Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1701) GTVili válasza Ribi (#1697) üzenetére


GTVili
tag

Na tessék! Nagy volt a szám... :D Emitt a készítő válasza...:

Kb 60-70KHz mennek a tápok.Trafós tápnál nem lenne probléma a 10-20000uF,de kapcsoló űzemnél induláskor rövidzárlatnak látja míg fel nem töltődik ezért nem ajánlják.Max 1-2000µF tehetsz még oda.Kapcsitápnál a minimum értékez szokták rakni ami még a terheléshez pont elég hogy a szűrés megfelelő legyen.Miért akarsz többet rakni?
Talán relés lágyíndítással meglehetne oldani a mostani kondik után.

Szóval még az is lehet, hogy a nyamvadt, kis 2800-asokat sem célszerű belerakni... :F

(#1702) ozzy711 válasza GTVili (#1701) üzenetére


ozzy711
Topikgazda

Talán relés lágyíndítással meglehetne oldani a mostani kondik után.

Pont erre gondoltam én is elsőre, egyedi lenne az biztos.
Akkor viszont már nagyobb is lehet! :)

Csak azt nem értem, hogy a lineáris táphoz gyakorlatilag még az 1 Farád szűrés sem túlzás, a kapcsi táphoz meg elég 1-2000 uF. Ki érti ezt? :F

(#1703) GTVili válasza ozzy711 (#1702) üzenetére


GTVili
tag

Mint mondtam..... ehhez én nem értek... :DD
Csak gondolom, hogy azzal lehet összefüggésben, hogy a lineáris táp 50Hz-en töltögeti a kondit ill. látja el a végfokot... míg jelen esetben a kapcsi ugyanezt 60-70.000-szer teszi...

Nincs ideje leesni a feszültségnek... talán... :F

De egyébként azt is mondta készítője, hogy a kicsi (2800uF) kondikat még elbírja.... ezért aztán jól ki fogom próbálni kondival és anélkül is.

(#1704) Ribi válasza ozzy711 (#1702) üzenetére


Ribi
nagyúr

Mivel ha túl nagy a kondi egy nagyfrekis táp után, akkor csak rontod a táp fesz szabályzását.
Egyetlen kapcsolós tápban sem látsz nagy kondikat.
Esetleg egy rc szűrővel utána, de akkor meg jöhetnek mindenféle gerjedések. Nem egyszerűek ezek. Ha valaki ért hozzá akkor úgy kell hagyni ahogy meg lett tervezve.
A-s erősítőket szeretik led tápokkal hajtani, kis fesz, nagy stabil áram.

(#1705) gordonfreemN válasza Ribi (#1704) üzenetére


gordonfreemN
addikt

Az áramgenerátorosra gondolsz, amikor a TIL431 helyett LED-del szabályoznak?
A zöld LED-nek a legkisebb a zaja talán, de ezt csak urban legend-ként hallottam, magam sosem néztem utána. Igaz, csak 4 adatlapba kellene belenézni, egy zöld egy kék egy piros és egy sárga LED adatlapjába.

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#1706) ozzy711 válasza gordonfreemN (#1705) üzenetére


ozzy711
Topikgazda

Szerintem inkább ledsorokhoz való tápokra gondol, de lehet tévedek.

(#1707) gordonfreemN válasza ozzy711 (#1706) üzenetére


gordonfreemN
addikt

Most hogy írod,valóban

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#1708) Dißnäëß válasza ozzy711 (#1702) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Kapcsüzem tápokban fesszabályzó van, az pedig kiegyenlíti a maradék bennmaradt bármilyen ingadozást is.

Mint ahogy egy közepesre méretezett, egyetlen kondis, szűrés nélküli, szög egyszerű tápra is ha egy marha szimpla stabit teszel, a maradék feszingadozást kiszűri ugyanúgy.

A hatalmas pufferkondi blokkal "csak" azt éri el az ember, hogy a feszingadozás mértéke egyre kisebb, már-már mikroszkopikus, bemegy hallás és ilyen-olyan küszöb alá.

Egy közepes vagy egyszerűen csak kisebb kondival értelemszerűen nem lesz akkora a szűrés csak a kondi által. Ráteszel egy stabit, voilá. Ha viszont túl pici a kondi, akkora szinteket kezd majd a feszváltozás meghaladni, ami kilép a stabi tűréshatárából, tehát maximális tartós áramfelvétel mellettre kell tervezni a stabit is (mint áteresztőt) és a kondiblokkot is, hogy kvázi teljes tápterhelés mellett se ingadozzon az erős ürítésből adódóan annyit a fesz-szint, hogy a stabi határértékeiből kikerüljön, vagy bármilyen felharmonikus anomáliát okozzon. Tehát túl kicsi sem választható.

Gyorsan művészkedtem egyet, itt a nyers DC igazából még nem a teljesen nyers lüktető egyenáram a Graetz után pucéron, hanem már a kondival ellátott (de semmi több).

Szóval a lényeg, hogy terheletlenül a pufferkondi feszültsége valszeg fentebb lesz és ott fog "fodrozódni" mint a víz felszíne (kisebb mértékben), teljes terhelésen ez a szint egy picit lentebb esik és a fodrozódás nő, de még ez a szintesés és a változások is beleesnek a nyers és a stabizott közötti sávba, beleszámolva még a stabi Vdrop-ját is.

Úgyhogy csak mondok valamit, kell 12V stabil, csendes egyenáram, akkor terheléstől függően (legyen A osztály nonstop erősen terhelő fogyasztó rajta) terveznék úgy ~20V DC-re (ez áll össze stabi nélküli terheletlen verzióban a pufferkondin mérve), ehhez meg kellhet egy ~14-15V körüli szekunder AC és akkor erre rá lehet terhelni mindent, még mindig lesz a Vdrop-on felül akkora fesz-eltérés, amit a stabi kényelmesen befog. Most csak így totál hasra.

Lineáris táphoz 1 Farád nem túlzás = bitang nagy tavunk van, tükörsimához konvergáltatjuk a vízszint-ingadozást, ehhez méret kell, mert a talaj enyhén rázza a vizet, a lavórt kilöttyinti, a kádat már kevésbé, de még fodrozódik jobban, egy tónak viszont meg sem kottyan, szinte majdnem tükörsima marad a felszíne és ebből csorgatunk ki folyó segítségével vizet, aminek vízszintjének fodrozódása ( = feszingadozása) a tó ugyanilyenjétől függ, hiszen az direktben átadja a belőle kivezető folyónak is.

Stabi esetén nem a felszínen folyóval csorgatunk ki vizet, amibe a tó felszíni fodrai belemennek, hanem alul, mondjuk 1 méter mélyre dugott - lehetőleg nagy átmérőjű (nagyobb áramot bíró stabi) - csővel vezetjük ki a vizet, ami tök egyenletes, és tök immunis arra, hogy a felszínen 1 centis, vagy 10 centis hullámok vannak.

Viszont azt érdemes figyelembe venni, hogy stabi mögött a dynamic headroom máshogy néz ki, a stabi mint szűk keresztmetszet, determinálhatja. Nagy áramú fogyasztónál bivaly sokat elbíró stabilizálást használnék csak. De amúgy van, amikor meg a kapcsolás is olyan, hogy megengedi az X Volt feszingadozást, amikor stabi nélkül nyersen van a pufferkondira kötve, illetve ha push-pull a fokozat, vagy fully balanced az erősítő, akkor kerülhet is be a két ágba 1-1 kisebb brumm, ellenfázisban lesznek és a végén kioltják egymást (SE-vel szemben jóval magasabb PSRR - Power Supply Ripple Rejection).

Legalábbis.. elvileg ... :)

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#1709) ozzy711 válasza Dißnäëß (#1708) üzenetére


ozzy711
Topikgazda

Értem, ezek szerint ugyanaz a végeredménye mindkét megoldásnak, de az egyik ( a lineáris) a sok puffer kondi ( és ne utolsó sorban a transzformátor ) miatt jóval drágább megoldás. Kérdés, hogy ennek miért nem választja mindenki az olcsóbb utat?
Valószínűleg megoszlanak a vélemények...

Mostanában egyre több gyári erősítőben is látható kapcsi táp. Ha ez a megoldás hozza a lineáris minőségét, akkor még sokat spórolnak ( vagy nem ;] ) is rajta.

Itt van még a "D" osztály, amiben meg látni kapcsi tápos és lineáris táplálásút is, csak, hogy ne legyen egyszerű.

(#1710) Ribi válasza gordonfreemN (#1705) üzenetére


Ribi
nagyúr

Nem arra gondoltam, bár van pár ilyen Salas shunt reg a dac-ban. Ott piros van, de már én sem tudom melyiket mondták legjobbnak. Ledhez való tápegységre gondoltam.

(#1711) Dißnäëß válasza ozzy711 (#1709) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Régen a lineáris volt a hifi netovábbja, zajosak, alacsony frekisek, gyerekbetegségekkel teli voltak az smps-ek, ugyanúgy, mint a D osztályú erôsítô modulok.

Azóta feljött mindkettô, ez magának a kapcsoló technológiának fejlôdésén múlt, gondos tervezés, sokkal többmindenre kell ügyelni, sokkal komplexebb, tehát otthon DIY-ban kérdéses, mennék-e vele, rengeteg idôt és matekot és vakarózást igényelne, de ha ezt 1x megszülte valaki - lásd a matekzseni Bruno Putzeys - akkor gyártani viszont egy komplex tervezés után olcsó, mert csak ontja ki a gép magából, alkatrészeket rádobja az ember (vagy szintén gép) és viszlát. Erre Kína beáll, és az irdatlan kihozatal miatt apróért megy (máramelyik) és már az is megfelelô sokaknak, nem is kell, hogy Hypex SMPS legyen, Hypex D osztállyal.

A lineár hogy ki fog-e kopni a minôségi kapcsolóüzemûek hifis (további) terjedésével, nos, passz. Szerintem várható fordulat, de eltûnni nem fog, ahogy az LP, csô sem teszi. A többi màr talán tényleg szubjektív megítélés.

Meg sok design, ami 20+ éves, azért lineározik, mert hangra csak az adott anno kiváló eredményt. Ha ma jönnének ötletek egy erôsítôvel kapcs.-ban, cikk, terv, akármi, simán számolhat a tervezô smps-el is hozzá.

Amit én építek OTL-t, azt megcsinálta az eredeti lineártól eltérôen smps-ekkel egy észt srác és oda van a hangjáért. Fûtés, anódfeszek, minden megoldva, pedig még -450V-ra is le kellett tenni 1-1 táp ág potenciálját az eredeti terv szerint, megoldotta: levitte a teljes smps-t oda, floating-ban, tehát nyilván neki az a föld, nem a tényleges 0V GND vagy urambocsá, a sasszi. Jól elszigetelte mindentôl és ollé. Mûx.

Ha én is így mentem volna, most nem rokkannék bele, mikor megemelem. :D

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#1712) GTVili válasza Dißnäëß (#1711) üzenetére


GTVili
tag

Azért már elég régóta vannak próbálkozások.... pl a Sony-nak a 80'-as években már volt kapcsitápos erősítője. De az teljesen egyértelmű, hogy az elmúlt 40 évben ez is rengeteget fejlődött.
Gazdaságilag a kapcsi biztosan jobban megéri, hiszen jóval kevesebb nyersanyag szükséges hozzá...

(#1713) Ribi válasza GTVili (#1712) üzenetére


Ribi
nagyúr

Illetve hatékonyságban is jobb, ami miatt meg EU is rákényszeríti ezek használatára a gyártókat, mint pl a tápkockák. Nem tudom erősítőkre mikor szállnak rá.

(#1714) ozzy711 válasza Dißnäëß (#1711) üzenetére


ozzy711
Topikgazda

Ha én is így mentem volna, most nem rokkannék bele, mikor megemelem.

Ismerős érzés! :D

GTVili :
Gazdaságilag a kapcsi biztosan jobban megéri, hiszen jóval kevesebb nyersanyag szükséges hozzá...

Érdekes dolog ez, hiszen annak idején amikor tervezgettem a tápegységet az Aleph-hez, nézegettem kapcsi tápokat és nem voltak azok olyan olcsók ( nyilván a normálisabb, 20-30 amperesekről beszélek ), ráadásul nem igazán volt "standard" kivitelben szimmetrikus +-20 voltos kivitel, így kettőből tudtam volna az egy oldalhoz szükséges tápot összerakni.
Nem is ástam bele magam jobban, de egyedi megrendelés alapján biztosan lehetett volna költséget spórolni.

[ Szerkesztve ]

(#1715) GTVili válasza ozzy711 (#1714) üzenetére


GTVili
tag

A költségek vonatkozásában mostanság a brutálisan elszálló alapanyag árakra gondolok.... vas-réz a trafóhoz pl.... a zománchuzalnak mostanság 7-8e Ft kilója....

Egyébként én is gondoltam rá, hogy sima kapcsitápot rakok, de arról nem tudtam infót szerezni, hogy mit szól hozzá a táp, ha két külön tápból összeépítek egy szimmetrikusat.... :F

Ezért olyat használtam, ami már eleve így lett kialakítva...

Egyébként, ha működőképes az ötlet.... akkor már egész jó kis LED tápokhoz lehet hozzájutni, viszonylag kedvező áron. Viszont még mindig ott a kérdés, hogy alkalmasak-e ezek audio célokra....

(#1716) GTVili


GTVili
tag

Egy 300W-os toroid ~20e Ft....
https://www.hqelektronika.hu/hu/halozati-toroid-transzformator-10001276

Míg egy +/-30V 700W-os kész kapcsitáp kb ugyanennyi...
https://www.audiophonics.fr/en/smps-power-supply/switching-power-supply-module-700w-30v-p-15592.html

[ Szerkesztve ]

(#1717) ozzy711 válasza GTVili (#1715) üzenetére


ozzy711
Topikgazda

Egyébként én is gondoltam rá, hogy sima kapcsitápot rakok, de arról nem tudtam infót szerezni, hogy mit szól hozzá a táp, ha két külön tápból összeépítek egy szimmetrikusat....

Igen erre gondoltam én is, újszerű megközelítés lenn az biztos!

Míg egy +/-30V 700W-os kész kapcsitáp kb ugyanennyi...
https://www.audiophonics.fr/en/smps-power-supply/switching-power-supply-module-700w-30v-p-15592.html

Ezeket akkoriban nem láttam, elvileg a Hypex-ben is ilyet ( hasonlót ) használnak úgy tudom, adott esetben jó alternatíva lehet! :R

[ Szerkesztve ]

(#1718) cappa72 válasza Dißnäëß (#1667) üzenetére


cappa72
nagyúr

Régen nekem is volt ilyesmi... még a Rádiótehnikás quad 405.
Na pesze belülről nem volt annyira szép, mint amit te linkeltél.
(de legalább saját volt, a panelt, a tápot, még a trafót is én csináltam)

[ Szerkesztve ]

Selenia 5w-40 motorolaj eladó! Na meg 4db Ford Kuga TPMS szenzor, 12k-ért

(#1719) ozzy711 válasza cappa72 (#1718) üzenetére


ozzy711
Topikgazda

trafót is én csináltam

Primert szekundert, mindent? Gondolom EI vasmagos volt. Van belső képed is? Itt minden ilyen on topik! :)

(#1720) cappa72 válasza ozzy711 (#1719) üzenetére


cappa72
nagyúr

Igen, van. Elkezdtem egy blogot róla, hogy aztán húdeaztánbizistenmegjavítom, alkatrészeket is vettem, az egyetlen dolog az időtényező (plusz a priorítások...), és ez a "refurbishment" projekt azóta is áll.

Természetesen EI (lemez)vasmagos. Még 220V-os hálózat volt akkoron, amikor készült.
A trafó váza lecsupaszított nyák (üvegszálas).

[ Szerkesztve ]

Selenia 5w-40 motorolaj eladó! Na meg 4db Ford Kuga TPMS szenzor, 12k-ért

(#1721) Dißnäëß válasza GTVili (#1712) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Na de a Sony még ma is trén szól, nemhogy akkor. :U :U :U
Ez ne legyen szerintem kiindulási alap.

Persze, hogy próbálkoztak. Sehol nem lenne a mai csúcs kapcsi tech, ha nem lettek volna próbálkozások. ;)

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#1722) Dißnäëß válasza Ribi (#1713) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Addig kell A osztályt építeni, amíg lehet, mert még a végén a szigetes, teljesen önellátó ház tulaját is előveszik, hogy hééé, mit fűt maga egy kis Mozart-ra száz watt-okat, tudja hány extra négyzetméter napelem ez ? ;] :DDD

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#1723) Dißnäëß válasza cappa72 (#1718) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Hmm :) Apám is odavan ezekért a Q405-ösökért. Sokaktól hallok jó emlékeket fűződni hozzájuk.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#1724) GTVili válasza Dißnäëß (#1722) üzenetére


GTVili
tag

Dehogy! Hiszen mondhatjuk, hogy kérem ez A-oszályú... az a leghatékonyabb...nem? :C

(#1725) Dißnäëß válasza GTVili (#1724) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Hopika !
Valaki figyel.
:D

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#1726) ozzy711 válasza cappa72 (#1720) üzenetére


ozzy711
Topikgazda

2016.03.27: Így most jön a hibakeresés... :O

Sikerült a hibát megtalálni? ;]

(#1727) gordonfreemN válasza ozzy711 (#1726) üzenetére


gordonfreemN
addikt

:DD

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#1728) cappa72 válasza ozzy711 (#1726) üzenetére


cappa72
nagyúr

Hááát.... lehet, hogy csak nyugdíjas koromra lesz belőle valami. :DDD
Addigra meg már alkatrész sem lesz hozzá...

Viszont azóta megcsináltam egy ingyenesen kapott Videoton hangfalat. :K
Mélyet kellett peremezni, meg átcseréltem a régi csatlakozóját banánosra (az is 2016-ban volt, biztos ez vette el az időmet a hibakereséstől... ki emlékszik már arra...), azóta is remekül üzemel a garázsban.

Még régebben csináltam két "Texas" névre hallgató tápáramvezérelt végfokot. Az egyiket a volt barátnőmnek adtam... a másikat meg kölcsön, jól le is égették a trafóját, az is megvan a padláson.

Meg valami TDAxyz-t erősítőt is fabrikáltam (valami bontóban vettem, kézzel lerazolt kapcsolási rajzzal), az sokáig üzemelt egy étdobozban :D

(ezen kívül is csináltam mindenféle erősítőkisérletet..., ebből volt egy csöves is, amit aztán elloptak a próbateremből...)

Elnézést a kicsit nosztalgikus bejegyzésért...

Selenia 5w-40 motorolaj eladó! Na meg 4db Ford Kuga TPMS szenzor, 12k-ért

(#1729) ozzy711 válasza cappa72 (#1728) üzenetére


ozzy711
Topikgazda

Leégették a trafóját

Lol! Lehet, hogy túl nagy volt a biztosíték és nem oldott le? :U

Meg valami TDAxyz-t erősítőt

Az a TDA7293 vagy 94 lehetett, nagyon jó kis végfokot lehet fabrikálni belőle, főleg hídba kötve érdemes kipróbálni, és szimmetrikusan is meghajtani, nem úgy ahogy a kapcsi rajzon van, hogy a - bemenet meg a gnd-re.
Van nekem is 2 sztereó modulom, amit szimmetrikusan hajtottam meg. Az Aleph-ek előtt azt használtam.
Teljesen vállalható volt... mindaddig amíg be nem üzemeltem az Aleph-eket. :B

Jelenleg milyen rendszeren ( akusztikai környezetben ) hallgatsz zenét?

(#1730) cappa72 válasza ozzy711 (#1729) üzenetére


cappa72
nagyúr

Szegény texas-nak megpatkolták a biztijét... az okosok...

A jelenlegi rendszerben nincs általam épített eszköz.
Van egy Philips CD723 (optimalizált/"tuningolt" verzió)
Advance Acoustic x-i75
Canton Chrono 509DC
A számítógép (Tidal)
Bakelit lemezjátszó is (Akai AQ310)

Használaton kívül pedig van még persze dvd játékos is (Millenium), videómagnó (Roadstar, de még régi Philips mechanikával), illetve kétkazettás deck (Technics TR474).
Na meg van a padláson még 2db Vidi 6363.

(Régen volt még egy orion1025-ös deck-em is, költözéskor köddé vált)

Selenia 5w-40 motorolaj eladó! Na meg 4db Ford Kuga TPMS szenzor, 12k-ért

(#1731) ozzy711 válasza cappa72 (#1730) üzenetére


ozzy711
Topikgazda

:R

Van külön szobád a zenére? Akusztikailag kezelted valamilyen mértékben?

[ Szerkesztve ]

(#1732) gordonfreemN válasza cappa72 (#1728) üzenetére


gordonfreemN
addikt

Nem kell elnézést kérni.

amit aztán elloptak a próbateremből
Jézus :Y
Drága jó magyar mentalitás (vagy inkább vitalitás :F ;] )

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#1733) gordonfreemN


gordonfreemN
addikt

Hiragához (le monstre 8W):

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#1734) GTVili válasza gordonfreemN (#1733) üzenetére


GTVili
tag

Kicsit keveslem a kondit... :DD

(#1735) ozzy711 válasza gordonfreemN (#1733) üzenetére


ozzy711
Topikgazda

Nem tudom igazán lefordítani az angol szöveget, de jól látom, hogy a bal oldalon az két akkumulátor? Nem tudom mekkora kapacitású, mennyi ideig bírja szuflával? ( nem utolsó sorban javít-e a hangminőségen?)
Az 1 Ohmos ellenállást kicsit nagynak tartom ( túl nagy elehet rajta a feszültségesés nem ? ).
Egy 8 wattos végfokhoz 360.000 uf kapacitás, elképesztő!

(#1736) gordonfreemN válasza ozzy711 (#1735) üzenetére


gordonfreemN
addikt

2×45Ah (max 170Ah) javasol. Passz, hogy meddig bírja, vagyis hát az úgyis a hangerőtől függ, de a nyugalmi áram miatt 45/0,75. Előnye az, hogy amiből hullámjelet csinál, az teljesen sima, nincs mit rajta simítani, tökéletes alap amire lehet építkezni. E helyett van lehet szűrő/simító tápegységet tervezni, de sokak szerint az nem jó (úgy általában, nem a hiragához kötve. Szerintem nincs azokkal baj ha kkosan van építve).
Hogy javít e vagy sem azt két szélsőséggel tudnám szemléltetni, ahol az egyik vég ez, a másik amikor tök hullámos azaz magas ripple feszültséggel (pl 500mV) rendelkező tápot engedsz át a tranyón, hogy abból előállítsa a bázisára érkező jelet.
A fesz esés pontosan 0,75-1,5V közt valahol, nem vészes az.
Link lemaradt:[link]

[ Szerkesztve ]

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#1737) gordonfreemN


gordonfreemN
addikt

Engedjétek meg kartársak, hogy ide is bemásoljam a kérdésemet:

Sziasztok!

Egy készülék (előerősítő) ki be kapcsolásán gondolkodom: mikrivezérlővel, mikrokapcsolóval transzformátorral lesz felszerelve a készülék, de lehet távirányítóval is bekapcsolni majd. Hogyan szokták ezt gyári készülékekben megoldani?
Gondoltam arra, hogy relézem a transzformátor szekunder oldalát (így helyezve készenlétbe) de arra is gondoltam a primer oldalt relézem, de ekkor meg kell egy másik tápforrás, például egy paneltrafó amiről működtetem a relét. Mindkét esetben lesz olyan trafó ami folyamatos üzem alatt van a készenlét miatt. Vagy az egyik vagy a másik.
Az a trafó amiről az előerősítő menne egy R magos 30VAC transzformátor. Amiröl esetleg a ki-be kapcsolás
Illetve a mikrovezérlőnek a tápja menne az pedig 7VAC, de ekkor tudnék alkalmazni kapcs üzemű dc-dc konvertert és teljesen szeparált lenne az előerősítő tápjától.
Ha a 30VAC R magos lenne csak, akkor erről kellene működtetnem a mikrovezérlőt is, azaz erről kellene előállítanom az 5VDC-t. Ez lineáris stabilizátorral elégé pazarló (max durván az atmega328-nak 500mA így 35VDC*0,5A lenne egy komoly disszipációs teljesitmény) ezért kapcsoló üzű jöhetne csak szóba. Az meg megint elbizonytalanít, hogy a kapcsoló üzemű mennyi zajt termelne vissza és "fertőzné" az előerősítő tápellátását?

Kőszi, ha van egy jó ötleted!

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#1738) Dißnäëß válasza gordonfreemN (#1737) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Hello :)

Én a következőképpen valósítottam meg a standby módot, amire Te is utalsz. (Ha jól értem, erre egy praktikus megoldás a cél).

Környezet: csövi fejhallgató erősítő, két áramkör (bal, jobb) 1 házban. A 2 erősítő áramkört egyetlen toroid viszi, 3 szekunder: 2x200VAC (anódfeszek) + 1x 6.3VAC (közös fűtések, ez DC-sítés és egyenirányítás után is kiad 6.3V-ot hálistennek, mert túlspecifikáltam kicsit nekik :) , magyarul a terhelés nem ejt annyit rajta. Mindegy is..)

Nos, vettem a dobozt, beleszereltem mindent, és amit kapott extraként a standby-hoz, az pontosan amit írsz: +1 nyák trafó, a legkisebb .. és egy picike Arduino mikrokontroller, meg a hozzá tartozó kis egyenirányító áramkör, 4x1N4001, egy 16V jó nagy pufferkondi, fix 5V 1A stabi hűtés nélkül, úgysincs nagy áram.. és kész is.

A doboz hátulján a szokásos IEC csatlakozó, a beépített biztosítékkal és billenőkapcsolóval.

Bekapcsolás:
1. hátul billenőkapcsolóval felnyomom, áram alá teszem a készüléket
2. mikrokontroller kis trafó egyből áram alá kerül, semmi más nincs direktbe kötve ide. Nagy trafó sem.
3. figyeli az elülső nyomógombot, LED gyűrűvel jelez státuszt, hogy készenlétben van.
4. Ha gombot megnyomom, egy kis Fujitsu relével behúzza és megtartja a nagy toroid primerjét. A relé a primerrel van sorban értelemszerűen (abból is hivatalosan a fázissal, persze függ attól, hogy dugod be), így standby módban csak a mikrokontroller trafója van áram alatt, semmi más. Lehetne 2 relé is, pl. a nullát is megszaggatni, én nem bonyiztam túl, a lényeg, hogy a toroid primerje ha nem kap áramot, akkor csend van, ha meg kap, akkor boogie :)
5. Újabb gombnyomásra relé elenged, ismét standby mód.

Természetesen több relét is rátehetsz, egyedül arra kell ügyelni, hogy a relé árama beleférjen a mikrokontroller folyamatos áram-maximumába, ez típusonként változó. Nálam ez így van, úgyhogy nem aggódom. A prell és hasonlók nem zavarnak, abszolút zavar-és tünetmentes a primerbe tett relés toroid viselkedése, de bármi is történne itt amúgy, szerintem a kicsit is nagyobb frekis zavarok nagy része azonnal le lennének vágva magán a trafón, de pláne a mögötte lévő pufferkondi blokkon.

Szóval 2 éve lassan gyönyörűen teszi a dolgát.

A másik erősítőmön OLED kijelző is van és kap infrát (is), emögött ESP8266 dolgozik, ez már 3.3V-on megy, de nem ez a bibi, hanem több áramot kér, a kis nyák trafóval, amit hozzá vettem, még stabimentes, nyers DC-vel is köhögött (van amúgy beépített stabija), szóval lényegesen több áramot kér, mint a kis Arduino-im eddig, pedig azt hittem, mikrokontroller = mikrokontroller. De amúgy a mechanizmus ugyanaz lesz, csak hátul nincs főkapcsoló, mert a konnektorom amúgyis egy túlfesz- és villámvédős hosszabbító, amibe dugom, azon meg gyárilag van főkapcsoló. Szóval itt az ESP azonnal áram alá kerül, ahogy a hosszabbítóban/konnektorban áram lesz, de majd teszek bele sleep módot (kijelzőre is, azt se járassa feleslegesen, ha alszik). Egy picike LED lesz, ennyi, ami jelzi, hogy áram alatt van, de ennyi.

Segítettem ? Annyira pici a nyák trafó, hogy én nem bíbelődtem többszekunderes mindenféle trükkökkel, meg amúgyis egészségtelennek tartottam, hogy standby-ban is áram alatt a primer, hogy szekunder szaggatás helyett inkább primert szaggatok külön trafós-tápos mikrokontrollerrel és relével és akkor tudom, hogy belül semmi más nincs feszültség alatt. Valahogy így jobban alszom :)

Minta a gyári Onkyo hm erősítő vasam volt, ők is így csinálják, hát akkor ... :U

[ Szerkesztve ]

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#1739) gordonfreemN válasza Dißnäëß (#1738) üzenetére


gordonfreemN
addikt

Teljes mértékben, köszi. Kezd körvonalazódni az esetem
Annyi tippet kaptam még, hogy a paneltrafó helyett lehetne egy telefontöltőből kioperált vagy gyári 230/5V dcdc konverter is

Köszönöm

[ Szerkesztve ]

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#1740) ozzy711 válasza gordonfreemN (#1739) üzenetére


ozzy711
Topikgazda

Publikus, hogy milyen ( hová ) lesz a ketyere?

(#1741) gordonfreemN válasza ozzy711 (#1740) üzenetére


gordonfreemN
addikt

Persze, a végfokomhoz csinálok egy hangerődzabályzót, buffert ami tavirányítható.
Sima nelson pass B1 meg majd megy még mellé valami.
A mikrokontroller a bemenetválasztás, kimenetválasztás miatt meg a kikapcs bekapcs.

Ha érdekel részletesen, megosztom a programot is, kapcsirajzot is ha összeállt.
Meg a fotókat is, de a doboz még eloxálásra dog előbb menni.

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#1742) Dißnäëß válasza gordonfreemN (#1739) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Én is gondolkodtam ezen, hogy szétkapok gyorsan egy filléres telótöltőt és az elektronikáját beszerelem-forrasztom a kütyübe, de a minőségüket nem tudom. Lehet, semmit nem kavar be, hogy sasszin belülre viszem és lehet az is, hogy telehányja azt szeméttel, passz. Vagy max. leárnyékolnám fém lemezzel, nem tudom. A másik a javíthatóság, jön egy túlfesz, egy villám, egy bármi, ő makkan meg elsőként. Egy lineárt bármikor megjavítok, egy gyári mini, jó kompaktra összeszerelt smps-t nem nagyon, vagy legalábbis én nem bíbelődnék vele. Szóval lehet "overkill" a nyáktrafó és a saját Graetz mögötte meg minden ilyesmi azért a kis pici mikrokontrollerért, de ahogy az angol mondja: "peace of mind" :) Szóval nálam lelki béke faktora is van. Ezt csak szempontként behoztam, amúgy praktikus egy kis szétszedett telótöltő elektronika, ja.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#1743) gordonfreemN válasza Dißnäëß (#1742) üzenetére


gordonfreemN
addikt

Igen amúgy, teljesen igazad van! Ugyanezeken agyalok én is

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#1744) ozzy711 válasza gordonfreemN (#1741) üzenetére


ozzy711
Topikgazda

Ez mindig izgalmas kérdés, legyen-e előfok vagy közvetlenül legyen csatlakoztatva a végerősítő a forrásra.
Elviekben a plusz áramkör nem kívánatos, de ott van a de. Pl. ha Nelson Pass az erősítő, az csak jó lehet ! ;]
Már nem emlékszem, mi a forráskészüléked? A távirányíthatóság volt az elsődleges szempont?
Ez lenne az? [link]
Kíváncsi vagyok mekkora lesz a változás!

Disznész: Egy lineárt bármikor megjavítok, egy gyári mini, jó kompaktra összeszerelt smps-t nem nagyon,
Egyrészt, másrészt ezért viszketek a D osztályú erősítőktől is kissé ( főleg a külföldről rendelések lehetnek problémásak ), a Pass-t bármikor megjavítom ( akár teljes puffer csere stb.), de egy D osztályú ketyerét?

Egyébként még nézegettem a linkelt oldalt. Nekem ez a szimmetrikus változat jó lenne, gondolom a gyári változata egy vagyonba kerül(ne). ;]
[link] Ez a +- 60 voltos tápfesz, valami brutál egy előfokhoz képest. :Y Mi lehet a logikája?

[ Szerkesztve ]

(#1745) gordonfreemN válasza ozzy711 (#1744) üzenetére


gordonfreemN
addikt

Valamiért belassult a netem melóba és nem tudom megnézni a passDiy -os linkeket de a többire válaszolok.
A plusz áramkör addig nem gond amíg javít az előzőek hibáin és innentől ez egy ördögi kör... Az elektronika ilyen: meg kell tanulni ezeket a kifejezéseket, hogy elhanyagolható, javít és mást ront, nem tökéletes stb :DDD
A forrás egy Roland Super UA és PC.
A távirányíthatóság miatt csinálom igen.
Maga az elektronika már megvan pár éve, anno tesztelgettük. Nem vettük észre amikor bekerült a rendszerbe, hogy bármilyen irányba változna a tonalitás. Passed matricát megkapta :)

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#1746) Dißnäëß válasza ozzy711 (#1744) üzenetére


Dißnäëß
veterán

másrészt ezért viszketek a D osztályú erősítőktől is kissé

Nekem is van viszketésem pont emiatt velük kapcsolatban, de .. nemsokára mégiscsak merek majd (2db NC400-ra fáj a fogam). Nagy teljesítménynél már a fogyasztás is szempont, muszáj néznem, eszement módon nő a fogyi, ha mondjuk egy A osztállyal akarnék kivehető 400W-ot megvalósítani. De még AB pushpullnál is brutál már az összfogyi. Marad a D.

Ez mindig izgalmas kérdés, legyen-e előfok vagy közvetlenül legyen csatlakoztatva a végerősítő a forrásra

Ha nem akarsz hangerőt szabályozni tudni, kösd direktben a forrásra. Perverz, de működhet :D

Ha igen, akkor érdemes olyan forrást nézni, amibe bele van építve az előerősítő, mint megannyi fullos DAC-ban manapság már. Szóval bár a DAC-ra, értelek, forrásként tekintünk, de amúgy bennünk van a preamp is, legalábbis ezekben a komplett készülékes DAC-okban, nem az ilyen ultraminimálra gondolok.

HA a forrás (mint doboz) belül 2 logikai négyzetre bontható: maga a forrás tényleg (a tényleges DAC áramkörök) és ennek végén egy preamp (jellemzően opamp-ok), ami a vonalat hajtja a kimenetén és engedi szabályozni a kimenet jelszintjét, azzal a preamp-ot abszolváltuk. (Ezért is jelzik kijelzőn azt, hogy PRE).

Erre még tehető klasszik aktív/passzív preamp, bemenetválasztók, bármi egyéb külső nagy preamp doboz úgymond, de ő lesz a 2. preamp a láncban akkor, kvázi. Mint eszköz. (Vagy a DAC-ot átállítja az ember PRE-ről DAC módba, bár a bele tett extra kimeneti opampok ekkor is működnek, csak fix, max jelszintet adva, tehát nem lépnek ki a jelútból).

Csak a saját verzióm, hozzáállásom ehhez: minél kevesebb áramkörön menjen át a jel. Tehát DAC (és annak beépített preampja) -> végfok egyből. Ez alól egyetlen kivételt tudnék tenni, ezt megtippelhetitek :D nem lesz nehéz, plussz áramkör a láncban DAC és végfok között, teljesen felesleges műszaki szempontból és még ront is egy Hypex-es lánc SINAD-ján. De nem annyit, hogy a füled-agyad észrevegye a romlást. :D ;)

[ Szerkesztve ]

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#1747) Dißnäëß válasza Dißnäëß (#1746) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Már nem tudom szerkeszteni, de még +1 gondolat, talán a legfontosabb: a jelszintek.

A preamp funkció arra szolgál, hogy a forrás gyenge kis jelszintjét kellő nagyságúra hozza, hogy a végfokot - ideális esetben maximumra - ki lehessen vezérelni vele.

Ha megnézem a mai modern DAC-ok kimeneteit, 2Vrms-re képesek (4Vrms XLR). Ez brutál jelszint, az összes klasszikus erősítő és végfok, amit DIY-ozik az ember, megelégszik ennél sokkal magasabb bemeneti érzékenysége miatt - mert integrált és benne a preamp fokozat :) - 150-500mV jelszinttel is, hogy a végfok része max teljesítményre menjen.

Ergo, a DAC-okban látszik, hogy a preamp mint funkcionalitás, át lett téve oda. Ez jó, mert nagyobb SNR mellett megy át a jel a kábelen a végerősítőbe.

Így aktív, ténylegesen erősítő preampot én CSAK akkor látok indokoltnak végerősítő elé, ha annak bemeneti érzékenysége marha alacsony, azaz tényleg kell neki vagy 2-4V, hogy maxra hajtsam a kimenetét.

Egy tényleges plussz preamp fokozatot betenni elé azt jelentené, hogy annak magas bemeneti érzékenysége miatt a forrás oldalon leveszem az erősítést, ne vezérelje túl a bemenetet, és majd a végfok előtt a másik preamp-al visszaerősítem ? Makes no sense.

Lefordítom magyarra: építek épp egy olyan klasszikus integrált csövest, melynek - szintén klasszikusnak mondható - 3 erősítési fokozata van: input stage, driver stage, output stage.
Csak minek :)

Ennek régen volt értelme, ma már a teljes input stage-et (mint preamp fokozatot) elhagyhatnám és mehetne a DAC, még a kis "csoffadt" E30-am RCA kimenete is, a 2Vrms jelszintjével a meghajtó csövekre, ergo 2-fokozatú erősítés mindössze. (Azaz 3, csak az erősítő mint doboz 2, mert a legelső fokozata a DAC-ba került).

:U :U

A következő csövim (nagy durr) ilyen is lesz. 2 fokozat, és driver csőnek olyan, aminek a rácsába befér a magas DAC jelszint is. Ezzel az egyszerűsítéssel úgymond, nagyot lehet hozni szvsz a régi konstrukciókhoz képest, mert a legeslegelső erősítést végző fokozat, ami a legérzékenyebb zajra, SNR-re, mindenre, a DAC áramkör seggére, annak dobozába van téve, profi opampok által.

[ Szerkesztve ]

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#1748) gordonfreemN válasza Dißnäëß (#1747) üzenetére


gordonfreemN
addikt

A preamp-ot kimerítetted, a buffert nem említetted még. Aztán tényleg ennyi.

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#1749) ozzy711 válasza Dißnäëß (#1746) üzenetére


ozzy711
Topikgazda

Ha nem akarsz hangerőt szabályozni tudni, kösd direktben a forrásra. Perverz, de működhet

Persze, ( most is így vagyok, Topping 70 DS ), de igazából az előerősítő kérdés Gordon projektjéről jutott eszembe, kíváncsi vagyok milyen módon fog megváltozni az eddig megszokott hang.

A osztállyal akarnék kivehető 400W-ot megvalósítani.

Te jó ég, az már a lehetetlen küldetés kategória. Hová kell neked ekkora teljesítmény? Zenekari erősítőhöz kell? ;]

ergo 2-fokozatú erősítés mindössze. Az Aleph is két erősítőfokozatot tartalmaz, elég az! :)

[ Szerkesztve ]

(#1750) Dißnäëß válasza ozzy711 (#1749) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Nem akarok, hanem HA akarnék. :D

25W-om lesz..

[ Szerkesztve ]

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.