- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
FecoGee
Topikgazda
VLAN1 a default. Azert kell mert ha bekapcsolod a switchet barmilyen konfig nelkul is tud mukodni. Ehhez nyilvan kell egy VLAN amelyben ulnek a hostok. Masreszt VLAN1-ben mennek a CDP, VTP, STP stb. uzenetek az eszkozok kozott (alapertelmezetten).
Default VLAN azert van amiert irtad. Illetve megfeleltetheto bizonyos szempontbol az switchport access vlan-nak is (a host sem hasznal VLAN taget, a switchport mode access parancs sem). -
kavik
csendes tag
Sziasztok,
ICND1-re készülve kicsit belezavarodtam a default és nativ VLAN fogalmakba, és google találatok még jobban csak összezavartak.
A nativ VLAN-t értem, ez amelyik dot1q tag nélkül is továbbításra kerül a trunk porton keresztül. Ez alapból a VLAN 1, de bármikor megváltoztatható. Ha jól értem, ezen kívül más jelentősége nincs, csak hogy nem kell taggelni.
A default alapból a VLAN 1,* ez nem is változtatható, nem törölhető és alapesetben minden port ehhez van hozzárendelve. De mi a funkciója?
Köszi
Viktor*ja igen van még pár default 1002-1005 körül aminek semmi jelentősége ma már ha jól vettem ki
-
ÁrPi2
senior tag
Oké én azért nagyon köszönöm a kis ismertető szavaidat a kezdő-haladó cisco-s hálózati szakember piacról nagy brit vonalon, értem/érzem már a megadott szakportálok alapján a riasztó - tájékozódási különbségeket is.
Fecónak is köszönöm a hwsw cikk linket + a remek cikksorozatot! -
vadger
tag
válasz
Viktorius94 #14693 üzenetére
Amit 2 hozzászólással előbb Fecó linkelt, az kb mérvadó, talán annál már egy kicsit feljebb is vagyunk. Véleményem szerint jelenleg nem nehéz állást találni Budapesten főleg egy CCNP-vel.
-
Viktorius94
csendes újonc
Hali,
Én London-ban élek, itt végeztem info egyetemet és megvan a CCNA-m is (csak azert irom mert ugy latom hasonlo helyen vagyunk). Engem is Nagyon erdekelne hogy otthon mennyire lehet elhelyezkedni CCNA/CCNP + 5év tapasztalattal kb. Pár év múlva hazakoltoznek Pestre (hogy miert abba nem akarok belemenni), és hiába nézegetem az állásokat akár a BT-tol vagy más kulfoldi ISP, Telekom cégtol SEHOL nem irnak fizetést. Folyamatban van a JNCIA aztán a CCNP R. Tényleg frusztrál hogy tervezek hazamenni és fogalmam sincs mennyit fogok keresni. 300-350 az én tippem, de tényleg fogalmam sincs. Ha esetleg valaki tudna infovat nyujtani errol azt megkoszonnem. Valamint saját tapasztalatokat hogy pl. Pesten hogyan megy az elhelyezkedés, nehéz-e munkát találni ezen a téren stb...
-
FecoGee
Topikgazda
Ezt találtam mint info.
-
Yeffy
veterán
Engem nem offendalsz, nem kell aggodni.
Angliaban elek, itt elegge porog ez a szakma, CCNA-vel mar kapos vagy, plane, ha tudasod is van hozza, CCNP-vel meg aztan plane.
P-vel, vagy annak megfelelo tudassal mar jol keresel, A-val is keresgelsz mar, bar ott meg inkabb csak atlagfizetest. De erdemes, es jo neven is veszik, ha tanulsz, fejlodsz. Plane, ha sajat penzedbol kepzed magad, ahogy hallottam tobb helyrol, az nagy plusz pont az interjukon altalaban.
Mindkettovel, plusz a tapasztalattal, plusz amit kialkudsz magadnak, szepen tudod strofolni a fizetesedet.Fizukrol meg, ha raguglizol angolul, mik itt az atlagos network admin/engineer/CCNA/P/stb. fizetesek UK-ban, egesz jo kepet tudsz kapni, itt jo kis osszehasonlito oldalak vannak, pl Glassdoor, Indeed, PayScale, csak ugy, mint az USA-ban.
Ezt hianyolom otthonrol, ha volna egy ilyen, akkor kikutakodnam magamnak, de nem talatam egyelore, ezert batorkodtam itt foltenni a kerdest, senkinek nem a konkret, szemelyes fizetesere vagyok kivancsi, nem szokasom, sosem volt. Altalanossagokban erdeklodok, mi(k)re lehet otthon szamitani.
Szakami elorejutas is azert konnyebb, ertelemszeruen itt tobb/nagyobb cegek vannak, nagyobb piac/gazdagabb orszag. Otthon nyilvan ez limitaltabb.
-
ÁrPi2
senior tag
No offence, és bár talán indiszkreció (mármint pl.ha fizuról faggatnálak) , elég nagy érdeklődéssel visszakérdeznék a topikgazda Expert Feri sorozatcimének szavával, hogy egy (ha jól sejtem) CCNA minősítés Mennyit ér ott? (Melyik országban,elhelyezkedhetsz-e vele könnyen-gyorsan, szakmai előbbrejutás milyen (CCNP) , és ott is helyben relative jó fizut ad-e)
-
Yeffy
veterán
válasz
Hedgehanter #14687 üzenetére
Koszi a valaszt.
Nem akarom szet offolni vele a topikot, szoval Admin Ur, jelezd, ha nem ide valo.
De esetleg tudsz/tudnatok par pelda ceget mondani? Hol erdemes keresgelni?
Amiket en tudok/hallottam, az kb a BT Pesten, meg a Telekom gondolom nagyobb varosokban + Pest. Esetleg a tobbi ISP, aki otthon szolgaltat, akar vezetekes, akar mobil netet.
Elobbinel konkretan talaltam olyan allast, ami erdekelne, csak meg kell a P szint, utobbiakrol csak hallottam.Mert en pl Egerbol koltoztem ki, ott nem igen tudok olyan diviziorol, amivel tudnek ilyen pozit talani, ha esetleg ugy alakulna, hogy hazakoltozom. Hat meg, ha fejlodni szeretnek, P vagy IE szintre.
Amirol eddig tudok, az Pest meg Debrecen.
-
Yeffy
veterán
válasz
FecoGee #14685 üzenetére
Jo kis cikk, bar meg szivesen olvastam volna.
Mindig erdekel, otthon mennyire lehet elhelyezkedni CCNA/P-vel, angol tudassal, nemzetkozi tapasztalattal.
Bar tippem szerint "normalisabb" (mind anyagi, mind szakmai szempontbol) munkak csak Pesten meg nagyobb megyeszekhelyen (pl. Debrecen) van.Egyszer, ha lesz idom, jobban beleasom magam.
-
FecoGee
Topikgazda
-
FecoGee
Topikgazda
Nem annyival nehezebb a CCNP SWITCH, ott sokan a 3 eves ablakot hagyjak figyelmen kivul amit irtam (elso vizsgatol szamitott 3 even belul be kell fejezni).
Szerk.: a ROUTE az viszont sokkal nehezebb mint a CCNA. Ott mar kemeny anyag van. Bar van akinek a SWITCH ment nehezebben, nekem viszont jol fekudt.
CCIE azt hiszem 3 evvel ujitja a CCNA/CCNP vizsgakat, de igazabol nincs lenyege mert a ketevente esedekes CCIE ujitas miatt azok ugysem tudnak lejarni. Akkor szamithat ha a CCIE-t nem ujitod, suspended allapotba kerulsz. Akkor a CCNA/CCNP meg ervenyes. Ha suspended allapotban ujitod a CCIE-t akkor a tobbi is ujul, ha nem ujitod es inactive lesz akkor mindegyik elveszik. Suspended allapotban tehat legalabb a CCNA/CCNP vizsgaid ervenyesek maradnak.
-
Yeffy
veterán
válasz
FecoGee #14680 üzenetére
A nagyjaval en mar tisztaban voltam, de koszi a cikkert!
Nem is tudtam, h ossz vissz 11 Ar van a Foldon.
Azok mit tudhatnak, lol.Szerk.: illetve megis van egy kerdesem, bar inkabb csak erdekesseg.
Ha CCIE-t szerzel/ujitasz meg, azt tudom, hogy az csak 2 evre szol.
Viszont mi van az alatta levokkel (CCNA/CCENT)? Azokat is csak 2 evre ujitja meg, vagy 3-ra?
No nem, mintha olyan fontos lenne, plane, ha mar valakinek olyan massziv tudasa van, csak kerdem. -
kmisi99
addikt
válasz
FecoGee #14672 üzenetére
Köszi szépen, felmerült bennem egy kérdés, ha időben nézzük egy CCNP Switchinghez több tanulási idő kellhet mint valamelyik CCNA-hoz úgy hozzávetőlegesen? Mert felmerült bennem a kérdés, hogy miért mozogjak más irányba ha úgyis a R&S témakör érdekel a legjobban. És ugye a CCNA R&S miatt már van alapvető Switching tudásom míg ha egy tök más CCNA irányba mozognék az szinte teljesen vak folt lenne.
CCNP Switching könyvbe beleolvasva meg teljesen barátságos anyagokat láttam. -
FecoGee
Topikgazda
-
FecoGee
Topikgazda
Sikerekben es egeszsegben gazdag boldog uj evet kivanok minden kedves forumtarsnak!
-
crok
Topikgazda
válasz
promagus00 #14673 üzenetére
Nezd meg a dist. switch-en hogy honnan/melyik porton tanulja a MAC-et:
sh mac add add akerdesesMACcim
Pingelni tudod, ARP kell, hogy legyen igy a MAC-et is ismerned kell.
-
promagus00
tag
Sziasztok!
Adott az alábbi probléma:
Egy acces switchre kötött eszköz elérésével probléma van, és nem tudom melyik acces switchre van kötve.
A disztribúciós switchről, amiről él, tudom pingelni, és látom a mac cimét is, de nem tudom azt a parancsot, amivel megtalálhatnám, hogy melyik acces switchre van kötve.
Tudnátok ebben segiteni kérlek? -
kmisi99
addikt
Sziasztok, két kérdésem lenne. 2019 ben esedékes újítani a ccna vizsgám R&S van. Melyik az a CCNA amit a leg lazábban lehetne letenni? Sajnos most munka mellett nincs időm egy CCNP be bele vágni szóval most csak hipp hopp valamelyik másik egyszerűbb CCNA val szeretném újítani. Illetve úgy tudom ha lejár utána van még pár hónap türelmi idő, hogy megújítsam, ez mennyi idő?
-
Cyber_Bird
senior tag
Egyebkent azert latsz mas subnetbol is arp-ot, mert a brodcast domain-t itt MAC domain-nek hivjak, ami egy adott ugyfelkor szamara elerheto RF halozati reszletet jelent.
Es ahhoz hozza van rendelve egy L3 bundle interface, amire fel vannak huzva az adott cmts-en hasznalt ip cim tartomanyok atjaroi.
-
crok
Topikgazda
Mikrotik-es ISP-k szerintem hasonlót csinálnak csak UDP-vel (szerk: mint egyfajta IP SLA + track kombó) - track-elik hogy mi érhető el és mi nem, ami nem érhető el azt egy szinttel fentebb tiltják a forgalmat az elérhetetlen IP-k felé. Kiválóan megszivat mikor VPN-t csinálsz és ha nincs default route csak a hub felé static route - így nem tudsz válaszolni.. és szépen elveszted az eszközöd..
-
fogi
tag
Közben azt hiszem meg is fejtettem. Az tűnt fel, hogy az összes, kb. 20 source IP 254-el végződik, az első három oktet más, a MAC is ugyan az. Az lehet a megfejtés, hogy egy interface-nek van kb. 20 IP címe, különböző subnetekben és ez a CADANT eszköz ARP-olgat, ami kimegy minden subnetbe.
Azért elég érdekes setup. Lehet, hogy kábel modemes szolgáltató esetében értelmezhető. -
fogi
tag
Sziasztok,
érdekes, kábelmodemes kédésem lenne, hátha valaki tudja a megoldást.
UPC kábelmodemes Internetünk van, a napokban azt vettem észre, hogy veszettül villog a UPC kábelmodem után kötött routeren a TX LED. Megnéztem az interface countereket és broadcast volt sok és másodpercenként több százzal növekedett.
A UPC által osztott publikus IP címem 80.99.23.X/24.
Packet capture-öltem egyet Wireshark-al, és érdekes dolgot láttam.
Egy percnyi capture-ben 4299 ARP van, ebből kettő source IP-je van 80.99.23.X/24-es subnetben, az összes többi másik subnetből jön, az első oktet is különbözik, tehát percenként 4297 olyan ARP érkezik a WAN interface-emre, amit nem is érkezhetne ide. Ezek kb. 20 IP címről érkeznek és néhány IP-vel odébb lévő eszköz MAC address-ét keresik. Az összes ARP source MAC-je a 80.99.23.X/24 default gateway-e, a .254, MAC vendor a CADANT INC., aki ipari kébelmodemeket gyárt. Tehát nem a Vlanban lévő esetleg több subnetben lévő eszközök broadcast-ját látom, hanem mintha a router forwardolná az ARP-okat.
A kérdés, hogy kábel modem esetén a routerek nem állítják meg a broadcast-ot? Mi értelme átengedni? Hogyan válaszolhatna az ARP-ra másik subnetben lévő eszköz? -
zsolti.22
senior tag
Nemsokára ccna wireless.
-
kowika87
tag
válasz
suomalainen #14662 üzenetére
Jaziri Training, C360, régi IPexpert, saját labok.
-
soma314
tag
válasz
kowika87 #14657 üzenetére
Köszi a részletes leírást!
Ahogy beszéltük korábban a diagnosztikában nagyon hasonló élményeim voltak. Kezelhetetlen hosszú html lapok. És messze nem olyan egyszerű, mint "hírlik". A hírlik alatt azt értem, hogy az INE-nál is eléggé elnagyolják a témát, máshol is azt mondják, hogy úgyis ismered a technológiát mire oda jutsz annyira, hogy a diagnosztika nem hoz zavarba. Ettől függetlenül 15 perced van egy-egy diag feladatra és minden lehetséges eszközzel (értsd alatta nehezen kezelhető html doksik) nehezítik a feladatok érdemi vizsgálatát.Én annak idején pánik szerűen nekiestem a ts feladatoknak, csak fél szemmel néztem át a guidline-t. Nekem nem is tűnt fel, hogy a L2IOU bugra utaltak volna. Most így utólag végiggondolva, lehet volt ticket amit megmagyarázna.
No persze belőlem "a savanyú a szőlő" hangulat beszél, mert ahogy írtad, van a sikertelen labor vizsga utáni nyomott hangulat amiben most én vagyok
Viszont Te megcsináltad, amivel megmutattad, hogy meglehet! Ez reményt is ad nekünk, akik még próbálkozunk.Aki pedig próbálkozott már CCIE-ra való felkészüléssel az tudja, hogy mennyi munka van benne. Ezért SDN ide vagy oda az mi szemünkben nagy dolog a CCIE!
-
-
kowika87
tag
válasz
kowika87 #14652 üzenetére
2017. szept 04-i Pass/Pass/Pass = FAIL után hónapokig nem is tudtam a laborra nézni. Ez egészen idén áprilisig tartott. Nekiálltam újra felépíteni a stratégiát. Mindent újraterveztem:
- Nem trackeltem tovább a tanulással töltött időt. Ez egy nagy stressz faktor volt nekem régen, ha egyik nap csak 2.5 óra jött össze a tervezett 4 helyett stb.
- Nem tűztem ki időpontot a következőre labra. Azt céloztam meg, ha úgy érzem, készen állok, befoglalom. (még kevesebb stressz)
- Az első labor alapján kitisztult, hogy az INE Full Scale labok nem elegendőek nekem a sikeres vizsgához. Tanulni és technológiákat megérteni nagyon jó az INE workbook + ATC de labor stratégia felépítésére alkalmatlan számomra.
- 0-ról kezdtem mindent. Olvasás, videók, labok. Több figyelmet fordítottam a services, security részekre. Ha valamiért meg lehet bukni akkor ez az egyik oka…
Időközben lejárt a írásbelim mert túlléptem az egy éves retake policy idejét. (Igy lehet elbukni a 3 éves writtent 16 hónap alatt
). Különösebben ez sem zavart így vizsga előtt 1 hónappal azt is letettem újra.
A labor miatt már nem izgultam. Csak a normális vizsga stressz volt rajtam. Ez mindenképpen sokat segített, hogy nyugodt maradjak.
TS
Szokásos óriás topológia, kb 55 eszköz, felbontás 10000x10000 már csak nevettem rajta. Guideline olvasása közben fedeztem fel 2 új dolgot.
1. Most már le van írva mi a min pass százalék szekciónként és a cut score, nem pontosan de ki lehet találni.
2. L2 switcheket érdemes rebootolni. (értsd bugos az L2 IOU és nem stabil) Köszi
Mentek a ticketek, mindet meg tudtam csinálni a több pontot érőkkel elment egy kis idő de sikerült megoldani. 2x kellett switchet rebootolni a fent említett „bugok” miatt. Most nem néztem be az eszközöket, számozást stb. Ellenőriztem, elolvastam újra a guideline-t és lezártam a TS-t. +27 percet mentettem át a konfig-ba.DIAG
Az előző elég sima volt, de ez most feladta a leckét. Szerettem volna egy 10p szünetet, mint a múltkor, de éppen csak eljutottam a mosdóba. A legjobb tudásom szerint jelöltem be a válaszokat, de itt éreztem, ha a DIAG miatt bukok meg akkor… végül is már történelem.KONFIG
Óriáspókháló megint. Kb 2x annyi eszköz, mint az előző alkalommal. Kezdem a guideline-al, minden tiszta. Feladatlista szokásos könyv méretet ölt. Itt tudtam, hogy majdnem 6 órám van arra hogy kész legyek és a TS-be 100%-ig biztos voltam hogy PASS, a DIAG kérdőjel volt de nyugodt maradtam és a plusz időt a TS-ből csak olvasásra használtam fel, valamit a stratégia kidolgozására. 40 percig csak olvastam, rajzoltam, néztem a topológiát és jegyzeteltem. Ellenben az első vizsgával most használtam a DOCCD-t is. Ebéd előtt már kész volt L2, Security, Services 50%-a. A VPN-t pont elkezdtem de rosszul így pont jókor jött a szünet.A kaja megint siralmas volt, és amit választottam ráadásul hűtő hideg. Úgy néz ki nekem ott nincs szerencsém a kajával.
A VPN-t javítottam, L3 összeállt, MPLS, BGP működik. A multicastot hagytam a legvégére, mivel ha az nem megy attól még simán lehet PASS a konfig. Nagyon kemény feladat volt, de végül összeállt. Volt 1-2 olyan task ahol nem tudtam úgy megoldani, hogy ne törjem meg a korlátozásokat, de kalkuláltam a veszteséggel és bevállaltam, mert egy dolog számít, a CUT SCORE. Ezt is tudni kell kezelni. Nagyon homályosan volt néhol megfogalmazva a feladat és majdnem mindenhol kell egy kis „extra” amire nem számít az ember. 2 órával előbb végeztem. Összeraktam a TCL-t és itt kezdtem izgulni igazán. Lefutott. Golden moment.
L2 a mumusom ezt 3x ellenőriztem és megint voltak eldugott dolgok, ami miatt 0 pont lett volna. Minden többit 2x. Volt még 15 percem gondolkodni a megtört feladatokon, hogy hogyan lehetne másképp, de nem volt ötletem. Számolgattam a pontokat, és elégnek éreztem. Még egyszer beléptem minden eszközbe menteni és ezzel bezárult az ablak.
És jól éreztem mert sikerült. Majdnem 4 év munkája volt benne és nehéz volt nem feladni. Sok vita van már, hogy a CCIE R&S nem ér semmit. Az SDN/DNA fut mert API-ból kihúzod az overlayt vagy a fintech megoldja az összes gondunkat egy APPból. És ha a mai rohanó piaci helyzeteket nézem, lehet, hogy igazuk is van. De ez nekem mindent megért és szerintem más nem is számít. Amíg az ARP táblában ott van az entry és Ethernetet használunk addig mindig kelleni fog az underlay engineer és én ott leszek.
-
Jofi81
őstag
válasz
olloczky #14648 üzenetére
Köszönöm, akkor lecsapok rá.
A hivatalos http://www.ciscopress.com/store/ccna-routing-and-switching-200-125-official-cert-guide-9781587205811 könyvből nincsen ebook verzió, amit Kindle-ön tudnék olvasni? Múlt héten mintha láttam volna, de most meg nem találom még az Amazonon sem...
-
olloczky
senior tag
válasz
Jofi81 #14647 üzenetére
5 euroert barmi ilyet erdemes megvenni
Szerk.: most meg is neztem a linkeket
az elso Lazaro Diaz, youtubeon van par videoja elerheto, nekem tetszett, ahogy magyaraz. Masodik Neil Anderson (CCIE), neki az udemyn vettem meg a kurzusat (ott akkor 10 eur volt) es nagyon hasznosnak talaltam a felkeszulesem soran!
-
Jofi81
őstag
A Packtnál most minden ebook és videó 5€. Van egy ilyen, hogy CCNA Routing and Switching 200-125 Certification Guide és egy Cisco CCNA 200-125 - The Complete Guide to Getting Certified [Video].Ismeri valaki ezeket, érdemes lehet megvenni?
-
-
vadger
tag
válasz
Tomesza #14644 üzenetére
Ez most packet tracer vagy való világ kérdés? Mert ilyenkor a trunk port végén lévő eszköznek (nem a switchről beszélek most) taggelnie kellene a forgalmat, hogy a megfelelő vlanba kerüljön a megfelelő forgalom a switchen. Untagged traffic elvileg a nativ vlanba fog kerülni.
-
vadger
tag
válasz
Jofi81 #14638 üzenetére
Az alapok ugye biztosan változatlanok (ip címzés, alap konfigurációk), de pl látom hogy Frame Relay is benne van, ez a mostani könyvben/vizsgában nincs benne. Szóval továbbra is azt mondom ha van időd, a könyv mellett egy kiegészítés lehet, megvizsgálva hogy mely részek nem kellenek/nem up-to-date-ek.
-
Jofi81
őstag
Sziasztok!
Érik bennem az elhatározás, hogy megcsináljak egy CCNA vizsgát. Az odáig tiszta, hogy megveszem a könyvet és abból fel lehet készülni. Viszont van Netacademia előfizetésem, és ott van egy Cisco hálózati alapismeretek tanfolyam. Szerintetek ezt érdemes mellé végigcsinálni vagy maradjak a könyvnél?
Illetve még azt szeretném kérdezni, hogy időben körülbelül mennyi ideig tart eljutni addig, hogy levizsgázzak? Jó, tudom, nyilván attól függ, hogy naponta mennyit foglalkozom vele, de azért hátha lehet egy nagyságrendet tudni.
-
Tomesza
újonc
Sziasztok!
VLAN témában szeretnék kérdezni: Két VLAN-t létrehoztam és működik, a VLAN10-esek és a VLAN20-asok csak egymást látják. Azt nem tudom, hogyan kell megoldani, hogy legyen olyan számítógép, amelyik mind a két VLAN-ba tud dolgozni.
Előre is köszönöm segítségeteket! -
FecoGee
Topikgazda
válasz
Cyber_Bird #14632 üzenetére
Ha nem veszik fel az eszkozt a a szerveren akkor lehet kinloadni. Ha van dedikalt management subnet akkor fel lehet az egeszet venni a szerverre de sok helyen egyesevel adogatjak hozza az eszkozoket.
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz
suomalainen #14631 üzenetére
Max, ha elkfelted a konfigot
Ahol egysegesen tacacs van, ott nekem meg gondom nem volt.
Problemak ott jonnek, mikor egyik rendszerrol migralnak a masikra., meg egyik eszkozon meg az egyik ceg tacscsa authentikal, a masikon a masik, es ugyan mindketton van usered, de a jelszavak nem egyszerre jarnak le.Na ott vannak szepsegek, de ez inkabb policy problema mint network/tacacs szerintem.
-
Yeffy
veterán
válasz
Cyber_Bird #14627 üzenetére
Igaz, jogos!
AAA? Az micsoda?
Nem hiszem, h eddig erintettuk volna a kurzuson. -
FecoGee
Topikgazda
A reload in/at paranccsal meg tudod adni hogy ujrainduljon az eszkoz adott idopontban/ido mulva. A reload cancel leallitja ezt. Ha van lehetosege hogy kizard magad a konfigbol akkor erdemes beutni hogy reload in 10 (10 perc mulva induljon ujra), megcsinalod a konfigot es ha nincs gaz reload cancel hogy ne induljon ujra. Ha meg gaz van 10 perc mulva ujraindul a regi konfiggal.
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
BlackJapan #14621 üzenetére
Olyan konfiguraciok eseten mikor van eselye hogy kizarom magam az eszkozbol (interface konfig, AAA, ACL stb.) szoktam hasznalni igen. De annak meg az a veszelye hogy ha sikeres a konfig es nem irod be hogy “reload cancel” akkor ujraindul az eszkoz es kezdheted elolrol
. Labornal en nem szoktam hasznalni mert van konzol hozzaferes (ha meg azt ACL-ezem felre akkor fizikai/virtualis reload megoldja).
-
Methionyl
senior tag
válasz
BlackJapan #14621 üzenetére
Valós helyzetben legalábbis nálam csak akkor adom ki ezt a parancsot mikor olyasmit konfigurálok ami a doboz elvesztéssel járna. Alaphelyzetbe sose.
Mindenkinek lesz olyan az életébe szerintem mikor legalább 1x-is de kizárja magát a doboz alól -
Methionyl
senior tag
SziaMinden ACL (illetve prefix-list) végén van egy nem látható explicit deny (mindent tilt).
Tehát most megadtad, hogy tiltasz egy hálózatot egy irányba (+ mindent).Ha kiegészíted azzal, hogy:
access-list 1 permit anyAkkor tiltva lesz a 192.168.4.0/24 forgalma befelé, de minden más átmegy. Gondolom ez volt a célLegközelebb Kv után írkálok, lassú vagyok
-
kavik
csendes tag
Sziasztok, az alábbi packet traceres hálózatomban kéne kis segítség:
A 3 router Ripv2-vel szépen megtanult minden subnetet, mindenki tud pingelni mindenkit, szuper minden.
Majd Router2-n az alábbi acl-t konfiguráltam: (hostname nem lett beállítva de tuti router2)
Router(config)#access-list 1 deny 192.168.4.0 0.0.0.255
Router(config)#int s0/3/0
Router(config-if)#ip access-group 1 inna innentől a 192.168.6.0 hálózat nem pingelhető sehonnan, de router2 még a saját subneten lévő router0 s/0/3/1 interfacet se éri el. Amit pláne nem értek hogy egy bejövő filter ezt miért gátolja.
Rákerestem google-ban hogy esetleg packet tracer hiba lenne, de nem találtam semmi ilyet, szóval valamit biztos én rontok el.
Ja, icnd1re készülök most ismerkedek a rip, acl dolgokkal szóval bocs ha valami nagyon láma hibát csináltam.
-
FecoGee
Topikgazda
-
FecoGee
Topikgazda
-
vadger
tag
válasz
kenwood #14605 üzenetére
Alapvetően egyetértek veled ezekkel a kurzusokkal kapcsolatban. Jobb ötletnek tartok egy személyre szabott, csak egy "kérdező" és a "tréner" felállású megoldásokat, lehetőleg magyar nyelven. Ezt sokkal hatékonyabbnak és gyorsabbnak gondolom.
Lényegében pont emiatt létrehoztam egy weboldalt (aláírásomban szerepel), ahol leírom, hogy ilyen személyes tanácsadást, tréninget vállalok CCNA szinten, magyar nyelven. Hátha érdekes lehet itt valaki számára.
-
kenwood
veterán
válasz
FecoGee #14602 üzenetére
Tetszik,bar a par napos kurzusokat a kritakaid ellenere is tul jo szinben tunteted fel.
Ezek az oktatasok csoportban mennek,nyilvan lehet kerdezni,de nem sajatithatod ki magadnak azt a par napot. A csoport halad a tempojaban,ahol par kerdest feltesz helyetted mas,parat te is feltehetsz,de azert megis az oktato beszel foleg.
Hasonloan,mint a neten ingyen elerheto,vagy olcson megvasarolhato videokban.Magyar nyelv szolhatna meg mellette, de akimek nem eleg jo az angolja egy cbtnuggets video megertesehez, annak kar belekezdenie.
-
FecoGee
Topikgazda
Itt a következő rész.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Akciós áron eladó HP Elitebook 845 G7 / AMD Ryzen 5 pro-4650U/16 GB/256 SSD/14"/FHD/IPS/Gari/touch
- Szuper áron eladó dobozos Honor MagicBook 16 Series /Ryzen5-5600H/16GB/512 SSD/FHD/IPS/Garancia
- HP Zbook 14 laptop (14FHD/I7-G4/4GB/128SSD/MagyarVilágítós/AMD1GB)
- Remek áron Lenovo Flex 5 14 laptop/2in1/Touch/Ryzen i5-1135G7/8GB/512 GB SSD/14"/Gari
- Exclusive ajánlat! Dobozos új LG GRAM /13. gen i7-1360P/32GB RAM/512GB SSD/14"COL/FHD+/IPS/Garancia/
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PLUS GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest