2024. július 22., hétfő

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • ADHD - Terápia napló 2

  A sorozat további részei:
  [ADHS - Nulladik rész, a diagnózis ismertetése]
  [ADHD - Terápia napló 1]

  A második terápiás ülésen az előző alkalommal elkezdett szituációanalízissel foglalkoztunk tovább. A következményeket ismét felírtuk, mátrix formában (ezt itt bekezdésekként írom inkább fel):

  Belső, rövid távú:
  - saját határok fel nem ismerése
  - bűntudat és szégyenérzet
  - elégedetlenség, ingerlékenység
  - magas elvárások önmagammal szemben: elveszek a részletekben, bizonytalanság övezi minden lépésemet
  - megküzdési stratégiák: jóllakni rossz kaján, maszturbáció ->adott pillanatban nem vagyok utána feszült, éhes, nem fázom (Nem optimális, de legalább működő stratégiák)

  Belső, hosszú távú:
  Sok stressz. Sok extra befektetendő energia önmagam többszöri ellenőrzése miatt: nehezebb haladni. Ez további elégedetlenséghez vezet (ahogy az is, ha a könnyebb utat választom, veszek valami egészségtelent rendes kaja helyett), illetve önmagam “képtelen” mivoltának érzékeléséhez vezet, ami rontja a hangulatomat.

  Folytatás...

  TheLázs 2 hete 5

 • Mintázatok és kihívások

  Sziasztok! Szeretném beszámolni két egymással rokonként létező jelenségről, melyek megkeserítik az életemet. Na jó, a megkeserítés talán túlzás, de hogy egyszerűbbé nem teszi, az biztos.

  Van bennem egy már sajnos nagyon alaposan kitaposott gondolati ösvény. Aki annak idején olvasta a szerelmi vívódós írásaimat, az valószínűleg rá fog ismerni. A kiindulópont egy általánosan fáradt, kiegyensúlyozatlan állapot, amiben a hangulatom mélyrepülésbe kezd. Az élet, mint olyan, általában telerak teendőkkel, hogy aztán a racionális agyam elkezdje megkeresni, hol is a gond. A motivációhiányban szeretnék egy kicsit visszahúzódni, de erre (és így az emberi kontaktus és külső stimulus elkerülésére) nincs egy kapcsolatban megérzésem szerint kellő mértékben lehetőségem.

  Itt kerül a kapcsolat célkeresztbe

  Olyan körülmények, melyek a kiegyensúlyozottabb napokon egyáltalán nem zavarnak, hirtelen az előtérbe tolulnak és elkezdenek számomra komoly problémaként feltűnni. Más ritmusban alszunk, én alapvetően imádok mozogni, ő pedig totál nem, valamilyen szinten időt és energiát nyel el a kapcsolat amit nem mindig érzek a másik oldalról. Sokszor van a cucca mindenfelé széthagyva, nem áldoz az egészséges étkezés oltárán, még túl sok vizsgaidőszakja van hátra (a teljesség igénye nélkül). Ezek ilyenkor dörömbölnek a halántékomon és azt üvöltik a fülembe, hogy FUSS!!!

  Folytatás...

  TheLázs 4 hete 4

 • ADHD - Terápia napló 1

  A sorozat további részei:
  [ADHS - Nulladik rész, a diagnózis ismertetése]

  Úgy döntöttem, hogy egy sorozatban fogom megörökíteni a tapasztalataimat arról, hogyan haladok az ADHD tüneteivel felvett küzdelemben. Ez számomra is pozitív, mert így a terápiás ülések után muszáj összegeznem az elhangzottakat, ami segít benne hogy a tanultak jobban megmaradjanak.

  Nem titkolt célom erről az utazásról egy-két leágazást, személyes megküzdési módszert, vagy irodalomban talált taktikát megosztani. Ezek azonban semmi esetben sem minősülnek a részemről tanácsadásnak! Hogy ki mit kezd a szervezetével, mindenki maga döntse el, én csupán csak a számomra érvényes tapasztalatokat és megtanultakat kívánom közzé tenni. Remélem azonban, hogy egy-két embernek támaszt nyújthat az írásom.

  Az első terápiás alkalommal szituációanalízist kezdtünk el. A szituációanalízis lényege, hogy veszünk egy, a való életből származó nehéz helyzetet, majd alaposan megvizsgálva megpróbáljuk kideríteni, hol lehet beavatkozni és megváltoztatni a helyzetet, vagy az arra adott reakciónkat. E viselkedésterápiás módszer első lépéseként felírtuk, hogy mi jellemezte a helyzetet, a következő mátrix szerint:

  Folytatás...

  TheLázs 1 hónapja 0

 • ADHS

  A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (attention deficit hyperactivity disorder, ADHD) neurológiai természetű veleszületett vagy fejlődési rendellenesség, melynek vezető tünete a figyelemzavar, kísérő tünetei a hiperaktivitás, feledékenység és a gyenge impulzuskontroll.

  A címben szereplő diagnózist kaptam kézbe egy-két hónapja. Hirtelen sokminden értelmet nyert, de kezdjük inkább az elején.

  Nem hibáztatom sem a magyar egészségügyet, sem a szüleimet, hogy nem derült ki hamarabb a diagnózis. Azért sem, mert egy tipikus jól maszkoló páciens vagyok, magas intelligenciával. Ugyan nem éreztem magam jól a bőrömben viszonylag gyakran és viszonylag hosszú időtávokon, azt hittem, hogy ez a normális. Az intelligencia és a fegyelem, amit a szüleimtől eltanultam, egy nagyon stresszes, de annál hatékonyabb csomagot adtak ahhoz, hogy funkcionáljak az iskolai életben. Így az egyetemen sem esett nehezemre magam átverekedni.

  A szervezés vált már elég korán egy fajta drogommá: 8 évesen már rendes felnőtt határidőnaplóval toltam, nem ám ilyen gagyi leckefüzettel. Mindent felírtam, legyen az szabadidős elfoglaltság vagy iskolai feladat, PC játék aznapra, vagy a pénztárcám tartalma.

  Folytatás...

  TheLázs 1 hónapja 40

 • Sínen, mint József Attila

  Régóta nem írtam erre a nyílt naplóként kezelt felületre.

  Azt hiszem, ismét eltelt annyi idő, hogy egy combos bejegyzésre való gondolat összegyűlt.

  Az utolsó bejegyzésben rögzített melankólia időnként be- bekopogtat. Röviden összefoglalva az önmagammal és az élettel szemben támasztott vaskos, megfelelhetetlen elvárások fojtogatnak időnként.

  Úgy érzem, hogy ezzel kapcsolatban sikerült kisebb mértékben előre lépnem. Nem belülről jött a megváltás, hanem leszakadt a lakásunkban a plafon, augusztus 19-én. A felettünk hibásan cserélt bojlerből szivárgó vízzel együtt a nyakunkba szakadtak a mennyezetet alkotó vályoglapok (téglaház az 1850-es évekből). Mindez a két, egymásra tolt íróasztalt borította be. A víz és a vályog lószarra emlékeztető keverékkel hintette be elektronikai eszközeinket, és a sarkot, ahol általában töltöttük az időnket.
  A szoba pihenésre és munkára egyaránt használhatatlanná vált. Így éltünk nagyjából egy bő hónapot, mire sikerült kiköltöztetni minket az ingatlanos cégnek, hogy elinduljon a renoválás. Egy egy szoba plusz alvóluk elrendezésű pirinyó lakásban kaptunk helyet, konyha nélkül. Itt esély sem volt felállítani az asztali PC-t, vagy úgy elrendezni hangszereket, egyebeket, hogy ne zavarjuk egymást.

  Folytatás...

  TheLázs 8 hónapja 1

 • Miért?

  Sziasztok! Sokan ismerhettek a képtelen nőügyekről és az ezzel kapcsolatos siránkozásról, az el-elkezdett de be nem igazán fejezett témákról, és a választékosságra törekvő, de többnyire inkább nyakatekert fogalmazásmódomról. Felerősödött egy probléma az életemben, ami érzésre eddig is mindig jelen volt, és ha szigorúan vesszük, több emberi kapcsolatomban, párkapcsolatban hagyta már ott a nyomát és ejtett sebeket, melyek aztán vagy begyógyultak, vagy nem.

  Mindig azzal kezdődik, hogy messziről, egészen alattomosan a gondolataimba mászik egy-egy csípősebb mondat vagy értékelés önmagammal szemben. a szakmában képes vagyok csak azt látni, amit nem tudok. A mindennapi életben is könnyen a hibákra fókuszálok, arra, hogy nem sikerül mozogni, ezt-azt elintézni. Többnyire az időnek tudom be, hogy nem jön össze.

  Nagyobb bajnak érzem, hogy nem lelek örömet mostanában úgy igazából semmiben. Normál esetben szeretek finomakat enni, leülni egy-egy hangszerrel játszani, mozogni, valamit csinálni, amiben úgy érzem, hogy élek. Ezek egyike sem járt örömmel, nem okozta azt az élvezetet, amit szokott. - sőt mi több, most értem egy Philip K Dick regény végére - hosszú ideje először olvastam valami klasszat - és itt is elmaradt a katarzis.

  Folytatás...

  TheLázs 1 éve 10

 • Arduino napló - 2. nap

  Az első napon nagyjából másfél órát sikerült tapogatnom a kezdőszettet, amit rendeltem magamnak.

  A másfél órába belefért, hogy elolvastam a fecnit, ami felsorolja a készlet tartalmát, valamint telepítettem az IDE-t. Eddig semmi tapasztalattal nem rendelkeztem C-területen, csupán egy évnyi - próbálok nem megfulladni - Visual Basic és néhány órányi Python áll mögöttem.

  Két mintakódot töltöttem le, az egyikkel analóg pint igénybe véve olvastam be egy poti ellenállását, a másikkal pedig a léptetőmotort mozgattam.

  A második napon megtalált a barkácsoló kedv, ezzel gyorsan fel is forrasztottam a tüskesort az LCD modulra. Természetesen nagyon gány lett, elsőre nem is működött az összes pin. Estére az LM35 hőmérőszenzorral, valamint referenciák és dokumentációk bújásával keletkezett egy hőmérő, ami az LCD-re jelez ki. Valami természetesen nem kerek vele, mert helytelen értlket és összevissza jelez ki

  A csapásirányt viszont már sikerült ezzel a kétszer két óra munkával elég jól belőni:

  Rendeltem egy nanót és egy motorvezérlőt. Amíg az nem jön meg, addig a készlet minden apró elemét szeretném kipróbálni, belőlük értelmetlen mintaáramköröket összerakni.

  Folytatás...

  TheLázs 2 éve 5

 • Megkésett évértékelő

  Ebben a posztban megpróbálom - amennyire röviden és tömören sikerülhet - összegezni a 2022-es évet. Sokat vitt és sokat hozott, de kezdjük a legelején.

  Az év első napjának hajnalára tisztán emlékszem. Nálunk voltunk Ambrussal, Minóval, Zolival, Bogival és Dorkával (Gyerekkori barátok, kishúgom, barátnőm ebben a sorrendben). Nagyon meleg volt, és valami csoda folytán mindenkibe rengeteg energia költözött. Hajnalban sétáltunk a Balaton partján, amit kis alvás után délután egyedül megismételtem. Egyszerűen reményteli érzés volt, áthatott a nyugalom, pedig kemény vizsgára készültem.

  Februári születésnapom környékén megvettem életem első nagymotorját. Egy szépen - de sajnos nem valami jól sikerült T5-ös pannónia, melyet először csak tologattam - idő és jogosítvány hiányában.

  Ahogy tekerem vissza az idővonalamat, egy-egy alkalom feltűnik, amikor nem a megszokott környezetemben keringtem, hanem nagyobb utakat tettem. A munkahelyi kitérők és a Dorkával tett közös kirándulások mellett kitűnt február hatodika, amikor még láthattam életben a nagyapámat. A vastagbelében talált daganatot hiába operálták ki körülbelül másfél éve, már túl későn került orvoshoz, és menthetetlenül megindult lefelé a lejtőn. A legutolsó, március 19-i találkozásunkkor már nagyon gyenge volt.

  Folytatás...

  TheLázs 2 éve 6

 • Kedves naplóm,

  Múltkor azért jól megkaptam, mennyire szerencsétlen helyzetbe sodortam magam, ami a szerelmet illeti. A bejegyzésben igyekszem a kiköltözésem óta eltelt időre megfelelően reflektálni, de tagadhatatlanul hangsúlyos eleme ennek Ő (továbbiakban A.)

  Előző részek tartalmából

  Ott hagytam abba, hogy óvatos közeledésem közben kiderült, hogy A foglalt, viszont nincsenek valami jó passzban a jelenlegi kapcsolatában. Ha ez egy egyszerű, "összemelegedős" jellegű kapcsolatként indult volna, örömmel hagytam volna annyiban. Valami azonban beütött már egészen az elején: rendesen szerelmes lettem. Utoljára közel tíz évvel ezelőtt ért hasonló, és ezt egyszerűen nem tudtam véka alá rejteni. Szenvedtem, küszködtem a bűntudattal, hogy mi legyen a következő lépésem, hogy hagyjam az egész miskulanciát magam mögött, mire a helyzet megoldotta önmagát: A és a jelenlegi pasija leültek beszélni, ahol az úr magától dobta fel, hogy nyissák ki a kapcsolatot, hiszen az elején ő is hibázott.

  Folytatás...

  TheLázs 2 éve 2

 • Kész a "baj"

  ismét szerelmes lettem, és hála az égnek, már biztos, hogy nem egyedül. Ráadásul most úgy rendesen, pont úgy, mint kicsit több, mint 9 évvel ezelőtt.

  A helyzet rövid kifejtését megelőzi ismét egy német nyelvű költemény:

  Glaubst du an das Drehbuch,
  Was für uns geschrieben ist?
  Wenn ich den Aufblättern will,
  Liest du es mit?

  Was drin steht ist nich nur
  Spaß und Abenteuer,
  Die nächste Zeilen bringen
  Uns wahrscheinlich herunter.

  Das Feuer ist heiß, wir
  Werden gerade verbrannt.
  Wird doch dein Streichholz
  Jetz zum Waldbrand?

  Tegnap elmentünk motorozni az érchegységbe kettesben a Pannonián. Egy kilátót néztünk meg Spiegelwaldnál. A kilátóban fent beszélgettünk, majd megkérdeztem, hogy megölelhetem-e. Azt mondta, hogy nagyon szeretné, de nagyon feszült. Megöleltem, majd megkérdeztem tőle, hogy csökkent, vagy nőtt-e a feszültség. Szorosan visszaölelt, majd azt súgta, hogy nem tudja. Nagyon szép hely volt, és nagyon szép pillanat.

  Folytatás...

  TheLázs 2 éve 25

 • Az élet szép

  Das Leben ist schön,
  zwar gibt es immer ein aber,
  Zu jedem Schmerz gehört
  Ein einziger Täter

  Das Leben ist schön,
  Wurde zur Überdruckventil
  Hält den Platz für alles
  Was nicht ausgesagt wird.

  Schrei mich an,
  Verjag mich jetzt, und schütze was du hast,
  Ihr spielt aus Noten,
  Mein Herz schlägt nicht den gleichen Takt

  Gefühle beißen mir langsam den Fleisch ab
  Gedanken stummgeschaltet
  Die Seele Umgestaltet
  Ich trockne mir die bittere Zähren,
  Ich muss lernen weiterzugehen.

  TheLázs 2 éve 6

 • Napló

  Az előző bejegyzés óta kiköltöztem Németországba. A költözés és a lakáskeresés simán zajlott, alig hoztam magammal valamit. Apránként lakom be a helyemet. Garázsom is van, ami eddig soha nem volt rendesen. Zwickau nem arról híres, hogy gazdag, vagy drága hely lenne, de azért kellemes meglepetés volt a garázzsal-rezsivel együtt is mindössze 400 €-s albérletár. Már van ágyam, konyhabútorom - ami ráadásul egyre kevésbé hever darabokban - előszobám, íróasztalom. primkó ruhásszekrényem, hűtőm, mosógépem, fürdőszobapolcom és egy nagy, hosszúszőrű szőnyegem. Élvezet berendezni, miután már az "alap" dolgok megvannak.

  Nőügyek

  Ezt az elejére vettem, mert már nagyon szerettem volna kiírni magamból. Az áprilisi szakítást követően az volt az eredeti elképzelésem, hogy amennyiben totális sikertelenséggel jutok el októberig - a nyarat, otthon töltött időt is beleértve - akkor regisztrálok valami csodás társkeresőre idekint. Ehhez képest találkoztam...

  Folytatás...

  TheLázs 2 éve 23

 • .

  Nincs étel, ami jóllakat.
  Nincs alvás, miután friss
  mozdulatokkal hesegetem
  odébb a bent ragadt álmokat.

  Nincs csend, ami elég halk,
  Hogy végre dolgozzak:
  Bezengi a szerpentinként
  Kanyargó dallam-gondolat.

  Vártam ezt a percet, és most
  mégis megremeg a térdem,
  Fekete betűk fehér papíron,
  Valahogy mégsem értem.

  TheLázs 2 éve 2

 • Napló

  Három hete az életem szakmai oldalának tanácstalansága vetette ki belőlem az ide írt posztot. Az élet ugyanolyan, ahogyan a világ is, mint július elején. Én azonban mégis gyökeresen más oldalát ismertem meg mind az életnek, mind saját magamnak. Szeretném megörökíteni itt mindazt, amin keresztülvitt az elmúlt három hónap.

  Az áprilisi szakítást követően a túlélésé volt a főszerep. Nem volt más, csak a diplomaszerzés. Ennek rendeltem alá mindent: fizikumot, étkezést, függőséget. Minden annak a szolgálatába állt Június 29-ig, hogy teljes mellszélességgel bírjak tanulni és koncentrálni. A munka meghozta a gyümölcsét, kiválóan sikerült a záróvizsga.

  A vizsga közeledtével azonban elkezdtem érezni, hogy ez a működés tarthatatlan. Rend és rendszer kellett az életembe. Néhány sík, amin elindulva rendbe tudom magam szedni. Kell a fegyelem - legyen ez a munkában és a testedzésben, kell a játék - legyen ez a kirándulásban és a zenében, és kell a pihenés - ez pedig a filmekben, baráti kapcsolatokban. Rohamtempóban elkezdtem edzeni, szigorúan tartva egy ritmust. Megszállottja lettem rövid időre az önfejlesztésnek. A legerősebb, legjobb önmagamat akartam kihozni magamból. Ruhákat vettem ész nélkül - amikre egyébként szükség is volt - faltam a pszichológiai témájú könyveket és új dolgokkal kísérleteztem.

  Folytatás...

  TheLázs 2 éve 5

 • Ahol a part szakad - inspiráció kerestetik

  Tisztelt Mindenki!

  26 éves vagyok, és nem tudom, hogyan tovább. Mindig csak azt tettem, ami "jó lesz", és eddig be is vált. Van két C1-es nyelvvizsgám, angol és német. Mellé egy vegyészmérnök BSc és egy gépészmérnök MSc diplomám. Két hete záróvizsgáztam.

  Az egyetem alatt dolgoztam egy külföldi vállalatnak, KATA-s ként számláztam be. A kapcsolat a céggel jó, Németo. keleti részére (ahol nagyon nagyon olcsó a megélhetés, cserébe a fizuk is kisebbek) azonnal kiköltözhetek, 1600-1900 € közti fizuért (Nettó) + Céges autó saját használatra. Pesszimistán számolva is 4-500 €-t tudok így egy hónapban félre tenni a lakáshitelem előtörlesztésére.
  A munka szakmailag nem ad sokat. Nagyon kicsit kell VEM-ezni, sokat CAD-ezni, beszállítókkal tárgyalni, újakat keresni, alkatrészhibákat felismerni és javítani/javíttatni. Nem rossz munka, a kollégák nagyon nagyon rendesek, jófejek és támogató a légkör. Fejlődési lehetőséget benne azonban nem látok.

  Magyar munkavállalástól az alakulóban lévő helyzet tart vissza (megtartottam volna a KATA-t, ha találok egy jó helyet itthon, és mellékállásban űzöm a kintit - ami bizonyos feladatok terén nagyon pörgősen ment is volna), és a félsz, hogy milyen munkatapasztalataim voltak eddig az országban.

  Folytatás...

  TheLázs 2 éve 32

 • A pedáns férfi siráma (vigyázz, önirónia!)

  Kéretik "buta hangon", ritmikusan dünnyögve olvasni:

  Itt voltál, és elvitted a kedvenc golyóstollamat,
  Mégsem ebből jöttem rá, hanem a villany úgy maradt.
  Kávét ittál, tudom jól, a zacc a főzőben maradt,
  Már hadd meg se említsem az összeszáradt poharat!

  Itt voltál és nyitva hagytad a nappali ablakát,
  Nem túl tapintatos a beköltözött szúnyogcsalád.
  Úgy siettél, láttam nyomát, szétvetett a lendület:
  Nem bírtam nem kiszúrni a csálé kukafedelet!

  Vegán Csia magos zabkásádat vakarom a pultról,
  Meglepődsz, ha nem akarok beszélni a múltról?
  Nem érdekel, most mi fáj és kivel randevúzol,
  Bizton tudom, hálát adok, ha végre elhúzol.

  TheLázs 2 éve 7

 • Túl sok a betegség és halál mostanában...

  Kedves Olvasók,

  most minket szépen utólért. Pár napja véget közös megegyezéssel Dorkával a kapcsolatunk. Öröm az ürömben, hogy most úgy érezzük mindketten, hogy jobban tudom támogatni abban, amin keresztülmegy, mint eddig. A történethez hozzá tartozik, hogy mindketten most kellene lediplomáznunk.

  Március közepén elment a nagymamája. Ő volt a családot összetartó erő. Túlzás nélkül jelenthetem ki, hogy Ő jelentette Siófokon az Otthont számára. Eddig tartott, hogy a nagypapa is kövesse: most érkezett a telefonhívás, várunk az orvosra, hogy kijöjjön. Közben az édesapjáról, aki nem régen jött haza a külföldi munkájából, derülnek ki a dolgok: ugyan mérés még nem támasztja alá, de harmadik-negyedik stádiumú szívelégtelensége van, a cukra évtizedekig kezeletlen volt, elmúlt 55 éves és majd' 200 kiló.

  Ehhez képest a pálya nálunk sima, mint a takonycsík amit a csiga húz maga után: itt "csak" egy nagypapa van rossz állapotban, közeli lejárati dátummal. Ő metasztázisos rákbeteg. Nem tisztázott, hogy miből terjedt szét rajta, de valószínűleg a bőréből indult, majd a beleiben, a pajzsmirigyén. a májában és a tüdejében is felbukkant. Már nem gyógyítják, csak kezelik. Messze van, érzelmileg és távolságban egyaránt, jobban aggódok nagyanyámért, aki ezt közelről nézi végig: amikor telefonálunk, meg-megremeg a hangja néha.

  Itt is: Eastman, Vakegérke, és ki tudja, kiről nem tudunk még.

  Folytatás...

  TheLázs 2 éve 44

 • Szeparációs szorongás

  Pontosvessző lettem,
  a saját .csv-ben.
  Bár lehetnék vessző,
  Lemenne pár kiló,
  De valami meggátol:
  A Lokalizáció.

  Az ügyem sajnos ismét
  kissé csehül áll:
  Más nyelvre állítva,
  Egy egyszerű vessző,
  Komoly egy akadály,
  Nehezen szeparál.

  Hol unalmas munkahely,
  vitte el a nyarakat,
  Máskor kútba esett év
  Félrement kapcsolat.
  Egy a lényeg,
  Legyen vége!

  Ki a régit, be az újat,
  Talán pont fordítva,
  A szeparátor után,
  Következzen más,
  Pezsgő ifju vérrel,
  Várok folytatást.

  Nach dem Intro
  Beschäftigen
  Wir uns mit dem
  Separieren.

  Kurz zusammen-
  gefasst wird es
  Mit ein bisschen
  Entfernung und
  ein Paar Tage
  Unvergleichbar
  besser gehen.

  And for it to seamlessly go,
  you shall seek the right country code.
  But why run towards the next entry,
  When the current one is just as comfy?

  The answer is blatant,
  brutal and simple.
  Popped in my mind,
  Like an old, ripe pimple.

  If I want to see the whole file
  In my remaining CPU time
  I have to act before
  The EOF arrives.

  TheLázs 2 éve 0

 • Családi csalódások

  Ma tudtam meg sok részletet az ármánykodásból.

  Én vagyok az Onoka. Van egy hitelre vett lakásom Pesten, jól áll a szénám, adott a közelgő diploma és mellette munka, és eddig - lekopogom - jó élet felé haladok, sőt. Jó életem van.

  A szüleim elvannak, apu mérnök, anyu tanárnő. Bőven elég amit hazahoznak, pláne úgy, hogy pár éve már én is kereső vagyok. Az alábbi történet egyik szereplője sem éhezik vagy szenved hiányt bármiben.

  Nagyapám meghalt két éve ősszel. Szerettük nagyon, nagy szövegei voltak, és egészen 15 éves koromig nem jöttem rá hogy nem a vér szerinti nagyapa. Anyai oldali nagyszülők, mama még él és jó egészségben él. A jog szerint anyukám a nem vér szerinti nagyapa után semmit nem örököl. Anyukám szerint ez ugyan jogos, de nem etikus. Szerintem sem, tekintve hogy 50+ évet anyukám családjában élt élete végéig. A ház másik fele a nagymamánké. Biztos vagyok benne, hogy a nagybátyám minden követ megmozgat majd, hogy megszerezze az egészet - persze a kifizetését leszámítva. Egyszerűen nem olyan alkat. Közel kétszer annyi bevételből gazdálkodik a családjuk mint a miénk, de nagyon rosszul bánnak a pénzzel. Összezsúfolva élnek felesleges kacatok között, túl sok gyerek túl kevés helyen, de közben minden rettenetesen exkluzív kell hogy legyen.

  Folytatás...

  TheLázs 3 éve 19

 • Mi motivál engem a mindennapokban?

  Az írás válasz erre a személyes bejegyzésre.

  6-14

  Az általános iskolában figyeltem fel egy különleges tulajdonságomra. Amit mondtak, megértettem. Amit feladtak, könnyedén megcsináltam. Nem okozott számomra nehézséget az iskola. Mellette számos fakultatív foglalkozással próbálták a szüleim lekötni az energiámat. Olyan voltam, és vagyok azóta is, mint egy mókus, ami mindenfelé rohangál gyors cikkcakkban, és az eldugott zsákmányt keresi. A figyelmem pontról pontra ugrált, nagyon gyors voltam asszociációkkal és erős volt a memóriám. Csodagyerek még sem lett belőlem, mert a képesség vagy a motiváció hiányzott ahhoz, hogy kiemelkedjek a társaim közül, mondjuk versenyeken.

  A tétel mondatom az volt, hogy csináljuk meg a feladatot minél gyorsabban, majd húzzunk vissza pihenni, szórakozni, vagy akármi mást csinálni.

  14-19

  Ahogy az anyag mennyisége nőtt, muszáj voltam rendesen leülni tanulni néha. Még mindig nem vittem túlzásba, pláne az első egy-két évben. Kéttannyelvűs voltam, hátha az elég kihívás lesz. Ott is egész jól szerepeltem, és megtanultam németül. Még mindig csapongtam, amíg el nem döntöttem, hogy mit szeretnék csinálni az egyetem után.

  Folytatás...

  TheLázs 3 éve 1

 • Merjek burkolni?

  Konyha hátfal burkolása a cél. Minden megoldásnak próbáltam utána nézni, és egyelőre mindenre nyitott vagyok. Szívesen hallgatnám meg egy-egy módszer előnyeit illetve hátrányát.

  Jelenleg a konyha hátfal teljesen csupasz. A következő megoldások közül melyiket a legkönnyebb - és legolcsóbb egyszerű halandóként kivitelezni? Műszaki érzék és türelem adottak.

  - csempézés vagy burkolás nagyobb lapokkal
  - munkalap-szerű anyag hátlapként
  - edzett üveg lapok (nagyon drága, legalábbis amit eddig találtam)

  Ki milyet csinált eddig házilag?

  TheLázs 3 éve 36

 • Egy rossz álom

  Ma hajnalban egy rossz álom a fejemre olvasta a gyerekkorom hibáit.

  Gyerekkorom
  Apukám szekált. Nem csak úgy aranyosan néha, hanem egészen gonoszul. Volt, hogy már anya szállt rá, hogy ne szekáljon, hiszen ő látta, hogy a szemem már kicsit jobban csillog az átlagosnál. Persze a fiúk nem sírnak, akkor sem sírtak. Inkább gombóccal a torkomban ültem végig egy családi ebédet, vagy akár ennek kibővített formáját, ahol vendégek is a közönség részét képezték. Persze anya sem volt mindenható, a szekálás egészen sokáig folytatódott. Nem mondhatom, hogy rossz apukám van. Gyerekkoromtól kezdve dolgos, becsületes embernek ismerem, és sok időt töltött velem, amikor kicsi voltam. Emlékszem ahogy nyírtuk a füvet, együtt takarítottuk az autót. Emlékszem, hogy hozott haza biciklivel az iskolából.
  Egyszerűen csak az ő apja is szekálta őt. Annak idején, nyolc évesen beírattak zongorázni. Pár év múlva apa megkért, hogy tanítsak meg egy darabot neki, amit nagyon kedvelt. Elkezdtük. Én nagyon örültem a haladásnak, anyának újságoltam boldogan hogy apa milyen aranyosan próbálkozik. Erre apa vérig sértődött, hogy őt szekáltam. Szóval ilyen természete volt a szekálással.

  Folytatás...

  TheLázs 3 éve 6

 • Ezt fújhatom?

  Vettem egy lakást.

  Megtekintéskor ott volt az elektromos fűtőtest. Szerződéskötés után már nem. Fénykép, bizonyító erejű dokumentum nem készült.

  Egyetlen plusz van, hogy a barátnőm eljött velem megnézni, és ő is emlékszik, hogy ott volt a fűtőtest.

  Mi védene meg attól, hogy ne lopják fel a földről a laminált padlót, vagy hogy ne lopják ki az ablakokat meg a bojlert ennyi erővel?

  TheLázs 3 éve 36

 • 23-25 Másfél év szikkadó beton

  Az előző élet-tervezős írás folytatása, szakmai és személyes oldalról visszatekerve, megvizsgálva az elmúlt másfél évet és a jelenem kérdéseit.

  Előző írás 2019-09-30

  Rendhagyó módon előre fogom venni a kérdéseimet, mert rövidek és velősek:

  Mit takar egy géptervező munkája? Sok tárgyunk van, sok különböző területbe betekintünk, de a kérdés az, hogy ez milyen gyakorisággal, milyen területeken fordul elő?

  Mi szerintetek az, ami elengedhetetlen egy párkapcsolatban?

  Szerintetek a lakáspiac merre mozdul? Budapesten lehet, hogy meg tudnék csípni valami picikét a gondosan kuporgatott zsetonból.

  A "Merre tovább" érzés sajnos cseppet sem enyhült bennem a legutolsó írás óta. Most, hogy az oktatás lassan a helyére kerül, és már lassan, de biztosan fogynak a tárgyak a diplomamunka mellől, más kérdések kezdtek el foglalkoztatni. Nem látom magam a jövőben. Sem betegen, sem egészségesen, sem boldogan, sem szomorúan, sem gazdagon, sem szegényen. Teljes Limbo-ban vagyok, a szüleim házában élek és dolgozom, néha már csak azért találok ki teendőket, hogy legyen miért elmennem otthonról. Olyan ez, mint minden nap üres tejbegrizt enni. Egyre nehezebb ránézni.

  Folytatás...

  TheLázs 3 éve 8

 • Megnyitom az ablakot,

  Megnyitom az ablakot,
  Színek, pompa, illatok,
  Megnyitom a fèszbukot,
  Az egyén már itt elbukott:

  Csökkentsük a szenvedést,
  Nézzünk apróhirdetést!
  A lét fájdalma nem kapar,
  A görgő hangosan hadar.

  Ne szólj, ne zavarj, ezt itt
  Most éppen nézem!
  Kevésbé mar így a fájdalom
  Merengve száz színes csillagon.

  Ingerelj, szúrj, akarni akarok
  Valamit, ami majd mindent megold.
  Hangszer, hardver, álmaim,
  Autó, veterán motor.

  Aztán amikor elmegy az áram,
  Vagy az internet egy kicsit,
  Felállok, sóhajtok egy nagyot,
  És én is végre: kikapcsolok

  TheLázs 4 éve 1

 • Lázadás lite

  Avagy így lett pár percre Siófok Kanada:

  TheLázs 4 éve 20

 • Jonice Webb: Running on empty

  Találtam egy könyvet. Már nem is tudom, hogy sikerült ráakadnom, mondhatni véletlen volt. A könyv sajnos csak angolul érhető el - ahogy látom, az önsegítő könyvek közé tartozik. Ez már képezni szokott egy adag vaskos szkepticizmust, hiszen önsegítő könyvnek álcázva el lehet adni a szcientológiát is - csak hogy egy példát említsek, de a Szabó Péteres önsegítés is elég jó alkalom arra, hogy a kategóriát messze elvessük.

  Ahogy az óvatos olvasást elkezdtem, a könyv két lábbal a földön, realisztikusan, példákon keresztül mutatta be, hogy a szüleink - akik sokszor ugyan a legjobbat akarják a gyerekeiknek - hogyan nem siettek a segítségünkre érzelmi érésünk során. Ahogy egy szülő éli az életét, amilyen hatások érik a munkahelyén vagy érték a gyerekkorában, mind kihat ránk. A mű pedig hozza sorba a tipikus hatásokat, és a jellemhibáinkat hozzá.

  Marhanagy élmény volt átélni, ahogy olvastam a könyvet és gondolkoztam egy-egy rész végén, hogy milyen helyzetekben vártam volna egy kicsit több megértést, akár csupán kiváncsiságot arra, hogy miért szeretnék valahogy másképp csinálni, mint ahogy a szüleim elvárják. Rengetegszer a szöveg kellős közepén akadt aha! érzésem, és abba is kellett hagynom az olvasást, annyira rádöbbentem a megfogalmazott igazságokra. Még gyerekkori barátok - akivel gyakorlatilag együtt éltük meg a felnőtté válást - jellemhibái és szülei is be-beugrottak.

  Folytatás...

  TheLázs 4 éve 0

 • Miata tulajok! NA, főleg...

  Kedves Mx5-tulajok. Szeretnék venni egy szép példányt '98 előttről. De nagyon tetszik, tipikusan a rózsaszín köd állapotában vagyok.

  Miért NE vegyek? Milyen hátrányai vannak? Mivel szúrok ki magammal, ha beruházok egy ilyen csodába? Főleg tulajdonosok véleményére lennék kiváncsi.

  TheLázs 4 éve 39

 • Videokártya halálok

  Sziasztok!

  Úgy érzem, jó lenne látni, hogy milyen kártyák lehelték ki a lelküket a kezeink alatt. Most köszönt el egy RX 580 tőlem, és arra inspirált ez, hogy készítsek egy kisebb statisztikát a Ti tapasztalataitokból.

  A következőket szeretném kérni

  Típus
  Gyártmány
  Használat időtartama
  Elköszönés módja

  Ha nincs meg minden adat, az sem baj, elég saccolni.

  A legutóbbi kártyáim:
  Radeon HD 7850 2Gb
  Gigabyte GV-R787OC-2GDH
  Használtan vettem, ismeretlen előélettel, nálam fél évet ment.
  Skyrim alatt egyszer csak befagyott, utána már nem POST-olt vele a gép.

  RX580 8Gb
  Power Color Red Devil
  Használt kártya ez is, PC-be szerelve érkezett hibásan.
  Csak a tesszellációs effektek kirajzolásakor színes csíkok ugrálnak térben.

  Érdekes módon az Nvidia kártyáim közül nem volt egy sem, ami elment volna (nem is volt a családban 8800, csak egy 9600...). Bár ehhez az is hozzá tartozik, hogy zöld fronton egy 1050 Ti-m volt csak mostanában, ami driver és felhasználói konfort szempontjából a legjobb kártyám volt. Egy fapad MSI Aero itx méretű darab, tökéletesen kiszolgált. Sajnos már kicsit határesetnek érzem a teljesítményét, így a cseredarabként 1660-ra esett a választásom.

  Folytatás...

  TheLázs 4 éve 31

 • Igényfelmérés - kevésből sokat

  Dell E7240 felhasználója vagyok.

  Arra gondoltam, hogy a lehető legnagyobb szakmai igényességgel ami tőlem kitelik, bemutatnám egy laptop mindennapi feladatokra optimalizálásának folyamatát.

  A munkaköröm részmunkaidőben "utazgatós-kereskedelmis-mérnökös" amihez jó, ha mindig hozzáférek gyorsan az e-mailjeimhez, fel tudok ütni egy CAD szoftvert hogy egy-egy egyszerűbb rajzot megnézzek az úton. A rendelkezésre álláshoz persze kell az üzemidő és az sem utolsó, ha az érintett témákban minél gyorsabban cselekszik a kis masina.

  A következő témákkal szeretnék foglalkozni, amivel egy utazó, könnyebb és gyorsabb gépet varázsolhatok a rendelkezésemre álló laposból. A következő témákat érinteném:

  - Az alapanyag értékelése, hardver összevetése a használt és új piaci alternatívákkal
  - Windows installálás a lehető legkevesebb szeméttel
  - Undervolt - avagy az üzemidő nyomában
  - Memóriaidőzítések - mihez kezdhetünk laptopon ezekkel?

  Tudom, hogy minden témát érintettünk már itt-ott, kivéve talán az időzítéseket. Ezért a célom csak félig-meddig a módszerek pontos bemutatása, inkább arra törekszem, hogy az eredményeket mutathassam be egy-egy lépés után, és hogy a használhatóságot a notesz cseréje nélkül növeljem meg amennyire csak lehet.

  TheLázs 4 éve 17

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.