Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1651) GTVili válasza Dißnäëß (#1650) üzenetére


GTVili
tag

:DD ... ez már csak egy ilyen játék. Én abban hiszek, hogy az erősítő lelke a táp.... az üzemmódtól függetlenül. Ha megnézzük, a komoly cuccokban kivétel nélkül elég betyáros táp van.... hol kW-os trafóval meg sörösdoboznyi kondikkal.... hol meg többszáz kHz-es, hegesztő invertereket megcsúfoló kapcsitáppal...

A Hiraga átépítésben a kapcsi 2x25V- 2,5A folyamatos terhelésre van méretezve.... de azért berakok egy-egy kisebb Siemes Sikorel-t... a biztonság kedvéért.... ;)

(#1652) gordonfreemN válasza Dißnäëß (#1650) üzenetére


gordonfreemN
addikt

Igazából nem az számít, mekkora energiát tárolunk, hanem hogy mennyire szűröd meg a tápvonalat, mennyire lesz sima a táp meg a táp kimeneti impedanciája. Egy csövi a riplpe szempontjából előnyben van félvezetőhöz képest, kisebb áram kevésbé meríti a kondit (már ha onnan vizsgáljuk a csöveseket, hogy több 100V-ről működnek).
Az IC-s erősítőmben amit hallgatok, nincs egészen 8mF kondi a végfokozat előtt/csatorna. Persze előtte még olyan áteresztő fokozatos tápszűrés van, hogy uV-os nagyságrendű (ha jól emlékszem) a táp ripple feszültsége :DDD de összesen így sincs benne több, mint 20mF/csatorna.

[ Szerkesztve ]

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#1653) gordonfreemN


gordonfreemN
addikt

Kezdésnek nem rossz:
Damping Faktor

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#1654) Dißnäëß válasza gordonfreemN (#1652) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Igaz, de nem szűrök. Ha a kondiktól eltekintünk ugye, mert az 6dB-vel ejt a kapacitás függvényében egyre jobban vagy kevésbé, tehát ha 10 Farádos kondiblokk lenne a csövim előtt - amiről elmegy egy hétig :D - ott nem sok ripple marad bent. Nem hatékony, persze, de műx. Szóval szűretlenül vagyok tápban és Topping E30 + csövi, koccanásig tekert hangerők és potik, dead silence. Nem maszatolok a többlet alkatrészekkel, ha nem kell. Keep it simple elv + hülyére moddoltam-újraforrasztottam-újraépítettem kb. 2 hete :D

Nálam "csak" +/- 150V van a szobaiban, ez - kivételesen - "nagy" áramú cső és hajtás, kimenőtrafómentes. A kicsi - szintén OTL - fejes erősítőben van 300V.

A következő szobaiban lesz 600 körül sztem, legalábbis inkább nagyobb fesszel és kisebb árammal veszek ki belőle teljesítményt, mint fordítva, így "hűvösebben" marad az anód, ami élettartamra nézve jó és ez kimenőtrafós lesz viszont, classic design, egy fasza pushpull bivaly. Legalábbis remélem, fasza lesz. :D

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#1655) Dißnäëß válasza gordonfreemN (#1653) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Már vártam :D , ez is ilyen tipik összefoglalóba való cikk. Jó, hogy hoztad.

Én még anno, mikor először olvastam, PDF-be is "kinyomtattam" magamnak a böngésző által. Nagyon jó.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#1656) gordonfreemN válasza Dißnäëß (#1654) üzenetére


gordonfreemN
addikt

A kimenőt szintén az elektris gyártja?
Úgy tudom azt is megcsinálják persze megkérik az árát

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#1657) ozzy711 válasza Dißnäëß (#1646) üzenetére


ozzy711
Topikgazda

Ok!
Nálam is brutális, ráadásul én egy régebbi Hi-fi Piacos cikk alapján speciálisan kötöttem be a puffereket.
A -+ ág közé közvetlenül forrasztottam 10000 uf-os kondikat ( a feszültségtűrést figyelembe véve, tehát 63 voltos kondikat ) , a +- ágról meg kisebb ( 1000-2200 uf-os kondikat a gnd-re. Így gyakorlatilag dupláztam a kapacitást, mivel a köztes gnd-t kihagytam. Így 160-180000 uF ( pontosan már nem emlékszem) kapacitásom van 2*20 voltra, ami a vdrop után kb.+-16 volt marad.

Azóta mát át lett alakítva az R-C szűrő ( csak egy ellenállás maradt ), de a lényeg jól látszik, a kép alján megy be a tápfesz ( +- 20 volt ), a két oldalán pedig a kisebb kondik mennek a gnd-hez.

[ Szerkesztve ]

(#1658) ozzy711 válasza GTVili (#1649) üzenetére


ozzy711
Topikgazda

Ha miközben szól a zene, kihúzod a konektorból... akkor kb 20 másodpercig szól tovább anélkül, hogy észrevennéd...

Na, nálam nincs ilyen gond, 180.000 körüli kapacitásnál is azonnal elhallgat. :D

Rosszul írtam, a kép alján már kijön a tápfesz, de a lényegen nem változtat. :R

[ Szerkesztve ]

(#1659) gordonfreemN válasza ozzy711 (#1657) üzenetére


gordonfreemN
addikt

Ez a differenciális illetve közös módusú tápszűrés. Van amikor az egyik van amikor a másik jó.
Ha az erősítőnek jó a közös módusú zajelnyomása, akkor elég a diff.módusú szűrés. Vagy valami ilyesmi

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#1660) ozzy711 válasza gordonfreemN (#1659) üzenetére


ozzy711
Topikgazda

Már 20 éve így építek erősítőket, eddig bejött. Helytakarékos megoldás.
Ami érdekes, hogy a bekapcsoláskor egyáltalán nem hallatszik semmi a hangszórókból. Nem is gondoltam volna, hogy ekkora kapacitásnál semmi "pukkanás" nem hallatszik. Úgyszintén lekapcsolásnál sem.

(#1661) Dißnäëß válasza gordonfreemN (#1656) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Én is így tudom, hogy vállalják amúgy, extra kérésre.
Még nem tudom, kikkel csináltatnám..

Opciók:
- a villamosmérnök nyugdíjas apám megtekeri nekem otthon nála a műhelyben, van egy pár különböző méretű állítólag jó minőségű hipersilje, de nem terhelném ezzel, család, 4-órázik még kiegként, stb, szóval elvan.

- Elektris
- Toroidy
- Hammond
- AEE
- Edcor
- Plitron (most már Noratel), állítólag piszok jó trafókat csinálnak Plitronék, megvette őket frissen ahogy látom a Noratel, gyártás, stb. marad, szóval ja.
- Lundahl
- Jensen (azt olvastam egy helyen h komoly minőség)

Még biztosan van 1-2, pl. az Audio Note-al is specifikáltathatnék trafót :D mert csinálják (csináltatják :U ), sőt, ha színezüst tekercseléssel kérem, úgy kapom. (Nem vicc, ők teljesen betegben képesek tolni, Ongaku, Quest, Neiro, Ankoru, stb.. a lineup krémjét lehetett kérni annakidején a hőskorukban így is).

De szerintem még egy ipari trafókra specializálódott Makrai-ból is ki lehetne szedni egy olyan kimenőt, hogy az ember megnyalja a 10 ujját. Tudás valszeg megvan, akarat / termékstratégia egy más dolog. Mindenesetre mikrokontrollerhez kis pici nyák trafóban jók. :D

Aki nem hirdeti honlapon a custom-ot, őket email-ben pingeltem az elmúlt 1-3 évben és egyedit is vállalnak, csak ráárazzák az extra tervezés-munkaórákat (érthető) és ha a sorozatgyártó gépet a műszak után át kell állítani 1-2 custom miatt, satöbbi satöbbi (a végén meg vissza).

Hallottam fél füllel sztorikat, hogy a Toroidy-val leálltak egyesek itt vitatkozni, hogy nem azt mutatja a trafójuk, ami le lett specifikálva, nem tudom, ezekből mi igaz, eltűntek az érintett hangok innen a ph-ról meg nem is mentem bele mélyen a sztorijukba.. mástól meg fórumon azt látom, hogy kiváló minőségben adnak ők is. Háát, ezt én innen fotelből nem tudom és akarom megszakérteni, kénytelen bízni az ember, gart meg úgyis ad mind, számlát, mindent. De már az Elektrisre is mondta valaki, hogy ő jobbat csinál, az ilyen önjelölt szólóban nyomuló hősöket én fenntartással fogadom mindig, elismerem, ha valaki ügyes, de ha hőzöngés határát súrolja, az *meh*. Akik tudod, hajlanak abba az irányba, hogy egy egész gyártó üzemet és tapasztalatot lefikázzanak 1-1 becsúszott hiba miatt (ilyen sajnos előfordulhat, például nem motivált, vagy nincs jól megfizetve a tekerő ember, vagy elfelejt valamit, vagy a légrést nem állítja be annyira precízen csak szív még egyet a bagóba és "jóazúgy" , vagy a főnök hülyére hajtja és százfele az agya és hasonlók - emberek vagyunk, na).

Szóval nincsenek illúzióim, de a garancia, a minőségbiztosítás és/akár a mérési eredmények (kimenőnél nem árt, power-nél vakon bízok + tapasztalat amit mutat..), mások visszajelzései (több szem többet lát) számomra az, ami mérvadó, illetve ha online rendelsz, még indoklás nélkül is visszaküldheted a gyártónak X napon belül és vissza kell vennie, különben a fogyvédelem rárúgja az ajtót.

Visszatérve a gyártói kínálatra, ha meg "polcos" is jó Neked egy gyártótól, mert van sokféle opció ám, akkor érdemes azt levenni, mert abból sokat legyártottak, egyrészt azonnal postázzák, másrészt a nagy legyártott darabszám miatt kedvező árú, egyszer tervezik meg napokon át, de utána évekig tudják gyártani és eladni.

Kimenővel még technológiailag is "bajban" vagyok, mert pushpull-ozni fogok és javasolt egy francia srác - a többiek nagy helyeslése mellett - egy módszert, hogyan lehet 1 kimenőtrafó helyett 2 használatával kikerülni még 1-2 olyan plussz buktatót, amire sokan nem gondolnak. Majd előásom és hozom, emlékeim szerint maradvány DC-vel volt kapcsolatos, de lehet keverem már valamivel, mostanában a DC lett a mumusom, mert van amikor ez kell és ebből is a legjobb, van amikor meg issssten ments, hogy a DC eltérjen nullától :D

Mindenhol megkérik a custom trafó árát. Meglátjuk, milyen áramkört sikerül tervezni, 300W@8R kimenő teljesítményhez + ráhagyás kicsit, gyanítom, senkinek nem lesz semmije polcon.

De ez 2023 zenéje, még távoli. Gyűjthetek addig. Lehet inkább EUR-t kéne venni, vagy dollárt, nem trafót. :O

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#1662) Ribi válasza ozzy711 (#1660) üzenetére


Ribi
nagyúr

Hülye kérdés, de mérted, hogy így azonos tehelés mellett kevésbé mászik el a fesz?
Mivel a terhelések 0-hoz képest vannak, így szeritnem nem sok értelme van ennek a +- közé kötött kondinak. A visszacsatolás meg minden is 0-hoz képest próbál egyenlíteni, a táp viszont így ha +-ra terhel akkor szerintem csak jobban elhúzza a 0-t, mert arra csak kevés kondi kapcsolódik. De ez csak totál légből kapott filozofálásom.

(#1663) gordonfreemN válasza Dißnäëß (#1661) üzenetére


gordonfreemN
addikt

Hát csúfos vagy sem, de mindenben egyetértek :K

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#1664) Dißnäëß válasza gordonfreemN (#1663) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Megtisztelő. :DDD :K

Még zárójelben +1 érv Elektris mellett: az első rendelésem tőlük úgy ment, hogy "majd utaljak". Hű mondom, van még ilyen ebben az országban, hogy magánszemélyként átveszek egy terméket, használgatom 1-2 hétig és ha megfelelt, akkor fizetek ? Ugye a boltok, se online, se élőben, nem így működnek, a cégeknél ez bevett szokás, hogy utólag fizetnek x napra, de magánszemély ?? Aki eltűnhet, felszívódhat, akármi. És mégiscsak egy soktízezer Ft-os kis trafócska volt az, nem két rajzszög.

Ez számomra akkora bizalmat keltett velük szemben, ha ők így állnak hozzám, hogy hazahoztam, tesztelgettem tán 1 napig, láttam, hogy totttál hibátlan a termék és minden elvárásom felülmúlja.. (nem volt még fémházba kiöntött trafóm).. este már utaltam is.

Feléjük hajlok kicsit, de majd meglátjuk, sok víz lefolyik még a Dunán addig.
Táptrafónál nem kérdés, piszok jó motyót kaptam második körben is (1x250VA + 2x400VA).

[ Szerkesztve ]

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#1665) ozzy711 válasza Ribi (#1662) üzenetére


ozzy711
Topikgazda

de mérted, hogy így azonos tehelés mellett kevésbé mászik el a fesz?

Már, hogy a V-drop-ra gondolsz?

Mivel a terhelések 0-hoz képest vannak, így szeritnem nem sok értelme van ennek a +- közé kötött kondinak.

Láttad a kapcsi rajzot? Ez egy full szimmetrikus erősítő ( gyakorlatilag két mono erősítő egybe gyúrva, kvázi hídban ), így a terhelések egymáshoz képest értelmezhetők, így a 0-n nem folyik áram.

[ Szerkesztve ]

(#1666) Dißnäëß


Dißnäëß
veterán

Ne hagyjátok ki ;)
[link]

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#1667) Dißnäëß


Dißnäëß
veterán

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#1668) GTVili válasza Dißnäëß (#1667) üzenetére


GTVili
tag

:) ... szép darab...

(#1669) Dißnäëß válasza GTVili (#1668) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Van 1-2 erősítő építős csoport FB-n, egyikből hoztam. Most újítja fel a gazdia, öreg vas. De poén amúgy :)

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#1670) GTVili válasza Dißnäëß (#1669) üzenetére


GTVili
tag

Tisztességes cucc.... :C ... tetszik az ilyen koncepció.... :K

(#1671) ozzy711 válasza Dißnäëß (#1666) üzenetére


ozzy711
Topikgazda

Érdekes, hogy nem kesztyűben rakták be a csöveket. :F

(#1672) Ribi válasza ozzy711 (#1665) üzenetére


Ribi
nagyúr

Igen.
Nem láttam, úgy viszont már érthető a dolog. :R

(#1673) Dißnäëß válasza GTVili (#1670) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Aha, nekem is.
Bár sosem voltam ventillátor hívő, kőkeményen elítélték régen a high-end-esek is, ma érdekes módon rájöttek a népek, hogy ugyan nem oszt nem szoroz, ha jól el van izolálva áramkör szempontból, kelleni pedig kellhet. Kopnak ki a régi dogmák, ez jó. Semmibe nem kerül még meglévő tápkörről is megetetni egy PC-s 12V ventit 5V-al kellő szűrések mellett, de ha urambocsá, kap egy dedikált szekundert és DC-t, vagy legyünk még hígendebbek és a 230V bejövőnél egy pici dedikált trafót egy relével és kis egyenirányítással, őszintén: a légynek sem árt, és olyan minőségű ventik (és csapágyazásak) vannak ma a PC ventis piacon, amit amúgy egy sima klasszik elektrós bolt soha nem fog tartani.

(Nyugodtan ON-ba, nem harap senki sztem) ;)

ozzy711: ez nekem is, de gyanítom van egy csomagoló részleg, aki kiveszi a foglalatból őket a minőségellenőrző részleg után és ronggyal áttörölgetve, vagy esetleg-akár dobozukban is teszik el őket az erősítő mellé. Vagy újakat tesznek el mellé és ezek ügyfélnek nem átadott "tesztcsövek", amikkel tesztelik a példányokat.

Egy pamut kesztyűt én is javasolnék ilyen dolgokhoz amúgy, beüzemeléskor szokás kesztyűzni, én is mindig ronggyal teszem be, vagy egy pólót kiveszek a szekrényből és azzal :D , vagy ilyesmi. (Zsepi nem jó, hullanak belőle picike darabkák, bár ha egy ecsettel leporolod a csöveket - én hugomtól kaptam egy kozmetikai púderecsetet - akkor az is oké, a lényeg, hogy ilyen emberzsír meg egyéb cucc ne legyen rajtuk, tiszta üvegbúra és akkor minden oké).

[ Szerkesztve ]

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#1674) ozzy711 válasza ozzy711 (#1658) üzenetére


ozzy711
Topikgazda

Egyébként végig gondoltam ezt a "szükséges, optimális, túl méretezett" kapacitás kérdést.
Nem tudom, hogy a Hiraga mekkora nyugalmi árammal megy, de az alapvető kérdés szerintem ez, a nyugalmi áram felvétel. Az Aleph majd 10 ampert harap a tápegységből tápáganként.
Nem tudom mekkora kapacitás kéne neki, hogy kikapcsoláskor még "szóljon", de gyanítom, hogy végfokonként legalább 4-500.000 uF, ami brutálisnak hangzik.
Kérdés, hogy ettől "jobb" lesz-e a hangminőség, mert, ha igen akkor megcsinálom. ;]

Egyébként az emlékeim szerint eredeti projekt ( [link] ) is 8*47.000 uF-ot ( 376.000 uF )használt, a cikk szerint, viszont, ha átkonvertálom az én általam használt ( közvetlenül a +- ágra csatlakoztatott nagyobb feszültségű kondenzátorra ) megoldásra, akkor mindjárt feleződik, így 188.000 uF jön ki, ami nagyságrendileg megegyezik az enyémmel.

Más: Mintha más lenne ( nyugodtam, lágyabb ) lenne a hang, mióta rátettem a tetőt a végfokokra, a projektben is írják, hogy a dc ofszet megváltozik, ha leveszik a tetejét. :F
Majd bemérem, hogy valóban változik-e a dc ofszet a levételkor, ( bár érdekes, mivel lyukacsos a tető ).

[ Szerkesztve ]

(#1675) GTVili válasza ozzy711 (#1674) üzenetére


GTVili
tag

A 20W-os Hiraga 1A-en fut áganként. A 8W-os LeMonstre meg asszem 0,8A-en... de olyat még nem csináltam....

A túlméretezés szerintem az esetek többségében pozitív eredménnyel jár.... ;)

(#1676) Dißnäëß válasza ozzy711 (#1674) üzenetére


Dißnäëß
veterán

az alapvető kérdés szerintem ez, a nyugalmi áram felvétel

Szerintem is. Egy olyan - nevezzük "normál" méretűnek - kondi/kondiblokk, amit töltögetnek szerencsétlen diódák a csúcsokban de már ürülnek is ki a túloldalt egy nagyobb áramfelvétel miatt, olyanok, mint a vödör, amibe egy másik vödörrel merem bele a vizet, miközben az alján egy nagy lyuk tátong. "A" osztálynál a nagy nyugalmi áram miatt nagy a lyuk a vödör fenekén, ergo hatalmas kád kell fölé (vödör helyett), hogy ott érdemben legyen "csillapítása"-simítása a "víztömegnek", vagy más szóval: a vízfelszín magasságában a létező legkisebb delta legyen a beöntések között (míg nem ömlik bele). Ergo feszingadozás..

AB osztály kisebb lyuk, elég egy dézsa és csak max kakaónál nyitogatja kintebb a lyukat számottevően. :)

D osztály picike lyuk, ő csak akkor nyitogatja ki a lyukat (a zene függvényében) , amikor azt kívánja a bejövő jel (hiszen marha hatékony).

Én hiszem azt is, amit kolléga állított előttünk, hogy nem feltétlen kell nagy kondiblokk, ha utána stabi van, a kérdés, a stabi mit bír el, illetve ha túl pici a kondiblokk, akkor A osztály kevésbé (de ő is már, hiszen nonstop kiüríti azt), de AB osztály és D osztály pláne, akkorákat ránthat a kondi után is még az összes ott lévő komponensen, hogy a stabi hiába fogja meg amit meg kell, a rángatásnak is van egy üteme, frekvenciája (nyilván terhelésfüggően változó) és ezeknek ezáltal gerjesztett felharmonikusai (amit meg utána lehet még szűrni, stb, vagy tojni bele). Én emiatt tartom fontosnak az arányok érzését, hogy

1. milyen teljesítményű fogyasztót kell viszonylag egyenletes fesszel kiszolgálnia egy kondiblokknak (ha stabi kerül mögé, értelemszerűen azt is méretezni nem csak feszre, áramra is).

2. mekkora áramot fog és milyen jelleggel felvenni belőle a fogyasztó, ezt logikailag fejben szétbontom mindig több komponensre, mennyi lesz a várható állandó átfolyó áram, illetve mennyi lesz a maximum áram és az mennyi ideig tarthat.. alpesi hegycsúcsok, vagy tibeti fennsíkok várhatók.

Ennek megfelelően méretezem a blokkot, hogy a stabinak minél kevesebbet kelljen korrigálnia már, akkor is, ha amúgy simán beleférne neki specifikációk alapján.

Meg ugye az sem mindegy, mi történik, amikor a kondiblokk mélyebbre ürülget - megintcsak a használat ismeretében kell tervezni. Nem csak beesik a fesz a stabi minimum inputja alá (persze ezekben is van eltérés), de fel is jön a brumm ezzel párhuzamosan, ami a végén a hangszórókon jön át.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#1677) ozzy711 válasza GTVili (#1675) üzenetére


ozzy711
Topikgazda

Akkor ez jóval túlméretezettebb, mint az Aleph. A dilemmám megmaradt ( toljak-e még bele kapacitást? ).

(#1678) GTVili válasza ozzy711 (#1677) üzenetére


GTVili
tag

A dilemmám megmaradt ( toljak-e még bele kapacitást? ).

Ez nem kérdés... :DD

(#1679) ozzy711 válasza GTVili (#1678) üzenetére


ozzy711
Topikgazda

Végül is hely még van. :D
Azért hozzátartozik az igazsághoz, hogy az 1000 wattos transzformátor kényelmesen biztosítja a tápágankénti 10 ampert ( 2*15 volton kb. 33 ampert tud leadni ) .

[ Szerkesztve ]

(#1680) Dißnäëß válasza ozzy711 (#1679) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Szerintem ez egy afféle zsonglőrjáték kicsit, hogy a tápon a terhelés mennyire merítgeti le a kondiblokkot két töltési csúcs között, ami ott marad delta, az a ripple kb, ezt pedig - ha nincs mögötte tápszűrés, stabi, egyéb, hanem csak így nyersben az egész - arra elég, amire elég, ekkor lehet a legnagyobb igény arra, hogy adj még hozzá, ha viszont szűrsz mögötte combosan és/vagy stabizol, akkor elég lehet már a mostani meglévőd is.

De a két vélemény nem zárja ki egymást, szóval biztosan nem rontja el, ha teszel hozzá, csak ügyelj a diódákra, hogy full nulláról indítva a motyót, bírják azt a (mennyi is?) :) időt, míg a kondik megtelnek, mert üresen kvázi rövidzárhoz hasonlóan hatalmas áram megindul - nagyonpici időre persze. Szóval nálam reccsent már meg 1N4001 mikor hülyeséget csináltam. Egy fojtótekercs és mikor feltöltött a kondiblokk, egy ezt áthidaló is megoldás, de nem szép, illetve ha idővel elkezd gyengülni a kondiblokk és egyre jobban és jobban van cibálva emiatt a diódahíd, előbb-utóbb eléri ismét a limitjét ( =peak terhelés megengedett időnél tovább tart). Én azóta nagyon körültekintően növelek kapacitást. De Te toljad csak, Nálad minden disznó ;] :))

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#1681) ozzy711 válasza Dißnäëß (#1680) üzenetére


ozzy711
Topikgazda

ügyelj a diódákra, hogy full nulláról indítva a motyót, bírják

2*4 db. 60 amperes diódákból álló híd adja a delejt. ;]
Lehet hozzádobok még egy pár tízezres kapacitást a biztonság kedvéért. :D
Úgy emlékszem a 8 wattos Hiragához a konstruktőr 3-400.000 uF( hagyományos formában bekötött ) kapacitást javasol, úgyhogy még van hová fejlődnöm a 80-90 wattommal.

Ui: Milyen boldogok is a D osztályú erősítő tulajdonosok. ( na de majd összevetjük, melyik mit produkál ;] )

Egyébként ez az R-C szűrő nagyon hatékony lehet ( nálam is hasonló van, csak 0,15 R ellenállással )
A párhuzamosan kötött ellenállások miatt ez a verzió nem hiszem, hogy túl sokáig muzsikál lekapcsolás után.
Nálam is van csak egy 10 Kohm-os.

Biztos látszik a dupla diódahíd, szóval próbáltam szimplán is, amivel több baj is volt.
Egy híddal zajos volt a hang ( mintha földhurok lett volna, pedig az lehetetlen a kapcsolás és a nyák egyszerűsége miatt ), másik pedig, hogy nem volt szimmetrikus a feszültség, valamiért az egyik oldalon jóval nagyobb volt a vdrop.
Valaki tapasztalt már hasonlót ( én nem csak ennél az erősítőnél, lehet az A osztály sajátossága)?

[ Szerkesztve ]

(#1682) GTVili válasza ozzy711 (#1681) üzenetére


GTVili
tag

másik pedig, hogy nem volt szimmetrikus a feszültség, valamiért az egyik oldalon jóval nagyobb volt a vdrop.

Mire gondolsz pontosan....? Hol mérve...?

[ Szerkesztve ]

(#1683) ozzy711 válasza GTVili (#1682) üzenetére


ozzy711
Topikgazda

A kondenzátorok lábainál. Alapesetben 1-2 tized volt a különbség a +- között, ez pedig olyan 2 volt körüli volt, azt hiszem lement 13 körüli értékre, ( a 15 helyett )nem is értettem. Itt minden összefügg mindennel, ennél a projektnél, nálad ezek szerint nem volt ilyen gond a Hiragával, vagy más erősítővel?
Nálad van párhuzamos ellenállás a kondikon?

[ Szerkesztve ]

(#1684) gordonfreemN válasza ozzy711 (#1681) üzenetére


gordonfreemN
addikt

Azt is érdemes észben tartani, hogy a sima kondi se sima kondi, hanem egy rc szűrő.

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#1685) ozzy711 válasza gordonfreemN (#1684) üzenetére


ozzy711
Topikgazda

Jogos!

(#1686) GTVili válasza ozzy711 (#1683) üzenetére


GTVili
tag

Én még egyik táp esetében sem tapasztaltam ilyet... ha volt is különbség, azt minimális, egy-két tized volton belüli...
Nincs... és csak sorosan használom a tápszűrésben.

(#1687) ozzy711 válasza GTVili (#1686) üzenetére


ozzy711
Topikgazda

Én még egyik táp esetében sem tapasztaltam ilyet

Én sem csak ennél a projektnél, de mindegy is mióta dupláztam tökéletes.

(#1688) GTVili


GTVili
tag

Itt egy kép a koncepcióról....
Ez egy csatorna. Jobb oldalon alul a végfok tápja, felette meg egy kis segédtáp a hangszóróvédőnek, meg egyebeknek. Mindez egy kb 22x37cm-es, ~3,5kg-os bordán. Kerül még egy trigger relé is bele, hogy a forráskészülékkel tudjam vezérelni a végfokokat....

(#1689) Dißnäëß válasza ozzy711 (#1681) üzenetére


Dißnäëß
veterán

+/- 15V-os tápfeszt igényel ezek szerint.. és mennyi is a kimenő teljesítménye (hangszórókra jutó) @8R ? A Tiednek, amiben gond volt 1 híddal.

[ Szerkesztve ]

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#1690) ozzy711 válasza Dißnäëß (#1689) üzenetére


ozzy711
Topikgazda

Igazából +-20 volt körüli a tápfesz, mert 15 a trafók szekunder feszültsége, de a vdrop miatt marad kb. 15 volt lesz egyenirányítás után is.
A kimenő kb. 80 watt/8R.

GTVili : Ígéretes darab, majd lesz több kérdésem is. :D
Amit látunk az az alja, úgy kell elképzelni, mint egy MF A1-est, aminek bordázott a teteje?

(#1691) GTVili válasza ozzy711 (#1690) üzenetére


GTVili
tag

Az ki van zárva...csak az ügyvédem jelenlétében válaszolok... :DD

Egyébként valahogy úgy kell elképzelni mint az A1-et.... de függőlegesen áll majd az egész.
Alul kb középen lesznek a végtranyók... és így innen felfelé tud áramolni a hő. Az asztali verzióhoz képest közel a duplája a hőleadó felület.

(#1692) ozzy711 válasza GTVili (#1691) üzenetére


ozzy711
Topikgazda

Az erősítő mekkora feszről működik? A neten látok több verziót is ( +- 34 és +-24 voltos is ).
A kapcsi táp után mekkora lesz a puffer, mert gondolom az ugyanakkora kell, mint a lineáris tápnál nem?
A hangszóróvédelem egyben koppanásgátló is gondolom ( enélkül megjelenne egy "koppanással" járó áramlöket a hangszórón bekapcsoláskor )?
Ez a minimum jelút dizájn nagyon ott van, egyből a nyákra forrasztott rca csati!

A végfok tranzisztorok szándékosan TO3 tokozásúak? Úgy értem, hogy nem lett volna egyszerűbb mondjuk egy könnyebben szerelhető, SC5200-as ( TO264 tokozású )?
Egyébként ez melyik típus?

(#1693) GTVili válasza ozzy711 (#1692) üzenetére


GTVili
tag

Az eredeti leírásban 2x22V... nálam kicsit magasabb, olyan 2x25V körül lesz. Elvileg plusz puffer nélkül is elmenne (de ugyebár az mifelénk nem játszik :D ).... most csak az a két kicsi, 2800uF-os lesz. Aztán ha esetleg tudok sikorelből nagyobbat szerezni,ami befér...akkor kicserélem. Amúgy a táp többszáz kHz-en tölti a kondikat... "elvileg" jónak kell lennie. Hasonló volt az autós cucc is, és nem igazán volt rosszabb hangja, mint a szobainak. Pedig az ráadásul nem is monoblokk volt.
A tápot 2,5A-es terhelésen próbálták, amit zokszó nélkül tud órákon keresztül és éppen hogy csak kézmeleg.

Igen, késleltet és figyeli a kimenő DC-t is...

Az autósba direkt került a TO3... valahogy strapabíróbbnak gondolom, de lehet, hogy tévedek...MJ21193-194...asszem... :F
Az asztaliban pl MJL-ek voltak két borda közé szorítva...

(#1694) GTVili válasza ozzy711 (#1692) üzenetére


GTVili
tag

Ja, és még mielőtt észreveszitek, hogy milyen béna vagyok, hogy a rossz oldalra forrasztottam az alkatrészeket... :DD .... elárulom, hogy a túloldalon ugyanez van. Mindkét oldalra ugyanazt szitáztattam, így megduplázva a vezetősávokat... ;)
Ráadásul én többnyire 2W-os ellenállásokat használok, ami a nyák méretéhez képest elég passzos. Elfér, mert így lett tervezve.... de így mindkét oldalra kerül alkatrész, és kicsit szellősebb és jobb a hőháztartása...

(#1695) ozzy711 válasza GTVili (#1694) üzenetére


ozzy711
Topikgazda

Ja, és még mielőtt észreveszitek, hogy milyen béna vagyok, hogy a rossz oldalra forrasztottam az alkatrészeket

Az leesett, hogy valszeg két oldali a nyák, dehogy ugyanaz van mindkét oldalon azt nem gondoltam volna! Egyedi megoldás az biztos! :D
Néhány fotót majd beillesztesz az összeszerelési folyamatról?

(#1696) GTVili válasza ozzy711 (#1695) üzenetére


GTVili
tag

Néhány fotót majd beillesztesz az összeszerelési folyamatról?

Mindenképpen... :R

[ Szerkesztve ]

(#1697) Ribi válasza GTVili (#1693) üzenetére


Ribi
nagyúr

"Amúgy a táp többszáz kHz-en tölti a kondikat"
Ez a rész hogy van megoldva?

(#1698) GTVili válasza Ribi (#1697) üzenetére


GTVili
tag

Gondolom valami oszcillátorral.... bevallom férfiasan, ehhez a részéhez annyira nem konyítok. Ezért is bíztam olyan valakire, aki viszont igen....
Mindenhez én sem értek...

Az autós verzió tápját pl Krahling Zoli (Soner Audio) csinálta nekem.

(#1699) Ribi válasza GTVili (#1698) üzenetére


Ribi
nagyúr

Nincs róla valami kép esetleg?

(#1700) GTVili válasza Ribi (#1699) üzenetére


GTVili
tag

Egyelőre alulról... itt , kicsit lejjebb. Majd csinálok alkatrész oldalról is... és beszélek az alkotóval is...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.