Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • PrometheusX

    aktív tag

    Sziasztok! Gondoltam megosztom a történetemet, hátha hasznos lesz mások számára is.

    -Típus: Dell 7400 2 in 1 (i5-8365u, 16gb RAM, 512 GB SSD; laptop.hu vásárlás több mint 1 évvel ezelőtt)

    -Hibajelenség: párom bekapcsolta tegnap a gépet, Windows bejelentkezésnél szimplán lekapcsolt. Újraindítva a bekapcsoló gombot lenyomva nem kapcsol be, viszont narancs (amber / orange) led világít a gép elején. De csak akkor ha lenyomva tartjuk a bekapcsoló gombot, ha elengedjük a led kialszik, és nem történik semmi utána. Semmi egyéb: nincs hibakód villogás, se csipogás, csak ennyi. Ez így egy halott alaplapra utal, két héttel a garancia lejárta után.

    -Hogyan kapcsoltam be a gépet: először próbáltam hálózatról, akksival indítani a gépet - ugyanaz a hiba. Utána felnyitottam, lehúztam az akksit, és hálózatról indítottam a gépet. Ugyanaz. Az akkumulátort kizárhattam mint problémát ezen a ponton.
    A bekapcsolása nagyon sok trial and error után esett le (véletlenül), hogy le és fel kell nyitni a laptopot hogy elinduljon. Pár fel-lenyitás és bekapcsol a bekapcsoló gombot lenyomva.

    Ezen a ponton csatlakoztattam az akkumulátort. Bekapcsolt a gép vele. BIOS event logot próbáltam nézni, nem jelzett hibát a gép. Diagnosztikát futtattam, nem dobott vissza semmilyen problémát. Windowst elindítottam, túl is jutottam a bejelentkezési képernyőn, de az első probléma ott kezdődött, hogy a rendszer meg-megakadt akár fél percre is. Billentyűzet világított ha lenyomtam egy gombot, azzal nem volt gond. Ezután magától lekapcsolt a gép, és vagy előjött a fenti hibajelenség, vagy újraindult a gép magától "rendesen".

    Az ilyen leállítások után a BIOS event logban keletkeztek olyan bejegyzések, mint például Power off - WDT, Power off - CPU, Power off - ASF2 force off, váltakozva. Windows néha túljutott a bejelentkezési képernyőn, néha megfagyott rajta. Ugye a WDT az a WatchDog Timer-t jelenti, CPU és ASF2 force off elég sok mindent jelenthet (pl. ASF2 túlmelegedést vagy más alaplaphibát). Szóval ezekből nem tudjuk kitalálni a hiba okát, vagy legalábbis én nem tudtam fórumok és posztok alapján. A narancs / orange / amber led hibára nem jegyzett be a logba semmit.

    Volt olyan hogy a gép kijelző teszteléssel indult - piros, zöld, kék, fehér váltakozott, majd kikapcsolta magát. Utána tipikusan megint narancs LED világított, és le-fel nyitogatás után sikerült elindítani a gépet

    Próbáltam indítani egy Ubuntut pendrive-ról (22.04 LTS), megfagyott boot során. memtest-et indítottam szintén pendrive-ról (10.7 free), ez nagyjából elindult: volt amikor inicializálás során lefagyott, volt amikor 15 perc után túljutott rajta, elindult a teszt, viszont a teszt 5 perc után megfagyott. Szóval ugyanúgy viselkedett mint a Windows. Ja igen, Windows - kernel power 41-es hibakód, ami elég sok minden lehet. Szóval eddig eléggé alaplaphibára utal a dolog, és nem lehetett megmondani hogy ez memória, CPU, vagy valami más hiba.

    Tovább bújtam a netet, és találtam egy olyan félmondatot egy fórumban, hogy egy embernek azután jött elő hasonló a hiba, hogy hálózati kártyát cserélt. Na, ez adott egy ötletet. Megpróbáltam azt hogy a BIOS-ban letiltom a Wlan / WWAN / Bluetooth eszközt, és így indítom a rendszert. Lássanak csodát, a laptopra telepített Windows szépen elindult, nem akadozott, nem indult újra. Minden rendben volt ismét.

    Szóval nekiálltam a tesztelésnek. BIOS diagnosztika (ismét semmi), Aida64 fél órán át, semmi. Minden rendben van. A gép gond nélkül kapcsol ki- és be. Leáll, újraindul, semmi nyoma nincs a narancs led bekapcsolós hibának. Oké, mondom kapcsoljuk vissza a BIOS-ban a WLAN / WWAN / Bluetooth eszközöket, és nézzük meg hogy van-e összefüggés.

    És bizony volt. Visszakapcsolva azonnal visszatért a régi hiba, ezzel együtt a narancs / orange / amber led bekapcsoláskor, a le-fel nyitogatás, a néha lejátszódó LCD tesztelés. Mondom oké, akkor próbáljunk ki egy másik wlan kártyát a gépben.

    Azt tudnotok kell, hogy két ilyen gépem van. Egy az enyém, másik páromé. Mindkettőben Intel Wireless-AC 9560-as kártya volt, ami CNVi / CNVio 1.0-ás kártya. Csakis 8-9. generációs Intel processzorokkal működik. Egyszer elkövettem azt a hibát hogy vettem egy AX201 kártyát vettem AMD rendszer alá (CNVio 2.0-ás kártya.. persze hogy nem ment.. 14 napos elállás lett a vége).
    Pongyolán fogalmazva ezek a kártyák a processzorokkal együtt tudnak működni, mert nagyon sok funkció ki van szervezve belőlük magába a processzorba és a chipsetbe.
    Ami fontos, hogy a sajátomba kicseréltem ezt a 9560-as kártyát egy speciális, Dellnek készült AX200-as Intel kártyára*, így volt tartalékban egy eltéve. Ezt a tartalék kártyát átcseréltem a párom laptopjába (persze előtt a BIOS-ban kikapcsoltam a biztonság kedvéért, nehogy több kárt csináljak), és bekapcsoltam. WLAN / WWAN / BT visszakapcsolva BIOS-ban. A régi 9560-as kártyámmal gond nélkül elindult a gép. WiFi és Bluetooth kapcsolat hibátlan. Nem volt semmi baja. Aida64 és memtest86 is lefutott gond nélkül. Nincs újraindulás, semmi hibajelenség. Azóta is stabilan tud üzemelni a laptop, probléma nélkül.

    -Hiba oka, tl;dr: valószínűleg az Intel Wireless-AC 9560-as WiFi kártya meghalt (vagy valami elszaródott), és magával rántotta az egész rendszert. Emiatt nem indult be, indult újra, fagyott ki, akadozott a gép amikor próbálgattam hogy mi lehet vele. A tartalék 9560-as kártyával gond nélkül működik ismét, nincs szükség alaplapcserére vagy javításra.

    *Hogy megelőzzem a problémákat, rendeltem eBayről párom gépébe is második, ebbe a típusba készült AX200-as modult (part number: 07CDRN, innen vettem). Hogy miért különleges? Azért mert a Dell kitalálta hogy speciálisan gyártatja őket, felcserélte a fekete és fehér csatlakozókat. A kábelek viszont nem elég hosszúak, és nem tudod felcserélni őket. Ha egy sima AX200-as modult teszel bele, akkor a fel kell cserélned a kábelek színét. Szóval ha "jót" akarsz akkor ezt a part numberrel rendelkező kártyát kell használni. Viszont a jó hír hogy ezt a kártyát hivatalosan ebbe a gépbe szánták, szóval biztosan jó és az enyémben is stabilabban üzemel mint a 9560 (aminek notórius driver problémái vannak 5 GHz-n, de ebbe ne menjünk most bele).

    Na de bocs a novelláért, gondoltam megosztom veletek, hátha más is így járhat a jövőben és ez segíthet neki. Remélem tudtam segíteni, eltudtok kerülni egy alaplapcserét. :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés