Hirdetés
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
fattyu
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
2018 as képem-...
-
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Engem meg az vett meg
-
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ez Qrvajo
-
benvolio
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Mivel ragasztottad fel?
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
előtte utána teszt kimaradt
de ha működik akkor jó -
DrDoktor
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Fasza igazi kripta hangulat heheh
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Elég sokan ragasztgatnak tojástartót, nyilván nem sok értelme, de létező jelenség

-
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A 90-es években haveromék próbaterme (értsd faterjának a nem használt garázsa) konkrétan tojástartókkal volt teleragasztva. Ott dobolt
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
ami kicsit zavaró mert egyébként akusztikai szivacs a neve és a gusztiéké pont nem tojástartó mintás

-
DrDoktor
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
tojástartót engedd el.Főleg ha száraz a levegő.Lebomlik megfulladsz
Vastag pléd az ajtóra ha zenélsz.Ha vége leveszed. -
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
eredetileg ennél kicsit többnek tűnt az elvárásod, de ha elég, hogy a benti hangok magasából vág valamennyit akkor akár működhet is. Az ajtód hermetikusan zár? Mert ha van egy minimális légrés is ott már rengeteg hang kimegy.
-
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
"A szomszedaim jo zenet hallgatnak. Akar akarnak, akar nem"

-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
"akusztikai habszivacs"A tojástartó egy vékony kemény papír, semmilyen hangelnyelő képessége nincs. Kicsit megzavarja a visszaverődéseket.Bocs hülye vagyok, a rendes tojástartóra gondoltam, rosszul emlékeztem a képre. Mindemellett ez a szivacs sem valami csodaszer, egy ilyen felragasztásával nem fogod megakadályozni, hogy a folyosón halljanak téged, max tompábban megy ki a hang.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Érdekes mert nem hangszigetel többet mint amennyit az az 1mm papír szigetel. Tényleg csak annyi a hatása, hogy tompítja a sík felületekről visszaverődést. Nagyon jó lenne, ha tojástartóval érdemben hangszigetelni lehetne, akkor nem kellenek vagyonokat költeni egy hangszigetelt helyiség létrehozására

-
FockeWulf
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Még a legnagyobbak is elb@sszák, ha nem is mindig, hibák becsúsznak, ez alól senki sem kivétel. Rengetegszer volt h sokszor próbán mellényúltam (igaz én mondjuk full amatőr vagyok, nálam az a furcsa ha valamit nem rontok el, mégha 100x is elgyakoroltam), rajtam kívül a kutya sem vette észre, a szám végén összenéztünk, valaki bemondta: na ez most kurv@ jó volt, pedig tudtam h tele voltam hibákkal.....hacsak nem hibázol kapitálisat, és nem állsz meg, senki sem fogja észrevenni, a zenekar húzza magával a többit...és az összproduktum jó lesz 🙂
-
Goose-T
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A magas hangok pattogását csökkenti valamelyest. Ha elkezdünk zenélni, nem cseng a fülünk egy idő után.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
a visszaverődéseket csökkeni, egy próbateremben ha olyanok a falak akkor van értelme, egy lakásba szvsz nincs.
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Mert szól az egész zenekar, nem csak a gitár magában, és nem állnak meg szomorkodni hogy nem szólt rendesen az egyik hang

[link] Vagy itt egy feltűnő példa is akár -
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
dehogynem bassza el
-
DrDoktor
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Olyat kell játszani ami gyors sikerélményt ad.
El kell felejteni egy ideig a zene elméletet szakmai dolgokatSabbath-Iron man,Purple-Smoke on the water ,Nirvana -Polly vonalon kell mozogni.
-
lacibattya
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Szoktam mondani:ha csak puncimágnesnek kell a gitár akkor jobban jársz ha veszel egy béemvét.Előbb kifizetes a részleteket minthogy megtanulsz gitározni!
Ha szereted a hangszert akkor nemszámít az idő,ragadnak rád a dolgok és egyszercsak azt veszed észre,főleg egy kezdőt látva hogy már rég nem a nullás szinten vagy.Sajnos a lámpaláz nem egyszerű.Nézz bele a MusztyDobay gitársuliba a tyúbon!Az öreg képben van egyszerű de jó trükköket mutat.Ne bontással játszad a repertoárod első darabját mert ottan minden hiba ordítani fog!Egy sör után a második mellett el is sikálhatod!
-
Bobrooney
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Hetfield nem 1 éve gitzározik meg lényegesen többet gyakorolt mikor kiállt a színpadra.
-
bigrob
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ismerős.

Ez még egy ideig így lesz. -
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Pont ezért van a Justinguitar tanfolyam legelső grade-jének végén a “most tarts szünetet, és akkor lépj a következő modulra ha ezek megvannak” között az hogy “játsz hallgatóságnak, ha máshogy nem, akkor egy Youtube videót csinalj”. Tok jól elmagyarázza hogy ha “tétje van” akkor már csak a pszichológiája miatt is máshogy megy, befeszulsz. Ezt is meg kell szokni/tanulni
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Meg kell tanulni elfogadni, hogy nem vagy tökéletes, ha elbaszod hát elbaszod.
-
perempe
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
-
DrDoktor
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ne a megyonal YT-on nézd. Gondolom jól szól hiszen ha nem... nem hasznalnám 😆
-
Nunder
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A "forma nem jön be" dolgot nem értem, hót ugyanolyan mint a Tremonti... Annyi hogy ez a natúr szín miatt jobban kiadja az alakot és szembetűnőbb szerintem.
Amúgy hangszercentrum.hu volt a forrás.
-
DrDoktor
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
annyira érdekes ez a 7 húros gitár 5 húros basszus kérdés.(Nem neked akart válasz lenni bocs)
Nekem akármit adhatnak kb 3 perc után működik
Bőgősünk meg 30 év basszerozás után is képtelen az 5 húros basszust megszokni .UI
gitárokat már látunk a topikba de jöhetnek cucc fotók/videók is ha nem gond.Kiváncsi vagyok hogyan alkottok mind vesztek fel min játszotok/gyakoroltok.
Vasárnap majd tolok egy kis videót a setupomról. -
Goose-T
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
-
fattyu
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
igazad van. tessék egy csoki

-
espista
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A 25.5" az kb 648 mm. A PRS 642 a Thomann szerint. Az nálam csak 5-6 mm, de mindegy.
-
Goose-T
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ezért kell basszusgitárt is venned, az gyorsan kiszélesíti az izommemóriád spektrumát.
Én már észre sem veszem a menzúrák közti különbséget. -
espista
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Csak a Thomann honlapján néztem, amit linkeltél. Ott 642 mm-t írnak. Ami a 648 mm-hez képest számomra nem jelentős különbség. Nálam az még a normál (25.5") kategória. A 000 pl a 24.9"-csel a következő lépés lefelé.
-
bigrob
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
https://prsguitars.com/acoustics/se_p20_2021
Scale Length: 24.72”
-
espista
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem sokkal. 0.1"
-
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Azt elhiszem, erdemes rendesen beallitani a hurmagassagot (ha lehet).
Az en Ibanezemen 11-esek vannak, es az f-dur azert kihivas (mikozben a 10-es hurral szerelt Schecteren sima liba), bar az ujjaim nem fajnak. Mondjuk en ezen kezdtem ujra-tanulni, csak par hettel kesobb lett elektromos, szoval addigra megedzodtem
Nyujtani ne 12-essel akarj szerintem

-
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
nem tul kemenyek a 12-es hurok?
-
DrDoktor
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
KIrály.Ha ez kényelmes már nyert ügyed van.
-
DrDoktor
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Miért mennyiért vetted és hol?
-
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Szép, jó akkordozást rajta
Azt viszont nem tudtam, hogy a PRS SE-t is a Cort gyártja! (Legalább is nekem ez jött le a fej hátuljáról) -
bigrob
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem szeretem az akusztikusokat, de ez szép!
Gratula! -
DrDoktor
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Szép de hangja alapján amit hallottam pont a felét éri meg.
Mindegy madaras![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Hatalmsa örömöd leled benne. -
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Csinoska, szepek a madarak
Bar nekem ez a pici babapiskota meg mindig nem bejovos, NEKEM ha akusztikus akkor dread.
Egy hangmintat, valami jo kis akkordozosat majd felrakhatnal, kivancsi vagyok hogy szol
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Konyhapolc?
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Egy digitális zongora?
-
Goose-T
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Két gitár?
-
bigrob
őstag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Túl vastag, akusztik?
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Gyanúsan gitár méretűnek tűnik

-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
"Nos, metál ide vagy oda, nekem a bridge pickup hangja nem tetszik. Olyan "lefojtott", tompa, nem tónusos hangja van, akármit játszom, azon nem szól szépen. A nyaki pickupnak sokkal szebb a hangja."
A végén kiderül, hogy te igazából a bluest szereted.
A metál (pár szólótól eltekintve) bridge pickup. A nagyonmetálgitáron nincs is más csak egy híd pickup meg egy hangerőgomb
-
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Én humbuckeres gitáron szinte sosem használtam együtt a két pickupot, max tisztán... De Straton nagyon gyakran szól a nyaki és a középső együtt nálam is. Amúgy én lehet, hogy rosszul vagyok bekötve, de nálam a híd pickup a ritmus a nyak (vagy nyak+közép) a szóló. Érdekes, mert Telén meg pont fordítva szerettem, ha tisztán szólt a nyaki volt a ritmus...
-
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Van olyan, is, marmint magnest aktivalo aramkor, de az mas

-
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Wut? A magnes nem vonzza a femet ha nem zenelsz neki?

(amugy az aktiv pickupos gitarbol huzd ki a kabelt ha nem hasznalod) -
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ahogy látom a kérdésed elveszett a rengetegben, próbálok valami értelmes(nek tűnő) választ adni, ha nem is mindenre persze.
Általában az a mondás, hogy a nyaki hangszedők melegebb, lágyabb hanggal rendelkeznek, a hídnál lévők meg nagyobb jellel, kicsit "fényesebb"/"élesebb" a hangjuk. A sok gain-t igénylő zenékben ez az elsődleges. Jazz-ben, blues-ben, tiszta csatornán jobban dominál talán a nyaki hangszedő.
A nyaki hangszedőknek kisebb a kimenő jele, ez adódik magából a pozícióból is. Ugye a híd messzebb van fizikailag, kisebb/másabb a viszonyított a rezgés, stb. Ha akusztikus gitáron pengetsz különböző helyeken (nyakhoz közelebb-távolabb), akkor is különböző hangzásokat kellene kapnod, elméletileg. Tervezésnél egy nyaki hangszedő direkt "gyenguszabb", mint egy hídi, hogy nagyjából egyforma "hangosságot" kapjon a gitáros.
A középső hangszedőnek is az az alapja, hogy más a húr rezgése azon a ponton.
Az, hogy ugyanolyan típusú vagy sem, ez komplex kérdés is lehet. Többnyire a felépítésük hasonló, több-kevesebb a menetszám, de egyformák szerintem nem igazán szoktak lenni. Biztos vannak elvetelmültek, akik úgy szeretik, de nem gondolnám bevett szokásnak. Olyan is szokott lenni, hogy épp valaki hídit tesz nyakhoz, van olyan, ami mindkét pozícióban gyárilag is ajánlott, kb. végtelen a tárház.
Bízom benne, hogy hasznos volt és hülyeséget sem írtam, ha meg igen, akkor majd javítja valakit.
-
DrDoktor
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Tökéletesen illenek egymáshoz zeneileg és fazonilag is.
Majd idővel te is felfedezed mennyire jó egy kicsit más stílusú de ugyanolyan gondolkodású zenésszel együtt játszani
Sőt én kő metalosként iszonyat élvezek beat,jazz,synthwave,bluse ,prog rock,stb zenészekkel vagy zenéket is alkotni/játszani.Csak tanulni lehet ilyenekből. -
cucka
addikt
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Szerintem azért állt vele össze, mert 40 éve játssza ugyanazokat a Maiden számokat, és már eléggé unhatja.
Amúgy Kotzen kurva jó énekes és gitáros, egészen egyedi stílussal. -
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Szerintem tök jó zenét csináltak
Gondolom Smithnek is kell egy olyan zenekar, amiben kijátszhatja magából azt, amit a Maidenben nem tud. Ezt meghallgatnám élőben, a Maident már nem annyira, öregszem 
-
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Mi bajod van Kotzennel?
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem a telével van a gond, hanem a benne lévő pickuppal.
A tele maga az csak egy forma.Amúgy, az hogy valami nem jó metálra, nem azt jelenti, hogy szar is
Arról nem is beszélve, hogy nem 1XP-s vagy már rég.
-
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nekem a Lux Aetherna olyan mint anno a St Anger colt
kicsit, nem azt érzem rajta hogy na, itt a faxa új Metallica szám, hanem hogy nagyon meg akarja mutatni a Metallica hogy olyan mint régen, pedig nem… nem rossz, de nekem nem “őszinte”, inkább izzadtsagszagu. Azért remelem hogy lesz néhány új kedvenc az új albumonamugy Jason Stallworth is három ujjal fogja a pengetot, próbáltam én is, fura

-
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Én ezt a Nickelbackes éneket nem tudom értelmezni tőlük, de a dobbal sem vagyok kibékülve...
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nekem a Lux Aetherna annyira nem jött át, de 2024 júliusára azért vettem egy jegyet Madridba, összekötve egy nyaralással jó lesz az

-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
egyrészt könnyebb a bontást egyenletesen játszani 4 húron mint egyszer így egyszer úgy, másrészt más a hangszine az üres Dnek mint a lefogottnak harmadrészt meg Hetfield? így irta meg

-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
alapvetően az 55-60 ra akartam reagálni
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Sz.Zs. 79-es évjárat, nyilván nem a világ legjobb egyetlen gitárosa de azért elég szép életművet összehozott már. És nem csak a YT-on tudja egy kamerának eljátszani amit el kell neki

-
espista
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Azé' behangolhatta volna szegény gitárt...
-
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
hat azert egy jol megfeszitett 11/12-es hurt nem konnyu nyujtani

-
espista
senior tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
A blues zenészek viszonylag gyakran. Eric Clapton pl. Ezért használnak általában rövidebb menzúrás gitárt (000).
-
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Igen, meg hogy milyen széles a nyak. A hírhedt Ibanez-fele Wizard pl 43 millis

-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
az effekteket csoportosítani szokták gyakran, a MOD pl a modulációs effektek csoportja szokik lenni, hogy nálad épp milyen csoportokat talált ki a programozó és miért pont úgy az a fantáziáján múlik

-
Berreh
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nekem jó tapasztalataim voltak a Medgyesi boltban.
És a Gitárcentrumban is Bigson Jr azzal ajánlott egy eredeti áron 200 ezres gitárt olcsóbban, hogy a Főnök úr játszott egy koncerten rajta, azért az akciós ár ... -
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ha legközelebb arra jársz azt az MT15 erősítőt próbáld ki

-
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ez valami PRS markakereskedes?

Megvetted vegul a gitart? Vagy nem volt egyelore ilyen szandek? -
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Sose mondta senki, hogy mi az az erő kb
szerintem ez kialakul idővel, több gyakorlás kevesebb görcs kevésbé izomból játék. Meg ha sokat játszol erősítőn hangosan vagy rögzited a felvételt akkor megszokod, hogy nem az a lényeg ami a tököd irányából zörög hanem az ami a hangfalakból jön ki, ha onnan jó hang jön akkor OK, ha nem akkor finomítasz a játékodon vagy mégis felemeled a húrokat az egekbe. -
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Köszi. Nálam viszonylag egységes, a vékony E-húr szemre picit alacsonyabban van, mint a vastag, de a negyed milliméteres osztások alapján azonosak az értékek:
- nyereg: 0.75
- 1. okt.: 1.5
- 2. okt.: 1.75Ennél lejjebb nem tudtam vinni anélkül, hogy az alsó húrok (főleg E és A, D már kevésbé) ne csörögjenek, illetve még jobban kellene lazítani a nyakon, ami már túl sok lenne. Eredetileg nekem a 7-8. bund környékén csörgött csúnyán az A húr, de itteni tanácsra picit átkalapáltam a bundokat (enyhén látszott, hogy a 8. bund nincs teljesen a helyén), el is múlt.
Fura, hogy a 2. oktávnál nálad ekkora (2x) különbség van a két E-húr magassága között...
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
De fura!
Kb 2 éve jártam nála kétszer is. Basszugitárt vittem beállíttatani. Telefonon előre egyeztettünk időpontot, talán másnapra. Odavittem, egyből nekiállt és két óra mulva mehettem is érte. Nem volt drága és kjól beállította. Nem csörgött!! Mondjuk ezt jeleztem neki, hogy teljesen kezdő vagyok és csak az érdekel, csak hogy legyen oktávhelyes és ne csörögjön. Maximálisan jófej volt. Egy szóval nem alázott, nem fikázott, nem okoskodott. Nem úgy, mint a Medgyesi... -
FockeWulf
tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Megértelek, kb én is így állítgattam magamnak a gitárjaim, talán 2x ha voltam hangszerésznél, bundot síkoltatni, aztán az egyiknél amikor láttam h miket csinál , mondtam magamba hogy ezeket én is megtudom csinálni otthon, azóta nem viszem hangszerészhez. Maga a gitár egy annyira egyszerű szerkezet hogy egyszerűen nincsenek rajta olyan dolgok amik olyan hatalmasnagy szaktudást igényelnének. Tényleg a jutubon bármit el lehet már lesni, kompakt oktatóvideók vannak, nehezen lehet elkúrni, a síkolastól kezdve a húrmagasság beállításig mindent részletesen mutat/magyaráz, és még drága szerszámokat sem igényel egyik művelet sem.
Amúgy ezek az értékek tök jók, ha így van beállítva, én oktávnál a mély E húr alja és a bund teteje közt 1,2-1,5 mm-t, a vékony E húrnál ugyanez kb 1mm.
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Amikor neked tetszik.
Amúgy elárulhatnád, ki ez a mester, h véletlen se menjek hozzá! -
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Igazán te vagy a kontroll
Hozzád, a te játék stilusodhoz kell állítani a gitárt. Vannak persze objektív dolgok, pl az ő táv, azt tudod mérni. A húrmagassághoz is van gyári ajánlás legtöbbször, a pickupok magasságához is, ezekkel el lehet indulni. De a végén úgy is csak az számít, hogy neked kényelmes legyen. -
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Mekkora most az E húrok magassága a 24. bund felett?
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
úgy baszatják, mint a szél.
az a show része inkább, amikor beül a studioba akkor majd finoman játszik, kivéve ha valami hamis zajmetál a cél.Mindemellett olyankor garantáltan zörög is nekik mint az állat csak nem azt hallod.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
jópáran pont ezt mondtuk.
-
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
két Fendert meg egy grigrit, tényleg csörgött mindegyik (saját gitárjai)
nocsak, a profi hangszeresznek gagyi GRIGRI-je van?
Ugye nem is olyan rossz az 
Amugy minden tiszteletem a profi szakie, de azert szerintem nem csak a ket veglet letezik, a "csorog mint allat" meg a "jatszhatatlan expander"
En peldaul nagyon meg vagyok elegedve most a Shecterrel, a kezdeti picike csorges eltunt, megis szinte nulla erovel le lehet fogni a hurokat, szuper
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Akkor süket vagyok, mondom, mindkettő esethet.
Viszont tényleg olyan "elcsípett" a dolog, holott egy agyonhallott, -hallgatott, -játszott számról van szó. Ezen teória és az improvizáció témájához fűzve, nem-e érdemes elmélyülni már "kész" riffekben?
Elég sok terülére igaz az életnek, hogy ha sokat gyakorolja az ember, akkor előbb-utóbb lesznek automatizmusok. Ugyanez igaz például nyelveknél a "hallgatásra". Zene terén is javasoltuk már, hogy sokat és sokfélét kell hallgatni, ezáltal fejlődik a ritmikai érzék is.
Próbáltam reprodukálni ezt a pár hangot, hátha hasznos lesz tanács szempontjából, viszont nem sikerült. Annyira benne van az ember fejében, hogy "máshogy nem adja ki".
Hasznos tanulni imprózni, viszont én kicsit olyannak érzem, hogy egy lépcsőfok kimaradt, de se pedagógus nem vagyok, se semmi. Viszont ritmikailag és több téren is fejlődhet az ember, ha mások dolgaiból próbál tanulni. Persze át lehet esni a ló túloldalára, hogy nem tudsz már újat kitalálni, mert mindenben ráismersz valamire, de azért ettől messzire van egy átlag ember. Meg nyilván építőjellegűbb saját magadnak kitalálni dolgokat, maradandóbb is többnyire, fejlesztőbb is tud lenni, csak kell hozzá alap.
Ez megint csak egy félig-meddig költői eszmei futtatás. -
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Meg hallgattam, egyéni vélemény, de szerintem felesleges erővel játszol, túl tolod és azért csörög.
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Hát, ez is egy impró, bár nem hallottam backing tracket alatta
De túl sokat játszol így is egyben, pár hang, majd szünet mondjuk az ütem végéig, ismételd meg, megint szünet, ismételd meg kis variációval, megint kis szünet, stb. Azt szokták mondani, hogy mintha beszélgetnél, mondasz valamit, kis levegő, majd jöhet rá a válasz#49898 jmarcell : szerintem a hangok ott vannak, csak ritmikailag nem adja ki
-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Ez még viccnek is rossz. Nem gyengén vagy türelmes ember!
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Figyu már, direkt hagysz ki egy hangot mindig?
Már többször is volt szerencsénk ehhez a riffhez, de nekem valahogy mindig hiányérzetem van. Csak én képzelem ezt úgy, hogy E-Bb-A-nak kellene szólnia?
Semmi baszogatás vagy ilyesmi, még mielőtt erre gondolnál, csak tök fura, hogy ennél a résznél nekem mindig hiányzik valami. -
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nem. Baromira lehet csörgés a rossz technikától. A metált sem izomból játsszák.
Amúgy a frissen beállított gitárt mindig a beállítás helyszínén kell kipróbálni és még ott emelni panaszt, vagy meg kérni, hogy te mire gondoltál. Az a legjobb, én is így csináltam, aztán csörgött a bassz, neki nem csörgött, nekem igen, neki nem, emelt rajta állított, rá kellett jönnöm, hogy qrva szar a technikám. De ettől függetlenül tudott állítani annyit rajta, hogy kevésbé csörögjön.
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Na jó, de a Gibsonok nem is épp a jó quality controlról híresek
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Tényleg eléggé csörög amúgy a felvétel alapján, bár elég keményen pengeted is
-
Goose-T
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Azért az nem járja, hogy egy vadiúj sokszázezres gitárnál rögtön bundsíkolással kell kezdeni.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
"Én pont tegnap éreztem ezt a Schecterrel. "
Szóval venni akarsz végre valami jó gitárt?
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Az improvizálás is olyan, hogy gyakorlod és jobban megy majd. Én is ezzel szenvedek mostanában, hogy a korábbi tanárok kevésbé erőltették ezt, így technikailag egész sok minden megy, meg tudok tanulni egy szólót, de ha nekem kell imprózni akkor bestresszelek és kb a skála fel-le megy csak
Ha erőltetem és minden nap szedek valami backing tracket viszont akkor azért van érezhető fejlődés, a lényeg hogy az improvizáció sem úgy fog jönni, hogy most már tudok ezt meg azt, és akkor magától menni fog, hanem külön gyakorolni kell. Pl. játsz el valamit, majd ismételd meg, majd ismételd meg valami apró variációval mondjuk más hangra legyen vége, az ismétlés az egyik legfontosabb dolog, ha 2-3x eljátszol valamit akkor az úgy fog hallatszódni hogy szándékos volt, nem hogy csak valamit összevissza pengettél
Hasonló dolog az, hogy van valami motívum, játszd el ugyan azt a ritmust csak teljesen más hangokkal, akár technikával, másik fekvésben, stb. Ha meghagysz ilyen fix pontokat, mint a ritmus szintén jobban fog szólni, és az ezzel való kísérletezéssel elég sok időt el lehet tölteni. A helyedben én kezdésként amúgy ezeken kívül(pentaton skála) nagyon mással nem is foglalkoznék imprónál, emlékszem mikor nekem annó mondták hogy oké, és most X akkord megy amire játszhatod az Y skálát, de mindjárt vált másik akkordra és akkor a Z skála hangjaiból is rájátszhatsz, én meg örültem hogy ha egyáltalán a ritmust tudtam tartani, és játszani valamit nemhogy azt figyeljem milyen akkord jön és gondolkodjak arra melyik skála lesz jó 
Ja, és fontos, nem most kell megírjad a nagy szólódat, játsz apró dolgokat, 4-5 hang max, aztán szünet. Aztán megint 4-5 hang, szünet. Sokkal jobban fog szólni, és jobban is ráérzel, mintha folyamatosan csak próbálnál játszani valamit, több időd van kitalálni is mi legyen a következő lépésed. -
doc
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
csinalni kell, aztan megy
egy pentaton skalan ugy nagyjabol barmilyen hangokat barmilyen sorrendben jatszol, "jo" lesz, legalabbis nem lesz disszonans katyvasz
(nem is kell hozza szerintem alap eleinte, esetleg metronom hogy valami tampont a ritmushoz legyen)
Csinald csak, jatsz "random" hangokat a pentatonbol, "random" ritmusban. Aztan idovel majd ratalalsz egy-ket dallamra ami tetszik, azokat jegyezd meg (akar ird le), aztan orulni fogsz neki hogy az a te "gyereked" -
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Jó lesz ez, nyugi! Egyelőre a tagadási fázisban vagy ("magamtól erre képtelen vagyok") ,de nagyon rövid ideje gitározol még csak, ez is javul idővel. Ezt ugyan úgy kell/lehet gyakorolni. A tanár belökött a vízbe, magadtól nem ment az úszás, de mikor kaptál egy kis támpontot, akkor igen. Neo is leesett elsőre

-
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
0 xp az a tavaly decemberi állapot volt
Arra értettem mikore elkezdted.
Pár hónapra rá már itt voltál hogy nem úgy szól a ketyere, mi lehet a gond.
Az ilyen szetteket én betiltanám :D -
Golf4
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Nagyjából ez a cél igen. Ki tudja meddig tart ez a lendület.
-
Alexios
veterán
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
El is felejtettem ,hogy ez a kapcsoló létezik, de esetedben ez pl. egy looperen kívül tényleg simán ki tud váltani már egy pedalboard/multieffektet a Katana egy ilyen pedállal
-
consono
nagyúr
válasz
Ctrl+Alt~Del
üzenetére
Igen, abban igazad van, hogy ajándéknak én sem vennék karácsonyra használt cuccot, főleg, hogy a linkelt Ibanez sérült is kicsit...
Ellenben a HB superstratról is vannak elég lehúzó vélemények YouTube szerte (tudom, mert én is keresgélek, igaz alacsony aktivitással valami játszós gitárt a Fender mellé, amit nem sajnálok).
Új hozzászólás Aktív témák
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Milyen autót vegyek?
- Huawei P10 - pisztácia nem is volt
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Programozás topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Menekül a HEVC licencdíja elől a HP és a Dell
- Villanyszerelés
- Programozási versenyek
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S22 Ultra 12/256GB Phantom Black, fóliás új állapot, Regalaxy
- Keressek intel i7-i9!!
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/1TB FHD IPS
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Dell PowerEdge T110 II PC, Xeon E3-1220 v2 CPU, 32 GB DDR3 RAM, 2 x 1 TB SAS HDD
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 256GB,Átlagos,Adatkabel, 12 hónap garanciával
- 2025.11.22 - Frissített Lenovo Gamer árlista (RTX 5090 / 4090 / 5080 / 4080 / 5070Ti / 4070 / 5060)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-A H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- AKCIÓ! LG 24GM79G-B 24 144Hz FHD TN 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Ha szereted a hangszert akkor nemszámít az idő,ragadnak rád a dolgok és egyszercsak azt veszed észre,főleg egy kezdőt látva hogy már rég nem a nullás szinten vagy.Sajnos a lámpaláz nem egyszerű.Nézz bele a MusztyDobay gitársuliba a tyúbon!Az öreg képben van egyszerű de jó trükköket mutat.Ne bontással játszad a repertoárod első darabját mert ottan minden hiba ordítani fog!Egy sör után a második mellett el is sikálhatod!

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)