Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- ldave: New Game Blitz - 2026
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
-
LOGOUT
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dumb
senior tag
válasz
denesdr
üzenetére
Köszönöm a tippeket! Pc/notebookról menne a Tidal, de úgy látom jobb lenne a Pro Plussal, telefonról irányítható minden. Ezen kívül tv, optikaival. Tetszik az Ap300, esztétikusabb is mint a régebbi. Ez mit jelent (laikusoknak) amit a sárga mezőben írnak hozzá?
This amplifier does not have a decoupling capacitor, so it lets the DC component of the signal through. Make sure your source has no DC component present at the output. The DC protection of the module switches on at 12VDC which is very permissive.
-
Joe123
senior tag
válasz
denesdr
üzenetére
Kellően nagy trafók bekapcsoláskor meg tudják úgy rántani a hálózatot (ha pont úgy kapod el a szinuszt), hogy leoldanak a kismegszakítók. Nagy villanymotorokra se véletlenül tesznek sokszor lágyindítót. De csak tippelek, majd valamelyik villanyszaki elmagyarázza szakszerűen.

-
Dißnäëß
nagyúr
Inkább azon filózzunk el, mi történik, amikor újra bekapcsolod és az összes készüléked trafója egyszerre indul.
Én maradnék a régi bevált módszernél, egyesével. A kicsik nem számítanak, a nagyok viszont igen, de nem a kapcsoló miatt, illetve most hogy egy 10 filléres kínai kapcsoló hogy kopik, oly mindegy.
De ha 5000 Ft-os kapcsoló, annak is ...
-
avl
senior tag
válasz
proci985
üzenetére
"a minosegi kapcsolo es az oxidacio igazabol hangminoseg szempontjabol sokat nem jelent"
a fenti resz juttat eszembe egy kerdest: kapcsolos eloszton (en szereltem ra a kapcsolot :-) van a hifi; altalaban erösitö (nem D oszt.) + Squeezebox Touch + Topping DAC + sub vannak bekapcsolva;
hogyan kapcsoljam ki ?pl.: csak a kapcsolos elosztot ? (akkor a keszülekek kikapcsologombjait, ha van, nem kell "koptatni", nem 4 cuccot es utana az elosztot is kapcsolni; viszont ekkor az elszto kapcsoloja a legnagyobb aramot szakitja meg, huzhat ivet, beéghet, oxidálodhat, ..., nem ?)
vagy a nagyobb "fogyasztokat" (csak az erösitöt ? erölködö + szub ?) kikapcsolni, a kicsik (Topping DAC + SB Touch) oly kis teljesitmenyt vehetnek fel, hogy az eloszto kapcsolojanal sem lesz ivhuzas, degradacio
vagy valtogassam a metodusokat ..vagy mindegy teljesen ?
-
vicces
addikt
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Ízlések és pofonok. Nekem az első samsung telefonom és nagyon elégedett vagyok vele /a54/. A csavar a dologban, hogy én is ezt a megoldást szoktam javasolni másoknak, de most eszembe nem jutott volna. Az energiabeállítás optimálisra volt állítva, így az app mindig futott de a telefon pihentette időnként. Szerencsére megoldódott a probléma.
Egyébként már szinte majdnem visszavaltottam Deezerre
Ha jól emlékszem annál is át kellett állítani az energiabeállításokat.
Anno én is kínai telefonokat preferáltam de ez SZERINTEM sokkal jobb csak ki kell ismerni az embernek. -
Dißnäëß
nagyúr
-
vicces
addikt
sziasztok!
wiim pro plus és tidal appal kínlódok. elindítok egy listát a tidal app-al a wiim-re streamelve. a második számtól valahogy szétcsúszik a kapcsolat az app és a streamer között. a szám címe és a lejátszási idő kijelzése kifagy. az albumborítót váltja általában, de van, hogy azt sem. ha van dalszöveg azt is beadja de már nem követi az időben. a zenelejátszás megy szépen és a vezérlőgombokra (play-pause-next stb) is reagál. marha idegesítő.
a wiim appon belül tidal plugint megnyitva minden oké. de az ugye fapados a telefonos app után. a funkciók nagy része nincs benne.
ez normális így vagy csak nálam jelentkezik ez a probléma? -
ktommy91
addikt
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Én tegnap levizsgáztam és megjutalmaztam magam. Kis akció van most a hangképnél, 51k volt a pro. Így legalább a TV-t is tudom majd ekúzni.
Viszont a csDSP-vel szopok erőteljesen. Az istenért nem tudom rávenni, hogy SPDIF-ről vegyen fel a linux. Egész este ezzel szórakoztam, bármit állítottam az alsamixerben, nem akar működni. Találtam egy programot, amivel lehet kapcsolgatni a regisztereket, de vagy nem engedi valamiért átkapcsolni, vagy én vagyok a balfax.(esélyes)
Tudnátok segíteni, hogy a francba tudnám átkapcsolni, hogy működjön az SPDIF bemenet?+MIXSPDIFINparancs kiadása után átlövi a jelet egyikről a másikra, tehát hardver hibáról nem lehet szó elvileg.== REG3 == Raw value: 0x157E (Reset value: 0x147F)[15:14] <Reserved>[12:11] Sensitivity to FLY tuner volume 2[10] Microphone bias voltage 2.25 V[09] Mix MIC/Line In to All 8 Channels[08:07] SPDIF In sample rate 48 kHz[06] Package size 48 pins[05] Front Out Enable Yes[04] Rear Out Enable Yes[03] Center Out Enable Yes[02] Line Out Enable Yes[01] Headphone Out Enable Yes[00] SPDIF In can be recorded No -
fererencz89
őstag
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
The DJ
üzenetére
akkor nem lehet kulonbseg. egyebkent szimpla fizika miatt igy lehet, hogy jobban is jossz ki, mert duplan vannak szigetelve a komponensek a gyakorlatban.
gyakorlatilag a ketto atmerojenek szummakent ossze kene adodnia (es akkor ha valaki jobban ert a fizikai reszhez, itt kijavithat), de mivel valszeg par meterrol beszelunk, ez nem szamit. jo vastag alapjan boven az ajanlott szint folott leszel.
a minosegi kapcsolo es az oxidacio igazabol hangminoseg szempontjabol sokat nem jelent, viszont egyszerubb lesz vele dolgozni. meg az aranyozott osszekoto biztos nem fog oxidaloni. meg jol nez ki. meg nem torod bele olyan konnyen, mint en egy RCA csatlakozot par hete az egyik subba.
hangzasnal tavolsagfuggoen ma nem lesz kulonbseg, bizonyos vastagsagu rezkabel folott.
-
The DJ
addikt
Sziasztok!
Lassan összeáll a kis alap zenehallgatós szobai rendszer első verziója (Dali Zensor 5 pár, Wiim Amp). Megérkezett a kirakós utolsó darabja is az Audioquest Rocket 11 kábel és aranyozott Taga banándugók személyében.
Nem rendeltem szerelt kábelt, mert egyrészt szerintem irreálisan drága, másrészt szívesen ügyeskedek ilyenekkel, úgyhogy neki is láttam, gyönyörű szép is lett a végeredmény, igényesen, alaposan elkészítve, büszke is voltam magamra. Nagyon szépen is szól, főleg az előző 15 éves szénné oxidálódott vékony kábelhez képest, úgyhogy meg is nyugodnék, de...
Mint aki jól végezte dolgát hallgatom itt a rendszert, közben nézem a videókat az Audioquest kábelről és akkor vettem észre, hogy igazi nagy bakit lőttem a szerelésnél, ami fogalmam sincs hangzás szempontjából gondot fog-e jelenteni, mindenesetre haragszom magamra, hogy ilyen alap dolgot benéztem. Ugye ez egy jó vastag bi-wire kábel, azaz 2-2 szál fut benne. Nekem nincs szükségem bi-wire rendszerre és a hangfalam is csak simán pozitív és negatív terminállal rendelkezik, úgyhogy megcsupaszítottam a 2-2 véget és összesodortam őket mielőtt beapplikáltam volna a zsugörcsövet és a banándugót.
Igen ám, de a feketét sodortam a pirossal mindkét oldalon, nem pedig a két pirosat és a két feketét a két eltérő ágból. Nem tudom érthető-e. Tehát nincs zárlat, minden szól szépen, nem technikai a baki. Azt nem tudom, hogy a kábel hangzásából levesz-e ez bármit is a kialakítása miatt, tehát szét kell-e szednem az egészet és a pirosat a pirossal, a feketét a feketével sodorni, vagy maradhat így, mert így se úgy se vennék észre különbséget?
Tehát így sodortam össze őket, ahogy a képen is tekerednek: [link]
Alapból lehet a kérdés is hülyeség, de ha már vettem egy nem két filléres kábelt dugókkal, akkor ne legyek már balek

-
ktommy91
addikt
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Újabb fw-rel 10 sávos a PEQ és rövidesen 2*10 lesz.(pro,pro plus, amp) Sőt, a mini is meg fogja kapni a 10 sávot. Agyalok is, hogy veszek egy pro-t a mini helyett. Meg lenne oldva a szobakorrekció, a csDSP(ha összejön) meg jó lesz a másik szobába, ahol TV-ről megy minden(oda jó lesz az, úgysincs hires forrás).
-
denesdr
addikt
válasz
turho
üzenetére
Igen, szerintem is, de csak abban az esetben, ha nincs szükség olyan digit bemenetekre amit a Topping kinál. Viszont ha kell a több digit bemenet, akkor az azt is jelenti, hogy valamelyik forráshoz nem lesz PEQ (kivéve ha az a forráseszköz tartalmaz ilyesmit), mert az E30-ban az nincsen ugye.
-
denesdr
addikt
Akkor gratula hozzájuk!
Majd számolj be róluk, ha gondolod!
A túl sok Watt esete ritkán fordul elő és probléma is általában csak akkor van belőle, ha ész nélkül tolja neki valaki. Szerintem megfelelő hozzá az általad kinézett erősítő, viszont érdemes lehet szemelőtt tartani az újabb verzióját is, amin van RCA és XLR is (ha esetleg a jövőben XLR-t szeretnél használni), illetve mások a dobozméretei: [link]
Nem tudjuk, hogy forrást mit szeretnél, hálózati lejátszónak a Wiim-ek jó választások, főleg, hogy van bennük PEQ, illetve analóg és digit ki-bemenet rajtuk. Ha számodra elég a rajtuk található bemenet, akkor még akár az E30-at is megspórolhatod velük. Persze nem lebeszélni akarlak az E30-ról, csak egy lehetőségnek említettem. -
Dumb
senior tag
válasz
denesdr
üzenetére
Szerencsémre elhoztam
Sziasztok! Egy ideje olvasgatom a témát. Nulláról szeretnék építeni egy sztereó rendszert. (Kb 35 Nm lesz a nappali, még épül-szépül) [link] Erre az erősítőre gondoltam. Esetleg olcsóbb alternatíva is szóba jöhet. Nem túl sok a 125W 93db érzékeny hangfalakhoz? Dac-ból Topping E30 II re gondoltam.
Tapasztalatom régről van csak, álló MBQuart hangfalakkal, Denon házimozi erősítővel. Annál jobbat szeretnék "kihozni". A Cabasse mérete tekintélyt parancsoló, 26kg, nem fogja elfújni a szél...
Tippeket, ötleteket szívesen fogadok! Előre is köszönöm! -
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Tibiajax
üzenetére
Semmi, igazából inkább a második, értelme pedig annyi van, hogy valami témának hoztam, untam magam.
Szóval semmi különösebb célja egyébként, érdekes volt látni, mennyiféle-fajta minőségben szór a Tidal anyaga, a minőséget tehetném szinte idézőjelbe, mert a CD is meghaladja a hallásunk, ezek pedig felette történő változások, ergo kvázi agnosztikusak kellene hogy legyünk minderre, definíció szerint. A mastering sokkal fontosabb.. -
turho
addikt
válasz
tranceplanet
üzenetére
Ahhoz nem kell sub
csak ha nagyon durván filmezni is akar valaki. Mármint tényleg durván.
A 4 db bandpass 30.5 cm Fostex megadja azt, amire sokan vágynak titkon. (És kínlódnak sokszor szubok pluszva vásárolgatásával, ilyesmivel). Dinamika, nagyon mélyre lemegy, pici hangerőn is telt marad, megfelelő felvételekkel egy különleges élmény. Egy dobkobcert vagy egy templomi orgona, egy double bass, egy férfikórus - a maga teljes terjedelmében.
Nehéz így elmondani...megválni sem könnyű tőle.
Mivel amúgy meg rohadtul csalódás a mostani hifi piac, illetve gyakran bazárra hasonlít, lehet hogy megmarad, amit hosszabb távon még jó döntésnek is könyvelhetek el, ha túljutok ezen a krízis időszakon... -
Dißnäëß
nagyúr
Hmm Tidal-ön Karajan féle Verdi Requiem 96/24 max beállításban.
Jordi Savall féle Bach 88.2
(Általában DSD konverziók kötnek ki 88.2-n és Savall ugye Alia Vox, SACD szeretők). Herreweghe Bach 44.1.
Újra Savall Mozart Requiem 88.2
(Ezt a fajta Rex Tremendae-t ajánlom mindenki figyelmébe, pusztít).
Voces8 -tól Allegri Miserere Mei-je 96.
Savall újra, Le Concert des Nations, Lully-től a Marche pour la cérémonie des Turcs a napkirálynak írt zsenialitása .. 176.4 (88.2 x2, többnyire DSD128 konverzió).
Itzhak Perlman, Yo-Yo Ma - The Chairman's Waltz (Egy gésa emlékiratai) - 88.2 (DSD64 -> PCM).
Igazából az van, hogy 16k-ig hallva, már a filter sem nagyon számít, hogy mire állítom, nemhogy kijönne annak az előnye, hogy 44.1 feletti tartalom esetén a filter is később, hallástartomány felett fejti ki hatását. (pl. 88.2 és felette). És reméljük, hogy többségük nem redbook konverziók.
Szóval nekem amúgy mind gyönyörűen szól..
Jennifer Rush - The Power of Love - 88.2
(Nyilván szalag az alap).Loreena - Book of Secrets, The Mask and Mirror, The Visit albumok - 96. Whoaaa. Mondjuk tőle ha értelmetlen is, nem irigylem, megérdemli. Sok dologra jó ez a kiegyensúlyozott Harman-szerű EQ beállítás, de Loreena-nak egyenesen must have, tömörgyönyörre hozta a szintet, balzsam a léleknek, fülnek.
Whitney Houston - 96.
Madonna - Take a bow - 88.2 (szoftveresen dekódolt MQA, ha kikapcsolom/bypass, 44.1)
Elton John - Nikita (remastered a Diamonds-ról) - 44.1 és istenem, de imádom.
Mark Knopfler - Shangri La album - 44.1 (pedig nekem megvan SACD-n)...
Azért megnyugtató, hogy a Modern Talking - Cheri Cheri Lady-jét és a többieket a The Final Album-ról 88.2 MQA-ban tartják
Masked Wolf - 88.2 MQA
JMJ Oxygene - 48kHz
JMJ Equinoxe - 48kHzMadonna Ray of Light - 88.2 MQA
Pink Floyd - The Best of Pink Floyd - 192. Na azért !
David Bowie - Let's Dance (2018 Remaster) - 192. Pirospont.
-
Dißnäëß
nagyúr
A saját DIY-ommal hasonlításra hozta ide denesdr a tegnapi nálam vendégeskedéskor. 75 Ohm-os kábelek, a csatik is (elvileg), digi átvitelre ajánlott (coax talán, most nem húzom ki, de mintha úgy emlékeznék.. ).
Egyelőre próbálom kizárni az agyam azon részét, hogy "cseréltem és úúú mennyivel jobb", és csak nagyon objektíven bármiféle deltát megállapítani a kétféle kábel között (analóg bekötés, 2 ilyennel, L, R), amennyire semlegesen meg lehet ítélni ilyen cserét.
Egyelőre afele hajlok, hogy vakteszten buknék, a nüansznyi bias-t pedig a pszichém hozza be.
Lehet legközelebb denesdr-el kellene meglépni egy kis csereberés bekötött szemes valamit, ő köt (vagy nemköt), én hallgatok vagy fordítva.
E30, csövi, DT 770 PRO Harman közelire EQ-zva "to taste".
-
turho
addikt
válasz
ktommy91
üzenetére
Kellemes, karcsú oszlopok. A fehér ritkább, nekem így stílusosabb is. (Az eladó ACR-em is fehér....).
A hangképe is szuper volt, 1.5 évig volt egy páram (dió színben). A basszusa szolid, de testes a méretéhez képest. Nagyon jó volt szimfonikuson, jazz-en, rockon volt nehezebb dolga.
Amúgy ismerem az eladót, szerintem 200-ba odaadja, tiszaföldvári srác, rendes nagyon.
[link] -
ktommy91
addikt
válasz
Golota
üzenetére
Szerintem írj max keretet és segítenek keresni valami értelmes álló dobozt.(meg persze egyéb követelményeket, mint kor, szín stb) Első blikkre nem igazán találtam, de én idegenkedek ezektől a downsizingolt xaroktól. Régen így nézett ki egy monitor: [link] Nem ajánlom, mert azon túl, hogy kicsit drágának találom még foglalkozós is. A hangváltóban ki kellene cserélni a kondikat és ami bonyolultabb, fel kell töltetni a mélyek mágnesét, mert az alnico mágnes hajlamos elfáradni.
-
Golota
senior tag
válasz
ktommy91
üzenetére
Értem, így már világos. Ebben valami jó tipp esetleg a keírtak figyelembe vételével? Vagy itt is kb azokból érdemes, amit polcsugárzóban néztem?
Láttam egy DIY épített, full range speakert egészen nagy dbozoban. Nem álló, de valahol a kettő között. A Zu Dirty Weekend is hasonló és állítólag az egyik legjobb cucc metálra. Ilyesmiket is érdemes lehet nézni?
-
denesdr
addikt
-
Golota
senior tag
válasz
Golota
üzenetére
Sziasztok,
A tanácsokat megfogadva mértem, pakolgattam a Canton Chrono dobozokat. A következőre jutottam: a dolgozószobában, ami kb 20 m2, ott a faltól 40 centire helyezve ideális a hangzás. Úgy szól, ahogy vártam.
A nappali+konyha+ étkező viszont nálunk egyben van és ide szántam a hangfalakat. Ez viszont egyben közel 50 m2 és nem szabályos kocka. Itt képtelen vagyok jól elhelyezni. Akárhogy forgatom, a nem közelíti meg a dolgozószobában kapott hangot. Az a vicces, hogy ha nem metalt hallgatok, (pl klasszikus rock, jazz, stb) akkor így is remekül szól. Az általam kedvelt műfajok (black metal, thrash metal, korai death metal, crossover) nem a jó keverésről híresek és egyszerűen "szétesik" a zene.
Úgy érzem kicsik ide ezek a hangfalak.
Most úgy vagyok vele, hogy eladom a Cantonokat vagy ha nem mennek el korrekt áron, akkor megtartom a dolgozószobában.
A nappaliban viszont továbbra is polc sugárzókban gondolkodok, de nagyobb méretben. Sok utána olvasás és youtube hallgatozast követően kb erre a kettőre szűkítettem le a listát
- Dali Oberon 3
- Monitor Audio 100 Silver/bronzeNyilván nehéz online hallgatozas alapján tanulságot levonni, de mindkettő elég aggressziv gitárt és hasito magasakat tud. Ahogy hallom/olvasom az Oberon valszeg erősebb mélyben, de engem elsősorban nem a mély mennyisége érdekel, hanem az, hogy gyors és pontos legyen. Ez az, amit a Canton 20m2-en MÉG tud. Tehát nem ilyen brummogós, "polcremegtető" elektronikus basszus kell, hanem ütős lábdob ,ami inkább 60-80 Hz, viszont gyors, ütős, precíz hangfalat igényel.
A lánc továbbra is Wiim Pro Plus és Fosi V3. Ha nem muszáj, nem cserélném ezeket.
Használtan venném, mindenképpen 200 alatt. Néztem még Klipsch rp600M és SVS ultra-t is, utóbbi zárt és ez ehhez a műfajhoz nem hátrány. Ezek viszont igen ritkák használtan nálunk, szóval valószínűleg nem játszanak.
A fentieket figyelembe véve szerintetek melyik lenne jó/jobb választás?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Fercsa
üzenetére
Na jó. Én a vertikálisra szavazok.
- aktív szűrés után a két csatorna le van keverve egymásról, egyik végfok mély jelet kap, magasak leszűrve, másik magas jelet kap, mélyek leszűrve, ergo nincs minek crosstalk-olódni (ha jó az előfok rész)
- csak az átlapoló régióban történhet meg a crosstalk, egy szűk sávon ráadásul (meredekségtől függően, de aktívak általában negyedrendűek, erősen vágnak)
- teljesítmény is jobban oszlik el, nem 2 végfok küzd 2 méllyel 1 közös tápon, hanem csak 1 végfok küzd 1 méllyel, 1 közös tápon. Ez a magas végfokára is jobb hatással van, ha nincs a táp annyira rángatva.Horizontálisnál crosstalk annyi, mint a már megszokott módon, a teljes sávon mindkét esetben (mélyre és magasra egyaránt) + a teljesítmény is szarul oszlik meg, mert egyik sztereo erősítő mindkét végfoka alig hajt (magasak), a másik sztereó erősítő mindkét végfoka meg erősebben kell hogy teljesítsen (mélyek), ugyanabból a közös tápból, így hamarabb elfogy (áramlimites lesz).
-
Fercsa
senior tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Haha akkor itt egy toprengo
Crosstalk, athallas szempontjabol egy aktiv valtonal -legyen 2 utas- ahol ugye van ket stereo erosito. Lehet 4 mono block is, de ott a kerdes kevesbe relevans.
Vajon melyik a jobb megoldas, ha oldalankent(vertikalisan) kot be az ember egy-egy stereo erositot vagy kulon a magas-mely frekvenciakra egyet-egyet(horizontalisan) ?
Es a vegere egy kis zenei ajanlas, amiket a heten szereztem be:
[link]
[link] -
Dißnäëß
nagyúr
-
Dißnäëß
nagyúr
-
Dißnäëß
nagyúr
Valaki egy Randixot esetleg ?
Kihajtható LP résszel persze, ez már a hígend modell.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
proci985
üzenetére
Ez így van, én is az öreg Onkyo hm vas coax SPDIF kimenetébe beletörtem egyet, ráadásul a belső érintkező.. túloldalról kell kinyomni valamivel, oda meg lejutni uhhh...
Úgyhagytam, egyrészt van jobb DAC-om már (bár szépen szólt), másrészt tv optika, most hugomnál zenélget a tv alatt. A Kácsánál viszont vettem minőségi dugókat DIY célból és úgy szorulnak bármilyen RCA csatira mint a fene, néha félek lehúzni meg megint rádugni.. és nem 100 Ft-osak voltak (nem is 20-ezer, de azért minőségiek).
Kína minden már.
Ami nem, az hamis
-
-
avl
senior tag
válasz
Dißnäëß
üzenetére
persze digit összekötésre gondoltam
jelenleg egy mezei analóg összekötésre gondolt RCA csatlakozóssal teszem egyik forrásból, másikból meg egy 75 Ohm-os kábel (talán 3m hosszú, sok éve használtan vettem, persze olcsón, 1000 HUF-ért ...sejthetö mennyire "márkás") es RCA csatlakozóval
van Toslink = optikaim is; en nem hallok semmi különbséget a 3 között, de nem teszteltem feszült figyelemmel ide-oda kapcsolgatva, (pláne vak) hanem csak használva simán, heteken át, nekem mindegyik jó
...akkor ne vegyek direkt dedikalt digit összekötöt ? dragat semmikepp nem vennék, olcsóbb az felmerült bennem,
most gyorsan kerestem milyen árban megy olcsó, analog: [link] azaz ott 2800-3000 HUF, a digit meg: [link] 10000-12000 ...mondjuk en 10e Ft-ot már nem tartok olcsónak :-) ...lehet ez is eldönti :-)
-
FJC
senior tag
Saját készítésű kábelnek tökéletesek a koax (vékony / közepes) kábelek.
RG58: 50 ohm, sorrott belső ér, belefér az RCA dugókba (álltalában).
RG59: 75 ohm, picit vastagabb mint az RG58 és 1 db merev a középső vezető.Analóg átvitelre tökéletes bármelyik.
Digitális átvitelre a 75 ohm az ajánlott - de gyakorlatilag teljesen mindegy...
Minden más csak bla, bla...Persze egy sima RCA -hoz is lehet használni belül kéteres kábelt, de az most nem volt kérdés.
-
Dißnäëß
nagyúr
(Fél)tudományos álláspont:
Egy vezető impedanciáját a fizikai kialakítása, szigetelése, stb. határozza meg.Az RCA dugók szabvány szerint gyártottak, nem nagyon van mozgástér azokon ilyen irányú megfelelőséget keresni. A kábelek szintén eltérnek mindenfele a tankönyvitől.. vezető vastagság, szigetelés, hossz....
Olcsó összekötőből (digi SPDIF-re gondolsz RCA alatt, igaz?) bármelyik normálisabban kinéző bolti megteszi, vagy kapsz ajánlást másra innen, de igazából nekem világ életemben kifogástalanul működött a legdzsunkább vacakkal is, még 50 Ohmos kábellel is.
Analóg RCA pláne.
Példa 1 (digi RCA mono)
Példa 2 (CD, DVD, egyéb ami nem LP analóg RCA sztereó)
Példa 3 (LP analóg RCA sztereó + GND)És felfele határ a csillagos ég.
Egyéb álláspont:
- az ezüst jó
- nem, hülyevagy, nemkellazoda, elég az aranyozott
- Nordost és Valhalla meg a többi fancy istenség
- menők a hárombetűsek is, QED stb.
- kis fakockát tegyél alá, ne netegyél, hülyeség
.
.Az "egyéb álláspont" rettenetesen szubjektív terület, sok sikert, ebben nehéz tanácsot adni
-
avl
senior tag
mi a tudomanyos (mereseken alapulo) és egyéb álláspont otthoni hifi (pl. Topping DAC és Philips CD614 vagy Squeezebox Touch) eseten az összekötés, összekötö RCA csatlakozok es drot hatásáról ?
egymas mellett vannak, azaz 40cm drot is elég
van a 75 Ohm-os duma, de ahogy értem még ha a kábel olyan is, a szokasos RCA csatik ?
azaz: milyen - olcso - összekötö javasolt ?
- mindegy
- barmilyen
- spec (75Ohmos) kabel spec (75Ohmos) RCA csatlakozokkal (link ...)Köszönöm.
-
FJC
senior tag
válasz
szente
üzenetére
Az elhelyezés kritikus, hogy a hallgatási pozícióban, ne legyen kioltás és kiemelés sem.
Ehez igazából méregetni kell, vagy legalábbis egy szoba szimulációt csinálni REW -ben.
Esetleg működhet hogy a hallgató helyre teszed a sub -ot, te pedig négykézláb próbálgatod azt a helyet megtalálni ahová raknád és jól is szól...
Ha messze van a sub a frontoktól akkor pedig időzítési gondok adódnak, amit valamivel (AVR, DSP, PC) illik kompenzálni, ekkor viszont lehet a kiugrásokat is equzni... -
szente
addikt
Ja tudom, hogy nem véletlenül vannak drága 20 cm-es subok.
Annyit tudtam babrálni a mélyládával, hogy a AVR-rel beállítattam, aztán már csak a hangerőt állítottam manuálisan. Egyébként nincs ideális helyen, mert a kanapé mellett van.
Egyébként nagyrészt hip-hop-ot, reggie, és ilyesmiket hallgatok, szóval sztem van helye a subnak.
Csak félek, hogy variálok aztán nem lesz jó. -
szente
addikt
Nyugi van srácok, azért kérdeztem, mert felmerült bennem egy gondolat, de nem igazán értek hozzá. Ezért kérdeztelek titeket.
Egyébként egy Quadral SUB 67->Heco Superior Sub 30A lenne, ha így valakinek mond valamit.
-
turho
addikt
válasz
szente
üzenetére
Amit árulok, hangdoboz, igen zenei, mégis lenéz 18-20 Hz környékére. Nem lassú, mert bandpass elvű a 4 mélykamrája. 4 db Fostex 30.5 cm mély hangszóró dolgozik benne. Szerinted nem zenei?
Ha beteszel egy megfelelő felvételt persze, ami tartalmaz is hasznos hangot, infra tartományig akár....a zenei élmény úgy teljes, ha van minőségi (nem mennyiségi) mélyhang IS.Amiért elterjedt ez a tézis, hogy a nagy hangszóró nem zenére való, az talán az lehet, hogy sok gyenge minőségű, illetve elektronikával megerőszakolt kis hangszórós szub van a piacon. 75 ezerért nem kapsz olyan szubot, ami pontos, kottázható, impulzusválasza is jó, mélyre is megy, de még terhelhető is, illetve képes hangnyomást produkálni 30-40 Hz alatt. Ezek persze a tetejében rosszul vannak elhelyezve rossz akusztikájú szobában. És nincsenek összehangolva pl. a kis frontokkal.
Igen, a puffogó, gyenge basszus sokszor egy kis hangszóró+reflex nyílás kompromisszumos megoldása. (Néha a szoba sem segít).
A fizikát becsapni nehéz.
A nagy hangdoboz, nagy mélysugárzóval, soha nem a hangerőről szólt a hifiben.Ha nagyobbra cseréled, többnyire jobb a kimenetel, legalábbis általában mélyebbre megy.
-
szente
addikt
Sziasztok!
Subbal kapcsolatos kérdésem lenne:
Létezik olyan szabály, hogy a nagyobb hangszóró méretű subok inkább filmekre jobb, mint zenére?
A gondolat az lenne, hogy a nagyobb membránt lassabban tudja mozgatni így inkább mozira jobb egy 30cm-es hangszóróval szerelt mélyláda, mert ott nem követik olyan gyorsan egymást a hangok.Egy 20cm-es kis teljesítményű, olcsóbb sub lecserélésén gondolkozom szintén olcsóbb de minden téren nagyobbra, csak mivel zenét is hallgatok, nem szeretném lábon lőni magam.
-
griffin90
tag
sziasztok, wiim amp kapcsan kerdeznem, hogy akinek van, tapasztalt olyat, hogy tvre kotve a hdmi cec funkcio, illetve az ARCon keresztuli hangtovabbitas nem mukodik rendesen? elsore mukodik, aztan nem. pl ha tvn hasznalod, akkor eloszor jo. utana spotify connetcten keresztul csatlakozol ra, es utana nem jo a tvvel. elojott ilyesmi vkinel?
mindenbol ujat fogok venni (tv, apple tv, erosito, hangfal), es jo lenne nem mellenyulni. koszi -
denesdr
addikt
Wow! [link]
-
DroneZ^
őstag
+1 kérdés: próbálta-e már valaki a Topping RC-22 távirányítót?
Kicsit gyenge a jeladója a gyári RC-15nek, elég zavaró olykor... -
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Pánik a memóriapiacon
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Eredeti játékok OFF topik
- Medence topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Synology NAS
- Bemutatkozott a Realme 16 Pro széria
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S23 Ultra Green 120 Hz Dynamic AMOLED 2X, 200 MP kamera, beépített S Pen
- ERAZER Cooling Kit V2 Vízhűtés - MD 62737 Beast 16 X1 gamer laptophoz
- BESZÁMÍTÁS! MSI B650 R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RX 7900 XTX 24GB Lian Li LANCOOL 216 ARGB 850W
- Újszerű Dell Latitude 5420 - i5 1145 G7 ,16-32GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- 184 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5090 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Ha jól emlékszem annál is át kellett állítani az energiabeállításokat.
), hanem most esetedben csak annyi, hogy mindkét oldal azonos fázissal legyen bekötve, vagyis az erősítő fekete csatlakozója a hangfal fekete csatlakozójával legyen összekötve, ugyan ez pirosnál.

VoidXs