Hirdetés
- Gurulunk, WAZE?!
- ldave: New Game Blitz - 2025
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- GoodSpeed: SAMSUNG WW80CGC04DABLE EcoBubble™ technológiával 8 kg mosógép - tapasztalatok
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
20%-os üzemmódban 9W, 100%-osban pedig legalább 45W a disszipált teljesítmény, ami "fűti" a LEDeket. Mivel (jogosan feltételezem hogy) egy zárt, szellőzetlen burokban fog működni, szerintem határon lehet a hőelvezetés, ha nem egyenesen elégtelen. Hűtőpaszta esetleg "thermal pad" csak javíthat a helyzeten.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Teasüti
üzenetére
Foglalkozom számgépek gépek javításával mikor valaki megkeres, szóval van pár fölös atx tápom a pincében, így nem került pénzbe.
Állandóra van kötve a zöld szállal, egyedül nyaralások alkalmával kerül áramtalanításra.
Amúgy azért is bízom meg benne, mert ezek a tápok rendesen meg vannak csinálva az atx szabvány miatt, nem úgy mint egy dzsunka kínai led tápegység ami idővel talán felrobban, volt már olyanom itthon. Berakták a táp kapcsoló tranzisztorát vastag szigetelő műanyag dobozba, amit először megolvasztott maga körül, majd később egy hangos robbanás keretében eltávozott az élők sorából... -
tvamos
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Itt azt irja, az 5. oldalon, hogy a "Turn-Off Delay Time"-ot RG = 1.8Ω mellett csinaltak.
A drivered "Current Sink Capability Test"-jet 10 Ω-on csinaltak (13. oldal) ami alapjan nem hiszem, hogy kene nagyobb ellenallast betenni.
Eddig egy aramkort terveztem, amin EMC merest is csinaltunk, (az mondjuk tokeletesen ment rovidzarral is, nem mertem semmi gate oszcillaciot, persze nem is figyeltem, mert nem tudtam a jelensegrol,) abban vegul 22 Ω lett a megoldas. -
tvamos
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Azért teszik az ellenállást, hogy lassabban kapcsoljon a FET. Így jobban melegszik a felvezető, de jót tesz az EMC-nek.
Nekem azt mondta a gyártó, hogy megy a viaba valamennyi ragasztó, ha másképp nem rendelkezik a megrendelő, de ki is tölthető a via.
(#60443) Teasüti válasza tvamos (#60434) üzenetére
Igen lehet, simán. Csak a pcb tervező programban kalvskinn ka thermal relief-et! [link] -
Teasüti
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Áhh, végül csak a GND lesz kitöltött mező és a Vcc meg normál útvonalon megy (bocs, nem ismerem a pcb szakzsargont).
Arra tud vki vmi tippet, hogy hogy kell EasyEDA-ban PCB tervezéskor méreteket megadni? Nem igazán találok olyan eszközöket, mint mondjuk CAD-ben. Minden a helyén van, de minden fizikai méret és elrendezés AS szabvány szerint drag&drop keletkezett. Konkrétan azt sem tudom mekkora a PCB mérete.
És sehogy sem jövök rá, hogy kell beméretezni, meg távolságokat beállítani. Pl hogy adom meg a lyuktávolságot a panel széléhez mérten? -
Kernel
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
A múltkori történet nem épp ezt támasztja alá, mindenesetre a kapcsolás pillanatában a Gate-kapacitás feltöltése rövidzárat képez, mint minden kondenzátor, a felfutás meredekségétől is függően. Ezt lehet korlátozni egy ellenállással.
Nagyobb frekvencián pedig a sűrűn ismétlődő töltés-kisütés növeli a terhelést.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Ez a LED-ek sűrűségétől is függ, a termelt hő összeadódik.
Pl. TV háttérvilágításban üvegszálasra is felteszik a 300 mA-es LED-et, de az ritkábban van elosztva, rézfóliából kiképzett hűtőfelülettel.
E27 lámpánál viszont koncentrálódik, a 60 mA-es LED-eket is alura kell tenni, 3-4 W összteljesítmény felett már forrósodik is rendesen.
EasyDA-n nem rendeltem még, csak rajzolok vele néha.
-
gyenesmartin
őstag
válasz
Teasüti
üzenetére
A TC4452-es 1 ohmos kimenettel rendelkezik.
20kHz nem olyan nagy frekvencia a Mosfetek meg sem nagyok. Ha kell a quad channel akor ez is jó lenne.
Nagyjából ki is lehet számolni, hogy mennyi idő alatt fognak be-ki kapcsolni a fetek (T=RC). Ez ns tartomány lesz még a quad channelesnél is. -
tvamos
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Pontosan milyen 555-öt használsz?
A Texas-os speckó ezt írja:
No protection against excessive pin 7 current is necessary providing the package dissipation rating will not be exceeded.
Ez alapján, tokozástól, hőmérséklettől, és a kimenet terhelésétől függ.
Magad az adatlap Discharge Transistor (Pin 7) Voltage vs. Sink Current karakterisztikát is, innentől egyszerű a menet.
Azt javaslom, elég boztonsági tartalékod lesz, ha mondjuk 10mA-rel számolsz. (Ha nem tereheled agyon a kimenetet, és nem használod nagy frekvencián.)(#60239) Lompos48 válasza Teasüti (#60238) üzenetére
Szerintem csak simán összekeveték a kimenettel.
Output can source or sink 200 mA -
Lompos48
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
A 200 mA-es értéket semmi nem támasztja alá. Amit találtam és a szülőatyja (Signetics) dokumentuma, az a kisütő tranzisztor estében 35...55mA intervallumban van limitálva, konstrukcióból.
Lehet tanulmányozni a dokumentumot.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Szóval szumma szummarum szerintem simán lehet alkalmazni 1k-nál kisebb ellenállást is.

Nem így van?
Szimulátor szerint a kisütőláb földre húz mindent, mindegy mekkora ez az ellenállás.Figyelembe kell venni, hogy a tranzisztornak a kisütés pillanatában a tápfesz 2/3-a és az R1 által meghatározott áramot PLUSZ a kondenzátor kisütéséből származottat kell elviselje. Utóbbi függ ugyan a kapacitás értékétől, de annál nagyobb, minél gyorsabb a tranzisztor. Ehhez még hzzávehető, hogy a tranzisztor nem lehet egy robosztus valami, mert azok csak a kimeneti fokozatban vannak (sebesség miatt is!).
Tehát meggondolnám az adatlapban, vagy alkalmazásokban "ajánlott" érték meghágását.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
az 555 IC már nem működik 30 nF-nál kisebb kondival?
Tovább kutatva úgy tűnik a Trigger és Threshold lábak tisztán feszültség vezéreltek (illetve felvesznek 1 uA és 0,25uA áramot), így a kondinak semmi köze e két lábhoz. Csak az RC időzítéshez, vagyis a feszültség felfutásának és lecsengésének idejéhez van köze, ha jól értem.
E szerint tetszőleges kapacitású kondit alkalmazhatok, akár a pikofarad nagyságrendben is.Arra még nem találtam választ miért kell legalább 1k ellenállás a Vcc után. Talán nem tudja lehúzni a Discharge láb a feszültséget, ha ennél kisebb az ellenállás a Vcc felé?
Ha innen nézem, akkor felhúzónak valóban szokatlanul kicsi.
Bár nem tudom itt mik a határok. Azt hinném, ha testre zárom az áramkört, akkor mindegy mekkora a felhúzó: még mindig nagyobb, mint a negatív oldal ellenállás nélkül.
Vagyis föld potenciálon kéne lennie a felhúzó ellenállás értékétől függetlenül, nem? -
Kernel
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Ha azt mondod, hogy 11 V-nál nyit a LED-sor, 12-ből 1 V marad az ellenállásra, akkor U/R:
1/20 = 50 mA
1/50 = 20 mACsak ezt így nem lehet biztosra kijelenteni, mert a nyitófeszültség részben áramfüggő is, valamint egyéb szórások is vannak.
Az áramkorlát nem helyettesíthető PWM-négyszögjellel. Tekintettel kell lenni a kialakuló csúcsáramra is.
Az LCD-háttérvilágításoknál is úgy van megoldva, van egyrészt egy pontos értéken generált áram, ezt szaggatja meg a PWM.
A maximális háttérfény felel meg a folyamatos áramnak (nincs szaggatás), ehhez képest van a csökkentés (PWM).
Más kérdés, hogy azt a bizonyos max. áramot is egy PWM-áramkör állítja elő (step up általában), de az végül sima DC lesz. Utána az kerül további szaggatásra.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
PWM-jellel vezérelhető áramgenerátor:
Tehát itt lényeges, hogy a stabilizált kimeneti áramot az Rcs (current sensor) állítja be.
A PWM-bemenet áramot nem, csak vezérlőfeszültséget igényel (amit egy mikrovezérlő generál stb.), melynek 0-100 % kitöltési tényezőjével szabályozható a kimenőáram.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
A meghajtó által biztosított és a félvezetőkön eső feszültségek összege úgy 11V lesz, 150 mA árammal előtét ellenállás nélkül.
Ez a fogalmazás így sántít. Eleve majdnem azt hittem, hogy a meghajtófeszültséget (ami önmagában sem jó fogalmazás) hozzá akarod adni a nyitófeszültségek összegéhez, aminek értelme sem lenne.
Lehetne mondani, hogy elméletileg 150 mA állna elő 11 V tápról, csak gyakorlatilag a félvezetők szórásai miatt az nem is biztos, másrészt áramvezérelt eszköz esetében célszerű tartózkodni ilyen meghatározásoktól.
Úgy is mondhatnám, ilyen apróságok különböztetik meg a laikust a hozzáértőtől, vagy ilyesmikről ismerik fel egymást a szakmabeliek, hogy valaki mikor mond feszültséget, vagy mikor mond áramot, amikor az nem teljesen mindegy.
A táplálás módja is lehet többféle, de ha nem áramgenerátor, nem is PWM, csak ellenállás biztosítja az áramgenerátoros jelleghez közelítő táplálást, akkor ebben az esetben lehetne például egy 15 V-os feszültséggenerátor, az ellenállást pedig a 4 V különbözet ejtésére méretezni és 150 mA-re, ami 0,6 W veszteséget képezne egy ellenálláson.
Erre lehetne mondani, hogy miért nem 12 V-ról beszélek, akkor csak 1 V-ot kellene ejteni. Mert a megfelelő "rugalmas" kiegyenlítéshez (áramgenerátoros jelleghez) elvileg minél nagyobb feszültségtartalék lenne jó, amibe persze a célszerűség is beleszól. De legalább túl kevés se legyen.
Vagy más megoldást kell választani, viszont a fentieket azért is fejtettem ki, hogy a példán keresztül érthetőbb legyen az egésznek a logikája.
-
And
veterán
válasz
Teasüti
üzenetére
"Egy Atmega 328p-ről van szó, nem találtam erre vonatkozó infót, hogy a GPIO portok input módban mennyit vesznek fel."
Pedig megadják az adatlapon, mint input leakage current, legfeljebb ± 1µA értékű, és ez más gyártónál is hasonlóan alakul.
"Vagy máshogy szokás megoldani? A led driver áramát buzerálják?
Előbbi esetben milyen összefüggés van az ellenállás és a fényerő között?"
A meghajtás áramát célszerűbb vezérelni, mivel a soros ellenállás értékét nehezebb változtatni. Ráadásul az átfolyó áram az, amivel a ledek fényereje közel egyenesen arányos. Állítható áramú (például feszültséggel vezérelt) generátor, nagyobb áramok esetén megfelelő frekvenciájú PWM is szóba jöhet, kontrolleres környezetben ez sem túl bonyolult. -
darvinya
titán
válasz
Teasüti
üzenetére
BT adó-vevő Ezt hogy érted, mert BT Headset is ez és BT technológia 10m hatótávú?
Ez csak iOS-re igaz, mert Android-ra nem.
Utóbbi készülék függő, mert nekem van alapból rögzítés készülék fw-jében.Amúgy motoros konvojhoz ezt javasolnám használni.[link]
Mert van WalkiTalki és egyben android telo, stb. egyéb nyalánkságok. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Ezen az oldalon találtam egy pár jó megoldást.
Mindegyik jónak tűnik, mégis egyet kellene választani.
Alul van egy zener diódás verzió is, ami mindenféle bemenetet 5,1V-ra állít be. Az elég bolondbiztos, nem? -
PHM
addikt
válasz
Teasüti
üzenetére
Nem így van.
Az adatlapban meg kell nézni, hogy mennyi áramot vesz fel a bemenet
magas szintnél. Ennél valamivel nagyobb áramra kell méretezni az osztót,
oly módon, hogy a bemenet, + az osztó alsó fele annyi áramot kapjon,
amennyinek hatására az osztó felső tagján 7V feszültség esik.
De éppenséggel az 510/360 ohm is jó, csak az osztó közepét egy
4148-as diódával kösd 5V-ra.
Ha a 12V több is lehet, (jármű pl) az osztó felső tagját meg is lehet növelni. -
PHM
addikt
válasz
Teasüti
üzenetére
- Az átfolyó áramot az ellenállások összértéke határozza meg,
beleértve a táp belső ellenállását is.
- Ebből következik, hogy az osztóban használt ellenállásokkal
egyúttal az áramot is beállítod.
Nagy áramoknál figyelembe kell venni a táp belső ellenállását,
nagy ellenállású feszosztónál pedig az osztó terhelését is.
(Már ha jól értelmeztem a kérdést.) -
Kernel
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Mivel a másik topikban arról volt szó, hogy Arduino és FET és NPN és inkább nem akartam most megrajzolni, csak beírtam ezt a három szót.
Manapság már nem annyira egyértelmű, hogy egy autóban a féklámpa testre kapcsol vagy pozitívra, de mivel erről is volt szó, ezért kezdetnek ebből indultam ki.
De meg kell nézni a konstrukciót, hogy mit tudsz, vagy mit akarsz megszakítani.
-
PHM
addikt
válasz
Teasüti
üzenetére
"A test célszerűbb autós környezetben?"
Nem.
Az autók zömében negatív testelésűek, ezért a pozitív ágban lehet beavatkozni.
Mivel az Arduino ugye 5V-ról működik, gyakran van szükség szintillesztésre.
Csak akkor lenne megoldható logic level fettel a dolog, ha a negatív ágban
történne a beavatkozás. -
didyman
őstag
válasz
Teasüti
üzenetére
Nagyon egyszerű megérteni. A "rendes" fogyasztók ellenállása közel állandó, ha azokat feszültséggenerátorral látod el, akkor az Ohm törvény által meghatározott áramot veszik fel. Ezutóbbi igaz a LED-re is, csakhogy a feszültségigényük szélsőségesen változik, függ gyártási szórástól, színtől, hőmérséklettől. És ennek tetejében, az áram nagyon meredeken változik, vagyis minimális, 10 %-os feszültségbeni eltéréskor pl. 100 %-ot változhat az átfolyó áram. Ezt precízen szabályozni, LED-enként nem egyszerű és minden LED-nek önálló szabályzó kellene. Ezért az áramot szabályozzuk, és a stabil, de tűrésen belül változó áram hatására kialakuló feszültségváltozás minimális marad, na meg minden további nélkül sorba köthetünk több LED-et, ugyanaz az áram folyhat át rajtuk és mindegyiknél a jellemző feszültség ki tud alakulni.
Hűtés: Az 1 W-os modulnak is kell. Az élettartamot döntően meghatározza. 1 W-nál még viszonylag egyszerű a NYÁK-kal hűteni, de ez minden építésnél egyedi, egy teljesen zárt lámpatestben, tartós üzemnél, az 1 W is elég a gyors tönkremenetelhez. Viszont, a 3 W-os, hűtőcsillagos LED-eket nem kötelező 3 W körüli teljesítményen járatni, lehet azt 1 W-on is és ekkor a hűtőcsillag például elég lehet (hangsúlyozom ismét, ez környezetfüggő).
-
Kernel
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Alapvetően a diódák feszültséghatároló jelleggörbéjét kell megérteni, egyúttal a Zener-diódák működését sem árt megismerni, ezek le vannak írva az elektronika alapjaival foglalkozó oldalakon.
Ezzel szemben egy ellenállásnak lineáris az áram-feszültség görbéje, tehát az Ohm-törvényt követi, míg a dióda erre nem hajlandó.
Például az autó hűtőrendszerében is van egy kiegyenlítő tartály, aminek felső részében levegő van. Ha teljesen feltölteném, akkor melegedés hatására szétdurranna a rendszer (ha nem lenne még egy biztonsági szelep is). De ott van egy rugalmas légréteg, ami ezt kivédi. (Azért jut eszembe, mert a napokban épp ezzel foglalkoztam, vízpumpacsere, rendszeröblítés, ilyesmi.)
Hasonló az áramkorlátozó ellenállás szerepe is, vagy annál még jobb az áramgenerátor, mert stabilizálja az áramot, állandó értékre.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Nem csak. Egyszerűen a LEDeknek áramgenerátoros mindig a táplálása. Még ha egy "tökéletlen" megoldást is választunk egy soros ellenállással.
Egy érdekes példa a LEDes lámpával ellátott öngyújtó. Van benne 3 darab 1.5V-os gombelem és egy 3-3.5V-os LED. Első látásra a LEDnek pusztulnia kellene. De itt a gyártó számol az elemek belső ellenállásával, ami megvédi a LEDet. Ugyanezt megismételve egy 4.5V-os tápforrással, a halála biztos. -
Ribi
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
A lednek nagyon meredek az IV karakterisztikája, vagyis kis feszültség ingadozás hatására relatíve sok áram ingadozással válaszol. 1-1 ledet meghajthatsz x árammal viszonylag biztonsággal, de sok sorba kötve már simán okozhat áram túlszaladást. Illetve a fent említett öregedéssel ez hatványozottan igaz. Illetve attól függ milyen a színe, más más feszültség kell neki. De ha fix 10mA-el hajtod az ugyan olyan típusú ledeket, akkor kb. ugyanolyan fényes lesz mindegyik.
-
mezis
félisten
válasz
Teasüti
üzenetére
Szerintem vidd vissza garanciális cserére.
Én nagyon régóta használok egy SMA forrasztó állomást, három féle heggyel (igaz ritkán), de semmi gondom nincs azzal, hogy milyen sűrűn tisztítom a vizes szivacson. (Akkor szoktam, amikor a gyanta, egyéb kosz is megjelenik rajta. A két vastagabb hegy ónszínű, a nagyon vékony "tűhegy" acélos színű, de arra is tapad az ón. -
Kernel
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Ha több teljesítmény segít, akkor felőlem úgy ég el a hegy, ahogy akar...
Nem segít, ha oxidréteges a pákahegy, szennyezett, lepereg róla az ón. Az oxidréteg hőszigetelő hatása miatt olvasztani sem bír rendesen.
A hegyet tisztítani is kell, ónnal befuttatni, szükség esetén folyasztószer használatával is.
A forrasztandó felületnek is tisztának kell lenni, ha kell, meg is lehet kapirgálni fémtisztára, szikével / tapétavágó késsel.
Mióta elfogyott a normálisabb ónom (amiben elegendő gyanta volt), eBayről rendelt fajtát használok, ennél már nem árt néha egy kis rásegítés gyantával, mert kicsit kevesebbet tartalmaz.
Ettől eltekintve nem rossz. Kétfélét teszteltem eddig, mindkettővel kulturáltan lehetett dolgozni:
http://www.ebay.com/itm/191329036634
http://www.ebay.com/itm/221726866487
Azt persze túlzás lenne elvárni, hogy a 100 grammos ón tényleg 100 grammos legyen, de szerencsére nem csaltak el belőle túl sokat.
-
And
veterán
válasz
Teasüti
üzenetére
"De a hegy minden pákán megég gondolom."
Nem értek egyet. Oké, előbb-utóbb cserélni kell, de például egy megfelelő bevonattal ellátott hegy nagyon sokáig jó lehet, ha ügyelünk a tisztítására (nedves pákaszivacs) és nem hagyjuk, hogy iszonyatosan felmelegedjen (ami egy hőfokszabályozós pákánál alap). Mostanában ugyan nem használom annyit, mint mondjuk egy évtizede, de nagyon ritkán kell hegyet cserélnem, legutóbb is sok éve volt erre szükség.
"Amúgy itt vagyok a boltban és az összes forraszanyaguk ólom mentes."
Akkor olyan helyre kell menni, ahol adnak ólomtartalmút: Lomex, SOS Electronic, meg gondolom egy csomó más helyen is tartanak, még a Conrad árlistáján is láttam SnPb forraszanyagot.
"Szemezek még egy 50 wattos forrasztó állomással. Ha több teljesítmény segít, akkor felőlem úgy ég el a hegy, ahogy akar..."
Nem csak a teljesítményen múlik. Egy átlagos pisztolypáka például 75..100 wattos, és sok mindenre jó, de precíziós forrasztáshoz, apró alkatrészekhez elég macerás meg nehéz is.
"A folyasztószerrel elakadtam. Ez lenne a rosin flux angolul?"
Egy valamirevaló forrasztóhuzal elegendő folyasztószert tartalmaz ahhoz, hogy külön ne kelljen ilyet használni. Egyéb extrém helyekre (például nagyon sűrű lábkiosztású SMD-tokok) lehet plusz folyasztószereket használni, de a jófajta az elég drága. Kevésbé precíziós helyekre akár a sima fenyőgyanta is megteszi, de csak módjával, mert ronda lesz, meg is éghet. De mint említettem, szerintem alapesetben, normális forraszanyagot használva ezekre nincs semmi szükség, amíg az ember hagyományos alkatrészeket meg vezetékeket forraszt. -
And
veterán
válasz
Teasüti
üzenetére
Az ólommentes forrasztóón házi körülmények között problémás: ridegebb, magasabb olvadáspontú a hagyományos ólomtartalmú forraszanyagnál, még folyasztószer kíséretével sem ad olyan eredményt, mint az ón-ólom eutektikus ötvözet, ellenben remekül lehet vele 'taknyolni'.
"A páka teljesítménye kicsi, vagy azzal mi a gond?"
Te magad írtad le az előző hozzászólásodban, hogy mi vele a gond, ráadásul elég bőven:
"[..] egy gagyi 30W páka, ami inkább egy darab vas egy vezetéken."
"[..] és páka hegye is alig melegít már. "
"A gyári hegy az meg inkább "elfogyott"."
"Mikor minden új volt, akkor pár napig gyönyörűen lehetett dolgozni vele, most meg egyetlen kötés is kínszenvedés."
Én meg lassan harminc éve elvagyok egy 50W-os Weller TCP-vel, ami az elég kicsi SMD (például SSOP-, QFN-) tokoktól kezdve a kisebb fémdobozok összeforrasztásáig kábé mindenre jó, persze többféle heggyel (utóbbi az alakján felül meghatározza a működési hőmérsékletet is). -
And
veterán
válasz
Teasüti
üzenetére
"Az előtét ellenállást a fesz különbséggel és a 40 mA-el kell számolnom?"
Igen. Ami annyit jelent, hogy a legrosszabb esetre (legnagyobb feszültségre) lesz igaz a ledáram, egyébként - áramgenerátoros táp hiányában nem lesz stabil.
"A multiméter biztosítékát sikerült kiverni, ha a 10A-es működik, de a 200mA üzemmódban megszakad az áramkör?"
Ezt egy párszor elolvastam, de csak sejthető, hogy mire gondoltál. A 200mA-es "üzemmód" (= méréshatár?) biztosítéka a hozzá tartozó 200mA-es, általában külön aljzatot biztosítja, és az azon folyó áram független a méréshatárváltó kapcsoló állásától. Ha a 200mA-es aljzatban hagyod a mérőzsinórt és feszültséget szeretnél mérni, akkor bizony ki tudod égetni azt a biztosítékot. -
Kernel
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Gyárilag inkább 200 mA szokott benne lenni, ha az volt, akkor nagyobbat nem is szabad betenni, mert leéghetnek alkatrészek.
A 10A-es áramkör egy vastag huzalból álló sönt, nincs külön biztosítva, nem is kell, a mérést is meghamisíthatná a biztosíték ellenállása, úgyhogy ez nem szokás.
Az előtét ellenállást a fesz különbséggel és a 40 mA-el kell számolnom?
Igen, utána ki kell számolni az ellenálláson elfűtött teljesítményt is, attól nagyobb terhelhetőségűt kell beszerezni:

-
Kernel
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Nem kell áramgenerátor, egyébként utána láttam még itt is:
http://www.dx.com/s/cob+led+strip
12-14 V-osként árusítják ezeket. Végeredményben, amíg nem melegszik túl, lehet adni neki, módjával.
-
PitLee
őstag
-
Kernel
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Közben szerkesztettem, mert a 4-chipes hálózatba integrált COB LED-ek van másik fajtája is, ami 14V-ig bírja. Az autós változatának illik többet is elviselni.
10W-os LED szintén nem mindegy, hogy milyen, mert abból vannak a soros 3 chipes konstrukciók is, ami áramgenerátoros meghajtást igényel, 9-10 V körül áll be rajta a feszültség. (De nem azt kell stabilizálni, hanem az áramot, hozzávaló driverrel.)
-
Kernel
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Ezek feszültséggenerátoros meghajtást igénylő, 12V-os LED-ek (soros négy chipes hálózatban), egyes források szerint legfeljebb 14V-ot bírnia kellene, de ezt nem jó megközelíteni, ha nem muszáj.
Illetve közben találtam egy másik adatot, az autós célú változatoknak 16 V-ig is bírnia kellene.
-
Gyula84
veterán
válasz
Teasüti
üzenetére
oh dehogynem
ahhoz ne is nyúlj 
-
Kernel
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Legtöbb kereskedő nem ért ehhez, például épp ma láttam, hogy Auto Boost-Buck konverter néven árusítanak többen is ilyet:
http://www.ebay.com/itm/400985779858
Szerintem ez hülyeség, mert csak 1 db tekercs van rajta. Vagy növel, vagy csökkent. Így néz ki a valódi Boost-Buck egyik változata:
http://www.ebay.com/itm/161671441694
12-24V COB LED:
http://www.ebay.com/itm/360934272481
De a leírásban már kezdődik a ködösítés:
"When you used with DC 24V ,please connect a resistor together,
if not,easy to cause the led strip burn out."Jó vicc...
12-24V másik:
http://www.ebay.com/itm/351390521130
Ezt már könnyű leleplezni is, mert jól látszik a fotón a típus, amire csak rá kell keresni: [link]
Power: 6.7W
Voltage: DC11-14V
Current: 560mADe később láttam, az eBay-linken is szerepel a jó feszültség, csak lejjebb, a címnek ellentmondva.
Egyúttal az is helyre kerül, amit előzőleg fejtegettem, amikor a 14,4V nekem is soknak tűnt. Eszerint 14V-ot bírnak a 12V névleges feszültségű COB LED-ek (4 db soros chipes kötés).
Itt is szépen látszik egyébként, hogy mindegyiknek a feszültsége a 3V többszöröse, tehát annyi chip van benne sorosan (nyilván több párhuzamos ágon), bármiféle integrált driver nélkül: [link]
-
Kernel
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Általánosságban minden LED részére az áramot kell stabilizálni, csak ez alól kivétel például a LED-szalag, ahol a tápfeszültség 12V (vagy amennyire készült) és ellenállások korlátozzák rajta az áramot. Kis túlzással a szalagra van építve az áramgenerátor, tehát végeredményben ugyanott vagyunk.
Vagy azok a fix feszültségre gyártott COB LED-ek, amit már linkeltem. Meg ezek az autós LED-ek, nappali fény stb.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Nem csak akkora áramerősséget vesz fel tetszőleges fogyasztó, amekkorára szüksége van adott fesz. mellett?
De igen. Létezik ellenben egy fontos különbség: a tetszőleges fogyasztók nagy hányadánál a feszültség és áram viszonya lineáris függvény. Diódák esetén ez exponenciális.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Ez a diódák nyitóirányú jelleggörbéjének meredekségéből fakad, hogy hirtelen változik a fényerő, míg az izzó lineárisan reagál.
Az akku kapcsainál még kisebb a változás, mert ott csak az akku belső ellenállása szól bele, ami nem sok. Távolabb már nagyobb ellenállások vannak.
Adatlapot nem láttam még ezekről, csak következtetni lehet, hogy például más LED-eknél 3,6V még belefér (de az önmagában nagyobb teljesítményű), akkor az négyes kötésben épp 14,4V lenne.
Viszont itt az egy chipre jutó teljesítmény kisebb, így elvileg ennyi már sok is. Hacsak nincs integrálva valami ellenállás is.
De tűzveszélytől nem kell tartani, legfeljebb kiég egy apró ponton, de a műgyanta nem gyullad meg.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Maga a réz nem öregszik, legfeljebb a kötések romolhatnak, de ha jók, akkor is természetes a jelenség. Vastagabb huzalozás mérsékelhetné. A COB LED csak a saját nyitófeszültsége miatt reagál erre érzékenyebben, amint már részleteztem. Nem az áramával van összefüggésben.
A járművekhez is forgalmazott COB-szalagokat – a klasszikus diszkrét LED-es szalagokhoz hasonlóan –, feszültséggenerátorosan kell táplálni. Ezek arra vannak kitalálva, hogy fix feszültséget kapjanak. Járműnél még az is be kell tervezni, hogy 12V felett is kap. De például ezeknél is feszültségek vannak megadva, nem áramok, nem véletlenül.
Bust-buck konvertert lehet kapni, nem próbáltam még, de azt állítják róla, hogy áthidalja a problémát:
http://www.ebay.com/itm/191673952440
Az akku le tud adni több áramot is, ha terhelik, de a feszültségét nem tudja magának stabilizálni, növelni sem.
Eleve az akkunak is van belső ellenállása, amin szintén esik valamennyi feszültség a terhelés hatására, de itt nem is az a fő ok, hanem további ellenállások az áramkörben.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Csak ez nem így működik, tegnap is akartam írni, csak kifelejtődött:
Pillanatnyi beesést még érteném, de azonnal fel kéne épülnie a nagyobb áramnak.
Az áram nem tud felépülni magától, valójában a hálózat sem tud ilyet, az akku sem. Akkunál esetleg hosszabb idő alatt van olyan, hogy terhelés hatására átmelegszik és kicsit feléled, de itt nem erről van szó.
A különböző soros átmeneti ellenállásokon áram hatására feszültség esik. Ha a másik fogyasztó ezek után van beiktatva, már ezt a csökkent feszültséget kapja. Ennek megértéséhez a feszültségosztók, vegyes kapcsolások, Kirchoff csomóponti törvény működését érdemes tanulmányozni.
A hálózaton egy mikrosütő bekapcsolása kicsit más téma, mert ott még az sem mindegy, hogy a szinuszhullámot melyik időpillanatban kapja el. Ha épp a csúcson (230 x gyök2 = 325V), akkor egy durva áramimpulzus keletkezik, ami pillanatnyilag rántja meg a hálózatot.
Nagyobb izzóknál, fűtőtesteknél az áramlökéshez még hozzájárul a hidegellenállás is, ami kisebb, mint az üzemi.
De egy komolyabb teljesítményű fogyasztó a hálózatot is képes úgy meghúzni, hogy az tartós marad, például egy gyengébb vezetékezésű lakásban ugyanúgy láthatóvá válik egy ilyen "index-effekt", ha valaki túlterheli. Minden az arányokon múlik.
Mondhatnánk erre, hogy az indexizzóknak is kisebb az ellenállása hidegen. Ez igaz is, részben vissza is emelkedhet a feszültség, de itt az adott ellenállásviszonyok, arányok mellett még melegen is látható a hatása, illetve a villogás közben már nem is hűl ki teljesen hidegre.
Pufferkondenzátorból többször 10 ezer mikrós kapacitásokban lehetne talán gondolkodni, vagy az autóhifiben alkalmazott extra kapacitások segítenének, de a kondenzátor viszont a gyújtáskapcsolót nyírná ki, ha azon keresztül van áramtalanítva a rendszer.
Áram alá helyezéskor a kondenzátor gyors töltése miatt egy nagy szikra keletkezne, ami a kapcsolót összeégeti, hegeszti.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Biztosítékon, gyújtáskapcsolón, vezetékeken eshet némi feszültség, a COB-szalag pedig még a szokványos LED-szalagnál is érzékenyebb erre.
Utóbbinál hármasával vannak sorba a LED-ek és egy ellenállás, így kapcsolódik a 12V tápra. 9 V alatt alig világít, 8,5V körül már semmi.
12V-os COB LED-nél négyesével vannak sorosan a LED chipek, nincs külön ellenállás, emiatt jobb is a hatásfoka egyébként. Némi áramkorlátozást valószínűleg a belső hozzávezetések ellenállása képez.
De mivel egy ilyen LED 3V körül nyit, nem csoda, ha 12 V alatt alig világít.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Zárt diódán, illetve nyitott kapcsolón keresztül nem tud lemerülni az akku. Mindegy ilyen szempontból a fényforrás fajtája. Azok mikroáramok (vagy inkább piko), amitől a LED parázslik, akkor is jelen vannak, ha izzó van helyette, csak azt nem látni, mert olyan kis áramtól nem tud felizzani.
(#48927) szoke12
Ezekben diódás egyenirányító is szokott lenni, eleve azért használnak 3 fázist, mert abból 6 diódával simább egyenáramot lehet csinálni. Meg azért is, mert így nem egy fázist kell terhelni jó nagy árammal, hanem háromfelé oszlik a terhelés.
Diódák viszont lehetnek zárlatosak is, ki kell mérni.

-
Kernel
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Igen, a másik dióda is felesleges, tehát akkor szebben rajzolva csak ennyi:

LED-szalagnál a 12V eleve ki van vezetve a másik végén is, tehát a toldás lényegében annyi, mintha mintha a betápra kötnéd párhuzamosan a következő szalagot is. Eltekintve az áramfüggő feszültségeséstől, ami a szalagon létrejön, de ennek hosszabb szalagnál van jelentősége.
COB-szalagnál is, amelyiknek a két végén van +/- csatlakozás, az csak átvezetés.
1N400x dióda megfelel, vagy ami a videón van, de nem néztem végig, hogy milyet használ.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Először is attól még, hogy két LED-szalag látszólag sorban helyezkedik el, az még nem soros kapcsolás. Néha a LED lakásvilágítós topikban is lehet találkozni ilyen meglepő felfogással.
A 12V tápra mindkét szalag párhuzamosan kapcsolódik, még akkor is, ha egyik végéhez kötjük a másik elejét.
Esetedben pedig logikai VAGY-kapcsolatot kell képezni, másképp fogalmazva diódákkal elválasztani a fogyasztókat egymástól. Alábbi rajzon az ellenállás a fogyasztó (egy ellenállás = egy LED-szalag, vagy izzó, mindegy):

Mivel a féklámpakapcsolók általában testre zárnak, rajzoltam egy ilyen változatot is:

-
darvinya
titán
-
PHM
addikt
válasz
Teasüti
üzenetére
- A szabályzó inputjára a test, és biztosítékon keresztül a pozitív.
- A szabályzó outputjára a vezérló inputjának 2 vezetéke,
természetesen polaritás helyesen.
- A vezérlő outputjára a led szalag 2 pólusa, szintén polaritás helyesen.
Tehát az akkufeszültséget csak a feszültség szabályzó kapja meg közvetlenül.
A szabályzó után mindkét vezeték feszültség alatt lévőnek tekintendő,
azaz sehol nem szabad egyiket sem testelni, illetve figyelni kell a
megfelelő szigetelésre, a negatív vezetéknél is. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Ahol a test a negatív pólus az akkun? Igen, ami egyébként össze van kötve a jármű sasszijával.
...mit jelent, mikor azt mondják a vezetékekre a járművön, hogy letestel...
Ez testre, tehát valmilyen úton a negatív pólusra kötést jelenti.
És ez rossz - de működik a jármű látszólag?
Kérdés, hogy mit testelsz le. Ha valamelyik kapcsolt fogyaszónak az egyik pólusáról van szó (pl. fényszóró), aminek a másik pólusát kapcsolóval kapcsolod, akkor OK. Ha Az akku plusz pólusát testeled le, akkor tűzijáték.
Esetemben ha jól gondolom így fog kinézni: pozitív saru, biztosíték, relé, fesz. stabilizátor plusz in-out, pwm kontroller, LED fogyasztó, fesz. stab. mínusz out-in, akku negatív saru.
Ez így zavaros. Vastagon szedett szöveg - mondjuk rendben. Az ellenben biztos, hogy a stabilizátornak és PWM-nek is van olyan szála, amit a testre kell kötni. Hogy mi van a második stabilizátorral, azt csak te tudod, én nem tudom elképzelni. Mi lenne, ha próbálnál egy kapcsolási rajzot szerkeszteni az elképzelésedről?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
...vagy azt is be kell kötni vhova a 87-tel egyetemben?
Ha így lenne, elveszne a relé lényege, behúzott és nem behúzott állapotban is kapcsolat létezne a 30-as lábbal. A fogyasztót, amit vezérelni/téplélni akarsz a relén keresztül, a normálisan nyitott (87) kontaktus vezérli.
...a relét és a biztosítékot a fázisra kell kötni, vagy a nullára?
Egyenáramnál nem létezik fázis. Te kevered a plusz pólussal.
A sorrend klasszikusan plusz-biztosíték-reléérintkező-fogyasztó-test.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Nincsenek akkora tüskék, az akku nem engedi, nem is lenne egészséges a fogyasztókra. Stabil feszültséget állít elő, egy belső referenciához képest, a bemenet lehet változó.
Ha például 10V-ra állítod, azt stabilan tartja, de ehhez legalább kb. 11-11,5V bemenő feszültséget igényel.
Ha elfogy a kellő többlet, onnan kezdve nem stabilizál, hanem követi a bemenet változását, kb. 1,5V-tal alacsonyabb szinten.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Stabilizált feszültséget állít elő, mint a 7812, de ezt igény szerint lehet szabályozni és jobb a hatásfoka, mert kapcsolóüzemű, alig melegszik. A LED-szalag fényét közvetlenül is lehet vele állítani, a távszabályzós kontroller nélkül is.
7812-vel kapcsolatban egyébként a videóban szereplő CV változatnál csak 2V a dropout, de ettől még nem lesz alkalmas.
A hálózati tápegységek trafós átalakítóval működnek, ami galvanikus elválasztást is biztosít a hálózattól. Egy ilyen DC-konverternél viszont közös a test / GND.
Disszipatív elven működő, áteresztős 7812 és hasonló lineáris szabályzókhoz képest alapvető, hogy ezek elfűtik azt a különbözeti teljesítményt, ami a rajta eső feszültségből és átfolyó áramból képződik.
DC-átalakítóknál viszont a transzformációs elv érvényesül (ha nincs is benne trafó), ami azt jelenti, hogy a bemeneti és kimeneti oldalon az áram és feszültség szorzata ideális esetben azonos lenne, gyakorlatban persze némi veszteséget elfűtenek ezek is.
De az elv fontos hozadéka, hogy ilyen módon lehet nagyobb feszültség és kisebb áramból, kisebb feszültségen nagyobb áramot is létrehozni, mint a bemenő. Vagy fordítva. Az áteresztős megoldás ilyet nem tud.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Az kevés áramot bír, melegszik, ráadásul a 7812 kb. 3 V többletet igényel a működéshez. Van kapcsolóüzemű szabályzó is, 3 vagy 5 A-os, ezeken 1-1,5V körüli feszültség esik, amikor fel van tekerve maximumra:
http://www.ebay.com/itm/181618478922
http://www.ebay.com/itm/200983948622 -
Kernel
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Elég ha a max terhelés a biztosíték névleges értéke alatt van, vagy van vmilyen ökölszabály a méretezésre?
Lényegében erről szól a biztosíték, vagy vannak áramkörök, ami induláskor többet vesz fel, akkor azt is be kell kalkulálni, illetve lomha kioldású biztosíték segíthet ezen.
eBay szabályzóknál a 12-24 V nem teljesen azt jelenti, hogy 24 V-ról is működhet egy 12V-os szalag.
Van 24V-os LED-szalag is, ahhoz 24V betáp kell, a szabályzó arra is alkalmas, erre utal a specifikáció. De ezek PWM-szabályzók, a 12V-ot sem csökkenti, csak kapcsolgatja:

Ha például egy 12V-os szalagra 14,4V-ot kapcsolgatsz, akkor az impulzusok rövid időre túláramot hoznak létre. Noha a chip melegedése az áram átlagának négyzetével arányos, így ha a szabályzóval csökkented a kitöltési tényezőt, akkor nyilván kevésbé melegszik a LED, de attól még nem biztos, hogy a túláramok nem rövidítik az élettartamát.
Nem azt mondom, hogy nem fog működni, de a rend kedvéért ez is hozzátartozik a dologhoz.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
A 14,4 W/m-es szalagnál értelemszerűen 1,2 A méterenként, ha 12 V táppal számolunk, de ez csak a névleges érték. Új korában lehet kevesebb, az öregedés során nő.
Viszont ezek a szalagok pontosan 12V-ra vannak tervezve, ami a járműveken nem teljesül, ezért célszerű csökkenteni a feszültséget, nehogy túl hamar tönkremenjen.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Teasüti
üzenetére
Van felül egy fekete szál, ami nem látszik hova megy.

Le kell ellenőrizni a csatlakozóban is a szálakat.
ezzel a közönséges fekete huzallal sorba lehet kötni az akkukat?
Bármilyennel. Be kell tartani a polaritásokat! Amire figyelni kell: a huzal keresztmetszete nagyobb áramnál lehet kevés. De attól még nem szikrázik. Ilyenkor melegszik a huzal, valamicskét csökken a feszültség is.
@PHM Szerintem is biztosíték. Nincs funkcionális szerepe, csak véd.
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 32GS95UX - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Vállalom Xianomi Okos kamerák, szoftveres javíttását
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Állandóra van kötve a zöld szállal, egyedül nyaralások alkalmával kerül áramtalanításra.

Vagyis föld potenciálon kéne lennie a felhúzó ellenállás értékétől függetlenül, nem?

ekkold