- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
karis
tag
Sajnos hülye voltam, és frissítettem a BIOS-t ami azzal járt hogy a gép nem ismeri fel az egyik HDD-t amin pont a windows van.
A BIOS-ban látja a jó öreg sata2-es maxtor HDD-t, de a boot szekcióban már nem lehet kiválasztani, ott csak a sata3-as HDD-t látja.
Másik érdekesség, ha gép elindulása után nem a BIOS-t hanem a Boot setup-ot indítom el, akkor ott vagy ki lehet választani a HDD-t és elindul onnan a Win, vagy egyáltalán nem látja.Ilyenkor mi a teendő?
-
karis
tag
Sziasztok!
Pár napja raktam be egy új hardvert a gépbe, és ajánlották, hogy frissítsem az alaplap BIOS-át. A lap egy
MSI Z77A-G43 lenne. Miként működik a dolog, és kell-e valamire figyelnem a folyamat közben? -
Valdez
őstag
válasz
lkksioskdl3 #3093 üzenetére
Sajnos a SATA port jelenléte az alaplapon nem jelent automatikusan AHCI támogatást. Ha nincs ahci akkor ide módban üzemel akkor is ha sata-ra van dugva.
-
hoax
senior tag
válasz
lkksioskdl3 #3093 üzenetére
Telepítés előtt illik átállítani AHCI-re...!
Egyébként, nagyon szívesen!
-
lkksioskdl3
aktív tag
Sikerült felrakni. Valószínű az volt a hiba, hogy az optikai lemezre írt win 8 boot key-t nem látta pendriverol meg igen.
Közben utána olvastam, és olyat találtam, hogy elvileg olyan lap amin van sata az képes AHCI-re vagy ha nem akkor emulálja.
De lehet időszerű lenne egy biosz frissítés.Utólagosan van értelme átállítani AHCI-re, ha esetleg a friss bioszban benne van?
(köszönöm a segítséget és türelmed
)
(#3091) joccadoki:
köszönöm most már sikerült !
nekem is Rufus segítet. -
joccadoki
senior tag
válasz
lkksioskdl3 #3089 üzenetére
az a baj hogy pendrive-ra nm a konfignak megfelelő driverelés van elméletileg, bróbáld csökkentett módban.
-
motorace
tag
Nos a Gigabyte lapommal játszok!
F4 Bios volt rajta egészen F8-ig le frissítettem mert nem lehetett egyből F9-is csak ha mindet felrakom!F5,F6,F7,F8 így sorba sikerült minden frankón!
Fel szeretném rakni az F9g-t de valamiért itt már nem látja a Kingstone pedrivomat a Q-Flash!Eddig mindig látta és minden frissítés sorban tökéletesen lement!
Na most miért nem látja?!Mindent úgy csináltam mint eddig!Restart, Biosba Load Deafult utána F8 és a Q-Flash!
Próbáltam nem sima Fat hanem Fat32-be formázni, másik aljzatba dugni...stb
Most már oda jutottam muszáj volt 2 sört gyorsan bedobni!
Valami ötlet srácok!??
A pendrive egy 128mb-os Kingstone!Igen jól írtam!
Békebeli!De tökéletes!Teszteltem mielőtt az egésznek neki kezdtem!
Köszi előre is!
-
hoax
senior tag
válasz
lkksioskdl3 #3084 üzenetére
Az AHCI támogatás azért is lényeges lehet, mert ha nincs, akkor csak sima IDE módban tudsz rá telepíteni, ami nem támogatja pl. a TRIM funkciót, ezért elméletileg jócskán lecsökken az SSD élettartama.
motorace!
Próbáld ki, ha nem megy egyből a legfrissebb, akkor sajnos el fog tartani egy ideig a mutatvány... -
motorace
tag
Üdv.
Adott egy Gigabyte GA-M68SM-S2L lap jelen pillanatban F3-s Bios-sal!Szeretnék F9g verzióra frissíteni de ehhez muszáj az összes többi Bios-t felrakni vagy egyből lehet a legújabbra frissíteni!?
Köszönet az infót!
-
lkksioskdl3
aktív tag
Na most ezzel bajban vagyok, mert egy pc-m van és egy laptop. A nem nagyon tudom kipróbálni, hogy mással megy-e mert nincs más oprendszer kiírva és időm nem volt elmenni venni dvd-ket.
De ha midnen igaz ma este szerzek egy kettőt és próbálgatom, de az elsődleges terv egy 5 gigás pendrive amirő la 8.1et megpróbálom felrakni. Ha ne megy akkor marad a win 7 pendrivrol.
Vinszont ha nincs AHCI támogatás, attól még van értelme ssd-re pakolni az oprendszert?
-
hoax
senior tag
válasz
lkksioskdl3 #3081 üzenetére
Más egyéb DVD-t beolvas egyáltalán az az ODD? A DVD biztos, hogy hibátlan?
-
lkksioskdl3
aktív tag
sajnos csak sima.
(#3079) hoax:
Pontosan, csak az olvaso van rákötve semmi háttér tár.(#3080) joccadoki:
Nekem úgy tűnt mintha észlelné, hallom hogy megpörgeti a lemezt 2-3 másodpercig és csak utána jön a hibaüzenet. indítottam lemez nélkül is ilyenkor egyből jön a hibaüzenet nem gondolkodik. -
Valdez
őstag
válasz
lkksioskdl3 #3067 üzenetére
Sima M2N SLI? Nem deluxe? Lehetséges, hogy ha sima akkor nincs AHCI, de ha Deluxe, akkor lehet AHCI-d a jmicron vezérlőn keresztül (ami nem gyors, de legalább tud AHCI-t).
-
joccadoki
senior tag
válasz
lkksioskdl3 #3075 üzenetére
hát a parallel port az eggy picit nincs köze a háttértárakhoz... ha ide-s a meghajtó, akkor engedélyezni kell a ide controllert.
De ha usb cd-romot választod bootnak és az usb cd-romról sem bootol, akkor lehet nem jó a cd boot része
-
hoax
senior tag
válasz
lkksioskdl3 #3073 üzenetére
Nem a párhuzamos port (parallel port) beállításaira gondoltam, hanem a PATA controller-re! Az "enable" állásban van?
-
lkksioskdl3
aktív tag
igen, oDD IDE csatolós. advenced menüben a parallel port modeban négy választási lehetőség van:
normal.......
epp...........X
ecp...........
bi-directional.az epp van kiválasztva. maradjon azon vagy másra rakjam?
közben usb kulcsrol sikerült bootolni egy ubuntut. és kölcsönbe sikerült szerezni egy usb dvd olvasot, de arról se sikerül a win 8.1et bebootlni.
Kaptam még egy olyan segítséget, hogy elvileg a régi alaplapok nem látják az optikai lemezre írt bootkeyt 8.1nél. sajna nincs nálam legalább 5 gigás pendrive szóval azzal holnap próbálkozom.
köszönöm mindenki segítségét továbbra is
-
Duran
tag
válasz
lkksioskdl3 #3070 üzenetére
Másik gép be is bootol róla, vagy csak windows alatt látod, hogy rajta vannak a fileok? Attól még a cd mbr-jében lehet nincs benne a szükséges cajg a bootoltatáshoz.
-
hoax
senior tag
válasz
lkksioskdl3 #3070 üzenetére
Na várjunk csak! Az ODD IDE csatolós? Bios-ban advanced menüben engedélyezve van a PATA controller?
Ha csak egy eszköz van egy IDE kábelen, akkor annak tulajdonképpen mindegy, hogy melyik csatin van és hova van jumper-elve... -
hoax
senior tag
válasz
lkksioskdl3 #3067 üzenetére
Egyszerű... Húzd le róla az SSD-t ideiglenesen, aztán próbálj meg a CD-ről boot-olni. Ha nem sikerül, akkor nagy eséllyel a CD,ODD,SATA kábel trió valamelyike lesz a ludas!
-
lkksioskdl3
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Újra szerettem volna telepíteni win-t, de valamiért nem tudok cd-ről bootolni.
Biosban beállítottam, hogy hogy bootoljon cd-ről, majd ezt a hibaüzenetet kapom:disk boot failure insert system disk and press enter
Próbáltam visszaolvasni, hogy volt e korábban hasonló, de ott elvileg a win dvd volt a hibás.
Megnéztem és a dvd elvileg jo simán látja egy másik gép.Az alaplap egy Asus M2N-SLI és egy ssd-re raknám a win 8.1-et.
Lehet, hogy nem friss a bios, mert nem volt bios frissítés régen. ÉS ezért nem tudtam SATA AHCI beállítani.
Vagy az ssd firmware-t kéne frissíteni?
Vagy estleg tényleg rosszul írtam ki a dvd-t?Előre is köszönöm segítséget!
Üdv.: Lkk
-
joccadoki
senior tag
letöltöd, és felrakod... Vagy mi az amiben segíthetünk?
Valdez: vannak átalakítók "usb to ps2" "ps2 to AT
" olyan sincs kéznél? ja jobban ki kéne nyissam a szemem
-
kekigyu
aktív tag
Sziasztok!
Segítsetek lécci! Asus P8B75-M alaplapom biosát szeretném frissíteni mert uj proci vásárlás előtt állok, meg amugy is elég régi ami fent van ( 0812 van fent és 1701 az elérhető ). Hogyan tudnám a legegyszerűbben megoldani?
-
hoax
senior tag
Upsz... Akkor tényleg elbeszéltünk egymás mellet...
A Winflash működhet, csak "hál'isten" annak is van egy olyan szépsége, hogy nagyon nem mindegy melyik verziót használod...! Párszor már kivett az észből, de ha van hozzá türelmed és időd, akkor mindenképpen meg kell próbálni! -
joccadoki
senior tag
jaaaa az más
a bios aborted pedig úgy értettem hogy bootblock jött elő. De ezek szerint nem erről van szó.
Hát hasonló lapom volt (abit kr7a) Fogtam egy winyót és arra felküldtem azt hiszem egy dos-t, bemásoltam a fileokat a gyökérkönyvtárba, az msconfig.sysben pedig betöltöttam az update.exe filetja a winyónak természetesen FAT16-ban kell lennie (kivéve a win95 cr2 vagy win98 dos-át használod
-
Valdez
őstag
Sziasztok!
Egy ideje már foglalkozok gépekkel, de most egy alaplap kifogott rajtam. Igazából nincs nagy jelentősége, csak van egy ilyen "beütésem", hogy ha gépet csinálok, akkor azt szeretem a legfrissebb állapotban tudni/átadni.
Idekerült hozzám egy Abit AN7-es alaplap, amin biost szeretnék frissíteni, de nem megy
Pen drive-ról nem bootol. Floppy nincs. Cd-ről bootol, amennyiben megfelelő image-t írok fel rá, de az ntfs-t nem olvassa (c gyökérbe raktam a flashelőt és a bios file-t).
Próbáltam bootolható cd-t készíteni úgy, hogy a bios és a flashprogram is rajta van, de nem sikerült (nem bootolt be).
Van ennek valami egyszerű módja?Köszi!
-
Sziasztok!
Minap vettem egy Lenovo Z50-70 laptopot. Frissítettem rajta a bios-t. Minden szépen le is futott, újraindult a gép. Viszont mindig felkínálja, hogy honnan bootoljon, és ha rámegyek az SSD-re (azon van az op) rendszer nem enged tovább.
Ilyenkor mi van? Az UEFI beállításokba még be tudok menni. Elég nagy a gáz szóval pls segítsetek.
KösziSzerk:
Nagy nehezen egy win 8.1 telepítővel beléptem a troubleshooting menübe. Ott rámentem a refresh you pc-re.
És ezt írja The drive where windows is installed is locked. Unlock the drive and try again.
Na ilyenkor mi a bánat van? Miért zárolta a drive-ot? Lehet h ezért nem enged tovább? -
joccadoki
senior tag
válasz
zsolti.22 #3036 üzenetére
Úgy érzem neked kellene legjobban tudni, mennyi, hisz ez áll az állandó üzenetedben: "BIOS újraírás, helyreállítás, mentés - keress meg" Feltételezem nem csak vicc fogalmazódott meg, és te sem ingyen teszed.
Az állításom, hogy kuka a lap abból eredt, hogy megnéztem eme ritka lap adatait, és arra a következtetésre jutottam, hogy a 3ezerhez hozzá tesz pár mátyást, és vesz egy olyan lapot, ami nem csak 4gb ramot kezel pl.
Magyarán ezzel a hozzáértő művelettel gazdasági "totál kárba" tette a lapot. Ezért mondtam, hogy "kuka a lap"Persze az más, ha valaki eszmei okokból akar megcsináltatni egy lapot, mint pl én az abit Fatality an9et, aminek fogalmam nincs mi a baja, de leoldja a tápot, valószínüleg (vagyis csak feltételezem) a lan realtek icje zárlatolt, hisz a gép úgy halt be, hogy ki volt kapcsolva.
-
Duran
tag
Fogod leveszed a lapról a bios chipet. Na most van két módja a dolognak. Ha szerencséd van nem kell forrasztani, hanem elég kicsúsztatni (pl dip8-as chipecske esetén). Na most itt két verzió van. Vagy indítassz egy másik gépen egy dost, aminek ugyanaz a bios chip foglalata mint a te lapodnak, majd pedig indítás után menet közben kicseréled a chipet benne a tiédre, és force flasheled a te lapodra való biost az adott chipre, ezt hotflashelésnek hívják, vagy ha nem áll rendelkezésre másik gép, melyben ugyanolyan chipen van a bios (vagy egyszerűen nincs kedved egy működésben lévő alaplapot forrassztgatni/piszkálni, fogod és bepötyögöd olx-en vagy keresel itt egy biosos figurát akinek van eeprom flashere, elküldöd neki, és 2-3 ezer forintért rak rá neked egy rávaló biost, visszaküldi, berakoid.. voila..
Én tudok neked ajánlani egy korrekt figurát, írj privit ha érdekel.
-
Duran
tag
Vkinek vmi ötlete arra, ha bios frissítés után elmegy a hálókártya? "Az eszköz nem indítható el". Szerintem hardveresen nincs semmi baja vszeg csupán a mac címét felejtette el, de ezt manuális beállítva nem tér magához... Egy realtek 8168os chipről van szó egyébként.
-
Livius
őstag
válasz
NyuszyCaster #3024 üzenetére
Ha ennyire necces a helyzet, akkor szerintem ahol veszed, garanciáztatás képpen szerintem megtudják csinálni a frissítést, csak van nekik alkalmas CPU ehhez.
Egyébként olyan új alaplapokat már láttam, amikre egy adot USB portra bedugva, és ott egy külső gombot nyomva tényleg frissíti a rossz BIOS-t és stb. Lehet az ilyenek tényleg képesek a CPU nélküli frissítésre, de gondolom a nagyon felsőkategóriás lapok lehetnek ilyenek, valamelyik gyártónál, aki ezt nyomatja már.
-
poffsoft
veterán
válasz
NyuszyCaster #3024 üzenetére
akkor kell kölcsönproci...
tudtommal proci nélkül nincs flashelés, de nem vagyok szagértő. -
Livius
őstag
válasz
NyuszyCaster #3022 üzenetére
Próbáltad már hogy hogyan megy azzal a CPU-val, amihez kéne a frissítés? Attól hogy még nem támogatja, annyira még lehet tudja kezelni, hogy a BIOS-ból lemenjen a frissítés.
-
NyuszyCaster
senior tag
sziasztok
a most készülő uj gépemhez az alaplap biosát frisiteni kellene de nincs hozzá való proci csak az amd 860k amit csak ujabb biossal kezel a lap msi a88x g45 gaming lapról lenne szó
máshol azt irták hogy a mai lapokhoz már nem kell proci a frssitéshez elég a 24 pines csati és a resetet 5mp ig nyoni és már adja is a frisitő menüt
ezt egy kicsit kétlem mindenképp szereznem kell egy olyan procit a frissitéshez amit alapból kezel a lap? -
Livius
őstag
Ha van valami BIOS helyreállító funkciója az alaplapnak, akkor azt kell kipróbálni. Ez az alaplap kézikönyvében levan írva, hogyan működik, ha van neki. Ha ez nem segít, akkor már csak a BIOS chip újraírása segít, egy erre kapható céleszközzel. Általában pár ezerért vannak akik hardveraprón kínálnak BIOS újra írást.
Egyébként ez amit tettél egy igen nagy baromság volt!
-
Sziasztok.
Lenne egy 4 éves alaplapom amin még a gyári BIOS volt, ma gondoltam egyet, hogy frissiteni kéne.
Alaplapom Sapphire IPC-FT1M1. Rákerestem de nem talaltam hivatalos Download részt ezért a Sapphire oldalán szétnézve megtaláltam az IPC E350M1 lapot ami teljesen úgyan az, gondolom megvátoztatták a nevet. Letöltöttem a legújabb bios-t hozzá, csináltam egy win98 boot usb-t ratettem a bios-t, bebootolt beirtam az afudos.exe 1aovp067.rom parancsot és szépen lefutott a frisstés. Restartoltam majd semmi. Nincs kép, és a Debug led-eken a 30as hiba jelenik meg, amire nem találtam értelmes leirást (30 - Reserved for ASL (see ASL Status Codes section below)). Ha ramot kiveszem sipol, más rammal semmit se csinál.Kérdesem: kuka a lap vagy még menthető? Ki tud nekem ebben segiteni?
Köszönöm
-
hamika93
csendes tag
Sziasztok érdeklődni szeretnék én mint nem szakavatott tehát nem csinálta ilyesmit még soha hogyan kell Bios-t frissíteni milyen programmal milyen fájltípus kell legyen ki-e kell kapcsolni a gépent ilyesmi aproságok ha valaki le írná nekem pontról pontra vagy egy magyarnyelvü oldalt mondani ahol viszonylag egyszerüen de mindent leírnak nekem az is meg felelne.Köszönöm várom a választ.
-
H0bi
tag
BIOS frissitésnél ezt irja ki ASUS P8H67 alaplapnál: image integrity check failed
Egy újabbat se enged felrakni.
Mit lehet ilyenkor tenni?
-
IstvánLászló
őstag
Mindenkinek boldog új évet kívánok.
-
net91
senior tag
Sziasztok,
A @Bios utility csak a gigabyte alaplapok bios frissítéséhez használható vagy más alaplapokhoz is?
-
Duran
tag
Megválaszolom magamnak, hátha valaki rátalál, ha hasonló krízisbe keveredik. A biost a "Flashrom" nevű program dos-os verziójával sikerült helyreállítani. A parancs kicsit macerás, de ez nem checkel nem variál, csak ráflasheli a rom filet az eeprom-ra .. Leírom lépésenként:
1. Dos boot pendrive/cd formázása (Fat/Fat32 filerendszer)
2. Pendrive-ra rá a bios file, illetve a flashrom ([link])
3. Restart, bios alaphelyzetbe állítása (Load default settings)
4. Boot a Pendriveról,
5. Flashrom futtatása : "flashrom -p internal:laptop=this_is_not_a_laptop -w biosfile.rom
6. Ha végzett kikapcsolod a gépet, CMOS reset (elem ki, tápkábel ki 20 másodpercig)
7. Indítsd a gépet és élvezd, hogy működikBár ezt nekem is sokan elmondták, de mégsem hittem nekik, így nem győzöm ismét hangsúlyozni, akinek nincs semmi konkrét oka (inkompatibilitás, instabilitás) biost frissíteni, ne tegye, nem lesz tőle semmi változás az ég egy adta világon. Nekem bő egy hétig keserítette az életemet a sikertelen flash, mire végül sikerült újraéleszteni a gépet..
-
Duran
tag
Sziasztok, adott egy Asus M5A78LM-USB3 lap amire véletlenül M5A78L-USB3 bios került, egy véletlen balesetből (nem én követtem el xD). A lap megy, de azért vannak gondok. Ami bios van rajta. Vkinek ötlete, hogy konkrétan, hogy lehet ezt force flashelni? Nem tudom pontosan milyen verziójú, illetve milyen programmal csináljam. AFUDOSokkal próbáltam de mindegyik magyaráz valamit, hogy most ez nem jó, most az nem jó...
Segítségeteket előre is köszönöm!
-
Csontbrigád
tag
Szia,
Köszönöm válaszodat, elnézést a késői reagálásért: egyelőre a legegyszerűbb módszert választottam - kicseréltem az alaplapi elemet még akkor amikor a témához hozzászóltam. Ennek lassan 2 hónapja, a hiba azóta nem jelentkezett. (Az elem már csak ~2,8V-ot tudott)
Köszi még egyszer! -
perecKING
senior tag
Sziasztok!
Van egy msi z87-g45 lap ami nem postol. Hogyan probalhatok ra biost tolni?
Asus-nal tudom a pendrive-ra bios, 3mp bios gomb nyomvatart es mar olvassa is. De ennel nem vagyok benne biztos.Koszonom szepen!
Mobilrol
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
Sz_Imre #2977 üzenetére
Na sikerült az Asrock ConRoeXFire-eSATA2 BIOS frissítés végre. A megjelent biosok közül egy régebbit kellet kiválasztanom (1.90) 2007-es, miután ez felment, utána már a legfrissebbel is működött, azaz már tudta olvasni a fájlt. (gyorsan megvolt a bios frissítés, meglepődtem, tudom amúgy sem egy hosszú procedúra)
Szerintem az lehetett előtte a probléma, hogy nagyon régi volt a bios (1.20) ami több probléma is volt vele, és ezért az újat nem tudta olvasni, mert nem tudta értelmezni az adatokat, vagyis az én elméletem szerint.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Steam Deck
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Napelem
- Elite: Dangerous
- További aktív témák...
- FURY 32GB Beast RGB DDR5 6000MHz CL36 KIT Memória!
- RITKASÁG !! ASUS P5QL-M DELUXE/WIFI-AP /Xeon Bios /Xeon X5470 /2X4GB DDR2 /Thermaltake Hűtő
- Félkonfig eladó!!! Gigabyte GA-B75-D3V+i7 3770+16GB Kingston ram!!!
- ASRock Z490 PG + I5 10600K DELID CPU + XPG 16 GB RGB DDR 4 memória
- ELKELT! FOXRA VÁR!!I ASrock B460 Steel Legend LGA1200
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Dell G15 5530
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-32Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650 R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3070 8GB MSI MPG Gungnir 100 Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest