- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bambano: Bambanő háza tája
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
Aktív témák
-
esteban
senior tag
JAJJJJ nagy probelmaaa !!!! nem megy a matrix screensaver :O
-
Cathfaern
nagyúr
Csak szólok, hogy a Redhat (is) automount-os: a partíciók a /mnt mappában találhatók.
-
zrubi
senior tag
''Az addig stimmel, hogy mount, latni latom a hardware manager-ben hda1 a kerdeses particio, de hogy tudok oda bejutni ...''
először is:
mount -dev-hda1 /mnt/win
ezután az /mnt/win/ könyvtár alatt fogod megtalálni :P
Természetesen előszök létre kell hozni az /mnt/win könyvtárat...
Ha mindezt szeretnéd minden induláskor:
ezt tedd az /etc/fstab -ba:
/dev/hda1 /mnt/win vfat defaults 0 0 -
L3zl13
nagyúr
Be kell mountolni a windowsos meghatót, ha ezt nem tette meg automatikusan.
Parancssorban mount parancs. Kiírna milyen meghajtók,partíciók mely könyvtárakba vannak becsatolva.
HDA-> Primary master IDE vinyó.
HDA1 első partíció a fenti vinyón.
HDA5 első kiterjesztett partíció a fenti vinyón...
HDB Primary slave
HDC Secondary...
SCSII-k SDA, SDB... -
L3zl13
nagyúr
Elvileg létezik egy olyan, hogy OpenExchange. Támogatja az MS Exchange szerver kb összes funkcióját. (Csoportos munka.)
Pénzes, de szerintem nem kerül annyiba, mint egy MS. -
esteban
senior tag
Na feltettem a Redhat9 -et. 1 ora alatt fenn volt, megtalalta a halozati nyomtatot, de azert vannak kerdeseim:
1., jelenleg egy 8MB-os SiS6326-os VGA van a gepben, amihez felteszi a sajat driveret. Ennek ellenere 2D-ben lassu, tobb lepcsoben mozgatja az ablakokat :( ... egy 850es Duron es 256MB ram van alatta.
2., hogy tudom megtallani az ugyanazon a vinyon, de masik particion (FAT32) levo dokumentumokat ? -
sel
csendes tag
SuSE Linux 8.2 Professional: barátságos szörnyeteg
http://www.hwsw.hu/oldal.php3?cikkid=828&oldal=1
SuSE: mégis szárnyal a kaméleon
http://www.origo.hu/techbazis/szoftver/20030619megis.html -
sel
csendes tag
http://index.hu/tech/szoftver/suse82/
Akik még ma is a rendszergazdák és a programozók játékszerének tartják a Linuxot, azok valószínűleg nem követték nyomon a fejlődését az elmúlt két évben, pedig feltételezhetően van valami oka annak, hogy egyre több kormány és nagyvállalat választja ezt a megoldást. A teljesen magyar nyelvű SuSE Linux 8.2 Professional tesztelésekor számunkra úgy tűnt, hogy a nyílt forráskódú rendszer kinézetében, használhatóságában és árában egyaránt messze lekörözte a Microsoft asztali operációs rendszereit, amin aligha lehet csodálkozni: a Microsoft 2001 októberében dobta piacra a Windows XP-t, ezzel szemben a legnagyobb linuxgyártók - például a Debian, a SuSE, a Mandrake és a Red Hat - azóta is évente több új változatot adtak ki. -
sel
csendes tag
részemről annyi hozzáfüzni valóm lenne csupán hogy:
bár a cégemnél minden gépre (10) megvettük az XP-t és vettünk pár PS-t , office XP-t stb-t, (szerver debian)
ennek ellenére 1-2 hete én is a winXP --> Suse 8.2 cserén gondolkozom, mivel
- már a 100e Ft-os office XP helyett openoffice van lassan az összes gépen, mert ráuntunk az office XP fagyásaira, ujraindulásaira,
- tele a hócipőnk hogy egy hibás (xml fejlécet tartalmazó) jpg kinyirja az explorert
- unom félévente ujra telepiteni az XP-t , mert 1.4Ghz CPU , és 700Mb RAM mellett félév alatt a sebessége felére csökken,
- egy email érkezése az outlokba a nortonon keresztül és megáll a win gondolkozni
- ha autómatikus inditásra beállitva az ICQ akkor megáll a win mig fel nem áll az ICQ, ha bedugom a netet,
- egy vacak java aplettől lefagy a tuti XP, -
-
0din
csendes tag
Hello!
1.
>- Office: world, excell
OpenOffice.org
IMHO tökéletesen megfelelel egy átlag irodai felhasználónak. Akár a kinézetét is olyanra lehet szabni, hogy hasonlitson a fentemlített ''izék''-re. Mivel mi is az átállást tervezgetjük, így cca 6 hónapja teszteljük. Eddig csak jó tapasztalatokról tudok beszámolni.
>- MS Outlook: levelezes / cimtar / naptar (!)
Evolution + OpenLDAP
Mint fentebb. A SuSE Linux kiadásában létezik egy csoportmunka szerver is.
>- jelenleg a ceg a levelezes titkositasara PGP-t hasznal
GNUPG
Szintén mint fent. Kicsit okosabb és naprakészebb mint a PGP. -
JFL
csendes tag
válasz
Dr_Watson #38 üzenetére
''Konkrét hibát mondj amire nem jött még ki a javítás, különben ez a mondat csak a levegőben lóg.''
[L]http://www.pivx.com/larholm/unpatched/[/L]
''No ez a rendszergazdák hibája, hogy nem tartják lépést. Ingyenes megoldások a Microsoft-tól vannak erre, amiket lehet és illik használni.''
Valóban vannak. És illik is használni. De az ember nem biztos, hogy szeretne olyan patcheket telepítgetni, amik utána működésképtelenné tesznek eléggé fontos funkciókat (lásd a nem is oly régi XP patch: [L]http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;818043[/L]), netán a használhatatlanságig lelassítják a rendszert (szintén egy XP patch, sajnos pontos időpontra nem emlékszem, de utána lehet nézni, nem én találtam ki). Remek dolog a központi patch menedzsment, csak nem sokat ér az egész, ha a javítások kritikán aluli minőségűek, nem megbízhatóak, netán maga a Windows Update szolgáltatás hibája akadályozza meg az oly elengedhetetlen frissítések telepítését (Office 2000 SR-1 Registration Wizard hiba). Persze az applikált patchek nem mindegyike távolítható el. Ha a javítás tönkrevágja a rendszert, lehet újra telepíteni a szükséges dolgokat.
Azt már meg se említem, hogy ha magában a hálózati eszköznek a (Microsoft által hitelesített) drivereiben van súlyos biztonsági hiba, akkor meg mennyit ér az egész patchelgetés (http://www.nextgenss.com/advisories/etherleak-2003.txt).
''illetve kíváncsi lennék arra, hogy pl az elmúlt évben, vagy akár idén, hány javítás jött ki a különböző disztribúciókhoz.''
Nem sokat érsz a puszta számokkal. A két rendszer eltérő mennyiségű programot/csomagot tartalmaz, egy majd 10000 csomagból álló Linux disztibúció vs. Windows 98 összehasonlításból biztos az látszik, hogy a Win98 aztán nagyon biztonságos, mert sokkal kevesebb javítás jött ki rá, csak nem biztos, hogy ezzel kell mérni a biztonságosságot. Ezen gondolatmenet alapján a legjobb operációs rendszer az MS-DOS, mert 0 db biztonsági javítás van hozzá.
Az általad felsorolt Linuxos vírusok egy jelenős része exploit, ami nem ugyanaz, mint a vírus. Remélem válaszképpen senkinek nem jut eszébe beollózni az összes Win32-es vírust. :)
A Linux csoportmunka terén meglévő gyengeségével kapcsolatban teljesen igazad van, a Microsoft termékek és a Windows platform nagyon sok dologban sokkal, de sokkal jobb a Linuxnál, ezt azt hiszem senkinek sem jut eszébe vitatni. Nekem a legnagyobb problémám a Windowssal az, hogy egy olyan területen nyújt szinte értékelhetetlen teljesítményt (a biztonság kérdésköre), ami azért manapság igen fontos. Szép marketing-vakítással tele van a padlás, Trustworthy Computing, meg Windows 2003 is secure by default, meg a többi transzparensre aggatható jelmondat nagyon szépen hangzik, de mindaddig, míg nincs mögötte tartalom, addig a megbízhatóság és a biztonság terén szerintem a Windows és a Linux (a BSD-kről már nem is beszélve) nem tartozik egy kategóriába. -
Polesz
addikt
A Ximian Evolution-ja rengeteg funkciót tud, mert követi a nagy testvér outlookját. Amit az tud, azt ez is tudja vagy tudni fogja, persze vírusmentesen :)
Azonnali üzenetküldőprogramok helyi hálóra is léteznek. Pontos neveket nem tudok, de van nagyon sok hasonló alkalmazás a winpopup-hoz hasonlóan (lehet, hogy gpopup? ). A Redhat alapból nagyon sok csomaggal érkezik és erre a feladatra is biztos, hogy találsz megoldást, mert a kommunikációs részleg a leggazdagabb szinte az összes linuxos terjesztésben.
Azért körüllesek a neten, hogy miből lehet választani :) -
esteban
senior tag
Oszinten szolva, eddig nem gondoltunk csoportmunkara, mivel nincs re igeny - egyenlore (?) ... viszont ami fenn emlitve volt, hogy beleirkalok a masik naptaraba, az tetszik ... ximian evolution tudja ezt?
-
Finrod
tag
válasz
Dr_Watson #38 üzenetére
Bocs a kesesert a valasszal. Akkor nezzuk sorban:
1. Virusok:
Ha megnezed a listat amit bevagtal ide, eleg sok virust tobbszor is irtal, pl. mert tobb virushajkuraszo ceg listait masoltad ossze esetleg. Pl. Ramen, Lion, Slapper tobbszor is szerepel a listadban.
Valoszinuleg szinten lehetne meg parat talalni amibol nem latszik elsore, de szinten ugyanaz, virusok teren nem vagyok teljesen up-to-date, igy nem tudom megmondani hogy ez hany kulonbozo virus. De nem annyi amit irtal.
Valamint ha elgondolkozol miert irtam amit irtam, a cel az volt hogy hasonlitsd legy szives ossze a virusok szamat Windowsra es Linuxra, megis melyikbol van tobb, melyikbol jon ki tobb ugyanannyi ido alatt. A kovetkeztetest vond le magad.
2. Konkret hiba:
Nem tudok konkret hibat mondani, ugyanis nem fogom visszakeresni, valamelyik hirben lattam valamelyik portalon amit olvasok: HWSW, Prohardver, a nehai Root.hu, Prog.hu. Valamelyiken olvastam a hirt, es mivel honapokkal ezelott, ezert nem emlekszem melyiken. A hir tartalmat roviden ossze tudnam foglalni: IE minden verziojaban kihasznalhato kritikus hiba (weblaprol letoltodo kod futtatasa, ha jol remlik). Javitas egyelore nincs. Azota korulbelul az utobbi ket hetben lattam csak kritikus IE es Outlook hiba javitasa cikket a fent emlitett portalokon. Nem olvastam el, csak feltetelezem hogy a fentebb emlitett hibat javitja. Ergo pozitivan allok a dologhoz, feltetelezem hogy azt a hibat javitottak ki amire eloszor nem adtak kozre javitast. Tudom magamrol hogy nem szoktam olyan dolgokra hivatkozni amik nem tortentek meg, ergo a magam reszerol nem erzem szukseget hogy elokeressem olyan weblapokon, amik kozul legalabb egyen eleg nehez keresni a hirek kozott, egy masik pedig azota megszunt. Vagy elhiszed, vagy nem.
Nem erint kulonosebben erzekenyen, ha nem hiszed el, akkor sem.
3. Rengeteg Microsoftos lista letezik.
Lehet. Keszseggel elhiszem, valahogy megsem az vonult be a koztudatba hogy a Microsoft termekeknek jo az onkentes levlistas supportja. Esetleg lehet hogy azert mert a hasznalhato infokat szolgaltato Microsoft support formak jellemzoen nem ingyenesek?
4. En meg a Linux viszonteladosag/support
Nem vagyok Linux viszontelado, viszont a fogalom kicsit onellentmondast tartalmaz. Linuxot maximum forgalmazni lehet de viszonteladni... :)
Mindenesetre nem ebbol keresem a kenyerem. En is technikai emberke vagyok, informatikus es szabadidomben rendszergazda. Supporttal olyan szinten foglalkozom, hogy ha valaki kerdez valamit es tudok ra valaszolni akkor valaszolok. Ingyen.
5. ... Licence szakerto a legjobb ajanlatot fogja osszeallitani.
Szerintem a feladatra tovabbra sem allithato ossze versenykepes aru Microsoft termekhalmaz.
6. Oktatas szuksegessege uj Microsoftos programverziokra atallaskor kevesebb mint Linuxra atallaskor
Szerintem ez sem igaz, egy ablakos feluletnel jellemzoen annyira hasonloak a dolgok, hogy amit az egysegsugaru felhasznalo hasznal, azt pontosan ugyanugy be lehet allitani. Rengeteg olyan window-manager van amivel teljesen Windows-szeru kornyezetet kapsz. Tehat az atallas semmi gondot nem fog okozni. Egy atlagos windows-felhasznalo a kovetkezo dolgokat hasznalja:
- levelezes
- szovegszerkesztes
- tablazatkezeles
- bongeszes
- chateles valamilyen nem web-es chat-klienssel
Ha ezeket oda teszed neki ahol eddig megszokta, egy hasonlo ikonnal, esetleg atnevezed hogy azt higgye ugyanazzal van dolga, akkor szinte eszre se veszi hogy lecserelted az ablakozo felulet alatt a nem lathato dolgokat. 95%-ban nem fogjak eszrevenni. Esetleg azon hogy kevesebbszer halt meg alatta a gep/bongeszo/egyeb program.
Ezenkivul esetleges celprogramokat hasznal a feladatahoz, ez viszont nem specifikusan altalanosan Windows-hoz vagy altalanosan elterjedt es/vagy Microsoft-hoz kotheto dolog, ezert nem jellemzo abbol a szempontbol hogy mennyire konnyu atallni esetleg. Ez vagy megvan a celplatformon es akkor ugyanugy nez ki, vagy nincs es akkor nem lehet atallni.
7. a. Rendszergazdak hibaja ha nem birnak lepest tartani:
Tavaly volt valamikor egy cikk tobb portalon is egy neves kozvelemenykutato felmereserol, miszerint a Windows-os rendszergazdak keptelenek lepest tartani a frissitesekkel. Nem akarok nevet mondani, hogy melyik kozvelemenykutato volt, mert nem ismerem. A cikk viszont megjelent az indexen is, es szakmai portalokon is, valoszinuleg te is lathattad, ha akkoriban nem voltal epp tavol a nettol.
Ez nekem nem igazan ugy tunt mintha a rendszergazdakat allitotta volna be hibasnak.
7.b. Kozponti patch management es ekvivalens megoldas linuxon.
A megoldas roppant egyszeru, a cron-ba minden gepen beleteszed, hogy minden ejjel futtasson le egy apt-get update; apt-get dist-upgrade-et. Az /etc/apt/sources.list-be beleteszed a sajat repository-dat, amelyre felrakod azon csomagokat amelyeknek a frissiteset engedelyezni akarod.
A repository-t (egy sajat kozponti gepen, nem minden gepen kulon) automatikusan frissited azon csomagokkal amelyeket leellenorizted hogy nem rontanak el semmit. Jellemzoen nem rontanak el semmit, adodoan a Linuxos rendszerek sokkal modularisabb felepitesebol. Ha valami megis osszeveszik valamivel, azt altalaban a leirasaban megtalalod. Ezen csomagokat kiveszed a repository-bol.
Tudom ez kicsit Debian-specifikus, de apt vegul is van mar rpm-re is.
Kell ugye egy darab rendszergazda aki olvassa a debian-security-announce listat. Meg esetleg egyeb listakat amire meg boven van ideje.
8. Hol mondtam azt hogy nem kell rendszergazda Windowsra?
Nem, ezt valoban nem mondtad. Ez csak az altalanos attitud a Linuxot kritizalok kozott, en pedig nem csak neked valaszul szantam amit irtam, hanem a helyzet altalanos tisztazasa vegett, bar ketsegtelen hogy ugy tunt hogy csak neked szol.
9. Windowson nem produkalhat barmikor szoftverelkonfiguralast a felhasznalo.
Igen korultekintoen kell beallitani egy rendszert hogy ne lehessen Windowson valami malort csinalni. Nem allitom hogy lehetetlen. De a rendszer alapvetoen nem akadalyoz meg minden ilyesmit.
Pl. a felhasznalonak sajat desktopja van. veletlenul letorolheti a bongeszo vagy a levelezo ikonjat es eszre se veszi, amikor csinalja, hogy mit is csinal. aztan persze hivja a rendszergazdat, hogy nem tudja elolvasni a leveleit. pl. nekem is eltunt a desktopomrol az IE ikonja valaminek a hatasara. Tuti hogy nem toroltem le. Nem azt allitom hogy 5 mp-nel tovabb tart visszarakni. De tuti hogy nem en toroltem le vagy kapcsoltam ki.
10. Vallakozoi resz.
Most hirtelen nem egeszen tudom mire utalsz.
SUMMA: idejöttél és rámöntöttél egy csomó gondolatot,
Ez gondolom onmagaban meg nem baj.
kiforgattad a szavaimat,
Ez szerintem nem stimmel. Azt elismerem, hogy azt nem allitottad, hogy Windowsra nem kell rendszergazda. Viszont mint irtam feljebb is, nem csak neked szantam valaszul a dolgot, hanem altalanossagban a Linuxot ero csusztasakon alapulo osszehasonlitasoknak is. Ketsegtelen hogy ezt nem jeleztem elore. Ezert elnezest.
hülyének állítottál be,
Ezt legy szives mutasd meg hol. Hulyenek nem allitottalak be szerintem, csak olyannak aki mindenaron Microsoft termekeket akar ajanlgatni akkor is ha mar korabban emlitettek hogy el akarnak szakadni a Microsofttol. Ezt pedig ha jol latom te is elismerted.
megrágalmaztál, hogy félretájékoztatom az embereket,
Azzal hogy egyoldaluan kozolted hogy szerinted ezekkel a plusz koltsegekkel kell szamolniuk Linux valasztasa eseten, anelkul hogy konkretan leirtad volna az osszes koltseget mindket alternativa eseten, azzal szerintem igenis felretajekoztattad az embereket. Ezzel jogod van nem egyeterteni, en tovabbra is igy latom. Bovebben errol meg a vegen.
pedig csak próbáltam alternatívát mutatni a topic indítójának és előrevetítettem néhány problémát és gondolatot, amikre ingerülten válaszoltál.
Egy olyan alternativat amit az indito beirasaban elore kozolte hogy nem kivanatos.
Az ingerultseg az stimmel, de ez meg az en elojogom, alapvetoen ingerultte tesznek a nem teljesen targyilagos es mindenre kiterjedo osszehasonlitasok amelyek valamiert azt mondjak hogy a Microsoft termeszetesen jobb, akkor is ha dragabb, es van benne csomo olyasmi amire viszont tulajdonkepp semmi szukseg viszont fizetni kell erte. Alairom, nem csak te idezted elo. Ha ugy tetszik, vedd ugy, hogy belekerultel a szorasba.
Legyen jó napod és nem vitatkozom veled, mert nekem nem érdekem, hogy egy flame-be belemenjünk.
Szerintem flame-nek azert nem kene nevezni amit irtam, mert ha megnezed eleg sok objektiv dolog volt benne.
Nem vitattam és nem fikáztam a Linux létjogosultságát és a megoldásait sem, csak annyit mondtam vele kapcsolatban, hogy a csoportmunka támogatását nem látom megoldottnak.
Nem vitattad, es nem fikaztad. Egyszeruen szot sem ejtettel rola, viszont Microsoft termekeket emlegettel, anelkul hogy az alternativakrol szot ejtettel volna.
A groupware tamogatast hogy nem latod esetleg igazolva, az esetleg a sajat hibad is lehet. Ugyanis leteznek csoportmunka alkalmazasok Linuxra is. Pl. phpGroupware, courier.
Arrol nem beszelve hogy a kovetelmenyekben szo sem esett csoportmunkarol. Naptar funkcionalitas volt. Ezt te onkenyesen a csoportmunkaval azonositottad. Amellett hogy csoportmunkara is vannak megoldasok, naptarra meg tobb. Arrol nem is beszelve hogy korulbelul egy nap munkaval lehet irni egy webes naptar alkalmazast, ami megoldja az ertesitesek kikuldozgeteset is.
Emiatt az egyetlen dolog miatt ajanlottad te azt, hogy maradjanak a Windows platformon es persze vegyek meg meg a Microsoft Small Business Servert, ami magaban $1500 az alapvaltozatban, nem tudom milyen dolgokat kell meg hozza megvenni esetleg meg pluszba, hogy a windows licencekrol ne is beszeljunk, es az igenyelt funkcionalitas kivalthato egy napi munkaval.
Nem tudom, de 1500 dolcsit nem sok programozonak fizetnek egy napi munkajaert.
Hogy ez esetleg erdekes szinben allitja be a targyilagossagodat? Lehet. Van az ugy. Ne mondd hogy egyaltalan nincs semmi igazsag abban amit irtam.
Akkor most vissza arra, hogy:
megrágalmaztál, hogy félretájékoztatom az embereket,
Meg mindig ugy veled hogy teljesen targyilagosan a kovetelmenyek figyelembe vetelevel, a jellemzo alternativak mindegyikenek figyelembe vetelevel es a kerdezo tudomasara hozasaval valaszoltal a kerdesekre?
Amennyiben erre a valasz nem az hogy igen, akkor igenis felretajekoztatod az embereket. Hogy esetleg azert valaszoltad azt korabban mert nem voltal tisztaban az osszes alternativaval, akkor is felretajekoztattad ot. Maximum nem szandekosan.
Részemről ez itt bejefeződik.
Reszemrol is. A kovetkezteteseket mindenki vonja le maga. -
esteban
senior tag
Ugy nez ki hogy a klienseken Red Hat fog futni, mivel ezt megkapjuk 140USD-ert az osszes gepre es hozza egy ev non-stop (!) telefonos supportot, itt helyben.
Ebben integralva van az openoffice, ximian Evoulution -ja.
Tudtok ajanlani valami pop-up os uzenet kuldogetot helyi halon belul?
A szerveren meg gondolkodunk.
PGP-t nem tudjuk lecserelni, mert a holding tobbi cege is ezt hasznalja, es nem tudunk ravenni 2000 emberket, hogy mast hasznaljon holnaptol. -
samson
tag
Suse-eknal Lotus domino is van, de ezt azert nem mondtam, mert nem free.
szoval miert nem megoldott a groupware??? -
QQRIQ
tag
Nem tudom, hogy ez szempont-e - de amennyiben az irodai dolgozok mar nagyon megszoktak a Windows-os feluletet es a ceg megis Linux-ra akar atterni, esetleg ki lehet probalni az XPde-t: [L]http://www.xpde.com/[/L]
Jopofanak latszik... azt hiszem, poenbol felrakom az en Linux-gepemre :)
Kiprobalta ezt mar valaki?
Viszont ez aligha megy magyarul, szoval az gond lehet odahaza. A kolleganak, aki Malajziaban van, viszont eppen tokeletesnek latszik :) -
nap
addikt
1.
- Office: world, excell ->openoffice.org : nyelvi tamogatas, ~kompatibilitas
- MS Outlook: levelezes / cimtar / naptar (!) -> passz
en pine-t hasznalok, de sokaknak tul karateres... :)
- jelenleg a ceg a levelezes titkositasara PGP-t hasznal ... -> GPG ugyanez free
2.,
A halozat kialakitasa a helyi viszonyoktol fugg. Egy teremben van az egesz, vagy sok kis helyseg, milyen tavolsagra vannak egymastol a gepek, hol lesz a szerver, ilyesmik.
3.
Ezt a helyi internetszolgaltatotokkal kell megbeszelni. -
Andix
csendes tag
válasz
Dr_Watson #41 üzenetére
Már tényleg OFFba hajlunk, de annyit hozzátennék, hogy egyik oldalnak sincs igaza. :)
- Watson: sok mindenben igazad van, DE.! Ez egy árérzékeny verseny, árérzékeny kérdés. Így hiába mondod, hogy nem vagy kereskedő, anélkül, hogy egy kb. árat mondanál az általad vázolt lehetőségekre, az is csak ''lóg a levegőben''.
- Viszont valóban sok esetben a win jobb alternatíva, mint a linux, különösen, ha nem ''advanced userekről'' van szó.
Egyébként is az eszköz nem minden. Elég sok irodát láttam, ahol win 3.1ek alatt dolgoznak, és a 10 éve megírt dos-os programot használják nyílvántartásra. Ezzel szemben, pedig milliárdos forgalmat bonyolítanak, és egy alkalmazott sem nyavajog, hogy nincs 24h onlineban, meghogy, hogyan kell az XP hátterét cserélni....
Az eredeti kérdésre visszatérve, szerintem egy 20-30as gépparkhoz 1 sima szerver bőven elég. Tekintve viszont, hogy ennek nem sok dolga van, nincs nagy adatforgalom, lehet olcsóbb hardver is, így akár megnyílik az út a többiek által felvázolt többszerveres módhoz. -
zrubi
senior tag
Mi lenne, ha elhúznátok egy másik topicba vitatkozni?! :(((
Ettől nem lesz okosabb a topicindító. -
WN31RD
addikt
válasz
Dr_Watson #38 üzenetére
''Egy szóval sem említettem, hogy ingyen megkapja, azt mondtam, hogy keressen egy korrekt kereskedőt, mert nyílván kap mennyiségi kedvezményt és egy licence szakértő a legjobb konstrukciót fogja neki ajánlani ami nem minden esetben azonos a listaárral.''
Tudnál mondani egy hozzávetőleges (de konkrét) összeget, hogy pl. 25 Windows XP + Office XP licensz beszerzése mennyibe kerülne egy cégnek? Enélkül ugyanis a fentebb idézett kijelentésed (a te szavaiddal) ''csak a levegőben lóg''. -
Dr_Watson
tag
Direkt írtam ezt hiszen az emberek többsége semmi mást nem csinál mint fikázza a Microsoft rendszereket még akkor is ha az azon futó egyéb alkalmazás hibázott és annak volt a következménye az operációs rendszer adott válasza.
Azonnal lecsaptátok a hozzászólásomat a MySQL-el kapcsolatban, akkor ezt tegyétek meg akkor is amikor a gépeteken egy alkalmazás valami ostobaságot csinál, válasszátok el akkor is, hogy mi az op rendszer hibája és mi az alkalmazásé.
Üdv: -
Dr_Watson
tag
Nem fogok minden felvetésedre válaszolni azért mert számos dolgot belemagyaráztál a javaslatomba. Kíváncsi lennék, hogy mit tartasz félretájékoztatásnak és javaslom, hogy olvasd át a te megjegyzéseidet. Nézzük, hogy te hol követted el a félretájékoztatást:
1, ''Szerintem Linuxon nem fogsz tudni 10-nel tobb virust + ferget mutatni.''
A teljesség igénye nélkül itt egy rakat virus, nézegesd őket és magyarázd majd, hogy melyik miért nem is vírus:
Backdoor.Linux.Gulzan (Kaspersky) DoS.Linux.Blitz (AVP)
Linux.Jac.8759 Linux.Lion.Worm (NAV)
Linux.Pavid (NAV) Linux.Peelf.2132 (NAV)
Linux.Ramen Linux.Ramen.Worm (NAV)
Linux.Scapler.Worm (NAV) Linux/Adore.worm
Linux/Alfa Linux/Amdcrash
Linux/Bliss Linux/Cheese.worm
Linux/DDoS-Kaiten Linux/Devnull
Linux/Ehcapa.worm Linux/Etap
Linux/Exploit-CrisCras Linux/Exploit-Da2
Linux/Exploit-Honeymoon Linux/Exploit-Lsub
Linux/Exploit-SendMail Linux/Exploit-Statdx
Linux/Exploit-Su Linux/Exploit-Woot
Linux/Fork Linux/Gulzan
Linux/Kaiten Linux/Kokain
Linux/Lindose Linux/Lion.worm
Linux/Mighty Linux/Osf
Linux/Ramen.worm Linux/Red
Linux/Rootkit Linux/RootKit-BTM
Linux/Rpcmountd Linux/Rst.a
Linux/Rst.b Linux/Seclpd
Linux/Shinject Linux/Slapper.worm.a
Linux/Slapper.worm.b Linux/Slapper.worm.c
Linux/Slapper.worm.d Linux/Slice
Linux/Snoopy.b Trojan.Linux.JBellz (Symantec)
Worm.Linux.Ramen
2, ''Jelenleg is van ilyen hiba az Internet Explorerben, ''
Konkrét hibát mondj amire nem jött még ki a javítás, különben ez a mondat csak a levegőben lóg.
3, ''Szolj legy szives ha lattal akar egyetlen Windows support listat is.''
Léteznek Microsoft-os listák, nem is kevés.
4, ''te megis a Microsoft szoftvereit hirdeted az ugyfel kifejezett kerese ellenere is''
Nem hírdettem, egyszerűen alternatívát kínáltam, de megértettem, hogy nem kell, nem erőszakoskodtam és nem voltam ingerült, nem firtattam, hogy ki és hol és mit dolgozik. A kérdés mehet neked is, nem vagy te véletlenül Linux viszonteladó, vagy éppen nem supportal foglalkozol? Hehe, igaz milyen nevetséges?
5, ''Egyetlen korrekt kereskedo se fogja neki ingyen odaadni a draga szoftvert. Ha megis, az nem korrekt.''
Egy szóval sem említettem, hogy ingyen megkapja, azt mondtam, hogy keressen egy korrekt kereskedőt, mert nyílván kap mennyiségi kedvezményt és egy licence szakértő a legjobb konstrukciót fogja neki ajánlani ami nem minden esetben azonos a listaárral.
6, ''Az hogy Windowson nem kell oktatni az szemenszedett hazugsag.''
Nem állítottam, hogy nem kell oktatni, csakhogy már egy Microsoft-os környezetből indulna el a felhasználó akkor az oktatás mértéke alacsonyabb.
7, ''...cikket megnezel a Windows karbantartasanak problemairol, mindben azt latod, hogy a Windowsos rendszergazdak le vannak maradva a sok hibajavitas installalasaval, mer...''
No ez a rendszergazdák hibája, hogy nem tartják lépést. Ingyenes megoldások a Microsoft-tól vannak erre, amiket lehet és illik használni. Ingyen megkapod a Software Update Services-t amivel központi patch managementet készíthetsz. Mellesleg kíváncsi lennék, hogy ez a Linux-ban hogy valósítható meg és minden konfigurálás és felkészülés nélkül a patch-ek nélküli működés mekkora veszélyeket jelent, illetve kíváncsi lennék arra, hogy pl az elmúlt évben, vagy akár idén, hány javítás jött ki a különböző disztribúciókhoz.
8, ''Rendszergazda mindig kell, Windowshoz is''
Mondtam én hogy nem kell? Ez a félretájékozatás, mert aki idejön és ezt olvassa csak el, azt félretájékoztattad, miszerint én azt mondtam, hogy nem kell rendszergazda a Microsoft rendszerekhez. Badarság.
9, ''Windowson barmikor produkalhat rendszerelkonfiguralast a felhasznalo. ''
Ez határozottan nem igaz.
10, A vállalkozói részéhez pedig hozzá sem szólok, mert teljesen más irány.
SUMMA: idejöttél és rámöntöttél egy csomó gondolatot, kiforgattad a szavaimat, hülyének állítottál be, megrágalmaztál, hogy félretájékoztatom az embereket, pedig csak próbáltam alternatívát mutatni a topic indítójának és előrevetítettem néhány problémát és gondolatot, amikre ingerülten válaszoltál. Legyen jó napod és nem vitatkozom veled, mert nekem nem érdekem, hogy egy flame-be belemenjünk. Nem vitattam és nem fikáztam a Linux létjogosultságát és a megoldásait sem, csak annyit mondtam vele kapcsolatban, hogy a csoportmunka támogatását nem látom megoldottnak. Részemről ez itt bejefeződik.
-
Dr_Watson
tag
Jó és akkor ennyit a Linux-ról most írtam egy dög hosszú választ és a MySQL közölte, hogy cannot insert.....
Kedves Házigazdák 1 perccel ezelőtt nem sikerült beilleszteni a válaszomat. Valahol valami logban ennek nyoma és esetleg az üzenet megvan, mert nem szeretném mégegyszer begépelni. :( -
Finrod
tag
grrrr... case-sensitive tag-ek. ez valami uj divat? :)
-
Finrod
tag
válasz
Dr_Watson #15 üzenetére
Dr. Watson, egyket dolgot felfoghatnal mielott elkezded jartatni a szadat.
1. Az ugyfelnek mindig igaza van.
2. Az ugyfel kozolte hogy szeretne megszabadulni a Microsoft-tol valo fuggesetol, mert neki ez nem szimpatikus, tobbek kozott gazdasagi okokbol.
Ergo, nem kezdel neki Microsoft-os szuperdraga Microfos szoftvereket ajanlgatni. Plane, mivel gozod sincs, milyen szoftverek allnak rendelkezesre Linux alatt.
Akkor nezzuk szepen sorba az erveidet a Linux ellen:
- Vírusírtó árát nem spórolod meg, mert öngyilkosság vírusírtó nélkül akár Linux-ot üzemeltetni. Nézd meg, hogy Linux-on is ott figyelnek azért a vírusok.
Hat azert szeretnem ha mutatnal csak 10-ed annyi virust amennyi Windows platformon van. Szerintem Linuxon nem fogsz tudni 10-nel tobb virust + ferget mutatni. Es hozzatennem hogy Linuxon ehhez azert kijonnek idoben a javitasok amik a terjedesuket lehetetlenne teszik. Internet Explorer & Outlook parosban rengeteg hiba van amit kozzetetel (a hiba kozzetetele) utan is HONAPOKIG nem javit ki a Microsoft. Jelenleg is van ilyen hiba az Internet Explorerben, ha jol remlik, amber nem eskudnek meg, lehet hogy a mult heten ami megjelent, az becsukta azt a hibat az IE-ben, amit korulbelul 2 honapja jelentettek be.
Valamint az hogy a virusirto arat nem sporolja meg az nem elony a Microsoftnak, mivel Windowson is fizetni kell a jobb virusirtokert.
- Majd amikor először komoly problémába ütközik a Linux-al és a listák sem tudnak neki segíteni és szüksége lesz a supportra akkor a zsebébe nyúlhat. Az SBS-el kapja a professzionális supportot.
Csak tevedesek elkerulese vegett, rengeteg ceg foglalkozik mar Linux supporttal a listak mellett. Szolj legy szives ha lattal akar egyetlen Windows support listat is.
- A szabad szoftver érv nem technikai érv, hanem meggyőződés, politika üzlet stb.
Az is politika hogy te megis a Microsoft szoftvereit hirdeted az ugyfel kifejezett kerese ellenere is. Sot, akar valahol meg uzlet is lehet, nem vagy te veletlen Microsoft alkalmazott? Nem mintha zavarna, csak a tisztanlatas vegett. Tolem mindenki ott dolgozik ami neki tetszik.
Az árak képzéséről pedig nekem más véleményem van. Milyen kereskedőket kerestetek meg? Tessék valami korrekt kereskedőt felkeresni.
Egyetlen korrekt kereskedo se fogja neki ingyen odaadni a draga szoftvert. Ha megis, az nem korrekt.
A Linux árához számold fel az alábbiakat:
- Felhasználók oktatása
Az hogy Windowson nem kell oktatni az szemenszedett hazugsag. Uj felhasznalok eseten viszont mindig kotelezo az oktatas, a ceg informacios policy-jet ugyanis mindig elmondod a felhasznalonak, es elmondod mit hol talal meg a gepen. A regi felhasznalok atallitasa az egyeduli szukseges tobblet Windowshoz kepest.
Masreszt 25 embernel, nem jelentos a problema, Megfelelo programok eseten minimalis a tanulnivalo. Tehat csak a jelenlegi felhasznalok atallitasa a tobbletkoltseg. Es ez raadasul meg akkor is szukseges ha egy Outlook verziorol akarsz atallni ujabbra, sajnos, hogy egyebrol ne is beszeljunk. Szoval meg ezzel is engedekeny voltam.
- Átállásra való felkészülés
- Maga az átállás (migráció)
Ez szerintem nem jelentos koltseg a fent leirtak eseten, ugyanis uj geppark lesz,
tehat csak az adatokat kell migralni, foleg a meglevo leveleket, nem pedig menet kozben atallitani szolgaltast.
Ergo egyszer beallitod a mailszervert, a mail storage-ben beallitod a usereket. Atmasolod az adatokat, kiprobalod a pop3/imap-ot. Ha megy, akkor kesz, ha nem akkor megnezed mi nem megy. Ekozben nem kell bantani a regit.
Emellett felallitod a fileszervert megfeleloen es gyartasz egy prototipus kliens gepet. A legerdekesebb problema hogy fileszervernek mit akarsz hasznalni, samba-t vagy nis+&nfs-t. Szerintem erdemes kiprobalni a NIS+ NFSv4 parositast, ha teljesen atallnak linuxra, es a samba-t arra fenntartani hogy ha valaki jon egy windowsos notebook-al, az is lasson valamit.
Miutan a prototipus kliens gep mukodik rendesen, osszeirod az osszes valtoztatast amit elkovettel a user beallitasahoz. Ezeket szetvalogatod ket reszre:
- fileszerveren elkovetett valtoztatasok
- kliens gepen elkovetett valtoztatasok
A kliens gepen elkovetett valtoztatasok tipikusan minimalisak lesznek, jo esetben userspecifikus adatot nem is tartalmaznak. Amennyiben ez igy van, akkor a winchester tartalma klonozhato uj gepre valtoztatas nelkul.
Szerver oldali valtoztasok jobbara ilyesmikre korlatozodnak, mint a user home directoryjanak letrehozasa, alapbeallitasok bizonyos programokhoz. Ez automatizalhato scriptekkel.
- Kockázatra is kell félre tenni, legalább annyit, hogy a roll back megoldható legyen
Nem kell rollback, kulon geppark lesz, akkor allnak at, amikor kesz az uj rendszer, es mukodik rendesen.
--------------
Es akkor talan nezzuk meg a tenyleges osszehasonlitast:
Karbantartas: ahany nemzetkozi cikket megnezel a Windows karbantartasanak problemairol, mindben azt latod, hogy a Windowsos rendszergazdak le vannak maradva a sok hibajavitas installalasaval, mert egyreszt nem merik felrakni, mert hatha hibakat csinal (nem egy es nem ket pelda van ra, remelem nem akarod te sem tagadni), masreszt meg mert egyszeruen nem kepesek lepest tartani a sok javitas installalasaval, ha sokfele gepet kell szinten tartani.
Megfelelo Linuxos gepen ez a problema sokkal kevesbe jelentkezik. Az operacios rendszer es az alkalmazoi programok sokkal izolaltabbak egymastol es a hardvertol, ezert jellemzoen nem talalsz veszelyeket egyes javitocsomagok felrakasanal. Kivetelek persze mindig vannak. De sokkal kevesebbre kell szamitani. Masreszt pedig vannak olyan disztribuciok, amelyek sokkal kenyelmesebben karbantarthatoak, mint a Windows. Pl. Debian.
Rendszergazda mindig kell, Windowshoz is. Lehet hogy a Windowsos rendszergazda olcsobb, de sokkal leterheltebb is, ergo tobb is kell belole. Linuxon egyszeruen kevesebb lesz a munkaja, mert egy jol beallitott gepen a felhasznalo nem fogja tudni eltolni a rendszert (kiveve persze kalapaccsal, vagy konnektorral, de ez Windowsnal is veszelyes), Windowson barmikor produkalhat rendszerelkonfiguralast a felhasznalo. Szoval a rendszergazda sem lesz nagyobb koltseg Linuxnal. Inkabb az lesz gond, hogy megissza a kolat, mert unatkozik :)
Az alapkoltseg egy ekkora cegnel (kb. 25-30 felhasznalo, kb. ugyanannyi gep) az oprendszer es a felhasznaloi szoftverek koltsege igenis tenyezo tud lenni. Ez nem az a kategoria, ahova az unlimited licenceket osztjak, es tipikusan nem az a kategoria ahol felvallrol veszik a Microsoftnak fizetendo adot (subscription fee).
Amennyibe az kerul hogy kihivjanak egy Linuxos ceget esetleg (ha a sajat rendszergazdajuk nem erzi magat eleg kepzettnek hozza) hogy beallitson egy-ket szervert egyszer rendesen amivel utana nincs jelentos gond, az boven megterul az egyeb elmarado koltsegeken. Es utana tenyleg nincs tobb gond vele. Csak ugy mellesleg, Linuxra tavfelugyeletet vallalo cegek is vannak. Windows-ra sokkal kevesebb ilyet talalsz szerintem. Az arakrol meg jobb nem beszelni. Ez szerintem jelent valamit minoseg, stabilitas es biztonsag szempontjabol.
Szoval kicsit csinjan az emberek felretajekoztatasaval legy szives. -
zrubi
senior tag
Az 1. kérdésre. már asszem kielégítő választ kaptál...
2.
Én igy csinálnám:
1. gép (debian) tűzfal + levelezés vírusszűrése, + dhcp, + DNS szolgáltatások + webproxy (squid)
2 .gép Email szerver + webszerver + Fax + közös munkaterület (+amit még akartok)
a többi gép pedíg lennének a kliensek, ezekre akármit tehetsz, de ha van egy hozzáértő ember + a gépek egyformák, akkor én azokra is debian-t tennék KDE-vel vagy Ximian 2 vel.
Szerintem a kliens gépek üzemeltetését te is el tudod látni, de az elő két gépet mindenképpen megfelelő szakemberre bíznám (ilyet tudok ajánlani :)) -
Protoss
senior tag
válasz
Dr_Watson #24 üzenetére
Hali!
Nema karok kötözködni, de
''Természetesen használhatod az elavult autódat is a sztrádán, senki nem tiltja meg de ebben az esetben ne csodálkozz:
- ha nem azt a ''luxust'' érzed amikor beülsz, mint egy új szuper járgányban
- ha lejár a garancia
- ha egy idő után már gyári csere alkatrészt sem kapsz hozzá''
Ez sajnos az Ms új termékére is igaz! Lásd Xp driver gondok (pl.: sb live-val). Semmmmi gondom nem lenne a ms-sel.:DD Ha valóban olyan szép és jó lenne ahogy leírtad, de sajnos nem az és drága. Az IE 6 is apró bosszantásokkal ingerel.
Persze semmi sem tökéletes, de csatlakozni tudok, hogy ha a linuxnál veszed a fáradtságot és hajlandó vagy 1x komolyan foglalkozi vele és belőni, akkor az működik. Sajnos Ms-nél van úgy, hogy egy nyári-téli időszámítás átállás keresztbe húz.
A 98SE kár fikázni, mert költséghatékonyságban messze megveri az Xp-t. Szóval akkor inkább Win2k, mint Xp-t. (Hiszen játékra nem kell az irodában és messze stabilabb, mint a ''luxus'' érzésű Xp!)
Még 1x hangsúlyozom, nem akartam vitát és természetesen nem is hírdetnem, hogy Linuxot minden gépre, de ha valaki eljutott odáig, hogy megpróbálja szerintem érdemes váltani.
Üdv -
Adi
senior tag
Igen, egy dobozos Linuxot fölpakolhatsz minden gépre. Változások csak a nagy szerveres verzióknál vannak, mert ott a supportot veszed meg gépenként, annak ellenére, hogy a szoftver telepíthető (licencsértés lenne, ha nem). Legalábbis úgy emlékszem, hogy a Redhat Advanced Servernél így van.
Még valami, ha ilyen távol-keleti területen vagy: nézz körül, hogy ott nálatok a Hancom Office kapható-e! Ez egy dél-koreai office csomag, de pl. arab nyelvterületre is portolták. Nem szabad szoftver, de olcsó és állítólag nagyon jó. Kisebb és gyorsabb, mint az OOo. -
Adi
senior tag
válasz
Dr_Watson #15 üzenetére
A felkészülés, az átállás és a felhasználók betanítása egyszeri költség. Ami Linuxnál utána jelentkezik, az a rendszergazda fizetése.
Ezt vesd össze az MS új licencpolitikájával, ahol szeretnék a szoftvereket mindig frissítettni a kedves felhasználóval. :((( A rendszergazda fizetését itt sem úszod meg. Számoljuk még hozzá az éves vírusadatbázisok frissítését is, mert az is kell.
Melyik oldalhoz mit lehet még hozzátenni? -
Adi
senior tag
válasz
Dr_Watson #12 üzenetére
Ezt a Linux és a vírusok témát légyszíves fejtsd ki és támaszd alá konkrét érvekkel (URL-ek!), mert ez így nem más, mint FUD. A Unix biztonsági modelljéből adódóan egy elszabadult program (vírusos, vagy sem, az nem érdekes) csak és kizárólag az azt futtató felhasználó jogosultságával bír és annak a saját könyvtárán kívül nem tud kárt okozni. A binárisokhoz, függvénykönyvtárakhoz nem fér hozzá, nincsen írásjoga, így terjedni sem tud. Persze ettől még egy-egy destruktív Javascriptes makróvírus okozhat kárt, de az is csak a fönt leírt határokon belül, mert az őt futtató programnak sincs joga többhöz. Arról nem is beszélve, hogy pl. mind Mozillában, mind KMailben letiltható az összes ilyen script és külső hivatkozás.
Az SBS supportját nem ismerem, nem volt vele tapasztalatom, csak a 2-MSINFO kompetenciáját. :D Az ''egy Windowshoz nem kell képzett rendszergazda'' duma pedig pusztán marketingfogás, mert egy Windows szerver megfelelő belövéséhez és karbantartásához ugyanolyan szakértelem szükséges. Egyébként sem muszáj egy cégnek egy rendszergazdát 8 órában foglalkoztatnia, ha nem az informatika az elsődleges tevékenységi köre, pusztán csak használják a számítógépeket. Erre találták ki az outsourcinget.
Ahogy Esteban előrébb írta, igen, a szabad szoftver üzlet. Ha nekik ez működik és megfelel, akkor miért ne térjenek át rá? Olcsóbban megússzák, azt a pénzt pedig másra is fordíthatják. -
Adi
senior tag
Valaki biztos megint anyázni fog engem, de azért megpróbálok segíteni. :) ). A központi címtárat egy LDAP szerverrel meg tudod oldani, de emlékeim szerint a KMail ezt nem kezeli, esetleg a KDE címjegyzéken át. A naptárfunkciókhoz a KOrganizer jó lesz, bár itthon egyedül használgattam, így fogalmam sincs, hogy csoportmunkához mennyire jó. :) Gondolok itt az olyanokra pl., mint Outlook alatt a ''beleírok a másik naptárjába értekezletet'', stb.
Az ADSL megosztás, nyomtató- és faxszerveresdi nem lesz gond, ez utóbbihoz a HylaFax remekül megfelel, biztosan van kliens hozzá KDE és GNOME alá is. :) Az automatikus mentés is egyszerűen megoldható, ehhez még a szalagcserén kívül nem is kell más emberi beavatkozás.
A 3. kérdést nem értem, hogy mit nem értesz. :) -
Dr_Watson
tag
A csoportmunka támogatása ami bezony előjön akár egy 20 fős kis iroda esetén is, nem merül ki abban, hogy tudnak levelet küldeni - fogadni. Egy Meeting Workspace egyre inkább dukál minden ilyen team-nek. A csoportmunka támogatásában a linux irány egyenlőre csak good-enough megoldást tesz le (ha tévedek győzz meg).
Természetesen használhatod az elavult autódat is a sztrádán, senki nem tiltja meg de ebben az esetben ne csodálkozz:
- ha nem azt a ''luxust'' érzed amikor beülsz, mint egy új szuper járgányban
- ha lejár a garancia
- ha egy idő után már gyári csere alkatrészt sem kapsz hozzá -
Polesz
addikt
Amit így megvehetsz az már támogatással együtt érvényes (bár Redhat politikáját nem ismerem igazából), általánosan az szokott lenni, hogy több gépre is felteheted. A Debian pedig full ingyenes, ezért a supportot csak levlistákon keresztül tudod megszerezni, de nem vészes. Egy dhcp szerver beállítása pl nekem félórámba került, amiben benne volt az, hogy a megfelelő doksit elolvastam :)
Hajrá! -
esteban
senior tag
Pontosan ezt szeretnem most elerni, hogy egyben megveszunk mindent most ... es X ev mulva az egeszet kidob, kicserel ...
nezegetem egy bolt arlistajat es ott van Red Hat 220Rm -ert ami ca.60USD ... viszont nincs semmi info, hogy hogyan es hany gepre tehetem fel ... gondolom, mivel ''free soft.'' ezert az egesz irodanak eleg 1 pld. + egy a szervernek .. ami mas verzio persze.
A red hat-ben benne van a Ximian levelezoje, gondolom ez a Evoulution ... -
Polesz
addikt
Az UHU-t magadnak felrakhatod, de jobb egy egységes szerkezet :) Redhat, Mandrake, Suse. Válaszd amelyiknek közvetlen supportja van a közeledben. A SuSe 7 CD-je (+1 DVD) impozáns. Szerintem minden feladatra találsz megoldást. Egy wines gépet is belőnék a hálózatba kompatibilitás szempontjából.
A fürtözés lényege, hogy a 2 szerver hálón keresztül van összekötve és mind2 ugyanazt a feladatot látja el. Nem fontos, hogy a hardware-k megegyezzenek, de nem hátrány. Ha bármelyik bármilyen okból megborul a másik átveszi az irányítást és a felhasználók nem vesznek észre az egészből semmit. A külön mail szerver azért nem jó csak, mert ha az borul (géphiba pl) akkor az kiesik és nincs helyettesítője. Ezért jó a fürtözés. Az általad másik topicban leírt feladatokra 2 gép ami nem kell, hogy a legizmosabb legyen tökéletesen alkalmas. RAM-ot cuccolj bele bőven és kész. -
esteban
senior tag
válasz
Dr_Watson #15 üzenetére
Cegpolitika - szerintem helyesen - hogy minden nemu oktatast tamogatnak, pl az en mandarin leckemimet is :)), szoval annak hogy oktatni kell az alkalmazottakat, teljesen mas szemszogbol nezik, azaz ez nem lesz idevago koltseg. Ha lesz egyaltalan az IT-s kislany iskalajan kivul.
Az atallas az uj irodaba valo koltozessel egyutt fog vegbemenni, szal ez sem szempont - hal' istennek.
A win98 -as tapasztalatokat, meg mint emocionalis indokot irtam, ha win veszunk is XP -lesz, ez nem gyakorlati hatrany.
HA tudsz nekem mondani win arat szivesen fogadom! XP+Office x25 -
Polesz
addikt
válasz
Dr_Watson #15 üzenetére
Az, hogy egy szoftver 2 év alatt elévül csak általánosságban igaz. Ha az általam használt szoftver megfelel azoknak a kritériumoknak amikre használom, akkor nem évült el számomra. Pl az Office97 is szinte a felhasználók 99%-nak elég lenne, mert egyszerűen nem használják ki még ennek a program tudásának a 10%-át sem. Ugyanígy ismerek nyomdát ami a mai napig Corel5-öt használ, mert egyszerűen minden igényüket kielégíti. A Win9x-es széria hanyagolása megérhető az MS részéről, de pl nekem még van WIN95OSR2-es gépem is itthon, mert egyszerűen megfelel az igényeimnek. Nem játékgép és vírusírtó is fut alatta (jogtiszta megvett). Amire használom arra tökéletes.
-
Polesz
addikt
válasz
Dr_Watson #12 üzenetére
Van ingyenes vírusírtó is. Win és linux alá is, tehát ez az érvem nem érv :)
A támogatás egy dobozos SuSe linuxnál is megoldott és még sincs egyárban egy SBS-el. Amúgy kellemesen csalódtam a múltkor az MS supportban :) Ez csak azért, hogy lásd nem vagyok fanatikus winfikázó :) Mostanában ha megnézed a napvilágra került cikkeket azért láthatod, hogy az M$ is tart a linuxtól talán nem véletlenül. Egyre jobb és jobb lesz. A modularitás kérdését inkább költőinek szántam, ha tudsz válaszolhatsz :) -
Dr_Watson
tag
A szoftverek és minden szoftverre igaz, ~ 2 év alatt elévül. Az autók mondjuk 5 év alatt elévülnek. Ebből simán az következik, hogy a Windows 98 egy 5 éves szoftver, tehát ~ olyan mintha egy 10 éves vagy öregebb autóval járnál a szuper sztrádán. Lehet, de lerobban, döcög, nem tudja felvenni a versenyt az új szuper autókkal.
Az árak képzéséről pedig nekem más véleményem van. Milyen kereskedőket kerestetek meg? Tessék valami korrekt kereskedőt felkeresni.
A Linux árához számold fel az alábbiakat:
- Felhasználók oktatása
- Átállásra való felkészülés
- Maga az átállás (migráció)
- Kockázatra is kell félre tenni, legalább annyit, hogy a roll back megoldható legyen -
Dr_Watson
tag
Véget nem érő falmet nem szeretnék én sem, de néhány dolgot látnod kell:
- Vírusírtó árát nem spórolod meg, mert öngyilkosság vírusírtó nélkül akár Linux-ot üzemeltetni. Nézd meg, hogy Linux-on is ott figyelnek azért a vírusok.
- Majd amikor először komoly problémába ütközik a Linux-al és a listák sem tudnak neki segíteni és szüksége lesz a supportra akkor a zsebébe nyúlhat. Az SBS-el kapja a professzionális supportot.
- A szabad szoftver érv nem technikai érv, hanem meggyőződés, politika üzlet stb.
esteban
senior tag
Az arak:
MS XP: 400RM = 110 USD
Office: 800RM = 220 USD
------------------------
25 computer = 8250USD
Az outlook osszegyujti az osszes letezo virust,
Az IE nem jeleniti meg rendesen az html dokumentumokat,
Rendszeresen osszeomlanak a winME-vel, 98-al szerelt gepek, >>> rossz tapasztalat, -
Polesz
addikt
1. Openoffice és a már említett Crossover plugin, ha szükséges.
2. Munkaállomásokra SuSe vagy UHULinux. Az előbbi nagyon kiforott és szépen beszél magyarul. A KDE felület nagyon ott van technikailag (bár gépet igényel). Az UHU értelemszerűen magyar. Ebben egy az egyben megkapsz mindent ami az irodai felhasználáshoz szükséges. Sőt még annál is többet. A szervert viszont Debian alapokon képzelném el. Igaz ehhez kell egy igazán hozzáértő linuxos, de ha egyszer belőtték gondod se lesz vele.
3. Szerver oldalon elég kissebb vas is, tehát leselejtezésre váró gépeket nyugodtan be lehet vetni. Különösebb igénye nincs. Ha nem igazán nagy a levelezés és a webes forgalom, akkor az egész 1 géppel elintézhető. Külön gépek alkalmazása nem fontos. Inkább egy linuxos fürtőt csinálnék, ahol párhuzamosan működik 2 szerver így biztosítva, hogy a munka mindig zavartalan legyen. Elméleti síkon mondom ezeket, mert egyenlőre az én tudásom nem olyan, hogy mindezt azonnal meg tudjam valósítani. De fejlődöm :D -
Dr_Watson
tag
Jelenleg milyen levelezést használtok? A szolgáltató biztosít nektek POP3/SMTP alapú levelezést?
Ahogy írta a naptár fontos funkció. Néztétek már az Exchange Server csoportmunka támogatását? Javaslom, hogy esetleg nézzétek meg az SBS-t a méreteitek alapján nektek van kitalálva és kedvező az ára is: http://www.microsoft.com/sbserver/ -
feribacsi
csendes tag
Hi!
MS Office helyett jo az Openoffice, amivel a napi irodai feladatok 99,9 %-at meg tudjatok oldani, ha megis valami nagyon egzakt feladatot kellene elvegezni, akkor pedig van egy Crossover plugin nevezetu progi, igaz fizetos, de lehetove teszi az MS Office linux alatti futtatasat.
MS Outlook helyett jo az Evolution, a pgp-t pedig lehet linux alatt is hasznalni.
Ezek a progik minden alap disztribucionak reszei, ugyhogy keresni se kell.
A halozati topologiaban majd szakert mas
Feribacsi -
esteban
senior tag
Irodat fogunk valtani, s vele egyutt gepparkot is (marmint szamitogepeket) felmerult az otlet atterni windows-rol Linuxra. Harom temakor van amiben a hozaertok segitseget kernem:
1., A kovetekzo programok helyett keresek Linuxos megoldast:
- Office: world, excell
- MS Outlook: levelezes / cimtar / naptar (!)
- jelenleg a ceg a levelezes titkositasara PGP-t hasznal ...
-
2., hogyan nezzen ki a helyi halo ha van:
- 25 munkallomas
- 6 noteszgep / neha a rendszerben, neha nem (windows os.)
- internet ADSL -en keresztul
- egy fax/printer
- az adatok hetente kerulnek mentesre magnesszalagra
3., Gondoltunk sajat mail es webserver beuzemelesere, ezzel kapcsolatban mik az elvarasok (nem hardware az, masik topic :) )
szoval hirtelen ennyi ...
Aktív témák
Hirdetés
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest