Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

Sziasztok. Egy elsőre talán furának tűnő eszközt szeretnék megépíteni és ehhez szeretném az ötleteteket kérni.

Adott egy ismerős idős házaspár, akiknek szeretném picit kényelmesebbé tenni a mindennapjaikat. A férfi kényelmetlen halláscsökkenésben szenved, de a két fülére nem azonos mértékben és frekvencia tartományban. A bal fülére szinte a teljes audio spektrum tartományban halláscsökkenése van, különös tekintettel a magas frekvenciákra, amikre erőteljesebb a hallásvesztés. (utóbbi sajnos a korral jár)
    A jobb fülére főként csak a magas tartományban van halláscsökkenése.
    Jelenleg a filmnézés úgy oldott meg náluk, hogy a tv hangszóróját a távirányítóval az asszony kezeli. (Csak a hangot, egy tanítható távirányítón ezek lettek felprogramozva)
    Az öreg pedig egy zajszűrős BT fejesen hallgatja a számára megfelelő hangerőn. A fejhallgatója egy "tv analóg fix jelszintű kimenet"->"BT Transmitter"->"BT fejes" láncon kapja a hangot. Ha halkan akarja hallgatni, mert közben olvas, akkor leveszi a fejesen a hangerőt és a zajszűrés miatt az esetleg hangosabb tv sem zavarja. Ha tv-t néz, de az asszony olvas, akkor bömböltetheti a fejest, az asszonyt (és a szomszédokat) nem zavarja.
    Tehát az alap koncepció jónak tűnik.

A problémát viszont az okozza, hogy fejhallgatón nagyon kijön az öreg halláskülönbsége a két fülére nézve. Arra gondoltam, hogy csinálnék egy hangerő-hangszín fokozatot a tv és bt transmitter közé, az analóg láncba beiktatva.

Szeretnék a bal-jobb csatornára 1-1 volume potit tenni, mintegy balance megoldás. Vagy persze 1db balance is jó, ahogy kényelmesebb megépíteni.
    Illetve a bal-jobb csatornába 1-1 magas freki kiemelés potit, ami csatornánként külön állítható. A kiemelés mértékére még nincsen pontos mérés, majd lepróbáljuk vele valamikor számítógépen állítgatva, de szerintem 12dB felett kellene, biztos-ami-biztos alapon a jövőre is gondolva sajnos. Persze a legtökéletesebb és kicsit overkill egy 2x10+ sávos eq lenne, de ezt a részét elengedtem a dolognak, mert falra szerelt tv mellett nem tudnám hova elhelyezni náluk és hát árban sem tudom ez hová vezetne. Tehát egy fentebb említett kapcsolást szeretnék megépíteni nekik. Fontos lenne, hogy vagy +5V-ról működjön (USB táp) vagy valami egyszerű telefontöltő méretű adapterrel megoldható legyen a tápellátás. Mondjuk +9V vagy +12V. Semmiképpen ne kelljen +/-12V tápot építeni hozzá.

Ha volna meglátásotok a témával kapcsolatban köszönöm előre a magam és az Ő nevükben is.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés