H​i​r​de​tés​

2017. december 18., hétfő

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Soha többet konzumer laptop, soha többet lenovo

  Tompika spórol. Az ötödik évét töltő laptopot szeretné lecserélni, és össze is rakott erre kicsit több,mint százezer forintot. Bement a nagy Budapest tetszőleges szalonjába, és megvette a pénzéből kikerülő legkomolyabb gépet. 2015 augusztusában.

  A laptopot asztaliként használta, mellé tett monitort, hangfalat, egeret, billentyűzetet. Mégis kényelmesebb volt, mint egy asztali, mert hétvégenként hazavihette magával ama nagy Budapestről szerény kicsi falujába.

  Tompika én vagyok, és nagyon mérges. A méltán fikázott lenovo z50-75-ből sikerült ugyanis bevásárolni. A notesz fogta magát, és belassult, de nagyon. Minden szuperül működik rajta, csak lassú, nagyon. Win újratelepítés megvolt, ramok és HDD tesztje megvolt, BIOS frissítés megvolt, de a laptop továbbra is rossz. Ez ráadásul csak olaj volt a tűzre, mert több okból is utálom a masinát.

  -Takony hajlékonyságú vázszerkezet, ami a szélrózsa minden irányába szét készül folyni, ha az ember rossz helyen fogja meg.
  -Hullasegg és túlszínezett képregény közé belőtt színekkel rendelkező fényes FHD kijelző, ami a legkisebb természetes fény hatására olvashatatlanná válik akármekkora fényerőn.

  Folytatás...

  TheLázs 3 napja 56

 • Villanymotor butítás - jelleggörbeszabályzás

  Nos! Már el is készültem elméletben az egyik csodálatos tervvel, ami egy gyári, előre elkészített ESC RC-szabályzót lát el jellel. Ez elvileg ha nem is a legpontosabb, te kielégítő eredményt fog adni.

  A rototest-research.eu oldaláról lementettem, majd excelbe felvittem teljesítmény-fordulatszám görbék mérési pontjait. A mérési pontokra egy negyedfokú polinomot illesztettem, melynek x tagjai a fordulatszám, y pedig a teljesítmény.

  A kapott függvény y értékéből tovább számolok: az ESC -nek továbbított jelbe innen már "csak" két szorzóval kell, hogy belenyúljak: a gáz jel, és egy faktor. A maximális teljesítmény beállítására szeretném a faktort használni, így nem teljes kapacitáson pörög majd a szabályzóm, hanem a megadott értéken. E faktort valószínűleg empirikus úton határozom majd meg (állítgatom, miközben játszok).

  A probléma a jel formátumával van. Még nem volt nálam az arduinohoz servo-shield, de leírások szerint - már amiket gyorsan ki tudtam hámozni - nem is kötelező. Elég a szervónak adni egy 5V tápot, egy földet, és egy tetszőleges aljzatról az arduinon jelet. Sajnos eddig jutottam ma, de folytatom a kalandozást, és persze amint megérkeznek majd a hardverek, amint elmúlik a vizsgaidőszak, a tényleges fejlesztésbe is belevetem magam.

  TheLázs 2 hete 0

 • Arduino - motor jelleggörbe befolyásolás

  Elméleti síkon elkezdtem dolgozni egy koncepción, melynek alapja arduino távvezérlés és 5.8 FPV lenne. A dolog lényegét még nem lőném le, egyelőre csupán annyit, hogy nagyon jó válaszidőkre lenne szükség mind a vezérlés, mind a visszajelzés oldalról, és hogy a projekt célja a nettó szórakozás.

  A kérdés, amivel kapcsolatban elsősorban elmélkedni szeretnék veletek közösen az az, hogy vajon megoldható lenne-e, hogy egy villanymotort olyan "működésre" sarkalljak, mint ahogy egy benzinmotor vagy dízelmotor működik. Akár cserélgethetnővé is tenném a programokat, hogy a különböző motorok jelleggörbéjét így szimulálni lehessen.

  A hajtáslánc ezen részét némileg módosítani is terveztem, tehát a motor például kapna egy lendkereket, ami csserélhető lenne (ha ez szükséges), így szimulálva a valódi belsőégésű motorok "lendületét", ami felpörgetett motornál hirtelen felengedve a kuplungot a kerekek csúszásához vezet.

  A szabályzásnak persze nem kellene végtelen sok pontból álló atompontos görbének lennie, hanem mondjuk fordulatszámszenzorral a fordulatszám függvényében megadhatnék egy néhány pontra illesztett negyed-ötödfokú polinomiális függvényt, ami szerint a motorba érkező feszültséget vezérelném.

  Folytatás...

  TheLázs 3 hete 13

 • PC Dirt rally-hoz a legolcsóbban

  Különös véletlenek összjátékaként sikerült egy egész jó minőségű pc-t összehoznom.

  Egy embertől megvettem az asztali gépet

  32'990 Ft.-

  Core i5-2400
  Kingston 1*4 GB ddr3
  MSI H61M P20 G3 deszka
  250 GB HDD
  ODD
  éééés:
  Corsair 430x táp

  Ehhez fórumtárstól sikerült újonnan egy

  MSI GeForce GTX 1050TI aero itx - kártyát szerezni

  39'000 Ft-ért.

  Ehhez még elfelejtettem tápkábelt kérni, a bestbyte-ban volt 1799 Ft-ért (ilyenkor mindig kártyával fizetek, hogy egy forintot megspúroljak)

  Még megy a benchmarking, de azt már látom, hogy mire lehet számítani. 80% GPU és 70% CPU mellett megy a Dirt Rally betonstabil 60 FPS-el high beállítások mellett. Erre vágytam :D És rengeteg régi-új címre persze, amit eddig nem adatott meg kipróbálni.

  Címek tekintetében jöhetnek vélemények, minthogy az is érdekel, mit lenne érdemes még tenni a géppel, ha érdemes, korszerűsíteni.

  TheLázs 1 hónapja 14

 • Hogy féljek, meg kellett ijednem magamtól

  Ma a budafoki úton hazafelé sétáltam, amikor egy kisebb zebrán egy kikanyarodó autós nem vett észre és kis híján elütött. Nem jött túl gyorsan, az útjából ki tudtam térni időben hátrafelé.

  Ami ezután következett, az én voltam. Egy ősi, fáradtságtól és idegtől fűtött reakcióként izomból rúgtam egyet a hátsó lökhárítóba. Párat léptem az utamat folytatva, amikor a kocsiból kiszállt az emberünk. Én elnézést kértem tőle hogy belerúgtam a kocsiba. Ő kihangsúlyozta, hogy amint észrevett - nem tiszta, hogy a rúgás előtt, vagy után, arra már nem emlékszem - megállt, és hogy az a fontosabb, hogy nem lett semmi bajom, de ne rúgdaljam mások autóját, mert ez így nem pálya.

  Elváltak útjaink, majd gondolkozni kezdtem azon, hogy miért rúgtam bele az autóba. Ha már csak az erőviszonyokat nézzük, sem tűnik jó döntésnek. Ha azt nézzük, hogy a sofőrrel szemben kellett volna megvédenem magam adott esetben, akkor sem bíznék a fizikumomban.

  Még a nyári léüzemes kalandom, és az ottani pöcs főnökkel való találkozásom is hasonló volt. Ott is az elején nagy volt a szám, aztán a levél végül elmaradt. Az aggresszív nyulat megverik. Ahogy hazáig sétáltam, el kellett borzadnom rajta, hogy ez én vagyok. Saját magam legnagyobb ellensége. Nem mentesíti ez a hülye főnököt a hülyesége alól, és nem mentesíti a vétkes sofőrt a hibája alól. Nem az én feladatom viszont őket megnevelni. Mérnöknek tanulok és nem pedagógusnak.

  Folytatás...

  TheLázs 1 hónapja 22

 • Az egyetem-kapcsoló működése.

  Megfigyeltem magamon a munkakedvet, munkamorált. Egészen addig nyomát sem találtam annak, hogy lenne bármi kedvem az egyetemmel foglalkozni, amíg ez a hét el nem jött. Most szorul a hurok, most muszáj. Most belevetettem magam, és nem is voltam levert, lehangolt a végén, hanem büszke, hogy lám, ezt is megoldottam.

  Elért a prokasztinációs betegség tehát. Az élet rövid, és ennek jó részét kihajítom. Nem annak örülök, hogy ezentúl másképp lesz, mert nem lesz. Annak örülök, hogy az elkövetkező két hétben kizökkenek a semmittevés-spirálból, hogy aztán dolgom végeztével boldogan visszacsöppenjek bele. Nem leszek szemernyit sem kevésbé lusta, sem szemernyit szorgosabb. Pedig kellene, de nem ringatom magam illúziókba. Arra most úgy sincs idő. Haladni kell, tolni kell, amíg és ami belefér.

  TheLázs 2 hónapja 0

 • A fecske egy költöző madár...

  Ez a nap is elérkezett, amire úgy vártam már a februári megvásárlást követően: a motorom felújítása befejeződött, üzembiztos és üzemképes Gertrúd. Igen, már neve is van. Eddig egy nagyon hosszú folyamat vezetett, aminek előző fejezeteit már kifejtettem korábbi írásaimban, így a legutolsó írás óta bekövetkezett változásokat foglalom csak írásba. Az egész művelet kezdetén, Februárban valahogy így nézett ki:

  Hirtelen nem is tudom, hogy kronologikus sorrendben haladjak-e inkább, vagy csak brute-force írjam, ami az eszembe jut. A nyár rettenetes és fantasztikus volt, ahogyan lenni szokott, néhány szempontból ilyen, néhányból olyan. Egyvalami biztos azonban: nem csináltam tökéletesen a felújítást, sok helyen másképp járnék el, olcsóbban és ésszerűbben jönnék ki, mint ahogy sikerült. Ezt megpróbálom számszerűsíteni is, a buktatókat figyelembe véve és bemutatva, hol úsztak el a súlyos ezer forintok. A szent excel táblát a következő linken találjátok:
  [link]

  Folytatás...

  TheLázs 3 hónapja 0

 • Nyílt levél a nyári gyakorlat közvetlen főnökének

  Sziasztok! A nyár során sok megpróbáltatás ért eddig.

  Egy siófoki léüzemben dolgoztam, a neveket és a cégnevet kisatírozom. A kérdésem az, hogy idő előtti távozásom után - engedélyt kaptam bemenni elbúcsúzni a jövő héten - hagyhatok-e ilyen nyílt levelet neki, mennyire illik/szemét dolog az ilyesmi? Illetve fogalmazásbeli korrekciókat is szívesen fogadok, mert nem vagyok benne közel sem biztos, hogy ez a rage-fueled burn-halmaz a legjobb, amit a kezeim közül kiadhatnék.

  Tisztelt L!
  Szerencsés vagyok, amiért az XYZ töltőüzemében szolgálatot teljesíthettem, de mindenképpen szerettem volna írni Neked, mert nem érzem úgy, hogy ottlétem alatt részedről tisztességes bánásmódban részesültem volna.
  Ahol vágják a fát, ott hullik a forgács. Ez az orosz eredetű közmondás mindig az eszembe jut, ha valamilyen munkám során hibát követek el. Tévedni emberi dolog, és ennek megfelelően mivel emberek vagyunk, mi is tévedünk. A tévedések általában vagy szimpla figyelmetlenségből származnak, vagy hibás tudással rendelkező alkalmazottak követik el. Friss munkaerő révén nálam mindkét hibaforrás szerepet játszott, főleg a tudásomban lévő hiányosságok mutatkoztak meg. Ilyen esetekben – ha időben észrevettem, akkor a műszakvezetőtől kérdeztem, ha csak késve, akkor egyből K-hoz mentem, aki oktatott, hogy hogyan kerülhetem el a jövőben az ilyen hibákat, miből vehetem észre, ha kezd egy művelet félrecsúszni.

  Folytatás...

  TheLázs 4 hónapja 20

 • Jól eső rendbontás

  Ma értem haza Ulmból, családi rokonlátogatás és nyaralás címszó alatt. Az első utam Dorkához vezetett, beszélgettünk egy jót, sétáltunk egy kicsit, jól éreztük magunkat. Ez este tíztől fél tizenkettőig történt. Aztán bementem a munkahelyemre az aktuális műszakvezetővel beszélni pár sort, aki megnyugtatott a légyártás körüli teendőimet illetőleg. Mert hogy ez lett a munkám nyárra: Sió levet segítek tölteni a hatalmas, hangos, és komoly műszaki apparátusok mellett. Körülbelül éjfélkor kigördültem a Sió parkolóból, majd úgy döntöttem, motorozok egy kicsit.

  A siófoki Fő tér fényei mindig elvarázsoltak, amikor mellette dolgoztam is, így oda vitt az utam. Az első dolog, amit megpillantottam, az egy peugeot 206, körülötte négy tanácstalan húszéves. Megkérdeztem tőlük, mi a helyzet, mondták, hogy nem indul, nem bírták tolva sem indítani. Na, azért csak lássuk meg - mondtam, majd néhány métert követően tiltáson forgó motorral kilőtt a kis, zöld, lefingott oroszlán. Hiába, lakjon az a Fő téren nyáron, akinek hét anyja van...

  Folytatás...

  TheLázs 5 hónapja 8

 • Izgalmas elektro-kérdés.

  Ha van egy tekercsem, ami üzemi körülmények között 21 watt teljesítményt ad le, amit 12 voltos feszültségen tesz, akkor mi történik, ha rövidre zárom? Tönkretehettem ezzel egy körülbelül fél órás, szakaszos használat alatt? Holnap lesz meg a műszeres mérés, ma már sajnos nincs lehetőségem. Mi jelzi azt, hogy tönkretettem a tekercset: szakadást mérek a két vége között?

  A válaszokat köszönöm, Simson motorom villanyán kotlok már napok óta.

  TheLázs 6 hónapja 6

 • Word Crimes

  Ha ma, 2017-ben trabantot vezetek...

  és kormányváltó hangulatom van...

  az normális?

  TheLázs 6 hónapja 2

 • Hagymaleves? DeFranco!

  Csak azért nem privát köszönöm a receptedet, mert mindenkinek látnia, ennie kell belőle. Egy abszolút noob-chef is elkészítheti - nekem hihettek.
  [link]

  NAGYON FINOM.

  TheLázs 6 hónapja 3

 • MDSFU_3

  Az előző részekben a motorom felújításáról próbáltam a gondolataimat rendszerezni. Azóta elég sok dolog haladt előre, de holnaptól két hétig szünetel a motor-projekt, így hát arra a következtetésre jutottam, hogy az eddigi történéseket megpróbálom kiírni magamból.

  Az előző részek:

  MDSFU_1
  MDSFU_2

  Kaptam egy telefonhívást Istvántól, aki a blokkot felújította nekem. (Itt most nem Takács úrról van szó) Azt nem mondta, hogy nagy a baj, de még arra sem figyelmeztetett, hogy üljek le. Pedig nem ártott volna. A blokk hosszú ideje tartó állásának következményeként az egyik csapágy a próbakörre atomjaira esett, és nekilátott megenni a többi alkatrészt. A főtengely biztosan cserés lesz, ami jelentősen megemeli a költségvetést. Ezt leszámítva is voltak még gondok. Az egész blokkfelújítás munkadíjastul mindenestül kilencvenezer forintomba került. Ebben benne van egy hengerfúrás, az összes kopó-fogyó alkatrész cseréje, a hengerfej túlmérethez igazítása (60cc) és minden elvégzett művelet munkadíja. Jaj, majd' elfelejtettem: a tirisztoros gyújtásra való átépítés költségei is, amik anyagárban új alkatrésszel dolgozva körülbelül harmincezer forintot tettek ki.

  Folytatás...

  TheLázs 7 hónapja 3

 • MDSFU_2

  MDSFU_1

  Teltek a hetek, de az öreg csak nem jelentkezett. Már vissza kellett mennem az egyetemre, és jó két hetet jártam, amikor megcsörrent a telefon, hogy mehetek megnézni. Apával elmentünk, és azt láttuk, hogy lepusztult, de nem tákolt állapotban van. Egyszerűen elkopott, és költeni kell rá. Beindult, mentem vele, jó volt. A kérdés már csak annyi volt az eladó részéről: mennyit szeretnék érte adni?

  Az aktuális árakat figyelembe véve mondtam hetvenet. Az öreg erre meglepő módon azt felelte, hogy ő úgy nem aludna nyugodtan, adjak érte inkább ötvenet. Apával eljöttünk, megbeszéltük, hogy nekem ez kell. Később a nap folyamán elgyalogoltam Lajoshoz - így hívták az öreget - és a kezébe csaptam. Annyira korrekt volt, hogy új benzincső fogadott a burkolat alatt, és még utánfutóval el is hozott motorostul az utcánkba.

  A motort otthon letettem, letakartam, majd a gép elé ültem. Készítettem egy tervet, ami egy excel tábla volt, benne kapcsolatokkal, hogy kihez, mit és mikor viszek, mennyi a várható költség, és milyen alkatrészeket, mennyi pénzért, honnan szerzek be. Az optimista becslés a blokk felújítására 60e Ft-ot szánt, festésre 35-öt, a maradék, járulékos alkatrészre pedig olyan 100-at. Terv szerint az egész móka kijött volna 200 ezer magyar forintból, plusz persze a motor vételára.

  Folytatás...

  TheLázs 7 hónapja 0

 • MDSFU_1

  Avagy a MarhaDrágaSimsonFelújítás

  A tavalyi bejegyzéseimen már látszott, hogy tragikus hirtelenséggel szippantott magába a benzingőz és a kétkerekű csettegés. Egy kék - valószínüleg utólag átfestett - simson schwalbét hajtottam, elég kevés sikerrel. Egy vérbeli, első szériás, 1966-os darab volt. Többször kellett út szélén babrálnom, hogy elvigyen a-ból b-be. És itt még csak nem is nagy távokról beszélünk. Valószínűleg jó barátok lettünk volna, ha a gyújtás, a karburátor, a berugó racsni és egyéb problémák nem szegik a kedvemet. Viszont a blokkot megbontva már sikerült is örökös olajfolyást okoznom szegénynek, így hamar továbbadtam. Több sebből vérző, tákolt masina volt, de a feladatát nálam beteljesítette: megszerettette velem a vicces kis schwalbe-világot.

  Októberben egy hétvége alatt túladtam rajta. Egy pillanat műve volt csak, úgy vitték el. Költöttem rá, de nem sokat, és nem feltűnő helyeken, így gyakorlatilag 20 ezresnél némileg kevesebbet buktam. Tankolásokkal, kölcsön sisakkal, biztosítással együtt. A pokolba kívántam amikor elvitték, és csak pár nap kellett, hogy sajnálni kezdjem az üzletet.

  Folytatás...

  TheLázs 7 hónapja 0

 • Anna gondolatok - okulás a múltból

  Tavaly igazán nemtörődöm módon vágtam haza emberek önbecsülését és lelkét. Aki olvasott a nagy áprilisi összezördülésemről D-vel, majd az E-vel történt afféromról, az képben van.

  Na, most egy Annával találkoztam, aki elbűvölt. Gondolati szinten már megszületett bennem az elhatározás, hogy ezt az aranyos mételyt én a szívem környékéről légkalapáccsal irtom és lángszóróval perzselem tova, hogy ne essen csorba a D-vel folytatott, gyümölcsöző kapcsolatunkon.
  Olyan eszközzel lettem végül úrrá a káoszon ami a fejemben dúlt, amiről nem mertem volna feltételezni, hogy hatásos. Írtam egy üzenetet E-nek, bocsánatkérés gyanánt ami némi lélek-utántöltést is tartalmazott. Az írásnak három tanulsága volt:
  - Tanultam az esetből
  - Rettenetesen sajnálom ami parasztságomat utána elszenvedte (volt bőven)
  - Ő egy értékes ember

  Ezek mellett, hogy kizárjam a tévedést, (ó, mily fatális tévedést!) leírtam, hogy D-t szeretem, és nagyon jól érzem magam vele. Persze ezt csak úgy lábjegyzetbe, nem arcbadörgölősen igyekeztem. Mire a levél elment, megírtam D-nek az egész sztorit - most két napig még nem látjuk egymást huzamosabb ideig, de úgy éreztem, joga van tudni - és azt is, hogy ezek után, ha E-vel beszélek, nem akarom, hogy sértődgessen meg rosszul érezze magát, hiszen számomra ő (D) marad a non plus ultra.

  Folytatás...

  TheLázs 8 hónapja 2

 • Véletlenszerű

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum sodales ex a justo imperdiet pulvinar. Vestibulum sed enim nunc. Suspendisse ac tincidunt ipsum. Fusce placerat enim felis, vel viverra eros pharetra ac. Praesent a pretium mi, quis fermentum dolor. Ut nunc risus, condimentum sit amet felis ac, blandit iaculis ipsum. Sed nec porta elit. Quisque a lacus efficitur ante semper aliquam non nec lacus.

  Donec auctor ipsum eget aliquam ornare. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce ultrices magna et porta tristique. Cras sed tortor imperdiet, maximus nulla vel, malesuada nisi. Cras porta sapien tortor, vitae pharetra tellus rhoncus vitae. Duis scelerisque nisi eget orci scelerisque, et bibendum nisl dignissim. Cras vehicula sem vel faucibus blandit. Vestibulum non nibh sed augue mattis varius. Nulla ac est non dui sagittis vulputate. Praesent convallis posuere urna, id feugiat quam maximus in. Etiam eleifend, erat eget interdum condimentum, risus ante convallis erat, quis semper risus ex vel ex. Suspendisse tristique velit eget magna scelerisque scelerisque. Pellentesque sed suscipit mauris, ut congue quam. Pellentesque dictum nibh id volutpat ultrices. Suspendisse a elit finibus, cursus est non, sagittis mauris.

  Folytatás...

  TheLázs 8 hónapja 8

 • Fejlesszünk!

  Szeretnék programozni. Valamikor egy kevés VBA-t tanultam, az nem volt rossz, csak valahogy okos excel tábláknál többre vágyok.

  Ki mit ajánl, ha valami olyasmit szeretnék, ami szemléletes, nincs android eszközöm, és nem olyan bonyolult felfogni?

  Előre is köszönöm. Nem célprogramok létrehozása az első feladat, hanem hogy értsek, tanuljak.

  TheLázs 8 hónapja 7

 • Hát ez furcsa volt

  Ma este megcsörrent a telefonom. Körülbelül tizenegy óra lehetett, és egy ismeretlen, de nem rejtett szám hívott. Két srác volt a túloldalon, akik megkérdezték, hogy emlékszem-e rájuk.

  Hogyne, hiszen mindenre emlékszem: nyáron lerobbant a bringájuk a modellüzlet előtt, aztán a szétesett fogaskoszorút valahogy megpróbáltuk összetákolni, adtam nekik egy telszámot hogy hívjanak nyugodtan, ha valami még kettészállna, aztán elváltunk egymástól.

  Na, most, több mint fél évvel ezután felhívtak, és kérdőre vontak, hogy emlékszem-e. Persze, igennel válaszoltam, majd megkérdeztem, mit tehetek az urakért. Ők csak beszélgetni szeretnének. Hát, nem ellenkeztem, elvégre úgy sem voltam még elég fáradt, és hirtelen kiváncsi is lettem, hogy mi szél hozta a hirtelen megkeresést.

  Beszélgettünk motorokról, a felújításról, aztán nemsokára a lakhatásra terelődött a téma. Pesti gyerekek, megemlítettem nekik, hogy én is sokat vagyok fenn az egyetemből kifolyólag. Hát igen, egy-egy 7-8 óra időtartamú laboralkalmat követőleg már tényleg szinte csak kifolyok az egyetemről.

  Kérdezgettek, hogy mit tanulok, hogy hol van az egyetem, majd én is kérdeztem. Kiderült, hogy a sihederek 17 évesek. Az egyik a földrajz nagy szerelmese, a másik pedig a virtuális világé és a formáké.

  Folytatás...

  TheLázs 8 hónapja 3

 • Jármű - jogi know-how

  Sziasztok!

  A tavalyi év során volt egy kisebb Simson Schwalbe fellángolásom. Azt a motort végül eladtam, és örültem, hogy megszabadultam tőle. Idén februárban viszont ismét elkapott a gépszíj.

  Annyi a különbség a két eset között, hogy az új motor - szintén schwalbe - már nem töltött egészen három napot egészben nálam. Eltökélt szándékom volt, hogy csavarról csavarra felújítva helyezem ismét üzembe. A felújítás szépen halad, sajnos elég drága lesz, de legalább tartós.

  A váz szinterezést kap, akár az idomok, és a blokkot motorszerelővel tetettem rendbe - ez utóbbi kiderült, hogy egy 40e km-t futott, bontatlan blokk volt, ami sajnos már elég rossz állapotban leledzett. A gyújtás cseréje megtörtént elektromosra, a kiegészítő apróságok beszerzése pedig még jelenleg is folyik.

  A kérdés a következő: ezt az 1985ös gyártású, 50ccm hengerűűrtartalmú motort szeretném forgalomba helyeztetni, és a tulajdonomként bejegyeztetni. Ez a jelenlegi gumiszabályok miatt nem lenne muszáj, de mégis szeretném, hiszen a teljesítménye némileg meghaladja (szakadékban hátszéllel) az SMKP kategóriáét.

  Folytatás...

  TheLázs 8 hónapja 10

 • Az élet rövid, meghalni kötelező

  Tizenhárom - tizennégy éves korom körül, vagy talán egy két évvel később belegondoltam, hogy a tudomány jelen állása szerint az ember halandó. Mivel nem volt a vallás a háztartásunkban (jav.) túlságosan erőltetve, és amúgy is az a hiszem ha látom típus voltam mindig, alapból elvetettem a túlvilág és a felsőbb hatalom létezését.

  Ez nagyon masszív felismerés volt ahhoz képest, hogy milyen érettségi szinten álltam akkoriban. Olyan keveset tudtam, de ez a logikai következtetés mégis olyan nehéz terhet helyezett rám. Csak egy van belőlem, az életemből, és csak előre haladunk, vissza nem lehet. Ezzel rá kellett hogy döbbenjek, hogy minden mozdulatomnak, tettemnek súlya van.

  Később aztán könnyedén feledtem ezeket a gondolatokat. Nem voltam óvatos, nem voltam kimért, és sokszor nem adtam meg a tiszteletet azoknak, akiknek egyébként járt volna, és magamat sem tiszteltem, és sokszor nem álltam ki magamért.

  A gimnázium harmadik évét taposhattam, amikor először szembesültem a halál jelenlétével. Valaki olyan halt meg, aki ugyan nem volt a családom tagja, de nagyon nagyon szerettem. Sajnos nem mutattam ezt neki eléggé ki. Péter bácsi, az általános iskolai osztályfőnököm volt az az elsőtől a negyedik osztályig. Egyszerűen öröm volt hozzá bemenni akármikor, felső osztályosként is gyakran látogattuk, amikor nem a saját kis harcainkkal voltunk elfoglalva.

  Folytatás...

  TheLázs 9 hónapja 17

 • Karácsonyiból nőnapi

  Ebay.com, szeretlek.

  Történt a következő, valamikor tavaly novemberében: gondoltam, az apróságokhoz, amivel egymást kedvesemmel meglepjük az ünnepekkor, hozzá csapok még valamit, ami filléres, de jól jön. Egy Wii-HDMI converter volt a kiszemelt termék, meg is rendeltem, tüstént. Mivel sok apróságból tevődött össze mindkettőnk "kosara", így észre sem vettem, hogy nem jött meg. Valamikor, január végén rá akartam nézni, de sehol nem találtam meg az adatokat, mert anno. még vendégként rendeltem, és közben regisztráltam.

  Már bebeszéltem magamnak, hogy biztosan csak hülye vagyok, meg sem rendeltem az említett terméket, de mivel jól jönne, tegnapelőtt megfogalmazódott bennem, hogy most aztán - de tényleg - megrendelem. Hála az égnek még nem tettem meg, ugyanis ma reggel a postaládámban a novemberi termék fogadott.

  Nem tudom, hogy miért volt ilyen döbbenetes a kiszállítás sebessége, de ez azért így laza. Legalább Nőnapra jó lesz, Dorka örül majd, hogy felköltöztethetjük Budapestre a Wiit.

  TheLázs 9 hónapja 6

 • Mi is esett le?

  Foglalkoztat, hogy a szabadság-hídi balesetet milyen eszközzel követték el. Látott vagy hallott-e valaki valamit, pontosan milyen gyártmány repült. Köszönöm, flame a szabályozásról nem kell. A hírportálok semmit nem tudnak, csak a police.hu közleményt másolják.

  TheLázs 10 hónapja 3

 • Vegyészmérnöki szak - 2. félév tapasztalatai

  Nos, az első félévet sok szerencsével még karácsony előtt be tudtam fejezni, így volt időm rápihenni a második félévre, amivel kapcsolatban megkaptuk a fejmosást, hogy na, ez már nehéz lesz. Nehezebb is volt, de még mindig nem érte el az igazán nehéz harmadik félév szintjét. Most bemutatnám pár sorban a második félév tárgyait:

  Fizikai Kémia I

  Ez a második félév tipikus ijesztgetőtárgya. Maga a tárgy nem nehéz, megérthető és felfogható. Sokat kell vele foglalkozni, én az előadásokra is végig bejártam, és elég sokat számolgattam. A kiegészítő konzultációk és számolási gyakorlatok kötelezők! Az első zárthelyin átmenni kötelező, mert utána már csak nehezedik. Itt felértékelődik az időmanagement, mert nem ez az egyetlen tárgy, ahol érvényes az előző kijelentés.
  A számítások megértése fontos, de a zárthelyi után el is lehet engedni a példákat a félévre. Utána javasolt szépen lassan nekiállni a tételsor kidolgozásának, ami rövid, sok mindenben egymásra hasonlító tételekből áll,
  de rengeteg anyagot felölel. Az ajánlott irodalom - tankönyv - mindent tartalmaz, amit a vizsgán kérnek. A miértek megértése a legfontosabb, rendszeresen az egész tananyagon átívelő kérdéseket tesznek fel. Ez a tárgy szóbeli vizsgás, szerencséből, tanulás nélkül nincs az az ember, aki átmegy. Ebből csodával határos módon négyes lettem.

  Matematika A2c

  Folytatás...

  TheLázs 10 hónapja 3

 • Vegyészmérnöki szak - 1. félév tapasztalatai

  Mielőtt a Budapesti Műszaki Egyetemre kerültem, nem sokat tudtam róla. Sőt, szinte semmit. Úgy gondoltam, amikor bekerültem, hogy mindennek a kulcsa az információ, jó előre megkérdeztem minden számonkérésről és tárgyról mindent, ami bennem felmerült. Ez később kifizetődött, ha nem is játszi könnyedséggel, de a képességeimhez mérten jól végeztem el az eddig magam mögött tudott féléveket.

  A vegyészmérnököknek szóló tárgyak mellett megtalálhatóak lesznek más, egységes intézményi tárgyak leírása, és tapasztalatok is. Amit én láttam, pár esetben már elavultnak számít, viszont az információk többsége véleményem szerint jövedelmező lehet az egy-két évvel mögöttem járók számára.

  Ahogy a címben is említettem, az első félév tárgyairól lesz szó. Lássuk hát a listát:

  Általános kémia

  Megpróbálok a nehezebbel és hangsúlyosabbal indítani. Ez az első félév legfontosabb tárgya. Aki ezzel nem boldogul, és elvérzik, az sok egyéb tárgyat nem vehet fel a következő félévekben. Persze, itt nem akarok senkit elrettenteni, mert maga a tárgy színes, érdekes és magával ragadó. Két csoportra bontva járhattunk órára, egy emelt szintű és egy "alap" csoport. A kettő között igazándiból a szemlélet más, az anyag az emelt szintű vizsgára nem olyan "sablonos", több teret kap a gondolkodás és a kreativitás.

  Folytatás...

  TheLázs 10 hónapja 4

 • Miért butulok és miért nem élsz?

  Ez egy szemét írás Nekem, Neked, és D-nek is. Eléggé kusza gondolatokat gyúrtam össze álmatlanságomban, és egyáltalán nem garantálom, hogy értelmük is marad, mire a vászonra hajigálom a szavakat.

  Na, szóval: butulok. Ez a második évem a Műszaki Egyetemen, és rengeteg a hajtás és a tanulás, mégis inkább érzem magam hülyének, mint okosnak. Nem az egyetemi életről van itt szó, hanem a mindennapi életről. És még csak nem is másokhoz akarom magam hasonlítani.

  Rosszul érint, hogy régen igazi kis túlbuzgó, problémamegoldó gép voltam, aki mindent, ami az útjába került, valahogy leküzdött. Manapság az egyszerűbb utat keresem mindenhol, a jól kitaposott ösvényt, a másolt jegyzőkönyvet. Érzem, hogy a kreativitásom alább hagyott, a gondolkodásom sokat lassult, ha pedig problémával találom magam szembe, előbb tojom le, minthogy a megoldást keressem. Nem tudom, mi változtatott meg ennyire, és nem akarok ilyen lenni. Ha az öt évvel ezelőtti önmagam most végignézne rajtam, nem biztos, hogy boldog lenne.

  Folytatás...

  TheLázs 10 hónapja 6

 • Utcazenész - célszerszám

  Baromi csúnyán forrasztok. Szándékosan nem azt írtam, hogy tudok forrasztani, mert nem tudok. Ennek dacára szétégetés nélkül sikerült működő erősítőt varázsolni a következő kitből, amit az alin rendeltem:

  [link]

  A kész munkáról nem teszek fel fényképet, mert nagyon ocsmány. A felső oldala még csak-csak, de az alját nagyon szégyellem. Ez az erősítő egy feszültségmérő és egy ólomakksi kíséretében kerül be egy fadobozba, ahol is egy pár jó kis kétutas autóhangszórót hajt majd meg. Nem ez a koncepció, hozott anyagból dolgozom. Gyakorlatilag az erősítőn és egy-két csatlakozón kívül minden adott a mókához. Természetesen a folytatólagos fázisok érdemelnek majd képeket, hiszen a fadoboz érdekes lesz, a feldobásához még egyéb ötleteim is vannak, de ezt meghagyom meglepinek.

  TheLázs 11 hónapja 1

 • Szintetizátor speciális feladatra.

  A feladat a következő. Egy hordozható erősítő mellé vihető szintetizátor, amit utcazenére használnék, kísérőhangszerként. Az erősítő adott, saját építés. A fontos kritériumok, amiknek muszáj megfelelnie:
  - használható hangszínek - legalább 1-2 ami normális, nem prüntyögés.
  - elemes üzemeltetés - vagy DC bemenet is lehet, 6 vagy 12 volt
  - legyen kicsi. A billentyűméret nem számít, az megszokható, 60-80 centinél ne legyen semmiképp sem szélesebb.
  - legyen polifónia - ez fontos, ne az szabja meg, hogy mit és hogyan, hogy egyszerre maximum négy hangot tud a hangszer.

  Ami esetleg jól jönne, az a sustain, de az már tényleg csak hab lenne a tortán.

  Használtban is gondolkozom, régebbi típus is érdekelne. Egyszerűen ilyesmit igen igen nehezen találok.

  TheLázs 11 hónapja 8

 • Levél a barátomnak

  A szilveszteri buliban, ahol voltam, igazán szilveszteri volt a hangulat. Mindenki összeveszett mindenkivel, a házigazda a mosdóban hisztériázott, a másik haver meg addig gyökérre itta magát. Oké, állj. Nem ilyennek ismertem sem egyiket, sem másikat.
  Neveket nem írok, legyenek mondjuk X és Y.

  X-nek pánikbetegsége volt, már meglehetősen maga mögött hagyta az egészet. Grafikusnak tanul, idén kezdte, Kaposváron. A pánikbetegsége előtt is volt már egy alkalom, amikor az egész személyisége - nem tudom, hogy miért - gyökeres fordulatot vett. A barátnőinkkel felmentünk Budapestre kirándulni, 2014 nyarán. A program kitervelése során mi egy kész ütemtervvel álltunk eléjük, hiszen Dor (a barátnőm) apukája turisztikai szervezéssel foglalkozik. Ez nekik nem jelezték, hogy nem tetszene, csupán X felvetette, hogy menjünk ki az IKEA-ba. Megjegyeztem neki, hogy az - mivel csak tömegközlekedve tudunk mozogni - nem két perc, és akkor az eredeti tervből már semmi nem fog a programba beleférni. Abban maradtunk, hogy az Ikea kört majd megejtjük külön, egy következő kirándulás keretein belül.

  Folytatás...

  TheLázs 11 hónapja 15

 • Ne spórolj ilyesmin...

  Sziasztok!

  Gondolom, már veletek is megesett, hogy valamiből olcsót vettetek, és későn - néha szitkozódás, néha akár egészségügyi problémák felmerülése után rá kellett döbbennetek, hogy ilyesmin spórolni nagyon nagyon rossz döntés volt. Ilyen történetekre lennék kíváncsi, de hogy ne csak olvasgassak, én is megosztok veletek kettőt.

  Annak idején, körülbelül 2011-2012 fordulóján a nagy sportmultiban megvettem a kerékpáromat. Az előzőt ellopták, mindennapos használatra kellett, sziklalovas - tízpróbás MTB. Nem sok pénzért, 55e HUF-ért megvettük, majd apa a céges platóson hazahozta nekem. Nagyon boldog voltam, madarat lehetett volna velem fogatni. A bicikli sorsa lassan arrafelé látszott alakulni, mint a kettővel ezelőtti bicajomé, ami egy áruházi (tesco) szemétkupac volt, de szétütni megfelelt. Sajnáltam volna még egy bicajt tönkretenni, így elkezdtem karban tartani, és költöttem is rá, ha olyasmit kellett rendezni, amihez nem értettem. Persze később azt is megtanultam, így már nem maradt rajta ismeretlen részlet. Már a harmadik szett külső gumit koptatom, túl vagyok legalább 10e km-en a kis csodaszamárral.

  Folytatás...

  TheLázs 11 hónapja 5

Hi​r​det​és

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.