Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
mate1396
tag
válasz
ArthurShelby
üzenetére
Köszi a tippet, sajnos ezel a módszerrel nem működött. De találtam egy USB Flash Drive Format Tool Pro nevezetű programot amivel már simán ment minden

-
mate1396
tag
Sziasztok!
775ös alaplapba vettem egy új processzort. F5f bios verzió támogatja csak szóval frissítenem kéne. Egy fat32re formázott pendrivéra ráraktam a filet de a bios nem ismeri fel a pentdrivét... Hogy lehetne megoldani hogy felismerje vagy valahogy frissíteni tudjam?
Alaplap: gigabyte ga-ep31-ds3l v1 -
ArthurShelby
addikt
Hali!
Laptopoknál bios moddal, nonwhitelist bios-szal, advanced tab unlock-kal van valakinek tapasztalata?
Olvastam, hogy már sok laptopnál az újabbak már "rewrite protected"-ek (a lenovo z500-am még nem, a z510 már igen), ilyenkor egy HW SPI programmer kell (CH341A programmer + SOIC8 SOP8 test clip), amivel így lehet újraírni a bios-t.
Valaki benne van/tapasztalt már a témában?Szerk: Ez a programmer routerek CFE programozásához is jó?
Szek2: Látom páran hardveraprón csinálnak bios írást. Nem szeretném elvenni a munkájuk, csupán csak a tudásra éhezem
-
Livius
őstag
válasz
Tappancs2001
üzenetére
Valószínű, hogy a zip-ben van egy
H170D3HP.20gnevű fájl. Ezt kell felrakni egy pendrive-ra, és a Q-flashben egy egyszerű fájlkezelős kis listás ablakban a pendriveról kiválasztani, aztán kb next next finish a dolog mostanában már. Amúgy a kellemetlenségek elkerülése végett érdemes minél kisebb kapacitású pendriveval próbálkozni, szóval 1GB-os esetleg még kisebbel vagy ilyesmi. Valamint talán jobb ha FAT32-re van formázva, mint NTFS, a sikeres frissítés után meg nem árt egy BIOS alap beállítást betölteni majd. -
Tappancs2001
senior tag
Sziasztok! Mint teljesen kezdő bios frissítés terén, szeretnék segítséget kérni. A gépemben egy GA-H170-D3HP alaplap található F2 verziójú biossal, amit szeretnék lefrissíteni a legújabb verziójú F20g-re, aminek az oka, hogy be szeretnék rakni a gépembe egy Samsung 960 EVO 500 GB nvme m2 ssd-t, és emiatt kellene megcsinálnom a bios frissítést. Q flash programmal szeretném megcsinálni a dolgot. Ha valaki leírná, hogy ennek mi a menete, azt előre is nagyon szépen köszönöm. A legfrissebb bios-t tartalmazó zip fájlt már letöltöttem a Gigabyte honlapjáról. Melyik állományt kell kiírnom pendrive-ra a benne lévők közül?
-
PlüssMajom
csendes tag
Okés, köszi!
Igen, az ingyenes BIOS frissítés érdekes felvetés - vagy akár az ingyenes gép összeszerelés is az lehetne (így pl, minden alkatrészt abban a boltban veszek, a bolt is jól jár).
Persze érthető, hogy erre külön erőforrások kellenek, amit nyilván a vásárló fizet meg valahogy. -
Livius
őstag
válasz
PlüssMajom
üzenetére
Alapból nem fog kelleni a BIOS frissítés. A gyári alap verzióval már tudja majd a CPU-t kezelni a lista alapján. Egy újabb BIOS verzió talán már van a laphoz, ezt akár magadtól is frissítheted majd, ha akarod, de lehetőleg pendriveon javasolt, a BIOS-ban található valamilyen frissítő toolal. Amúgy az egy érdekes kérdés, hogy ha nem te akarod csinálni, ezt pénzért kéne e csináltatni. Én meglátásom szeint, ezt illene granaciaidőn belül ingyenesen megcsinálni minden kereskedőnek, vagy szervíznek, ahova szólna a garancia.
-
PlüssMajom
csendes tag
Üdv!
Venni akarok egy Asrock B360M Pro4 alaplapot és bele egy i5 8400-t.
Ha kiderülne, hogy BIOS frissítés kell, hogy szeressék egymást, akkor azt otthon én meg tudom csinálni?
Vagy inkább kérjek vásárláskor BIOS frissítést (pénzért)?
Köszi!
-
Livius
őstag
válasz
csucsotke
üzenetére
Ha szerencséd van annyira menni fog, hogy a BIOS-ig el tudsz jutni, és ott valahogy frissíteni, ha van valami értelmes toolja az MSI-nek benne erre. Amúgy, ha nem indul, akkor CPU nélkül nem fogsz tudni frissíteni. A CPU tönkre nem fogja tenni, se a CPU-t az alaplap.
-
csucsotke
aktív tag
Sziasztok! Msi pc mate alaplaphoz vettem ryzen3 2200g-t. Viszont csak a 2018-as bios verziótól támogatja a processzort, ami tuti nem lesz még a lapban. Beletehetem így is a lapba, nem teszi tönkre? Arra gondoltam ha valamennyire elkerreg, akkor így frissíteném aztán a biost, vagy lehet processzor nélkül is valamilyen módon frissíteni az alaplapot?
-
Livius
őstag
A BIOS alapbeállításokra érdemes rakni mindenképp egy frissítés után (van valami Load default tutira), valamint a RAM-oknál a RAM-ban elérhető XMP profilet-t kéne tutira használni. Ha ez kézzel van csak állítva a MHz-el az nem garantálja, hogy jól is fog működni.
Amúgy nagyon új az alaplap, kb havonta voltak eddig frissítései, vagy ezt kivárod hogy legyen megint újabb verzió, vagy a BIOS chippet visszaégeted régebbi verzióra (ha ki kell szedni forrasztással, valószínű ugrik a gari is) vagy még opció lehet, hogy szépen elviszed garanciáztatni, mivel ami rá van írva nem tudja gyakorlatilag a specifikáció alapján, főleg RAM-ban. Meg angolul még akár e-mailezni is lehet az Asus supportal erről.
-
komi77
senior tag
Köszi a segítséget! A letöltött bios: 3805-ös verziójú. Amióta letöltöttem a memók csak 2133 Mhz-n hajlandóak menni - ezt már el is fogadtuk. Viszont a telepített játékok többségénél a kép folyamatosan szétesik, csúszik. Biztos, hogy nem vga hiba, mert három viszonylag fiatal vga van itthon amikkel próbálom és másik itthoni gépben működnek - ugyanezen játékok alatt. Probléma még az Xbox 360 kontroller kezelése. Ebből kettő is van és csak ezen a gépen nem akar megfelelően működni. Ugyanazokkal a játék beállításokkal szeretnénk használni mint a másik gépen de nem sikerül. Olyanokat produkál, hogy minden indok nélkül a játékos karakter megindul valamilyen irányba, nem lehet vele finom mozgásokat végezni pl ajtó nyitás, stb. A kinyitásra váró ajtó előtt állva a karakter magától elcsúszik az ajtótól. Ilyen elcsúszások folyamatosak. Mintha nem tudná kezelni a kontrollert. Ez a gép kifejezetten játék miatt lett összeállítva és csak arra nem tudjuk használni. Már milliomodik windows telepítésen, játék újra telepítésen vagyunk túl és nincs változás. Amíg fel nem raktam ezt a biost semmi gondom nem volt. Ebből gondolom, hogy talán valami nem sikerült a bios frissítésnél, ráadásul nem enged korábbit visszarakni.
-
Livius
őstag
Az egy külső Flash chip programozó. Először is kell egy olyan cucc, másodszor is ki kell szedni a chipet az alaplapból, ami ma már sokszor oda is van forrasztva, nem egy sima tokban van. Hardveraprón egyszerűbb találni ilyen szakikat, akik BIOS-t írnak, és még ki is szedik a chippet. Vagy még egyszerűbb ha megbarátkozol a legújabb featurekkel, de amúgy mi a probléma, mi a legújabb verzió amit ráraktál? Lehet Nem lenne semmi gond, csak valami nincs jól beállítva.
-
komi77
senior tag
Sziasztok! Asus Rog Strix B350-F gaming alaplapom van. Az utolsó bios frissítés óta problémáim vannak a géppel, vissza szeretnék tenni korábbi biost. Próbáltam, de az alaplap azt írja ki a korábbi verzióra, hogy nem megfelelő bios. Szerintetek, hogyan tudnám vissza tenni a korábbi verziót?
Előre is köszönöm.
-
MrDerekas
addikt
válasz
NdrewSunix
üzenetére
Szia! Gondolom dual bios-os lap és valami hibát érzékelt a frissített biosban s ezért állt vissza az utolsó stabil verzióra vagy a recovery biosra.
-
Sziasztok!
Az hogy lehetséges, egy új ram behelyezés után mivel nem indult a gép, az elemet kivettem az alaplapból 10 percre és a korábbi bios frissítésem a gyárira állt vissza.
Újra kellett updatelni, mert csak azzal megy a memória megfelelően. -
Livius
őstag
válasz
janpier
üzenetére
Lehet az UTP kábel gagyi vagy kicsit sérült amivel használja általában, és a másik LAN kártya még képes valamennyi érpáron kapcsolatot csinálni. A telekom valamikor 10 éve hozott nekem egy UTP-ét, itt dugozták össze, viszont kb csak 2 éve jött elő hogy nem teljesen jó, egy gigabyte alaplap gigabites LAN-ja baromi lassan csatlakozott a hálózatra, aztán kiderült, nem voltak jók a színsorrendek már mikor megcsinálták.
-
janpier
tag
Utólag meg kérdeztem ,és elvileg nem volt jó az alaplapi lan. Én ugyebár csak bios update után próbáltam, nekem meg jó volt. Tehát, lehet hogy a bios update tette helyre a lant. Bár ez már csak találgatás.
Most, lekopogom, jól megy a gép. Rendeben üzemel az "új" quad procival. Tehát, megérte a fáradozást; bárcsak a recovery móddal kezdtem volna.
Köszönöm még egyszer nektek, és kellemes húsvéti ünnepeket kívánok... természetesen a kedves családtagjaitok részére is.
-
Livius
őstag
válasz
janpier
üzenetére
Nálam, 10 éve olyan volt pl, hogy egy PCI-os kártya kicsit félig ki volt csúszva, és miatta a windows lassacskán bootolt, sőt valami ismeretlen cuccot is látott az eszközkezelőben. Amúgy ha van normális integrált LAN, akkor full felesleges a külön kártya. A sok integrált cucc miatt ma már nem sok minden kell PCI-osan vagy PCI-expressben bővíteni a gépen szerencsére.
-
janpier
tag
válasz
MrDerekas
üzenetére
Jóval lassabban jön be a post, mint az előzőn. +A hardver monitoring részt nem tölti be. Ez egy kicsit meg lepő, de a többi menüpont az rendben van.
Kiír mindent ami rá van kötve helyesen.
Csak az a baj, hogy az előtte lévőn nem néztem meg.
Amúgy sem lenne jó az ami volt, egy vagy kettővel régebbi jöhetne csak szóba, a q9300 miatt. -
MrDerekas
addikt
válasz
janpier
üzenetére
Igen. Volt pár emesi, giga, azusz, asrokk mb tulaj is aki így járt. Ritka, de attól még létező jelenség. Általában akkor jön elő, mikor sok apró fájlt mentene kilépés előtt a felhasználói fiók és hozzá tartozó rendszerszintű adatok között. Legalábbis a saját tapasztalatom alapján én ide lyukadtam ki, hivatalos okolást meg még nem találtam.
-
janpier
tag
-
janpier
tag
válasz
MrDerekas
üzenetére
Köszönöm, mind a kettőtöknek az igyekezetet.: Livius
MrDerekas 
Sajna parancssorból sem indította el... vagyis elindította, de ugyanúgy nem lépett tovább, a fent látható második képen lévő üzeneten.
Meguntam, felraktam recovery módban. Milyen érdekes, csont nélkül fel ment. Úgy ahogy kell, nulla hibaüzenet. Simán USB-ről, hála a gyors pendrivenak 1 percig sem tartott.
Bár személy szerint nem értem miért nem töltötte be a cash memóriából. Lehet a ramok miatt, de már feleslegesen is gondolkodom. Azért kicsit birizgálja a csőrömet.
Bár az "új" bios elég lassú, remélem egy két beállítás lehetőséggel tudok gyorsítani a post-on.
Most jön a könnyebb rész, megy bele a quad... -
Livius
őstag
válasz
MrDerekas
üzenetére
Az intel leírás végén ott van, hogy ők mivel ajánlják az bootable USB és akár CD készítést az iFlash-hez, elsőre azzal kéne próbálni, de azzal már mindenképp menni kellene a dolognak.
De amúgy egy régi windows 98-as bootlhatós telepítő is megteszi (az tudott parancssorba bootolni) talán XP is tudott, vagy floppyról.
-
MrDerekas
addikt
válasz
janpier
üzenetére
Ahogy a kolléga is javasolja kelleni fog a DOS. Rufush-al készítesz egy bootolható pendrive-ot, amire a FreeDOS-t is ráteszed. (Rufushban kipipálod a FreeDOS előtti kis kockát) Erre másolod rá a bios frissítőjét. Ezután bootolsz a penről, majd parancsként indítod a frissítőt.
-
janpier
tag
Ó annyira nem akartam bonyolultan. Az intel oldalán láttam, hogy az ISO-hoz volt írva cd/usb. Csináltam egy bootolható pen-t az iso-ból. Azzal próbálgattam. Most már én is néztem, hogy van sok megoldás. Majd végig próbálom őket, remélve hogy valamelyik bejön. ... de előtte végig nyálazom a bios beállításokat. Már szóltam is neki, hogy hozza át a gépet, ne kelljen ide oda mászkálnom...
-
-
janpier
tag
Nem találtam, de az az igazság, hogy nem is kerestem. Szerintem át nézem apránként a bios beállításokat.
Lehet hogy van beállítva alapból valami biztonsági dolog.
Amúgy nem az enyém a gép, azért ilyen nyögve nyelős. Haver gép, csak én szoktam vele foglalkozni.
(Azt azért megjegyzem, hogy állandóan szívok a gépével. Másnál minden megy ahogy kell. Neki meg minden változtatásnál órákig vagy napokig szívok hogy jó legyen. Múltkor is a hdmi kábelt kellett meg faragnom, hogy jó legyen az újabb vga. No de mindegy is nem fárasztom az agyadat...
) -
Livius
őstag
válasz
janpier
üzenetére
És floppy? Ha az sincs, akkor a windowsos exe-nek is neki állhatsz, de ha hazavágja a gépet a hulladék windows, akkor csak a floppys recovery módszer megy a leírás szerint. Amúgy a pendrive se biztos hogy full mindegy milyen, érdemes lehet olyannal próbálkozni ami nem sok GB-os, a lehető legkisebb méretűvel kéne próbálni.
-
-
Livius
őstag
válasz
janpier
üzenetére
Ha még a CD-re kírt verzió sem megy, akkor már csak a floppy megoldás marad a leírás szerint az iFlash-el, vagy el kell játszani vele a BIOS recoveryt a legújabb biosfájlal floppyról.
Amúgy a Biosban nálad nincs ilyen "Instructions for F7 BIOS Flash Update" tool? Azt írja az intel leírás a 2009-nél újabb lapokban van a BIOS-ban egy update tool, amivel a USB pendriveról csak be kell tallózni hozzá a fájlt.
-
MrDerekas
addikt
válasz
z123456z
üzenetére
Jutubon beírod a keresőbe a lap tipusát és "bios update" aztán lesz leírás, tutoriál, minden. Egyre kevésbé ördögtől való a bios frissítés, de HB megoldás még nincs
(Max rábízod valakire és mosod kezeid
) Legegyszerűbb a FAT32-re formázott pendrive használata. (Általában bios letölt, majd másol/kibont/kicsomagol a pendrive-ra és vagy arról kell bootolni, vagy a biosban kell megadni neki a frissítésnél, ezt a pendrive-ot.) -
z123456z
őstag
Látom van kimondottan ilyen topik, így itt is felteszem a kérdést, vagyis csak itt kellett volna, de már mindegy.
Szóval:Sziasztok. Fiamnak hoz a nyuszi egy i7 7700-es procit. A alaplapja egy gigabyte H110M sh2 ddr4 ( ha jól emlékszem ), amiben most még egy 6500 van. A bios az hiszem F4, ezért frissíteni kell hogy menjen az új proci. Win10 64 van rajta, optikai meghajtó nincs. Melyik biost érdemes feltenni, és van e erre valami hülyebiztos módszer, mert fogalmam sincs, hogy kell. Vagy egy jó szájbarágós leírás van e valahol?
Köszi -
MrDerekas
addikt
Mert az új processzor családot nem támogatja a win7, ergo az alaplap processzorhoz kötődő szolgáltatásai nem működnek. Tehát ha fel is teszed a bios-t attól a lap még jó lesz az adott bios-al, de win7 nem, vagy hibásan/instabilan és hiányosan fog futni. Tehát a bios nem OS függő, de az OS függhet a biostól. (Nem teljesen igaz ez, de sarkosan mutatja a lényeget)
-
MageRG
addikt
Tisztelt hozzáértők!
Miért van az, hogy a gyártó azt írja az új BIOS-ra, hogy Windows 7 alá nem való?
Nem OS függetlennek kellene lennie? -
janpier
tag
Akkor köszönöm még egyszer a tanácsot.

Meg próbálom, kiírom cd-re. Szerencsére maradtak még itthon tartalék CD-R lemezeim.
Érdemes esetleg az elemet kivennem a lapból? ( Feltéve ha nem lesz jó a cd-s megoldás. )
Egy külföldies oldalon találtam egy hasonló problémát, neki pl. megoldotta. ( Bár azt nem írta hogy a boisban használta volna a default beállítást... )
Holnap vagy holnapután újra nekiugrok a dolognak, remélem csak hálálkodni térek vissza hozzátok.
-
Livius
őstag
válasz
janpier
üzenetére
Az ilyen ISO-k nem garantáltak, hogy megfelelően bootlnak majd USB pendriveról. Ki kell írni a lemezképfájlt írható CD-re, normálisan. Sőt nekem volt olyan HP firmware telepítő ISO-m, aminek még az újraírható CD se tetszett, csak CD-R-re kiírt verzióban működött a bootja normálisan.
-
janpier
tag
USB-ről próbáltam az ISO-t. Szerintem CD-ről is ugyanaz lenne, vagy próbáljam meg úgy is?
Köszönöm, nézegettem már, de konkrétan ilyen "hiba" jelenséget nem láttam leírva, vagy nem vettem észre.
Betölti a firmware-t a cash memóriába, de nem indul el a flash. Újraindítás után, amikor el kellene indítania a flash-t, akkor kis várakozás és tovább lép.
Én egy alaplapi beállításra gondolok esetleg, azért írtam ide; hátha találkozott valaki ilyennel. -
Livius
őstag
válasz
janpier
üzenetére
A letöltő oldal szerint van ISO-ban is frissítés, vagyis egy bootolható CD-t tudsz írni abból az ISO képfájlból, és bebootolható arról egy BIOS frissítő tool. Azt próbáltad már?
Egyébként minden fajta módszerhez van itt az intelnek leírása, hogy hogyan kell lépésről lépésre. Én mindenképpen csak olyanokkal próbálkoznék ami nem a windowsból működik, talán a CD-re kírt verzióban bíznék a legjobban.
-
janpier
tag
Sziasztok!
Kis megvilágításra lenne szükségem. Előre is köszönöm, ha lesz aki közelebb visz a megoldáshoz.
Megakadtam egy Intel DG33BU alaplap bios frissítésével. Jelenleg egy 2007-es ( 0293 ) van az alaplapon.
Egy core 2 quad q9300-as kedvéért kellene rárakni a legutolsó biost. ( 2010-es; 0572 )
Próbáltam a flasht windows alól, illetve usb-ről is. Betölti a bois frissítést, de amikor el kellene indulnia akkor nem csinál semmit. Windows-os indítás esetén, kis várakozás után betölti a wint, kiírja hogy ok a flash; de természetesen nem történik frissítés, mert nem is látszik hogy csinálná. ( Csak kicsit tovább van fekete képernyő bootolás előtt. ) Usb-ről való bootolás esetén, végig megyek a lépéseken, és amikor indítania kellene a flash-t, újraindul a gép. ( Itt azért több a várakozás, de a flash itt sem indul el. )
Alaplapon a default beállításokkal próbáltam.
Már több alaplapnál frissítettem biost; windows-ból, usb-ről, cd-ről, még régen floppy-ról is. Eddig nem volt soha gondom. Néha volt cidri az áramszünet miatt, de mindig összejött.
Sajna még inteles alaplappal nem kellett csinálnom, ezért kérném a nálam tapasztaltabb fórum társak segítségét. Lehet hogy van a bosban valami beállítás, amit nem vettem figyelembe...
Elnézést a sok írásért, de próbáltam bővebben leírni.
A válasz(oka)t előre is köszönöm.üdv.: janpier
-
hfeco01
tag
Sziasztok! A probléma megoldódott bár a miértjét nem értem. Szóval a lényeg: Bios frissítés után a 3200 MHz-es memóriából max 3133-at tudtam kipréselni. A gépet tavaly szeptemberben raktam össze, azóta a memória nem volt kivéve sem megmozdítva. Bios frissítésig semmi gond nem volt, utánna viszont váratlan leállások és újraindulások jöttek sorozatban. Azóta már próbálkoztam sokmindennel (idözítés és feszültség változtatás) de nem vezetett erdményre. Utolsó lehetőségképpen megcseréltem a két memóriát a slotban és azóta megint stabil. Rendesen megy 3200-on, sőt kipróbáltam 3400 MHz-en is és ott is stabil, bár így csak 3 napig használtam. Volt Aida stressz teszt, Prime 95 és játék valmint videókonvertálás (közben filmnézéssel) és egyszer sem dőlt össze. Na most hogy egy Bios frissítés mennyiben függ össze azzal hogy melyik slotban van a memória, arról halvány elképzelésem sincs? Midenesetre köszönöm a segítséget.
-
MrDerekas
addikt
Vársz még le nem kapcsolják a paksi erőművet.
Félő, hogy megakadt a telepítés. Jártam már így és a dual bios-nak köszönhetően menthető volt a dolog. (Mivel sikertelen volt az update, automatikusan a másodlagos és biztosan működő bios töltődött be) Kénytelen leszel lenyomni a gépet és imádkozni, hogy működjön a gyári védelem. Utána esetleg egy másik drive-val megpróbálhatod ismét. Én mostanában a netes frissítést csinálom. (Letölti és kicsomagolja magának, és nem függök az adathordozók kényétől, kedvétől.) -
-
ttrap
tag
Sziasztok
Asrock N3150-itx lapon pendájvról uefi instant flash frissítést kezdtem a legújabb 1.90 verzióra és most itt állok 96%on és nem megy tovább már órák óta! Mit tehetnék?

-
slakehun
csendes tag
Üdv!
Nemrég vásároltam egy alaplapot és egy processzort, de miután ezt a két hardvert beszereltem és megpróbáltam újratelepíteni a windowst, sehogy se akar feltelepülni. Frissítettem a BIOS-t, aztán már valahogy eljutott odáig, hogy beinduljon a Windows, de rövid idő után az is kékhalált kapott egyből. Próbáltam a drivereket frissíteni, de akkor se volt jó. A BIOS-t visszaraktam régebbire, de ezután már telepíteni se engedte. Próbáltam mind a két windowssal (7&10), de egyiket se engedte.
Különböző kékhalál üzeneteket dob ki, (pl: memory_management), de ebből nem tudtam kiszűrni, mert nem csak ezzel volt baja, másfélét is kidobott.
Amire gyanakodni tudok az az,hogy:1.) A processzoromról sokat olvastam, hogy nem működik megfelelően a gyári hűtővel, mindenki szinte a kukába dobja, és mikor próbáltam feltenni a windowst, pár perc használat után kinyomtam a gépet, lekaptam a hűtőt és megnéztem a processzort, é forró volt nagyon, lehet ez is az oka. (pasztáztam is.)
2.) A RAM-om rajta van az alaplap támogatási listáján, de csak a 4GB-os, és dual channeles dolgot tűnteti fel. De nekem 1x8 Gb van betéve, nem tudom, hogyha 2x4 lenne, vagy 1x8 Gb és olyan amit támogat, jobban tudná-e kezelni és nem dobna kékhalált.
3.) A tápom elég gyenge és valamelyik fórumon azt olvastam, hogy az ilyen pár ezres olcsó, tápnak nem nevezhető akármik tönkretehetik az egész alaplapot és mindent ami rajta van, szóval lehet ezzel van a baj.
4.) Talán még arra tudok gondolni, hogy az alaplap és a cpu nem dolgozik együtt jól, de szerintem ez nem valódi ok, mert a támogatási listán is rajta van és kompatibilis egymással a kettő.
Ezekre tudok gondolni, ha tudnátok segíteni, akkor azt nagyon megköszönném.
Ui.: két gyengébb hardverrel működik ez a konfiguráció, de azt én megértem, hogy a másik kettőnek valahogy nem elég. (amd a4-4000 apu, asrock fm2a68m-hd+)CPU: AMD FX-6300 Hexa-Core 3.5GHz AM3+
Alaplap: ASUS M5A78L-M LX3
RAM: KINGMAX 8 Gb 1666 Mhz
PSU: nBase N-Power N450 V1.3 450W
VGA: -
HDD: Hitachi 320 Gb -
TomX
tag
Szevasztok
Tegyük fel van egy Msi B150 Mortal-om ugye az 6. genig támogatja a procikat ott ha irnék hozzá egy biost vagy megoldanám valamilyen biossal valahogy akkor már támogatná a 7-8.genes procikat.(mert régen a 775ösnél lehetett ilyesmit)
Előre is köszönöm!
És bocs a sok hülyeségért... -
vighdavid
csendes tag
Igen XPM-vel használtam!
Megoldottam végülis, adtam neki plusz feszültséget a gyári értékeken felül. Mondjuk vicc hogy 2400-as ram 1866-on ment 1.2V-on.... 1,25V-on stabil 2400 mhz. Sajnos valszeg valamit elrontottak a biossal, mert előtte simán ment 1.2V@2400mhz. Ez van 
-
hfeco01
tag
Az XMP profil 3200-ra állítja a memóriát és addig míg fel nem raktam a 3803-as BIOS-t ment is problémamentesen. Próbáltam a manuális beállítást de így is állandóan összeomlik a rendszer, hiába játszom az időzítésekkel is, semmi eredmény. Ezért is gondoltam hogy visszarakom a 3401-es BIOST. Valamikor régen volt egy ASROCK 870 Extreme 3-as alaplapom amihez kiadtak egy BIOS frissítést de semmi nem úgy működött utána mint ahogy kellet volna. Akkor minden gond nélkül visszaraktam a régebbi BIOS-t, gondoltam most is úgy van.
-
Livius
őstag
válasz
hfeco01
üzenetére
Manuálisan kézzel állítjátok ezeket az RAM órajeleket, vagy a gyártó által megírt XMP profilt töltitek be a beállításoknál? Nagyon nem mindegy, ha az XMP profilra be van állítva a RAM, azzal jól kellene mennie.
Amúgy visszafrissítésre nem igazán van lehetőség. Persze meglehet próbálni, dos-ból a laphoz való flashelő exe-vel, de rengeteg idő elmegy majd vele, már azzal is, hogy eljuss a teszteléshez, hogy hátha megy vagy nem.
-
hfeco01
tag
Sziasztok! Gyakorlatilag ugyanaz lenne a problémám mint vighdavid-nak. Csak nekem Asus Rog strix B350 F-es alaplapom van. Én is frissítettem a legújabb BIOS-ra (3803-asra), azóta nálam is jönnek a BSOD-ék. Vissza kellett vennem a RAM frekit 3200-ról. Most 3133 a max. Szerettem volna visszarakni a3401-es BIOS-t de nem engedi. Ezek szerint a mostani lapoknál már nem lehet régebbi BIOS-t feltenni az éppen aktuálisnál?
-
blacksir
tag
Sziasztok kérdésem az lenne hogy BIOS frissítésel elérhető a crossfire vagy sli támogatás? Vagy az minden féle képen chipset függöny?
-
vighdavid
csendes tag
Sziasztok!
Segítség kellene!
Adott egy MSI X370 SLI PLUS AM4-es alaplap. Tegnapelőtt frissítettem a legújabb BIOS-ra (memória kompatibilitás miatt). 3.9-es verzió. Azóta rengeteg BSOD van mindig más hibákkal (memória, vga stb...) M-FLASH-el nem tudom vissza rakni a régebbi BIOS-t sajnos. Valakinek valami ötlete hogy mi lehet a hiba vagy hogy hogyan lehetne vissza rakni a régebbi 3.6-os verziót? a 3.6-os verzióval semmi gond nem volt, csak a ram hogy nem ment max. sebességgel...dehát ryzennél ez probléma volt eddig is ezért is frissítettem hátha.
Konfig:
Ryzen 1700
MSI x370 SLI PLUS
Nvidia Geforce GTX Titan X (Maxwell)
4x4GB Avexir Core Blue Ram 2400 mhz
Intel M.2 SSD
A teljes konfig vízzel van hűtve.Előre is köszönöm!
-
Borzola
újonc
Sziasztok!
Van egy ASUS M2N-E SLI alaplapom,amit szeretnék beüzemelni,de eddig kudarcot vallott minden próbálkozásom.AMD Athlon(TM) 64 x2 4800 /ADO 4800 IAA5DO/ CPU van benne,2x 1GB RAM.
Ami a fő probléma,hogy a BIOS-ba nem tudok belépni egy billentyűvel sem (DEL,F8,F1 stb.) A másik,hogy
csak a M2N kezdő(logo) képernyőig jut el és állandóan újraindul.Illetve a Tab-al pár másodpercre beugrik a POST-képernyő,ahol látom a CPU-t,a RAM-ot,és az ACPI BIOS Revision 1301-et.Itt kezd elhalványulni a képernyő és újraindul az egész,közben a CPU ventije belassul,majd felpörög.Az ASUS komptibilitási listájában ehez a CPU-hoz a 1201-es BIOS van megadva,de letölteni sehonnan sem sikerült (eddig) egyiket sem.Végig próbáltam már minden lehetséges variációt indulva az egy billentyűzettel(USB-s és PS2-essel egyaránt),VGA nélkül,lehúzva mindent,tápcserét,mikrokapcsolók cseréje,elem csere,CMOS reset, stb.Bootolni sem akar(CD-ről,DVD-ről).Ezért gondolok egy BIOS cserét,frissítést. -
badblue
csendes tag
Sziasztok, ugyanaz mint mindenkinek, ujraindult, se kép se hang, csak folyamatosan próbál bootolni de hiába.... áramtalanít, itt tartok.
Olvastam hogy van egy jó hely a budafokin ahol aprópénzért megcsinálják (?), de ha nekem elvileg 36 hónap garis a lapom és kicsit több mint egy éves most, akkor talán érdemesebb lenne megpróbálni a boltban először ahol vettem? Vagy egyből menjek a szakemberhez? Mit javasoltok?
Ha szakember akkor légyszi adjatok aktuális kontaktot, illetve hogy mivel készüljek mert lövésem nincs semmiről (flashdrive, floppy,....?) köszi!!
-
madmaxxx
senior tag
válasz
enginev3.0
üzenetére
Én azért maradnék a hagyományos elven. BIOS IC-t kivenni vagy leforrasztani, írás, vissza a helyére. Nekem ez a megoldás a legkézenfekvőbb.

-
Livius
őstag
válasz
enginev3.0
üzenetére
Van egy szép mondás, ami az, hogy "a tudás az szopás útján terjed", grat!
-
MrDerekas
addikt
válasz
enginev3.0
üzenetére
Itt reagálok
Le a kalappal 
Új hozzászólás Aktív témák
- Esik a hóóó!!
- Apple Watch
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Arc Raiders
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- sziku69: Szólánc.
- Linux kezdőknek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- Patriot Viper Venom 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL30 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- Corsair DOMINATOR PLATINUM RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 - XMP - 99 hó garancia
- Kingstone Fury DDR5 16GB 6000Mhz 2x8GB
- Kingston FURY Beast 32GB (1x32) DDR5 6000MHz CL36 - XMP/EXPO - 99 hó garancia
- G.SKILL Trident Z RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6600MHz CL34 - XMP - 99 hó garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4031
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C Dock Gen2 (akár 3x4K felbontás)
- Samsung Galaxy A16 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP EliteOne 800 G5 All-in-One i5-8500 16GB 512GB 23.8" Érintőkijelző!! 1 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Akkor várunk

Örülök, hogy összejött 
) Legegyszerűbb a FAT32-re formázott pendrive használata. (Általában bios letölt, majd másol/kibont/kicsomagol a pendrive-ra és vagy arról kell bootolni, vagy a biosban kell megadni neki a frissítésnél, ezt a pendrive-ot.)
ISO az cd-re való. (fw esetében)