Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- RIOS Gépház: Frissültek a felhasználói adatlapok, beállítások, fórumos aláírások
- mefistofeles: OTP mobilbank Persely. Jó, de nem jó.....
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
- t72killer: Egy gyors töltőteszt
- Kalandor: Te mennyit költesz havonta kajára?
- hmzs: Futro S720 - olcsó pc alapú router (frissítve)
Új hozzászólás Aktív témák
-
LógaGéza
veterán
Üdv!
Van egy HP MicroServer Gen8-am, egy Xeon E3-1260L procival, 8GB RAM-al, 1x240GB SSD OS/VMeknek, 3x4TB HDD adatoknak. Mindezen Proxmox-ot futtatok, 2 VM-el (egy Ubuntu Server a Docker konténereknek, és egy Home Assistant OS).
Egyébként teljesen jól működik, a problémám az, hogy 2x4TB HDD még egy régebbi szoftveres raides rendszerből került be, mdadm-el összeraktam, de ezt a Proxmox ugye nem igazán szereti. A 3. 4TB-os vinyó most került be.
Lementeném az adatokat, és újraformáznám az adattároló lemezeket. A kérdés - milyen fájlrendszert válasszak hozzá? LVM EXT4-el, vagy ZFS inkább? Nagy teljesítmény nem kell, max 2 lejátszó streamel róla, valamint a Linux ISO-kat osztom vissza torrenten. Fontos adatok nincsennek rajta, szóval backup nem kell, viszont jó lenne, ha kitalálom, hogy rakok mellé még egy vinyót, akkor könnyen ki tudja bővíteni. -
Én is erre gondoltam, hiszen az ONT alapból elég rosszul kezeli a wifi-t, ahogy észrevettem.
#6282 bambano: az számomra nem opció, nem ér annyit az egész, hogy emiatt egy új gépet vegyek.
#6283 AiRLAC: megnéztem, nagyon nem olcsószerintem kölcsönkérek egy komolyabb routert és meglátjuk, hogy az segít-e a helyzeten.
-
stigma
addikt
-
MasterHUn
senior tag
1.ötlet ->
Ezt viszont már néztem. amíg a 4k film as tv-n fut addig a proci kiakad 100%on minden szálon. amint megállítom leesik 1%-ra.
speedtest app-al megpingelve hálózatot mérve a követezők jönnek:
laptopról wifi-n : 3ms, 265,36 le 223,53 fel
pcről kábelen. 1ms, 372,3 le, 290,73 fel2.ötlet ->
lehet megveszem azt csak nem értem miért kellene még 1 gép azért, hogy 4k lejátszható legyen :/ -
stigma
addikt
válasz
MasterHUn #6285 üzenetére
Hi, hát ott valami nem stimmel szerintem.
2 ötletem van még, hogy a legtöbb TV-be sajnos 100-as LAN-t tesznek, lehet ez a gond.
1. öltet: TV LAN-ja 100 mbit-et tud csak, de sehol sem találod infót róla, csak annyit hoyg van ethernet portja 1 db.
Ezt a routeren belül tudod megnézni úgy rélik, hogy mit ír ki a kapcsolatra, mert igaz Gbites kábelt használsz, de lehet csak 100-at tud a fránya TV LAN portja.Gondolom wifin a laptop tud AC-t ami egy sima 433 vagy 866 esetén is sima lejátszást csinálhat 4k filmnél, attól függ milyena bitráta.
2. öltet: valami nem jó a plex esetén.
Win serveren sima mappamegosztást csinálsz, amit remélhetőleg lát a TV-d vagy esetleg kipróbálod a miniDLNA servert pl.: Serviio
Ez sok mindent kezel igaz utoljára kb 5-6 éve tettem fel, de akkor is bármit lejátszott.(1080p, feliratok, stb)Ezt próbáld meg betallózni a TV-n szerintem menni fog. Ha itt is akadást tapasztaltsz akkor tuti, hogy a Tv-vel lehet a gond.
4k lejátszás körben mivel Win servered van feladatkezelőd nézz mi fut 100%-on..
Ramnak és CPU-nak szerintem nem kellene, de majd kiderül mit látsz.Ha a TV-vel lesz gond mert nem bírja, akkor egy sima Amlogic box, amin van Gigabit megoldja a problémádat. kb 10-12 ezer ft és tud mindent, kivéve Dolby Vision-t nem , de azt ilyen árban ne is várjon az ember. Igaz azt a TV-d sem tudja
-
MasterHUn
senior tag
windows server 12 r2 fut rajta
24gb memória
xenon x3450
árnyékolt cat6PLEX et próbáltam (ezzel az a gondom, hogy pl nem mindent mutat a tv-n nem is értem miért.) pl kölcsönöztem a Fruy c. filmet 53gb. 3-5mp-ként 10mp stream renderelés ment.
A gépek és a tv is ugyanazon az eszközön kábelen keresztül csatlakozik ami egy tp-link archer c5 v4 ac 1200
nagy közdelmek árán felraktam a windows media playert és DLNA-n keresztül is fel van csatolva a filmtár. próbáltam sokmindent. a YT 4kval semmi gondja. Avatarral nem volt gondja.
laptopról(legion y540 [i7,16gbddr4,gtx1650]) wifin keresztül semmi baja a filmnek szépen megy folyamatosan.A tv típusa: LG 55un74
-
bambano
titán
-
Sziasztok!
Az utóbbi időben kezdett el foglalkoztatni az, hogy a TV-m DLNA képes, mégse használtam még szinte soha ezt a funkciót. Valószínűleg nagyban megkönnyítené a filmezést, sorozatozást, ha kicsit finomítanék a rendszeren és bővíteném valamilyen hálózati eszközzel.Van egy régi laptopom, egy Toshiba Satellite L850-13M amiben N-es wifi modem van, az ethernet port sajnos nem működik. A TV egy LG 49UK7550MLA típus, míg az ONT a Telekom által adott Sagemcom.
Ebben a pillanatban is egy 28GB 4K filmet streamelek a laptopról, mely fájl az SSD-re van mentve, de bizonyos időközönként a TV elkezd pufferelni.
Mi lenne a megoldás arra, hogy akár egy 50GB 4K filmet is gond nélkül le tudjak játszani? Elég lenne vennem egy routert, az ONT-be dugnám és megoldódna a probléma? Vagy kellene a laptophoz is vennem egy gigabites usb-ethernet adaptert? Más egyéb dologra szükség van?
Kisebb fájlokkal, például 1080P-vel nincs gond, de 4K lenne a cél problémamentesen. Mivel nem akarok komoly szervert, csak eseti filmezéshez valamit, ezért kíváncsi lennék a véleményekre, hogy mennyire reálisak az elvárásaim. Köszi!
-
stigma
addikt
válasz
MasterHUn #6274 üzenetére
Hi, a szerveren milyen környezet fut?
Kicsit bővebben kellene kifejteni a dolgot, mert úgy tudunk segíteni.Én olcsóságot tekintve maradnék a jól bevált szerverednél, ahol le akarod játszani pl.:TV-nél beszeretnék lejátsznak egy Amlogic S905x3-as boxokat, Coreelec-et tennék rájuk. (~10-12k-ért lehet venni egy gigabites boxot)
Nekem J4105-ITX -es NAS-om van, melyen fut a Plex (transzkódolás nincs) , de egyszerre mindkét tv-n tudok 4k-s tartalmat nézni anélkül hogy bármi akadna. Boxok Khadas VIM3L, Coreelec-el telepítve.SMB-n csatlakotnak a boxok a NAS-hoz, Gigabites kapcsolatom van + CAT7-es kábelek (elég lenne CAT5.E gigabites is)
Kérédéseim ezek lennének:
- 4k-s tartalmakat a NAS-ról remélem nem wifin játszol le.
- NAS-ról SMB-n keresztül, vagy egy adott médiaszerverrel játszol le pl. : Plex, Emby , Jellyfin
- TV-n lévő appal játszol le vagy van bármi lejátszód? -
MasterHUn
senior tag
Sziasztok, Sajna utolért a vég....
Dell T310 már nem elég itthoni 4k filmek streamelésére. :/
van itthon viszont egy ITX kuckó (shuttlepc) amibe kellene egy alaplap procival, ami képes le streamelni a 4k filmeket.ötleteket ajánlatokat várok. lehet használt cucc is. maradjun ka földön az árakkal
ui.: van itthon egy H61 lapom, de abban egy g645 megy és még annyira se képes mint a szerver
-
Patice
nagyúr
válasz
Yiggdrasil #6272 üzenetére
Mac Mini teljesen jónak tűnik a feladatra, csak valami célszoftverrel.
Amíg nincs pénz Syno-ra én addig a meghajtók számát racionalizálnám, mondjuk egy 8TB-os HDD-vel kezdésnek a Sharkoon dokkolóba.
Aztán a nem használt 1-2 TB-os HDD-ket meg nagyrészt, vagy teljesen eladogatni, így már egy lépéssel előrébb lennétek.
Minden mehetne egy helyről/helyre.
A fontos adatok meg felhőben, vagy egy külső HDD-t meghagyni erre a célra, tárhelyigénynek megfelelően.Vagy alternatívaként a Mac Minit eladod és abból veszel Syno-t a kis lemezek árából meg HDD-t bele.
-
Yiggdrasil
aktív tag
Sziasztok!
Bocsi, ha nem jó topikba írok, de ez tűnt leginkább témába vágónak.
Segítsetek légyszi optimalizálni a jelenlegi tároló-káoszt amit sikerült összehánynunk az elmúlt évek alatt
Ezek a külső tárolók képezik az alapanyagot:
- 2db WD Elements 2TB 2,5" USB3
- 1db WD Elements 1TB 2,5" USB3
- 1db WD Elements Desktop 2TB 3,5" USB3
- 1db Sharkoon SATA dock USB3 + Seagate ST2000DM001 2TB-os 3,5" HDD
- 1db LaCie Rugged 2TB External 2,5" USB3
- 1db WD MyBook Essential a 2000-es évekből, amibe időközben került egy 3,5"-ös WD Green 1TB, ezen ha jól sejtem csak USB2-es csati vanA felállás jelenleg úgy néz ki, hogy feleségem PC-jére van a WD Elements Desktop 2TB kötve adattárolónak (csak egy 250es EVO840 van a gépben SATA-n), az egyik WD Elements 2TB 2,5" USB3 a Mac Mini-n a TV alatt, a másik az Xbox-on. A Sharkoon dock az én gépemre van rákötve, többnyire kikapcsolva, ha valami fontos adatot akarok lementeni (OneDrive mellett), akkor bekapcsolom és rádobom, az összes fényképünket azon tároljuk - plusz a kis 1TB-os WD-n egy backupot - illetve régen letöltött filmek, sorozatok porosodnak rajta.
A többit nem használjuk, valszeg nagyon régi adatok vannak rajtuk, amik eddig nem is kellettek.A Mini egy late 2014-es, i5 2,8GHz 16GB RAM-os kis gép, amiben valamikor 1TB-os FusionDrive volt, de a HDD helyére lentre kapott egy 500GB-os Samsung EVO850-t, felül meg megmaradt a ~120GB-os kis NVME (?) SSD, amin a macOS Catalina fut éppen. Gondolom ez jó alapanyag lehet egy Home Server-nek (akár egy Plex Server, vagy csak simán megosztani rajta némelyik adattárolót, hogy elérjük a PC-kkel meg a laptoppal ha kell róla valami).
Szerintetek mit lenne érdemes csinálni ezekből az alapanyagokból, és hogyan?
Egy kicsit izmosabb 2 disk-es Synology NAS lenne az ideális, de most sajnos nem férne bele a keretbe az a 200+ ezres beruházás, abból kellene építkeznem, ami van. -
vzozo
senior tag
válasz
nesh144 #6268 üzenetére
Ez nem tudom miért lényeges, manapság két gyártó van, nagyon mellé nem foghatsz ebben a méretben (értsd, itt nem fognak SMR-rel átverni). De sebaj, lekértem az amazonos rendelési listámat:
Western Digital 12TB Elements Desktop USB3.0 External Hard Drive -WDBWLG0140HBK-EESN
WD MyBook WDBBGB0100HBK-EESN
Seagate Item model number : STEB10000400Persze össze lehet legózni a szoftvert, elméletben kb. annyi, amit leirtál. Gyakorlatban ha nem értesz az OS-hez (legyen az linux vagy vindóz), különös tekintettel a security-re, akkor ne publikáld a netre, mert megszivod.
És nem, nem tudom 2 perc alatt átadni amit én 30 éve tanulok.
-
nesh144
csendes tag
Cikkszámot kérhetnék a HDD-ről?
Amúgy van még valami, amire oda kell figyelni a média szervernél?
Igazából ezek szerint, ahogy elképzeltem előre, Pi4 normális kiegészítőkkel, egy faszább usb3.0 hdd, etherneten 1gb net, felkonfigolni a routert és a plexet, aztán nagyjábol mehet is a dolog. -
vzozo
senior tag
válasz
nesh144 #6265 üzenetére
Egy modern USB3-as pörgős external HDD (én mostanában 10-12 terás Seagate és WD-ket vásároltam) röhögve kinyom 150-180 MB (megaBÁJT) / sec átviteli sebességet. Ha az kevés a 4k-ra, akkor eleve halott az ötlet.
Én nem utazom 4k-ban, de tényleg meglepődnék, ha ennyi kevés lenne.
-
nesh144
csendes tag
Először is köszi a gyors válaszokat.
Ahogy utánanéztem valóban jó vele a gigabites net.
USB 3.0 elegendő a 4K-hoz? Amúgy transzkódolni nem akarok, a terv, hogy a filmek 4K-ban menjenek, a sorozatok/random tévéműsörök (max.) 1080p
Ahogy tudom, raspin nincs sata csatlakozó. Van ajánlott külső HDD ilyen célra? -
nesh144
csendes tag
Sziasztok,
új vagyok ebben a témában. Járom a fórumokat, ahol informálódnék a dolgokkal kapcsolatban.
Egy médiaszervert szeretnék csinálni, amit külső hálózatokról (Plex) is elérnek.
Eddigi elképzelésem:
Raspberry Pi lenne a szerver, arra külső adattárolóra a média tartalmak, és plex, valamint torrent futtatása lenne csak a dolga.
Egy pár dolog már látom, hogy kezd ebben elvérezni, pl. külsőmerevlemez sebessége, raspberry teljesítménye (annak ellenére, hogy elég sokan raspberrykkel építik kia szervert). Valamint azt még nem sikerült letesztelnem, hogy egy 4K film mekkora feltöltési sebességet igényelne. A célom, hogy 2 (esetleg 3) eszköz egyszerre tudjon 1080p-2160p-ig nézni tartalmat.
1000/1000 netre raknám a szervert.
Van valami tipppetek, hogy milyen irányba nézelődjek? Vannak erre komplett, bevált dolgok?
Előre is köszi a segítségeteket! -
törölt tag
Hat hja, csak ha fel tudod rakni a xpenologyt, akkor a többi sem gond. De azokkal legalább nincs a konstans para, vajon működni fog e a következő update utan is vagy használni kell foltozatlanul. Most tekintsünk el attól, hogy vitatkozunk a legalitasan (én is használtam anno)
-
törölt tag
Combos nasban is egy gyenge intel proci lesz. Persze kevesebbet fog fogyasztani, de számold ki magadnak mennyi idő alatt fogyasztja el a PC az arkulonbozetet. (Sok)
Nasnal az sw-t fizeted meg. A gyári kornyezetet, a par kattintasos beuzemelest és használatot. Ha ez neked nem értek, akkor hajrá:) omv, freenas, tetszőleges Linux, akár unraid. -
gonger
senior tag
válasz
Vektor77 #6252 üzenetére
Olvasgatva a témában, az merült fel, hogy 100 K felett jövök ki egy NAS-al és még a HDD-k nélkül.
Viszont van egy "felesleges" PC-m. Intel i3 8100 2x8 GB RAM, 450 Wattos táp.
Házi szervernek ez túl sok lenne fogyasztásban OMV-vel?
Esetleg van arra megoldás, hogy ha nem kell mennie, akkor aludjon és szükség esetén hálózaton keresztül fel legyen ébresztve?
Ha filmezés van, akkor 4K-t ellen tudnia streamelni. -
Szerintem jó a sejtésed, Neked egy NAS-ra lesz szükséged. Olvasd el a Milyen NAS-t vegyek? topic összefoglalóját, szerintem ott (vagy a topic hozzászólásai között) több kérdésedre is választ kapsz majd.
-
gonger
senior tag
Sziasztok
átolvastam az elmúlt napok Hsz-eit, de nekem nem minden világos még, persze laikus vagyok a témában.
Mindig is asztali PC-t használtam, családi fotókat, saját doksikat arra mentettem, azon futott a torrent kliens, a letöltött sorozatokat a minix media Player-el tévén néztem, örültem.
Most lakásváltás és család bővülés okán, nem jó megoldás már az asztali PC, így laposra váltottam. Nagyot álmodtam és MacBook air M1 lett az új vas. Pár napja van meg, alig volt még rá időm, egyelőre felemás érzéseim vannak. Brutál gyorsaság, smooth az egész, de kb mintha járni kellene újra tanulnom.
A PC-n és a külső HDD-ken lévő adatokat meg akarom tartani valahogy, de nem feltétlenül lógatnék állandóan vinyókat a laptopon. (meg a hub is milyen drága....persze az nem elkerülhető)
No, de az új lakásban a Telekom optika végpont és a wifi router is egy jó eldugott helyre került, ott nem zavarna, ha menne állandóan valami kis szerver gépecske, amin torrent kliens is futna. Letöltött tartalmat smart tévén meg tudnám nézni és a családi adatokat is ott tudnánk tárolni, de ha kell hálózatról elérném azokat.Korábban olvastam Rasberry-s megoldásokról, de őszintén szólva a Linuxhoz sem értek és nem tudom, hogy a fenti igényre mekkora hw kell. Az Asztali PC-t elbontanám szívem szerint, hogy jöjjön vissza egy kis pénz belőle és valami olcsó, energiatakarékos megoldásra váltanék.
Hol találhatok olyan leírást ami útmutatást adna a fenti igényt kiszolgáló eszköz építésére? Laikusként boldogulnék ezzel? Vagy lehet ilyet készen is venni? Pl egy ZyXel NAS326 megfelelő erre? Egyáltalán a Mac gép a Linux rendszerrel, vagy a Minix android-ja összekapcsolható kompromisszum mentesen?Előre is köszönöm a segítő szándékot!
-
bambano
titán
-
scream
veterán
válasz
bambano #6245 üzenetére
1. A rack pontos típusa: TechlyPro 19" fali rack, 6U, 320mm, nem egy nagy eresztés, de annó a célnak (3 RPi, Syno DS216+II, TP-Link "buta" switch, FingBox) megfelelt, mostmár kicsit szűkös - bár nagyobb nem igazán férne amúgy sem el a tárolóban. És most ami benne van: DS216+II, HPE Microserver Gen8, FingBox, TP-Link switch és egy külső HDD.
2. Hát jó kérdés, jó lenne látni, hogy egyáltalán milyen opciók lehetnének - de alapvetően "okosba" gondolkozom.
A NAS-t magát nem virtualizálnám - mmint maradnék rendes Synology-nál, nem tudom, hogy mennyi fejfájással járna az Xpeno vagy esetleg valami opensource-ra a migrálás esetén a plusz idő/energia ráfordítás.
-
bambano
titán
oké, akkor két dolgot mesélj el itt publikusan:
1. mi van abban a 6 unitos fali rackben, milyen az a fali rack?
2. mennyire akarsz a zsebedbe nyúlni?itt az a gond, hogy a kisméretű cuccok rendszerint zajosak. a nagyok meg nem biztos, hogy beleférnek a fali rackbe.
a zseton azért érdekes kérdés, mert például a microserver 10-es generációjából van fekvő verzió.
vaaaagy: kiszedsz mindent a rakcből, raksz bele egy tápos pc-t és abba egy virtualizált nast, meg virtualizált ezmegazt, ami kell. tehát például egy grandiába szépen bele lehet pakolni, de az a 6 unitos fali rackben nem fog elférni, ahhoz inkább vertikális tartót kell felszerelni.
-
scream
veterán
válasz
bambano #6241 üzenetére
A mostani PC-m előtt egy NUC8i5BEK2-m volt, átköltöztetve egy Akasa passzív házba, ahol aránylag hamar kapcsolt le, mert túlmelegedett. Azért lett átköltöztetve, mert borzasztóan visított az a venti benne, bármilyen profilt is állítottam neki BIOS-ban - rosszabb volt, mint a Gen8 ventije, az biztos, emiatt a tapasztalat miatt fel sem merült bennem ilyen felhasználásra még.
-
scream
veterán
Köszi, ahogy látom csak ilyen DIY megoldás van hozzá... Azt lehet inkább hanyagolnám, és megválnék a Gen8-tól.
De hogy azért on is legyek, a thread indító hsz-emmel kapcsolatban, ez tényleg nem kivitelezhető (passzív, remote console aránylag kis méretben - a Gen8-cat is macerás volt beszuszakolni, szóval kb ekkora amit még elbír a rack)? 2 SSD kerülne rá, talán még 1 (m2), amin a rendszer menne.
-
scream
veterán
válasz
trance89 #6235 üzenetére
A NAS miattam lett kirakva a szobából a tárolóba (kis lakás, nincs sok hely, a tárolónak nincsen külön csukható ajtaja és közvetlen a szoba mellett van), mert zavart a venti hangja. A Gen8, mikor felállt a rendszer és idle, akkor 15-16% körül tök jó a hangja, de aztán ahogy eléri az üzemi hőmérsékletet felmegy 24-26% körülre és marha idegesítő a venti frekvenciája, ha teljes csend van. Nappal ez annyira nem zavar, de mivel a szoba (az egyetlen) közvetlen szomszédságába lett kirakva, így éjjel azért hallható (viszont szerencsére a NAS-nál ez nem jön/jött elő).
-
scream
veterán
válasz
bambano #6065 üzenetére
Köszi! Utána pont sikerült szerezni egy Gen8-as Microservert, viszont asszony nem engedi éjjelre hogy menjen - pedig kint van a tárolóban, egy 19"-os 6U fali rack-ben - így más megoldás után kell néznem...
Valami olyan kellene, ami elvisz 2-3 VM-et (amiken elsősorban Docker-es környezet futna, 6-8 containerrel), passzív vagy alapvetően halk hűtés mellett, legyen valami remote console-os elérése, és be kéne férnie a NAS/external HDD/switch mellé a 6U-s rack-be. Ez mennyire lehetetlen?
Vagy keressek valami halk ventit, amit be tudok rakni a Gen8-ba és cseréljem SSD-kre a HDD-ket és kész? (Gondolom ez lenne az olcsóbb megközelítés)
---
bambano
Azért nem teljesen alaptalan, ő kevésbé érzékeny a hangokra mint én, és tényleg 25-26%-os fan speed-nél van egy kellemetlen rezonanciája a ventinek. -
stigma
addikt
válasz
vargalex #6228 üzenetére
Hi, ez nem jutott eszembe, igaz egy sokkal kisebb erőforrásigányű, mint egy komplett mediaserver alkalmazás.
Viszont itt kérdés a felhasználó tudása, mert az én konténereimet dockerben 1-2 kattintással vagy akár saját alkalmazásból is feltehetőek. pl.: syno NAS esetén csomagközpont.- -
vargalex
félisten
Nem kell médiaszerver több eszköz esetén sem. A Kodi-k egymás között képesek DLNA-n megosztani a media library-t, de én a közös MySQL adatbázist preferálom. Bármelyik eszközön ott tudod folytatni a filmet, ahol egy másikon abbahagytad...
-
stigma
addikt
Hi, sok lehetőséged van, melyek az elábbiak:
a 3-as triót szoktam emlegetni: Emby, Plex, Jellyfin
OMV5-öt használok,Portainer-ben futtatom többségében a docker konétnerjeimet, többek között ea Plex-et is.2 irány van amit ajánlok:
1. Ha csak egy eszközön akarod nézni: Kodi + SMB/NFS
2.Ha több TV-d eszközöd van amin szeretnéd nézni, akkor médiaszerver kell. Ez azért jó, ha a nappalis TV-en valamit befejezel, akkor a hálóban ugyanonnan tudod folytatni.Én J4105-ITX+8GB ramot használok bármilyen fullos 4k remux HDR 60-80GB nem akadt Plex alatt, emby alatt sem:
Lejátszóim Amlogic boxok, melyen Coreelec fut, lényegében Kodi, mint az Android-os boxokon is.
Én nálam tökéletesen ment az Emby és a Plex is, kb alapbeállítsaim voltak.
- EMBY: Dockerben Emby server futott, Kodiban Embycon addon-t adtam hozzá, majd csatlakoztam az Emby serverhez. Bármi újat leszedsz vagy törölsz a szerver hozzáadja/kiveszi a dolgokat.
- PLEX: Dockerben Emby server futott, Kodiban PlexKodiConnect addon.Plex előnye annyi hogy picit jobb a keresője,gyorsabb de csak minimálisan, viszont ha a filmhez leszedsz véleglen sample.mkv-t akkor nem találja meg azt is filmnek mint a emby.
A Jellyfin az ingyenes open source Emby fork, sokan kedvelik és kb ugyanazt kapod meg mint az előző 2 esetben, de én még nem próbáltam.
Amúgy milyen konfigon akad/nem tudtad beállítani.
A pontos szerver érdekelne, wifin, kábelen használod a Plex-et?Nálam természetesen minden kábelen fut (CAT7) igaz már 10Gb-et is tud a kábel de csak Gb-es switch+ routerem és eszközeim vannak amit tökéletesen kihasznál így.
-
Feladat: android tv-re streamelni filmeket/sorozatokat a házi szerverről, otthoni háló. Szerintetek mit érdemes alkalmazni erre? Ami nem a plex, mert azt valahogy sosem sikerült jól beállítanom és tapasztalataim szerint mocsok lassú.
Vagy fogjak egy kodit és menjek rá sambán?
-
"@AiRLAC #6205 Ha jól tudom a lekicsinyített képeket nem számolja bele a tárhelybe. Ha eredeti méretben töltöd fel, az már nagyon rég óta beleszámít a kvótába."
A 2021. június 1. előtt feltöltött és "kicsinyített" (valamennyire csökkentett minőségű/kicsit jobban tömörített jobb kifejezés lenne) fotók nem számolódnak bele a tárhelybe.
Az ez után feltöltött és "kicsinyített" fotók pedig igen. -
-
naja
aktív tag
válasz
szpeti40 #6218 üzenetére
Igazából nem hiszem, hogy belül szabadult volna el valami és az zörögne. Pláne az alapján, amit írtál, hogy "egy emelettel feljebb is hallatszik". Ez tipikusan inkább a "leadott" rezonancia vagy interferencia lehet. Annak meg sok oka lehet Van erre valami szakszó, amikor pl. a harmonikus rezgések ledöntik Babilon falait. Lehet, hogy közelről nem is hallod igazán a különbséget, mert annyira azért nem markáns.
Amit a kolléga javasolt, inkább azzal kezdenék. Nem kell túldimenzionálni: ha nincs szivacs, a perzsaszőnyeg is jó lehetPersze ha a gép alján van egy fontos szellőző, azért arra figyelj, hogy ne fojtsd le...
Csak érdekességképpen: mi történik, ha mindent visszacsinálsz (h200 ki, kábelek vissza az eredeti helyükre)? Illetve még megfigyelném a zajt pontosan honnan hallod (tuti vinyó, tuti táp)? A helyedben jól megfigyelném az előtte-utána állapotot, lehetőleg kis idő eltéréssel a két esemény között.
-
Csak annyi változott, hogy lenyitottam a Dell T110 II oldalát, kihuzogattam a sata kábeleket, beraktam a H200-at meg +8gb ramot, bekötöttem a kábelt, csináltam egy teszt indítást és utána visszazártam az oldalát.
Majd ha lesz időm, belekukkantok, hátha észreveszek valamit ami zörög benne.
Köszi a választ -
naja
aktív tag
válasz
szpeti40 #6215 üzenetére
Szerintem simán lehet, hogy picit máshogy, máshova raktál valamit a szerelés után. A gép ugyanott lakik ahol eddig volt? Esetleg lazább egy csavar vagy csavarok, vagy hozzáér valami valamihez és ezért rezonál a ház, és felerősíti a zajt. Egy asztallap vagy szekrény is tud vicces dolgokat mvelni. Egyszer csináltam egy fali konzolt a gépnek, hogy azon legyen ne az asztalon, a végeredmény a szomszédos szobákat is átjáró nagyon halk búgás lett. A hangszigetelés és a tervezése elég komoly kérdés, és szerintem még mindig nem foglalkoznak vele elég komolyan a hétköznapokban, így inkább csak úri-murinak számít, sok pénzért. Pedig sokszor egy kis józan ész és kevés plusz matéria is sokat segíthet.
@R̲e̲m̲ #6202 Általában jellemző, hogy minél kisebb a fordulata, annál halkabb, de lassabb is. Egy-két éve ástam magam bele ebbe a témába, akkor WD Red vagy Ironwolf volt a választási lehetőségem. Mindkettőt vettem végül, de az Ironwolf nyert, mert annyival nem hangosabb amennyivel gyorsabb. De ez mind relatív, ahogy Raijin kolléga is írta, kinek-mi az ingerküszöbe. Csak pár dB a különbség, igazából itt már nincs értelme a halkabbat keresni, mindegyik hangos. Persze ezek mind jóval halkabbak mint egy Barracuda vagy egy WD Black.
Ha ennél még halkabbat szeretnél, akkor maradnak a 2,5" HDD-k. Ott már lehet értelme halkságról beszélni, de az pénzben megint más téma.
Ha még így is hangos a dolog, akkor mondanám, hogy keress egy száraz valamelyest szellőző szobát (pl. tároló, gardrób vagy garázs), ahol nem zavar a gép és költöztesd át oda. Az fényévekkel jobb választás lehet. Vigyázz a klímára (ne legyen teljesen zárt, viszont száraz és pormentes).@Laslow #6203 Ezt a témát is évek óta próbálom megoldani (mármint elfelejteni a felhőket), de nem sok sikerrel. Nagyon sok ígéretesnek tűnő ajánlatnak jártam utána, de egyik sem ért még csak a közelébe sem a gugli drájv/fotóz-nak. Vagy szintén Cloud szolgáltatás lenne, ami nekem nem alternatíva (cseberből vederbe), vagy fényévekkel bénább a megoldás. Nagyon sok félbe hagyott, vagy felvásárolt (kinyírt) projekttel találkoztam. Jelenleg is self host-olt tárhelyen agyalok, de halálra rémít, amikor megnyitom a tűzfalat a WAN felé.
A routerre akasztott winyóról lebeszélnélek, csak akkor válaszd, ha nem fontosak az adatok a számodra. Csak idő kérdése, hogy mikor fogod elveszíteni (leesik, meglököd, ráborul a kóla, áram miatt történik vmi vagy csak szimplán megdöglik a cucc). Az ismeretségi körömben, már mindenki vesztett el több kevesebb fotót/adatot, ami csak egy adattárolón volt (HDD, pendrive, SD-kártya). Ha ezt végig gondolod, akkor rájössz, hogy a felhő szolgáltatás összehasonlíthatatlanul biztonságosabb és kényelmesebb. Ha hallottál róla, hogy mi volt a múlt héten Strasbourgban, akkor az is világossá válik, hogy a felhők sem sérthetetlenek. Továbbá az adataid nem a Tieid, mármint fizikailag.@AiRLAC #6205 Ha jól tudom a lekicsinyített képeket nem számolja bele a tárhelybe. Ha eredeti méretben töltöd fel, az már nagyon rég óta beleszámít a kvótába.
* Ez mind csak a véleményem, amik a saját tapasztalataimon alapulnak. Bárminemű egyezés a valósággal lehet csak a véletlen műve is. Felelősséget épp ezért nem tudok értük vállalni. Kérem ezt figyelembe véve levonni a következtetéseiteket. Köszönöm, és jó nagyot kívánok!
-
Az lehetséges, hogy a Perc H200-al hangosabban búgnak a merevlemezek, mintha az alaplapra lennének dugva?
A ventillátor búgást már megoldottam, lejjebb tudtam venni, de mintha a HDD-k búgása is hangosabb lenne mint eddig, jobban észre veszem
Ha a szerver alá szivacsot rakok az segithet vagy hülyeség? -
válasz
bambano #6204 üzenetére
Szerintem szignifikánsan több biztos nem lesz. A workstation platform miatt valószínűleg valamivel több lesz, de jóval fejlettebb az energia gazdálkodás is ilyen modern procikban szóval szerintem nem sokkal. Idle állapotban szerintem sokkal jobban számít a táp hatásfoka alacsony terhelésen, mint a proci. Nyilván amíg nem mész multisocket gépek felé.
-
bambano
titán
valaki meg tudná nekem saccolni, hogy idle állapotban egy 2950x-es threadripper mennyivel eszik többet, mint egy i5-2500? terhelt fogyasztás nem izgat.
kösz előre is.
-
Laslow
senior tag
Sziasztok!
Hamarosan leáll az ingyenes korlátlan Google Fotók szolgáltatás. A cél az lenne, hogy közel 1 TB családi fotó és videó továbbra is ingyenesen elérhető legyen a családtagok számára mobiltelefonon online. Arra gondoltam, hogy a routerre raknék egy HDD-t, amire időnként felraknám az új fotókat. A router ugye folyamatosan online. Valamilyen módon LAN-on kívülről rácsatlakozva biztos el lehetne érni a fájlokat. Működhet ez? Milyen router/NAS kell hozzá? Létezik olyan, ami akár webes felületet is tud generálni, vagy amihez kapcsolható Android/Windows alkalmazás, ami meg is tudja jeleníteni a médiatartalmakat, azaz hogy nem csak látom, hogy van egy xy.jpg, amit kézzel le kell tölteni és utána megnyitni, hanem rögtön látszódik is hogy mi az? A legjobb lenne egy olyasmi felület mint a Google Fotóké, esetleg mapparendszer kezeléssel. Úgy érzem túl sok az igény, és még sok év, mire ezt megvalósítják és lesz ilyen termék a piacon... Ugye tévedek? -
R̲e̲m̲
senior tag
Sziasztok
Mivel itt sokan vagytok, akik otthon üzemeltetnek vmi vasat 0-24-ben, megkérdezném, hogy mi a leghalkabb 3,5"-os vinyó, amivel találkoztatok? egyelőre wd greeneket, illetve valami oem hp-kat használok, de éjszaka néha zavaró.
ssd sajnos nem opció, 8*3terráról van szó.
előre is köszi
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest