? -
Speeedfire
félisten
válasz
Sk8erPeter #4522 üzenetére
Egy darab van pedig belőle. Mondjuk igazából csak warning, nem error csak ff alatt látom, hogy szemetelget a konzolba.
fordfairlane: Azt próbáltam már, de nem hozott eredményt. Lehet megnézem majd egy másik jquery-vel is, hátha ott nem okoz már ez gondot. -
fordfairlane
veterán
válasz
Speeedfire #4521 üzenetére
Breakpointra lesz szükséged, de a minified jquery-vel nehéz lesz megtalálni.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Speeedfire #4519 üzenetére
Egészen biztos, hogy egy azonosítóból csak egy darab van a megjelenített oldalon? Itt valaki azt írja, hogy azt tapasztalta, hogy FF-ban akkor keletkezik ilyen hiba, ha ugyanazzal az azonosítóval több elem is el van látva, ami persze kerülendő. Nem tudom, ez-e a probléma, lehet, hogy nincs köze hozzá, de csak egy tipp.
Következő tipp az lenne, hogy hátha valami furcsa bug jelentkezik Firefox esetén, esetleg próbálj meg egy másik jQuery-változatot. Aztán egyéb oka is lehet, most hirtelen ennyi jutott eszembe. -
Speeedfire
félisten
válasz
fordfairlane #4520 üzenetére
Igen, erre gondolok, de nálam ez teljesen üres. Azt írja nincsenek megjelenítendő veremértékek.
Sőt, a változók rész is üres. -
fordfairlane
veterán
válasz
Speeedfire #4519 üzenetére
Erre gondolsz?
-
Speeedfire
félisten
Firefox alatt van olyan opció, hogy lássam a js hívási láncot?
Chrome alatt, ha js hiba van, akkor látom, hogy mi mit hívott meg. FF alatt viszont csak ennyit látok.A getElementById() üres karakterláncot kapott. jquery-2.1.1.min.js:2
De, hogy mi hívta ezt meg, milyen adattal azt nem tudom. Chrome alatt természetesen nem jelentkezik a hiba.
-
Heló!
Köszönöm az elemzést!
A változónevekre figyelni fogok.
A K&R style-t azért használom, mert én így jobban átlátom a kódok kezdőként, egyébként nem C++-ból jövök, hanem a 17 évvel ezelötti középiskolás pascal-ból.
Igyekezni fogok ezt is megszokni.
Hinter tool-t keresek majd a Bluefish-hez, bár lehet hogy áttérek másra.
Viszont ami most megfogott.
A a változót azért raktam külön, hogy ne a ciklusban fusson le minden alkalommal.
Egy függvénybe kellene tennem? -
Jim-Y
veterán
Szia.
Sajnos még mindig nem értek a canvas-hoz, így megint csak a kódodról fogok beszélni.
> Remélem, nem "csúnya" nagyon a kódom.
Nem fogok kertelni, szerintem nem fogod magadra venni, nem is azért írom, de... igen az, sajnos elég csúnya
Na persze ez nem gond! Tényleg nem. Egyrészt mert mindenki kezdi valahol, másrészt meg az látszik, hogy más múltad van. Szépen nem így irunk JavaScript kódot.Ezekkel van probléma benne:
var betolt = function(i,b,a)
{
imageObj[i].onload = function ()
{
ctx.drawImage(imageObj[i], b, 0, d, a);
};
};i, b, a -> ezek a formális változónevek egész egyszerűen rosszak, sosem adunk egybetűs váltzóneveket!
Nem tudni, hogy mit jelölnek. i az vajon index, a b meg a, na erre még tippe sincs az embernek. Nincs overhead akkor sem, ha 1 betű helyett 20 hosszú változó neveket használsz, cserébe értelmes lesz a kód. Ennek azért van jelentősége, mert
1: egy cégnél nem csak te fogod a kódodat olvasni, hanem előbb utóbb más is. És kontextus nélkül ezek a nevek konkrétan hátráltatják más munkáját, az idő pénz, tehát az ilyen nevek használatával pénz deficit keletkezik (lol). Komolyra fordítva a szót, tényleg más is akarja még olvasni a kódod, ne adj isten módosítani, olyankor jól jön ha "self-descriptive" a kódod.
2: JS-ben gyakran végzünk minifikálást, ami az egyik állomása a buildelésnek, így nem kell figyelni arra, hogy minél tömörebb legyen a kód, a végtermék úgyis tömör lesz.
