Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kalandor: Te mennyit költesz havonta kajára?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- kenand: Szaunakályha- Helo Softhot/Havanna fűtőszálcsere
- sziku69: Szólánc.
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- RIOS Gépház: Frissültek a felhasználói adatlapok, beállítások, fórumos aláírások
- bambano: Bambanő háza tája
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
Új hozzászólás Aktív témák
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Rég jártam errefele, csak ötlet szinten kérném a segítségeteket, mert néha picit ,,b@lfasz" vagyok, és ezért sikerült már frissítéssel a Xpenology-os gépem ,,téglázni" így minden adatom veszett
Naszóval...Van 2 NAS-om itthon+ 1 NUC Home Assistant-al szerelve.
1. NAS: OMV5+ docker alkalmazások (Plex,Pihole,Photoprism,Nextcloud,qbittorrent,stb)
2. NAS: Backup NAS-nak használom minden fontos eszközöm fájljai erre a gépre mentek. Ezenfelül az imádott Synology/Xpenology NASban, hogy van Photo alkalmazás, ami miatt a családi fotókat ezzel könnyen emg tudom osztani másoknak is.
Xpenology esetén ugye sikerült már egy frissítéssel tönkretennem mindent, így picit meginogva, az lenne a kérdés, hogy milyen más stabil rendszert ajánltok a gépre Xpenology helyett?
- HW konfig: Asrock J4105-ITX+16GB ram +1 db WD Purple 2TB(nemsokára max mégegyet veszek bele
- Stabil NAS OS kellene
- Backupra lenne használva
- Esetleg valami beépítet frankó Photo alkalmazás kellene, habár Docokerben van egy "jócsomó"Nekem 2 dolog jutott az eszembe, csak nem tudom mennyire ajánlott kisebb teljesítényű HW konfig esetén: TruNAS Core/Scale vagy Proxmox.
Tehát a kérdés a 2. NAS-ra vonatkozik csak Xpenology helyett milyen stabil rendszert lehetne feltenni a NAS-ra?
Most jelenleg ötlet miatt érdeklődnék megérné e váltani?Ami még problémát okoz, az az, ha rosszul frissítek, mert figyelmetlen vagyok akkor a HDD-n lévő adatokat addig bukom míg egy normális bootloader-t nem találok.
Mostani 1 HDD mellé mert lassan betelik +1 HDD kerülne bele, vagy a mostanit váltom nagyobbra.
Jelenleg ugye Pendrive-ról futtatom az adatok más OS esetén vennék neki egy SSD-t a rendszernek.
Valakinek valaim ötlete?
2. NAS-ra szintúgy OMV-t nem akarok már telepíteni, kell a kihívás, hogy mást is megismerjek.
Felhő szolgáltatáson gondolkodtam, ha gépet eladom, akkor mennyire van kifizetődő megoldás tárhelyügyileg, de az jóval többe kerülne mint most egy 2. NAS-t üzemelteteni. -
freddirty
senior tag
Sziasztok,
Csak be szeretném dobni ide a köztudatba, hogy ha esetleg kell egyszerű de jó router eszköz monitorozás a privát hálózatotokba, akkor tegnap találtam rá az Observium nevű megoldásra.
A community verzió ingyenes, unraidben van app konténer hozzá amit szoktak is frissíteni. A felrakás a szokásos konténeres, nem kell semmi extra paraméter.
Az Observium az eszközöket az SNMP szolgáltatásukon keresztül tudja monitorozni és statisztikát gyűjteni. Amelyik eszköz ilyet tud, azt tudja is monitorozni, amelyik nem az nem fog menni (pl asus routerhez kell a Merlin asszem). Idáig próbából egy VPN-en lógó távoli Mikrotik routert és egy szintén távoli öreg Synology NAS-t adtam hozzá.
A bekonfig faék egyszerűségű, az adott eszközön engedélyezed az SNMP-t és elnevezed a community-t, az Observiumban pedig hozzáadod az eszköz IP-jét és a community nevét. Ennyi. Innentől gyűjti a statisztikát, van dashboard, event log. Ennél több nem kell szerintem.
Mivel kicsit túlnőtt a házi hálózatom, ráadásul van több fizikai lokáció is, ezért kellett már valami ahol látom a netes forgalmat összesítve.A másik amit még érdemesnek tartok megnézni az a heimdall dashboard. Ez is faék egyszerűségű, URL gyűjtemény. Kellett már egy page ahol a jelenleg 20+ különböző management GUI linkje elérhető egy oldalon. (próbálkoztam más megoldásokkal is, Dashy, Homer, etc, de ez volt ami gyorsan belőhető és fire and forget)
-
Patice
nagyúr
válasz
Viperator #7194 üzenetére
Az ötödik generációs (Broadwell) procik nem sokáig voltak a piacon és drágák is voltak. Teljesítményben amúgy jók, de kevés van belőlük.
Negyedik generációs procik ilyen feladatra jók, én is ilyet használok, de hamarosan váltok, mert megváltoztak az igényeim + kezd már elég koros lenni a platform. -
Viperator
őstag
válasz
trance89 #7150 üzenetére
Szép napot, Urak!
Közületek használ(t) valaki Asrock Z97 Extreme9 alaplapot szerverként? (10 db SATA és 3 db M.2. Természetesen elég egy M.2 rendszernek, amelyik nem kapcsolja le a SATA-t csatlakoztatása esetén)
Nem nagyon láttam használt piacon ötödik generációs processzort. Erről tudtok?
Megelégednék egy negyedik generációs T szériás processzorral. (csak adattárolás, filmek és torrent. Nem kell streaming, vannak médialejátszók) Érdemes belevágni?
Alaplap specifikáció - ahogy nézem, hogy ez felsőkategóriás.
-
KaqXar19
tag
válasz
szricsi_0917 #7178 üzenetére
4. Akarmilyen proci + quadro p400 + plex pass.
A gpu 30-35w, 3db 4k streamet tud alapbol, de van ra unlock patch, akkor megy tobb is. Hasznaltan akar.
Gpu transcode-ra keress ra, talalsz majd listat a vgakrol, melyikkel hany db stream megy alapbol. Egy jo video [link]
Ha win alol fut a server, akkor jatszanak a radeonok is. -
válasz
szricsi_0917 #7187 üzenetére
Felirattal sem volt még sosem gondom 4k hdr-nél sem, be kell állítani hogy csak a képformátumu feliratokat égesse vagy valami ilyesmi.
-
válasz
szricsi_0917 #7184 üzenetére
Milyen router? Szerintem nem birja a konstans forgalmat... Van eleg savszel, net iranyba is mennie kene.
-
válasz
szricsi_0917 #7184 üzenetére
A távoli klienseken be van állítva hogy a távoli streameket is eredeti minőségben játssza.
Szintén gigabites digi. -
válasz
szricsi_0917 #7181 üzenetére
Milyen kódolás? H.265-nek azért illene átmenni ha normális az uplink, a 4K-nak meg illene annak lenni.
-
válasz
szricsi_0917 #7181 üzenetére
Nekem távolról is simán néznek 4k-t bármi kódolás nélkül plexxel.
-
szricsi_0917
tag
Minden kliens eszköz natívan röhögve lejátsza a 4K filmeket. De külső hálózatról már nem ez a szűk keresztmetszet. Nem találtam még olyan media server progit amelyik ne akarna transzkódolni külső hálózatra.
[szpeti40] Nem véletlen, hogy így töltöm le a filmeket. -
válasz
Szerintem a kliens eszköz lecserélése olyanra ami képes lejátszani 4k-t olcsóbb
-
válasz
Miért nem alapból 1080p-t szedsz, és akkor nem kell kódolgatni?
-
szricsi_0917
tag
Sziasztok
Segítséget szeretnék kérni szerver építés/vásárlás kérdésben.
Jelenleg egy synology DS218-at használok. A váltás oka, hogy szegény nem bírja a Plex 4k streamet ezért szeretnék váltani.
Ami szükséges lenne teljesítmény szempontjából, hogy legalább 2-4 db 4k adatfolyamot tudjon 1080p-re átkódolni. Ez lenne a legnagyobb terhelés minden más folyamat elenyésző.
Többféle verzióban gondolkodok, de nem tudom melyik lenne a jobb megoldás, mivel a fogyasztás és a 7/24-es használat is szempont a tartósság miatt. Nem gond a használt termék sem.
1. i5-4690-es proci vagy valami hasonló változata egy videókártyával.
Ez fogyasztás szempontjából szerintem nem a legjobb megoldás.
2. 10. vagy újabb generációs proci videókártya nélkül.
Itt a probléma szerintem, hogy nem tudna kezelni ennyi adatfolyamot.
3. Használt Xeon procis szerver.
itt persze olyanra lenne szükséges ami megfelelően kezeli a hardveres gyorsítást ezekhez a folyamatokhoz. (quick sync) Így pedig árban már szerintem bőven több 100E-nél járunk vele.
Előre is köszönöm a segítséget -
-
Patice
nagyúr
válasz
noorbertt #7169 üzenetére
Köszi a leírást, nem volt időm mostanában foglalkozni vele, de látom szorgos emberek megoldották helyettem.
Én külön PCIe SATA vezérlő kártyát használok pont ebből az okból kifolyólag, hogy a HDD ne virtuális legyen, hanem valóban fizikailag az XPeno VM-hez legyen dedikálva az adott hardver.
Ilyen módon sikeresen költöztem gyári Syno NAS-ból virtuális XPenology-ba.
Off site mentésem van anyáméknál egy Syno DS220j-n 200 km-re telekom 1000/1000 optikán. -
noorbertt
őstag
válasz
szpeti40 #7170 üzenetére
Mert ha beomlik valami, akkor bukó a backup és minden fontos file rajta.
TrueNAS Proxmox páros esetén általában úgy van megoldva hogy a nas adja helyet a Proxmox mentésnek.
Én adnék neki x 100giga helyet amire kell és komplett VM-et menteném Proxmox segítségével.de lehet rosszul látom
-
noorbertt
őstag
válasz
KaqXar19 #7168 üzenetére
Proxmoxhoz nem kell a truenas. Avagy minek?
Synology meg jó dolog főleg Ios mellé.
Patice:
https://www.wundertech.net/how-to-install-xpenology-on-proxmox-dsm-7/
En ezt nézegetem, nem bonyolult és ha jól tudom a redpill készítője frissitest is csinál , bar nem mentem bele annyira.
Szvsz tuti nem adnék neki komplett HDD-t. -
trance89
őstag
válasz
noorbertt #7165 üzenetére
Beton, ugyanúgy mint a gyári DSM.
A 6.2.3-al próbálkozz, 2 gépen használom. Az egyik 2 éve megy a másik 1, hiba nélkül. A DSM7 verzió nagyon pöcsölős a tinycore loader-el, ahhoz képest a 6.2.3 5 perces meló feldobni szinte bármilyen gépre és messze nem olyan válogatós. -
amargo
addikt
válasz
MrSealRD #7156 üzenetére
Én tényleg nem akarok senkit meggyőzni, tényeket próbálok leírni.
Az általam "jó" slotokba a memóriák prime95-el is tökéletesek, ha bármelyik általam "rossznak" jelzett slotba rakom ugyan ezeket és éppen elindul a gép azaz nem ad kapásból hibát, akkor a prime95 ír azonnal hibát. Ennyi a tény. A RAM-ok más gépben jók, igaz csak több órát mentek, napokat értelemszerűen nem tudok futtatni (de mint írtam, nálam azonnal jön a hiba).
Tehát ha az az eset, hogy amúgy mind a 4 memória rossz csak valahol sok óra alatt sem jön ki a hiba, míg én belerakom a gépbe az általam tévesen rossznak titulált slot-ba azonnal jelentkezik, hogy problémás a memória, akkor szerintem meglovagolom ezt a dolgot és jó pénzért árulom majd a lapot
Csak kár, hogy a szomszéd tökéletes (?) RAM-jára is hibát mond..
Amúgy a story-t elengedem, mert ennyi energiát nem érdemel meg a dolog, csak ugye jelenleg az anyagi oldalát nekem kell állni.
A tanulság is egyértelmű, a szervizes kérdését sem hiszem el többet és azt is leírjuk
-
Patice
nagyúr
válasz
freelanced #7151 üzenetére
Szia!
Saját tapasztalatokat szeretnék csak megosztani ebben a témában, mert én is hasonló vonalon játszom itthon.
Legelőször egy Synology DS213-mal kezdtem az egész otthoni szerveres dolgot 2012-ben, azután kevés lett a két HDD hely, drágállottam a 4 lemezes Syno vasakat, így saját építésbe fogtam.
Fractal Design Node 304-es ház lett az egész gép lakása, járt már benne több miniITX deszka, és csak most jutottam el odáig, hogy nagyobb méretű alaplapra váltsak, mert azóta lettek más igényeim.
Amúgy jelenleg egy Giga B85N Phoenix alaplapban megy egy i5 4570T proci, 16GB RAM társaságában. A rendszer egy 60GB-os mSATA SSD-n van és nem az alaplapi SATA csatikat használom, hanem egy Kínából rendelt PCIe SATA vezérlőkártyát, amin van 6 SATA csatlakozó.
Az alap rendszer Proxmox VE, amin most két aktív VM fut, az egyik egy Xpenology, aminek odaadtam a SATA kártyát, így az összes rá kötött HDD ezé a VM-é.
A másik VM pedig egy zeneszerver, Roon ROCK, ami egy virtuális switchen keresztül éri el a másik VM megosztásait.
Az egész adatforgalom az alaplap LAN csatiján történik.Az otthoni hálózatomban a router szerepét egy HP t620 Plus vékonykliens látja el, amiben van egy négy portos Intel NIC a videókártya helyén, ezen PfSense fut.
Megtetszett ez a virtualizálás dolog és a most futó projektem az, hogy összerakjak egy olyan gépet, amiben mindent egyesíthetek, azaz a routernek használt gépet is leváltanám egy VM-mel, persze ehhez dedikált hálókártya kell a PfSense VM-nek, így jutottam el én is az mATX vagy ATX lapokhoz.
Ebből az lett, hogy még nyár elején elkezdtem figyelni az apróhirdetéseket és összevadásztam a szükséges komponenseket.
Maradtam intel platformon, az alaplap egy Asus ROG Strix B560 gaming wifi lett, benne egy Core i5 11500T, 4x16GB Corsair 3000 MHz RAM, 1x Samu 980 Pro PCIe 4 M.2 SSD és 2x 970 Evo Plus, mindegyik 500GB méretben.
Erre szintén Proxmox VE fog menni hypervisor-nak, és alapvetően 3 VM fog rajta futni. A SATA vezérlőkártya és első körben egy két portos Intel hálókártya, később lehet még egy hálókártya is kerül majd bele, hogy két VM-nek is legyen saját, dedikált kártyája. Bár az alaplapi 2,5Gbps LAN is elég sávszélt adna, de ehhez a hálózatom többi részét is fel kell majd fejlesztenem gigabit fölé. Ezzel most még kivárok, mert az egekben a hálózati eszközök árai is.Még egy fontos témakör: az áramfogyasztás.
A jelenlegi szerveremben van 4x 8TB WD HDD (Red és Purple), meg két SSD. Hidegindításkor kér konnektorból mérve 90-100W-ot, miután felpörögtek a lemezek, beindult minden program és idle-be kerül a rrendszer, akkor 50-55W környékén stabilizálódik az energiaigény, ami szerintem elfogadható ennyi lemezzel.
A tápellátást egy Be Quiet Pure Power 300W ATX modell adja, ez 80+ Bronze minősítésű, és 15-20% tartós terhelést kap, így már talán a hatásfoka is már az optimális(abb) tartományba esik.Az új szerverhez még nem döntöttem el teljesen, hogy hogyan oldjam meg a táplálást, mert két lehetőségem van meglévő alkatrészekből:
- van egy HD-Plex 400W DC-ATX paneltápom + külső nagy DELL tápkockám, amivel már szépen működik az új összeállítás
- meg van egy Super Flower 500W Platinum ATX tápegységem is, amivel még nem volt időm kipróbálni a konfigotValszeg a mért fogyasztási adatok fognak dönteni, ha egál, akkor az elsőt fogom választani, az alacsony ripple noise értékek miatt.
De ez már csak az én hülyeségem.
Az új gépbe nem tudom még mennyi HDD fog kerülni. Kezdésnek már van 2x18TB Seagate Exos X18 lemezem, de nem kizárt, hogy a régiből is átkerül majd pár 8TB-os is.
Ház ügyileg már van egy ATX kompatibilis régi Asus Vento házam, kezdésnek ebbe fogom rakni a konfigot, de tervezek építeni a házamban egy beépített szekrényt a folyosó egyik végébe, ahol a LAN kábelek is lógnak a falból, így minden kütyü (modem, POE switch, szerver) egy helyen lehetne szünetmentesre kötve.
-
törölt tag
válasz
LógaGéza #7159 üzenetére
Szerinted ez menne vele: nvme pcie to sata adapter
-
LógaGéza
veterán
válasz
trance89 #7150 üzenetére
Igazából ez engem is érdekelne, ugyanis most tervezek rendelni egyet. Pár hete monitorozom a használt integrált procis deszkákat, és nagyon ritkán lehet látni olyat, amit meg is vennék, pedig nincsennek nagy igényeim (legalább két SATA + 1 M.2 SSD, és minimum J4125-nek megfelelő teljeseítmény). Nagy ritkán felbukkan egy-egy 40e környékén, de ahhoz folyamatosan nézni kell, mert azonnal elviszik. Ez meg itt van, kapható, újonnan. Szoftveresen nem hiszem, hogy para lesz vele, x86 platform teljesen szabványos alkatrészekkel (tán LANra volt panasz, hogy a Realtek RTL8125B BSD-re kiadott drivere nem az igazi, de engem nem érint).
Délután adom le a rendelést, így aki esetleg kedvet kapna hozzá BP és környékén, beszállhat egy közös rendelésbe - részletek PÜben
-
vzozo
senior tag
válasz
trance89 #7150 üzenetére
Mennyiért mennek most az "integrált procis miniatx deszkák", akár használtan is, és milyenek? Mert pl. ez egy 2021 Q1-es modell, valószínűleg az a proci egy jó ideig támogatott lesz még.
A topiktárs egyelőre 1 vinyós NAS-ban gondolkozott, nos ez
- 1 M2
- 2 SATA
- 2 USB 3porttal azért talán még jövőtállónak is nevezhető, nem beszélve arról, hogy valakinek számít a méret, és nem akar, nem tud egy (mini)ATX ház méretű cuccot sem elpakolni a lakásban.
Én vennék ilyet? Nem, teljesen más ligában játszom (12 HDD, illetve nem csak NAS-nak van használva), de lehet valakinek hasznos az infó.
-
-
kisskd
tag
válasz
freelanced #7151 üzenetére
Én mondanék egy köztes mérést, csak, hogy legyen mihez viszonyítani:
kisirodai szerver, levelezik/NATol, "kiterhelve" nem nagyon van, de sosem alszik igazán, 1 hétig mértem, konnektorból, egyben egy alvó 19-es LCD-vel, és a gép UPS-ével.
Konfig: Asus CS-B (7/24-re tervezett, de nem "szerver", mATX MoBo) + Intel i7-4790S + 2x8GB DDR3 + 2db WD Red 3,5 + 3db WD Black 2,5 + PCIE NIC + 2db 12cm venti + Bitfenix Formula Gold 450W
Cakli-pakli az átlag 1,29kWh/24h volt, ami azt jelenti, hogy csökkentett-rezsicsökkentett áron is "csak" 2700Ft/hó, 33k/év. Szerintem kár rugózni ennyit a CPU-MoBo pároson, hacsak nem kell a passzív/nagyon halk működés (én is csináltam, de rájöttem, sok értelme nincs). Fogyasztásban "soha" nem térül meg (ez az összfogyasztás, ennek sokat mondok, ha a harmadát megspórolod azonos perifériák mellett a CPU-n), cserébe amikor kéne, nincs craft. -
amargo
addikt
válasz
MrSealRD #7148 üzenetére
Sajnos ez nem ennyire egyértelmű, természetesen az alaplap elviszi a fókuszt, hiszen 4db modulból 4-re nem indul a gép 2 bizonyos slot-ban. 3 éves gépről van szó, nyilván egy ilyen gép is tönkre mehet hipp-hopp.
Viszont ebből következik, hogy nem mindegy, hogy valamit garanciában kell javítani vagy saját zsebből kell cserélni, ennek anyagi vonzata is van.
Mivel csak barátokat tudok megkérni, hogy tudjam tesztelni a modulokat stb, éppen ki mikor ér rá beláthatod ez sem triviális. Jelenleg az a helyzet, hogy vélhetően veszek egy ilyen gépet és a másikat addig jegelem, de így megint ugyan ott vagyok, hogy 2x fizettem valamiért.. -
freelanced
addikt
válasz
bambano #7147 üzenetére
Köszönöm a válaszod, meg a részletezést.
Igen, gyanítottam egyébként, hogy a J4005 eléggé takarékos megoldás ilyen szempontból.
Valóban az i5 4690 már nem épp egy friss rendszer, de mivel adott így lehet, hogy ezen a vonalon fogok elindulni, ahogy írod is, kísérletezgetni lényegében jó, aztán gondolom jobb esetben nem annyira bonyolult átvinni az adatokat a következőre ha később váltanék, építenék mást.
Neked milyen T-s processzorod lett egyébként, milyen konfigurációval csináltad az újat?
-
vzozo
senior tag
Talán ha majd kapható lesz, belépszintű "NAS"-nak: https://www.hardkernel.com/shop/odroid-h3/
Bár én az odroid n2-vel nagyon megszívtam, kár volt belevágni, de ez x86 alapú lesz legalább: Quad-Core Processor Jasper Lake N5105, 10W TDP
Ugyanakkor ez egy ilyen biznisz, előbb-utóbb több vinyó lesz, és fogyasztani fognak. A kényelmes, XXI. századi élet része a hűtőgép, mosógép, egyebek mellett egy home szerver is. Kerül amibe kerül az áram.
-
MrSealRD
veterán
Szerintem ezt komponensenként tudod csak kitesztelni. Kell valami donor gép amibe átpakolsz egyenként modulokat...és megnézed mi a helyzet. Az alaplapot nem tudod, és nem is kell. Ha másik gépben jó a memóriák azzal az alaplap kerül célkeresztbe...
A slotokra nagyon ráfókuszáltál... Azokat nézd át alaposan...nincs-e szennyeződés vagy oxidáció. Aztán engedd el, mert csak túl nagy figyelmet visznek el. -
bambano
titán
válasz
freelanced #7146 üzenetére
A sima nasok közül qnap-et néztem, abból van amd soc-os (nagyjából csúcsverzió), 22 watt körül fogyaszt diszk nélkül mérve, mindent tud, mos, vasal, tereget, csak üresen 460 rugótól felfelé.
a legtöbb nas tud fájlszerverként működni, samba, nfs, iscsi szokott bennük lenni, meg valami backup megoldás. a jobb nasokban van másik nasra tükrözés, ilyenek. A legjobbakban van konténer és virtualizáció is. Egy x86 szabványnak megfelelő nasra simán pakolhatsz bármit, futni fog.A J4005-nél valószínűleg nem takarékosabb egy rendes nas, főleg a nagyobbak közül. Az ilyen két fiókos qnap belépőszintű nasok talán igen.
Hogy mit szoktak csinálni? Egy rakás programot fel lehet rakni rájuk, illetve amelyik tud konténert, arra bármit. én fájlok és adatbázisok mentésére fogom használni, tehát nekem kell postgresql kliens, cron, ilyenek. Ezen kívül tűzfal és router is lesz. A jobb nasok tudnak pppoe-s internetet kezelni, stb.
Az i5-4690-re 84 wattos tdp-t ír az intel, én azt nem tenném már friss építésű cuccba. Persze alapkérdés, hogy amit beleraksz, az meg mikorra térül meg... leginkább soha
de lehet olyat is, hogy ezzel a procival csinálsz egy nast, amin kikísérletezed, hogy valójában mit akarsz, és utána tapasztalat alapján lecseréled.
azt, hogy matx vagy milyen lapot veszel, az fogja eldönteni, ha ragaszkodsz az integrált procihoz, hogy milyen lapra rakta rá a gyár. ha külön prociból építed, akkor lehet, hogy az atx formátum jobb, mert több bővítő van rajta. De matx lapból is van olyan, amin van 4 pcie slot. egy 10 gigás ethernet meg egy sata vezérlő rendszerint be szokott ugrani, a diszkből mindig kevés van
nekem egy elég combos t-s procim lett és a teljes rendszer fogyasztása 40 watt alatt van.
-
freelanced
addikt
válasz
bambano #7138 üzenetére
Köszönöm a választ.
Igen, nagyjából én is hasonló fogyasztással számolgattam, köszi a megerősítést.
Transzkódolni nem hiszem, hogy kell majd, szóval arra annyira nem kalkuláltam.Igen, gondoltam, hogy J4005 elég minimál ilyen téren. Igazából nagy dilemma, mert valahogy egy sima "NAS" vélhetően energia és helytakarékosabb, de így meg karbantarthatóbb, testreszabhatóbb, több feladatot is el tudna látni.
Csak kíváncsiságból, mik a legáltalánosabb feladatok amiket ezek el tudnak, el szoktak látni, amire hasznos lehetne NAS-on kívül?
Igazából nem vetem el a sima ATX házat sem, az biztos, hogy jóval nagyobb a választék, olcsóbb is, több opció van alkatrészek terén stb. Viszont ha úgy is atx házba került van értelme az mATX lapnak?
Egyelőre azt gondolnám, hogy akár elegendő is lehetne, csak aztán meg ott va az, hogy ha kicsit bővülne az ember cserélheti az egészet. Bár jelenleg úgy gondolom, hogy a két sata az m2 hely kiszolgál, ha más nem egy erősebb ethernet menne bele, de ennyi, hirtelen nem ugrik be, hogy kéne másra a PCI slot, persze a bővítési lehetőség nem árt, de a NAS üzemhez amit most tervezek elég lene. Csak ugye az ember néha nem árt ha előre gondolkodik.
A "T" procikat én is néztem, valahol az alap desktop és a j4005 közé tettem őket.
A tanácsod mindenképp érdekes és köszönöm, hogy megosztod a tapasztalataid ilyen téren, hasznos.
Meg a leírtak alapján most ellenőrzöm majd duplán a HDD foglalatot.
Felső kategóriás gép most nem lesz, egyelőre működjön aztán ha igény van rá később majd elgondolkodom valami komolyabb dolgon, annak fényében, hogy mennyire használom ki.
________________________________________________________________________________________
Ami dilemma kicsit, hogy építhetek egyet amit írtam is J4005-el vagy hasonlóval, de közben elfekvőben adott egy i5 4690-el szerelt gép, valamilyen mATX lappal és ATX vagy mATX házzal, meg valami átlagos lappal, nyolc giga memóriával, és eddig a fogyasztás miatt elvetettem, de most a beszéltek alapján kicsit elgondolkodtam, hogy ha már úgy is adott, lehet, hogy megérné ezt elővenni, kicsit feljavítani ha szükséges aztán üzemre fogni. Te hogy látod, érdemes lehet ebbe az i5 4690-be gondolkodni ha már úgy is van? Van más "hátulütő" a fogyasztáson kívül? Eredetileg sima asztali gépnek volt használva, a lapról hirtelen nem tudok semmit, de gondolom hasonlóan kiszolgálna mint amikről eddig szó volt és tekintve, hogy neked is i5 2500 futott, talán nem is olyan botor ötlet.
Köszönöm
-
amargo
addikt
válasz
bambano #7144 üzenetére
Ezt továbbra sem értem, ez most valami magyarázat arra, hogy minden memória modul rossz azonnal (ugye itt már a gép sem indul, de a memtest-nek meg napok kellenének hozzá, hogy hibát találjon, azért valljuk be ez inkább hihetetlenül hangzik
), de csak abban a két bizonyos slot-ban?
A tápot tudok elvileg tesztelni.
-
bambano
titán
azt tudjuk, hogy a memtest86-ot sokáig kell futtatni ahhoz, hogy minden hibát kihozzon. A sokáig az nem két nap, hanem több
tehát járhattál úgy, hogy van olyan memóriamodulod, amivel azonnal elszáll a gép, és van olyan, amivel csak hosszabb idő után derül ki, hogy mégsem jó.
meg az is lehet, hogy a tápod döglött meg, vagy a tápodnak a szűrése. -
amargo
addikt
hp elitedesk 800 g4
bambano: ezt értem, de ez a gép nálam is így ment 2 hónapja.
Továbbá, ha csak 1db modult teszek akár a rossznak vélt slotok bármelyikébe is, akkor sem indul a gép és hibát jelez, tehát csak 1 modullal sem indul.Ha a 2 jó slotba van (akármelyik 3-om) memória, akkor minden teszt tökéletesen lefut.
Nemrég sikerült elindítani a gépet 3db modullal (ezt sem értem, előtte 10x nem indult, de most szünetmentes tisztán színuszos hálózatra raktam)
prime95 kapásból hibát dobott: -
amargo
addikt
Sziasztok!
Leírom ide is az elmúlt napok tapasztalását. Van egy HP brand gépem, amit házi "szerverként" használok.
A történet a következő múlthéten újraindítottam (frissítések miatt) azóta a gép két egymes mellett lévő slotjában akármilyen RAM-ra panaszkodik. 4 db RAM volt eddig benne.Abból kiszűrtem, hogy 1DB tényleg hibás memtest86 bizonyította be, a HP-s diag tool hát elég felemás volt, néha jelezte néha órákig nem.
A lényeg a lényeg, hogy a két "rossz" slot-ban pont az elején nekem folyamatosan jelezte a gondot, majd kint volt a hivatalos szervizes (én pont késve értem haza) nála már nem jelzett gondot. Viszont mivel nem hagyott nyugodni a dolog 2 napja "nyúzom" - memtest86 a gépet és most eljutottam oda, hogy megint nem indul a gép, ha az első két slot-ban van memória modul.
A kérdésem a következő, találkozott-e ilyennel már valaki?
Mivel lehet a probléma, szerintem alaplap, de mivel nem gyári memória van a gépbe ezért ezt is felrótták, hogy biztosan az a baj.Köszi a segítséget!
-
bambano
titán
válasz
freelanced #7137 üzenetére
a mostani szerverem, amit 1-2 napon belül leállítok, egy i5-2500, 32 giga rammal, sok diszkkel, 70-90 watt körül fogyaszt. egy xeont, szerintem, nem raksz össze ennyiből, az több lesz. ha transzkódolni akarsz, és beraksz egy videokártyát, akkor lőttek a villanytakarékosságnak.
a j4005 fogyasztásával gyakorlatilag semmi nem veszi fel a versenyt, csak a specializált socok, csak olyat nem tudsz normális áron venni.
ha a nas nálad tényleg csak nast jelent, akkor lehet gondolkodni "igazi" nason. fogyasztás és meló szempontjából az a legjobb.
az építéssel az a gond, hogy rendes matx házat találni rémálom. vagy nincs (ez a jellemző), vagy van, de ha megrendeled, mégsincs, vagy van, csak drága. ha én építenék most (nem fogok, most lettem kész
) akkor én matx alaplapot atx házba tennék.
a miniitx alaplapokkal az a bajom, hogy általában egy pcie slot van rajtuk, általában egy, ritkán két ethernet, és gyakran csak két sata csatoló, néha négy. ha ez neked elég, akkor lehet jó miniitx alaplapokat venni, nem is mind drága. ha olyat akarsz, ami csicsásabb, az 120 rugótól indul.
amivel jó tapasztalatom van, az a t-s proci. a j4005-höz képest "sokat" fogyaszt, de jobb is.
szóval ha érdekel a tanácsom, én mindenképpen atx házat vennék, legalább midi tornyot, mert ott van választék. ami fontos, hogy nem csak a házban van választék, hanem akkora méretben hűtésből is tudsz válogatni. nem futsz bele olyanba, hogy a kiválasztott csodaházba csak 65 mm magas cpu hűtő fér bele, és abból van egy fajta a bótban.
amire még nagyon figyelni kell, hogy azon a diszken, amit venni akarsz, hol vannak a rögzítő csavar-lyukak. Én is tudtam olyan házat venni, hogy nem lehet a tervező által megálmodott helyre becsavarozni, mert nem úgy vannak a lyukak.
És ezt az egész műszaki bizonytalanságot nyugodtan nyakon öntheted azzal, hogy mennyit akarsz rákölteni
egy felsőbb kategóriás építésre simán ráboríthatsz 800k-t
Szerintem vagy nézzél sok videót, vagy kérdezz még.
-
freelanced
addikt
válasz
freddirty #7136 üzenetére
Köszönöm a választ.
Noha most nem ilyesmit keresek (költséghatékonyság miatt), tetszik ez a vonal és mindenképp elmentem az ajánlást, mert a jövőben akár érdekes is lehet.
Az való igaz, hogy minél csendesebb annál jobb, de mivel ha nagyon kell el tudom helyezni másik helyiségben így a mérettel és a hanggal tudok "játszani" valamennyire.
Leginkább ITX vagy talán még mATX méretben nézelődök egyébként, mert ebből talán több van a használt piacon, a tápból is jó a sima méretű stb, illetve az ára miatt most HDD kerülne bele.
A processzorra a lappal főleg az alacsony fogyasztás miatt esett a választás, bár azt se bánom ha nem pörög azon is egy ventillátor pluszba, de ettől függetlenül ha van jobb opció ebben a kategóriában akkor szívesen veszem az ajánlást.
Szóval így lényegében költséghatékonyan lenne szükségem valamilyen házra, tápra, illetve memóriára, másodlagos feltételként pedig a csendesség illetve a méret csökkenése lenne a szempont, nagyjából így: ár > méret / zajszint. Nem teljesen elhanyagolható, de inkább akkor érdekes most ha nem lényegesen drágább miatta / kifogok valami jó ajánlatot használtban stb.
_________________________________________________________________________________________
Elgondolkodtam nem integrált megoldáson is valamilyen i3/i5 vagy Xeon processzorral, de ott nem tudom, hogy mennyire dobná meg a fogyasztást az egész. Nincs ezzel esetleg tapasztalatotok, hogy GPU nélkül mekkora lehet mondjuk egy i5 4690 fogyasztása, kettő HDD-vel, valami alap lappal és 8GB memóriával, egy ilyen J4005-höz képest? Mert ha jól rémlik az ilyen tizen pár wattot fogyaszt mindössze.
Merevlemezből egy, majd később a raid backup miatt kettő, WD Red Plus kerülne bele, olyan 4-6-8TB méretben.
Jelenleg főleg NAS üzem a cél, tárolás, de aztán nem kizárt, hogy később más tevékenységeket is kiszerveznék oda.
Ennek fényében hogy látod, látjátok a szituációt? Valósan kevesebbet fogyasztana egy J4005 konfiguráció, egy desktop processzorral szemben? Mert azok meg elég olcsók.
Köszönöm
-
freddirty
senior tag
válasz
freelanced #7135 üzenetére
Szia,
Nem tudom mekkora gépre gondoltál mennyire bővíthetőre?
Látom a celeron J vonal a cél, és a fanless design, én olyan 2014 környékén raktam össze fanless J1800 és J1900-as mini szervereket. PicoPSU + M350 ház + 2 db 2.5 SSD. Szerintem manapság ugyanúgy életképes ez a fanless vonal, max ugye az SSD-k amik azért drágábbak lehetnek ha nagy méretű (média) tár kellene.
OS-nek attól függ mit választasz, nekem most Unraid-ben van több tapasztalatom, azt még nemrég az 1900-as celeronra is rátettem 4GB RAM-al és vígan muzsikál. Ha Unraid akkor ugye a must have a pendrive aminek az eszközazonosítójára a licence-et megveszed,egy NVME kell amit cache-nek beraksz, 1 db. parity drive és 1 db háttértár. (A parity legyen a legnagyobb).
szerk: hülyeséget beszélek, ha full SSD akkor nem sok értelme van a cache-nek
A gép így eléggé miniatűr és teljesen hangtalan, de cserébe nem igazán van bővítési lehetőség. -
freelanced
addikt
Üdv,
Más, egyelőre csak érdeklődés, felmérés szintjén, NAS építést fontolgatok:
Milyen alkatrészeket tennétek a lap / processzor mellé erre a célra? Kíváncsi vagyok, hogy nagyjából mennyiből jönne ki egy ilyen.
Egyelőre amit néztem: Asus Prime j4005I-C (lap + processzor)
Ehhez esetleg kérhetnék még táp, memória és gépház ajánlást?Kettő HDD kell, hogy beleférjen mindössze.
AZ OS-nek elég a pendrive, vagy célszerű lenne egy m2 SSD?
Köszönöm
-
amargo
addikt
válasz
bambano #7129 üzenetére
uhh, mondjuk elég komoly teljesítményt produkál
Nálam otthoni környezetben ilyen komoly teljesítményre (jelenleg) nincs szükségem, a legtöbb erőforrást is az object detection viszi el, de egy TPU-val kiegészítve a gépet csak az ffmpeg kódolása marad, amit CPU-ból is 15% alatt lenyom az i7-8700.
Memóriából nálam a 64GB-ból jelenleg kb a fele van kihasználva, szóval maradt még tartalék a gépben (~30 container, 2db VM)Amúgy nézegetek valami olcsó GPU-t is, aminek alacsony a fogyasztása és h265/hevc kódolásába tudna segíteni. Esetleg tud valaki ilyet?
-
bambano
titán
válasz
KaqXar19 #7125 üzenetére
van itthon egy i7-8700k-s konfig. mivel én nem játszom, nekem elég a prociban a videó. meg van egy amd-s. az amd-s ugyanolyan felhasználás mellett pont háromszor annyit zabál. a 8700k megvan 37 watt körül, az amd 90-től indul és 120-ig felmegy úgy, hogy nem sok semmit csinálok. Az amd-ben van videokártya.
-
KaqXar19
tag
jo fogyasztasotok van, nalam
5700X eco modban (45w), 4x16gb ecc sodimm, egy nvme + 2 sata ssd + 2 16tb hdd falbol 136-138w ugy, hogy 3 kontener, 1-1 vm truenas, ubuntu, win10 megy.
cpu usage most 20-30% kozott ugral, logot visszanezve inkabb fix 24%.ezert keresem a hdd lekapcsolasi lehetoseget, legalabb az ne porogjon, ha nem kell
-
KaqXar19
tag
hello, ha mar hdd lekapcsolas a tema:
valakinek van valami otlete, hogy proxmox alul a truenas vm-et hogy lehetne ravenni, hogy lojje le a vinyokat x ido utan? -
freddirty
senior tag
Hú, hát már nem emlékszem mit vettem, WD az biztos de hogy red vagy purple azt már nem tudom. Tudom sokan szeretik ha állandóan pörögnek mert úgy kevéssé használódik talán el, de az előző 2x4TB HDD-m is spindown-ozva lett idle állapotban az elődben és semmi bajuk sem volt 6 év után. Ha volt is a múltban HDD problémám az nem öregedés/spindown okú volt hanem csak simán gyárilag vackok voltak és megadták magukat kb. 1 év után. Mondjuk én HDD-t 5-7 év 24/7 használat után cserélek, és ez ugye kézenfekvően egybeesik a home server cseréjével, tehát nincsenek 10 évig nyúzott cuccaim.
-
freddirty
senior tag
Ihol a setup:
Intel Core i3 10105T
ASRock B560M-ITX/ac Mini-ITX
32 GB RAM
1x512 GB NVME
2x12TB HDD
PCIE GBIT LAN kártya (+2 port)
Seasonic Focus GX 550 Gold
Fractal Design Node 304 BlackIdle állapotban a HDD-k spindownban vannak. A gép 25w-ot fogyaszt, ha kell akkor pörögnek csak fel a HDD-k, amiknek darabja 5W-ot fogyaszt. Egyszer mértem egy hónapig okoskonnektorral és 29-30w az átlag.
Normál állapotban 0-2% a CPU terhelés. Mail szerver, syslogserver, Pihole, Frigate, swag reverse proxy, rtorrent, mediaszerverek (sonarr, radarr, oveerseerr, jackett, plex), home assistant, mqtt, zigbee2mqtt,mariadb ami megy rajta konténerekben.
A HDD-k akkor pörögnek fel ha a plex használva van, illetve éjjel ha mozgatás/backup van cache-ből HDDre.
Sajnos a mobo csak 4 SATA csatis (a házban elférne 6) így még van két dobásom ha bővülnék. (de próbálom a media tárhelyet kordában tartani a családban).Note1: A táp erős túlkapás erre, de megtetszett mert kapcsolható a tápventi. Egyébként egy gold 300W táp elég lenne és vszleg pár wattal levinné az ide fogyasztást (redditen van olyan akinek hasonló a konfig és 19w idle, csak kisebb/jobb táppal)
Note2: Az ideális egy ASrock H570M lap lenne mert azon van egy plusz NVME slot, meg egy plusz LAN port. De már sehol nem lehetett beszerezni amikor összeraktam. -
trance89
őstag
Nálam pl egy Fujitsu Primergy TX1310 M1 tower server fut 24/7 (i3-4130 proc), Xpenology rendszerrel. Tavaly mértem: 2db WD Red 4TB + 1db WD Blue 3TB mellett idle 26-28W között, virágbolti gbit letöltés mellett 35W körül. A HDD-k állandóan pörögnek, így megy már lassan 2 éve. Azóta kapott +1 HDD-t, azt már nem számoltam bele.
Előtte egy HP Prodesk 600 G1 SFF volt, szinte ugyanez a konfig, fogyasztás is. Kiválóan tette a dolgát az is csak hát ott nagyon szűkös volt a hely bővítésre. 3 lemezig ez is jó opció és pofátlanul olcsón beszerezhető. Átlag otthoni felhasználásra bőven megteszi. -
válasz
freddirty #7106 üzenetére
Írta, hogy Build Server és hogy folyamatosan pörög, gondolom nem egyedül fejleszt rajta, és a host center áraival szemben alternatívát keres az otthoni beüzemelésre.
Szóval ez nem olyasminek tűnik, hogy érdemes legyen összevetni egy otthoni mikro szerveren pár fájlmegosztás, plex szerver meg egy torrentkliens futtatásával...
-
freddirty
senior tag
válasz
Mr Dini #7104 üzenetére
Huh, gyorsan rákeresve az Epyc7402p idle-ben 200-250w. Az állandó fogyasztással számolva 70 forintos kwh-val havi 10k+ HUF. Kb annyit eszik havonta mint egy átlagon aluli teljes lakás. Van bármi ami indokolja, hogy kell ekkora számítási teljeseítmény és 24 core?
Az én otthoni szerverem 25w-ot eszik idle-ben, de átlagosan is csak 29w a fogyasztása Tasmota konnektorral mérve. Az idő nagy részében 0% CPU terhelésen megy 15+ docker konténerrel és egy VM-el. -
bambano
titán
válasz
Mr Dini #7104 üzenetére
értem, de a csere akkor is segít, hogy egy régi, csapágyas, eredetileg se zajra optimalizált ventilátort lecserélsz. én egy routerrel játszottam meg ezt, miután jay két centje [link] ihletet adott, és az elviselhetetlenből a tolerálható szintre lement a hangja úgy, hogy nekem a lakás túlvégén van. ez nem egy egetverő összeg, ki lehet próbálni.
egyébként pedig ha hosszú távra tervezel, előfordulhat, hogy megéri építeni egy build szervert, főleg, ha egyéb munkákat is rá tudsz bízni és megoszlik a költség. meg kompromisszumot kötni, hogy nem fontos a 24 mag, meg a 180 wattos tdp...
például az i7-12700t a cpubenchmark szerint egy szálon majdnem pont a duplája, mint a 7402p, több szálon meg kicsit több, mint a fele. a 12700t jelenlegi ára ijesztő tud lenni, de ha jó áron eladod a 7402p-t, még marad is bőven
a párátlanító ugyanúgy áramot fogyaszt. -
-
bambano
titán
válasz
Mr Dini #7099 üzenetére
a szigetelt, szellőző ház nem veszi ki a párát a levegőből.
szerintem add el.
a mai delej árak mellett egyébként se sok értelme van.szerk: egyébként sokat segít, ha a benne levő gyári ventilátorokat lecseréled valami normálisabbra, ettől nagyot fog csökkenni a zajuk, de szerintem nem éred el az elviselhetőség szintjét.
-
MasterMark
titán
válasz
ataribalint #7101 üzenetére
Vagy HP MicroServer vagy egy HP ProLiant ML szériás kisebb gép, pl ML30, ML110 vagy nagyobbak, minimum Gen8, Gen9, és újabb.
-
ataribalint
csendes tag
válasz
ataribalint #7055 üzenetére
Sziasztok,
Szeretnék még egyet futni a “kiscéges” szerverrel, úgy, hogy valóban szerver szerver legyen.
Elsődlegesen a Kulcs-Soft készlet kezelő szoftvert és egy egyedi SQL 2012 alapú adatbázist szeretnék futtatni rajta.Eddig egy asztali konfiggal terveztem menni, a hozzászólások alapján viszont most nyitott lennék egy használt szerverre. Az elképzelésem egy álló vagy egy kisebb microserver (pl. HP ProLiant) nagyságrendileg a 100-200e tartományban. Mit ajánlanátok?
Előre is köszönöm!
B
Új hozzászólás Aktív témák
- Horgász topik
- Egy vagyont költ humanoid robotokra az egyik kínai EV-gyártó
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Víztisztító berendezések - kancsók - szűrőbetétek
- iPhone topik
- Gaming notebook topik
- XMLTV EPG letöltő progi