- Egy újabb érdekes eset [Update HSZ-ben]
- Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Hátra megyünk, nem előre (EESZT)
Új hozzászólás Aktív témák
-
philoxenia
MODERÁTOR
Menczer érvelési stílusához nekem is jogom van...
-
Tótotto
tag
Szia
Az asztallap a legdragabb resze.Abbol szerintem egy 8mm eleg.En 10-es anyagot tervezek
Nekem most 50x50mm a muhelyasztal anyaga.Ezt atalakitom majd megfelelo meretre.A modularis resz:45x45/2 szelveny a lap ala es ebbol csuszik ki a 40x40/2-es anyag.Nagy sulyt nem kell tartania(kb 60cm-re engedem majd ki)Fejben egyenlore ennyire raktam ossze,de meg valtozhat -
-
Tótotto
tag
[link] Youtube link
Szia
Hegeszto asztal.En is szeretnem atalakitani a muhelyemben levo asztalt kb olyanra mint a videoban szereplo.Tetszik a video vegen levo modularis rendszer mert vagok plazmaval,es szoktam faval is dolgozni.A mereteket meg kitalalom magamnak.Igazabol keresek valami helyet ahol az asztallap vaslemezet lezerrel vagjak es a lyukakat is megcsinaljak.Mas:
Beszereztem egy ac/dc awi gepet.Annyira szar,merev,nehez munkakabelt adtak melle(sr26) hogy hanyinger.Amazonrol rendeltem hozza munkakabelt(konnyu es ugy hajlik mint az alom),flexis nyakat,vezerlo csatlakozot,micro kapcsolot és egy tomlo szoknyat(kellett meg 5m ketto eres kabel de volt itthon)Az egesz kijott 35eFt-bol de az erzes hogy mennyivel jobb hasznalni az elmondhatatlan.Ha valaki ilyen cseren gondolkozik ne habozzon mert megeri. -
H-Zol
senior tag
Én is kíváncsi leszek a válaszokra , mert nekem se nincsen hegesztő asztal , igaz én sokat nehéz gépeket , mezőgazdasági szerszámokat hegesztek , azoknak meg jó nagy asztal kellene !! De tényleg sokszor jó volna egy asztal , hogy ne a betonon ( földön ) keljen hegeszteni !!
-
setup
tag
Létezik PVC ereszcsatorna, 5 rongy egy 4 méteres szál. Kár küzdeni a csővel szerintem. De saválló megoldással lezárni a két végét (nekem) drágább lenne, mint maga a fólia, mert se végem, se ragasztóm nincs hozzá.
Ha meg már fóliát teszek bele, akkor már inkább takkerrel feldobom egy cseréplécre fél perc alatt azt a fóliát, mint egy PVC csatornának kezdjek faragni valami lábat, hogy ne dőljön el, aztán kezdjek csak a végével vacakolni... meg abban több savas lötty lesz, amivel utána csak a baj van. -
H-Zol
senior tag
Ez tényleg jó ötlet , nállunk ezt egy maszek sorozatban gyártja , csirke etetőnek ketté van vágva , be van a kupak előtte ragasztva , és szépen deszkából ki van vágva egy talp amelyik körbe öleli a gömbölyű részét is , és facsavarral rá van csavarozva , és még olyan változatot is csinál , hogy pár centinként át fúrogatva , és drót bele fűzve , hogy ne tudják ki kaparni a gabonát !!
Ilyen talpakon vastagabb cső tökéletes ilyen mosásra , áztatásra !
Nekem van 100%-os sóssavam az ha ra csöppen a betonra forr habzik , mint a forralt tej , víz hűtőt savaztam vele , bele öntöm, de pár perc és ki kell önteni belőle és utánna rögtön vizet neki , és olyan a víz hűtő mint az arany ![ Szerkesztve ]
-
makos0078
tag
Nem rossz ötlet, akár még leeresztőt is lehet mókolni alulra.
A helykihasználás nem olyan jó, mint a szögletes formánál, viszont valószínűleg megszűnik az a probléma, hogy alul nem marja rendesen a sav az anyagot, mert sík a síkkal találkozik.
Abban nem vagyok teljesen biztos, hogy egyenes marad egy hosszában félbevágott pl. 110-es cső. Ja, meg inkább nagyobb átmérő kéne annál, mert abból csak egy ~6 cm magas kád lenne. Az én deszka verzióm 15-20 cm magas, és max. 40x40 zártszelvényre terveztem az alján ~5 cm savval. Hát, így utólag lehetett volna kicsit magasabb is a folyadék lötyögése (ecsetelés, kiöntés) miatt. De ennyi minimum kellett. -
makos0078
tag
Nálam sincs gond a 1,5 mm2 tömör réz vezetékkel. Legalább 25 méter van a falban (wago kötésekkel) a bizti táblától a konnektorig, plusz egy 15 méteres hosszabbítót szoktam még bedugni (3x1,5 mm2) szigorúan kitekerve. 1x32 A van nálam, az emlegetett konnektor B16A-val van biztosítva. Ezt olyan 150 A-ig próbálgattam, no problem. Ha gond lenne, és több kakaó kéne, akkor kint az óránál támadnám a konnektort, ami a B32A főbiztire van kötve.
-
H-Zol
senior tag
Köszi , hogy ki javítottál én annyira nem vágom a villanyszerelést de mindent megcsinálok ha fel akadok valamivel akkor meg kérdezem !
Itt ahol én lakom ez egy régi ház és ilyen két szálas alumínium vezeték volt minden hol amikor ide költöztünk , én már akkor hegesztettem , na volt itt füstölés a kötéseknél , biztosítéknál stb
Ahogy épíkeztünk úgy szépen ki cseréltem a két szóban kívül mindenhol 2,5 mm réz vezetékekre , a két szoba lett először megcsinálva és ott maradt a régi alumínium vezeték de ott nincs nagy fogyasztás és a kötéseknél ilyen szorítókkal le szorítottam és ahol a réz találkozik az alumíniummal oda olyan toldót tettem ami gyárilag egyik fele a leszorítónak réz a másik alumínium ! -
H-Zol
senior tag
Már lassan 14 éve Co -val hegesztek
Én nem mondom , hogy marketing vagy nem de a videóból nem tűnik ki , hogy amit hegeszt az 1 mm es ! Régen ilyen egy miliméteres lemezt 1,5 - mm elektródával szerettem hegeszteni , ha jól szét nézek még van egy pár darab .
Holnap , vagy holnapután az új hegesztővel 2,5 ős elektródával megpróbálok egy 1mm lemezt össze hegeszteni és le fogom fotózni akárhogy is sikerül de ha át ég akkor meghegesztem szakaszosan és az biztos , hogy jó lessz !! -
makos0078
tag
Ha bátor vagy, vehetsz használt gépet is. A 205-ös Gorillámat 85-ért hirdették, aztán egy perc alatt közölte a koma, hogy 75 az alja. Végül 60-at fizettem, mert volt némi csereüzlet is. 10 percet hegesztgettem vele, kipróbáltam rendesen. A rózsaszín köd miatt nem vettem észre, hogy a gyári 3 méteres testkábel az ki lett cserélve vékonyabbra és rövidebbre. Ahogy azt sem, hogy az euro dugó szét volt égetve a munkakábelen, mert valószínűleg nem húzták meg rendesen, abból lett új, mert nem tudtam megmenteni, szétolvadt a pitlibe. Szerintem nem is ezzel a géppel füstöltették el, mert az aljzat szűz volt rajta. Magyarul átb.szott kicsit a koma, ideges is lett, amikor elpakolásnál ki akartam azt húzni a gépből. Majd ő megcsinálja…én meg nem vettem észre a képen láthatót. A pisztoly rendesen össze volt verve cunderrel, szerintem sokszor mellette hegesztett az asztalon. A testcsipesz funkcionális volt ugyan, de nem bírtam ránézni, abból is lett új. A pisztolyhoz kellett közdarab-áramátadó-gázterelő. Pár órám ráment, mire szétszedtem, és alaposan kitakarítottam, meg kicseréltem, amit kellett. A neten egyébként csak jó véleményt találtam róla. Később meséltem a vásárlást ismerős iWeld kereskedőnek, amire azt mondta, hogy na, abból egyet se hoztak vissza gariban, de utána sem. Múltkor mondjuk hirdettek egy hibásat a FB-n. 😀 Most is van pár hirdetés. 185-öst nem szabad venni egyébként, azok szeretnek hirtelen halált halni. A sztorihoz hozzátartozik, hogy területi képviselőként “nem okozott problémát” több száz km-t autózni a masináért. Ahogy a legolcsóbb forrásból megszerezni a szükséges cuccokat sem. Jah, a múltkor volt egy eladó 205 car body synergic változat olyan áron, hogy azonnal mentem volna érte, de nyaraltam. A mostanit meg eladtam volna ugyanannyiért minimum. Nem a szinergikus funkcióra izgultam rá egyébként, hanem az állítható fojtásra.
Ilyen volt a centrál dugó, kb. 1 ponton érintkezett. 😀[ Szerkesztve ]
-
makos0078
tag
A fenti menüben a keresőbe: áttekerés. Meglesz az én irományom. Mégegyszer azzal a módszerrel nem állnék neki, azaz a fogadó dobot is fixen rögzíteném, fékkel. Szerencsére már nem érint a téma a Gorillával. 😀 Amit áttekertem a kilós dobra, az megy majd a géppel együtt a kollégának. Jut eszembe, ki se próbáltam, hogy a Gorillával együtt kapott kínai huzal (THQ-50C) mutat-e észrevehető különbséget ahhoz a “tesztgyőztes” INE huzalhoz képest, amit használok. Na majd legközelebb, de csak akkor, ha el nem felejtem. 😀
-
setup
tag
Forgácslap. Azon akksis csavarozó legalacsonyabb fordulaton. Mivel az akksi alja sima az úgy talpon álló tud lenni. Én Hilti szalaggal megfogtam, hogy ne dőljön el. Körkivágóval kivágtam egy darabot cseréplécből így a kivágott rész lett egy kis fa henger. Abból lett a csévetest tengelye. A henger közepében ugye benne a fúrószárral, ami be van fogva a csavarozóba. Hogy a fúrószár ne forogjon a fa hengerben beragasztottam műanyagos pisztolyból sima hőre lágyuló műanyaggal a fúrószár életlen felét a tokmány előtt közvetlenül. A forrás „cséve” meg csak simán egy forgácslapra merőleges cseréplécbe betekert hosszú facsavarra volt ráakasztva. Mindkét felére tettem cseréplécet, hogy ne tudjon leszaladni a csavarról. Mondjuk én nem hegesztődrótot csavartam le, jóval hajlékonyabb volt annál, de szerintem azzal is működhet.
-
makos0078
tag
Elvileg kuka. De az egyik pösti tűzvédelmis azt mondta, akinél vásároltam, hogy ha kifogyasztom, akkor az üreset 2e Ft-ért beszámolja egy újabb vásárlásába. Passz, hogy ez meddig él, valószínűleg nem fogok élni a lehetőséggel. Nyilván ő “tud valamit kezdeni” (khm) azokkal is, plombát is tud rá tenni, stb. Ezt a figurát is kérdeztem, hogy akkor fejjel lefelé kell-e használni. Határozott nem volt a válasz. Akkor kifejtettem, hogy merülőcső, feljön a folyékony, stb. “Nem, azt csak a régiek csinálták”. Aztán én adtam a szájába, hogy lassú áramlásnál az már a búvárcsőben elpárolog? “Igen.”
A másik fórumon azt a tippet kaptam, hogy kicsit nyissam meg a palackot, és ha fél perc után is csak színtelen gáz jön belőle, akkor nem kell megfordítani. Be is jött.
Ha meg nem, akkor pl. itt egy ötlet a netről.
Nem látszik jól, de ezeknél általában akasztó fül van kialakítva a szelepen, azon csücsül.[ Szerkesztve ]
-
setup
tag
Én is éppen az ilyen patron méretű palackokat nézegetem. Az már kialakult, hogy a Hyundai lesz a gép a gáz csati miatt, de a palack ritka nyűgös.
Aki házhoz jönne itt, annak nincs, csak 5kg-os. Akkora elsőre merész. A kisebb 2kg-os ahhoz szerintem drága újonnan, hogy első alkalommal kicseréljék utána nekem valami 100 évesre, de most egy 2kg-os palacknál meg mit ugrálsz, hogy milyet kapsz cserébe?
Csak magamat égetném, ha szóba hoznám.
Használtan meg nincs is itt a városban, meg ha a nyomáspróba nem ok egy ilyen pici töltet felteszem nagyon hamar el is szökik és töltögetni pont akkora nyűg, mint megvenni.
Viszont a zárt, fűtött garázsban elkészíteni a hegesztőasztalt nem kizárt hogy nekem elég lenne, 6-8l/percen egy patron, amivel akár télen is tudnék haladni valamit, amikor van időm. Ezekből a sok maradékból... az idő nagyobbik része úgy is csiszolás. Rozsdás is, festékes is minden.Be tudod nekem linkelni azt az Alis adaptert, ami passzol hozzá?
Kesztyűnek a sárga iweldre gondoltam. Sityakból a 4 szenzoros 20 ropiért. Annyit nekem megér, hogy ne takarjam ki a szenzort véletlenül. Mágnest akkor passzolom, helyette szorítóban lesz a derékszög. Alakulgat az elképzelés.
A Hyundaiban egyedül az nem tetszik, hogy nekem elég szélesnek tűnik a gázterelője be lehet azzal vajon férni szűkebb helyekre anélkül, hogy ne lenne túl hosszú a távolság a munkadarab és az áramátadó között?Vagy két rács között lehet inkább pálcázni kell majd pedig azt már inkább megúsznám. Hosszú is, meg fogy is támasztva közelíteni azzal tuti gyakorlós a sarokvarrat. Hajlok rá, hogy elég azt a laposvasat csak fent meg lent megpöttyözni. Varrja a franc végig, amikor 2 centinként van egy, csak az a baj, hogy rozsda akar lenni és 10 év múlva sem szívesen kezdeném újra. Lehet veszek pálcát is és azzal a közepére is teszek egy pöttyöt "ahogy sikerül" jeligére.
Bár elvileg porbelest adnak hozzá árában és azzal meg le tudom venni a terelőt. Füstölni meg füstöl a pálca is. Tökmindegy.[ Szerkesztve ]
-
makos0078
tag
Persze hogy drága kilóra vetítve. De aki nagyon hobbizik, annak “nem drága”. Először vettem én is használt 10 kilós törpe palackot fél töltettel. Aztán jöttek a hírek, hogy elkezdtek szarozni a szolgáltatók a töltéssel meg a cserével. Na mondom, egyrészt lejár a nyomáspróbája, mire kifogyasztom, meg lehet hogy ki sem fogják már cserélni. Közben jött a tűzoltós ötlet, szinte az első megkérdezett ismerős (tudtam, hogy van tűzoltós ismerőse) intézett is ajándékba. A totyát el is adtam rögtön, még azelőtt, hogy használtam volna. Pár hónap alatt befutott még pár piros palack, plusz vettem is, amikor volt olcsóbban.
Mindenkinek el kell döntenie, hogy mennyi gázra lesz szüksége, és hogy éri meg. Debrecenben pl. van töltött 10 kg törpe Linde 45-ért. Az elég jó ár. -
makos0078
tag
Jómunkásember vagy, többet nem is tudok elmonani, kérem kapcsolja ki.
Gratula.
A fizetős varratok tényleg nem szépek.
A pác az valami ilyen lesz szerintem: https://www.kroweld.hu/6ebe5n30/Kor-Fel-Pacpaszta-PX-0-5kg-PIROS-d783.htm
Passz, hogy meddig ér rá használni, mi van akkor, ha esetleg már előjött vmi kis korrózió. Múltkor egy fürdőben láttam egy rozsdamentes korlát varratán valami kis barnásodást, biztos nem arról van szó, hogy el fog rohadni a pitlibe.
A gázt akkor jól kimaxoltad, szokták mondani, hogy kb. 1 kg CO2 / 1 kg huzal, akkor ennél jobb arányt hoztál össze.[ Szerkesztve ]
-
makos0078
tag
Pár percet keresgéltem a neten a “hogyan törjük be az új bőr hegesztőkesztyűt” témában.
Kenegetni ezzel-azzal - nem lájkoltam.
Használni, aztán majd bepuhul - na, ja.
Tévézés közben masszírozni napokon át - hm.
Kalapáccsal ütögetni - ööö…
Bedobni a szárítógépbe “csak forgatós” programra néhány cipővel együtt - na, ezt lehet, hogy kipróbálom.
Az én új szettem is elég merev még, többek között azért kaptam le a fogantyú zizzentésnél, hogy tudjak precízkedni. -
makos0078
tag
Esetleg dobhatnál fel képet, hogy mit lehet alkotni rozsdamentesen bevont elektródával. Én a zuhanyzóba gondolkodom egy fali polcon vagyis pálcákból összepöttyintett “kosáron” tusfürdőnek, stb. Krómozottat többé nem veszek, pár év, és tiszta rozsda.
Csak futólag néztem utána a neten, de kényes ez az anyag. Külön szerszámokkal kéne megmunkálni, amik nem érintkeztek szénacéllal, különben “megfertőződik”, és rozsdásodni fog. A hegesztéseket is le kell pucolni erre való páccal.
Fogyós eljáráshoz spéci védőgáz kéne a drága huzalon kívül. Védőgáznak egyébként elmenne a corgon is: https://youtu.be/XMPRSKGsdiA?si=W0HOjaVduOd0wx6Q
Ha nem számít(ana), hogy rozsdásodni fog, akkor SG2 huzal+CO2 is jó. A faszenes sütőmről letört fogantyút tákoltam:
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=164893698&t=9222005
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=164893707&t=9222005
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=164907603&t=9222005
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=164907659&t=9222005
A képek láttán a kezem is elzsibbadt, akkor b.szott meg az áram, amikor ezt tákoltam. Szép nem lett, viszont csúnya. 🤣 -
-
Gyöször
senior tag
Na akkor korong is lesz. Ha neadjisten szarnak ítéled és a fejemhez vágnád akkor ne zúzd mérgedben porrá, megveszem tőled, betyárbecsületből :-))) az a hegesztőcentrum a Vásárhely felé menő úton van kifelé valahol jobb oldalt? Te vállalsz magadnak ilyen rozsdamentes hegesztéseket? Még nem mertem megpróbálni :-)
ez a háesz aláírás nélkül is hiteles.
-
Gyöször
senior tag
Igen jól gondolod földik vagyunk, de mégsem. Én csak a nagytőkei faluvégi Feri vasashoz jártam át nézelődni Öcsödről :-) van már valami vas bent? Júli 13án este jöttem arra, zárva volt de kapun kívülről látszott, hogy fel van söpörve az egész platz.
Korongra visszatérve próbálj meg egy flexco-t, fogalmam nem volt mi az a swaty comet, csak rámmelegítette a webshop. Most látom, hogy ez flexco. ám lehet, hogy egy másikat kipróbálnék, még jobb lenne, nem tudhatjuk :-) a gyári az borzadály volt ez biztos. És úgylátom mindenkinek.ez a háesz aláírás nélkül is hiteles.
-
Gyöször
senior tag
Nem mondom, hogy csak a swaty jó, hanem a gyári makita korong biztos nem jó, megdöbbentő különbség van a swaty javára, mert nekem ezt ajánlották a webshopban. Rendesek voltak meg értettek is hozzá, raktam be a kosárba valamit és felhívtak, hogy nagyon szívesen leszállítják, de ne baccak ki magammal, esztergályosok ajánlásával tudnak jót is adni ami olcsóbb is volt mert valami 1800ért vettem, itthon a barkácsboltban akkor 2550Ft volt egy vágótárcsa. Azt meg azért tudom mert a szomszéddal voltam aki mérgelődött, hogy ugyan ilyet 1500ért vett, a szorító pofa alatt megtaláltuk az elkopott előzőnek az árát, tényleg annyi volt. És ö napi szinten darabol sokat.
[link] találtam neked még swatyt, enyém sem 355 csak 350 mint ez. De szerintem menj be valami bótba otthon, nem vagyok képben nálatok milyen helyek vannak, aztán csak nem xart árulnak. Kisflexből ez a flexco korong is jó, meg a norton is.
-
makos0078
tag
A munkaterület világítása pont téma a másikon.
https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9222005
Lámpát a pajzsra! 😁 -
makos0078
tag
A varrat végén (anyag szélén) azt is csinálhatod, amit a srác, azaz odapöttyintesz még 1-2-t. 6:20-tól pl.: https://youtu.be/xdf0QjjMW7Y
Érdemes megnézni a videóit, fantörpikus minőségben látni mindent, még hasonlót se láttam mástól.Én anno egy Einhell TC-MC 355-öt vittem vissza másnap az Obiba, hogy ipari hulladék. Szó nélkül visszavették. Kerítés projekthez gondoltam, hogy jó lesz a sok 45 fokos vágáshoz. Végül kézzel jelöltem és sarokcsiszolóval vágtam.
2 nagy problémája volt. A tárcsa gyakorlatilag alkalmatlan volt a feladatra, inkább csak izzásig melegítette meg elkente az anyagot. 40x40x2 zártszelvényt próbáltam… A szorító meg annyira lötyögött az alaplapon, hogy a befogott anyag előrebillent, ahogy belekapott a tárcsa, azaz onnantól nem feküdt fel az alaplappal párhuzamosan. Így vágjál 45 fokot, a végére több mm-t ment félre a vágás. Állítási lehetőség semmi. Kínomban hangosan röhögtem, hogy milyen lett a végeredmény. Ha 90 fokokat akartam volna vágni, arra talán jó lett volna másik tárcsával.[ Szerkesztve ]
-
makos0078
tag
Hát, gyakorolni kell, ha szépeket akarsz, ez van. Vannak olyan napok is, amikor egyszerűen nem sikerül, mert nem vagy olyan hangulatban.
Akkor ez valószínűleg csak kezdők hibája lesz (bocsi), én is csináltam az elején. Ha vége a varratnak, csak engedd el a ravaszt, és hagyd ott a pisztolyt még egy mp-re.
Ha már szóba került, én Bobtól tanultam a varrat végét: kicsit megállni, majd enyhén vissza. Szépen fel lehet tölteni a krátert. Pl. 2:35-től: https://youtu.be/mUw9tqLHecs -
H-Zol
senior tag
Menni fog az ( gyakorlat teszi a mestert ) elősször én is két kézzel fogtam a pisztolyt , támasztottam , most meg szinte nem is nézem , félkézzel támasztás nélkül hegesztek !
Vagy 20 évig pálcával hegesztettem, de mióta megvan a CO , azóta csak nagy vastag komoly dolgokat hegesztek pálcával , általában bázikusal , azt sokan nem szeretik mert egyből oda ragad , pedig megforditom a polaritás, a + a test és a - a fogó!! -
makos0078
tag
Nekem egyébként szélcsendben 6 liter/perc is elég volt, de a legkisebb fuvallatra már a 8-10 is kevésnek bizonyult. 12-re szoktam állítani. Az értékek nyomott pisztollyal értendők. Ha velem ellentétben zárt helyen dolgozol, hagyhatod kisebb átfolyáson is. Ha túl kevés, úgyis látni fogod: kráterek (kis lukak) lesznek a varratban.
-
st6969
őstag
Na, szóval most lett befogva ténylegesen a kis Hyundai MIG-161 (igen, még mindig azzal az egy árva Sodastream palackkal , pedig most egy 180x40x120 polcot is összedobtam vele és még nem fogyott ki, nem is értem, pedig már növeltem 9l/percre a gázmennyiséget).
A bajom (azon túl, hogy még mindig bénák a varrataim), hogy most azt csinálja, hogy minden varrat befejeztével marad vagy 2-3cm huzal a pisztoly elején. Úgy 10-ből 8x. Mindig le kell vágni. Érdekes, mert ha csak úgy a levegőbe "kattogtatom" a pisztolyt, akkor nem tűnik úgy, mintha túl forgatná a dobot. Addig forog, amíg nyomom
Mitől lehet ez? -
makos0078
tag
Korróziót nem láttam, nem is különösebben figyeltem. Valószínű, hogy csak néhány minimális pörsenés volt rajta, lehet, hogy a zokni le is húzta.
Ha venni akarsz belőle, ne várj sokat. Kicsit beszélgettünk a boltban az eladókkal, és panaszkodtak, hogy botrányosan megemelte a beszállító az árát. Ha jól emlékszem, azt mondták, hogy drágább lenne, mint a neves huzalok, ezért valószínűleg nem is fognak többet rendelni, ha kifogyott a készletük.
Az áttekeréssel kapcsolatban ki is találtam, hogy a kis dobot meg fogom támogatni legközelebb két oldalról 1-1 vastagabb tárcsával, hogy ne tudjon szétfeszülni. Utólag értem, hogy miért nyelte ott a széleken annyira a huzalt. Remélem, nem fog szorulni, amikor majd tekeredik le.
Mellesleg 1,3-1,4 kg lett a tekercs a kis dobon...
A gépbe is be kellett tennem a dob alá a tengelyre egy alátétet (egy "papír" tömítőgyűrűt találtam), hogy ne a dob szétfeszült külső pereme feküdjön fel. De a féket (szárnyas anyát) így meg már alig lehet rátekerni úgy, hogy ne fogja a dobot nagyon. Kb. másfél fordulat, és kész. Ott majd még bűvészkedek valamit szerintem, minimum egy kis teflonos kenőanyagot kenek a dob alá az alátétemre. Ha a második áttekerés jobban sikerül, az sincs kizárva, hogy ezt az első próbálkozást áttekerem újra.
Nekem úgy tűnik, egyébként, hogy kell az a minimum 40-50 cm a két dob között, hogy terelni lehessen a huzalt közben.
Ja, és az egészhez jól jönne egy fordulatszám korlátozós gép, legközelebb valószínűleg előveszem hozzá a drótos fúrógépemet.
Az elején egyébként az első sor olyan szép szabályosan indult, hogy nem akartam hinni a szememnek.
Amit még nem írtam, hogy a kis dob tengelyét festőszalaggal vastagítottam meg a megfelelő átmérőre, az az a sárga cucc a képeken.
Nah, mostmár tényleg jöhet a tavasz, már csak rá kell cuppantanom a gázcsövet a gépre, és használatra kész. Át is kapcsoltam CO2 módba. -
makos0078
tag
Na igen, én is a jó időre várok...
Elvileg lógatva kell. De lehet, hogy ebben már nincs benne a felszálló cső. Többször megszisszentettem, és nem "hó" jött belőle. Lehet, hogy már megbütykölték korábban a palackot, ki tudja. Egy gyártelep szerűség volt korábban a hely, a mostani tulajok ott találták.
Akinek esetleg érdekes, most is vannak 2 kilós CO2 tűzoltók a Marketplace-en. Csak a Dávid Joseph nevű figurát érdemes elkerülni, eddig 3-szor kérdeztem rá, és 3-szor adta elő a mesét, hogy jaj, közben drágább lett, mint a hirdetés.
Ezt a képet a neten találtam, mondjuk az én régimhez nem lenne jó, nincs szeleppel egybeépített akasztója, mint az újabbaknak.
-
makos0078
tag
Én is szemre raktam. Most néztem, hogy kb. 35 mm lehet a szélességük, azt kellett szemre, párhuzamosan elhelyeznem a 40 mm széles zártszelvényen.
Az első képre ha ránagyítasz, látod, hogy még nincsenek odahegesztve.
A kaput felbakoltam a kívánt végleges magasságba, majd úgy jelöltem be az U-bigyók függőleges helyét, hogy koppra lenyomtam őket, mintha húzná lefelé a kapu súlya.
Elég nagy forgáspontokat vettem, többek között azért, hogy jól ki lehessen tekerni őket, és maradjon bőven hely ahhoz, hogy derékszögnél kicsit jobban nyithatóak legyenek a szárnyak.
Elég nagy holtjátéka van mindennek. Ha nincs súly a cuccon, akkor így kitekerve több mint fél centit lehet függőlegesen mozgatni a kapuszárny felőli bucit, amin átmegy a "tengely".
Ennél a kapunál nagyon ki voltam centizve, mert a kapu felé lejt a garázsbejáró (durván) és az utca felőli bejáró (kevésbé) is. Ezért ez kifelé nyílik. Becsukva alul 5 cm rés van, kinyitva kb. 1,5 a sarkánál. Ez volt a cél, sikerült szerencsére.
A fotó nem adja vissza jól, de az állítható menetes szár kissé lóg is a súly alatt. Szerintem ez így van kitalálva, hogy ilyenkor fixálja magát, mivel kontra anya sincs. Nincs is ekkora villáskulcsom, a kaput megemelve, kézzel pörgetve állítottam be őket.
(Nem, ebből így nem tudnék megélni. Nem tudod, mennyi időt csesztem el rá. 😀)[ Szerkesztve ]
-
Gyöször
senior tag
Az enyém az aljánál szokott egy olyan nagy sorját hagyni amihez kell a kisflex.
De jó buli, a fémek urának érzi magát az ember vele, nem? :-)
Lidiben vettem digit szögmérőt, ha valami furcsa szög kell azzal szoktam vagy 10 percig állítgatni. 45nek meg 30 foknak iskolai vonalzó, vagy lidiben volt ilyen 45-90 fokra jó valami derékszög szerű. Ha odafigyelve beállítod a szöget, meg nagyon figyelsz, hogy az anyag se lógjon le semerre, pont merőlegesen menjen rá a korong, akkor jó lesz az. Meg majd a hosszokkal játszás, mérőszalaggal számolgatás, hogy a 45fok hegyétől ennyi... Jó. Rá kell érezni, mire kijön a matek. Nameg a görbe zártszelvények amikor belenézel hosszában és ... vúdeszar. 3as falúakat olajemelővel szoktam egyengetni. Meg a kész szerkentyűket mikor elhúzza a francba a hegesztés.. majd erre is rá kell még éreznem.ez a háesz aláírás nélkül is hiteles.
-
Gyöször
senior tag
Múltkor leberheltünk egy fűnyíróról 4 (műanyag) kereket az állító kis vassaival. 2000 Ft kért érte. Sosem tudom meg mit mennyiért ad csak mond egy számot. Néha vannak jó zártszelvény darabok. Néha. Múltkor volt egy fürdőkádban számolatlan sok csatornavas. Teljesen újak voltak, jó masszív darabok, csak nem voltak sose lefestve és megrohadtak. A csatornát tartó lemezek se voltak még sosem meghajtva, csak némelyiken a dobáláskor. Rápörögtem, hogy odaviszek egy talicskányit megméretni, aztán találtam valami izgalmasabbat. Itthon jutott eszembe, hogy a csatornavas meg ottmaradt. De aztán megnyugtattam magam, hogy drágábban adta volna mint a festett újat a boltban.
-
Gyöször
senior tag
A gyorsdarabolót a B20aim se bírják, sőt az éjszakaim B25ös , hát voltam olyan csúnya, hogy azon is megpróbáltam, azok is megkapaszkodnak neki. Így kapnia kellett egy lágyindítót egy relével. Picit felfut a lágyindító akkor már forog a tárcsa, akkor a relével rádurrantom a fázist telibe, hogy ne fűtsem a drága lágyindítót. Különben el se tudnám indítani. Mikor én vettem akkor valami dewalt volt lágyindítós 120ért. Ez meg ugye 41 volt. valami 1-2 ezerért vateráztam egy 10 amperos lágyindítót, a 16osat előttem csapta le valaki.
Ezt a cókmókot külön dobozban kapta meg a gari végett. A saját kapcsolója meg nyert egy kötegelőt, amit vész esetén le tudok lökni róla. Persze ha van ilyesmire mód
Majd meg akarom csinálni mostmár, hogy egy 4 eres kábelre kicserélem a sajátját és akkor a gombbal vezérlem a kis dobozomban az okosságot, mert bele nem fér a gépbe.Na mindegy ezen volt egy gyári makita korong azzal még a saját "asztalába" is sikerült belevágni mert elgörbült a korong oldalra kifelé. Elhajintottam róla, SWATY COMET a nyerő! Rendeltem a géppel zákányéktól, ők ajánlották. Bettetem valamit a kosárba, és felhívtak, hogy lakatosoktől tudják, hogy az szar (amit plusszba beraktam) és mondták adnak valamit ami príma és még olcsóbb is (volt akkor) A swaty viszi, sokkal gyorsabban vág, gyárinál 1 mmel szélesebb a csere korong! mittom én hogy 2,5el adták ez meg 3,5. Nem eddződik be előtte az anyag, annál gyorsabban levágja.
A gyári korong megfogta a motort bakki, ezt meg úgy nyomom ahogy a csövön kifér. Ez is a lényeg. Nem szabad vele finomkodni nyomni kell lefelé mint bolond a kertajtót. Mert különben ez előtt is bekeményedik az anyag. Nálunk a vastelepen a tulaj néni nagyon kicsi alacsony hölgy. Úgy lövi ketté a vasat a régi 2,2es makitájával, hogy csak lestem én meg genyóztam itthon az új géppel. Nem tudtam mi a baj.. korong csere.ez a háesz aláírás nélkül is hiteles.
-
Gyöször
senior tag
Pedig erre írni akartam el is kezdtem de valami miatt a telóban maradt, nem nyomtam elküldésre ezekszerint, bocsi!
Van kettő is? Nem pont odavalósi vagyok. Sajnos akkor megyek ha doktorhoz kell, szerencsére nincs gáz, meg ugye addig amíg be nem zárják a kórházat. Kunszent után lakok, a 4vagy 5 betűs faluban, ahogy vesszük
Én a nagytőkei úton szoktam betámadni a városba, ott a Szentes táblánál van egy telep én azt ismerem. Évek óta oda benézek. Másik telep is van?ez a háesz aláírás nélkül is hiteles.
-
makos0078
tag
Ha van időd meg üzemanyagod arra, hogy esetleg koppra mész, mert valami selejtet akarnak adni, akkor hajrá. Én a vastelepen is kiszedettem 2 szálat a kupacomból, mert görbe volt. Néztek rám szépen a rokik, hogy nincs otthon egy kalapácsom? Mondtam, hogy több is, csak más célokra. Pofákat vágtak, aztán kicserélték. Arra sem tenném fel az életemet, hogy a 2 mm falvastagság az nem 1,75 volt-e inkább. Update: itt volt 10 lépésre egy próba darab: egyik oldalán 2 réteg Hammerite, reve mindkét oldalán lemaratva savban. Így 1,8 mm. (A facért ilyen a szemem. 😀 A 3 mm laposvas stimmel, ugyanaz csak 2 oldalon festve: 3,2 mm.
[ Szerkesztve ]
-
makos0078
tag
Próbáld ki minél előbb. Én anno az OBI-ban vettem valamit, aztán aznap gyors teszt. A gyári tárcsa akkora fos volt, hogy bármilyen lassan vágtam vele, kékre égette a vasat, és elkente a vágásnál. A 2 mm vastag anyagnál 5+ mm lett a vágott felület. Ok, szar a tárcsa, esetleg veszek rá másikat. De már akkor az is feltűnt, hogy úgy lötyögött a szorító az alaplemezen, hogy a vágott anyag "előre gurult", amikor elkezdtem vágni. Nézzük a 45 fokot (igazából arra vettem). Sarokcsiszolóval a hátam mögött, csukott szemmel és fél kézzel pontosabbat vágtam volna. Másnap vissza a feladóhoz, kérdezték, mit írjanak a jegyzőkönyvre. Mondtam, hogy két szó elég lesz: ipari hulladék. Szó nélkül visszaadták az árát.
Aztán összeraktam mind a 9 kerítés elemet kézzel jelölve és vágva. A pontos jelölés a nehéz eleinte, amikor körbeér az ember, aztán 1(-2) mm eltérés van. Eleinte precízen összecsiszoltam az illesztéseket, amikor raktam össze egy keretet. Aztán rájöttem, hogy 1-1,5 mm hézag se túl nagy baj, be tudom rakni hegesztéssel. Utána már csak arra koncentráltam, hogy lehetőleg 1 mm alatt maradjak a hézagokkal, meg a külső sarkok tényleg passzosak legyenek, azokat a legkönnyebb átégetni.
Remélem, neked jó lesz a géped. Az enyém valami olcsó szar volt. Uh, most nézem, azt se adják már ingyen. Lehet, hogy csak nekem nem volt vele szerencsém, egy Einhell TC-MC 355 volt az, ráadásul jó netes véleményekkel.[ Szerkesztve ]
-
Gyöször
senior tag
[link] ez nem jobb?
Utánfutómra csináltam ilyen zártszelvénybe zártszelvényt, mifelénk nem kapni ilyen 35ös meg 45ös meg ilyeneket, ezért ott vastagfalúval operáltam. De ott nem is baj, mert ott arról van szó, hogy ha traktorral fel akarok állni akkor rámpa tartónak készültem elő.
Nekem nem kellene ilyen asztal pláne nem a gyorsdarabolónak. Azzal mindig a garázsbeton a vízimérték, azon térdepelek mint a majom. 6m anyagból mikor egyformákat kell ledurrantani sokat, akkor fontos, hogy mivel támasztod alá. Gerendavégekre rászögelt lambéria darab pont adja a Makita lw1401em magasságát, ha a földre van téve. Nem vagyok multimilliomos, én még valami 40ért vettem a gépet.
Ha feltennéd erre az asztalra minden tiszta por lenne. Nem kevés kosszal jár darabolni vele. Meg akkor kell csinálni olyan magas lábakat is ami eldől mikor húzod be az anyagot... Nemtom
-
makos0078
tag
Ahogy írtam, csak szabad ég alatt tudok pörkölni, úgyhogy még várom a tavaszt. Így a huzalomat (védőgázt) se tudtam még kipróbálni. Örömkésleltetés. 😁
Kint úgy adom elő, hogy van 2 asztalkám, kb. 60x120-asok. Itt felbukkan az egyik. Ezeket tudom hurcibálni, meg odavinni a kb. ugyanolyan magas terasz mellé, aminek még nincs korlátja. Arra kicuccolok (gépet is), az asztalokon meg dolgozok. Asztallap nyista, viszont van pár olyan perforált lemezem, azokat oda fogatom, ha kell. A legnagyobb (120x175 cm) kapuszárnyakat is össze tudtam rakni azon a 2 asztalon, igaz, már kicsit átlóba kellett lerakni őket. Van 6x3,5 m fűtött garázsom, de azt két kisgyerekkel régen elbuktuk, tele van gyúlékony műanyag szarságokkal. Bár, egyébként se csiszolgatnék és porolnék ott, minden szerszámot, stb. ott tartok.
Ahogy mondani szokták, az AWI nem fröcsköl, a többi valamennyire igen. Ha drótkefével lejön a korom, meg egy vésővel le lehet tolni a cundert, akkor én már boldog leszek. Porbelesnél eléggé elegem lett a drótkorongozásból.
A fa asztallapodra esetleg tegyél egy lemezt, az nincs aranyárban. A "kezdők" hegesztőasztala zártszelvény rácsos, ahogy írod, pl. mint ez. -
makos0078
tag
Gyorsan gépelek, azt a regényt azért nem telóról pötyögtem be. 😀
Mit akarsz, teljesen jók ezek a varratok kezdésnek. Boltban kapható dolgokon vannak ilyenek, vagy rondábbak. Én is törekednék a szebbre, nem azért írom. 😀
Kicsit én is megnyugodtam, hogy lehet ezzel a géppel szinte fröcskölésmentesen hegeszteni sima CO2-vel. Ha jól látom, meg se tisztítottad őket fotó előtt.
Milyen huzalt használsz?
Apropó, a másik fórumon olvastam olyat, hogy kb. annyi kiló gáz fogy, amennyi huzal. Nyilván ez csak egy ökölszám.
A púposságon úgy tudnál csökkenteni, hogy lejjebb vennéd csak az előtolást, ha még belefér az optimális tartományba. Vagy kicsit gyorsabban haladsz. Ha túl gyorsan mész, azt látni fogod, mert darabos (nem egyenletes szélességű) lesz a varratod.
Hajrá 😎 -
makos0078
tag
Örülök, ha hasznos volt, de azért nem kell így hálálkodnod. 😀
Próbáltál azóta újabb hernyókat zizzenteni?
Na, én meg kíváncsi voltam, ereszt-e esetleg az új reduktor. Csináltam hosszú órákon át tartó teszteket, sajnos többet is kellett...
Rányitottam a palackot, aztán elzártam. Először kimenő nyomást is adtam rá, pillanatszelep nyitva, gázcső felrakva a végén az alapból záró gyorscsatival. Fél óránként láthatóan ment le a bejövő 60 bar. Ok, akkor kimenő nyomás levéve, pillanatszelep bezár, de előtte gáz kienged. Teszteljük csak a bejövő nagynyomású részt. Így is ereszt. Hollander jobban meghúz, most már első reccsenésig. Fck, még mindig ereszt. Tegyünk be méretben passzoló (vszleg vízhez való) fekete gumigyűrűt. Azzal is. Nem írtam eddig, de a gyári tömítés fehér, kemény valami. Mellesleg, amikor kiszedtem, gyönyörűen bele volt rajzolódva mindkét oldalába az a hajszálvékony kör is a reduktorról meg a palack szelepéről. Nah, a vízhez való feketével húztam még egyet a hollanderen, úgyis szar. Kivettem, ki is lapult a p.csába, oké, nem is ide való. Akkor szedjünk elő egyet a reduktorhoz tartalékba kért O gyűrűkből. Nem szóltam, hogy az szilikonos legyen, ránézésre ugyanaz a kemény fehér valami, minimális méret eltéréssel. Berakom, első reccsenésig húzom, ez is szar. Kezd tele lenni a hócipőm, viszek szappanhabot, és közel fél óráig kenegetem a reduktor minden létező illesztését, meg a hollander környékét, de végül semmi gyanúsat nem látok. Pedig ez most az az állapot, ahogy egy éjszaka alatt 60 -> 52-re lement bejövő nyomás. Nah, itt már nagyon elegem lett, húztam még egyet a hollanderen (első reccs), és fél nap után lehetett is rajta legalább 1/8-ot. Palack ismét nyitva és zárva, és azóta (2+ nap) úgy áll a mutató 60 bar-on, ahogy otthagytam. Rohadjon meg. 😀
Semmiféle sziszegés nem volt egyszer sem, csak pl. óránként nézve mentek el a bar-ok.
Valószínűleg túlaggódtam, mert elzárt palackkal a feltöltött reduktorból leengedve a gázt, hát alig jön ki valami. De akkor se menjen kárba, ha esetleg egész nap hegedálgatok nyitott palackkal.
Az index fórumon néhai Kunberci írta, hogy 200 baros palackra sose tudott eresztés nélkül reduktort feltekerni a gyári kemény tömítéssel. Legjobb esetben is másnap már szivárgott. Gázos boltban vett puha O gyűrűvel meg jó lett.[ Szerkesztve ]
-
makos0078
tag
Leírom, hogy én hogy csináltam, aztán mindenki saját felelősségére ügyködjön.
A sav nem veszélytelen, bőrre fröccsenve azért nem fog csontig marni, de szembe semmiképp se menjen.
Mondanom se kell, kültéri meló, szélben és nagyon melegben nem ajánlom.
Ahova lecsöppen a sav, ott kárt okoz. A kertemben a fűnek (pontosabban a rövidre nyírt gaznak) kb. mindegy volt, úgyhogy ott csináltam. A savtól megfeketedett a "fű", de 2-3 hét alatt eltűntek a foltok.Kellékek:
- 2 db (festékes) vödör vízzel töltve + egy harmadik a végén a használt savnak
- saválló vastag fólia - melóhelyről mentettem, egy darabkát savban áztattam próbának órákig
- colos deszka + csavarok a vályú készítéséhez
- 2 db asztalka, aminek "mindegy", ha rácsöpög a sav - az enyémek összecsukható zártszelvény keretek, asztallap nélkül
- állatszőr ecset, amit nem eszik meg a sav
- pár liter sósav - Intersparban találtam fehér hengeres flakonban, 20% (nem kell erősebb!)
- magasnyomású mosóVédőruha:
- saválló hosszított gumikesztyű - én valami pirosat találtam, amire rá is volt írva, hogy bírja
- gumicsizma (nadrág ráhúzva)
- vastag nadrág
- sapka
- hosszú ujjú ing (2 réteg volt rajtam)
- SZEMET KÖRKÖRÖSEN VÉDŐ gumitömítéses "búvárszemüveg"Vályú:
- deszkából összeütve, az enyém belseje kb. 15x15x250 cm (legyen kb. 20-30 cm-rel hosszabb, mint a leghosszabb anyag)Előkészületek:
A vasanyag végeinek sorjamentesítése kínos alapossággal (nehogy kiszúrja a fóliát vagy a kesztyűt).
Vályú kibélelése (több réteg) fóliával. Nem kell nagyon precízkedni, de azért vegye fel nagyjából a vályú formáját, főleg a sarkoknál. A felső peremnél ráhagytam pár centit, és ollóval méretre vágtam, majd a peremen áthajtva ragasztószalaggal rögzítettem. Az egyik sarokban érdemes egy csőrt (kiöntőt) kiképezni, ezt az első alkalom után tanultam meg.
A két asztalka kirakva a kertbe egymástól 2-3 méterre, magasnyomású mosó beüzemelve és odakészítve. Az egyik asztalra kerül a vályú, a másikra majd a frissen savazott anyag kerül a lemosáshoz.
Apropó, kell egy hely, ahová állítva oda lehet támasztani a kész cuccot, hogy könnyen megszáradjon. Ehhez lefektettem pár régi fagerenda darabot a terasz mellé, és arra állítva nekitámasztottam őket a terasznak. (A terasz rusztikus kővel van burkolva, esetleg minimális higított sav nem tett volna benne látható kárt.)
A két tiszta vödör vizet a savazós asztal környékére tettem. Savba nyúlkálás után azokban öblítettem a kezem (kesztyűm) egymás után. A második víz így kb. végig tiszta marad.Maga a meló:
40x40x2 zártszelvénnyel kezdtem, 3 szálat beraktam a vályúba, és annyi savat (pár liter) öntöttem rá, hogy éppen ellepje.
Ecsettel kenegetve segítettem a folyamatot, a vasakat pedig forgattam. Az alsó felén nyomot tud hagyni a gyűrött fólia, és nehezebben jön le a reve, mert nem tudja körüljárni a sav. Esetleg be lehet dobálni alulra valami vékony távtartót, én nem szaroztam vele. A vasak oldala se simuljon egymásnak.
Több anyagot nem is érdemes egyszerre berakni. Forgatás és ecsetelés. A 2-es falú zártszelvényről szinte azonnal elkezd leesni a reve, max. 2-3 perc az egész. Mire mind a 4 oldala tiszta lett, addigra a belseje is fémtiszta lett magától. Csináltam 3 mm vastag laposvasat is, az kb. kétszeres idő volt, vastagabb anyag, vastagabb reve.
A kész zártszelvénybe a két végén bele kell nyúlni, és minimálisan megdöntve kell kiemelni a savból, hogy lassan kifolyhasson a belsejéből a sav. Ilyenkor fröcsköltem össze magam, meg amikor az egyiket visszaejtettem. Meg ecsetelésnél, amikor sietni akartam.
Amikor nagyjából lecsöpögött-kifolyt a sav, ráraktam vízszintesen a másik asztalra, aztán ugyanúgy kipakoltam a többit is. Dupla "kézmosás" a 2 vödör vízben, aztán magasnyomásúval nagyon alaposan lemostam a frissen savazott anyagot, többször átforgatva, és belül is (!). A zártszelvény belsejéből egy több méteres (savas) vízsugár fog kilőni, éppen nem találtam el vele az egyik gyümölcsfát. :-) A mosót a szennymaró rotorfúvókával használtam.
Mosás után a terasz oldalának támasztottam állítva a vasakat, itt is maradjon köztük hézag a száradás miatt, esetleg forgatni is lehet őket. Ilyenkor viszont nem baj, ha legalább 15-20 fok van.
Felületi rozsda csak nagyon elvétve alakult ki egyik-másikon, ahol lassabban csordogált le róluk a víz a végén. Elvileg savazás után kéne egy lúgos fürdő, ami semlegesíti a savat. Én ezt kihagytam, az alapos lemosás is jó. 2 évvel később is ugyanúgy néz ki minden, amit így lesavaztam, szóval nem "csámcsog" tovább a sav.
Talán még annyit, hogy volt rajtam 2 gagyi "covid" maszk, de így is büdös a sav, egy idő után a számban is éreztem valami furcsa ízt.
A sav egy idő után elkezd felmelegedni, és akkor még jobban párolog. Valószínű, hogy a zsír/olaj feloldása miatt, mert az első alkalommal először vizes zsíroldóval lemostam az anyagokat, és akkor nem vettem észre ilyet. Szóval, mehet bele úgy, ahogy a vastelepről jött, csak akkor hamarabb lesz tea, majd kávé a folyadékból, de még akkor is szépen dolgozik.
Mindkét alkalommal megúsztam 4-5 liter savból az egészet, ha jól emlékszem.
Egyébként ecettel is szoktak ilyet csinálni, de az min. 24 óra áztatás, ahogy olvastam.
A sósav veszélyes, de gyors. Kis felületeket lehet ecsettel is kenegetni, majd vízzel öblíteni. Én is kipróbáltam a vályú építés előtt.
Sőt, azelőtt még megvettem drága pénzért 2 db négertárcsát, és azzal megpróbáltam egy szálat megszabadítani a revétől. Ez le tudja úgy szedni, hogy nem mar bele a felületbe. De rohadt időigényes, és a kezdeti (viszonylagos) gyorsaság után elkezd berakódni, meg hamar elkopik.
Az ötletet egyébként YouTuberól szedtem, ilyen vályút mondjuk, nem láttam.
Láthatjátok is, mennyire gyors az egész folyamat.[ Szerkesztve ]
-
makos0078
tag
Nekem jól látható volt a kék/fekete alkoholos, de a vasanyagot én megfürdettem sósavban, úgyhogy a sötét reve meg az olaj már nem volt rajta. Ilyen tompa fényű volt (ne a varratoknál nézd, ott drótkorongozva van).
Egyébként nagyon gyorsan tönkrementek az alhokolos filcek, főleg a vékony hegyűek.
Amikor kifogytam belőlük, kínomban a golyóstollat is kipróbáltam, és meglepetésemre egész használható volt, max. többször kellett meghúznom a vonalakat. Ez lett a kedvencem, szinte úgy fogott, mint a vékony alkoholos.
De, ahogy látod, nekem nem a szokásos volt a felületem.
A vastag alkoholossal inkább csak számoztam a kerítés laposvas "léceit", szép nagyokat írtam. Hónapokkal később, festés előtt meg törölném le higítóval, féktisztítóval, a végén már dörzsi szivacsos rásegítéssel, aztán nem akar teljesen eltűnni. Fuck, majd akkor a festék (Hammerite fényes, atracit) úgyis betakarja. Ühüm. Az első réteg alól még frankón kilátszott. Ahol a 2 réteg együtt kicsit vékonyabb lett, ott még utána is kivehető, ha nagyon közelről nézem. Pedig legalább másfélszeres mennyiséget gurítottam fel a festékből utólag kiszámolva a fogyást. -
Használtam filcet régebben de elég körülményesnek találtam úgyhogy visszatértem karctűre. Ha hígítós ruhával megtisztítod az anyagot jelölés előtt a legolcsóbb tűfilc is megfelel erre a célra. Amúgy én nem fehéret hanem sárgát vennék mert jobban látszik.
Analóg vén majom egy digitális világban
-
vince
őstag
Lakkfilc vagy lakkmarker. A videóban szerintem ilyet használ.
"Ha eredményesen akarunk valakit megcáfolni, bebizonyítva, hogy téved, előbb vizsgáljuk meg, melyik oldaláról szemléli a dolgot, mert arról az oldalról tekintve rendszerint igaza is van." - Blaise Pascal
-
makos0078
tag
Próbáld esetleg sr1-et, itt pl. megtalálod:
https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9004917
Építőipari vállalkozó, hátha képben van az árakkal. -
makos0078
tag
A gázodnak elégnek kell lennie, van egy fószer a másik fórumon, aki (műhelyben) 4 liter/perccel tolja a CO2-t és a corgont is.
Kényelmes ülő pozíció és ha a könyököd, alkarod le tudod támasztani, az csodákra képes. Én állva, térdelve, stb. görnyedtem eleinte, aztán vmelyik videóban elmondták, hogy hülye vagyok. 😁 -
makos0078
tag
Próbáld valami vastag anyagon először, én úgy kezdtem az MMA-t is tanulni. Annál nem gond, ha túl gyengére van állítva a gép, de tudod gyakorolni a technikát, az meg le van szarva, hogy pl. nem olvad be rendesen. Attól még lehet értelmes kinézetű varratokat csinálni gyakorlásnak. Ha a vastagon már megy, jöhetnek a vékonyabb anyagok.
A feszültség / előtolás párost akkor találtad el, ha jó a hangja, mint a videókon. CO2-nél állítólag szűkebb a "sweet spot", mint Corgonnal, de ez van. 😁 -
makos0078
tag
OFF
Részben garis ügyekkel is foglalkozom, sok dolgot a jogászunkkal kellett értelmeztetnünk nekünk is. Szerinte 10 kiló fölött kell bevállalni a forgalmazónak a szállítást, alatta nem. Mi ezt követjük. Ha ez igaz, akkor igazából jó fejek is voltak, ha a vissza postát állták. Egy biztos, hogy a jogszabályok olyan nyelven íródnak, hogy "egyszerű ember" ne értse meg teljesen. Inkább le sem írom, hogy milyen tévhitben voltunk 15 évig, aztán egyszer egy jogász vásárló borította a bilit egy reklamációnál. Utána megtudtuk, hogy pont a fordítottja igaz annak, amit a jogszabályból mi kihámoztunk..
ON
Még nem próbáltam védőgázzal a masinát, egyelőre passzolok.
Talán állíts 1/3-1/2-re mindent, és próbálj onnan finomítani, én így kezdeném.
Neten találsz táblázatokat (MIG welding chart), ha sokat keresel, lesz európai mértékegységgel is. 😀 De nem fogadnék arra, hogy a gépünkön akár a feszültség skála a valóságot mutatja. A huzalsebességet mondjuk könnyen le lehet mérni (ellenőrizni) stopperrel meg mérőszalaggal. Megméred, mennyi huzal jött ki a pisztolyból. -
makos0078
tag
Ezek is jók egyébként, ha nem láttad volna:
https://youtu.be/Xod-ByrxHg4
https://youtu.be/UdFZPvDyrZ4
A palackodnak csináltál egyébként valami állványt? -
makos0078
tag
Fogyóelektródás gépnél az Amper a huzalsebesség függvénye. Nézd meg jobban, a jobb tekerentyűn ott van a huzalsebesség skála is. De ne foglalkozz semmivel, állítsd be fülre meg szemre. Ha átég az anyag (túl széles a varrat is), akkor vedd lejjebb a feszültséget és vele együtt a huzalsebességet. Ha csak egy púpos, vékony hernyót tudsz csinálni, ami láthatóan nem olvad be rendesen, akkor fesz. és huzal feljebb.
Ja, azért van kombinált A / huzalsebesség poti, mert (spórolásból) nem raknak egy harmadikat MMA-hoz. De nincs ezzel semmi baj. A mi gépünkön legalább jók a feliratok, mert ezt a V/A/huzalsebesség háromságot szokták kutyulni más hobbi gépeken.
Nálam az volt, hogy kb. 5 kiló pálcika után álltam át porbelesre. Pár centi után szebb varratokat csináltam, mint MMA-val. 2 mm zártszelvényt végre nyugiban és szépen meg tudtam hegeszteni. Vertem a fejem a falba, hogy minek kellett nekem előtte pálcával kínlódni. Biztos neked is hamar rááll a kezed.
CO2 palack gáz mennyiség [liter] = töltet [kg] * 500. Neked ez kicsivel több, mint 200. A matek nem hazudik. 😀
A reduktor "fordítva tekerése" normális.
Köszi, akkor újat nem tudtam meg a Ptk-ból. Az a fránya 10 kilós határ a szívás neked. -
makos0078
tag
Akkor nem voltak annyira jó fejek... 😒
Nálam annyi fejlemény, hogy 20e-ért eladtam az akvarisztikai reduktort, amivel a 10 kilós palackomat vettem. Jövő héten veszek egy új reduktort 10,5e-ért. 😀
Marketplace-en egyébként árul most egy tűzvédelmis fickó 8e-ért lejárt próbás 2 kilós CO2 tűzoltó készülékeket. Kíváncsiságból beszéltem vele, a kifogyottat 6-ért kicseréli, ha épp van neki. Töltés nem éri meg, többe kerül. Nincs neki mindig, csak amit épp begyűjtenek cégektől. Annyi a macera, hogy kell neki valami állványt vagy akasztót fabrikálni, mert fejjel lefelé kell használni. Bár ő is azt mondta, hogy á, dehogy.
Most néztem meg megint a német videót, azt mondta a fószer, hogy a kis SodaX palack kb. 1 méter varratra elég. Ez kicsit kevésnek tűnik, mert az a min. 200 liter gáz még 10 liter/percnél is legalább 20 percre elég. Szélcsend esetén állítólag elég az 5-6 l/perc is, azzal meg akár a 40 perc is összejöhet.[ Szerkesztve ]
-
makos0078
tag
Sajnos nincs 10 kiló felett a gép, mert akkor (jogszabály szerint) nekik kéne gondoskodniuk az oda- és visszaszállításról.
Ettől még bevállalhatják, ha jó fejek.
Esetleg küldj egy videót nekik a hibáról. Hátha gépcsere mellett döntenek, és akkor futár hozza az újat, viszi a régit.
Hangsúlyozd ki, hogy a gép beüzemeléskor rögtön rossz volt, rendeltetésszerűen nem használható. -
st6969
őstag
Belefújtam a csonkba, átmegy a levegő Ha nyomom a gombot, jobban. Szóval a szelep lesz a hibás. Szerviz januárban van
Olyan, mintha a szelep gombja nem ugrana vissza a helyére, rövid úton jár. A ravasz még 3-4mm-t mozdul, mire eléri a szelep gombját. Próbáltam visszahúzni, de sehogy sem sikerült
Gondolom, majd fizethetek a visszapostázásért ezreket, közben meg gyárilag xar -
makos0078
tag
Ehhh, nincs szerencséd, intézd a garit. Feltételezem, kapsz egy új gépet. Az a pisztolyban lévő szelep létezik ugyan külön (Alin láttam), de nem hinném, hogy nekiállnak kicserélni.
Az enyémet csak olyan szinten teszteltem, hogy belefújtam a gázcsonkba. Érzésre rendben volt. Jó lenne, mert kissé lejárt a garim.
Kellemes ünnepeket -
makos0078
tag
Egy dologra nagyon figyelj: ha a hidegből melegbe viszed a gépet, lecsapódik benne a pára. Mint a hűtőből kivett sörösüvegen. Ha így bekapcsolod, nagy az esélye, hogy elpukkan a víz okozta "zárlat" miatt. Ha megvárod, amíg kiszárad, akkor elvileg nem lehet baja.
Én azért nem fogok tavaszig hegeszteni, mert csak kint tudok, a gépet meg fűtött garázsban tárolom. Sajnos az enyémnek a belseje már csillog a vasportól, hiába próbáltam a géptől minél messzebb vágni/csiszolni. Majd ecsettel+levegővel ki kell takarítanom rendesen. Ha ez így párát kapna, akkor már rozsda lenne benne. Ja, a benne lévő huzalnak se jó a nedvesség. Úgy tudom, hegeszteni azért lehet hidegben is.
Majd jöhet a beszámoló. -
Gyöször
senior tag
Nem ismerem ezt a szódás dolgot, de én tennék valamit oda. Azt mondjuk nemtom honnan akasztasz le egy olyan csapot.
Ha már ennyit ráköltöttél, nem lett volna olyan kínában amin csap is van? Nem is az a fő baj, hogy mi lesz a reduktoroddal 2 hónapig nyomás alatt, hanem itt ereszt-ott ereszt aztán 2 hét múlva azzal a palackkal már nem lesz gond, csak a csere.
[ Szerkesztve ]
-
st6969
őstag
Na most már tényleg megvan mindenem. Soda
streamStar palack, cső, bilincsek, adapter.
A következő sorrendet gondoltam:
1. az adaptert rátekerem a palackra, de még nem szúrom ki (nem tekerem be az anyát a tetején)
2. a reduktort rátekerem az adapterre
3. összekötöm a csővel a reduktort és a hegesztőt, bilincseket rászorítom
4. elzárom a reduktort
5. kiszúrom az adapterrel a palackot
6. kinyitom a reduktort (10l/perc értékre)
Jó lehet ez a sorrend?Ha befejezem a hegesztést, mi a teendő? A palackot nem tudom elzárni, nincs rajta csap, így a reduktor folyamatosan nyomás alatt van. Lehet, hogy hosszú idő után veszem csak elő a gépet ismét. Ez nem gond? Azon filózom, hogy nem kellene egy golyóscsap valahová (de hová...talán az adapter és a reduktor közé)?
-
makos0078
tag
Szénacélhoz elvileg nem kell elő- és utóáramlás. De az pl. nem rossz, hogy munka kezdéskor, hosszabb szünet után tuti fel van már töltve a cső, és a hegesztés kezdetekor tuti rögtön van védőgáz.
Komolyabb gépeken ezeket menüből állítani is lehet.
Kevésbé komoly gépeken esetleg van egy fixen programozott idő.
Sok videóban, ahol közelről veszik a hegesztést, látszik (hallatszik) is, hogy pisztoly nyomásra előbb szisszen a gáz, és csak kis késéssel (pl. fél mp) indul a tüzijáték.
Elfelejtettem kipróbálni, de lehet hogy a kis Hyundai is tud előáramlást védőgázas módban, azaz kicsit később indítja a huzalt. Porbelesnél azonnal inditja. Utóáramlást nyilván csak a pisztollyal trükközve tudhat, mert nem elektromos mágnesszelep van benne, mint a komolyabb gépekben.A szomszéd gépét nem teljesen értem. A huzal hozzáért az anyaghoz, de nem történt semmi? Lehet, hogy csak nem volt lecsípve a gombóc a huzal végéről, és nem jött létre a kontakt.
A cső téma semmi komoly.
Pl. ez 7:30-tól: https://youtu.be/b49aVsX3Yp0
Megfelelő átmérőjű cső, plusz bilincsek.
Ha a reduktorra más méret megy, mint a gépre, akkor plusz toldó (átalakító) és plusz csődarab.
Mérd meg a csonk legnagyobb átmérőjét a gépen (nekem 8 mm), és fotózd is le, mielőtt vásárolni mész. A reduktort vidd magaddal, de lehet hogy a leírásában benne is van, hogy milyen cső megy rá.
Gyorscsatlakozó egyáltalán nem kötelező, én azért raktam, hogy külön helyre el tudjam rakni a gépet és a palackot.
Én 5 mm belső átmérőjű, 2-es falú csövet erőltettem rá 8-9 mm átmérőjű csonkokra. Bilincs így nem kell. 😎[ Szerkesztve ]
-
Gyöször
senior tag
Ezen csak elméleti szinten gondolkoztam, hogy ha pöttyözök biztosan van ott gáz? De majdcsak van annyi esze a gépnek, hogy egy pillanattal hamarabb fúj védőgázt, vagy én nemtom. De az biztos, hogy gyönyőrűen lehet vele hegeszteni az első pillanattól. Ha csak pötty, ha hosszabb akkor is. Nekem iweldem van.
-
makos0078
tag
Én is remélem.
Épp felküzdöttem a gázcső darabot a gép hátuljára. A hálózati kábellel együtt összetekerve és tépőzárazva ugyanúgy visszafér a masina a dobozába, és a vastag cső sem törik meg.
Ha már ott voltam, belefújtam a pisztolyt működtetve. Tiszta Hollywood, lehet ezzel kézi elő- és utóáramlást is adni a gáznak. A billentyűt kissé benyomva már nyit a gázszelep, a mikrokapcsoló csak később kattan. Visszafelé is működik, hogy tovább jöjjön még a gáz, csak a billentyűvel kell játszani.
Még törpölök, hogy vegyek-e hozzá egy 4 méteres ugyanilyen munkakábelt. A 3 méteres nem szimpatikus, mert 10 mm2 kábellel adják, ennek meg a gyári 2 méterese is 12-es. A 4 méteres már 16 mm2 kábellel van.
Lehet, meghirdetem az alig használt gyári munkakábelt, aztán ha érdekel valakit, akkor cserélek. -
makos0078
tag
Bocsi, ha én írtam rosszul, annyira nem vagyok képben...
Fejlemények nálam:
Elhoztam az 5 kilós huzalt Miskolcról. Ami kapásból nem tetszik (de remélem, nem okoz gondot), hogy nem vákuumos csomagolásban van, hanem csak valami átlátszó (nem légzáró) zsugor fóliában, ami "gyárilag" is tele van tűszúrásnyi lyukakkal. A huzal rézbevonatán vannak alig látható "pörsenések". Elég valószínű, hogy szállítás, raktározás közben ez már bepárásodott belül. Tényleg alig látszik, de pár mm-es sötétebb foltok vannak helyenként a rézbevonatán. Remélem, belül nem lesz már, vagy nem lesz durvább. Az áttekeréssel még nem foglalkoztam. Ja, a huzaldobon 2013-as gyártási dátum van. 😁 De talán 2021-es a huzal maga. Nem az Amazonon látható legújabb design csomagolása, de kit zavar.
Talált dolgokból összeraktam a gázcsövet is. Nagy sokára egy régi levegős szerszámon találtam egy olyan menetes csatit, ami belemegy az akváriumi reduktorba. Tehát nem kell kényszerből rajta hagynom a mágnesszelepet. A kezeim szétmentek, mire a (forró vízben melegített) csővégeket felnyomkodtam a helyükre. Viszont bilincs nem kell, a képen látható tákolmány másfél óráig tartotta a 3 bar nyomást. A szabad vége megy majd a gépre, és ott akkor gyorscsatival oldható. Van benne egy indokolatlan toldás, de ekkora csődarabokat találtam. 😆
Közben kitaláltam, hogy kézi átfolyásmérőt se veszek. Ugye ez azért kéne, mert nincs l/min osztás a redoktoron. Majd felfújok egy zacskót, stopperolok, mérek, és számolok. 😁 Csak egyszer kell megmérnem úgyis. Az 1000 Ft körüli átfolyásmérők állítólag nem pontosak.
Várom a tavaszt. 😉[ Szerkesztve ]
-
makos0078
tag
Igen, ez az a huzal.
Esab 12.51 vagy 12.50 volt még a gondolkodás tárgya.
Illetve lőttem az iWeldnek egy mailt, hogy a kilós tekercsen ugyanaz van-e, mint az 5 kilóson, mert arról van pár jó vélemény. Ha kapok választ, megosztom.
Túl nagy különbség valószínű, nincs ezeknél a huzaloknál, de lehetőleg akkor legyen már olyan, ami kevésbé fröcsköl.
Az egyik tesztben a Yeswelder nyert, ki is emelték, hogy az fröcsköl a legkevésbé a magas adalék tartalom miatt. Lehet, azt vettem volna, ha itthon elérhető.A munkakábelt át lehet szerelni, mindenképp olyan kell, ami beépített gázszelepes. Random link
Azt azért figyelembe kell venni, hogy a gépben a legegyszerűbb műanyag fogaskerekes előtoló van, a 4 méteres kábelnek lehet, hogy már nem nagyon örülne.
Itt egy videó a gépünkről eredeti színében.
Rajta van a 4-5 méteres munkakábel, az előtoló motor az utolsókat rúgja. 😀
Na igen, a nagy dobot így is meg lehet oldani, de én nem akarom.
Majd beszámolok, hogy sikerült az áttekerés.[ Szerkesztve ]
-
makos0078
tag
Csövet meg bilincset biztos lehet szerezni szinte bárhol, de hegesztéstechnikai üzletben tuti. Szövet erősítésű cső állítólag ajánlott a sima átlátszó helyett. Gyorscsatlakozót pl. a géphez közel érdemes lehet beiktatni, hogy széthúzható legyen. Ezeknek még én se mentem utána, meg mondjuk a palackhoz "kapott" reduktorhoz még csövet is kaptam, valami merev, sárga. Viszont az olyan vékony, hogy a gépen lévő csonkra még melegítve se fog rámenni szerintem.
Hosszabbító: nekem a bizti táblától legmesszebbi kültéri konnektorból ment a gép 15 méteres (kitekert!) 1,5-ös hosszabbítóról gond nélkül. A falban kb. 30 méter 1,5-ös tömör réz megy a konnektorig. Ráadásul falu (és utca) vége, néha még a feszültség is ingadozik (csökken) kicsit, gyenge már a trafó az utca elején.
Nálam annyi fejlemény, hogy megrendeltem a "világ legjobb" SG2-es huzalját.
Néztem előtte, hogy 1 kilós tekercsből kb. az iWeld meg Alfaweld lenne emberi árban, és azokról sincs vélemény.
Poénból elkezdtem guglizni (top MIG wires), mondom, úgyse lesz kapható egyik se nálunk... erre az (INE) Inefil (1-3. helyezett) van, ráadásul bagóért. Ja, az Amazonon is elolvastam sok kommentet, odáig vannak érte.
Jövő héten felszedem Miskolcon.
Természetesen 5 kilós, át fogok tekerni megmaradt kis dobra.[ Szerkesztve ]
-
makos0078
tag
Amim most van, abból csak így tudtam összelegózni, hogy a kimenő csövet csatlakoztatni tudjam.
Kell nekem valami ilyesmi, és akkor le tudom szedni a mágnesszelepet.
Amit mellesleg akár be is tudnék építeni később a fix kábeles gépembe, ha át akarnám alakítani euro csatlakozósra. Gyárilag ugyebár nincs benne ilyen, a pisztolyban van a mechanikus gázszelep.
-
makos0078
tag
Köszi. Én még nem tudom, mit csinálok, de egy hegesztő kocsit valószínűleg fogok.
Közben a palackhoz kapott "halacskás" reduktor is valószínűleg jó lesz, a tűszelepes bubiztató nyomáscsökkentőt kitekertem, helyére bement a mágnesszelep. Így már jön a gáz rendesen, csak be kell dugnyi a konnyektorba.
Majd veszek átfolyásmérőt, és a pisztolynál lemérem, hogy hány bar-t kell majd beállítanom, mert ez azt mutat.
-
Gyöször
senior tag
Kicsivel többre ha tekered a reduktort kis fúvókás gépekkel gond nélkül lehet. Nekem asszem 14mm az alap gázterelőm. Ennek nem is kell felcsavarni a szénsavat csak nagyobb szélben. Szomszédnak valami nagy trafós migje van, kb 20 mm is megvan a fúvóka, na ő kisebb lengedezésben is már szenved, igaz az 1es drótnak alig ad gázt mert még spórol is.
-
daninet
veterán
kapupánt hegesztésnél nem fogod észrevenni ha kicsit elfújja a gázt a szél. Arra teljesen jó.
De ha valami nagyon szép felületet akarsz és a gáz nem terit megfelelően akkor lyukak lesznek a varratban. Kifejezetten ez a palack vonszolás miatt mondják a porbeles hegesztést kültérre. Csak ott is csapkodni kell róla a salakot mint pálcánál.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
makos0078
tag
Van 2 kg palack is, pl.: https://hegesztestechnika.net/gazpalackok-es-gaz-toltes
Mivel az 5 kilós nem sokkal nagyobb, én inkább abban gondolkodom. Vagy max. egy 10 kilós törpében.
Igen, a mobilitás a Ss palack mellett szól. Lehet kapni ahhoz is szettet, hogy otthon a nagy palackról újra lehessen tölteni. Mondjuk én azzal nem biztos, hogy kísérleteznék...Az otthoni áttekerés elvileg megoldható, de valami féket kell csinálni a dobhoz (a gépben is van), hogy ne tudjon teljesen szabadon forogni. Különben össze tud gubancolódni, ha megállsz a tekercseléssel, és lendületből tovább forog. Én egy deszka vázat ütnék össze, menetes száron lenne a dob, alátétekkel, esetleg rugóval, önzáró anyákkal megszorítva.
-
daninet
veterán
nekem az olcsóbbik van, nincs saját csapja. Azzal a tekerővel a drágábbiknál valszeg a szeget tekered be ami megnyitja a gázt. Olcsóbbiknál az egy fix tüske ami a belsejében van. Tényleg jobb lehet ez amit linkeltél, rendelek majd egyet. Egyébként nem vészes a gázmennyiség ami elmegy mikor rátekered. Már eléggé bent van olyankor és érintkezik a gumitömitéssel mikor elkezd sziszegni. Kicsit sziszeg csak nem jobban mintha egyszer egy kisebbet rányomnál a szódagépen. Azzal van gond ha kicsit bénázol ahogy én elsőre csináltam, ott szárazjég keletkezik a szilikon tömitésen és utána hiába tekered rá.
Ezek nem olyanok mint a vizvezeték, a tömités nem a meneten keletkezik. A menet lényegében csak mechanikai kapcsolatot ad, odaszoritja a két fémet egymáshoz és ott van egy szilikon/gumi korong ami ténylegesen tömit a kettő között. De ez minden gázra igaz, pl a sütőd/kazánod otthon is valszeg ilyen (ha gázos). Csináltam egy móricka ábrát hogy értsd. [kép][ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
makos0078
tag
Részemről csak szemeztem eddig a sodastream megoldással.
Amit linkeltél, az is jó lehet, de elszökhet némi gáz, amikor felteszed.
Magamnak ezt a jobbik fajtát néztem ki: link
Nem biztos, hogy ez a legjobb deal az Alin, csak gyorsan kerestem egyet.
Az 1. vagy a 3. verzió kéne neked a 21.8-14 csatival.
YT-n keresgélhetsz erre: sodastream welding vagy sodastream schweissen.Reduktorból állítólag nem érdemes gagyival próbálkozni, ereszthet, vagy akár el is durranhat.
Többször olvastam, hogy legalább egy iWeld Mikyreg ajánlott: random linkKesztyűből nekem ez van: link
Eleinte merev, de nagyon hamar bepuhul, és kényelmes.
Egy "probléma" van vele: a hőszigetelés miatt késleltetve jön át rajta a forróság, és akkor szitkozódva rángatod le a kezedről.
A porbeles hegesztés baromi hőt termel, a pisztolyt támasztó ujjamat csak rövid varratokra teszem egészen közel a végéhez, egyébként hátrébb, a nyakát támasztom.
A kesztyű varrása is nagyon jól bírja, nekem csak azért kellett új, mert párszor hozzáértem a forgó drótkoronghoz.Pajzsból mindenképp olyat javasolnék, amit DIN 5-től tudsz állítani.
Nekem (porbelessel) bizony kellett már a 6-7. fokozat is erős napfényben...
Ha nagy látómezős és true color, az előny.
Nekem ez van: link
A leírás mindenhol rossz, tudja az alacsony fokozatokat is, kívül át lehet kapcsolni a skálát, talán a képeken is látszik.
Utólag mást vennék.
A felső pánt nyomja a fejemet, a szorító tekerő (hátul) egy kis erőltetésre megreccsent, a bólintásra lehajlást állító műanyag pöckök letörtek, szóval már tuningolni kellett.
Maga a látómező tökéletesen működik.
Érdemes tartalék plexiket venned (legalább kívülre), bármit vásárolsz.
A nagy (legalább ekkora) látómező előnye, hogy lehajtott pajzzsal is tudsz tenni-venni és közlekedni.
Én egy üzletben kipróbáltam egy hagyományos "monokróm" és egy true color pajzsot, és utána nem is volt kérdés, hogy az utóbbi lesz a választás.Mivel ugyanaz a gépem van, a segítségért cserébe megoszthatod majd a tapasztalataidat a védőgázos verzióval.
Én csak porbeleztem eddig.
Sajna a gép ára pont most emelkedett 5e Ft-ot.
Nekem elég jó vásár volt 2021 elején 40e-ért.
De igazából most se drága, plusz 2 év gari.[ Szerkesztve ]
-
dellfanboy
őstag
-
Gyöször
senior tag
👍👍 Gondolom 1 mm korong volt. Szerintem a maradéknak adj egy puszit is, hogy igazán tökös korong voltál! Ez elég jó eredménynek tűnik!
A piaci az olyat tud, mint semmi más, hogy amikor elkezdesz flexelni, leválik tőből darabjaira törik és vagy a fejedbe vagy a töködbe repül, csakhogy érezd a törődést 🤪
-
Gyöször
senior tag
Mindenki kerüli az elektródát, ha kipróbálja a védőgázast.
Mennyibe kerül egy palack? Ha sikerül venned egyet és gyorsan kicserélni, nem elvan a sarokban? Akkor semmibe sem kerül csak zárd el jól a csapot :-) nehogy már szódastreammal kezdjetek idétlenkedni. Ha lenne sodastreamem első dolgom az lenne, hogy rámókolnám a 10kg co2re aztán egye meg a fene a céget.
-
titán
Sziasztok!
Köszönöm szépen az ötleteket! Szerintem 1,5-2 mm-es anyagokkal dolgoznék itthon, legalábbis amiket terveztem eddig munkákat, vízóraakna update, kerítés javítás/magasítás, ilyesmik. Ezek szerint akkor nekem inkább a 2-es pálca felelne meg.
Hegesztőből a IWELD GORILLA POCKETPOWER 130 Hegesztő inverter (20-120A) (80POCPWR130) gépet néztem ki magamnak. Erről mit gondoltok?
Nézelődtem még tavaly a szerszámoutleten, akkor esett a választásom erre a gépre. Azonban most megint jelentek meg gépek, bejöttek a fekete színű pocketpowerek a sárgák közé és most nem tudni miben különböznek egymástól. [link] [link]
A gyártói oldalon annyit találtam róluk, hogy például IWELD GORILLA POCKETPOWER 170 VRD (160A) -ben állítható az arc force és tudja a vrd-t. Ezek nem tudom mennyire számítanak nekem itthon. És persze digitális kijelzős. Lehetséges, hogy ezek a feketék az új sorozat, mert a sárgákból már csak a 130-as található a gyártói oldalon. Ezek az inverteres gépek elmennek 16A-es biztiről?
[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest