Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Patice

nagyúr

válasz freelanced #7151 üzenetére

Szia!

Saját tapasztalatokat szeretnék csak megosztani ebben a témában, mert én is hasonló vonalon játszom itthon.
    Legelőször egy Synology DS213-mal kezdtem az egész otthoni szerveres dolgot 2012-ben, azután kevés lett a két HDD hely, drágállottam a 4 lemezes Syno vasakat, így saját építésbe fogtam.
    Fractal Design Node 304-es ház lett az egész gép lakása, járt már benne több miniITX deszka, és csak most jutottam el odáig, hogy nagyobb méretű alaplapra váltsak, mert azóta lettek más igényeim. :D
    Amúgy jelenleg egy Giga B85N Phoenix alaplapban megy egy i5 4570T proci, 16GB RAM társaságában. A rendszer egy 60GB-os mSATA SSD-n van és nem az alaplapi SATA csatikat használom, hanem egy Kínából rendelt PCIe SATA vezérlőkártyát, amin van 6 SATA csatlakozó.
    Az alap rendszer Proxmox VE, amin most két aktív VM fut, az egyik egy Xpenology, aminek odaadtam a SATA kártyát, így az összes rá kötött HDD ezé a VM-é.
    A másik VM pedig egy zeneszerver, Roon ROCK, ami egy virtuális switchen keresztül éri el a másik VM megosztásait.
    Az egész adatforgalom az alaplap LAN csatiján történik.

Az otthoni hálózatomban a router szerepét egy HP t620 Plus vékonykliens látja el, amiben van egy négy portos Intel NIC a videókártya helyén, ezen PfSense fut.

Megtetszett ez a virtualizálás dolog és a most futó projektem az, hogy összerakjak egy olyan gépet, amiben mindent egyesíthetek, azaz a routernek használt gépet is leváltanám egy VM-mel, persze ehhez dedikált hálókártya kell a PfSense VM-nek, így jutottam el én is az mATX vagy ATX lapokhoz.

Ebből az lett, hogy még nyár elején elkezdtem figyelni az apróhirdetéseket és összevadásztam a szükséges komponenseket.

Maradtam intel platformon, az alaplap egy Asus ROG Strix B560 gaming wifi lett, benne egy Core i5 11500T, 4x16GB Corsair 3000 MHz RAM, 1x Samu 980 Pro PCIe 4 M.2 SSD és 2x 970 Evo Plus, mindegyik 500GB méretben.
    Erre szintén Proxmox VE fog menni hypervisor-nak, és alapvetően 3 VM fog rajta futni. A SATA vezérlőkártya és első körben egy két portos Intel hálókártya, később lehet még egy hálókártya is kerül majd bele, hogy két VM-nek is legyen saját, dedikált kártyája. Bár az alaplapi 2,5Gbps LAN is elég sávszélt adna, de ehhez a hálózatom többi részét is fel kell majd fejlesztenem gigabit fölé. Ezzel most még kivárok, mert az egekben a hálózati eszközök árai is.

Még egy fontos témakör: az áramfogyasztás.
    A jelenlegi szerveremben van 4x 8TB WD HDD (Red és Purple), meg két SSD. Hidegindításkor kér konnektorból mérve 90-100W-ot, miután felpörögtek a lemezek, beindult minden program és idle-be kerül a rrendszer, akkor 50-55W környékén stabilizálódik az energiaigény, ami szerintem elfogadható ennyi lemezzel.
    A tápellátást egy Be Quiet Pure Power 300W ATX modell adja, ez 80+ Bronze minősítésű, és 15-20% tartós terhelést kap, így már talán a hatásfoka is már az optimális(abb) tartományba esik.

Az új szerverhez még nem döntöttem el teljesen, hogy hogyan oldjam meg a táplálást, mert két lehetőségem van meglévő alkatrészekből:
    - van egy HD-Plex 400W DC-ATX paneltápom + külső nagy DELL tápkockám, amivel már szépen működik az új összeállítás
    - meg van egy Super Flower 500W Platinum ATX tápegységem is, amivel még nem volt időm kipróbálni a konfigot

Valszeg a mért fogyasztási adatok fognak dönteni, ha egál, akkor az elsőt fogom választani, az alacsony ripple noise értékek miatt. :)) De ez már csak az én hülyeségem.

Az új gépbe nem tudom még mennyi HDD fog kerülni. Kezdésnek már van 2x18TB Seagate Exos X18 lemezem, de nem kizárt, hogy a régiből is átkerül majd pár 8TB-os is.

Ház ügyileg már van egy ATX kompatibilis régi Asus Vento házam, kezdésnek ebbe fogom rakni a konfigot, de tervezek építeni a házamban egy beépített szekrényt a folyosó egyik végébe, ahol a LAN kábelek is lógnak a falból, így minden kütyü (modem, POE switch, szerver) egy helyen lehetne szünetmentesre kötve.

Új hozzászólás Aktív témák