Hirdetés

2018. szeptember 25., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Kristoff - Videó

  Ami a múltkori motoros poszt alól lemaradt...

  TheLázs 2 napja 0

 • Írni

  Micsoda módszer! Mások képzeletét egy többszintes jelrendszer által megragadni, táncra perdíteni! Kellő szerencsével és a szerző és a befogadó összhangjával elérhető a csoda: úgy folyik, alakul az olvasó képzeletében a forma és szín, hang és illat, ahogy azt a Teremtő megálmodta. Saját világába húzva körbevezet, megmutatja egyenként a történeteit, megismerteti velünk a gondolatait. Legalábbis megpróbálja. Mi van, ha mindennek az ellenkezője igaz?

  Poirot bajszán a kunkor mindig ugyanolyan, mint ahogy azt az írónő elképzelte? Vagy máshogy pödörödik az ikonikus bajusz? Bagatell kérdés, nem igaz? Máshogy is feltehetjük: miként alakult volna a történelem, ha a híres befogadók másképp értelmezik neves szerzők műveit? Marx Tőkéje mindenkinek ugyanazt jelenthette? Esetleg a hírhedt Mein Kampf? Hiába igyekszek agyam leghátsó szegletébe tuszkolni ezt a sötét gondolatot: hiszen lehetséges, hogy a Lokál és számtalan egyéb komoly tudományos forrás számomra jelenik csupán meg szatíraként? Hideg verejtéktől remegek. Felocsúdok. Lehet, és szükségszerű minden. Hiszen a tömeg ereje megkérdőjelezhetetlen és rendkívül fontos. A Tömeg hódol be tudatosan vagy tudattalanul: a Tömeg válik függővé, fogyasztóvá. Az egyénnek érdeke az, amit a Tömeg megtermel. Ha a Tömeg megvásárolja a legújabb fejlesztéseket egy iparágban, akkor az mintegy "alászáll" és olcsóbbá, elérhetővé válik több egyén számára.

  Folytatás...

  TheLázs 2 napja 7

 • Purgatórium

  Van valami bája annak, amikor a jól kitervelt csel, a bűn, amit el készültél követni, nem sikerül. Mesterlövészként fekszel a tetőn. A szálkereszttel követed minden lépését annak, aki előtted sétál. Téged senki nem lát, a célpont komótosan ballag az egyik közeli pad felé. Visszafojtod a lélegzeted és vársz. A középkorú aktatáskás férfi helyet foglal. Az ujjad a ravaszra helyezed.

  Nem engedhetnéd meg magadnak, hogy kétségeid támadtak. Az elmúlt évek, hónapok, hetek történései mind ebbe az irányba mutatnak. Most mégis félsz, egy pillanatra lehunyod a szemed. Amikor a pislantás véget ér, nem látod az aktatáskás embert többé. Eltakarja egy furgon amibe beszáll, majd amilyen lassan jött, ugyanolyan lassan eltűnik.

  Lever téged a veríték. Hogy sikerült ezt is elrontani? Perceid voltak, hogy leszedd a szerencsétlent, de Te haboztál. Majd ismét lehunyod a szemed egy pillanatra, mély levegőt veszel és felsóhajtasz. Ugyanebben a pillanatban a téren egy idős néni a galambokat etetve véletlenül ellöki a botját, az hangos csattanással szétrebbenti az éhes sereget. Te is hallod a metsző zörejt, de a szemhéjaid zárva maradnak.

  Folytatás...

  TheLázs 1 hete 14

 • Kakukktojás

  Ma ismét megláttam.

  Rád néztem, és olyan erős érzelmek kerítettek a hatalmukba, hogy az egész énem beleremegett.
  Nem olyan remegés volt ez, amikor az egyszeri szerelmes térdei megremegnek a szívből vágyott személy láttán.

  Gerjesztett együtt rezgés volt ez, ami szorosabb minden köteléknél, tartósabb minden szerelemnél és mélyebb minden emberi kapocsnál amit az egyszeri halandó valaha is elszenvedhet.

  Szeretlek. Ez egy apró része csupán annak amit érzek. Tisztellek, és nem akarlak kalitkában látni. Nem akarlak birtokolni. Nem akarlak újra és újra összetörni.

  Nem akarok neked fájdalmat, csak örömet. A mosolyod látni, ahogy haladsz léptenként előre. Talán összefúj majd minket a szél. Beszélgessünk addig jókat, és ha egymásnak rendelt a sors, úgyis egybefonódik majd az utunk. Bízok, hiszek és remélek, de mindenek előtt magamtól óvlak, tisztellek, szeretlek. Kétszer törtelek össze, harmadszor nem foglak.

  TheLázs 1 hete

 • Pillanatkép

  Örülök,

  Mert két fülem van és nem vagyok szatyor.

  Örülök,

  Mert megtaláltam a pillanatragasztót.

  Örülök,

  Mert nincs kevesebb szilánk, mint leejtés előtt.

  Örülök,

  Mert én lehetek a legboldogabb bögre.

  TheLázs 2 hete 0

 • Clarification

  Lassan minden a helyére kerül

  Ezt a pár gondolatot Augusztus 28-án gépeltem le, aztán vártam. Vártam és reménykedtem benne, hogy irányba álltam és az érzéseim lassan stabilan a helyükre kerülnek, és megszűnik az a mindennapos hullámvasút amit a Dorkával való szakításom után átéltem. Azt szeretném ezzel az összegző és visszatekintő írással elérni, hogy a folyamatot amin átmentem saját magam és a blog összes látogatója számára értelmezhetővé tegyem. Az eddigi bejegyzések pillanatképek voltak az elmémből hormonokkal, nagyon szélsőséges érzelmekkel, amik nehezítik a befogadó dolgát. A következőben leírom pontosan, hogy mit, hogyan csináltam és éreztem és a végére pedig meghozom a konklúziót.

  2016 Májusában mentem vissza Dorkához először. A 2016-os nyáron sokat voltunk együtt, az évet valahogy túléltük. Élveztük és szoktuk az együttlakást Budapesten egy aprócska albérletben miközben mind a ketten egyetemre jártunk. A 2017-es nyáron sokat kirándultunk, foglalkoztunk egymással. Volt egy régi, visszatérő problémánk amin mindketten dolgoztunk, és a nyáron úgy tűnt, hogy ezt lassan sikerül leküzdeni. Az ősz nagyon sok terhet tett a vállamra, ez volt a legnehezebb félévem. Tudom, hogy Dorkával nem foglalkoztam eleget, a félévem viszont nem ment olyan rosszul, csak egy, nem is túl jelentős tárgyat buktam. Neki kicsit nehezebben ment az egyetem, ezt ekkor már jól láttam.

  Folytatás...

  TheLázs 3 hete 6

 • Gertrudnak lett egy párja

  Aki figyelemmel követte a blogomat, az tudja, hogy milyen terveim voltak a posztban szereplő motorral. Az élet amilyen kiszámíthatatlan, úgy lett Krisztoff sorsa is az. Most is az egy kicsit, hiszen két motorom van, de csak egy fenekem. Idegesítő, apró részlet ez a történetünkben. Név szerint Krisztoff az új szerzemény. 1976-os gyártmányú, teljesen újáépített Simson S50B a modernebb verzió külső transzformátoros gyújtásával.

  Amikor Dorkával szakítottam, felhívtam a Mestert, hogy nem tudom, mi lesz a motorral. Ő erre csak azt mondta, hogy nem baj, majd lesz másik gazdája, harag nincs, nem is lenne miért. Azért, ha lehet jöjjek le és üljek rá, nézzem meg, hogy milyen. Nem kellett kétszer mondani, mindig kapható voltam az újdonságokra, ahogy most is. Levágtattam Tiborhoz és elvittem a sárkányt egy próbakörre. A motor az első sarok után megállt.

  Nem vagyok ahhoz szokva, hogy egy olyan motor megálljon alattam, ami az ő keze munkáját dicséri. Most sem ez volt a gond, csak a rossz gyertya. Egy csere után első rúgásra életre kelt a motor és befejezhettem az elkezdett próbakört.

  Folytatás...

  TheLázs 3 hete 6

 • Igényfelmérés

  Sziasztok. A hézagosan dokumentált érzelmi hullámvasútról többen panaszkodtak, hogy kicsit kusza volt. Úgy döntöttem, ahogy kisimulnak lassan a vasút hullámai, és egy tartós állapotot elérek, leírom az egészet érthetően és nem érzelmekkel túlfűtve.

  Nem tudom, mennyire lenne igény a puzzle összerakására. Gyakorlatilag már leírtam, de nem tudom mennyire érdemes Titeket fárasztani vele. Megfelelő érdeklődés mellett kiteszem, ha csak egy-egy közelebbi fórumozót érdekel, talán elküldöm.

  TheLázs 3 hete 8

 • Egészséges párkapcsolat?

  Mostanában sokat tűnődtem azon, hogy mitől lesz két ember összefonódása tartós és jövedelmező. Tettem néhány olyan megállapítást, amibe minden bizonnyal sok ponton bele lehet kötni. Valószínűleg túl általánosak, a kritikát, az újrafogalmazást nagyon szívesen fogadom.

  1+1 > 2

  Az első dolog ami az eszembe jutott, hogy a kapcsolatban a felek valamilyen módon adnak a másiknak magukból, és így kapnak is a másiktól. Ezáltal mind a ketten jobban érzik magukat ideális esetben. Vannak időszakok, amikor ez az egyensúly felborul, de ha tartósan nem teljesül az 1 + 1 > 2, akkor valaki, vagy mind a ketten boldogtalanok lesznek. Beárnyékolhatja ezt az is, ha a felek egymással szemben nem egyenrangú félként viselkednek. Ha birtoklás-szerű a viszony, benne féltékenység, elvárások, kötöttségek vannak, a légkört mérgezi a nyomás ami a felek viszonyából ered.

  A tökéletes kapcsolat nem kell, hogy szerelemmel kezdődjön ...?

  A szerelem forrása szerintem a pillanatnyi vonzalom, első benyomás, amit tehet egymásra két ember. Létezik első látásra szerelem, ezt abszolút meg tudom erősíteni. Fülig szerelmesen viszont nehezebb a másik fél természetét felmérni, ésszel végiggondolni, hogy vezet-e az egész valahová, élhető-e a másik személy.

  Folytatás...

  TheLázs 1 hónapja 68

 • Gyufaszál

  Elővettem:
  ebben a mozdulatban rejtőzik,
  lappang a tudat, hogy estére
  belőled semmi nem marad

  Zárul a skatulya:
  Nincs többé visszaút,
  hiába várod, reszketsz
  Nem menekülsz előlem.

  Sercen a papír:
  Eldőlt. Nincs már vissza
  Semmi, amiért érdemes
  Volna megállni, mégis hogyan?

  Fellobban:
  Ámulva nézem, apró piros
  Lángját egyre közelítem,
  Hogy beteljesüljön

  Lángol:
  Most a legszebb mélyen
  belenézve, a papír szélét
  Nyaldosva égő tűz.

  Elhunyt:
  Sorsod nem teljesedett be
  Kialudt, mire odaért. Késői
  Körmenet, Sírvers ez
  Az örök élet felett.

  TheLázs 1 hónapja 0

 • Rágógumi

  Először tudtam,
  Benne maradunk.
  Megértettem, hisz
  Beleragadunk,
  Végül megéreztünk
  Amint megérkeztünk
  Egy ismerős érzést,
  Amiről végig tudtuk,
  Azt, hogy ott lapul,
  A tétova lépést,
  Ahogy mi csetlünk botlunk
  Bátortalanul

  Végzetünk felé

  TheLázs 1 hónapja 9

 • Bonyolult anyag voltunk

  Elődünk két összetapadt molekula volt,
  Mit szerencsés felével a sors egymásnak sodort.
  Felszabadult akkor, ott rengeteg hő,
  Új anyag tört a semmiből elő.

  Bonyolult anyag voltunk

  Nyitottunk, majd zártunk, álmos gyűrűvé,
  Néha majd' szétvetett a Baeyer-feszültség.
  De ahogy az elszigetelt rendszer a képzeleté,
  A lokális entrópiacsökkenés sem tart örökké.

  Bonyolult anyag voltunk

  Változott a környezet, pár proton lehasadt,
  Konjugált bázissal a pár egymáson maradt.
  Szabad kötőhelyek híján maradt a gerjedés,
  Egy helyben forgó, titkos, rezgő megőrülés

  Bonyolult anyag voltunk

  De el kellett jönnie annak a percnek
  Amikor a 6*10^23-ból kilépve mernek
  A felek rájönni, az egyszerű részecskék
  Hogy az életük több: billió lehetőség.

  Bonyolult anyag voltunk

  Emlékül megmarad nekünk bizonyítéknak
  Nem több: egy számozott füzetlap.
  De az anyag is: két reakció után két reakcióhő
  Mint vendége ha távozik, másodszor bont pezsgőt.

  Bonyolult anyag voltunk
  Egyszerűre estünk szét
  Amilyen voltunk, vajon
  Egyszeri tünemény?
  Hosszú volt az út
  És rögös amíg
  Megkaptam
  Az aktiválási energiát

  Folytatás...

  TheLázs 1 hónapja 2

 • Nagyra nőtt gyerek vagyok.

  Aki elolvasta az elmúlt pár személyes írást, és talán még hozzá is szólt, az már jóval előttem látta, hogy semmi jóra nem vezet ez az egész kálvária.

  Mindenkivel jól kib@sztam ismét. Nem voltam kellően türelmes egyik döntés meghozatala során sem. Ennek az lett a következménye, hogy indulatból döntöttem több esetben is, amivel megbántottam mindkettőjüket, végeredményben ugyanúgy elb@szva mindent, mint annak idején, 2016-ban, hogy aztán az indulatból hozott döntéseimmel én se legyek megelégedve végeredményben. Segg vagyok.

  Azt hittem, tanultam a hibámból. Azt hittem, most minden másképp fut majd. A történelem ismétli magát, de most kiszállok a hurokból. Hátra kell hogy lépjek. Fel kell dolgoznom magamban mindent ami történt. Ezúttal nincs shortcut vagy bocsánat: egy út van, előre.

  TheLázs 1 hónapja 1

 • Drága mazsolám!

  Tudom, hogy olvasol. Talán nem most, talán soha, de több, mint valószínű, hogy előveszel néha, lefújod rúlam a port, és áttúrod ezeket a sorokat némi bizonyíték után. Lassan egy hónap telt el azóta, hogy kimondtam a boldogító nemet.

  Talán ezúttal nem fájt annyira, mármint neked. Öt év hosszú idő. Persze, én is sajnálom, de nem maradt már más belőled nekem, mint néhány bosszantó megszokás: néhány csontig beégett útvonal, néhány automatikus cselekvés és gondolat ami az örökséged.

  Te tehetsz róla. A hónapok múlásával egyre nehezebbé vált elhinni, hogy szeretsz. Rengetegszer mondtad. Ugyanazok a szavak, amik annak idején a parton megfagyasztottak, megdöbbentek, és egy halántékra mért kalapácsütés erejével zúzták szét a tudatomat szétszórva mindenfelé, hogy annak apró szilánkjai szikrát hányjanak a lemenő napfényben. Ugyanezek a szavak ahogy nőttünk, egyre légiesebbé és könnyebbé váltak. A végén már minden hitelüktől megfosztva, szélsebesen illantak tova a két fülem közül, amint egy könnyebb gondolat kiszorította őket. Örök igéret maradtál, ami soha nem teljesült. Egy mantra, hogy mennyit és hogyan teszel majd a kapcsolatunkba.

  Folytatás...

  TheLázs 1 hónapja 22

 • A penészes kalács bosszúja

  Kalácsként ébredtem fel, de a vídiával vetekedő kenyérhéjjé váltam mire eljött az este. El fogom mesélni, hogyan.

  Nem voltam vak. Akkor és ott jó döntésnek tűnt, hogy engedtem. Másnap az addig forgatott keserű gombóc helyére rögtön került egy másik. Mesterkélt, kirakati érzelmeket kaptam, igazi, jó kis ragadós cukormázba csomagolva. Még el is mosogatott. Hát ez nagyon kemény. Kiváncsi lettem volna, hogy ez meddig tart ki, de "sajnos" én nem bírom az ilyet sokáig elviselni. Elmentem Zoli barátommal a hídfő mellé edzeni, és mire kellően elfáradtunk - és persze megbeszéltük a témát - világossá vált számomra, hogy ezt nem folytatom így tovább.

  "Szerencse", hogy mire elindultam volna haza, D elolvasta a facebook üzeneteimet. Onnan jöttem rá, hogy az első szava az volt a telefonba, hogy "megcsaltál". Végül is, meg hát. Sétáltam valakivel kétszer egy-egy órát, és beszélgettünk egy csomót közben. That was it. Mondjuk, még nem tudom, hogy az a történeti szál vezet-e valahová, de nem most, frissen "kiszabadulva" fogom kideríteni. Még úgy érzem, hogy bármikor jöhet az a legsötétebb óra, amikor rosszként jelenítem meg magam előtt az elmúlt napok történéseit.

  Kijött elém, félúton találkoztunk. Kérlelt. Nem engedtem. Este Zolinál aludtam, addig összeszedte magát. Most már itthon vagyok.

  Folytatás...

  TheLázs 2 hónapja 17

 • Lehet hogy most kifli vagy,

  De figyeld meg, hogy kalács leszel. Ezzel a mondattal a kishúgom mindent kifejezett, amit az előző bejegyzésben összefoglalt érzelmi homokvihar nagyjából lefedett. Megérkeztem Budapesten az albérletbe, D már várt rám. Eltökélten mentem be, és mondtam el neki a bajaim vélt orvoslását, ami a kapcsolatunk megszüntetését jelentette - az én olvasatomban. Abban egyeztünk meg, hogy elmegyek otthonról, és este 9-re előállok egy kész válasszal, hogy kívánom-e tényleg befejezni vele.

  Elmentem otthonról. Sétáltam egy jót, leültem a kedvenc parkomban gitározni egy kicsit. Gondolkozni nem akartam, csak távolabb kerülni a kérdéstől. Mint a vizsgaidőszakban. Aztán elmentem enni egy jót, mert az egész hétvégét gyomorgörccsel éltem nagynehezen túl, és emiatt igencsak ki voltam már éhezve valami jó kajára.

  Mielőtt felálltam volna, és hazafelé vettem volna az irányt, elővettem a telefonomat. Este hét óra tájt elkezdtem írni egy listát a szakítás ellen és mellett. Csak azokról a dolgokról, amik minket érintenek, pontosabban amik rajta keresztül érintenek engem. Sok olyan pontja volt a listának ami merő piszkálódás, bár nem számítottam rá, hogy ez a lista elő fog kerülni. Gyülekeztek a pozitívumok és a negatívumok. Hideg fejjel, ridegen, érzelmeimet a farzsebbe pakolva, majd ráülve próbáltam a kérdéseimre választ találni.

  Folytatás...

  TheLázs 2 hónapja 7

 • Róka fogta csuka

  A Logout blog egy csodálatos hely. Szeretek ide írni, és hallgatni és figyelni a válaszokat, újabb és újabb konstruktív gondolatokat. Vagy az idióta ötleteim kerülnek ide, vagy az élménybeszámolóim. Volt egy előző blogom is, ugyanitt. Hijackelt e-mail cím miatt örökké a feledés homályába merült. Az a blog hat éve indult, most 22 éves vagyok.

  A fiúk később érnek. Néha érettebb, néha bolondabb voltam a korosztályomnál. A kamaszkor hormonális ingásai igencsak megviseltek, olykor a tudatom egyenesen menekült volna a testemből. Eldördült pár olyan fegyver a gimnáziumi éveim mozivásznán, amik talán jobban tették volna, ha csendben maradnak, vagy nem is léteznek.

  A sok borús nappal sok kesergő hangvételű írás is keletkezett. Nyári munkával megkeresett forintok keserves, fokcsikorgatott jogosítványba ölése, hogy aztán a hangszereimet eladva nagynehezen kipótolva meglegyen - nem a jogsi volt drága, hanem én voltam béna. Erre a családi autót még évekig nem vezethettem szabadon.
  Hullámvölgyek, kapcsolatokban, vagy kapcsolatokon kívül. Előbbi azért volt rossz, mert tapasztalatok híján nem tudtam egy csomó jelenséget mire vélni, utóbbi pedig azért, mert akkor nem tudtam senkire fogni a bánatomat.

  Folytatás...

  TheLázs 2 hónapja 3

 • Ezt csak úgy itt felejtem...

  Babona?

  TheLázs 3 hónapja 0

 • Zoltán motora

  Ide is elértünk. Zolinak van egy motorja, ami inkább púp a hátán, mint jármű.

  Ismét, kezdjük az elején...

  Hősünk nagyon szeretett volna egy használható, egész Schwalbét, amivel szaladgálhat Siófokon a jogsi megszerzése után. Aki nem követi aktívan a simsonok piaci viszonyait, azt muszáj beavatni: nincs siófok 50 kilométeres körzetében összesen 5 eladó Schwalbe, és amik egyszer eladásra kerülnek, pillanatok alatt gazdát cserélnek, még nagyon elrongyolt állapotban is. Ez sajnos nem csak a fecskére igaz, de a többi régebbi és újabb típusokra is. Hasonló antropológiai okai lehetnek, mint annak, hogy a mobiltelefonos boltokban még mindig van kereslete - igaz, olcsón - a békebeli Nokia 3310-3410 telefonoknak. Ez alól a kereslet alól ugyanúgy fogy el a kínálat mind motor, mind telefon oldalon.

  Adva volt, hogy Zoli nem tud a környéken értelmes motort venni. Elkezdtünk nézelődni messzebb is, hogy találjunk valami használhatót. Egyszer elmentünk Almádiba, ahol egy cigánykrómmal arany neolux-szal újrafestett kerekű rettenetes szerkezetet próbáltunk ki. A motor kókadt volt, mint az origami papírteknős amire már négyszer ráültek, de cserébe el is kérte érte az eladó a 140 magyar ezrest. Ez is közre játszhatott Zoltán lélektani ferdülésében, aminek következtében minél messzebb kezdett el minél jobban megcsinált motorokat nézni.

  Folytatás...

  TheLázs 4 hónapja 0

 • Vegyészmérnöki szak - 4. félév tapasztalatai

  Az egyenesben levő hallgatók számára a negyedik félév egy valamivel könnyebb, gyakorlatibb félév, mint az azt megelőzők. Én személy szerint a legkönnyebb és legjobb féléveim közé sorolom. Volt idő kikapcsolódni, zenélni, és edzeni járni is a félév során, ami sajnos nem az összes esetben adatott meg. A kibontakozó tavasz, és az előbújó napsugarak itt is, mint minden tavaszi félév esetén vidámsággal töltik meg a lelkünket.

  Sok volt a korrekt tanszék és a kedves előadók által tartott tárgy. Mivel tárgyakat nevezek meg, ezért a fiaskók és negatív tapasztalatok terén nem fogok bőbeszédűen fogalmazni. Érdemes megjegyezni, nem csak ehhez, hanem a korábbi részekhez is, hogy az itt látható infók a 2015-ben kezdő évfolyamra érvényesek, csúsztatások és csúszások nélkül. Azt is fontos megjegyeznem, hogy lesz a következő részekben bukott tárgyról is szó, némi indulattal, de ezt nem lehet elkerülni. Ezért is döntöttem úgy, hogy azt a részt a tárgy teljesítéséig nem publikálom.

  Vegyipari műveletek I

  Folytatás...

  TheLázs 4 hónapja 0

 • Vegyészmérnöki szak - 3. félév tapasztalatai

  Fizika Labor

  A legérdekesebb tárgy volt a félévben, nagyon sok jelenség megtapasztalható. Könnyű összehozni az ötöst némi odafigyeléssel. Az oktatók többnyire kedvesek, sok jó tapasztalatot szereztem a tárgyból. Azzal, hogy mikorra veszed fel, nem befolyásolhatod, hogy kihez, minden gyakorlatot más és más tart.

  A rossz oldala a rengeteg munka és szöszmötölés a beugrókkal és jegyzőkönyvekkel. Volt, hogy úgy kértek elemi elektrotechnikai ismereteket, hogy azt nem volt alkalmuk - nem volt rá eddig tárgyunk - megtanítani. Egyenáramú körök esetén ez még egyszerűbb volt, sok minden a középiskolában is előjött, de a váltóáramú köröknél nem tudtam, hogy mit várnak beugróban, ennek megfelelően ki is vághattak volna, ha nem jóindulatúak. Aztán a laboron megtanították, amit kértek volna beugróban. Ez kicsit nonszensz volt.

  Sok Gauss-hibaszámítást kellett végezni, ezek megkerülhetetlen elemei a gyakorlatoknak, így javasolt a gyors elsajátítása félév elején. Van róla bevezető előadás, van a tárgyhonlapon is jó kis magyarázós anyag. Sok időt kell a tárgyra szánni, de könnyű szeretni a változatos és izgalmas program miatt. Érteni néha nehéz, amiből a labor menni fog, de ezt foghatom a fáradtságra is.

  Fizikai Kémia II

  Folytatás...

  TheLázs 4 hónapja 5

 • Elektromos autók hangja

  Az Index vagy a HVG híroldalán olvastam, hogy terveznek fehér zajt játszatni elektromos autókból, és ezt angliában talán törvénybe is iktatják. Én - szinte biztos, hogy nem elsőként - kitaláltam valamit, amit megosztok veletek, hogy miként lehetne ezt kicsit kevésbé gépszerűvé varázsolni. A műszaki tudásom sajnos nincs meg hozzá, de remélem, hogy az elképzelt rendszer megvalósításának nem jelent korlátot a jelen informatika.

  Abstract:

  Mindig kedveltem a '80-as évek elektronikus zenéjét, az Italo Disco típusú szintetizátorprüntyögést. Mai napig gyakran hallgatok Laserdance, Koto és rokon stílusú zenéket, Jean Michael Jarre-t. Az elektronikus zenék felépülésén keresztül jöttem rá arra, hogy ezt a mesterséges intelligencia és a közlekedő autók keverésével jópofa gag-gé tehetné az autós társadalom. Feltétel az egységes protokoll és a kliensek közötti p2p kommunikáció. Cél: az autó fedélzeti számítógépében beállítható (?) vagy a jelenlévő többi autó által szolgáltatott adatokból választott ideális hanghatások kiadása, ami a többi jármű által keltett hangképbe belesimul, a haladó autókkal egy nagy, térhatású zenei halmazt alkot.

  A zene

  Folytatás...

  TheLázs 4 hónapja 37

 • Simson szakmai kérdés

  Ciripel a blokkom. Csak bizonyos fordulatokon csinálja, és a hengerből jön a hang. Megfigyeltük a hengert levéve, hogy a főtengely játéka nulla, tehát nem ebből származik a hang, hanem a dugattyú vagy billen a hengerben, vagy a gyűrű adhat hangot.

  Azt megelőzendő, hogy Gertrúd egy reccsenéssel otthonról távol valahol cserben hagyjon, be is szereztem egy gyári hengert (ami talán alapméretes?). Azon tanakodok, hogy milyen dugattyút vegyek bele ahhoz, hogy egy tartós eredményt kapjak, aminek nem lesznek rendellenes zörejei. A következő típusok jöhetnek számításba:

  Berta

  Magyar gyártó, aki egyedileg is készít dugattyút különböző belső égésű motorokba. Tibor mester ilyet használ.

  Ambika

  Indiai, csupa rosszat hallottam róla

  Keystone

  Különleges gyűrűkialakítású dugattyú, amit Sajtos Szűcs János készít. Króm gyűrűkkel, amik trapéz alakúak. A hangja sokkal finomabb az elbeszélések szerint.

  MZA

  Német-kínai, a németek nem szeretik.

  ... (biztosan van egyéb is)

  Nem tudok dönteni. Annyi fajta van, és már majdnem mindegyikről találtam fotót a neten, ahogy ripityára törnek. A keystone csábító, de nem találkoztam még olyannal, akinek ilyen lene a motorjában, és legalább 15-20 ezer km-t ment volna vele, vagy akár csak 5-ezret is.

  Valaki... Akárki...?

  TheLázs 5 hónapja 21

 • Barátnő és motorkerékpár értékszintézise

  Sziasztok. A címmel ellentétben itt most nem egy utópisztikus lényt kreálok, ami mind a motorkerékpár, mind a szerető hús-vér partner előnyeivel bír. Azt mesélem el, hogy próbálom meg Dorkát berángatni ebbe a mókás, kicsit veszélyes, de inkább kalandos világba úgy, hogy minél jobban megszeresse, és tudja élvezni, de a biztonságát se veszélyeztessem vele. Ő nem követi ezt a felületet, úgyhogy itt lehet konspirálni.

  A biztonságérzet megszerzése, a motor alapvető kezelésének elsajátítása

  Amikor először szóba került az ötletem, hogy szerezzünk neki is egy motort, akkor hátradőlt a székében, elgondolkozott, majd azt mondta: Jó-jó, de van egy kis bökkenő: nem tudok motorozni. Ekkor némi tanakodás után arra jutottunk, hogy óvatosan elkezdi a gyakorlást a felügyeletem mellett az én csodás Schwalbémmal. Ez tavaly ősszel történt, amikor összesen legfeljebb talán tíz alkalommal tudtunk elmenni gyakorolni.

  Az első alkalommal még csak az egyesbe rakást, az elindulást, megállást, és az üresbe kapcsolást gyakoroltuk, mert egy keskeny utcát sikerült csak kinéznünk, ami nem adott elég biztonságérzetet ahhoz, hogy gyorsabban menjen, vagy megforduljon, a manőverezést gyakorolja. Autót vezetni tud, és elég sokat is vezetett amíg középiskolások voltunk, és nem kerültünk fel Budapestre.

  Folytatás...

  TheLázs 5 hónapja 16

 • Cimborát motorra!

  Az előző bejegyzés egy erőtlen Schwalbe-ról szólt, amit megnéztünk, de legalább eleget kellett érte utazni, hogy bebizonyosodjon, hogy sz@r. A következőkben egy lehetséges stratégiát vázolok fel, amit Zolival kigondoltunk, hogy hogyan kerítünk neki egy jó motort, amivel kevesebb a nyűg, nem kell a világ végére elmenni, és még talán olcsó is. Lehetőleg KR51/2, esetleg KR51/1

  A szállítás problémája...

  Egy Simson 2018-ban már közel sem biztos, hogy lábon hazahoz, sajnos. A motor elterjedtsége és az emberek szellemi és anyagi hiányosságai szülték azt a helyzetet, hogy különböző mértékű tákolásokkal építettek megbízhatatlanságot a jelzőkkel inkább nem is illetett tulajdonosok szeretett gépeikbe. Ez vezet ahhoz, hogy mindenképp utánfutózni kell, ami autótól és távolságtól függően meglehetősen nagy költség, pláne, hogy sem autónk, sem utánfutónk nincs. Persze, ez tágabb értelemben nem igaz, mert autónk is van horog nélkül, és utánfutót is tudunk rokontől kölcsön kérni, de a benzinköltség egy futóval akkor is nagyobb.

  Alternatívaként ott van, hogy a motor elejét kiszedjük (könnyen megvalósítható), majd elforgatva, az olaj és az üzemanyag leengedése után bepasszírozuk a családi kombiba. A családi kombi utána hónapokig benzinszagú, és lehet, hogy egyéb sérüléseket is elszenved a belepakolt nehéz vasak miatt. Csak végső esetben, nagyon jó motor esetén szeretnénk ezt a megoldást alkalmazni.

  Folytatás...

  TheLázs 6 hónapja 20

 • Így nem vettünk Simsont

  Zoli barátom is vágyik egy jó Schwalbira, mióta ment az enyémmel. Számba vettük a pénzügyi korlátokat és a lehetőségeket, és arra jutottunk, hogy megengedhet magának egy hasonló luxuscikket. Neki is fogtunk, hogy találjunk egy használható motort, amire rá lehet ülni, vagy ami egy jó alap jó áron a megbízható motor létrehozásához.

  Képeket kaptunk, meg hangzatos ígéreteket. Felújítva, másik vásárlása miatt eladó. Fényezés rendben, a lebontott vázról is vannak képek a festést követően. A szétszedett blokkról is vannak képek. Talán még az is lehet, hogy motort kapunk a pénzünkért 120e jó magyar forintért.

  Sajnos a Simson árakkal kicsit eltévedtek azok, akik meg szeretnének szabadulni a portékától. Előfordul, hogy munkát ölnek egy motorba, de azt elfelejtik, hogy a gyáritól eltérő állapot senki számára nem vonzó, továbbá, hogy egy őszinte, lepusztult motorból sokkal jobb dolgozni, mint egy tákolt, foltozgatott romba életet lehelni.

  Képet, nevet nem teszek közzé, nem vagyok ilyen csúnya, gonosz ember. A hirdetés után naivan elindultunk, és megtaláltuk az eladót.

  Folytatás...

  TheLázs 6 hónapja 19

 • Gertrúd tündöklése

  Tegnap este átvettem Tibortól a gépezetet. Beszélgettünk egy darabig, átadta a szükséges tudnivalókat, majd felpattantam és hazarobogtam. Azaz, hazarobogtam volna, de sehogy sem sikerült rávenni magam a gyors hazaérésre. Inkább csavarogtam egy kicsit, és hallgatóztam, próbálgattam a motort, hogy megtudjam, hogy a Mester milyen munkát végzett. Az első tíz méteren már érezni, hallani lehetett a különbséget. A vibrációk csökkentek, a motor sokkal lelkesebben veszi a fordulatot, és érzésre elég mélyről megindul. Az előző összerakásból utólag semmi jó nem sült ki. Kicserélték a nem csereérett főtengelyem feleslegesen, felraktak egy olyan tirisztoros gyújtást amiben az alkatrészek szisztematikusan egymás életére törtek, valamint most, bontáskor kiderült hogy lengyel volt az SKF-nek mondott csapágy. Itthon gyorsan meg is néztem a számlát... Nem is értem, miért nem voltam gyanakvó, hogy csak 3db szerepel rajta. Nem baj, a szög kibújt a zsákból, a görgők meg a görgőkosárból, és tegnap este már egy ténylegesen jó minőségű alkatrészekből elvégzett precíz felújítás eredményét ülhettem meg. Aznap még nem nagyon éreztem a négy sebességes váltómű előnyeit, de másnap már feltűnt, hogy az emelkedők már nem jelentenek akkora kihvást, és nem kívánják meg a hosszú nekifutást.

  Folytatás...

  TheLázs 6 hónapja 4

 • Gertrúd Kálváriája

  Ez egy fényképeket nélkülöző epizód lesz, amit természetesen a jó idő megjelenésével és az első utakkal mindenképpen pótlok majd.

  Lassan kezdem azt hinni, hogy gertrúd nem is fecske, hanem főnixmadár. Történt ugyanis, hogy szegénynek egy szűk éven belül kétszer is újá kellett születnie. Megtettem vele az első ezer kilométeremet, és nagyon megkedveltem. Voltak ugyan hibái és hiányosságai, de az idő előrehaladásával egyre könnyebb és vidámabb lett az együttélés. Az első túráink is csodálatosak voltak: két Balaton kiskör, és sok csatangolás is belefért ebbe a bő ezer kilométerbe. Sajnos egy téli napon - amikor már hivatalosan is túl hodeg volt a motorozáshoz - talán anyaghibából, talán szerelési hibából fakadóan egy komoly műszaki hiba lépett fel. A hajtókar felső görgősora elszabadulva azonnal mély barázdákat vésett a hengerbe, majd kompresszióvesztés következtében leállt a motor. Nem volt messze otthonról, sem Tibortól, a pedáns és preciz szerelőtől.

  Folytatás...

  TheLázs 6 hónapja 3

 • Imperium Galatcita II

  Sziasztok! Ki játszik még ezzel a csodával? Én most vettem elő... Egy multiban benne lenne valaki?

  TheLázs 7 hónapja 10

 • Milyen műszerész-csavarhúzókészletet vegyek?

  Semmi tapasztalatom nincs. Azaz, annyi van, hogy a modellezőboltban Kennedy készleteket használtunk, az rendesen bírta, évekig. Az ottani készlet viszont picike volt, nekem olyanra lenne szükségem, amivel nagyobbat lehet húzni egy kicsit, nem az az egyszerű nádszálvékony fémnyél, ami legtöbbször megtalálható.

  Egyszer szeretnék venni, sok-sok évre. Ki mit használ?

  TheLázs 8 hónapja 7

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.