Hirdetés

2019. február 23., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Éljenek a kócsing-könyvek...

  Amikor elkezdtem az előző félévemet a Műszaki Egyetemen, kicsit féltem a rám váró feladatoktól. Az utolsó félév már részben önálló mérnöki munka végzését feltételezte. Zoli, egy közeli barátommal pedig egy albérletbe költöztünk, hiszen neki is ez volt terv szerint az utolsó féléve. Az ő jóvoltából került a kezembe életem első kócsing-könyve, amit csak az iránta érzett tiszteletből nem hajítottam gyorsan és messzire.

  A könyv címe A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása (Stephen R. Covey). A cím rettenetesen béna ahhoz képest, amit a tartalom képvisel. A két fő fejezetre és hét alfejezetre bontott mű első fele az egyénnel foglalkozik. Szépen, logikusan vezet végig a filozófiai és elvi alapoktól a gyakorlati megvalósításig. Itt már látszik, hogy nem szokásokról van szó, hanem elvekről, amiket a gyakorlatba átültetve kiléphetünk abból a mederből, amibe a modern társadalom és a kapitalizmus működése során könnyen belesodródunk. Nem így fogalmazza meg a szerző, de szerintem ez is következménye az elvek követésének.

  Folytatás...

  TheLázs 1 napja 9

 • Bocsáss meg uram, vétkeztem!

  Ma megint nagyon sok dolog történt.

  Zoli - Schwalbe

  Zoli motorjába betettük a blokkot, rá a gyújtást, egyebeket. Múlt alkalommal ment a blokk tesztje, hogy minden rendben legyen. Elvileg most sikerült, már csak pár apró simítás van vissza.

  Gertrud -Az én Schwalbém

  A térdvédő egyengetésére nem találtam embert. A kipufogó cserélve, minden más apróság cserélve, összerakva. A térdvédővel az a szerencse, hogy 1037-es Ral színű gyanta van rajta, ami "pótolható" a motor többi részéhez passzoló színben. A villanyak görbült úgy, hogy felelt a nem egyenes futásért, annak cseréjével a biztonság kérdése is rendeződött.

  A vétek

  Elmentem Szombathelyre motorért. DT-50 MX. Szép, jó. Nagyon kalandos volt, hogy így sikerült elmennem érte, majd egyszer leírom. Egy igazi, csupa szív ember segített félig-meddig a rokonságból. A műhelyét is megengedte használni - mondván Ő úgy sem megy ki oda ilyenkor. Én pedig birkózok, hogy időben és mindenben beleférjek, persze dolgom végeztével kipakoljam és kitakarítsam a műhelyt. Minél alaposabban.

  A drága jó műhely most így néz ki:

  Folytatás...

  TheLázs 3 hete 9

 • Színek, illatok és formák

  Nem vagyok nagy veterános arc. Vettem egy simsont, amit megcsinálgattam. Aztán egy másikat, attól aki megcsinálgatta. Jól jártam a két mocival, sok örömteli kilométert megtetttem, mégis úgy érzem, még van hová.
  Több lehetőség van előttem, hogy ezt a hobbit kergessem, de a döntés még várat magára, hiszen könnyű elszórni a pénzmagot, de én a bombabiztos vételre várok. Ugyanitt, ha valakinek van valami tippje, szívesen fogadom :) Tapasztalat ak
  rmelyik említett típussal jöhet!

  Schwalbe KR51/1

  A legelső motorom - és az egyetlen, amit eladtam - ilyen típus. Nyomatékosabb egy kicsit a blokkja alul a későbbi változatoknál, és az egésznek a kapcsolókörmös váltó és a bowdenes hátsó fék miatt van egy olyan érzete, mintha egy sokkal öregebb motorral menne az ember. Összesen ha 3 ilyenen ültem, de nagyon megkívántam. Sokkal jobb a blokk karaktere a városi kóricáláshoz, mint az 51-es. Szerintem. Aztán ízlések és pofonok.

  Van a környezetünkben egy-két schwalbe. Facebookon körbenéztem, milyenek az árak. Hát brutál. Ehhez képest pihen itt egy mellettem, amit nem biztos, hogy el lehet hozni. Az öreg, akitől a legelső motoromat vettem, árulná. Nem hirdette meg, most kórházban van. Nem biztos, hogy az állapota megengedi, hogy nyélbe üssük az üzletet.

  Folytatás...

  TheLázs 1 hónapja 4

 • Újév

  Megkéstem az írással. Ezt a záróvizsgára fogom legszívesebben. Nem azért, mert arra készültem volna ahelyett, hogy kiírjam magamból ezt a csomó gondolatot és érzést. Inkább az játszott közre, hogy a helyzetemben furcsán éreztem magam, természetellenesen váltotta egymást a nyugalom és nyugtalanság, és hiányoztak a kérdéseimre a válaszok. Elnézést kérek az ismételt kedvesnaplómozásért.

  Olyanná vált a világom, mintha lyukakat szaggattak volna rá, idáig. Ma sikeresen levizsgáztam, és lassan összeállt a kép. Nem a vizsgáról kijöve, és nem is a bizottság tagjaival az eredményhirdetésen kezet fogva. Hazaértem, és Zolit, a lakótársamat és a húgát hallgattam meg, ahogy előadtak két számot, ének + gitár. Ott engedtem fel, síráshatárig. Eddig azonban nagyon sok dolog történt velem ami a jövőmre is hatni fog, úgyhogy megpróbálom ezeket sorba szedni.

  Tavaly voltam a gimnáziumban. Végül elmentem. Úgy érzem, sok helyen sikerült elérnem hogy figyeljenek rám, ahol megszólaltam, elrakták ösztönösen a telefonokat, néhány osztályban még többen kérdeztek is. Összefutottam egy kedves barátommal is, aki a szakdolgozatához végzett adatgyűjtést. Pár mondatot tudtunk beszélni, és az egyik ilyen bemutatót együtt tettük, hiszen egyszerre sikerült egy osztályba beszabadulni véletlenül.

  Folytatás...

  TheLázs 1 hónapja 8

 • Gertrud, ismét főnixmadár

  A téli motorozást mindig sajátos keretek között "úszom meg". Tavalyelőtt eladtam az első schwalbémat, mondván nem kell nekem ez a lefingott rom.

  Tavaly a második schwalbém első - szerencsétlenül sikerült - felújítása eredményeként szétszállt a blokk az ünnepek között.

  Idén sem maradt a motor sértetlen, konkrétan szilveszter napján nézte be egy sofőr utamat keresztezvén az elsőbbségadást, és vitte el a motorom elejét.

  Én megúsztam egy karcolás nélkül, de gertrud sajnos nem volt ilyen szerencsés. A hibalista a következő tételeket tartalmazza:

  kipufogóvég (króm leverve)
  kipufogókönyök (króm leverve, deformált)
  index eltört
  tükörlap befogókeret eltört - új tükör kell
  Térdvédő lemez horpadt és festék leverődött
  első villanyak és lengővilla elhajoltak
  első kerék centrír elmászott
  első sárvédőről kis helyen leverődött a festék
  jobb oldali taposó az aszfalton összekarcolódott, alsó széle élesre kopott

  Folytatás...

  TheLázs 1 hónapja 0

 • Pályamódosítás...?

  Tisztelt fórumozók!

  Vegyészmérnöknek tanulok, most fejezem épp be a BSc-fokozatot. A jelenkezésem már beadtam MSc-re. Mindkét képzést a Budapesti Műszaki Egyetem berkein belül végzem, végeztem.

  Mindig vonzott az informatika világa, úgy érzem hogy a logikám és a türelmem meg is lenne hozzá, hogy elmélyedjek a szoftverfejlesztésben, és legalább egy félbéna coder-monkey szintjére felküzdjem magam. Az ismerőseim közül sokan csinálták és csinálják ezt, akik tehetségesebbek.

  Persze, benne van, hogy nem szabad, hogy a pénz motiváljon, de valamennyire az is beleszámít az egyenletbe. Ha még azt is hozzávesszük, hogy nem lenne a szervezetem állandó vegyszerterhelés alatt, egyre vonzóbb a dolog.

  A következő a kérdésem:

  Mennyit keres...
  egy coder monkey,
  egy vegyészmérnök - milyen szakterületen
  és egy rendes, kikupálódott szoftverfejlesztő,

  illetve milyen jellegű munkát végeztek?

  TheLázs 2 hónapja 18

 • BIN fájlok kezelése

  Sziasztok. Van két képem két régi memóriakártyáról. Király dolog ez a .bin fájl, mert tartalmazza a törölt fájlokat is, visszaállíthatóan. Az összes bajom csupán annyi, hogy az IsoBuster ingyenes verziójával nem tudok hozzáférni a képek tartalmához. Lassan koptak az ujjbegyeim és a türelmem a guglizásban, de nem találtam megoldást a problémára.

  Mivel férhetnék hozzá egy .bin fájl tartalmához amit linux alatt csak kidédéztek nekem?

  (Ha a linux natívan kezeli az ilyen fájlt, az is megoldás, letöltök gyors valami disztrót pendrivera aztán megpróbálom az alól... ?)

  TheLázs 3 hónapja 5

 • Vissza a gimibe

  Arra készülök, hogy visszamenjek a gimnáziumomba, és beszéljek osztályok előtt az egyetemi életről. Szándékosan nem azt mondtam, hogy arról, hogy mit csinálok én, bár azt is biztos el fogom mondani.

  Az az érzésem, hogy amiko én voltam gimnazista, nagyon sokan dobták el az idejüket és az erejüket olyan dolgokra, amikkel nem jutottak előrébb. Szeretnék hatni a hallgatóságomra. Ha már csak egy-két ember elgondolkodik azon amit mondok és nyit a világra - legalábbis az általam vélt fontosabb részére - akkor megérte elmennem.

  Úgy szeretném őket megszólítani, hogy úgy érezzék, nem vagyok olyan messze tőlük. Ez azért is piszkosul nehéz, mert amikor én voltam 16-18 éves, már akkor nagyon messze éreztem magam a korosztályom általános mentalitásától és érdeklődésétől.

  A tanterembe egy vázlatot viszek be:

  - Az egyén fogalma
  - Mire fordítok időt és energiát?
  - Mik a céljaitok, és hogy jöttök erre rá?
  - Erősségeitek, gyengeségeitek?
  - A belső kényszer ereje
  - Lean szemlélet a tanulásban
  - Miért olyan nehéz ez? - mit mond a média a sikerről és boldogságról?
  - miért nehéz befelé figyelni? - a közösségi oldalak hatása
  - konfliktusaitok kezelése - felismerni mit "hozol otthonról", és megkeresni a saját véleményedet

  Folytatás...

  TheLázs 3 hónapja 30

 • Ingyen elvihető

  Azt szoktam meg az eddigi éveim során, hogy a jófogás-vatera tengelyen mozgó embertömeg igen színes. Sok igazi taplóval találkoztam már, okosan fényképezett romokkal, vagy kötekedéssel vevői oldalról. Ezért úgy döntöttem, hogy mivel a hardveraprón eddig csak jó tapasztalataim voltak, itt próbálom meg az ingyen elvihető cuccokat rásózni másokra.

  Hogy mi volt ingyen elvihető?
  Levetett telefonok mindenféle hibákkal és tartozékokkal, de volt közötte 100%-os is. Nem foglalkoztam vele, volt olyan, aminek még a típusát sem tudtam.
  Kukából összelegózott gitár
  Egy két régi router
  Régi webkamerák
  Régi videokártya
  DVD lejátszó
  Kazis diktafon
  etc...

  Látható, hogy azért nem teljesen értéktelen dolgokról van szó, de ha utána akarok járni, hogy mindegyiknek gazdája legyen, akkor 2-3 ezer forintokért árulgathatom hónapokig. 16 évesen még a türelmem meg is lett volna hozzá, de manapság már nem. Ezért feltettem hogy ingyen elvihető, cserébe csokit, gitárhúrt, kukoricakonzervet és barna sört elfogadok, de ezt egy esetben sem kértem vagy vártam el privát üzenetben. A következő karakterekkel találkoztam:

  Sokat hoz, sokat visz:

  Folytatás...

  TheLázs 3 hónapja 9

 • Kristóf a kék rettenet [Simson]

  Hát, kedves olvasóm, hol is kezdjem...

  Mégis oda jutottunk, hogy átadásra és használatba vételre kerül a motor előbb vagy utóbb. Aki nem követte, annak rövid összegzés: Július elejére elkészült egy szép simson S50B az akkori barátnőmnek, akivel végülis az átadás hétvégéjén szakítottam. A motornak mégis lett gazdája családon belül (szemöldökvonogatás - aki benne van az úgyis érti a poént), tehát előbb-utóbb elkerül valakihez a gépsárkány, aki értékeli.

  Mielőtt viszont a gondjaira bízom a motort a motorozni vágyó bizonyos személynek, ki kell gyomlálni azokat a nem túl súlyos, de kellően idegesítő hibákat, amik a három hónap használata és gyepálása alatt előkerültek. Szám szerint a következők:

  - Az óra csak sebességet mér, távolságot nem

  Már megvettem a csereórát az aug. 20-i veterános börzén, ami méri minkettőt. Sajnos beszerelés előtt a kenését nem ellenőriztem, és így eltéptem az óraspirált. A feladat tehát spirál beszerzése és cseréje az új órával együtt.

  - Elszakítottam a lábtartógumit

  Erről nincs sok mesélnivaló. Valahol leért, és elszakadt. A lábtartó nem sérült, hála az égnek. Pár száz forintos tétel, de basszus legyen rendben.

  - Fent összeakad a berúgószerkezet

  Folytatás...

  TheLázs 4 hónapja 3

 • Hálás vagyok

  Az elmúlt hét a szakmai oldalról egy katasztrófa volt. A kémia nem megy (az MTA-n), mert semmi nem úgy akar menni, mint a sokat bújt szakirodalom szerint kellene. A héten két zárthelyim volt, és ebből az egyik biztos bukta, a másiknál is csak a vak szerencsében bízhatok, hogy megvan. Szétzilált, rossz időbeosztású hét volt, ami nagyon sok munkakedvet adott a végére, mert most látom, hogy össze kell kapnom magam, ha azt akarom, hogy működjenek a dolgaim.

  Mindig vannak ilyen motivációs gödrök. Sokszor írtam is róluk, mert olyakor gyakran éreztem magam elveszve, a világból kihagyva. Úgy éreztem, hogy nincs értelme annak amit csinálok és ahol vagyok.

  Most kimaradt a gyötrődés. Az egyetlen dolog amit érzek, az a hála. Tudom, hogy felfelé jövök mind motiváció mind munkakedv tekintetében. Hálás vagyok azét, mert ott lehetek, ahol most vagyok. Hálás vagyok a szempárért, aki rámnéz. Ugyanígy a finom ételekért, a meleg vízért amiben a kezemet megmosom. A vonatért ami hazahoz, az ismerősért aki kezet ráz velem amikor üdvözöl. Nagyon megtaláltam a harmóniát és a békémet. Még a fáradtságért is hálás lettem, hiszen azt ki lehet pihenni.

  Folytatás...

  TheLázs 4 hónapja 0

 • Részleges költözés

  Részben elhagyom ezt a blogot. A filozofálgatás, egyéb szakmai - műszaki tartalom marad, a csöpögés átköltözik. Ez egy búcsúcsöpögés. Többet nem adok errefelé :)

  Köszönöm a sok lelkesítést, a tiszta gondolatokat és az eddigi nagy közös röhögéseket.

  TheLázs 4 hónapja 2

 • A boldogság-morzsák nyomában

  Hiszek abban, hogy a szónak ereje van. Áttúrtam a régi blogom, és ezt. Összegzem ebben a posztban a kedvenc gondolataimat. A jelölt posztokat ajánlom Neked, aki a linket megkaptad.

  Ez a blog (2015-től)

  [Optimista nihilizmus] - gondolat
  [purgatórium] - gondolat
  [Kakukktojás] - gondolat
  [Legközelebb óvatosan álmodj!] - gondolat
  [Hogy féljek, meg kellett ijednem magamtól] - gondolat
  [Levél a nyári gyakorlat közvetlen főnökének] -
  [Jól eső rendbontás]
  [Az élet rövid, meghalni kötelező]

  Folytatás...

  TheLázs 4 hónapja 0

 • Optimista nihilizmus

  Vannak gondjaink. Vannak jobb és rosszabb napjaink. Sokszor nyomasztanak kisebb nagyobb terhek, amik mindenkinek az életében jelen vannak, vagy előfordulnak valamikor. Annyi minden miatt lehetsz szomorú, hogy lassan Dunát lehet vele rekeszteni, felesleges is most mindent felsorolni.

  Szeretném, hogy ezt a szöveget most figyelmesen olvasd. Ne csak úgy átrohanva a sorokon, mint a kötelező olvasmányokban. Szívd magadba ezt pár gondolatot.

  Nagyon kicsik vagyunk. Az emberi egyénhez képest felfoghatatlan mértékű a tér és az idő. Mi csak egy sziklán száguldó maroknyi értelmes lény vagyunk. A létünk pillanatnyi és törékeny. Egészen annyira törékeny, hogy lehetséges az, hogy a poszt olvasása közben ájultan lefordulsz a székről és vége van. Nem csak a Te életed, mindenkié pillanatnyi és törékeny. Kiterjedés nélküli pontok vagyunk a végtelen univerzumban. Ha megszűnik bármelyikőnk, nem marad nyoma pár évnél - évtizednél tovább. Ez a pár év és évtized pedig pont annyira törpül el a gyakorlatilag megszámlálhatatlan időmennyiség mellett, mint ahogy egy hidrogénatom törpül el az egész Nap tömegéhez képest. És most ennek a hidrogénatomnak a lelkével fogunk foglalkozni.

  Folytatás...

  TheLázs 4 hónapja 2

 • Kristoff - Videó

  Ami a múltkori motoros poszt alól lemaradt...

  TheLázs 5 hónapja 0

 • Írni

  Micsoda módszer! Mások képzeletét egy többszintes jelrendszer által megragadni, táncra perdíteni! Kellő szerencsével és a szerző és a befogadó összhangjával elérhető a csoda: úgy folyik, alakul az olvasó képzeletében a forma és szín, hang és illat, ahogy azt a Teremtő megálmodta. Saját világába húzva körbevezet, megmutatja egyenként a történeteit, megismerteti velünk a gondolatait. Legalábbis megpróbálja. Mi van, ha mindennek az ellenkezője igaz?

  Poirot bajszán a kunkor mindig ugyanolyan, mint ahogy azt az írónő elképzelte? Vagy máshogy pödörödik az ikonikus bajusz? Bagatell kérdés, nem igaz? Máshogy is feltehetjük: miként alakult volna a történelem, ha a híres befogadók másképp értelmezik neves szerzők műveit? Marx Tőkéje mindenkinek ugyanazt jelenthette? Esetleg a hírhedt Mein Kampf? Hiába igyekszek agyam leghátsó szegletébe tuszkolni ezt a sötét gondolatot: hiszen lehetséges, hogy a Lokál és számtalan egyéb komoly tudományos forrás számomra jelenik csupán meg szatíraként? Hideg verejtéktől remegek. Felocsúdok. Lehet, és szükségszerű minden. Hiszen a tömeg ereje megkérdőjelezhetetlen és rendkívül fontos. A Tömeg hódol be tudatosan vagy tudattalanul: a Tömeg válik függővé, fogyasztóvá. Az egyénnek érdeke az, amit a Tömeg megtermel. Ha a Tömeg megvásárolja a legújabb fejlesztéseket egy iparágban, akkor az mintegy "alászáll" és olcsóbbá, elérhetővé válik több egyén számára.

  Folytatás...

  TheLázs 5 hónapja 7

 • Purgatórium

  Van valami bája annak, amikor a jól kitervelt csel, a bűn, amit el készültél követni, nem sikerül. Mesterlövészként fekszel a tetőn. A szálkereszttel követed minden lépését annak, aki előtted sétál. Téged senki nem lát, a célpont komótosan ballag az egyik közeli pad felé. Visszafojtod a lélegzeted és vársz. A középkorú aktatáskás férfi helyet foglal. Az ujjad a ravaszra helyezed.

  Nem engedhetnéd meg magadnak, hogy kétségeid támadtak. Az elmúlt évek, hónapok, hetek történései mind ebbe az irányba mutatnak. Most mégis félsz, egy pillanatra lehunyod a szemed. Amikor a pislantás véget ér, nem látod az aktatáskás embert többé. Eltakarja egy furgon amibe beszáll, majd amilyen lassan jött, ugyanolyan lassan eltűnik.

  Lever téged a veríték. Hogy sikerült ezt is elrontani? Perceid voltak, hogy leszedd a szerencsétlent, de Te haboztál. Majd ismét lehunyod a szemed egy pillanatra, mély levegőt veszel és felsóhajtasz. Ugyanebben a pillanatban a téren egy idős néni a galambokat etetve véletlenül ellöki a botját, az hangos csattanással szétrebbenti az éhes sereget. Te is hallod a metsző zörejt, de a szemhéjaid zárva maradnak.

  Folytatás...

  TheLázs 5 hónapja 14

 • Kakukktojás

  Ma ismét megláttam.

  Rád néztem, és olyan erős érzelmek kerítettek a hatalmukba, hogy az egész énem beleremegett.
  Nem olyan remegés volt ez, amikor az egyszeri szerelmes térdei megremegnek a szívből vágyott személy láttán.

  Gerjesztett együtt rezgés volt ez, ami szorosabb minden köteléknél, tartósabb minden szerelemnél és mélyebb minden emberi kapocsnál amit az egyszeri halandó valaha is elszenvedhet.

  Szeretlek. Ez egy apró része csupán annak amit érzek. Tisztellek, és nem akarlak kalitkában látni. Nem akarlak birtokolni. Nem akarlak újra és újra összetörni.

  Nem akarok neked fájdalmat, csak örömet. A mosolyod látni, ahogy haladsz léptenként előre. Talán összefúj majd minket a szél. Beszélgessünk addig jókat, és ha egymásnak rendelt a sors, úgyis egybefonódik majd az utunk. Bízok, hiszek és remélek, de mindenek előtt magamtól óvlak, tisztellek, szeretlek. Kétszer törtelek össze, harmadszor nem foglak.

  TheLázs 5 hónapja

 • Pillanatkép

  Örülök,

  Mert két fülem van és nem vagyok szatyor.

  Örülök,

  Mert megtaláltam a pillanatragasztót.

  Örülök,

  Mert nincs kevesebb szilánk, mint leejtés előtt.

  Örülök,

  Mert én lehetek a legboldogabb bögre.

  TheLázs 5 hónapja 0

 • Clarification

  Lassan minden a helyére kerül

  Ezt a pár gondolatot Augusztus 28-án gépeltem le, aztán vártam. Vártam és reménykedtem benne, hogy irányba álltam és az érzéseim lassan stabilan a helyükre kerülnek, és megszűnik az a mindennapos hullámvasút amit a D-val való szakításom után átéltem. Azt szeretném ezzel az összegző és visszatekintő írással elérni, hogy a folyamatot amin átmentem saját magam és a blog összes látogatója számára értelmezhetővé tegyem. Az eddigi bejegyzések pillanatképek voltak az elmémből hormonokkal, nagyon szélsőséges érzelmekkel, amik nehezítik a befogadó dolgát. A következőben leírom pontosan, hogy mit, hogyan csináltam és éreztem és a végére pedig meghozom a konklúziót.

  2016 Májusában mentem vissza D-hoz először. A 2016-os nyáron sokat voltunk együtt, az évet valahogy túléltük. Élveztük és szoktuk az együttlakást Budapesten egy aprócska albérletben miközben mind a ketten egyetemre jártunk. A 2017-es nyáron sokat kirándultunk, foglalkoztunk egymással. Volt egy régi, visszatérő problémánk amin mindketten dolgoztunk, és a nyáron úgy tűnt, hogy ezt lassan sikerül leküzdeni. Az ősz nagyon sok terhet tett a vállamra, ez volt a legnehezebb félévem. Tudom, hogy D-val nem foglalkoztam eleget, a félévem viszont nem ment olyan rosszul, csak egy, nem is túl jelentős tárgyat buktam. Neki kicsit nehezebben ment az egyetem, ezt ekkor már jól láttam.

  Folytatás...

  TheLázs 5 hónapja 7

 • Gertrudnak lett egy párja

  Aki figyelemmel követte a blogomat, az tudja, hogy milyen terveim voltak a posztban szereplő motorral. Az élet amilyen kiszámíthatatlan, úgy lett Krisztoff sorsa is az. Most is az egy kicsit, hiszen két motorom van, de csak egy fenekem. Idegesítő, apró részlet ez a történetünkben. Név szerint Krisztoff az új szerzemény. 1976-os gyártmányú, teljesen újáépített Simson S50B a modernebb verzió külső transzformátoros gyújtásával.

  Amikor D-val szakítottam, felhívtam a Mestert, hogy nem tudom, mi lesz a motorral. Ő erre csak azt mondta, hogy nem baj, majd lesz másik gazdája, harag nincs, nem is lenne miért. Azért, ha lehet jöjjek le és üljek rá, nézzem meg, hogy milyen. Nem kellett kétszer mondani, mindig kapható voltam az újdonságokra, ahogy most is. Levágtattam Tiborhoz és elvittem a sárkányt egy próbakörre. A motor az első sarok után megállt.

  Nem vagyok ahhoz szokva, hogy egy olyan motor megálljon alattam, ami az ő keze munkáját dicséri. Most sem ez volt a gond, csak a rossz gyertya. Egy csere után első rúgásra életre kelt a motor és befejezhettem az elkezdett próbakört.

  Folytatás...

  TheLázs 5 hónapja 6

 • Igényfelmérés

  Sziasztok. A hézagosan dokumentált érzelmi hullámvasútról többen panaszkodtak, hogy kicsit kusza volt. Úgy döntöttem, ahogy kisimulnak lassan a vasút hullámai, és egy tartós állapotot elérek, leírom az egészet érthetően és nem érzelmekkel túlfűtve.

  Nem tudom, mennyire lenne igény a puzzle összerakására. Gyakorlatilag már leírtam, de nem tudom mennyire érdemes Titeket fárasztani vele. Megfelelő érdeklődés mellett kiteszem, ha csak egy-egy közelebbi fórumozót érdekel, talán elküldöm.

  TheLázs 5 hónapja 8

 • Egészséges párkapcsolat?

  Mostanában sokat tűnődtem azon, hogy mitől lesz két ember összefonódása tartós és jövedelmező. Tettem néhány olyan megállapítást, amibe minden bizonnyal sok ponton bele lehet kötni. Valószínűleg túl általánosak, a kritikát, az újrafogalmazást nagyon szívesen fogadom.

  1+1 > 2

  Az első dolog ami az eszembe jutott, hogy a kapcsolatban a felek valamilyen módon adnak a másiknak magukból, és így kapnak is a másiktól. Ezáltal mind a ketten jobban érzik magukat ideális esetben. Vannak időszakok, amikor ez az egyensúly felborul, de ha tartósan nem teljesül az 1 + 1 > 2, akkor valaki, vagy mind a ketten boldogtalanok lesznek. Beárnyékolhatja ezt az is, ha a felek egymással szemben nem egyenrangú félként viselkednek. Ha birtoklás-szerű a viszony, benne féltékenység, elvárások, kötöttségek vannak, a légkört mérgezi a nyomás ami a felek viszonyából ered.

  A tökéletes kapcsolat nem kell, hogy szerelemmel kezdődjön ...?

  A szerelem forrása szerintem a pillanatnyi vonzalom, első benyomás, amit tehet egymásra két ember. Létezik első látásra szerelem, ezt abszolút meg tudom erősíteni. Fülig szerelmesen viszont nehezebb a másik fél természetét felmérni, ésszel végiggondolni, hogy vezet-e az egész valahová, élhető-e a másik személy.

  Folytatás...

  TheLázs 6 hónapja 68

 • Gyufaszál

  Elővettem:
  ebben a mozdulatban rejtőzik,
  lappang a tudat, hogy estére
  belőled semmi nem marad

  Zárul a skatulya:
  Nincs többé visszaút,
  hiába várod, reszketsz
  Nem menekülsz előlem.

  Sercen a papír:
  Eldőlt. Nincs már vissza
  Semmi, amiért érdemes
  Volna megállni, mégis hogyan?

  Fellobban:
  Ámulva nézem, apró piros
  Lángját egyre közelítem,
  Hogy beteljesüljön

  Lángol:
  Most a legszebb mélyen
  belenézve, a papír szélét
  Nyaldosva égő tűz.

  Elhunyt:
  Sorsod nem teljesedett be
  Kialudt, mire odaért. Késői
  Körmenet, Sírvers ez
  Az örök élet felett.

  TheLázs 6 hónapja 0

 • Rágógumi

  Először tudtam,
  Benne maradunk.
  Megértettem, hisz
  Beleragadunk,
  Végül megéreztünk
  Amint megérkeztünk
  Egy ismerős érzést,
  Amiről végig tudtuk,
  Azt, hogy ott lapul,
  A tétova lépést,
  Ahogy mi csetlünk botlunk
  Bátortalanul

  Végzetünk felé

  TheLázs 6 hónapja 9

 • Bonyolult anyag voltunk

  Elődünk két összetapadt molekula volt,
  Mit szerencsés felével a sors egymásnak sodort.
  Felszabadult akkor, ott rengeteg hő,
  Új anyag tört a semmiből elő.

  Bonyolult anyag voltunk

  Nyitottunk, majd zártunk, álmos gyűrűvé,
  Néha majd' szétvetett a Baeyer-feszültség.
  De ahogy az elszigetelt rendszer a képzeleté,
  A lokális entrópiacsökkenés sem tart örökké.

  Bonyolult anyag voltunk

  Változott a környezet, pár proton lehasadt,
  Konjugált bázissal a pár egymáson maradt.
  Szabad kötőhelyek híján maradt a gerjedés,
  Egy helyben forgó, titkos, rezgő megőrülés

  Bonyolult anyag voltunk

  De el kellett jönnie annak a percnek
  Amikor a 6*10^23-ból kilépve mernek
  A felek rájönni, az egyszerű részecskék
  Hogy az életük több: billió lehetőség.

  Bonyolult anyag voltunk

  Emlékül megmarad nekünk bizonyítéknak
  Nem több: egy számozott füzetlap.
  De az anyag is: két reakció után két reakcióhő
  Mint vendége ha távozik, másodszor bont pezsgőt.

  Bonyolult anyag voltunk
  Egyszerűre estünk szét
  Amilyen voltunk, vajon
  Egyszeri tünemény?
  Hosszú volt az út
  És rögös amíg
  Megkaptam
  Az aktiválási energiát

  Folytatás...

  TheLázs 6 hónapja 2

 • Nagyra nőtt gyerek vagyok.

  Aki elolvasta az elmúlt pár személyes írást, és talán még hozzá is szólt, az már jóval előttem látta, hogy semmi jóra nem vezet ez az egész kálvária.

  Mindenkivel jól kib@sztam ismét. Nem voltam kellően türelmes egyik döntés meghozatala során sem. Ennek az lett a következménye, hogy indulatból döntöttem több esetben is, amivel megbántottam mindkettőjüket, végeredményben ugyanúgy elb@szva mindent, mint annak idején, 2016-ban, hogy aztán az indulatból hozott döntéseimmel én se legyek megelégedve végeredményben. Segg vagyok.

  Azt hittem, tanultam a hibámból. Azt hittem, most minden másképp fut majd. A történelem ismétli magát, de most kiszállok a hurokból. Hátra kell hogy lépjek. Fel kell dolgoznom magamban mindent ami történt. Ezúttal nincs shortcut vagy bocsánat: egy út van, előre.

  TheLázs 6 hónapja 1

 • Drága mazsolám!

  Tudom, hogy olvasol. Talán nem most, talán soha, de több, mint valószínű, hogy előveszel néha, lefújod rúlam a port, és áttúrod ezeket a sorokat némi bizonyíték után. Lassan egy hónap telt el azóta, hogy kimondtam a boldogító nemet.

  Talán ezúttal nem fájt annyira, mármint neked. Öt év hosszú idő. Persze, én is sajnálom, de nem maradt már más belőled nekem, mint néhány bosszantó megszokás: néhány csontig beégett útvonal, néhány automatikus cselekvés és gondolat ami az örökséged.

  Te tehetsz róla. A hónapok múlásával egyre nehezebbé vált elhinni, hogy szeretsz. Rengetegszer mondtad. Ugyanazok a szavak, amik annak idején a parton megfagyasztottak, megdöbbentek, és egy halántékra mért kalapácsütés erejével zúzták szét a tudatomat szétszórva mindenfelé, hogy annak apró szilánkjai szikrát hányjanak a lemenő napfényben. Ugyanezek a szavak ahogy nőttünk, egyre légiesebbé és könnyebbé váltak. A végén már minden hitelüktől megfosztva, szélsebesen illantak tova a két fülem közül, amint egy könnyebb gondolat kiszorította őket. Örök igéret maradtál, ami soha nem teljesült. Egy mantra, hogy mennyit és hogyan teszel majd a kapcsolatunkba.

  Folytatás...

  TheLázs 6 hónapja 22

 • A penészes kalács bosszúja

  Kalácsként ébredtem fel, de a vídiával vetekedő kenyérhéjjé váltam mire eljött az este. El fogom mesélni, hogyan.

  Nem voltam vak. Akkor és ott jó döntésnek tűnt, hogy engedtem. Másnap az addig forgatott keserű gombóc helyére rögtön került egy másik. Mesterkélt, kirakati érzelmeket kaptam, igazi, jó kis ragadós cukormázba csomagolva. Még el is mosogatott. Hát ez nagyon kemény. Kiváncsi lettem volna, hogy ez meddig tart ki, de "sajnos" én nem bírom az ilyet sokáig elviselni. Elmentem Zoli barátommal a hídfő mellé edzeni, és mire kellően elfáradtunk - és persze megbeszéltük a témát - világossá vált számomra, hogy ezt nem folytatom így tovább.

  "Szerencse", hogy mire elindultam volna haza, D elolvasta a facebook üzeneteimet. Onnan jöttem rá, hogy az első szava az volt a telefonba, hogy "megcsaltál". Végül is, meg hát. Sétáltam valakivel kétszer egy-egy órát, és beszélgettünk egy csomót közben. That was it. Mondjuk, még nem tudom, hogy az a történeti szál vezet-e valahová, de nem most, frissen "kiszabadulva" fogom kideríteni. Még úgy érzem, hogy bármikor jöhet az a legsötétebb óra, amikor rosszként jelenítem meg magam előtt az elmúlt napok történéseit.

  Kijött elém, félúton találkoztunk. Kérlelt. Nem engedtem. Este Zolinál aludtam, addig összeszedte magát. Most már itthon vagyok.

  Folytatás...

  TheLázs 7 hónapja 17

 • Lehet hogy most kifli vagy,

  De figyeld meg, hogy kalács leszel. Ezzel a mondattal a kishúgom mindent kifejezett, amit az előző bejegyzésben összefoglalt érzelmi homokvihar nagyjából lefedett. Megérkeztem Budapesten az albérletbe, D már várt rám. Eltökélten mentem be, és mondtam el neki a bajaim vélt orvoslását, ami a kapcsolatunk megszüntetését jelentette - az én olvasatomban. Abban egyeztünk meg, hogy elmegyek otthonról, és este 9-re előállok egy kész válasszal, hogy kívánom-e tényleg befejezni vele.

  Elmentem otthonról. Sétáltam egy jót, leültem a kedvenc parkomban gitározni egy kicsit. Gondolkozni nem akartam, csak távolabb kerülni a kérdéstől. Mint a vizsgaidőszakban. Aztán elmentem enni egy jót, mert az egész hétvégét gyomorgörccsel éltem nagynehezen túl, és emiatt igencsak ki voltam már éhezve valami jó kajára.

  Mielőtt felálltam volna, és hazafelé vettem volna az irányt, elővettem a telefonomat. Este hét óra tájt elkezdtem írni egy listát a szakítás ellen és mellett. Csak azokról a dolgokról, amik minket érintenek, pontosabban amik rajta keresztül érintenek engem. Sok olyan pontja volt a listának ami merő piszkálódás, bár nem számítottam rá, hogy ez a lista elő fog kerülni. Gyülekeztek a pozitívumok és a negatívumok. Hideg fejjel, ridegen, érzelmeimet a farzsebbe pakolva, majd ráülve próbáltam a kérdéseimre választ találni.

  Folytatás...

  TheLázs 7 hónapja 7

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.