Hirdetés
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
- t72killer: Egy gyors töltőteszt
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kalandor: Te mennyit költesz havonta kajára?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vektor77
tag
válasz
Sanchez638 #9668 üzenetére
Ezeket nevezték át Plusra
-
-
Magnat
veterán
válasz
Vektor77 #9667 üzenetére
Ez azért nem ennyire egyszerű, régebben nem is volt sem Plus, sem Pro, csak aztán a WD elkezdett görénykedni azzal, h bizonyos Red modellek smr-ek lettek, ebből lett egy jó kis botrány, utána jöttek ki a Pro meg Plus modellekkel ... de ami cmr, az sima Redből is ajánlott.
-
Lenry
félisten
válasz
Sanchez638 #9668 üzenetére
a többi lemez itt is így néz ki
HDD Device 8: /dev/sdi
HDD Model ID : WDC WD40EFRX-68N32N0
HDD Serial No: WD-WCC7K1UZSL61
HDD Revision : 82.00A82
HDD Size : 3815448 MB
Interface : SAT Standard USB/ATA
Temperature : 35 °C
Highest Temp.: 56 °C
Health : 100 %
Performance : 100 %
Power on time: 2101 days, 6 hours
Est. lifetime: more than 100 days
The hard disk status is PERFECT. Problematic or weak sectors were not found and there are no spin up or data transfer errors.
No actions needed.
az a lemez volt a legújabb, ami most meghótt
-
-
joydrv
aktív tag
Egy ideje már nézegetem a lehetőségeket. Kiindulási alapnak egy új, Synology 6 lemezes nas-sal számoltam, ami legalább 210 ezer [link] . Ebből kiindulva kezdtem el számolgatni, hogy lehet észszerűen kihozni hasonlót.
Mindent összevetve így jött ki: 55 ezer az alaplap + 16 GB DDR5 + 128 GB M2.SSD , kb. 80 ezerből áll össze. (egyebek a régi pc-ből vannak) -
hááát... elnézést kérek
Igazad van.
Keresgéltem, megnéztem ezt-azt és valóban, az árak a használt cuccoknál egészen fent vannak, ha a fogyasztást és a teljesítményt is nézem, meg a sok LAN és SATA csatit, akkor teljesen jó vétel.
...ha áfát valahogy vissza lehetne kapni, akkor még jobb lenne céges vételként elkönyvelve -
-
WD Purple, az nem parkolgat. Nekem az van NAS-ban és RED. Nincs velük gond, energiagazdálkodás bekapcsolva, de nem parkolnak.
-
Sanchez638
addikt
Amire töltögetek az folyamatosan megy. Viszont amiről nézelődök az akkor kapcsol be, ha éppen nézi valaki. 2-3 naponta szoktam én, a családtagok meg alkalamanként. Amúgy én is jobban szeretem, ha folyamatosan megy. Mégha nincs kihasználtság.
#9653joydrv: Átlag használat mellett az jó ha 3-5w között fogyaszt. Gondolom nincs folyamatos random írás, mert akkor szipkázza az energiát.
-
joydrv
aktív tag
Szerintem minden nas úgy működik, hogy készenléti módba rakja a HDD-ket, ha nincs forgalom és "ébreszti" őket, ha szüksége van rájuk valamelyik proginak. A készenléti mód nem egyenlő a leállítással.
Nekem 3 nas van jelenleg. A legrégebbi mostanában lesz 11 éves. Még mindig az a két HDD van benne, amiket első körben vettem bele. Egy WD Red 1 TB és egy WD Red 2 TB.
Mindkettő 100/100. Ráadásul az 1 TB-os "csak" torrentezésre van, vagyis már milliószor volt írva, törölve.
A HDD-nek az a legfontosabb, hogy minél kevesebb teljes leállítás és újraindítás legyen.
Ezért nyírják ki sokszor nagyon gyorsan az asztali pc-k a őket és ezért mennek sok-sok éven át üzembiztosan a nasokban.
(Az asztali pc-be illik manapság már ssd-t tenni.) -
joydrv
aktív tag
válasz
PistiSan #9652 üzenetére
Nekem fontos a 6 sata. Ezért is néztem ilyen lapokat. De persze, mivel 24/7-ben fog menni, nem mellékes a fogyasztás sem. Az integrált N100-as papíron 6 W, ami 4 mag - 4 szál esetén nagyon jó, max sebesség 3,4 GHz.
HDD-ből dughatsz rá többet is, nem fog látványosan nőni a fogyasztás. Pl. egy 8 TB WD Red készenléti módban 0,8 W-ot vesz fel. Tényleges használat közben 9 W. De nyilván az előbbi módban lesz naponta legalább 80 %-ban. -
PistiSan
addikt
Jó cuccnak néz ki, én egy N100-as itx-et vettem, rendes táppal, mert nem akartam ventiket, és a dc tápra néztem, hogy átalakítóval lehet hdd-t kötni. A tápnak (be quiet) van egy alap fogyasztása, és van benne venti is. Nekem 19-20W a fogyasztás 1hdd + ház ventivel, és anélkül is. Érdekes lehet, hány hdd-t tudnák rákötni, mielőtt elkezdene a fogasztás nőni, de annyire nem érdekel, hogy kipróbáljam.Nekem proxmox alatt futnak a dolgok. Ezen a lapon több hálózati és sata csatlakozó is van amit te néztél.
-
joydrv
aktív tag
Beszéltem egy litván fazonnal, aki a fentebb linkelt alaplapot megvette nemrég és hasonló dolgokra használja, mint én is tervezem.
TrueNas, néhány kiegészítő progi és Plex fut neki is rajta. Egy NVME SSD-n fut a rendszer és mellé 6 db 16 TB HDD-t dugott rá. Akadás nélkül megy minden, minimális áramfogyasztással. Azt hiszem maradok én is ennél. -
Maulgar
tag
válasz
blaisegrille #9649 üzenetére
Én mondjuk truenasról linux mintre váltottam. Megmaradt az asztali gép lehetőség is így és mégis bármi elketyeg virtuális gépen is.Nálad azért van erőtartalék nem annyira indokolt az OMV stb.
-
blaisegrille
csendes tag
Sziasztok! Hasonló cipőben járok én is. Ami számomra felmerül nas alaplap kapcsán az a memória. Nasnak nem lenne jobb egy ECC-s buffered/unbuffered ram? Az adathibák javítása végett. Én személy szerint nagyobb biztoságban érezném magam. Ti mit gondoltok?
Szintén nas építés, igazából már megvan minden. Adott egy ASUS P8H77-I LGA1155 lap, i7-3770, 2x4GB ram. Egy házat kell még cserélnem, de ez nem annyira sürgős, egyébként a jonsbo n2/n3-al szemezem.
TrueNas és Openmediavault között vacilálok, első nekifutásra feltettem a TrueNas scalet kipróbálni. Csináltam egy ZFS poolt, simán ment az nfs megosztás, linuxról rá is tudtam csattanni a datasetre.
Nektek mi a tapasztalatotok? Jobb lenne proxmox-ot feltenni és azon futtatni pl egy Openmediavault-ot, a zfs-t pedig kezelné a proxmox?? Láttam ilyen megoldásokat is.
Szeretnék mediaszervert is (Plex/Jellyfin/Emby), a trascode-ot egy quadro kártya végezné. Truenas Scale pl tud konténreket futtatni, de ez a megoldás valamiért nem tetszik annyira. Végső soron tök jó lenne, ha egy gépen meg lehetne oldani mindezt. -
-
-
joydrv
aktív tag
Egy pc-t tervezek átépíteni 6 lemezes nas-nak.
Találtam egy nagyon ígéretes alaplapot hozzá: [link]
Esetleg valakinek van már ilyennel tapasztalat?
-
-
MasterHUn
senior tag
Sziasztok, nem home szerver, de szerver probléma.
hátha találkoztatok a következővel már.
Adott egy HP DL20 G10 próbáltuk raid vezérlővel, anélkül.
másik hddvel, usbről, ilon keresztül, inteligent provisorongon keresztül, lemezről telepíteni a win2022 szervert.
98%nál mindig megdöglik a telepités. Ramokat is cseréltünk már.2024.10 fw van rajta, de lassan felgyujtjuk.
-
daninet
veterán
válasz
Sanchez638 #9638 üzenetére
Ez ingyen volt. Átlagos idle terhelés mellett 2-3W lesz az eltérés egy gold táphoz képest, 10 év lenne mire villanyköltségben visszahozza a különbséget.
-
daninet
veterán
Készül az új szerver
Ez az ajándék házból van amit az egyik kolléga adott innen a topikból
Kapott egy egyedi festést. Nyomtatok bele egy 8 vinyós rack-et, illetve régi "vágyam" volt a belső USB port unraid-nek, most az is lesz.
Proci az egy energiatakarékos ryzen 3400g, 32GB DDR4 és egy uj 1TB cache nvme. A lemezek jönnek át a régi konfigomból.Építek új 18U rack szekrényt is mert a jelenlegi csak 450mm mély és 600as kell.
-
Lenry
félisten
no...
hazaértem, innen elkezdtem egyesével visszatolni a diszkeket a gépbe és úgy bekapcsolni. mivel már a GRUB elhasalt, így nem gáz, hogy mondjuk egy RAID fele hiányzik, úgysincs még összeállítva ezen a ponton. nyilván az utolsó diszknél állt meg a GRUB.
elindítottam nélküle, miután felkelt a rendszer, visszatoltam a diszket (ami egyébként a RAIDZ része). onnan eddigre úgyis kiesett már, úgyhogy mondtam neki egywipefs -a -f /dev/sdi
-t.
ez indokolatlan mennyiségű,[Fri Feb 28 17:49:42 2025] sd 0:0:0:0: Power-on or device reset occurred
formájú
hibát eredményezett a dmesg-ben, meg a wipefs is nagyon sokkal több szektorból törölt bejegyzéseket/dev/sdi: 8 bytes were erased at offset 0x3a3817ac000 (zfs_member): 0c b1 ba 00 00 00 00 00
ebből szokott lenni mondjuk három, most meg volt 50 (nyilván más-más offseteken)ezután már ezzel a diszkkel is rendesen bootolt a gép.
most megy a resilver, aztán meglátom hogy utána is rendesen viselkedik-e, de azért a biztonság kedvéért rendelek egy másik HDD-ta device reset meg szerintem a backplane hülyesége, mert áttettem másik helyre a HDD-t, ott nem floodolja ezt a dmesg-be
hogy mindennek mi köze a GRUB-hoz, az semennyire nem világos
-
bambano
titán
-
Magnat
veterán
Chatgpt barátom válasza:
Az alapján, amit leírtál, valamint a csatolt képen látható "General Protection Fault (13)" UEFI hibaüzenet alapján, itt valószínűleg a Dell T330 firmware és az eszközkezelés (UEFI device enumeration) közötti inkompatibilitás vagy bug lehet a háttérben.
Ami biztosan látszik:
Ez még azelőtt történik, hogy az operációs rendszer valóban elindulna, tehát ez egy pre-boot, firmware-szintű gond.
A hiba akkor történik, amikor több drive van jelen. Ha csak a rendszer-SSD van bent, nincs gond.
Ez erősen utal arra, hogy a BIOS/UEFI valamelyik non-boot lemezhez próbál hozzáférni bootolás közben, vagy valamilyen eszköz inicializálási bug aktiválódik a HBA mód és a ZFS-diskek miatt.
Amit érdemes végigzongorázni:
1. Boot sorrend tisztázása
BIOS-ban minden más diszket ki kell tiltani a boot orderből. Csak a rendszer-SSD legyen bent.
UEFI boot orderben is nézd meg, nem került-e be valami furcsaság (pl. ZFS pool UUID vagy non-boot device).
2. UEFI / Legacy beállítások
A Dell T330 tud teljes Legacy (BIOS) módot is. Érdemes kipróbálni, ha van rá mód.
Ha ragaszkodsz az UEFI-hez (jogos, modernebb), akkor az UEFI Device Enumeration és Boot Policy menüpontokat is érdemes átnézni.
3. Dell lifecycle controller / HII képernyő
Innen is érdemes nézni, hogyan látja a diszkeket a Dell firmware.
Ha a ZFS lemezeken volt régen más partíció (pl. boot flag, GPT header), az esetleg bezavarhat. Ezeket lehet érdemes lenullázni (pl. wipefs -a minden drive-on).
4. ZFS pool cache/label
Ha korábban a ZFS pool indításához UUID vagy disk-by-id azonosítókat használtál, ezek visszamaradhatnak a BIOS/UEFI-ban, különösen ha egyszer véletlenül bootoltál volna valami recovery környezetből, ami automatikusan hozzányúlt.
Fontos: Dell T330 UEFI bugok
A Dell szerverek UEFI implementációja sokszor problémás, főleg ha nem tipikus RAID (PERC) kontrollereket használsz.
Hasonló bugokat mások is jelentettek, pl. ha HBA módban használnak több diszket, és azokon ZFS/BTRFS van, az UEFI megpróbálja "megvizsgálni" őket, és néha becsődöl.
Ilyenkor egy workaround lehet: Disable UEFI boot scanning for non-boot devices (ha van ilyen opció). Nem minden Dell BIOS-ban van, de érdemes keresni.
Extra workaround: systemd-boot helyett GRUB
Ha UEFI alatt systemd-boot-ot használsz, az jobban támaszkodik a firmware-es eszközdetektálásra.
GRUB ezzel szemben kicsit jobban "elviszi magával" a bootfolyamatot, és kevésbé hagyja a firmware-t matatni a diszkeken.
Ha jelenleg systemd-boot van, érdemes kipróbálni GRUB-ot helyette.
Végső workaround: Boot only SATA port
Ha van olyan opció a BIOS-ban, hogy Boot Only From Port X (ahol az SSD van), az teljesen kizárhatja a többi diszket a boot időszakban.
Ezt mindenképp javaslom kipróbálni.
Ha mindez nem oldja meg, akkor firmware bug report
Ebben az esetben érdemes a Dell supportnak is jelenteni, hogy a legfrissebb firmware mellett sem lehet több diszkkel UEFI alatt normálisan bootolni.
Ilyenkor a Dell sokszor ad ki hotfix firmware-t, főleg ha ezt más is megerősíti. -
Lenry
félisten
hátha valakinek van ötlete...
az alany egy Dell T330, Debiant futtat.
a Debian 2 - mdadm softRAIDben lévő - SSD-ről fut (de a lentebbi hiba akkor is fennált, amikor csak egy szimpla SSD-ről futott)
van mellettük egy ötlemezes RAIDZ meg egy kétlemezes RAID0.
minden friss, legfrissebb iDRAC, BIOS, firmwarek op.rendszer, stb.
a RAID vezérlő HBA módban van.a probléma:
ha a rendszermeghajtón kívül más is a gépben van, akkor nem indul a rendszer.
a lenti hibák egyikével megáll
ha kihúzom a HDD-ket, akkor simán bebootol, menetközben betolom a lemezeket, importálom a köteteket és mindegy megy ahogy kell. csak hát így pöppet macerás újraindítani.a lemezeken nincs boot sector, semmi olyan, amit ne a ZFS kreált volna. de a boot sequenceben egyébként sem vesznek részt.
mi a fene baja lehet?
-
Némi finomítás volt ma (pár új kép az albumban), a hosszú sok csatlakozós (2xSATA, 2xMolex+FDD) kábelszörnyet kicseréltem kettő szimpla Molex kábelre, ennek megvan az az előnye is hogy kétfelé oszlik a tápon a két backplane tápellátása (bár egy rail-en van, de ha valami kábelgond lenne akkor csak az egyiket érinti majd). Kicsit rendezettebb lett, összekábelkötözőztem a két Molexes ágat meg az alaplapi kiegészítő tápkábelt is. Lassan elégedett leszek az eredménnyel
-
PistiSan
addikt
Tudom, hogy elég régi hozzászolásra válaszolok, de elég hasznos, gyakorlatias amit írtál. N100 ban gondolkodtam alapból, de tényleg elég drága a lap, plusz 1, esetleg 2 sata csatlakozó van rajata. A régi gépem fogom első körben beállitani nas funkcióra, megnézem a fogyasztást, a drágább árammal felszorzom, azután meg latjuk lesz-e csere.
Ha 5 év alatt hozná be az árát az új lap, akkor marad ez. -
C változat is elkészült (nem lesz elég az ABC erre
), képeket hozzáadtam az albumhoz megint.
Kicseréltem a 6x SATA M.2 adaptert egy PCIe 4x-es 6x SATA portos kártyára (ugyanolyan ASM1166 chipkészlet), így a felszabadult második M.2 alaplapi slotba bele tudtam egy második WD Black SN850 1TB-os NVMe-t tenni, így már tükrözve vannak ezek is.
A két Micron SATA SSD-t valószínűleg átrakom a Sagittarius aljára (csináltam képet róla, van 2x 2.5" lemeznek rögzítési pont benne, van hozzá rövid 15 cm-es slim SATA kábelem itthon, tápellátását kell még megoldani, felfelé kanyarodó SATA tápcsatlakozóval.
A normál 3.5 helyekre így bele tudok majd tenni akár 8x HDD-t is + a két SSD is megmarad, 10 SATA eszköz lehet összesen. -
daninet
veterán
Keresek rackbe való fiókvasalatot, hogy kihúzható legyen a számítógépház. 450mm rögzítési táv. Ha bárkinek van elfekvő vagy bontott az jelezze, köszi
-
G.I.JOE
senior tag
Sziasztok.
Van egy HP T620-am benne egy 8 GB-os Samsung RAM-mal. Ebbe is inkább érdemes ugyanolyat vadászni a meglévő mellé, ha 16 GB-ot szeretnék? -
Tökéletes időzítéssel:
500$-os Home Lab kihívás, HardwareHave vs Raid Owl
Building the BEST Home Lab Possible In Just 2 WEEKS
The $500 Home Lab Challenge ft. @HardwareHaven -
válasz
szpeti40 #9622 üzenetére
Az NVMe alapvetően a rendszerfileoknak, VM-eknek meg konténereknek van, a HDD-k cache-lésére a 2xSATA SSD van. Csak az unraid így furán hívja ezeket, minden ami SSD/NVME az "cache pool"-ként van nevezve/létrehozva/használva. A mover process pedig a beállított "cache" helyről az "array" (vagyis HDD(k))-ra mozgatja ütemezve a fileokat. Tehát nyugodtan tölthetek/másolhatok a dobozra, nem fogja a HDD-ket felpörgetni hozzá csak ezért, majd a beállított időpontban (éjjel vs hajnalban pl) szépen automatikusan átmozgatja a HDD-kre. A legjobb hogy a hálózatról ez egy megosztásnak látszik, nem tudsz róla hogy az adott file/könyvtár éppen SSD-n vagy HDD-n van (persze az olvasási sebességből kiderülhet). Ha valaminél azonban gyorsabb tárolásra van szükséged meg tudod adni az adott share-nél hogy tartsa a cache pool-ban inkább, illetve van egy plugin ami pl. ha elkezdesz egy filmet nézni/olvasni, akkor a háttérben visszamozgatja a könyvtárat a cache-be, majd lepörgeti a merevlemezeket.
-
B változathoz is megjött minden alkatrész, tegnap/ma át is építettem.
Új képek vannak a fenti albumban.
Ami változott:
Asus TUF B550M Plus alaplap, Ryzen 5 Pro 4650G CPU (+ a gyári AMD cooler), 2x16GB Mushkin DDR4 3200 ECC RAM, az eredeti tervben szereplő bequiet! 480W Gold tápegység, egy 6 portos ASM chippes SATA/M.2 adapter a második M.2 portban (a lapon csak 4 SATA port van), két 12cm-es fangrill, rengeteg gyorskötöző
Ja kapott egy kis bitumenes rezgés/hangcsökkentést is, bár hang alapján nem volt szükség rá, de ha bekerül még két HDD és/vagy más típusra váltok esetleg akkor jól jöhet, elférni meg elfért benne (utálatos anyag, kesztyűben dolgozzatok vele)Kicsit kellett a ventillátor-vezérléssel szenvedni, nem egyértelmű unraid alatt hogy melyik csatlakozó melyik fan-nak felel meg. De ezt legalább lehet rendesen PWM-en keresztül vezérelni, az IPMI-t csak indirekt lehetett és 500rpm alatt elkezdett köpködni hogy túl alacsony a fordulatszám). Itt simán le is állnak a ventik ha elég hűvös a rendszer, terhelés alatt pedig 35-38 fokosak a HDD-k kb. 800-900rpm mellett.
Az idle fogyasztás kb. 5-6W-al több, terhelés alatt nem látok nagyságrendi változást, amit igen az betudom a PicoPSU/normál táp közötti hatékonyságkülönbségnek (induláskor ez 100-110W-ot mutat egy másodpercig, full terheléssel tudtam néha 120-127W-ot kicsikarni belőle).
Ez már tud ~990MB/sec-et (csúcsérték, 800-990 között hullámzik) ha hálózaton másolok és a cél és forrás is NVMe meghajtó:
Mivel fogyasztásban minimális különbség van, teljesítményben meg ég és föld (egyedül az IPMI hiányzik egy kicsit) ezért ez marad.Költségben pedig még maradt 20€ elkölthető büdzsém Wolfganghoz képest
Fogyasztás és unraid hőmérsékletek/venti fordulatszámok jelenleg (paritásellenőrzés fut, a gép hangtalan egyébként)
-
Odroid N2+ 4GB: 2-3W-ot fogyaszt használat közben, kitűnő passzív hűtéssel, tenyérnyi méret, 4x USB3.0 port pl. Zigbee stickeknek, eMMC tároló (ki tudja hajtani a Gigabitet, valamint nem eszi meg az SD kártyát a sok írással). 4GB RAM több mint elég HA alá, akár a sima N2 2GB-n is elfut azért (nekem kb. 1.8GB az átlagos használat).
Van rá külön HASSOS image, csak felírod az eMMC-re és megy.
Nincs benne specifikus hardver, de pont passzol mindene a HA-hoz (nem véletlenül árulták sajátként is).Egyébként a cucc Amlogic S922X CPU alapú, szóval akár médialejátszásra is remek CoreELEC-el (hw-es x26x gyorsítás, van rajta infra vevő, HDMI 2.0, tud HDMI-CEC-et, gigabit lan, passzív, jó hűtés, szintén van CoreELEC image rá, stb).
-
vzozo
senior tag
ODROID N2+
Hogy az mekkora szopás volt nekem, ugyan csak az N2, nem a plusszos model. De az USB kezelése katasztrofális, NAS-nak lett véve, na arra pont nem használható semennyire a borzasztó lassú adatátviteli sebesség miatt + az újabb kernelekkel nem tudja megugrani azt, hogy egyáltalán bebootoljon, ha rá van kötve bármilyen USB storage. -
-
logineres
tag
Vas amennyit tudok róla jelenleg:
4. genes intel 4 mag 4 szál
4x4 ddr3 ram
240gb ssd
4TB WDRED(erre lenne szánva a cloud) + 8TB(Erre meg a filmek/sorozatok)Szeretné megtanulni a linuxot, csak kevés ideje van rá, cli kicsit idegen neki, de ha nem kerülhető el persze, megtanítom neki.
Minden beállításban segítenék , fel is húzom az egész rendszert, aztán megmutogatnám, a használatát, de valami GUI felületűre gondoltam, vizuális/"kattingatós rendszer" mégis csak könnyebb lenne elmagyarázni.#9608 daninet: Sajnos már volt benne részem hasonlóban. Homeassistant amúgy érdekelte, sőt a többi is, csak mikor elkezdtem magyarázni az arr-okat akkor elvesztette a fonalat. De talán még az arr-okat meg is tudom csinálni, hogy ne kelljen hozzányúlni, csak kérje a filmeket, aztán néha átnézek, ha gond van. De a homeassistant tényleg csak úgy vállaltam, hogy a rendszert felpakolom aztán sok sikert
-
válasz
logineres #9606 üzenetére
a külső megosztás miatt azt mondanám, h otthonra bármi, amit tud kezelni, + pl. google drive megosztás.
Ha nem tud vagy akar linuxal, home serverrel foglalkozni, akkor egy jobb nas hasznosabb lenne, ami tudja a fentieket dockerben futtatni.
Ha nem para a linux neki, vagy ráérsz segíteni, akkor proxmox és próbálgatás, h mi tetszik neki.
*arr lehet lxc, vagy docker mezei debianon vagy amiket felsoroltál, de jobb, ha kipróbálja.
Tudni kellene mi lesz a vas, linux dolgokat, cli-t akarja-e babrálni, stb. -
logineres
tag
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy ismerősömnek szeretnék egy homeszervert készíteni, amire szüksége van csak az Arr programok(sonarr,radarr,prowlarr), plex, torrent, Homeassistant, jellyseer, Cross-seed, illetve valami cloud tárhely, ahol megtud online nézni képeket, videókat, le és feltölteni, illetve másnak is kitudja publikálni linkben(esküvőket szokott fotózni) ez akár lehet nextcloud, zipline bármi csak lehetőleg gyors legyen és tudja ezeket a funkciókat.
Itthon nekem Proxmox+Lxc van megoldva a rendszer, neki pedig beállíttottam egy OMV-t, mert régebben ezt használta, de nem nagyon jött be neki. Szóval valami olyan rendszerrel szeretném megoldani, hogy amit beállítok utána ő viszonylag könnyen tudja frissíteni.
Mit ajánlanátok erre? Maradjon a proxmoxnál vagy valami alternatíva CasaOS, Cosmos, UmbrelOS, vagy runtipi jobb lenne neki? Egyiket se próbáltam még proxmox-on kívül, ezért nem is tudnom, hogy melyik felelne meg legjobban a célnak. -
amargo
addikt
Nekem amúgy pont ez a gondom, nálam az egész infra, router, AP-k, kamerák, switch-ek, stb, nyugalmi állapotban is 100Wh esznek (egy szünetmentes körön vannak). Éves szinten 1200kWh megy el rá. Aminél nehéz megítélni, hogy mennyire sok vagy kevés, de a lényeg, hogy jelen van és számolni kell vele.
-
Pista0001
addikt
Áganként lenne jó látni a képet legalább 5 és 12 volton. Főleg az 5 V-os résznek kellhet szellő is, ha tartósan a maximum közelében kell teljesítenie (6 A ugye).
A mért értékeidből még lejön az ismeretlen hatásfok miatti veszteség, ezért is jó lenne a táp kimeneti oldalán mérni.
-
válasz
Pista0001 #9594 üzenetére
Ráraktam az egész cuccot egy kalibrált fogyasztásmérős okoskonnektorra:
(i3-7100, 2x4GB DDR4 ECC,WD 1TB NVMe, 2x1.92TB Micron SATA SSD, 4xWD 14TB HDD)
- Csak az IPMI kikapcsolt állapotban: 5-8W
- Bekapcsoláskor, lemezek felpörögnek: 60-99W (ennél nagyobb értéket nem láttam)
- Felpörgés után, boot: 60W
- Unraid elindult, lemezek lepörögtek: 25W
- 10G hálózaton másolás az NVMe-re: 45-50W
- 10G hálózaton másolás az 2xSSD-re: 42-45W
- 1x HDD felpörgetés közben: 40W
- 1x HDD ha már pörög: 30W
- 4x HDD ha már pörög: 50W, szóval olyan 10W körül fogyaszt darabja felpörgéskor, utána 5W.
- 4x HDD pörög, 10G hálózaton másolás az 2xSSD-re: 65-75W
- 2-3x HDD olvas az SSD-kről és ír magára (paritás+adat): 85W -
Pista0001
addikt
"Azóta már van C meg D verzió is..."
Na ezt meg én nem tudtam.
Lövésem sincs, melyik verzió az enyém, úgy 12 éve van meg, magam se tudom, hány gépet járt meg. Éveket ment 24/7-ben is, szóval alapvetően megbízható típus, de szerintem sose feszegettem a határait. Illetve most egy 5600G-t visz, de szerintem ebben is van még tartalék....
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest