Hirdetés

Aktív témák

• james

aktív tag

válasz Nowhereman #387 üzenetére

''Másik pedig az, ami a mi valós hibánk: inkább panaszkodunk, mintsem tennénk valamit.''
    Ezzel egyetértek.

A kissebbségi komplexus persze több aspektusból is értelmezhető. Én inkább arra gondoltam, ami az alapvető ''liberális'' hozzáállásból fakad. Azaz mások véleményének elfogadása, másokkal (más országokkal) való együttműködés, más elvrendszerek tolerálása szükségszerüen gyengíti az egyén saját egójának kiterjedését, mivel állandóan viszonyítania kell önnmagát a többiekhez. (valami ilyesmi :) ) Ez sokkal kevésbé lehet vonzó, mint a ''...mi vagyunk a szépek, mi vagyunk a jók....'' típusú hozzáállás, ami kifejezetten önbizalom növelőként hat, főleg ha sokan harsogják egyszerre. Ez annyiban szerencsés, ha ezáltal az ország fejlődése gyorsul, a ''csapatszellem'' erősödik és tudatosul az ''egy nép vagyunk egy csónakban evezünk'' elv. Ellenben nyilván hamis illúziókat is kelt, mert valódi megmérettetések esetén inkább a realitás szokott érvényesülni, mint a kántált illúzzió. Háború esetén ez katasztrófához is vezethet, lásd. Napóleon Orosz probálkozása, vagy nemzetünk ''dicső'' hadüzenete az Egyesült Államok ellen (II.. VH).

A ''liberális'' gondolkodás kicsit az én egójának feladását is megköveteli, csakúgy mint a társadalomba való beileszkedés, illetve a tolerancia gyakorlása. Azon is el lehetne gondolkodni, hogy a társadalom stabilitása mennyire követeli meg a toleranciát a polgároktól? Lehet-e tolerancia nélkül egyáltalán társadalom? Valószínüleg nem, mert a törvények betartása (nem lopom el a szomszéd autóját, mégha Jaguár is... :) ) maga is egy alapvető tolerancia-viszony. A tolerancia ''választása'' szükségképpen korlátozza az egyéni szabadságot (ez megterhelő), de ugyanekkor biztosítja is arról, hogy nem lessz más ''polgártársának'' ''érdek'' áldozata. Ennek elvetése végső soron állati viszonyokhoz vezetne (''dszungel-törvények'') és a társadalom visszazuhanna a sötét ''legújjabb'' korba...

Aktív témák

Hirdetés