Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1501) frankie!


frankie!
őstag

Az itt található tömítőanyagot használ valaki? Ha ilyet nem használok, az járhat minőségromlással? Vagy inkább csak a mélynyomóknál számít?
[link]

(#1502) djtörök


djtörök
senior tag

Arról hol találok pontos információt hogy a somogyis mélysugárzóknak mekkora a maximális membránkitérése?(Xmax) mert a honlapjukon nincs feltüntetve

(#1503) shalafi66 válasza djtörök (#1502) üzenetére


shalafi66
veterán

:F Miért épp ennek a hiánya zavar, mikor valós T-S paraméterek sincsenek a honlapon. :)

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#1504) djtörök válasza shalafi66 (#1503) üzenetére


djtörök
senior tag

tehát ha azt látom ott, hogy egy hangszóró Fs értéke 30Hz, akkor az gyakorlatban jó, ha 40?

(#1505) djtörök


djtörök
senior tag

De sztem ilyen gyári adatok terén az mnc szarabbul áll.
a 100watt névleges/200watt zenei teljesítményű mélysugárzójukat 30Watt kinyírta...

(#1506) etilin válasza djtörök (#1505) üzenetére


etilin
aktív tag

A hangszórónak van egy elektromos terhelhetősége, ezt ki lehet írni az adatlapra.
Emelettt van egy mechanikai terhelhetősége ami felett olyan alacsony lessz a csillapítás hogy a megnövekedett menbránkitérés következtében tönkremegy szerencsétlen hangszóró.
Ez az érték dobozonként változó lehet. És az se mindegy milyen frekvenciát adsz a hangszóróra. Az uniboxban (innen leszedheted [link] tudod modellezni a hangszóró mechanikai terhelhetőségét.
Beépítetlen állapotban egy 10W-os 20Hz-jel szerintem kinyírna minden Hifi hangszórót. De próbáld ki ha nem hiszel nekem ;]

Ej, God Vazzeg és egyéb sokak hun vannak, he?

(#1507) shalafi66 válasza etilin (#1506) üzenetére


shalafi66
veterán

Az a fontosabb, hogy az adatlap terhelhetőség adatai valósak legyenek, megadott szabvány szerint mérve, összhangban az átviteli tartománnyal, és az ajánlott dobozzal, felhasználási móddal. Így lehet tervezi velük.

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#1508) djtörök


djtörök
senior tag

~20 cm átmérőjű sima pvc csövet lehet kapni? kb 1 méter kéne, szubcsövet akarok csinálni, a végét leragasztom butorlappal, a belsejét kitömöm csillapítóanyaggal. Ismerősöm csinált ilyet, és sztem jól szól!

(#1509) etilin válasza djtörök (#1508) üzenetére


etilin
aktív tag

Milyen hangszóróhoz kell 1m hosszú 20cm átmérőjű reflexcső ;]

Ej, God Vazzeg és egyéb sokak hun vannak, he?

(#1510) frankie! válasza djtörök (#1508) üzenetére


frankie!
őstag

Nem bántani akarlak ,ne vedd sértésnek, de nem tudom mi értelme van az ilyen járatlan utaknak, pionírkodásnak. Ha kell, én segítek neked olyan anyaggal, amiben korszerű és színvonalas konstrukciók vannak. Persze ha diszkóra kell, az más. De ott is fontos lehet, hogy a hallgatóság azt kapja vissza, amit a ''művész'' kitalált, nemde?

[Szerkesztve]

(#1511) djtörök válasza frankie! (#1510) üzenetére


djtörök
senior tag

Már hallottam ilyet szólni, és eléggé velőtrázó hangja van, csak azért szeretném kipróbálni. ha mégsem jó akkor így jártam. lesz felesleges 1 méter pvc csövem, nem nagy ügy, csak unaloműzés céljából csinálom :)

(#1512) fero02 válasza djtörök (#1511) üzenetére


fero02
veterán

Anno én is kóperáltam hasonló cuccot (igaz nem ekkora vol és csak SRP16-os ''mély'' volt benne), de sztem ritka trágya volt....

Azért az olyan dobozt is méretezni és hangolni kell....

(#1513) etilin válasza djtörök (#1511) üzenetére


etilin
aktív tag

TL-t vagy bass reflexet akarsz egyátalán csinálni.

Ej, God Vazzeg és egyéb sokak hun vannak, he?

(#1514) djtörök válasza etilin (#1513) üzenetére


djtörök
senior tag

Bass-Reflex lesz.

(#1515) harry


harry
veterán

Nagyjából ide tartozik a kérdés, remélem tudtok pár tippet adni:
Basszusgitárhoz combo ládát (illetve általában hangfalakat) nem szokás kibélelni vmi hagelnyelő szivaccsal? Ma szétkaptam az enyémet, kicsit kipucoltam. Nem lenne jobb, ha belül kibélelném? A másik, hogy ugye a láda nem zárt, van rajta egy kör alakú nyílás hátul. De ez valóban csak egy nyílás, ilyen helyekre nem csövet szoktak rakni?
Illeltve elektronikai részről esetleg:
A szétszedés oka amúgy az volt, hogy amikor bekapcsoltam zúgott, recsegett pendítésnél, egy nagyot kattant kikapcsolásnál. Érdekes módon nem igazán találtam benne semmi különöset, (esetleg, hogy a hangszórónál lévő kábel, amit amúgy a hangszóró pereméhez rögzítenek, hogy ne lógjon össze-vissza, elszabadult, és mivel ezen kábelek forrasztva vannak, így lehet hozzáért a hangszóróhoz és vmit rövidrezárt). Mikor összeszereltem ment, szóval most jónak tűnik a cucc.

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#1516) fero02 válasza harry (#1515) üzenetére


fero02
veterán

Hi!

Konkrétan basszgitárhoz való hangfalat még nem láttam, de az tuti, h amik szólógitárhoz vannak, azok mind nyitottak hátul. (teljesen és nem csak 1 kör)

Amire Te gondolsz, az a reflex nyilás és benne a reflex cső.

Ez a Te esetedben nem kell.

Amugy meg sztem csak vmi kontakt hiba lehetett. Ha valóban rövidzár lett volna, akkor ehet már régen betojt volna a készülék...

Üdv!

(#1517) harry válasza fero02 (#1516) üzenetére


harry
veterán

Szóval akkor nem kell cső, elég az a nyílás? Az amúgy mit befolyásol? De gondolom belülről mindenképp érdemes lenne beborítani valamivel mert most csak a hangszóró egy egyszerű fa dobozban van (igaz gyárilag ilyen). Mit érdemes használni? Olyan 'kúpos' szivacs megfelel? A kúpok magassága/szélessége mennyire fontos? Jó ez, vagy inkább ilyen audio boltban kaphtó akusztikus szövetet használjak? Abból milyet vagy mik a különbségek?

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#1518) fero02 válasza harry (#1517) üzenetére


fero02
veterán

Tutira nem kell cső!

És sztem az ilyen ládákat bélelni sem kell/szabad. Azt ne kérdezd, h miért (me' nem tudom :DDD ), de 99% biztos vagyok benne, h nem kell bélelni...

De mindjárt keresek vmi infót erről, vagy ami mégjobb: hívok egy szakit :DDD

(#1519) frankie! válasza harry (#1517) üzenetére


frankie!
őstag

Én csak annyit tudok hozzászólni, hogy szerintem hasonló felépítésűnek kell lennie, mint egy mélynyomónak, mert az is basszus tartomány visszaadására van (a basszusgitár nagyrészt azon szól, ha van). Profibb cuccokban tudtommal természetes gyapjút szoktak alkalmazni, mert annak jó mélyfrekvenciás csillapítása van. A Népszínház utcában a textilboltban állítólag szokott lenni, én még nem találtam. Érdemes lenne kipróbálnod, lehet, hogy javítana. a fizika törvényei (akusztika, lengéstan, stb.) ugyanúgy érvényesek az elektromos hangszerekre is.

[Szerkesztve]

(#1520) fero02 válasza harry (#1517) üzenetére


fero02
veterán

Mennyi a legmélyebb hang Hz-ben, amit a gitár ki tud adni?

(#1521) harry válasza frankie! (#1519) üzenetére


harry
veterán

Van egy textil bolt itt mellettünk is, és a kirakatban láttam ilyen kúpos szivacsot 'hangelszigelető' felirattal. Haverom azt mondta, hogy nem kell bele, és hát mivel gyárilag sincs benne semmi, ezért van benne logika. Máshol (pl Genius hangfalrendszer topicban) direkt olyan változtatást csináltak, hogy lecserélték a gagyi szivacsot minőségibbre és jobban leszigetelték nyílásokat, és jobb is lett a hangzás. Ezért nem igazán tudom... Lehet teszt képpen felrakok vmi szőnyeget, és ha jobb akkor megcsinálom rendesen, de ha van valami érv/ellenérv akkor azt megvárnám.

fero02: huh ezt nem tudom, az erősítőn van egy EQ amin a legmélyebb az 50Hz. Persze a lényeg, hogy minél tisztább mélyebb hangokat tudjunk elérni.

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#1522) shalafi66 válasza harry (#1521) üzenetére


shalafi66
veterán

Akkor ahhoz nem így kell hozzáfogni, tapogatózással.

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#1523) harry válasza shalafi66 (#1522) üzenetére


harry
veterán

Mihez? Vagy mire gondolsz? Azért kérdeztem itt, mert nem igazán értek hozzá, de ha azt mondják béleljem ki, azt meg csinálom, ha pedig nem kell, akkor hagyom ahogy van. Csak érdekel, hogy hogyan/miért úgy lenne jobb.

[Szerkesztve]

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#1524) fero02 válasza harry (#1523) üzenetére


fero02
veterán

Nem kell bélelni.

(#1525) harry válasza fero02 (#1524) üzenetére


harry
veterán

Amúgy min változtatna/hogyan befolyásolná? Gondolom rosszabb nem lenne. Vagy a mélyládákat miért nem szokták kibélelni? Amúgy egy 15'' hangszóró van benne (38cm).

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#1526) djtörök válasza harry (#1525) üzenetére


djtörök
senior tag

Állóhullámok elnyomása.
Dobozfalrezonanciák csökkentése., és a bélelés által virtuálisan nő a doboz térfogata.
doboz belsejében akkor alakul ki állóhullám, ha a két szemközti dobozfal távolsága a félhullámhossz egész számú többszöröse. Szubládáknál elvileg nem kell kitömni.

Mod: Gitárhangszórós hangfalakat zártra szokták csinálni.
Van egy Somogyis Terv 40cm-es hangszóróhoz:
700mm*480mm*340mm a doboz kész mérete(89 liter) + tölcséres magassugárzó kell bele(pl. SAL KHS 342M) A doboz oldalát nem kell kibélelni, de a belsejébe kell hangszigetelő vatta.
Remélem segítettem!

[Szerkesztve]

(#1527) djtörök válasza harry (#1525) üzenetére


djtörök
senior tag

Mélyládába azért nem kell, mert ott nem alakulnak ki állóhullámok, ezt kihagytam

(#1528) djtörök


djtörök
senior tag

Nekem kellene egy Mélyszűrő, ami 100Hz-nél vág 12dB/oktáv meredekséggel.
Valaki tud segíteni, hogy ezt milyen alkatrészekből lehetne összehozni?

[Szerkesztve]

(#1529) frankie! válasza djtörök (#1526) üzenetére


frankie!
őstag

Érdekes amikor kitöltöttem a Genius mélyládájának hangszóró mögötti (elöl lévő, nem a nyomókamra) térfogatát csillapító hulladék szivaccsal, óriásit javult a hangja!
Úgy látszik, ebben az esetben nem az állóhullámokból eredek a gondok.
a mélynyomóknál sztem meg kell különböztetni a hangszóró térfogatát meg a nyomókamrát. Ha valakinek van ezekről bővebb információja, közölje!

(#1530) djtörök


djtörök
senior tag

Tudja valaki pontosan mit jelent az hogy kétkamrás mélynyomó? Vagy ez egyszerűen a Bandpass?

(#1531) harry válasza frankie! (#1529) üzenetére


harry
veterán

Többek között ezért kérdeztem én is :F Illetve magasabb hangerőn kicsit doboz hangja van (búsógsabb, nem tiszta a mély).

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#1532) fero02 válasza djtörök (#1530) üzenetére


fero02
veterán

bandpass kérdése:

Első közelítésben háromféle ládát szoktunk emlegetni: zárt, basszreflex (egy hangszóró és egy vagy több cső), bandpass vagy sáváteresztő (a hangszóró a doboz közepén van, és csak a csövön vagy csöveken jön ki a hang).
A zárt ládák hangminősége általában jobb, cserébe a basszreflex és bandpass ládáknak jobb a hatásfoka (ugyanakkora erősítővel nagyobbat szólnak és alacsonyabb frekvenciákat képesek megszólaltatni). Melyik jobb? Általános válasz nincs.
A bandpass ládák frekvenciaátvitelét felülről is korlátozza a láda, általában egy-másfél oktávnyi (pl. 25..60 Hz) tartományban működnek ezek a ládák.


[kép]
[link]

(#1533) shalafi66 válasza fero02 (#1532) üzenetére


shalafi66
veterán

Az, hogy a b-reflex hatásfoka jobb, az így nem igaz. Mélytartományban egy ponton rásegít a zárt doboz átvitelére, ezért alacsonyabbra kerül az f3 pont, cserébe alatta meredekebben esik az átvitel, és ha a hangszóró nem elég jó, nem b-reflex dobozhaoz való, akkor még az impulzusválasz is elromlik. Persze léteznek olyan hszek, amik a zárt dobozzal szinte megegyező, vagy attól nem sokkal rosszabb impulzusválaszt hoznak mélytartományban, majdnem olyan pontosak, mint a zárt doboz.
A BP ládák közül a negyedrendűvel érdemes foglalkozni, ez a legjobb kompromisszum torzítás, impulzusválasz, átvitel, érzékenység terén. Opimális esetben a zárt dobozra jellemzően 12dB/oktáv meredekségű alul illetve felüláteresző szűrőként működik, és ha jól van hangolva, három-négy oktávot is átfog (pl: 26-130Hz), nem csak egy ponton szól hatalmas kiemeléssel. Van olyan hangszóró amivel jobb mélyátvitelt kapsz BP dobozban, mint b-reflexben, de cserébe biztos, hogy csökken a terhelhetőség, több, mint felére, ha szélesebb átviteli sávot szeretnél, akkor az érzékenység is csökken, természetesen romlik az impulzusválasz, és megjelennek a kívánt átviteli sáv fölött (kb. 300-2000Hz tartományban) a reflexcső káros (vagyis nem árt az, inkább csak rossz hallgatni) rezonanaciái. Ezek a negatívumok, amiért pl. nem szeretem.

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#1534) shalafi66 válasza harry (#1531) üzenetére


shalafi66
veterán

Az nem fog csillapítóanyagtól javulni, azon a magasabb hangerőn már kilép a lineáris tartományból a hangszóró, inkább ezért búg. Csillapítóanyag, ha csak a mélytartomány (40-200Hz) visszaadása cél, nem feltétlen szükséges, kivéve, ha a hangszóró és a doboz hangolása megkívánja. Ezt viszont ránézésre senki sem tudja eldönteni.

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#1535) shalafi66 válasza djtörök (#1526) üzenetére


shalafi66
veterán

:) Azért mert a sal valami tévedés folytán nagy túlzással PA-nak nevezett hangszórói csak zárt dobozban képesek elfogadhatóan működni, az még nem jelenti azt, hogy minden gitárhsz ilyenbe való. :)

[Szerkesztve]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#1536) fero02 válasza shalafi66 (#1533) üzenetére


fero02
veterán

idézet volt :P :B (azért is dőlt betűsre csináltam). de thx az okosítást! ;)

(#1537) shalafi66 válasza fero02 (#1536) üzenetére


shalafi66
veterán

Megszállt most vmi jó lélek. Nagyon rendes akartam lenni, és szépen leírni mindent. :D

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#1538) fero02 válasza shalafi66 (#1537) üzenetére


fero02
veterán

sztem ez mind sikerült is! :C :R :DDD

(#1539) fero02


fero02
veterán

Mostanában senki nem akar építeni magának hangfalat? :F

(#1540) etilin válasza fero02 (#1539) üzenetére


etilin
aktív tag

Mindenki épít nincs idő fórumozgatni.[link]

Ej, God Vazzeg és egyéb sokak hun vannak, he?

(#1541) fero02 válasza etilin (#1540) üzenetére


fero02
veterán

Kiru!

Csak úgy látom a fóliázás nem sikerült túl klasszul...de sebaj! A hang a lényeg! ;)

(#1542) etilin válasza fero02 (#1541) üzenetére


etilin
aktív tag

Elég rondán néz ki, szerencsére élőben amikor nem megy rá a vaku sokkal jobb.

Ej, God Vazzeg és egyéb sokak hun vannak, he?

(#1543) VW


VW
aktív tag

ma összeállítottunk egy szubládát a kocsimba egy asztalos haverral,mdf lapból.
csak arra nincs ötletem,hogy milyen színe legyen,milyen dizájnt csináljak.Kárpitozni nem nagyon akarom,nem hiszem,hogy gyűrődés nélkűl menne.
Gondoltam sima feketére ,rücsivel lefújva.Esetleg kis spriccelt minta...
Nem találkoztatok valahol frankón kinéző szubládáról készűlt fotóval?

Sajnos a légzés nem intelligencia függõ, különben elég sok probléma megoldódna.

(#1544) etilin válasza VW (#1543) üzenetére


etilin
aktív tag

Nem szubláda de szerintem jól néz ki. Lakkozva és polírozva is van [link]

Ej, God Vazzeg és egyéb sokak hun vannak, he?

(#1545) fero02 válasza etilin (#1544) üzenetére


fero02
veterán

Überállatul néz ki, de sztem ha a hátlap is ezt a desing-t követné, akkor mégzsírabb lenne!

VW Azt, h milyen stílusban csináld meg, azt Neked kell tudni! Mi nem ismerhetjük az izlésedet...

Viszont kocsiba sztem nincs jobb a kárpitnál. Elég sürün előfordulnak koccanások más tárgyakkal, tehát a rücsi is leverődhet, megkarcolódhat. A kárpit meg ugye bónuszként tisztítható is.

Ha meg félsz a gyűrődéstől, akkor ne egyben, hanem laponként levágva ragaszd fel és tegyél rá majd vmi élvédő csíkot és akkor semmi nem fog látszani. ;)

Üdv!

(#1546) M6454


M6454
tag

Hello!

Nem vág teljesen témába a kérdésem, csak nem találtam más topikot!
Az lenne a kérdésem, ha adott egy házimozi erősítő ami 7x150W-ot tud és arra frontnak kötök két 150W-os hangfalat, hátra pedig két 120W-os hangfalat, és felerősíteném, akkor a hátsokkal mi lesz?

Köszi

(#1547) fero02 válasza M6454 (#1546) üzenetére


fero02
veterán

Hi!

Kérdés, h lehet-e hinni a gyártó által megadott paramétereknek!

Amúgy pedig, ha nem lesznek folyamatosan üvegen tolva, azaz az erősítő nem lesz teljesen kivezérelve, akkor elméletileg nem lesz baja a hangfalaidnak. Viszont ezzel vigyázni kell (mégha a hangsugárzók rövid ideig ugyan, de képesek nagyobb teljesítményt is elviselni)!

Valamint még jó lenne tudni azt is, h a végfok kimenete hány Ohm-os hangfalakhoz van illesztve és azt, h a hangfalad hány Ohm-os.

Üdv!

(#1548) M6454 válasza fero02 (#1547) üzenetére


M6454
tag

Köszi!

Hangfalak: 4-8 Ohm
Erősítő: 8-16 Ohm, de ha jól tudom lehet állítani 6-8 Ohmra is
Valamint a center sugárzót 100W-osnak írja, akkor ez azt jelentené h a rendszer hosszútávon nem lehet 2/3-nál nagyobb teljesítményen hajtani? Erősítőkön belül nem lehet valahogy állítani h csatornánként mi legyen a max?
:F

(#1549) johnjohn válasza M6454 (#1548) üzenetére


johnjohn
addikt

Hali !
A legtöbb erősítő menüjében van egy ' speaker setup ' menüpont, ahol be lehet állítani a hangfalak méretét, távolságát és egy teszthang - rendszerint fehérzaj - segítségével a hangerejüket is.Itt be tudod állítani a szükséges csillapítást. Nézd végig alaposan az erősítő kézikönyvét !

(#1550) penge111


penge111
addikt

Valaki nem tud olcsón kb 30-40 méter hangfalkábelt egy 5.1-es fadobozos geniust szeretnék a szobában összerakni, hangfal van csak kábel nincs.

PSN: Dragonmage1980, http://huncritic.hu/

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.