Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- droidic: Időutazás floppyval: A 486-os visszavág PCem-men
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- ldave: New Game Blitz - 2026
Új hozzászólás Aktív témák
-
Romeo23
tag
Szerintem ha az anyagiakat nézzük mindenképpen a bevontelektródás. A huzaloshoz miért írtad hogy védőgáz nélküli? Nem ismerek olyan ívhegesztő eljárást, amelyhez ne kellene gázvédelem. A bevontelektródás eljárásnál a bevonatban levő anyagokból képződik leginkább CO2 gáz + folyékony salak, ezek védig a levegőtől a cuccost. Szerintem te a fogyóelektródás eljárásra gondolsz, ahoz is vannak porbeles elektródhuzalok, de mindenképpen kell gázvédelem. Szóval a bevontelektródáshoz egy gép kell meg eletróda és kész, ez bizosan olcsóbb, mint még plusz gázt venni. A minőséget tekintve jobb a fogyóeletródás, de a bevontelektródás eljárásnál széles választék áll rendelkezésre hozaganyagok terén. A bevonatban levő anyagokkal sokat lehet változtatni a kapott varrat mechanikai tulajdonságain. Szerintem otthoni célra megfelelő a bevontelektródás hegesztés, arról nem is beszélve hogy az iparban is még használatos.
-
kapcs-ford
őstag
-
Tangerine
senior tag
A keményforrasztásnál nem jön elő az a jelenség, hogy az olvadék és a kemény fém anyag elridegül egymástól és az olvadék megszilárdulása után kis ütődésre leválik az anyagról mintha csak egy öntőformából vennénk ki?
A keményforrasztás sokkal erősebb (diffúziós) kötés ennél. Valahol a ragasztás (adhéziós) és a hegesztés (kohéziós) között van az erőssége.
Ha jól meg van forrasztva, akkor szerintem kizárt dolog, hogy csak úgy elválik a két anyag. -
VW
aktív tag
Bővebben: link
nézz szét itt is (a lap alja felé) Hegarc awi hegesztő gép TIG180 ,288.000Ft
az argon gáznak utánna kérdezek.A MIG-el való alu hegesztést meg legyezőlapos flexel kicsit megcsiszolod és máris tökéletes.
(ne érts félre ,én is a tökéletes munka híve vagyok,de ha valaki felkeres Téged,egy drága vagy nehezen pótólható ,törött alu alkatrésszel az lesz a legkisebb gondja hogy milyen szép a hegesztés,ha a célnak tökéletesen megfelel) -
Tangerine
senior tag
Úgy műxik, mint a kvarcórában a folyadékkristályos kijelző. Azt hiszem váltóáramot kapcsolva rá egyirányba fordulnak a kristályok, és egy polárszűrőn keresztül nézve fekete lesz. Nos ennél nem számjegyek vannak, hanem az egész fekete lesz.
Késlekedés nincsen, vagy nagyon minimális. Az áramkörökben is fénysebességgel megy a villany. Annyit lehet állítani rajta egy potméterrel, hogy mekkora fényre kapcsoljon be.
> Honnan lehet tudni hogy mennyi áramfelvétel átlépésénél vág le a biztosíték?
Sajnos az elmélet és a gyakorlat különbözik, úgyhogy azt mondom csakis kipróbálással.
> 20/220/380 értékek szerepelnek. (Azt jelentheti hogy 20A 220V és 380V -nál?)
380-nál is 20 A
Bár már nem 220 V és 380 V, hanem 230V és 400V.
De ez csak előny, mert ugyanahoz a teljesítményhez kicsit kevesebb amper kell.
>Adott esetben ha leakarom cserélni a biztosítékot, avagy a villanyórát, netalántán arra vetemednék hogy kéne egy 380V-os dugalj is, kihez fordulhatok? Az ELMŰ höz? Vagy megtudja ezt oldani egy szaki villanyszerelő is? Bekell hivatalosan jelenteni az ilyesmit?
Ha dugalj kell, akkor azt bárki megszerelheti, de ha órát kell cserélni, vagy ''biztosítékot'' akkor sajnos csak hivatalosan oldható meg. Ha nagyobb biztosítékot szeretnél, akkor annak sajnos kemény anyagi vonzata van, asszem valami ''hálózatfejlesztési hozzájárulás'' néven fut.
Egyébként van ''380?'' nálatok. Úgy értem van 3 db egyforma 20/220/380 ''biztosíték''?
Azaz hiába akarnál 380-as konnektort beszereltetni, ha nincs 3 fázis.
[Szerkesztve] -
VW
aktív tag
Sajna még mindig nem tudtam kipróbálni a gépet,a munkáim mellett nem jutott rá idő.
Csak be volt kapcsolva,hogy egyáltalán működik e.
A neve: FOR-MIG 180/210 ,németűl van ráírva az oldalára,hogy áram alatt ne távolítsd el a búrkolatot.
Feltúrtam a netet,de nem találtam róla infót.Holnap kőrbefotózom a gépet és az adat táblácskáját is,és belinkelem a képeket.
Az aluhegesztés tesztelése is tervben van,csak kéne szereznem (lehetőleg kedvező áron) egy tekercs aludrótot. -
VW
aktív tag
megvettem a co hegesztőt a Kranom Bt. (einhell szervíz)-nél (a hegesztőgépes fazon) 8.ker Vajda Péter utca12.-ben
arra figyelj,hogy délután 3 óráig vannak csak nyitva.Én is 14.45-kor estem be.Egy gyár udvaron vannak,a portás útbaigazít.
Sajna csak egy csaj volt ott aki nem nagyon értett a dolgokhoz.Annyit tudott mi mennyibe kerűl és mi jár hozzá,de technikai dolgokhoz semmi.Még annyit se mint én ,pedig még csak most szeretném megtanúlni a hegesztést.Egy picike kis raktárszerűségben vannak,pár polc a cuccokkal meg egy púlt.Egy szomszédos helyiségben vannak a hegesztők meg a nagyobb gépek.
Egy kombi MIG-et vettem(magyar gyártmány).180/210A ,4 görgő,megy 220/380 voltról is.Kaptam hozzá 20kg co palackot(töltött),reduktor,4m-es munkakábel,15kg co drótot. ez volt 160K (felénk csak a gép b.200K)
Meg vettem egy automatán sötétedő hegesztő pajzsot 19K-ért. (ezt b.60K-ra mondták itt)
Alkudni nem tudtam az árakból.
Kaptam hegesztőhöz és a pajzshoz is jótállási jegyet 1 év garral,számlát nem.(ezt telefonon előre közölték is). Használati útmutató sem járt.(bár gondolom feltételezik aki ilyesmit vesz,tudja használni)
Hát én ilyen szempontból bajban vagyok,de jön a faterom szombaton hozzám,majd kiokít mi micsoda rajta.(pl. mire jó a gázutánfúvás stb.) és kipróbáljuk a gépet.
Egyszóval semleges tapasztalataim vannak,semmi extra se pro se kontra.Mondtam mit szeretnék,odaadta,bepakoltunk,fizettem és kész.Megbízhatónak látszanak,nem hiszem ha garanciális problémám lenne,elzárkóznának vagy eltűnnének.
Nyugodtan nézz szét náluk. -
Tangerine
senior tag
Az a baj F1DO, hogy úgy érzem nem igazán döntötted el, hogy mit is akarsz hegeszteni/venni.
Mert ez a kis ''zsebhegesztő'' (ez nem leminősítés, csak a méretére utalok), és a MIG hegesztő között ég és föld a különbség, és mindegyik másra jó. Nem igazán lehet az egyiket a másikkal kiváltani. Bár a fajlagos költsége (a ''palackcsere'')szerintem sokszorosa az elfogadhatónak.
Tudom, a legjobb lenne mindkettő.
Szerintem én is tudnám használni valamire. Sőt még néha visszasírom a régi lánghegesztő cuccokat, mert van amihez az lenne a legjobb, mert azzal pl lehet kovácsolni is, vagy csak szimplán melegíteni.
Kár, hogy minden ilyen drága.
-
Tangerine
senior tag
Elvileg MIG-gel lehet argonnal, de nagyon macerás. Meg egyenáramúnak kell lennie, de egy csomó cuccot át kell a gépen cserélni, és még annak is kihívás, aki már vasat tud hegeszteni: Bővebben: link
Szerintem egyelőre vasat hegessz, nehogy az elején elmenjen a kedved.
Az adatai között van egy 16 A meg 21 A (Ez azért lenne érdekes, mert a villanyórám asszem valami 10-25 A-es, tehát épphogy elbírná nem?)
Gondolom 21 A az induló áram, a 16 meg a max üzemi.
Hát nálam előfordul, hogy lecsapja a megszakítót. Lehet, hogy 25-ösre kell cseréltetned, ha nem olyan.
Ha a bruttó 88-ban a palack is benne van, akkor nem annyira rossz ár, hacsaknem tudsz valahonnan egy CO2 tűzoltókészüléket ingyen szerezni (mert az is jó ám hozzá, (megfelelő nyomáscsökkentővel)
). -
-
VW
aktív tag
sikerűlt megvenned a co hegesztőt? én beszéltem a belinkelt hírdetővel,igaz én nagyobb teljesítményűt kérdeztem,de azt mondta annyiért elvihető ami a hírdetésben szerepel.
A kis co-ra meg áfát kér?
nem adja 66K-ért?
csütőrtökön megyek megnézni a hegesztőket a manushoz,lehet veszek egyet
a Hegesztési zsebkönyvel mi újság van? -
F1DO
senior tag
Na, a kis lánghegesztő gép (R-Oxymat 40 L) ki lett lőve, most válaszoltak e-mailemre a Rothenbergeresek és azt mondták, hogy a mostani Roxy készülékekből csak a fúvókákat, a pisztolyt és talán a propán palackot lehet hozzá használni, az O2 palackokat nem. Sajnálom, jó áron lett volna. (Amúgy is keresztbe tett kicsit nekem hogy az ISKRA gép netto áron annyi amennyire számítottam)
Amúgy még CD ügyben azt is lehet hogy én egyedül bevállalom, megrendelem, ha esküt tesztek rá, hogy egy közösen kialkudott áron rendeltek tőlem biztonsági másolatot.... (különben valami 852 oldalas az iromány és nagyon jó híre van, szóval érdemes akit egy kicsit is érdekel a hegesztés)
[Szerkesztve] -
Tangerine
senior tag
Sajnos kizárt dolog, hogy lánggal alumíniumot lehessen hegeszteni.
Én próbáltam, nem ment.
Lásd az előzőleg említett oldalon:
''Lánghegesztésre a kevésbé koncentrált hőbevitel a jellemző, ezért lényegesen szélesebb hőhatásövezettel kell számolni, mint ívhegesztés esetén.
Hogy mit jelent ez konyhanyelven?
Ugye az alumínium az egyik legjobb hővezető. Nem tudod olyan gyorsan és olyan kis ponton melegíteni, hogy megolvadjon. Szinte azonnal elvezeti a bevitt hőt, azaz az egész munkadarab egyszerre melegszik, és nem csak ott, ahol hegeszteni szeretnéd.
Ez úgy néz ki a gyakorlatban, hogy melegíted, melegíted (b@szik megolvadni ahol kellene) majd egy következő pillanatban az egész munkadarab egyszerre megolvad, vagy ha nem is az egész, akkor egy jó nagy darab leolvad a melegített pont környezetében.
Szóval nagyon gyorsan kellene nagy hőt bevinni, hogy ne legyen ideje elvezetődni. Nos ez még acetilén+oxigénnel sem megoldható, nemhogy a jóval haloványabb hőmérsékletű propán+oxigénnel.
Ráadásul ez még csak az egyik probléma.
A másik az, hogy ugyebár az alumíniumot nem lehet megszabadítani az oxidjától. Amint leszeded róla, abban a pillanatban új képződik rajta. Ez egyébként egy nagyon jó tulajdonsága, mert ez az oxidréteg egy védőréteg, amely megvédi a további oxidációtól. Sajnos viszont ez egy újabb probléma hegesztéskor. Ha megolvasztod az alumíniumot, a tetején fog úszni az oxidréteg (kb. mint a forralt tejen a bőre), ami szintén meggátolja az összeolvadást. -
Tangerine
senior tag
Nézd meg ezt az oldalt: Bővebben: link
Szerintem ez a propános kütyü inkább forrasztásra való. Vagy apróbb cuccokat hegeszteni. De a kerítésnél érzésem szerint el fog vérezni.
A 3000 ˙C-ban már a marketing is benne van. (max. 2750)
[Szerkesztve] -
Tangerine
senior tag
itt van angol adattábla: Bővebben: link
-
Tangerine
senior tag
Nem hiszem, hogy áramütéstől kellene tartani. Sokkal inkább megégetni fogod magad, mint megrázni.
Van egy olyan tulajdonságuk a hegesztő cuccoknak, hogy üresjárati feszültség (http://www.trakis-hetra.com/hu/3/fogyel.htm) ez max 40-50 V ami nem fog agyoncsapni, akár kézzel is foghatod.
(A koaxban sokkal nagyobb fesz van.
Víz alatt gondolom nem akarsz hegeszteni.
A bőrödhöz érve nem jön létre az ív, túl nagy az ellenállásod, hacsaknem te vagy a fém Terminátor.
-
F1DO
senior tag
ÉS mégegy kérdés:
bevont elektródás ívhegesztésnél mindig képződik salakanyag a varraton? Avagy a folyamat tulajdonképp úgy zajlik le, hogy a hő hatására a pálcából kiolvad a kötőfém a munkadarabra majd az így keletkező varratot 'betakarja' a pálcán lévő szintén ráolvadó védőbevonat, hogy a légkör kedvezőtlen hatásaitól megvédje, takarja? Ergo, az ilyen jellegű hegesztési varrat sosem lesz tiszta fémkötésű, mert a folyamat miatt mindig tartalmazni fogja a védő-salak-anyagot? -
kendioxid
csendes tag
hány méter és milyen vastag rézvezetékből tekercselik a primer ioll sec. részt, mert 20-30k nagyon sok, biztos érdemesebb venni vezetéket és akár én is megtekercselem.
van egy 24V/16A es trafóm, nem tudom eredetileg mire van, de biztos nem heggesztésre, de 1.5V-os elemből szedett szénrúddal tudok vele rezet ívvel ''forrasztani''. 16A helyett persze ilyenkor jóval több az áram...
mennyi a rövidzárlati áram, amikor 40A a heggesztési áram? -
Tangerine
senior tag
Igen, a huzal jön ki a pisztolyból, ugyanúgy mint a rotring ceruzából a hegy, csak sokkal gyorsabban, akár 20 cm/sec. Ez megolvad, és ebből lesz a varrat.
Elsőre fura, de hamar rá lehet érezni.
A CO2-t úgy állítsd be, hogy éppenhogy csak jöjjön, de azért ne fröcsögjön nagyon a fém. Mint ahogy a levest fújod, kb annyira jöjjön a CO2.
Ki kell tapasztalni.
Elmész a MÉH-telepre hozol egy csomó lim-lomot vasdarabot oszt' összehegeszted őket gyakorlásképpen.
A varrat vastagsága elág sok mindentől függ:
- drót vastagsága
- drót sebessége
- áramerősség
- milyen gyorsan hegesztesz
Ha eljössz érte Paksra, akkor megmutatom hogyan kell.
-
Tangerine
senior tag
Mivel aktuális volt egy kis hegedülés, tegnap megejtettem, és csináltam mindjárt képeket is neked a cuccokról: Bővebben: link
-
Romeo23
tag
MIG= metal inert gas. Semleges védőgázt használsz. Ilyenek a nemesgázok. Mindegyik jó lenne hegesztésre, de nagyon drágák, így marad a viszonylag olcsóbb argon és főleg az USA-ban alkalmazott hélium. Előnyük, hogy kicsi az ionizációs potenciáljuk, azaz 10-30 V ívfeszültséggel fenn lehet tartani a villamos ívet pl argon gázban. Másik nagy előnye az argonnak, hogy meg lehet benne valósítani a permetszerű cseppátvitelt, ami minimális fröcskölést eredményez. Hátránya a magas ára.
MAG=metal active gas. Aktív védőgáz alkalmazása. Ilyen a CO2. Olcsóbb, mint a nemesgáz, de vele csak nagycseppes anyagátvitel valósítható meg, amely fröcskölés tekintetében nem a legkedvezőbb.
A gázpalackon van egy átfolyás mérő. Ezzel méred az átáramló gáz mennyiségét. Van egy szabályzó rajta vagy talán mellette, és azzal állíthatod ezt a mennyiséget.
A hegeszőáram a bevitt hőmennyiségre van hatással: Q=I*I*R*t. Tehát I a négyzeten
Ha a bevitt hőmennyiség nő, nő a hegesztendő anyag hőmérséklete. A hegesztőáram növelése nagyobb hegfürdőt eredényez, ha közben nem változtatod a hegesztési sebességet. Minél nagyobb áramra képes egy gép, annál nagyobb az átolvasztható anyagvastagság anyagminőségenként. Lényeges szempont egy áramforrásnál hogy milyen áramnemre és polaritásra képes.
AWI hegeszés a legjobb mech. tulajdonságokat adja. Alumíniumra a legjobb választás, váltakozó árammal. Ha csak egyenáramot tud a gép akkor Al-hez mindenképpen fordított polaritás kell (elektród pozitív)
[Szerkesztve] -
Tangerine
senior tag
Sokkal komolyabb elektronikájuk van. És méretre is kisebbek.
Valóban nem kell eletródaadagoló, de ez legalább annyira hátrány mint előny, ugyanis neked kell adagolni a pálcát, miáltal az egyik kezed ezzel teljesen lefoglalod. Egyébként azzal is szépen lehet hegeszteni, akár alumínium öntvényt is. Én csak kipróbálás erejéig használtam AWI-t, úgyhogy nem nagyon tudok nyilatkozni róla. -
Tangerine
senior tag
A ''pisztoly'' (nem tudom, hogy vajon ez-e a hivatalos neve ) jár a géphez, azaz együtt van a géppel, nem is lehet elválasztani tőle. Ebben van egy cserélhető betét. Ez olyan mint egy karburátorfúvóka. Van egy furat a közepén, ebből a drót vastagságának megfelelőt kell beszerelni, hogy ne lötyögjön a drót (gondolom az érintkezés miatt), de be se szoruljon.
Van rajta egy gomb. Ennek megnyomásakor két dolog történik. Elindul a CO2, és ha be van kapcsolva a gép, akkor a drót is elindul kifelé, azaz máris lehet hegeszteni.
A 140 A a maximális áram amire a gép képes. Ezt tkp. lehet íverősségként is felfogni.
Minél nagyobb annál jobb a gép, azaz annál vastagabb anyagot tudsz vele hegeszteni. Ennek persze egyéb vonzatai is vannak, nagyobb/nehezebb/drágább a gép. 140-160 A-esnél nagyobb gépek már inkább iparinak számítanak, 3 fázisúak, erre figyelj, főleg ha nincs otthon 3 fázis.
Az én gépem a 4-es lemezzel elbírt, bár élenként pihentetni kellett, mert túlmelegedett.
Ilyen a tartály, amit csináltam 4-es lemezből: http://tangerine.uw.hu/hegesztes/tartaly.jpg
A varrat (le lett festve): http://tangerine.uw.hu/hegesztes/varrat.jpg
Az áramot 4 fokozatban a kapcsolókkal lehet állítani, a tekerővel a drótsebességet lehet állítani, de lehet, (nem vagyok teljesen biztos), hogy a tekerő az áramot is befolyásolja. A komolyabb gépeken két tekerő van, de a 4 fokozat tökéletesen jó barkácsra.
Ne a neten keresgess szerintem, az akciós katalógusokban hamarabb találsz.
A MIG/MAG különbséget Misu leírta a 68-as h.sz.-ban. Attól függ, hogy milyen gázt használsz. Ha argon, akkor MIG, ha CO2 akkor MAG. A gép viszont ugyanaz.
Képeket valószínűleg tudok majd csinálni később. -
Tangerine
senior tag
Ezeket mind meg tudod csinálni vele.
Ha vékony cuccokat hegesztesz, akkor inkább 0,6-os drótot vegyél.
Pl. kipufogókat 0,7-es...1-es lemezből nem tudnál a másik fajta géppel csinálni.
Anno tinédzser motoros korszakomban én is gyártottam/javítottam pár kipufogót, de akkor még lánggal. -
Tangerine
senior tag
Én ilyen gépet vettem annó a M***óban: http://tangerine.uw.hu/hegesztes/hegesztogep.jpg
Ebbe 0,6-os vagy 0,8-as drótot lehet tenni,és 140 A a max árama.
Kb 40e Ft volt pár éve, de most se nagyon lehet drágább
Egyébként elég gyakran van akcióban szerintem bármikor találhatsz valamelyik barkácsáruházban (p***ker,o*i,stb.)
Ehhez adtak egy kis egyszerű reduktort is, de ezt a palackra kell szerelni.
Kell még venned (vagy bérelned) egy CO2 palackot. (vehetsz argont is, de sokkal drágább) Lehetőleg kicsit vegyél, ha nem túl sokat hegesztesz, és nem akarod, hogy helyhez kötött legyen. Nem tudom mennyibe kerül, én úgy csereberéltem egy oxigénpalackért. Sajnos nagyméretű, és iszonyat nehéz maga a palack is, na meg a CO2-is elég nehéz gáz.
Később szereztem egy leselejtezett pici CO2 tűzoltópalackot, rendbetettem, és egy nagynyomású tömlővel ebbe át szoktam tölteni a nagy palackból, ha esetleg máshol kell hegeszteni.
Egy palack sokáig elég, mivel a CO2 szinte minimális mennyiség kell, éppen csak fúj egy kicsit.
Kell venned egy pár m 5-ös 6-os PVC csövet (párszáz Ft), amivel a palackról a gépbe vezeted a CO2-t.
Kell venned ugye védőfelszereléseket elvileg (bármelyik fajta hegesztéshez kell). Ugye a bőrcuccok drágák. Hivatalosan a suli szerint lábszárvédő, bőrbakancs, bőrkötény, kesztyű, sapka, pajzs.
A pajzs a legfontosabb. Fejpajzsot vegyél (párezer ft), ha sok pénzed van, vehetsz automatát is, aminek az üvegje egy LCD, és ívfényre automatikusan besötétedik, de ez kb. 20-30-40 nemtom ezer Ft.
Én csak pajzsot használok, és néha kesztyűt. Azért egy zárt cipő sem árt. Amikor papucsban hegesztek, a zoknim olyan lesz, minta szita (zokni -> kuka)
Ja mégvalamit kell venned hegesztőhuzalt, olyan vastagot, ami jó a gépbe. Ez is van a bakácsáruházakban. Kb. 3-5e Ft egy sima szénacélhoz való guriga. A rozsdamentes kb. 20e(!) -
F1DO
senior tag
Különben amit nagy lelkesedéssel hegesztenék: azok kipufogók motorkerékpárokra... Mondjuk olyan munkához már minőségi munka kell, de kitartó vagyok ha valami a 'szívügyem'
Továbbá szivesen csinálnék még motoremelő bakokat, szerelőpadokat - asztalokat - állványokat zártszelvényből. (Nna lám, hogy beindult a fantáziám..)
[Szerkesztve] -
Tangerine
senior tag
Palack alatt CO2-re gondoltam.
Te tudod, de ha rám hallgatsz MIG (a.k.a. ''CO'' ) gépet veszel. És egy kis CO2 palackot.
Ettől nem kell annyira idegenkedned, mert ugye a CO2 nem éghető, azaz nem robbantod vele fel magad. Nincs is benne túl nagy nyomás. Azaz kb. 40 bar. Viszonylag nagy, de egy oxigénpalack 200 bar-jához képest elég kicsi.
előnyei a másikhoz képest:
- sokkal könnyebb szép/jó varratot csinálni vele
- nem lesz tele salakzárvánnyal a varrat
- nem mindig a legrosszabbkor fogy el az elektróda.
- vékony lemezeket is tudsz vele hegeszteni (a másikkal nemigen)
- nem is füstöl annyira
Szóval hamarabb lenne sikerélményed egy ilyen géppel szerintem. -
Tangerine
senior tag
Szerintem, saját szórakozásért, kár tanfolyamra menni.
A papír amit ott adnak nem jó semmire (szerintem) komolyabb helyeken úgyis minősített hegesztőket keresnek, de ezt egy gyorstalpalón nem lehet elérni. Ahhoz olyan hegesztési tudás kell, amit csak több év gyakorlással lehet elérni, és valószínűleg tehetség is kell hozzá. A minősítésen is elsősorban gyakorlati vizsga van (szerintem). Pl. adnak két csövet, oszt' hegedüld össze. Aztán röntgenvizsgálat, hogy van-e benne buborék. Aztán ugyanezt bonyolítják, beküldenek pl. egy 500-as csőbe, és hegeszd össze belülről, vagy fej fölött, stb.
Inkább vennék helyedben pár könyvet, meg hegesztőcuccokat, palackot ennyiből.
Gyakorolni otthon is tudsz. -
Kazi king
tag
lehet szép varatot huzni azokkal is aki tud heggeszteni, csak nem birják a tartós használatot, süsrün le kell állni hogy ne melegedjanak túl, bár a hőkioldó ugyis lekapcsolja (nem tudsz vele megállás nélkül dolgozni)
csak az a gáz ha te heggesztesz és eggyik kézzel az elektrodafogot, másik kézzel a heggesztendő munkadarabot fogdosod. akkor tuti megcsapkod kissé![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone 17 Pro Max Kozmosznarancs - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- AKCIÓ! Intel Core i9 12900KF 16 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- HP 200W töltők (19.5V x 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm, 928429-002
- ÚRIS10!!! RAMÁRON! LEGION 5 i7-13650HX 32GB RAM 1000GB SSD RTX 5070 8GB
- (TÖBB DARAB, KÉSZLETEN) Intel Core i7-4790 4-Core 3.6GHz - LGA1150
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Szerintem én is tudnám használni valamire. Sőt még néha visszasírom a régi lánghegesztő cuccokat, mert van amihez az lenne a legjobb, mert azzal pl lehet kovácsolni is, vagy csak szimplán melegíteni.
).
nem adja 66K-ért?
![[kép] [kép]](http://img.tar.hu/f1do/size2/16021734.jpg)
:

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)