Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- weiss: Autó költségek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
Új hozzászólás Aktív témák
-
st6969
őstag
Szia,
az én kapum ilyen belülről (hátha bármit segít a tervezésben). 1,54m-esek a szárnyak (szélesebb volt, mert 80x120-as zártszelvény volt az oszlop, de az keskeny lett volna a kapunyitó motornak, így oszlopzsaluból lett kirakva az oszlop. Kicsit talán túl van méretezve, de 60x40-es zártszelvényből készült, T8-as dió színű a trapézlemez, és mivel ragaszkodtam a vízszintes bordázathoz, így egész a tetejéig ki kellett egészíteni a zártszelvény keretet, mivel a trapézlemez hajlik.
Jó drága volt így mindenestől, de nagyon szeretem, főleg így motorral nagyon kényelmes (okosrelével telefonról távolról, hangutasítással is nyitható) az egyik legjobb beruházásom volt.
-
st6969
őstag
válasz
philoxenia
üzenetére
Nagyon jó, ügyes

Kerekeket honnan veszed? -
st6969
őstag
1 éve kb. hogy Aradon voltam, és a bevásárló körút után mindenáron micset akartam enni. A Kaufland parkolóban volt egy kifőzde, ahol azt is árultak...mentem is széles vigyorral, de közölte a pultos, hogy elfogyott
Pedig úgy beleéltem magam. Egyébként, valamiért úgy gondoltam, hogy marhahús is van benne, de ezek szerint nincs.
Na sebaj, ha netán van tipped, hogy Aradon hol tudnék egy jót micsezni legközelebb, oszd meg kérlek
-
st6969
őstag
válasz
philoxenia
üzenetére
Valóban, viszont abba nem fér bele a 40x40-es, és itt pont az lenne a lényeg.
Hm...lehet, hogy nem is a 45x45-be teszem a 40x40-et, hanem a 40x40-be a 35x35-öt
-
st6969
őstag
válasz
Tótotto
üzenetére
Ez nagyon király lenne...de egy kisebb vagyon
Ez a mágneses talpú fúrógép menő, de hát ilyenem sincs...szóval, bármennyire is szeretnék ilyen raszteres asztalt, ez sanszos, hogy nem valósul meg.
Viszont ez a moduláris dolog nekem is nagyon tetszik. Én már azzal is megelégednék, ha mindkét irányba (de akár csak az egyikbe) ki tudnám húzni. Régóta keresem azt a zártszelvény méret párost, amivel ezt meg tudom oldani (az egyik zártszelvény csúszik a másikban)
Eddig ilyet nem találtam.#3237philoxenia
Én is vastagabb vaslemezben gondolkodom, mint asztal tető, mondjuk egy 8mm-es bőven elég lenne, de lehet, hogy egy 6-os is.
-
st6969
őstag
Ja, én abszolút csak hobbiból hegesztgetek, tetszik ez a dolog, és ezért fordítva ülök a lovon: nem az van, hogy egy rakás dolgot meg kell hegesztenem, és sorakozik a munka egymás után, hanem én magam keresgetek olyan dolgokat, hogy mit kellene hegeszteni (persze olyat, ami hasznos és tényleg szükségem is van rá). Így lett bográcsállvány, polcrendszer, meg pár apróság.

Kényelmesebb lenne ezeket asztalon (mert eddig én is betonon gubbasztva hegesztettem), amit viszont egyéb barkácsolásra is tudok használni (pl. fával is szeretek dolgozni), és ki tudok tolni az udvarra jó időben.
Na mindegy, összedobok majd valamit saját terv alapján
-
st6969
őstag
Nektek hogy néz ki a hegesztő asztalotok? Gondolom, zárt szelvény váz (milyen keresztmetszetű?), és mi az asztallap? Acéllemez? Milyen vastag? Esetleg egymás mellé sorakoztatott zártszelvények (de ott félő esetleg, hogy nem lesz teljesen sík)?
Na és mekkora az alapterülete?
Újra nekifognék a tervezésnek, és ötleteket gyűjtök ehhez. Jó lenne, ha gurulós lenne (hogy ki tudjam gurítani az udvarra, ha ott kell), de a várható tömege miatt nem tudom, hogy ez reális lehet-e...
Köszi
-
st6969
őstag
válasz
philoxenia
üzenetére
Követem ezt a csávót, szerintem nagyon jó videókat csinál
-
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
Én is úgy gondolom, hogy inkább 150-es PVC (vagy az már talán KG) cső jobb lenne, és nem is félbe vágnám, hanem annál fentebb skalpolnám meg, így magasabb lesz a fal, viszont még így sem lenne magasabb 10cm-nél...
Ha meg zárt, ok, nem látszik, hogy mi történik, meg ecsetelni sem lehet, de összerázni igen (nem tudom, ez jobb-e, mint az ecsetelés), nem lötyög ki, és kiönteni is könnyebb. Én félek a sósavtól, szóval egyik alternatívát sem valósítóm meg
-
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
"Előtte a legjobb ötlet egy olyan videó volt, amiben a faszi egy szennyvíz csőben csinálta. Mondtam magamban, hogy nem rossz, nem rossz, de nem látom, hogy mi történik, meg ecsettel se tudok rásegíteni."
Szennyvízcső 2 végén ledugózva (akár beragasztva a záróelem), de hosszában kb. félbevágva, mint egy disznóetető vályú?
Valami láb kell neki, hogy fel ne boruljon...Ezt nem szúrja ki a zártszelvény, és nem kell fóliázni sem. -
st6969
őstag
Nem tudom, hogy ezeknek a mágneseknek változtattak-e a méretén...én ~2 éve vettem, és a 2 piros lemez közti rész pont akkora, hogy a 40x20-as zártszelvény 20-as oldala nem fekszik fel rá. Az egyik éle mindig közécsúszik és így elfordul

A mágnes elég erős, védőgázassal közvetlen közelében nem is lehet hegeszteni, "szétcsapokodja"
Van olyan felhasználás, amikor jól jön, de sokszor én inkább szorítózgatok. -
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
"Eskü, mintha valahol olvastam volna, hogy a gyári hibás gépet ingyen utaztatják"
Nálam olvashattál ilyet. Én belefutottam egy olyan problémába, hogy megvettem a hegesztőt, majd első alkalommal, ahogy kipróbáltam volna, hallottam, hogy ereszt a pisztoly. Üzlet felhív, mondom, mi a baj. Erre ők: küldjem vissza, intézik garanciában. Mondom ez úgy nem jó, mert ez nem garanciális probléma, ahol nekem kell gondoskodnom a visszaküldésről saját költségemre, hanem hibás teljesítés. Én ezt már kifizettem postával együtt, nem vagyok hajlandó több költséget vállalni. Nem tetszett nekik, nem is egyeztünk, utána fogyasztóvédelmi állásfoglalásokat hasonló ügyben, illetve PTK paragrafusokat linkeltem a témában, így visszafizették a postaköltségét a saját költségen visszaküldött gépnek. -
st6969
őstag
Valamennyit konyítok a villanyszereléshez, és hát a 1,5-es vezeték teljesen rendben van egy C16A biztosítékhoz (a rendszer legyen szakszerűen kiépítve, beleértve a kötéseket is).
Nálam a Hyundai MIG-161 a melléképületben üzemel, ami azt jelenti, hogy a biztosíték táblától (ami a főépületben van) min. 30m hosszon 1,5-es MCU tömör réz vezeték megy és még csak nem is közvetlenül, hanem min. 3, de inkább 4 helyen kötve. Alapvetően nem nagy fogyasztású eszközöknek, hanem világításnak és kis barkácsgépeknek lett kiépítve (később jött, hogy nekem hegesztenem "kell"
). És hegesztettem is. Semmi probléma nem volt vele. De mi is lehetne? Ha túl nagy az áramfelvétel, ami miatt melegedne a vezeték és a kötés, akkor leold a kismegszakító (amúgy a 1,5-es vezeték jóval többet is elbír, mint 16A, szabványos labortesztek szerint...a cégnél, ahol dolgozom, csinálunk ilyeneket...nyilván otthon senki ne próbálja ki).
Fun fact: van egy 25m-es teszkós narancssárga hosszabbítóm. Most villant be, hogy szerintem abban 1mm2-s (basszus
) réz vezeték van. Nyáron a garázsban vígan hegesztettem a polcrendszeremet, ami további ~15m-re van a melléképülettől, ezzel a hosszabbítóval vittem ki az áramot (ez nem követendő, legközelebb nem ezzel viszem). Feszültségesést nem mértem a végén (lehet, hogy pislogtam volna).Egyetértek, ha valakinek adott (vagy most épül), használjon 2,5-es vezetékeket, de egy szakszerűen összerakott hálózat 1,5-es vezetékkel C16A kismegszakítóval nem szabad, hogy problémás legyen.
-
st6969
őstag
Én hegesztettem már (kölcsön) Lidl-ös pajzzsal, semmi gondom nem volt vele. Szomszéd szaki annyit mondott, hogy csak 2 szenzoros, jobb lenne 4, mert lehet olyan szög, aminél már hegesztek, de nem sötétül el, ha valamivel valahogy kitakarom. Nálam nem volt ilyen eset. Látómező méretét bírálta még, na ezzel meg végképp nem volt gondom (persze, nem is volt mihez hasonlítani). Én kézipajzs helyett simán venném, de magamnak dolgozni nem. Ha nem felel meg, vissza lehet vinni, nem szoktak szórakozni.
Amikor magamnak vettem, akkor ezekre persze figyeltem (jó nagy látómező, 4 szenzor, + ezen fórum ajánlás, így lett egy 24 ezres BLM). -
st6969
őstag
válasz
Gyöször
üzenetére
Én egy hosszabb, lapos (kb. mint egy kalapács nyele) mágneses, akksis lámpával dolgoztam (egy szilveszteri buliban, tombolán nyertem...valami ultra gagyi lehetett, mert az USB töltőkábel vége szétnyílt, ha másikkal próbáltam, az meg benyomta az aljzatot...). Amúgy nagyon szerettem, mert ha zártszelvényt hegesztettem, akkor a tetthelytől kb. 10-20cm-re odatapasztottam, és tök jól megvilágította a műveletet. Azért csak múlt idő, mert a led előtt egy műanyag burkolat volt, és néha odafröccsent egy-egy szikra gondolom, így megadta magát. Vagyis működik még, de már nem védi semmi a ledet.
Lehet, hogy jobb lenne egy fejlámpa, de azt meg fel kellene applikálni a sisakra, de ahogy néztem, a mozgó részén nincs hely, ha az álló részre teszem, akkor meg nem bírom felnyitni a sisakot
Egy biztos, valami világítás kell... -
st6969
őstag
"majd be állítom én a nem pulzáló gépet és sokkal különb varratokat csinálok"
Biztos így van, nem vitatom (főleg én nem, aki még egyetlen fotóképes varratot sem húztam
), ugyanakkor:
Nem tudom, mekkora lehet a valóság tartalma, vagy csak marketing duma, de MMA-val 2-es anyagot sem annyira könnyű folyamatosan varrni. Persze sok gyakorlattal biztos megy a 1,5-es is (én is taknyoltam össze MMA-val 1,5-es anyagot, olyan is lett, de köszörűkorong és vastag zománcfesték sokat segített a végső design kialakításában
) -
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
Jól jártál vele
Per pillanat, nem érzem, hogy kicsi lenne az igényeimhez a Hyundai. Persze, ez egy pillanat alatt változhat. Most, ami projekt van, az egy polcrendszer, aminek az egyik elemét belinkeltem (abból kell még 3 ilyen
, időm fogalmam nincs, mikor lesz rá), utána egy hegesztőasztal (amin nem csak hegeszteni fogok, az ilyen multifunkcionális udvarra ki-be tolható asztal lesz), meg egy ajtó a melléképületre. Ez utóbbit A héten fából akarom, B héten meg 40x20-as zártszelvény keretből, még nem döntöttem el, de a vasra hajlok inkább. Utána viszont nem tudom, mit fogok csinálni. Pl. tökre tetszenek ezek a segédestközök, amiket ez a srác csinál. -
st6969
őstag
Mondanám, hogy talán igen, de akkor a gépet is meg kellene venned
Viszont nekem akkor meg másik gép után kellene néznem...nem tudom, mi a következő lépcső, de gyanítom, hogy egy 100-ast rá kellene dobnom...abból meg sok kis 1kg-s tekercs kijön, szóval nem biztos, hogy gazdaságilag ez nekem most megérné...
-
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
Igen, emlékeztem erre a leírásra, köszi. Annyi, hogy nekem valami olyan cucc kell, amit előkapok máskor is, mert ha veszek egy 5kg-s huzalt, akkor azt 5x át is tekerem (kivéve, ha én is fejlesztek egy nagyobb gépre
). De az sem kizárt, hogy maradok az 1kg-s tekercseknél, vergődjön vele a fene jeligével. -
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
Ezek tök jó árak, főleg az 5kg-s.
Gondolom, ezeket tölteni nem lehet, kifogy, aztán "kuka"?!
Az mitől függ, hogy fejjel lefelé kell-e üzemeltetnem? Azt nem akarnám. Tudható-e ez vásárlás előtt? Illetve, írtátok, hogy előfordul, hogy deresedik a reduktor. Ez okoz-e kárt a reduktorban, vagy bármiben, vagy csak egy ártalmatlan mellékhatás? -
st6969
őstag
"Be tudod nekem linkelni azt az Alis adaptert, ami passzol hozzá?"
Erről itt írtam, amúgy makos0078 ajánlotta, nagyon bevált, én eredetileg egy olcsóbbat néztem, csak egy egyszerű adaptert, de azon nincs elzáró, így mókásabb lehet rátekerni.
A Hyundai gázterelőjével nekem nincs gondom, szerintem nem széles, bár nincs összehasonlítási alapom. Egy dolog nem tetszik, hogy csak 1kg huzal befogadására alkalmas. Persze lehet kapni kg-s tekercset, de lényegesen drágább fajlagosan, mint az 5kg-s. Lassan aktuális lesz vennem, még nem tudom, hogy fogom áttekercselni, de hogy lesz szentségelés, az biztos, már előre látom. Szerkesztenem kell valami áttekercselő állomást
Pajzsból BLM-et vettem, rendben van. Kesztyűből nekem is az iweld van. Nem kis kezűeknek való, mint én
-
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
"FB Marketplacen szinte állandóan van 2 kilós töltetű 12e Ft-ért Bp-en."
Az nem drága egy kicsit?
Én a Sodastream majdnem fél kg-s (480g) töltetű palackját használom, Alis adapterrel (tudom, ez a bohóckodás kategória
, ahogy Gyöször fogalmazott - amúgy jogosan), de azt 2300Ft-ért cserélem az Aldiban, én azt hittem, messze ez a legdrágább megoldás, de 2kg töltet így 10ezerből jön ki, igaz, nem egyben, és nem is mindenkinek van közel Aldi, de kipróbálni, kis dolgokat összepöttyinteni jó móka. Fél kézzel odébb viszem kompletten, amit gyakran kell is, mert 2m-es munkakábellel "öröm" a hegesztés. Persze, aki komolyan gondolja, az nyilván nagy palackot fog venni.
Szomszéd vett 75ezerért 20kg-s töltetűt, palackkal együtt nem tudom, hány kg, de én meg sem tudom mozdítani
. OK, ő izomember, meg hegesztett hozzá kocsit is, de a murvás bejáróján így is ketten toljuk, mert ott elakad a kerék. Nyilván, akinek ki van aszfaltozva az udvara, ott ez sem gond
Ez azért még neki is elég jó ideig, pedig ő teherautókat (is) hegeszt. Nem tudom, mennyiért töltik, nekem valami 10ezer alatti összeg rémlik, úgy azért nagyon baráti a gáz ára.
Vagy még egy ötlet feketeöves fillérszexuálóknak, amit inkább csak off-ban írok: láttam youtube-on olyan videót, ahol a 20kg-sról töltik a Sodastream palackot (kell hozzá egy adapter). Na ez a kemény, így megvan az olcsó gáz, és megmarad a mobilitás is...Szomszédnak próbáltam virágnyelven célozni ilyesmire, de egyelőre nem vette a lapot, lehet, konkrétabban kéne rákérdezni
-
st6969
őstag
válasz
Gyöször
üzenetére
Hát nem akarom elkiabálni, de csak felraktam tegnap este, és az eredmény kiváló, igaz egy vágást csináltam csak egy 20x20x3-as szögacélon. Azért ez kis felület, de a yato tárcsával ezen is látszott, hogy ha a derékszöget odatettem, akkor a 30cm-es szárának vége már majdnem 1cm-t elállt
(és nem a sorja miatt).
A yato tárcsa sem vékony pedig (3,2mm), de ez még vastagabb (3,8mm), ennek ellenére mintha könnyebben vágna és a felület is szebb. Nem hiába, gondolom ennek a gyártónak ez a profilja.Swaty Comet ProMetalynx Pro
Köszi a tippet
-
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
Felvettem most megint ezt az iweld kesztyűt (basszus, a balkezes még mindig nincs meg, hova a francba tettem...), de nem is a keménység a bajom (lehet, hogy álló helyében betört?), hanem az, hogy egy ujjba két ujjam is beleférne, annyira bő. Szóval ezzel még a ravaszt sem tudom nyomni igazán. Nekem egyelőre úgy jött be, hogy bal kézen kesztyű, azzal támasztom a pisztolyt és/vagy az anyagot, a jobbon meg semmi
-
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
Sziasztok,
szóval ez lenne az alkotás (kicsit retkes a cucc, mert ma volt a beavató használat). A terv az enyém, a megvalósítást szakira bíztam (a hajtásokat, és a lemezek szabását itthon nem tudtam volna kivitelezni, a rozsdamentes hegesztést sem biztos, főleg, hogy írod, kényes anyag).
Ez a tűztér, 60x60cm (van egy téglából épült grillező építmény [kép], abba szántam):
kívülről tűzálló festékkel fújva. 1,5-es lemez, de a szaki az éleknél behajtotta, nekem ez eszembe sem jutott volna. A faszén rács az én munkám, pont 3 szál 6-os betonacélt evett meg, de nagyon meg vagyok vele elégedve, szerintem király lett, az összepöttyintések alul vannak, annyira jól belejöttem, hogy egész szépek lettek. Kivéve a két széle, ami pont látszik, az még a kezdet, az elég gatya
Aztán jön a váz, ez már full rozsdamentes, pont beleillik a tűztérbe. 4 magasság közül lehet választani. Egy tábla 1,5-es rozsdamentes lemezt vettem 2 éve, akkor még ki lehetett fizetni, olyan árak voltak. A szaki sok tonnás szabász géppel lecsapkodott belőle ~4cm-es csíkokat, és meghajtotta derékszögben, így lettek ilyen szögacélok. A láb 10-es vagy 12-es rozsdamentes köracél:
És a rács. 2 részből áll. A rács 5-ös rozsdamentes köracél, 3-as rozsdamentes laposacélon (ezt én köracélnak rajzoltam, de így is jó, talán jobb is). Terveztem egy platnit is (végül nem lett összehegesztve a ráccsal), hogy azon majd hamburger hús sütök, de ez a 1,5es anyag erre szerintem vékony lesz, lehet vágatok majd egy 10-es szénacél platnit inkább:
A szélei ennek is vissza vannak hajtva és még pereme is van, tehát ha megfordítom, akkor egy rozsdamentes tál melegen tartásra, vagy tudomisén mire, de valamire biztos jó lesz
És ott az a 2 fogantyú, ami lemaradt a tervről
Gondolkodtam, hogy s mint kéne ezt megoldani. Pont volt itthon egy majdnem teljes szál 10-es rozsdamentes menetes száram és pont 2db zárt anyám. Úgyhogy gondoltam egyet, és elmentem rozsdamentes elektródát venni, hogy akkor én azt oda felpöttyintem, és így a fogantyú még levehető is lesz.
Egy darab anyagon kocogtattam egy kicsit, visszább tekertem a kis Hyundai MIG-161-en az ampert olyan 60-70 körülire (mintha értenék hozzá) és nekiestem a két anyának. Az anyag szépen megfolyt, szerintem jól tartja (igaz, kicsit szétégettem ott mindent, de kisebb amperon nem fogott ívet és ragadt is):
Aztán jól elszúrtam, mert megdrótkeféztem, holott mondta a szaki, hogy csak rozsdamentes drótkefével nyúljak hozzá, de hát nekem olyan nincs...meglátjuk, mi lesz vele. Arról is hallottam, hogy valami pácot kéne rakni rá. Ezeket ugye írtad te is, szóval úgy kell nekem...
És így egybe rakva:
Éééééés, bizony bizony, ott a háttérben vár festésre az első "komoly" (
) projektem, egy 2,5x1,8x0,4m polcrendszer. 20x20x3-as szögacél + a lábak 40x20x2 zártszelvény. OSB lapok mennek majd rá. A kezdeti próbálkozások, gyakorlások, majd 1-2 kis sarokvas legyártása után ezzel épp elkészültem, és ott fogyott el az első (!) Sodastream palack. Ennyit bírt. Nem is rossz (vagy nem tudom). A géphez vett 1kg huzal még nem fogyott el (biztos nincs már sok, majd ránézek).
Közeli varratokat is fogok majd mutatni most már (majd ahogy folytatom ezt a polcot, még 3 ekkora elem lesz, anyag megvan már hozzá). -
st6969
őstag
"Másik megoldás, hogy megpróbálod a 9-es furatot (bár inkább 9,5-ös lenne jó), és beletekered a menetes szárat."
Ez lett a megoldás, köszönöm
9-essel kifúrtam, ~5mm-re beleütöttem a menetes szárat, utána arra ráhajtottam 2db anyát, azok összefeszültek és így villáskulccsal viszonylag könnyen be tudtam hajtani. Ez így ingyen volt, a 2 komponensű ragasztó biztos lett volna pár ezer
-
st6969
őstag
válasz
Gyöször
üzenetére
A hegesztőcentrum (pontosabban Karbantartó centrum van kiírva) a Galéria kávéházzal szemben van, szinte a központban (azt hiszem, hogy az volt a régi halászcsárda épülete, de az még a Petőfi utca, de a Vásárhelyi út ennek a folytatása, szóval a környéket kb. jól belőtted). De ez a városból kifelé menet a bal oldalon van. A jobb oldalon is van amúgy kicsit arrébb egy szerszám bolt, meg egy csavarbolt is, de ezek még mind Petőfi utca. Továbbmenve - és az már tényleg a Vásárhelyi út - van egy Rappai csavarbolt, ott is vannak hegesztős cuccok (legalábbis elektródát láttam ott).
Rozsdamentes: egy grillrács volt az álmom rozsdamentes anyagból, amihez az anyagot 2 évvel ezelőtt már megvettem, de most jutottam oda, hogy meg kellene csinálni. Egy ismerős hegesztette meg (ő vérprofi, ezzel foglalkozik, bár nem mondanám, hogy túl szép lett a végeredmény, lehet, hogy egy betanuló droidjával csináltatta), de nem merem leírni mennyit fizettem a munkáért, azt hittem megáll a szívem, amikor kimondta, már bánom, hogy nem előre egyeztünk meg, ennek a feléért sem hagytam volna ott az anyagot, de mindegy, tanultam belőle...
Szóval erre a rácsra hegesztettem 2db rozsdamentes anyát, ebbe tekerem a fogantyúkat (amit 10-es rozsdamentes menetes szárból, és kifúrt seprűnyél darabból raktam össze - apropó, a menetes szárat mivel ragasszam bele a seprűnyélbe, van valakinek valami tippje?).
Érthető módon nem vittem vissza a szakihoz, hanem magam akartam ezt megcsinálni, így vettem 3db 2-es elektródát. Meglepően könnyen fel tudtam heftelni az anyákat. Sokkal szebben folyik a rozsdamentes anyag, és szerintem jóval kevesebb amper kell neki, de azt csak visszatekertem fentebb, mert 60A körül nem nagyon akart ívet fogni, és le is tapadt. Egy gondom volt, hogy a bevonat szinte porladt le az elektródáról, úgy kell vele bánni, mint a hímes tojással. Ahogy kocogtattam, volt, hogy 2cm-en levált a bevonat. Na mondom, oldalcsípővel levágom...ahogy az anyag megfeszült, további 2cm-e levált, ez elég bosszantó volt. Simán le tudom morzsolni, pedig frissen bontotta fel a boltban a koma. Nem is fintorgott, hogy csak 3db-ot vettem (amúgy 110Ft volt darabja, ~8400Ft kg-ja). -
st6969
őstag
Nekem is ilyenem van
Nahát, én meg azért nem használom, mert baromi merev, semmit nem tudok benne csinálni (na meg azért, mert a balkezes valahova eltűnt). Jó, hogy mondjátok, ha bejáródik, akkor elkezdem használni, mert a sima bőrkesztyű nem jó, átég, meg rövid is, párszor ledobtam magamról, mert belepottyant az anyag
Gyöször, képzeld, a szentesi hegesztőcentrumban van Swaty Comet tárcsa. Úgy megörültem neki (rozsdamentes elektródáért mentem be), viszont hamar lefagyott a mosoly az arcomról, mert csak 300-as a mérete. Van 355-ös is, de az Makita.
Szóval kénytelen voltam rendelni, szállítással közel 5000Ft volt. 2 napja bent van a GLS boxban, nem volt időm még kivenni, majd ma. Remélem, jó lesz, mert a gyári Yato iszonyat pontatlan, üt és ferdén vág. A vastagabbat rendeltem (van 3 és 3,8mm-es).
Ja, és azért nem kapható sehol, mert már Metalynx Pro néven árulják, megvette őket valami amerikai cég... -
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
Tegnap már jobban ment. Sikerült kifejezetten szép varratokat csinálni, még ha nem is sokat. A széle soha nem megy, kipróbálom a videón látottakat.
Arra is rájöttem, hogy meg kell világítanom a hegesztési területet, mert egyszerűen nem látom, mit csinálok (ilyen pajzsom van).Más:
Gyorsdaraboló. Vettem egy ilyet. Hát elég pontatlan
A lap pedig merőleges az asztalra, de az eredmény mégsem az. Olyan, mintha vágás közben hajlana a lap. Ilyesmivel van tapasztalatod? Vagy bárkinek? Megpróbálok majd egy Bosch lapot, hátha azzal jobb (egy házi teszt videó van fent erről a gépről, ott se pontos, de miután a lapot kicserélte, jobb lett). Nem értem, hogy miért nincs finombeállítási lehetőség ilyen gépeken
-
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
Pont ahogy olvastam a hsz-ed, előtte gondoltam át, és én is erre jutottam. Valahogy előtte elrántom a pisztolyt és csak utána engedem el a gombot. Nagyon remélem, hogy "csak" ez történik, bár korábban rémlik, hogy ilyen lett volna, igaz, eddig lényegében csak próbálgattam a gépet...Holnap erre különösen figyelni fogok. Így van, ha hegesztés nélkül próbálgatom, rögtön megáll a huzal
, szóval remélem, a géppel nincs baj.
Nagyon igaz, amit korábban írtál: minéljobban nyugalmi állapotban meg tudom támasztani a kezem, a varrat annál jobb lesz. Bár ma botrányosan rosszakat sikerült, kis túlzással pálcával az első próbálkozásom jobb volt...na mindegy.#2007 makos0078
Beltéren csináltam, mert nagyon fújt a szél, bár helyem az semmi, nem is fértem oda a legtöbb varrathoz, ez is hozzájárult szerintem, hogy xarok lettek. -
st6969
őstag
Na, szóval most lett befogva ténylegesen a kis Hyundai MIG-161 (igen, még mindig azzal az egy árva Sodastream palackkal
, pedig most egy 180x40x120 polcot is összedobtam vele és még nem fogyott ki, nem is értem, pedig már növeltem 9l/percre a gázmennyiséget).
A bajom (azon túl, hogy még mindig bénák a varrataim), hogy most azt csinálja, hogy minden varrat befejeztével marad vagy 2-3cm huzal a pisztoly elején. Úgy 10-ből 8x. Mindig le kell vágni. Érdekes, mert ha csak úgy a levegőbe "kattogtatom" a pisztolyt, akkor nem tűnik úgy, mintha túl forgatná a dobot. Addig forog, amíg nyomom
Mitől lehet ez? -
st6969
őstag
válasz
kovyhun
üzenetére
"...Kunberci (Ha esetleg még nem tudjátok, sajnos itt hagyott bennünket)"
Először megörültem, hogy talán mégsem igaz, mert többször láttam más topicokban, hogy a nick aktív még most is (talán valaki átvehette?!) A napokban is posztolt...pl.
Nem értem
-
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
Ezt a huzalt tekercselted át? Mi a helyzet a korrózióval? Csak a tekercs külsején volt ezek szerint?
Nekem ez a művelet még hátravan. Az 1kg-s tekercsből van még valamennyi, de azt gyakorlásra fogom elhasználni, utána veszek 5kg-sat. Csak közbe jött egy másik projekt is (panellakást kell felújítani). Én is építeni fogok egy áttekercselő szerkezetet (talán deszkákból, a két tekercset tartó oldalfalakat egy közös alapra, szintén menetes száras tengellyel, hogy tudjam szabályozni a feszességet.
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy teljesít majd nálad ez a huzal, még mindig jó áron van
-
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
Szerintem ebből meg lehetne élni, gratula
"fel kéne hegeszteni a forgáspontok U vasait a kész műre"
Én csináltam egy kis kerti kaput, hogy a kutyust szükség esetén hátra tudjuk csukni (a kerítés elem készen vett Praktikeres cucc
, én csak a 40x20-as zártszelvény keretet csináltam neki, meg alul-felül a "csíkot"). És hát elérkeztem oda, hogy fel kellene hegeszteni azokat a forgáspontokat. Nem tudtam rájönni, hogy hogy is kellene szakszerűen csinálni azt a részt, amikor a kapukerethez hegesztem az U alakú elemet (amin ugye függőlegesen átmegy a forgástengely). Ha ugyanis az nem tökéletesen függőben van (ráadásul mindkettő), akkor nyitáskor a kapuszárny emelkedik vagy süllyed. Annyira kicsi az az elem, meg nehezen tehető oda a vízimérték, hogy én kvázi "szemre". Erre a célra jó, de nagykapunál már nem biztos. Te hogy csináltad ezt a részt, hogy függő legyen?
-
-
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
Kipróbáltam, kicsit paráztam, hogy mi lesz (kóválygó tárcsa, kismegszakító le, gagyi, lassú vágás, meg még egyebek, amilyen szerencsém van minden eszközzel mostanában...), de aztán vigyorra fordult a szám
Nem üt a tárcsa, pillanatok alatt átvágja, igaz nyomtam neki (mondjuk nem vadul, csak úgy közepesen), mondjuk szórja fémport rendesen.
A vágás nyilván sorjás, "elkeni" az anyagot, de kézi reszelővel egész könnyen sorjázható. Így néz ki kis reszelés után:
A gyári 45°-os beállításnál vágtam, hát a derékszögtől messze van, mint Makó Jeruzsálemtől. Igaz, nem tettem a képre a derékszöget, de kb. 2mm-s rés van, ha derékszögbe állítom (ez egy 40x20-as zártszelvény). Ez azért lehetne pontosabb...ezen majd állítok.
Visszafordítva:
-
st6969
őstag
válasz
Gyöször
üzenetére
Szinte biztos, hogy jobb a tiéd. Én a lágyindítás miatt választottam ezt (16-os biztosítékom van), rengeteget kerestem, de nem találtam, melyik fórumban ajánlotta ezt valaki (sajnos ő sem saját tapasztalatból, csak a paraméterek alapján...). Én 50-ért vettem, de még nem próbáltam ki. Össz-vissz 1db videó van erről a típusról a youtube-on, ott egy lengyel fószer próbálgatja, vegyes tapasztalatokkal (fordítás nem elérhető), a 45°-os gérvágással van baja, pontatlan, aztán kicseréli a tárcsát egy Bosch-ra, az nem üt, és jó lesz a gérvágás is.
Az asztallal kapcsolatban viszont igazad lehet...bár 6m-es szálat nem valószínű, hogy vágok vele, mivel olyan hosszút el sem tudok hozni. Minimum kettébe kell vágatnom. Viszont mindenképpen szükségem lenne valamire, amin kint tudok dolgozni, és gondoltam, akkor már adja magát, hogy rátegyem a darabolót is. A koszolás miatt gondoltam valami "dobozt" építeni mögé, hogy felfogja a szikrát. De akkor ezt a koncepciót így átgondolom..."mifelénk nem kapni ilyen 35ös meg 45ös meg ilyeneket,"
Szerintem ez a "mifelénk" ugyanaz a település lesz
Nem véletlenül kérdeztem tőled itt ezt.
-
st6969
őstag
4 percnél ebben a videóban van egy kihúzható asztal toldás megoldás. Csinált már valaki ilyet? Milyen zártszelvény méret kombinációval lehet ezt? Esetleg 40x40x2 + 35x35x2 működhet?
Esetleg javaslat valami egyéb szerkezetre?
Az lenne a projekt, hogy egy kisebb hegesztőasztalt raknék össze, amiből kihúzható egy ilyen rész. Az lenne a helye a gyorsdarabolómnak
-
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
Köszi, hamarosan elkezdek egy projektet (majd este becsatolom a rajzát), annak a végére remélem, majd összejönnek ennél szebbek is

A huzalom ez (2820Ft-ért szerk. már lentebb ment az ára
) Iweld SG2 0,8mm/1kg ER70S-6 rézbevonatos hegesztőhuzal mig géphez
De rendelnem kellene valamit és áttekerni, mert azért 1kg nem olyan sokáig elég. Te próbáltad már ezt a huzalt? Rendelnék én is, jó áron van
Nem tisztítottam egyáltalán. Viszont fröcskölést tapasztaltam, egy vastag, 70x70cm-es aknafedőt tettem a fa asztalomra, azon hegesztettem, de sajnos kifröcskölt és jó néhány helyen megégett az asztalom
Bár lehet, hogy pálcával jobban fröcskölne...
Apropó, asztal...te hol hegesztesz? Nekem van egy 200x80cm-es asztalom 40x40x2-es zártszelvény vázon, 4cm-es fa táblásított lappal. Az a terv, hogy ledobom a fát, és valami lesz helyette, amin tudok hegeszteni. Ekkora méretben az ilyen 8-10-es anyagot már kokain árban lehet kapni, ráadásul fúrni sem tudnék 16-os furatokat mondjuk 100x100-as raszterben. Tehát vagy csináltatok egy ilyen lapot (amit nem tudom, hogy mozgatnánk be a kis műhelybe), vagy valami széles/lapos zártszelvényből kirakom mondjuk 16-os fugákkal, de ahogy nézem, az sem biztos, hogy olcsóbb, de talán magamnak meg tudom csinálni -
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
Elsősorban inkább elismerés akart lenni az a pár smiley a kitartó körülményes munkáért és a részletes leírásért
De egyébként abszolút hasznos is volt.Nos, hétvégén próbálkoztam, az eddigiekhez képest van is pozitív eredménye. Legalábbis szerintem. Tudom, hogy ezek még korántsem szép varratok, de az első alkalomhoz képest jobbak. Az én elvárásaimnak sem felel meg még, de innen megyek tovább.
2mm-es anyag, 18V, 75-80A (illetve az ennek megfelelő huzalelőtolás érték):
A szög nem a legjobb, egy kicsit még magas a hernyó szerintem, de tovább növelve a fesz-t, átlyukad az anyag...Talán gyorsabban kéne haladnom, hogy ne torlódjon az olvadék!?3-as anyagnál a sarokvarrathoz emeltem mindkettőn (18,5V, 85A):
Ez amúgy egy konzol akar lenni, amivel egy galériaágy lábát a falhoz "kikötöm", hogy kevésbé inogjon. -
-
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
Köszi, kérdés feltéve

MÁS:
Szoktam látni youtube videókban világos színű filcet, amivel bejelölik az anyagot. Pl. ebben is.
Használ valaki ilyet? Próbáltam fekete alkoholos filccel, de nem igazán jó, nem jól látszik, illetve nem is mindig fog az anyagra (főleg, ha rajta van a zártszelvényen az olajos védőréteg), eltömíti, tönkre teszi a filcet.
Használtok ilyet? Milyen néven keressek rá? Köszi
(karctűm van, azt használom, de kényelmesebb lenne a filc) -
st6969
őstag
A hazai élelmiszer árak változása miatt tervben van egy aradi "kirándulás". Eszembe jutott, hogy talán nem csak élelmiszer miatt érdemes kimenni...Van esetleg valakinek tudomása arról, hogy Romániából vajon érdemes-e vasanyagot hozni? Mert akkor futóval mennék

-
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
Köszi a tippeket, így fogok tenni, van is vastag betonvasam.
"Ha tudsz, ülj le székre és asztalhoz, rengeteget számít."
Volt egy ilyen érzésem, hogy a testtartás is tudja befolyásolni az eredményt, ugyanis hegesztőasztalom nincs, így jobb híján a műhelyem beton padlóján próbáltam ilyen félig fekvő-térdelő állásban görcsölni.
A palackot állítva használom
, csináltam hozzá egy frankó tartót (fából). A gáz sebességét úgy állítottam be, ahogy javasoltad, nyomva tartott ravasszal (de kikapcsolt géppel, így nem tolja a huzalt). 6-7l van beállítva, bár videókban 10-12-t látok, majd ezt is megpróbálom fentebb venni. -
st6969
őstag
válasz
Gyöször
üzenetére
Én is erre számítottam, ezért is vagyok egy kicsit elkeseredve. Fröcskölt, pedig fémtisztára csiszoltam, nem is volt lapos a varrat, ha meg emeltem a feszültségen, akkor meg átégette...
Kézügyesség, pisztoly tartási szög, haladási sebesség, távolság a munkadarabtól... szintén problémaforrás lehet. Nyilván ezekben rengeteget kell fejlődnöm. Mindegy, próbálkozok még, menni fog ez szerintem
-
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
Próbáltam a gépet
Viszont annyira botrányosan sikerült, hogy egyelőre még nem értem el azt a szintet, hogy egyáltalán képes legyek lefotózni. De nem adom fel, a projektek már gyülekeznek a fejemben, majd kifejtem, csak most telóról vagyok. Pénteken folytatom a próbákat 
-
st6969
őstag
+ #1787 makos0078
Köszönöm szépen, így már világos
"De ne foglalkozz semmivel, állítsd be fülre meg szemre."
OK, így lesz. Esetleg egy kezdő fesz+huzalsebesség érték kombót tudsz adni 2mm zártszelvényhez, hogy ne valami vad értékekről induljak? Ha sikerül valami normális, teszek majd be képet
10kg-s határ:
Pedig meg is akartam csillagozni, de mondom úgyis kiszúrod...
különösen a rögzített bekötésű, illetve a 10 kg-nál súlyosabb
Különösen, tehát nem kizárólagosan. Nyilván ott a legfájóbb, ha sunnyogás van, de eszerint a 10kg alattinál is igenis állnia kell az elszállítást is, mint ahogy sok cég egyébként megteszi. Szóval, bizony a forgalmazó a hunyó. -
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
Huhh, köszi, ez remek videó, talán a legjobb, amit eddig láttam, rengeteget tanultam máris belőle
Bár, az ő gépén feszültség és huzalsebesség állítási lehetőség van, a miénken meg feszültség és amper. De hogyhogy az övén nincs Amper?
A miénken meg miért nincs huzalsebesség? Ezt a részt még nem igazán tudom összevezetni, eddig csak pálcával hegesztettem, ebből kifolyólag azzal jobban is megy (még)..."azt mondta a fószer, hogy a kis SodaX palack kb. 1 méter varratra elég."
Hát ez most nagyon elkeserített
Én 30-40 perccel számoltam, de ha nem lesz annyi, akkor tényleg váltok nagyobb palackra. A pisztoly hibája miatt amúgy is a fél palackom oda, ha nem több
Ami még borzasztóan megkavart: a reduktor balra kitekerve van teljesen zárt állapotban (pont fordítva, mint egy csap). Ez minden reduktornál így van, vagy csak az enyémnél (Iweld Mykireg)?PTK
6:166. § [Költségviselés]
(1) A szavatossági kötelezettség teljesítésével kapcsolatos költségek a kötelezettet terhelik.
Fogyasztóvédelmi portál:
Félrevezető tájékoztatás az igényérvényesítéssel kapcsolatos költségekről
Jellemző például, hogy a kötelező jótállás hatálya alá eső fogyasztási cikkek esetében a cégek arról tájékoztatják a fogyasztókat, hogy az el- és visszaszállítás költségeit nem viseli a cég. Ez a jogsértő tájékoztatás különösen a rögzített bekötésű, illetve a 10 kg-nál súlyosabb, vagy tömegközlekedési eszközön kézi csomagként nem szállítható termékek esetében sérti a fogyasztók érdekeit. -
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
Na, visszakaptam (kifizettették a gyárilag rossz gép innen oda postáját 2900Ft...
ebben még lesz egy körünk, mert közben utánajártam, PTK §6:166, de ez most lényegtelen).
Gázcsonkba befújós tesz megvolt, az alapján akár jó is lehet (levegőt fújva nem jön át, ha a gombot nyomom, akkor igen).
Ha lesz időm, holnap ráteszem a Sodastream palackot, és varrok egy csíkot.
-
st6969
őstag
Belefújtam a csonkba, átmegy a levegő
Ha nyomom a gombot, jobban. Szóval a szelep lesz a hibás. Szerviz januárban van
Olyan, mintha a szelep gombja nem ugrana vissza a helyére, rövid úton jár. A ravasz még 3-4mm-t mozdul, mire eléri a szelep gombját. Próbáltam visszahúzni, de sehogy sem sikerült
Gondolom, majd fizethetek a visszapostázásért ezreket, közben meg gyárilag xar
-
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
Ezt meg fogom nézni holnap mindenképpen, mert ez a sorja dolog nekem is eszembe jutott. Illetve, volt egy 1-2 órás csiszolási meló a műhelyben, és csak később jutott eszembe, hogy a hegesztőt le sem takartam (a csonk akkor még szabadon volt). Simán előfordulhat, hogy szennyeződés került bele, de ha ez így is van, az csak finom por, nem darabos valami. De lehet, hogy egy ilyen szelepet pont az tud hazavágni

Épp ez a "baj", hogy vannak ilyen hajlamaim (mindig félek, hogy bukom emiatt a garanciát), a hideg ráz az oda-vissza postázástól.
Az alsó kék nyíl a szelep gombja, azt nyomkodom a ravasszal?
Köszönöm a tippet, jelentkezem
-
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
Mindenkinek Kellemes ünnepeket kívánok!
Azt terveztem, hogy most írnám a beszámolót, amit ígértem. Hát sajnos nem tudok, ugyanis azt hiszem, hibás a gépem. Összeraktam mindent (palack, adapter, reduktor, cső), huzal befűzve. Rányitottam a gázt, és az van, hogy a pisztolyból jön a gáz folyamatosan, anélkül is, hogy nyomnám a gombot. Ha nyomom a gombot, kicsit jobban jön
Jól sejtem, hogy hibás a gépem?
-
st6969
őstag
válasz
Gyöször
üzenetére
"Ha már ennyit ráköltöttél, nem lett volna olyan kínában amin csap is van?"
Sajnos ez nekem is csak most jutott eszembe, de nem is találok olyat, szóval mindegy is. Azt nem szeretném, ha elszivárogna a gáz
#1757 makos0078
"csak addig jön a gáz a palackból, amíg nyomja az adapter a pöckét. Utána visszazár."
Ja, hogy a palacknak pöcke van?! Ez fel sem tűnt, azt hittem átszúrja a palack zárását az adapter pöcke. Akkor nekem csak az adapter tetején lévő menetet kell visszatekernem, az a "csap".
#1758 makos0078
Így lesz, köszönöm
Karácsony előtt nem lesz időm kipróbálni. A garázsom fűtetlen. A palack és a reduktor bírja egyébként a mínuszt, vagy inkább maradjon fűtött helységben (most ott vannak)?
-
st6969
őstag
Na most már tényleg megvan mindenem. Soda
streamStar palack, cső, bilincsek, adapter.
A következő sorrendet gondoltam:
1. az adaptert rátekerem a palackra, de még nem szúrom ki (nem tekerem be az anyát a tetején)
2. a reduktort rátekerem az adapterre
3. összekötöm a csővel a reduktort és a hegesztőt, bilincseket rászorítom
4. elzárom a reduktort
5. kiszúrom az adapterrel a palackot
6. kinyitom a reduktort (10l/perc értékre)
Jó lehet ez a sorrend?Ha befejezem a hegesztést, mi a teendő? A palackot nem tudom elzárni, nincs rajta csap, így a reduktor folyamatosan nyomás alatt van. Lehet, hogy hosszú idő után veszem csak elő a gépet ismét. Ez nem gond? Azon filózom, hogy nem kellene egy golyóscsap valahová (de hová...talán az adapter és a reduktor közé)?
-
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
"A cső téma semmi komoly.
Pl. ez 7:30-tól: https://youtu.be/b49aVsX3Yp0"Ez sokat segített, köszönöm!
Tényleg nem tűnik egy ördöglakatnak. -
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
"lehet ezzel kézi elő- és utóáramlást is adni a gáznak"
Ez miért jó?
Mondjuk én egyszer próbáltam védőgázzal hegeszteni. Először csak egy pöttyöt akartam (szomszéd Parkside gépével), szóval csak egy pillanatra nyomtam a gombot, de nem csinált semmit, csak kintebb tolta a huzalt. Ezen segíthet talán, hogy a miénken hamarabb nyit a gázszelep?!Még ez a cső dolog nem teljesen tiszta (a reduktort összekötni a géppel)...Milyen átmérő, milyen vastagság, milyen hossz, milyen rögzítési anyagok...de majd bemegyek egy helyi hegesztőboltba, ott biztos kapok megfelelő csövet, meg bilincset, meg elmondják hogy is kell pontosan.
-
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
Nem gondolnám, hogy problémát okoz egy kis korrózió. Legalábbis remélem
Nekem viszont nem az adapter jött meg, hanem egy Alis kacat
Pedig hétvégén ki akartam próbálni. Egyelőre nem veszek még 9ezerért egy Aldis palackot. Kicserélem egy Sodastream-et is elfogadó helyen. Igaz, drágább ezervalamennyivel a csere, de arra jó lesz, hogy megnézzem, mennyit bír, meg úgy egyáltalán milyen így dolgozni. Már alig várom, hogy kipróbáljam. -
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
Megjött a Sodastreamhez az adapter. Szereztem üres palackot.
Mennék az Aldiba palackot cserélni. Ott eredeti Sodastream van, vagy valami utángyártott? Mert az én palackomon Sodastream felirat van, és valaki azt mondta a spórolós totyikban, hogy ha Aldisra becserélem, akkor az egyrészt 80l helyett 60l-re elegendő gázt tartalmaz (tehát kevesebb van benne?), másrészt azt később nem lehet Sodastream-esre becserélni.
Kicsit megkavart most ez a dolog, hogy is van ez? -
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
Egyelőre nem akarom cserélni. Igazából még nem is tudom, mennyit fogom használni. Most nagyon lelkes vagyok, alig várom, hogy megjöjjön az adapter, és CO2-val elkezdjek hegeszteni.
Azért ez a videó kemény: srác napszemüvegben (?), vietnámi papucsban tolja
Indiai munkavédelem
-
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
Na szóval, megjött a gép
Most akciós. Tavaly kellett volna megvenni, sokkal olcsóbban, de mindegy, akkor még nem értem meg rá. 
Eddig próbaképpen húztam vele 2 csíkot 2-es anyagra 2,5-es elektródával 70A-rel. Nem nagy teszt, de eddig szuper.
Megrendeltem az adaptert, amit javasoltál, ezt várom már nagyon. Most ez is akciós, de csak karácsonyra jön meg. Viszont eszembe jutott, hogy valamivel össze kellene majd kötni a reduktort és a hegesztőt. Azt hogy hívják, milyen cső és hol lehet kapni? Hogy kell rögzíteni?
Illetve, azt tudod esetleg, hogy ezt a Hyundai MIG-161 gépet lehet-e hosszabbítóról használni? Pár gépnél ezt kihangsúlyozzák, hogy lehet, ennél nem láttam ilyet. Mondjuk így is úgy is csak arról tudom, szóval majdnem mindegy. A nappaliban csak nem állhatok neki hegeszteni
-
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
Gratulálok. Én úgy döntöttem, hogy megpróbálkozom a Sodastreammel, ha nagyon megtetszik, akkor buktam egy adaptert, meg egy palackot, és veszek egy nagyobb palackot.
Én terasz asztalt (még nemtommilyen fedéssel, talán WPC), kapu keretet, talicska puttonyt, és talán hegesztő asztalt fogok készíteni, de valószínűleg csak tavasszal. Mondjuk egy ilyen szuper lenne, de csak az asztallap 2x annyiba kerülne, mint a hegesztőm
-
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
Én is agyaltam ezen...Nekem az tetszik, hogy pici, mobil. Szomszédnak van egy hatalmas (nem tudom, hogy 10 vagy 20kg-s) palackja. Kocsin van az egész, de még így is katasztrófa mozgatni az egész cuccot.
Ami viszont biztos, hogy ha már lesz palack, akkor soha nem akarok majd pálcával hegeszteni...és ha ez tényleg így lesz, akkor előbb-utóbb kelleni fog nagyobb palack. Sodastream és az 5kg-s között nincs méret?
Más: a Hyundai MIG-161-nek 1kg-s a dobja. Ahogy néztem, elég drágák az 1kg-s huzalok. Sokkal olcsóbbra jönne ki az 5kg. Át lehet ezt tekercselni házilag az 1kg-s dobra?
#1698 daninet
Köszi a rajzot, így már teljesen világos. Inkább veszem akkor a jobbik adaptert. Érdekes ez a szélcsendes, napos idő. Tavasszal többször húzta át a szomszéd a cuccát, mindig gond nélkül hegesztett CO-val kint (jó, szélvihar sose volt, de azért mozgott a levegő). Nyilván én is kint fogok az esetek 90%-ban hegeszteni. -
st6969
őstag
válasz
daninet
üzenetére
Szia,
melyik adaptert vetted? És most akarok rendelni Aliról.
makos0078 itt azt írta, hogy van ez az adapter, ami komolyabb (drágább is), mert a másikkal, amit én kinéztem, elszökhet némi gáz. Azt nem igazán értem, hogy a drágábbikkal miért nem szökik el a gáz? Azt is rá kell tekerni a sodastream palackra.
Ha tényleg jobb, akkor inkább megveszem a drágábbat...És még egy kérdés: a palack --> adapter -->reduktor --> hegesztő trafó összekötéseknél a meneteknél használni kell valami tömítőt (locktite, teflon, kóc...), vagy adnak gumitömítést, ami elég? Sose csináltam még ilyet, de képesnek érzem magam rá

Amúgy a gépsárkány az ez lett, már úton van
Help please

-
st6969
őstag
válasz
makos0078
üzenetére
"ha nagyon kevés gázra lenne szükséged, akkor sodastream palack is szóba jöhet"
Én pontosan ezt szeretném itthonra, mivel úgy gondolom, egy palack elég is lesz egy szezonra, annyira keveset hegesztek, kölcsönkérni viszont nem szeretek (pedig van itt a szomszédban egy).
Itt már tettem fel egy erre vonatkozó kérdést, de sajnos kovyhun nem válaszolt
De időközben az Aliról rendeltem egy átalakítót, ami sajnos nem jött meg, szóval újra rendelném.
Jó ez, amit rendeltem?
Reduktort tudnál javasolni hozzá? Illetve, ami még kell: védőpajzs, kesztyű.
A gépnek a Hyundai MIG-161-et néztem ki.
Köszi
-
st6969
őstag
válasz
dellfanboy
üzenetére
Vettem 1.6-os korongot. Nem az említett márkát, hanem ami volt a helyi boltban. Valóban, mintha kevésbé kopna, mint az 1mm-es, de lassabban vág

-
-
st6969
őstag
Sziasztok,
115-ös és 125 sarokcsiszolóhoz ti milyen vágótárcsát használtok? Tegnap felraktam a 115-ösre egy Bosch-t (nem emlékszem, hogy a standard-ot vagy expertet, de szerintem az utóbbit), vágtam vele 6-os lemezt 10cm hosszan, utána 3-as lemezt ~30-40cm hosszan, és elfogyott
Emlékeim szerint egy gagyi piacos többet bír ennél
-
st6969
őstag
válasz
kovyhun
üzenetére
Szia,
ha nem titok, a reduktoron kívül, pontosan mi kell (link
), hogy össze lehessen kötni egy ilyen palackot a hegesztőgéppel?
Nekem a nettó ~40perc hegesztési idő kb. egy teljes "szezonra" elég (csak otthon hegesztgetek ezt-azt), szóval nem vennék nagyobb palackot, meg helyem sincs igazán. -
st6969
őstag
válasz
dellfanboy
üzenetére
Nekem a Panelectrode ER23-at ajánlották, de a kölcsöngéphez is azt kaptam. Nekem, aki még fényképen sem látott hegesztőgépet korábban, egész jól ment vele a hegesztés (nyilván nem voltak nagy igényeim elsőre, egy bográcsállványt hegesztettem vele (csőből, szóval a derékszögű támasztásnál a beszabással nem keveset szenvedtem), meg pár zártszelvény oszlopot kerítéshez, illetve egy kiskaput, ami 1,5-es falvastagságú volt (nem is értem, hogy sikerült ilyen vékony anyagot összehegesztenem elfogadható minőségben...igaz, ide 2-es pálcát használtam, és így is kifújkáltam néha az anyagot, ráadásul a kisflexszel történő 45°-os gérvágás pontatlansága miatt egy csomó üreget is be kellett raknom, és az is ment, bár néha kellett egy-egy 100-as szög is...de élveztem).
Más:
szomszédom vette egy "multi"gépet a Lidlben 70ezerért
Rákötötte a palackját, és így ki tudtam próbálni a CO2 hegesztést. És hát igaza volt kunbercinek (és mindenki másnak, aki ezt mondta): most már én is ilyet akarok
Csak hát továbbra is az van, hogy amennyit én hegesztek, arra nem érdemes fenntartani palackot. Ellenben olvastam (épp itt) olyat, hogy kis sodastream palackot kötöttek a gépre, és azzal is működik. Na, ez már érdekes lehet. Megpróbálok ennek egy kicsit jobban utánajárni. -
st6969
őstag
Szia,
nekem 2,5-es van, azzal "szoktam" 2-es zártszelvényttaknyolnihegeszteni. Ezt a fajtát nagyon dicsérte a szomszédom is, aki viszont gyakorlott hegesztő.
2-es is van belőle, az jó a 1,5-es falú zártszelvényhez (lehet, hogy a gyakorlottabbak 2,5-essel is meg tudják hegeszteni. Én mindig kilyukasztom, meg szétfújom a szélét, és tiszta salakzárványos lesz az egész, bármit is hegesztek, de egyelőre nem szegte kedvem. -
st6969
őstag
válasz
kicsi kecske
üzenetére
Szia, én a nagyját 1mm-es vágókoronggal szoktam lecsipkedni. Melós, meg figyelni kell, nehogy belevágj az anyagba, de az legalább odafér.
De hátha mondanak jobbat a szakik,én vagyok itt a legbénábbén is tanulni vagyok itt
-
st6969
őstag
válasz
kunberci
üzenetére
Úgy tűnik, hogy akkor bevont elektródával leszek kénytelen...A szomszédomnak hamarosan lesz palackos gépe, erre vártam volna, de akkor az nem lesz jó. Így marad a bevont elektróda. 1,5-es lemez-t akarok hegeszteni, de nem feltétlenül kell folyamatos varrat, elég lesz pontokban is. 2-es elektródát vegyek? Vagy létezik vékonyabb?
Ha arra érdemesnek találom, akkor majd felteszem ide is a végeredményt (de erre nem látok túl sok esélyt
)Gyorsdarabolóból milyet érdemes venni (nem ipari használatra)?
-
st6969
őstag
Erről jut eszembe: porbelessel lehet hegeszteni rozsdamentes anyagot?
Gondolom CO-val lehet, csak spec. huzal kell hozzá?! -
st6969
őstag
válasz
Gyöször
üzenetére
Köszi az infót. Egyébként én még ennél is drágábbra számítottam (olyan 50 körül). "Biztonságosság" szempontból mit kell tudni egy ilyen palackról? Szivárgás esetén lehet gond? A csatlakozásokat szerelheti egy "halandó" is? Gondolom robbanásveszély nincs, de azért komoly nyomás lehet ebben...?! Tűző napon használható? Télen fűtetlen helységben tárolható?
-
st6969
őstag
válasz
kunberci
üzenetére
10kg-s palack a legkisebb, amit érdemes megvenni? Itt látok 5kg-sat is. Vagy ez nem utántölthető?
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Pink-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3823, 100% Akkumulátor
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V15-IIL: i5-10GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- MacBook Air 13" M4 10cCPU/10cGPU / 16GB / 256 GB - www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok
- Apple iPhone 14 128GB,Átlagos,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Pedig úgy beleéltem magam. Egyébként, valamiért úgy gondoltam, hogy marhahús is van benne, de ezek szerint nincs.
Mondjuk az ára aránytalanul magasabb, mint a 40x40x2-esnek, de gondolom azért, mert ritkább.

). És hegesztettem is. Semmi probléma nem volt vele. De mi is lehetne? Ha túl nagy az áramfelvétel, ami miatt melegedne a vezeték és a kötés, akkor leold a kismegszakító (amúgy a 1,5-es vezeték jóval többet is elbír, mint 16A, szabványos labortesztek szerint...a cégnél, ahol dolgozom, csinálunk ilyeneket...nyilván otthon senki ne próbálja ki).
), ugyanakkor:
Nem tudom, mekkora lehet a valóság tartalma, vagy csak marketing duma, de MMA-val 2-es anyagot sem annyira könnyű folyamatosan varrni. Persze sok gyakorlattal biztos megy a 1,5-es is (én is taknyoltam össze MMA-val 1,5-es anyagot, olyan is lett, de köszörűkorong és vastag zománcfesték sokat segített a végső design kialakításában
. OK, ő izomember, meg hegesztett hozzá kocsit is, de a murvás bejáróján így is ketten toljuk, mert ott elakad a kerék. Nyilván, akinek ki van aszfaltozva az udvara, ott ez sem gond

A szélei ennek is vissza vannak hajtva és még pereme is van, tehát ha megfordítom, akkor egy rozsdamentes tál melegen tartásra, vagy tudomisén mire, de valamire biztos jó lesz
Aztán jól elszúrtam, mert megdrótkeféztem, holott mondta a szaki, hogy csak rozsdamentes drótkefével nyúljak hozzá, de hát nekem olyan nincs...meglátjuk, mi lesz vele. Arról is hallottam, hogy valami pácot kéne rakni rá. Ezeket ugye írtad te is, szóval úgy kell nekem...