Keresés

Hirdetés

!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• Hujikolp

őstag

válasz DuplaZso #7128 üzenetére

Üdv!

Nem kötözködni szeretnék ezzel a hozzászólással, csak pár kérdést szeretnék feltenni ezzel a kapcsolással kapcsolatban, amire én felfigyeltem.

1. Ha potmétert beteszi így, ahogy van a kapcsolásba, az szerintem veszélyes, mert ha elcsavarja az öt volt felé, akkor rövidre zárj azt, és így olyan, mintha ott sem lenne, ami azt eredményezné, hogy a Bázis és Emitter között 5V feszültség lenne, a tranzisztor differenciál ellenállásával, ami igen kicsi és szvsz megölné a tranzisztort. Kellene elé valami korlátozó ellenállás.

2. Nem szabad összetéveszteni a táp nulla voltját, a házzal!
    A tápegység, ami benne van, kettőstáp (negatív feszültséget is előállít). A ház a földeléssel van összekötve! (zöld-sárga) Arra ne nagyon tegye rá a 12V-ot, mert nem tenne jót! (pl táp tönkremegy, jobbak lekapcsolnak) Saját tapasztalatból mondom, egyszer véletlenül a ház oldalához hozzáért a 12V, egyből meg is hülyült, szerencsére nem lett baja neki.
    Minimum csillám, vagy valami hasonló szigetelés kell a fém rész és a ház közé.

3. Nem biztos, hogy a kisebb feszültségen el fog indulni a venti. Lehet, hogy igényli az induláskori 12V-ot és később kevesebbel is beérni, miután felpörgött. Persze ez venti függő, ki kell próbálni, de azért megemlítem.
    Ha valamiben tévednék, akárki nyugodtan szólhat, abból tanul az ember :)

És még egy tapasztalat: Építkezésen szereltünk villanyt, lekapcsoltuk a csillár kapcsolóját, néztünk fázis, jó, nemvolt.
    Elkezdjük lebontani a lámpát, jól is haladunk, amikor véletlenül az egyik vezeték hozzáért a sárga-zöldhöz. Bizti egyből oldott, néztünk is, hogy miért. Bizti vissza, de fázis még mindig nem volt ott. A nullán visszaszivárgott valamekkora feszültség, amihez ha hozzáértünk volna szerintem nem is vettük volna észre, de a biztosíték szekrényben volt valami elektronika szerintem, ami figyelte ezt, és ha túl nagynak ítéli meg pl 50V akkor leold.
    Mivel nem csak mi dolgoztunk az épületben, így nem lehetett áramtalanítani.

Új hozzászólás Aktív témák