- Egy újabb érdekes eset [Update HSZ-ben]
- Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Hátra megyünk, nem előre (EESZT)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lev Andropov
senior tag
EZ KÉSZ ez a topic (legalábbis az eleje)!
''Mostanában valami perverz késztetést érzek arra, hogy gézhegesztő készülékkel, 3000 Celsius fokon izzó lánggal a kezemben acéllemezeket egyesítsek''
''Mindenkinek kell valami kellemes elfoglaltság, nem igaz?''
Még szerencse, hogy hegeszteni nemcsak fémet lehet !!!!!!! -
Tangerine
senior tag
Hát van 1-2 tippem, de nem vedd 100%-ra
Belenéztem 1-2 gép doksijába, hogy miket tudnak, onnan van 1-2 ötletem
1. drótsebesség (ez tuti)
2. ? lehet, hogy azt lehet állítani vele, hogy ponthegesztésnél mennyivel hamarabb szűnjön meg a drótadagolás, mint a villany, mert ugye ha egyszerre szűnik meg, akkor beleragadhat a drót a varratba.
3. szerintem valószínűleg a drótadagolást lehet ki/be kapcsolni, vagy csak befűzéshez kellhet, ha automatán megáll drótadagolásnál ha nincs áram
4. a ponthegesztés időtartamát lehet szabályozni vele
5. erre több tippem is van.
a, lehet, hogy a befűzésre szolgál, (ha a 3-as mégsem az)
b, az időzítő áthidalása, azaz egyik állásban az időzítés szerint a másikban folyamatosan lehet hegeszteni, de az is lehet hogy ha a 4-es kapcsoló a legnagyobb állásában már folyamatos hegesztésnek számít, akkor valami más
c, ponthegesztésnél elég csak megnyomni a gombot, nem kell tartani, hanem 4-essel beállított ideig ''magától hegeszt''
6. a, gázadagolás ki/be kapcsolása. Pl. ha ''töltött'' dróttal hegesztesz, akkor nem kell gáz, mert annak a belsejében van a gázképző anyag, így nem kell a palackot leszerelni/elzárni stb.
b, gáz után- és/vagy előfúvás ki/be kapcsolása
c, gázcserénél a rendszer áttisztítása az új gázzal.
Azért ne vedd készpénznek, csak az 1-es és a 4-esben vagyok biztos.Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?
-
moderboy
csendes tag
Van egy eladó Lánghegyesztő cuccunk, egy SGA-150-es gép 220-as és egy MIG-180-as 220-as gép is, érdekel vkit?
-
Tangerine
senior tag
1-2 hasznos link (sajnos csak angolul)
techikai tippek: Bővebben: link
továbbiak: Bővebben: link
Alu hegesztés MIG-gel (csakis argonnal): Bővebben: link
Alu Bővebben: link
viszonylag forgalmas hegesztőfórum: Bővebben: link
leírások/doksik/táblázatok: Bővebben: link
MIG ponthegesztés Bővebben: link
[Szerkesztve]Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?
-
VW
aktív tag
Bővebben: link
nézz szét itt is (a lap alja felé) Hegarc awi hegesztő gép TIG180 ,288.000Ft
az argon gáznak utánna kérdezek.A MIG-el való alu hegesztést meg legyezőlapos flexel kicsit megcsiszolod és máris tökéletes. (ne érts félre ,én is a tökéletes munka híve vagyok,de ha valaki felkeres Téged,egy drága vagy nehezen pótólható ,törött alu alkatrésszel az lesz a legkisebb gondja hogy milyen szép a hegesztés,ha a célnak tökéletesen megfelel)21 éve a Prohardveren. Sajnos a légzés nem intelligencia függõ, különben elég sok probléma megoldódna.
-
senior tag
Szép gép!
Nekem a fazon az ISKRA helyett ugyanezen FOR-MIG márka 160A-os változatát ajánlotta 99e Ft-ért, (ugyanúgy minden kellő cuccal, 10Kg-os CO palackkal) mondván, hogy az már EURO szabványos, és komolyabb technikája van..
Firtattam kimondottan alu hegesztésre való géppel kapcsolatban, és nagyon ajánlott egyet potom 450e Ft-ért...
Azonban mondta, hogy igen, lehet MIG géppel alut hegeszteni, csak alu huzal kell hozzá. Persze nem lesz olyan szép mint egy AWI géppel, de ez van. Arra gondoltam, hogy vajon esetleg javítana-e a dolgon, hogy MIG-es alu hegesztésnél CO helyett argon gázt nyomatnánk? Érdemes lenne beruházni egy argon palackra? Hallott erről valaki valamit?
(Különben ha csak úgy szétnéztek 'magatok körül' látni hogy szinte többminden készül aluból mint vasból/acélból.. és ez egyre inkább így van. Ezért is forszíroznám én ezt a dolgot..)
[Szerkesztve] -
VW
aktív tag
Tessék a képek a hegesztőmről: (vigyázat,nagy méretűek)
az utolsó képen megszámoztam a kapcsolókat,mert nem mindegyikről tudom mire jó.Megköszönném,ha felvilágosítana valaki.
A hegesztőpajzs papírjára angolúl valami olyasmi van írva,hogy 0.000025 másodperc alatt reagál,és 0.25 másodperc a reakcióideje.21 éve a Prohardveren. Sajnos a légzés nem intelligencia függõ, különben elég sok probléma megoldódna.
-
Tangerine
senior tag
Úgy műxik, mint a kvarcórában a folyadékkristályos kijelző. Azt hiszem váltóáramot kapcsolva rá egyirányba fordulnak a kristályok, és egy polárszűrőn keresztül nézve fekete lesz. Nos ennél nem számjegyek vannak, hanem az egész fekete lesz.
Késlekedés nincsen, vagy nagyon minimális. Az áramkörökben is fénysebességgel megy a villany. Annyit lehet állítani rajta egy potméterrel, hogy mekkora fényre kapcsoljon be.
> Honnan lehet tudni hogy mennyi áramfelvétel átlépésénél vág le a biztosíték?
Sajnos az elmélet és a gyakorlat különbözik, úgyhogy azt mondom csakis kipróbálással.
> 20/220/380 értékek szerepelnek. (Azt jelentheti hogy 20A 220V és 380V -nál?)
380-nál is 20 A
Bár már nem 220 V és 380 V, hanem 230V és 400V.
De ez csak előny, mert ugyanahoz a teljesítményhez kicsit kevesebb amper kell.
>Adott esetben ha leakarom cserélni a biztosítékot, avagy a villanyórát, netalántán arra vetemednék hogy kéne egy 380V-os dugalj is, kihez fordulhatok? Az ELMŰ höz? Vagy megtudja ezt oldani egy szaki villanyszerelő is? Bekell hivatalosan jelenteni az ilyesmit?
Ha dugalj kell, akkor azt bárki megszerelheti, de ha órát kell cserélni, vagy ''biztosítékot'' akkor sajnos csak hivatalosan oldható meg. Ha nagyobb biztosítékot szeretnél, akkor annak sajnos kemény anyagi vonzata van, asszem valami ''hálózatfejlesztési hozzájárulás'' néven fut.
Egyébként van ''380?'' nálatok. Úgy értem van 3 db egyforma 20/220/380 ''biztosíték''?
Azaz hiába akarnál 380-as konnektort beszereltetni, ha nincs 3 fázis.
-
Krinya
tag
Sziasztok!
Műanyag hegesztéssel foglalkozik valamelyikőtök?
Lenne pár kérdésem PP hegesztéssel kapcsolatban.
Esetleg lenne itt valaki aki jutányos áron összehegesztene nekem két munkadarabot?
Előre is köszönöm a segítséget, és bocsánat, ha nagyon OFF a műanyag témaNincs oda nem illő alkatrész, csak gyenge felhasználó
-
senior tag
válasz Tangerine #189 üzenetére
Azt eltudná valaki magyarázni, hogy ezek az automata pajzsok hogyan is működnek? Nincs valami késlekedés a fényre sötétedő üveg esetében?
A másik: Nem tudom hogy vajon a villanyórám elbírná-e egyáltalán a hegesztőgépet...
Honnan lehet tudni hogy mennyi áramfelvétel átlépésénél vág le a biztosíték?
Az órán az áll hogy 10-40A -ig, a billenőkapcsolós biztosítékon meg hogy 20/220/380 értékek szerepelnek. (Azt jelentheti hogy 20A 220V és 380V -nál?)
Adott esetben ha leakarom cserélni a biztosítékot, avagy a villanyórát, netalántán arra vetemednék hogy kéne egy 380V-os dugalj is, kihez fordulhatok? Az ELMŰ höz? Vagy megtudja ezt oldani egy szaki villanyszerelő is? Bekell hivatalosan jelenteni az ilyesmit?
(150e Ft-ért egy isteni 380V-os MIG hegesztő gép ajánlatom lenne... CLOOS gép, 260A-os, kevesebb mint féláron)
[Szerkesztve] -
Tangerine
senior tag
-
VW
aktív tag
Sajna még mindig nem tudtam kipróbálni a gépet,a munkáim mellett nem jutott rá idő.
Csak be volt kapcsolva,hogy egyáltalán működik e.
A neve: FOR-MIG 180/210 ,németűl van ráírva az oldalára,hogy áram alatt ne távolítsd el a búrkolatot.
Feltúrtam a netet,de nem találtam róla infót.Holnap kőrbefotózom a gépet és az adat táblácskáját is,és belinkelem a képeket.
Az aluhegesztés tesztelése is tervben van,csak kéne szereznem (lehetőleg kedvező áron) egy tekercs aludrótot.21 éve a Prohardveren. Sajnos a légzés nem intelligencia függõ, különben elég sok probléma megoldódna.
-
senior tag
Ha jól okoskodom, akkor ezt a gázutánfúvást tulajdonképp meglehet oldani úgy is, ha 4 lépéses módon hegálunk, azaz
1. megnyomjuk a pisztoly gombját = jön a védőgáz;
2. elengedjük a gombot = jön az áram is a gáz mellé, azaz hegeszthetünk;
3. Ismét megnyomjuk a gombot = leáll az áram, a védőgáz jön még --> Tehát rátartva a felületre ilyen módon hűthetjük a darabot még;
4. Elengedjük a gombot = Leáll a védőgáz is. -
senior tag
Hóóó.. Gratula a géphez, tényleg jól beleugrottál a témába!
(Én is tűkön ülök már, főleg, hogy most aztán elültetted a bogarat a fülembe, lehet hogy én is benevezek egy olyan gépbe mint amit vettél..)
Ugye mondanom se kell, hogy légyszives írj már a tapasztalataidról, hogy milyen a gép!!!!!? Az internetes apróhirdetési rovatokban különben sokfelé találkoztam már a termékeikkel, az a fényre sötétedő pajzs 19e Ft-ért is ismerős...
Remélem alut próbáltál hegeszteni vele.. Viszi? Nem viszi? (Bár utánnaérdeklődtem máshol is és azt mondják, hogy lehet MIG géppel és CO-val alut hegálni, csak külön aluhoz való tekercs kell a gépbe - persze az AWI a király ebben a témában, de igenis megoldható MIG-el is)
Esetleg képed, egyéb infód van arról a kombi MIG gépről? Mi a pontos neve? Paraméterei? -
VW
aktív tag
válasz Tangerine #184 üzenetére
Köszi
még vásárlás előtt kértem árajánlatot egy helyi hegesztéstechnikai üzletből.nettó árak: 4m-es munkakábel :14000 ,reduktor:9000 ,drót 5100 ,20kg palack 27000+10000 tőltés
álítólag tud a gépem pontheszteni és alut is.
hát lesz mit tanúlnom a következő időkben,de annál jobban várom.
kicsit úgy érzem ,megtaláltam életem értelmét - olvaszunk fémeket egymásba
ui.:az ISKRA mig 150A 66K-ért adják,nincs plusz áfa21 éve a Prohardveren. Sajnos a légzés nem intelligencia függõ, különben elég sok probléma megoldódna.
-
Tangerine
senior tag
Te aztán jól bevásároltál. Biztos király a cucc ennyiért, meg ha 380-ról is megy akkor az visz mindent, mint az aduász.
Nem volt túl drága szerintem. Pl. 15k drót is van legalább egy tízes. Meg a 20 kg-os palack is elég húzós lenne külön.
Olyan sötétedős pajzsra nekem is fáj a fogam, nagyon hasznos dolog, főleg kezdőknek.
A ''gázutánfúvás'' sejtésem szerint azt jelenti, hogy mikor abbahagyod a hegesztést, és elengedi az ívet, akkor bizonyos ideig fújja/hűti az izzó varratot a gázzal, hogy ne oxidálódjon .
Gratula a géphez.Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?
-
VW
aktív tag
megvettem a co hegesztőt a Kranom Bt. (einhell szervíz)-nél (a hegesztőgépes fazon) 8.ker Vajda Péter utca12.-ben
arra figyelj,hogy délután 3 óráig vannak csak nyitva.Én is 14.45-kor estem be.Egy gyár udvaron vannak,a portás útbaigazít.
Sajna csak egy csaj volt ott aki nem nagyon értett a dolgokhoz.Annyit tudott mi mennyibe kerűl és mi jár hozzá,de technikai dolgokhoz semmi.Még annyit se mint én ,pedig még csak most szeretném megtanúlni a hegesztést.Egy picike kis raktárszerűségben vannak,pár polc a cuccokkal meg egy púlt.Egy szomszédos helyiségben vannak a hegesztők meg a nagyobb gépek.
Egy kombi MIG-et vettem(magyar gyártmány).180/210A ,4 görgő,megy 220/380 voltról is.Kaptam hozzá 20kg co palackot(töltött),reduktor,4m-es munkakábel,15kg co drótot. ez volt 160K (felénk csak a gép b.200K)
Meg vettem egy automatán sötétedő hegesztő pajzsot 19K-ért. (ezt b.60K-ra mondták itt)
Alkudni nem tudtam az árakból.
Kaptam hegesztőhöz és a pajzshoz is jótállási jegyet 1 év garral,számlát nem.(ezt telefonon előre közölték is). Használati útmutató sem járt.(bár gondolom feltételezik aki ilyesmit vesz,tudja használni)
Hát én ilyen szempontból bajban vagyok,de jön a faterom szombaton hozzám,majd kiokít mi micsoda rajta.(pl. mire jó a gázutánfúvás stb.) és kipróbáljuk a gépet.
Egyszóval semleges tapasztalataim vannak,semmi extra se pro se kontra.Mondtam mit szeretnék,odaadta,bepakoltunk,fizettem és kész.Megbízhatónak látszanak,nem hiszem ha garanciális problémám lenne,elzárkóznának vagy eltűnnének.
Nyugodtan nézz szét náluk.21 éve a Prohardveren. Sajnos a légzés nem intelligencia függõ, különben elég sok probléma megoldódna.
-
Manitou
veterán
A TIG heggesztésről ki mit tud?
-
senior tag
válasz Tangerine #178 üzenetére
A kis lánghegesztő cucc tárgytalan lett, mert az egy régebbi tipus és nem jók hozzá már a jelenleg kapható kiegészítők.
Amúgy AFI fogyó elektródás hegesztéssel lehet állítólag alut hegeszteni. Az infók viszont eléggé vegyesek, van aki aztmondja hogy egyenáram kell hozzá, van aki épp fordítva, hogy váltóáramos pálcás géppel lehet alut hegálni. Az biztos hogy pálcás gép esetén valami speckó - aluhoz való - pálca kell.. Meg az inverteres pálcás gépekhez szokták odaírni hogy AWI hegesztésre is alkalmasak. (Gondolom akkor kell hozzá egy argon gázpalack + AWI pisztoly + wolfram)
Erről valakinek infoja?
[Szerkesztve] -
senior tag
Hétfő este volt egy motoros balesetem, szerencsére 3napi bokapihentetéssel megúsztam a dolgot, de így a CO gép intézése a jövő hétre marad. Egyre inkább azon jár az agyam, hogy muszáj lenne aluminiumot hegesztenem, legalább fele akkora arányban lenne rá szükségem, mint a vashegesztésre.. Inkább rádobnék még 50e Ft-ot a sima MIG gépre, ennyit megérne ha cserébe tudnék alut is hegeszteni... A fazon aki az ISKRA gépet is tudja, sok egyéb hegesztőcuccal is foglalkozik, bízom benne hogy egy használt AWI hegesztőre megtudok egyezni vele..
Apropó: AWI hegesztővel (wolframos) ugye gond nélkül lehet 'hagyományos' vasakat is hegálni????
A hegesztési CD-vel az a helyzet, hogy az eggyel régebbi kiadás, a könyv frissebb mint a CD......
Ha jártál a hegesztőgépes fazonnál, számolj már be légyszives mik a tapasztalatid!!!
Én a jövő héten keresném fel.. -
knifemaster
aktív tag
Ha láng,akkor is maximum plazmalánggal lehet,hegeszteni az alut....
Az élet olyan mint a sakk,csak itt több a paraszt..
-
-
Tangerine
senior tag
Az a baj F1DO, hogy úgy érzem nem igazán döntötted el, hogy mit is akarsz hegeszteni/venni.
Mert ez a kis ''zsebhegesztő'' (ez nem leminősítés, csak a méretére utalok), és a MIG hegesztő között ég és föld a különbség, és mindegyik másra jó. Nem igazán lehet az egyiket a másikkal kiváltani. Bár a fajlagos költsége (a ''palackcsere'')szerintem sokszorosa az elfogadhatónak.
Tudom, a legjobb lenne mindkettő. Szerintem én is tudnám használni valamire. Sőt még néha visszasírom a régi lánghegesztő cuccokat, mert van amihez az lenne a legjobb, mert azzal pl lehet kovácsolni is, vagy csak szimplán melegíteni.
Kár, hogy minden ilyen drága.Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?
-
Tangerine
senior tag
Elvileg MIG-gel lehet argonnal, de nagyon macerás. Meg egyenáramúnak kell lennie, de egy csomó cuccot át kell a gépen cserélni, és még annak is kihívás, aki már vasat tud hegeszteni: Bővebben: link
Szerintem egyelőre vasat hegessz, nehogy az elején elmenjen a kedved.
Az adatai között van egy 16 A meg 21 A (Ez azért lenne érdekes, mert a villanyórám asszem valami 10-25 A-es, tehát épphogy elbírná nem?)
Gondolom 21 A az induló áram, a 16 meg a max üzemi.
Hát nálam előfordul, hogy lecsapja a megszakítót. Lehet, hogy 25-ösre kell cseréltetned, ha nem olyan.
Ha a bruttó 88-ban a palack is benne van, akkor nem annyira rossz ár, hacsaknem tudsz valahonnan egy CO2 tűzoltókészüléket ingyen szerezni (mert az is jó ám hozzá, (megfelelő nyomáscsökkentővel) ).Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?
-
SAMYka
senior tag
Az alu heggesztése megoldható. Személyesen még nem láttam csak azt hogy megcsinálták. A technológiáról meg ha jól emlékszem azt tanultam hogy ívheggesztéssel lehet de kell hozzá valami spéci pálca meg olyan trafó ami egyenáramon is tud heggeszteni.
PH! Tábor - ...mert megérdemlem...
-
VW
aktív tag
sikerűlt megvenned a co hegesztőt? én beszéltem a belinkelt hírdetővel,igaz én nagyobb teljesítményűt kérdeztem,de azt mondta annyiért elvihető ami a hírdetésben szerepel.
A kis co-ra meg áfát kér? nem adja 66K-ért?
csütőrtökön megyek megnézni a hegesztőket a manushoz,lehet veszek egyet
a Hegesztési zsebkönyvel mi újság van?21 éve a Prohardveren. Sajnos a légzés nem intelligencia függõ, különben elég sok probléma megoldódna.
-
DaSilva
senior tag
T heggesztő kartácsok.
Szükségünk lenne nekünk 2 db konzolra, és egy darab asztalra, mindet 3x3 négyszögvasakból álmodtuk meg, és valami felületkezelés (monnyuk szinterelés) sem ártana, továbbá a lábak alljára csavaros állítóka is kéne.
(konzol alatt egy sima állványt értek, gyakorlatilag asztal, csak nincs lapja. arra kell, hogy egy kb 100 kilós berendezést egy másik fölé tudjunk tenni)
Minőségi munkára lenne szükségünk, egy hivatásos muki egy konzolt (kb 100x60x80) valami 57+tréfáért vállalt volna be, ettől kicsit rángatózni kezdett a szemöldökünk.
szal két db 100x60x80 konzolra és egy 150x100x80 asztalvázra (minusz max tíz centi) kérnék ajánlatot, ha vállaltok ilyesmit. Számlaképesség előny.huss, fohászom száll feléd
-
senior tag
Na, a kis lánghegesztő gép (R-Oxymat 40 L) ki lett lőve, most válaszoltak e-mailemre a Rothenbergeresek és azt mondták, hogy a mostani Roxy készülékekből csak a fúvókákat, a pisztolyt és talán a propán palackot lehet hozzá használni, az O2 palackokat nem. Sajnálom, jó áron lett volna. (Amúgy is keresztbe tett kicsit nekem hogy az ISKRA gép netto áron annyi amennyire számítottam)
Amúgy még CD ügyben azt is lehet hogy én egyedül bevállalom, megrendelem, ha esküt tesztek rá, hogy egy közösen kialkudott áron rendeltek tőlem biztonsági másolatot.... (különben valami 852 oldalas az iromány és nagyon jó híre van, szóval érdemes akit egy kicsit is érdekel a hegesztés)
[Szerkesztve] -
senior tag
válasz Tangerine #164 üzenetére
Ja és mégegy dolog!
Meglehetne rendelni a legfaszájosabb, magyarul valaha megjelent, legújabb kiadású Hegesztési zsebkönyvet - immár CD-n is. Az ára elég húzós, 8e Ft + Postaköltség.
Arra gondoltam, hogy viszont ha többen összeállnánk és megvennénk kevesebbe kerülne és hát csak meglehetne oldani hogy 'biztonsági másolatokat' készítsünk róla több példányban.... -
senior tag
válasz Tangerine #164 üzenetére
Óóóóó Báázz.... Hát csak mindenáron kiakarnak cseszni a kispénzű polgárokkal???
Valami módon csak meglehet már oldani az alu hegesztését.... Különben ahány embert kérdezek annyi félét mond. Van aki aztmondja, hogy pálcás hegesztővel is meglehet oldani, csak jófajta pálcát kell hozzá választani. Van aki aztmondja, hogy lánggal is lehet, csak elő kell kezelni az alut hozzá, megfelelő kencékkel.. Amit meg én kérdezek még, hogy mi van ha MIG-es CO-s gépre argongázt kötök védőgáznak? Úgy sem lehet alut hegálni vele?
Amúgy tegnap felhívtam a fószert és több darabot is betud szállítani, így közkinccsé teszem az amúgy nyilvános hirdetési felületen közzétett telszámát: 06-20-388-3837
ami a kellemetlen az egészben, hogy 66e NETTO a gép ára, azaz brutto 88e Ft! De (sajnos) még így is a legolcsóbb MIG-es gép amit kapni lehet boltban, újonnan, 1 év garival.. Az viszont nagyon pozítív - mint ahogy már említettem - hogy minden jár a géphez, tehát egy kesztyű meg egy pajzs kell hozzá és már lehet is heggeszteni, plusz a fazon bemutatja a gépet, vagy akár ki is lehet próbálni. Szóval nincs más választás ha valaki új és olcsó MIG gépet akar. Honlapon különben itt található róla leírás:
Az adatai között van egy 16 A meg 21 A -es jelzés, ez azt jelenti hogy ennyi a min/max áramfelvétele? (Ez azért lenne érdekes, mert a villanyórám asszem valami 10-25 A-es, tehát épphogy elbírná nem?)
[Szerkesztve] -
Tangerine
senior tag
Sajnos kizárt dolog, hogy lánggal alumíniumot lehessen hegeszteni.
Én próbáltam, nem ment.
Lásd az előzőleg említett oldalon:
''Lánghegesztésre a kevésbé koncentrált hőbevitel a jellemző, ezért lényegesen szélesebb hőhatásövezettel kell számolni, mint ívhegesztés esetén.
Hogy mit jelent ez konyhanyelven?
Ugye az alumínium az egyik legjobb hővezető. Nem tudod olyan gyorsan és olyan kis ponton melegíteni, hogy megolvadjon. Szinte azonnal elvezeti a bevitt hőt, azaz az egész munkadarab egyszerre melegszik, és nem csak ott, ahol hegeszteni szeretnéd.
Ez úgy néz ki a gyakorlatban, hogy melegíted, melegíted (b@szik megolvadni ahol kellene) majd egy következő pillanatban az egész munkadarab egyszerre megolvad, vagy ha nem is az egész, akkor egy jó nagy darab leolvad a melegített pont környezetében.
Szóval nagyon gyorsan kellene nagy hőt bevinni, hogy ne legyen ideje elvezetődni. Nos ez még acetilén+oxigénnel sem megoldható, nemhogy a jóval haloványabb hőmérsékletű propán+oxigénnel.
Ráadásul ez még csak az egyik probléma.
A másik az, hogy ugyebár az alumíniumot nem lehet megszabadítani az oxidjától. Amint leszeded róla, abban a pillanatban új képződik rajta. Ez egyébként egy nagyon jó tulajdonsága, mert ez az oxidréteg egy védőréteg, amely megvédi a további oxidációtól. Sajnos viszont ez egy újabb probléma hegesztéskor. Ha megolvasztod az alumíniumot, a tetején fog úszni az oxidréteg (kb. mint a forralt tejen a bőre), ami szintén meggátolja az összeolvadást.Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?
-
VW
aktív tag
Az ISKRA milyen gyártmány? Szlovén? Szlovénia=si ? (a honlapjuk)
21 éve a Prohardveren. Sajnos a légzés nem intelligencia függõ, különben elég sok probléma megoldódna.
-
senior tag
válasz Tangerine #159 üzenetére
Köszi a linket!
Természetesen - ahogy hangsúlyoztam is - kisebb, egészen finom munkákhoz használnám, nem egy egész kerítéshez. Még esetleg arra gondoltam hogy vékony lemezeket, vagy olyan repedéseket javítanék vele, amelyek pl szerszámokon jönnek létre. A propángáznál persze jobb lenne az acetilén, de azzal elég nagy macera van, és ilyen kis méretben nem is kapni... Persze ez sem olcsó mulatság, mert az egyszerhasználatos palackok marha drágák (6-8e Ft) de néha kellene csak, akkorviszont nagyon. További mániám a kipuffogó készítés, javítás is..
Amit még nagyonjóvolna tudnom megcsinálni, az az alumínium hegesztés..
Lánggal megoldható lenne??? (Egy többszázezer Ft-os AWI gépre egyszerűen nincs és nem is lesz egy jó darabig pénzem)
Emelett épp most akarok én is nézni egy MIG gépet, ha minden igaz az ISKRA gyártmány kedvező árú lenne. Ha megvan a gép adom az infót honnan lehet beszerezni.
[Szerkesztve] -
VW
aktív tag
Tudnátok egy megbízható-kedvező árú(nettó áron stb.) szaküzletet-emberkét ajánlani,akitől MIG CO heggesztőt vásárolhatnék?
21 éve a Prohardveren. Sajnos a légzés nem intelligencia függõ, különben elég sok probléma megoldódna.
-
Tangerine
senior tag
Nézd meg ezt az oldalt: Bővebben: link
Szerintem ez a propános kütyü inkább forrasztásra való. Vagy apróbb cuccokat hegeszteni. De a kerítésnél érzésem szerint el fog vérezni.
A 3000 ˙C-ban már a marketing is benne van. (max. 2750)
-
senior tag
Még annyit kérdeznék, hogy vaskapu hegesztésekkor (zártszelvényekből készült) számít-e hogy levan festve?? A festéket el kell hegesztés előtt távolítani, avagy elég ha letisztítom és hegesztő spray-el átfújom a felületet?
-
senior tag
ÜDv!
Na vazze! Most voltam egy OBI-ban, ahol megnézegettem a hegesztő gépeket és láttam egy kis ROTHENBERGER autogén hegesztő kit-et.
oxigén+(ha jól emlékszem) propán palackból + kiegészítőkből áll, ami elég drága - 40e Ft, de ami nagyon-nagyon megfogott, hogy olyan fúvókafejek is vannak hozzá, amik - túlzás nélkül - olyan vékonyak mint egy orvosi injekciós tű!!!! 3000 celsius fokos melegítéssel! Rá is van írva, hogy ékszerészeknek, hobbizóknak is ajánlott, elképesztően finom munkákat is lehet vele csinálni (0,1 mm!!!-es olvasztószál vastagságtól) Mondanom se kell, én foglalkozom modellépítéssel és ott mindenféle finom munkák vannak - így rögtön 'beleszerelmesedtem' a cuccba! Valaki látott már ilyet, tudna róla több infót adni hogy milyen is ezzel dolgozni? (Gondolom azért elég gyakorlott kézügyesség kell hozzá, mert az egyik kézben a lángfúvó, a másikban pedig az olvasztórudat kell tartani) -
Tangerine
senior tag
-
pweisz
senior tag
válasz Tangerine #150 üzenetére
Nekem csak olyat sikerül összehozni hogy összevissza lessz a varrat, van ahol semmit sem fog, mert túl gyorsan huzóm, van ahol meg egy bumszli, van ahol meg a két anyagból csak az eggyiket találom el, bár mostmár viszonylag megy Na meg az elektródának az anyaghoz való hozzá aplikálása össze szokott jönni, úgy hogy kombinált fogóval lehet néha csak letörni. Kell a gyakorlat rendesen hogy normálisan menjen a hegesztés.
-
Tangerine
senior tag
itt van angol adattábla: Bővebben: link
Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?
-
Tangerine
senior tag
> Mondjuk a sima elektródás ívheggesztőnél a salak a varraton kívül van, amit lekkell róla verni.
Ideális esetben így van/így kellene, hogy legyen.
> Védőgázasnál meg nem tudom hogy mükszik .
Védőgázasnál egyáltalán nincsen salak (nem véletlenül szorgalmazom ezt)
> Tangerine: olyan is van hogy a varratban benn marad a salak?
Hajjaj. De még mennyire hogy van. Teljesen vegyesen is lehetséges, hogy a varrat tele van salakzárványokkal. Ilyenkor a varrat mechanikai tulajdonsága a nulla felé közeledik.
Ráadásul ezen nem is lehet javítani, nem lehet újra felmelegíteni a varratot. Ezen csak a flex segíthet (varrat kiköszörül, újrahegeszt)Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?
-
-
Tangerine
senior tag
Nem hiszem, hogy áramütéstől kellene tartani. Sokkal inkább megégetni fogod magad, mint megrázni.
Van egy olyan tulajdonságuk a hegesztő cuccoknak, hogy üresjárati feszültség (http://www.trakis-hetra.com/hu/3/fogyel.htm) ez max 40-50 V ami nem fog agyoncsapni, akár kézzel is foghatod.
(A koaxban sokkal nagyobb fesz van.
Víz alatt gondolom nem akarsz hegeszteni.
A bőrödhöz érve nem jön létre az ív, túl nagy az ellenállásod, hacsaknem te vagy a fém Terminátor.Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?
-
senior tag
ÉS mégegy kérdés:
bevont elektródás ívhegesztésnél mindig képződik salakanyag a varraton? Avagy a folyamat tulajdonképp úgy zajlik le, hogy a hő hatására a pálcából kiolvad a kötőfém a munkadarabra majd az így keletkező varratot 'betakarja' a pálcán lévő szintén ráolvadó védőbevonat, hogy a légkör kedvezőtlen hatásaitól megvédje, takarja? Ergo, az ilyen jellegű hegesztési varrat sosem lesz tiszta fémkötésű, mert a folyamat miatt mindig tartalmazni fogja a védő-salak-anyagot? -
senior tag
válasz Tangerine #143 üzenetére
Köszönöm, gondolkozom a dolgon, bár inkább akkor a CO2-re hajlok én is.
Kétségtelen azért hogy a pálcás hegesztésnek is megvannak a maga előnyei. (pl víz alatt azzal hegesztenek nem? ) No meglátjuk.
Amivel nem vagyok tisztában (de lehet kérdeztem már régebben), hogy ugyebár elektromos ívhegesztésnél árammal dolgozunk, és fém anyagokat hegesztünk. A fém ugyebár vezeti az áramot. Ha én puszta kézzel megfogom (odakapok rögzítés céljából) a fém munkadarabot, akkor ott helyben menten agyonvág az áram? Avagy - ahogy hallottam, olyan nagyfrekvenciás áram jön létre az ívnél, ami 'nem káros' az emberre, tehát olyan lehet mikor pl a TV koax kábelvégét fogdosod és olyan kellemetlenül bizsereg a kezed tőle, a benne lévő elektromosságtól??
És vajon mitörténhet ha véletlen a csupasz bőrfelülethez érünk a pálca, vagy pisztoly végével? Meghegesszük magunkat kicsit, avagy nem is jön létre az ív?
(Hmm.. Asszem ezen kérdésekkel kicsit fényderül hiányos fizikai - elektromoságtan ismereteimre, dehát inkább kérdezek mint nem kérdezek.. )
[Szerkesztve] -
senior tag
Nah, most találtam a neten egy ISKRA MIG 150 tipusú hegesztőgép hírdetést, újonnan, 1 év garanciával, 5Kg-os (Messer) szabvány töltött CO2 palackkal, reduktorral, munkakábellel, 0,8/5 Kg-os huzalelektródával együtt 66e Ft-ért!
(Kipróbálható, megmutatják, egy kesztyű meg egy pajzs kell hozzá és már lehet is hegeszteni vele)
Adatai:
- 230V
- 40-145A
- 0,6-0,8 mm-es huzal
- 4 stop állás
- 28 Kg
De bővebben itt Mig 15 néven (lemaradhatott egy nulla)
Namostakkor ezt vagy azt válasszam???
(Ez a CO2-es azért több lenne úgy 20e Ft-al mindent egybevéve, de azért a minőség a fontos alapon kérnék véleményt)
[Szerkesztve] -
senior tag
válasz Tangerine #139 üzenetére
Jut eszembe a gép adatai közt szerepel, hogy 1,5 - 3,25mm pálca használható hozzá.
Én javarészt zártszelvényeket szeretnék összehegeszteni, azokból mindenféle állványt, vasasztalt, padot, akár polcot is csinálni - egyenlőre ezek a legfontosabbak. Kíváncsi lennék hogy olyan 4*2cm-es profilmetszetű zártszelvényeket hogyan lehet hegeszteni vele, megegyeztem az eladóval hogy mindenképp mutassa meg hogyan dolgozik a gép.
Ahogy nézegetem újból a hegesztőgép kínálatot, hát amit 40e Ft alatt a barkácsboltokban lehet kapni... bililemezből készült ház, otromba állat amper szabályozóval, a kapható legolcsóbb, leggagyibb kapcsolókkal ellátva, valami ótvar pálcafogóval, dög nehéz, tiszta ratyi az egész.
Úgy 80e Ft-től kezdődnek a normálisabb - valahogy jobban kinézőbb, látszólag már mondhatni minőségibb inverteres hegesztők - amik még mindig a hagyományos pálcás tipusok.. (Ezek után mibe kerülhet egy kicsit is normálisabb CO2-es gép... )
[Szerkesztve] -
Tangerine
senior tag
válasz kendioxid #135 üzenetére
Hát az attól függ, hogy milyen vastag kábel van a hosszabbítón. Meg a hosszabítóra is rá van írva, hogy mit bír. Szerintem egyel nagyobbat is elbír, mint ami rá van írva. Pl. a 16A-es hosszabbítóba nyugodtan beledugnám a 25A-es fogyasztót, vagy a 10A-esbe egy 16-os fogyasztót..
Egy valamire figyelj, ha hosszabbítódobról van szó, akkor tekerd le teljesen, akkor is ha nem kell a teljes hossz, mert egy nagy fogyasztó esetén nagyon bemelegszik a vezeték, ha fel van tekerve. Az átfolyó áram is és a tekercsként funkcionáló dobban keletkező örvényáram is melegíti. Én már jártam úgy, hogy egybeolvadt az egész vezeték a dobon egy kiadósabb hegesztés után.
-
kendioxid
csendes tag
mit tudtok az alábbi ügyben:
szerintetek lehet hosszabítóval használni (egászséges-e) 16-25A körüli fogyasztóknál, vagy kerüljem a használatát? -
tomcs
őstag
ha mar itt ez a jo kis topik, megkerdezedm.. hatha
nincs veletlen vkin ek motoros csempevagoja? 10 db bordurcsempet kene marha pontosan 45 fokba vagni (azaz 8at 45 fokba, 2t csak rovidebbre) -
senior tag
válasz Tangerine #130 üzenetére
Hát nem sok, de ez van..
Jobbanmondva, nincs és várhatólag nem is nagyon jutok oda egyhamar, hogy legyen számomra elérhető áron CO2-es hegesztőgép. Most voltam az OBIba és ott árulnak egy hibrid gépet, ami normál ívvel megy, de elektródaadagolója van, csak gáz nélkül. Na az kerül még 50e Ft-ba. (Régebben már újságoltam hogy láttam egy NO GAS felirattal ellátott hegesztőgépet ami furcsamód majdnem ugyanolyan pisztollyal megy mint a védőgázosok. Na ez az! Ha bármelyik OBiba bemégy láthatod, TIP márkájú)
Szintén az OBI-ba mondták hogy nem is forgalmaznák védőgázas gépet (a Duna plazához közeli boltról van szó), legutóbb mikor volt nekik a legolcsóbb 70e Ft- volt. -
Tangerine
senior tag
válasz kendioxid #131 üzenetére
> nem gyári trafót akarok csinálni, nekem nem kell ''hőkikapcsoló''(ebből inkább azt szűröm le, hogy kettönk közül te nem értessz hozzá)...
Ahogy gondolod, csak nehogy leégjen.
> sima villanyszereléshez használt tömör vörösréz is megteszi, zizeg, hát zizeg. a z lektronáram, akkor is másneses mezőt fog előállítani...
Hát ha rajtahagyod a szigetelést, akkor az is megteszi. Persze akkor nem tudod olyan sűrűre tekerni, és mégjobban melegszik.Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?
-
kendioxid
csendes tag
válasz Tangerine #128 üzenetére
nem gyári trafót akarok csinálni, nekem nem kell ''hőkikapcsoló''(ebből inkább azt szűröm le, hogy kettönk közül te nem értessz hozzá)...
sima villanyszereléshez használt tömör vörösréz is megteszi, zizeg, hát zizeg. a z lektronáram, akkor is másneses mezőt fog előállítani... -
Tangerine
senior tag
válasz kendioxid #124 üzenetére
Kár nekiállnod, főleg ha alapvető dolgokkal nem vagy tisztában. (a kérdésedből azt szűröm le)
El sem tudod képzelni, milyen drága a tekercselődrót.
A trafókat méretezni szokták, ez adja meg a menetszámokat drótvastagságokat, és a vasmag paramétereit. Ehhez kell kiszámolnod, hogy nmennyi drótot kell venned. Aztán a tekercseléshez gép is kell ám! Szorosan kell tekerni, meg lakkozni (különben zizeg). Aztán kell neki doboz, teljesítményszabályzó (vagy megcsapolások), hőkikapcsoló, hegesztőkábelek, testcsipesz, elektródafogó.
Nem érdemes nekiállni, az biztos. Az alkatrészek több kerülnének, mint készen megvenni.Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?
-
kendioxid
csendes tag
most akarok venni gépeket, szerszámokat a műhelyembe, milyen márkákat ajánlottok, fúró, flex, köszörő, akkusfúrócsavarozó, dekopírfűrész stb.
ha nem használom sokat akkor érdemes venni ezeket a baumaxos 2000 ft-os cuccokat, vagy ezek még arra se jók?
mod:
acetilén(disszu) és axigén palackot keményforraztásokhoz mennyiért lehet kapni, mennyi a töltésük, mennyi a fúvoka hozzá?
mivel tudok olcsón rezet forrasztani rézzel?
[Szerkesztve] -
kendioxid
csendes tag
hány méter és milyen vastag rézvezetékből tekercselik a primer ioll sec. részt, mert 20-30k nagyon sok, biztos érdemesebb venni vezetéket és akár én is megtekercselem.
van egy 24V/16A es trafóm, nem tudom eredetileg mire van, de biztos nem heggesztésre, de 1.5V-os elemből szedett szénrúddal tudok vele rezet ívvel ''forrasztani''. 16A helyett persze ilyenkor jóval több az áram...
mennyi a rövidzárlati áram, amikor 40A a heggesztési áram? -
kendioxid
csendes tag
szerintetek érdemes házilag tekercselni ívheggesztő trafót, esetleg villanymotortekercselővel elvégeztetni, vagy nem éri meg, inkább vesgyek kész heggesztőtrafót?
-
_az
senior tag
Help!
Hátha ti tudjátok, hol találok ilyet...
Vascső kéne. Ugyan nem gázhoz, de az kéne. Fél colos, vagy fél méter hosszú és MENETES. Ha nincs, akkor marad a méhtelep+szomszéd lakatos, de hátha találok egyben valahol...
amúgy ehhez kéne:
Találok ilyen csövet valahol készen???
Thx
[Szerkesztve]az
-
senior tag
Srácok!
Tegnap voltam az OBI-ba, és ott láttam egy olyan hegesztőgépet, aminek hegesztődrótelőtolásos pisztolya volt, de az is rá volt írva hogy NO GAS...
Létezhet az, hogy van olyan működésű gép ami gáz nélkül hegeszt előtolásos ívvel?
Különben meg volt egy 120e Ft körüli TIP Industrie nevezetű 170A-es CO gépezet is..
[Szerkesztve] -
misu
senior tag
Hy All!
Újra itt az ezermesterek között..
Kaput kellene csinálnom..
Még sohasem csináltam ilyet..
Szóval 40-es ''L'' vasból, 5-ös vastagsággal lenne az alapanyag..
1,5m magas és 2,5m széles lenne és dupla szárnyú....
mod: egyenlőre merevítés nélkül...
amúgy meg colos deszka megy rá 20centi széles és keresztbe...
viszont csak sima (HÁZI) hegesztőtrafóm van otthon (BKI) és 2-es pálcát viszi szépen....
5leteket, tanácsokat szívesen vennék...
Elméletet vágom, de a gyakorlat....szóval más...
Holnap leszek!
Szép napot!
Bye!
[Szerkesztve]Bűn az élet.
-
Tangerine
senior tag
4 állású, az igaz, de szerintem ezzel, plusz a drótadagolóval (szerintem az is befolyással van az áramra) elég jól be lehet lőni az adott feladatra.
Biztos jobb egy 150-200e Ft-os, ha valaki meg tudja fizetni.
Össze lehet a 40e-es géppel is hegeszteni különböző vastagságú lemezeket, éppen a múlt héten próbáltam 1-es és 4-es lemezzel. Ilyenkor kicsit érdemes gyorsabban húzni a varratot, és a vastagabbra rátartani.
Milyen gépet árulnak az OBi-ban?
Ha nagyon pattog, akkor elképzelhető, hogy:
- túl kevés a CO2
- túl sok a CO2
- túl kicsi az áram
- a fúvóka vagy áramátadó-fej (nem tom hogy híják) nagyobb, mint a drót. Pl. 0,8-as fúvókában 0,6-os drót nem érintkezik rendesen.
Az enyém is letilt időnként, sajna olyankor várni kell, míg lehűl. Bár én már láttam szobaventivel megtámogatott levett burkolatú gépet is.
Az enyém leginkább akkor tiltott le, amikor a tartányt hegesztettem 4-es lemezből, bár egy élt (40-50 cm) meg tudtam egyszuszra hegeszteni.
Ipari/étkezési CO2? Szerintem hülyeség, csak egyfajta CO2 van. Ha mégis lenne, akkor valószínűleg annyi lenne a különbség, hogy az étkezési tisztább, ami max előny lehet. Én pl egy szódástól kunyeráltam a CO2 palackomat, amit odaadott egy O2 palackért. Tehát ha van étkezési, akkor az az volt. Utána már a Lindénél cseréltem, de nem vettem észre különbséget. Viszont az argon és a CO2 között, ég és föld a különbség.
A vetemedést nem nagyon tudod elkerülni. Esetleg azt szokták, ha nincs mechanikai igénybevétel (pl egy folt a kocsi alján), akkor nem kell végighegeszteni, hanem csak kis szakaszokat. Vagy nem tudom, hogy ma hogy csinálják, de régebben azt is láttam, hogy pl küszöbcserénél nem hegesztik, hanem keményforrasszák rézzel. Ehhez persze lánghegesztő cucc kell. Az egyik gyorsan forrassza (kis darabokat), a másik meg a víztől csöpögő ronggyal azonnal lehűti.
Ha végig kell hegeszteni a lemezt, szerintem akkor is érdemes először megpötyögtetni, és utána minél gyorsabban csinálni.
De a kalapálást nem lehet megúszni pl egy ajtó foltozásnál.
Na persze a kalapálás egy külön művészet, hogy hogyan kell, hol kell melegíteni, ütni és mennyire. Melegít-üt-hűt.
-
TitiRii
senior tag
válasz Tangerine #113 üzenetére
Inkább irj pár tanácsot
nekem szintén egy ilyen obis 140a vacakom van
anno én tanultam ezekkel a gépekkel dolgozni, de azok kicsit profibbak voltak, nem csak 4 álású volt a kapcsoljuk
azzal tudtam hegeszteni rohadt vékony lemezeket is egymshoz és egymásra, meg 1cm castag fémeket is rendesne össze olvasztva, söt a vékonyat a vastaghoz is
ezzel a problémáim: ha külömbözö vastagok a fémek a vékonyabbat nagyon megolvasztya, a vastagabat meg nem csak ráolvad a vékonyabb össze nem, egy csavarhuzoval lepatintom róla
vékonyakat sem tudok egymáshoz mert átjukad, vagy csak ''pattog rajta'' nem hegesz
vastagakat jol hegeszt(4*4 zárt szelvény 2mm falvastagsággal) csakhogy hamar bemelegszik és oylankor letilt, és ha meleg akkor nem hegeszt normálisan, szintugy csak pattog a fémen és a felszinre olvad amik aztán rohadtul nem tartanak semmit,
többen mondták már hogy azért lehet a pattogás mert sok cot kap, vagy pedig nem ipari gáz hanem étkezhez hazsnált co val van töltve
ebben menyi a valoság alap?
ezen felül hogy érdemes lemezeket egymáshoz hegeszteni anélkül hogy meggyürödne vetemedne, hullámosodna?(pl kocsi karoszéria)Akinek kell valami, vagy akar valamit munka időben keressen az itt megadott telefonszámon! Köszönöm.
-
Tangerine
senior tag
Igen, a huzal jön ki a pisztolyból, ugyanúgy mint a rotring ceruzából a hegy, csak sokkal gyorsabban, akár 20 cm/sec. Ez megolvad, és ebből lesz a varrat.
Elsőre fura, de hamar rá lehet érezni.
A CO2-t úgy állítsd be, hogy éppenhogy csak jöjjön, de azért ne fröcsögjön nagyon a fém. Mint ahogy a levest fújod, kb annyira jöjjön a CO2. Ki kell tapasztalni.
Elmész a MÉH-telepre hozol egy csomó lim-lomot vasdarabot oszt' összehegeszted őket gyakorlásképpen.
A varrat vastagsága elág sok mindentől függ:
- drót vastagsága
- drót sebessége
- áramerősség
- milyen gyorsan hegesztesz
Ha eljössz érte Paksra, akkor megmutatom hogyan kell.Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?
-
senior tag
válasz Tangerine #111 üzenetére
Nézegetem ezeket a CO hegesztő gépeket, közel állok hozzá, hogy lesz ami lesz veszek egy gépet, meg hozzávaló cuccokat, elolvasok néhány interneten talált szakmai dokumentációt és nekiállok hegeszteni magamtól - bár jóvolna ha valaki tudna időt szakítani rá és segítene, hogy egyáltalán mit és hogyan kell. (gépkezelés és hegesztés)
Az OBI-ban egyféle, 140A- es gépet kapni, 45e Ft-ért. Adnak hozzá egy kis tekercset is, azon láttam, hogy azért elég vékony az a huzal amivel hegesztenek.
Konkrétan a huzal folyósodik el a magas ívhőfokon és kötést alkot a vasdarab anyagával?
Milyen vékony varratot lehet készíteni vele? Minél jobban adagolódik a huzal, gondolom annál vastagabb lesz a varrat.. -
senior tag
válasz Tangerine #105 üzenetére
Hű, ha én így tudnék hegeszteni boldog lennék!
(Sok fórumon óva intenek a gagyi pár tízezer Ft-os gépektől, mert fröcskölnek, rossz kivitelezésűek és nem lehet velük jól dolgozni..)
Olyan nagyon finom és vékony hegvarratokat hogyan lehetne csinálni pl 1-2mm-es alu lemezeknél, profiloknál, léceknél?
[Szerkesztve] -
Tangerine
senior tag
Köszi a kimerítő választ. Ennyire részleteiben sosem tanultam. Én csak szimpla géplakatos vagyok, szóval a hegesztés csak egy dolog volt a sok közül, amit tanultunk.
Mivel hétvégén ismét hegedülni szándékozom, ezúttal 1,5-ös saválló lemezből kellene egy doboz-szerűséget csinálnom a páraelszívó kivezetéséhez.
Azt mondd meg nekem, ha tudod, hogy jó lesz-e nekem ehhez a CO2, vagy argont kell szereznem? Drótom már van, de még sosem hegesztettem saválló dróttal. Eddig max. olyat csináltam, hogy egyik darab saválló a másik sima, és sima dróttal hegesztettem.Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?
-
Tangerine
senior tag
Mivel aktuális volt egy kis hegedülés, tegnap megejtettem, és csináltam mindjárt képeket is neked a cuccokról: Bővebben: link
Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?
-
senior tag
Hűű!
Találtam egy nagyon jó hegesztéssel is foglalkozó oldalt, aminél rengeteg érdekes linkek is vannak! (pl angol nyelvű leírás a hegesztés során fellépő veszélyekről)
És itt találtam ezt is:
[Szerkesztve] -
Romeo23
tag
MIG= metal inert gas. Semleges védőgázt használsz. Ilyenek a nemesgázok. Mindegyik jó lenne hegesztésre, de nagyon drágák, így marad a viszonylag olcsóbb argon és főleg az USA-ban alkalmazott hélium. Előnyük, hogy kicsi az ionizációs potenciáljuk, azaz 10-30 V ívfeszültséggel fenn lehet tartani a villamos ívet pl argon gázban. Másik nagy előnye az argonnak, hogy meg lehet benne valósítani a permetszerű cseppátvitelt, ami minimális fröcskölést eredményez. Hátránya a magas ára.
MAG=metal active gas. Aktív védőgáz alkalmazása. Ilyen a CO2. Olcsóbb, mint a nemesgáz, de vele csak nagycseppes anyagátvitel valósítható meg, amely fröcskölés tekintetében nem a legkedvezőbb.
A gázpalackon van egy átfolyás mérő. Ezzel méred az átáramló gáz mennyiségét. Van egy szabályzó rajta vagy talán mellette, és azzal állíthatod ezt a mennyiséget.
A hegeszőáram a bevitt hőmennyiségre van hatással: Q=I*I*R*t. Tehát I a négyzeten Ha a bevitt hőmennyiség nő, nő a hegesztendő anyag hőmérséklete. A hegesztőáram növelése nagyobb hegfürdőt eredényez, ha közben nem változtatod a hegesztési sebességet. Minél nagyobb áramra képes egy gép, annál nagyobb az átolvasztható anyagvastagság anyagminőségenként. Lényeges szempont egy áramforrásnál hogy milyen áramnemre és polaritásra képes.
AWI hegeszés a legjobb mech. tulajdonságokat adja. Alumíniumra a legjobb választás, váltakozó árammal. Ha csak egyenáramot tud a gép akkor Al-hez mindenképpen fordított polaritás kell (elektród pozitív)
[Szerkesztve]Project Torque nickem: PeArp80
-
Tangerine
senior tag
Sokkal komolyabb elektronikájuk van. És méretre is kisebbek.
Valóban nem kell eletródaadagoló, de ez legalább annyira hátrány mint előny, ugyanis neked kell adagolni a pálcát, miáltal az egyik kezed ezzel teljesen lefoglalod. Egyébként azzal is szépen lehet hegeszteni, akár alumínium öntvényt is. Én csak kipróbálás erejéig használtam AWI-t, úgyhogy nem nagyon tudok nyilatkozni róla.Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?
-
Tangerine
senior tag
A ''pisztoly'' (nem tudom, hogy vajon ez-e a hivatalos neve ) jár a géphez, azaz együtt van a géppel, nem is lehet elválasztani tőle. Ebben van egy cserélhető betét. Ez olyan mint egy karburátorfúvóka. Van egy furat a közepén, ebből a drót vastagságának megfelelőt kell beszerelni, hogy ne lötyögjön a drót (gondolom az érintkezés miatt), de be se szoruljon.
Van rajta egy gomb. Ennek megnyomásakor két dolog történik. Elindul a CO2, és ha be van kapcsolva a gép, akkor a drót is elindul kifelé, azaz máris lehet hegeszteni.
A 140 A a maximális áram amire a gép képes. Ezt tkp. lehet íverősségként is felfogni.
Minél nagyobb annál jobb a gép, azaz annál vastagabb anyagot tudsz vele hegeszteni. Ennek persze egyéb vonzatai is vannak, nagyobb/nehezebb/drágább a gép. 140-160 A-esnél nagyobb gépek már inkább iparinak számítanak, 3 fázisúak, erre figyelj, főleg ha nincs otthon 3 fázis.
Az én gépem a 4-es lemezzel elbírt, bár élenként pihentetni kellett, mert túlmelegedett.
Ilyen a tartály, amit csináltam 4-es lemezből: http://tangerine.uw.hu/hegesztes/tartaly.jpg
A varrat (le lett festve): http://tangerine.uw.hu/hegesztes/varrat.jpg
Az áramot 4 fokozatban a kapcsolókkal lehet állítani, a tekerővel a drótsebességet lehet állítani, de lehet, (nem vagyok teljesen biztos), hogy a tekerő az áramot is befolyásolja. A komolyabb gépeken két tekerő van, de a 4 fokozat tökéletesen jó barkácsra.
Ne a neten keresgess szerintem, az akciós katalógusokban hamarabb találsz.
A MIG/MAG különbséget Misu leírta a 68-as h.sz.-ban. Attól függ, hogy milyen gázt használsz. Ha argon, akkor MIG, ha CO2 akkor MAG. A gép viszont ugyanaz.
Képeket valószínűleg tudok majd csinálni később.Vacillálni, vagy nem vacillálni, ez itt a kérdés, vagy mégse?
Új hozzászólás Aktív témák
- Egy újabb érdekes eset [Update HSZ-ben]
- Suzuki topik
- Politika
- Nők, nőügyek (18+)
- Karnyújtásnyira van Kína a HBM2 memóriák gyártásától
- Milyen légkondit a lakásba?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Napelem
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest