Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
misu
senior tag
válasz Tangerine #54 üzenetére
Hy!
egy kicsit belebarmolok, elnézésed kérem!...
''Ívhegesztés (elektródás)''-BKI (Bevontelektródás kézi ívhegesztés)angolul MMA
A bevonat miatt nem tudtál szép varratot csinálni...
Próbáld meg egy rutilos ''R'', vagy dupla rutilos pálcával''RR''...bele fox szeretni..
Lehet egy pálca savas, bázikus, cellulózos, rutilos, stb...illetve rutillal kombinálva...nem vagyok annyira otthon benne...
''Ívhegesztés (védőgázas fogyóelektródás) alias ''CO2' már nem nagyon használják.. mármint csak az elnevezést...
- sVFI ((semleges)Védőgázas Fogyóelektródás Ívhegesztés) MIG.(Metal Inert Gas)
- aVFI (aktív) Védőgázas F....I... MetalActiveGas
Az aktív gáz a fürdőben oldódik, reakcióba lép...(CO2, stb)...persze azért ez is lezár a levegőtöl...
A semleges, vagy inert, főleg nemesgázok...általában a hegfürdőt védik az O,N,H-től...nem ötvöznek, vagy pótolnak szenet...arra ott az elektróda+bevonat...
''Ívhegesztés (argon védőgázos wolframelektródás) alias AWI'' Volfrám ELEKTRÓDOS!!! mert az elektróda fogy, az elektródnak nem szabad elfogyni, elégni...stb...én is belenyomtam persze.......a wolfrám jó vezető, itt a gáznak fontos szerepe van! Gondolj csak a villanykörtére...abban is benne a w szál...
nincs oxigén, nem ég el! Ezt (is!)védi a gáz.
-Pálca, nincs benne áram, hozaganyag.
-Elektróda,áramjárta, hozaganyag.
-Elektród.áramjárta, de nem hozaganyag!
asszem ez a különbség...
Amúgy mivel foglalkozol?
Sokat hegesztesz?
Minősített vagy? Milyen minősített?
Ajánlom még a hegesztési zsebkönyvet..ezt már a topicnyitónak....ami a neve ellenére marha vastag...
Valamint a nem túl elterjedt hegesztési módokra is keress rá!
-Ultrahangos,
-Lézeres,
-Plazma,
-Dörzshegesztés,
-Fénysugárheg,
-Por alatti heg.,
-Ellenállás heg.
ezek nem túl gyakoriak, de legalább (némelyik!!!) kib@sz*tt drágák...
Bye!Bűn az élet.
-
misu
senior tag
válasz Tangerine #70 üzenetére
Hy!
Szintén technikum, de már X éve...
Vót egy állat gyak.tanárunk, akinek a heg. volt az élete...Ő verte belénk ezeket, még 10 év távlatából is emléxem rá...
Többek között a pálca/elektród/elektróda....
Valóban kicsi különbség, de csak akkor, ha valamilyen eljárást kell konkrétan leírni/kiegészíteni...
Szóval általában tényleg nincs sok értelme...
MIG/MAG-nál a gázt keverik?
Nem tudtam...mihez használják?
Nekünk csak láng+ív volt, védögázast egyszer mutattak, mert általában azzal fusiztak......szóval nincs nagy gyakorlatom...otthon kerítés, kipufogó, szalonnasütő... szóval kocahegesztő vok...
Bye!Bűn az élet.
-
senior tag
válasz Tangerine #87 üzenetére
Hát jó lehet igazad van hogy inkább cuccokat vegyek tanfolyami pénzen..
Őszintén megmondva így totál kezdőként idegenkedem a gázos hegesztéstől, eléggé macerának tűnik (és az is..) az elektromoshoz képest. Meghát éppen azért mert hobbicélra kellene, talán elég is lenne az elektromos hegesztés minősége, hiszen nem autókat készülök gyártani. Persze azért gondolom a szép, jó munka dicsőít mindenkit, és mindenkinek a minőség tetszik..
Szóval vegyük az elektromos hegesztést: Egyáltalán milyen gépet szerezzek be, mitől függ a minőségibb hegesztés a gép szempontjából, illetve milyen elektródát keressek hozzá? Netán valami szakirodalom is 'jólesne nekem'.. bár tudom már említettetek néhányat.. -
senior tag
válasz Tangerine #97 üzenetére
No és a pisztoly milyen legyen? VAgy azt adják a hegesztőgéphez?
Apropó a pisztolyról: A CO2 automatikusan adagolódik belőle, vagy kapcsolóval lehet engedni/elzárni?
A gépről pedig: Ahogy néztem eltérések ott vannak, hogy melyik gép hány Amperes. Ez tulajdonképpen miért érdekes, mit befolyásol? Netán az ív hőmérsékletét/erősségét? Gondolom az áramerősséget azzal a fokozatkapcsolós tekerővel lehet állítani..
Egy képet alkalomadtán tudnál majd készíteni mikor minden összevan illesztve? (a gép, a tartályal, az a pisztollyal stb.)
Különben a neten keresgélek, de nem nagyon találok épkézláb bolti ajánlatot. Az árakat meg szinte titkolják.
Ami nem tiszta még hogy mi különbség van a MIG/MAG hegesztés között pontosan..?
Köszönöm a segítséget!
[Szerkesztve] -
senior tag
válasz Tangerine #105 üzenetére
Hű, ha én így tudnék hegeszteni boldog lennék!
(Sok fórumon óva intenek a gagyi pár tízezer Ft-os gépektől, mert fröcskölnek, rossz kivitelezésűek és nem lehet velük jól dolgozni..)
Olyan nagyon finom és vékony hegvarratokat hogyan lehetne csinálni pl 1-2mm-es alu lemezeknél, profiloknál, léceknél?
[Szerkesztve] -
senior tag
válasz Tangerine #111 üzenetére
Nézegetem ezeket a CO hegesztő gépeket, közel állok hozzá, hogy lesz ami lesz veszek egy gépet, meg hozzávaló cuccokat, elolvasok néhány interneten talált szakmai dokumentációt és nekiállok hegeszteni magamtól - bár jóvolna ha valaki tudna időt szakítani rá és segítene, hogy egyáltalán mit és hogyan kell. (gépkezelés és hegesztés)
Az OBI-ban egyféle, 140A- es gépet kapni, 45e Ft-ért. Adnak hozzá egy kis tekercset is, azon láttam, hogy azért elég vékony az a huzal amivel hegesztenek.
Konkrétan a huzal folyósodik el a magas ívhőfokon és kötést alkot a vasdarab anyagával?
Milyen vékony varratot lehet készíteni vele? Minél jobban adagolódik a huzal, gondolom annál vastagabb lesz a varrat.. -
TitiRii
senior tag
válasz Tangerine #113 üzenetére
Inkább irj pár tanácsot
nekem szintén egy ilyen obis 140a vacakom van
anno én tanultam ezekkel a gépekkel dolgozni, de azok kicsit profibbak voltak, nem csak 4 álású volt a kapcsoljuk
azzal tudtam hegeszteni rohadt vékony lemezeket is egymshoz és egymásra, meg 1cm castag fémeket is rendesne össze olvasztva, söt a vékonyat a vastaghoz is
ezzel a problémáim: ha külömbözö vastagok a fémek a vékonyabbat nagyon megolvasztya, a vastagabat meg nem csak ráolvad a vékonyabb össze nem, egy csavarhuzoval lepatintom róla
vékonyakat sem tudok egymáshoz mert átjukad, vagy csak ''pattog rajta'' nem hegesz
vastagakat jol hegeszt(4*4 zárt szelvény 2mm falvastagsággal) csakhogy hamar bemelegszik és oylankor letilt, és ha meleg akkor nem hegeszt normálisan, szintugy csak pattog a fémen és a felszinre olvad amik aztán rohadtul nem tartanak semmit,
többen mondták már hogy azért lehet a pattogás mert sok cot kap, vagy pedig nem ipari gáz hanem étkezhez hazsnált co val van töltve
ebben menyi a valoság alap?
ezen felül hogy érdemes lemezeket egymáshoz hegeszteni anélkül hogy meggyürödne vetemedne, hullámosodna?(pl kocsi karoszéria)Akinek kell valami, vagy akar valamit munka időben keressen az itt megadott telefonszámon! Köszönöm.
-
kendioxid
csendes tag
válasz Tangerine #128 üzenetére
nem gyári trafót akarok csinálni, nekem nem kell ''hőkikapcsoló''(ebből inkább azt szűröm le, hogy kettönk közül te nem értessz hozzá)...
sima villanyszereléshez használt tömör vörösréz is megteszi, zizeg, hát zizeg. a z lektronáram, akkor is másneses mezőt fog előállítani... -
senior tag
válasz Tangerine #130 üzenetére
Hát nem sok, de ez van..
Jobbanmondva, nincs és várhatólag nem is nagyon jutok oda egyhamar, hogy legyen számomra elérhető áron CO2-es hegesztőgép. Most voltam az OBIba és ott árulnak egy hibrid gépet, ami normál ívvel megy, de elektródaadagolója van, csak gáz nélkül. Na az kerül még 50e Ft-ba. (Régebben már újságoltam hogy láttam egy NO GAS felirattal ellátott hegesztőgépet ami furcsamód majdnem ugyanolyan pisztollyal megy mint a védőgázosok. Na ez az! Ha bármelyik OBiba bemégy láthatod, TIP márkájú)
Szintén az OBI-ba mondták hogy nem is forgalmaznák védőgázas gépet (a Duna plazához közeli boltról van szó), legutóbb mikor volt nekik a legolcsóbb 70e Ft- volt. -
senior tag
válasz Tangerine #139 üzenetére
Jut eszembe a gép adatai közt szerepel, hogy 1,5 - 3,25mm pálca használható hozzá.
Én javarészt zártszelvényeket szeretnék összehegeszteni, azokból mindenféle állványt, vasasztalt, padot, akár polcot is csinálni - egyenlőre ezek a legfontosabbak. Kíváncsi lennék hogy olyan 4*2cm-es profilmetszetű zártszelvényeket hogyan lehet hegeszteni vele, megegyeztem az eladóval hogy mindenképp mutassa meg hogyan dolgozik a gép.
Ahogy nézegetem újból a hegesztőgép kínálatot, hát amit 40e Ft alatt a barkácsboltokban lehet kapni... bililemezből készült ház, otromba állat amper szabályozóval, a kapható legolcsóbb, leggagyibb kapcsolókkal ellátva, valami ótvar pálcafogóval, dög nehéz, tiszta ratyi az egész.
Úgy 80e Ft-től kezdődnek a normálisabb - valahogy jobban kinézőbb, látszólag már mondhatni minőségibb inverteres hegesztők - amik még mindig a hagyományos pálcás tipusok.. (Ezek után mibe kerülhet egy kicsit is normálisabb CO2-es gép... )
[Szerkesztve] -
senior tag
válasz Tangerine #143 üzenetére
Köszönöm, gondolkozom a dolgon, bár inkább akkor a CO2-re hajlok én is.
Kétségtelen azért hogy a pálcás hegesztésnek is megvannak a maga előnyei. (pl víz alatt azzal hegesztenek nem? ) No meglátjuk.
Amivel nem vagyok tisztában (de lehet kérdeztem már régebben), hogy ugyebár elektromos ívhegesztésnél árammal dolgozunk, és fém anyagokat hegesztünk. A fém ugyebár vezeti az áramot. Ha én puszta kézzel megfogom (odakapok rögzítés céljából) a fém munkadarabot, akkor ott helyben menten agyonvág az áram? Avagy - ahogy hallottam, olyan nagyfrekvenciás áram jön létre az ívnél, ami 'nem káros' az emberre, tehát olyan lehet mikor pl a TV koax kábelvégét fogdosod és olyan kellemetlenül bizsereg a kezed tőle, a benne lévő elektromosságtól??
És vajon mitörténhet ha véletlen a csupasz bőrfelülethez érünk a pálca, vagy pisztoly végével? Meghegesszük magunkat kicsit, avagy nem is jön létre az ív?
(Hmm.. Asszem ezen kérdésekkel kicsit fényderül hiányos fizikai - elektromoságtan ismereteimre, dehát inkább kérdezek mint nem kérdezek.. )
[Szerkesztve] -
pweisz
senior tag
válasz Tangerine #150 üzenetére
Nekem csak olyat sikerül összehozni hogy összevissza lessz a varrat, van ahol semmit sem fog, mert túl gyorsan huzóm, van ahol meg egy bumszli, van ahol meg a két anyagból csak az eggyiket találom el, bár mostmár viszonylag megy Na meg az elektródának az anyaghoz való hozzá aplikálása össze szokott jönni, úgy hogy kombinált fogóval lehet néha csak letörni. Kell a gyakorlat rendesen hogy normálisan menjen a hegesztés.
-
senior tag
válasz Tangerine #159 üzenetére
Köszi a linket!
Természetesen - ahogy hangsúlyoztam is - kisebb, egészen finom munkákhoz használnám, nem egy egész kerítéshez. Még esetleg arra gondoltam hogy vékony lemezeket, vagy olyan repedéseket javítanék vele, amelyek pl szerszámokon jönnek létre. A propángáznál persze jobb lenne az acetilén, de azzal elég nagy macera van, és ilyen kis méretben nem is kapni... Persze ez sem olcsó mulatság, mert az egyszerhasználatos palackok marha drágák (6-8e Ft) de néha kellene csak, akkorviszont nagyon. További mániám a kipuffogó készítés, javítás is..
Amit még nagyonjóvolna tudnom megcsinálni, az az alumínium hegesztés..
Lánggal megoldható lenne??? (Egy többszázezer Ft-os AWI gépre egyszerűen nincs és nem is lesz egy jó darabig pénzem)
Emelett épp most akarok én is nézni egy MIG gépet, ha minden igaz az ISKRA gyártmány kedvező árú lenne. Ha megvan a gép adom az infót honnan lehet beszerezni.
[Szerkesztve] -
senior tag
válasz Tangerine #164 üzenetére
Óóóóó Báázz.... Hát csak mindenáron kiakarnak cseszni a kispénzű polgárokkal???
Valami módon csak meglehet már oldani az alu hegesztését.... Különben ahány embert kérdezek annyi félét mond. Van aki aztmondja, hogy pálcás hegesztővel is meglehet oldani, csak jófajta pálcát kell hozzá választani. Van aki aztmondja, hogy lánggal is lehet, csak elő kell kezelni az alut hozzá, megfelelő kencékkel.. Amit meg én kérdezek még, hogy mi van ha MIG-es CO-s gépre argongázt kötök védőgáznak? Úgy sem lehet alut hegálni vele?
Amúgy tegnap felhívtam a fószert és több darabot is betud szállítani, így közkinccsé teszem az amúgy nyilvános hirdetési felületen közzétett telszámát: 06-20-388-3837
ami a kellemetlen az egészben, hogy 66e NETTO a gép ára, azaz brutto 88e Ft! De (sajnos) még így is a legolcsóbb MIG-es gép amit kapni lehet boltban, újonnan, 1 év garival.. Az viszont nagyon pozítív - mint ahogy már említettem - hogy minden jár a géphez, tehát egy kesztyű meg egy pajzs kell hozzá és már lehet is heggeszteni, plusz a fazon bemutatja a gépet, vagy akár ki is lehet próbálni. Szóval nincs más választás ha valaki új és olcsó MIG gépet akar. Honlapon különben itt található róla leírás:
Bővebben: link
Az adatai között van egy 16 A meg 21 A -es jelzés, ez azt jelenti hogy ennyi a min/max áramfelvétele? (Ez azért lenne érdekes, mert a villanyórám asszem valami 10-25 A-es, tehát épphogy elbírná nem?)
[Szerkesztve] -
senior tag
válasz Tangerine #164 üzenetére
Ja és mégegy dolog!
Meglehetne rendelni a legfaszájosabb, magyarul valaha megjelent, legújabb kiadású Hegesztési zsebkönyvet - immár CD-n is. Az ára elég húzós, 8e Ft + Postaköltség.
Arra gondoltam, hogy viszont ha többen összeállnánk és megvennénk kevesebbe kerülne és hát csak meglehetne oldani hogy 'biztonsági másolatokat' készítsünk róla több példányban.... -
senior tag
válasz Tangerine #178 üzenetére
A kis lánghegesztő cucc tárgytalan lett, mert az egy régebbi tipus és nem jók hozzá már a jelenleg kapható kiegészítők.
Amúgy AFI fogyó elektródás hegesztéssel lehet állítólag alut hegeszteni. Az infók viszont eléggé vegyesek, van aki aztmondja hogy egyenáram kell hozzá, van aki épp fordítva, hogy váltóáramos pálcás géppel lehet alut hegálni. Az biztos hogy pálcás gép esetén valami speckó - aluhoz való - pálca kell.. Meg az inverteres pálcás gépekhez szokták odaírni hogy AWI hegesztésre is alkalmasak. (Gondolom akkor kell hozzá egy argon gázpalack + AWI pisztoly + wolfram)
Erről valakinek infoja?
[Szerkesztve] -
VW
aktív tag
válasz Tangerine #184 üzenetére
Köszi
még vásárlás előtt kértem árajánlatot egy helyi hegesztéstechnikai üzletből.nettó árak: 4m-es munkakábel :14000 ,reduktor:9000 ,drót 5100 ,20kg palack 27000+10000 tőltés
álítólag tud a gépem pontheszteni és alut is.
hát lesz mit tanúlnom a következő időkben,de annál jobban várom.
kicsit úgy érzem ,megtaláltam életem értelmét - olvaszunk fémeket egymásba
ui.:az ISKRA mig 150A 66K-ért adják,nincs plusz áfa20 éve a Prohardveren. Sajnos a légzés nem intelligencia függõ, különben elég sok probléma megoldódna.
-
senior tag
válasz Tangerine #189 üzenetére
Azt eltudná valaki magyarázni, hogy ezek az automata pajzsok hogyan is működnek? Nincs valami késlekedés a fényre sötétedő üveg esetében?
A másik: Nem tudom hogy vajon a villanyórám elbírná-e egyáltalán a hegesztőgépet...
Honnan lehet tudni hogy mennyi áramfelvétel átlépésénél vág le a biztosíték?
Az órán az áll hogy 10-40A -ig, a billenőkapcsolós biztosítékon meg hogy 20/220/380 értékek szerepelnek. (Azt jelentheti hogy 20A 220V és 380V -nál?)
Adott esetben ha leakarom cserélni a biztosítékot, avagy a villanyórát, netalántán arra vetemednék hogy kéne egy 380V-os dugalj is, kihez fordulhatok? Az ELMŰ höz? Vagy megtudja ezt oldani egy szaki villanyszerelő is? Bekell hivatalosan jelenteni az ilyesmit?
(150e Ft-ért egy isteni 380V-os MIG hegesztő gép ajánlatom lenne... CLOOS gép, 260A-os, kevesebb mint féláron)
[Szerkesztve] -
VW
aktív tag
-
VW
aktív tag
válasz Tangerine #198 üzenetére
Kipróbáltuk a CO hegesztőt,minden nagyon király.
A kapcsolókat is leteszteltük
1.Drótsebesség
2.Arra nem tudtunk rájönni mire jó a gomb.
3.Drót továbbító (befűző)
4.Ponthegesztés időtartamát lehet szabályozni vele
5.Kapcsoló alsó állásában a pisztoly megnyomásakor indul a hegesztés,mégegyszeri nyomásakor leáll. (nem kell folyamatosan nyomni a pisztolyt)
6.Gázcserénél a rendszer áttisztítása az új gázzal.
Mégegyszer kösz a segítséget.20 éve a Prohardveren. Sajnos a légzés nem intelligencia függõ, különben elég sok probléma megoldódna.
-
senior tag
válasz Tangerine #214 üzenetére
Úgy tűnik...
Van énnekem egy nagy bajom...
Hogyan lehetne úgy hegeszteni mintha csak a forrasztás 'lágyságával', az olvadásának finom terülésével és utókezelés, csiszolás mentességével szeretnénk dolgozni?
Ugyanis az a bajom, hogy néha 'érzékeny' helyen lévő dolgokat kellene tuti kőkeményen tartósra hegesztenem, de úgy, hogy hegeldolgozás gyanánt nem csiszolhatom meg a hegesztést utána, mert vagy nem fér oda a csiszoló, vagy félek, hogy belecsiszolok a 'környéken' másba és az nem lenne jó dolog...
pl most olyanba futottam bele, hogy kb egy félcenti hosszan és 3mm szélességben egy rés lett, azaz átlukadt egy motorblokk háza. A blokkház fala kb 1-1,5mm vastag lehet, a rés mögött, belül a vezérműlánc, láncfeszítő, stb dolgozik. (feltehetőleg a laza, megnyúlt, rosszul beállított láncfeszítőjű vezérműlánc koptatta ki a házát és most a résen hordja ki az olajat szépen, szorgosan)
Szóval érzékeny helyen keletkezett a rés és ezt kéne befoltozni. A foltozásnak hőállónak kell lennie, kellő keménységűnek és tartósnak.
Valakinek van ötlete hogyan lehetne szépen megoldani a dolgot?
Valami olyan gép kellene, ami szép vékonyan és lassan hegeszt, mintha csak simán forrasztanék.. Esetleg keményforrasztással kellene próbálni?
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest