Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• csendes
    addikt

A yum lecserélése miatt kár hanyagolni a fedorát. Mivel az új, a dnf gyakorlatilag a yum kódjára épül, az lett kissé átalakítva, modernizálva. A neve is az, hogy dandifield yum, vagyis "kicsinosított" yum.

(yellow dog updater and modified, volt régen egy rpm alapú disztró, a yellow dog, sárga kutya. azok fejlesztették eredetileg a yumot, a redhat csak átvette. Onnan ismert, hogy ps3-on ez volt A desktop disztró. De ez egy másik történet.)

Egyébként ugyan úgy kezeli a repókat, majdnem ugyan azok a parancsai, kapcsolói: link.
    Meg amúgy is pythonban van írva. Meg egy csomó plugint integráltak ami logikus.

Amit megállásnak tapsztalsz, szerintem az a csomag építési fázis. Mert frissítésnél nem szedi le a komplett csomagot, pl: 200 megát kernelnél, hanem csak annyit, ami változott. Van, hogy 20 kbyte-ot 20 mega helyett. Majd a te gépeden újraépíti a csomagot és úgy telepíti. Ez a deltarpm, drpm.

Csak magunk között mondom - bár tudom, hogy itt is nekem fognak jönni ezért - hogy a dnf/yumhoz képest a apt-get például primitív. 2017-ben nem tud mirrort váltani... :U

szal csak ezért dobni felesleges. a dnf gyakorlatilag yum 4, illetve mosstmár 5. :D

(#5943) csendes:

A nyílt forrású közösségnek a red hat is tagja, igen, mint mutlicég. Ez szeirntem egyáltalán nem gond, sőt. A centosnek is kifejezetten jót tett. Gyakorlagilag eltűnt a frissítésre várakozás. Anno az is gáz volt, hogy akkor most a 7-et építsék, vagy a 6.5-öt. Mert a kettő együtt nem ment. :U

A redhat sok esetben csinálja ezt. Jó oké tudom, nem fejleszti sem a gnómot, se a libreofficet, se a kernelt, se az x-et, se a waylandot, se a network managert, se az izét meg a többit.
    Nem. csak a lóvét adja hozzá.
    Meg a fejlesztőket. Nem mindet, csak úgy 70%-át.
    Meg némi szervert. Kb... mindet. Meg lóvét.
    De persze nem fejleszti. :)

Csak hogy nehogy valaki félreértse, Red Hat sok nyílt forráskódú projektet támogat, azokat amiket felsoroltál (viccből fordított előjellel) és még sok másikat is. Ugyanakkor emögött egy jelenleg sikeres üzleti stratégia áll, ami az egész modellt hosszú távon is működőképessé teheti.
    A mérleg másik oldala, hogy mivel Red Hat adja a pénzt, ezért az érdekeit is erősebben tudja képviselni, tehát a saját szempontjai szerint nagymértékben tudja befolyásolni a szoftverfejlesztés irányát. Például szerintem a Gnome3 fejlesztésénél egy egyszerű, hatékony, letisztult üzleti asztali környezet létrehozása tűnik a legfontosabbnak, mivel ebből lehet később árbevétel a RHEL-en keresztül, és kevésbé az otthoni felhasználókat célozza.

Új hozzászólás Aktív témák