2017. április 28., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Anna gondolatok - okulás a múltból

  Tavaly igazán nemtörődöm módon vágtam haza emberek önbecsülését és lelkét. Aki olvasott a nagy áprilisi összezördülésemről D-vel, majd az E-vel történt afféromról, az képben van.

  Na, most egy Annával találkoztam, aki elbűvölt. Gondolati szinten már megszületett bennem az elhatározás, hogy ezt az aranyos mételyt én a szívem környékéről légkalapáccsal irtom és lángszóróval perzselem tova, hogy ne essen csorba a D-vel folytatott, gyümölcsöző kapcsolatunkon.
  Olyan eszközzel lettem végül úrrá a káoszon ami a fejemben dúlt, amiről nem mertem volna feltételezni, hogy hatásos. Írtam egy üzenetet E-nek, bocsánatkérés gyanánt ami némi lélek-utántöltést is tartalmazott. Az írásnak három tanulsága volt:
  - Tanultam az esetből
  - Rettenetesen sajnálom ami parasztságomat utána elszenvedte (volt bőven)
  - Ő egy értékes ember

  Ezek mellett, hogy kizárjam a tévedést, (ó, mily fatális tévedést!) leírtam, hogy D-t szeretem, és nagyon jól érzem magam vele. Persze ezt csak úgy lábjegyzetbe, nem arcbadörgölősen igyekeztem. Mire a levél elment, megírtam D-nek az egész sztorit - most két napig még nem látjuk egymást huzamosabb ideig, de úgy éreztem, joga van tudni - és azt is, hogy ezek után, ha E-vel beszélek, nem akarom, hogy sértődgessen meg rosszul érezze magát, hiszen számomra ő (D) marad a non plus ultra.

  Folytatás...

  TheLázs 1 hete 2

 • Véletlenszerű

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum sodales ex a justo imperdiet pulvinar. Vestibulum sed enim nunc. Suspendisse ac tincidunt ipsum. Fusce placerat enim felis, vel viverra eros pharetra ac. Praesent a pretium mi, quis fermentum dolor. Ut nunc risus, condimentum sit amet felis ac, blandit iaculis ipsum. Sed nec porta elit. Quisque a lacus efficitur ante semper aliquam non nec lacus.

  Donec auctor ipsum eget aliquam ornare. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce ultrices magna et porta tristique. Cras sed tortor imperdiet, maximus nulla vel, malesuada nisi. Cras porta sapien tortor, vitae pharetra tellus rhoncus vitae. Duis scelerisque nisi eget orci scelerisque, et bibendum nisl dignissim. Cras vehicula sem vel faucibus blandit. Vestibulum non nibh sed augue mattis varius. Nulla ac est non dui sagittis vulputate. Praesent convallis posuere urna, id feugiat quam maximus in. Etiam eleifend, erat eget interdum condimentum, risus ante convallis erat, quis semper risus ex vel ex. Suspendisse tristique velit eget magna scelerisque scelerisque. Pellentesque sed suscipit mauris, ut congue quam. Pellentesque dictum nibh id volutpat ultrices. Suspendisse a elit finibus, cursus est non, sagittis mauris.

  Folytatás...

  TheLázs 2 hete 8

 • Fejlesszünk!

  Szeretnék programozni. Valamikor egy kevés VBA-t tanultam, az nem volt rossz, csak valahogy okos excel tábláknál többre vágyok.

  Ki mit ajánl, ha valami olyasmit szeretnék, ami szemléletes, nincs android eszközöm, és nem olyan bonyolult felfogni?

  Előre is köszönöm. Nem célprogramok létrehozása az első feladat, hanem hogy értsek, tanuljak.

  TheLázs 3 hete 7

 • Hát ez furcsa volt

  Ma este megcsörrent a telefonom. Körülbelül tizenegy óra lehetett, és egy ismeretlen, de nem rejtett szám hívott. Két srác volt a túloldalon, akik megkérdezték, hogy emlékszem-e rájuk.

  Hogyne, hiszen mindenre emlékszem: nyáron lerobbant a bringájuk a modellüzlet előtt, aztán a szétesett fogaskoszorút valahogy megpróbáltuk összetákolni, adtam nekik egy telszámot hogy hívjanak nyugodtan, ha valami még kettészállna, aztán elváltunk egymástól.

  Na, most, több mint fél évvel ezután felhívtak, és kérdőre vontak, hogy emlékszem-e. Persze, igennel válaszoltam, majd megkérdeztem, mit tehetek az urakért. Ők csak beszélgetni szeretnének. Hát, nem ellenkeztem, elvégre úgy sem voltam még elég fáradt, és hirtelen kiváncsi is lettem, hogy mi szél hozta a hirtelen megkeresést.

  Beszélgettünk motorokról, a felújításról, aztán nemsokára a lakhatásra terelődött a téma. Pesti gyerekek, megemlítettem nekik, hogy én is sokat vagyok fenn az egyetemből kifolyólag. Hát igen, egy-egy 7-8 óra időtartamú laboralkalmat követőleg már tényleg szinte csak kifolyok az egyetemről.

  Kérdezgettek, hogy mit tanulok, hogy hol van az egyetem, majd én is kérdeztem. Kiderült, hogy a sihederek 17 évesek. Az egyik a földrajz nagy szerelmese, a másik pedig a virtuális világé és a formáké.

  Folytatás...

  TheLázs 3 hete 3

 • Jármű - jogi know-how

  Sziasztok!

  A tavalyi év során volt egy kisebb Simson Schwalbe fellángolásom. Azt a motort végül eladtam, és örültem, hogy megszabadultam tőle. Idén februárban viszont ismét elkapott a gépszíj.

  Annyi a különbség a két eset között, hogy az új motor - szintén schwalbe - már nem töltött egészen három napot egészben nálam. Eltökélt szándékom volt, hogy csavarról csavarra felújítva helyezem ismét üzembe. A felújítás szépen halad, sajnos elég drága lesz, de legalább tartós.

  A váz szinterezést kap, akár az idomok, és a blokkot motorszerelővel tetettem rendbe - ez utóbbi kiderült, hogy egy 40e km-t futott, bontatlan blokk volt, ami sajnos már elég rossz állapotban leledzett. A gyújtás cseréje megtörtént elektromosra, a kiegészítő apróságok beszerzése pedig még jelenleg is folyik.

  A kérdés a következő: ezt az 1985ös gyártású, 50ccm hengerűűrtartalmú motort szeretném forgalomba helyeztetni, és a tulajdonomként bejegyeztetni. Ez a jelenlegi gumiszabályok miatt nem lenne muszáj, de mégis szeretném, hiszen a teljesítménye némileg meghaladja (szakadékban hátszéllel) az SMKP kategóriáét.

  Folytatás...

  TheLázs 1 hónapja 10

 • Az élet rövid, meghalni kötelező

  Tizenhárom - tizennégy éves korom körül, vagy talán egy két évvel később belegondoltam, hogy a tudomány jelen állása szerint az ember halandó. Mivel nem volt a vallás a háztartásunkban (jav.) túlságosan erőltetve, és amúgy is az a hiszem ha látom típus voltam mindig, alapból elvetettem a túlvilág és a felsőbb hatalom létezését.

  Ez nagyon masszív felismerés volt ahhoz képest, hogy milyen érettségi szinten álltam akkoriban. Olyan keveset tudtam, de ez a logikai következtetés mégis olyan nehéz terhet helyezett rám. Csak egy van belőlem, az életemből, és csak előre haladunk, vissza nem lehet. Ezzel rá kellett hogy döbbenjek, hogy minden mozdulatomnak, tettemnek súlya van.

  Később aztán könnyedén feledtem ezeket a gondolatokat. Nem voltam óvatos, nem voltam kimért, és sokszor nem adtam meg a tiszteletet azoknak, akiknek egyébként járt volna, és magamat sem tiszteltem, és sokszor nem álltam ki magamért.

  A gimnázium harmadik évét taposhattam, amikor először szembesültem a halál jelenlétével. Valaki olyan halt meg, aki ugyan nem volt a családom tagja, de nagyon nagyon szerettem. Sajnos nem mutattam ezt neki eléggé ki. Péter bácsi, az általános iskolai osztályfőnököm volt az az elsőtől a negyedik osztályig. Egyszerűen öröm volt hozzá bemenni akármikor, felső osztályosként is gyakran látogattuk, amikor nem a saját kis harcainkkal voltunk elfoglalva.

  Folytatás...

  TheLázs 1 hónapja 17

 • Karácsonyiból nőnapi

  Ebay.com, szeretlek.

  Történt a következő, valamikor tavaly novemberében: gondoltam, az apróságokhoz, amivel egymást kedvesemmel meglepjük az ünnepekkor, hozzá csapok még valamit, ami filléres, de jól jön. Egy Wii-HDMI converter volt a kiszemelt termék, meg is rendeltem, tüstént. Mivel sok apróságból tevődött össze mindkettőnk "kosara", így észre sem vettem, hogy nem jött meg. Valamikor, január végén rá akartam nézni, de sehol nem találtam meg az adatokat, mert anno. még vendégként rendeltem, és közben regisztráltam.

  Már bebeszéltem magamnak, hogy biztosan csak hülye vagyok, meg sem rendeltem az említett terméket, de mivel jól jönne, tegnapelőtt megfogalmazódott bennem, hogy most aztán - de tényleg - megrendelem. Hála az égnek még nem tettem meg, ugyanis ma reggel a postaládámban a novemberi termék fogadott.

  Nem tudom, hogy miért volt ilyen döbbenetes a kiszállítás sebessége, de ez azért így laza. Legalább Nőnapra jó lesz, Dorka örül majd, hogy felköltöztethetjük Budapestre a Wiit.

  TheLázs 1 hónapja 6

 • Mi is esett le?

  Foglalkoztat, hogy a szabadság-hídi balesetet milyen eszközzel követték el. Látott vagy hallott-e valaki valamit, pontosan milyen gyártmány repült. Köszönöm, flame a szabályozásról nem kell. A hírportálok semmit nem tudnak, csak a police.hu közleményt másolják.

  TheLázs 2 hónapja 3

 • Vegyészmérnöki szak - 2. félév tapasztalatai

  Nos, az első félévet sok szerencsével még karácsony előtt be tudtam fejezni, így volt időm rápihenni a második félévre, amivel kapcsolatban megkaptuk a fejmosást, hogy na, ez már nehéz lesz. Nehezebb is volt, de még mindig nem érte el az igazán nehéz harmadik félév szintjét. Most bemutatnám pár sorban a második félév tárgyait:

  Fizikai Kémia I

  Ez a második félév tipikus ijesztgetőtárgya. Maga a tárgy nem nehéz, megérthető és felfogható. Sokat kell vele foglalkozni, én az előadásokra is végig bejártam, és elég sokat számolgattam. A kiegészítő konzultációk és számolási gyakorlatok kötelezők! Az első zárthelyin átmenni kötelező, mert utána már csak nehezedik. Itt felértékelődik az időmanagement, mert nem ez az egyetlen tárgy, ahol érvényes az előző kijelentés.
  A számítások megértése fontos, de a zárthelyi után el is lehet engedni a példákat a félévre. Utána javasolt szépen lassan nekiállni a tételsor kidolgozásának, ami rövid, sok mindenben egymásra hasonlító tételekből áll,
  de rengeteg anyagot felölel. Az ajánlott irodalom - tankönyv - mindent tartalmaz, amit a vizsgán kérnek. A miértek megértése a legfontosabb, rendszeresen az egész tananyagon átívelő kérdéseket tesznek fel. Ez a tárgy szóbeli vizsgás, szerencséből, tanulás nélkül nincs az az ember, aki átmegy. Ebből csodával határos módon négyes lettem.

  Matematika A2c

  Folytatás...

  TheLázs 2 hónapja 2

 • Vegyészmérnöki szak - 1. félév tapasztalatai

  Mielőtt a Budapesti Műszaki Egyetemre kerültem, nem sokat tudtam róla. Sőt, szinte semmit. Úgy gondoltam, amikor bekerültem, hogy mindennek a kulcsa az információ, jó előre megkérdeztem minden számonkérésről és tárgyról mindent, ami bennem felmerült. Ez később kifizetődött, ha nem is játszi könnyedséggel, de a képességeimhez mérten jól végeztem el az eddig magam mögött tudott féléveket.

  A vegyészmérnököknek szóló tárgyak mellett megtalálhatóak lesznek más, egységes intézményi tárgyak leírása, és tapasztalatok is. Amit én láttam, pár esetben már elavultnak számít, viszont az információk többsége véleményem szerint jövedelmező lehet az egy-két évvel mögöttem járók számára.

  Ahogy a címben is említettem, az első félév tárgyairól lesz szó. Lássuk hát a listát:

  Általános kémia

  Megpróbálok a nehezebbel és hangsúlyosabbal indítani. Ez az első félév legfontosabb tárgya. Aki ezzel nem boldogul, és elvérzik, az sok egyéb tárgyat nem vehet fel a következő félévekben. Persze, itt nem akarok senkit elrettenteni, mert maga a tárgy színes, érdekes és magával ragadó. Két csoportra bontva járhattunk órára, egy emelt szintű és egy "alap" csoport. A kettő között igazándiból a szemlélet más, az anyag az emelt szintű vizsgára nem olyan "sablonos", több teret kap a gondolkodás és a kreativitás.

  Folytatás...

  TheLázs 2 hónapja 3

 • Miért butulok és miért nem élsz?

  Ez egy szemét írás Nekem, Neked, és D-nek is. Eléggé kusza gondolatokat gyúrtam össze álmatlanságomban, és egyáltalán nem garantálom, hogy értelmük is marad, mire a vászonra hajigálom a szavakat.

  Na, szóval: butulok. Ez a második évem a Műszaki Egyetemen, és rengeteg a hajtás és a tanulás, mégis inkább érzem magam hülyének, mint okosnak. Nem az egyetemi életről van itt szó, hanem a mindennapi életről. És még csak nem is másokhoz akarom magam hasonlítani.

  Rosszul érint, hogy régen igazi kis túlbuzgó, problémamegoldó gép voltam, aki mindent, ami az útjába került, valahogy leküzdött. Manapság az egyszerűbb utat keresem mindenhol, a jól kitaposott ösvényt, a másolt jegyzőkönyvet. Érzem, hogy a kreativitásom alább hagyott, a gondolkodásom sokat lassult, ha pedig problémával találom magam szembe, előbb tojom le, minthogy a megoldást keressem. Nem tudom, mi változtatott meg ennyire, és nem akarok ilyen lenni. Ha az öt évvel ezelőtti önmagam most végignézne rajtam, nem biztos, hogy boldog lenne.

  Folytatás...

  TheLázs 3 hónapja 6

 • Utcazenész - célszerszám

  Baromi csúnyán forrasztok. Szándékosan nem azt írtam, hogy tudok forrasztani, mert nem tudok. Ennek dacára szétégetés nélkül sikerült működő erősítőt varázsolni a következő kitből, amit az alin rendeltem:

  [link]

  A kész munkáról nem teszek fel fényképet, mert nagyon ocsmány. A felső oldala még csak-csak, de az alját nagyon szégyellem. Ez az erősítő egy feszültségmérő és egy ólomakksi kíséretében kerül be egy fadobozba, ahol is egy pár jó kis kétutas autóhangszórót hajt majd meg. Nem ez a koncepció, hozott anyagból dolgozom. Gyakorlatilag az erősítőn és egy-két csatlakozón kívül minden adott a mókához. Természetesen a folytatólagos fázisok érdemelnek majd képeket, hiszen a fadoboz érdekes lesz, a feldobásához még egyéb ötleteim is vannak, de ezt meghagyom meglepinek.

  TheLázs 3 hónapja 1

 • Szintetizátor speciális feladatra.

  A feladat a következő. Egy hordozható erősítő mellé vihető szintetizátor, amit utcazenére használnék, kísérőhangszerként. Az erősítő adott, saját építés. A fontos kritériumok, amiknek muszáj megfelelnie:
  - használható hangszínek - legalább 1-2 ami normális, nem prüntyögés.
  - elemes üzemeltetés - vagy DC bemenet is lehet, 6 vagy 12 volt
  - legyen kicsi. A billentyűméret nem számít, az megszokható, 60-80 centinél ne legyen semmiképp sem szélesebb.
  - legyen polifónia - ez fontos, ne az szabja meg, hogy mit és hogyan, hogy egyszerre maximum négy hangot tud a hangszer.

  Ami esetleg jól jönne, az a sustain, de az már tényleg csak hab lenne a tortán.

  Használtban is gondolkozom, régebbi típus is érdekelne. Egyszerűen ilyesmit igen igen nehezen találok.

  TheLázs 3 hónapja 8

 • Levél a barátomnak

  A szilveszteri buliban, ahol voltam, igazán szilveszteri volt a hangulat. Mindenki összeveszett mindenkivel, a házigazda a mosdóban hisztériázott, a másik haver meg addig gyökérre itta magát. Oké, állj. Nem ilyennek ismertem sem egyiket, sem másikat.
  Neveket nem írok, legyenek mondjuk X és Y.

  X-nek pánikbetegsége volt, már meglehetősen maga mögött hagyta az egészet. Grafikusnak tanul, idén kezdte, Kaposváron. A pánikbetegsége előtt is volt már egy alkalom, amikor az egész személyisége - nem tudom, hogy miért - gyökeres fordulatot vett. A barátnőinkkel felmentünk Budapestre kirándulni, 2014 nyarán. A program kitervelése során mi egy kész ütemtervvel álltunk eléjük, hiszen Dor (a barátnőm) apukája turisztikai szervezéssel foglalkozik. Ez nekik nem jelezték, hogy nem tetszene, csupán X felvetette, hogy menjünk ki az IKEA-ba. Megjegyeztem neki, hogy az - mivel csak tömegközlekedve tudunk mozogni - nem két perc, és akkor az eredeti tervből már semmi nem fog a programba beleférni. Abban maradtunk, hogy az Ikea kört majd megejtjük külön, egy következő kirándulás keretein belül.

  Folytatás...

  TheLázs 3 hónapja 15

 • Ne spórolj ilyesmin...

  Sziasztok!

  Gondolom, már veletek is megesett, hogy valamiből olcsót vettetek, és későn - néha szitkozódás, néha akár egészségügyi problémák felmerülése után rá kellett döbbennetek, hogy ilyesmin spórolni nagyon nagyon rossz döntés volt. Ilyen történetekre lennék kíváncsi, de hogy ne csak olvasgassak, én is megosztok veletek kettőt.

  Annak idején, körülbelül 2011-2012 fordulóján a nagy sportmultiban megvettem a kerékpáromat. Az előzőt ellopták, mindennapos használatra kellett, sziklalovas - tízpróbás MTB. Nem sok pénzért, 55e HUF-ért megvettük, majd apa a céges platóson hazahozta nekem. Nagyon boldog voltam, madarat lehetett volna velem fogatni. A bicikli sorsa lassan arrafelé látszott alakulni, mint a kettővel ezelőtti bicajomé, ami egy áruházi (tesco) szemétkupac volt, de szétütni megfelelt. Sajnáltam volna még egy bicajt tönkretenni, így elkezdtem karban tartani, és költöttem is rá, ha olyasmit kellett rendezni, amihez nem értettem. Persze később azt is megtanultam, így már nem maradt rajta ismeretlen részlet. Már a harmadik szett külső gumit koptatom, túl vagyok legalább 10e km-en a kis csodaszamárral.

  Folytatás...

  TheLázs 4 hónapja 5

 • Jófogás - jómodor

  Az Úr állatkertje nagy, de szeretnénk azt hinni, hogy legalábbis születni a kerítésen kívülre sikerült.

  Egy fickó feltett egy nylonhúros, elektroakusztikus Samick gitárt - egyébként meglehetősen egyszerű darabnak tűnt, nem túl komoly elektronikával - 17000 forintért. Én felhívtam az illetőt, de hezitáltam előtte, nos hát nem kellett volna. Öt perccel lecsúsztam róla, és hiába ajánlottam érte többet - ami nálam volt 20-as, adtam volna érte - az úr mondta, hogy már lebeszélte, ezen nem kíván másítani. Oké, semmi gond, megdicsértem emberünket - tényleg dicsértem - hogy becsületes, nem lehet 3000 forintért megvenni, és kívántam neki jó üzletelést, illetve beszélgettünk még kicsit egy másik gitárjáról.

  Történt, hogy még aznap este megláttam ugyanazt a gitárt egy más hirdetőnél, aki ilyenekkel foglalkozik. A fotókon ügyesen forgatták a hangszert, hogy aki csak a képeket nézi, annak ne tűnjön fel hasonlóság, illetve a tokot nem hirdették meg. Gondoltam, rákérdezek, hogy mennyit kér a hangszerért, ha harmincon belül hajlandó megválni tőle, akkor nekem is jó bolt, amúgy is mindig jól jön egy ilyen gitár.

  A párbeszéd így hangzott:

  Folytatás...

  TheLázs 4 hónapja 14

 • Egy érdekes statisztika 2016-ból:

  [link]
  Angolul van, tehát némi angoltudás javallott. Én vízöntő vagyok, mindenkinek köszönet a hozzájárulásért.

  TheLázs 4 hónapja 2

 • Agyfa 1 Német "zene"

  TheLázs 4 hónapja 1

 • Gitár - update

  Kedddves olvasókok. Valakitől kaptam egy tippet, hogy vigyem be a gitárt a kil.hu boltjába, a Budai Gitárboltba (ez cégnév, ezért nagybetű...?) .

  Ott Gyula - ha jól emlékszem a keresztnevére - ránézett, és egyből mantrázta, hogy mit kell tudni a hangszerről:
  Román Hora, Szászrégenben készült, egész jó anyagokból, valószínűleg az egész tömör anyagokból, mind a fedlap, mind a hát. A bordafelválások - mert kiderült közben, hogy kettő is repedt - javíthatók gyorsan és olcsón, a messze földről megrendelt csontok és húr - ami így jelentősen harmadába kerül - pedig már úton vannak.

  A fekete leves viszont itt jön: a hangszert a Horáék készítették. Mesterhangszert akartak csinálni belőle - ezért a sok jó anyag - de nem igazán értettek hozzá, így egy jó anyagokból túl merevre épített dobozom van, amivel játszhatok így is, de kezdhetnék vele bármi mást is.