Példa: még ennél a minimalista példánál is látszik, bár mondanom sem kell, hogy értelmesebb kódnál jobban kijön a minifikálás "előnye"Before (tordeltem):
var myOwnImageObject = [];
function imageLoading(indexVar, someOtherVarWhichHasADescriptiveName, anotherFormalParam) {
myOwnImageObject[indexVar].onload = function() {
context.drawImage(
myOwnImageObject[indexVar],
someOtherVarWhichHasADescriptiveName,
0,
wut,
anotherFormalParam
);
};
}After:
function imageLoading(n,a,e){myOwnImageObject[n].onload=function(){context.drawImage(myOwnImageObject[n],a,0,wut,e)}}var myOwnImageObject=[];Tehát nincs igazán érv az egybetűs változónevek mellett.
3:
Nem túl jó kódod stílusa. Gondolom C++-ból jöttél át, legalábbis én úgy tudom, hogy ott szoktak K&R style -t használni. Ez az automatikus pontosvessző , áhh inkább írom angolul úgyis úgy tudsz rákeresni: automatic semicolon insertion miatt nem ajánlott így kódolni JavaScriptben. Nagyon sok verzió létezik, én leginkább az airbnb-hez tartom magam. Számomra ez eredményezi a leginkább olvasható, karbantartható kódot. Tehát ha az airbnb szerint írjuk a kódodat, akkor valahogy így nézne ki (ha én írnám akkor is):var c = document.getElementById("myCanvas"),
ctx = c.getContext("2d"),
files = document.getElementById("files-upload").files,
imageObj = [],
a = (1920 - (files.length - 1)) / (files.length);
function betolt(i, b, a) {
imageObj[i].onload = function() {
};
}
for (var i = 0, len = files.length; i < len; ++i) {
b = (a + 1) * i;
imageObj[i] = new Image();
imageObj[i].src = "útvonal" + files[i].name;
betolt(i, b, a);
}4:
Az a változót tudatosan, vagy sem, de globális scope-ba helyezted, ez rossz szokás, abszolút kerülendő.5:
ez inkább jó tanács: JSHint vagy egyéb linter toolok használata javallott. Szinte minden Editorhoz, IDE-hez létezik már plugin.Üdv
-
Heló!
A példáidat sajnos nem tudtam az én kódommal összehozni, ezért úgy döntöttem, hogy csak az elméletet használom fel belőle (enclosure), és kerestem erre a neten példákat, és ez lett a működő eredmény:
{
var c=document.getElementById("myCanvas");
var ctx=c.getContext("2d");
var files = document.getElementById("files-upload").files;
var imageObj = [];
var betolt = function(i,b,a)
{
imageObj[i].onload = function ()
{
};
};
a = ( 1920 - (files.length - 1) ) / ( files.length );
for (var i = 0; i < files.length; i++)
{
b = ( a + 1 ) * i;
imageObj[i] = new Image();
imageObj[i].src = "útvonal"+files[i].name;
betolt(i,b,a);
}
}A problémát a te példáidnál az okozta, hogy nem értettem a három közti különbséget és a szintaktikát - pl. a kapcsos zárójel után írt (i), vagy az, hogy egy zárójelen belül van egy függvény az onload jobb oldalán, vagy a settimeout-os Image függvény értelmét sem értem. Ezt mind a kettes példából vettem.
Persze, utána fogok nézni mindegyiknek, mert ez így nem állapot, hogy ilyen alap dolgokat nem tudok, csak most nem hagyott nyugodni a dolog és működésre akartam bírni olyan módszerrel, amit értek.
Remélem, nem "csúnya" nagyon a kódom.Ezen kívül van még egy kérdésem: A betöltött képeket szeretném mouse scroll segítségével átméretezni úgy, hogy a kép nem lép ki a rendelkezésére álló keretből, hanem levágódik a széle, ami nem fér ki - persze egérrel lehetne drage-elni is a képet. További funkció lenne az egymás melletti képek közti választóvónal eltolása.
Összességében egyfajta montázs progit akarok csinálni - egyelőre csak egymás melletti képekkel, átfedés nélkül.
Egyelőre még nem jártam sikerrel, de felmerült egy kérdés ezzel kapcsolatban: elég ehhez egy canvas, vagy érdemesebb képenként klön canvas-t létrehozni? -
_ak_
addikt
Sziasztok!
Egy apró technikai kkérdésem lenne. Node.js-el ismerkedem jelenleg és nodemon-t használok, mindezt windows alatt. Akinek van ezzel tapasztalata meg tudná osztani, hogy mennyi idő alatt frissíti a módosításokat?
Nálam 20-40ms kell neki, vagrant box alatt még több és csak legacy módban fut, de neten található tutorialnál sok 3-5ms-t látok. Page refresh esetén 1-2 ms-t, ami nálam megint csak inkább 3 ms átlagba.Arra lennék kíváncsi, hogy ez a win miatt "lassú" vagy csak a gépem lassabb ennyivel.
-
martonx
veterán
válasz
fordfairlane #4513 üzenetére
És azzal folytatnám, hogy js oldalon ellenőrizném, hogy jött-e megjelenítendő adat.
Ha nem, akkor felfednék egy addig hide-olt gombot, és arra kattintva ajax-al elküldeném a szervernek az input mező tartalmát. Szerver oldalon meg már csak egy db insert kell a boldogsághoz. -
bigbuda
aktív tag
Sziasztok!
Kérdésem az lenne:
PHP-ba kellene egy combobox, aminek elemei egy adatbázisból lennének lehívva. De a combobox-ba kézzel is be lehetne írni és ha a beírt elem még nincs az elemek között, akkor úgy is el lehet menteni és a beírt elem eltárolódik az adatbázisban, tehát a következő használatkor már ott lesz alapjáraton a választhatók között..
Ezt hogyan lehetne megcsinálni? -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Chrystall #4505 üzenetére
Szerintem használj valami normális lejátszót első körben, amit karban is tartanak.
Példa:
jPlayer
http://www.jplayer.org/latest/demos/
eléggé szanaszéjjel-állítgatható.
Itt van a forráskód verziókezelőn is, ha kell: https://github.com/happyworm/jPlayer
A dev-ágon 2 napja volt commit, szóval asszem ez jól mutatja, hogy eléggé karbantartják.Persze hogy Safariban mit művel a lejátszó, fogalmam sincs.
Próbáld ki a demóoldalon. Mindenesetre érdemes karbantartott library-ket használni úgy általában.
-
Chrystall
senior tag
Sziasztok!
Van a neten egy SCM player nevű audiólejátszó. Egy Javascript kódot generál, amit a honlapba ágyazva megjelenik a lejátszó. Ez a honlap alján lesz mindig látható, és folyamatosan játszik le a háttérben ha elindul, szóval gyanítom valami AJAX-os dolog lehet benne. Lényeg a lényeg, működik jól, ám Safariban Mac-en nem. Volna esetleg ötletetek ez mitől lehet? Így néz ki a honlap Safariban:
Ez meg a kód lenne:
<!-- SCM Music Player http://scmplayer.net -->
<script type="text/javascript" src="http://scmplayer.net/script.js"
data-config="{'skin':'skins/aquaBlue/skin.css','volume':50,'autoplay':false,'shuffle':true,'repeat':1,'placement':'bottom','showplaylist':false,'playlist':'http://youtu.be/B0N9yFcz4ho?list=RDB0N9yFcz4ho'}" ></script>
<!-- SCM Music Player script end -->Gondolom ennek még semmi jelentősége, és a script.js file tartalma lenne az, ami számít, vagy a skin.css. Ami gyanús, hogy van egy ikon jobb szélen, ami a lejátszási listát hozza elő, és az úgy jön elő, hogy a honlap jobb szélén fölugrik egy ablak, és a honlapot összébb nyomja. Mivel látható hogy a Safariban is szélen lesz egy nagy üres sáv, nem tudom nem-e abban a kódrészben van-e valami hiba, ami ezt a lejátszási lista ablakot definiálja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Hobby elektronika
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Intel Core I5 14600K Processzor!
- Csere-Beszámítás! Lenovo Legion 5 White ! R5 5600H / RTX 3050Ti 6GB / 16GB / 500GB SSD
- T14 Gen1 14" FHD IPS i5-10310U 16GB 256GB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- FÓLIÁS! LG UltraWide 35WN75C-B Ívelt Monitor! 3440x1440 VA / 100Hz / 5ms / FreeSync
- Tom Clancy's The Division - Sleeper Agent Edition Xbox One
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700K / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 500GB SSD
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- Csere-Beszámítás! Intel Core I9 14900KS 24Mag-32Szál processzor!
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged