2022. május 27., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Túl sok a betegség és halál mostanában...

  Kedves Olvasók,

  most minket szépen utólért. Pár napja véget közös megegyezéssel Dorkával a kapcsolatunk. Öröm az ürömben, hogy most úgy érezzük mindketten, hogy jobban tudom támogatni abban, amin keresztülmegy, mint eddig. A történethez hozzá tartozik, hogy mindketten most kellene lediplomáznunk.

  Március közepén elment a nagymamája. Ő volt a családot összetartó erő. Túlzás nélkül jelenthetem ki, hogy Ő jelentette Siófokon az Otthont számára. Eddig tartott, hogy a nagypapa is kövesse: most érkezett a telefonhívás, várunk az orvosra, hogy kijöjjön. Közben az édesapjáról, aki nem régen jött haza a külföldi munkájából, derülnek ki a dolgok: ugyan mérés még nem támasztja alá, de harmadik-negyedik stádiumú szívelégtelensége van, a cukra évtizedekig kezeletlen volt, elmúlt 55 éves és majd' 200 kiló.

  Ehhez képest a pálya nálunk sima, mint a takonycsík amit a csiga húz maga után: itt "csak" egy nagypapa van rossz állapotban, közeli lejárati dátummal. Ő metasztázisos rákbeteg. Nem tisztázott, hogy miből terjedt szét rajta, de valószínűleg a bőréből indult, majd a beleiben, a pajzsmirigyén. a májában és a tüdejében is felbukkant. Már nem gyógyítják, csak kezelik. Messze van, érzelmileg és távolságban egyaránt, jobban aggódok nagyanyámért, aki ezt közelről nézi végig: amikor telefonálunk, meg-megremeg a hangja néha.

  Itt is: Eastman, Vakegérke, és ki tudja, kiről nem tudunk még.

  Folytatás...

  TheLázs 4 hete 44

 • Szeparációs szorongás

  Pontosvessző lettem,
  a saját .csv-ben.
  Bár lehetnék vessző,
  Lemenne pár kiló,
  De valami meggátol:
  A Lokalizáció.

  Az ügyem sajnos ismét
  kissé csehül áll:
  Más nyelvre állítva,
  Egy egyszerű vessző,
  Komoly egy akadály,
  Nehezen szeparál.

  Hol unalmas munkahely,
  vitte el a nyarakat,
  Máskor kútba esett év
  Félrement kapcsolat.
  Egy a lényeg,
  Legyen vége!

  Ki a régit, be az újat,
  Talán pont fordítva,
  A szeparátor után,
  Következzen más,
  Pezsgő ifju vérrel,
  Várok folytatást.

  Nach dem Intro
  Beschäftigen
  Wir uns mit dem
  Separieren.

  Kurz zusammen-
  gefasst wird es
  Mit ein bisschen
  Entfernung und
  ein Paar Tage
  Unvergleichbar
  besser gehen.

  And for it to seamlessly go,
  you shall seek the right country code.
  But why run towards the next entry,
  When the current one is just as comfy?

  The answer is blatant,
  brutal and simple.
  Popped in my mind,
  Like an old, ripe pimple.

  If I want to see the whole file
  In my remaining CPU time
  I have to act before
  The EOF arrives.

  TheLázs 1 hónapja 0

 • Családi csalódások

  Ma tudtam meg sok részletet az ármánykodásból.

  Én vagyok az Onoka. Van egy hitelre vett lakásom Pesten, jól áll a szénám, adott a közelgő diploma és mellette munka, és eddig - lekopogom - jó élet felé haladok, sőt. Jó életem van.

  A szüleim elvannak, apu mérnök, anyu tanárnő. Bőven elég amit hazahoznak, pláne úgy, hogy pár éve már én is kereső vagyok. Az alábbi történet egyik szereplője sem éhezik vagy szenved hiányt bármiben.

  Nagyapám meghalt két éve ősszel. Szerettük nagyon, nagy szövegei voltak, és egészen 15 éves koromig nem jöttem rá hogy nem a vér szerinti nagyapa. Anyai oldali nagyszülők, mama még él és jó egészségben él. A jog szerint anyukám a nem vér szerinti nagyapa után semmit nem örököl. Anyukám szerint ez ugyan jogos, de nem etikus. Szerintem sem, tekintve hogy 50+ évet anyukám családjában élt élete végéig. A ház másik fele a nagymamánké. Biztos vagyok benne, hogy a nagybátyám minden követ megmozgat majd, hogy megszerezze az egészet - persze a kifizetését leszámítva. Egyszerűen nem olyan alkat. Közel kétszer annyi bevételből gazdálkodik a családjuk mint a miénk, de nagyon rosszul bánnak a pénzzel. Összezsúfolva élnek felesleges kacatok között, túl sok gyerek túl kevés helyen, de közben minden rettenetesen exkluzív kell hogy legyen.

  Folytatás...

  TheLázs 5 hónapja 19

 • Mi motivál engem a mindennapokban?

  Az írás válasz erre a személyes bejegyzésre.

  6-14

  Az általános iskolában figyeltem fel egy különleges tulajdonságomra. Amit mondtak, megértettem. Amit feladtak, könnyedén megcsináltam. Nem okozott számomra nehézséget az iskola. Mellette számos fakultatív foglalkozással próbálták a szüleim lekötni az energiámat. Olyan voltam, és vagyok azóta is, mint egy mókus, ami mindenfelé rohangál gyors cikkcakkban, és az eldugott zsákmányt keresi. A figyelmem pontról pontra ugrált, nagyon gyors voltam asszociációkkal és erős volt a memóriám. Csodagyerek még sem lett belőlem, mert a képesség vagy a motiváció hiányzott ahhoz, hogy kiemelkedjek a társaim közül, mondjuk versenyeken.

  A tétel mondatom az volt, hogy csináljuk meg a feladatot minél gyorsabban, majd húzzunk vissza pihenni, szórakozni, vagy akármi mást csinálni.

  14-19

  Ahogy az anyag mennyisége nőtt, muszáj voltam rendesen leülni tanulni néha. Még mindig nem vittem túlzásba, pláne az első egy-két évben. Kéttannyelvűs voltam, hátha az elég kihívás lesz. Ott is egész jól szerepeltem, és megtanultam németül. Még mindig csapongtam, amíg el nem döntöttem, hogy mit szeretnék csinálni az egyetem után.

  Folytatás...

  TheLázs 7 hónapja 1

 • Merjek burkolni?

  Konyha hátfal burkolása a cél. Minden megoldásnak próbáltam utána nézni, és egyelőre mindenre nyitott vagyok. Szívesen hallgatnám meg egy-egy módszer előnyeit illetve hátrányát.

  Jelenleg a konyha hátfal teljesen csupasz. A következő megoldások közül melyiket a legkönnyebb - és legolcsóbb egyszerű halandóként kivitelezni? Műszaki érzék és türelem adottak.

  - csempézés vagy burkolás nagyobb lapokkal
  - munkalap-szerű anyag hátlapként
  - edzett üveg lapok (nagyon drága, legalábbis amit eddig találtam)

  Ki milyet csinált eddig házilag?

  TheLázs 9 hónapja 36

 • Egy rossz álom

  Ma hajnalban egy rossz álom a fejemre olvasta a gyerekkorom hibáit.

  Gyerekkorom
  Apukám szekált. Nem csak úgy aranyosan néha, hanem egészen gonoszul. Volt, hogy már anya szállt rá, hogy ne szekáljon, hiszen ő látta, hogy a szemem már kicsit jobban csillog az átlagosnál. Persze a fiúk nem sírnak, akkor sem sírtak. Inkább gombóccal a torkomban ültem végig egy családi ebédet, vagy akár ennek kibővített formáját, ahol vendégek is a közönség részét képezték. Persze anya sem volt mindenható, a szekálás egészen sokáig folytatódott. Nem mondhatom, hogy rossz apukám van. Gyerekkoromtól kezdve dolgos, becsületes embernek ismerem, és sok időt töltött velem, amikor kicsi voltam. Emlékszem ahogy nyírtuk a füvet, együtt takarítottuk az autót. Emlékszem, hogy hozott haza biciklivel az iskolából.
  Egyszerűen csak az ő apja is szekálta őt. Annak idején, nyolc évesen beírattak zongorázni. Pár év múlva apa megkért, hogy tanítsak meg egy darabot neki, amit nagyon kedvelt. Elkezdtük. Én nagyon örültem a haladásnak, anyának újságoltam boldogan hogy apa milyen aranyosan próbálkozik. Erre apa vérig sértődött, hogy őt szekáltam. Szóval ilyen természete volt a szekálással.

  Folytatás...

  TheLázs 9 hónapja 6

 • Ezt fújhatom?

  Vettem egy lakást.

  Megtekintéskor ott volt az elektromos fűtőtest. Szerződéskötés után már nem. Fénykép, bizonyító erejű dokumentum nem készült.

  Egyetlen plusz van, hogy a barátnőm eljött velem megnézni, és ő is emlékszik, hogy ott volt a fűtőtest.

  Mi védene meg attól, hogy ne lopják fel a földről a laminált padlót, vagy hogy ne lopják ki az ablakokat meg a bojlert ennyi erővel?

  TheLázs 1 éve 36

 • 23-25 Másfél év szikkadó beton

  Az előző élet-tervezős írás folytatása, szakmai és személyes oldalról visszatekerve, megvizsgálva az elmúlt másfél évet és a jelenem kérdéseit.

  Előző írás 2019-09-30

  Rendhagyó módon előre fogom venni a kérdéseimet, mert rövidek és velősek:

  Mit takar egy géptervező munkája? Sok tárgyunk van, sok különböző területbe betekintünk, de a kérdés az, hogy ez milyen gyakorisággal, milyen területeken fordul elő?

  Mi szerintetek az, ami elengedhetetlen egy párkapcsolatban?

  Szerintetek a lakáspiac merre mozdul? Budapesten lehet, hogy meg tudnék csípni valami picikét a gondosan kuporgatott zsetonból.

  A "Merre tovább" érzés sajnos cseppet sem enyhült bennem a legutolsó írás óta. Most, hogy az oktatás lassan a helyére kerül, és már lassan, de biztosan fogynak a tárgyak a diplomamunka mellől, más kérdések kezdtek el foglalkoztatni. Nem látom magam a jövőben. Sem betegen, sem egészségesen, sem boldogan, sem szomorúan, sem gazdagon, sem szegényen. Teljes Limbo-ban vagyok, a szüleim házában élek és dolgozom, néha már csak azért találok ki teendőket, hogy legyen miért elmennem otthonról. Olyan ez, mint minden nap üres tejbegrizt enni. Egyre nehezebb ránézni.

  Folytatás...

  TheLázs 1 éve 8

 • Megnyitom az ablakot,

  Megnyitom az ablakot,
  Színek, pompa, illatok,
  Megnyitom a fèszbukot,
  Az egyén már itt elbukott:

  Csökkentsük a szenvedést,
  Nézzünk apróhirdetést!
  A lét fájdalma nem kapar,
  A görgő hangosan hadar.

  Ne szólj, ne zavarj, ezt itt
  Most éppen nézem!
  Kevésbé mar így a fájdalom
  Merengve száz színes csillagon.

  Ingerelj, szúrj, akarni akarok
  Valamit, ami majd mindent megold.
  Hangszer, hardver, álmaim,
  Autó, veterán motor.

  Aztán amikor elmegy az áram,
  Vagy az internet egy kicsit,
  Felállok, sóhajtok egy nagyot,
  És én is végre: kikapcsolok

  TheLázs 2 éve 1

 • Lázadás lite

  Avagy így lett pár percre Siófok Kanada:

  TheLázs 2 éve 20

 • Jonice Webb: Running on empty

  Találtam egy könyvet. Már nem is tudom, hogy sikerült ráakadnom, mondhatni véletlen volt. A könyv sajnos csak angolul érhető el - ahogy látom, az önsegítő könyvek közé tartozik. Ez már képezni szokott egy adag vaskos szkepticizmust, hiszen önsegítő könyvnek álcázva el lehet adni a szcientológiát is - csak hogy egy példát említsek, de a Szabó Péteres önsegítés is elég jó alkalom arra, hogy a kategóriát messze elvessük.

  Ahogy az óvatos olvasást elkezdtem, a könyv két lábbal a földön, realisztikusan, példákon keresztül mutatta be, hogy a szüleink - akik sokszor ugyan a legjobbat akarják a gyerekeiknek - hogyan nem siettek a segítségünkre érzelmi érésünk során. Ahogy egy szülő éli az életét, amilyen hatások érik a munkahelyén vagy érték a gyerekkorában, mind kihat ránk. A mű pedig hozza sorba a tipikus hatásokat, és a jellemhibáinkat hozzá.

  Marhanagy élmény volt átélni, ahogy olvastam a könyvet és gondolkoztam egy-egy rész végén, hogy milyen helyzetekben vártam volna egy kicsit több megértést, akár csupán kiváncsiságot arra, hogy miért szeretnék valahogy másképp csinálni, mint ahogy a szüleim elvárják. Rengetegszer a szöveg kellős közepén akadt aha! érzésem, és abba is kellett hagynom az olvasást, annyira rádöbbentem a megfogalmazott igazságokra. Még gyerekkori barátok - akivel gyakorlatilag együtt éltük meg a felnőtté válást - jellemhibái és szülei is be-beugrottak.

  Folytatás...

  TheLázs 2 éve 0

 • Miata tulajok! NA, főleg...

  Kedves Mx5-tulajok. Szeretnék venni egy szép példányt '98 előttről. De nagyon tetszik, tipikusan a rózsaszín köd állapotában vagyok.

  Miért NE vegyek? Milyen hátrányai vannak? Mivel szúrok ki magammal, ha beruházok egy ilyen csodába? Főleg tulajdonosok véleményére lennék kiváncsi.

  TheLázs 2 éve 39

 • Videokártya halálok

  Sziasztok!

  Úgy érzem, jó lenne látni, hogy milyen kártyák lehelték ki a lelküket a kezeink alatt. Most köszönt el egy RX 580 tőlem, és arra inspirált ez, hogy készítsek egy kisebb statisztikát a Ti tapasztalataitokból.

  A következőket szeretném kérni

  Típus
  Gyártmány
  Használat időtartama
  Elköszönés módja

  Ha nincs meg minden adat, az sem baj, elég saccolni.

  A legutóbbi kártyáim:
  Radeon HD 7850 2Gb
  Gigabyte GV-R787OC-2GDH
  Használtan vettem, ismeretlen előélettel, nálam fél évet ment.
  Skyrim alatt egyszer csak befagyott, utána már nem POST-olt vele a gép.

  RX580 8Gb
  Power Color Red Devil
  Használt kártya ez is, PC-be szerelve érkezett hibásan.
  Csak a tesszellációs effektek kirajzolásakor színes csíkok ugrálnak térben.

  Érdekes módon az Nvidia kártyáim közül nem volt egy sem, ami elment volna (nem is volt a családban 8800, csak egy 9600...). Bár ehhez az is hozzá tartozik, hogy zöld fronton egy 1050 Ti-m volt csak mostanában, ami driver és felhasználói konfort szempontjából a legjobb kártyám volt. Egy fapad MSI Aero itx méretű darab, tökéletesen kiszolgált. Sajnos már kicsit határesetnek érzem a teljesítményét, így a cseredarabként 1660-ra esett a választásom.

  Folytatás...

  TheLázs 2 éve 31

 • Igényfelmérés - kevésből sokat

  Dell E7240 felhasználója vagyok.

  Arra gondoltam, hogy a lehető legnagyobb szakmai igényességgel ami tőlem kitelik, bemutatnám egy laptop mindennapi feladatokra optimalizálásának folyamatát.

  A munkaköröm részmunkaidőben "utazgatós-kereskedelmis-mérnökös" amihez jó, ha mindig hozzáférek gyorsan az e-mailjeimhez, fel tudok ütni egy CAD szoftvert hogy egy-egy egyszerűbb rajzot megnézzek az úton. A rendelkezésre álláshoz persze kell az üzemidő és az sem utolsó, ha az érintett témákban minél gyorsabban cselekszik a kis masina.

  A következő témákkal szeretnék foglalkozni, amivel egy utazó, könnyebb és gyorsabb gépet varázsolhatok a rendelkezésemre álló laposból. A következő témákat érinteném:

  - Az alapanyag értékelése, hardver összevetése a használt és új piaci alternatívákkal
  - Windows installálás a lehető legkevesebb szeméttel
  - Undervolt - avagy az üzemidő nyomában
  - Memóriaidőzítések - mihez kezdhetünk laptopon ezekkel?

  Tudom, hogy minden témát érintettünk már itt-ott, kivéve talán az időzítéseket. Ezért a célom csak félig-meddig a módszerek pontos bemutatása, inkább arra törekszem, hogy az eredményeket mutathassam be egy-egy lépés után, és hogy a használhatóságot a notesz cseréje nélkül növeljem meg amennyire csak lehet.

  TheLázs 2 éve 17

 • Kolgét, az új motorom.

  Mi más is lenne, ismét Simson.

  Van egy ismerősöm a szülővárosomban. Nem közeli ismerettség, őt is az NDK-kismotorok révén ismertem meg. Időnként mindig összefutottunk itt-ott, és ismertem is nagyjából a motorjait. Volt egy olyan Schwalbe nála, ami már akkor felkeltette az érdeklődésemet, amikor először láttam hasonlót. Azt, hogy azt láttam, ami az Övé, csak később tudtam meg. Az idős szerelőnél volt éppen egy kiadós viziten és törődésen, hogy újra munkába állhasson, amikor a saját motorom is éppen törődésre szorult. Így találkoztunk.

  Első látásra persze nem sok különbség van Gertrud, és az akkor látott szürke Schwalbe között. Aki nem ismeri Gertrudot, annak röviden bemutatom. Egy utolsók közül való KR51/2 1985-ből: eredeti színe törtfehér volt, és Dunaparton, Nagytétény környékén teljesített szolgálatot halőr motorjaként. Innen vette meg a második gazdája, aki kékre pingálta, majd a harmadik, aki sokat motorozott is vele. Na tőle vettem meg 2017 elején, hogy aztán egy métert se menjek vele a teljes felújítás kezdetéig.

  Folytatás...

  TheLázs 2 éve 2

 • Meditáció tapasztalatok

  Kedves fórumozók!

  Szeretnék beszámolni a saját tapasztalataimról, ami a meditációs gyakorlást illeti, és ugyanitt kiváncsi vagyok a ti témához kapcsolódó észrevételeitekre is.

  Előre szeretném leszögezni, hogy a meditációról, gyakorlatban szeretnék értekezni, a hit, vallás és medzsik kérdését nem szeretném érinteni, ezért kérek mindenkit, aki ilyen témában szólna hozzá, legalább egy Off topic formázást tegyen rá.

  Az iskolában, ahová jártam, egy plakátra lettem figyelmes. A plakáton egy pár soros bevezető mellett egy időpont és egy helyszín szerepelt. Itt megjelentem és részt vettem azelső meditációmon. Ez idén tavasszal történt.

  A gyakorlásunk csakra-meditáció, három pontra igyekszünk irányítani a figyelmünket egy-egy zeneszám erejéig. Amikor az idő letelik, kis szünetet tartunk, félig meddig kötetlen beszélgetés zajlik, majd ismét meditálunk.

  A tanító bátorított minket, hogy minden nap gyakoroljunk, de erre egészen idáig nem nagyon volt példa. Azt a felemelő érzést viszont mindig nagyon élveztem, amikor egy alkalom végén haza indulva az elmém és a testem százszor könnyebbnek érződött. A következő napon még van, hogy kitart a lendület, az a bizonyos flow-érzés néha egészen könnyen megélhető a mindennapi tevékenységek során.

  Folytatás...

  TheLázs 3 éve 11

 • 18-23: Oktatásban, "szakmában", közéletre figyelve

  Amikor elfordul életem számlapján az évek mutatója a tizennyolc felett, még nagyon sok tekintetben mást hittem a világról, mint ma. Ma, 23 évvel a hátam mögött sem gondolom úgy, hogy mindent tudnék, sőt! Rengeteg területnek csupán a felszínét karcolom, és ezért igazából egyikben sem mélyültem még el, de talán ebben az életszakaszban ez még bocsánatos bűn.

  A tizennyolcadik születésnapom gimnázium utolsó előtti évében volt, ugyanis 5 éves kéttannyelvű képzésre mentem. Ennek volt egy hatalmas előnye, két nyelvvizsga. Persze, az iskola "mellé járt" ugyan a nyelvvizsga, de azt sajnos már nem mondhatták el magukról mindannyian, hogy el is sajátították az adott nyelvet.

  Akkoriban készültem az érettségire gőzerővel. Nem volt értelmezhető fizikatanárunk, ezért nem mertem belevágni sem a villamos, sem a gépész tanulmányokba, helyette a kémia irányába fordítottam az érdeklődésemet, és a vegyészmérnöki szakot jelöltem meg a BME-n.

  Folytatás...

  TheLázs 3 éve 40

 • E6540 Tartósteszt

  Akkor szántam el magam egy üzleti gép megvásárlására, amikor a garanciaidő lejárta után egy héttel az alsó polcos AMD-s Lenovo-m (z50-75) feldobta a pacskert. Addig fillérprütykölésnek éreztem a használt gépet ami nem is csoda, hiszen nem nagyon volt nálam komolyabb lapos, így összehasonlítási alap nélkül maradtam.

  Elsőként egy olcsó - óvatos gépet akartam, egy 3rd gen Intellel bíró E6330-at vettem. Meg sem néztem, postával jött egy HA-n is hirdető cégtől. A srácok (két fiatalabb fószer viszi a boltot) nagyon korrektek, jópofák. Nem nevesítek, hiszen azt nem illik, de annyit talán megsúghatok, hogy azóta az ismerősöknek és családnak elhozott üzleti gépek ára tart a hét számjegyű összeghez, és a gépek átlagára 63 ezres volt.

  A 6330-as nagyon tetszett, hosszú üzemidő, korrekt billentyű és masszív váz tették első sorban a kiváló, mindennapi társammá. Ami nagyon hiányzott az asztalim eladása óta, az a minimális játék volt. Egy-két ezer éves címmel szórakoztam rajta, mint az ImperiumGalactica 2 vagy a ClashOfHeroes.

  Amikor megláttam, hogy van a kínálatban kellemes áron E6540, azonnal lecsaptam rá. Ez a mostani gépem, amit be fogok mutatni. A felületes, inkább impresszionista ismertetés és tapasztalatok után pedig azt is kifejtem, miért hirdettem meg számtalan oldalon miután megvettem az utódot.

  A döntés alapja: a specifikáció

  Folytatás...

  TheLázs 3 éve 8

 • Elidegenedés - versélmény

  Fáradt vagyok. Az elmém kétségbeesetten kapkod, és igyekszik a legkisebb pozitív visszacsatolásba is belekapaszkodni. Minden apró mondat, jel, szó, mosoly számít. Drog ez a petyhüdt akaratnak, ami éppen azzal dacol, hogy ne marcangolja magát szüntelenül. Mert kihagysz egy félévet. Mert nem értelmes munkát végzel, nem értelmes pénzért. Nem leszel egyszerre több szakterület mestere. A hobbidra sincs időd. Ha mégis kapsz néhány morzsát, az csak arra elég, hogy leroskadj a gép elé és elolvasd a híreket, majd vörös szemekkel kinyúlj. Mérnöki diplomával olyan munkát találsz, ami gyakorlatilag egy droid is elvégez, és ha szerencséd van, nem az elkövetkező 5-10 évben veszi át a szerepedet egy szoftver.

  Mindannyian egy "kib@szott nyomasztó" (FAM, sic!) hajóban evezünk. A tetteinknek semmi hosszú távú következménye nincs, és hogy is próbálnánk egy egész társadalmat jobbá tenni, ha még önmagunkat sem boldoggá tesszük, csupán pótcselekvésekkel "szeretjük" vissza az életbe. Nekem ma nagyon megfogalmazta ezt az érzést Márai Sándor Halotti Beszéde. Nem vagyok emigráns, Magyarországon dolgozom, de nem látom magam sehol 10-20, de akár már csak 5 év múlva sem. Irány külföld, harsognák sokan, de ha itt is a "Márai üt meg" akkor odaát mit kapok majd? Forgunk együtt a földi poklunkban. Fogadjátok szeretettel a verset, a depis filozofálásért pedig utólag is elnézést kérek.

  Folytatás...

  TheLázs 3 éve 4

 • AMD as its finest...

  "Régi" laptoppal (E6540) vettem elő régi játékot (Skyrim). A képkockaszám némi idő eltelte után - ez általában bizonyos grafikus terhelés alatt körülbelül ugyanannyi idő - leesik, drasztikusan.

  HD 8790M a kártya, mellette intel HD4600 egy 4300m- széria i5-személyében.

  Ezer és ezer módon próbáltam megfogalmazni angolul, de megoldást a problémára sehol nem találtam.

  A kötelező köröket már lefutottam, 80°C-ot nem éri el a GPU, és amikor a jelenség beüt, akkor nem csak a framerate esik, de a GPU használat is, 100% környékéről 1-35%-ra. Ez a hűlést is magával vonja, simán leesik 65-70 fok köré a szenzor által mért érték.

  A mérést MSI Afterburnerrel végeztem, és először arra gyanakodtam, hátha a Skyrim csak ennyire Bethesda.
  Aztán beugrott, hogy teljesen ugyanezeket a tüneteket megkaptam már COD4 (eredeti) alatt is.

  GPU usage drop, framerate drop. Skyrim esetén 60, COD esetén 125 volt a képkockaszám korlátozás, mindkét esetben használtam olyan beállításokat is, ahol ennek a kétszeresét is simán elbírta a masina, de akkor is jött a borzalom.

  Az integrált GPU felhasználása ugyanakkor nem ugrik meg, marad ugyanúgy 1-2% közelében. Értetlenül állok a jelenség előtt. Mit lenne érdemes szerintetek még megmérnem? Korábbi Win telepítés és grafikus driver sem segített, különböző szoftverkörnyezetben visszatérő hibáról van szó.

  Folytatás...

  TheLázs 3 éve 14

 • Ilyen nem fordult még elő,

  hogy valamiben ilyen csúfos kudarcot valljak.

  A félév elején már tudtam, hogy nem a BME Gyógyszervegyész mesterszakán fogok végezni. Igyekeztem a februári indulás során a lehető legtöbb lehetőséget nyitva hagyni magam előtt, hogy végül olyan helyre kerüljek előbb vagy utóbb, ahol otthon érezném magam.

  A két tervem az volt, hogy vegyészmérnökire átjelentkezem, és folyamatirányítást végzek, majd megpróbálom a gépészmérnök MSc-t, vagy hogy egyből gépészmérnök MSc-re újrafelvételizem szeptemberben.

  Ehhez mérten felvettem csillió (40 kredit) tantárgyat, és beadtam két felvételit, biztos ami biztos.

  Miután kicsit kristályosodott bennem az, hogy a gyógyszeres tárgyakat nem célszerű elvégeznem - hiszen felesleges energiabefektetés, és mellette a szab.vál. krediteket is rombolja, ezeket háttérbe szorítottam, és koncentráltam a közös tárgyakra, és arra a két gépész előkövetelmény tágyra, amit felvettem.

  Minden tökéletesen ment volna, ha nem felejtek el (összesen persze többször) 2x bemenni az egyik gyakorlatra. Így buktam az egyik tárgyat, és nincs meg az átvételi kérelemhez szükséges kreditmennyiségem.

  A felvételiket az oktatási dékánhelyettes tanácsára visszavontam - akkor még fel sem merült, hogy nem lenne meg az átvételi követelmény.

  Folytatás...

  TheLázs 3 éve 2

 • Lehet, hogy most (R)áfázom!

  Sziasztok. Tiszta sor, hogy nem itt fogom megkapni az összes kérdésemre az összes hibátlan választ, de legalább a kérdéseimet szeretném a segítségetekkel olyanra csiszolni, hogy az ne szemöldökráncolást és morcos nav-os ügyintézőket eredményezzen.

  Egy külföldi céggel kerültem kapcsolatba, akik kapcsolattartóként szeretnének alkalmazni, illetve tanácsadóként és fordítóként. Ezek közül egyikre sincs képesítésem hivatalosan. Magyarországon vagyok közben, diákként. Hallgatói jogviszonyom van, emellett szakmai gyakorlat munkaviszonyom és alkalmi munkaviszonyom valószínűleg szintén lesz az év során. A német cég állandóra szeretne lecsapni rám, távmunka jelleggel. A munkám mennyiségéből és jellegéből következik, hogy egy hónapban 5-600 eurónál nem keresnék többet.

  Ha 1:1 alkalmaznának, akkor magyarországon minden 100 000 megkeresett forintomból 52 500-at le kellene adnom állam-bácsinak, hiszen én számolnék el és nem a cég a fizummal. Ez a legrosszabb forgatókönyv, amire azért van szükség, mert Mo.-i letelepedéssel és itthon töltött 183 napnál hosszabb idővel végzem a tevékenységet. Viva la magyar adórendszer.

  Folytatás...

  TheLázs 3 éve 28

 • DT 50 MX – Takahiro

  Január 27–én hoztam haza a motort szombathelyről. Azért tetszett, mert ezzel megnézhettem, mi zajlott japánban, amikor még javában készültek a simsonok. A modell életciklusa 1978-96 volt. Ezt követően már csak a folyadékhűtéses (LC) modellek kerültek piacra.
  Amíg nem vettem kézbe, csak a következő adatok szolgáltak támpontként: japán, 1989-es (tehát már elektronikus gyújtású), 5 sebességes, 4 lóerős motorkerékpár, ami nyugaton nagy sikereket ért el, és nagyon nagy számban került értékesítésre.

  A próbaúton csak az indítás utáni nagyon magas alapjárat volt egy kicsit furcsa, ami később visszaesett normális mértékűre. A kormánycsapágyban is érezni egy kis akadást, de minden más rendben van. A reflektor valamiért félárbocra eresztve világított a tompítotthoz képest – biztosan csak el van kötve a villany. Hasonló apró, zavaró hülyeségeket leszámítva nem volt vele semmi komolyabb gond.
  Hazafelé szállítás közben letörtem véletlenül a kuplungkar konzolját. Nem jól tettem fel a futóra, szomorú. Utángyártott kar: 8117 .- kártyáról, a hazahozatal költsége 9610.- (Szombathely-Siófok, utánfutózva).

  Folytatás...

  TheLázs 3 éve 4

 • Villany-ászok!

  Önjelölt villamosmérnök lettem öt percre, amint rájöttem, nem lehet izzót kapni értelmes áron a motorom műszerfalába. T10 foglalat, 6V, 3W.

  Az Ebay-en van, tizesével majd' ötezerér'. Vagy az Aliexpressről LED, ami a "koszos", világítótekercsből előmászó áram miatt nem lesz egy életbiztosítás, kiég egy perc alatt és (b)cserélhetem ki másra.

  Ugye azt tudjuk, hogy P=U*I, és R=U/I.

  Ebből rendezve P=U^2 / R

  Ebből adódik, hogy a 6v 3w izzóm ellenállása elvben 12 Ohm.

  Ugyanezen elvvel a könnyen tömegekben elérhető 12v 10w izzó ellenállása 14,4 Ohm.

  (A hidegellenállással nem vagyok tisztában)

  A 12V-os izzón az adott törvényből visszaszámolva 6^2/14,4 = 2.5W teljesítmény adódik.

  Ez az, amit az izzószál disszipál majd.

  Aki jártasabb, kérlek világosítson fel: Lesz-e élettartama, és egyszerre fényereje is? Érdemes egyáltalán vergődni?

  TheLázs 3 éve 10

 • Márkanév-köznév

  Kinek jut még az eszébe ilyen páros? A lényeg, hogy a márkanév forrjon egybe a termékkel, ne lehessen elválasztani tőle.

  Példák a mindennapi életből:

  Klingerit-tömítés
  Wacom-tábla
  Rotring-ceruza

  Folytassuk, gyűjtsünk még. Én is leírom, ha az eszembe jut még pár.

  TheLázs 3 éve 69

 • Hirdetős szöveg...

  Apa rám bízta, hogy adjam el a laptopját. Na már most, én egy fantáziadús embernek tartom magam. A laptop pedig olyan állapotban volt egy-két év használata után, mintha most bontottam volna ki újonnan. Még a csomagolása is hiánytalan.

  Ez a jelenség, amit néha-néha tapasztalni lehet, megihletett teljesen. Olvassátok hát szeretettel amit írtam. Nem, ez nem hirdetés, csak szórakoztatni szeretnék vele. Viszont mint hirdetés, máshová feltöltöttem. A laptop nem a nagyapámé, tehát ferdítek. És édesapám meg nem nyugdíjas. Még az a szerencse, hogy nem olvassa ő ezt a szöveget. Talán megbántaná. Na nem baj, ez az én feladatom, és így oldottam meg :)

  A hirdetés

  Kell egy laptop? Van rá összesen százhúsz ezresed? Még játszanál is néha? Fontos hogy ne legyen agyonhasználva? Ne keress tovább!
  [Specifikációk]
  ...
  Mindenki ismeri azt a jelenséget, amikor valakinek az ismerősök között sikerül szert tennie egy bácsi autójára. A bácsi általában rendszerető, évente olajat cserélt, gyakran takarította, ápolta és csak vasárnapokon ment templomba a féltve örzött – mondjuk Suzuki Ignissel – ami így egy hibátlan állapotú újszerű autóként maradt meg kevés társával együtt az utókornak. Sajnos ezek az esetek igen ritkák, pont akkor nem fordul elő, amikor nekünk kellene egy járgány.

  Folytatás...

  TheLázs 3 éve 26

 • Éljenek a kócsing-könyvek...

  Amikor elkezdtem az előző félévemet a Műszaki Egyetemen, kicsit féltem a rám váró feladatoktól. Az utolsó félév már részben önálló mérnöki munka végzését feltételezte. Zoli, egy közeli barátommal pedig egy albérletbe költöztünk, hiszen neki is ez volt terv szerint az utolsó féléve. Az ő jóvoltából került a kezembe életem első kócsing-könyve, amit csak az iránta érzett tiszteletből nem hajítottam gyorsan és messzire.

  A könyv címe A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása (Stephen R. Covey). A cím rettenetesen béna ahhoz képest, amit a tartalom képvisel. A két fő fejezetre és hét alfejezetre bontott mű első fele az egyénnel foglalkozik. Szépen, logikusan vezet végig a filozófiai és elvi alapoktól a gyakorlati megvalósításig. Itt már látszik, hogy nem szokásokról van szó, hanem elvekről, amiket a gyakorlatba átültetve kiléphetünk abból a mederből, amibe a modern társadalom és a kapitalizmus működése során könnyen belesodródunk. Nem így fogalmazza meg a szerző, de szerintem ez is következménye az elvek követésének.

  Folytatás...

  TheLázs 3 éve 12

 • Bocsáss meg uram, vétkeztem!

  Ma megint nagyon sok dolog történt.

  Zoli - Schwalbe

  Zoli motorjába betettük a blokkot, rá a gyújtást, egyebeket. Múlt alkalommal ment a blokk tesztje, hogy minden rendben legyen. Elvileg most sikerült, már csak pár apró simítás van vissza.

  Gertrud -Az én Schwalbém

  A térdvédő egyengetésére nem találtam embert. A kipufogó cserélve, minden más apróság cserélve, összerakva. A térdvédővel az a szerencse, hogy 1037-es Ral színű gyanta van rajta, ami "pótolható" a motor többi részéhez passzoló színben. A villanyak görbült úgy, hogy felelt a nem egyenes futásért, annak cseréjével a biztonság kérdése is rendeződött.

  A vétek

  Elmentem Szombathelyre motorért. DT-50 MX. Szép, jó. Nagyon kalandos volt, hogy így sikerült elmennem érte, majd egyszer leírom. Egy igazi, csupa szív ember segített félig-meddig a rokonságból. A műhelyét is megengedte használni - mondván Ő úgy sem megy ki oda ilyenkor. Én pedig birkózok, hogy időben és mindenben beleférjek, persze dolgom végeztével kipakoljam és kitakarítsam a műhelyt. Minél alaposabban.

  A drága jó műhely most így néz ki:

  Folytatás...

  TheLázs 3 éve 9

 • Színek, illatok és formák

  Nem vagyok nagy veterános arc. Vettem egy simsont, amit megcsinálgattam. Aztán egy másikat, attól aki megcsinálgatta. Jól jártam a két mocival, sok örömteli kilométert megtetttem, mégis úgy érzem, még van hová.
  Több lehetőség van előttem, hogy ezt a hobbit kergessem, de a döntés még várat magára, hiszen könnyű elszórni a pénzmagot, de én a bombabiztos vételre várok. Ugyanitt, ha valakinek van valami tippje, szívesen fogadom :) Tapasztalat ak
  rmelyik említett típussal jöhet!

  Schwalbe KR51/1

  A legelső motorom - és az egyetlen, amit eladtam - ilyen típus. Nyomatékosabb egy kicsit a blokkja alul a későbbi változatoknál, és az egésznek a kapcsolókörmös váltó és a bowdenes hátsó fék miatt van egy olyan érzete, mintha egy sokkal öregebb motorral menne az ember. Összesen ha 3 ilyenen ültem, de nagyon megkívántam. Sokkal jobb a blokk karaktere a városi kóricáláshoz, mint az 51-es. Szerintem. Aztán ízlések és pofonok.

  Van a környezetünkben egy-két schwalbe. Facebookon körbenéztem, milyenek az árak. Hát brutál. Ehhez képest pihen itt egy mellettem, amit nem biztos, hogy el lehet hozni. Az öreg, akitől a legelső motoromat vettem, árulná. Nem hirdette meg, most kórházban van. Nem biztos, hogy az állapota megengedi, hogy nyélbe üssük az üzletet.

  Folytatás...

  TheLázs 3 éve 4

 • Újév

  Megkéstem az írással. Ezt a záróvizsgára fogom legszívesebben. Nem azért, mert arra készültem volna ahelyett, hogy kiírjam magamból ezt a csomó gondolatot és érzést. Inkább az játszott közre, hogy a helyzetemben furcsán éreztem magam, természetellenesen váltotta egymást a nyugalom és nyugtalanság, és hiányoztak a kérdéseimre a válaszok. Elnézést kérek az ismételt kedvesnaplómozásért.

  Olyanná vált a világom, mintha lyukakat szaggattak volna rá, idáig. Ma sikeresen levizsgáztam, és lassan összeállt a kép. Nem a vizsgáról kijöve, és nem is a bizottság tagjaival az eredményhirdetésen kezet fogva. Hazaértem, és Zolit, a lakótársamat és a húgát hallgattam meg, ahogy előadtak két számot, ének + gitár. Ott engedtem fel, síráshatárig. Eddig azonban nagyon sok dolog történt velem ami a jövőmre is hatni fog, úgyhogy megpróbálom ezeket sorba szedni.

  Tavaly voltam a gimnáziumban. Végül elmentem. Úgy érzem, sok helyen sikerült elérnem hogy figyeljenek rám, ahol megszólaltam, elrakták ösztönösen a telefonokat, néhány osztályban még többen kérdeztek is. Összefutottam egy kedves barátommal is, aki a szakdolgozatához végzett adatgyűjtést. Pár mondatot tudtunk beszélni, és az egyik ilyen bemutatót együtt tettük, hiszen egyszerre sikerült egy osztályba beszabadulni véletlenül.

  Folytatás...

  TheLázs 3 éve 8

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.