  Mit lehet kezdeni ilyenkor egy gitárral?

  Felmerült a bordázat kikönnyítése, és a fedlap anyagának vékonyítása, amennyiben az egy rétegvastagságmérés során túl vastagnak bizonyulna.

  Rákérdeztem, hogy mennyire rizikós egy soundport kialakítása, és ezzel kapcsolatban is pozitív volt a visszajelzés, nem lehetetlen és nem ördögtől való beavatkozás.

  Folytatás...

  TheLázs 4 hónapja 2

 • Gitárosok, szakértők, öregek!

  Üdvözlök mindenkit, aki betévedt. A probléma a következő: a következő fényképeken bemutatok egy hangszert, amiről semmit (!) nem tudok. Néhány részletében különlegesnek, néhányban különösnek érzem. Segítségként - ami nem látszik elsőre a képeken, azt mind leírom, pontokba szedve. Ha valakinek van tippje, hogy ki fia-borja lehet az illető, azt megköszönöm. A cimke hiányzik, elvileg oroszországból hozták, amikor ki lett tépve, hogy ne kelljen utána (annyi?) vámot fizetni. Ezt csak elbeszélésekből tudom.

  Tehát a nehezen kivehető részletek:

  A hanglyukban lévő cimkén a bal alsó sarokban egy magyal gépi rajza látható
  A szegély fa, és öt rétegű.
  A lakkozás nyílt pórusú, matt. A nyakon fényes.
  A nyak inzertet tartalmaz, három rétegűt.
  A háton található minta festés, nem intarzia.
  A fejen nincs semmi nemű jelölés.
  A fej három rétegből tevődik össze, a legfelső leheletvékony.
  A szegély a káva irányába is több rétegű.
  A fedlap anyaga - illetve, hogy vajon tömör-e - nem látható a rozetta fekete széle miatt.
  Belül, a hanglyuk körül egy funér van felragasztva srősítés céljából

  Aki lát valami jellegzeteset, mindenképp jelezze :) Nagyon kiváncsi vígyok rá, hogy honnan származhat, ki fia-borja lehet. Kezdjk a szomorú részlettel:

  Csúnya bordarepedés:

  Folytatás...

  TheLázs 4 hónapja 2

 • Ne lopj!

  Hová tűnt Tomcat?

  Árnyalt a kép. A kutyaharapást szőrével módszer alkalmazóit én nem bántanám. Az, hogy egy társadalomban egy ilyen helyzet kialakulhat, az a hiba, nem pedig a megoldásra tett kísérlet. Bármilyen "elkeseredett" is legyen.

  Utolsó videó a tolvajkergető csatornájukon 2015 dec. 21-én készült. Semmi információ sehol.

  Mi történt egy év alatt vele?

  TheLázs 4 hónapja 88

 • Fitz and the tantrums - avagy hogy veszíts el egy rajongót 7 szám alatt

  A fent említett együttes első albuma, a 2010-ben megjelent Pickin up the pieces lenyűgözött. Aki nem ismerné a zenekart, annak röviden bemutatom a hangszerelését: egy szál basszusgitáros, egy orgona plusz egy dobos, két vokalistával, és extraként egy szaxofon. Ez a felállás a mai - médiumokban rendszeresen előforduló - könnyedebb zenékhez képest igen üdítően hat. Erről kiváló tanúbizonyságot tett az is, hogy amikor először hallottam a Thesixtyone.com oldalon a számukat, akkor az album kiadását követően már egyből turnézták is végig amerikát, könnyen és gyorsan berobbantak vele a köztudatba.

  Az első albumból a kedvenc számaim a Don't gotta work it out, a Breaking the chains of love és a L.O.V illetve az album címadó száma volt. Persze, itt ha valaki nagyon ki akarná jelenteni, akkor megtehetné, hogy stílusukban ezek a számok nagyon hasonlítanak egymásra, egy kaptafára készülnek. Ki kell ugyanakkor emelnem, hogy ez csak ezt a négy számot érinti, és még így is egy friss és üdítő kaptafáról van szó.

  Folytatás...

  TheLázs 4 hónapja 0

 • Cort X2 - Érvek egy új Squier bullettel szemben

  Mindenki aki gitározik, fogott már rossz hangszert. Én is nyűvöm már, nem olyan régóta ( körülbelül hét éve ) a húrokat, és sok vacak gitár megfordult a kezemben. Köztük rengeteg olyan is, ami eredendően nem volt rossz, de a beállítás és a karbantartás hiányából kifolyólag gyakorlatilag használhatatlan állapotban volt.

  Gyakori választás a legolcsóbb választás, a tucat - strat. A stratocaster forma, és hangzás egy fantasztikus dolog, de a 30000 Ft-os ársávban ebből nem igazán lehet érdemit visszakapni. Tucatstratocasterem már volt, A sajátom Golden Ton, azon felül egy samick, sx, harley benton, és egyéb noname stratocasterek voltak a kezemben egy hétig, vagy annál tovább. Ezen gitárok beállításra jöttek hozzám, néhány húrláb-fixálást is csináltam, apróságokat, amiket igazából bárki megcsinálhatna, csak sokan nem mernek belevágni.

  Egyöntetűen kijelenthetem, hogy a fent felsorolt újonnan huszon-x ezer forintos kategóriában kapható gitárokhoz képest a Squier Bullet szériája maga a felüdülés. Már gyárilag sokkal jobban be vannak állítva, az egész kézbe véve sokkal nagyobb minőségérzetet áraszt magából. Azt a pár ezrest pluszban tehát mindeképpen megéri kicsengetni egy ilyen gitárért, ha újban gondolkozunk.

  Ha nem új a cél, akkor viszont el is lehet felejteni a bullet szériát, hiszen nagyon sok eladó az új áránál alig akar kevesebb valutáért cserébe hajlandó megválni tőle.

  Folytatás...

  TheLázs 5 hónapja 0

 • Gitár-faanyag-adatbázis

  Sziasztok! Sokszor előfordult már, hogy egy gitárról nem tudtam első blikkre kiguglizni, hogy tömör-e a fedlap, vagy esetleg rétegelt. Erről főleg a régebbi hangszerek esetén támadtak kétségeim. Mivel sokat név alapján sem lehet megtalálni, úgy döntöttem, nyitok egy listát, ahol betűrendben felsorolom azt, ami a kezem alatt átment, illetve amit ti megírtok nekem. A fő profil az akusztikus gitár-klasszikus gitár-ukulele irányvonal, de minden mást felírok, amit kapok. Minden infót szívesen veszek, de főleg a régebbi hangszerek számítanának, mind keleti, mind nyugati oldalról, és a japán csodákat se hagyjuk ki! (Kasuga és barátai)
  Ha konkrét anyagot tud valaki mondani, az mégjobb!

  Eastman AC122 GA - Tömör sitka fenyő
  Hohner HW-340 SB - Rétegelt
  Lanikai LU-11 - Rétegelt mahagóni
  Soundsation GCO-100 - Rétegelt
  Valencia CG180C(Cutaway) - Rétegelt

  TheLázs 5 hónapja 3

 • Acetal - Polyoxymethylene 1

  Vettem egy gitárpengetőt. Wenger, drága. Vékony, 1.4 mm csupán, de méreg drága volt. A hangja nagyon tetszett, és mint az egyszeri vegyészmérnök hallgató, elkezdtem kutatni. Azt találtam, hogy ez egy POM nevezetű műanyag. A lágyítókról illetve egyéb adalékokról - nyilván, hiszen kereskedelmi termék - semmit nem lehetett találni.

  Elhatároztam, hogy amennyit tudok, az alapján egy közelítő minőségű batch-et készítek, amennyiben tudok. Két irány volt, amerre elindultam az alapanyagkereséssel: pom extrudált rudak, és lemezek. A rúd problémája a bonyolultabb megmunkálás és a nagyobb anyagveszteség, a lapok problémája, hogy "prototípusként" nem tudok különböző vastagságú darabokat készíteni. Mondjuk, a vastag a cél, hiszen az eddigi kedvencem a Dunlop Jazz tone pengető volt a maga ~4 mm vastagságával. Kár, hogy már nem igazán elérhető sem ő, sem a hasonló forma clear-tone széria.

  Nos, találtam is beszerzési forrásokat, de csak rúdhoz. Annyira azért nem akartam farigcsálni, úgyhogy megkiséreltem bekuncsorogni a Műegyetemen a kedvenc tanszékemhez, és segítettek. Körülbelül 40 db 2.5mm vastagságú pengető előállításához elegendő lapot préselhettem POM-H granulátumból.

  Folytatás...

  TheLázs 5 hónapja 2

 • Te mitől érzed azt, hogy szeretnek?

  Egyszerű kérdés, közvéleménykutatás. Ha a párotok - barát ill. barátnő - mindennapi cselekedeteiről van szó, mi az, amitől úgy érzitek, hogy szeret titeket?

  TheLázs 5 hónapja 29

 • Sehol sem találom...

  ...Gunlok, egyik első pc-játékom. A lemeze tönkrement, és sem legális, sem illegális forrásból nem tudom beszerezni, pedig már mindent megpróbáltam!

  Tisztában vagyok a lapcsalád warez-mentességével, de a játék, mint jeleztem, megvan eredetiben, a manuallal, "tartozékokkal" együtt. Ilyen esetekben tudtommal szabad a digitális kópia birtoklása/készítése.

  TheLázs 6 hónapja 5

 • Szép modellek 3

  Első rész

  Második rész

  A harmadik nyár leírása előtt muszájnak érzem összefoglalni, hogy miket bizniszeltem, adtam-vettem cserélgettem, mert visszatekintve nagyon összefolynak már az emlékek, hogy mit mikor, hogyan és kivel üzleteltem.

  Az idén nyár végi üzleteket kihagyom a számításból, mert nem akarom megtörni a történetmesélést ennyire up to date elemekkel. Update: Szükség volt megemlíteni legalább az egyik nyár végi boltot, majd a végén kiderül, miért.

  Első modellem: Carisma F14

  Simán hívhatom modellnek. Hát igen, általános iskola 3-4. osztálya körül kaptam, és csak az enyém volt. Annak idején a HP-nyomtatókhoz adták ajándékba: 7.2v nikkel akksival, és komoly, kristálypáros 27mHz-es adóval. Az én távirányítós autóm volt a legkomolyabb. Nem kért semmit, csak szép lassan ette a spur kereket. Amit meg kell hogy jegyezzem, soha nem cseréltem, csak a motort állítottam közelebb hozzá. Ez volt a gyerekkori autózásom megalapozása. Jó erős volt a bazári játékokhoz képest, 380-as méretű motorja volt, és egész jó kis első felfüggesztése. Hátul meg merev híd. Fujj.

  Folytatás...

  TheLázs 7 hónapja 3

 • Szép modellek 2

  Előző post: [link]

  Az első nyaramat követő télen meg is lett az első 3D-helim. Nem mertem nagyot álmodni, de nem is volt nagy baj belőle. Sok-sok szimulátorozás után jutottam végülis arra az elhatározásra, hogy egy MCPX-klónt veszek, a Wl-toys V922-modelljét. Talán az első 5-10 ember között voltam, akinek volt magyar honban, hiszen még a forum.rcmodell.hu-s témát is én nyitottam. Az elején áldásos volt a szimulátoros tapasztalat megléte, hiszen sikerült óvatos körözésekkel szokni a gépet gyakorlatilag koccanások nélkül, majdnem egészen 10 startig. Utána viszont - hát, jól jött volna még némi szimulátoros gyakorlat.

  Ahhoz, hogy kicsit jobban képbe kerüljek a konkrét időpontokkal, felütöttem a régi blogomat. Jó és rossz volt egyszerre olvasni :) Sok bullshit született ott, eléggé rossz stílusban, de élmény volt visszatekinteni. Kicsit olyan, mintha az öt évvel fiatalabb Én tőlem kérne tanácsot.

  Folytatás...

  TheLázs 8 hónapja 0

 • Szép modellek

  Ez az utolsó nyaram a "cégnél". A cég az Alamodell siófoki játék és modellüzletet takarja. Igazából azt terveztem, hogy megírom az aktuális épülő-szépülő modelljeimet, és a jó-rossz tapasztalataimat a rendelt illetve vásárolt termékekkel. A poszt azonban szerintem sokkal többet érdemel. Kérlek, ne értsétek félre, nem reklámnak szánom, csupán visszatekintésnek. Jól esik csokorba szedni a történéseket, és végigmazsolázni, hogy hogy is zajlott ez az egész. Talán a téma és a stílus következményeképp felismeri valaki, hogy már írtam a témában, évekkel ezelőtt. Nos, azt a loginomat teljesen elhagytam egy email fiók hijack miatt. Erre már jobban fogok vigyázni :)

  16 éves voltam, amikor először bementem Attilához. Nem tudtam, hogy működik egy R/C helikopter, és akkor szinte még semmi nem volt belépőszinten, csak a koaxiális helikopterek. Semmit nem tudtam a kereskedelemről, a vállalkozások működéséről, meg úgy a világról általában. Ott kezdtem el kamatoztatni már az első nap, ami az iskolai nyelvórákról rám ragadt, mind az angol, mind a német nyelv tekintetében.

  Folytatás...

  TheLázs 8 hónapja 8

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.