Hirdetés

2024. május 12., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1877) Bogyó bá' válasza ozzy711 (#1876) üzenetére


Bogyó bá'
nagyúr

Az előfok cső "elé" nem teszek kondit - mert a forrás készülék kimenő jele nem tartalmaz egyenáramú komponenst (= ergo bennük van, a kimenetük előtt leválasztó kondi. A tunerben, a CD-játszóben, sőt még a kis kínai DAC-ban is)

A bemenő cső anódja +100V körüli potenciálon van, a végcső rácsa 0V-on, így oda "muszáj" kondit tenni. Léteznek persze olyan high-end megoldások, akik elkerülik ezt a kondit is. Az enyém egy full-alap technika / kapcsolás, így én a legegyszerűbb (kondenzátoros jelcsatolás) megoldást választottam. Természetesen MKP (polipropilén dielektrikumú), tehát "jó hangú" kondenzátort alkalmaztam.

A végfok stabilizált anódfeszültsége +265 Volt, ennyi marad a bejövő kb. 290V-ból. A 4 db zéner az 2 db 75V-os és 1 db 56V-os, 1 db 62V-os sorba kötve.

Kizárólag a 25 éves KEF CODA7 párral használom - ennek 91 dB az érzékenysége (1W-ra), más dobozokhoz ez a pici végfok egyszerűen alkalmatlan volna - a 6nm-es pici szobácskámban is. Az EL84S "elméleti" kimenő teljesítménye 3W körül lenne, de én egyrészt kisebb tápfeszről járatom, nem a "standard" 300V-ról (265V "fér ki" stabilizálás után a tápomból teljesen brumm-mentesen), másrészt 6 ohmosan a dobozaim, így a leillesztésük em tökéletes a kínai kimenő trafó 4 ill. 8 ohmos kimenetére. (A 8 ohmoson használom, mert arról sokkal szebb a hangja).

"Természetesen" van digitális szignálgenerátorom, illetve egy csatornás, 120 MHz-es kis oszcilloszkópom is - mérnökféle volnék (bár nem "villanyász" hanem gépész), így csak a méréseknek hiszek.

[ Szerkesztve ]

Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.