Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• sb

veterán

válasz Vikthor #37669 üzenetére

Kivéve azt a szerény 80%-ot akinek a NAS is mást jelent. :)
    Pl. nekem... de szerintem ez az általános user hozzáállás.

Mire is kell egy NAS? Hogy adatokat tárolj központi helyen. Ennek nem feltétele, hogy külön legyen és más célja ne lehessen.
    Két okból kellhet szvsz külön eszköz egy NAS-hoz:

1. Rendelkezésre állás miatt. 24/7 NAS igényről olvastam már mezei userektől, de egy kezemen meg tudom számolni hányszor. Ha meg csak esetileg kell akkor felesleges rá spec hw/sw. Esetileg lehet távolról kelteni, automatikusan is, tehát még csak kényelmetlen 1db gombot se kell megnyomni. És HTPC mellett is kiszolgál bármi mást.

2. Ha nagyobb szerverként üzemel ÉS helyileg el tudod választani. Egy 3-4 HDD-s cucc zavaró a nappali közepén, de:
    a, Egy lakásban általában nincs jobb helye máshol sem. Konyhában, hálóban se jó, ha ott zúg. Ha lesz pincém akkor nekem is lesz külön odapakolt NAS-om. :)
    b, Ha jól emlékszem te is keményvonalas user vagy tárhely ügyben de 99%-nak 1-4TB elég, ami 1db HDD. Akár lehet 2.5" is. Tehát ott megint kevésbé szükséges az elkülönítés.

+1: Kicsit fejlettebb környéken meg elég sokan nyomják felhővel. Az mindkét pontot még kevésbé relevánssá teszi.

Szóval én pl jól megvagyok a NAS+HTPC-mmel.
    - Ha HTPC kell akkor elindítjuk.
    - Ha pl. képek akkor telefonról ébreszthető.
    - Ha esetleg más eszközre streamelnék akkor is elég egy wol indítás.
    - Ha új kép/videó készül a telefonon akkor automatikusan ébreszti és feltölti.
    - Ha telefonról menne stream/kép a TV-re akkor az is megy vagy direktbe vagy már fel van töltve az előző pont szerint.
    - Desktop gépekről backupok szinkronját így is elintézi időzítve.

Összefoglalva, az adatok és felhasználás erősen összefügg jelen esetben. Hw ügyében pedig én pont fordítva látom: ha egy hw is bőven elvégzi a feladatot akkor minek kettő-három-négy 99%-ban tétlen vas?

Új hozzászólás Aktív témák