Hirdetés
- Toomy: Majdnem banki adathalász csalás áldozata lettem.
- t72killer: Egy gyors töltőteszt
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- mefistofeles: OTP mobilbank Persely. Jó, de nem jó.....
- RIOS Gépház: Frissültek a felhasználói adatlapok, beállítások, fórumos aláírások
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- kenand: Szaunakályha- Helo Softhot/Havanna fűtőszálcsere
- Kalandor: Te mennyit költesz havonta kajára?
- bb0t: A könyvelő szakma halott?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
Patice
nagyúr
válasz
freelanced #7151 üzenetére
Szia!
Saját tapasztalatokat szeretnék csak megosztani ebben a témában, mert én is hasonló vonalon játszom itthon.
Legelőször egy Synology DS213-mal kezdtem az egész otthoni szerveres dolgot 2012-ben, azután kevés lett a két HDD hely, drágállottam a 4 lemezes Syno vasakat, így saját építésbe fogtam.
Fractal Design Node 304-es ház lett az egész gép lakása, járt már benne több miniITX deszka, és csak most jutottam el odáig, hogy nagyobb méretű alaplapra váltsak, mert azóta lettek más igényeim.
Amúgy jelenleg egy Giga B85N Phoenix alaplapban megy egy i5 4570T proci, 16GB RAM társaságában. A rendszer egy 60GB-os mSATA SSD-n van és nem az alaplapi SATA csatikat használom, hanem egy Kínából rendelt PCIe SATA vezérlőkártyát, amin van 6 SATA csatlakozó.
Az alap rendszer Proxmox VE, amin most két aktív VM fut, az egyik egy Xpenology, aminek odaadtam a SATA kártyát, így az összes rá kötött HDD ezé a VM-é.
A másik VM pedig egy zeneszerver, Roon ROCK, ami egy virtuális switchen keresztül éri el a másik VM megosztásait.
Az egész adatforgalom az alaplap LAN csatiján történik.Az otthoni hálózatomban a router szerepét egy HP t620 Plus vékonykliens látja el, amiben van egy négy portos Intel NIC a videókártya helyén, ezen PfSense fut.
Megtetszett ez a virtualizálás dolog és a most futó projektem az, hogy összerakjak egy olyan gépet, amiben mindent egyesíthetek, azaz a routernek használt gépet is leváltanám egy VM-mel, persze ehhez dedikált hálókártya kell a PfSense VM-nek, így jutottam el én is az mATX vagy ATX lapokhoz.
Ebből az lett, hogy még nyár elején elkezdtem figyelni az apróhirdetéseket és összevadásztam a szükséges komponenseket.
Maradtam intel platformon, az alaplap egy Asus ROG Strix B560 gaming wifi lett, benne egy Core i5 11500T, 4x16GB Corsair 3000 MHz RAM, 1x Samu 980 Pro PCIe 4 M.2 SSD és 2x 970 Evo Plus, mindegyik 500GB méretben.
Erre szintén Proxmox VE fog menni hypervisor-nak, és alapvetően 3 VM fog rajta futni. A SATA vezérlőkártya és első körben egy két portos Intel hálókártya, később lehet még egy hálókártya is kerül majd bele, hogy két VM-nek is legyen saját, dedikált kártyája. Bár az alaplapi 2,5Gbps LAN is elég sávszélt adna, de ehhez a hálózatom többi részét is fel kell majd fejlesztenem gigabit fölé. Ezzel most még kivárok, mert az egekben a hálózati eszközök árai is.Még egy fontos témakör: az áramfogyasztás.
A jelenlegi szerveremben van 4x 8TB WD HDD (Red és Purple), meg két SSD. Hidegindításkor kér konnektorból mérve 90-100W-ot, miután felpörögtek a lemezek, beindult minden program és idle-be kerül a rrendszer, akkor 50-55W környékén stabilizálódik az energiaigény, ami szerintem elfogadható ennyi lemezzel.
A tápellátást egy Be Quiet Pure Power 300W ATX modell adja, ez 80+ Bronze minősítésű, és 15-20% tartós terhelést kap, így már talán a hatásfoka is már az optimális(abb) tartományba esik.Az új szerverhez még nem döntöttem el teljesen, hogy hogyan oldjam meg a táplálást, mert két lehetőségem van meglévő alkatrészekből:
- van egy HD-Plex 400W DC-ATX paneltápom + külső nagy DELL tápkockám, amivel már szépen működik az új összeállítás
- meg van egy Super Flower 500W Platinum ATX tápegységem is, amivel még nem volt időm kipróbálni a konfigotValszeg a mért fogyasztási adatok fognak dönteni, ha egál, akkor az elsőt fogom választani, az alacsony ripple noise értékek miatt.
De ez már csak az én hülyeségem.
Az új gépbe nem tudom még mennyi HDD fog kerülni. Kezdésnek már van 2x18TB Seagate Exos X18 lemezem, de nem kizárt, hogy a régiből is átkerül majd pár 8TB-os is.
Ház ügyileg már van egy ATX kompatibilis régi Asus Vento házam, kezdésnek ebbe fogom rakni a konfigot, de tervezek építeni a házamban egy beépített szekrényt a folyosó egyik végébe, ahol a LAN kábelek is lógnak a falból, így minden kütyü (modem, POE switch, szerver) egy helyen lehetne szünetmentesre kötve.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest