Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bobrooney
senior tag
válasz
cappa72
üzenetére
Nekem az első gityóm egy Vorson-EDG 46. Kőkemény 32 ezer ft-ért vettem kb 2004 körül, bár abban az időben valamennyire többet ért ez az összeg de gitárban már akkor is elég olcsónak bizonyult.
Én is kb 1-1,5 évet spóroltam rá (akkor még szakmunkás tanulóként) totális kocsma megvonáson voltam ez idő alatt.
Mondjuk tök érdekes hogy az SX gitáromat meg 27 ezer Ft-ért vettem boltból (nem használtan) 2014 novemberében (még mindig brutál jó vételnek tartom)
. -
Goose-T
veterán
válasz
cappa72
üzenetére
Igen, repceolaj van benne. Fogólap ápolására jó, ha ki van száradva, de nem szabad túlzásba vinni.
Nagyon vigyázz a lyukak bővítésével, mert én már egyszer megszívtam. Szerencsére nem lett nagy baj. Ugyanilyen bővítést csináltunk tesómmal, neki van állványos fúrója. Én fogtam a nyakat, ő tolta bele a fúrószárat, és nagyon nagy erővel rántotta el a fúrószárat a forgás, össze is karcolódott emiatt itt-ott. Utána befogtuk az állványos fúróhoz tartozó satuba, akkor már jó volt.
Ha lyukat fúrsz, akkor ugye a fúroszár hegye beleáll a fába, így nem tudja megrángatni a munkadarabot, viszont bővítésnél csak a fúrószár éle éri a fát, máshogy viselkedik. Egy barátom azt mondta, inkább kézi dörzsárat kellett volna használni. -
válasz
cappa72
üzenetére
Skacok, nagyon köszönöm az útmutatásokat!

Nem hagyott azért nyugodni a tremolo kérdés, és úgy tűnik, hogy a Wilkinson VS50 vintage verziója majdnem méretben, ami a felfüggesztést illeti (60~61mm); azonban a húrtávolság érdekesen 5mm-rel több.
Legalábbis erről a rajzról ez derül ki - 54mm az E1-E6 távolsága.
Jelenlegi gyári tremolo esetén pedig ez 50mm.Aminek viszont csak 52mm a húrtávolsága, ott 56mm a csavartávolság (felfüggesztés), az meg azért nem stimmel.
Szóval teljesen illeszkedőt még nem találtam hozzá.
Így továbbra sem lesz híd-csere.
szerk.: És végül a Wilkinson hangolókucs mellett döntöttem. Meglát-tyúk, milyen lesz. Most várakozó állásba helyezkedem.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
cappa72
üzenetére
lehetne de csak akkor érdemes ha szeretsz az férfiaknak nyújtott orális szex térdeplős oldalán szerepelni. Persze létezik az az összeg amit elköltve már jó lesz a végeredmény - EVH is rakott floydot frankenstratba és egész jól működött - csak ennek jelentős anyagi vonzata van. Költséghatékonyan tuti nem lesz jó.
Mondjuk b vezrió ha nem akarod használni de tetszik a dizájn, venni egy 5ezres ebayest és eleve fixálva beépiteni. Dögösen fog kinézni, a finomhangoló és satus rendszer meglesz.
-
-
válasz
cappa72
üzenetére
Találtam egy pont ugyanolyan gitárt, mint az enyém.
És itt bizony a hangolókulcsokat lecserélték normálisabbnak kinézőre.
Azért annyit csináltam, hogy a "persely" részt licseréltem hosszabbra, és így valamelyest javult a hangolhatóság. Szerintem még méretben sem pontos a gyári hangolókulcs, olyan, mintha nem férnének el egymás mellett rendesen pontosan. Ez miatt egyik jobban feszül, a másik meg jó. Szóval eléggé "comsumer" kategória lehetett ez annak idején is.
Találtam egy netes képet is a szériáról.
(a képlink beszúrás nem ment...)
LINK
A képen is látszanak azok a fajta hangolókulcsok, amik nekem vannak.Közben szétkaptam, mindenhol megpucoltam, újra összeraktam.
Most jobb ránézni. -
Goose-T
veterán
válasz
cappa72
üzenetére
Az a baj a hangolókulcsaiddal, hogy ez a kialakítás a lehető leggagyibb, amit manapság gitárokra tesznek, és nem nagyon láttam még minőségi gyártótól ilyet. Ilyesmit vehetsz hozzá, vagy megveheted a Stageshopban aranyáron a szart. Esetleg vehetsz ilyenből kettőt, és kiszeded belőle a jobbosakat.

Sajnos ahhoz, hogy jobb hangolókulcsot tegyél bele, komoly átalakításokat kell végezni a gitáron: ki kell bővíteni a furatot 8mm-esről 10-esre, és új lyukakat kell fúrni a hátsó rögzítőcsavaroknak. A régi lyukakat be kell tömni, hogy ne legyenek csúnyák. Talán van olyan jobbféle hangolókulcs, aminek pont oda esik a rögzítőfüle, ahol a mostani van, akkor egy előfúrást meg lehet úszni.
Az a szívás, hogy a Schaller és a Fender is gyárt kompatibilis hangolókulcsot, de valamiért csak balkezes gitárra. Vagyis lehet, hogy jobbkezes gitárra valók, mert valamiért annak idején fordítva szerelték., de a tiedre biztos nem jók, mert fordítva van minden rajtuk.
-
espista
senior tag
válasz
cappa72
üzenetére
És C64-et meg Gorenje hűtőládát nem adtak hozzá? :-D Régi szép idők, 90-be nekem egy egy egész nyár végigdolgozása után csak egy használhatatlan Orfeus-ra tellett. Hogy örültem neki...
Ahogy néztem nem egy túl drága gitár. Nem biztos, hogy érdemes rá sokat költeni. A rajta lévő kulcsoknál szerintem "bármi" jobb. Akár még a 8 eFt-os kínai szettek is. -
arnyekxxx
veterán
válasz
cappa72
üzenetére
Nekem a 2 csinált gitáron ilyen kínai nyakak vannak alapvető bajok nincsenek velük de a bundokon azért van mit csiszolgatni. Ami a hirdetésből nem derül ki az a nyak fogása, nekem a juhar fogólapos az vastag megmarkolós a sötét fogólapos meg szinte ibanezesen vékony és ez csak akkor derül ki amikor megkapod és megfogod.
nem tudom milyen gitárról van szó de ha a bundok rendben vannak szerintem inkább cserélj hangolókulcsot meg felsőnyerget a meglevőn, kisebb feladat mint a randomkínait beleigazítani a testbe (nekem ez ugye nem volt téma mert a nyakhoz készült a gitár) és bundvégeket csiszolgatni és persze a hangolókulcsot ahhoz is veszel tehát ezzel nem vagy előbbre.
-
espista
senior tag
válasz
cappa72
üzenetére
Szerintem, ha nincs vele bajod, akkor nem. Kulcsokat megérheti lecserélni valami komolyra. Elég nagy sz0p0r0llerre lehet felülni egy ilyen cserével. Passzoljon a menzúra, illeszkedjen a nyak a fészekbe, szélességben, mélységben és vastagságban, stb. És akkor a gyári szórásról még nem is beszéltünk. Biztos, hogy kell neki egy síkolás, bundvég reszelés, beállítás. Mindez persze csak akkor, ha nincs nagyon elb@szva a kínai gyárban. Plusz vámügyintézés, plusz áfa. Nem tudom milyen gitár, de lehet hogy érdemesebb lenne itthon nézni valami használtat/bontottat. Azt könnyebben belepróbálod a testbe. Kisebb a rizikó. Szerintem.
-
Goose-T
veterán
válasz
cappa72
üzenetére
Pedig az biza egy jó gitár, egy barátomnak is volt egy ilyenje még a 90-es évek végen, 2000-es évek elején. Egyszer-kétszer játszottam is rajta, még egyszer koncerten is. EMG81/85 páros volt benne, példásan szólt a JCM900-on.
A nyaka is isteni volt, sokkal jobb, mint bármilyen más gitár, ami annak idején a kezem közé került. -
Eastman
addikt
válasz
cappa72
üzenetére
...jó lenne egy Software vagy Program címszó is, ahol az általad (is) említett szotvereket lehetne csokorba gyűjteni. Lixux/Windows, fizetős/ingyenes felosztásokban.
Köszi, elindítottam a dolgot, elkezdtem kiegészíteni.
ALL:
Várom a javaslatokat, keresőszavakat, kifejezéseket. Azért privátban, hogy ide a találati listába ne zavarjon be. Én a szoftvereket nem igazán használom, figyelem, követem, úgyhogy toljátok rám a neveiket!
Bármilyen új ötletet szívesen beillesztek.
-
Goose-T
veterán
válasz
cappa72
üzenetére
Vehetsz használtat, vagy rendelhetsz neten. Itt van például a Harley Benton DNAfx GiT, ami igazából egy Mooer GE150, csak pár ezressel olcsóbban.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
cappa72
üzenetére
az ASIO a windows saját hangrendszerét megkerülő driver, a komolyabb interfészekhez a gyártó ir sajátot. Az asio4all meg egy univerzális cucc, a behringer UMC sorozatnál is elintézik annyival a drivert hogy ott a link a weboldalon az asio4all-hoz de én pl a zoomomhoz is ezt használom nem a sajátját mert sokkal több mindent be lehet benne állítani. Linuxra is megcsinálták ha valaki wine-t használ, ott wineasio a neve.
-
Berreh
tag
válasz
cappa72
üzenetére
Szia!
Én emlegettem annak idején a linuxos ingyen megoldásokat, de rövid kísérletezés után én is multieffektet vettem, úgy emlékszem azért, mert a jack bemeneti hang és egyéb hanghatások (yuotube, zenelejátszó) egyidőben nem működtek együtt és a felvett hang nyers hangzás volt, nyílván az utólegos effektezés miatt. Szóval egy Boss GT1 lett akkor belőle, ami egy másik tapasztalattal gazdagított, előzetesen nem árt megnézni, használható-e linux-szal adott eszköz, mert a GT1 kb csak másfél éve használható egyáltalán a különböző patch-ek beállítására, keverésére linux alatt, felvenni közvetlenül USB-ről még mindig nem sikerült, egy kis keverő közbeiktatásával működik a dolog. Sőt ha azon keresztűl szeretném hallgatni a backing track-et, meg sem nyikkan. Állítólag némi kernel mókolással már találtak rá megoldást, én nem próbálkoztam vele, de lehet, hogy Neked sikerülne :) -
Alexios
veterán
válasz
cappa72
üzenetére
Késleltetés általában állítható, nem tudom most hova dugtad, Windowson az ASIO4ALL-on belül lehet állítani a sample size-t, vagy egy külső interface és annak a driveren belül biztos.
De szerintem azzal jársz a legjobban ha olyan multit veszel, ami interfaceként is tud menni, és akkor mindkét opció működne
-
Eastman
addikt
válasz
cappa72
üzenetére
Kustom Tube 12A a
z aranylibafoszöld felirattal, Celection kistányérral.Szerk:
Ha ilyet látsz, azonnal vedd meg! De csak ezzel a felirattal! Az újabb logós már nem ilyen csibész.
-
válasz
cappa72
üzenetére
Azt nem ismerem, de elég karcsúnak hat elsőre. Meg kell nézni a leírását hogy standalone hogy működik mit tud. Elképzelhető hogy jó amúgy.
A lényeg, hogy erősítő (amp) és láda(cab) szimulációnak kell lennie. Ezekben a multieffekt processzoros pedálokban az szokott lenni.
Lehet este rá tudok nézni, perpill más ügyletben vagyok elfoglalt. -
Goose-T
veterán
válasz
cappa72
üzenetére
Nem biztos, hogy gyanúsan olcsó, inkább reális az a 40 ezer, ha Bronze szériás. Az utóbbi években mélyrepülésben volt a B. C. Rich, és a legolcsóbb gitárjai újonnan a 60-70 ezres kategóriába estek be. Totál kommersz cuccok voltak: egyszínű egyszerű fényezés, hárs test, csavarozott juhar nyak, gagyi hardver, távolkeleti gyártás (de nem koreai vagy japán). A formán kívül semmi nem emelte ki a tucatgitárok közül. A Platinum széria talán kicsit jobb volt, meg voltak neck-thru változatok is, azok elég vagányak. Össze is roppant a cég, most próbálják újradefiniálni magukat nagyon csiricsáré custom cuccokkal, biztos jött valami új befektető.
-
-
Eastman
addikt
válasz
cappa72
üzenetére
Brickm mester anno megsúgta nekünk, hogy a WD40*-et nem szeretik a potik, korrekt kontaktspray való nekik. Én bevéstem, azért is említem, de keresd vissza itt a teljes hsz-t (*jobbra fent beírod). Kegyeleti okokból fel lehet éleszteni egy ilyen kombót, de csak akkor érdemes, ha a Cele hibátlan benne, egyébként pénznyelő. Made in England talán, azért kértem a fotót.
Amúgy akusztikussal használnád, vagy csak havertól éppen ez jött?
-
Eastman
addikt
válasz
cappa72
üzenetére
Szia!
Ha minden igaz, 50 W-os és egy 12"-os Celestion hangszóró van benne. Ez akkor jó hír, ha nagy hangerőn is tisztán szól; nem torz, nem puffog és nem recsegnek a potméterek.
Ha tetszik és megfelel a hangja, mérete, 15k inkább, mint 18.Rákeresnék idézőjelek között is a "Torque T50L"-re, illetve a gsfanaticon a kombó felhozatalnál 0 és 15k közé tenném a szűrőt és ha látod, hogy nincs ott komoly ajánlat ennyiért, akkor 15. De csak, ha műszakilag OK!
Az adattáblájáról lősz egy fotót?
-
-
BluEyes
őstag
válasz
cappa72
üzenetére
Nem emlékszek ilyen félmegoldásokra, de attól még persze létezhetett. Mindenesetre nem véletlen hogy mára elfelejtődött.
A grafit jó kenőanyag, nem trutymákol, nem folyik, és reményeink szerint jut majd oda is belőle, ahol a húr megszorul a nutban. Szóval próbáld kicsit mozgatni a húrt a nutban, terülj-terülj grafitkám
.
Majd a tremolot és a tőcsavarokat is meg kell nézni alkalomadtán, 25 év alatt sokminden elkophatott. De ez se vészes, csavart lehet venni, az alaplemezt meg jó szakember megélezi. De lehet nem is kell bántani. -
BluEyes
őstag
válasz
cappa72
üzenetére
lehet, hogy neg kellene próbálni rátenni egy olyan fixálható nut-ot.
Ne keveredj el. A locking nut a Floyd Rose rendszerekhez való. Ugye ha belegondolsz, hogy leszorítod a húrt a nutnál, akkor hogyan fogod hangolni? A kulcsokkal már nem, hisz lefixáltad a húrt a nutnál. A Floydokon ezért van a finomhangoló a tremolón.
Ami neked jó lehetne, az a lock-os hangolókulcs. (locking tuner) -
BluEyes
őstag
válasz
cappa72
üzenetére
Na, örülök, hogy valamerre el tudtál indulni. Meg lesz itt a hiba javítva hamarosan

Arra a leszorítóra igazából nincs is szükség, amennyiben a fejnek van egy pici dőlése hátrafele, azaz a húr egy pár fokot megtörik a nutnál. Keressél egy 5b-6b ceruzát a fiókban, és a beléből csinálj finom grafitport. Picit lazíts a gyanús húron, emeld ki a nut vájatából, és szórj be egy kis grafitport a vájatba, aztán mehet vissza a húr, hangold be. Ezt az összes húrral megcsinálhatod. Talán ennyi is elég lesz a boldogsághoz.
Legkésőbb a következő húrcserénél kenjed meg egy kicsit a tremolót is. A trem alaplemeze feltámaszkodik a két tőcsavarra, és azokon billeg, na ezt a két pontot kenjed meg, hogy simán, akadálytalanul tudjon a tremoló billegni és visszaállni a helyére.szerk: ne keveredj el, csinálj pár jó képet, és tegyed ide fől, aztán meglátjuk. A tremolóról is.
-
válasz
cappa72
üzenetére
Most jobban körülszaglászva a témát, ezt vagy 3 féle megoldással szerelték.
Van ami az előző képen volt, van ami hasonlít a Stratocaster húrvezetésre (2x2 húrvezetés), és van olyan, ami locked nut... Lehet, hogy ezért van a nut és a nyak vége résznél "maradék hely"? Ez esetben lehet, hogy neg kellene próbálni rátenni egy olyan fixálható nut-ot.@(#19645) Bobrooney
Hát bizony ennyi idős gitárnál lehet már sok dolog. (Csak új korában is ez volt a baja; valami 2300ATS volt tán 7Ft/1ATS úgy 1990-ben
) -
BluEyes
őstag
válasz
cappa72
üzenetére
Amikor húzod, semmi, majd pattanva ugrik egyet, ez tipikusan a felső nyereg (nut) hibája, vagy berágta magát a húr az idők folyamán, vagy egyszerűen túl vastag készletet használsz, és szorul a vájatban a húr. Nyilván a tremolózáskor is jelentkezik a szorulás, ugyanez a jelenség. Lehet hogy egy tűreszelő pár perc alatt megoldaná. Vagy ha nagyon gáz már a nut állapota, akkor csere. Olcsóbb mint egy új gitár.

-
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Programozás topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Menekül a HEVC licencdíja elől a HP és a Dell
- Villanyszerelés
- Programozási versenyek
- OTP Bank topic
- Escape from Tarkov
- EA Sports WRC '23
- Hearthstone: Heroes of Warcraft - free online CCG
- Melyik tápegységet vegyem?
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S22 Ultra 12/256GB Phantom Black, fóliás új állapot, Regalaxy
- Keressek intel i7-i9!!
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/1TB FHD IPS
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Dell PowerEdge T110 II PC, Xeon E3-1220 v2 CPU, 32 GB DDR3 RAM, 2 x 1 TB SAS HDD
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 (DisplayLink)
- BESZÁMÍTÁS! Apple Watch Ultra 2 49mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 / 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku:100%
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Dell Latitude 7410 Intel I7-10810U Refurbished - Garancia
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

.
Ha lyukat fúrsz, akkor ugye a fúroszár hegye beleáll a fába, így nem tudja megrángatni a munkadarabot, viszont bővítésnél csak a fúrószár éle éri a fát, máshogy viselkedik. Egy barátom azt mondta, inkább kézi dörzsárat kellett volna használni.

A Stratocaster téma nagyon távol áll tőlem, végtelenül unalmas formának találom.

.
)