- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
fekete.puma #699 üzenetére
Mikor kezdtem ezt az egészet vettem vaterán húszezerért egy használt Haina porbeles gépet. Végtelenül primitív szerkezet volt két teljesítményfokozattal. Azzal az öt forintot nem érő géppel és a legolcsóbb noname huzallal megfelelő minőségű varratokat lehetett húzni.
-
Gyöször
senior tag
Meg kell tanulni porbelessel hegeszteni, nem egyszerű, először utáltam nagyon. elektóda jobbnak tűnik elsőre. De az én iweld pocketmig215ömmel elektródával is álom hegeszteni a praktikeres tip140 trafómhoz képest. Azon nekem 3 állású kapcsoló volt. 3 pozícióban sok 2esben kevés. :-)
-
Gyöször
senior tag
Azért nem annyira rossz a Co2, volt egy olyan tapasztalat a korgonnal, hogy 60x40x3 zártszelvényre rakosgattam a 20x20x2 futó oldalt. Egy oldalt megcsíptem co val beállítottam derékszögbe ha elment és másik oldal is megcsíp stb stb majd körbevarr. Ezt co2vel kezdtem közben kaptam próbára a corgont, és ha annyira felvettem a munkafeszt, hogy kilukasztottam a 20x20x2 akkor is többször jártam úgy, hogy a varrat úgy lejött a 40x60x3 ról, hogy látszott abba nem olvadt be. Pedig direkt a vastagra tartottam rá. Co2 vel amit rápöttyintettem azt sose lehetett így levakarni bicskával. A pötty maga lehet eltört ha sokat kellett tekergetni, de anyagról nem jött le. Gyakorlat nem volt sok vele mert a 3,7m3 palackból csúnyán fogyott a nyomás, 180 bárral kaptam hegesztettem vele kb fél max 1 métert és 160 bar maradt... A gépet is sokat kell csavargatni, hogy szépen dolgozzon, ugyan ahhoz a munkához 22 helyett csak 18 Volt, 6 helyett 9m/p drót, meg a reduktort is oda kellett állítani mert korgonból nem jött át rajta Co2 beállítással.
-
nyilván ahogy megyünk felfelé a minőségben egyre inkább érzem azt, hogy tudok hegeszteni, volt nálam egy Einhell vacak, minden pillanatban csak leragadt a pálca, sehogy nem sikerült varratot létrehoznom vele (akárhogy állítottam az áramerősséget)
elgondolkoztam egyébként, hogy a legolcsóbb pálcát veszem mindig, és simán félbe vágom, majd a leeső félnek az egyik felén lecsiszolom a rutilos bevonatot
igaz többször kell cserélni, de a kezem biztosabban mozogna vele -
-
válasz
fekete.puma #679 üzenetére
totál laikusként pontosan ezért vennék gáz nélküli porbeles gépet, mert véleményem szerint azzal könnyebb taknyolni
az a baj, hogy nincs kézügyességem (gyakorlatom) ahhoz, hogy egy új pálcával nekikezdjek valaminek, sokszor mellé teszem. kölcsönben volt nálam egészen sokáig egy iWeld PocketPower 130 és csak akkor kezdett egyenesedni/tisztulni a varrat, amikor a pálca fele már elfogyott.
gondoltam egy porbeles géppel sokkal könnyebb lenne dolgozni -
Gyöször
senior tag
Én akitől tanultam lakatos mikor egy új elektródát fog be mindig meggörbíti középen egy kicsit. Igazából nem kérdeztem sosem miért, meg nem is tanított ő. Sosem kérdeztem csak dolgoztunk és mindent ellestem.
Hogy érted, hogy középen fogd be? Megcsíped középen a rutilt és az átviszi az áramot? Sose gondoltam volna... Vagy le kell kaparni?
Én egy praktikeres tip trafót kaptam fatertól 14 éves koromban, hogy ne mindig a szomszédba kössünk ki ha 2 vasdarabot össze kell fércelni. Azzal barmoltam 25 évig. Apám se tudott hegeszteni. -
Gyöször
senior tag
válasz
kicsi kecske #687 üzenetére
A csávó C18as hegesztő gázkeverékkel dolgozik, magyarul corgonnal. Bagatell dolog egy ilyen hézag berakása vele. Egy palack olyanra gyúrok most, élmény vele hegeszteni. A különbség leírhatatlan, mikor lejmoltam egy palackot kipróbálni, húztam egy 3 cm varratot és 5 percig csak néztem, hogy ez állati jó, megtanultam hegeszteni. :-)
Egyébként azt a hézagot berakja bárki elektródával folyó hegesztéssel, nem hallgattam meg miről beszél de szerintem azért tökörészett ennyit vele mert ha végigvarrod akkor egy banán lesz belőle úgy elhúzza a hő.
-
fekete.puma
tag
válasz
kicsi kecske #687 üzenetére
Alap dolgokat meg lehet venni, de ha nem használod ki nem biztos, hogy megéri nagyon beruházni.
Igaz, hogy érték lesz a jövőben is nem olyan mint a szórakoztató ipari dolgok.
Nekem is eleinte nem biztos, hogy a hegesztő a legfontosabb mer legfeljebb kölcsönkérek ha más nem régi tekercselt trafót (azt biztosan ideadják) vele is megoldom azt a kevés munkát. [link]
Régen pl csináltam otthon kasza, balta nyelet de most márt inkább megvenném, nem tökölnék vele mert nincs nagy áruk és elég jó minőségűek is. -
kicsi kecske
tag
Köszi a tippeket, tanácsokat. A videón látható hézag kitöltes gyerekjátéknak tűnik. Nyilván ez köszönhető egy jo gépnek jó beallitasnak és sok száz óra gyakorlatnak 😁
Asztalos cuccokbol mar egész jo kis keszletem van, most jöhet a fém megmunkalashoz szükséges geppark 😝 -
Gyöször
senior tag
válasz
kicsi kecske #682 üzenetére
Elektódával azt nehezebb megoldani, coval gyerekjáték. Elektródával úgy csinálnám, hogy ahol még összeér ott meghegesztem pld 1 húzással, majd megvárni, hogy meghűl, kalapáccsal salak le és utána jöhet a következő hegesztés de nem az anyagot, mert azt kilukasztod, hanem az előző hegesztésre. És így tovább.
Tehát inkább pontosan szabj le mindent. Hamar rájöttem, hogy az utánfutóhoz kelleni fog egy 355ös gyors daraboló amivel kívánt szög beállítható.
Élmény volt csinálni a vázat úgy, hogy minden zártszelvény minden sarokban tökéletesen passzolt. Ehhez rengeteget méricskéltem, meg rá kellett jönni mennyit visz a korong, hogy két leszabott anyag közt ne legyen fél mili difi. -
fekete.puma
tag
Mondjuk én azt csinálnám ha nem tudnék hegeszteni és komolyabban érdekelne, hogy elmennék a fémtelepre hulladék vasanyagért.
Megtisztítanám [link] majd 2,5 mm (5 kg-os doboz) elektródával lehet gyakorolni.
Valaki nem ártana közben aki tud hegeszteni, szakmai tanácsokat ad és látni azt, hogy dolgozik.
Meg kell tanulni hagyományos elektródával hegeszteni... -
fekete.puma
tag
válasz
Megvan a módja a hézag feltöltésnek nem a vastagabb pálca a megoldás.
[link]
A 70-80A kevés hozzá ahogy írták feljebb kellene venni.
Az a helyzet, hogy azért vetted le mert nem tudtál a megfelelő áramerősségen dolgozni még nincs meg a gyakorlatod hozzá. -
válasz
Tipp: Amíg hosszú az elektróda közép tájékon fogd meg úgy mint egy golyóstollat. Gyakorolj sokat hulladék anyagokon idővel majd rááll a kezed. Az áramot nyugodtan vedd feljebb.
-
kicsi kecske
tag
Sziasztok.
Asztal vázat próbálok hegeszteni. Gyakorlás ram fér bőven, első munkam kb. Apam inverteres elektródas hegesztojevel csinalom 2.5es palcaval kb 70 80 amperen. A váz 40x40es zartszelveny 2.0mm vastag.
A probléma az hogy hiaba rakom közel a két lemezt es próbálom oda iranyitani a palca véget ahol a két elem talalkozik, ha kicsit. Nagyobb a hézag az egyenetlenseg miatt (pl háromszög 45 fokos merevítő a sarokban) nem tudom osszefogatni a munkadarabokat. Ilyenkor vastagabb palcaval kéne probalkozni vagy felejtsem el hogy kb 2-3mmes hézagot at tudok hegeszteni? Sima egyenes fém lapon tudok viszonylag szép varratot húzni, csak 90 fokos vagy hézagos találkozásnal nem. Bármi nemű jo tanács egy amatornek? -
fekete.puma
tag
Mikor lakatosként dolgoztam a főnököm 1,5mm lemezt elektródával olyan áramerősségen hegesztette, hogy amilyenen én képtelen voltam tartósan.
Sokan elektródával meg nem is tudnák rendesen hegeszteni mert annyira letekernék az áramerősséget, hogy mócsingos gányolás lenne.
Nem ismerem a porbeles hegesztést de utánfutó alvázát én biztos elektródával hegeszteném az nem kerítés, kutyaól... -
Gyöször
senior tag
válasz
fekete.puma #679 üzenetére
Én nem vagyok profi, azért vettem normálisabb gépet, mert újra kellett gyártani az utánfutóm és egyszer hallottam mennyibe fáj lakatosnál egy ilyen és kifutotta a gépet simán.
Azért hegesztem most a 100éves festett rozsdás kutyakennelt porbelessel mert nem volt kedvem cipelni a 20kg co2 palackot aminek a palack teste 46kg :-) és azon vagyok megdöbbenve, hogy a 7e Ft 0,8kg 0.9es telwin huzal ívet fog akárhol a festés vagy rozsda megcsiszolása nélkül! Durva. 0,8 co drótot csak tolná ki meg se szikrázna. megpróbáltam elektródával, annál is jobb és sokkal kényelmesebb. Marha jól lehet haladni így de a varratok undorítóak mert a hegfürdő keveredik az ősidőkbeli míniumos vagy minek hívták festékkel. Plussz az, hogy a mig munkakábel 3m míg az mma csak 2, ezt mondtam Atomantinak, hogy kényelmes ha hosszú és ez itt nem fáj senkinek ha hosszabbal csinálod. :-)))Tüzifa tároló lesz a kutya kennelből, magasítom, a tetejét már széndioxid segítségével csinálom, új anyagból.
Új anyagot szépen tudok varrni porbelessel is, nem olyan mint co2 vel, a varrat sem olyan szép, van ez a fehér pora, illetve gusztustalanul fröcsög. Annyi szikrát fúj szét, hogy mindenhol szétégetett. Illetve ami még pozitív, hogy mikor kezdtem a dolgot elég szeles volt az idő, a védőgázzal olyankor lehetetlen dolgozni elfújja a szél. Szódagázzal csak a garázsban szeretek dolgozni.
-
fekete.puma
tag
Nem tudom meghatározni mert nekem nincs.
Ahogy látom aki tud hegeszteni, és hegeszt is rendszeresen, azok sokan a 100-120E ársávból választottak.
Az a kérdés, hogy hegeszt e az ember elég vékony anyagot ahhoz, hogy megérje ne csak hagyományos pálcásban gondolkodni.
Igen a válasz, akkor én olyat vennék amihez palackot is lehet csatlakoztatni és azzal használnám.
Simán porbeles hegesztés nálam nem lenne alternatíva, nekem nem tetszik az eredmény...
Azért megnéznék 1-2 tesztet különböző minőségi huzallal betöltve hegesztő szakemberekkel, és lehet változna a véleményem.
Szerintem sokan csak azért vettek porbeles hegesztőt mert nem tudnak hegeszteni, és azzal valamivel könnyebb gányolni a kerítést. -
válasz
fekete.puma #674 üzenetére
ezek a 60k-s gépek a belépő a "már nem gagyi" kategóriába?
-
-
fekete.puma
tag
válasz
dellfanboy #675 üzenetére
Mindennek meg van az ára, sokszor az olcsó a drágább, mert kétszer kell megvenni...
Ne akarj harmadjára is rámenni a témára mikor egyszer is elég lett volna.
Azt a 35-37E szánd rá egy jobb hatásfokúra. pl 110A ne 40-60% üzemeljen.
Jól tudom 20C vannak megadva, pl 110A tud 40% üzemelni, akkor nyáron 30-35C alatt mennyi lesz? -
dellfanboy
őstag
válasz
fekete.puma #674 üzenetére
legeloszor amikor felmerult az otlet, hogy ujat vegyek 20-30-ba limitaltam az osszeget, de nezegetve 1-2 webshopot latom, hogy nem fog menni.
-
fekete.puma
tag
válasz
dellfanboy #673 üzenetére
Mennyit szánsz rá?
Vannak már olyan masinák amik pálcás, porbeles + palack is csatlakoztathat rá 60E körül.
[link] [link]
Sokan dicsérik az adott megvett masináikat de valahogy egy tisztességes varratot nem tudnak sokan vele hegeszteni.(így a véleményeik mennyire mérvadóak?)
Pl a videóban is a srác ahelyett hogy rendesen összeillesztette volna a kipufogó csövet helyette 3-4 mm rést hagyva próbálta feltölteni úgy hogy nem tud profin hegeszteni.
Az azért látszik a kipufogón a porbeles hegesztés nem az igazi minőségben, de a huzal sem volt bele minőségi véve minek az... -
dellfanboy
őstag
szuksegem lenne egy hegeszto masinara, elso korben kerites zartszelveny. oszinten szolva nem tudom eldonteni, hogy palcas/vagy porbeles legyen? hobby szinten lenne hasznalva majusban vettem egy hasznalt palcas masinat ami pontosan 2munkaorat birt azota se kep se hang, szoval most vennek egy ujat ami talan tovabb birja? iweld gorilla -val szemeztem de itt is olvastam rola 1-2 negativ tapasztalatot meg YT-n is lattam asszem az mhv-s sracnak se voltak pozitiv tapasztalatai. szoval nemtudom mi legyen? jah meg kellene egy automata pajsz is, ezekkel a kezbe foghato szarokkal meguntam a munkat.
-
fekete.puma
tag
Ezzel úgy vagyok mint a sarokcsiszolókkal meg a fúrógépekkel, sokan megveszik 4-5E olcsóbban a gagyibb terméket (úgy is csak hobbi célra kell). Majd sírnak, hogy tönkrement mikor komolyabb munkára fogták.
160-180A alatt nem vennék inverteres hegesztőt, legyen nagyobb a hatásfoka azon a 10E már ne múljon, ki tudja mit hoz a jövő... -
válasz
fekete.puma #670 üzenetére
Hát ezaz, ha valósak az adatok. De ezek sajnos full kínai gépek nem egy Fronius ahol a bevizsgálást végző labortechnikus lepecsételi majd az aláírásával is hitelesíti az adott gép mérési jegyzőkönyvét amit a gép mellé csomagolnak. Kínainál bármi lehet. Szerintem a 100% egy semmitmondó adat. Úgy sem hegesztesz vele folyamatosan. Megáll az ember elektródát cserélni, salakolni, csiszolni azalatt meg áll a gép. Én megmondom őszintén meg se néztem az enyém hány amperen tudja. Mai napig nem tudom. Számomra nincs jelentősége.
Atomantiii: Király! Majd számolj be róla, hogy milyen.
-
-
Gyöször
senior tag
válasz
Atomantiii #666 üzenetére
Nincs rajta fogó? Tényleg. Fel se tűnt és nem is gondoltam, hisz nekem a 215 pocketmigen IS van.
Ha a blmnek másfél méter a kábele akkor azt meg azért nem venném. Enyémnek 2 méter a testkábele 2 méter az mma és 3 méter a mig munkakábel az megváltás tud lenni. Kint is inkább szórakozok vele, hogy befűzök egy porbeles drótot, minthogy a 2 méteres kábellel genyózzak. Bár ezek a gépek könnyűek, de ha hegesztesz valami kaput földön vagy magasabban bármit és nem kell fogni illetve arrébb pakolászni a gépet az jó dolog.
-
Cicero
őstag
Létezik valamilyen hegesztőanyag adatbázis, ahol vegyi összetétel alapján tudok keresni elektródát/szalagot stb. a különböző gyártók kínálatából?
-
válasz
Atomantiii #664 üzenetére
Nekem kofferes iweld gorilla van. Nem venném meg újra. Nincs vele bajom de az általad is említett okból ritka szar vele terepen dolgozni. Se rendes talpa se hordfüle nincs és a sarokvédelem is ismeretlen fogalom. Rendesen sérülékeny a gép. Ehhez képest egy Jasic gép minőségi ugrás. Annak a kábelei kifejezetten hosszúak és a csipesze is nagy masszív darab. A gép sarkai és élei védve vannak, fix hordfüles. Én csakis azt vennék ha újra gépvásárlás előtt állnék.
-
Gyöször
senior tag
válasz
Atomantiii #662 üzenetére
Ez nem jó? Máshol ugyan 37500ért adják, de ha innen kell
[link] http://fonix-flex.hu/termek/iweld-gorilla-pocketpower-170-160a-heg-inverter-koffer-nelkul/ -
Atomantiii
addikt
Most jutottam el odáig, hogy vennék valami hegesztőgépet, Jasic Arc 160-at már nem lehet kapni felénk viszont ami biztosan van az a BLM bevontelektródás inverteres hegesztőgép.
Ház körüli barkácsolásra elég lehet a legkisebb 140 A-es vagy érdemes a nagyobb 160 A-est választani?
Árban 13 ezer a különbség a kettő között.
-
Gyöször
senior tag
Mindkettővel meg lehet csípni, így a könnyebb és olcsóbb egyszerűbb gépre szavaznék. Valamelyik nap eső ellen arrébb tettem apósom inverteres obis kis elektródás hegesztőjét, könnyebb volt mint a rádiója :-) én meg most tüzifa tárolót hegesztek és tolókocsival közlekedem a pocketmiggel ami 14 kilo. Palack meg drót nélkül. Csak az offroad szakaszokat nem bírja a hegesztő kocsim.
-
Rruuer
senior tag
Sziasztok. Egy kis zártszelvény, szögvas hegesztésre pákás vagy porbeles gépet mondanátok?
-
Gyöször
senior tag
-
Kolty
aktív tag
Sziasztok. Ti mégis otthon vagytok a témában.
Mennyire gyengülhet el egy 25.ös gömbvas ha csövet dugok rá és körbe varrom ívvel?
Kerti, kis traktor tengely átalakítója lenne. Nem csak a gép súlyát viselné esetenként hanem le is lenne súlyozva, kocsi huzatva aminek az eleje ugye a gépre támaszkodik.
A lemez csak hézagolás, természetesen az nem lesz ott mikor hegesztem.
Köszönöm. -
Gyöször
senior tag
Unokatesóm arra panaszkodik a noredeye2 vel, hogy nagyon sűrűn elemet kell cserélni. Arra gondoltam, hogy csak kiesik a kezéből és a neonfényre mindig lesötétedve van de mondta ő is azt hitte, az első csere óta beteszi szekrénybe. Talán 3-4 havonta cserél. Enyém kb 2,5 éves gyári elemmel. De ritkán hegesztek. Ő sem sokat.
-
-
Gyöször
senior tag
válasz
SoulReaver #649 üzenetére
Soha nem villogott be az enyém, tyúbon is van videó erről, a srác komoly idöt rászánt, hogy lefilmezze a jelenséget. A sztori annyi, hogy a srác kopp minimumon szeretné a delay potit hagyni és a könyvében le van írva, hogy minimumon ne hagyjuk. Én nem is szeretn3m minimumon hagyni, mert a hegfürdő akkor még túl fényes. Ha sötét van akkor viszont jó nagy fényt kell csapni a garázsban. Sötét nem volt a könyvben írva, hogy éjszaka ne hegesszek :-)
De mondom a cob leddel ez is megtért. Soha nem történik olyan led óta, hogy tisztán belenézek. Előtte azért volt sokszor. Az durva, mikor tág pupillával skubizol és nem sötétül el az üveg..
Most mondom annyi bajom van vele, hogy lehullik a fejemről ha nyitogatom. Rengereget àllítgattam a pántokat. Sehogy se jó.
-
válasz
SoulReaver #653 üzenetére
"Ránéztél és egyből tudtad, hogy ez kínai igaz?"
Nem volt különösebben nehéz megállapítani mivel kínai felirat van a nyákon."Te biztos valami centroweld reklám ügynök lehetsz..."
Semmilyen centroweld cuccom nincs egy doboznyi letapadásgátló spray-t leszámítva. (szerk.: főleg, hogy az is mastroweld)."Elég öreg név az esab, már magában ez garancia a minőségre..."
1. egy jól csengő márkanév még semmire sem garancia
2. senki sem állította, hogy szar minőségű lenne ennek épp az ellenkezőjét írtam feljebb de semmi bajNeked az esab sentinel is biztos kínai...
Ezt mire alapozod? Csak nem a Mit vártál 25ezerért A50-et kérdésemre? Mert ha igen komoly szövegértési gondjaid vannak.Én tudom miről beszélek, nem keverem semmivel.
Dehogy tudod csak nyomod az szemellenzős elvakult dumádat. Mit hittél, hogy a legolcsóbb automata pajzsukat majd nem kínában bérgyártatják kínai alkatrészekből kínai adók munkabérek és közterhek mellett, mint mindenki más? Ugyan kérlek ne legyél már ennyire naiv.Én láttam amit láttam te meg higgyél amit akarsz...
-
SoulReaver
veterán
Ránéztél és egyből tudtad, hogy ez kínai igaz?
Te biztos valami centroweld reklám ügynök lehetsz... Mind1, te dolgod, hogy milyen gagyi pajzsal cseszed szét a szemed, de legalább ne terjeszd a hülyeséget... Elég öreg név az esab, már magában ez garancia a minőségre... És 3 éve használom folyamatosan.... nálunk akiknek ilyen olcsó szar pajzsa volt, mint a centro vagy iweld, rég lecserélték esabra, mert látták, hogy nálam bevált.. Neked az esab sentinel is biztos kínai...
NA... Hagyjuk a témát inkább... Én tudom miről beszélek, nem keverem semmivel....
-
válasz
SoulReaver #651 üzenetére
Nem keverem semmivel. Láttam a munkahelyemen szétbontott állapotban egy elromlott darabot. Full kínai az egész. Mit vártál 25ezerért A50-et?
Új hozzászólás Aktív témák
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest