- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- urandom0: Új kedvenc asztali környezetem, az LXQt
- sh4d0w: Tele a hócipőm
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bambano: Bambanő háza tája
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- btz: Internet fejlesztés országosan!
Aktív témák
-
McJames
senior tag
válasz
Nowhereman #721 üzenetére
Az olaszok nagy része akkor már régen nem akarta a ''világuralmat'', pláne nem a németekkel a nyakukban. Mondhatni addigra a köznép is rájött Hitler és társai valós szándékaira, módszereiket meg a saját bőrükön tapasztalták - a puskatus és a ''Los!'' együttesen igazán gyorsan gondolatébresztő tud lenni... :(
-
james
aktív tag
válasz
Nowhereman #716 üzenetére
''A töténelem olyasmi dolog amit az okos ember megért, az ostoba megismétel!''
Ez jó. :))
Egyébként a többi dologban is egyetértek veled. -
james
aktív tag
válasz
Nowhereman #674 üzenetére
''Az első világháboru elején a villámháboruhoz hiányzott a technika, amikor pedig a repülőgépek és a tankok megjelentek, akkor a németek nem fogták fel a tömeges alkalmazásukban rejlő lehetőségeket!''
Ebben valószínüleg igazad van. Arra azért kiváncsi lennék, hogy a korabeli ezközökkel lehetett-e volna ''elvben'' hatékonyabb eredményeket elérni. A tank pl. nem egy korabeli találmány volt, mert Leonardo elég jól körüljárta ezt a problémát az 1500-as években, csak senki sem vette komolyan, egészen idáig. A Németek részéről az az elképzelés elég naiv volt, hogy az ellenfél majd nem csinál semmit és ők majd bemasíroznak Párizsba. Miután pedig beleütköztek az elsáncolt ANTANT hadtestekbe nem volt ellenszerük... Azt hiszem az lehetett a fő probléma, hogy a hadvezetés idős 50-70 éves tisztekből állhatott, akik nem igen értették az új technikákat és egyébként is vaskaloposak voltak. Ugyanezt a vonást látom a II. VH. idején a Francia hadvezetésben. Ugyan már léteztek a fejlett repülőgépek és a gyors hadtestek és már lezajlott az első ''villámháború'' is Spanyolországban, mégsem tanultak semmit. Továbbra is maximálisan megbíztak a Maginot-vonal és az elmaradott hadi stratégiák hatékonyságában, ami késöbb végzetes hibának bizonyult. -
Sidaries
őstag
válasz
szeretet, szabadság, bűntudat és alázat vallása. Hmmmm nem tudom.
-
Sidaries
őstag
válasz
Szóval ismét kezdődik a jobboldal=fasiszta topic? Elég lúzer és beszűkűlt hozzáállás.
OFF
Ez volt a 600. hozzászólásom
ON -
james
aktív tag
válasz
Nowhereman #411 üzenetére
Most csak kevés időm van, a többi hozzászólást majd késöbb nézem át.
Az első világháborút tekintve inkább az erőviszonyokra alapuló esélyre gondoltam. Fejlett hadiipar, jó mérnökök a német oldalon, rossz és ugyefogyott taktika az ellenfélnél. Ugyancsak növelte az esélyeket Oroszország késöbbi kilépése a háborúból. Sajnos a Központi Hatalmak hadvezetése és a stratégiája színtén elhibázott volt, aminek egyik következménye az állóháború a másik a mérhetetlen emberáldozat. A második VH. másképp érdekes. A gyenge taktika megmaradt a szövetségesek részéről, de a németek sokat tanulva a korábi kudarcból leiskolázzák őket. A győzelem képtelensége nem itt érhető tetten hanem a célok elmebeteg voltában. Az ''Übermench'' elmélet minden, csak nem vonzó a többi nép számára. A németek nem uralkodni akartak a világ felett (mint ahogy Róma okosan tette) hanem kiirtani mindenkit. A másodrendű fajokat, mint pl. minket inkább rabszolgának szánták, de végső soron ez mindegy. Sajnos ez az ideológia építette fel a hatalmukat és ez hatotta át a hadsereget is (SS). Ebből egyenesen következik az Orosz népírtás, ami maga után vonta a késöbbi vereséget.
''A második világháburuban a német vereség legföbb oka az volt, hogy nem tudták egyértelmüen meghatározni a stratégiai célokat.''
Ezzel egyetértek, azzal a kiegészítéssel, hogy az elmebeteg ideológia vonta maga után a stratégia zavarosságát. Amennyire emlékszem a Németek legtöbb hadvezetésbeli hibáját a politikai ideológia túlbúrjánzásának köszönhették. Nem tudom már ki mondta: ''Egy politikai rendszer végét az jelenti, amikor már elhiszi saját propagandáját.'' valami ilyesmi. -
McJames
senior tag
válasz
Nowhereman #451 üzenetére
Én nem kérdőjelezem meg e holocaustot, meg a II. VH utáni hülye éveket sem, de hát az már ''elég régen'' volt - szerencsére.
Azért írtam, hogy én és még sokan mások nem üldöztek és elviekben nem is szándékoznak üldözni senkit sem, ja és magamról tudatosan állíthatom, hogy nem is tanított senki arra, hogy üldözni kellene másokat... Sem szülői, sem oktatási, társadalmi területen... Akit nem szeretek, azt a saját ''mutatványai'' miatt nem szeretem, nem azért, mert v.mely nép, népcsoport tagja. -
Egon
nagyúr
válasz
Nowhereman #448 üzenetére
Az, hogy megemlítetted a ''bűvös'' szót (ami Nálad - már meg ne haragudj érte, de - kimeríti a ''negatív fetisizmus'', a mumus stb. fogalmát - kevesebbért is zártak már embereket bolondokházába...:)
De hogy folytassam a gondolatmeneted: a Te szádból az a szó, hogy ''celeron'', mindenféle negatív jelző nélkül is degradálóan hangzik...:t -
Egon
nagyúr
válasz
Nowhereman #426 üzenetére
1. Van némi különbség a száműzetés és az emigráció között (attól függetlenül, hogy nem saját jószántukból távoztak külföldre, hanem az üldöztetések elől menekültek).
2. Pirulnunk kéne?!? Ugyanmár! Zárjuk már le végre az elmúlt századot!!! Vagy piruljanak pl. a spanyolok az inkvizíció középkori tettei miatt?!? A cro-magnoniak (azaz mi mindnyájan) a neandervölgyi ősember kiirtása miatt?!?
Nem volt szép időszak, ez kétségtelen, de - ahogy mondani szokták - ''ez már történelem''. Vagy az a véleményed, hogy ''bűnhődjön a vétkes, hetedíziglen''?!? :( -
Sidaries
őstag
válasz
Teller Edét én is említettem. Nem a Nobel díj a lényeg ez tény, hanem a találmány világra gyakorolt hatása. Az atombomba pl elég hatásos.
-
Den
veterán
válasz
Úgy ahogy mondod. A tudósaink nagy részét elüldöztük, majd mikor egy idegen országban, idegen segítséggel jelentős eredményeket értek el, akkor rögtön a nemzet büszkeségei lettek.
Lásd legújabb nóbel díjasunk, akit bár el nem üldöztünk, le sem sz@rt senki, a németek nyomták ezerrel, most hogy megvan a nobel, ő a haza büszkesége, és az egész magyar irodalom veri a mellét, hogy végre a magyar irodalom megkapta a méltó eliusmerést.
Nem, Kertész Imre kaptameg méltó elismerését. És ehez nekünk semmi közünk... -
rog
addikt
válasz
hat ez az!
mindenki ugy odavan, hogy milyen sok a nobeldijas.
nekem ezzel mindig ket problemam volt:
1. altalaban, csak az anyanyelvuk volt magyar ezeknek az embereknek, az allampolgarsaguk meg mindig valami mas.
2. nobel dij? oscar? miss world? mitol jobb a aki megnyeri, vagy csak jelolik.
szerintem, politika legalabb annyi van benne, mint tudomany, szineszet, vagy szepseg.. -
launcser
senior tag
válasz
hivatalisan végülis senkit sem számuztek.. :)
100 éve a magyar iskolarendszer sokkal jobb volt azt bizonyitja
mostmár sokan állandoan logni akarnak, nem tanulnak fizikát..
vagy amihez nincs kedvük -
Sidaries
őstag
válasz
Nowhereman #412 üzenetére
:) Ebben azt hiszem igazad van. Két nép van tt mindenhol a világon. A zsidó és a Magyar. Ahhoz, hogy megbecsüljük a koponyákat, ahhoz nem szabad kicsiknek lennünk. Hinni kell benne, hogy nagyok vagyunk és meg tudjuk csinálni.
-
Sidaries
őstag
válasz
Nowhereman #406 üzenetére
Igazad van. Merjük válalni magunkat. Csak éppen azt ne felejtsd el, hogy a Nobeldíjasaink száma mekkor a többi néphez viszonyítva. A magyarok keze minden tudományban ott van. Akkor, amikor egy ilyen országban élek, nem akarom, hogy ''kicsik'' legyünk. Nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg.
Ha akarsz, te lehetsz kicsi. Én nem leszek. -
Sidaries
őstag
válasz
Nowhereman #387 üzenetére
''Kissebségi komplexus'' - M.P. : Merjünk kicsik lenni!
Na erre ütök. Ezt komolyan gondolta ez a sok negatív jelzővel illethető ''ember''? -
james
aktív tag
válasz
''Másik pedig az, ami a mi valós hibánk: inkább panaszkodunk, mintsem tennénk valamit.''
Ezzel egyetértek.
A kissebbségi komplexus persze több aspektusból is értelmezhető. Én inkább arra gondoltam, ami az alapvető ''liberális'' hozzáállásból fakad. Azaz mások véleményének elfogadása, másokkal (más országokkal) való együttműködés, más elvrendszerek tolerálása szükségszerüen gyengíti az egyén saját egójának kiterjedését, mivel állandóan viszonyítania kell önnmagát a többiekhez. (valami ilyesmi :) ) Ez sokkal kevésbé lehet vonzó, mint a ''...mi vagyunk a szépek, mi vagyunk a jók....'' típusú hozzáállás, ami kifejezetten önbizalom növelőként hat, főleg ha sokan harsogják egyszerre. Ez annyiban szerencsés, ha ezáltal az ország fejlődése gyorsul, a ''csapatszellem'' erősödik és tudatosul az ''egy nép vagyunk egy csónakban evezünk'' elv. Ellenben nyilván hamis illúziókat is kelt, mert valódi megmérettetések esetén inkább a realitás szokott érvényesülni, mint a kántált illúzzió. Háború esetén ez katasztrófához is vezethet, lásd. Napóleon Orosz probálkozása, vagy nemzetünk ''dicső'' hadüzenete az Egyesült Államok ellen (II.. VH).
A ''liberális'' gondolkodás kicsit az én egójának feladását is megköveteli, csakúgy mint a társadalomba való beileszkedés, illetve a tolerancia gyakorlása. Azon is el lehetne gondolkodni, hogy a társadalom stabilitása mennyire követeli meg a toleranciát a polgároktól? Lehet-e tolerancia nélkül egyáltalán társadalom? Valószínüleg nem, mert a törvények betartása (nem lopom el a szomszéd autóját, mégha Jaguár is... :) ) maga is egy alapvető tolerancia-viszony. A tolerancia ''választása'' szükségképpen korlátozza az egyéni szabadságot (ez megterhelő), de ugyanekkor biztosítja is arról, hogy nem lessz más ''polgártársának'' ''érdek'' áldozata. Ennek elvetése végső soron állati viszonyokhoz vezetne (''dszungel-törvények'') és a társadalom visszazuhanna a sötét ''legújjabb'' korba... -
james
aktív tag
válasz
''trianon miatt szégyenljék azok magukat, akik azt ránkerőszakolták. És nagyrészt érezhessék magukat felelősnek a második világháborúért is. ''
Amennyire én ismerem a történelmet, a Trianoni béke rendszer csakugyan szégyenletes volt az összes nagyhatalom számára, akik megalkották, és valóban magában hordozta az elkövetkező háború kiváltó okait. Én persze azt is mondhatnám, hogy a toleranciát hírből sem ismerték. :) Másrészről maga az első világháború minden undorító vonása ellenére is egy alapvetően érthető cél miatt jött létre. A gazdaságilag elnyomott, kiszorított, (lemaradt, késönjövő ?) nemzetek harca a tisztességes elosztású piacokért, azaz az ''élettér''-ért. Ennek módja, nem a mai szokásos ''terrorrizmus'' volt, hanem a ''lovagiasabb'' szemtől szembe háború. Én azt hiszem, hogy míg a második VH. eleve kudarcra volt itélve addig az első megnyerhető lett volna, csak a Német, Olasz és Magyar hadvezetés ügyefogyottsága és önteltsége miatt alakult ki a hosszantartó küzdelem, aminek végső nyertesei a gazdaságilag erősebb talajon álló államok lettek. A hadbalépésért azt hiszem van szégyelnivalónk, de talán ennél is nagyobb szényen a hadvezetés bénasága. A békekötés és Trianon pedig a legsúlyosabb tévedése volt a nyugati hatalmaknak, ami egyébként teljes politikai inkompetenciát is mutat. Talán ez az egyetlen ok, ami igazolhatja a Központi Hatalmak háborús kezdeményezését, azaz az ellentábor arrogáns és tárgyalás-képtelen viselkedése. -
guest
veterán
válasz
Nowhereman #88 üzenetére
Bocsanat a nevtelenseg miatt, de elfelejtem neha alairni. Szoval az is en, Hal voltam.
Az altalad cirkuszra koltes, azert nem valos problema, mivel nagysagrandileg ezek a dolgok nem igazan hatnak a koltsegvetesre. Akkor holnaptol nem lesz tuzijatek 1300 evig, es akkor majd konszolidaljuk az egezsegugyet. Ez olyan, mintha azt mondnanad a gyerekednek, hogy nem kapsz ma nyalokat, mert lakasra gyujtunk. :)
Hal -
Den
veterán
válasz
Nowhereman #81 üzenetére
Egyetértünk én is azt mondom hogy Medgyesi vitázni, tárgyalni jól tud, de tények számok embere. Ahol ilyen érzelmekre ható politikus dumát kell mondani csak makog. A vita, általad kiemelt mezgazd. része jó példa erre. Addig csak habogot, adta Viktornak a magaslabdákat, mikor azonban a szubvencióhoz értek és konkrét számokról, megvalósításról, tényekről volt szó, azonnal magára talát és lenyomta Orbánt.
A szellemi potenciállal kapcsolatos véleményem viszont továbbra is tartom, nagyon sok értelmes ember van ott, csak hát fejétől bűzlik a hal...
Ha a mostani vezetés eltűnne onnan, ez a párt lenne a tuti favorit. -
guest
veterán
válasz
Nowhereman #81 üzenetére
''kiszélesitet sáv miatt romlásnak indult a külkereskedelmi merleg, a kiadások miatt megnött a költségvetési hiány''
Dontsuk mar el, hogy akkor most az mszp meg jobb korulmenyeket teremt, vagy pedig visszabb veszi az allami kiadasokat, mert kulonben tulkoltekezes lesz. Ketto egyutt olyan dugni akarok, de szuz is akarok maradni erzesu. -
Adi
senior tag
válasz
Nowhereman #10 üzenetére
Egy apró megyjegyzés:
a pénzügyi ''szakemberek'' (Fekete Jánossal az élen) vitték az adósságcsapdával oda az országot a Kádár-rendszer alatt, ahol aztán Antallék megkapták. Még anno neki mondta is valaki, hogy ő veri a hitelek felvételével a legnagyobb szögeket a kommunizmus koporsójába.
Ez lehet, hogy jó volt a rendszer megbuktatásának szempontjából, de semmiképpen nem volt jó később az emberek életszínvonal-esését nézve.
Medgyessy, Surján és László Csaba is ennek az iskolának a tagja. Itt befejezem, mindenki úgy gondolja tovább, ahogy akarja. -
Z_A_P
addikt
válasz
Nowhereman #10 üzenetére
Akkor miert szavaztam-szavazok a FIDESZ-re:
1.
En is valoban ugy ereztem,hogy jo iranyban indult el az orszag. Merek tervezni (most veszunk fel lakashitelt), bizok a jovoben. Az termeszetesen elofordulhat, hogy ha az MSZP lett volna hatalmon, akkor is igy lenne, de ezt NEM lehet tudni! A FIDESZ megtette - ezek tenyek -, szerintem megerdemelnek ijabb eselyt!
2.
A ket fordulo kozott a FIDESZ tenyleg felvette a tamado stilust: de gondolkodjunk mar, mi is tortent: az MSZP EZT (sot,durvabban) csinalja 5 honapja ! Es bejott neki?? Be!! Tobb szavazatot kaptak az elso forduloban! A FIDESZ gyorsan probalja 'utanozni', remelve nekik bejon. Nekem ez nem szimpatikus, de engem a 4 ev gyozott meg, nem ez az 1 het.
3.
kulpolitika:
O.V.-nal ereztem azt eloszor, hogy hatarozottan (egyesek szerint bunkon) kiall a magyar erdekeltsegekben, meg akkor is, ha ez a draga szomszedainknal haragot okoz! De itt vagy A van, vagy B. Eddig mi volt? Ok mondtak: A lesz! Magyarorszag: jo. Nem tamadtunk nemzetkozi porondon, turtunk, mondtuk ok. Most:Ok mondtak: A lesz! NEM, B lesz, mert az jo Magyrorszagnak! Igenis, ki kell allni az erdekeinkert (a kulhoni magyarokert is)! Megha ez nem tetszik az adott orszagnak! Persze,hogy nem tetszik, de ez egy ketoldalu dolog. Vagy ide jo,vagy oda.
4:
Sokaknak tetszik Medgyesi 'targyalokeptelensege', vagy ahogy mondjak: szerenysege! De konyorgom: kepzeljetek el, ha vitazni, ervelni kell az EU-val, Romanokkal, Szlovakokkal Magyaro. erdekei mellett!? Nem Kovacs lesz ott, hanem M.! Ha mar MOST sem bir beszelni,mi lesz,ha ettol fugg MO. jovojenek fontos kerdesei!
5.
Az pedig,hogy Medgyesi multi-milliardos bankar (penzugyi szakember), bennem nem biztonsagot, hanem bizonytalansagot kelt, szerintem mindeki erti miert...
Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Eredeti játékok OFF topik
- Napelem
- LEGO klub
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Hobby elektronika
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Legion Go S 32GB/1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Microsoft Surface Pro // Surface // Surface laptop // 7-10.gen i5, Ryzen // 12,5 13,5 15 //
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Designer 4K Monitor - BenQ PD-2700-U
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest