Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kalandor: Te mennyit költesz havonta kajára?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- kenand: Szaunakályha- Helo Softhot/Havanna fűtőszálcsere
- sziku69: Szólánc.
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- RIOS Gépház: Frissültek a felhasználói adatlapok, beállítások, fórumos aláírások
- bambano: Bambanő háza tája
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
-
LOGOUT.hu
Ha egy termék garanciális ügyintézésével kapcsolatban kérdezel, akkor a könnyebb segítségnyújtás érdekében adj meg minél többet a következő adatokból:
Új hozzászólás Aktív témák
-
net84
őstag
a te szavaiddal élve nagyon valószínű, hogy csak a ''lekvárkaszálás megy''
pontosan mióta ülnek a kártyán?
az igaz, hogy az importőrnek, nagykernek nem kell veled szóbaállnia, hacsak nem szünt meg a kisker, ahol vetted, ugyanis akkor a nagykernek kell átvennie a terméket garanciális ügyintézésre.
[Szerkesztve] -
Vivax
csendes tag
Mivel soproni vagyok nehezen lett volna megoldott a szerviz helyezi be a kártyát dolog...
Amúgy egy itteni szervizes ismerősömmel instaláltuk be a hardvert...mint említettem kipróbált alakatrészek mellé. Semmi gánya cucc, és no gányolás...túlfeszvédelemmel ellátott dugaljban volt. Mielött elfüsölt volna elötte még egy másik (GF5500) kártyával is ki lett próbálva. Tehát mikor az új kártya belekerült, fél perc múlva lekapcsolt a monitor. ez 2x lett próbálva, majd teszt a 0-ról...azaz minden egyes cuccot kicseréltünk vinyó, táp, proci vga...
működött bebootolt és elindult minden...mikor visszatettük a Gigabite kártyát már be sem kapcsolta a monitort és egy pillanattal később el is égett az egyik IC...
Ennél alaposabb vizsgálatot egyik számtech boltban sem csinálnak...
Eddig beszéltem két boltos haverral is és ők is azt mondják, hogy ezt cserélni kéne szó nélkül...
Szóval szerintem csak a lekvárkaszálás megy...hogy nem kelljen cserélniük.
Beszéltem az importőrrel de ők arra hivatkozva, hogy nem velem állnak jogviszonyban, nem voltak hajlandóak semmit sem mondani...
Most fel fogom hívni a PClandot, hogy mi a nagy helyezt...kiváncsi vagyok, hogy mit találnak ki.
Először jöttek a ''vissza kell küldeni a gyártonak'' szöveggel azt egy hete, hogy ''volt pár hibás és emiatt nem kell''...és cserélik...aztán tegnap, hogy mivel ''nem volt még ilyen hiba, ezért mégis csak küldik''...szóval ez az ami nekem sántít!
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Ariadne
őstag
A vásárlók könyvébe beírás segíthet, ha nagyon húzzák-halasztják, erre válaszolniuk kell ha jól emlékszem 30 napon belül.
Ha 3 napon belül vitted vissza, azonnali cserére lennél jogosult egyébként, hát ez nagyon nincs meg. Ha arra gyanakodnak, hogy nem gyári hibás, nekik kell saját költségükön bizonyítaniuk ezt, és a bizonyítás nem egyenlő a saját szerviz barkácsolt véleményével, a fogyasztóvédelem által akkreditált bevizsgálók valamelyikének szakvéleménye az, amit már érdemes elfogadni, mást nem. -
net84
őstag
én sem megyek elsőre...sőt, nagy ritkán kell hozzájuk fordulni, az erélyes (szerintem ly
) fellépés sikeres szokott lenni, de ha mégsem, amikor jegyzőkönyvet megemlítem, már késségesebbek. Egyébként minden ilyen kétes esetben célszerű jegyzőkönyvet felvetetni, hacsak nem automatikusan ezt teszi az adott cég
george11-nek félig-meddig igaza van, ha elfüstölt, akkor előfordulhat, hogy hosszabb tortúrán kell átesnie a kártyának...fizikai sérülésnek minősül az égés is.
Szakvéleményt viszont csak kijelölt független szervíztől fogadnak el. A beépítést viszont nagyon sok esetben szakszervízben ''javasolják'', és ez sokszor a garpapíron is fel van tüntetve. -
george11
addikt
Ezzel csak az a baj, hogyha látható fizikai sérülés van a cuccon, akkor a garis kötelezettség megszűnik/megszűnhet/, ezért küldik ki a gyárba ilyenkor.
Várni kell türelemmel, és rendeződik a dolog.
Ha esetleg számlával igazolni tudod, hogy szakszervíz üzemelte be a VGA-t, és a szervíz ad egy szakvéleményt arról, hogy a VGA a hibás, akkor talán lehetje eréjesebben(ez pontos j, vagy nem) érvelni.
-
-
Vivax
csendes tag
válasz
Mosqu!to #273 üzenetére
Válasz Mosqu!to (#258) üzenetére
Üdv!
Kb 3 ete vásároltam egy Gigabite NX76256DRH AGP videókártyát a PCLAND-nál...
Az első alkalommal hogy kipróbáltam elfüstölt!
A kártya egy már bevált ASUSP4P800E-Deluxe típusú alaplapba került,
kipróbált és működő alkatrészek közé. Az induláskor már a
BIOS beállítás közben, kb 1 perc üzem után a képernyő ''zanzás''
lett, majd a számítógép lekapcsolódott. Ez megtörtént kétszer,
majd minden kábel és egyéb átellenörzése után a bekapcsoláskor
sötét maradt a kártya, majd 3-4 másodperc múlva füst, rá 1-2
másodpercre kis lángnyelv csapott fel a jól látható helyen.
Visszaküldtem a céghez...nos azóta csak hitegetenek, meg mindenféle kitalált indokokkal húzzák az időt. Nekem is jöttek itt a ''visszakell küldeni a gyártóhoz hogy bevizsgája'' szöveggel... De kérdem én nem tök nyilvánvaló...
Gondoljunk csak bele mennyi féle cuccot gyárt gigabyte, és mennyit kaphatnak vissza a világból naponta. Nem akarom elhinni, hogy 1-2 percnél többet foglalkozhatnak egy-egy cuccal...ha épp nem burítják bele egy kohóba hogy beolvasszák...
Akkora kamukat nyomnak...egy hete azt mondták, hogy nem kellett elküldeni, most meg hogy mégis...meg hogy egy csomóval baj volt...most meg hogy nem is...
Szerintem csak az van, hogy nagyon nem akarják kicserélni!
Hozzáteszem egy ismerősöm már akkor szívta a fogát, mikor megemlítettem neki, honnan vettem a kártyát...''Csak ne legyen gondod vele...'' volt a reakció.
Most hogy így utána jártam a dolognak jutottam el ide...jó, hogy itt is ezt olvasom...
Én is kereskedelemben dolgozok (háztartási készülékek) így képben vagyok...de még ezek után is hasba akarnak akasztani... nagyon nem akarom elhinni, hogy ez valóban így megy...
Kiváncsi vagyok a véleményekre!
Vivax -
net84
őstag
Igaz, most egy nagyobb összegről van szó, de szinte biztos vagyok, hogy nem direkte a kisker küldte Hollandiába, hanem egy nagykeren keresztül, akit viszont ő is tudna rugdosni.
A mi üzletpolitikánkból kiindulva, egy olyan ügyfelet, aki százezres tételeket hagy nálunk, nem váratjuk ''hónapokig'', ha nem is ugyanolyat, de legalább valami hasonlót adunk neki addig is, amíg nem érkezik meg a sajátja (igaz ez projektornál kicsit húzós, de pont a múlt héten egyik kiemelt ügyfelünknek intéztük már éppen a cserenotit a javítás idejére, amikor végre visszaért a javított gépezet).
Szerintem a garanciális ügyintézés mikéntje és gördülékenysége nagyban múlik a kereskedő hozzáállásán is.
Tény, hogy nálunk is sokan bepróbálkoznak cégként érvényesíteni a fogyasztóvédelmi szabályokat.
Azt viszont nem tudom biztosan, de ha céges számlára vette, de kapott garipapírt, amin szerepel, hogy 30 nap alatt (törekvéses esetben is), akkor ''többet vállalt'' a kereskedő, amit lehet, de akkor be is kell tartani...jól tudom? -
Baleroo1
csendes tag
Hali. Van egy Seagate 160GB-os winyóm, haldoklik szerencsétlen. A bolti garanciája már lejárt, de a gyártó weboldala szerint 2010-ig garanciás. Hogyan tudom a gyárral szemben érvényesiteni a garanciát? A weboldal röviden azt irja, hogy vissza kell küldeni a régit és ők küldik az ujjat, valamint külföldi telefonszámok vannak megadva ahol lehet érdeklődni. Egy munkatársam szerint viszont az ilyen cserét a magyarországi nagykeren keresztül lehet lebonyolitani. (Ő WD-t cserélt ilyen módon, de közel fél évébe került neki) Olyan vkit keresnék akinek sikerült már ilyen cserét lebonyolitania.
-
Ariadne
őstag
Én csak itt bólogatok halkan...
Cégek között a Ptk él, jelen esetben a szavatossság szabályai, vagyis javítás, csere (ugyanolyanra) és vételár visszafizetése a sorrend (de nincs 3 nap, meg 15 nap javításra, hanem ki kell kényszeríteni a másik cégből...). Ha esetleg van ''garanciajegye'', amin vállalnak valamennyi jótállást, és ebben még benne vagytok, akkor azt is érdemes igénybe venni, az ott írt feltételek szerint.
De net84, pont tőled hallok ilyet, hogy ''érdemes bepróbálkozni''?Hú, pedig ezt én nem írtam volna le, mert hát ugye a forgalmazó ellen sem akarok beszélni...
[Szerkesztve] -
net84
őstag
cég és cég között tudomásom szerint nem érvényes a fogyasztóvédelmi szabályozás, de egy próbát megér. Hátha nincsenek tisztában a dolgokkal...
DeadMeat - elvileg külsérelmi nyom az égés. Én azért megpróbálnám, hátha bevállalják. Mivel 3 hónapos a kártya, akkor ennek ellenkezőjét kell bizonyítania a cégneg, tehát hogy nem rendeltetésszerűen használtad a kártyát. -
DeadMeat
nagyúr
Sziasztok
Elfustolt a videokarim (igaz en is hozzatettem 1 kis voltmoddal,de azt mar leszedtem rola,nem is latszik),es a bolt ahonnan szarmazik,azt irja a garipapiron,h kulserelmi nyom,eges stb eseten gari ugrik.De ha en azt mondom,h jatek kozben fustolt el bekell,h vegyek hivatalosan? (a kari kb 3 honapos)
Vagy mire lehet ilyenkor hivatkozni,mit lehet tenni? -
net84
őstag
Kérheted vissza az árát, mert ha jól emléxem, akkor 40 nap után már bármilyen indoklás ellenére is elmarasztalná a bíróság a céget, a túlzott elhúzódás miatt. Illetve hivatkozhatsz túlzott kellemetlenségre, ami szerintem megintcsak megállná a helyét.
ajánlom figyelmedbe a 151/2003, illetve a 49/2003 törvényeket, amik megtalálhatóak az fvf.hu-n.
Ha nem mennek bele a pénz visszafizetésébe:
- akkor egyből kell adniuk egy teljesen ugyanolyat, ami természetesen originalt
- ha ez nem teljesül, akkor bizony a vételárat jogosan kérheted vissza
- ha továbbra is ''ellenállnak'', akkor kérd a vásárlók könyvét, amibe leírod, hogy mi a helyzet, (kb azt, amit ide is, illetve azt, hogy nem hajlandóak visszafizetni az árát)
- leírhatják a saját álláspontjukat is, majd kapsz egy példányt
- ezután besétálsz az illetékes fogyasztóvédelemhez, és kikéred az álláspontjukat...
valószínüleg a békéltetőtestülethez kerül majd az ügy
A lényeg, hogy lehetőleg ne egyedül menj be, hogy minden szóban elhangzó dologról is legyen tanud...
Ha valamit rosszul mondtam, akkor Ariadne ugyis kijavít -
Orc
senior tag
A segítségeteket szeretném kérni.
Egy 19 hónapos Infocus 4805-ös kivetítőnek csapágyas lett a színtárcsája, elviselhetetlenül hangos lett, és néha hallani, ahogy a színtárcsa hozzáér valamihez. Elvittük a szervízbe(egy helyen van a bolt és a szervíz is), ahol korábban telefonon már közölték, hogy találkoztak már ilyen problémával és javítani fogják, de csak Hollandiában.A leadáskor kaptunk munkalapot és felvették az adatokat, valamint mondták, hogy kb. 30 nap lesz a javítás és majd hívnak. Türelmesen vártuk, 40 nap elteltével jött is a hívás, hogy mehetünk érte.
Elmentem és közölték, hogy nem találtak hibát és csak olajozták a szintárcsát (gyanítom akkor találták ki ezt). Állítólag 3 órán át próbálták Hollandiában, de nem produkált hibát. Ekkor megkértem a szervizest, hogy kapcsoljuk be, meg is tettük és azonnal hallható volt, hogy visít és néha fűnyíró szerű hangot ad a kivetítő, a szervizes is elismerte, hogy ez így rossz és mechanikus hiba van, a szintárcsa hozzáér valamihez. Mondtam hogy kapnak még egy hetet, hogy kijavítsák a kivetítőt. Már eltelt majd két hét és semmi hír a projektorról(52 napja lett leadva), felhívtam a szervízt a mai nap , de semmit nem tudtak mondani, csak annyit, hogy talán Hollandiában van. Ideges lettem és közöltem velük, hogy holnap befáradok és visszakérem a teljes vételárat.
Van jogom hozzá? Másik kivetítőt valószínű nem tudnak adni, mert már nem forgalmazzák a márkát. Mit tehetek most, egy napot sem akarok már várni.
A választ előre is köszönöm.
Üdv:
Orc -
Ariadne
őstag
válasz
farkas 007 #582 üzenetére
Mivel új terméket kaptál, annak is van 1 év jótállása, szóval innentől bukott az érvelésük. Ha javították volna, akkor játszana a jótállási idő meghosszabbodása annyi idővel, amíg náluk volt - de nálad nem ez az eset. Arról nem is beszélve, hogy jótálláson kívül szavatosság is van rá, az meg három év...
-
farkas 007
tag
sziasztok! nagyon sürgősen szükségem lenne segítségre! van egy ic7-g alaplapom, amit az egy éves gari időn belül cseréltek. a cserélt lap is bajos, de nem akarják kicserélni, arra hivatkozva h a gari az első lap garijának idejéig azaz a vásárlástól számított egy évig érvényes, a cserélt lapra nincs újabb egy év gari. ez igaz? azt mták még h max annyival hosszabbodik a gari, amennyivel nem tudta használni a gépét a vásárló... nagyon sürgüs lenne, mert ma be kéne menni a boltba, vagy vinném vissza a srácnak akitől vettem...
-
net84
őstag
neeeeeem?
Mindenképpen utánnanézek ezeknek a számoknak/törvényeknek, de addig is, ha bejönnek és keresik, azért az orruk alá nyomom a kormányrendeletek számait, hátha bejön. Ahogyan egyes ellenőrök fel vannak készülve, kizártnak tartom, hogy fejből tudnák, hogy mi merre meddig.
A mostani folyamatban lévő fogy.védes ügylet is olyan, (hála a te ''tanításodnak''), hogy általában előre megmondom faternak, hogy mit fog lépni a néni, ha bemegy hozzá. (pl. én már az elején mondtam neki, hogy ez el fog jutni a békéltető testülethez - hát nem igazam lett, sőt, míg ők átnézegették a rendeleteket, én ugyanazt elmondtam neki, igaz az ő kicsit hivatalosabban fogalamazott
)
Monitor: kiindulok az én egykori problémámból, ott pl. az a gép, amin tesztelték, abszolút alkalmatlan volt a mai monitorok tesztelésére, mert a VGA max. tudott, az 800x600-as felbontás 60Hz-en. Ezen bizonygatta nekem, hogy a monitor márpedig jó. Igaz, hogy én ezt a felbontást nem tüntettem fel neki mint hibásat, csak a felette levőket. -
KrAt
veterán
Sziasztok!
Kéne egy kis segítség.. Tegnap beadtam a monitorom gariba (samu 17-es crt) olyan hibával, hogy bekapcsoláskor pirosan csíkoz. Mindegy..
Ma hív egy nő, hogy a ''monitorocskámnak'' (grr) semmi baja. Mondtam, hogy de bizony, van baja.. Akkor adott egy másik embert (csávót) aki értelmesnek tűnt, és neki elmondtam, hogy mi az ábra, részletesen. Akkor aztmondta, hogy kivizsgálják. Gondolom (javítsatok ki, ha tévedek) ez arra akart menni, hogy menjek monitoromért, mert első bekapcsolásra nem adott hibát (bezzeg nekem mindíg) és menjek a cuccért..
Ha nemsokára telóznak, hogy nem csinálták meg a moncsim, akkor mit csináljak? Mert tuti rossz, a gépem meg vhogy nem akarom becipelni.. -
Ariadne
őstag
Annyi azért lehet benne, hogy 2004. szptemberéig kellett legyen ilyenjük, szóval ha akkori vagy azelőtti üggyel kapcsolatban kérik, akkor kell bizony. Gugliba beírva kiad egyébként néhány darabot.
Azért az MKIK-t kérdezd meg szerintem...
7/2001 (III. 29.) GM rendeletben van benne, a magyarorszag.hu-n biztos megtalálod, néhány helyen a fogyasztóvédelmi törvénnyel kell összeolvasni (1997. évi CLV. törvény), de a lényeg a rendeletben van.
[Szerkesztve] -
net84
őstag
Köszi!
A helyzet az, hogy egy jó ismerősnél a fogyasztóvédelem minden áron ilyen papírt keresett...de nincs már érvényben, akkor a garos vállalás és egyéb részét sem firtatom.
Másik dolog: igaz szintén nem teljesen a garanciához kapcsolódik. De szabályozza valamilyen törvényszerűség, hogy mire kell egységáras árat ráírni? Teszem azt fel, hogy levegő spray 1L ára, festékpatronoknál 1L ára, illetve tonereknél 1kg ára...úgy nagyjából ezeken kötekedett a fogyvéd ellenőrzéskor. -
Ariadne
őstag
No, a 249/2004 (VIII. 27.) Korm. rendelet helyezte hatályon kívül, ez most is ''él'', az egyes javító-karbantartó szolgáltatásokra vonatkozó kötelező jótállásról szól. Ez az, ami alapján a jótálláson, szavatosságon kívüli, tehát ''fizetős'' javításnál ha 20k feletti a díj, akkor 6 hónap kötelező jótállás van a javításra, karbantartásra. Szóval egyre inkább biztos, hogy nincs már ilyen vállalási szabályzat.
-
Ariadne
őstag
Nem fogyasztóvédelemmel kapcsolatos dolog, vagy legalábbis nem a vevőkkel konkrétan. Sosem hallottam róla, és hatályos jogszabályban nem is szerepel, csak egyben a neve, amit szerintem bennefelejtettek. A Kereskedelmi- és Iparkamara biztos tudja, van-e még ilyen és mi is az. [link]
mod: A 16/1976 MT rendelet írta elő régen, de ez már 2004 óta nem hatályos, szóval szvsz ilyen már nincs.
[Szerkesztve] -
net84
őstag
Egy kis sürgős help kellene!
Mi az a vállalási szabályzat?
Pontosan mit kell tartalmaznia, ezt melyik jogszabályban találom meg? -
X Factor
addikt
Sziasztok azt szeretném kérdezni, h. mi van akkor ha valakitől itt a ph!-n vettem egy alaplapot ,de az usb-k nem műkődnek rajta és most elvinném gariztatni. Gari papír, számla minden megvan, de jelenthet e gondot h. nem az én nevemre szól?
mod: Gari aqua-ba szól, nem tudom számt-e valamit, de annyira nem szokták szidni a helyet.
[Szerkesztve] -
-
Ariadne
őstag
válasz
luciferc #561 üzenetére
Abban nem vagyok tuti biztos, hogy szerepel-e vagy sem abban a jogszabályban, ha szerepel, kötelező szakemberrel beköttetni, ha nem, nem. Az viszont biztos, hogy HA kötelező, akkor annak a költsége vagy benne kell legyen az árban, vagy köteles feltüntetni, hogy láthasd, mielőtt megveszed.
[Szerkesztve] -
luciferc
őstag
csak az a kérdés, hogy ha abban az eldugott jogszabályban nincs benne az autórádió, akkor kiköthetik-e kötelezően a szakszervízt? Ilyen kikötés törvényesen lehetséges? Illetve ha már kiköti, akkor nem kellene a beszerelés költségét is feltüntetni az ár mellett? hiszen a termék használatához elengedhetetlen kötelező költségről van szó, kvázi része kellene legyen az árnak. szvsz.
-
Ariadne
őstag
válasz
luciferc #559 üzenetére
Egy elég eldugott jogszabályban van benne, egyszer régen megkerestem, de most én sem tudom hirtelen. Arról szól, hogy melyek azok a cikkek, amelyeket kötelező szakemberrel beszereltetni, pl. a gázkazán ilyen. De erős gyanúm szerint az autórádió nem ez a kategória...
A kerékpárnál viszont még a fogyvédelem is azt mondta, kötelező a beállítás. Az már más kérdés, hogy olyan helyen élből nem veszek kerót, ahol külön pénzt kérnek az összeállításáért... A cipőt a cipőboltból régi elve itt is érvényes: kerékpárt a kerékpárüzletből, de Tecsóból ne már... Én nemrég vettem az enyémet szaküzletben, érdekes módon ott benne volt az árban a beállítás sőt plusz még egy hónap múlva vissza kellett vinni és akkor utánaállították. Jó, nem volt olcsó kerékpár, de lehet kapni ott olcsókat is. Ismerem a nagyáruházasak minőségét, alig kerülnek kevesebbe, de olyan borzalmas minőségűek, adott esetben szvsz akár életveszélyesek is, hogy nem éri meg... -
luciferc
őstag
ha nincs készre kábelezve az autó akkor két lehetőség van. az emberek nagy része ekkor úgyis szervízbe megy mert nem tudja bekábelezni, a másik, barkácsolós része meg már úgyis bekábelezte előre, vagy bekábelezi a szervíz előtt, vagyis a kérdés tárgytalan. szvsz
engem pont a törvényecske érdekel, csak nem találtam meg, nem tudom milyen szavakra keressek. a kerékpárok a másik hasonló kaliberű dolog. -
net84
őstag
válasz
luciferc #557 üzenetére
igen, először én is erre gondoltam, de mi van amikor nincs készre kábelezve, kötve az autó
de szerintem van valami törvényecske, ami ezt szabályozza, hogy mit kell szakembernek bekötnie és mit nem.
Én pl azt nem értem, hogy a kerékpároknál, amit nem kerékpár kereskedésben vesz az ember, hanem pl. a Hervis-be, azoknál milyen alapon kötik ki, hogy a garancia csak akkor érvényes, ha a garanciális szervíz helyezi üzembe, aminek potom ~10k a költsége. Az már mellékes, hogy a szervíz magasan leszarja a kérésedet az összeszerelésnél, ahogy esik, úgy huppan üzemmódben összerakja, féket, váltót nem állít be. -
luciferc
őstag
-
net84
őstag
egy kis érdekesség a biztosítós összetűzésemről:
elvileg nem kell, hogy legyen panaszkönyve a biztosítónak (esetemben a biztosítóval egy villámkár ügyében kerültem összetűzésbe), biztosítót bepanaszolni a PSzÁF-nál (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) lehet... az dolgokat közben tisztáztuk, igaz a bejelentést megtettük az illetékes hivatalnál félrevezetés és pénzvisszatartás végett. -
Ariadne
őstag
Remélem hamar rendeződik a dolog. A csere vagy újat adnak-ot hogy értették? Cserélni csak újra lehet, jótállása természetesen szintén új. Hivatalosan csak ugyanolyanra lehet, de ha jobbat ad, persze érdemes elfogadni. De nem számíthat be ''használt'' vagy ''napi'' árat, a teljes vételárról kell hogy szó legyen, amit levásárolni nem vagyk köteles, ha nincs ugyanolyanjuk.
-
lorcsi
veterán
Szia
A táppal úgy tűnik a megnyertem a harcot a bolt ellen, átvette letesztelte rossz. elküldték és valszínű vagy csere vagy újat adnak 2-3 hetet mondtak. (csere jobban tetszene
)
vagy az hozott eredményt hogy az első alkalommal megemlítettema fogyasztóvédelmet és látványosan megnéztem hol van a vásárlók könyve, vagy az importőr már 2 év gart vállal
a fülhallgatót bőven 6 hónapon túl vagyok már, 2 éves gyártói gart szeretném érvényesíteni-ezzel sajna még nem tudtam bemenni, nagyon messze a szervíz -
Ariadne
őstag
Valóban...
A meghosszabbodásról: ha a dolog jelentős részét cserélik ki vagy javítják, akkor erre a részre újrakezdődik a jótállás, valamint a kijavítás következtében keletkezett hibára is újrakezdődik. De ez ritka eset azért.
Azért sem kötheti ki, hogy csak szakszerviz, mert valami eldugott jogszabály határozza meg, milyen cuccokat kell szakembernek beszerelnie (pl. gázkazán), és a szgép alkatrész nincs köztük. De azért tudok olyan cégről, ahol az általuk összeszerelt komplett gépre azt hiszem másfél év ''garanciát'' vállalnak, erre én is azt mondom, hogy akkor inkább fizetek, szereljék össze, és nincs gondom a géppel egy jó ideig. -
net84
őstag
''2004.11.14-től 10.000,Ft BRUTTÓ ár felett kötelező a 12 hónap garancia. Teljesen mind1, hogy javították, vagy cserélték, nem indul újra a jótállás!!!!!!''
csere esetén tudomásom szerint nagyon is újraindul a garancia, javítás esetén viszont csak meghosszabodik azzal az idővel, ameddig az ügyfél nem tudta rendeltetésszerűen használni (a leadástól, vagy a hiba bejelentésétől az ügyfélnek történő visszaszolgáltatásig)
a házi összeípétéses résznél szerintem sem kötheti ki, hogy csak szakszervíz, ugyanis itt akkor jön egy kérdés, hogy mi számít nekik szakszervíznek?
te ennél tényleg nekik kell bizonyítaniuk, hogy a nem szakszerű beszerelés következtében keletkezett a hiba...azonkívül nem kötelezhet arra, hogy igazolnod X bolt felé, ahol vetted az alkatrész, hogy Y bolt szervize szerelte be... -
Ariadne
őstag
az mondta a boltos hogy csak akkor tudják vállalni a hosszabb gar. időt ha az importőr is... , minden esetre azt mondta utánanéz...
Ez tipikus hozzáállás - mondd meg nekik, hogy te tőlük vetted, velük kötöttél adásvételi szerződést, az importőr neked se kutyád, se macskád. A kiskernek kell biztosítania feléd jogszabály alapján a gyártó által vállalt jótállást - az, hogy ők szürkeimportban hozták be, legyen az ő saruk...
a fülhallgatóval meg elküldtek a szervízbe, mert nem tudta a boltos mit ell ilyenkor tennie (garanciális e ez a problem vagy nem)
Ha bruttó 10.000 feletti értékű vagy alatta van, de vásárlástól 6 hónap nem telt le, akkor csak úgy mondhatja, hogy nem ''garis'' a dolog, ha bizonyítja (pl. fogyvéd által akkreditált, független szakvéleménnyel, amit ő köteles fizetni), hogy a hiba nem gyári hiba, hanem te okoztad. A szerviz véleménye nem szakvélemény, mivel nem független, de még a függetlent sem vagy köteles elfogadni. Ha nem megy a dolog, kereskedelmi- és iparkamarák mellett működő békéltető testületekhez lehet menni, akik ingyen de nem kötelező erejűen döntenek - viszont ha nem teljesít a cég, nyilvánosságra hozzák a döntést, és belinkelheted pár fórumba.Ezen kívül csaka bíróság van, de az több tízezres érték alatt nem éri meg.
[Szerkesztve] -
Ariadne
őstag
válasz
TauDragon #544 üzenetére
Azért kijavítok pár komoly hibát abban, amit írtál...
Jótállás valóban bruttó 10.000 felett jár, de csak és kizárólag a 151/2003 kormányrendelet melléketében felsorolt termékekre, tehát pl. cipőre nem. Jótállási jegy hiánya esetén a blokk bemutatása is elegendő, egyébként is a kereskedő felelőssége, ha nincs kiállítva, ő felel a kiállítás hiányából eredő kárért... Ha ''árengedményes'' egy dolog, attól még ugyanúgy jár rá a kötelező jótállás, kivéve ha konkrétan feltüntetett hibával vetted (pl. bemutató darab, hiányzik alkatrésze, szépséghibás műszaki cikk), de akkor is a feltüntetett hibán túl minden másra érvényes a kötelező jótállás.
A szavatosság 2 év, tartós fogyasztási cikkekre 3 év időtartamú, első hat hónapja olyan, mint a jótállás, tehát ha a kereskedő nem tudja bizonyítani, hogy nem gyári hiba, akkor javítani/cserélni/vételárat visszafizetni kell. A fennmaradó időben viszont csak akkor köteles ezt megtenni, ha TE bizonyítod neki, hogy gyári hibás! Jelentős különbség, cipőnél pl. gyakorlatilag fél év után legtöbbször nem is éri meg. Tehát árucsoporttól független a szavatosság, mindenre jár a bilitől az autóig. És természetesen ahogy a jótállás is, ez is minden, a termékben vásárláskor meglévő hibára vonatkozik.
A házi összerakás ténye önmagában nem jár a jótállás elvesztésével, mert a szgép alkatrészt nem kötelező szervizzel beszereltetni, nem gázkazán az... Akármi van az apróbetűben, csak akkor vész el a jótállás, ha a kereskedő bizonyítani tudja (általa fizetett független (!) szakvéleménnyel, nem a saját szerviz sajtpapírjával), hogy a hiba oka a termék átadása után keletkezett. Ha nem lehet megállapítani ezt, akkor bukta a kereskedő a dolgot, sőt, még a független szakvéleményt sem vagy köteles elfogadni, a végső szót csak a bíróság mondhatja ki.
A fogyasztóvédelem már jó ideje nem jogosult egyedi ügyekben eljárni, tehát jó, ha ír vagy szól nekik az ember, de tenni nem fognak semmit, mert nem tehetik, nincs rá jogkörük. Viszont ha írásban kérsz tájékoztatást a jogaidról, nagyon korrektek szoktak lenni, telefonon viszont sajna sűrűn tévednek is, ha nem mondasz el minden részletet.
Tehát ha gond van, asztalcsapkodás, jogszabálylengetés, tértivevényes felszólító levél a kiskernek, békéltető testület, bíróság - ezek a lehetőségek, lehetőleg így egymás után, bár tetszőlegesen bármelyik kihagyható.
[Szerkesztve] -
TauDragon
csendes tag
Szasztok
Jótállás (nem garancia) plusz szavatosság!!!!
2004.11.14-től 10.000,Ft BRUTTÓ ár felett kötelező a 12 hónap garancia. Teljesen mind1, hogy javították, vagy cserélték, nem indul újra a jótállás!!!!!! A jótállási idő hosszabodik a szervízben töltött idővel - jótállási jegyre ráiratni!!! Ha nincs jótállási jegy, mert valami ''árengedményes'' volt a dolog, akkor csak az eladó jószívüségében lehet bízni.
De van szavatosság is, ami értéktől függetlenül törvényileg jár!!!!!! Vásárláskor jó rákérdezni, hogy mennyi, mert itt árucsoportonként változik az időtartama! Nem meghibásodásra szől, hanem ha a vásárolt termék nem tudja minimum azt produkálni, ami a használati leírásásban van (ha reklám miatt vette meg valaki, jó eltenni a reklámcetlit - esetleges perben nagyon jól jön -. (pl monitornak kellene tudnia 1600*1400 felbontást, de teljesen lebutított színmélységnél, frekvenciánál is csak 1200*1024-et tud, akkor jótállás után is elviekben lehet reklamálni, érdemes a Fogyasztóvédelmet azonnal bevonni (a példa esetben - mielőtt kérdés jönne, hogy miért nem próbálja ki valaki azonnal: talán gépet-videokártyát cserélt, és az ősrégi csak 1024*768-at tudott).
Házi összerakásnál sajna ki tudják húzni az ember talpa alól a szőnyeget, van ahol az ''apróbetűsrész''-ben szerepel olyasmi, hogy csak a szakműhelyben, szakember által végzett összeszerelés esetén él a jótállás!!!! Magyarán drágább cuccnál én is inkább az eladóval csináltatom meg (főleg mivel általában az árba már úgy is belekalkulálják az összeszerelést).
Röviden ennyi.
HA PROBLÉMÁS BÁRMILYEN ESET (ahogy már mások írták) AZONNAL IRÁNY A FOGYASZTÓVÉDELEM!
[Szerkesztve] -
lorcsi
veterán
nos voltam bent, megvizsgálják a tápot. Viszont az mondta a boltos hogy csak akkor tudják vállalni a hosszabb gar. időt ha az importőr is...
, minden esetre azt mondta utánanéz...
a fülhallgatóval meg elküldtek a szervízbe, mert nem tudta a boltos mit ell ilyenkor tennie(garanciális e ez a problem vagy nem)
Basys mennyire korrekt a gar. terén?
[Szerkesztve] -
Ariadne
őstag
Hm, sanda gyanúm szerint nem sok fogy ebből a jegyzőkönyvből az átlag magyar számtech üzletben... A tiétek kivétel, de ott meg valszeg a normális rendezés miatt nem fogy.
Városi (kerületi) jegyzőhöz meg fogyasztóvédelemhez lehet erről bejelentést tenni, ahogy írtam is. De először érdemes közölni velük, hogy ha nem adják oda, akkor bizony bejelentesz és az lehet, hogy fájni fog nekik (bírságolhatóak érte)... -
net84
őstag
-
Ariadne
őstag
Drukkolok, legyél határozott, de ne túl kemény így az elején.
Ez az:
1. § (4) Ha a gyártó a fogyasztási cikkre az e rendeletben foglaltaknál kedvezőbb jótállási feltételeket vállal, a jótállás alapján a forgalmazót megillető jogok a fogyasztói szerződés teljesítésének időpontjában átszállnak a fogyasztóra.
Egy ismerősöm merész megoldása, ha tagadják: ott helyben felhívta a fogyasztóvédelmet, elregélte, mi a gond, aztán átadta a telefont a pult felett, beszéljék meg...
[Szerkesztve] -
Ariadne
őstag
Igen, ''gyári'' 3 példányos kell legyen, számozott oldalakkal, a jegyző által összefűzve és lepecsételve. És a cég pecsétjének is rajta kell lennie minden lapon.
Más dolog a jegyzőkönyv a hiba felvételéről, ez a hivatalos minta[link], de lehet más formában is, csak legyen rajta minden adat,ami ezen, akkor tökéletesen szabályos. (mod: ez biztosítónál nem nagyon értelmezhető, csak pl. számtech üzletnél)
Az önkormányzat jegyzőjénél lehet panaszt tenni, ha nincs vásárlók könyve vagy nem adják oda, egyébként is 2 évre visszamenőleg vizsgálhatja ennek tartalmát a fogyvédelem meg a jegyző egyaránt. Ha ezt elmondod nekik, meg azt is, hogy ha nem adják elő az igazit, akkor mindkét szervnél bejelentést teszel, szerintem hirtelen meg fogják találni.
[Szerkesztve] -
net84
őstag
A vásárlók könyvének (panaszkönyvnek) minden esetben 3 példányosnak kell lennie? Kötelező-e a ''gyári'' verziót használni, vagy vagy lehet saját maguk által nyomtatott A4-es lapocska, amiből úgy csinálnak 2 példányt (egy a cégé, egy az ügyfélé), hogy mikor készen van, lefénymásolják, és a másolat marad a vevőnél?
Konkrétan most a biztosítóról van szó, aki baszik kifizetni a június közepén bekövetkezett villámkáromat. Hetek óta minden alkalommal, amikor érdeklődünk, mindig valami kitérő választ kapunk (utalás alatt, tegnap elutaltuk, futár viszi, stb.) - fater tegnap bement, hogy ha ma nincs rendezve a gubanc, akkor gépet bérlünk, és a számlát a biztosítónak benyujtjuk.
Kért egy panaszkönyvet, és egy A4-es lapot dugtak az orra alá, amin kézzel volt sorszám írva, és a biztosítós ügyintéző a céges részt ki sem töltötte... -
Ariadne
őstag
No az gondolom nem olyan egyszerű, de meg lehet próbálni. Ha hiányzik egy kis stressz az életedből.
Elvileg jár egyébként viccen kívül, de hát persze nem mindig éri meg szöszölni vele. Mondjuk ha veszek most egy Kingston ramot, nem hiszem, hogy érdemes 15 év múlva visszamennem, hogy elromlott...
Pl. lejátszómra két év ''garancia'' van, rátapaszolták a dobozkára is, cégnévvel mindennel, meg a 4 A4-es oldal jótállási jegyen is rajta van kiemelve (nagyobb, mint a lejátszó maga) - ez a tuti. -
Ariadne
őstag
[link] innen megtalálod a fentebb is említett 151/2003-as korm. rendeletet mega a 49/2003-as GKM rendeletet, és van ott egy Ptk kivonat is. Lényeg a 151/2003-as. A vásárlók könyvébe érdemes beírni ilyenkor, a fogyasztóvédelem már nem járhat el sajnos egyedi ügyekben, de azért bejelenteni lehet (ha tömegesen gyűlik egy cégről, azért hátha cselekednek végre). Mindenesetre érdemes kompormisszumra törekedni, hátha egyszerűen tényleg nem tudták...
Bár ha M*****l vagy B***f*** az üzlet, akkor ne számíts sok jóra...
-
Ariadne
őstag
Íme:
151/2003 korm. rendelet
1. § (4) Ha a gyártó a fogyasztási cikkre az e rendeletben foglaltaknál kedvezőbb jótállási feltételeket vállal, a jótállás alapján a forgalmazót megillető jogok a fogyasztói szerződés teljesítésének időpontjában átszállnak a fogyasztóra.
[link] -
net84
őstag
Én fejből meg nem mondom, de az a kötelező 1 év, nem ugyanaz azzal, amiről szó van.
Valahogy úgy néz ki a jogszabályban ez a rész, hogy a gyártó által vállalt garanciát nem lehet módosítani a vásárló kárára. Tehát ha egy termék dobozára élettartam garancia van írva (pl. egyes Kingston memóriák), akkor arra a kereskedőnek élettartam garanciát kell vállalnia, és nem hivatkozhat arra, hogy a jogszabály 1 év garanciára kötelezi, hanem vállalnia kell a gyártó által vállalt gart.
A tapasztalat az, hogy nagyon sok esetben azért nem adja meg a kisker a feltüntetett gart, mert már a nagyker is minimálgarral adta.
bLL^ - elvileg elfogadják a másolatot is, ez erősen cégfüggő. Ugyanis ezek a cég résézől visszaellenőrizhetők. Több esetben mi is a számlát (vagy másolatát) fogadjuk el garanciális ügyintézésnél. Azt, hogy tényleg a mi termékünk, azt általában ránézésre meg tudjuk állapítani (vagy a számlán minden termék után fent van a gyári száma), a számla hitelességét, pedig a rendszerben tudjuk ellenőrizni. Ha esetleg eladod fénymásolt számlával, az eredetit azért ne dobd ki, hátha valamelyik vevőnek a késővviekben az eredetit fel kell mutatnia... -
Ariadne
őstag
Rosszul tudod! A magyar jogszabályok kötelezik a kiskereskedőt, hogy a gyártó által vállalt jótállást továbbadja a fogyasztó felé! Tehát pl. kiába árulnak ASUS alaplapokat egyes üzletek 1 év garival, mivel a gyártó 3 évet vállal ezekre, ezért lehet menni asztalt verni ilyenkor. Persze legjobb megoldás, ha eleve csak olyan helyen vásárol az ember, ahol megadják, ami jár.
-
lorcsi
veterán
van 2 termékem (tápegység, fülhallgató) egy éven túl romlottak el (ill. folyamata elindult)
akitől vettem 1 évet vállalnak rá viszont mindkettő dobozán 2 év gyórtói garanciát írnak. nem a közvetlen beszállítótol vettem hanem helyi boltból.
Mit tehetek? -
net84
őstag
fogyasztóvédelemmel értekeztél? nekik nincs valami ötletük? nyamnyung magyarország teljesen elzárkózott?
Legvégső esetben szvsz irhatnál pár nagykernek levelet, amibe leírod, hogy mi történt (ennél a cégnél vásároltál, a cég megszünt, te pedig most keresed a hdd beszállítóját - akár egy nagy méretű, jól olvasható scannerelést mellékelhetnél a hdd adatlapjáról)
Vagy próbálj felkutatni olyan embert, aki ennél a cégnél dolgozott, és azt a kis matricát le tudja ''fordítani emberi nyelvre'', és meg tudja mondani, hogy melyik nagykerből való a hdd-d. -
hétalvó
addikt
Senkinek semmi ötlete mit csinálhatnék a Samsung vinyómmal? Dobjak ki 20000FT-t?
-
net84
őstag
Nemtom, hogy nálatok mi a helyzet, de előző és mostani munkahelyemen is volt/van a garancia papíron ennek a résznek rublika. Nem értem, hogy egyesek ezt miért nem tudják ráírni. Igaz hallottam már olyat is, hogy a csávó azon hisztizett, hogy ő aztán nem írja rá, mert az ügyfélnek mi köze ahhoz, hogy kinél vette az adott dolgot.
-
net84
őstag
ez szvsz a bolt, ahol vetted, annak a cimkéje, arra az esetre, hogyha te visszaviszed, ők be tudják azonosítani, hogy kitől és mikor vették...egyébként ilyet használunk mi is - de cégenként erősen változik, hogy ki milyen jelölési rendszerrel dolgozik.
Esetleg próbáld megkérdeznia a fogyasztóvédelmet, hogy mit tudsz ebben az esetben tenni.
Ariadne - egy normális helyen automatikusan amikor kitöltik a garpapírt ráírják, hacsak rajt nincs előre nyomtatva (olyan is előfordul, hogy a nagyker ad egy általános garpapírt, ahol fent vannak az adatai és a pecsétje)
[Szerkesztve] -
Ariadne
őstag
''sehonnan
Követelni kell a kereskedőtől, hogy írja rá a beszállítónak a nevét, esetleg még a címét, akitől származik a cucc. Egyébként éppen azért vezették be, ha megszűnik a cég, akkor a garpapíron lévő nagyker/beszállítóhoz is vissza tudd vinni, ha problémád van vele.''
Uff... De a ráíratás jó ötlet, ezt meg fogom tenni adandó alkalommal, és egy normális üzletben nem is fognak emiatt furán nézni rám gondolom. -
hétalvó
addikt
-
net84
őstag
sehonnan
Követelni kell a kereskedőtől, hogy írja rá a beszállítónak a nevét, esetleg még a címét, akitől származik a cucc. Egyébként éppen azért vezették be, ha megszűnik a cég, akkor a garpapíron lévő nagyker/beszállítóhoz is vissza tudd vinni, ha problémád van vele.
Az, hogy nem a hivatalos Mo-i forgalmazótól veszi meg, az nem jelent semmi, mert pl pont a nyamnyung termékek olyanok, hogy általában a Sams. Mo drágábban adja a cuccokat, ezért megveszik inkább valamelyik külföldi cégtől olcsóbban. Annyi, hogy olyankor általában nincs gyári garpapír, de a garancia ugyanúgy megvan (a kötelező 1 év minimum, de nyaminál megvan a 3 év gari) -
Ariadne
őstag
Hopp, az árfekvés nem mindegy. Ha 10.000 Ft felett volt az ára, akkor van rá kötelező jótállás egy év, ha ez alatti, akkor csak szavatosság van, ami az első fél évben ugyanolyan kedvező, mint a jótállás, de utána (még 2,5 évig) már neked kell(ene) bizonyítani, hogy gyártási hibás, ami nem igazán működik...
-
net84
őstag
Jogutódja sincs a cégnek?
a Digitalmind garpapírján nincs rajt, hogy ki a beszállítójuk (melyik nagykertől vana cucc)?
Ha rajt van, akkor viheted a nagykerhez a számláddal és a garpapírral, köteles lesz elfogadni (mivel a cég jogutód nélkül megszünt - így viheted a nagykerhez garanciális ügyintézésre).
Vagy azért nem kaptál nyamnyungos garpapírt, mert a cég szart rá, vagy pedig azért, mert olyan nagykertől vette, aki nem a magyar forgalmazótól veszi, hanem más beszállítótól, ezért már ők sem adtak a digitalmindnek. Ez utóbbi esetben nem fogod tudni a Samsung Mo-nál garoztatni, maximum a nagykernél, ahonnan való.
arról a cimkéről (amiről a másik topicban beszéltél), illetve bármelyik másikról, ami van rajt, tudnál képet küldeni, hátha tudok segíteni...
[Szerkesztve] -
hétalvó
addikt
Van nekem egy Samsung SP2514N-m ami meghalt, viszem vissza a céghez ami idő közben bezárt (Digitalmind.hu). Samsung gari levelem nincs dm-os. Felhívtam a Samsung magyarországot aki elküldött gari levél hiányában. Esetleg írhatok nekik egy kérvényt, hogy nézzék meg gyári szám alapján hátha ők a garanciális partnerek. Én ebben nem hiszek. Mit csinálhatok ilyenkor?
-
net84
őstag
Ha cserélik a terméket, akkor újra kell indítani a garanciát, sőt új garpapírt kell kapnod.
Javításkor tényleg csak valamely fődarab cseréjekor indul újra a garancia, egyéb esetben csak meghosszabbodik azzal az idővel, amennyi ideig nem tudtad megfelelően használi (ez utóbbi szvsz rád nem vonatkozik).
De ezeket is biztosan megtaláltam már a linkekben -
-
erdey_a
addikt
Amennyire én tudom, ezt terméke és termék alkatrésze válogatja.
Én most pl. egy széket (főnöki bőr) gariztattam, mert a lábcsillag elrepedt.
A garancialevél szerint ez fődarab (mint a gázlift és a hintamechanika is), és fődarab cseréje esetén arra újraindul az 1 év gari. Amit javítanak, arra csak a javítás idejével (amig nem volt nálad a cucc) meghosszabbodik. -
Batman
őstag
Hali!
Ha veszek egy cuccot, gari időn belül meghibásodik cserélni kell , akkor ujra megkapom az egész garit vagy csak ami fentmaradt belőle?
Jelenleg erre most milyen szabályozás van életben?Mert kész tényekkel akarok odamenni a boltba , nem csak hülyén bámulni.
köszike
Új hozzászólás Aktív témák
- Hővezető paszták
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kingdom Come: Deliverance II teszt
- Politika
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Egy vagyont költ humanoid robotokra az egyik kínai EV-gyártó
- Milyen légkondit a lakásba?
- Philips LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest