Hirdetés
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Öregszem
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Derail Valley
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
Sziasztok!
Vannak ezek a Bluetooth-os hangszórók, amik a méretükhöz képest valószínűtlenül nagyot szólnak.
Most az ilyen polcsugárzó méretűekre gondolok, nem a zsebrevághatóakra.Azt néztem, hogy a legtöbb passzív membránnal műxik, ami elég jól kiterjeszti a mélyeket lefelé, cserében élesen vág egy pont alatt.
A kérdésem, hogy van-e még valami trükk, ami ezt a - hifi hangsugárzóktól (szerintem) szokatlan - jó basszus/méret arányt okozza?
Spéci hangszóró? Valami kompromisszum?Igazából csak szakmai kiváncsiság.
[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
denesdr
addikt
Persze van, harmónikus torzítás. Főleg második harmónikus (vagy másnéven első felharmónikus). A zenében megszólal mondjuk a 70Hz, a második harmónikus torzítás 140Hz-es hangot generál, ami még mindig a basszustartomány. Akár bőven 50% feletti is lehet a harmónikus torzítása egy ilyen kütyünek.
[ Szerkesztve ]
-
benvolio
őstag
Magassugárzónál meglehet állapítani, hogy melyik a + vagy - csatlakozója? Néztem yt-n, hogy elemmel szokták megnézni a hangszóróknál, de ha egy magasnál nem látom, van valami módszer?
Üdv! -
wassermann
addikt
A trükk a nagyot szóló Bt-s hangszóróknál alapvetően egy gyors DSP (jelfeldolgozó áramkör). Összedobnak egy hosszú tekercsű, nagy terhelhetőségű hangszórót (vagy többet) egy rezonancia-mentes strapabíró házzal, majd mindenféle zenével, zajokkal járatják egy mikrofonos mérőrendszer előtt. Ez sok sok mérés után kidobja, hogyan kell felprogramozni a hangszóróba kerülő DSP-t ahhoz, hogy a legjobbat hozza ki a készülékből.
-
tundermacko
csendes tag
Sziasztok!
Van egy hangfalam, aminek a vezérlője már korábban más által össze vissza lett forrasztgatva meg kókányolva és szeretném újra működésre bírni.
Elektromossághoz annyira értek, hogy be tudom kötni az új eszközt, viszont hogy milyet kell hozzá vennem, azt nem annyira tudom.AliExpress vagy itthoni olcsó, használt cucc is jó lenne, méretben ha nem passzol, nem gond, meg a karaokera sincs szükségem.
Tudtok ajánlani hozzá valót?
-
veterán
válasz tundermacko #35010 üzenetére
A "vezérlő" kifejezés alatt a keverő/hangszínszabályozó egységet érted, vagy a hangszórókat meghajtó teljesítményerősítőt
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
benvolio
őstag
válasz denesdr #35008 üzenetére
és AMDFan:
Levettem az előlapját így már látható volt elemmel ennél is az elmozdulás, illetve kellő fénynél most láttam meg, hogy az egyik csatlakozó halványan be van pirosozva, szóval mégis jelölve van, és az elmozdulás szerint is az volt a plusz. Egyébként ilyen hangszóró: [link]
Üdv! -
tundermacko
csendes tag
válasz Donki Hóte #35011 üzenetére
Hát lehet hogy rosszul fogalmaztam. Gondolom erősítő, keverő meg táp egyben eszköz
-
wassermann
addikt
válasz tundermacko #35013 üzenetére
Elképzelhető, hogy a keverőt simán ki lehet kerülni és akkor egy aktív-hangfal lenne belőle, de ehhez egy nagyon jó, közeli fénykép kellene vagy egy kapcsolási rajz.
-
szazbolha
addikt
válasz tundermacko #35013 üzenetére
Szerintem ez a legolcsóbb, de még jó megoldás: [link] TPA3255+BT dobozban.
A régi erősítőt teljesen lekötöd és a hangszóróknak csinálsz bemenetet.
Hozzá egy 32V/5A táp és akkor még a hangfalat sem tudod széthajtani vele és kb. zéró torzítása lesz..
De elmegy HP laptop tápról is 21V/12A, vagy egy 24V-os akkuról.Ettől olcsóbb a TPA3116 megoldás, de az fele/harmad ekkora teljesítményt ad le: [link]
Van ennek beépíthető változata is (szerintem felesleges) és van 2x100W változat, de az sem fog többet tudni csak 2-3 ohmos hangszóróval. [link] Legfeljebb kisebb lesz a torzítása.Vettem keverős, kareokis verziót is, kb 12-15eFT-ért, de az gyenge minőségű, a fentiekhez képest.
-
Samott
addikt
Sziasztok, nem konkretan hangfal problema, de arrafele keresem a megoldast. Van egy LG XC102-es mini hifi-m. A hangszorojan ezt a cimket talaltam:
Az a problemam, hogy meg a legalacsonyabb allasban is tulsagosan hangos (elalvashoz szoktam hallgatni rajta mindenfelet - idozitve kikapcsol). Arra gondoltam hogy a kabelere bekotnek egy potmetert, csak nem tudom hogy milyet vegyek hozza (ha jol ertem az ellenallasat illeszteni kell a kimenethez es a hangfalhoz).
Tudtok nekem segiteni hogy milyet valasszak hozza? Melyik parameterekre kell figyelni?
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
denesdr
addikt
válasz Samott #35016 üzenetére
Ez nem a hangsugárzó hibája, hanem az elékötött elektronika gain struktúrája nem optimális. Bár messze nem a legjobb megoldás, de rakhatsz ellenállást vagy egy L-padot a hangfalkábelre (de nem olyat amilyet linkeltél, mert az potméter), de ezzel meg fog valtozni a doboz hangképe is, illetve tovább romlik az amúgy sem túl vaskos (82dB/W) erzékenység.
[ Szerkesztve ]
-
Samott
addikt
válasz denesdr #35017 üzenetére
Bocsanat, azt hittem potenciometerrel szabalyozzuk a hangerot, meg jo hogy kerdeztem. Milyen ellenallast javasolsz? Korabban egy jo hosszu kabel volt bekotve, az visszafogta a hangerot, de felszamoltam a kabeldzsungelt - es azzal megemelkedett a hangero is. Nem bontanam meg a keszuleket, ezert gondolkoztam a kabelre rakott szabalyzon.
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
spiky03
veterán
Megkérdezem itt is hátha előbb jön infó, mint a mozis topikban.
Ez mennyire lehet működőképes egy In-wall hangfalnál?
A falba építhető hangfalakat lehet dobozba rakni? Ha épít neki egyet az ember és úgy rakja fel a falra őket?
Pl. Definitive Technology UIW RLS IISuperHeRo - Eladó! Lapp ölflex classic 110 CY tápkábel Oyaide dugókkal
-
Grafy12
aktív tag
válasz robi-k #35020 üzenetére
Köszönöm! Én terveztem fórumtársak útmutatásával. A hangszórókat Shalafi ajánlotta így ezeket szereztem be hozzá darabonként:
1x Peerless DX25 4Ohm
1x SceanSpeak 18W4424G00 4Ohm
2x Peerless SLS-P830667 8Ohm
Sub cső: 240mm x 82mm( egyelőre)MDF lapból van. Oldalai és hátulja 18mm az előlap 26mm.
[lancerby #35022] -----> A magas és közép mögé kerül igen. A mélyek mögé pedig majd kiderül kell-e.
[ Szerkesztve ]
-
Grafy12
aktív tag
válasz szazbolha #35024 üzenetére
Szia Bolha!
Szívesen elküldöm a terveket, volt pár változtatás menet közben, részben pont a te ajánlásod alapján!(az előlap vastagabb lett (18 helyett 26mm) ) ezeket leírom részletesen.
Adj privátban egy email címet és elküldöm!
A hangszórókat közben már posztoltam...
Nagyon kíváncsi lennék programon szimulálva hogy működne.... -
denesdr
addikt
válasz Samott #35026 üzenetére
Vigyázz, a linkelt tekerős L-pad 8 Ohmos, a te hangfalad meg 4 Ohmos!
Itt egy [kalkulátor], beírod a hangsugárzód impedanciáját, aztán, hogy hány dB-t szeretnél csillapítani (halkítani), és kiadja az ehhez szükséges ellenállásértékeket. Pl ha 4 Ohmos a hangfal és 6 dB-t szeretnél csillapítani, akkor a soros ágba 2 Ohm, utána párhuzamosan 4 Ohm (vagy ezekhez az értékekhez leginkább közelítő) ellenállás kell. Soros ellenálláshoz is megadja a szükséges ellenállásértéket, de ezt nem javaslom, mert hazavágja a mélyhangszóród csillapítását.
Legalább 10 Wattos ellenállásokat használj, de lehet 20 W is, sima fehér kerámia megteszi:
[link][ Szerkesztve ]
-
Grafy12
aktív tag
-
Grafy12
aktív tag
Ti milyen vezetékkel kötitek be a hangszórókat a hangváltóra? A hangfal kábel alkalmas rá? Ha nem, mit javasoltok?
-
spiky03
veterán
válasz wassermann #35033 üzenetére
Igen olyat én is, de én sima falra szeretném őket tenni. De vésni a frissen festett falat nem szeretném.
Ezért gondoltam, hogy ha lehet dobozba is tenni akkor azúgy megfelelő lenne számomra.SuperHeRo - Eladó! Lapp ölflex classic 110 CY tápkábel Oyaide dugókkal
-
szazbolha
addikt
válasz Grafy12 #35038 üzenetére
"milyen vezetékkel kötitek be a hangszórókat a hangváltóra? "
Babonából magasat közepesen vastag ezüsttartamúval, mélyeket nagyobb átmérővel oxigén mentes sodort rézzel, néha tömörrel.
Irtam PM-et.Szerk: És forrasztom, mert a sarúval volt már gondom. Forrasztás nyomot hagy a hangszóró csatiján, talán így nehezebb eladni, de szerintem megér ennyit.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Grafy12 #35038 üzenetére
Ha józan ésszel átgondolod, akkor látod, hogy az erősítő és a hangfal közötti 2-5 méteres szakaszon használt jó minőségű kábeled átviszi az összes frekvenciát.
Vagyis ha ugyanazt a kábelt kötöd a hangváltó és a hangszórók közé is, akkor ugyanúgy át fogja vinni a szükséges mély/közép/magas frekvenciákat.
[ Szerkesztve ]
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Grafy12
aktív tag
válasz Donki Hóte #35042 üzenetére
Köszönöm a válaszod! Én is így gondoltam, de inkább kérdezek még egyet fölöslegesen, mint elcsesszek valamit
-
addikt
Hali mindenkinek, új vagyok itt a témában.
Nem új hangfalat építenék, hanem javítanék egyet ami be van dögölve.
Adott egy pár Tangent hangfal pár. Tangent Acoustics UK, Monitor Five, 15-75W, 8ohm.
Az egyikükben kipukkadt a magas sugárzó és szeretném lecserélni. Pár keresés után rájöttem, hogy ez nem olyan egyszerű mint gondoltam. Nem találtam ugyanis ilyen foglalatú cuccost. Ezeknél a magas sugárzóknál van valamiféle szabvány amire lehetne keresni?
Ha nincs és nincs is ilyen hangszóró, akkor miként tudnám meggyúgyítani a dolgot, milyen egyéb hangszórót tudnék betenni és miként oldanátok meg ti egy ilyen problémát? Illetve ha nincs pont ilyen hangszóró akkor a másikban is lecserélnétek-e, hogy ugyanúgy szóljon?
Előre is köszi a segítséget!
A láda:
A halott visító:
Mos mé, hánem? De! Vagy nem...
-
szazbolha
addikt
válasz benedekco #35044 üzenetére
Ilyen foglalattal szinte biztos nem találsz helyettesítőt.
Amit leszereltél előlapot abból ki lehet szedni a magas hangszórót, vagy bele van ragasztva?
Hangszótó típusa? Hátulján nincsenek adatok? pl érzékenység?Ha magamnak javítanám, mindkét oldalt cserélném, ha nem lehet kiszedni / kitörni, akkor új lapot vágnék hozzá azonos vastagságú alu lapból vagy akár műanyag lemezből.
A hangváltó nem ismert, lehet csak egy kondi. Az érzékenység sem ismert.
Szóval valami közepes áru 8 ohmos magast keresnék amit valahogy rá lehet szerelni.Szerintem itt nagyobb probléma a fizikai "illesztés", mint az elektromos.
-
addikt
válasz szazbolha #35045 üzenetére
Köszönöm a választ! Sajnos ragasztott, nincs az az isten hogy a hangszórót kivarázsoljam belőle. Próbáltam nem ment.
Annyi az infó a hangszóróról ami a képen is van. Semmi több. 040D0807, 8ohm.
A baj, hogy nincs műhelyem se normális szerszámom, csak alap dolgok, esetleg még lehetne fával is megoldani, az van, vékony faanyagom, szép ugyan nem lesz.
Eselteg valami típust vagy valamit tudsz ajánlani, hogy milyen hangszórót érdmes lenne beletenni?Mos mé, hánem? De! Vagy nem...
-
szazbolha
addikt
válasz benedekco #35047 üzenetére
Nehéz bármi konkrétat ajánlani, nem ismertek a feltételek.
A monacornak vannak hasonló felépítésű magas hangszórói. Ezek minőségét nem ismerem, de kétlem, hogy sokkal rosszabb lenne, mint egy belépőszintű, "referenciának" tekintett DX25 vagy a szerintem kiváló SB26.Mivel az eredeti érzékenysége és a keresztezési frekvencia nem ismert, ezért a legérzékenyebbet választanám a négyzetes előlappal rendelkező monacorokból
(azt még lehet korrekciózni ha túl hangos): méret: 116x80[link]De lehet a másik kettő előlap mérete jobban passzol a hangsugárzódhoz, le kéne mérni:
93x69 [link]
116x86 [link]De.. szerintem nem ördöngősség egy ilyen előlapot legyártani, vagy valakivel legyártattni.
A lényeg, hogy a hangfal síkjából kevesebb mint 3 mm-el álljon ki, de legjobb lenne süllyesztve ahogy az eredeti. Meg úgy szép is....Ha már csináltatod, és elég nagy a mérete az előlapnak, akkor egy szinte "bármilyen" 8 ohmos is bele aplikálható, mert a legtöbb lecsavarozható a saját előlapjáról
Egy olcsóbb kategória, elég érzékeny, [link]Vagy a robosztus DT-300, amihez szerintem kicsi a nyílásod. 90-95mm kéne.
De ebay-ről is vadászható barkácshoz magas hangszóró: [link]
Ezt nehéz lenne beszerelni: [link] , de lehet ezt választanám. -
Mikisys
őstag
válasz benedekco #35044 üzenetére
Van lehetőség pótolni, cserélni.
Ez a DT-102 tipusú magassugárzó, amit a Profitec cég gyártott, nagyon sok hangsugárzóban alkalmazták-alkalmazzák, beszerezhető még, igaz, külföldről rendelhető(E-bay).
Nem tudom, hogy itthon kapható-e és hol, esetleg utána kell ennek is nézni.Üdv!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- OLED TV topic
- Házimozi belépő szinten
- Autós topik
- Bluetooth hangszórók
- Apple iPhone 11 - népalma
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Ingatlanos topic!
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- További aktív témák...
- X13 Gen1 27% 13.3" FHD IPS érintő Ryzen 7 PRO 4750U 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Elado vegyes IoT eszkozok (sensor,socket,smart speaker)
- Katana GF66 12UE 27% 15.6" FHD IPS i5-12500H RTX 3060 16GB 512GB NVMe gar
- ZBook 15 G4 27% 15.6" FHD IPS i7-7820HQ M2200 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- Apple iPhone 16 Pro 256GB Black Titanium, Bontatlan, 1 Év Apple Garancia
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest